събота, 16 юли 2016 г.

Фотофакт: "Демократите" на Ердоган изтезават турски войници

Добре, че стана този опит за преврат, че да научим, че в Турция има демокрация.


Райън Хийт, старши кореспондентът на "Политико" за ЕС сподели коментари в туитър от "свой турски източник", който нарича събитията "фалшив преврат", който ще помогне на "фалшивия рицар на демокрацията" (Ердоган), разказва още "Индипендънт".

Общо 2839 войници, включително високопоставени офицери, са били арестувани след проваления опит за преврат.

По-рано стана ясно, че турският парламент ще разгледа възможността за връщане на
смъртното наказание, за да накаже провинилите се военни.

Върховния съвет на съдиите и прокурорите на Турция е уволнил 2745 съдии и петима от членовете си след извънредно събрание, предава "Дейли сабах".

Турция обмисля да екзекутира войници участвалите в неуспешния отпит за преврат

Правителството в Турция обмисля връщане на смъртното наказание в страната, за да може да екзекутира участвалите в неуспешния отпит за преврат войници, предава "Индипендънт".

Според думите на високопоставен турски политик идеята ще бъде обсъдена в парламента в най-скоро време.

"Ще внесем предложение, с което ще поискаме екзекуция за тези, които участваха в опита за преврат", написа в Туитър заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитие Мехмет Мюзинглу.

След коментара му в социалните мрежи се появи хаштаг #Idamistiyorum или "Аз искам смъртно наказание", досега новата фраза е била използвана на 23 000 пъти.

Президентът Реджеп Ердоган още при пристигането си в Истанбул се закани, че ще накара заговорниците да платят за стореното. 

Смъртното наказание в страната беше отменено със закон през 2004 г.


Границите с Турция остават затворени

Мерките за сигурност на Летище "София" са засилени след неуспешния опит за военен преврат в Турция.

Членове на специализирания отряд за борба с тероризма обикалят района и наблюдават, съобщи Нова тв.

Засега е отменен един полет на Turkish Airlines от Турция. Той трябваше да пристигне в София в 9:05 часа. Все още обаче е планиран другият полет на авиокомпанията, който пристига в България от Истанбул в 14:10 часа.

Отменен е и обратният полет София-Истанбул в 10 часа.

Междувременно, стотици пътници, включително наши сънародници, бяха блокирани на летище "Ататюрк" в Истанбул.

Последните информации към 9 ч сутринта бяха, че летището вече е отворено и започват да се извършват полети.

Границите с Турция продължават да са затворени и много българи остават блокирани от турската страна без да имат никаква яснота.

ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Малко Търново и ГКПП Лесово от страна на Република Турция са затворени. Призоваваме българските граждани, които все още имат намерение да пътуват, да отменят своите планове.

Българското външно министерство и МВР остават във връзка със своите колеги и своевременно ще информират за ситуацията по границата ни. Българските гранични пунктове остават отворени, пише на сайта на МВнР.


Гражданска война в Турция

Турската армия обяви военно положение в страната, часове след опита за военен преврат в южната ни съседка. По-рано тази нощ военните излъчиха следното съобщение:

"Турските въоръжени сили поеха пълен контрол над администрацията на страната с цел да възстановят конституционния ред, човешките права и свободи, върховенството на закона и общата безопасност, които бяха ощетени. Всички международни договори са все още валидни. Надяваме се, че нашите добри отношения с всички държави ще продължат."

Към 2,40 ч Ал Джазира съобщи, че командирът на първа дивизия на армията в Истанбул не подкрепя военния преврат. Телевизията твърди, че в серия от съобщения в Туитър против смяната на властта се е обявил и лидерът на най-голямата опозиционна партия в страната - Републиканската народна партия (на Ататюрк - б.р.) Кемал Кълъчдаролу.

Танкове по улиците
Съобщение в туитър акаунта на АП пък твърди, че говорителят на националното разузнаване на Турция е заявил, че опитът за преврат е предотвратен.
По-късно от движението на Фетхуллах Гюлен, намесен от Ердоган като виновник за случващото се, обявиха, че не подкрепят опита за преврат в съобщение, публикувано от Ню Йорк Таймс. Самият Гюлен живее в Пенсилвания, САЩ.

Прокюрдската партия също отрече да има нещо общо с опита за преврат чрез профила си в туитър.

Около 3,15 ч Ал Джазира цитира властите в Анкара, че са си върнали контрола над столицата.
Според световните агенции обаче на сайта на Въоръжените сили в Турция се е появило съобщение, че имат пълен контрол над страната.

Социалните мрежи в страната са напълно блокирани. Истанбулската партийна сграда е завзета от военните, парламентът в Анкара е заобиколен от танкове. Стрелба има по улиците и на столицата, и на най-големия град.

Според източник  от по-ранен час под контрол на военните вече са летищата. Два автобуса с войници са завзели държавната телевизия и радио TRT в Анкара, която първоначално излъчваше само прогнозата за времето.
Служителка на телевизията засне как армията влиза в сградата на TRT.

"Турските въоръжени сили завзеха правителството! Всички стойте тук! Ще ви пускаме на групи по двама или по трима, ако се съпротивлявате, ще ви застреляме. Всички разбраха ли?", крещи лейтенант.

"Мога ли да задавам въпроси?", пита журналистка.

"Не, не можете да задавате въпроси. Не говорете един с друг", гласи отговорът.

"Изключи камерата", чува се шепот.

Малко преди 3 ч Ал Джазира съобщи, че националната телевизия отново е под контрола на правителствените сили, след намеса на специалните части. Телевизията се върна в ефир, а служители разказват, че са били заложници.

Танкове са наобиколили сградата на парламента в Анкара, според свидетели са открили и огън.

Президентът Ердоган, който е извън Анкара, се включи на живо по видеотелефон и обяви, че още е президент.
Преди минути две мощни експлозии са били чути от жители на Анкара, едната до сградата на националната телевизия.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че летище "Ататюрк" е затворено.

В Истанбул хората се запасяват с храна, магазините са пълни, пред банкоматите има опашки. Пътищата са задръстени, обявен е вечерен час.

Интернетът е спрян в Истанбул и Анкара, а според някои предстои и пълното му изключване в цялата страна. На моменти телефонните линии също не са работели.
Около 22,30 ч тази вечер изстрели стреснаха жителите на столицата Анкара, съобщи по-рано Ройтерс. Военни самолети и хеликоптери са прелитали над града.Телевизията NTV пък обяви, че двата моста на Истанбул през Босфора, които съединяват европейската и азиатската част на страната, са били затворени заради трафик, но и охранявани от жандармерия.
Според свидетели има сблъсъци между полицията и армията, както и убити от двете страни. Източници твърдят, че съобщението е публикувано в сайта на Генщаба на Турската армия, допълва Ройтерс.

Военните са окупирали сградата на управляващата партия. В армията има много гюленисти, чиято чистка се е подготвяла преди това.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието е призовала поддръжниците си да излязат на улиците.

Телевизията, цитирана от "Хюриет Дейли" твърди, че от хеликоптер е започнала стрелба по Генщаба в Анкара.

В турската столица е имало и експлозия в академията за подготовка на спецчастите. Същевременно с това гори и сградата на Централното разузнаване:
Танкове се виждат по улиците на Анкара и Истанбул, както и на летище "Ататюрк".

Ердоган: Превратът беше дар от Бога, сега ще прочистя военните



Турският президент Реджеп Ердоган направи изявление към поддръжниците си на истанбулското летище. Той благодари на гражданите и политиците за тяхната подкрепа и каза, че Турция никога няма да бъде заразена от незаконни опити да се вземе властта.

Той каза също така, че замесените в преврата, ще получат съответния отговор, независимо от коя институция идват. Подчертавайки, че законът е над всички в Турция, президентът каза, че излизащите в негова подкрепа на улиците хора били "най-добрият отговор" за тези, които опитаха да вземат насилствено властта. Ердоган нарече преврата "дар от Бога", тъй като той щял да му помогне да прочисти военните от "членовете на бандата". Той настоя, че сили зад намиращия се в Щатите негов противник Фетуллах Гюлен стоят зад преврата и, че събитията от този петък са показали, че "структурата на Гюлен представлява въоръжена терористична организация". Обявявайки, че няма да ходи никъде, турският президент каза, че ще остане при хората.

Той потвърди също така, че началник щаба на армията е бил отвлечен от превратаджиите. Спомена също така, че изтребителят е трябвало да свали хеликоптера на бунтовниците, тъй като той е щял на атакува сградата на парламента в Анкара. Ердоган бе на почивка в средиземноморския курорт по време на преврата. След това дълго време кръжеше над континентална Турция, очевидно докато разбере накъде духа вятъра.

Бойко Борисов: Няма информация за пострадали българи


Следим с тревога какво се случва в Турция. Надявам се да няма спирала от насилие, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след извънредната среща в Министерския съвет.
Защото виждате в какво време живеем. Днеска вече "забравихме" в кавички Ница. Сега вече мислим за жертвите в Турция.
Затворени са ни границите, знаете. Усилили сме допълнително нашите граници с Турция.

Всички екипи следят и сме готови да се отзовем по всякакъв начин. Разбира се, никого не съветвам да пътува, защото дето се вика, няма да стигне. Службите работят. Там където се появи връзка с колегите от Турция, обменяме информация. Да се надяваме, че няма да имаме ранени и жертви. Нямаме такава информация засега, каза премиерът.



Равносметката: Най-малко 60 загинали и 754 задържани след опита за преврат


Най-малко 60 души са убити, а 754 са задържани след вълната на хаос и насилиe в Турция, разпалена от военна група, опитала да свали властта, предава AFP, като се позовава на представител на властите.

По-голямата част от жертвите са цивилни, а задържаните – войници, заявява неназованият служител, без при това да привежда допълнителни детайли.

По-късно тази нощ представители на турските спецслужби потвърдиха, че опитът за извършване на държавен преврат в страната е потушен, предаде Дойче веле.

По улиците на многомилионен Истанбул сутринта се виждаха зарязани танкове.
Европейските лидери, ръководсвата на ООН и НАТО изразиха пълната си подкрепа за правителството на Турция и призоваха за бързо възстановяване на конституционния ред в страната след опита за преврат.

„Турция е ключов партньор за Европейския съюз. ЕС подкрепя напълно демократично избраното правителство, институциите на страната и върховенството на закона“, се казва в съвместното изявление на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, а също и други представители на държавите-членки.

„Призоваваме за бързо връщане към конституционния ред. Продължаваме да следим отблизо развитията и да се координираме с 28-те държави-членки на ЕС“, се казва още в текста.

Обновена!

На тази дата: 16 юли 1937 г. Открит е концентрационният лагер на смъртта Бухенвалд

1937 г. близо до Ваймар е открит концентрационният лагер на смъртта Бухенвалд. Първоначално името на лагера било „Етерсберг”, но бил прекръстен тъй като местните жители, смятали, че името Етерсберг е на Гьоте, който написал тук „Нощна песен на странника”.

„Бухенвалд” е построен на върха на планина Етерсберг, намираща се близо до Ваймар, Тюрингия. Тук след юли 1937 г. са затваряни противници на нацисткия режим, евреи, цигани, немски комунисти, криминални престъпници, представители на религиозни секти, хомосексуалисти и всякакви хора, обявени от Хитлер за „асоциални елементи”.

Хората са изпращани да работят във военните заводи във Ваймар и Фриц-Заукел. Голяма част от затворниците са подложени на медицински опити в полза на берлинския институт „Роберт Кох” и на фирмата „Беринг” от Марбург.

На 11 април 1945 г. затворените в Бухенвалд разбират за наближаващите освободителни американски войски, успяват да обезоръжат охраната и да завземат ръководството на лагера. При пристигането на американците, концлагерът, благодарение на дълго подготвяното от съветските военнопленници въстание, е освободен. От него излизат близо 21 000 души, като 904 от тях са деца.

Днес тази дата е обявена от Организацията на Обединените нации за Международен ден на пострадалите от фашизма и войната. 13 години по-късно е открит мемориален комплекс в чест на загиналите в концлагера затворници. „Бухенвалд” е превърнат в музей.


Вицове, юли 2016 г.

СмЕх/Таралеж/ 


Изсечени гори. Бетонирани плажове. Изгорели газове. Такава ли планета искаме да оставим на Лили Иванова?!

***

Той:
- Снощи си легнах с усмивка!
Тя:
- Защото си мислеше за мене ли?
Той:
- Не, дядо ще вари ракия!

***

Лорд Джон излиза рано сутринта на лов и казва на слугата си:
– Ще се върна за вечеря.
Обаче се връща още на обяд. Слугата го пита:
– За още патрони ли се връщате, сър?
– Не, за още кучета.

***

- Мамо, от известно време насам спя със съседа...
- Но той може да ти е баща!
- Мамооо, възрастта няма никакво значение!
- Аз не точно възрастта имах предвид...

***

Крайно време е да направят изборите в България като лотарията - теглиш билетче, търкаш и каквото ти се падне, такова...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 15 юли 2016 г.

Рисунки и сълзи за Ница

В деня след трагедията социалните мрежи се изпълниха с призиви в подкрепа на близките на загиналите, в памет на починалите и в отпор на тероризма. А художници по цял свят изобразиха тъгата на света така, както най-добре умеят – чрез изкуството си. Предлагаме ви някои от най-силните рисунки, появили се във връзка с атентата в Ница.























Борисов: Каква е Нинова, че ще ми дава ултиматум?

Ако президентската власт имаше повече отговорности, щях да се кандидатирам за президент. Това каза в Бургас премиерът Бойко Борисов. Относно отправения ултиматум от Корнелия Нинова, в който тя даде 48 часа на Борисов да обяви кандидатурата си, той отговори:

„Тя каква е да ми дава ултиматум? Тя самата се смееше. Аз, мисля, че това го гледах по „Господари на ефира“ или друго е било? Те журналистите… И тя се смееше като го говореше това, аз мислех, че някаква шега си прави. На мен жена не ми е давала ултиматум или, ако си го е позволила, отдавна не е в живота ми“, каза Борисов.

Той поясни, че е поел и ангажимент към коалиционните партньори:

„Как да кажа сега на Ненчев – дотука бях, аз отивам да ставам президент. А пък вие – в тоя свят, размирен, се бийте и се разправяйте. Какво да кажа на моите колеги? Щото там е, безспорно, по-комфортно, по-леко, представително. Тука е всеки ден, виждате, по дадена тема – от бариера на Созопол до „ще купите ли кораби с Ненчев“. Аз бих го приел като дезертьорство“, добави Борисов.

Той добави, че подобна негова стъпка няма да е честна и към хората, които „в този труден свят, са ми дали доверие“. А за номинацията на ГЕРБ поясни:

„Гледам своята къщичка. Давал съм пример и като треньор: никога не съм гледал загрявките или подготовките на другите отбори. Имам моя си отбор. А моят отбор е готов. И сега мога да го кажа. Може да съм го взел и да репетира“, добави Борисов.

За евентуални рокади в кабинета, той добави, че президентският вот е един вид вот на доверие и след него ще се обмислят корекции. Ако управляващите партии не се представят добре на изборите, ще се върви в посока предсрочен вот.


Катастрофа с 11 българки в Испания, четири са мъртви

4 жени от Неделино са загинали, а още три са тежко ранени след жестока катастрофа в Испания. Трагедията се разиграла на магистрала на 120 км от Мадрид около 17 часа българско време в четвъртък.Катастрофата с общо 11 българки в микробус е станала на прибиране от работа. Три буса и една кола са ги извозвали от полето към квартирите им в Авила. На качаване на магистралата единия бус е ударен от ТИР.

Две от тях - на 42 и 39 години, загиват на място, а третата 2-3 часа след това . Четвъртата жена е починала тази сутрин. Останалите са транспортирани в болница в Авила и Саламанка.

Четирите жени живеят в един квартал над църквата в центъра на Неделино, на ул. "Баба Тонка" и са комшии. За починалите е потвърдено от работещи в кампуса неделинци. Там има около 80 души. За катастрофата е потвърдено от нашето посолство в Испания, но подробности официално засега няма", каза кметът на Неделино Боян Кехайов. Тежко ранени са три жени, едната от които е в кома, другата е в тежко състояние, а на третата са направени операции на крака и таза.

Починалите жени - Светла, Милена и Бисерка оставят всяка по двете деца сираци. Те отишли на гурбет в Испания да берат ягоди, а мъжете им останали в Неделино. В родопския град хората са в шок. Кметът свиква днес извънредно заседание на което ще решат с какво да помогнат семействата. Ако трябва ще събираме и пари, жените са осигурени и първо ще видим какво ще поеме като разходи работодателя, каза Кехайов. Общината ще обяви и ден на траур.


Терор: Над 80 жертви в Ница

Десетки хора са убити във френския крайбрежен град Ница тази вечер, след като камион се вряза в тълпа, която наблюдавала фойерверки по случай националния празник на Франция, написа кметът на града в туитър. Вътрешният министър Казньов съобщи за 80 убити и 18 в реанимация в изключително тежко положение. 

Първоначалната информация бе за 30 жертни и над 100 ранени. По-късно "Ройтерс" съобщи за "поне 70" жертви, а френският вестник "Фигаро" цитира полицейски източници за 73 загинали. Очаква се броят на загиналите да расте. Местните власти приемат инцидента като терористична атака, съобщи "Ройтерс".

Ако имате близки в района, може да проверите дали са се отбелязали във фейсбук, че са в безопасност - тази вечер социалната мрежа активира своя Safety Check специално за Ница.

Дежурният телефон в посолството на България в Париж е +33 1 45518690

Според данните към момента шофьорът на камиона е влязъл в пешеходната зона и е карал през хората, ускорявайки, в продължение на близо 2 км разстояние. Той е бил застрелян, след като е открил огън по пешеходците на улицата. Засега не е ясно дали и колко съучастници е имал. Според Кристиян Естрози, ръководител на местното правителство, камионът е бил пълен с оръжие и гранати.

Такситата в Ница са изключили апаратите си в знак на солидарност и извозват безплатно хората от района на инцидента.

Президентът на Франция Франсоа Оланд пътува към столицата Париж заедно с премиера Манюел Валс. Очаква се изявление.


Според Кристиан Естрози "шофьорът на камиона е убил десетки души". Той призова през социалните мрежи съгражданите си "Останете вкъщи засега. Очаквайте новини".

Регионалният вестник "Nice Matin" цитира очевидци, според които има и много ранени, както и много кръв по улицата. Вестникът публикува снимка на повреден ТИР, който бил надупчен от куршуми.

Кореспондентът на вестника Дамиен Алеман е написал: "Хората бягат. Навсякъде е паника. Той се вряза в променадата и сгази хората... Има окървавени хора. Сигурно има много ранени".

Това е най-кървавия атентат във Франция след кървавата баня в Париж, когато през ноември 2015 г. бяха убити 130 души.


На тази дата: 15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София

/Таралеж/ 

Убийството на Стефан Стамболов е атентат, извършен на 15 юли (3 юли стар стил) 1895 г. в София, в резултат на който няколко дни по-късно умира бившият до неотдавна министър-председател и водач на опозицията в България Стефан Стамболов.

Нападението е извършено с негласната подкрепа на правителството на Народната партия и на княз Фердинанд I от група проруски ориентирани българи, начело с Наум Тюфекчиев, извършили няколко терористични акта през предходните години.
В периода 1887-1894 г. Стефан Стамболов е министър-председател на България, като извежда страната от тежка конституционна криза, утвърждавайки новия княз Фердинанд. Управлението му е съпътствано от множество опити за насилствена смяна на властта, организирани от различни групи, свързани с Русия, която отказва да признае легитимността на правителството и княза.

След отстраняването на Стамболов от правителството княз Фердинанд и новото правителство на Константин Стоилов продължават да се опасяват от влиянието му и търсят начини за неговото компрометиране. На 24 август 1894 г. той е арестуван за кратко заради критики към княза в интервю за германски вестник, а след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството. Военният министър Рачо Петров организира разследване, опитващо се да докаже, че Стамболов е организирал атентата срещу самия себе си през 1891 г., при който загива финансовият министър Христо Белчев. След като следствието не открива доказателства за това, то е прекратено в края на годината. Малко по-късно е съставена парламентарна анкетна комисия, оглавявана от Димитър Моллов и включваща други видни противници на Стамболов, която се опитва да докаже престъпна дейност на членове на предходното правителство, но също не постига успех.

Убийството

Самото убийство е извършено вечерта на 15 юли. Към 19:50 часа Стамболов излиза от Юнион клуб и се качва на файтон, заедно със своя приятел и политически съратник Димитър Петков и с личния си телохранител Гунчо. Файтонджията Мирчо Ацов е замесен в заговора и специално изчаква пред клуба. Малко след потеглянето пред файтона се появяват Боне Георгиев и Халю, а малко след това и Талю, като Георгиев стреля по файтона, а Халю изважда ятаган и бързо се насочва към него. Файтонджията спира файтона, а полицаите, разположени пред Юнион клуб, бързо се отдалечават от мястото. Стамболов скача от файтона, след което Мирчо Ацов потегля, откарвайки Димитър Петков и телохранителя в съседната улица „Стефан Караджа“.

Стамболов побягва по „Раковска“ обратно към Юнион клуб, но Халю го настига. Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му, след което го събаря на земята и заедно с другите нападатели започват да го удрят по главата, тъй като знаят, че Стамболов обикновено излиза с предпазна ризница под дрехите си. Когато Гунчо и Димитър Петков се връщат на „Раковска“ нападателите се разбягват. Гунчо започва да гони Халю, като го ранява с пистолета си във врата, но е задържан от двама полицаи, които помагат на атентатора да избяга. Халю и Талю побягват по улиците на югоизток и изчезват в Перловец, а Боне Георгиев се оттегля с файтона на Мирчо Ацов.

Междувременно Димитър Петков откарва Стамболов с файтон в дома му. Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са почти напълно отсечени, а дясното му око е извадено. Въпреки това той е в съзнание и обвинява за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а състоянието му допълнително се влошава от диабета. След леко подобрение на 16 юли, Стефан Стамболов умира в 3:35 часа на 18 юли 1895 г.
Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат, особено в немскоезичните страни, къде се появяват коментари, свързващи убийството с княза и правителството. В същото време още в деня след нападението българската делегация, намираща се в Санкт Петербург и поставяща си за цел признаването на княза от Русия, получава покана за дълго отлаганата аудиенция при император Николай II.


Вицове, юли 2016 г.

Хензел и Гретел пускали вещи в гората, за да намерят
пътя обратно към къщата си.

СмЕх/Таралеж/ 


Двама българи отиват в Египет. Влизат и в Хеопсовата пирамида. В нея обаче е адски задух и колкото по-навътре влизат толкова по-задушно става… Накрая единия вече не издържа и вика на другия:
- Не мога повече, много задушно тука, аре пиши „К*Р“ и да излизаме!

***

- На каква програма да пусна пералнята?
- Какво пише на тениската?
- Iron Maiden.


***

Има огромна разлика, когато момче и момиче използват репликата "-...изхабих цяла кутия салфетки на тоя филм"...


***


Защо мъжете пускат дамите с предимство при излизане от помещения?
- Атавистичен навик от далечните времена, когато първият излязъл от пещерата е бил изяждан от зверовете.


***

Един парашутист може да достигне скорост до 280 км/ч, ако не му се отвори парашута. По-бърза скорост може да развие само сапьор.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 14 юли 2016 г.

Светът се превива от смях: Борис Джонсън външен министър!

Назначението на Борис Джонсън за външен министър на Великобритания изненада много хора по света.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър с усилие се сдържа да не избухне в смях, научавайки новината по време на пресконференция.
Основната съперничка на Джеръми Корбин за лидер на Лейбъристката партия във Великобритания – Анджела Ийгъл, нямаше това самообладание, съобщава британският „Телеграф”.

Назначението на Джонсън стана повод и за шеги в социалните мрежи, както и за въпроси доколко е уместно един от основните противници на Европейския съюз да стане външен министър.

Британският "Индипендът" публикува писмо, с което се извини на света за решението на новия британски премиер Тереза Мей да назначи бившия кмет на Лондон Борис Джонсън за външен министър:

"Скъпа останала част от света,
Моля, приеми най-големите ни извинения за това, че сега ще се занимаваш с Алекзандър Борис де Пфефел Джонсън като лицето на Великобритания на международната сцена.
Точно така. Този човек:

Повече от всичко, както можете да си представите, сме обзети от чувство на срам.
Ние никога не сме очаквали Джонсън да се съвземе от политическото си унижение отпреди осем години и да стане кмет на Лондон, камо ли да ни води в излизането от Европейския съюз и сега необяснимо да се завърне като външен министър.

Той е човекът, за който Джон Оливър (американски комик, бел. ред.) се пошегува, че има "външния вид и икономическото прозрение" на Бам-Бам от „Семейство Флинстоун“ и не е известен с дипломатическата си прямота.

Джонсън е обиждал почти толкова от вас през годините, колкото принц Филип.
Що се отнася до световните лидери, в не съвсем далечното минало той обвини Барак Обама, че има „наследствена неприязън“ към Великобритания, защото е наполовина кениец, възхваляваше Башар Асад и написа стихотворение, в което обяви, че Реджеп Ердоган прави секс с коза.

Той за малко да обяви преждевременно търговска сделка при посещението си в Иракски Кюрдистан, каза, че африканците имат „динени усмивки“, атакува по време на ръгби 10-годишно японче и си пада по срамните генерализации по адрес на жените.

Самата Тереза Мей заяви миналата седмица, че тя има вяра на Джонсън като преговарящ по въпросите на външната политика. Все пак когато беше кмет на Лондон, той се върна с три почти нови водни оръдия от Германия, пошегува се тя.

Можем само да предполагаме, че новият ни премиер има своите причини. (Очевидната е, че докато се шляе в чужбина, поне ние няма да се занимаваме с него).

Единствената утеха от това назначение е фактът, че Джонсън може би ще мрази тази работа. Безкрайни срещи и полети на дълги разстояния, да не говорим за редовните посещения в Брюксел – звучи ни малко като наказание.

Но това не променя факта, че ние на практика го правим толкова ваш проблем, колкото е и наш. И за това ние наистина, искрено се извиняваме.

Няма какво друго да добавим, за да се подобри ситуацията. Но поне не е премиер.
Все още."

Нинова даде 48 часа на Борисов да се кандидатира за президент срещу нея

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предизвика премиера Бойко Борисов да обяви кандидатурата си за президент до 48 часа.

В такъв случай тя спешно ще свика Националния съвет на партията, за да издигне нейната кандидатура за кандидат за президент на страната.

Тогава очаква да застанат лице в лице в НДК и да се види кой кой е.

Ако Бойко Борисов не обяви канидатурата си обаче, тя смята, че "дуе перки и го е страх" от нея.

Повод за гнева й явно стана и тазсутрешното интервю на премиера, в което той заяви, че нямало "по-естествено нещо" от това, Нинова да се кандидатира за президент. Същото трябвало да направи и Радан Кънев - така народът щял да ги подреди и да се види кой е лидер. Самият той отказа подобна чест, защото когато му било времето, той бил поел отговорността си, а и сега я носел - всичко опирало до него, за което получавал едва 4000 лева заплата.


След 45 г. следствие ФБР се предаде по случая “Дан Купър”

Предполагаемият Дан Купър остава неоткрит и до днес.
През 1971 г. Дан Купър обявява на борда на самолет, че има бомба в ръчния си багаж. Той получава откуп от 200 000 долара, освобождава пътниците и екипажа с едно изключение – пилот. Той вдига машината във въздуха, Купър скача с парашут и изчезва.

Цели 45 години ФБР разследва един от най-загадъчните криминални случаи в САЩ, но без резултат. Сега следствието е прекратено.

“Стигнахме до заключението, че е време този случай да бъде изпратен в архивите, тъй като по него няма нищо ново”, каза спецагентът от ФБР Франк Монтоя младши за Си Ен Ен, цитиран и от световните медии.

За ФБР би било по-добре мистерията да е била разбулена, но шансът се оказал нулев. Трудно било да се признае подобно поражение, но и това понякога се случвало: “По света има много мистерии и нашият случай е една от тях.”

Отвлеченият самолет.
От ФБР допълват, че “за нещастие нито едно свидетелско показание, нито новите криминални техники са довели до разплитането на “случая Купър”. Всеки път, когато са били получавани нови сигнали, следствените органи са сформирали екипи. Дори се е налагало много специалисти, които са били натоварени с други важни задачи, да бъдат изтеглени, за да работят по “случая Купър”. Следствието е било възобновявано при всяко новооткрито доказателство, като намирането на парашута на Купър или на част от откупа.
“Сега сме твърде скептични, че след 45 години бихме постигнали някакъв резултат”, казва за Си Ен Ен Монтоя.

Да се върнем към далечната 1971 г. Денят е 24 ноември. “Боинг 727” на авиокомпания “Northwest Orient Airlines” поема от Портланд към Сиатъл. На място 18 С седи мъж. Изглежда така, като че ли се връща от снимки на шпионски филм. Видима възраст около 40 г., тънки устни, късо подстригана коса. Ризата му е бяла, вратовръзката черна, костюмът е тъмен. Очите са скрити зад слънчеви очила. Поръчва си уиски бърбън, пуши цигара (по онова време пушенето на задните седалки в самолет е позволено – б. р.).

Стюардесата Флоранс не се впечатлява, когато странният господин ѝ подава бележка. Свикнала е на ухажвания. Тя не я чете, пъха хартийката в джоба си. Мъжът любезно настоява стюардесата да прочете написаното. Тя го прави и пребледнява: “В дипломатическото си куфарче имам бомба. Ако се наложи, ще я използвам. Седнете до мен, това е отвличане на самолет.”
Очаквано и за пътника стюардесата не се подчинява. Тя алармира командира на полета. Той приземява самолета с 36 пътници на борда на най-близкото летище.

Започват преговори с Купър. Той се врича да освободи всички пътници и екипаж с изключение на един пилот при условие, че получи 200 000 долара откуп и четири парашута. Искането е удовлетворено, заложниците - пътници и екипаж, са освободени. Останалият на борда пилот получава заповед от похитителя да вдигне самолета във въздуха. Вече е нощ. Купър скача с парашут от височина 3000 метра над щата Вашингтон. У него са и парите от откупа – 200 000 долара. ФБР започва незабавно издирване на похитителя, но от него няма и следа. Започва най-продължителното следствие в САЩ – цели 45 години, но без резултат.

Страховитят пътник е купил билета си за 20 долара на името Дан Купър. Истинско или не, то остава и до днес.
През 1980 г. момче открива в река Кълъмбия три пакета с банкноти, общо около 6000 долара и ги предава в полицията.  По серийните номера на банкнотите е установено, че сумата е част от платения 9 години по-рано откуп.

Подновено е издирването на Купър. Не липсват и спекулации. Бил механик от Вашингтон, който в края на ноември 1971 г. се появил с голямо закъснение на семейна среща в Оклахома и то с тежки наранявания. Следствието не установява идентичност с Купър, мъжът има алиби.
Според сравнително нов документален тв филм похитителят вече бил на 72 години и живеел в Калифорния. След излъчването на лентата адвокатът му заявява, че това била най-голямата глупост, която е чул през живота си. Неговият клиент още през 1978 г. е попаднал в полезрението на разследващите, но през 1979 г. следствието срещу него е било преустановено.

Сега, 45 години след драмата на борда на боинга, ФБР окончателно прекратява следствието. Дан Купър е единственият похитител на самолет в САЩ, който остава незаловен, нито е открита следа от него – жив или мъртъв.


Властта излъга, че е спряла европарите за медии

Въпреки информациите, че правителството е замразило парите за медии, които трябва да популяризират програмите за управление на еврофондовете за периода 2014-2020, договори все още се сключват. През последния месец правителството е започнало да изплаща задълженията си само към няколко фирми, става ясно от справките за изпълнение на комуникационните планове по ОП. 153 886,44 лв. са официалните разходи на кабинета по това перо за този месец. Половината пари, дадени по комуникационната стратегия за популяризиране на европрограми, са отишли във фирмата на братята Юлиян и Магърдич Халваджиян.

„Глобал Фрейм“ ООД е прибрала 75 хил. лв., с което е получила изцяло договорената от 150 хил. лв. сума за 6 представления на мини спектакъла „Яко е да си еко“ с Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека. Парите са от ОП „Околна среда“ и са изхарчени за видео и аудиоклип, заедно с правата по излъчването му по електронни медии. Шест са текущите договори по комуникационната стратегия от началото на годината по ОП „Околна среда“.

През март „Маркет тренд“ ООД са се уредили с договор за 23 220 лв. за изготвянето на стратегия за информационно-образователна кампания, състояща се от проучване на медиен пазар, медийно планиране на кампанията и нейната оценка. През юни са получили близо 5 хил. лв. Прави впечатление, че задълженията към фирмата вече са изплатени, но като платени пари са посочени с 60 лв. повече, което може да е и техническа грешка при изготвянето на справката. През март близката до ГЕРБ фирма „Екзакта рисърч груп“ се е уредила с договор за „социологически проучвания за измерване на ефекта от реализираните мерки за информация и публичност“ по „Околна среда“. От сделката за 21 хил. вече е изплатена половината, този месец пари не са превеждани. Още 5 месеца „Варна нюз“ ЕООД ще получава по 1800 лв. за ежедневен мониторинг на материали и коментари по „Околна среда“ в печатни, електронни издания и интернет.

Софийската туристическа агенция „Меркурий 97“ ЕООД е взела по ОП „Региони в растеж“. В справката обаче е посочено, че фирмата е попаднала в графата за плащания сега, защото до март не са извършвани никакви плащания по договор на стойност малко над един млн. лв., сключен в края на м.г.

На 27 май по същата програма са разписани харчове за над половин млн. лв. „Про систем“ ЕООД, фирма за проектиране, строителство, ремонт, дизайн, ще получи 180 хил. за изработка на рекламни материали по оста „Регионален туризъм“. Отново за рекламни материали по ОП „Региони в растеж“ БГМАП ООД е получила две поръчки на обща стойност 420 хил. лв.

Продължава практиката електронни медии (най-вече радиа и телевизии) да са най-скъпото перо от комуникационната стратегия. По ОП „Развитие на човешките ресурси“ са разписани 12 договора на обща стойност 2 544 000 лв. Най-ранният и най-скъп е от 30 април за 480 хил. лв. с Нова телевизия. Точно толкова ще получи и бТВ, но сделката е от началото на юли. Всички договори за рекламно време за популяризиране на ОПРЧР са сключени след изявлението на вицепремиера Томислaв Дончев, че правителството е наложило мораториум върху договорите за купуване на ефирно време в телевизии и радиостанции. БНТ ще получи 360 хил. лв. Националната телевизия е единствената, която е получила плащане този месец – близо 30 хил. България он ер ще прибере 300 хил., а Дарик радио – 180 хил. лв. По 120 хил. ще получат БНР, агенция „Фокус“, „Радиокомпания СИ ДЖЕЙ“ ООД, Метрорадио, радио „Експрес“. 96 хил. лв. отиват за „Болкан броудкастинг“ ЕАД и 48 хил. – за радио К2.

От края на юни „А Дейта Про“ има договор за медиен мониторинг и контент анализ за целите на ОП „Добро управление“ за близо 20 хил. лв., но и по него не са извършвани плащания.  Няма предвидени договори и текущи плащания за юни само по ОП „иновации и конкурентоспособност“, „Наука за образование и растеж“, „Административен капацитет“, „Техническа помощ“, „Развитие на селските региони“, „Инициатива за малки и средни предприятия“ и по програмата за морско дело и рибарство.

Още в края на март вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че правителството е наложило мораториум върху договорите за купуване на ефирно време в телевизии и радиостанции. От 30 април до момента обаче управляващите са сключили 12 договора за подобни услуги и популяризиране на ОП „Човешки ресурси“, които са на стойност близо 2,5 млн. лв. Тогава той обяви, че до извънредното решение се е стигнало, за да има обществени дискусии, „за да се изкажат телевизиите дали са гарантирали медиите комфорт някога“. Той се закани мораториумът за купуване на ефирно време да продължи, докато не приключи този дебат и няма консенсус по темата. Очакваше се да започнат срещи с ръководствата на радио и телевизионните оператори, на която да бъдат обсъдени конкретни правила за по-прецизно и прозрачно разпределение на средствата от европейските фондове за медийно отразяване.

„Това, че има спряна поръчка, не означава обезателно, че в някоя от тях има някакво формално нарушение. Достатъчно е да има концентрация на обществени съмнения или подозрения“, обясни през март Дончев. В средата на юни вицепремиерът се похвали, че е разработена изцяло нова методика, която да регулира разпределението на евросредствата. Тя предлагала добър баланс между всички видове медии. „Запазва се процедурата по директно купуване на ефирно време, тя е ограничена обаче като дял от общата сума, има таван. Това гарантира, че ще има добър микс, тоест ще могат да се покриват всички канали, и телевизии, и интернет пространство, и печатни медии“, заяви Дончев. Той допълни, че предстои методиката да бъде обсъдена в широк формат с цялата професионална общност. Заявката му беше това да стане до края на юни.


На тази дата: 14 юли 1877 г. В църквата „Св. Георги” в село Любенова Махала (край Раднево) е извършено едно от най-големите кланета в българската история

/Таралеж/ Касапницата край Раднево се сравнява по жестокост с Баташкото клане.

"...Село Гюнели махле със скромната си църквица стана в страшния ден 14 юли 1877 г. център на страшни изкупителни за народната свобода страдания. Обикновено се мисли, че проливането на човешка кръв в храма осквернява храма. За село Любенова махала може да се каже противното: неговият храм е преосветен с жертвоприношението на няколко стотици български християнски души, невинни жертви на озверени турци и черкези в оня паметен по ужаса си ден. От този ден този храм е станал светиня за българите, подобна на Голгота, от която чрез жертвата на Спасителя Христос възсия животът за света..."

Из брошурата, посветена на 100-годишнината на храма "Св. Вмч. Георги" в с. Любенова махала, Стара Загора, изд. "Светлина", 1937 г.

Днес малката черква "Св. Георги" в село Любенова махала (по Турско наричано Гюнели махле), на няколко километра от гр. Раднево, едва се крепи на старите си нозе. Попът, който сегиз-тогиз отваря вратите на храма, е също така библейски изнемощял. Хората сякаш са забравили паметните събития в черквата преди 130 г. и си спомнят за жертвата на предците си само в някой внезапен прилив на патриотизъм.

Селото води началото си от ХVI век. Пришълци от различни краища на страната дошли със семействата си и се заселили в гората. Дълго селото останало неизвестно дори за турската власт. Преди Освобождението Гюнели махле е наброявало 120 къщи, покрити със слама. Жителите му били чисти българи с дълбоко запазени нрави и обичаи. През 30-те години на ХIХ век селото станало малък търговски възел на пътя Стара Загора-Одрин. От честите срещи и разговори с търговците сред хората се зародила идеята да се построи храм. Създал се комитет, който да намери нужните средства. Била избрана и делегация, която да ходатайства пред турското правителство за храма. В Цариград, с помощта на епископ Иларион, членовете й се срещнали със султана и спечелили благоволението му. Условията били



храмът да бъде вкопан 3 м в земята,



да няма кубета и да се нарича "попска къща". Постройката била започната през 1832 г. Цялото село под ръководството на майстор Димитър Серги от Трявна се включило в строежа. Черквата била готова за 5 г.

Първото нападение над селото било през 1847 г. То било обсадено от т. нар. "тембелдеци", за да го ограбят. Преданието говори, че Гюнели махле било спасено от една стара жена - Гочев Колевица, която знаела отлично турски, отишла с бял байряк в лагера на нападателите и ги убедила в смиреността на населението. Така "тембелдеците" ограбили само няколко крайни къщи.

Най-паметна в историята на Гюнели махле остава кървавата трагедия, разиграла се по време на Руско-турската освободителна война. Още преди нея в селото започва да се изгражда таен революционен комитет. В записките си учителят Стефан Минчев пише, че през 1869 г. се срещнал с апостола Васил Левски в Стара Загора. Двамата отишли в селото, за да създадат комитета. В заверата влязъл и свещеникът Еню Попдимитров, който застанал начело на организацията. Турското правителство обаче надушило всичко и на 20 юни 1872 г. поп Еню бил арестуван. Легендата разказва, че щом свещеникът научил за идването на заптиетата в селото, извадил списъка със съзаклятниците,



разкъсал го на парчета и ги погълнал



Попът бил пратен на заточение в Диарбекир, където и починал, а името му било прославено в народна песен:

"Слънцето трепти, захожда,

сеймени в село дойдоха,

и за попа Еня питаха,

питаха и заловиха,

бели му ръце извиха,

извиха, още вързаха..."

Така селото било провъзгласено от турското правителство за "комитаджийско". Заптиета започнали всеки ден да идват в Гюнели махле. При най-малко съмнение върху някого семейството му било подлагано на малтретиране и грабеж.

Разни агенти на турци, черкези и башибозуци често ходели в Гюнели махле и искали големи откупи под предлог, че ще пазят селото.

На 12 април 1877 г. руският император Александър II обявява война на Турция. В хода й в Старозагорското поле русите срещнали съпротивата на многобройна турска войска, водена от Сюлейман паша. Руснаците били принудени да отстъпят след серия кръвопролитни боеве. Тогава в Гюнели махле се разиграла кървавата трагедия, която по своите зверства може да се сравни само с Баташкото клане.

По онова време пъдар на селото бил арнаутинът Садък - доверено око и ухо на турската власт. Садък отишъл при най-богатия тогава в селото - дядо Тончо, от когото поискал 1000 гроша, под предлог, че ще пази селото от напасти. Понеже старецът отказал, Садък заплашил, че селото скъпо ще си плати. Така и станало. Отишъл пъдарят в Нова Загора и донесъл на Реуф паша, че в Гюнели махле се събират комити. Пашата изпратил двама конници да проверят доноса. Те привикали хората, разпитали ги, хапнали, пийнали, взели каквито дарове им дали и си тръгнали. Една нещастна случайност станала причина за кървавото клане. Селянинът Таню Тодоров, огорчен и озлобен от посещението на конниците, и без да знае, че те са изпратени от пашата за проверка на донесението, стрелял със съчмалия пушка по тях и ранил единия кон. Пратениците разказали на пашата за случилото се и той се заканил да отмъсти. Още повече му повлияло



поредното донесение,



направено от началника на гарата в Радне махле (сега Раднево) Кмубас. Гръкът донесъл, че в Гюнели махле са се струпали много хора за отбрана в случай на нападение и поискал войска за тяхното разпръскване.

Междувременно надошлите селяни се събрали в храма, в общия двор с училището и в селото. Вратите на храма били дебели и здрави. По този начин църквата и училището се превърнали в нещо като крепост, пълна с мъже, жени и деца. Било 14 юли 1877 г. Към един часа се появило отделение турски войници, придружени от черкези и башибозуци, които по заповед на Реуф паша трябвало да нападнат селото. Мъжете, въоръжени с пушки, пищови, брадви и разни сечива, заели позиции по всички удобни места из къщите, дворовете, църквата и училището, за да отбраняват селото. Когато черкезите чули, че се стреля, се уплашили, защото помислили, че в селото има "московци". Поискали подкрепления от Нова Загора. Към 5 ч. следобед от съседното село Богданово се задала редовна турска войска с няколко оръдия, водена от Шевкет паша. Войската, заедно с черкезите и башибозуците, наброявала 2000 души. "Атаката започна. Огън и смърт се извиха над селото. Големи пушеци от дим и огнени кълба се издигаха до небето и осветляваха цялата околност. Общ вой от кучешки лай и рев на добитъка. Тоя вой се усилваше от страшните писъци на жените и децата. С превалянето на деня и настъпването на нощта, ужасите се усилваха и картината ставаше по-страшна" - така живите свидетели на трагедията са я описали ("Из страданията на българите и освобождението презъ 1877/78 год.", Г. Димитров). Войската обкръжила църквата. Дворът бил изпълнен предимно с мъже, а жените и децата се затворили в храма. Селяните, въоръжени с пушки, брадви и тарпани, застанали до оградата отвътре, убивали или наранявали всеки, който се опитвал да премине оградата. Това още повече озлобило войниците. Защитниците падали като пречупени снопове. След като ги омаломощили, турците нахлули в двора на храма и започнали поголовна сеч.



Дворът се изпълнил с трупове



След това атакували и църквата. Скоро на пода й труповете били един върху друг. Когато войниците се оттеглили да починат, църквата била нападната и от черкезите. Те искали да ограбят всички пари и ценности от хората вътре, като лъжели живите, че ако се предадат, ще бъдат пощадени.

Тъжна картина представлявало селото след трагедията. Навсякъде лежали обезобразени човешки трупове. Сред тези развалини само храмът стърчал, мълчалив свидетел на случилото се. Опитали се и него да разрушат - няколко пъти го заливали с газ и го палили. Благодарение на здравата си конструкция обаче църквата оцеляла.

Едва на третия ден - 16 юли, пристигнали консулите на Англия, Франция и Австрия. Те видели с очите си, че сред убитите няма комити или руснаци, а само обикновени беззащитни селяни. Било разпоредено жертвите да бъдат погребани в общ гроб в двора на църквата. При преброяването на труповете се оказало, че само в Божия храм и двора му са били избити 1013 души българи от Гюнели махле и съседните села. Общият брой на всички жертви в селото и околностите надхвърлял няколко хиляди души.