събота, 30 юли 2016 г.

Бойко имал двама кандидат президенти, но можело да не се справят

Премиерът Бойко Борисов и екоминистърката
Ивелина Василева във Велико Търново.
Допреди две седмици ГЕРБ са имали двама кандидати за президент, но след "критичните ситуации в Европа" премиерът Бойко Борисов е разбрал, че "въпреки добрите си качества те няма да могат да се справят със стресова ситуация".

Това обяви самият Борисов във Велико Търново.

Той уточни, че президентът е върховен главнокомандващ и трябва да може да "тропне на масата, за да защити интересите на страната". Останалите важни качества са да е политик и експерт, да е с характер и да го познават хората, да има рефлекс в различните ситуации.

"Вероятно ще кажа през септември, дотогава искам да се ориентирам. Ако беше лесно, всички щяха да изкарат досега кандидат за президент", посочи Бойко Борисов.

По думите му кой ще е държавният глава е важно и заради ситуацията в света.

„Виждам, че и другите партии осъзнават колко е важен изборът за президент на държавата.  Въпросът не  е кой ще спечели президентския вот. Важна е държавата“, заяви министър -председателят.

Борисов отново говори за сигурността и външната политика в света.

„Процесите, които текат в света, не ме правят изобщо оптимист. Сега събираме горчивите плодове на безумната външна политика, която се водеше години наред в световен мащаб“, заяви министър-председателят.

Той посочи, че засега няма пряка заплаха за страната ни, защото се полагат огромни усилия, но отбеляза, че всеки ден ситуацията се усложнява. Затова е поискал допълнителна помощ от Европа - хора и техника, за опазване на границата.

Тази седмица ми бе потвърдено, че ще получим 6 млн. евро финансова помощ от ЕК. Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна правя съоръжение на границата, от друга всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно гуми, акумулатори, машини - неща, които хората дори не ги виждат“, добави премиерът.

Той даде отчет и по една от любимите си теми - санирането. По думите му с пари от държавата са обновени 4000 блока. Той отбеляза, че са събрани и 200 млн. лв. повече от битката с контрабандата в сравнение с предишния месец.

В понеделник Борисов ще разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който ще бъде в София с целия си кабинет за съвместно заседание на двете правителства.


Фотофакт: Папата направи молитва в бившия концентрационен лагер „Аушвиц“

Папата направи самостоятелна молитва в бившия концентрационен лагер „Аушвиц“. Франциск премина сам и в тишина през лагера на смъртта, където са избити над 1 милион души, предимно евреи, по време на нацистката окупация на Полша. Светият отец се срещна и с оцелели от Аушвиц, които целуна по бузите и на всеки прошепна няколко думи, останали нечути от медиите.

Това е третият ден на визитата на Франциск в Полша. Посещението му отбелязва 1050-ата годишнина от приемането на християнската религия в страната. Той е третият папа, който преминава през главната порта на Аушвиц, под прочутия надпис Arbeit Macht Frei – „работата те прави свободен“, предава кореспондентът на Би Би Си от Варшава.

За разлика от своите германски и полски предшественици, Франциск не каза нищо за ужасите, случили се в лагера – думите му отправени лично към преживелите Холокоста. Понтификът премина сам през портите. След като се срещна с преживелите нацизма, той постави свещ на Стената на смъртта, където затворници са били екзекутирани. Сетне продължи обиколката си сам.
Папата спря за молитва и при затворническата килия на Максимилиан Колбе, полски католически монах, пожертвал живота си, за да спаси този на друг човек. Църквата го канонизира за светец през 1982 г. В продължение на минути Франциск бе на колене в килията, осветена само от малко прозорче, съобщава „Асошиейтед прес“.

Светият отец е на петдневно посещение в Полша. По време на Световния ден на младежта в четвъртък в Краков той призова за състрадание към бежанците. Пред стотици хиляди хора той заяви, че „милостивото сърце се отваря, за да приветстваме бежанци и мигранти“ – изявление, което остро противоречи на настоящото крайнодясно държавно управление в страната.



10 неща, които ми се искаше да знам, преди да започна да играя Pokemon Go

Паул Таси, Forbes
Някои от тези съвети важат за хората, които никога досега не са се захващали с играта. Други от тях - надявам се - ще помогнат на играчите да овладеят по-бързо техниката на битките. Има прекалено много неясноти и твърде малко обяснения около Pokemon Go.

Затова ви предлагам 10 неща, които ми се иска да знаех, преди да започна да играя:

1. Можете да изберете Пикачу от началото

Сериозно. И аз си мислих, че това е някакъв майтап или градска легенда, но се оказа, че е истина. Още в самото начало на играта, когато се позиционирате на картата, виждате три покемона - Charmander, Bulbasaur и Squirtle. Но недейте да ловите нито един от трите. Просто избягайте от тях - буквално. Играта ще ги накара да ви последват, но след 3-4 отбивки сами ще схванат, че не ги искате. И тогава - изненада! Появява се Пикачу.

Всеки, който е играл Pokemon Go, знае, че първият покемон няма особено голямо значение за играта. За два дни можете да уловите и трите оригинални покемона. Но все пак появата на Пикачу е забавен дребен трик.

2. За да уловите покемон от по-високо ниво, ви трябва стратегия

Отначало Pokemon Go дава вид на толкова опростена система, че е на ръба на тоталната глупост - просто замеряте дивите покемони с топки до откат. Но когато започнете да засичате покемони с повече от 100 CP, ще видите, че те могат да се освобождават от топката и се налага да ловите едно и също чудовище по 2-3 пъти.

А покемоните с над 300 CP? Стават още по-трудни за улавяне, ако не сте наясно с фините настройки на системата.

На първо място - има един аспект при хващането на покемони, който повечето хора не разбират. Ако натиснете и задържите пръста си на топката (PokeBall), кръгът около покемона ще започне да се стеснява.

Най-добрият момент за хвърляне на топката е, когато този кръг е най-малък - така шансовете да вземете повече XP при улавяне на покемона са по-големи. Цветът на кръга също има значение. Зеленото означава, че не би трябвало да имате проблеми. Жълтото показва, че улавянето ще е малко по-трудно, докато червеното е знак за много високо ниво на затруднение.

На определен етап ще започнете да получавате предмети, които ще улеснят лова на по-трудните покемони. Ако комбинирате тези две тактики, ще можете да подобрите играта си.

И още нещо - най-добрият начин да улесните лова на покемони, е да изключите камерата. Колкото и да е забавно да гледате чудовищата в реалния свят, камерата пречи повече, отколкото помага. Изключването на опцията AR (добавената реалност), ще ги стабилизира в средата на екрана, където е много по-лесно да ги уцелите.

3. Битките са доста по-сложни, отколкото изглеждат

Първото нещо, което ще установите при битките в gym-овете, е, че можете да бягате наляво и надясно с плъзгане по екрана, за да избегнете атаките на опонента - макар че изглежда малко трудно за приложение.

По-важното обаче е, че всеки покемон си има специален измерител на силата, който се увеличава по време на атаката. Колкото по-дълго задържите пръста си върху врага, толкова повече мощен ще бъде ударът ви.

Въпреки че системата си остава доста хаотична, някои от тези тактики могат да нанесат сериозна щета по противника. Ако не забравяте да ги прилагате, ще можете да печелите битките доста по-лесно.

Има и още нещо: понякога може да попаднете на един от най-досадните бъгове в gym-овете - момента, в който видимо умрелият противников покемон не изчезва и цялата битка замръзва. Това е проблем със сървъра, който можете да избегнете, ако не блъскате по екрана нон-стоп, а цъкате с малко по-нормално темпо, когато уцелите противника. Не винаги работи, но помага.

Има още доста тънкости, които са по-скоро за много амбициозни играчи, които ще ви споделим допълнително.

4. Не е лесно да излъжете инкубатора на яйцата

Една от причините, поради които Pokemon Go ви кара да се раздвижите, е свързана с инкубаторите на яйца, от които се излюпват покемони. Играта следи движението ви с GPS, а не с крачкомер, така че няма как да излюпите яйцата, като вървите на фитнес-пътечка. Автобусите и влаковете също не вършат особено полезна работа - има определени ограничения на максималната скорост, при която телефонът ви отчита движението.
По-бавното колоездене може и да работи, но все още не съм го тествал. Затова се пригответе психически, че ще се наложи да повървите доста, ако искате да извадите покемони от инкубаторите. Ако искате да намалите натоварването, можете да купите допълнителни инкубатори - но за целта ще трябва да платите с реални пари. В интерес на истината - те са най-смислената стока, която се продава в магазина на Pokemon Go.

5. Ако приложението Pokemon Go не е отворено, не следи почти нищо

Това е един от аспектите на Pokemon Go, който предизвиква голям проблем, защото води до сериозно източване на батерията. Ако приложението не е отворено, то не ви дава нотификации, че сте близо до покемон или до PokeStop. Освен това - не брои крачките ви.

Общо взето - не следи нищо друго, освен времето, в което действат магиите (например Incense, която привлича покемони за период от 30 минути, като пуска "миризма" около играча на картата).

Буквално ще трябва да обикаляте навсякъде с телефона си в ръка или да следите всеки звук или вибрация, докато носите смартфона си в джоба с включен Pokemon Go. Едно от обясненията за тази досада е, че от Nintendo се опитват да продават гривните си за 35 долара, които издават звук при доближаване до покемон.

6. За да превземете gym, ще трябва да побеждавате противниковия отбор многократно

Системата на gym-овете е малко объркваща отначало. Първо - не знаех, че се бия с други играчи. После не разбирах защо не мога да ги разкарам от върха на gym-а, когато успея да ги победя.

Оказва се, че за да позиционирате покемона си в даден gym, трябва да свалите точките му ("gym rep") до 0, за да го направите неутрален. Това означава, че ще трябва да го победите най-малко 2-3 пъти, освен ако не разчитате на играчи от своя отбор за подкрепа.

Ако можете да възстановявате живота на покемоните си след всяка битка, става доста по-лесно да превземате gym-ове.

7. Ако притежавате gym-ове, можете да получавате безплатни подаръци

Ако се чудите какъв е смисълът да притежавате gym-ове (освен да се хвалите с тях), е добре да знаете, че те носят материални стимули. За всеки gym, който държите или подкрепяте (можете да оставите покемон в gym, превзет от ваш съотборник), получавате всекидневен пакет с доста сериозно количество придобивки.

За целта обаче трябва да задържите gym-а си в продължение на 24 часа, което може да се окаже трудна задача. Досега не съм видял някой да успее да опази gym за цяло денонощие.

8. Не бързайте да еволюирате по-малките си покемони

Бързо научавате, че ще изпращате множество дребни покемони в жерта на Професора. Да кажем, че сте събрали 26 Ratata и имате хубав голям еволюирал Raticate. Продайте (Transfer) на професора 25 от тях за по 1 candy и си запазете най-силното - така ще имате всичко необходимо, за да еволюирате и него в Raticate, макар, че вече си имате такъв покемон. В играта колкото по-бързо вдигате нива, толкова по-добри ставате, затова всяко XP ще ви е важно. Всяка еволюция ви носи 500 XP и това ви помага. Само няколко са покемоните, които хващате толкова често, че да го правите, но повярвайте ми, те са източник на много допълнителни candy, които да използвате за еволюциите и за опита, който дават те. И всичко това без да хабите stardust.

В допълнение - не бързате да еволюирате тези покемони веднага. Изчакайте да активирате т.нар. Lucky egg (щастливо яйце), което удвоява опита, който вземате в продължение на 30 минути. Така ако еволюирате 5 покемона в рамките на тези 30 миунти, ще вземете вместо 2500XP, цели 5000XP.

9. Не е лесно да прецениш кога да инвестираш в даден покемон и кога - не

Системата с нивата на Pokemon Go е доста странна. Тя ви насърчава да помпате покемоните си с ценни дози "stardust", но впоследствие когато минете на по-високо ниво, ще осъзнаете, че намирането на такъв покемон е доста лесно и всъщност сте изразходвали важен ресурс.

Например, в самото начало аз ъпгрейднах Drowzee с 60 CP до 120 CP. Малко след това обаче попаднах на Drowzee със 140 бойни точки, така че харченето на stardust се оказа напълно излишно.

По принцип изглежда най-разумно да си пазите силните покемони и да трансферирате останалите. Или изчакайте, докато съберете достатъчно candy, за да ги развиете в по-мощен покемон, или изчакайте да намерите по-развитата им версия. Когато достигнат до втората или третата си фаза, започнете да инвестирате в тях.

Още един съвет за ъпгрейд на покемонитe: ако искате да развиете покемона си до 3-то ниво, не бързайте да го ъпгрейдвате до второ ниво, веднага щом получите достатъчно candy. По-добре изчакайте да съберете 125/75 и тогава направеде двойна еволюция наведнъж. През това време вече ще сте натрупали опит и вече ще ловите по-мощни покемони.

Например - имате Dratini с 200 CP и най-накрая сте събрали 25 candy, за да го ъпгрейднете до Dragonair с ~400 CP, който евентуално може да се превърне в Dragonite с ~800 CP.

Само че за времето, в което ще съберете 100 candy-та за Dragonite, вече ще сте намерили и Dratini с 400 CP, което може да се ъпгрейдне в Dragonair с 800 CP и оттам - Dragonite с 1600 CP.

Аз похабих доста голямо количество candy, докато се науча да не се занимавам с еволюции на толкова ниски нива.

10. Как работи системата за проследяване на покемони

Истината е, че от около седмица тя не работи, най-вероятно, за да спести натоварване на сървърите на играта. Но все пак, когато отново я пуснат, ето как да разбирате кое къде е.

В менюто за проследяване - под всеки покемон се виждат символи със стъпки, които показват колко близо се намирате до конкретното същество. Ако под покемона няма никакви стъпки - явно стоите точно до него.

Социалисти празнуват 125 г. БСП на Бузлуджа

Социалисти се събират на Бузлуджа на традиционния си събор за основаването на БСП.

Тази година те ще отбележат 125-годишнината от създаването на партията.

Социалистите проведоха национално съвещание в Габрово под наслов „За задачите на БСП в Президентски избори 2016 г."

Честването на годишнината от основаването на БСП започва в 7.15 часа с туристически поход от паркинга под връх Шипка до "Историческа поляна" на връх Бузлуджа.

На тази дата: 30 юли 1858 г. английският изследовател Джон Спик открива езерото Виктория в Африка

1858 г. английският изследовател Джон Спик открива езерото Виктория в Африка. То е най-голямо езеро от Великите Африкански езера и е на трето място сред всички езера в света (след Каспийско море и Горното езеро в Северна Америка) и на второ - сред сладководните езера. Общата площ на източноафриканските езера (Виктория, Танганайка и Малави (Нияса) е над от 170 000 кв.км.

Английският изследовател Джон Ханинг Спик служи като офицер в Индия и предприема в Хималаите и Тибет минералогически и зоологически изследвания. През 1856 г. заминава за Централна Африка. Когато открива езерото Укереуе, което той нарича Виктория, пътешественикът го смята за източник на р. Нил.

Езерото Виктория е най-голямото тропическо езеро в света, то е сравнително плитко - най-голяма дълбочина е 84 м, при средна - 40 м. Намира се на плато в западната част на африканската Голяма рифтова долина и граничи с Танзания, Уганда и Кения. Има брегова линия с дължина 3440 км и повече от 3000 острова, много от които са населени.


Вицове, юли 2016 г.

СмЕх/Таралеж/ 


Животните, които са много малко ги записват в Червената книга, а тези животни, които са много в готварската книга.

***

-Добър ден, бих искала да купя книга...
-От някой автор конкретно ли?
-Амиии не....да ми е в тон с банските...

***

Кратка история на медицината:
“Докторе, боли ме стомаха!”
2000 г. преди Христа – “Яж от тази трева”...
1000 г. преди Христа – “Тревите са езически, кажи тази молитва.”
1850 г. след Христа – “Молитвите са суеверие, вземи тази отвара."
1940 г. след Христа – “Отварите са вредни, вземи това хапче."
1985 г. след Христа – “Хапчетата са неефикасни, вземи този антибиотик."
2000 г. след Христа – “Антибиотиците са химия, яж от тази трева!"

***

Председателят на едно текезесе (ТКЗС) раздавал новогодишни награди. „Пена, Нане и Вуте награждавам с по един чифт галоши.” Ръкопляскания. „Партийният секретар награждавам с екскурзия до Париж.” Доволни гласове от залата: „Нека оди бос, нека оди бос...”

***

- В този замък има ли призраци?
- Всички така говорят! Мен ако питате, това са само слухове - аз и до ден днешен не съм видял нито един призрак! А живея тук от вече осемстотин години!


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 29 юли 2016 г.

Парламентът отряза Марешки за предложения референдум

Депутатите отхвърлиха предложения от бизнесмена Веселин Марешки референдум. Тъй като предложението за национално допитване не бе събрало достатъчно гласове - не му достигнаха 2600 подписа, за да задължи парламента да го проведе, той бе подложен на разискване в Народното събрание.

Първият въпрос от референдума бе "Ще въведе ли такава регулация на пазара на горива, която ще доведе до по-ниски цени", вторият въпрос бе "Едно лице да може да открива повече от четири аптеки", третият  - "да отпадне държавната субсидия за партиите", четвъртият - "броят на депутатите да падне от 240 на 120" и петият "да отпадне ли имунитета на народните представители". Тъй като някои въпроси вече бяха определени като противоконституционни бе предложено първия въпрос - за регулацията на пазара на горива да остане и да бъде гласуван самостоятелно. Идеята бе да се въведат максимални надценки в търговията с бензин и дизел.

Депутатът Петър Славов пък предложи да се добави и регулация в режим на данъчните складове. В крайна сметка предложението за отделянето на първия въпрос не бе подкрепено, отхвърлен бе и като цяло и предложението за референдум на Веселин Марешки.

Минути след това Марешки обяви, че в най-скоро време ще започне събиране на подписи за референдум само по първия въпрос за въвеждане на регулация на пазара на горива, която ще доведе до по-ниски цени.


Писмото на един кинорежисьор до света за Ирина Бокова

Народната подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН на практика не съществува, пише кинорежисьорът Евгений Михайлов до посланиците на страните членки на Съвета за сигурност в ООН и до посланиците в ЮНЕСКО.

В писмото Михайлов посочва, че българското правителство е номинирало Бокова под натиск „от крайно лява коалиционна партия, която заплаши, че ще го свали“. Режисьорът тврди, че цели да насочи вниманието институциите, до които е писал, към разкритията за комунистическото минало на Ирина Бокова, „липсата на лична неприкосновеност, пагубно лошо ръководство на ЮНЕСКО с практики, които повдигат въпроси на всички нива“.

Предлагаме ви пълния текст на писмото.

„Драги г-не/г-жо,

Позволяваме си да се обърнем към вас по една много обезпокоителна тема.

Може би сте информирани, че международни и български медии публикуваха множество разследващи репортажи за Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и настоящ кандидат за генерален секретар на ООН.

Бихме искали да насочим вниманието ви към разкритията в тези репортажи, които са напълно подкрепени с факти и документи и представят само сериозни доказателства. Разкритията засягат комунистическото минало на госпожа Бокова, липсата на лична неприкосновеност, пагубно лошо ръководство на ЮНЕСКО с практики, които повдигат въпроси на всички нива. Ние намираме тези разкрития за твърде тревожни и затова решихме да представим публикациите на вашето внимание.

Бихме искали да добавим, че номинацията на г-жа Бокова оставя собствената й страна разделена и слисана. Номинацията беше дълбоко спорна, българското правителство беше принудено да я номинира от крайно лява коалиционна партия, която заплаши, че ще го свали. Народната подкрепа за кандидатурата й на практика не съществува.

Прилагаме към това писмо подборка от най-големите разследващи публикации с най-важните извадки от всяка статия. Включени са и линкове към всяка публикация, както и списък на медиите, които са ги публикували.

Това писмо и приложението към него са изпратени на всички постоянни и непостоянни страни-членки на Съвета за сигурност, както и до 58-те членове на Изпълнителното бюро на ЮНЕСКО за тяхно сведение.

Моля не се колебайте да се свържете с нас, ако ви е необходима допълнителна информация.

С уважение,
Евгени Михайлов
Бивш член на Българското народно събрание
Съосновател на Политическо движение 22 септември- Независимост“

Днес депутатите избират дата за президентските избори

Датата на президентските избори става ясна днес. Депутатите ще решат кога ще се редим пред урните, за да изберем нов държавен глава.

Кандидатите все още не са ясни, но и датата остава под въпрос след като политиците се разделиха на две групи.

От ГЕРБ предложиха 6-ти ноември, а опозицията от БСП веднага ги обвини, че са неподготвени и имат нужда от още време, за да си издигнат кандидат. Левите поискаха датата да е 23-ти октомври и се мотивираха с това, че ноември трябва изцяло да е посветен на бюджета за 2017 г. От ДПС пък изненадващо внесоха свое предложение за дата - 30 октомври.

Ако все пак управляващите надделеят и датата 6-ти ноември бъде гласувана, това означава, че окончателният избор на държавен глава ще се случи в средата на месеца заради почти сигурния балотаж.


На тази дата: 29 юли 1014 г. българската войска претърпява поражение от войските на византийския император Василий II

/Таралеж/ 

1014 г. българската войска претърпява поражение от войските на византийския император Василий II. Беласишката битка, известна още като битката при Беласица, битката при Ключ или битката при Клидион е кулминация на двубоя между българския цар Самуил и византийския император Василий II, продължил десетилетия в края на 10 и началото на 11 в.

В началото на този двубой Самуил има превес, но от 1001 г., когато Византия се отърсва от вътрешните междуособици и от конфликта си с арабите, българите започват да губят надмощието си и са принудени да се борят за независимостта си. За да спрат вражеските нашествия, те изграждат широка укрепителна система, преграждаща планинските проходи и другите пътища към вътрешността на държавата.

При поредния си поход през лятото на 1014 г. Василий II е спрян пред едно от тези укрепления - крепостта-дема, издигната от Самуил в Ключката клисура между планините Беласица и Огражден, край днешното село Ключ. Българските войски отбиват многократните опити на византийците да превземат преградата, но на 29 юли са нападнати внезапно в гръб от отряда на Никифор Ксифий, който успява да обходи позициите им по планински пътеки.

Битката завършва с тежко поражение на българите. Според свидетелствата на различни средновековни летописци броят на загиналите е значителен, а попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”. Цар Самуил избягва гибелта в самата битка, но умира два месеца по-късно - на 6 октомври 1014 г., след като получава сърдечен пристъп при вида на ослепените си бойци.

Вицове, юли 2016 г.

Новото лого на Българската Футболна Първа лига се 
оказа купешко!
По-точно: То е купено от сайт, който търгува с векторни 
изображения,
където за 159 евро можеш да си закупиш 
750 картинки.
Така цената на логото на Първа лига 
се оказа, че е около 20 евро цента!

СмЕх/Таралеж/ 


На пазара дотичва една ядосана жена и вика на продавачката на плодове:
- Преди малко изпратих сина си да купи 3кг ягоди от вас. Вкъщи ги претеглих и бяха едва 2кг. и 200гр!
- А момчето претеглихте ли, госпожо?

***

100 000 лева отпуснати от Министерство на регионалното развитие и благоустройство за ремонт на пътища в област Враца беше решено да бъдат похарчени за 10 000 знака "лош път".

***

Зад всеки човек, изгорял на плажа, има по един човек, който да го плесне по гърба... и да попита как е минала почивката.

***

Шефове споделят опит:
– Как така твоите служители никога не закъсняват?
– Много просто – при мен работят 60 души, а местата за паркиране са само 20.

***

След приключването на образователната реформа може да проведете каквито и да е реформи - все тая, вече никой нищо няма да разбере.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 28 юли 2016 г.

Бойко Борисов в Евксиноград от 1 август

Премиерът Бойко Борисов ще почива от 1 август в Слънчевото бунгало в правителствената база Евксиноград край Варна. Луксозната къща на самия бряг на морето разполага със собствен плаж, басейн и барбекю, до които се слиза с открит асансьор.

В "Слънчевото бунгало" нощувката излиза най-солено в целия комплекс. Там премиерът ще брои по 700 лева.

Името е  заради близостта с една от най-големите реликви на „Евксиноград” – слънчевия часовник. Той е подарен от кралица Виктория на царската фамилия. „Нека другите да отброяват бури и дъждове, аз ще броя слънчевите часове”, гласи надписът на уникалното устройство.

Министър-председателят ще почива обаче и в “Лайтхаус Голф Ризорт" в Балчик, проектиран от прочутия играч на голф Иън Уснам. В програмата на премиерската ваканция е включен и празникът на Варна на Свето Успение Богородично. Тогава Бойко Борисов е обещал да дойде, както традиционно прави на този ден, за да се порадва на забележимите промени в морската столица през последните три години.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също се очаква в Евксиноград, защото със сигурност няма да пропусне големия концерт на своя любимец Веселин Маринов. Той е на 5 август в Летния театър във Варна. Изявата ще отбележи 35 години от качването му на сцената.


АБВ срещу Манолова: Да дава оставка, ако ще играе за президент

Омбудсманът Мая Манолова да си подаде оставката, ако има намерение да се кандидатира за президент. За това призова зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин на пресконференция за "края на политическия сезон". Той говори за вариантите за явяване на левицата на изборите за държавен глава.

"Не затваряме вратата пред нито едно име, но в случая с Манолова има принципен въпрос - не е нормално омбудсманът, който трябва да е деполитизиран, да участва в партийни кампании", обясни Калфин.

Манолова е сред хората с най-много номинации за кандидат на левицата в рамките на БСП. Местните конференции на социалистите приключват утре, а до момента са предложени десетки имена.

Сред тях има и от други партии, самият Калфин е в списъка. Според него обаче статутът на Манолова на обществен защитник е сравним с този на военните и полицаите - всички са деполитизирани, затова тя няма "да участва в партийни кампании".

Преди дни Манолова обяви, че темата с президентския вот не я занимава, защото има достатъчно работа.

Калфин скастри и ръководството на БСП за позицията им, че изборите за държавен глава не са "лидерски въпрос за партиите". По думите му „това е принципна грешка".

"Според нас има достатъчно политически аргументи да търсим алтернатива на политическа партия ГЕРБ на тези президентски избори“, заяви Калфин.

От казаното от Калфин обаче се разбра още, че както АБВ не са съгласни, че изборите не са лидерски въпрос, така и смятат, че изборите не са място, в което партийните амбиции трябва да се показват и да се мерят.

АБВ чакали новите разговори с БСП за евентуална обща кандидат-президентска двойка. Офертата на червените е такава среща да има в началото на август - на 3 август. Начинът, по който е отправена поканата от левицата обаче не се хареса на другия зам.-шеф на АБВ Румен Петков.

„На нас ни коства наистина огромни усилия търсенето, стремежът да намерим обща, силна кандидатура. Не на последно място трябва да вземем предвид и тези предварителни, достатъчно шумни декларации от типа: „Трябва да разговаряме, но този - не", коментира Петков.

И добави по адрес на начина, по който БСП се опитва да води разговорите за обща президентска кандидатура:

Получили сме една „призовка“ за 3 август да отидем на среща с БСП. Елементарното възпитание изисква да вдигнеш  един телефон и да попиташ: на тая дата удобно ли ти е, или да е на предния ден, или следващия... Сега едва ли не ние тук трябва да седим на повикване и да тръпнем дали ще получим покана и когато я получим, който е с по-здрави глезени да отърчи първи. Не се прави така!

Петков все пак заяви, че АБВ сигурно ще участва в такива разговори, но според него подходът на социалистите е много ярка демонстрация на това как не се прави. И добави, че целта е не да се намери кандидат-президентска двойка, на която да се прави кампания, а която да позволи кампанията да бъде спечелена.


МВР жъне индустриален коноп вместо марихуана

Мащабна акция на МВР срещу наркопроизводството се провали заради дребно недоглеждане. Криминалистите обявиха, че са открили нива с марихуана, но в крайна сметка се оказа, че става въпрос за напълно законни насаждения от индустриален коноп.

Операцията на ченгетата бе начената в неделя край старозагорското село Памукчии. Започнаха, след като земеделец решил да почисти високата трева, покрила негова ливада. Когато косачката минала, се оказало, че съседният терен от около декар е засят с растение, чиито листа приличат на марихуана. Била уведомена полицията, която изпратила сериозни сили, за да унищожи канабиса. Оказало се, че съвсем не става въпрос за нещо незаконно, а за индустриален коноп.

"Имам си лиценз и всички необходими документи. Проблемът е, че министерството на земеделието не е уведомило МВР, а полицията не се е поинтересувала", обяснява пред "България Днес" Дени, която засяла нивата. Обяснява, че след като преминала всички бюрократични спънки, взела парцела под аренда, купила семена за 300 лв. и засяла. Щяла да използва влакната от стеблата на конопа, които намират широко приложение, например в текстилната индустрия. Тези дни е далеч от Памукчии, но след като разбрала какво се случва и че дори има задържан човек за случая, потърсила хора, които да занесат от София в полицията в Стара Загора всички документи около лиценза.

"Добре че не са ожънали всичко, защото тогава нещата щяха да станат много сериозни", добавя Дени.

"Беше голям екшън, доста театрално стана всичко. Тук, в селската жега, се почувствахме като в серия на "От местопрестъплението", шегува се пред вестника кметът на Памукчии Георги Празов.

Разказва, че изведнъж в селото нахлули полицейски джипове и патрулки. Дузина ченгета обградили нивата, пристигнали комбайни, косачка и камион, които да оберат урожая. Били вербувани и поемни лица, които да се подпишат под списъка с иззетите доказателства. Чак когато били взети полевите проби от растенията, ченгетата се усъмнили, че нещо не е наред - стръковете били без наркотично съдържание. Това спряло комбайните да не влязат в нивата, но криминалистите все пак ожънали проби от пет места и отнесли листата в чували, за да ги тестват и в лаборатория.

От Областната дирекция на полицията в Стара Загора междувременно бе разпространено съобщение до медиите, в което бе посочено, че "нива, засадена с канабис, откриха в старозагорското село Памукчии". Пояснено бе, че "според разследващите за канабиса са полагани много грижи - независимо че не е валяло, растенията са свежи и зелени, засадени са много нагъсто, а височината на някои вече е над два метра". Новината веднага се завъртя из десетки интернет сайтове, кратки репортажи се появиха и из националните телевизии. Самата Дени се гордее с определението, че конопът, па макар и не бил той марихуана, изглежда добре. Уточнява обаче, че нито е поливан, нито торен.

През това време и един човек е бил задържан във връзка с полицейската "находка". Криминалистите решили, че това е арендаторът на парцела.

"Нахлуха сутринта вкъщи. Заповед не ми представиха, но взеха телефона ми и този на съпругата. Всичко стана пред децата. Държаха ни, докато не установиха нещата. А те са, че не само че това е индустриален коноп, а аз дори не съм собственик на този парцел, а на съседен. Затова смятам да си потърся правата и да заведа дело", разказа посоченият за арендатор Цветан.


Потвърждава се руска следа в хакерската атака срещу Демократите

Хакерът, който открадна имейли на Националния комитет на Демократическата партия (DNC) твърдеше, че е румънец. Нови данни обаче говорят, че човекът е работел директно за правителството на Владимир Путин в Москва.

Хакерът, който твърди, че е откраднал мейлите от DNC и ги е предал на WikiLeaks, всъщност е агент на руското правителство и част от дирижиран опит за влияние върху отразяването на президентската кампания в САЩ, сочат данни на организация, която проверява случая, съобщава Daily Beast.

Компанията, специализирана в киберсигурност ThreatConnect е проследила румънския хакер Guccifer 2.0 до интернет сървър в Русия и до ip адрес, свързан с предходни нелегални онлайн действия от Русия. Вероятно Guccifer 2.0 не е един-единствен хакер, а е група от хора от пропагандното крило на руското правителство, събрана, за да отвлича вниманието от Москва.

ThreatConnect е първата група от експерти, която свърза самопровъзгласилия се хакер с руските власти. Течът на мейли доведе до смут в DNC насред президентската кампания. Според изтеклата кореспонденция хора от партията са измисляли начини да подкопаят кампанията на сенатор Бърни Сандърс.

"Това са бюрократи, а не изтънчени хакери", каза Рич Баргър, висш офицер от разузнаването, който работи за ThreatConnect. Той казва, че Guccifer 2.0 дава несвързани обяснения за това как е успял да проникне в мрежите на DNC. Например хакерът твърди, че е използвал пролука в софтуера миналото лято, която обаче не е съществувала в мрежите на DNC до декември 2015 година. В интервю за Motherboard хакерът отказва да говори румънски - още една индикация, че вероятно не е този, за когото се представя.

ThreatConnect открива и че Guccifer 2.0 се е опитал да скрие истинското си местоположение (в Русия), използвайки интернет услуга, базирана във Франция. Такива методи не са необичайни в спонсорирани от други държави операции, нито са особено трудни за прилагане.

Организацията стига до извода, че Guccifer 2.0 всъщност е „привидение, създадено като част от прибързана руска кампания [за отричане, заблуда]", за да повлияе на политическите събития в САЩ.

В понеделник ФБР съобщи, че разследва теча на информация, който според голяма част от хората в администрацията на Барак Обама цели да създаде напрежение между Хилари Клинтън и Бърни Сандърс, както и техните избиратели, за да даде преднина на републиканския кандидат Доналд Тръмп.

Ден по-късно самият Обама съобщи, че експерти свързват този пробив с Русия и че е възможно това цели подпомагане за кампанията на Тръмп.

Друга организация за киберсигурност - CrowdStrike, обвързва хакерската атака с две руски хакерски групи, атакували американски агенции, Белия дом и американски университети. Тактиките и техниките, използвани от двете организации, са същите като при DNC.

Откритията на ThreatConnect подчертават степента, до която руското правителство иска да замъгли ролята си в активното мероприятие, което цели да възпрепятства нормалното протичане на изборите в САЩ.

Не е ясно къде в руското правителство или неговите сфери на влияние се помещава Guccifer 2.0.

WikiLeaks не идентифицира източника на имейлите на DNC и не отговаря дали твърденията на Guccifer 2.0 са верни, не отговаря и на твърденията, че руските власти са оркестрирали хакерската атака. В скайп интервю за NBC създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж отвърли твурденията, че руснаците стоят зад атаката, казвайки, че сигурността на сървърите на партията е толкова слаба, че различни организации могат да стоят зад атаката.


На тази дата: 28 юли 1945 г. Американски бомбардировач се забива в „Емпайър Стейт Билдинг”.


/Таралеж/ 

1945 г. американски бомбардировач B-25 се забива в „Емпайър Стейт Билдинг”. По това време войната в Европа вече е приключила, а на Япония й предстои да капитулира пред съюзниците само след няколко седмици.

В привидно спокойната съботна утрин, силуетът на Ню Йорк е затъмнен от пушека на пожар, предизвикан от врязалия се самолет в най-високата сграда в Америка и света по онова време. Небостъргачът не се срутва, но 14 души загиват, 26 са ранени, а причинените щети се оценяват на 1 млн. долара.

B-25 се отправя на фаталната си мисия малко преди 9.00 ч. сутринта. След по-малко от час във въздуха подполковник Уилям Франклин Смит Младши получава предупреждение от летището в Куинс (дн. Ла Гуардия), че Ню Йорк е обвит в гъста мъгла. От контролната кула изпращат злокобното съобщение „Не можем да видим върха на Емпайър стейт билдинг. Съветваме ви да кацнете тук”. Подп. Смит потвърждава, че е приел съобщението, но по всичко личи, че го игнорира, защото иска разрешение за кацане на Нюарк.

Самолетът е само на няколко минути от ЛаГуардия, но пилотът изгубва видимост в гъстата мъгла. Правила за осъществяване на полета, налагат пилотът да поддържа височина от поне 2000 фута (610 м) над града, но Смит се снижава до по-малко от половината от тази височина, явно надявайки се така да си възвърне видимостта. Поемайки този риск пилотът със сигурност не е бил наясно с местоположението си, защото скоро самолетът му се озовава насред централен Манхатън.

Прелитайки сред бетонните каньони на нюйоркските небостъргачи, бомбардировачът веднага привлича вниманието на нюйоркчани, тъй като ревът на двигателите отеква по улиците, отразен многократно от фасадите на сградите. Тези, които работят по горните етажи на офис сградите, се втурват към прозорците, за да гледат с изумление прелитащият край тях самолет. Един от свидетелите е лейтенантът от военновъздушните сили Франк Кови, който от стаята си в хотел „Билтмор” наблюдава как обреченият B-25 лети не по-високо от 22-рия етаж.

Пилотът успява да прелети около десет пресечки, следвайки 42-ра улица, като по чудо избягва околните небостъргачи, преди да се обърне на юг в близост до кръстовището с 5-то авеню. Този обрат се оказва фатална грешка, тъй като изправя тромавия самолет директно пред северната стена на най-високата сграда в света. В последния момент подп. Смит  трябва да е видял профила на „Емпайър стейт билдинг”, изплуващ от мъглата, и се е опитал да издигне машината, но разстоянието се оказва твърде късо, а скоростта на бомбардировача - прекалено висока.

Около 9.49 ч. Б-25 се врязва между 78-я и 79-я етаж на небостъргача, което е на около 975 фута (295 м) над нивото на земята. Самолетът се удря в сградата със скорост от 200 мили в час (320 км/ч), което води до взрив на резервоарите за гориво. Огненото кълбо се издига на височина от 100 фута (30 м). Възпламененият керосин обхваща фасадата на сградата, огънят се втурва и по лабиринта от коридори и стълбища във вътрешността на сградата, достигайки до 75-я етаж.

Катастрофата отваря широка дупка във фасадата на небостъргача от към 34-та улица. Докато основните щети са на 78-я и 79-я етаж, един от двигателите пада в асансьорната шахта и предизвиква голям пожар в мазето. Другият двигател профучава през цялата сградата, разкъсвайки седем стени преди да пробие южната фасада към 33-та улица.

Отломките падат през покрива на 13 етажна сграда от другата страна на улицата, където е ателието на скулптора Хенри Херинг. Последвалият пожар унищожава студиото. Други тежки отломки, между които един колесник, също нанасят щети по „Емпайър стейт билдинг” и околните сгради, а част от крило пада на „Медисън Авеню”.


Вицове, юли 2016 г.

СмЕх/Таралеж/ 


Психиатрично заведение. В стола:
-Аз съм хан Аспарух, дайте ми една порция.
-И за мен една порция, защото съм цар Борис.
-За мен две порции!
-Защо? - пита учудена готвачката.
-Аз съм Кирил и Методий!

***

При социализма един човек отива в Москва да си купи кола, плаща я, след което продавачът му обяснява, че щя е я получи на тази и тази дата след десет години. Купувачът се замисля за момент и след това пита: „Преди или след обяд?“. Продавачът, удивен от въпроса, пита на свой ред: „Какво значение има това?“ Отговор: „Ами водопроводчикът ще дойде преди обяд“.

***

- Ало, искам да поръчам една пица Капричоза и пепси.
- Грешка има. Тук е телефон на доверието.
- Донесете капричозата и пепсито, че ще се самоубия!

***

Към полунощ габровец се разхождал нервно пред един бар. Минал негов познат и го попитал:
- Какво правиш тук?
- Жена ми е вътре с някакъв обожател.
- Е що не влезеш да им видиш сметката?
- Чакам оня тип да й плати сметката.

***

Учителят:
- Синът ви е много слаб по география!
- Няма значение. С нашите доходи далеч няма да отиде.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 27 юли 2016 г.

Български сватбари ядосаха испански младоженец, застреля ги и се самоуби

Сватбата на 63-годишна българка и пенсиониран агент от испанската Гражданска гвардия в испанското градче Буяс завърши трагично.

След церемонията испанецът се черпил с българските гости. Около 22.30 часа обаче на масата избухва скандал.

По време на свадата младоженецът извадил пистолет и стрелял по гостите, съобщава бТВ, цитирайки местни испански медии.

Пистолетът бил лично оръжие на испанския гвардеец. Двамата българи, по които той е стрелял - на 35 и 36 години, са в тежко състояние. Единият е ранен тежко и с опасност за живота. За живота на другия няма опасност.

По време на престрелката булката побегнала изплашена и се скрила при съседите, които от своя страна извикали полиция.

Но когато младоженецът чул сирените, се самоубива. Полицията разследва случая и какъв е бил поводът за скандала и стрелбата.


Сигналите срещу магистратите ще се удостоверяват с ЕГН, адрес, три имена, подпис, телефон…

Сигналите за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати не само няма да са анонимни, но ще трябва да се подписват от подателя с три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс, личен подпис и електронна поща, ако има такава. Тази спорна поправка в Закона за съдебната власт бе приета окончателно в сряда от Народното събрание без дебат.

Специално идеята за задължителното присъствие на ЕГН в сигналите бе възприета в правнатакомисия по предложение на Христиан Митев (Патриотичен фронт).

Отделно по предложение на Данаил Кирилов (ГЕРБ) бе решено, че хората, които сигнализират съдебния инспекторат за нередности в системата, ще носят отговорност, ако подадената от тях информация се окаже невярна. Правосъдното министерство предлагаше те да не носят отговорност, но това не бе подкрепено.

С този вот мнозинството в парламента (без Реформаторския блок) даде знак, че анонимните сигнали ще отпаднат и от Закона за борба с корупцията по върховете на властта.

При гласуването депутатите не обърнаха внимание на аргументите, че няма значение кой е подателят на сигнал срещу магистрат, стига данните в него да са значими и проверими. Мнозинството застъпи тезата, че вкарването на всички данни на подателя в сигнала му ще е гаранция срещу злоупотреби.

С тези две промени в съдебния закон депутатите създадоха изключително враждебна среда към гражданите, които биха се замислили да подадат сигнал. Най-големият проблем е именно отговорността, която биха могли да понесат, ако съдебният инспекторат не успее да потвърди данните в сигнала им. Това би могло да доведе до дело за клевета, ако инспекторатът предаде данните на подателя на този, който бил обект на сигнала. ЕГН прави измъкването от тази ситуация невъзможно.


Обама вярва, че Русия помага на Тръмп да спечели изборите в САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в интервю за Ен Би Си, че допуска възможността Русия да се опитва да повлияе на изборите в Щатите, за да помогне на Доналд Тръмп да ги спечели.

"Всичко е възможно", отговори Обама на въпроса дали смята, че Москва прави опити да се намеси във вота.

Президентът намекна, че Русия би предпочела републиканския претендент Доналд Тръмп да влезе в Белия дом, тъй като той нееднократно се е изказвал положително за Владимир Путин.

Обама коментира изтеклите имейли от Демократическата партия, които разкриват явни предпочитания към Хилъри Клинтън и опити за злепоставяне на опонента й Бърни Сандърс.

По думите му ФБР все още разследва случилото се, но експерти са на мнение, че зад кибератаката стоят руски хакери.

Според американския президент руснаците пробиват не само държавни, но и частни системи.


Български лекар постави диагноза за пред френските си колеги "shtrakasht prast"

„Господари на ефира“ показаха снимки на официален документ, издаден от български лекар, който документ трябва да послужи на пациент пред френски доктори. 

На молбата на пациента диагнозата да е на френски или английски език, за да бъде разбираемо за медицинските лица във Франция, нашият лекар пише диагноза: "shtrakasht prast". Това може и да е разбираемо за чата във Фейсбук, но не и за чуждоезични официални медицински представители.

На тази дата: 27 юли 1147 г. Основан е град Москва

1147 г. е основан град Москва. С население над 11 милиона души настоящата столица на Русия е най-големият град в Европа и пети в света и едно от основните политически, икономически, културни и научни средища на континента.

Москва се намира в централната част на Европейска Русия, на двата бряга на река Москва в Източноевропейската равнина. Около 40 моста пресичат реката и свързващия с Волга канал Москва. Освен тях през града протичат няколко десетки канали и притоци на река Москва, най-големият от които е река Яуза, а повечето от малките са затворени в тръби под улиците.

Първото споменаване на Москва датира от 1147 г., когато според хрониките там се срещат князете Юрий Долгорукий и Светослав Олгович. Тази година условно се приема за година на основаване на града. По това време Москва е незначително градче в отдалечена област с преобладаващо угро-финско население. През 1156 г. Юрий Долгорукий, вече велик княз на Киев, построява около Москва дървени стени и ров, заради което по-късно е приеман за основател на Москва.

След оплячкосването през 1237-1238, когато монголците изгарят града до основи и избиват жителите му, Москва се възстановява и става столица на полунезависимо княжество. Макар че градът е отново разграбен от монголците през 1293 г., поради изолираното си местоположение той остава встрани от основните направления на техните походи. Възползвайки се от това, поредица амбициозни владетели, започнала с Даниил, най-малкия син на великия княз Александър Невски от династията Рюрикови, превръщат Москва в един от главните политически центрове в руския североизток, наред с Твер и Нижни Новгород.

Хегемонията на Москва е окончателно утвърдена през 1327 г., когато княз Иван Калита нанася поражение на Твер и пренася столицата на великите князе на Владимир-Суздал в Москва. Заедно с това Иван Калита се превръща в главен наместник на владетелите на Златната орда сред съседните руски княжества и получава правото да събира изплащаните на Златната орда данъци.

Прекъсвайки руската традиция за подялба на княжествата между наследниците на владетеля, Иван Калита оставя владенията си на своя най-голям син. Наследниците на Иван Калита продължават де се разчитат на подкрепата на монголите и активно се намесват в нейните вътрешни междуособици, което през 1382 г. довежда до опожаряването на Москва от Тохтамъш, един от претендентите за престола на Златната орда.

През 15 в. Златната орда се разпада на няколко враждуващи помежду си държави и през 1480 г. московският княз Иван III окончателно отхвърля зависимостта си от тях. Въпреки това той успява да запази властта си в руските земи и Москва се превръща в столица на обширна държава. През 1571 г., при управлението на Иван Грозни, градът е превзет от войски на Кримското ханство, които го изгарят напълно, с изключение на Кремъл.

През 1703 г. цар Петър Велики, поставил си за цел модернизацията и отварянето на страната към Европа, започва изграждането на град Санкт Петербург на брега на Балтийско море. През 1712 г. столицата на Русия официално е преместена от Москва в Санкт Петербург.

След успеха на Октомврийската революция през 1917 г. нейният водач Владимир Ленин, боейки се от чужда интервенция, премества обратно столицата в Москва на 5 март 1918 г.


Вицове, юли 2016 г.

2000 годишно дърво Боабаб в Южна Африка.

СмЕх/Таралеж/ 


2050г. Баща се кара на сина си:
– Защо по цял ден лежиш и нищо не правиш?!...Аз на твоите години покемони ловях!..


***


Продавач в магазин за дрехи към пълничка клиентка:
- Да Ви дам ли подходящия за вас номер,или ще стигнем до него постепенно?

***

Компанията Мерцедес обяви, че ще пусне в продажба автомобили с изкуствен интелект. Само че в България тези автомобили няма да се продават. Ръководството на компанията се опасява, че те масово ще избягат обратно в Германия.

***

Съпружеска двойка седи в хола и гледа фигурно пързаляне. На леда се пързаля перфектна фигуристка.
Мъжът /замечтано/:
- Ех, ако ми падне, каква волна програма ще изпълня с нея...
Жената /мрачно/:
- Сега ще видим, как ще се справиш със задължителната...

***

- Истина ли е, че в Щатите се предлагат големи възможности?
- Истина е. Само там може бедното малко момче да се превърне в богата бяла жена...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 26 юли 2016 г.

Папа Франциск дари 5 000 евро за Голямата базилика в Плиска

Директорът на Националния исторически музей проф.Божидар Димитров е получил писмо от папския нунций в България – Н.Пр.Анселмо Пекорари, с което го уведомява, че Светият отец папа Франциск е отпуснал сумата от 5 000 евро за реставриране на Голямата базилика в Плиска. 

Това съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей.

„Този принос е в рамките на отбелязването на 1.150 години от първите отношения между Римския папа и Българското царство”, се казва в писмото.