събота, 13 август 2016 г.

Европейската агенция за околна среда: водите около Варна и Лозенец не стават за къпане

Европейската агенция за околна среда публикува интерактивна карта на Европа, която показва състоянието и качеството на водните басейни за къпане. Според нея водите около Варна и Лозенец не стават за къпане.

Със задоволително качество за водите около Северния плаж на Царево, централния плаж на Черноморец, варненският квартал "Аспарухово", варненското пристанище и Златни пясъци.

Информацията не e пълна за всички води, в които се плува в България, но предоставя достатъчно данни за състоянието на водите по нашето Черноморие.

На картата са отбелязани и язовирите "Студен Кладенец" и "Кърджали", като качеството на водата е отлично.
Картата за последно е променяна на 20 юли тази година, качеството на водата е оценено в четири степени:

Тъмно синьо - отлично
Светло синьо - добро
Зелено - задоволително
Червено - лошо.

Говновоз избухна в центъра на Москва! Видео

Санитарен камион(лайнарка)избухна в центъра на Москва. 

Инцидентът е заснет от камера на нещастен автомобил, попаднал на мястото на събитието.

Камион, изпомпващ канали и тоалетни в руската столица, е обикалял по обичайния си маршрут, когато на един светофар се случва нещо необичайно и крайно неприятно.

Заради жегата, налягането в цистерната на камиона рязко започва да се покачва, което в един момент води до малка експлозия, която изхвърля кафявото съдържание извън цистерната.


ВИДЕО

Канадският плувец, който показва среден пръст на баща си

Поведението на канадския плувец от италиански произход Санто Кондорели е откровено странно. Преди всеки свой старт на олимпиадата в Рио 21-годишният младеж размахва във въздуха среден пръст.

Недвусмисленият жест се счита за обиден и Кондорели беше принуден да отговори защо го прави. Оказа се, че той е адресиран към баща му и носи изключително положително послание. Кондорели старши също обясни произхода на тази оказала се впоследствие стара семейна традиция.

"Като дете Санто беше дребен и го наричаха гнома. Той постоянно страдаше от подигравките на другите деца и това се отразяваше и на плуването му. Говорихме си и го посъветвах да покаже един среден пръст на всички, които го обиждат.

Това ни стана знак и означава "Татко, готов съм", споделя Кондорели, който няма от какво да е недоволен. Синът му стигна до финал на 100 метра свободен стил, както и до полуфинал на 50 метра в същата дисциплина на 100 метра бътерфлай.


Потъналият британски кораб „Темза” открит в руски арктически води

Открилт е корпусът на пионерски британски параход, потънал в руски арктически води през 1878 г. Това е „Темза”, 120-тонен парен съд, плавал под командуването на награждавания с ордени изследовател Джоузеф Уигинс. Корабът се насочва към Северния ледовит океан, за да открие търговски път между Великобритания и Сибир, но се оказва на дъното. Експедиция от руското Географско общество открива останки от кораба в плитки води край устието на река Енисей, недалеч от селището Горошиха непосредствено извън Полярния кръг.

Корабът е първият океански съд, навлязъл в Енисей – най-голямата река, вливаща се в Ледовития океан. И е един от първите, тръгнали по северния морски път.

„Трудно е да преценим в каква степен е запазен корабът. Пълен е с кал и пясък, само част от външната структура е видима”, разказва Александър Гончаров пред агенция „Интерфакс”.

Нужна е още работа, за да се стигне до решение дали корабът може да бъде изваден.

Статия във вестник „Наш Красноярский край” нарича това „откритието на годината” и заявява, че то ще „замени скептицизма с положителна нагласа относно възстановяването на Севера”. С климатичните изменения и затоплянето на Арктика страната се обръща към възможностите на този регион за търговски пътища и експлоатацияна природни ресурси, отбелязва „Гардиън“.

Уигинс е един от пионерите, убедени във възможностите за морски трафик със Сибир – огромен регион, богат на дървен материал, кожи, въглища и дори мамутска кост. Тръгвайки срещу конвенционалната мъдрост, че ледената покривка прави арктическия път неизползваем, търговският капитан финансира експедиция до Обския залив през 1874-а, доказвайки, че морето е проходимо. Журналистът-изследовател Хенри Мортън-Стенли, прочул се междувременно с откриването на мисионера Дейвид Ливингстън в Източна Африка, прави опити да се присъедини и към тази експедиция, но не получава нужното разрешение от работодателите си.

Непоколебим, въпреки неуспеха да потегли отново през 1875-а и радващ се на подкрепата на нови инвеститори, Уигинс достига Енисей с „Темза” през 1876-а и оставя кораба за зимата в реката. Според руското Географското дружество той се е опитал да потегли отново следващата пролет, но корабът заседнал и замръзнал. Капитанът се е принудил да продаде части от съда и да се върне във Великобритания по суша. „Темза” потъва при пролетното топене на ледовете от 1878-а.

По-късно същата година Уигинс отплава за Обския залив с товар пшеница – първата сибирска стока, докарана в Британия по северния маршрут. През 1893-а Уигинс внася през устието на Енисей релси за Транссибирската железница и е награден с орден от император Александър ІІІ. Кралското географско общество признава приноса му за отварянето на арктическия път през 1894-а с наградата „Мърчисън”.

Изследователите от руското Географско общество са открили и останките на кораб, който смятат за руската шхуна „Северно сияние”. Тя е замръзнала в устието на Енисей през 1876-а, а четирима души от шестчленния му екипаж са починали от скорбут през зимата. Шхуната е потънала на същото място при пролетното топене. Останките й представляват интересен пример за сибирско корабостроителство, казва Гончаров.


На тази дата: 13 август отбелязваме Ден на левичарите

/Таралеж/

Днес е Международният ден на леворъките. Датата се отбелязва от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

Става въпрос за празник на хората, които използват лявата си ръка повече от дясната за повечето неща - например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точен индикатор — някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности. Смята се, че между 3% и 10% от населението на Земята се състои от левичари.

Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстри), въпреки че са по-рядко срещано явление. Мъжете левичари са повече от жените (52,4% мъже срещу 47,6% жени).
Американският учен Амар Клар е установил, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Въпреки това има много (все още не напълно доказани) теории по въпроса.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес II, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици.
Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

Такива още са били Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.
В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.


Вицове, август 2016 г.

Когато забравиш, че играеш за женския отбор на
олимпиадата.

СмЕх/Таралеж/


Слиза Фандъкова от самолета и много бърза към кметството. Отива при един бакшиш и му казва, че ако я закара за 10 минути ще му плати тройно. Той се съгласява, обаче при условие, че кметицата е с вързани очи. След 7 минути таксито спира пред кметството и Фандъкова шашната:
-Това не е истина, кажи ми от къде мина?
-Ако ти кажа и там ще разкопаеш.

***

Пияница се прибира в къщи пиян-залян. Звъни на врата и жена му веднага отваря. Той веднага се нахвърля върху нея:
- Ти ма! Защо отваряш без да питаш кой е?
- Ами аз през вратата те помирисах.

***

Човек влиза в зоо магазин за да си купи папагал:
- Колко струва този?
- 1000$.
- Защо е толкова скъп?
- Знае френски.
- А този?
- 2000$. Знае френски и английски.
- Добре де, онзи какво знае, че струва 3000$.
- Нищо... но другите два го наричат "шефе"!

***

Германия - 2053. Баба Хелга меси тесто за курабийки на внуците си. Бялото брашно, което сипва от пакета й припомня за лятото на 2013 в Слънчев бряг.

***

Учителката дава на децата тема да пишат съчинение: "Какво щях да правя, ако бях директор". Всички почват да пишат, само Иванчо стои.
- Иванчо, защо не пишеш?
- Чакам да дойде секретарката.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 12 август 2016 г.

Борисов: "Ще дам на Турция главите на всички гюленисти"

"Ще дам на Турция главите на всички гюленисти" - под това заглавие турските медии, сред които Sabah, Aksam, Star, Vatan и много други отразяват думите на Бойко Борисов тази сутрин в интервю за Нова телевизия.

Вдействителност обаче българският премиер казва следното: "С Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения" Водещият Виктор Николаев го пита: "С цената на?" А Борисов отговаря: "Ако трябва на всички да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме в България".

Турските медии обръщат внимание на изявленията на Борисов във връзка с експулсирането на Абдуллах Бююк, "породило редица критики в българския печат". Те цитират изказванията на премиера за бежанците и отношенията с Турция: "Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Не трябва да допускаме миграционната вълна да влезе в България".


Корлеоне - сърцето на мафията

Ръководството на община Корлеоне, включващо кмета и общинските съветници, е разпуснато заради подозрения за връзки с мафията.

Световноизвестното градче в северна Сицилия, близо до Палермо, е увековечено във филма на Марио Пузо "Кръстникът". На него са кръстени дон Корлеоне и другите герои от мафиотската фамилия.

Там са родени и легендарните босове на мафията Салваторе "Тото" Риина и Бернардо Провенцано.

След смъртта на Провенцано през юли, кметът Леа Савона отправи призив към съгражданите си - "почтените жители на Корлеоне да оставят зад гърба си тази страница от престъпната история, част от която беше починалият бос".

Идеята й бе всичко да започне на чисто. Но сега тя ще трябва да си стяга куфарите и да остави управлението на Корлеоне на централната власт.

Решението за разпускането на общината беше взето на заседание на италианския Министерски съвет тази
седмица по предложение на вътрешния министър Анджелино Алфано.

Причината са установени нередности в общината след започнала през януари проверка. Става въпрос за съмнителна обществена поръчка за изграждането на мултифункционална спортна зала.

Още през 2014 г. прокуратурата на Палермо арестува общинския служител Антонио ди Марко, сочен за местния мафиотски шеф.

Ди Марко отговарял за спортната зала, където са се провеждали и мафиотски срещи. Той е бил подслушван, а от разговорите му става ясно, че имал възможност за натиск върху общинските власти, за да направлява изграждането на новото съоръжение.

Сред разследваните е и братът на кметицата Джовани Савона. В записаните разговори той е описван като "наш човек, който има връзки с членове на клана на Тото Риина".

На изслушването пред комисията "Антимафия" кметицата на Корлеоне заявява: "Може да съм подходила лекомислено, да нямам достатъчно опит или да съм действала необмислено, но определено нямам нищо общо с мафията. Ще се откажа от семейството си, ако брат ми е свързан с престъпна организация".

Леа Савона е носител на наградата на името на съдията Паоло Борселино. Борселино е едно от легендарните имена в борбата с мафията в Италия. Той е убит показно през 1993 г. заедно с петима от охранителите му след голям взрив пред дома на майка му.

Никога Корлеоне не е разпускано заради мафията

Напоследък имаше доста недоволство около начина, по който се ръководи общината в Корлеоне. Преди няколко седмици четирима общински съветници от опозицията подадоха оставки.

Общината никога не е била разпускана заради мафия. "Случи се неизбежното, но не съм доволен. Виновни са управниците, неспособни да се противопоставят на мафията." - заявява синдикалистът Дино Патерностро.

Според жителите на сицилианското градче по този начин Корлеоне се връща назад с трийсет години. "Това е мъчителен момент за всички честни хора в Корлеоне, които нямат нищо общо с мафията и мафиотите." - заявява Марио Джаратина.

Поклон пред дома на Риина

Случващото се в Корлеоне не е изненада, а логично последствие от поредица погрешни действия, които лесно можеше да се предотвратят, убеден е Фаусто Рачити от Демократическата партия в Сицилия.

През юни религиозна процесия в чест на свети Йоан евангелист, която преминава през града, изведнъж спира пред дома на Тото Риина. Мафиотският бос излежава доживотна присъда в затвора.

В центъра на града, точно пред къщата на боса, един от водачите на процесията бие камбаната и всички спират. От балкона ги гледа жената на Риина, Нинета Багарела. Твърди се, че достолепната дама е арбитър в мафиотските спорове.

В процесията участват и местните полицейски началници, които веднага се отделят от шествието. Те изпращат доклад на местната прокуратура за борба с мафията.

Случилото се показва, че Коза ностра е по-жива отвсякога и Риина продължават да имат сериозно влияние в мафиотския клан.

Започва разследване на процесията и от първите резултати става ясно, че един от водачите на шествието, който всъщност дава знак за спирането пред дома на Риина, е втори братовчед на съпругата на мафиотския бос.

Енорийският свещеник отец Доменико Манкузо обяснява с огорчение, че по принцип никога не са се правили спирки пред къщите на известни хора и не е било предвиждано подобно спиране. "Трябваше да сме по-предпазливи." - обяснява свещеникът.

След неприятния епизод е решено процесията на свети Йоан да не минава по улицата на Риина.

Босовете се реорганизират

Въпреки сериозните усилия на италианската държава да се справи с мафията, Коза ностра не се предава. Местните мафиоти очакват с нетърпение излизането от затвора на Джовани Гридзафи, който според тях ще възроди организацията както в добрите стари времена.

Босовете се опитват да се реорганизират. Те са наясно, че са нужни нови начини на инфилтриране и на действие, трябва да бъдат по-незабележими.

Властите няма да толерират убийства, престрелки и заплахи за обществения ред и сигурност. Но ако нещата са скрити-покрити, рекет оттук-оттам, дрога и нови канали, има голям шанс Коза ностра да остане незабелязана.

Така организацията тихомълком ще просперира, ще създава връзки с хора от политиката и бизнеса, а който трябва, ще затваря по едно око.

по Repubblica


32-ма турски дипломати избягали, страхувайки се от репресии

Общо 32-ма турски дипломати са отказали да се върнат в родината си, за да бъдат разследвани за връзки с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен - ФЕТО, обяви външният министър Мевлют Чавушоглу, предаде "Хюриет".

"Изпратихме призовки до 208 души от дипломатическия персонал да се явят в централата на Министерството на външните работи в Анкара. 32-ма от тях не се върнаха без да посочват причини и изчезнаха", заяви министърът на пресконференция." Двама от работещите в посолството в Бангладеш се укриха в САЩ", добави той.

Вчера стана ясно, че две военни турски аташета в Гърция са безследно изчезнали. Анкара твърди, че полковниците са избягали със семействата си в Италия. Обаче от Рим обявиха днес, че нямат никаква информация за тях. Освен това и турското аташе в Босна се води беглец. А адмирал от флота поиска политическо убежище в Щатите.

Чавушоглу съобщи още, че на 23 август в Турция пристига делегация от Държавния департамент на САЩ. Основна тема на разговорите ще бъде възможното екстрадиране на проповедника Гюлен в Турция.

„Започнахме да получаваме някои положителни сигнали на отправеното от нас искане за екстрадиране на Гюлен", издаде Чавушоглу пред репортерите. По думите му са подготвени нови документи във връзка със случая и ще бъдат изпратени във Вашингтон.
Живеещият доброволно в изгнание в САЩ турски опозиционер настоя отново за международно разследване на обстоятелствата около опита за военен преврат в Турция и заяви, че е готов да се върне у дома, ако следствието докаже и най-малка част от обвиненията срещу него. В статия във френския в. „Монд” Гюлен заявява:

„Обръщам се с призив към турските власти и им обещавам пълно сътрудничество. Настоявам разследването на опита за този държавен преврат да се проведе от независима международна комисия. Ако и една десета част от обвиненията срещу мен се потвърдят, се задължавам да се върна в Турция и да понеса отговорност”.

Според духовника, сред участниците в метежа наистина може да има „военни, които декларират, че симпатизират” на движението му.

„Говоря без всякакви угризения на съвестта, че това са изменници, които подкопаха единството и целостта на страната, личности, които предадоха идеалите ми и доведоха до стотици и хиляди жертви”, сочи Гюлен. "Всички виновни трябва да бъдат наказани от правосъдието, но в съвременна Турция съдебната система не вдъхва доверие. Никой – нито аз, нито който и да е друг, не стои над закона, и искам всички виновни, каквато и да е тяхната принадлежност, да получат наказанието, което заслужават, в рамките на справедлив процес. Но от 2014 година съдената система е изцяло под управлението на властите и затова вероятността за справедлив процес е близка до нула. Ето защо призовах да се създаде международна комисия и обявих, че ще се съглася със заключенията й”, подчертава Гюлен.

400-годишна акула e най-старото гръбначно на земята

Екземпляр на женска полярна акула (Гренландска акула)
 е вероятно на 392 години, която я прави най-старото
гръбначно животно на земята.
Най-старото живо гръбначно животно на света е на около 400 години. Датски учени установиха, че женски екземпляр на полярната акула, известна още като Гренландска акула, живее вече около 4 столетия. Те достигнаха до тези изводи след прецизно изследване на ретината на очите на морския хищник, пише британският Guardian.

Ако резултатите от изследването са верни, това означава, че акулата е родена, когато целият Балкански полуостров е бил под Османско владичество, била е млада, когато Рене Декарт е създавал своите новаторски философски идеи, достигнала е зрялост по времето на Декларацията за независимост на Америка и е преживяла и двете световни войни.
Според учените женската акула поставя нов рекорд по най-дълъг живот сред гръбначните животни.

Досега се смяташе, че най-дълбоката старост, постигана от гръбначно животно в плен, е на слона Лин Уанг, който почина на 86 години. Рекордът за най-възрастен човек, живял досега на света, пък официално се държи от французойката Жана Луиза Калман, която живя 122 години и 164 дни. Сред морските обитатели е известно, че особено дълголетен е Гренланският кит, като е намерен екземпляр, живял 211 години.

Сивата Гренландска акула, чието тяло достига големина около пет метра, е наричана "кралица на хранителната верига", тъй като няма естествени врагове в световния океан. Тя е едно от най-големите месоядни животни на земята, а тялото й расте с по-малко от сантиметър на година.

От години морските биолози знаят, че този вид акули са дълголетни, но досега техните опити да определят точната им възраст не са отбелязвали успех.

"Новото изследване показва, че тези същества са изключителни и трябва да бъдат причислявани към най-древните животни на земята", твърди Юлиус Нилсен, основен автор на изследването, проведено от университета в Копенхаген.

Международният екип описва в списание Science точната методология, по която успява да определи възрастта на 28 женски Гренландски акули, изследвани между 2010 и 2013-та година.

Възрастта е определяна чрез нова технология - чрез изследване на ретината на очите. Тъй като ретината се състои от протеини, с помощта на датиране на производството на тези протеини, учените успяват да определят приблизителната възраст на морските хищници.

От групата изследвани акули се оказва, че най-голямата на размер женска акула, която е дълга над пет метра, вероятно е на около 392 години.

Все пак напълно точното определяне на възрастта й е спорно, като, спрямо методологията, учените допускат, че е възможно нейната възраст да варира в граници от 275 години до 512.

Интересното при женските Гренландски акули е, че те могат да се възпроизвеждат, чак след като тялото им стане по-дълго от 4 метра, което означава, че те достигат полова зрялост едва 150 години след раждането си.


Борисов: Уязвими сме от Турция, ще ни залее с бежанци

„Какво значи ще залея Европа с бежанци? Европа, която е цялата опасана с огради. Това означава – ще залея България с бежанци. Уязвими сме. Изключително притеснен съм за това, което очаква България“.

Това заяви пред Нова тв премиерът Бойко Борисов, като част от коментара му по случая с турския бизнесмен Абдуллах Бююк, когото МВР тихомълком и на ръба на закона предаде на Анкара.
Според него сме изправени пред огромна криза между Турция и Европейския съюз.

„Криза, в която управниците им си отправят най-тежки закани. Канцлерът на Германия и от Вишеградската четворка казват: „Никаква Турция.“ Историята обаче показва, че обикновено Турската империя стига до Австрия, там вече Западът я спира“, каза още Борисов.

След това обясни, че „с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения“.

„Ако трябва на всичките да им вземат главите, но не трябва да допуснем емигрантската вълна да влезе у нас. Фиксираме се само върху един от 25 000 случая“, добави премиерът по повод екстрадицията на Бююк.

Той обясни, че е възложил на министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова да се направи проверка и ако има виновен, да бъде уволнен.

„Нека да успокоя неправителствените организации - в Турция няма смъртно наказание. И аз съм тревожен много.  България става първата сигурна държава по мигрантския път - това означава всичко, което е в Европа, да се върне у нас. С едно кимване на глава - защото на границите ни от едната страна е Крим, от другата - Турция, се взимат решения там. Сигналите, които сме получавали за Турция, са за още много граждани. Има наредби, закон, който трябва да се спазва“, каза още той.

Вчера правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев обяви, че "при експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Това е сходно с мутренско отвличане“.

По този повод премиерът добави:

 „Само да кажа на уважаемия г-н Екимджиев, че полицията е виновна и за шофьора, който е избягал. Не можем да сложим по 8 полицаи да пазят всеки домашен арестант. Затова има арести и съдията трябва да прецени за това, че някой е наел квартира за 2 дни. Същите тези хора, ако им отворите постовете, ще видите, че там пише, че трябва да направим флотилия с Украйна и Турция“.


На тази дата: 12 август 1961 г. започва изграждането на Берлинската стена

/Таралеж/

1961 г. започва изграждането на Берлинската стена. Стената служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република до 9 ноември 1989 г., отделяща западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на ГДР.

След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки (СССР, САЩ, Великобритания и Франция) на четири окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република. В трите западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция. Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ.

Затова в нощта между 12 и 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е в нарушение на следвоенното споразумение на страните-победителки, съгласно което Великобритания, Съветският съюз, САЩ и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 г. Напълно построената стена се е състояла от 45 ооо бетонни блокове 3,6х1,5 м, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5000 души успяват да избягат на Запад. Сред най-известните случаи са масовото бягство по тунел, дълъг 149 м, полет с делтаплан, промушване между прозорците на два съседни апартамента.

Берлинската стена става един от най-известните символи на Студената война.


Вицове, август 2016 г.

Без коментар...

СмЕх/Таралеж/


Българинът ползва подлеза само в крайна нужда, а също по голяма и по малка.

***

Рекламите стигнаха до пика си - в момента хората плащат за да не ги гледат.

***

Работниците от Винпрома обявиха стачка и са се барикадирали. Засега не предявяват никави искания.

***

На гарата в Германия. Върви евреин с огромен куфар и разпитва германците:
– Извинете, как се отнасяте към евреите?
Първият немец:
– Обичам ги, като родни братя…
– Благодаря, довиждане.
Вторият немец:
– Обожавам ги!
– Благодаря, благодаря…
Третият немец:
– Евреите ли, не мога да ги понасям.
– Ох, най-после един честен човек. – зарадва се евреинът. – Бихте ли ми подържали куфара, че ми се ходи до тоалетната.

***

Защо в Сибир няма рапъри?
При -35 градуса няма как да израснеш на улицата...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 11 август 2016 г.

Екстрадицията на Бююк е срам за България

С остра реакция за екстрадицията на Абдуллах Бююк излезе и "Протестна мрежа". Като поиска оставката на цялото правителство. "Отговорност за този срамен за държавата ни акт носи цялото правителство и най-вече министър-председателят и министърът на вътрешните работи", пише в становище на организацията.

Нарушаването на международно легитимирани човешки права е рубикон за политическата ни действителност. След предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста „Ватерлоо“ в Лондон, доживяхме и екстрадиция на политически мигрант от нашата страна, независимо от решенията на компетентните съдебни институции. България депортира човек в Турция, по искане на режима там, режим, който суспендира Европейската Конвенция за Защита Правата на Човека и настоява да върне смъртното наказание, за да се саморазправи с опонентите си.

Действията на българската МВР администрация са в разрез с нормалните представи за върховенство на закона.

"Протестна мрежа" е на мнение, че отговорност за този срамен за държавата ни акт носи цялото правителство и най-вече министър-председателят и министърът на вътрешните работи. Не по-малка е отговорността на парламентарно представените партии и особено тези от управляващото мнозинство, които подкрепят авторитарния режим в съседна Турция, и които, мълчаливо или не, са спомогнали да се достигне този нов срам в най-новата ни история.

"Протестна мрежа" подкрепя всеки порив на свобода срещу авторитарен режим, където и да е по света.



Разкрития: От златото в Челопеч 22 млн. за държавата, за "Дънди" - 674 млн. долара

Кой носи отговорност за това, че приходите за българската държава за 2011 г. и 2012 г. от концесията на златното находище в Челопеч са едва 22,665 млн. долара, докато за същия период компанията концесионер "Дънди прешъс металс" е спечелила над 674 млн. долара? Това е един от въпросите на депутата Георги Кадиев към министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Питането е по повод на резултатите от одита на Сметната палата на клаузите и изпълнението на контракта за концесиониране на мината в селото, които бяха публикувани на 27 юли т. г. Ведомството е отчело, че 30-годишният договор за добив, сключен преди 17 години, е променян четирикратно като условията за българската държава са ставали все по-неизгодни.

"В резултат от предоговарянето значително са намалени средствата по задължителните минимални инвестиционна и екологична програми за първия период на концесията (съответно от 37 млн. долара на 8 млн. долара и от 9,6 на 1,4 млн. долара), променен е и срокът за изпълнение на мероприятията по тях от 5 на 3 години. Така българската държава се лишава от договорени инвестиции в общ размер над 37 млн. долара", пише в одита на Сметната палата.

Предисторията

Първите промени на условията в концесионния договор са още от 2000 г. Тогава са намалени изискванията за необходимите инвестиции в находището. Две години по-късно след фалита на ирландската компания "Наван майнинг" държавата одобрява допълнителни облекчения за заменилата го компания "Дънди Прешъс Металс". След още две години сагата продължава с решение на правителството на НДСВ и ДПС за намаляване на концесионното възнаграждение на 50% за период от 7 години.

След още 4 години е направен опит контрактът да бъде върнат в "нормални" рамки - по това време вече цените на металите на световните борси отново са тръгнали нагоре и добивът отново е печеливш. През 2008 г. по време на управлението на Тройната коалиция е направен опит концесионното възнаграждение да бъде увеличено от 1,5% от стойността на добиваните метали до 2%-8% в зависимост от вида им. За целта трябва да бъде изградена нова инсталация за производство на метали, чрез която да не изнася концентрат, а многократно по-скъпите преработени метали. В крайна сметка обаче инвестицията пропада след като съдът отхвърля оценката за въздействие върху околната среда.

Според доклада на Сметната палата българската държава не е упражнявала ефективен контрол върху изпълнението на концесионния договор.


Турски военни аташета в Гърция и Босна изчезнаха

Две военни аташета на Турция в Гърция и едно в Босна са изчезнали, обяви външният министър Чавушоглу.  Те били повикани за разпит във връзка с неуспелия опит за преврат като срокът да се явят в Анкара изтекъл днес.

"Знаем, че двете военни аташета в Гърция са се опитали да избягат в Италия. Ако се потвърдят данните на разузнаването ни, че те са там, ще искаме връщането им от властите в Рим", заявил анонимен турски чиновник пред "Ройтерс". Не знаем обаче къде се е скрил нашият военен представител в Босна, добавил той.

Според Чавушоглу двете военни аташета още на 6 август се качили на ферибот за Италия заедно със семействата си. И двамата са с чин полковник. Единият от тях има брат в Холандия. По непотвърдени данни гръцките власти били отнели дипломатическите паспорти на издирваните аташета. Външният министър разкри, че други двама служители на Турция в Бангладеш също са в неизвестност.

Около 300 дипломати бяха уволнение след опита за преврат в Турция, сред които и двама посланици. Много служители на Анкара зад граница се укриват от страх да не бъдат подведени под отговорност. Вчера стана ясно, че адмирал от турския флот е поискал политическо убежище в САЩ, след като е разбрал, че е издирван от властите в родината му.


Тичай след самолета!

Отчаян пътник, изпуснал полета си на летището в Мадрид, реши на всяка цена да хване самолета.

На видеото, заснето от служители на летището и публикувано във Facebook, се вижда как мъж седи на ръба на ръкава, (съоръжението, което свързва изхода на летището с входа на самолета), хвърля си сака и след това скача долу на пистата.

Веднъж паднал на асфалта, пътникът хуква към самолета и започва да размахва отчаяно ръце, за да го забележат.

"Ето какво правят пътниците в Мадрид, когато не пристигат на време, за да си хванат самолета" - пише в поста. "Въпросният пътник е изпуснал полета си с Ryanair, и колкото и невероятно да изглежда, се озозвава сам на пистата въпреки различните мерки за сигурност, предприети от испанските летищни власти".


В края на поста е отбелязано, че в Испания е в сила втора степен на заплаха от тероризъм.

Говорител на летището в Мадрид потвърди, че инцидентът наистина се е случил.

"Пътникът е стигнал до гейта със своята бордова карта след като е минал през проверките за сигурност. Той е избягал през аварийния изход, вратите са се отворили и той просто е продължил напред" - обясняват от летище Барахас.


ВИДЕО


Книжка с картинки: Един ден на Бойко Методиевич

„Един ден на Бойко Методиевич“ излиза на родния книжен пазар. Авторът се е подписал с псевдонима Веселин Порязов, но създателите на картинките са прочутите карикатуристи Христо Комарницки и Чавдар Николов. Изданието е на „Е-press“.

Книгата описва как минава един ден на Бойко Методиевич – Вожда, командващ Територията, гласи анотацията. Издателят Иван Бакалов предупреждава читателите да не бъркат изданието с романа „Един ден на Иван Денисович” на руския писател дисидент Солженицин. Там става дума за затворник, а в нашия случай – за Лидера на територианците. Разказът удивително напомня ежедневието на българския премиер – но според издателя всички прилики с действителни лица и събития са случайни. Аналогиите били по-скоро с историята на древен Рим.

Веселин Порязов – отбелязва Бакалов – е специалист по история, тънък познавач на древен Рим и творчеството на Макиавели, но като истински психолог описва в дълбочина битието и нравите на Вожда на територианците. 

Чавдар Николов също е летописец, но на нашето съвремие – рисувал го е на страниците на няколко вестника, както и в ефира на Нова телевизия. Една от неговите видеокарикатури, посветена на Борисов и свинските опашки, беше изтрита от интернет страницата на телевизията, след което и всички творби на Николов изчезнаха от vbox. След протести телевизията се извини и възстанови съдържанието. Христо Комарницки е карикатурист във вестник „Сега”, предизвиквал неведнъж гнева на Борисов.

Премиерът Борисов твърди, че няма нищо против карикатурите, на които е изобразен, защото няма комплекси. По мнението му обаче той рисува по-добре от много от утвърдените имена в жанра.


Бъчварова: Предадохме Бююк на Турция, защото е заплаха за националната сигурност

България е предала на Турция издирвания от Анкара за връзки с Фетулах Гюлен бизнесмен Абдуллах Бююк, защото той е заплаха за националната сигурност, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова пред БТВ.


"Той не е уредил статута си в България шест месеца", аргументира се тя. Бююк е подал молба за политическо убежище, но тя е била отхвърлена от комисията към президентството. Веднага след това той е екстрадиран на основание на Закона за чужденците, тъй като Абдулах е просрочил срока за пребиваване у нас. Бъчварова уточни, че той може да обжалва това решение, но от Турция.


Според турските власти пребиваващия у нас Абдуллах Бююк, е тясно свързан с живеещия в Съединените щати Гюлен, обвиняван от Турция за организатор на опита за военен преврат. Вестник "Стар“ уточнява, че българските сили за сигурност са го предали на турските гранични власти при Капъ куле, след което той е отведен в дирекцията на полицията в Одрин.
Бююк бе в България още от септември м.г., той поиска политическо убежище у нас, но след последното настояване на Анкара то му е отказано. Външният министър Мевлют Чавушоглу по-рано днес анонсира, че екстрадицията на „предателя“ предстои, без да уточни кога.
Искането на Турция за екстрадиция на Бююк бе отказано още преди няколко месеца, но сега го връщаме с основанието, че разрешението му за пребиваване в България е изтекло.


При предаването на Бююк в Турция той е бил посрещнат от тв камери и медии. "Това ни изненада и нас. Ние не сме съобщавали на турските власти кога ще го предадем", каза Бъчварова. И категорично отрече да има някаква сделка между България и Турция.


Турция бе поискала през февруари екстрадирането на 43-годишния Абдуллах Бююк, който миналата година пристига в България с намерението да прехвърли тук целия си бизнес, тъй като е преследван политически в родината си. Той не крие принадлежността си към движението "Хизмет" на Гюлен. В Турция Бююк се е занимавал с продажба на интернет домейни и хостинг. През март Софийският апелативен съд отхвърля искането за екстрадиция. От началото на годината южната ни съседка е отправила четири искания за екстрадиция и по всички тях българският съд се е произнесъл окончателно.


"От 28 юни досега няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция за който и да е неин гражданин", заяви на 1 август министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тогава на митинг в Анталия турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу изненадващо обяви, че ще прати делегация в България, която да върне в Турция избягал гюленист.


На тази дата: 11 август 1877 г. Започва решителния бой на Шипка

/Таралеж/

На днешния ден се навършват 139 години от най-важната битка в Руско-турската война. 11 август 1877 г. е най-тежкият ден от отбраната на Шипка.

От 9 до 11 август с.г. на връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. Едва на 7 август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (Тридесет и шести Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

Решителният и най-тежък бой започва на 11 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч настъпва критичният момент. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. Турците минават към отбрана, което е повратен момент във войната за свобода на България и предначертава бъдещия краен успех.


Вицове, август 2016 г.

Хубаво е когато деца с различен цвят на кожата играят заедно.

СмЕх/Таралеж/


Днешнaтa медицинa е много нaпреднaлa...зa всяко лекaрство могaт дa ви открият болест...


***

- Девойче, защо носите чорапи на толкова едра мрежа?
- За да не се хващат малки рибки...

***

Турист обикаля из джунглата и стига до негърско село. Всички мъже са застанали на площада и думкат тамтами.
- Какво правите?
- Ами от две седмици нямаме вода и...
- И какво, молите се за дъжд ли?
- Не, викаме водопроводчика от съседното село да си оправи тръбите.

***

Голямата акула учи малката акула как се ядат сърфисти:
- Слушай сега много внимателно! Щом видиш сърфиста, изправяш си перката на гърба колкоооото можеш по-нагоре, тръгваш към него бавно, правиш един мнооого голям кръг около него. После правиш един по-малък кръг. После правиш един още по-малък, но по-бързо, после още един още по-малък, след което се засилваш, гмуркаш се отдолу, захапваш го и готово!
- Не мога да разбера… – казала малката акула – К’ви са тия глупости, та перката, та малък кръг, та голям кръг, та бърз кръг… Какво има толкова да се бавя. Не може ли направо засилвам се отдолу, хоп и го изяждам ?!
- Ами може ако искаш да го ядеш с лайната …

***

Пешо  се опитва да влезе в театъра.
- В пияно състояние, господине, не може да ви пуснем в театъра.
- А онзи там защо пуснахте?
- Това е артист, той ще играе.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 10 август 2016 г.

Как позеленя един от басейните в Рио

На състезанието по синхронно плуване на Олимпийските игри в Рио де Жанейро се създаде конфузна ситуация: водата в един от басейните изведнъж придоби странен зелен цвят.

Независимо от това, че водата повече приличаше по цвят на Амазонка, отколкото на обичайно синята вода в басейните, състезанието продължи. А водата позеленяваше.

Британският плувец и бронзов медалист Том Дейли е снимал тази метаморфоза и написа в Туитър: „Ами…. нещо се случи”. До момента организаторите не са представили каквото и да е официално обяснение.

Специалисти се изказаха в сферата на предположенията, че не е спазена пропорцията за
хлориране на водата и това е създало условия за развитие на водорасли, които са благоприятствани и от това, че водата в басейна за скокове е с пет до десет градуса по-висока от тази за плуване.

Стигна се дори до предложение да се използва коктейл от химикали. Тази мярка действа при любителски плувни басейни, но е неприложима за спортни състезания.


12-годишната, чието хоби е да убива животни

Тя е едно малко момиче с руса плитка и широка усмивка. Както повечето си връстнички, Аряна Гурдин също обича да публикува много снимки във Facebook. Както повечето момичета, тя също обича животни. С тази разлика, че тя изпитва удоволствие, когато ги убива.

Аряна Гурдин е едва на 12 години, но зад гърба си вече има десетки вълнуващи ловни изживявания, за каквито опитни ловци могат само да мечтаят. С баща й Ели поддържат Facebook страници, посветени на лова, в които споделят снимки и истории от ловните си приключения.

Не всички обаче възприемат заниманията на Аряна като толкова вълнуващи. За мнозина те са по-скоро ужасяващи актове на насилие.

„Ето това мисля по темата. Аз съм окей с това, което правиш. Да харесваш лова е хубаво. Аз самата ловувам. Мисля обаче, че прекаляваш с жирафа и екзотичните животни", пише Лей Ана Картър. „Освен това вероятно си плащаш, за да ловуваш във ферми, а просто не съм съгласна с лова на животни, които са отгледани единствено за да бъдат убити. Да отидеш сред горите и да убиеш животно - няма нищо лошо в това да ловуваш елени, защото в противен случай популацията им би се увеличила прекалено много. Екзотичните животни обаче просто са грешка. Ти, приятелко, даваш на нас, жените ловци, лоша слава. Както другата жена, която уби лъв, не помня името й в момента. Трябва наистина да помслиш, преди да убиеш. Не че мнението ми има значение, но към момента ти използваш лова единствено като трофей, а би трябвало да е хоби, на което се наслаждаваш", пише още тя.

Други обаче не са толкова меки в изказванията си относно заниманията на 12-годишната Аряна. Повечето коментари под нейни снимки включват пожеланието „Дано умреш" или призиви да бъде арестувана. Дори фактът, че момичето е дарило месото на убитите животни от последния си лов в Африка на приюти за сираци не успокоява гнева срещу нейното кърваво хоби.

Мнозина изтъкват като аргумент в защита на Аряна това, че тя ловува единствено разрешени видове в разрешен период, с което не просто пази животните, но и помага за контролирането на популацията им. Освен това чрез ловните си занимания тя и семейството й подпомагат финансово бедни села, които получават и месото от лова. Дори фактът, че не убива застрашени животни, не въздържа гнева на хората онлайн.

„Жестоки и гнусни хора. Няма нищо „яко" убиването на екзотични животни! Ако има ад, трябва да гориш в него за вечността. Пушката не те прави корава, ти си просто мижитурка, която си търси тръпка", пише друг потребител в страницата на Аряна, която не е забранила секцията с коментари в профила си.

„Хора, защо се разстройвате толкова от това? Ловът е спорт. Ако хората имат лиценз да го практикуват, знаят кои животни могат и кои не могат да убиват. Ето обаче един съвет. Ако не ви харесва, не гледайте страницата, за да се оплаквате и да наричате тези хора свине и убийци, и т.н. Най-малкото баща й прекарва време с нея. Разбира се обаче, днес всеки се обижда за всичко. Това е смешно", пише друг потребител на име Ламоника Проктър-бърч.

„Глупаво жалко момиче - иска ми се някой да тръгне на лов за теб и да страдаш много и да мислиш за всички, които си убила в жалкия си живот. Бих искала да можеш да изпиташ толкова много болка, колкото всяко едно от тези животни, които с убила, Готино е да се усмихваш за убийството на невинно животно, когато ти си този с оръжието, истински героизъм - искам да повърна пред теб и върху теб", пише друг потребител.

Едва на 12 години, Аряна успява да се сдобие с „фенклуб" от зложелатели и въпреки своите над 33 000 последователи в ловната страница Aryanna Gourdin - Braids and Bows, тя е жертва на непрекъснат онлайн тормоз. Тя често благодари на хората, които я подкрепят срещу вълните от омраза. Аряна споделя съдбата на Кендал Джоунс - лъчезарна блондинка, студентка и мажоретка в в Тексас и вероятно най-мразената красавица в Интернет заради ловната й страст. Негативните коментари говорят за две неща: ловът все още е територия, запазена за мъже и второ - в XXI век отношението към това древно хоби не е еднозначно, а точно обратното - става все по-негативно.


Правителството предлага освобождаването на ген. Радев от ВВС

Министерски съвет ще предложи на президента да издаде указ за освобождаване на генерал Румен Радев от поста командващ на Военновъздушните сили.

Той е едно от предложенията на БСП и АБВ за президент. За да бъде гласуван като кандидат на левицата обаче трябва да бъде освободен от армията - в противен случай няма право да бъде кандидат. Това е и причината БСП да отмени насрочения за края на седмицата пленум, на който трябваше да бъде взето окончателното решение кой е кандидатът за президент.

Към момента ген. Радев и Мая Манолова не отговарят на законовите изисквания, тъй като ген. Радев трябва да бъде освободен от ВВС, а Манолова трябва да напусне поста омбудсман, за да бъде номинирана за кандидат за президент.


На тази дата: 10 август 1915 г. Българин полита за първи път със собствен самолет

/Таралеж/

10 август остава славна дата в родната история – през 1915 г. е осъществен успешен пробен полет на първия български аероплан в Божурище. Той е, построен от изобретателя Асен Йорданов.

За него световноизвестният летец и авиоконструктор Нийл Армстронг, първият човек стъпил на Луната, признава, че се е учил от него на авиация.

В разгара на Балканската война шестнайсетгодишният Асен Йорданов постъпва като доброволец в аеропланното отделение, където е назначен като механик. Придобитият опит и технически знания впоследствие му позволяват да се заеме с конструирането на първия български моторен самолет. Завършва го за по-малко от година и датата на неговото успешно изпитание - 10 август 1915 г., се смята за начало на българското самолетостроене. Държавната комисия, назначена специално за събитието, дава положителна оценка на биплана, наречен “Асен Христов Йорданов”, и той е признат за изобретение. Желанието на младия конструктор е да започне серийно производство на неговия прототип, който да служи като учебен, свързочен и лекотранспортен самолет. Следващият му амбициозен проект е изработването на многомоторна тежка машина.

За нещастие Ньойският договор налага на победена България драконовски мерки и по отношение на авиацията - ние не само нямаме право да разполагаме със свои самолети, но и оцелелите от войната са унищожени, а личният състав е разпуснат. Шанс за нова изява му дава обявеният от Американския аероклуб през 1921 г. международен конкурс за обиколка на Земята с аероплан, като наградата е 1 млн. долара за пилота, който пръв измине разстоянието от 33 546 км за не повече от 100 дни. В състезанието решава да се включи и летецът Александър Стоянов. За набиране на необходимите средства те се обръщат към правителството и молбата им е удовлетворена лично от министър-председателя Александър Стамболийски. Двамата патриоти заминават за Америка, за да защитят достойно името на България, но се оказва, че те са единствените кандидати, дръзнали да се явят на конкурса, и той се отлага. Асен Йорданов иска разрешение да удължи престоя си в САЩ, където впоследствие се установява за постоянно. Там той продължава обучението си и завършва аероинженерство, радиоинженерство, химия и физика. В концерна “Къртис”, където започва работа като чертожник, постепенно се издига до главен конструктор. Работи и в конструкторските екипи на водещите в световното самолетостроене “Боинг”, “Локхийд” и “Дъглас”. В САЩ се сбъдва и юношеската му мечта - конструира първия в света многоцелеви самолет “Дъглас ДС-3”, който е един от най-добрите граждански самолети през 30-те години. Забележително е и участието му в конструирането на прочулите се през Втората световна война модели на “Боинг” - “Б-17”, “Б-29 Супер-Фортрес”, както и “Лайтинг П-38”. Високо ценен от ръководството на “Боинг”, Асен Йорданов остава негов сътрудник до смъртта си през 1967 г.

Станал почетен гражданин на Ню Йорк, знаменитият ни сънародник е вписан завинаги и в паметта на града - на летище “Ла Гуардия” поставят възпоменателна плоча с името му, а в музея “Ер спейс” са изложени негови лични вещи. За съжаление родоначалникът на българското самолетостроене, героят от Първата световна война, остава и до днес непознат в родина си.


Вицове, август 2016 г.

Ако се чустваш безполезен си спомни, че някой работи
като спасител на олимпиадата.

СмЕх/Таралеж/


Клиент влиза в магазин за наливен алкохол.
- Половинка "Сунгурларска"!
Продавачът налива от един бидон половин литър ракия, вади етикет "Сунгурларска", залепва го на бутилката и го подава на клиента.
- Половинка "Поморийска"!
Продавачът отново налива от бидона, вади етикет "Поморийска" лепва го на бутилката и подава на купувача.
... - Половинка "Сухиндолска"!
Продавачът вади трета бутилка, пак налива от бидона, лепва етикет и подава.
- И половинка "Сливенска перла"!
- "Сливенска перла" няма!
- Как няма, бе? Нали виждам, че бидона е пълен с ракия.
- Ракия има - етикет няма.

***

Градски транспорт. Внезапно отнякъде се чува блеене на коза. Народът започва да се оглежда. Звукът се повтаря. След това пак. Един мъж вади от джоба си мобилния и вдига:
- Кажи, мило...

***

- Вие за подстригване ли сте?
- Не, дойдох да прочета това списание Ева от 2012-та...

***

Крайпътно заведение:
- Какво ще ми предложите за обяд?
- Има шкембе, скара, наденица, дробчета...
- Аз съм вегетарианец.
- В ъгъла има китайска роза и фикус.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/