събота, 3 септември 2016 г.

Ген. Радев отрече да е назначил съпругата си във ВВС

Бившият командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев, който бе издигнат за кандидат-президент на БСП, отрече обвиненията на военния министър Николай Ненчев, че е назначил съпругата си на работа във ВВС докато ги е оглавявал.

Ненчев обвини в петък Радев в "изключително тежък конфликт на интереси" заради съпругата му Десислава Генчева, която сам е назначил първо като счетоводител във финансовата служба на ВВС, а след това и като негов пиар.

А от военното министерство съобщиха, че са започнали проверка за конфликт на интереси срещу бившия командир на Военновъздушните сили.

Радев обаче заяви пред бТВ, че съпругата му е назначена още през 2011 г. от настоящия началник на отбраната, а не от него.

”Нямам намерение да коментирам един отдавна компрометиран министър, срещу когото в момента се води прокурорска проверка точно за състоянието на Миг-29. Проблемът не е в Ненчев, той толкова си може. Проблемът е, че и премиерът Борисов говори неистини за българската авиация”, коментира Радев.

Той допълни, че военният ни министър е доказано вреден за националната сигурност на страната.

Радев покани премиера Бойко Борисов „като мъж на честта и генерал” да изяснят истината за военната ни авиация в ефира на телевизията.


Борисов: Ако Турция фалира, това ще се отрази зле и на нашата икономика

Премиерът Бойко Борисов се пусна на живо във Фейсбук. Той говори на Деветия летен университет на младежкото ГЕРБ, който се провежда във Варна.

"С война как ще постигнеш мир? Ми ако тук започнат да се водят войни?", заяви премиерът по темата за войната в Сирия.

Под рамката на Османската империя е било най-спокойно на Балканите, но сега сме под рамката на Европейския съюз", категоричен бе премиерът по повод военния преврат в Турция.

"Ако съседката ни фалира, това ще се отрази зле и на нашата икономика", категоричен е Борисов, но допълни, че е "хубаво, че се появи партия като ГЕРБ, защото тя е на терен при хората и им помага".

"Ердоган заяви, че съм му брат, но бях длъжен да му кажа, че не само в България, но и в Европа много от случващото се в Турция не ни харесва. Въпреки това решихме да намерим решение за бежанците, които минават границата ни. Ако Анкара пусне всички мигранти към нас къде ще ги сложим?", попита премиерът.

"Най-големият ни проблем е с афганистанците. Те са само мъже, между 16 и 21 години, без никакво образование и стаж. Те са брутални - много са агресивни и не случайно в центровете именно те правят най-големите проблеми", призна Борисов.

"С удоволствие ще се видя с и БСП, и с всеки който поиска, но не това да е заявено с ултимативен тон: Борисов, незабавно да дойде в парламента!", заяви премиерът.


Цветанов приписа на ГЕРБ избиратели на Реформаторите

"Немалка част от избирателите на Реформаторския блок вече се насочиха към подкрепа за ГЕРБ и го декларират ежедневно със срещите, които правим в страната“.

С това се похвали заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ и шеф на депутатите от управляващите Цветан Цветанов, цитиран от пресцентъра на партията. 

Изявлението е било част от изявата на Цветанов пред журналисти в Шумен, тоест не е част от традиционното партийно надъхване на актива преди избори. Коментарът бе на въпрос дали е възможно кандидат-президентската двойка на РБ - Трайчо Трайков и ген. Съби Събев, да отнеме десни гласове от ГЕРБ.

„Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще бъде достатъчно силна и има амбицията изборите да се спечелят на първи тур или на втори, с убедителна преднина“, заяви Цветанов.
Въпросната кандидат-президентска двойка на ГЕРБ ще стане ясна на 2 октомври - в последния възможен по закон момент. Със сигурност това ще е последната обявена номинация, а преди няколко дни Бойко Борисов обясни бавенето с влиянието на ретроградния Меркурий.



На тази дата: 3 септември 1901 г. Аферата „Мис Стоун“: Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елен Стоун и бременната Катерина Цилка за откуп!

Аферата „Мис Стоун“ :  Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елен Стоун и бременната Катерина Цилка за откуп.

Солунска афера

В резултат на Солунската афера ВМОРО изпада в тежко положение. Голяма част от мрежата на организацията е разкрита. В резултат на разкритията голяма част книжа и архиви попадат в турските власти, Централният комитет на ВМОРО е парализиран, тъй като членовете му са арестувани. След аферата ВМОРО започва работа по възстановяване на организацията, като основен проблем за решаване е финансовият.

В края на март 1901 година в София, в хотел „Батенберг“ се провежда съвещание, на което присъстват Гоце Делчев, Гьорче Петров, доктор Руменов, Ризо Ризов и адвокат Стрезов. На тази среща се предложило да се помоли българското правителство за помощ, но този вариант е категорично отхвърлен от Делчев. Той решава за набиране на финансови средства да се проведат акции с отвличания в Македония.

Участниците в аферата „Мис Стоун“ –
 Сава Михайлов, Яне Сандански, Кръстьо Асенов и
Христо Чернопеев.
Първи опити

В 1901 година един от основните проблеми пред ВМОРО е липсата на средства за въоръжаване. Гоце Делчев упълномощава Михаил Герджиков да извърши едно отвличане в Македония, но турските сили все още биват раздвижени поради Солунската афера и поради тази причина този опит остава неуспешен.

Гоце Делчев прави два неуспешни опита за отвличане на богати турци и гърци. По-късно е разработен план за отвличане на сина на Иван Евстратиев Гешов Никола, който пропада. Финансовата криза е основният обсъждан проблем на срещата на ръководството на ВМОРО в Кюстендил през лятото на 1901 година, на която присъстват Делчев, Сандански и Чернопеев. На тази среща Делчев зявява, че дребните грабежи само накърняват репутацията на организацията и не спомагат за разрешаване на финансовия проблем. Сандански предлага отвличането на княз Фердинанд I при неговото посещение на Рилския манастир, но на този радикален план се противопоставя Делчев, който смята, че отвличането трябва да стане на османска територия. Делчев също така предлага вместо това войводите да проведат акции по събиране на пари в границите на България. По този начин изниква дилема пред ръководството и войводите, тъй като именно помощта от България бива неприемлива, дребните грабежи са нежелателни, а големите акции са опасни за организацията и за освободителното дело, но все пак положението с финансите налага спешни действия.

Чернопеев и Сандански обсъждат отвличането на богат турчин край Симитли, но планът се проваля. В 1901 година, около Петровден Яне Сандански, Христо Чернопеев и Сава Михайлов подготвят план за отвличането на Сюлейман бег, син на един горноджумайски паша, но поради болест на Сюлейман бег и тази акция се проваля. Сандански се насочва към идеята за отвличане на протестантски мисионер от Банско, като първата набелязана цел е главата на мисията в Солун доктор Джон Хаус.

Отвличането


Четата на Сандански пристига в Банско и е посрещната от местния деец на ВМОРО Йонко Вапцаров. След разговори с местните протестанти се разбира, че идеята да се примами Хаус в Банско е обречена на провал, но че в набелязаното време в паланката ще дойде друг американски мисионер - Елена Стоун, която ще води кратък курс за обучаване на български учителки за първоначалните протестантски училища заедно с помощничката си българка Катерина Цилка. Освен това според Христо Чернопеев отвличането на Елън Стоун е по-приемливо, тъй като доктор Хаус е в добри отношения със селяните, а самата мис Стоун проповядва, че Господ, а не революционерите ще помогнат на поробеното население.

За акцията първо е известен Разложкият околийски революционен комитет на организацията в Банско, начело с Димитър Лазаров. Одобреният план включва няколко основни точки:

Четата, която трябва да извърши отвличането трябва да се състои от малко души и в нея не трябва да влизат Яне Сандански, Христо Чернопеев, хайдутът Стоил Просяков и още 20 комити, които по план трябва да заминат за Градево два дена по-рано
Отвличането трябва да се извърши по пътя Разлог - Горна Джумая, в местността Подпрената скала
В акцията да окаже съдействие комитетът от Градево, начело с Ангел Мазнеов
С четата трябва да замине и Вапцаров, който да посочи жените
Като придружител на мис Стоун да се вземе Катерина Ушева

Мястото, където са отвлечени Елън Стоун и Катерина Цилка..
Гоце Делчев и Гьорче Петров са посветени в подробностите на плана, но Делчев запазва колебания относно изпълнението му, а Гьорче Петров смята, че отвличането няма да донесе значителни финансови печалби.

Мястото, където са отвлечени Елън Стоун и
Катерина Цилка.
Протичане на акцията

Планът за отвличането е изработен за около две седмици заедно с хората на организацията от протестантската мисия в Банско. Над Банско чака чета, начело с Никола Дечев. Чакането обаче изнервя Дечев и той изпраща на Сандански и Чернопеев писмо с остър тон, в което зявява, че ако не се появят, още същата вечер се връща в България. Така войводата на четата, която чака над Банско решава да се върне в България заедно с 11 четници. Остават само петима души - Сандански, Чернопеев, Димитър Кьосето, Стоил Просяков и Димитър Инев от Самоков. Сандански и Чернопеев успяват да убедят банските чорбаджии в необходимостта на акцията. След като привличат още няколко четници - Нано, Тодор, Христо и Коле от Градево, Лазо от Покровник и Христо от Бистрица - четата се разполага в местността Подпрената скала на пътя от Банско за Горна Джумая, по който Елън Стоун трябва да се върне в Солун. Тук към тях се присъединява и Кръстьо Асенов, дошъл от България с четирима четници.

Тъй като част от богаташите в Банско се обявяват против акцията, непосредствено преди нея се появяват съмнения дали да се изпълни, но Чернопеев настоява, че финансовият въпрос трябва да се реазреши спешно. В същото време ръководителят на окръжния комитет в Банско Димитър Лазаров се запознава с мис Стоун и узнава точния час на пътуването ѝ. Участниците в отвличането се обличат в турски обелкла и се разбират помежду си да говорят на турски език, за да остане впечатлението, че отвличането е извършено от турци. Заедно с Елън Стоун пътуват Катерина Ушева, Катерина Цилка, Григори Цилка, три учителки, две ученички и други. Пътниците трябвало по план да се разделят в Горна Джумая, от където мис Стоун да замине за Солун, а Катерина Цилка - за Корча.

Елън Стоун и Катерина Цилка са отвлечени късно следобед на 21 август (3 септември) 1901 година. Пресрещнати са по време на пътуването като мис Стоун и Цилка са отделени от групата. Катерина Цилка е отвлечена за спътница на мис Стоун вместо планираната Катерина Ушева, защото последната е болна. Отвличането не протича съвсем по план. Елън Стоун тръгва по-късно от предвиденето, а селяните, които трябвало да снабдят четата с храна не успяват да излезнат спокойно от селото поради присъствието на турска войска, заради което четата чака без храна два дена. Непосредствено преди отвличането четата влиза в сблъсък с един албанец, който започва да стреля с револвер и успява да рани един четник, но албанецът бива обезоръжен и четата го взима със себе си. Освен това по време на отвличането прегладнялата чета забравя да говори само на турски език. По този начин отвлечените не могли да се заблудят, че похитителите са турци. Отвлеченият албанец се оказва разбойник, който многократно тероризира селата и Кръстьо Асенов го ликвидира, което допълнително разваля първоначалната идея четата да се представи за турски разбойници.
Османското комисарство изпраща до Министерството на външните работи и вероизповеданията в София официална нота, която гласи, че похитителите са българи, членове на македонския комитет.

Първи дни

Четата сменя постоянно пътищата, които следва и се движи през нощта от съображения за сигурност. Втория ден на отвличането стигат околностите на Долна Сушица. На третия ден край село Сушица жените са информирани, че са отвлечени за откуп и Чернопеев ги предупреждава, че ще бъдат убити ако се опитат да избягат. Третата нощ четата влиза в България, за да се подслони там и да изчака ситуацията в Горна Джумая да се успокои. Подслон намират в селата Фролош, Цървище, а Сандански междувременно заминава за Дупница, за да се лекува и да събере информация.

В Дупница разбира от Никола Малешевски, че българската армия и жандармерия претърсват граничната област и поради това четата се връща в Горна Джумая. По пътя на връщането си четата и отвлечените жени се подслоняват временно в една къща в Селище и тогава започват първите преговори относно откупа.

Преговори

На следващия ден след отвличането в Банско Григори Цилка и останалите освободени спътници на мис Стоун известяват местната протестантска мисия за извършеното похищение, които известяват по телеграфа доктор Джон Хаус. Доктор Хаус от своя страна известява американския почетен консул в Солун Периклис Хадзилазару, който информира за отвличането американския консул в Цариград Чарлс Дикенсън.

Шест дена след отвличането Елън Стоун е накарана да напише писмо, с което трябва да започнат преговорите. Това писмо е диктувано от Яне Сандански и Чернопеев, а самата мис Стоун трябва да реши до кого да го адресира и тя го изпраща до неин приятел от Банско - Костадин Петканчин. В писмото се казва, че за връщането на мис Стоун се иска откуп от 25 000 златни турски лири и че Петканчин трябва да извести Уилям Пит - касиера в американския съвет в Цариград. Изплашен от писмото Петканчин информира турските власти за случилото се и така първият опит за започване на преговори пропада. След това мис Стоун пише ново писмо, което този път адресира до доктор Хаскел, който е мисионер в Самоков. Това второ писмо е занесено лично от Кръстьо Асенов, който е подпомогнат от Гьорче Петров и Никола Малешевски. На 15 септември (28 септември) доктор Хаскел се среща в Цариград с Уилям Пит, Еди Пенсър - временен американски представител и тогавашния генерален американски консул в Цариград Дикенсън.

Усложняване на отвличането и край на акцията

Яне Сандански, Христо Чернопеев и Кръстьо Асенов не очакват акцията да се усложни и продължителността ѝ от 6 месеца ги изненадва.

Главен проблем се явява пазенето на заложниците на безопасно място, което е задължение на Сандански. Поради наближаването на есента и зимата се появява предложение да се преместят около Арджанското езеро, но четата и жените решават да се задържат в Пирин и да се подслоняват предимно край Селище и Покровник.

Акцията бива заплашена от османските потери в Пирин, а освен това и действията на българските сили в пограничните области, поради което престоят на българска територия става невъзможен. Като допълнителна опасност се явява и върховистката чета на Дончо Златков. През лятото на 1901 година Златков напада четата на Яне Сандански при село Тросково с цел да отвлече американските мисионерки.
Престрелката трае цяла нощ. Двете чети отстъпват от селото и по пътя за Лешко четата на Сандански с жените са посрещнати от Чернопеев, който идва на помощ на Сандански с 50 човека. Заради сблъсъка с Дочно Златков Сандански повежда хората си към България и се оттеглят в Цървище, но там пък заради българските части са принудени да се върнат в Македония.

Заради всички тези опасности похитителите трябва да се движат постоянно, но това става много трудно заради отвлечените жени - мис Стоун е на 55 години, а Катерина Цилка е бременна в петия месец по време на отвличането.

Яне Сандански решава да потърсят убежище във Влахи, където Цилка да може да роди. По пътя обаче Цилка получава предродилни болки и четата се установява в Сърбиново. За помощ в раждането Сандански вика две баби. На 22 декември (2 януари) Цилка ражда момиченце, което е кръстено Елена (на мис Елън Стоун). Междувременно в Сърбиново идва турски аскер, което принуждава четата да напусне селото на третия ден след раждането. Тъй като Цилка не е в състояние да ходи или язди, пътува в специално направен сандък, дърпан от кон, с който да пристигне до Влахи. По пътя обаче бебето започва да плаче и между Чернопеев и някои четници се явява идеята да убият бебето, но Сандански я отхвърля, защото ако се изпълни според него това ще убие делото им пред народа.

След продължителни преговори в София и Самоков откупът - 14 000 златни турски лири, се получава на 18 януари 1902 година в Банско. Пленените жени са освободени на 2 февруари в Струмишко.
Акцията допринася за полуляризирането на ВМОРО далеч извън пределите на Османската империя, за което спомага и самата мис Стоун със своите беседи в Съединените щати. Като негативна страна от акцията е разкриването на комитети на ВМОРО от Османските власти. Арестувани са 43 души, 20 от които от Годлево, трима от Неврокоп, двама от Струмица, 7 от Сърбиново и други.


Вицове, септември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Двама ВиК техници, стар - опитен и млад - стажант, стигат до мястото на повредата - канализационно-отходна шахта, вътре лайна догоре!
Стария без колебание се съблича и се гмурка вътре. След малко изплува:
- Ключ 16!
Младият подава. Онзи пак се гмурка, изплува:
- Ключ 20!
Младият подава...
- Трети ключ!
Минава време, стария се помотал там, изплува - фекалиите се оттичат. Аварията е ликвидирана. Излиза от шахтата, поизчиства се, и с гордост произнася:
- Учи се, младежо, иначе цял живот ще подаваш гаечни ключове!

***

Еднo червейче пита майка си:
-Мамо, къде е тати?
-За риба, моето момче.

***

Пиенето на ракия по време на лов е спасило повече животни, отколкото Грийнпийс.

***

Главен недостатък, който крият новите телевизори с гласови команди, е че по време на мач на българският национален отбор по футбол самопроизволно се превключват на порно канали...

***

Каква е разликата между палеца и средният пъст?
Пробвайте да се качите на автостоп като покажете среден пръст...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 2 септември 2016 г.

Вечеря с Хилъри - $200 000

Кандидатката на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън постави рекорд. Тя е набрала дарения в размер на 143 милиона долара (128 милиона евро) и то само за месец август т. г., съобщи във Вашингтон мениджърът на нейния предизборен екип Роби Моок, цитиран от световните медии.

62 милиона долара от сумата били преведени директно на банковата сметка на екипа на Клинтън, останалите 81 милиона на Демократическата партия.

Общият брой на гражданите, подкрепили през август финансово Хилъри Клинтън, е 2,3 милиона.

«Това ни дава възможност през оставащите два месеца до президентския вот да мобилизираме милиони избиратели в цялата страна», обяви мениджърът на Клинтън.
През август 2012 г., по време на предишните президентски избори в САЩ, Барак Обама набра 97 милиона долара от дарения. Тогава той се бореше за втори мандат в Белия дом.

Политическият противник на Клинтън, кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп все още не е обявил набраните за август т. г. дарения.

От екипа му обаче по-рано оповестиха цифрата за юли – 82 милиона долара от дарения. За същия месец щедростта на привържениците на Хилъри Клинтън възлезе на 90 милиона долара.

До голяма степен през август самата тя се ангажира активно с набирането на суми в подкрепа на предизборната й кампания. Хилъри участва в 37 дарителски мероприятия. Става въпрос за приеми, обяди и вечери. Всеки желаещ да участва в тях, да чуе и разговаря лично с Клинтън, беше уведомен, че трябва да заплати вход. Сумите варираха между 500 и 250 000 долара на човек.

Като пример може да се посочи инициативата на попзвездата Джъстин Тимбърлейк. През август той организира обяд в Холивуд за 100 поканени гости с присъствието на Хилъри Клинтън. Кувертът струваше на всеки от участниците по 33 400 долара.

ВИП-вечеря с Клинтън в луксозен хотел на Източното крайбрежие организира и бизнес дамата Лин Форестър дьо Ротшилд. Покани получиха едва 30 души, но цената на куверта беше впечатляваща – по 200 000 долара на човек.


Борисов: Без запалки и балони

Из стенограмата на МС за председателството на Европейския съвет:

Премиерът Бойко Борисов е поел координацията на българското председателство на Европейския съвет, защото останалите министри били улисани в работата си и неглижирали заръките на вицепремиера Меглена Кунева. 

Това се разбира от стенограмата от последното заседание на МС. Борисов обяснява, че отговорните министри, ще се събират заедно с премиера ще обсъждат не само културната програма "дали ще ги водим на музеи, на концерт или еди какво си", но за да се произнесат "как да изглеждат папките". "То са куп неща, за които, виждате, тръгва една обществена поръчка, а някой ще се хване, че има химикалка, например, с надпис", казва Борисов, на което Кунева прави опит да се пошегува: "Запалките са по-проблемни". Борисов обаче е категоричен: "Без запалки и балони!"

Ето стенограмата:

Точка 21

Проект на Решение за приемане на отчет за изпълнението на Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. за периода май 2016 г. – юли 2016 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Кунева.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Господин министър-председател, колеги, това е много важен отчетен период, защото, всъщност, през него се случи решението за излизане на Великобритания от Европейския съюз и взимането на решение с шест месеца да се изтегли по-рано нашето председателство. Имаше един период около 20 дни на несигурност, но това е решението, с което финиширахме.
Аз искам да акцентирам върху два момента.

Единият е свързан със сградния фонд. Там нещата с обществената поръчка за НДК тръгнаха, което е много добър знак. На 29 август са отворени подадените оферти по поръчка на НДК, шест компании са кандидати, вие ги знаете, вероятно сте ги проследили през медиите, и предстои избор на изпълнители и започване дейностите по подготовка на сградния фонд на председателството. Знаете, че има решение, което включва и Народно събрание и Резиденция „Бояна“. Всъщност, ангажимента на тези сгради към председателството ще бъде не повече от 30 дни и това ще бъде предмет на наем, но без техния ремонт няма къде да проведем събитията.

Освен този важен старт, имаме нещо, с което можем да се похвалим – че националната обучителна програма беше в много кратки срокове изменена, сроковете и броя на курсовете намалени. Искам тук специално да похваля нашата дирекция, госпожа Хитрова, които бързо направиха необходимото, за да може да започнем с обучителния модул, който се провежда в периода септември-декември 2016 г., но с финансиране от държавния бюджет. Модулът обхваща минимум 160 представители и заместник-представители, това са функционални групи 5, и 650 експерти – функционална група 6. Наложи ни се да направим обществена поръчка. Имахме преди това надеждата, че може директно да влезем в отношения с Европейския институт по публична администрация, но не, няма как това да се случи и ще минава през обществена поръчка. Аз се надявам, че с министъра на финансите ще можем да направим необходимото, за да може тези средства, които не са много, впрочем, като обем, да ги преведем на Института по публична администрация, за да може заплатите на лекторите да се случат и да започнем.
Ключов момент е ротацията на допълнителни служители в Постоянното представителство. Изготвя се график за командироването им, отчитайки натовареността, броя подготвителни органи и опит на служители и т. н.

Искам също така да кажа добри думи за усилието на Министерството на външните работи, което е изпратило проект на решение на Министерски съвет за изменение на Постоянното представителство. Моля, колкото се може по-бързо да се придвижи този проект на решение и увеличаването на числеността е с 80 бройки. В тази връзка трябва да бъдат заложени и необходимите допълнителни средства в бюджетите 2017-2018 г.

Открит стои въпросът – аз минах лично почти през всички министерства, благодаря на колегите, които намериха време и се видях с тях, и заместниците ви, разбира се, има някои открити въпроси, например, между Министерство на вътрешните работи за спомагателни групи и Министерство на правосъдието. Това са неща, които помолих да ги уточним кой къде е водещ, защото има буквално междинни… Аз говорих с господин Ципов, наясно са колегите, трябва просто да се вземе решение къде ще водите вие, къде колегите. Това общо взето е спешно.

Друг важен момент, това е проектът на календар. Не можем да започнем проекта на календар преди 13 септември, когато се виждаме триото. Това е все още на техническо ниво, но тогава ще направим календара. Той е съвсем различен от това, което е втората част на годината, както беше засега. Знаете, че приоритетите на председателството не могат да бъдат нещо различно от Европа 2020. За моя радост, повечето колегите са напълно наясно с това и така са направили приоритетите си. От личните разговори, които имах с вас, излязоха някои много добри идеи. Например, една тема, по която аз имам очевидно пристрастие, е защитата на потребителите – това е тема, която е свързана с Министерство на правосъдието и със съветите по правосъдие. Можем да я направим добър, важен български приоритет.

Освен Европа 2020, ние трябва да видим къде сме добре, за да можем точно там да кажем, че ние искаме да го вземем като изключителен приоритет на председателството ни. Безспорно, без вътрешен пазар не може – задължително имаме елемент вътрешен пазар. Но дали ще предпочетем кръгова икономика като основен наш приоритет или малки и средни предприятия, зависи наистина къде се чувстваме по-силни.

Нашата администрация започна работите и по така наречените фишове, защото председателството ни, когато определя приоритетите, трябва да знае кои от директивите са в достатъчна степен на готовност, на какъв етап са, защото ние ще личим през това колко досиета сме успели да постигнем баланс и да ги затворим. И затова трябва да сме абсолютно наясно кое има шанс, кое има по-малко шанс, кое няма шанс. Така че, аз нямам колебание, че ще представим, след консултации с всички министри, на министър-председателя списъка с приоритетите. Фишовете ще бъдат съгласувани в рамките на Съвета по европейски въпроси. Имаме образец на фиш вече, което е много сериозно. И пак искам да подчертая добрата работа на Съвета по европейски въпроси.

Приоритетна тема е и определянето темите и събитията в страната. Това е може би най-трудната част, защото ние сме администрация, а да се направи събитие е въпрос на друга професия. Това са комуникационни умения и тези, които изнасяме извън България, и тези, които правим тук европейски, изискват специална подготовка. Така че, до Нова година това ще бъде задача да го направим по най-добрия начин.

Аз искам да кажа, че ангажирането на министър-председателя с българското председателство е абсолютно ключово. Така става във всички страни. Това е залог за успех на едно председателство. Съветите на върха са, разбира се, най-важни и се надявам, че в тази една година ще можем да докажем, че имаме силно европейско лидерство.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря. Ние след това още малко ще дискутираме по темата. Приема се.

[...]

БОЙКО БОРИСОВ: Аз, като практик човек, считам, че трябва да направим тези промени, защото госпожа Кунева полага много усилия, но е много сама във вземането на решения, а и доколкото ви познавам – повечето залисани в ежедневната си работа, това някак си ви стои много настрани. Затова предлагам горе долу следното:

Това, което каза и госпожа Кунева – за необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване подготовката, налага присъствието на министър-председателя с функция за национален координатор.

По основните направления ще се работи по следния начин:

логистика и екип на председателството – госпожа Кунева;
инфраструктура и сграден фонд – Томислав Дончев;
сигурност – Бъчварова;
бюджет на председателството – Горанов;
комуникационна стратегия – Митов;
културна програма – Рашидов;
приоритети и програма на председателството – госпожа Кунева.

Националният щаб за подготовка и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година към националния координатор се закрива. Закриват се тематичните работни групи за изпълнение и отчитане на мерките по Плана за подготовка и в тази връзка се очаква от вас всеки да поеме своя ангажимент и вече на всеки Министерски съвет ще искам накрая да ми се докладва кой какво е сторил по въпроса. Сиреч, когато приключим темата, всеки казва: Осигурил съм финансиране. Текат обществени поръчки за сградния фонд. Комуникационната стратегия така ще работи...

Така че, всеки от тези, които прочетох, не че другите не трябва да се чувстват ангажирани (тук трябва да включим и кмета на София, сега виждам, че сме го пропуснали, така че моля и кмета на София да включим в този щаб) и всеки да си определи по двама души, които ежедневно да си гонят задачите.

Правя го това, защото ми омръзна госпожа Кунева да идва – казва ми нещо, аз ви казвам, после събирате се, не произлиза нищо след срещите, а времето си тече, а на мен ми се иска да стартираме с, нека да го наречем, грубата работа, която изисква време.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Едно от нещата, които исках да кажа, беше за кмета на София, даже бяхме говорили преди това с госпожа Фандъкова да се включи в щаба, но така е още по-добре.

Господин премиер, аз наистина смятам, че (то няма страна, в която премиерът да не е, ние сме го говорили с Вас) това е много важно.

Може би трябва да помислим, когато говорим за културна програма, някак си да се съчетаят, защото културната програма ще се развива в София, тази, която е за гостите ни, а Министерството на културата – тази, която, така да се каже, изнася навън.

БОЙКО БОРИСОВ: Ние като приемем днес тази рамка, ще се съберем в следващите дни или вече като си определите и хората, всичко това всеки ще го представи, защото, например, образно казано, сигурно трябва да се произнесем как да изглеждат папките – не само културната програма, дали ще ги водим на музеи, на концерт или еди какво си. То са куп неща, за които, виждате, тръгва една обществена поръчка, а някой ще се хване, че има химикалка, например, с надпис.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Запалките са по-проблемни.

БОЙКО БОРИСОВ: Без запалки и балони!
Добре, приемаме точката.






Служителка на Министерство на външните работи пребила Рут Колева

Служителка на Министерство на външните работи е пребила певицата Рут Колева на наказателен паркинг в столичния квартал „Подуене“. Това твърди самата изпълнителка на профила си в социалната мрежа Фейсбук.

„Полицията току-що ми съобщи как въпросната биячка Деница Михайлова им казала многократно, че „била важна във външното министерство“. Браво! Държавни служители бият хора безнакзано. Повод за гордост“, написа тя. Припомняме, че Деница Михайлова, която е циганка, нашумя през 2013 година с участието си в сериала „Стъклен дом“.

Певицата Рут Колева е била пребита преди минути на наказателен паркинг в квартал „Подуене“ в столицата, докато чакала да си плати глобата и да си вземе автомобила. „Прегрешението“ на младата изпълнителка било едно – тя направила забележка на госпожа, която, заедно със съпруга си арабин, се карала с полицаите и отказвала да плати глобата за колата им.

Ето и целия разказ на певицата, който публикуваме без редакторска намеса:

Изродщина по ориенталски (или как един спокоен ден се превърна в кошмар). Случвало ли ви се е да ви дигнат автомобила? Еми не е приятно? Разбира се, това е нищо в сравнение с това, което ще ви разкажа сега. Седя на опашка на наказателния паркинг в Подуене и чинно чакам да си платя глобичката и да си взема количката.

По традиция пред мен има поне 6-7 човека, които чакат за същото с разликата, че на едно от гишетата се развива скандал между служители и една госпожа. Госпожата грубо отказванда си плати глобата и тя и мъжът и (арабин) започват да обясняват на английски колко ужасна е България, българите какви сме измамници и прочее. След няколко минути сипане на обиди аз не се сдържах и помолих очтиво господина да не генерализира българите и да спре да обижда. В тоя китен момент, жената започва да ме обижда с епитети като „Наркоманка“, „Ти ще видиш“, „Облечена си от втората употреба“(??!? След което ми показа часовника си и каза, че бил. Струвал 30 бона) и прочее. На излизане аз тръгнах да снимам това симпатични семейство, ако не друго – то за спомен.

А и защото имам право. Разбира се последвалото минава границите на всякакви общоприети норми – ЖЕНАТА СЛИЗА ОТ АВТОМОБИЛА И МЕ НАПАДА! С ЮМРУЦИ (шутове, скубане и тн). Пред свидетели. Аз в шок, звъня в полицията, която идва и не прави нищо (докато жената с мерцедеса започва да лъже и да обяснява как съм я наричала „курва“, и как щяло да ми се стъжни). Да споменавам ли, че това се случва пред охранителните камери?

С цялата си наглост, тея двамата започват да обясняват на полицията как въпросния арабин (Адил Саид Ахмед ал Шанфари, а биячката е жена му – Деница) бил инвестирал 100 милиона в България, все едно това им дава право да бият хората… Трагедия. Сега съм в 5то районно, насинена… Чакам да си подам жалбата и да видим дали в тая държава има капка справедливост.


На тази дата: 2 септември 1966г. избухва големия пожар в Лондон унищожил над 10.000 сгради

/Таралеж/

На 2 септември 1666 г. избухва големия пожар в Лондон, който гори четири денонощия и унищожава над 10 000 сгради, включително катедралата „Свети Павел“. Огнената стихия се разпростира из града, заплашвайки аристократичния квартал Уестминстър (съвременният Уест Енд), двореца Уайтхол и повечето крайградски квартали, но е потушен, преди да стигне до тях.

Пожарът изпепелява 13 500 къщи, 87 енорийски църкви и по-голямата част от правителствените сгради. Смята се, че пожарът е лишил от подслон 70 хиляди души, при население на централната част на Лондон по това време от 80 хиляди души. Броят на загиналите не е известен, защото са липсвали регистри за жителите на Централен Лондон, а и много от жертвите са били овъглени до неузнаваемост от огъня.
Големият пожар започва малко след полунощ в пекарната на Томас Фаринор на Pudding Lane на 2 септември, неделя. Вятърът бързо разпростира огъня и в понеделник той достига центъра на града. Редът е нарушен, носят се слухове, че подозрителни чужденци са виновници за опустошителната стихия.

Във вторник пожарът вече е обхванал по-голямата част от града, успявайки да унищожи катедралата на свети Павел.

Битката с огъня е спечелена, заради спирането на силните западни ветрове, а и гарнизонът на кулата, известна като Биг Бен, използвал ефективни противопожарни системи.

Големият пожар обаче е потвърждение на поговорката „Всяко зло за добро“.

Благодарение на огъня е прекратена Голямата лондонска чумна епидемия, върлувала в града през 1665-1666 г. От нея са починали около 100 000 души. Причина за избухването на пандемията е бубонна чума, чийто инфекциозен патогенен причинител на болестта е бактерията Yersinia pestis, разпространявана от бълхи. Епидемията от 1665-1666 г. е в значително по-малък мащаб в сравнение с по-ранната пандемия "Черната смърт" (най-смъртоносната епидемия в Европа, върлувала между 1347 и 1353 година), благодарение и на Големия пожар в Лондон.


Вицове, септември 2016 г.

Отдел за намалена стока.

СмЕх/Таралеж/


По улицата се влачи изморена жена, в двете й ръце огромни торби с продукти, едва пристъпва, изведнъж зад ъгъла се показва ексхибиционист, разтваря шлифера и лъсва чисто гол, жената бавно го оглежда и промърморва:
- Пфуу, забравих да купя яйца…

***


Мъжки кит, плувайки около женския, казал укорително:
- Колко страни, стотици екологични организации, видни политически лидери, милиони хора - всички те се стремят нашия вид да оцеле, а ти ми казваш, че те боли главата...

***


Пилот на хеликоптер се загубил в бурята. Видял небостъргач и показал табела с надпис: "Къде съм?". От там му показали друга табела: "В един хеликоптер". Спътникът му казал:
- Карай наляво!
- Откъде знаеш?
- Това може да бъде само офисът на Microsoft!
- ?!?
- Отговорът беше също като Help-а на Windows. Абсолютно точен, и също толкова безполезен.

***

Луд маниак поръсил със силна отрова купчина пари и ги дарил на домовете за сираци в България. В резултат са загинали 20 депутати, 3 кмета и 12 общински съветници. Пострадали деца няма...

***

БСП по-добре да бяха кандидатирали кмета на Симитли за президент.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 1 септември 2016 г.

Шефът на полицията в Благоевград е уволнен след арестите за скандалното видео

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова поиска и прие оставката на директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Росен Танушев. Поводът е превишаване на полицейски правомощия и непремерени действия по отношение на граждани, съобщават от пресцентъра на МВР.

Разпоредена е проверка в областната дирекция, която да изясни в детайли предприетите от служителите действия, пише още в краткото прессъобщение на вътрешното ведомство.

По-рано днес стана ясно, че шефът на "Агромах" Методи Бачев и собственикът на сайта pirinsko.com Иван Хамбарджийски са били задържани тази нощ в полицията в Благоевград.

Поводът: полицейска проверка заради видеото на pirinsko.com, в което пияният бизнесмен произнася скандалната реплика: "Кметът на Симитли е е**л Бойко Борисов".

Днес и двамата са освободени, без да им бъдат повдигани обвинения.

Проверката ще приключи следващата седмица, съобщиха от прокуратурата пред bTV.

Нито знам, нито ме интересува, нито пияници бих коментирал. В България всичко може, пияниците могат да си говорят каквото си искат, коментира днес министър-председателят.


МВР задържало "пияницата" Методи Бачев за обида към премиера

Строителният бизнес на Бачев отбеляза осезаем 
ръст при втория кабинет "Борисов".
МВР е задържало шефа на предпочитаната напоследък от управляващите строителна компания "Агромах" Методи Бачев, за да даде обяснения по прокурорска проверка за хулиганство срещу него.

Това потвърдиха от Областната дирекция на полицията в Благоевград с уточнението, че бизнесменът вече е освободен.

Оказва се обаче, че задържането на Бачев е напълно незаконно, тъй като според преценката на държавното обвинение по случая няма данни за образуване на досъдебно производство за хулиганство. Затова и от прокуратурата са наредили на МВР той да бъде освободен.
Повод за привикването му е станал клип, публикуван в регионалния сайт pirinsko.com, в който Бачев е записан да се обръща на микрофон към актьора Красимир Радков по време на събор на село Черниче преди няколко дни с думите:

 "Е, Краси, искам да ти кажа, че кметът на Симитли е е*ал Бойко Борисов, знаеш ли го ти т'ва? Искам с'а да се отпуснеш и да се пра'иш на Бойко Борисов..."

Строителният предприемач е заснет в момент, когато е солидно почерпен, което не остана незабелязано и от самия министър-председател.

Помолен да коментира въпросното видео по време на гостуването му в студиото на бТВ по-рано в четвъртък, Борисов бе лаконичен: "Пияниците могат да говорят каквото си искат. То политиците бръщолевят глупости. А после в съда се чудят как да кажат – извинявай."

"Нито знам, нито ме интересува, нито пияници ми се коментират", добави той в отговор на зрителски въпрос по случая.

Очевидно обаче за МВР въпросът съвсем не е толкова маловажен, след като в рамките на ден след публикуването на скандалния клип, полицията е успяла да издири и задържи Бачев, при това заедно със собственика на местния сайт Иван Хамбарджийски, на когото също са снети обяснения и след това е освободен.

Усърдието в работата на вътрешнотио министерство по този казус сериозно се разминава с друг подобен скорошен случай. Както е известно екип на таблоида "България днес" се оплака, че е бил нападнат, бит и обиждан от Христо Стоичков по време на сватбата на дъщеря му в Етрополе в събота. Въпреки това легендарният бивш футболист все още дори не е викан да даде показания.

Арестът на Бачев покрай "празничното" видео от Черниче не е първият му проблем с разследващите органи.





Трайчо Трайков ще е кандидатът на Реформаторите за президент

Бившият министър на икономиката в първия кабинет "Борисов", а сега общински съветник Трайчо Трайков ще е кандидатът за президент на Реформаторския блок.

За това се договориха председателите на партиите в Блока, съобщи Найден Зеленогорски след събиране в централата на БЗНС.

За да стане факт кандидатурата на Трайков тя трябва да бъде одобрена от изпълнителния съвет на коалицията. Вицепрезидент ще е армейски генерал от резерва Съби Събев, предложен от БЗНС.

На срещата с Бойко Борисов по-рано днес Реформаторите и лидерът на ГЕРБ са разговаряли и за евентуална подкрепа, ако кандидатът на една от двете формациите, членуващи в ЕНП, отиде на балотаж.


Радан Кънев отказа да отиде на среща на Борисов

"Изключвам възможността за обсъждане на обща кандидатура между Реформаторския блок и ГЕРБ, не мога да си представя как се обсъжда такава без име".

Така лидерът на ДСБ и съпредседател на групата на Реформаторския блок Радан Кънев обясни за какво, според него, не е на срещата между останалите лидери на Блока и Бойко Борисов. Срещата тече в момента и бе анонсирана сутринта от Борисов пред Би Ти Ви с обяснението, че си говорят за управлението.

„Благодарих и казах, че няма да присъствам. Не участвам във формати на мнозинството“, каза още той.
Според лидера на ДСБ разговорът също е посветен на новия политически сезон и парламентарното и управленско мнозинство. Кънев не изключи да се говори и за президентски избори, но в случай, че има кандидат. Той обаче припомни, че ГЕРБ са обявили, че ще имат такъв на 2 октомври, а от сутрешната медийна изява на премиера е станало ясно, че преди да отмине действието на ретроградния Меркурий, няма да се появи и име.

Кънев обясни, че на вчерашната среща на лидерите от РБ не е забелязал различия по отношение на президентските избори.


Бойко Борисов: Само идиот може да каже, че съм пощенски гълъб

Трябва да сме усмихнати, за да сме по-красиви.

Така министър-председателят Бойко Борисов отговори на Антон Хекимян по БТВ тази сутрин дали е добре. На забележката на водещия, че са го нарекли куриер и говорител на Ердоган или пощенски гълъб, Борисов каза, че само идиот може да каже таакова нещо.

Някой идиот може да го каже. Защото нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито адвокат... Когато сега президентът Обама, вицепрезидентът Байдън, Путин - кой ли не! - търсят варианти за... Как да го нарека – колкото може по-успокояване на ситуацията с Турция.

Защото на нашата граница имаме една 80-милионна държава, която е иконочисеека колос. Ако тя почне да се срива – просто  аз не знам тези хора дали си дават сметка, че ако не се вложи висша дипломация от целия ЕС, от целия свят, последиците са катастрофални, исторически през вековете. То не веднъж и два пъти се е случвало през вековете.
Борисов допълни, че е говорил един час с Доналд Туск за исканията му.

Вече най-ме дразни изречението "България не е сама" - вие не сте сами! Казах и на Меркел - практически действия искам: техника, хора!


Борисов: Ще са кандидатирам, но на следващите президентски избори. Заради играта!


На следващите избори ще се кандидатирам. Защото мисля, че тогава вече ще съм на възраст, в която каквото ще съм могъл, ще съм дал на изпълнителната власт. Ще се кандидатирам просто заради играта, допълни той. Генерал Радев затова се прави сега на бабаит, защото знае, че няма да влизам в битка за "Дондуков 2", допълни премиерът.

По повод БСП той обяви, че им знаел "целия репертоар" и се чуди на "колегата Радев", когото винаги е харесвал като ВВС-ар.

Така ми напомняше Бриго Аспарухов в това студио – когато решиха генерал да изкарват срещу генерал и пуснаха Бриго Аспарухов за кмет на София. После се скри за 3-4- години.

Борисов каза още, че "имаме още две години" да управляват с Реформаторите и че днес ги е поканил на среща всичките.



Обновена!




На тази дата: 1 септември 1983 г. Изтребители на СССР свалят над остров Сахалин южнокорейски пътнически самолет

/Таралеж/

1983 г. военни изтребители на СССР свалят над остров Сахалин южнокорейски пътнически самолет Боинг-747, когато навлиза в съветското въздушно пространство.

„Боингът” извършва рейс KAL-007 по маршрута Ню Йорк - Сеул, но навлиза в затворено за полети въздушно пространство на СССР, прелита над няколко съветски военни обекта, поразен е от изтребител-прехващач Су-15 с две ракети, след което пада в океана и се разбива югозападно от остров Сахалин близо до остров Монерон. Загиват всичките 246 пътници и 23-членен екипаж.

Това е втори пореден инцидент с южнокорейски самолет „Боинг” над въздушното пространство на СССР. Първият е на 20 април 1978 г. над Карелия, в близост до база на Северния флот на Бяло море, когато Боинг-707 е поразен от изтребител с ракета Р-60 и аварийно каца на съветска територия.

На 4 април 1983 г. американска авионосна група начело с авионосеца „Ентърпрайз” на 300 км. от Южните Курили изпълнява планови полети. Тогава звено от 4 палубни изтребителя F-14 се отправя за Южните Курили и нарушава преднамерено държавната граница на СССР, като изпълнява боен завой над спорните с Япония територии и веднага се отдалечава. Независимо че съветските изтребители не са имали теоретична възможност да реагират, цялото командване на ПВО в Далечния Изток е наказано. Това предварително изостря обстановката.

В добавка през цялото лято в района непрекъснато курсират американски военни самолети: разузнавателни RC-135 и противолодъчни „Орион”, а понякога съветската ПВО я опипват стратегическите скоростни самолети SR-71.

„Боингът” започва полета си с отклонение на север от зададената пътна линия. Рейсът трябва да тръгне от радиомаяк Бетел, но вместо това той минава 20 км северно. По това време във въздуха се намира американски самолет-разузнавач RC-135, който започва да се сближава с „Боинга”. Те се събират толкова близко, че отметките на радарните екрани се сливат. След като се разделят единия взема курс към територията на СССР, а другият поддържа курс близо до международното въздушно трасе. Това е моментът, в който съветската ПВО разменя целите, като взема пътническия самолет за разузнавателен. За това спомага и обстоятелството, че самолетите са със сходни габарити и конфигурация, като дават почти еднакви по големина и яркост радарни отметки.

На територията, над която преминава, се намират военни обекти, поради това в този район са забранени полетите на чужди самолети. При приближаването на Камчатка за прехват излитат шест изтребителя МиГ-23. Те многократно предават на лайнера радиосъобщения за нарушаване на въздушните граници на СССР, но реакции не последват. Следваната пътна линия излиза в международно въздушно пространство над Охотско море и изтребителите се връщат в авиобазата. За четири часа след излитането от Анкоридж самолетът вече се е отклонил на 300 км от курса, като се насочва към остров Сахалин.

Срещу „Боинга” излитат два изтребителя-прехващача Су-15 в 3.42 и 3.54 ч. местно време. В 4.16 ч. лайнерът повторно навлиза във въздушното пространство на СССР над остров Сахалин. Земна радиостанция го информира на аварийна международна честота за нарушението. Тук отклонението от маршрута достига 500 км.

Задачата да свали „Боинга” се пада на заместник-командира на 777-и изтребителен авиополк подполковник Генадий Осипович. Той настига нарушителя и известно време го съпровожда. Когато получава команда да стреля на поражение, той се бави около 15 секунди с надежда да се случи чудо. Чудото наистина става, командата за стрелба е отменена, но летецът получава нова: да застави нарушителя да кацне на съветска територия.

Осипович доближава кабината на лайнера до пределно възможно разстояние, но не вижда осветените илюминатори, защото щорите им са спуснати. Той подава международно установените сигнали на самолет-нарушител чрез аеронавигационното си осветление и последователни странични наклони. Реакция не последва.

След това Осипович получава команда да открие предупредителен огън. Той пуска няколко серии с оръдията, като изстрелва 243 снаряда (по 82 на секунда). Сред снарядите няма трасиращи, а само бронебойни и осколочно-фугасни, затова пък заревото нощем от четирите цеви е впечатляващо. Отново няма реакция.

В това време самолетът-нарушител започва да намалява скоростта до 400 км/ч, която е извън възможностите на тежкия изтребител, заплашва го влизане в свредел. Осипович докладва, а в земния команден пункт това е оценено като опит да се измъкне. По-късно е установено, че „Боингът” всъщност започва да набира височина, за да премине в друг височинен коридор.).

В 4.26 ч подполковник Осипович получава повторна заповед за ракетен пуск. С форсиран завой Су-15 излиза зад „Боинга” на около 2 км и изстрелва две ракети: дясната е с радиолокационна глава и улучва опашката с кормила за управление, а лявата, с инфрачервена глава, попада в крайния ляв двигател и го откъсва заедно с част от крилото. Самолетът планира 7-8 минути от височина 9000 м и пада в океана.

След като става ясно, че е свален пътнически „Боинг” и е определено ориентировъчно мястото на падане, започва търсене на отломките от съветски, американски и южнокорейски съдове. Поради изострените отношения между страните, действията не са координирани. Всяка страна се надява да намери улики да защити своята теза, като взаимно се дезинформират. След два месеца съветски водолази намират всички бордови прибори, включително бордовите черни кутии.

През 1986 г. СССР, САЩ и Япония създават единна система за следене на движението на авиационния транспорт над северната част на Тихия океан. Освен това е установена пряка връзка между диспечерските служби на трите страни.