събота, 17 септември 2016 г.

Европейската гранична полиция стартира от България

Европейската гранична полиция ще стартира именно от България на 6 октомври, това заяви днес в Басарбовския манастир премиерът Бойко Борисов.

Според него в момента България не напира да влезе в Шенген, защото няма сметка от това.

„Когато се натискахме, не ни приеха, сега предпочитаме да изчакаме по-добър момент", допълни той.

А после написа във фейсбук:

Посетихме единствения действащ мъжки скален манастир в България "Св. Димитрий Басарбовски". След дългогодишен застой на строителството, през юли месец одобрихме необходимите 150 000 лв. за довършване на новата манастирска църква. За нас бе важно да съхраним това духовно средище, датиращо още от Средновековието, което е и уникална за страната ни туристическа дестинация.
В село Басарбово вече е готов новият площад с обновено озеленяване на обща стойност 20 200 лв. европейски и държавни средства. Пожелавам на всички жители на русенския край повече хора да посетят това красиво свято място, допълва Борисов

По-късно той бе награден от русенския митрополит Наум със знака "Св. Димитър Басарбовски" в митрополитския дом в гр. Русе. Бойко Борисов стана първият, награждаван с новоучредения знак. Митрополит Наум благодари на премиера за помощта, оказвана от правителството на неговата митрополия и на Българската православна църква. Борисов увери, че винаги, когато има възможност ще съдейства на църквата, защото неговият кабинет не е съставен от безбожници.


Започна Октоберфест

С дъжд и засилени мерки за сигурност днес в Мюнхен започна Октоберфест 2016. 

По данни на организаторите литър бира на фестивала ще струва между 10,40 и 10,70 евро. От 2006 г. насам пивото на празника е поскъпнало средно с 3,31 евро. През 2014 г. цената мина бариерата от 10 евро за литър, а сега наближава и тази от 11 евро.

През миналата година на феста са изпити 7,5 млн. литра бира.


Президентът: Крайно време е прокуратурата да провери твърденията на Цветан Василев

Прокуратурата трябва да провери дали Цветан Василев казва истината, каза в интврвю за БНТ президентът Росен Плевнелиев помолен да коментира твърденията на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев в нтерю пред проекта "КТБ - какво се случи" и "Капитал" миналата седмица.

Два клана има в България - на Пеевски и на премиера. Повечето банкери са помогнали за "пуча" на КТБ, сделката за "Виваком" е апотеоз на срама, а след 2009 г. в България има мафия на власт. Това са част от коментарите на Василев, който от 2 години пребивава в Сърбия и за когото прокуратурата поиска екстрадиция.

"Демократичната държава не се базира на силни лидери, а на силни институции. Ако България е демократична държава, сега е моментът и не българският държавен глава или българските политици да се упражняват по тази тема, или някои други удобно да мълчат, или някои други удобно да се захвърлят с този или онзи парцал. Прокуратурата да се захване, крайно време е, много време мина", подчерта Плевнелиев.

Той напомни, че многократно е казвал и пред Народното събрание, и пред медиите, че за да не се повтори драмата от 1997 г., "когато фалираха български банки, парите изчезнаха, нито един лев не беше върнат, никой не беше виновен, никой не беше осъден" - прокуратурата трябва да действа по казуса КТБ.

"Как народът да има доверие в институциите, ако се повтори същото? Така че призовавам за стотен път: тръгнете по пътя на тезите, на свидетелите, на парите, покажете че в този път е различно, че България има демократичност, която може да се защити", призова компетентните институции президентът.


Въоръжени мъже нахлули в дома на Стоян Александров

Въоръжени мъже нахлуха в дома на бившия финансов министър Стоян Александров. Случката се разиграва вчера сутрин, когато в семейната къща в Горна баня се намирал само 24-годишният син на Александров. При вида на младежа въоръжените мъже избягали. Пред "Дарик" Стоян Александров коментира, че това не е първият случай, в който неизвестни проникват в дома му.

 В рамките на два месеца при подобни обстоятелства са откраднати три папки с документи, свързани с разследването, което в момента прокуратурата води срещу него. Прокуратурата разследва Александров за лихварство, тъй като в качеството си на физическо лице и чрез една от фирмите си е отпускал заеми и срещу него има жалби от кредитополучатели.
При нахлуването в дома му Александров не се е намирал там. Той е пътувал към сесия на общинския съвет. В къщата обаче е бил 24-годишният му син Петър, който подал сигнал в полицията.

Според Александров двамата въоръжени мъже са търсели нещо специално, тъй като преди да установят, че не са сами в къщата, те успели да преровят няколко стаи, сред които и неговата собствена спалня.

"Влезли са първо в моята стая, отворили са гардероби. След това може би са проверявали дали няма някой да ги изненада и когато са отворили неговата врата, са го видели, че стои в леглото с компютъра. Стъписали са се и са побягнали. Той е набрал смелост и ги е преследвал донякъде. Единият е бил със сак, но доколкото разбрах нищо не са взели. 

Преди два месеца изчезна една папка със съдебните досиета на двама от тези, които сега бълват атака срещу мен, а в рамките на последните три дни е изчезнал от папката и на третия - Кирил Русев. Явно обаче тези досиета не ги удовлетворяват и са търсели нещо друго. Аз съм малко недоволен от полицията, защото са изпратили екип, който разследва само опит за кражба, а не търсят други причини", обясни Александров.

Той обясни още, че преди двамата въоръжени да избягат, синът му е чул репликата „Не е той!", което хвърляло друга светлина върху случая.

От МВР обясниха, че към момента разследват всички обстоятелства около влизането с взлом, но са установили, че няма данни то да е било с цел грабеж.


На тази дата: 17 септември 1915 г. На аудиенция Александър Стамболийски заплашва цар Фердинанд I, за което е арестуван и осъден на доживотен затвор

/Таралеж/

По настояване на БЗНС е организирана среща на опозиционните лидери, на която Александър Стамболийски ги запознава с авантюрата на двореца и правителството. "След кратко съвещание - четем в спомена на ген. Г. Вазов - се реши да се отиде при Фердинанд, като се възложи на Стамболийски да поиска аудиенция".

Освен земеделският водач на аудиенцията в червения салон са и Александър Малинов, Найчо Цанов, Иван Е. Гешов и д-р Стоян Данев. Тесните и широките социалисти не изпращат своите лидери. Приети от цар Фердинанд и престолонаследника Борис Трети, при ръкуването си Кобургът понечва да започне непринуден разговор за познанството си със Стамболийски още от Търново, от Народното събрание. Конфликтът между двамата политически мъже всъщност датира някъде от 1903 г. Разправата на Фердинанд с министъра на правосъдието Ал. Радев предизвиква гнева на селския водач: "Княз Фердинанд... трябва да разбере един път завинаги, че българският народ забавя, но не забравя."

Когато вече Негово Величество царят дръзва през 1908 г. да прочете тронното си слово в Народното събрание, седнал и с калпак на главата, отново предизвиква недоволство у Стамболийски. А в реч пред студенти на 6.VI.1914 г. посочва царя като виновник за националната катастрофа на страната. И дръзва да изрече нечуваното дотогава: "Фердинанд трябва да бъде обесен тук пред Народното събрание!"

Така се стига до споменатата аудиенция, на която влизат в първия пряк словесен сблъсък. След лидера на Демократическата партия Малинов, който по същество подкрепя войната срещу Съглашението, говори Стамболийски. И то така,
сякаш е на
селския мегдан,
наричайки действията на властта авантюра, "която ще тласне в пропастта и народ, и държава, и династия". И от упор казва на Величеството: вярата на народа във Вас "е окончателно разколебана и убита".
И все така нападателно: "България

няма борческа мощ да играе тая грамадна и продължителна роля - да се бие с всичките си съседи и с четири велики сили." Пък и кой е сигурен, че Централните сили ще бъдат победителите?

След изявленията и на останалите партийни лидери царят е кратък, но и озлобен от думите на Стамболийски: "Уверявам ви, че ще предам всички ваши съждения на моя пръв министър и ще му предам пророчествата и заплашванията на господин Стамболийски."

После царят повежда индивидуален разговор: очи в очи, насаме с всеки и в същото време пред всички. Изненадващо прекосява залата и благодари на Н. Цанов "за толерантното" му изявление. Всъщност целта му е да се доближи до бунтаря на селските слоеве. И да му покаже кой е царят в тази страна.

Фердинанд уж започва разговора си за плодородието, за комитета по обществената предвидливост, но и възнегодува от БЗНС, чиято резолюция забранявала "сношенията" с царя. И рязко: "Вие ме съветвате да се сближа с народа, а бягате от мен!"

Стамболийски: "Ние бягахме, когато всички, дори и най-ближните ви, бягаха от вас."
Фердинанд: "Вие бяхте много дързък в речта си към мен."
Стамболийски: "Не, аз бях напълно откровен. Възползвах се от свободата на словото, която вън не съществува, и ви казах онова, което трябва да знаете."

Фердинанд: "Защо само мен държите отговорен за всичко? Тук има и други фактори."
Стамболийски: "Това е не само мое убеждение, но и на целия народ. Голяма празнота в конституцията е, че ви дава широк простор да бъдете всьо и вся."

След тоарят се опитва да научи нещо по-конкретно за разговора на Стамболийски с министър-председателя отпреди аудиенцията. Раздразнен, че политиците знаят за поетия от правителството фатален за народа път, царят изпуска нервите си. "Вие, господин Стамболийски, ме заплашвате с метежи и бунтове; вие ми съобщавате, че никой нямал вяра в моята способност и че сами някога щели сте да ми поднесете тежката народна присъда."

Чувайки повторно заканата на дръзкия политик, Фердинанд, доста невъздържано и властнически: "Знайте, че аз си имам определен път... определена политика. И ще вървя смело из тоя път, без да се стряскам от вашите заплашвания." Не дал възможност да го прекъсват, царят още по-сърдито: "Вашето служене на народа в тоя момент търпи въпросителни, много въпросителни."

Стамболийски: "А, вие се опитвате да хвърляте обиди. И то в един момент, когато се нуждаете от подкрепата на всички... Аз съм щастлив, че чух от устата ви онова, което цял народ твърди... Вие смятате да вървите из вашия път. Вървете, аз ще вървя из моя."
Фердинанд: "...Моят път е истинското служене на народа, а не вашият."
Стамболийски: "Моят път не е свършвал с погроми, както вашият. И сега, ако речете да вървите, ще свършите с главата си."

Фердинанд: (извън себе си): "Не жалете за моята глава, аз съм стар, мислете за вашата глава, че сте млад." (Стамболийски е 36-годишен - б.а.)

Стамболийски отпечатва своите "пререкания" с царя в отделна брошура и тръгва из села и паланки, подготвяйки населението за масов отпор. Арестуван по време на една от своите обиколки в родното му село Славовица, той е изпратен в София. Правителственият печат го ругае, нарича го предател, а съдът прибягва към груб натиск, настоявайки да даде писмена декларация, че одобрява правителствената външна политика.

В прокурорското
обвинение
срещу него четем: "Вместо да изложи гледището си, той държал една реч по адрес на Негово Величество царя, в която му отправял най-дръзки оскърбителни обвинения и заплашване с бунтове и метежи."

И по време на процеса земеделският водач е непреклонен в правотата на антивоенните си действия. "Осмелявам се да вярвам, че съм изпълнил достойно и доблестно своя дълг в тоя исторически и съдбовен за отечеството момент. Ако стореното от мен и моите другари е оказало влияние за предотвратяване на катастрофата на страната, аз с готовност поемам всичката отговорност пред закона."

Осъден на доживотен затвор, прокурорът Марков ехидно пита съидейника му поета Цанко Церковски дали е доволен от присъдата. "Доволен съм, само че трябва още двама-трима честни и самоотвержени да осъдите, защото в края на войната ще потрябват светци, които да спасяват България." Прозрението на селския поет е пророческо. След пробива на Южния фронт при Добро поле войниците тръгват към София да търсят отговорност от царя и правителството.

Фердинанд е принуден да отстъпи пред затворника Стамболийски - на 25 септември 1918 г. го помилва и той е заведен при него в двореца. 


Вицове, септември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Шефът:
- Все хленчите, но е факт че тази година заплатите ви са с 35% по-високи!
Плах глас:
- Спрямо коя година?
- Спрямо следващата.

***

Слабо известен факт е, че на "Пощите" дължим редица изобретения, например синьото сирене, оцета и стафидите.

***

Демокрацията докара масова неграмотност.Сега масовата неграмотност се мъчи да докара демокрация. Сложно уравнение.

***

Мъже, запомнете! Гардеробът на жената трябва винаги да е препълнен с какви ли не дрехи, обувки и аксесоари, за да няма място за любовник в него!

***

Шмулевич отива при равина:
- Равине, случи ми се голяма беда! В ляво и дясно от моя магазин отвориха два огромени супермаркета! Какво да правя?
- Не бъди толкова притеснен! Просто напиши на твоята врата с огромни букви "ВХОД".

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 16 септември 2016 г.

Руската църква одобрява боя с колан! Всяка година 2000 деца в Русия се самоубиват, 1600 умират от ръката на родителите си

Руското общество, съставено от хора с напълно противоположни възгледи и ценности, отново заприлича на бурно море. Този път бурята са разрази около един от "вечните" въпроси: редно ли е родителите да бият децата си? Руските законодатели вече стигнаха до заключението, че за физическо наказание на дете родителите може и трябва да бъдат осъждани на две години затвор. Сега президентът трябва или да покрепи тази идея, или да я отхвърли. Но преди да сме научили решението му, в битката се включи Руската православна църква (РПЦ).

"Няма никакво съмнение, че децата трябва да бъдат защитени от истински престъпни деяния", четем в изявлението на РПЦ. Но "няма реални основания да смятаме за престъпни посегателства и онези разумни и умерени физически наказания, които любящите родители налагат при възпитанието на децата си".

Отстоявайки правото на родителите да наказват децата си с бой, църквата се опира на традиционната руска нравственост и на Стария Завет. И точно в това е бедата. В Стария Завет, на който се позовава църквата, се срещат оправдания за всякакви жестокости, а размишленията, че Бог наказвал този, когото обича, приличат на църковен садомазохизъм.

Сбогом, доктор Спок!


Що се отнася до традиционната нравственост, която уж оправдава физическите наказания - достатъчно е да прочетем книгата на Николай Евреинов "История на телесните наказания в Русия", за да се убедим, че именно физическите наказания са нанесли чудовищен удар по формирането на личността на руския човек. Сбогом, доктор Спок! Съветската интелигенция си беше загубила ума по тебе. Тя трепереше за децата си. Но тези деца пораснаха, сами станаха родители - и сега подкрепят църквата. А руските либерали-правозащитници напразно ахкат и охкат. Какво значи "разумно и умерено физическо наказание, наложено от любящите родители"? За кого е умерено и за кого - не? За кого е разумно и за кого - неразумно? На какви везни да го претегляме?

Моите родители са ме били три пъти в детството ми. И тези удари, които добре помня и до днес, бяха преди всичко шамари по психиката ми. Спомням си например как един ден майка ми чистеше за пръв път жилището ни с прахосмукачка. И понеже не беше на "ти" с този уред, изобщо не забеляза, че маркучът се беше изскубнал от прахосмукачката и тя напразно шеташе из стаята. Отстрани изглеждаше много смешно. Не се сдържах и се разсмях. Майка ми обаче реши, че злорадо ѝ се подигравам и ми зашлеви оглушителен шамар. Не започнах да се оправдавам или да се извинявам (а и за какво?), тъй като по правило физическото наказание отучва детето да се извинява.
Статистиката за детските беди, причинени от насилие, е чудовищна. Всяка година 2 000 деца в Русия се самоубиват, десетки хиляди бягат от дома си, 1 600 умират от ръката на родителите си. Да се застъпваш в тези условия за "умерени" физически наказания си е направо безумие.

В много западни страни са провеждани мащабни изследвания, свързани с физическите наказания на децата. И на запад доскоро децата са били наказвани с удари и шамари, без да има закон, който да го забрани изрично. Но всичко това е ставало във времето на нашите родители. Защото постепенно учените стигат до единодушното мнение, че макар за кратко

Това е път към пъкъла


Руското общество, което и без друго е склонно към агресия, доколкото именно агресията се превърна в гарант за оцеляване, не забелязва най-важното в дискусията около физическото наказание - а именно, че то е признак за безсилието на родителите, за тяхното неумение да намерят ключ към детето си. Аргументите в защита на шамарите и на боя с колан, които църквата смята за "разумни наказания", всъщност са призив за разправа с формиращата се личност. Вече пораснали, някои от тези личности казват например: ако бащицата милиционер не ме беше пребил в участъка, щях да стана престъпник. Благодаря за побоя! А това вече е многозначително свидетелство за състоянието на обществото. Излиза, че или те "спасяват" чрез бой, или ставаш престъпник. Тази логика е свръхархаична.

Физическите наказания, самобичуването, смъртното наказание - всичко това е широко разпространено в редица ислямски страни, където господства шериатът. А Руската православна църква? Тя отдавна е поела по свой собствен път на религиозния фундаментализъм, който ѝ помага да обслужва авторитарната държава. Във всеки случай обаче е пределно ясно, че няма нищо "умерено" и "разумно" в това да биеш деца. Защото това е път към пъкъла.

Виктор  Ерофеев, Дойче веле.


Борисов: Ако Бокова беше наш кандидат, да съм я отзовал отдавна

Ако ГЕРБ беше излъчила Ирина Бокова за кандидат за шеф на ООН, щях да съм я отзовал много отдавна. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет във вторник, става ясно от стенограмата от заседанието.

"До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление, нашият кандидат е трети, пети, седми, пети. С цялото ми уважение, дори Македония и Сърбия са преди нас. Някой явно иска недоброто си представяне в един момент да ми го припише на мен, на вас, на България. Защото, тук правя една скоба, ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, това беше наш кандидат, излъчен от нас, аз да съм го отзовал много отдавна. Така, както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре, макар че всички ми казваха – не, тя иначе добре се представи, но английският й малко по-слаб, немският отличен…", посочва Борисов.

Получавам коментари и слушах внимателно, едва ли не че ние сме щели да провалим тази кандидатура или ще я проваляме, за да издигнем някой друг. Тук малко да се посмеят медиите: аз съм казал, че няма да се кандидатирам за президент, но защо да не се кандидатирам за ООН при тая логика? Аз мисля, че кабинетът ще ме подкрепи!, допълва той.

Борисов изразява недоволството си и от факта, че Бокова е отхвърлила поканата му да дойде в София, защото има други ангажименти.

Аз поканих госпожа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Не ми направи това добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и едно правителство те е номинирало… И аз имам отговорни задачи в сряда, днес, утре, с гости, в петък ни е Съветът в Братислава, но държах да го кажа в нейно присъствие.

Предишното правителство положи огромни усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов, за избирането на госпожа Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО. Положихме огромни усилия.

По думите на премиера не е имало закъснение с кандидатурата на Бокова, а напротив - нейната кандидатура е била издигната първа.

Много преди да дойде времето – преди няколко години, за избор за нов генерален секретар на ООН, в последните си дни Орешарски реши да номинира госпожа Бокова, въпреки че знаеха, че си отиват, въпреки че знаеха, че много години има до този избор. Те го направиха и никой не си направи труда тогава да ме попита като лидер на най-голямата партия. Ние си замълчахме. Но след това, като толерантно правителство, като правителство, което не отрича, а се опитва навсякъде, където може, да има приемственост, особено в международен план, да го следва, ние като правителство, спомняте си добре, изпратихме и потвърдихме с официален документ решение на Министерски съвет до Ню Йорк.

Започнаха изслушването. Тук, понеже някои спекулират, всичко това (и съм разпоредил, който иска от медиите след това да му се даде) са писмата за подкрепа – като се започне от японския премиер, та се стигне до, включително и Тереза Мей, която е нов премиер, и до нея съм пратил. От президентската институция – до всички крале, президенти, в зависимост от държавното им устройство. В цял свят, стотици – от мен до премиерите, от външно министерство – до външните министри, там са много. Всичко това нашето правителство, всички вие, сме работили абсолютно честно, почтено за избора на госпожа Бокова. И не приемам, че била по-късно издигната. Напротив, те я издигнаха три години преди да дойде времето, две години, преди да се говори изобщо за кандидат. Най-рано издигнатият кандидат, всъщност.

Полагаме огромни усилия и към момента. И ще полагаме огромни усилия. Но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения.

С тези писма ние сме помолили всички в света, а с тези, с които сме по-близки партньори като държава, имаме традиционни добри отношения, сме ги помолили максимално да съдействат, максимално да ни подкрепят. Ние досега сме участвали в избора на еврокомисар, участвали сме в изборите на генерален секретар на ЮНЕСКО и винаги заедно с президентската институция сме действали изключително единно.

Аз не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите за какъвто и да е пост, не си спомням. Напротив, ние, понеже сме изключително толерантни, и съпругът на госпожа Бокова е наше предложение за Европейската банка, нали така, Горанов? И в един момент неуспехът му до този момент да бъде мой, ваш или на правителството – аз няма да го допусна. Няма да допусна и в други държави да се решава нашата кандидатура. Не съм го и допуснал, обяснява Борисов.


Поръчките за iPhone 7 в България започват от днес

От 16 септември (петък) българските мобилни оператори започват да приемат поръчки за новия iPhone 7 и iPhone 7 Plus.

Двете устройства бяха представени от Apple на 7 септември в Сан Франциско с три опции за всеки от моделите с 32 GB, 128 GB и 256 GB вградена памет.

Предварителните поръчки могат да се правят през сайтовете на Мтел и Теленор. За момента няма официална информация от Vivacom за офертите за iPhone 7 / 7 Plus.

Първите доставки на новите смартфони ще започнат от 23 септември.

При премиерата беше обявено, че базовата цена на iPhone 7 ще бъде 649 долара, а моделите на по-големия 7 Plus започват от 769 долара (за 32 GB вградена памет).

Смартфоните идват в пет разцветки на корпуса. Устройствата са издръжливи на влага и прах, те са първите модели без стандартния 3,5-мм аудио жак, като притежават нова стерео система и двойно по-силен звук от този на iPhone 6s.

iPhone 7 Plus идва и с две основни камери - широкоъгълна и телескопична, с двоен оптичен zoom.


На тази дата: 16 септември 1620 г. от Плимут (Англия) потегля корабът „Мейфлауър”, чиито пътници създават английска колония в Америка

1620 г. от Плимут (Англия) потегля корабът „Мейфлауър”, чиито пътници създават английска колония в Америка. „Мейфлауър” е използван от пилигримите за плаването им от Саутхемптън до втората успешна английска колония в Северна Америка, която става по-късно част от САЩ.

Корабът отплава от Англия на 16 септември и на 21 ноември акостира близо до нос Кейп Код в Нова Англия. Пътуването отнема 66 дни. На борда на кораба има 102 пътници и около 25-30 души екипаж.

Пътуването е вдъхновено от първата успешна английска колония в Северна Америка - Джеймстаун, през 1607 г.

Любопитен факт е, че преди няколко години американски генни инженери успяха да извлекат образец на ДНК от човешки останки на възраст 400 години. А сравнителният анализ потвърди, че откритият скелет принадлежи на основателя на първата английска колония на територията на Америка.

Предполагаемите останки са на капитан Бартоломео Госнолд, който през 1602 г. акостира на американското крайбрежие, на територията на днешния щат Вирджиния. През 1607 г. Бартоломео основава град Джеймстаун, а няколко месеца по-късно става жертва на тифна епидемия.


Вицове, септември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Трима пияни мъже подтичват след потеглящ влак. Двамата с много зор успяват да се качат, а третият сяда на перона и започва да се смее.
- Какво става? - пита дежурният железничар. - Защо се смеете?
- Хахахаха...Ами, защото аз трябваше да пътувам, а тези двамата само ме изпращаха...

***

- Вчера скачах с парашут.
- И как беше?
- Разбрах от къде излиза адреналина...

***

Майка вика на хлапето си, което седи в пясъчника и яде нещо: - Какво ядеш?
- Не знам.
- А откъде го взе?
- То само си допълзя.

***

Човек си взима колата от сервиза и монтьорът му казва:
- Не успях да ви оправя спирачките, затова пък ви усилих клаксона...

***

Мъж без жена - това е като куче без бълхи. Да живее е възможно, но скучно. Жена без мъж е като бълха без куче. Да живее е възможно, но няма кого да хапе...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 15 септември 2016 г.

Ивайло Калфин е кандидат-президент на Гоце

Бившият вицепремиер в кабинета "Борисов 2" Ивайло Калфин беше номиниран за президент от коалиция, ръководена от Георги Първанов - Гоце.

Това е втората кампания, в която Калфин се явява като кандидат-президент, след като през 2011 г. беше номиниран от БСП в двойка със Стефан Данаилов.

Председателят на АБВ Георги Първанов не разкри кой ще бъде кандидатът за вицепрезидент на партията.

"Калфин-президент" е името на коалицията, която ще застане зад кандидата. Освен АБВ в обединението ще влязат "Гергьовден" и други формации.

Кой е Ивайло Калфин?

52-годишният Ивайло Калфин е икономист по образование, завършил е международни икономически отношения в УНСС и международно банкиране от Университета в Лофбъро във Великобритания.

Избиран е четири пъти за народен представител от "Коалиция за България", от "Евролевицата" на Александър Томов, и от АБВ на Георги Първанов.

Бил е икономически съветник на президента Първанов по време на първия му мандат.

От 2009 до 2014 г. Калфин беше евродепутат от Партията на европейските социалисти, издигнат от БСП. През 2011 г. той беше номиниран за кандидат-президент от социалистическата партия в двойка със Стефан Данаилов, като двамата успяха да достигнат до балотаж срещу Росен Плевнелиев / Маргарита Попова.

В началото на 2014 г. той обяви, че се присъединява към новосъздадената АБВ.

Два пъти е заемал поста вицепремиер - първо, между 2005-2009 г. в кабинета на Сергей Станишев, където съвместяваше позицията с ръководството на МВнР, и от ноември 2014 до май 2016 г. - като вицепремиер по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика от ноември 2014 г.

Ивайло Калфин подаде оставка на 10 май 2016 г.


Разкрития: БНБ платила 12 милиона лева на хамали

Повече от 12 милиона лева е платила БНБ за хамалски услуги на компания с 20 лева капитал, разкри сайтът Nbox.

Преди ден Сметната палата публикува одитния доклад на централната банка за миналата година, в който са описани дълъг списък от тежки нарушения.

Оказва се, че БНБ е ползвала изключително луксозни хамалски услуги. Става дума за поръчка за пренасяне и товаро-разтоварни дейности, за което централната банка е броила 1 418 886 лв. с ДДС през 2015 г. От тях 1,17 млн. лв. са начислени за пренасяне на принтери, компютри, маси, столове, шкафове, каси, машини, дивани, фотьойли, пластмасови бутилки с вода от 19.2 литра и кашони.

В одитният доклад няма информация за това кой е спечелил апетитния хамалски договор, но според сайта Nbox това е столичната фирма "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД на Николай Самарджиев.

Според публикацията това не е първият му договор с централната банка. През 2014 г. фирмата е сключила договор за такелажни и строително-монтажни работи на стойност от 4.8 млн. лв. с ДДС. А четири години по-рано през 2010 г. отново "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД се е добрала до обществена поръчка за същата дейност на стойност 8.423 млн. лв.

Фирмата е регистрирана през същата година, в която е спечелила огромния договор. Вписана е в Търговския регистър на 10 март 2010 г.

Други безобразия

Одитът на Сметната палата е открил възлагането на 9 договора, за които не са проведени обществени поръчки.

БНБ е пропуснала да обяви търгове за доставки на гориво за служебните автомобили, а директно е броила 304 161 лв. с ДДС на ОМВ и "Петрол" по силата на безсрочни договори от 2004 г. Не е имало и обществени поръчки за мобилни услуги, за резервни части и ремонт на служебните автомобили.

От Сметната палата са разкрили и меко казано странен контракт за доставка на комуникационно оборудване и софтуер с компанията "Телелинк". Договорът с нея е сключен през 2011 и е бил за срок от 4 години. По това време компанията беше на определяния като баща на икономическия екип на НДСВ бизнесмен Спас Русев, който наскоро бе легитимиран като собственик на "Виваком" и футболния клуб "Левски".

В договора с "Телелинк" няма нито цена, нито количества. Така в крайна сметка БНБ е платила 8 пъти повече пари на фирмата от прогнозния бюджет. Вместо 1 260 000 лв. без ДДС фирмата е получила 10 570 589 лв.


На тази дата: 15 септември 2000 г. китайски археолози откриват могилата на Чингис хан

2000 г. китайски археолози откриват могилата на Чингис хан. Няколко години след старта на разкопките около могилата в района на Авраг, Централна Монголия, археолозите стигат до резултат.

Група от японски и монголски учени откриват мавзолей, който вероятно е от 13-15 в. На мястото, където е разположен, столетия по-рано бил построен дворецът на Чингис хан. 

Неговите стени са достигали до дебелина 40 см, а цялата сграда е била дълга 25 м. В средата на развалините е открит жертвеник с кости от кон и кандилници за благовония с изображения на дракони. Това дава основание на археолозите да предположат, че гробницата на великия завоевател също е в този регион.

Според историческите летописи обаче Чингис хан наредил на своите приближени да не разгласяват къде са го погребали след смъртта му. Опасявал се, че съседните племена биха разграбили гробницата. Според легендата всички, които срещнали погребалната процесия, били убити. Освен това били избити и тези, които отдали последни почести на Чингис хан.


Вицове, септември 2016 г.

Първият учебен ден, и втория...

СмЕх/Таралеж/


Първият учебен ден. Учителката обяснява на децата правилата.
- Деца. Вие вече сте на училище. Ваканцията свърши. Трябва да седите тихо и кротко и ако искате нещо да попитате, просто вдигнете ръка. Иванчо протегнал ръка.
- Да, Иванчо. Кажи. Какво има?
- А-а, нищо! Просто проверявам, дали работи системата.

***

Миналата година в Брюксел един белгиец отишъл при местния свещеник и се изповядал:
- Прости ми, отче, защото съгреших. През Втората световна война скрих един евреин на тавана си.
- Това не е грях - отвърнало отчето. - Направил си голяма добрина.
- Но аз го накарах да ми плаща по трийсет франка за всяка седмица.
- Признавам, че това не е много великодушно - казал свещеникът, - но си го направил за добра кауза.
- Благодаря ти, отче - отдъхнал си мъжът. - Това е огромно облекчение за мен. Имам само още един въпрос.
- Какъв?
- Да му кажа ли, че войната е свършила?

***

Жена ми се записа на курс по йога. Прави отчаяни опити и мене да запише?!? Как да и обясня, че йога това е занимание на самотни индуси, които нямат с кого да пробват Камасутра...

***

Първобитен строй - Никой не можеш да накараш да е роб
Робовладелчески строй - роби има, но трябва да ги хранят, поят и карат да работят.
Крепостно право - робите се хранят и поят сами, но все пак трябва да ги карат да работят.
Див капитализъм - робите сами отиват в робство, сами се хранят и поят, и сами се карат да работят.
Свободна пазарна икономика - робите сами отиват в робство, сами се хранят и поят, и сами се карат да работят. Освен това се считат за свободни и това им харесва.

***

Курортен хотел. Мъж влиза сутринта в ресторанта да закуси:
- За мен, моля, две варени яйца. Едното недоварено, почти течно, а другото - много студено. А също и печени колбаси, но почти изстинали, две изгорени препечени филийки и масълце от фризера. Към това можете да ми донесете много слабо кафе, почти топла водичка.
Шашнат келнерът му казва:
- Много сложна поръчка. Не знам колко ще Ви се наложи да чакате.
Мъжът:
- Така ли? А вчера ми я донесохте за броени минути...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 14 септември 2016 г.

В същото време някъде в Черно море

Премиерът Бойко Борисов разпуска с риболов в Черно море. Днес Борисов разведе премиера на Унгария Виктор Орбан по граничното преградно съоръжение в района на ГКПП – Лесово, а малко по-късно излезе с лодка в морето, за да хване малко риба.

„Днес след проверката на границата с рибарите от местността Ченгене скеле и кмета на Бургас Димитър Николов отидохме за риба. ПП ГЕРБ дари след голямото наводнение през 2014 г. сглобяеми рибарски хижи, моторна лодка, хладилници и други необходими за тях пособия. Днес с тях уловихме в морето около 4 кг чернокоп и сафрид”, похвали се Борисов в социалната мрежа.


Руски антикорупционер с 300 милиона евро в Швейцария

В жилището му в Москва бяха 
открити 8 милиарда рубли
(120 милиона долара) в брой.
Семейството на руския антикорупционер полк. Дмитрий Захарченко вероятно има близо 300 милиона евро в 6 сметки в швейцарски банки, предаде Нюз.Ру, като се позова на данни на правоохранителните органи.

Сметките са на името на Виктор Захарченко - бащата на задържания.
Дмитрий Захарченко - зам.-шеф на Главното управление по икономическа сигурност и противодействие на корупцията (ГУИСИПК) към МВР, бе задържан на 9 септември. Ден по-късно в жилището му в Москва бяха открити 8 милиарда рубли (120 милиона долара) в брой.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) разполага с документи за офшорни сметки на името на Захарченко-баща. Идентифицирани са общо 6 сметки, предимно в банка "Ротшилд" и в швейцарския филиал на германската "Дрезднер банк". Във всяка от тях има от 45 до 47 милиона евро. Това прави почти 300 милиона евро.

Произходът на парите се изяснява. Смята се, че част от сумите са откраднати от московската "Нота-банк".

Луксозният апартамент, в който преди три дни бяха открити 8 милиарда рубли, по всяка вероятност е купен специално за съхраняване на парите, твърдят руски медии. За година и половина близки на Дмитрий Захарченко посещавали жилището само за кратко и веднага си отивали.

Една от четирите стаи в апартамента изпълнявала функциите на сейф. В нея се влизало през стоманена врата, която се отваряла със специален шифър.


Сестрите Уилямс хванати с допинг, антидопинговата агенция ги укрила

Сестрите Уилямс и гимнастичката Симон Байлс са имали положителни допингтестове, но антидопинговата агенция WADA е укрила резултатите от тях.

Това стана ясно след като хакерската група Fancybear разби базата данни на WADA и публикува информацията в нета.

Според огласените от хакерите документи, на Серена Уилямс през 2010, 2014 и 2015 г. е разрешено да използва забранените вещества оксикодон, хидроморфон, преднизон, преднизолон и метилпреднизолон.

Сестра й Винъс през 2010, 2011, 2012 и 2013 г. е имала разрешение да приема преднизон, преднизолон, триамцинолон и формотерол.

В публикуваните от хакерите документи не са посочени диагнозите, заради които WADA e разрешила на сестрите да приемат забранените вещества.
Russia Today съобщава, че допинг пробата на четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс през 2016 г. е била положителна заради психостимуланта метилфенидат, но американската гимнастичка не е дисквалификацирана. През 2012, 2013 и 2014 г. й е разрешено да използва и амфетамин/декстроамфетамин.

На американската баскетболистка Елена Деле Доне, шампион от Рио, пък е било разрешено да използва амфетамин през 2016 г., а през 2014 г. - амфетамин и хидрокортизон.

Световната антидопингова агенция WADA потвърди пред Би Би Си, че руска групировка, която се занимава с кибершпионаж, е проникнала незаконно в базата данни на ADAMS - системата за антидопингов мениджмънт и администрация.

В съобщение до медиите WADA уточнява, че хакерите от Fancy Bear са получили достъп до конфиденциални медицински данни.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков побърза да заяви, че "и дума не може да става" за официално руско участие или съучастие в хакерската атака.

Няколко частни американски разузнавателни компании твърдят, че групировката Fancy Bear е свързана с Главното разузнавателно управление на Генщаба на Руската федерация.


На тази дата: 14 септември 1812 г. Наполеон влиза в Москва без бой, но намира града изоставен и запален

1812 г. седем дни след Бородинската битка Наполеон влиза в Москва без бой. Той обаче намира града изоставен и запален от отстъпващите руснаци.

Битката се състои на 7 септември около село Бородино, което се намира на около 120-125 км на запад от Москва. Целта на Наполеон била в едно решително сражение да разбие руската армия и да завърши кампанията до есента. До тогава винаги е действал по такава схема - налага на противника генерално сражение и го разгромява. В нощта преди битката обаче генерал Михаил Кутузов премества част от руските войски и стремителната фронтална атака, която планира Наполеон, се превръща в изтощително и кръвопролитно фронтално сражение.

В битката и двете армии понасят големи загуби - французите губят около 33 000-35 000 убити и ранени, руснаците около 40 000-42 000. Кутузов се оттегля от Бородинската позиция, а след проведеното във Фили съвещание изоставя и Москва.

На 2 септември руските войски изоставят без бой града, а с тях заминава и половината от московското население. От първия ден на влизането на войските на Наполеон в Москва се разгарят пожари, които продължават шест дни. Огънят унищожава около 75% от домовете, изгарят пазари, магазини, фабрики, пострадал е и Кремъл. Самият Наполеон счита, че опожаряването на града е по заповед на губернатора Ростопчин и директора на полицията на Москва.

След оттеглянето от Москва Кутузов извършва скрит и образцов флангов маньовър, извеждайки армията в началото на октомври край село Тарутино. Оказвайки се южно и западно от Наполеон, Кутузов му препречва пътя за навлизане в южните райони на страната.

Претърпявайки неуспех при опитите да сключи мир с Русия, на 19 октомври Наполеон се изтегля от Москва. Той се опитва да достигне Смоленск по южния път през Калуга, където има запаси от продоволствие и фураж, но на 24 октомври в сражение край Малоярославец е спрян от Кутузов и му се налага да отстъпи по разорения Смоленски път. Руските войски преминават в контранастъпление, което Кутузов организира така, че армията на Наполеон попада под фланговите удари на редовни и партизански отряди, при което Кутузов избягва фронтално сражение с големи войски.


Вицове, септември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Двама приятели докато пътували ги застигнала буря и останали да пренощуват в дома на богата вдовица.
След 9 месеца единия от тях получил писмо от адвоката на вдовицата и ужасен позвънил на другия:
- Помниш ли, че по време на похода ни пренощувахме в дома на една вдовица?...
- Помня....
- Помниш ли как ти няколко пъти ходи в нейната стая и след това се хвали колко добре си я оправил?
- Ами.... помня....
- Ти да не си използвал моето име?
- Ъъъъ... да..., защо, да не би да е родила?
- Не, но можеш да ме поздравиш! Вдовицата е умряла и ми е завещала цялото си състояние.

***

Македонец се кара на сина си:
- Разбирам да имаш двойка по география - светът е голям, не можеш да го знаеш целия. Разбирам по музика - не всеки може да пее. Ама по история на Македония??!!?! Толкова ли не можа да научиш тия две страници бе?

***

- Ти спа ли със жена ми?
- К'во значи спа ли?
- Тъй се казва от тактичност. Секс прави ли с нея?
- Ако отговоря тактично, не съм спал. Просто ей така си дремнах 3 пъти…

***

Мъж чете вестник и казва на жена си:
-Винаги съм казвал, че жените са твърде приказливи. Ето пишат, че жената произнася 2200 думи на ден, докато мъжа само 1100.
-А това е защото сигурно са принудени да повтарят по два пъти!
-Какво?

***

След корабокрушение единственият спасил се пътник попаднал на необитаем остров, на който имало само кози.
След няколко години случайно го откриват и го спасяват. Моряците обаче с изненада виждат и малко момченце на плажа.
- Ти пък какъв си? - питат го.
- Аз съм от ме-е-е-стните жители.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 13 септември 2016 г.

Радан Кънев: Медии на Пеевски вече няма. В момента са медии на ГЕРБ

Медиите, които бяха медии на Пеевски, в момента са медии на ГЕРБ. Или винаги са си били медии на ГЕРБ, заяви пред bTV Радан Кънев.

Коментарът му е провокиран от случая с арестувания кмет на Перущица от ДСБ Ради Минчев.

Случаят с Ради Минчев е поредното грозно активно мероприятие, съгласувано между БСП и ГЕРБ, както и с прокуратурата, която е обичайното политическо оръжие в тези ситуации, каза Кънев.

Искам да обърна внимание малко на хронологията - първо информацията излезе в "Труд", който е казионният вестник на прокуратурата. После излезе прессъобщението на прокуратурата, после в няколко сайта, които бяха на Пеевски: на първо място: одиозния "Блиц", само за да се потвърди нещо, което отдавна твърдя - че медии на Пеевски в България вече няма. Аз му разбирам на това момче възмутеното писмо, дето пак аз му бях виновен нещо, недоволен, защото го набърквали в някакви неща. Медиите, които бяха медии на Пеевски, в момента са медии на ГЕРБ. Или винаги са си били медии на ГЕРБ, каза лидерът на ДСБ.

За кмета на Перущица има полицейско задържане за 24 часа, няма обвинение от прокуратурата, само че има камери, има "Блиц", има "Пик", има "Труд", има "24 часа", има всичко, каквото се сетите - цялата помиярска схема в старта на кампанията, заяви Кънев.

По думите му, кандидатурата на Трайчо Трайков "обърква редения мач между БСП и ГЕРБ".

Този казус (с ареста на кмета на Перущица) ще приключи много бързо, защото няма нищо, и когато приключи, ще предложа Ради Минчев за областен председател на ДСБ в Пловдив, обяви Радан Кънев.

По повод публикацията във вестник "24 часа", че се готви нов десен проект, Кънев каза: Тази медия не я коментирам, ако имам нещо с Цветанов да си говоря, ще си говоря директно.

Ако има нов десен проект, всички ще разберат много добре. Вярвам, че този момент ще дойде достатъчно скоро, но много зависи от начина, по който Реформаторският блок успее да се консолидира. РБ има своите шансове, като си преодолее бакиите, убеден е лидерът на ДСБ.

Има и война между "Пик" и "Блиц" - Недялко с бившия си главен редактор са се хванали за гушите кой повече ще се подмаже на падишаха, каза още Радан Кънев.

Много интересно - Радев и Каракачанов, пред тях горят европейски знамена, те се лендзят на трибуната, и те са в битка за любовта на Борисов, добави той.


На тази дата: 13 септември 1651г. Дворцовата стража удушава Кьосем Султан, най-влиятелната жена в историята на Османската империя

На 13 септември 1651 г. стражата в султанския дворец в Истанбул удушава с въже Кьосем
Султан – най-влиятелната жена в историята на Османската империя, която управлява самостоятелно два пъти: от 1623 до 1632 г. и от 1648 до 1651 г. като Валиде султан на синовете си Мурад IV и Ибрахим I и на внука си Мехмед ІV.


Най-влиятелната жена в Османската империя

Кьосем е родена около 1582 (или 1589) г. с името Анастасия на островТинос, дъщеря е на гръцки или български християнски свещеник. Попаднала в харема на султан Ахмед I, тя става негова любима наложница. След смъртта му през 1617 г., Кьосем е преместена в Стария дворец, където са пращани жените на покойните султани.

През 1623 г. обаче Кьосем се завръща като валиде султан на сина си Мурад IV (1623-1640). Поради непълнолетието му Кьосем валиде султан започва и да управлява самостоятелно като негов единствен регент до навършване на пълнолетието му през 1632 г. Така тя остава в историята като единствената жена, управлявала официално и самостоятелно една ислямска империя.

През по-голямата част от властването на Мурад IV Кьосем валиде султан се намесва ефективно в управлението на Османската империя, като лично присъства на заседанията на Дивана дори и след като официално освобождава регентското си място.

Мурад IV, който приживе забранява алкохола, умира през 1640 г. от цироза на черния дроб. След смъртта му на престола се възкачва малоумният му брат Ибрахим I, който поради менталните си проблеми не може да управлява самостоятелно огромната империя. Това дава възможност на Кьосем да продължи да диктува политиката в Османската империя.

Ибрахим I обаче е убит вследствие на заговор, начело на който застава Главният мюфтия (според едно предание заговорът е извършен в отговор на заповедта на султана всичките му 280 наложници от харема да бъдат издавени).

След убийството на сина й Кьосем изпреварва събитията и провъзгласява за султан внука си Мехмед IV, като го представя пред везирите на Големия Диван с думите:"Ето го! Вижте какво можете да направите с него!". И този път Кьосем се обявява за единствен регент на малолетния султан и като такава тя управлява от 1648 до 1651 г. Според други сведения едновременно с нея е валиде и султанската майка Хатидже Турхан.

Най-голям враг на Кьосем се оказва Хатидже Турхан. Тя заповядва да убият Кьосем, след като разбира, че възнамерява да отстрани Мехмед от престола и да го замени с друг от внуците си.

Малко история за титлата „Валиде”

До първия османски халиф Селим I (1512-1520), който отнел „знамето на пророка" от египетските мамелюци и го отнесъл в Истанбул, титлата носена от майката на владетеля е согдианската титла „хатун", а от Сюлейман Великолепни насетне е въведена за майка му Айше Хафса Султан (кримска татарка) новата титла Валиде султан.

Титлата Валиде султан е еквивалент на западната „кралица-майка” и източната „царица-майка” или по-точно на „императрица-майка”. Позицията на Валиде султан е втората по важност в османската йерархия след тази на самия султан.

Като майка на султана (според ислямската традиция „майчиното право е Божие право") Валиде султан упражнява огромно влияние върху управлението на Османската империя.

През 17-ти век възкачването на редица неспособни или невръстни султани е причина за съсредоточаването на властта в ръцете на Валиде султанката, поради което този период от историята на Османската империя често се нарича „Султанат на жените”.

Насетне като "валидета" се изявяват почти само 22 европейки, като първата е известната Хюррем султан.


Вицове, септември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Гледам по National Geographic, че Слънцето след 4-5 милиарда години ще загасне и си викам " Тъкмо ще сме излезли от кризата... и ето ти нов проблем!"

***

- Защо всички деца на българските депутати учат в чужбина?
- Защото в България ги е срам да кажат кои са родителите им...

***

Гид по време на туристическа обиколка в Скопие:
- Внимание, това е фонтан от 17 -ти век, а зад него се строи храм, който ще е от 8 век...

***

На пазара дотичва една ядосана жена и вика на продавачката на плодове:
- Преди малко изпратих сина си да купи 3кг ягоди от вас. Вкъщи ги претеглих и бяха едва 2кг. и 200гр!
- А момчето претеглихте ли, госпожо?

***

Късно вечерта майка уговаря малкото си хлапе да си ляга:
- Хайде, стана време за сън! Виж и по телевизията леличките вече
започнаха да се събличат.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/