събота, 15 октомври 2016 г.

Ченалова към Цацаров: Царят е гол, времето на всеки идва

Бившата съдийка Румяна Ченалова обвини главния прокурор в избирателни и манипулирани проверки, намеса в дела, липса на контрол и отказ да разследва определени случаи, сред които "Яневагейт", твърденията на банкера Цветан Василев и други.
.
“Царят е гол“ и това не може да се промени. Днес ще заглушите моя глас, утре нечий друг. Властта е във Вас, но е безсилна срещу истината”, посочва Ченалова в отворено писмо до Цацаров.

Причина за реакцията й е изказването на Цацаров, че "аферата КТБ ще бъде пратена в съда напролет. Времето на Ченалова също наближава“. 

”Не съм поласкана от специалното Ви внимание към мен, но съм  учудена че чрез подобни твърдения  давате знак на подчинените Ви прокурори и съдиите, че съм извършила престъпление и трябва да бъда осъдена…А що се отнася до времето – времето на всеки от нас ще дойде – рано или късно”, заявява Ченалова.

Тя посочва, че не е участвала в ”заговор за преврат и дестабилизация на държавата, както твърдят Пеевските медии, чието мнение за мен подозрително съвпада с Вашето”.

”За разлика от Вас аз не съм политически избор. Не съм използувана за политически цели и "в битката срещу прокуратурата и лично срещу Главния прокурор“, както твърдите.  Аз не водя битки, господин  Главен прокурор. Реших да кажа истината и го правя”, пише Ченалова.

Тя посочва, че Цацаров не желае да се ”докажат твърденията на Владимира Янева, известни от публикуваните в сайта "Бивол“ записи, подобно на записите известни като "Ало Ваньо“ и "Ти си го избра“.

”Истина е че днес е опасно да казваш истината – възможността да станеш обвиняем е реална.

Истина е, че страх е сковал обикновените прокурори, медиите, обществото”, добавя бившата съдийка.

Тя припомня, че България е на водещите места по ниво на корупцията, бедност и непрозрачност на медиите.

Избирателни проверки

”Защо господин Главен прокурор прокуратурата  избирателно се самосезира  от публикации в медии и телевизионни предавания? Защо анонимните сигнали  в определени случай са основание, а в други не за начало на наказателно преследване? Не е ли срамно изявлението  на прокуратурата, че конкретните твърдения на Цветан Василев за конкретни събития и лица – политици не съдържали данни дори за извършването на предварителна проверка, което е обида за интелекта на българският народ”, заявява Ченалова.

Тя пита зашо за прокуратурата е приоритет да изясни кой е направил записите по "Яневагейт", а не дали са се случвали събитията, описани в тях.

”Да,  аз съм обвиняема, както ще кажете, но не е ли практика осъждани лица да са основни свидетели (явни или анонимни) по делата на прокуратурата, пък на тях вярвате?”, пита тя.

”В какво се изразява прокурорският контрол по продължаващите с години досъдебни производства, част от които завършващи катастрофално? Всички ние плащаме за съсипаната психика на десетки хора. Защо личната отговорност на безотговорните или некомпетентни магистрати не стана част от съдебната реформа? Дали са верни твърденията на адв. Екимджиев (бел.ред правозащитникът Михаил Екимджиев), че в голямата си част това са дела от Пловдивският регион? И защо тези факти не се огласяват?”, продължава Ченалова.

Тя пита още защо Цацаров избирателно е защитил с всички възможности ”следователя П.Петров  (бел.ред. Петьо Петров, познат с прякора Еврото) да избегне дисциплинарна и наказателна отговорност и нарушихте закона, съветвайки Владимира Янева по образуваното срещу нея досъдебно производство?”.

Намеса в дела

”Защо се намесихте ултимативно  по наказателното дело срещу Цветанов  и по делото ”Манго“ (бел.ред. дело за несъстоятелност на фирма). Това не е ли нарушение на служебни задължения, което закона определя като престъпление? Защо нито един прокурор в България не възложи предварителна проверка на фактите по "Яневагейт“?, посочва тя.


Тя пита Цацаров дали му е известно, че спрямо ”специални“ прокурори не се прилагат ограниченията в закона относно срока на командироване. 

Безконтролност

”Защо съдебната реформа изключи възможността за контрол върху дейността на Главния прокурор и ангажиране на дисциплинарна отговорност? Вярно ли е твърдението на бившия министър на правосъдието, че съдебната реформа се случва ако и както кажете Вие?”, посочва Ченалова.

”Некомпетентен ли е  Димитър Узунов – представляващ ВСС, когато иззе правомощията на Пленума на ВСС и определи еднолично членовете на ВСС (всички от мнозинството, които се съобразяват с Вашата воля), които да контактуват с европейските прокурори по случая "Яневагейт“и валидно ли е решението му? Да, страха, контрола върху медиите са лостовете за управление на всяко псевдодемократично общество. Да, свободата е най – висшата човешка ценност и възможността да я загубиш сковава хората и ги превръща в безволеви примирени същества. Но винаги някой може да каже "Царят е гол!“ Истината”, пише Ченалова.

”Е, аз искам да кажа истината на вашите прокурори – предайте им. Сигурна съм, че и други ще я кажат защото не си жив, ако не си свободен. Българите са твърд и търпелив народ, господин Главен прокурор. Българите не са прост народ, както смята премиерът на Република България. Може би са отчаяни, може би са уплашени но са издържливи И още нещо – Вие сте Главен прокурор и след като закона  е определил прокуратурата като пазител на законността, морала Ви задължава да дадете отчет  пред  хората, чиито права и основни свободи пази същият този закон. Това се нарича справедливост”, завършва тя.


Слабо земетресение във Варна!

Земетресение се усети във Варна. Според данни на Европейския сеизмологичен център епицентърът на труса е в Черно море, който е на около 450 км югоизточно от Варна в Черно море.

Той е с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер.

Дълбочината на земетресението е било на 10 километра.

Това ли е новият крал на Тайланд?

Няколко дни след като почина най-дълго управлявалият монарх в съвременната история - крал Пумипон Адулядет, Тайланд тръпне в очакване на коронацията на новия си крал. Само че далеч не всички в страната, която има най-строгите закони в света за защита на монархическата чест, са оптимистично настроени относно идването на престолонаследника.

Бъдещият нов крал Маха Вачиралонгкорн е известен по света с ексцентричното си поведение.

В началото на тази година той се появи на летището в Мюнхен облечен, меко казано, странно. Принцът носеше къс потник, навит почти до гърдите, който разкриваше корема и част от задните му части. Увиснали дънки и фалшив татус допълваха вида му. Снимката на принца беше публикувана в германския Bild и предизвика множество въпроси.

За разлика от своя баща, бъдещият крал на Тайланд има репутация на плейбой и на женкар, но и на женомразец.

Скандално видео, разпространено в интернет през 2007-ма, показа как принцът организира пищно парти за своя пудел Фу-Фу (назначен, между другото, за маршал от военновъздушните сили).

Пуделът почина миналата година и принцът организира погребение с четири дни траур, както се полага на царска особа.

Колкото до съпругата: Срирасми беше изритана от кралския двор през декември 2014-та след скандал за корупция в нейното семейство. След развода тя беше принудена да се откаже от аристократичната си титла на принцеса и дори поседя в затвора. Няколко нейни роднини също бяха осъдени - сред тях по-голямата й сестра, двамата й братя, доведеният й брат и нейният племенник. А родителите й бяха наказани с цели две и половина години затвор по обвинения, че са разпространявали клевети за кралското семейство и са използвали връзките си с монархията за лични облаги.

Преди да се ожени за Срирасми през 2001-ва, принцът има два брака - през 1977-ма той се жени за първата си братовчедка принцеса Соамсавали Китияйара. Те се развеждат през 80-та.

Дотогава Вачиралонгкорн  вече има пет деца от любовницата си, за която след развода се жени. След раздялата, втората му съпруга е принудена да напусне Тайланд и да заживее в изгнание.

Но нито фактите, нито снимките, нито видеата, които издават поведението на принца, могат да бъдат нещо повече от слух, споделян на ухо в Тайланд.

Според приетите след последния преврат правила, всеки, който разпространява слухове или клевети за краля, кралицата, техните наследници или регентите, може да получи до 15 години затвор. Затова не е странно, че тайландската съпруга на един британски журналист, който публикува снимки за наследника на трона в западните медии, беше арестувана.

В сряда Вачиралонгкорн пристигна в родината си от Германия, където живее от години, след съобщението за влошеното състояние на баща. След смъртта на краля в четвъртък ще трябва да изчака да минат четирите дни траур, които се полагат по традиция, преди да бъде задействана процедурата по коронацията на новия владетел. В същото време в Тайланд е обявен едногодишен траурен период за целия народ.

Смъртта на крал Пумипон Адулядет се приема за трагедия сред населението, огромната част от което е родено по време на неговото управление.

Но не само любовта към предишния крал е причина новият владетел да не бъде приеман радушно в страната.

Говори се, че много тайландци тайно мечтаят на трона да седне по-малката сестра на принца - принцеса Маха Шакри Сириндхорн (61 години). Това обаче е невъзможно, тъй като властта според традициите се предава единствено по мъжка линия.

Според британския вестник Guardian и управляващата хунта изпитва известни притеснения от коронацията на престолонаследника. Военните се тревожат от приятелството на принца с бившия министър-председател в изгнание - телекомуникационния магнат Таксин Шинаватра, който би могъл да осигури на Вачиралонгкорн сериозна маса поддръжници - нещо нежелано нито от армията, нито от представителите на съдебната система.

Докато страната е затънала в сериозни политически проблеми, странният принц наследява трона от един от най-богатите монарси на света и е очевидно, че  ще трябва да се раздели с имиджа си на бохем и да поеме представителните държавни отговорности.

Вече е ясно, че той със сигурност наследява торна, тъй като е посочен за законен наследник на баща си още през 1972 година, а този факт напомни и лидерът на тайландската хунта Прают Чан-оча в телевизионно обръщение към нацията.
Всъщност идването на власт на Вачиралонгкорн е подготвяно от хунатата поне от две години чрез широко отразявани медийни изяви в страната.

Сред последните политически "перформънси" беше явяването на принца по време на масово колоездене в Банкок през август 2015-та. Той беше облечен с велосипедно облекло и носеше каска и слънчеви очила. След него колела караха водещи политически играчи. Тогава тълпата крещеше "Да живее престолонаследникът". През декември 2015-та показното каране на велосипед беше повторено.

И въпреки, че политическа машина в страната вече е задействана в негова ползва, все още няма гаранции, че принцът, който караше жена си да яде гола от чиния на пода, ще успее да се абстрахира от сложната политическа обстановка и да се издигне над нея - каквато беше успешната политическа позиция на баща му.

Много е възможно принцът той да допринесе за политическия хаос в Тайланд. Тогава опасенията на съгражданите му ще се окажат оправдани, а бъдещето на азиатската страна - ще е още по-несигурно.

ВИДЕО



Иржи Менцел: Има страни, в които тъпаците решават нещата, защото са повече

"Имах смешен живот и имах голям късмет в живота. За това, което мога и знам, стигнах доста високо. Получих повече, отколкото заслужавах", посочи режисьорът. Според него цялата човешка история, е история на егоизма.

”Има демократични страни, където умни хора са на власт. Но има и страни, в които няма достатъчен интелектуален потенциал за демокрация”, каза днес в интервю за предаването ”Панорама” на БНТ световноизвестният чешки режисьор Иржи Менцел, който е в България за представянето на автобиографичната си книга ”Капризни години”.

Той допълни, че родната му Чехия е сред тях. "Много умни хора напуснаха Чехия, а тъпаците решават нещата, защото са повече", посочи Менцел.

По неговото мнение, глупавите не позволяват на умните да навлязат в живота. "Глупавите водят нещата лошо. Водят ги към ада. Те непрекъснато обръщат очи към руснаците", посочи Иржи Менцел.

По неговите думи, капитализмът е смешен, а комунизмът е трагичен. Попитан, дали би взел Доналд Тръмп за актьор в свой филм, Менцел каза: "Чак толкова лоши филми не правя".
"Имах смешен живот и имах голям късмет в живота. За това, което мога и знам, стигнах доста високо. Получих повече, отколкото заслужавах", посочи режисьорът.
Според него цялата човешка история, е история на егоизма.


На тази дата: 15 октомври 1917 г. край Париж е екзекутирана холандската шпионка Мата Хари

1917 г. край Париж е екзекутирана холандската шпионка Мата Хари. Маргарета Гертруда Зееле, известна като Мата Хари, е холандска танцьорка и куртизантка.

Едва 18-годишна се жени и заминава със съпруга си за Ява. Двамата се връщат в Холандия през 1903 г. и се развеждат, а същата година Маргрета заминава за Париж. Там си изкарва прехраната с циркови номера и като модел, а от 1905 г. започва да трупа популярност като танцьорка на екзотични танци под артистичния псевдоним Мата Хари. Успехът й е подплатен от финансовата подкрепа на милионера индустриалец Емил Етиен Жиме.

Фриволното поведение й проправя път до висшите среди и тя поддържа близки отношения с политици и военни не само във Франция, но и в Германия и Русия и логично след избухването на Първата световна война работи като двоен агент. Уличена е като шпионка през януари 1917 г., когато френските служби прихващат шифровано радиосъобщение на германския военен аташе в Мадрид, в което се споменава за агент Н-21. По съдържащата се в него информация французите решават, че агент Н-21 е именно екзотичната куртизантка.

Мата Хари е арестувана през февруари в Париж, обвинена в шпионаж в полза на Германия и призната за виновна. Разстреляна е на 15 октомври.


Вицове, октомври 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Някакъв прещраква каналите, опитвайки се да следи всички парламентарни новини. Жена му, обидено:
- Ама за теб сякаш парламентът е по-важен от жена ти – само за него мислиш!
- Ти се благодари, че за теб не мисля това, което мисля за него!

***

- Секс?
- Как смееш да ме питаш просто така! Сексуалният контакт трябва да е момент, изпълнен с тайнство, деликатност, с магия...
- Абракадабра! Секс?

***

Жена крещи на мъжа си:
–Ти все колата си поправяш! Писна ми с тая кола! Вече започна да приличаш на нея!
–На кого,ма? На колата ли?
–Да, на колата-пушиш непрекъснато,смучеш много и стартерът ти не работи...

***

Връща се мъж от командировка и пита 5-годишния си син:
-Докато ме нямаше, не дойде ли някой чичко на гости?
-Не-е!
-А, шоколад даде ли ти?
-Да-а!

***

Следващия път, като излизат националите ни по футбол на терена, да вземат да пуснат "Хубава си, моя горо" вместо химна. Без това са 11 дървета и носят само скръб и жалост.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 14 октомври 2016 г.

"Преформатирането" се отлага за вторник

"Страх ли те е, Лукарски? Москов, пиле шарено ли съм? Кунева, да спра ли парите на учителите, че сме ги били дали предизборно?"

С тези реплики премиерът Бойко Борисов критикува министрите и ръководителите на партиите от Реформаторския блок, събрани на извънредно заседание в петък вечер в Министерски съвет.

Борисов използва спешната среща, за да поиска обяснения от страна на РБ за разминаванията с инициативите на ГЕРБ.

Той е заявил, че вторник (когато е насрочено извънредно заседание на НС) е "ден разделен" за коалицията.

По думите му, за всички "реални проблеми на държавата" като бежанската криза и Изборния кодекс, се налагало той да търси лидерите на Реформаторите за подкрепа. За сметка на това, от РБ ходели при него само за да "му искат назначения, включително и за ДСБ".

От страна на министрите на РБ думата е взела Меглена Кунева, която е обяснила противоречивите сигнали с "проблемните отношения" между партиите в коалицията. Аргументът й обаче е бил разкритикуван от страна на другия вицепремиер - Румяна Бъчварова (ГЕРБ), която е определила като "несправедливо" постоянното оправдание на РБ с вътрешната комуникация.


Борисов нареди на парламента да приеме всички предложения на опозицията

"Помолих г-н Главчев да свика извънредно заседание, да се приемат всички предложения на опозицията."

Това каза премиерът Бойко Борисов, след като се появи изненадващо в парламента. Борисов дойде малко след като заседанието на парламента, свикано по инициатива на БСП и ДПС, се провали.

"Търпението ми се е изчерпало. Групата иска да преформатирам правителството. Или реформаторите ще дойдат и ще се държат като управляваща партия, или довиждане. С кое ние заслужаваме да ни бият всеки ден по главата, че нещо нередно правим".
Това каза още Борисов.

Той призова депутатите да са "във вторник всички по местата си". От думите му стана ясно, че реформаторите са предложили опцията "не подкрепям никого" в Изборния кодекс, защото са се страхували, че няма да минат 4% на следващите избори. Той каза, че ГЕРБ ще подкрепи всички предложения на опозицията по кодекса.

"Ще подкрепим всяко едно такова предложение. Аз съм за честни избори. Някой ще кажат, че Дани Кирилов предложи квадратчето - абсолютна лъжа", каза Борисов.


Няма кворум за отмяна на ваканцията на парламента

Парламентът няма да работи до 9 ноември, тъй като депутатите не успяха три пъти да съберат кворум. След като си гласуваха едномесечна ваканция до изборите, днес  те провеждат извънредно заседание, за да я отменят.

То беше свикано от председателя на НС Димитър Главчев по искане на БСП и ДПС. Но днес изглежда е ред на коалицията да отмъщава, тъй като депутатите от ГЕРБ и Патриотичния фронт не се регистрираха и така няма кворум.

"Оставка" скандираше опозицията в пленарната зала след трите регистрации. Първият път се събраха 91, вторият – 96, третият 95 депутати.

В парламента се говори, че депутатите от ГЕРБ са в стаята си, но не излизат да се регистрират.


Автомобил се преобърна по таван във Варна

Снимка: "Таралеж"
Катастрофа е станала малко след кръстовището на бул. "Левски" и "8-ми Приморски полк" във Варна тази сутрин, предава репортер на „Таралеж“.

58-годишна жена е била зад волана на реното, което се е преобърнало по таван.

Снимка: "Таралеж"

















Агенция "Франс прес":Трета световна война може би няма да има, но за Русия тя вече е започнала

По новинарската телевизия "Россия 24" дават репортаж за подготвянето на бомбоубежища в Москва в случай на ядрено нападение. В Санкт Петербург информационният сайт "Фонтанка" твърди, че губернаторът иска да определи дневна дажба за хляб.

Трета световна война може би няма да има, но за хората, които си пуснат телевизорите в Русия, тя вече е започнала. Водещият на централната информационна емисия на държавната телевизия в неделя вечерта съобщава, че руските противовъздушни батареи в Сирия ще "свалят" американските самолети.

По новинарската телевизия "Россия 24" дават репортаж за подготвянето на бомбоубежища в Москва в случай на ядрено нападение, пише Агенция "Франс прес", цитирана от БТА.
В Санкт Петербург информационният сайт "Фонтанка" твърди, че губернаторът иска да определи дневна дажба за хляб за бъдеща война въпреки обясненията на властите, че искат просто да стабилизират цената на брашното.

А по радиото се обсъждат учения на "гражданска защита", в които според министерството на извънредните ситуации ще бъдат мобилизирани 40 милиона руснаци за една седмица. В програмата са предвидени евакуации на жилищни сгради и действия при избухване на пожар.

Ако пък някой си изгаси телевизора и тръгне на разходка по московските улици, е много вероятно да попадне на огромни "патриотични" графити на пропутински художници и на организацията "Сет", която покрива сгради с изображения на мечката символ на Русия или раздават бронежилетки с нарисувани гълъби на мира.

Причината за тази треска, за това увличане по неизбежността на "Трета световна война"?

Прекратяването на 3 октомври на преговорите между Вашингтон и Москва за сирийския конфликт след провала на примирието, което двете сили договориха с голяма настойчивост в Женева през септември.
Веднага след това руските и сирийските бомби превърнаха Алепо в "ад на Земята", както се изрази ООН, и предизвикаха критиките на Запада.

Междувременно в Сирия руската армия продължи да действа сама през седмицата, разполагайки във военната си база на сирийското пристанище Тартус противовъздушни батареи С-300, способни да поразят изтребители. Тя изпрати и корвети, оборудвани с ракети, които на теория могат да потопят военни кораби. С други думи това е демонстрация на сила, насочена не към джихадистите и другите сирийски бунтовници, а към американския флот и авиация.

В Москва, където руските и западните журналисти лягат и стават с комюникета, изпращани от руското министерство на отбраната, конфронтационната атмосфера се препредава и допълва от медиите. Говорителят на руската армия генерал Игор Конашенков отправя предупреждения към Белия дом, Пентагона и Държавния департамент.

"Напомням на американските "стратези", че противовъздушните ракети С-300 и С-400, които подсигуряват въздушното пространство на руските бази "Хмеймим" и "Тартус", имат радиус на действие, който може да изненада която и да било неидентифицирана летателна машина", каза той на 6 октомври. Това бе едва прикрита заплаха срещу САЩ.

В ефира на държавната телевизия "Россия 1" водещият Дмитрий Кисельов, който е и шеф на Руската информационна агенция "Новости", обобщава идеята на ген. Конашенков за "обикновените хора като вас и като мен": "ние ще свалим" американските самолети. После разкри "план Б" на САЩ за Сирия. "План Б, най-общо казано, е, че САЩ ще прибягнат към пряко използване на сила срещу армията на президента Башар Асад и срещу руската авиация", каза той.

"Трябва ли да се страхуваме от провокации? Именно по този начин САЩ се включиха във войната във Виетнам", каза Кисельов, след което предупреди западняците, че разположените ракети в Калининград - руски анклав, граничещ с Полша, могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави.

"Днешна Русия е повече от подготвена - най-вече психологически - за новата спирала на конфронтация със Запада", написа Георгий Бовт в статия за информационния уебсайт "Газета.ру".

Политологът предвижда два сценария, имайки предвид икономическите затруднения за Русия. Според първия, оптимистичен, двете сили ще "постигнат споразумение за новите условия на съвместно съществуване, нещо като втора ялтенска конференция", казва той, визирайки разделянето на сфери на влияние между САЩ и Съветския съюз след Втората световна война. Катастрофалният сценарий е Русия да реагира според добре известните правила на улицата: "ако боят не може да бъде избегнат, удари пръв".

В интервю за РИА "Новости" последният съветски президент Михаил Горбачов, който преди 30 г., заедно с американския президент Роналд Рейгън стана инициатор на началото на края на Студената война, предупреди неотдавна, че светът "се приближава до опасна зона".

Първият признак на разведряване след няколко дни вербални нападки дойде в сряда, когато Москва обяви, че в събота ще има международна среща за Сирия в Лозана. Тя вече изглежда като последен шанс за американския държавен секретар Джон Кери и за руския външен министър Сергей Лавров.


На тази дата: 14 октомври 1962 г. Начало на Карибската криза: Американски разузнавателен полет над Куба прави снимки на разположени съветски установки за ядрено оръжие

1962 г. американското разузнаване изнася данни пред президента Джон Кенеди за стартови площадки на съветски ядрени ракети в Куба, достигащи територията на САЩ. Така започва Карибска (Кубинска) ракетна криза. Тя завършва на 28 октомври с.г., когато съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани.

Карибската криза е считана за онзи момент в историята, когато Студената война е била най-близо до прерастването й в ядрена война. Руснаците я наричат „Карибска криза”, американците - „Кубинска ракетна криза”, а кубинците - „Октомврийска криза”.

През 1961 г. САЩ започват разполагането на 15 ракети „Юпитер” със среден радиус на действие край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР. Съветският лидер Никита Хрушчов публично изразява своя гняв и приема ракетите в Турция като персонална обида. Затова и развръщането на ракети в Куба (за първи път съветски ракети са разположени извън СССР) е смятано преди всичко за директен отговор на Хрушчов за турските ракети.

През май 1962 г. Хрушчов разпорежда спешно да бъде разработен план за операция „Анадырь” и към края на юли над 60 съветски кораба вече са на път към Куба, част от които пренасят военни товари. Джон Мъккон, директор на ЦРУ, предупреждава президента Кенеди, че някои от корабите може да пренасят ракети. Въпреки това Джон и Робърт Кенеди, Дийн Ръск и Робърт Макнамара заключват, че СССР няма да опитат такова нещо. Администрацията на Кенеди е получила няколкократно уверения от руски дипломати, че в Куба няма ракети или планове за разполагане и че не е в интерес на СССР да даде начало на междуконтинентална драма, която може да засегне американските избори през ноември.

В късния август разузнавателен самолет U-2 фотографира серия инсталирани установки за ракети земя-въздух. На 4 септември това е опровергано от президента Кенеди пред Конгреса на САЩ. През нощта на 8 септември първата пратка от ракети SS-4 е разтоварена в Хавана, а втора партида пристига на 16 септември.

Серия от несвързани проблеми отлага разкритието за 14 октомври, когато самолет U-2 открива строителната площадка за ракета SS-4 край Сан Кристобал. Снимките са показани на Кенеди на 16 октомври. До 19 октомври полетите на самолетите U-2 показват, че четири площадки са в бойна готовност.

Първоначално американският парламент запазва секретността на информацията, информирайки само 14-те лица от Изпълнителния комитет. Великобритания не е информирана до вечерта на 21 октомври. На 22 октомври в телевизионна реч, Кенеди известява за откритието на инсталациите и огласява, че всяка ракетна атака от Куба ще се счита за атака на СССР и ще й бъде отговорено по съответен начин. Също така е организирана морска блокада на Куба, за да се предотвратят следващи доставки на оръжие.

Хрушчов изпраща писма до Кенеди на 23 и 24 октомври, отстоявайки тезата за възпиращата роля на ракетите в Куба и мирните намерения на Съветския съюз. Въпреки това СССР предлага две различни спогодби на американското правителство. На 26 октомври е предложено изтегляне на ракетите в замяна на гаранция за ненападение или инвазия на Куба. Втората спогодба е излъчена публично по радио на 27 октомври и изисква премахването на ракетите в Турция в допълнение на условията от предишното споразумение.

Кризата достига своя пик на 27 октомври когато самолет U-2, пилотиран от Рудолф Андерсън, е свален над Куба и друг полет на U-2 се изгубва в Сибир. По същото време съветски търговски кораби приближават карантинната зона. Кенеди отговаря публично, приемайки първата спогодба, и изпращайки Робърт Кенеди в съветското посолство да приеме тайно втората. Оповестено е, че ракетите „Юпитер” ще бъдат премахнати от Турция след шест месеца.

Съветските кораби се връщат и на 28 октомври Хрушчов оповестява, че е наредил изтеглянето на съветските ракети от Куба. Удовлетворен от изтеглянето на ракетите, Кенеди нарежда край на карантината на Куба на 20 ноември.


Вицове, октомври 2016 г.

Френският президент Франсоа Оланд награждава 
баскетболистката Сандрин Груда.

СмЕх/Таралеж/


Селска даскалица е изправена пред дилема - за кого да се омъжи. Дали за директора на училището, или за тракториста?
От едната страна я очаква бърза кариера, но пък от другата - без трактора не може да се добере до училището.

***

Сладкарски цех:
- Бих искала да поръчам торта със загорели блатове и малко крива от едната страна.
- ???!!!
- Съпругът ми има рожден ден. Нека мисли, че аз съм я правила!

***

Кире е в кръчмата и е толкова пиян, че едва се държи на масата. Влиза Пеше:
- Абе Киро, кво ти става! Що си се наквасил тъй?
- Остави ме! Пия щото жена ми избяга с най-добрия ми приятел !
- Глупости! Нали аз съм ти най-добрия приятел!
- Вече не си! Той е!

***

3 часа сутринта. В спешно отделение докарват двама, на единия ръката заседнала до лакътя в задника на другия. Лекаря ги гледал, гледал, гледал и казал
- Момчета, вие не сте за тук.
- А за къде сме - чул се примрял глас.
- За кукления театър...

***

На вратата се звъни. Отваря домакинът, а насреща му стар евреин. Евреинът пита:
- Извинете, вие ли спасихте вчера от реката малкото еврейче?
- Аз!
- А, къде му е шапката?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Цветан Василев готов да свидетелства от Белград за аферата "КТБ"

Банкерът Цветан Василев е готов да се яви на разпит чрез видеовръзка или пред български прокурори в Белград, като ще изложи пред държавното обвинение фактите, които той обяви в пространно интервю преди месец.

Това заяви самият бивш собственик на КТБ ексклузивно за bTV, след като по-рано днес заседанието на Висшия съдебен съвет беше разтърсено от скандал заради избора на кадровици, които да коментират пред европейски прокурори редица важни разследвания у нас, сред които – и това за фалита на банката.

Василев е категоричен, че ще съдейства на държавното обвинение, ако то реши отново да провери твърденията му. На 19 септември говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че прокуратурата няма да се занимава с казаното от банкера.

Дни по-рано Цветан Василев заяви пред сайта ktbfiles.com, че у нас клановете на Бойко Борисов и Делян Пеевски си делят властта, а промените в собствеността на „Виваком” и „Булгартабак”, както и крахът на КТБ са в резултат не на икономическата логика, а се дължат на намеса от политически и криминален характер.

Василев към момента е в Белград, като се бори в съда срещу искането на прокуратурата да бъде екстрадиран у нас.

Днес на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че в края на февруари или началото на март ще е готов обвинителният акт срещу банкера, както и международната експертиза на фалита на КТБ. Обвинител №1 декларира, че обвинителният акт ще бъде публикуван в пълнота.



Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература за 2016 г.

Боб Дилън е отличен с престижната награда за „създаването на нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция“, съобщи „Гардиън“.

Робърт Алън Цимерман, познат с артистичния си псевдоним Боб Дилън е певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист. Често е сочен за фигурата, оказала най-голямо влияние в поп музиката. Голяма част от най-популярните му работи са създадени през 60-те години на 20 век, когато той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати. Някои от песните му, като „Blowin’ in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin’“ се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

Дилън въвежда революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често причислявани като поеми. Ранната поезия на Дилън включва много политически, социални и философски елементи, които са част от контракултурата, преживяваща нов разцвет през този период. Разширявайки съществуващите жанрове, Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг.

По време на продължителната си кариера Боб Дилън получава множество награди и отличия – Грами, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокендрола. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс.

ВИДЕО



Парламентът ще заседава извънредно утре

Парламентът ще заседава извънредно утре - 14 октомври, след като вчера депутатите изненадващо се саморазпуснаха предизборно до 9 ноември. Заседанието е свикано от Димитър Главчев, изпълняващ длъжността председател на парламента на мястото на Цецка Цачева, която е кандидат-президент на ГЕРБ.

За извънредното свикване бяха събрани 51 подписа от БСП и ДПС в сряда.

В дневния ред на утрешното заседание е отмяната на извънредната почивка, споразумението за икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС и парламентарен контрол.

ДПС поиска в сряда 43-ият парламент да се събере на извънредно заседание, но за да определи дата за предсрочни парламентарни избори и след това да се разпусне окончателно.

Ако депутатите от ГЕРБ и останалите партии, подкрепящи правителството, не са в пленарната зала, пак няма да се събере достатъчен кворум за провеждане на заседанието. От опозицията планират при такъв случай отново да съберат подписи за извънредно заседание.


Лозан Панов за втори път поиска оставката на представляващия ВСС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов. Искане за оставката на Узунов беше направено още миналата седмица на заседание на Пленума на ВСС от членове на съвета. Тогава Лозан Панов и Калин Калпакчиев поискаха да бъде направено "преосмиляне" на ролята на представляващия Съвета. Причина за това е че еднолично Узунов определи членове на ВСС, които да се срещнат с европейските прокурори, извършващи анализ на дейността на българската прокуратура.

На практика искането на Панов не е внесено официално в дневния ред на ВСС. Той поиска Димитър Узунов да вземе отношение по това искане и сам да се оттегли, а ако не го направи, искането ще бъде внесено официално за следващото заседание на Съвета.

"В каква процедура сме, че да давам обяснения. Няма да ви отговоря по никакъв начин", отговори Узунов на председателя на ВКС.

По искането се изказа и главният прокурор Сотир Цацаров:
„Мълчанието му е повече от красноречиво. Прави ли се предложение за оставка на г-н Узунов в това заседание?“, попита той и обясни, че ще подкрепи такова извънредно гласуване като процедура. Юлия Ковачева контрира, че мълчанието на Узунов не означава нищо. "За оставката мълчанието нищо не казва. Да каже дали счита, че има основания за оставката му. Ако няма, колегите ще внесат", предложи тя.

Искане за оставката на Узунов обеща да внесе и Калин Калпакчиев.

Ясен Тодоров защити Узунов като се обърна към председателя на ВКС да се въздържа от политически изказвания. "Нека в тази зала няма политика", призова той.


Пристанът край морския сарай на Доган вече е част от имението

Морският сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, разположен край парк "Росенец" в близост до Созопол, е получил претендираната собственост върху вълнолом и яхтено съоръжение край имението. 

Назначената проверка от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков по казуса с документалното несъответствие около имота е приключила в полза на свързваната с Доган фирма "Хермес Солар".




На тази дата: 13 октомври 1307 г. Възниква митът за "Петък 13"

Къде всъщност се корени причината за целия този ужас „ Петък 13“!

В петък, 13-и мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. 
Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само, в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. 

Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, твърди, че страхът от петък 13-ти измъчва между 17 и 21 милиона души само в Америка. Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки).

На 13 октомври 1307 г., петък, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Сто и четиридесет от тях били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно.

Рицарското братство било основано от девет френски благородници, с едничката цел да защитава християнските поклонници на Божи гроб от мюсюлманските нападения. През 1128 г. църковният събор в Троа одобрил съществуването му, а Свети Бернар съставил устава, по който давали обет за бедност, целомъдрие и подчинение. Храната на рицарите се ограничавала с хляб и вода. Забранявала се употребата на месо, мляко, плодове и вино. Официалното название на организацията е "Орден на бедните рицари на Христа и на Храма на Соломон" и идва от мястото на седалището им - Хълма на Храма, наричан от кръстоносците Храма на Соломон

Още по време на битките с мюсюлманите тамплиерите успявали да съчетаят военното дело с финансови операции, които увеличили богатствата им. Орденът се превърнал в кредитор на много европейски монарси. От монашеско братство той станал първата международна финансова институция с неподозирана власт. Уплашен от този факт и подразнен, че тамплиерите отказвали да плащат данъци на френската корона, крал Филип IV Хубави решил да вземе мерки. И естествено да сложи ръка на богатствата им.

Е, погромът на онзи 13 октомври все още стряска сънищата на много хора.


Вицове, октомври 2016 г.

 Алеи за водни колела.

СмЕх/Таралеж/


Майката:
- Дъщеря ти е поканила гаджето си у нас утре вечер, за да ни го представи и да се запознаем с него.
Бащата:
- Но тя е едва 16 годишна. Ще го пречукам със сопа тоя...
- Еее, дръж се цивилизовано и малко по-европейски де...
- Добре тогава, пак ще го пречукам, но със стик за голф.

***

Две кокошки се срещат и едната пита другата:
- Какво ново?
- Остави ме, че с тоя новия петел такъв секс правихме, та цяла седмица снасям бъркани яйца!

***

Еврейският Робин Худ взимал пари от богатите и ги давал на бедните срещу лихва.

***

- Защо министерствата вместо да купуват коледни картички не изпращат онлайн картички?
- Защо онлайн картичките са без комисионна...

***

- Какво носите в чантата?
- Пистолет, нож и бомба.
- Не, не, до тях какво има?
- Вафла.
- Господине, не може да влизате в театъра с храна!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 12 октомври 2016 г.

Втори пореден ден с дъжд и наводнения във Варна

Снимка: "Таралеж"
За втори пореден ден се изсипва пороен дъжд с гръмотевици над Варна. 

По традиция отводнителните шахти са запушени и повечето улици приличат на реки. 

В целия град има отново огромни задръствания.




Снимка: "Таралеж"



Парламентът се разпусна от днес

Народните представители преди минути гласуваха да излязат във ваканция от този момент до 9-ти ноември заради предстоящите избори. След като събраха трудно кворум, 90 от тях гласуваха всички депутати да излязат ваканция.

Първоначалното предложение беше Парламентът да не работи от 26 октомври до 4 ноември, но народният представител от ПГ на АТАКА Николай Александров предложи преустановяването на работата да започне от 12 октомври.

„За“ предложението му гласуваха 93 народни представители, „против“ - 29, „въздържали се“ - 12, с което то бе прието. В резултат на това решение председателстващият НС Димитър Главчев закри днешното пленарно заседание и обяви следващото за 9 ноември 2016 г.


Миленко Неделковски засне най - доброто си предаване! Видео

Македонският журналист Миленко Неделковски, който разби българския паметник на връх Каймак-Чалан, направи предаване, в което мълча в продължение на 20 минути и закри емисията.

До момента не е ясно каква точно е причината за странното поведение на журналиста, като по негови думи - "дойде време, когато и свободата на мисълта стана проблем".

Според опозицията в Македония водещият е млъкнал заради опитите на медийния регулатор в страната да въведе най-после поне временна регулация в телевизионния ефир и да има баланс в гледните точки.

ВИДЕО

На тази дата: 12 октомври 1492 г. е открита Америка

На 12 октомври 1492 г. експедицията на Христофор Колумб достига Карибските острови, но до края на дните си той смята, че е достигнал Южна Азия.

Колумб вярвал, че Земята е сравнително малка сфера и твърдял, че може да достигне Далечния Изток, като пътува от Европа само на запад. Експедицията му е с екипаж от 90 души на корабите "Санта Мария" (100 т), на който Колумб издига своя адмиралски флаг, "Пинта" (около 60 т) с капитан Мартин Алонсо Пинсон и "Ниня" (около 50 т) с капитан Висенте Янес Пинсон. Те потеглят на 3 август 1492 г. от Палос, спират на Канарските острови за ремонт на "Пинта" и потеглят от там на запад на 6 септември.

Първите три дни цари затишие, но през следващите излиза попътен вятър и корабите бързо напредват. Колумб разбира, че тревогата на екипажа ще се увеличава с непрекъснатото отдалечаване от родината и решава да отбелязва в корабния дневник занижени данни за плаването, а истинските ги записва в свой таен дневник. На 10 септември в неговия дневник са записани 60 левги (360 км) за денонощие, а в официалния - 48 левги. Това продължава и през следващите дни.

На 16 септември от корабите забелязват туфи зелени водорасли в морето и през следващите три седмици флотилията се придвижва на запад през това странно морско пространство. Така Колумб открива Саргасово море.

В началото на октомври моряците и офицерите настойчиво искат да се промени курсът на югозапад, но едва на 7 октомври Колумб се съгласява, вероятно опасявайки се от метеж на корабите. Минават още три дни и се появяват първите птици около корабите, явен признак за наличие на суша.
В 2 часа през нощта на 12 октомври 1492 г., 33 дни след потеглянето им от Канарските острови, морякът Родриго де Триана забелязва на запад земя, която сутринта всички разглеждат с възхищение. Колумб нарича острова Сан Салвадор (според местните Гуанахани). Предполага се, че това е и настоящият остров Сан Салвадор, официално именуван така през 1925 г. От корабите спускат лодка и Колумб, заедно с другите двама капитани, нотариус и кралски контрольор слизат на брега, забиват кастилското знаме, стъпват във владение и съставят съответния нотариален акт.

На острова испанците виждат голи хора и Колумб описва първата си среща с араваките – народ, който след 20-30 години ще бъде напълно изтребен от колонизаторите:

"Те с плуване достигаха до нашите лодки и ни носеха папагали, памучна прежда, земеделски сечива и много други предмети, които обменяха за дреболии, давани от нас. На мен ми се стори, че всички тези хора са бедни, ходят както майка ги е родила, в по-голямата си част са млади, добре сложени физически, лицата им са красиви, косите дълги и здрави, а цветът на кожата им кафеникав. Някои от тях имат рисунки по лицето, белези по тялото, а някои само около очите и носа. Не познават хладни оръжия и не знаят значението на желязото."


Вицове, октомври 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


- Какво правиш?
- Гледам състезание по щанги.
- Мъже, или жени?
- Още не мога да разбера.

***

Проблемът на жената сутрин: да си направи прическа, да се гримира, да избере обувки, после да реши, че палтото не отива на дрехите й и три пъти да се преоблече, като постоянно притичва до огледалото.
Проблемът на мъжа сутрин: да си намери втория чорап.

***

- Една седмица мрънках на мъжа ми да започне ремонт в банята.
- А той?
- В събота я разкърти цялата, сложи табелка на вратата "Банята е в ремонт" и отиде да пие водка с приятели...

***

Общо взето мъжът е по-доволен, ако на масата му има хубава вечеря, отколкото ако жена му знае старогръцки.

***

Шефът на Автобусни превози Видин - Лом след края на всеки работен ден лично целува всеки шофьор по устните... за да разбере кой краде нафта.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 11 октомври 2016 г.

Пак потоп във Варна след дъжд

Снимка: "Таралеж"
Дъждът, който валя над Варна няколко часа предизвика отново потоп по улиците, предава репортер на „Таралеж“.  В централната част на града колите почти плават.

На много места водата стига до купето на автомобилите. Улиците заприличаха на реки за пореден път.

Няма да сливат почивните дни

Отпадането на сливането на почивните дни е промяна, която е полезна за всички. Това заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Промяната ще стане с промени в Кодекса на труда, които до голяма степен ще отговорят на очакванията на бизнеса, който иска сливането на почивни дни да отпадне.

„През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Така част от бизнеса няма предвидимост за начина, по който организира работата си”, каза Русинова.

Според нея планирането би било много по-добро, ако разчетите се правят според фиксирания брой на официални празници.

"Ако те се паднат в събота или неделя да се почива в понеделник. Понеделникът няма да се отработва”, обясни министърът на труда.

Според Русинова и за хората и за бизнеса ще е по-полезно, защото отработването в събота не винаги е достатъчно ефективно, а освен това причинявало доста проблеми за семействата, когато отработването е в неучебни дни.

Тя обясни, че ако официалният празник се падне например четвъртък или вторник, ще се почива на самия ден.

"Ако някой иска да си слее дните и да има по-дълга ваканция работодателят може да отпусне дни или човек да си ползва отпуската", подчерта Русинова.


Путин отказа да обсъжда Сирия с Оланд, отмени визитата в Париж

Руският президент Владимир Путин отмени насрочената за 19 октомври среща с френския си колега Франсоа Оланд, след като от Париж пожелаха държавните глави да обсъждат само развитието на войната в Сирия, съобщава Ройтерс.

Първоначално бе планирано президентите да разговарят по въпроси, свързани с двустранните отношения, както и конфликтите в Сирия и Украйна. Впоследствие обаче френските власти са предложили фокусът да е единствено върху близкоизточната страна.

"Осъществени бяха контакти между Кремъл и Елисейския дворец тази сутрин, за да се предложи на Путин работна визита по въпросите на Сирия, но изключвайки всички други събития, в които президент Оланд би могъл да участва", казва източник от френското президентство, цитиран от Ройтерс. "В отговор на това предложение Русия индикира, че иска отмени планираната за 19 октомври визита", казва той.

Самият Франсоа Оланд заяви в интервю, че обмисля дали да не отмени поканата си още преди гласуването на френска проекторезолюция за преустановяване на огъня над Алепо от Съвета за сигурност на ООН. Москва, която участва в конфликта на страната на режима на Башар Асад и бомбардира засилено града, наложи вето на предложението.

Вчера външният министър на Франция Жан-Марк Еро заяви, че страната му ще потърси начин да се стартира разследване за военни престъпления в Сирия с помощта на Международния наказателен съд. Говорителката на руското външно министерство предупреди в отговор, че е опасно да се играе с подобни обвинения.