събота, 22 октомври 2016 г.

Фотофакт: Руският самолетоносач ”Адмирал Кузнецов” пътува за Сирия все едно с оборска тор

Канада напусна преговорите за споразумението с ЕС

Търговското споразумение между ЕС и Канада е пред провал, след като канадският министър на търговията Кристия Фриленд напусна в петък преговорите в Белгия, заявявайки, че съюзът е неспособен да подпише сделката.

Фриленд се срещна с представители на регионалния парламен в белгийската провинция Валония, която се противопоставя на сделката. За да тя бъде финализирана, всички членки на ЕС трябва да я одобрят, но Брюксел не може да направи това без съгласието на всички белгийски провинции.

"За мен и за Канада е видно, че Европейският съюз е неспособен да сключи международно споразумение дори с държава с европейски ценности като Канада", коментира Фриленд, цитирана от Би Би Си. Тя добави, че е разочарована, но счита сделката за невъзможна.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че ще се срещне с Фриленд и валонския премиер Пол Манет днес, за да се справи с критичната ситуация. Говорител на канадския министър потвърди, че тя вся още е в Брюксел, но не даде уверението си, че срещата ще се проведе.

От това дали СЕТА бъде подписано зависи и отпадането на визите за Канада за българските граждани.


Министърът на интеграцията на Норвегия към мигрантите : Тук ядем свинско, пием алкохол и показваме лицата си

Министърът на интеграцията на Норвегия - Силви Литхог беше призована да си подаде оставката и да "премисли отношението си" към мюсюлманите, след като заяви, че изповядващите ислям в страната трябва да се адаптират към норвежката култура.

Литхог е член на Партията на прогреса, която се отличава с антимигрантска политика. В понеделник Литхог публикува във Facebook статус, който беше харесан повече от 20 000 пъти:

"Мисля, че онези които идват в Норвегия трябва да се приспособят към нашето общество. Тук ядем свинско, пием алкохол и показваме лицата си. Трябва да се придържате към ценностите, законите и правилата в Норвегия, когато идвате тук" .

Постът на Литхог беше посрещнат на нож от норвежкото общество.

"Общо човешко право е да избираш какво да ядеш в тази страна и в други страни", "Литхог създава проблеми" и "Най-глупавото нещо, което съм чел" гласят различни коментари на нейния пост, цитирани от британския Independent.

Норвежкият криминолог Омар Гилани Сайд, който работи по въпросите за интеграцията на бежанците, зададе в норвежкото издание Aftenposten въпроса дали министърът не обмисля оставката си, защото явно не разбира сложността на интеграционните процеси.

"Ако тя не разбира сложността и няма експертизата да се справи с тези социални въпроси по позитивен начин, е време да се запитаме: не трябва ли тя да смени длъжността си".

В статия политикът от управляващата Работническа партия Зайнеб Ал Самарай заяви: "Ако си министър на интеграцията, трябва да интегрираш хората, а не да ги плашиш и разделяш".

По-късно през седмицата министърът на интеграцията се опита да обясни, че е била разбрана погрешно и публикува в социалните мрежи позиция, според която никога не е казвала на никого какво трябва да яде.

"Не ме разбрахте правилно, но явно е така. Не е за първи път. Разбира се, че те не трябва да бъдат насилвани да пият алкохол или да ядат свинско. Това, което казах е, че очаквам когато идвате в Норвегия да се съобразявате с пазара на труда. Става дума за това, че трябва да понасяте, ако ви се налага да сервирате свинско в ресторант, както и да можете да докосвате алкохол, ако работите в бар. И по същия начин, по който не се появявате със спортни дрехи на интервю за работа, така и трябва да мислите как да се обличате на работа".
Намекът на Литхог е жест към думите на премиера Ерна Солберг, която каза в интервю, че тя лично не би наела на работа жена с бурка или никаб.

Управляващата коалиция в страната включва партията, излъчила Литхог, както и дясно-центриската Консервативна партия.

Общо 31 150 души, от които 10 448 от Сирия са потърсили убежище в Норвегия през 2015-та, според Норвежката служба за имиграция.

Но тези цифри намаляха значително след като в страната бяха въведени строги проверки на границата. През 2016-та едва 1200 души са подали молби за убежище.


На тази дата: 22 октомври 1945 г. Ева Мария Дуарте се жени за Хуан Перон и се превръща в Евита

1945 г. в Аржентина се състои сватбата на Хуан Перон за Ева Мария Дуарте. Евита, както остава в историята, е втората жена на аржентинския президент Хуан Доминго Перон и първа дама на Аржентина от 1946 до смъртта й през 1952 г.

Тя е призната за най-влиятелната жена в историята на Аржентина. През 1951 г. Ева Перон започва кампания да бъде допусната до изборите за вицепрезидент. Под натиска на военните съпругът й се противопоставя на това нейно желание. За компенсация през 1952 г. тя е обявена за Духовен лидер на Аржентина.

Любопитен факт е, че тя често е обвинявана, че превръща политическия живот в шоубизнес. Остро критикувана е за разточителната си слабост към скъпите бижута, кожи и дизайнерски тоалети, които силно контрастират с мизерията, която обгръща страната. Въпреки това тя става любимката на народа и появата и сред обществото е истински празник за населението.

Аржентинците и днес продължават да я боготворят. За тях тя е Евита, "ангелът на безимотните", закрилница на угнетените, слабите, унизените, утешителка на безутешните. Легендарната Ева Перон - митът, който ги крепи и им вдъхва вяра.

Родена в малкото градче Лос Толдос, Ева мечтае да стане актриса и опитва по всякакъв начин да се добере до театъра без да притежава никакъв опит и образование. Щастливата ѝ звезда изгрява с радио-театрални предавания. Лицето й започва да се появява на кориците на списанията и получава няколко второстепенни роли в киното.

През 1944 г. 25-годишната Ева Дуарте се запознава с 49-годишния Хуан Доминго Перон. В този момент бъдещият Президент на Аржентина се занимава с подготовката на военен преврат. През 1945 г. той е арестуван и в последствие освободен. Появява се движението Перонизъм.

Хуан Перон започва да се готви за избори и въвежда младата си съпруга в кандидат-президетската кампания. Присъствието на жената на президента в срещите с избирателите било истинска новост за консервативна Аржентина. Речите на Ева са кратки, изцяло в стила на Хуан Перон, адресирани към жените, които все още нямат право да гласуват.

Извеждането на Мария Дуарте де Перон на политическата сцена не е нейната лична амбиция, а на бъдещия Президент. Хуан Перон вижда в нейно лице възможността да спечели гласовете на жените, които до този момент нямат право на глас в изборите.

Перон се радва на силна обществена подкрепа заради социалните мерки, които предприема, и скоро се очертава като един от най-влиятелните членове на аржентинското правителство. Именно заради все по-голямата му власт срещу него е устроен заговор и той бива арестуван. Това е моментът, в който Ева за първи път проявява своите лидерски качества, участвайки в многобройното движение за освобождаване на любимия й.

Няколко дни след ареста на Хуан Перон пред Розовия дом в Буенос Айрес (седалището на президента) се събира многохилядна тълпа от граждани, представители на работническата класа, на които Ева дава историческото прозвище „дескамисадос“ („хората, които нямат риза на гърба си“). Те изискват незабавна свобода за своя лидер, а манифестацията им се превръща в една от най-големите и въздействащите в съвременната история на южноамериканския континент.

Хуан Перон скоро бива освободен и, осъзнал влиянието си сред бедните обществени слоеве, влиза в надпревара за президентския пост през 1946 г., която успява да спечели. Едно от първите му действия като президент е започването на обиколка из селищата в цяла Аржентина, на която е плътно придружаван от съпругата си. По този начин Ева Перон придобива публичен статус на първа дама, която няма да страни от политическите дела на своя съпруг, а ще заеме дейна роля в тях.

Тогава сред аржентинците започва да става популярно обръщението „Евита“, което тя приема с нескрита гордост. През 1947 г. Евита тръгва на посещение из няколко европейски столици. Президентът нарочно взима решение да изпрати нея, а не да замине лично, защото личността и режимът му са силно дискредитирани в западноевропейските държави.

Радваща се на нарастваща популярност, както в Аржентина, така и в международен план, Ева Перон си поставя собствени обществени и политически цели. Тя започва усилена работа за признаването на правото на жените да гласуват и за равенство между половете в работната и социалната среда. През 1947 г. парламентът одобрява закон за предоставяне на всеобщо избирателно право, който според много анализатори е пряк резултат от нейния активизъм.

Скоро след това тя създава Женската перонистска партия, клон на управляващата партия на съпруга й, която за няколко години достига половинмилионна членска маса, с което става първата и най-голямата женска партия в Аржентина и до днешни дни. С намесата на Евита се извършват редица изменения в трудовото законодателство, с които се подобряват условията на работа на най-уязвимите социални групи.

Най-важните постижения на Ева Перон обаче остават извън строгото политическо пространство. През 1948 г. тя учредява Фондация „Ева Перон“, с която започва мащабна работа по подпомагане на социално слаби лица и стимулиране на регионалното развитие. Фондацията строи работнически жилища, училищни сгради, приюти, домове за възрастни хора, болници, поликлиники, цели студентски комплекси. Отпускат се помощи за лечение на болни, за купуване на жилища или при безработица.

През 1951 г. Ева Перон се разболява от рак. Белязана от предстоящата смърт, тя произнася от балкона на правителствения дворец последната си реч: "Благодаря ви от името на унизените. И ви пожелавам да бъдете щастливи с Перон. До смъртта. Молете се отново да събера сили, но се молете не заради мен или заради Перон, а заради безимотните".

Мария Ева Дуарте умира едва на 33-годишна възраст, на 26 юли 1952 г. Когато тялото й било изложено за поклонение в сградата на синдикатите, поклонниците, чийто брой надхвърлял 3 милиона души, се стичали на поклонението в продължение на две седмици, за да изразят съболезнованията си. Жени и работници носили ковчега й на раменете си, отдадени били такива почести, каквито се полагат иначе само на държавен глава.

Смъртта й през 1952 г. съвпада с икономическото западане на страната, три години по-късно идва и военният преврат. Следват диктатури и икономически кризи, но "Митът Евита" остава жив.


Вицове, октомври 2016 г.

Накратко за руската икономика.

СмЕх/Таралеж/


3 часа сутринта. В спешно отделение докарват двама, на единия ръката заседнала до лакътя в задника на другия. Лекаря ги гледал, гледал, гледал и казал
- Момчета, вие не сте за тук.
- А за къде сме - чул се примрял глас.
- За кукления театър...

***

Чистачка в офис се прибрала от работа , веднага запретнала ръкави и започнала да мие пода.
Мъжът и се прибрал без тя да го чуе и като я видял така надупена...прасссс...с изненада.
Тя,стресната и ядосана се извъртяла към него:
-Стига бе, Стамате...и ти като ония простаци в офиса 'начи...

***

- Кой ти е любимия певец или певица?
- Азис! Азис ми е любимия певец или певица.

***

Блондинка се оплаква на брюнетка:
- Не обичам да чета книги, прекалено много герои, забравям ги и се бъркам кой кой е.
Брюнетката:
- Прочети "Робинзон Крузо", ще ти хареса.

***

Съпруг се връща от работа и се кара на жена си:
- Маро ма, какво беше това кафе сутринта дето ми направи?!
- Ми, реших да го направя по силно, с три лъжички кафе…
- Ужас, цял ден не можах да мигна в службата…

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 21 октомври 2016 г.

Без визи за Канада от 1 декември 2017 г.

България и Румъния оттеглят резервите си към споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА), след като получиха от нейното правителство, че входните визи за техни граждани ще отпаднат догодина, съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов.

Дали това наиста ще стане обаче още не сигурно, защото белгийският регион Валония продължава да блокира споразумението и рискът то да се провали остава.

"Заедно с румънския президент получихме надлежни, писмени потвърждения - и ние, и Комисията и това беше вкарано сега в протокола на съвета - че от 1 декември 2017 година за всички български граждани визовият режим ще отпадне за Канада", каза Борисов пред журналисти през втория ден от среща на върха на ЕС, която се провежда в Брюксел.

"При това положение заедно с румънския президент (Клаус Йоханис - б.а.) решихме да подкрепиме (СЕТА), така както всички останали страни от Европейския съюз", добави той.


Боб Дилън изтри от сайта си Нобеловата награда

На Боб Дилън му трябваше повече от седмица, за да признае, че е получил Нобеловата награда за литература. Той го направи по-възможно най-неангажиращиян начин - като добави в официалния си сайт "СПЕЧЕЛИЛ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА".

Надписът се намира в секцията, от която можете да поръчате книгата му The Lyrics: 1961-2012".

Но явно и тези няколко думи са дошли в повече на музикалната легенда, защото вече ги няма.
Нобеловият лауреат Боб Дилън отново е просто Боб Дилън.

Въпросната фраза беше единственото публично признание на Дилън за получаването на престижното отличие, което Нобеловият комитет му присъди миналата седмица.

"Аз звънях и писах мейли до най-близкия му сътрудник - и получих много дружелюбни отговори. Засега това е достатъчно", коментира Сара Даниус от Шведската академия пред държавното радио SR.

Към настоящия момент дори тя не е сигурна дали Дилън ще се появи по време на церемонията по връчване на Нобеловите награди на 10 декември, когато лауреатите имат право да изнесат реч.

"Не се притеснявам ни най-малко. Мисля, че ще се появи. Ако не иска - няма да дойде. Във всеки случай, отличието му принадлежи", казва още Даниус.


Сейнт Китс и Невис и Антигуа и Барбуда пред България в ранглистата по футбол!

Сейнт Китс и Невис
Националният ни отбор по футбол продължава пропадането си в ранглистата на ФИФА.

Тимът ни се свлече с 15 места в класацията за месец и вече е зад екзотичната островна държава Антигуа и Барбуда изпревари България в месечната ранглиста на ФИФА.

Страната, която се намира в източната част на Карибско море и е с население под 90 000 души е на 82 място – с цели 7 позиции пред националите, които са 89-и.

През октомври "лъвовете" загубиха от Франция (1:4) и Швеция (0:3).

Пред България обаче са още страни като Бенин (66), Сейнт Китс и Невис (73), Фарьорските острови (74), Кюрасао (77) и Хаити (87).

Водач в ранглистата е Аржентина, следван от световния шампион Германия и Бразилия. От съперниците ни в световните квалификации - Франция, Швеция, Холандия и Беларус са пред нас, а Люксембург е единственият отбор с по-задна позиция.


На тази дата: 21 октомври 1907 г. открити са първите известни останки от Хайделбергския човек

1907 г. открити са първите известни останки от Хайделбергския човек при германския град Мауер. На 17 км от Хайделберг работници откриват в песъчлива почва долна челюст, която наподобява човешката. Затова те незабавно я предават на полицията, откъдето пък я препращат на проф. Ото Шьотенсакс от Хайделбергския университет.

След седмица той оповестява, че челюстта е на праисторически човек, живял преди около 600 000 години. Фосилната находка се оказва на непознат на науката праисторически човек. Проф. Шьотенсакс го нарича Хайделбергски човек по името на университета, където е правено изследването. По-късно фосили от този вид са открити в Араго (Франция), Петралона (Гърция) и Италия. Сега учените са единодушни, че Хайделбергският човек е изчезнал вид от род Човек (Homo).

Хайделбергският човек обитавал Европа преди неандерталеца и е възможно да е негов предшественик. Хайделбергският човек се отличава от предшествениците си с по-голям размер на мозъчната кухина. Предполагаемият среден ръст е 1,8 м, а възстановката, която била направена по челюстта и по намерения на по-късен етап череп в Араго, довело до заключението, че Хайделбергският човек със сигурност е ходил прав. Учените считат, че освен зачатъците на интелигентност, той имал добре сложено тяло, ниско чело, изразителни очи и месести устни.

Предполага се, че този наш предшественик е набавял храната си предимно чрез лов, тоест познавал е и начина да си изработва елементарни, но ефективни оръжия. Предпазвал е тялото си с кожи, използвал е характерните за ранния палеолит примитивни каменни сечива. Белези по костите на елени, слонове, носорози и коне показват, че месото им е било рязано.


Вицове, октомври 2016 г.

Царе на рекламата: Карай внимателно, че в къщи те
чакат съпруга, две деца и някакъв мъж...

СмЕх/Таралеж/


Художник рисува картина и я носи в галерия за продажба. Галеристът го пита: - Как се казва картината? - "Във Враца"… - Аха… А, какви са тези голи тела? - Това са жена ми и комшията… - А Вие къде сте? - Във Враца…

***

Южна Корея, в отговор на ракетно-ядрената програма на Пхенян, изпита Galaxy Note 8.

***

Отидох до магазина за салам, а на касата рекламна табелка: “ПРОМОЦИЯ! С всяка бутилка водка - литър доматен сок безплатно!” И като ми се допи сок...

***

Мъж пита жена си:
- Къде беше?
- На курс.
- Това "с" за благозвучие ли го слагаш?
- Не, за множествено число.

***

– Защо депутатите излизат във ваканция, а не в отпуск?
– Защото според „Трудовия кодекс“ в отпуск излизат само тези, които работят.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 20 октомври 2016 г.

ДПС официално обяви подкрепа за Пламен Орешарски, ДОСТ за Цачева

ДПС ще подкрепи на изборите за президент "кандидата с номер 4" Пламен Орешарски.
Това обяви току-що председателят на партията Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията.

ДОСТ подкрепя кандидатурата на Цецка Цачева за президент на България. Това заяви лидерът на партията Лютви Местан.

Той обясни, че е "респектиран" от позициите на кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков по отношение на Крим и евроатлантическата ориентация на България. ДОСТ обаче не можели да го подкрепят, тъй като реформаторите били отговорни за вкарването на Патриотичния фронт във властта.


Мамката и Генерала да вземат да се вземат

Ето и някои от коментарите след първия предизборен дебат между кандидатите за президент на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП ген. Румен Радев

Проф. Ивайло Дичев:

"Радев и Цачева единодушни, ще рече човек, че са кандидат-президентска двойка. Единствен ритуален нюанс - Крим, изглежда така наречените леви са се върнали към тезата на Ленин за революционното самооределение на народите."

Проф. Николай Слатински:

"Хубавото на този, с извинение, дебат (защото два монолога не правят диалог и папагалското повтаряне на заучени фрази не превръща зомбираното каканижене в дискусия) е, че показа на всички, които за нищо на света не биха гласували за БСП и патрЕотите, че вече нямат никакво, ама абсолютно никакво основание, ако не са нищи духом, да гласуват за една свещена простота..."

Радан Кънев, лидер на ДСБ:

"БСП и ГЕРБ дружно порязаха българите в чужбина, при гласуването на ИК.  Днес кандидатите им отново дружно изпадат в лицемерно умиление за правата им да гласуват.
И това е единственото, което си струва да се отбележи в този беззъб дружески "дебат", изпълнен със скучни шаблони, евтин популизъм и скромни, та спорни познания във външната политика."


 Трайчо Трайков, кандидат-президент на Реформаторския блок:

Цачева каза, без да и мигне окото, че човешките права не са най-важното. Според Радев пък е допустимо анексирането на територии на съседите. Тези ще ни вкарат в диктатура или във война за нула време. Хора, бдете!

Христо Комарницки, карикатурист:

"Тези двамата, Мамката и Генералът, защо не вземат да се вземат? И без друго сякаш сме обречени на тоя брак ГЕРБ-БСП по сметка."


Сблъсък Цачева срещу Радев

Кандидатите за пети президент на България Цецка Цачева и Румен Радев за първи път се сблъскаха един срещу друг в телевизионен предизборен дебат в ефира на bTV.

Националният интерес е образована и просперираща нация в стабилна и сигурна държава, европейският и евроатлантическият път на развитие са без алтерантива - тази ценностна ориентация на страната ще отстоява Цецка Цачева. Във встъпителните си думи тя заяви, че обществото има нужда от правдивост, а тя ще работи и за по-позитивен образ на страната.

Промяната е неизбежна, заяви Румен Радев. Според него президентът трябва да е действен, да формулира ясни национални цели, да обединява, но и да умее да казва "не". Приоритет му е сигурността във външната политика, на границите и на домовете на хората. Външната политика трябва да е независима, да се формулира в България и да се отстоява навън. Ще бъда и социален филтър на законите, ще съдействам за развитието на здравеопазването, образованието, културата, каза Радев.

Радев отклони въпросите за медийния пакет и за финансирането на кампанията си към към предизборния щаб, а Цачева каза, че нейната кампания ще е достатъчно икономична, а финансите на ГЕРБ са прозрачни.

Какъв компромис не трябва да се прави с националната сигурност? Цачева отговори за защитата на границите като напомни за отговорността и към българските, и към европейските граждани.

С подготовката на структурите и органите на хората от структурите на националната сигурност и техния социален статус. Дългогодишното пренебрежение доведе дотук състоянието на въоръжениете сили, каза Радев.

Тук Цачева го попита от кога той знае за това и как го е правил по времето на кабинета "Орешарски".

Радев отговори, че именно тогава е започнало строителството на оградата по границата и упрекна сегашните управляващи за оскъпяването й. Цачева пък напомни за европейската помощ.

Единствената защитена граница е сръбската, каза Радев като се аргументира, че повечето нелегални емигранти се хващат именно там. Според Цачева Радев не познава механизма, по който чуждите граждани влизат в България и обясни какъв е редът за получаване на статут на бежанец.

Огромният проблем е че процъфтява каналджийството, което генерира пари и растеж на корупцията, каза Радев. Цачева го попита как би променил това, а Радев отговори, че би свикал Консултативния съвет за национална сигурност. Срамно е, трябва да пресечем каналджийството.

И компетентните институции и народното събрание имат действия в тази посока. Само при остра заплаха за националната сигурност трябва да с есвиква съветът, коригира го Цачева и призова да не се нагнетява ситуацията и да се генерира тревога сред гражданите. Институциите са на мястото си, заяви тя.

Защо България върна тихомълком граждани в Турция попита водещият. Цачева отговори, че националният интерес е преди отделните права. Държавата опитва да купи суверенитет, е мнението на Радев и даде пример с други държави, които не бързат на часа да върнат хора, заплашени с мъчения и да загубят живота си. Има някаква зависимост от Ердоган, допълни той.

Вие подкрепяте ли дипломацията на българските институции спрямо Турция и диалога, който твърдя че е в интерес на по надеждната защита на границата. Подкрепям, отговори Радев, но допълни, че въпросът е как водим този диалог и от каква позиция тръгваме към Ердоган. Тук пък Цачева се съгласи с него, но напомни, че България е част от подписването на споразумението на ЕС с Турция, което колкото и да е спорно, работи.

Цачева заяви, че е готова да бъде президент и главнокомандващ. Военното решение, когато са се провалили политиците и дипломатите. Ще се опирам на експертизата на вицеадмирал Манушев. Имам самочувствието че съм взимала политически решения и мога да бъда главнокомандващ.

Не можем да делим главнокомандващите на жени и мъже, каза и Радев и коригира Цачева, че трябва да се нарича главнокомандващ не на армията, а на въоръжените сили, което било различно.

Нямаме икономически ресурси да върнем казармата, макар че е патриотично, каза Радев и призова за по-силно военно обучение. За модерна българска армия, се изказа Цачева.

Винаги съм подхождала с дипломатически средства и съм успявала да променя декларации на международни форуми, отговори Цачева на въпроса дали ще бъде ястреб или дипломат. На ястреби се нагледахме, рисковете са ясни на всички ни, допълни и Радев. България е член на ЕС и НАТО и няма друга алтернатива, но не трябва да си създаваме врагове. Еврофилията не значи русофобия, каза той.

Икономическите санкции срещу Русия безспорно трябва да бъдат преразгледани, каза Цачева. Ще настоявам дипломатите да са активни за обща европейска позиция за отмяната им или за компенсации за най-пострадалите държави, каза Цачева и получи поздравления от Радев. Трябва да преследваме нашия икономически и търговски интерес и да обединяваме усилията си с европейските държави, пострадали като нас, каза той, за което пък получи благодарност от Цачева.

Бъдещето на Крим зависи от самоуправлението на народа на полуострова, каза Радев. Цачева заяви, че Крим е на Украйна.

Като член на ЕС сме част общото решение за Турция, каза Цачева. Не приемам Местан да е посредникът между България и Турция, заяви Радев.

Правомощията на президента са достатъчни, зависи как се оползотворяват, е мнението на Радев. Институцията е силна, колкото е силен и с характер лично президентът, каза Цачева. И двамата се обявиха против президентска република.

Радев заяви, че е против методиката за изчисляване на гласовете, дадени в квадратчето "не подкрепям никого". Цачева каза, че подкрепя последните промени в Изборния кодекс, макар и в последния момент. Всички български граждани без значение къде живеят, трябва да имат равни права, коментира Цачева по повод проблема с изборните секции в чужбина. Да оставим настрана юридическия казус, призова Радев, според когото огромно огорчение за българите в чужбина е било да видят, че държавата не мисли за тях. Цачева се оправда с толерантността на ГЕРБ към партньорите в управлението, формулирани спортните текстове.
От нищо не се срамувам в миналото си, каза Цачева. Напротив, гордея се, заяви Радев.

В последните секунди на диспута двамата влязоха в словесна престрелка за партийното членство на Цачева. Тя се пошегува, че който на 20 г. не е социалист няма сърце, а който на 40 г. продължава да бъде такъв, няма ум.
Радев вметна, че с думите си тя е изхвърлила социалистите като безмозъчни същества.

България да остане фактор на стабилност, да продължи евроатлантическото развитие, да имаме модерно образование, нацията да е единна, да има справедливост и съдебна реформа, ще са приоритетите на Цачева.


България очаква промяна, трябва да имаме самостоятелен и действен държавен глава, с трезва преценка, твърд характер, да е лидер и да може да взима трудни решения, очерта своите плюсове за поста Радев.

Обновява се!


На тази дата: 20 октомври 1833г. В Петербург пристига Жорж Дантес, бъдещият убиец на Пушкин

20.10.1833 г. в Петербург пристига 21-годишният Жорж Дантес, бъдещият убиец на
Александър Сергеевич Пушкин. Дантес пристига от Прусия като компаньон на холандския посланик в Русия барон Луи Хекерен. Дипломатът го представя в императорския двор. Благодарение на препоръчителните писма на пруския престолонаследник Вилхелм, император Николай ІІ го зачислява като корнет в царската гвардия.

През 1835 г. тръгва мълва, че корнет Дантес е влюбен в Наталия Николаевна Пушкина, съпругата на Александър Пушкин. Постепенно светските клюки и интриги нагнетяват обстановката около семейството на поета. Самият Дантес демонстративно ухажва по-възрастната от него нейна сестра Екатерина.

Вечерта на 3 ноември 1836 г. приятелите на Пушкин получават анонимен пасквил с оскърбителни намеци по адрес на Наталия. Пушкин е категорично убеден, че писмата са дело на ръката на Дантес и на неговия осиновител Хекерен.

Пушкин е убеден в невиновността на жена си, но иска да измие с кръв клеветата. Още вечерта на 4 октомври той изпраща предизвикателство за дуел (без посочване на причините) на Дантес. Барон Хекерен веднага отива при Пушкин и издейства отсрочка на дуела поне с две седмици.

На 17 ноември Дантес прави официално предложение за женитба на Екатерина. Сватбата им е на 10 януари 1837 г. Въпреки това дуелът не е провален.

Пушкин и Дантес се срещат край Черната рекичка на 27 януари 1837 г. По време на дуела и двамата противници са ранени, но раната на Пушкин е смъртоносна и след два дни той умира. Дантес незабавно е арестуван и разжалван на редник. Съдът на първа инстанция го осъжда на смърт чрез обесване по закон от времето на Петър І, но при обжалванията присъдата постепенно е смекчавана и 19 март 1837 г. той просто е изгонен от Русия.


Вицове, октомври 2016 г.

Улични тоалетни-Москва

СмЕх/Таралеж/


- Вие за подстригване ли сте?
- Не, дойдох да прочета това списание ''Ева'' от 2012-та.

***

-Как попаднахте в сградата на ДАНС?
 - Ами... аз... агент съм.   - КГБ? - Не...
- ЦРУ? 
- Орифлейм.

***

- Моето куче е много умно! Може да чете вестник!
- Да, знам. Моето вече ми каза.

***

Рекламист в търсене на отзив чрез обратна връзка:
- Дават ли според Вас резултат обявите, които публикувате в нашия вестник?
- Разбира се! В понеделник публикувахте обявата ни, че търсим нощен пазач, а в сряда вече ни бяха обрали...

***

Голямата акула(майка) ще учи малката акула да яде хора.
Голямата акула към малката:
Когато видиш човек във водата правиш 1 много голям кръг около него, след това още 1 по-малък и 1 още по-малък. След това се спускаш и изяждаш човека.
... Малката акула:
Добре бе мамо, не може ли направо да се засиля и да го изям!?
Голямата акула към малката:
Ако искаш да го ядеш с ла*ната…

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 19 октомври 2016 г.

"Яневагейт": Службите са на Делян, това е последният бастион на ДПС

Шефовете на службите за сигурност са под влиянието на ДПС и лично на депутата Делян Пеевски. Това твърди бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева в поредния епизод от скандала "Яневагейт", публикуван в "Биволъ" в сряда.

Влиянието на ДПС в сектора за сигурност не за пръв път става тема на записания разговор между Янева, бившата й колега Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки, но за пръв път нереализираният шеф на ДАНС и депутат от ДПС е споменат като човека, който фактически владее службите.

Бившата шефка на СГС прави тази констатация по повод на това, че лично "Делян" й е споделил, че е говорил за замесването й в скандала покрай разработката "Червей" с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Оттам тримата основни действащи лица в "Яневагейт" започват да разсъждават дали Янева да говори лично с Борисов или така само може да се навлече повече неприятности, както я предупредил "Делян". Мондешки пък отбелязва, че "Бойко никога не казва истината – той днеска ти казва т'ва и след малко ти казва обратното".

"Каза, че е говорил с Бойко и със Сотир. Каза: "Аз направих всичко възможно, което можах да направя". Само че нали се сещаш, те шефовете на службите са негови хора. Аз съм сигурна, че Бойко – те са му скочили", казва малко по-късно Янева, след което уточнява, че визира "Делян", а не премиера.

"Аз съм сигурна, че ДПС са поставили условие на Бойко, че ако пипне шефовете на службите – ще му скочат", допълва бившата шефка на СГС, потвърждавайки тезата, която депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов нееднократно е развивал съвсем официално.


Както е известно, именно след избухването на скандала покрай разработката на ДАНС "Червей", за която Янева бе осъдена условно за издаване на разрешения за незаконни СРС-та, Борисов инициира смяна на дотогавашните шеф на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светозар Лазаров, "завещани" му от кабинета "Орешарски".


Щерката на прессекретаря на Путин: В Русия е добре само за богатите

В Русия е добре само за заможни семейства като моето, казва 18-годишната дъщеря на прессекретаря на руския президент Путин Дмитрий Песков. Лиза Пескова наскоро даде интервю пред руската телевизия "Дождь", което силно се отклонява от официалната линия на руската държавна пропаганда, за която всеотдайно работи баща й. Тя говори пет езика и има 20 000 фенове в Инстаграм, където редовно публикува свои пикантни снимки, например в съблазнителни пози по бански.

"Не че съм за гей браковете, но не съм против еднополовите двойки, така да се каже. Аз смятам, че това е действително избор на човека, а ние не знаем при какви обстоятелства е израснал и какво му е в главата. Аз просто поддържам избора на всеки човек", казва 18-годишната Лиза пред "Дождь", цитирана от британския в. "Дейли мейл".

Според нея в Русия е добре само за заможните семейства като нейното.
"Европа е по-приспособена за живот на обикновените хора. Аз наистина харесвам манталитета на моите европейски връстници, тяхното отношение към живота. Аз се чувствам по-добре в европейско обкръжение. Но ако замина, това не означава, че не обичам Русия", казва още Лиза Пескова.

Те също така недоволства от руската образователна система: "Това беше истински ад. Не само аз мисля, че системата на образование в Русия трябва да се смени".
През август Лиза е била на ваканция в Турция, след като Путин вдигна забраната за пътуване на руснаците в тази страна. Мораториумът бе въведен през декември м.г., след като Турция свали руски бомбардировач на границата със Сирия.

Лиза публикува своя снимка, на която позира в черен бански и с текст: "Здравей Турция! Липсваше ни! Страната е отворена за руснаци!"

"Турция е моята родина, както и Русия. Последните тъжни събития не промениха моето мнение", допълва тя.
"Тъжно ми е, че тази ситуация се отрази негативно и на руските, и на турските граждани", пише още Лиза Пескова.

"Дейли мейл" отбелязва, че Лиза публикува в Инстаграм свои снимки от Париж, Москва и Анталия, но отрича да е част от руската "златна младеж" – богатия елит, който натрупа необяснимо по размер богатство при управлението на Путин в Русия.

Миналата година баща й раздразни руснаците с часовника си на стойност 396 000 паунда, но Лиза твърди, че това, че е негова дъщеря, не й позволява да води живот на милионерка.

"Всички си мислят, че защото татко ми е Песков, аз имам шофьори, скъпи дрехи, но това не е така", казва тя и допълва: "Ако нося скъпи неща, ги вземам назаем от майка ми. Моите слънчеви очила струват 3 евро и си ги купих сама".
Нейната майка Екатерина, известна със светския си лайфстайл, сега живее в Париж с двамата си братя, след като се раздели с Дмитрий Песков, който през август се ожени за олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка.

Лиза казва, че баща й се разсърдил, когато тя решила да следва във френски университет, въпреки неговото настояване тя да учи в Москва. Двамата обаче вече отново били в добри и топли отношения.

Лиза често показва на феновете си в социалните мрежи своето поддържаното във фитнеса тяло, но разкрива, че е имала проблеми с теглото. Когато била по-малка, майка й я накарала да застане пред огледалото и й казала: "Виж се, ти си дебела. Виж си корема, виж си бедрата". След това Лиза попаднала под влиянието на баща си, който редовно посещавал фитнес.

*Снимките са взети от Инстаграм профила на Лиза Пескова.


Лозан Панов: У нас правосъдието звучи малко абстрактно

„У нас правосъдието звучи малко абстрактно. ВСС е разделен на колеги, които устояват независимостта и правовата държава, и на колеги, които се опитват да игнорират правилата. Димитър Узунов еднолично е определил кои магистрати да участват в пленума, който да избере прокурорите за работа с колегите от Брюксел. Това е произвол”.

Това заяви в предаването ”Тази сутрин” председателят на ВКС Лозан Панов.

Той бе категоричен, че няма конфликти с главния прокурор. Няма как като член на ВСС да не попитам защо няма проверки по „Яневагейт”. Има нови записи, в които излизат още нови имена. Експертизата казва, че това са гласовете на Янева и Ченалова.

Приликата между Ченалова и Цветан Василев е, че са част от системата. Ченалова сама не си е разпределяла делата. Нали не смятате, че 4 милиарда изчезват само от няколко човека и че зад тях не стоят други хора?! , попита риторично Панов. Трябва да имаме ясна позиция по ”Яневагейт”, КТБ и желанието за цензуриране на медиите.

Панов заяви, че у нас „правосъдието звучи малко абстрактно. Отново ли ще продължават да ни занимават със себе си?“

Според него е важно да се обясни връзката между бедността и правова държава – няма как в една правова да няма конфликти и борба на мнения, това е демокрацията, каза Панов.

Лозан Панов настоя за оставка на представляващия ВСС „Нормално е да има конфликти, за да може да няма произвол, за да не може едната власт да не е над другата. Нашите пари не се крадат те се преразпределят, напр. чрез обществените поръчки. Вместо парите да отиват по предназначение и да бъдат разпределени правилно, за да се случи това е необходимо да има правова държава която да контролира начина на разходване. Защото ако отиват при правилния човек това ни прави бедни“, каза още магистратът.

По думите му „една добре работеща правосъдна система може да ограничи този стил на процедиране с обществените поръчки. Ако има зависимости между политика и съдебна власт това трудно може да се случи.“ На въпрос дали смята, че съществува такава зависимост, Панов отговори: „От примерите, които посочих, смятам че има.“

Според Панов проблемът ни е зависимостта и ВСС трябва да има независимост. Попитан защо е поискал оставката на Димитър Узунов Лозан Панов отговори:

„Защото нещата не се случват както трябва.“

Председателят на Върховния касационен съд смята, че във ВСС има „критично малцинство. ВСС е разделен на колеги, които се опитват да спазват правилата и такива, които се опитват да ги игнорират.“

На въпрос дали има конфликт между него и Сотиров Цацаров Панов отговори, че задаването на въпрос не е конфликт. Няма как да не го попитам какво се случва по „Яневагейт“, подчерта председателят на ВКС.

Според него приликата между Цветан Василев и Ченалова е това, че са хора от системата: „Нали не вярвате, че изчезването на 4 млрд. може да стане с няколко човека. Когато има проверки, ще има отговор на въпросите. Когато има съмнение, това несъмнено трябва да бъде проверено. Ако няма адекватна реакция на институциите съдебната система отново ще бъде основен заподозрян.“

На въпрос дали има нещо общо с Иван Костов, Лозан Панов отговори: „Единствената прилика между мен и Костов е, че аз съм вегетарианец, той също.“


България пак върнала тайно двама важни противници на Ердоган

България тихомълком е предала на Турция двама души, които са поддържали акаунта на интернет феномена под името Фуат Авни. Това е акаунт в "Туитър", от който излязоха редица разкрития за управляващия режим в Анкарата, съобщи БГНЕС.

Разкритието е направено от бившия министър на вътрешните работи Ефкан Ала, паднал жертва на реконструкцията на кабинета след метежа от 15 юли т.г., при разпита пред парламентарната комисия за разследването на преврата.

„Туитър" феноменът под името Фуат Авни не е един човек, част от групата е зад решетките, другите се очаква да бъдат заловени.

Тази група се е занимавала с проучване на правителствени документи, събирала е и огласявала данни, отваряла е досиета, подслушвала е хора от правителството. После е започнала подслушвания на хора от партиите извън управляващата ПСР. Така се е превърнала в огромна организация. Средно годишно подслушваните от нея са между 250 хиляди и половин милион души.

Скандалните разкрития на групата „Фуат Авни“ в социалната мрежа започват от аферата 17-25 декември 2014 г., когато в грандиозни корупционни схеми са изобличени 90% от управляващите. В рамките на 2-3 месеца са сменени десетки директори на службите за сигурност, но е нужно време за това в националното разузнаване. Според екс министъра Ала 99% от служителите в разузнаването са сменени, 35 хиляди са преназначени на други места, 5-6 хиляди са уволнени, но много от тях в съюз с магистратите са върнати на постовете си. Голяма част от разузнавачите са пенсионирани и близо 40 000 души се простиха с работата си в сектора, пише в.“Джумхуриет“.

Турските власти все още не са наясно колко са онези, които захранват с конкретни данни профила на Фуат Авни и клатят държавата, но е известно, че двама от тях са успели да се прехвърлят в България и са предадени обратно. Кога са преминали границата, кога българските власти са ги върнали на Турция, не се съобщава в турските медии.

В южната съседка пишат, че Фуат Авни е избягал в България, но всички там са наясно, че става дума за група, контролираща и огласяваща данни, които компрометират правителството в Анкара. Според бившия вътрешен министър Ефкан Ала със сигурност има и други, свързани с мистериозния акаунт в "Туитър", които обикалят Европа, но още не са разкрити. Пишещите под това име са хора от управляващата Партия на справедливостта и развитието, имат над 3 млн. последователи в социалната мрежа, след като се регистрираха на 18 февруари 2014 г. в нея.

Името Фуат Авни стана широко популярно, след като огласи данни от грандиозната афера за корупция и подкупи в космически размери от декември 2014 г., за редица нередности в изборите и тайните операции на кабинета. На 20 юли, 5 дни след опита за военен преврат, бе арестуван Акиф Мустафа Кочийт, нарочен за главатар на групировката. Той бе директор на финансовото разузнаване в правителството, разследването продължава. Кои са двамата служители във въпросната дирекция, задържани в България и при какви обстоятелства, предадени на турските власти, кога и защо, искали ли са политическо убежище, имало ли е някаква съдебна процедура, не се посочва в десетките публикации. Така тихомълком на 10 август бе предаден бизнесменът Абдуллах Бююк, нарочен за спонсор на организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, въпреки и в противоречие със съдебното решение у нас.

На 14 август пак на ГКПП Капитан Андреево-Капъ куле българските власти върнаха двама мъже, обвинени, че членуват в партията на кюрдските сепаратисти ПКК. Още е един последва съдбата им на 30 август. На 17 октомври стана ясно, че два дни преди това властите в София буквално "връчват" на южната ни съседка седмина мъже, заподозрени в участие в организацията на Гюлен ФЕТО, открити между товарите за експорт в каросерията на турски тир, пътуващ за Румъния.


На тази дата: 19 октомври 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война заради куче

Превързочен пункт до Петрич, в който 
бягащи българи намират закрила.
През 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война, но не заради териториални претенции или заради спор за националната принадлежност на мусаката.

Причината за военният конфликт между двете държави е меко казано странен.

На 19 октомври, при граничен пост на прохода Демир капия в Беласица, гръцки граничар изпуска кучето си и то хуква към България. Изпадналият в паника грък изтичва след четирикракото животно, навлиза в българска територия и след съответното предупреждение е застрелян от българските си колеги. Така между България и Гърция възниква военен конфликт, известен като Петричкия инцидент или Войната за безстопанственото куче.

Петричкият инцидент отразен в американската преса.
На 22 октомври ген. Теодорос Пангалос, дядо на едноименния бивш министър на външните
работи на Гърция, вицепремиер и ръководител на ПАСОК, мобилизира VІ гръцка дивизия, която навлиза на десетина километра в българска територия. Гърците превземат десет български гранични села и тръгват към Петрич, но са отблъснати от пограничната стража и около 4 хил. доброволци от ВМРО.
В резултат на това, на 29 октомври гръцките войски се изтеглят на своя територия. Военният министър Иван Вълков изпраща военни подкрепления към зоната на конфликта, но изрично заповядва да не се оказва сериозна съпротива. Вместо това българското правителство отправя меморандум до Обществото на народите, което спира гръцкото нашествие. То също така заклеймява южната ни съседка като агресор и я наказва да плати обезщетение на България в размер на 30 млн. лева.
Равносметката от Петричкия инцидент е следната – 120 убити гръцка войници, двама стражари и няколко цивилни лица загинали от българска страна, както и множество опожарени и ограбени български села, отвлечен добитък, разпиляна селскостопанска реколта…


Вицове, октомври 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


По еврейските кабеларки, пускат порнофилмите наобратно. Така клиентите стигат до оргазъм накрая, когато проститутката върне парите на клиента…

***

При обущаря идва клиент и дава квитанция за получаването на обувки:
- Казахте, че за днес ще са готови.
- Да, два лева.
- Толкова малко? На квитанцията пише четири лева.
- Правилно. Просто сме изгубили едната ви обувка.

***

Мъж пита жена си:
- Искаш ли да играем на каубои и индианци?
- О-о, искамм - кокетничи тя...
- Бeгай за "огнена вода" тогава...

***

- Василий Иванович, как се пише"гръд", с "т" или "д"?
- Петка, пиши просто: "цици".
- Е, ние с вас революцията с цици ли я защитавахме?!

***

Семейния скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 18 октомври 2016 г.

Бивши БСП-министри са отстранени от държавни енергийни компании

Трима бивши министри от правителства на БСП ще бъдат отстранени от ръководствата в енергийни компании с държавно участие, съобщиха от Министерството на енергетиката във вторник.

От "Лукойл Нефтохим" като представител на държавата и държател на златната й акция ще бъде махнат Румен Овчаров, който два пъти беше министър на енергетиката. Неговият наследник на поста в кабинета на Сергей Станишев – Петър Димитров, ще се раздели с поста си на член на управителния съвет на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО). Бившият регионален министър също от правителството на Тройната коалиция Асен Гагаузов пък си тръгва от съвета на директорите на компанията "Ай Си Джи Би“ АД, ангажирана със строежа на българо-гърцката междусистемна газова връзка.

Отстраняването им идва след продължителни критики към правителството на ГЕРБ, че държи на ключови ръководни позиции във важни енергийни предприятия номенклатура на БСП.


Депутатите отмениха ваканцията и си гласуваха нова

Народното събрание отмени решението си да излезе във ваканция до 4 ноември, взето само преди една седмица по предложение на "Атака".

177 депутати гласуваха "за" подновяването на работа на парламента, като нито един от присъстващите в пленарна зала не гласува "против" или "въздържал се".

Дебатите по решението за отмяна на ваканцията продължиха близо 1,5 часа.

Не мина и минута обаче и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов направи изненадващо предложение парламентът да не работи от 2 до 4 ноември, като в тези дни не се ползва служебен транспорт, с изключение на дните, в които народните представители ходят на комисии.

Парламентът беше свикан по спешност по настояване на премиера Бойко Борисов, след като опитът за събиране на кворум за извънредното заседание в петък се провали, а БСП и ДПС поискаха оставка на кабинета заради "разпад на управляващото мнозинство".

В дневния ред на парламента предстои създаване на анкетна комисия за АЕЦ "Белене", промени в Правилника за дейността на Народното събрание, измененията в Изборния кодекс и др.


Депутатите пак на работа

След като миналата седмица се разпуснаха във ваканция за президентските избори днес депутатите трябва да се върнат извънредно на работа. След разпореждане на премиера Бойко Борисов зам.-председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) свика извънредно заседание, което трябва да започне в 12.00 часа днес. 

В дневния ред са отмяната на решението за ваканцията, създаване на анкетна комисия за "АЕЦ Белене", първо четене на данъчните закони и ремонт на Изборния кодекс.

Бареков чете "The Times"