събота, 26 ноември 2016 г.

Йорданка Христова за Кастро

Кастро беше царят на пиара по отношение на Куба. Той беше от политиците, които мислят за бъдещето. Куба се превърна в една мечтана дестинация по цял свят. Това сподели в интервю пред БНР певицата Йорданка Христова по повод кончината на Кастро.

„Фидел беше една изключителна личност от световна величина. Кастро беше изключителен оратор, но и много добър слушател. Той беше много обичан, но и мразен. Аз смятам, че той направи много за тази малка Куба, която е колкото България по територия”, сподели певицата.

„Куба се превърна в една мечтана дестинация по цял свят. Той беше приятел на света, на историята. За него важните проблеми бяха световните политически проблеми, глобалните промени. Бих казала, че беше и аскет. Много лишения изтърпяха кубинците, но са такъв народ и такъв дух, че тяхната борба за независимост може би ще приключи с фамилията Кастро”, каза още Христова.


"Договор за нова българска република" предложи лидерът на ДСБ Радан Кънев

"Договор за нова българска република" предложи лидерът на ДСБ Радан Кънев на съпартийците си в края на речта си пред Националното съвещание, което се провежда днес и утре във Велико Търново. Целта - обединение на свободните хора, на демократите, предприемачите в "съюз, който да отхвърли подмяната и да сложи началото на обща борба за Трета българска република, основана на възрожденския национален идеал и на националния интерес в модерната глобална епоха на несигурност". 

В проекта на документа има 7 точки, сред които постигане на върховенство на закона, учредяване на независима прокуратура, силна България в НАТО, парите и данъците на гражданите да остават при тях - в общините, в които живеят, в училищата на децата им, всеки да има свобода на развитие с работа и качества, а не според партийната принадлежност, опазване на природата. Документът завършва с думите:

"Ние сме наследници на политическа традиция, която в най-тежките мигове за нацията е обединявала мнозинството от българите за борба и промяна, а не е търсила компромис с причинителите на страховете и бедите на българите.

Точно сега е времето, когато мнозинството трябва да се обедини зад простия идеал, завещан от Васил Левски: “Свобода и всекиму своето".


Пред съпартийците си Кънев припомни в началото на речта си, че времето за приказни е минало, а и ДСБ още на Националното събрание през лятото даде мандат на ръководството си за две неща - издигане на общ кандидат за президент на Реформаторския блок, който да е алтернатива на модела на управление на Бойко Борисов и гарант за геополитическата ориентация, националната сигурност и съдебната реформа. И второ - мандат за последно усилие за организационно обединение на Реформаторския блок.

"Успяхме само в първата задача – успяхме да издигнахме силен и достоен кандидат за президент - заяви Кънев и благодари за пореден път на Трайчо Трайков за смелостта и усилията. Самият той също бе в залата. Лидерът на ДСБ продължи:

"Очаквано, не успяхме във втората задача. Желанието на повечето лидери в Блока да участват във властта на всяка цена, остави коалицията разделена и подчинена на волята на Борисов".
Кънев очерта и какво според него трябва да последва оттук нататък:

Днес пътят е ясен: Нашата задача е да вградим протестната енергия на българските граждани, която изминалите президентски избори и референдум показаха, в усилие за мир, богатство и градеж. Да обединим българите за коренна промяна, а не за разрушение, защото тази протестна енергия може да бъде и разрушителна, да ги обединим за същинско приемане на европейските ценности, които бяха похабени от поредица корумпирани и компрометирани управления, а не за тяхното отхвърляне. Ценностите на Европа никога не са били приложени в България, че да ги отхвърлим. Трябва да бъдат приложени.
По думите на лидера на ДСБ свободните хора и демократи нямат място редом до лидери, за които властта е на всяка цена, защото именно власт на всяка цена води до провал.

"Зоват ни за общ фронт срещу БСП и ДПС. Общ фронт на бацилите не може да спре инфекцията. Ние имаме проблем с хора, които за властта са готови на всичко. И те са и в ГЕРБ, и в БСП, и в ДПС, а доскоро имаше такива и в нашите редици. Докато за някои властта е всичко - тя е нищо за българските граждани и трябва да го осъзнаем. Хора, които са готови на всичко в името на властта не могат да се справят с огромните рискове пред националната сигурност и пред вътрешно разложение на институциите", заяви той и даде пример с последните събития в Харманли, които са олицетворили разпада.
Според Кънев няма как в името на справянето с рисковете да се върви редом с политици, които в името на властта са готови във всеки момент да поставят интереса си за следващите избори пред обществения интерес. Визираше и Бойко Борисов, когото описа така:

"С човека, който щом загуби президентските избори хвърли кърпата, за да се представи възможно по-добре на парламентарните избори и прави това нещо за четвърти път в кариерата си няма как да се преборим със задаващите се предизвикателства и опасности. Извинявайте, но не виждам как Булката-беглец може да ни спаси от тях."
Лидерът на ДСБ продължи със задачите:

"Днес нашата задача е да отрежем дебелата свинска опашка на властта, която само расте и дебелее не в продължение на 27 години, а на пълни 70 години. И това може да стане със смелост, а не с конформизъм. Това не може да стане с Реформаторски блок на Кунева и Лукарски и с ГЕРБ на Цветанов и Борисов.

Но трябва да сме наясно, че може да стане със стотиците и хилядите хора, които са гласували за тях. Защото те са гласували за добро, но са били излъгани.
Радан Кънев обаче предупреди и за друга тенденция, различна от тази за "фронт на бацилите" - тази на затварянето в черупката.

Приятели, ние сме наследници на политическа традиция, която изисква смелост и големи цели.

Амбицията на всеки лидер на дясното в България може и трябва да бъде само една - рано или късно да заеме министър-председателския пост в Републиката. Ако един лидер ви се вижда малък за тази цел - сменете лидера. Но, моля ви, не смалявайте амбициите си.

Нашите цели изискват ново политическо обединение - съюз между всички българи, които искат промяна, а не съюз като партийна коалиция. Обединение на свободните българи около ценности и цели, които да прекратят 70-годишната традиция България да е подчинена на партийни обръчи и чужди интереси.
След това Кънев предложи и формата на това обединение под формата на Хартата - Договор за нова Република.


Кубинците в САЩ празнуват смъртта на Кастро

Стотици кубинци живеещи в САЩ излязоха на улиците в Маями  да празнуват смъртта на Фидел Кастро.









ВИДЕО


Фотофакт: Молещ се на килимче в столичния транспорт

Снимка на брадат мюсюлманин, който си е опънал молитвеното килимче точно пред вратата на автобус от градския транспорт и се моли, превъзбуди много българи в интернет вчера. 

Тя е публикувана от Антония Петрова във фейсбук страницата на столичния квартал Люлин с коментар: "Тоя е объркал държавата!"







Почина Фидел Кастро

Почина бившият кубински лидер Фидел Кастро. Информацията е потвърдена от брата на политика Раул Кастро. В национален ефир той обяви загубата с думите: ”Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер в дома си.”

"Команданте" отпразнува своя 90-ти юбилей през август тази година.

Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста. Той става секретар на Кубинската комунистическата партия и променя системата на страната в еднопартийна социалистическа република.
Фидел Кастро: Идеите на кубинските комунисти ще останат и след смъртта ми. Това заяви лидерът на кубинската революция на конгрес на Комунистическата партия на Куба.

Кастро беше начело на Куба 49 години и така стана третият най-дълго управлявал държавен глава след кралица Елизабет Втора и краля на Тайланд. Със смес от харизма и желязна воля той беше и една от водещите фигури в Студената война, демонизиран от САЩ и съюзниците, но възхваляван от социалистическите режими най-вече в Латинска Америка и Африка.

Съюзът му с Москва довежда до Карибската криза през 1962 г. Счита се, че 13-те дни на напрежение между САЩ и СССР са били моментът когато Студената война е най-близо до прерастването ѝ в ядрена война.

Поради заболяване през лятото на 2006 г. прехвърли правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро. На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ. На 24 февруари 2008 г. Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за президент на Куба.

Любопитен факт е, че бившият кубински лидер държи рекорда за най-дългата реч в Обединените нации – 4 часа и 29 минути на 26 септември 1960 г.


На тази дата: 26 ноември 1959 г. Че Гевара е назначен за шеф на националната банка на Куба

1959 г. Ернесто Че Гевара е назначен за председател на националната банка на Куба. Той е един от ръководителите на Кубинската революция.

Че Гевара става свидетел на концентрираната политическа власт в ръцете на Фидел Кастро. Зараждат се нови антикомунистически движения и протести, които заплашват да свалят режима на Кастро. На 7 октомври Ернесто Гевара е назначен за ръководител на Индустриалния департамент към Кубинския национален институт за аграрни реформи, а на 26 ноември за председател на Националната банка на Куба.

След завземане на властта в Куба през 1959 г. Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна е назначен за прокурор на революционен трибунал, който екзекутира стотици служители на предишния режим, обвинени във военни престъпления. Той също така създава трудово-възпитателни лагери. Заема различни важни постове в правителството на Куба - президент на националната банка, главнокомандващ на кубинските революционни въоръжени сили и дипломат, като по същото време пише няколко теоретични труда за революцията и партизанската борба.

През 1965 г. се отказва от кубинското си гражданство и всичките си постове в държавата и заминава най-напред за Конго, а след това за Боливия, където се опитва неуспешно да помогне на революционната партизанска борба и да разпали нови социални революции. Две години по-късно е заловен от ЦРУ при специална военна операция и убит. Тленните му останки са открити едва след 30 години и са пренесени в Куба.

Любопитен факт е, че смъртта му го прави изключително популярен по цял свят и го превръща в универсален символ на революционните движения, контракултурата и бунта срещу социалните неправди. До ден днешен името и делата му са предмет на много спорове, противоречия и страсти. Някои го считат за герой и светец, а други за убиец и престъпник.


Вицове, ноември 2016 г.

Зрител от Бостън се е оплакал от кабелния си оператор RCN, който
 във вечерта на Деня на благодарността пуснал порно
вместо CNN, съобщи foxnews.com. Човекът се нагласил
да гледа 6 серии на "Неизвестната земя" на Антъни Бурден, когато
около 22,30 часа започвало филмчето за възрастни. И продължило
 поне 30 минути, след което каналът блокирал.

СмЕх/Таралеж/


Снощи е нямало бити бежанци. По случай наближаващите новогодишни празници, полицията ги е запознавала с традицията сурвакане.

***

От зоопарка избягал мечок. Издирват го няколко дни, накрая една баба се обажда, че мечокът е в двора й и се е качил на дървото. Пристига мъж с малко кученце, дава на бабата пушка и й казва:
- Бабо, това е Шарко. Сега ще се кача на дървото, ще бутна мечока, а Шарко ще го захапе за топките и ще го помъкне към зоопарка.
- Добре, синко. А за какво ми е пушката тогава?
- Ако падна аз вместо мечока, застреляй Шарко!

***

- Имате ли хоби?
- Да, жени и пиене.
- Но това са пороци, не хоби!
- Добре, тичане.
- И къде тичате?
- Където има жени и пиене...

***

Паркурът на село започва с думите:
- Чичо Гошо, изтървахме бика!

***

Мъжът е като хладилна чанта... напълни го с бира и можеш да го мъкнеш където си искаш...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 25 ноември 2016 г.

Харманли: Над 400 мигранти са арестувани, 24 полицаи са пострадали

Обстановката в бежанския център в Харманли се нормализира след безредиците, които избухнаха в четвъртък и продължиха и през нощта.

Над 400 мигранти са задържани за вандалските прояви. Пострадали са 24 полицаи, най-тежкият от които има счупване на ръка.

Образувани са две досъдебни производства за безредиците, съобщи МВР.

На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения, каза премиерът в оставка Бойко Борисов, който спешно пристигна в лагера в Харманли през нощта след възникналите безредици.

Борисов предупреди да се внимава с призивите за саморазправа, защото след такива прояви обикновено следва терористичен акт.

"Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки... Такива, които се правят на големи герои, да знаят, че след подобно поведение могат да изложат на риск огромни маси от населението", каза премиерът в оставка.

Председателят на Агенцията за бежанците Петя Парванова направи връзка на мигрантски протести в чужбина и у нас. "Така е било, когато Кале се запали - и в Харманли имаше инцидент, когато в Германия имаше инцидент и тук имаше. Вчера се запали остров Лесбос, сега и тук. Очевидно имат връзка помежду си", каза Първанова пред бТВ.

Екстрадиране на афганистанците

Размириците в лагера в Харманли са предизвикани предимно от афганистанците. "Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват", каза премиерът в оставка.

Според него е възможно бунтът да е организиран отвън. Като аргумент Борисов посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи. "Всеки от тях държи мобилен телефон", отбеляза Борисов.

"С голямо притеснение знам как гледат телевизия, влизат в интернет и задействат своите клетки", допълни той.

Според Петя Първанова в лагера в Харманли се е създало изкуствено напрежение.

През декември започва екстрадицията на афганистанците. Вече има поръчан самолет за Кабул, съобщи Борисов.

Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност, каза премиерът в оставка.

Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип, каза Борисов.

Лагерът в Харманли е като след бомбардировка

След размириците лагерът в Харманли и сериозно повреден. Нанесени са значителни материални щети, каза Петя Първанова. По думите на Борисов няма нито един здрав прозорец.

По време на бунта мигранти чупиха прозорци, местиха контейнери и палиха пожари. Стигна се и до атаки срещу органите на реда.

В момента в центъра в Харманли има около 2700 души, каза Първанова. Те са разделени по националност, за да не се стига отново до сблъсъци. От дясната страна на блоковете са арабско говорящи, от лявата – афганистанци, в Пъстрогор са афганистанци, в Баня са сирийци, каза Първанова.

Децата в лагера в Харманли са около 600, жените – 400 - 500.Тяхната безопасност е осигурена, посочи Първанова.

Тя съобщи, че в петък, събота и неделя ще се работи в ситуация на спешност за да се оправят прозорците и мигрантите да са на топло. Ще бъдат доставени и легла.

Имало ли е полицейско насилие?

За справяне с разбунтуваните бежанци са били използвани гумени и халосни патрони, както и водно оръдие.

Около 250 полицаи и жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група, каза Борисов и уточни, че го прави, защото е убеден, че в следващите дни ще се говори за полицейско насилие и превишаване на самоотбраната. Ще се пита и защо са използвани гумени куршуми и помощни средства. Това е разписано в закона в случаи на масови безредици, каза Борисов.

Доброволци в центъра за бежанци вече разпространиха във "Фейсбук" снимки на пребити мигранти. Те твърдят, че ранените не са участвали в бунта, а са били по стаите, където полицията ги е пребила.

Да си прехвърляме вини е безсмислено - 3000 бежанци за този град са прекалено много, каза Борисов.

По думите му инцидента в Харманли е ежедневие в Западна Европа.

"Войната в Сирия продължава, подобни гледки ще са чести. Тази нечовешка война, която се води в Сирия и в арабския свят, доведе до истинско бедствие. Няма сила, която да спре бягащите от войната хора. Нито огради ще ги спре тези хора, нито нищо. Това е съдбата на Европа...Докато великите сили не се разберат, ще е така, като виждам как в Алепо не е останала една сграда...", констатира Борисов.


Плевнелиев свиква КСНС

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 29 ноември. То ще започне в 10 ч. и ще се проведе в президентството, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Темата на заседанието на КСНС е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза". Избраният за президент Румен Радев също е сред поканените да участва в разговорите, се уточнява в съобщението.

До свикването на Консултативния съвет се стигна след подадената оставка на правителството. Плевнелиев проведе серия от срещи с лидерите на всички парламентарно представени партии, за да види дали има готовност и възможност да се сформира нов кабинет в рамките на действащия парламент и да се намери решение как правителствената криза да не прерасне в парламентарна.

Двете най-големи партии в Народното събрание ГЕРБ и БСП твърдо заявиха, че не искат да вземат мандата, за да съставят нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Готовност да се опита да направи правителство изрази единствено Патриотичният фронт.
Избраният за президент Румен Радев от своя страна заяви, че остава на Плевнелиев сформирането на служебно правителство.


Борисов: Провокаторите на бунта в Харманли отлитат за Афганистан

Още утре екип от прокурори и следователи ще влезе в Регистрационно-приемателния център в Харманли, за да установи кои са подстрекателите на бунта. Първият самолет за Афганистан - с тях имаме споразумение за реадмисия, ще излети през декември и на борда му ще са подстрекателите на бунта.

Това съобщи на извънредна пресконференция в бежанския център в Харманли премиерът в оставка Бойко Борисов.

Свикнали сме да виждаме подобни инциденти почти ежедневно във Франция, Германия. Войната в Сирия продължава, подобни гледки ще са чести. Нито огради ще ги спре тези хора, нито нищо. Това е съдбата на Европа, заяви Борисов.

Той апелира да се спрат призивите за физическа саморазправа след бунта на мигрантите, защото терористи от "Ислямска държава" следят новинарските емисии и социалните мрежи.

Мрежите на ИДИЛ много внимателно следят това, което излиза по новините. И обикновено там, където има такива сблъсъци, следва терористичен акт, задействат се терористичните спящи клетки, обясни Борисов.

Премиерът в оставка призова да се прави и строго разграничение между агресивните провокатори и мирните мигранти в бежанския център.

Ние като народ винаги сме били толерантни към децата, жените, бягащите от война. Тука обаче има и друга група, от Афганистан и Пакистан предимно, ходят на тумби, не спазват никакви правила, това дразни хората и ги плаши, каза Борисов.

Според мен 3000 души в Регистрационно-приемателния център за град като Харманли са много, заяви още премиерът в оставка.

Към 02:00 ч. стана ясно, че пострадалите полицаи при бунта в Харманли вече са 24.

Отвътре Регистрационно-приемателният център прилича на бойно поле - изтърбушени мебели, разпилени кабели, счупени прозорци.


На тази дата: 25 ноември 1982 г. Сергей Антонов е арестуван за атентата срещу Йоан Павел II

1982 г. служителят на БГА „Балкан” в Рим - Сергей Антонов, е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на атентата срещу Йоан Павел II. Антонов прекарва в ареста над четири години.

Покушението срещу Йоан Павел II е извършено от турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър” във Ватикана. Докато излиза на площада папата е прострелян четири пъти и претърпява загуба на голямо количество кръв. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд.

По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация „Балкан” в Рим. Той е задържан от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи - Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.

Следствието, към което той е привлечен, продължава две години и половина. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 г. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор. Освободен е поради липса на доказателства. Завръща се в България на 1 април 1986 г. Здравето му обаче е съсипано. Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в авиокомпания „Балкан”, след което е пенсиониран по болест.

Любопитен факт е, че по молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 г., но е репатриран в турски затвор, където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист за което е осъден в родината си. Впоследствие е освободен.


Вицове, ноември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Дядо в рибен магазин:
– Прясна ли е рибата, момче?
– Е как, дядо, прясна е, не виждаш ли, че още мърда.
– Ееех, момче, и бабата мърда, ама…

***

По Нова върви предаване, в което трябва да познаеш кой може да пее и кой се прави. Виждам Криско и си казвам "Егати лесното",а той бил гост...

***

Мъжете винаги разказват повече, отколкото са направили. Жените винаги правят повече, отколкото са склонни да разкажат.

***

Двама българи отиват в Египет. Влизат и в Хеопсовата пирамида. В нея обаче е адски задух и колкото по-навътре влизат толкова по-задушно става… Накрая единия вече не издържа и вика на другия:
– Не мога повече, много задушно тука, аре пиши „К*Р“ и да излизаме!

***

Уговорка за първа среща:
– Ти с какво си облечена?
– Ще ме забележиш, с розова блузка на Victoria Secret съм, с надпис „I Love You“ … Ти?
– С бяла тениска, на нея пиши „ауспуси и гърнета – Венко“!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Екшън в Харманли!

Напрежението в бежанския център в Харманли отново ескалира. Жандармерия нахлу. Към момента няма официална информация, от пресцентъра на МВР нямат данни за нови сблъсъци.

По непотвърдена информация напрежението е нараснало, след като е бил затворен хранителният магазин в лагера, откъдето пазаруват бежанците, съобщава "Дарик".

В центъра се чуват викове и скандирания, както и чупене на прозорци. Мигрантите са запалили огън и са направили импровизирана барикада. Полицейските части са срещу нея, предава bTV.

По-рано през деня в лагера се стигна до размирици и напрежение сред чужденците, които палиха, чупиха и хвърляха камъни по полицията и жандармерията. Имаше щети и по някои сгради. МВР събира доказателства и разпитва свидетели, за да установи нарушителите на обществения ред в лагера.


Броят отново гласовете в САЩ! Експерти смятат, че хакери са пробили системите

Ще броим наново гласовете в три щата, за които има съмнения, че резултатите са повлияни от хакерски атаки, съобщи днес Джил Стейн, цитирана от Си Ен Ен. Тя е упълномощена от Зелената партия.

Известната лекарка, която бе независима кандидатка за Белия дом в изборите, обяви, че са събрани нужните 2 милиона долара за повторното преброяване.

Според Стей има обосновани съмнения, че в щатите Мичигън, Пенсилвания и Уискънсин хакери са пробили изборните системи и са нагласи резултата в полза на Тръмп. Тя се позовава и на оценките на експерти по киберсигурността. Още преди вота от щаба на Демократическата партия предупреждаваха, че не е изключено руски хакери да манипулират изборите.

Хилъри е загубила с едва 27 000 гласа в Уискънсин и с 60 000 в Пенсилвания. А те са излъчили 30 електори.

Както е известно при необходими 270 електорални единици, Тръмп грабна 290 на изборите на 8 ноември. Аритметиката сочи, че ако тези 30 избрани представители се окажат в полза на Клинтън, то картината ще е съвсем друга - 260 за милиардера. Тоест електоралните гласове не биха му стигнали да го посочат за президент през декември, когато се събира колегията.

В същото време днес бяха публикувани последните данни от преброяването на бюлетините в народния вот. Според Cook Political Report резултатът е с 2 милиона гласа повече за Хилъри. Тръмп е предпочетен от 62,2 милиона души, а опонентката му от 64,2 милиона. Броенето все още продължава и окончателните данни предстои скоро да бъдат обявени.

Досега четирима държавни глави на САЩ са избрани без да получат мнозинство в преки вот на хората, който всъщност е косвен, защото избира електори от съответните щати:

Джон Куинси Адамс срещу Андрю Джаксън с 44 804 гласа в президентските избори през 1824 г. На същите избори в 6 от 24 щата електорите са избрани от щатската законодателна власт, а не в директен народен вот.

Ръдърфорд Бърчард Хейс срещу Самуел Тилден с 264 292 гласа през 1876 г.

Бенджамин Харисън срещу Стивън Гроувър Кливланд с 95 гласа - 1888 г.

Джордж Уокър Буш-младши срещу Албърт А. Гор с 540 520 гласа в президентските избори през 2000 г.
При последния случай се наложи ръчно броене в щата Флорида и Върховният съд на САЩ определи за победител Джордж Буш. Така той получи съответните електорални единици и влезе в Белия дом.

Ако гласовете в Изборната колегия са наравно - 269 на 269,  тогава процедурата е следната:

По силата на дванайстата поправка към Конституцията от 1840 година Камарата на представителите избира президента. Това става с обикновено мнозинство, като всеки щат разполага с един глас.

Ако никой от кандидатите за вицепрезидент не спечели мнозинството от електоралните гласове, Сенатът определя вицепрезидента с обикновено мнозинство, като всеки сенатор избира между двамата кандидати, получили най-голям брой електорални гласове.

Два са случаите, потвърждаващи този казус – Томас Джеферсън срещу Аарън Бър през 1800 г. и Джон Куинси Адамс срещу Андрю Джаксън през 1824 г.


Стотици бежанци на бунт в лагера в Харманли

Стотици мигранти, затворени в бежанския център в Харманли, влязоха в сблъсък с полиция и жандармерия. На място има голямо количество служители на реда и водно оръдие. Срещу тях летят камъни, в лагера гори и пожар. Към бежанския център са изпратени подкрепления. На място дойде и екип огнеборци.

Сериозно пострадали са няколко сгради, сред тях – столовата и новият регистрационен център. Персоналът е освободен. Събрали са се и хора от града, съобщава бТВ. Към момента не е ясно какво е предизвикало гнева на чужденците. В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли. След обявяването на карантината обаче стана ясно, че излизането от обекта далеч не е толкова трудно. Полицейска обсада в Харманли, бежанците се придвижват свободно, въпреки карантината Над 3000 мигранти остават под ключ, докато не бъде изследван и излекуван и последният от тях.


Парламентът гласува 2000 лв. глоба за комунистическа пропаганда

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Според промените държавни и местни управници и физически лица трябва да премахнат от територията, на която са собственици, всички надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала.

Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство. Ако се поставят паметници, то е позволено, само ако се посочва задължително престъпния характер на режима чрез табела или изписване. В случай на нарушение глобата е 200 лева, а за юридически лица - 2000 лв. Според промените периодът 9 септември 1944 г. - 10 ноември 1989 г. трябва да влезе в учебниците и учебните помагала.
104 депутати подкрепиха промените, 46 бяха "против", а трима се въздържаха. Подкрепата дойде основно от ГЕРБ, ДПС и Реформаторски блок.

Гласуването бе предшествано от бурен дебат, започнал още вчера. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призна, че съжалява, че е приел едно неискрено извинение за Възродителния процес в миналия мандат, когато бе шеф на ДПС. Тогава лидерът на БСП Сергей Станишев се извини за този процес на голям митин на "Орлов мост", а Местан прие извинението с прегръдка и дори целувка. БСП и ДПС бяха коалиционни партньори в рамкте на кабинета на Пламен Орешарски.

Няма кой да внесе мажоритарния вот на Мая като закон

Партиите ще пратят хора на дискусията на Слави, но ще правят свое обсъждане в НС Нито една политическа сила не желае за момента да се ангажира и да внесе като проектозакон предложенията на омбудсмана Мая Манолова за мажоритарния вот. Това стана ясно в кулоарите на парламента в сряда.

Два дни по-рано Манолова внесе до председателя на НС Цецка Цачева идеите си за промяна в изборната система, придружавана от хора от екипа на Слави Трифонов - инициатори на референдума, който бе подкрепен от 2,5 млн. души. Водещият кани на среща днес партийните лидери, за да кажат ясно какво ще правят. Те обещаха да пратят хора и в НДК, където ги чака Слави, но се готвят за свой дебат в парламента - правната комисия ще инициира широко обсъждане на изборните правила и вариантите за въвеждане на мажоритарен вот.

Това е било договорено на Председателски съвет на НС, обяви шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. Едва след него партията ще да реши дали да внесе свой проект, или ще подкрепи този на Манолова.

Цветанов напомни, че омбудсманът няма законодателна инициатива. Затова шефът на правната комисия Данаил Кирилов подготвял анализ за необходимите промени и въвеждането на мажоритарния вот.


EП прие резолюция за борба с пропагандата от руските медии

С 304 гласа „за“ срещу 179 „против“ и 208 „въздържали се“ евродепутатите приеха резолюция, в която предупреждават, че ЕС се намира под все по-голям натиск от пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Нейните цели са изопачаване на истината, провокиране на страх, съмнение и разделение в ЕС, предават от пресслужбата на Европейския парламент.

„По отношение на Руската федерация - ситуацията сега е ясна. След анексирането на Крим и агресивните й действия в източната част на Украйна, повечето държави вече са напълно наясно с използваните от нея методи за дезинформация и манипулация“, заяви докладчикът Анна Фотуга. Тя добави също, че самият доклад, в процеса на изготвяне, е бил обект на враждебна пропаганда.

В резолюцията се набляга на това, че ЕС трябва да се противопостави на дезинформационните кампании и пропагандата на страни като Русия, и недържавни субекти, като ИДИЛ/ДАЕШ, Ал Кайда и други насилствени джихадистки терористични групи.

В резолюцията се казва, че враждебната пропаганда срещу ЕС и държавите членки цели изопачаване на истината, предизвикване на съмнение, провокиране на стратегически разрив между Европейския съюз и неговите северноамерикански партньори, парализиране на процеса на вземане на решения, дискредитиране на институциите на ЕС и насаждане на страх и несигурност сред гражданите на ЕС.

Евродепутатите предупреждават, че Кремъл е усилил своята пропаганда срещу ЕС след анексирането на Крим и хибридната война, която се води в Донбас. Те отбелязват, че „руското правителство използва широк набор от средства и инструменти, като мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (например „Русия днес“), псевдо информационни агенции и мултимедийни услуги (например „Спутник“), социални медии и интернет тролове, с което цели поставяне под съмнение на демократичните ценности, разделяне на Европа, мобилизиране на вътрешна подкрепа и създаване на представа за нефункциониращи държави в източното съседство на ЕС“.

Резолюцията подчертава, че „Кремъл финансира политически партии и други организации в ЕС“ и „оказва подкрепа на антиевропейски сили“ като крайно десни партии и популистки движения.

Тъй като ЕС и европейските граждани са основна целева аудитория за "Ислямска държава", евродепутатите призовават държавите членки да работят в по-тясно сътрудничество за защита на обществото от опитите за вербуване, като по този начин засилят устойчивостта им на радикализация. Те също предлагат да се разработи наративно послание, опровергаващо това на ИДИЛ/ДАЕШ „включително чрез овластяване и по-силно видимо присъствие на умерени мюсюлмански учени, които се ползват с доверието да делигитимират пропагандата на ИДИЛ/ДАЕШ.“

Евродепутатите предлагат като отговор инвестиране в повишаване на осведомеността, образование, онлайн и местни медии, разследваща журналистика и информационна грамотност в ЕС. Това ще даде възможност на гражданите критично да анализират медийното съдържание с цел идентифициране на пропагандата. В текстът се казва, че също толкова важно е осигуряването на комуникация, съобразена с конкретните региони, включително на достъп до информация на местните езици.

Резолюцията предлага още задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО в областта на стратегическата комуникация, укрепване на 9-те работни групи за стратегическа комуникация на ЕС и предоставяне на подкрепа за повече гъвкавост на медиите в страните в съседство на ЕС.


Любопитно: Най-зловещите и недостъпни места на планетата

Има места, до които не може да припари човешки крак. А и не иска. Обвити в загадъчност, те плашат и едновременно привличат със своята мистика и неразгадани тайни.

1.Подводният град Ши Ченг в Китай е лабиринт от храмове, паметници, павирани пътища и къщи на 1300 години… скрити на 130 фута под водата. Това е една Атлантида в реалния живот.
Така нареченият Лъвски град някога е бил сърцето на политиката и икономиката в източната провинция Джъдзян. През 1959 г. обаче китайското правителство решава, че е необходим нов ВЕЦ и изгражда изкуствено езеро, което потопява града.

2. Повеглия – прокълнатият остров, който се намира в Италия. Мястото е видяло толкова много
смърт, че няма как да не усетите зловещата призрачна атмосфера, когато стъпите там.
По време на чумната епидемия през 16-и век телата на мъртвите са били извозвани и изгаряни именно там.
През 1922-ра на острова била построена психиатрия, за която се носят страшни легенди. Смята се, че главният лекар е провеждал опити с пациентите, а персоналът и болните твърдели, че виждат духове и се оплаквали от главоболие. В крайна сметка островът бил затворен за посещения и дори рибарите странят от него.

3. Северният Сентинелски остров е част Андаманските острови в Индийския океан. Не можете да припарите до това чудно красиво място заради враждебните му жители. Сентинелците са сред последните на земята, които нямат никакъв контакт с цивилизацията.
Първата експедиция на острова е била през 19-и век. Изследователите заловили двама възрастни и 4 деца. Възрастните скоро починали, защото се заразили с вируси, често срещани в съвременното общество, срещу които обаче те нямали имунитет.
Веднъж изследователи видели странна сцена – воин стоял на брега, а при него идвали различни жени, които страстно го прегръщали и се борели за него. При следващите години туземците проявявали враждебност и дори убили двама рибари.

4. Исландският остров Съртсей се появява по загадъчен начин. През 1963-та корабен готвач
забелязва черен дим над морeто. Капитанът решава, че е горящ кораб. Оказва се обаче остров, зараждащ се от изригвания на подводен вулкан, хвърлящ лава и пепел.
Сега островът е терен на проучвания. Кръстен е на исландски митичен герой – създател на вулканите. В рамките само на няколко години на острова успява да се развие разнообразна флора и фауна, и то изцяло от само себе си.





5. Остров Грюинард от 1942 г. принадлежи на британското правителство. Tой е бил умишлено
заразен с антракс, и то така, че е бил под карантина почти 50 години. Причината - опасения, че германците ще атакуват Великобритания с биологично или химическо оръжие.









6. Зона 51 В САЩ – свръхсекретната военна база в пустинята Невада. Официално това е
тестови полигон за оръжия. Очевидци твърдят, че са виждали летящи чинии в района. Военните патрули имат право да стрелят на месо срещу навлезлите в забранената зона.

На тази дата: 24 ноември 1966 г. в Братислава катастрофира български самолет, загиват всичките 82 души

Паметен кръст на местокатастрофата
1966 г. при излитане от летището в Братислава катастрофира български самолет Ил-18Б, летящ по линия LZ101 от София за Източен Берлин. Това е една от най-тежките авиационни катастрофи на българските авиолинии, в която загиват всичките 82 души на борда - 8-членният екипаж и 74 пътници.

В салона има пасажери от 12 страни: България, Унгария, Чехословакия, Германия, Бразилия, Чили, Аржентина, Хондурас, Япония, Великобритания, Швейцария и Тунис. Сред пътниците е българската оперна прима Катя Попова, посланикът на България в Източна Германия о.з. ген. Иван Бъчваров и известният хондураски писател и публицист Рамон Амая Амадор.

Полет LZ101 излита от Будапеща в 11.46 ч. По време на полета метеорологичните условия в Прага се влошават. Командирът Любомир Антонов решава да ползва резервното летище „Иванка” в Братислава (дн. „M. Р. Щефаник”) и каца там в 11.58 ч. Към 15.30 ч. времето в Прага се подобрява и Антонов се приготвя да продължи полета. Предполетна беседа с него провежда метеорологът на летище Братислава Ян Попелени, който осведомява командира да очаква средна до силна турбулентност над Малките Карпати - хълмове на северозапад от Братислава.

Към 16.10 ч. пътниците са приети в самолета и в 16.20 ч. Антонов получава разрешение да рулира и излети по свой избор от писта 04 или писта 31. Той избира писта 31, която е в посока към Малките Карпати. Командирът получава разрешение за излитане и нареждане след излитането да завие надясно до курс към радиофар Нитра и оттам над Бърно на път за Прага на височина 5100 м. Междувременно от летището излита Ил-14 на Чехословашките авиолинии. За да се запази разделение между по-бавния Ил-14 и по-бързия Ил-18, на Антонов е наредено да не надвишава височина 300 м до по-нататъшно нареждане.

Ил-18 излита в 16.28 ч. в почти пълна тъмнина. Излитането е наблюдавано от ръководителя на полети Ярослав Вадович, според който то е нормално. Около две минути след излитането самолетът катастрофира на 8 км от летището в местността Сакракопец в полите на Малките Карпати, недалеч от братиславския район Рача, на височина 288 м над равнището на летателното поле. Машината се удря в заснежения терен в праволинеен полет със скорост от порядъка на 500 км/ч и с двигатели на пълна мощност. Избухва интензивен пожар, който спира доста бързо, главно защото останките и горивото са разпръснати върху голяма площ.

Три дни местната милиция (полиция), чехословашката държавна сигурност и курсанти от братиславското военноинженерно училище претърсват района около местопроизшествието. Това изисква снемането на снежен слой дебел между 30 и 50 см. Открити са останките на 74 от 82-мата души на борда, като са пренесени в Братислава за идентифициране. Установено е, че всички жертви са загинали моментално поради множествени наранявания по време на сблъскването.

Разследването се извършва от чехословашка комисия, ръководена от главния инспектор по въздухоплаването Ян Дворжак. Отделно е свикана и българска комисия, ръководена от председателя на Държавната контролна комисия Нинко Стефанов.

Българската страна смята, че ръководителите на полети в кулата и сектор „подход” са пренебрегнали задълженията си, като са разрешили на по-бавен самолет (Ил-14) да излети преди по-бързия Ил-18 и са задали опасна височина на LZ101, като не са го следели на радар. Чехословашката страна обаче смята, че екипажът не е владеел достатъчно добър английски, поради което не е изпълнен докрай разпоредения завой след излитане. На свой ред чехословашките следователи са обвинени от българските в разпространяване на слухове, че екипажът на LZ101 консумирал алкохол, изчаквайки в Братислава.

Докладът заключава, че причината за катастрофата не може да се определи ясно от установените факти. Най-вероятно, тя се свежда до недооценяване на теренните и метеорологични условия от екипажа, последвано от самолетоводене, неподобаващо на тези условия.


Вицове, ноември 2016 г.

Скоро...

СмЕх/Таралеж/


Много ми е гадно за Майбаха на Баневи...,щото знам кво е да нямаш Майбах..

***

Тя:
– Мило, ще ми дадеш ли да облека една от твоите тениски?
Той:
– Не. Вече две ми разтегна...

***

Дъщеря ми съобщи,че написала писмо до Дядо Коледа-тя иска айфон, за мен палто от норки. Дядо Коледа едва не се задави с кафето

***

Купувайте картофи от Франция, лук от Полша, домати от Турция, ябълки от Гърция и после се чудите, защо бабките на село садят канабис...

***

Тия със заключените профили са същите, които не даваха да се преписва от тях в училище.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 23 ноември 2016 г.

Другарката Бокова "проплака" за службицата в ООН

Трябва да мине малко време, за да направим оценка на поведението на България в състезанието за генерален секретар на ООН, в което и аз, и г-жа Кристалина Георгиева участвахме. Това заяви Ирина Бокова в интервю пред Епицентър.бг

„Все пак според мен, това беше грешка. За съжаление България попадна в доста нелепо положение. Само това мога да кажа сега. Много съжалявам, че така се получи! Надявам се всички да направим някаква преценка, за да видим напред как България ще защитава достойнството си, по какъв начин ще си възстановим авторитета”, поясни Бокова.

„Не мога да кажа, че съм обидена на българската дръжава. Тук не става дума изобщо за обида. Аз получих изключително голяма, огромна подкрепа от много българи в България и по целия свят. Десетки имейли, обаждания, писма... И съм изключително благодарна на тези хора. Опитах се да направя така, че все пак да изляза и аз, и България с чест от това състезание. Няма повече да коментирам. Един ден ще има повече възможност да се говори на тази тема. Сега съм изключително позитивно настроена, концентрирана съм върху последната година на втория ми мандат в ЮНЕСКО. Има много неща, които трябва да направя, включително и за България. Така, че нека да гледаме напред!”, каза още тя.

Ирина Бокова заяви още, че нито има амбиция, нито има опция да стане зам.генерален секретар на ООН.

Тя подчерта, че днес в България е в ситуация на нормална конституционна процедура след демократични избори. Добре е, че върви един демократичен процес.Тя отказа да даде оценки по вътрешно-политическата ситуация в държавата. Пожела на новия български президент да работи за България: „Да, поздравих го, както го правя по отношение всички държавни глави по света”.

Ирина Бокова заедно със зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов участва днес във валидирането на пощенско-филателно издание, посветено на 60-годишнината на членството на България в ЮНЕСКО.


Борисов: На приказки всички са големи герои

Премиерът в оставка Бойко Борисов благодари на министрите, че продължават да носят политическа отговорност и ги призова в началото на заседанието на МС да работят както досега.

"Всеки ден да си е такъв работен ден, какъвто и преди, докато някой освен нас се съгласи да носи отговорност за тази държава, защото на приказки всички са големи герои, но сега някак си не им отърва в този тежък в международен план свят да си поемат отговорността“, каза на министрите премиерът, цитиран от БТА.

"Всички искат да управляват, а като дойде време за управление, всички бягат като дявол от тамян, защото хич не е лесна тази работа - да се носи отговорност“, продължи Борисов и благодари на министрите, че продължават да я носят "във време, в което всички дезертират".


Музикална пауза: Песен и за нашите патриоти


Христо Иванов: Вместо да питат Горанов за КТБ, ни занимават с ваксини

Вместо разследващите да проверят изключително сериозните материали за управлението на несъстоятелността на КТБ, те се занимават с бартера за ваксините. Така бившият правосъден министър Христо Иванов коментира поредицата от разпити на министри в оставка, организирани от прокуратурата по делото срещу Петър Москов. Христо Иванов също бе разпитан в рамките на делото.

Той определи случващото се като "доста пошъл пиар" на главния прокурор Сотир Цацаров, с който шефът на държавното обвинение се опитва да демонстрира, че е политически независим.

Христо Иванов посочи, че има много по-сериозни въпроси от този с ваксините като разкритията на банкера Цветан Василев за управлението на държавата, както и "Яневагейт". Според бившия правосъден министър казусът с ваксините не е първият, няма и да е последният пример за "демонстрацията на политическо влияние от Цацаров".

Христо Иванов коментира, че с действията си прокуратурата прави едни хора изключително зависими, образувайки им разследвания, "а на други хора не им се търси никаква отговорност".

Той добави още, че има министър, който трябва да бъде питан за това как се управлява несъстоятелността на КТБ. "Вместо това – ваксини", иронично заключи Иванов и посочи финансовия министър Владислав Горанов.

В момента в столичното следствие се провежда разпит на премиера в оставка Бойко Борисов. Той трябва да разясни на разследващите подробности около начина, по който е взето решението за бартера за турските ваксини през май миналата година.


Патриотите готови да вземат мандат

"Ние бихме взели мандата, ако има съгласие след разговорите ни с политическите сили да се състави едно експертно правителство. Това заяви Валери Симеонов след консултациите с президента Росен Плевнелиев.

"Вариант 2 е да остане това правителство без този премиер със съответните персонални промени", заяви Валери Симеонов. Според него в този парламент има необходимото мнозинство и и капацитет и 43-тото Народно събрание може да продължи да върши работа.

От своя страна Красимир Каракачанов посочи, че не са виждали внесения миналата седмица бюджет. "Не приемам аргумента, че сме извивали ръцете на някого. Имало е един разговор след първи тур, на който сме представили нашето искане за 300 лв. пенсия, но не сме извивали ръцете на никого. Конкретен разговор за бюджета и финансите не е воден и ако някой твърди това, лъже", заяви Красимир Каракачанов.


Учителка в Украйна опита да продаде дете за органи

Украинска учителка беше задържана заради опит да продаде дете. Тя е искала да получи 10 000 долара за 13-годишното момиче. Детето живеело в пансион в Харков, където настаняват деца без родители и деца от проблемни семейства. Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков съобщи за случая във Facebook, прилагайки снимка на 52-годишната учителка и детето. Той посочи, че полицията ги е наблюдавала в продължение на 4 месеца.

Купувачът намеквал, че органите на момичето ще бъдат отстранени. Той разпитвал за здравословното й състояние и платил на учителката 39 долара, за да получи снимки на детето и медицинските й документи.

Украински медии твърдят, че заподозряната е Галина Коваленко. Тя преподава украински, руски и литература и има над 20-годишен опит. Все още тя не е дала своята версия за случилото се. Според Аваков Галина е работила близо година по „бизнес плана“ за продажбата на детето. Ако бъде прозната за виновна, учителката може да получи до 12 години затвор. Аваков лично се е заел с казуса.

Това не е първият подобен случай. От известно време насам циркулира информацията, че престъпни банди са тръгнали на лов за бедстващи хора от Източна Европа, за да отнемат органите им. Бизнесът с органи може да бъде много доходоносен. През 2013 година ръководен от ЕС съд в Косово осъди пет души за търговия с човешки органи. И петимата са обвинени в пренасянето на десетки нелегални органи за трансплантация в клиника в Прищина.