събота, 3 декември 2016 г.

Кобрата отказа Нигерийския кошмар след третия рунд

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след само три рунда в "Арена Армеец".


Българинът печели интерконтиненталната титла на WBA и вече е претендент за световната.

“Наистина огромна публика! Благодаря на всички! На всеки един от вас! Противникът беше опасен! Той не е моето ниво, но въпреки всичко е силен и опасен. Аз съм 100 пъти по-класен от него! Най-важното за мене бе публиката и хората, които са тук! Благодаря ви! Благодаря Ви!”, бяха първите думи на Кобрата пред 13 000 зрители в “Арена Армеец”.

“Стана нещо повече от очаквано! Моята публика, моят народ - това са българите. За тях правя всичко! За всеки един от вас! Българите сме един велик народ с голяма история и имаме голямо бъдеще! България ще стане нещо уникално!”, добави въодушевеният Пулев.


“Тренираме здраво, понякога играем и по 12 рунда! Противникът ми не издържа на силните ми удари! Усети, че ще бъде нокаутиран и реши да се откаже”, продължи Кобрата.

За мач за световната титла: Преговаряме, настоявам. Ако има мач за световна титла, той да се проведе тук, в България. С тази енергия, с този народ, с тези хора, съм човек с неизчерпаема енергия.


По-рано тази вечер и братът на Кубрат – Тервел Пулев – победи в дебюта си на професионалния.


Ретро рали във Варна, за 18-ти път

Снимка: "Таралеж"
18-то издание на Класик ретро рали „Обиколка на Варна” се проведе днес във Варна, предава репортер на „Таралеж“.

Маршрутът е с дължина 82,150 км, разпределен в 6 секции с 7 часови контроли, 3 етапа за „Точна езда“ и 3 етапа слалом(Майсторско управление).

Със стартов номер 1 стартират четирикратните шампиони Николай Ковачев и Росен Колев с Порше 924 от 1980г, които отново са претенденти за шампионската титла, но в момента са на второ позиция след лидерите в шампионата – Детелин Нанев и Габриела Нанева с Мерцедес 200D.

Най-старият автомобил от записаните за участие е Триумф GT6 от 1967 г. – собственост на Радослав Радев, като се очаква и още по-стар автомобил – Ягуар от петдесетте години.


Обещанието на Борисов да си купи бронирана "Лада Нива"!

„Обещавам – следващия път, като стана премиер, да поръчам в Русия една „Лада Нива“ да бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал – зарече се вчера премиерът в оставка Бойко Борисов – Ще се возя на бронирана „Лада Нива“, в Москва ще говоря с президента Путин, няма да ми откаже, за да сте доволни и да бъдем унизени така, както трябва.“

Както е известно, Борисов има навика понякога сам да шофира автомобилите на НСО. Това
Видео от архива на „Труд“ показва, че той се справя добре и с карането на легендарния руски джип.

Записът е от 7 октомври 2014 г., когато екип на вестника посещава Борисов в Банкя. Два дни след като ГЕРБ печели последните парламентарни избори лидерът на партията кани журналистите в масленозелена „Лада Нива“ с лепенка на ГЕРБ на таблото и ги вози до Клисурския манастир. Там прави заедно с тях 10-километрова разходка и споделя мнението си по горещите въпроси след вота.

ВИДЕО

Решетников: Нинова лъже и клевети

Генерал Леонид Решетников - председателят на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), е написал писмо до българските политици и журналисти. То е публикувано от сайта "Афера" и е по повод твърденията на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя го обвини, че лъже, като разказва, че на срещата му с нея било говорено за издигането на кандидатурата на Румен Радев за президент и го нарече корумпиран. 

Писмото е написано на бланка на Института за стратегически изследвания. Генерал Решетников потвърди достоверността на публикацията.

Ето и текста на писмото.

"Господа български политици и журналисти!

Вие наистина ли смятате, че неформални срещи с ръководителя на аналитичен център, афилиран (прикрепен - б.пр.) към администрацията на руския президент, са престъпление? Какво да правим тогава с моите срещи с представителите на ръководствата на различни държави по света, политически партии, посланици и други, които постоянно се провеждат и в Москва, и зад граница? Та това е естествена част от дейността на всеки сериозен политолог-анализатор във всяка страна. Също така всеки политик е заинтересован от такива контакти, тъй като те безспорно обогатяват представите му и знанията по проблемите на международната политика.

Успокойте се! Срещата бе в хотел "Кристал палас", в кафенето. Никого не съм назначавал и издигал. Моят събеседник само назова генерала в качеството на възможен кандидат на изборите за президент. В следващите беседи с представителите на ръководствата на политическите партии бяха назовавани заедно с Радев и други имена.

Тогава какъв е проблемът? За кандидатите се говореше на всеки ъгъл, във всяко кафене в София. Защо да правим от мухата слон?

Позорно е българските политолози и журналисти да клеймят лидера на една партия само за това, че е срещнал с руски анализатор.

Доживяхме! Значи с американци не е лошо? Да се лети до Вашингтон и Брюксел за инструкции може? Какво все повтаряте - генерал, генерал? Вече осем години съм пенсионер. А вие още плашите себе си и другите с генерала, с разузнаването...

Вашата пропаганда не действа на българския народ. Мнозинството все едно е за сътрудничество с Русия и не вижда нищо лошо в контактите на българските политици с руските. Дори напротив!

Ефектът от изсмукан от пръстите скандал ще бъде съвсем различен, не този, който търсите, а противоположният! Повярвайте на един опитен анализатор. На Русия е все едно кой ще бъде на власт в България - социалист, гербист, националист. Ние сме твърдо уверени, че българският народ няма повече да повери браздите на своето управление на такива личности, за които срещите с руснаци са престъпление.

Нинова заяви, че съм уволнен за корупция. Слава Богу, аз още работя и тези думи тежат на съвестта на тази госпожа. Макар че точно съвест лидерът на БСП вероятно няма! Да клевети, да оскърбява, да лъже и да се извърта - това е подобаващото поведение за ръководителя на социалистите.

Без ни най-малко уважение към участниците в клеветническата кампания

Директор на РИСИ

Леонид Решетников"


На тази дата: 3 декември 1872 г. от глинена плочка е разчетена шумерска легенда за потопа

1872 г. на глинена плочка от преди 4000 години разчитат шумерска легенда за потопа. Тогава служителят от Британския музей Джордж Смит, 32-годишен познавач на асирийския клинопис, прави пред Лондонското дружество за библейска археология сензационно съобщение: на парчета от глинена плочка с откъси от шумерски епос е открито начало на легендата за Всемирния потоп. Текстът е близък до библейския, но е със 20 века по-стар.

Смит произхождал от работническо семейство и нямал възможности за кариера. Затова едва 14-годишен той станал чирак в типография, където усвоил гравирането на щампи за банкноти.

В свободното си време се увличал от литература по асирийска история и четял всички достъпни книги. Обедната си почивка прекарвал в Британския музей, изучавайки клинописните плочки, изкопани край Мосул от Остин Хенри Лейярд и неговия иракски асистент Гормузд Расам по време на археологическата експедиция през 1840 г.

Смит скоро станал по-компетентен човек относно клинописните плочки, отколкото персоналът на музея. На този факт обърнал внимание известният асириолог от онова време Хенри Роулинсън, автор на дешифровката на асирийския клинопис. След това Смит направил своето първо откритие: той установил датата на изплащане на данъка от израелския цар на асирийския владетел Салманасар ІІІ (859-824 г. пр. Хр.).

Роулинсън поканил Смит да се присъедини към него при подготовката на 3-ти и 4-ти на „Клинописни надписи от Западна Азия”. През 1867 г. Смит бил назначен за асистент в отдела за асириология. Най-ранният успех на Смит е откриването на два надписа: на първия е посочена датата на пълно слънчево затъмнение през месец сиван (май 763 г. пр. Хр.), а на втория е записана датата на нахлуването на еламитите през 23 в. пр. Хр.

През 1871 г. Смит публикува „Аналите на Ашурбанипал” с транслитерация (изписване на асирийските имана на латиница) и превод. Освен това той предава в наскоро преди това основаното Дружество за библейска археология статията „Ранна история на Вавилония” и доклад за дешифриране на Кипърското слогово (сричково) писмо. В резултат на разшифрованите глинени клинописни плочки на халдейски език, намерени при разкопки в древния град Ниневия, на парче от плочка Смит успява да прочете откъс от шумерски епос 20 в. пр. Хр., в които се разказва началото на легендата за Всемирния потоп.

През януари 1873 г. Едуин Арнолд, издател на вестник „Дейли Телеграф”, организира за сметка на изданието експедиция на Смит в Ниневия с цел да открие липсващите фрагменти от историята на потопа. На Смит се удава да намери не само произведението, но и плочки с хронология на вавилонските династии. През ноември с.г. Смит се отправя на втора експедиция в Ниневия, този път за сметка на Британския музей и продължава разкопките в селището Коюнджик (бивша Ниневия). През останалата част от годината той съпоставя и превежда фрагменти, свързани с мита за сътворението.

През март 1876 г. Британският музей отново изпраща Смит да разкопае остатъците от библиотеката на Ашурбанипал. В село Иксиджи на север от Халеба той заболява от дизентерия и умира в Халеба едва на 36-годишна възраст. Смит оставя осем изключително важни труда, като сред тях са лингвистични изследвания и преводи от месопотамски литературни текстове.


Вицове, декември 2016 г.

Град Рьорос, Норвегия.

СмЕх/Таралеж/


Един стар търговец - евреин завел за първи път сина си в магазина.
Вечерта жена му го пита:
– Е, как мина днес?
– Добре, но има още какво да се желае.
– Не може да смята?
– В сметките е перфектен.
– Груб е с клиентите?
– Не, държи се вежливо.
– Тогава какво?
– Плаче, като връща ресто.

***

Хубаво е да си си у дома! - помислил си дядо Коледа, пресичайки македонската граница.

***

Ако срещнете горила, гледайте я право в очите. Но не твърде дълго, за да не прехвръкне искра между вас.

***

Мъж купил цигари от магазин и преди да е излязъл си запалил една цигара. Продавачът му се скарал:
- Не можете да пушите тук!
- Как така? Току що си купих тези цигари от вас!
- И какво от това? Ние продаваме и тоалетна хартия.

***

Бабата на моя приятелка обича да казва:
- Ако в една дамска чанта не могат да влязат три бутилки вино, то това е портмоне, а не дамска чанта!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 2 декември 2016 г.

Съдът отряза жалбата на Слави Трифонов за резултата на референдума

Тричленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на Слави Трифонов, сатва ясно от публикувано на сайта на ВАС решение.

С определение от 23 ноември тричленен състав Върховният административен съд (ВАС) с председател Диана Гърбатова и членове Марио Димитров и Добринка Андреева е оставил без разглеждане жалбата на Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания с позиции ,ДА“ в подкрепа на всички въпроси на националния референдум на 6 ноември 2016 г., подадена чрез Слави Трифонов. Съдът обявява жалбата за процесуално недопустима.

"Въз основа на установените фактически обстоятелства настоящият съдебен състав на ВАС при проверка допустимостта на жалбата в съответствие с чл.159 от АПК, приема, че е процесуално недопустима, поради това, че е подадена срещу решение на ЦИК, което не подлежи на самостоятелно обжалване и поради липса на правен интерес за жалбоподателя, правни основания по чл.159, т.1 и т.4 от АПК", пише в решението на съда.
В случая правата на жалбоподателя като Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания с позиции ,ДА“ в подкрепа на всички въпроси на националния референдум на 6 ноември 2016 г. не са засегнати лично, пряко и непосредствено от оспореното решение на ЦИК, както и от него не следва негативно въздействие за участника в информационно-разяснителната кампания. Жалбоподателят не е доказал засягане на права или интереси свързани с обжалваното решение, поради което за него липсва правен интерес от оспорването. Жалбоподателят е следвало да докаже, какви права и законни интереси са засегнати от оспорения акт за да обуслови правния си интерес, обясняват съдиите.

В тази връзка материалноправни претенции относно нищожност и незаконосъобразност на оспореното Решение №3999 - НР от 11.11.2016 г. на ЦИК не могат да бъдат упражнени от Инициативен комитет, регистриран за участие в информационно –разяснителната кампания за провеждане на национален референдум, поради липса на доказан правен интерес и при липса на законово определено основание за право на жалба.

Предвид на изложените съображения жалбата следва да се остави без разглеждане като процесуално недопустима, поради това, че решението не подлежи на обжалване и поради липса на правен интерес от оспорването, а образуваното въз основа на нея съдебно производство следва да бъде прекратено, е крайната им позиция.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд в 7 - дневен срок.


Фотофакт: Ти си Бог, Веско!

Бойко Борисов върна мандата за 3 минути

Бойко Борисов пристигна в президентството при Росен Плевнелиев. Там партия ГЕРБ, като първа политическа сила от последните парламентарни избори, получи мандат за съставяне на кабинет в рамките на това правителство. Премиерът в оставка обаче върна мандата.

Министър-председателят пристигна при Росен Плевнелиев заедно със зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. Бойко Борисов върна мандата, връчен от президента.

Той бе помолен от президента, за да проведат разговор относно бъдещето на страната.


- Добре дошли в президентската институция - заяви Плевнелиев.

- Здраве желая - стисна ръката му Борисов.
Президентът, както е по процедура, попита лидера на ГЕРБ и Цветанов дали парламентарната група има решение да излъчи премиер, на когото да бъде връчен мандатът.

- Имаме - лаконичен и усмихнат бе Борисов и подаде на Плевнелиев синя папка, която той прочете. В нея пишеше, че посоченият от ГЕРБ за премиер е Бойко Борисов.
Държавният глава върна друга папка с възлагане на мандат. Борисов я пое и веднага предложи нова на Плевнелиев. Той я прочете.

"Няма да предлагам в 43-ото Народно събрание структура и състав на Министерски съвет", пишеше в документа.
Цялата процедура отне точно 3 минути, заедно с поздравленията. Президентът Плевнелиев покани Борисов и Цветанов на среща, закрита за медиите.


Борисов поиска НСО да върне скъпите джипове!

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с началника на Националната служба за охрана ген. Ангел Антонов и поиска на държавните горски предприятия да бъдат върнати превозните средства, които са били предоставени на службата. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

За охраната и транспорта на премиера отговаря НСО и по преценка на службата министър-председателят и екипът му са ползвали превозните средства при командировки извън столицата.



Скандално скъпите джипове на горските возят Борисов и други политици

Скандално скъпите джипове, с които преди година се сдобиха горските стопанства в Благоевград, Смолян и Сливен, в момента возят премиера Бойко Борисов и други политици.

Джиповете не са останали в държавните горски предприятия и три месеца - предоставени са напълно безплатно на Националната служба за охрана (НСО), разкри bTV.

В края на миналата година горските стопанства в Благоевград, Смолян и Сливен пуснаха обществени поръчки за луксозни джипове, с които да се извършва т.нар. "скъп ловен туризъм".

Зам.-земеделският министър Георги Костов твърдеше, че джипките, закупени от съученик на министърката за по 200 000 лева, са нужни, за да се возят в тях шейхове и милионери, дошли на луксозен ловен туризъм.
Защо скандално скъпите джипове днес возят политици, а не шейхове?

„Предоставен е за изпълнение на държавни задачи(…) нямахме такава идея. Естествено, че го купихме за нашите нужди”, каза пред bTV Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП – Благоевград.

Възвращаемост на инвестицията няма и в предприятието в Сливен.

Нашият (автомобил – б.ред. ) доколкото знам, но не съм сигурен, е предоставен на НСО за употреба, каза зам.-директорът Михайл Михайлов.

Ловци не са се качвали и в скъпия джип в Смолян. Той също е даден на НСО. Вместо за ловни излети в гората, джипът се използва в кортежа на Бойко Борисов.

Така в активи НСО ползва с над половин милион над бюджета си, който за тази година беше рекорден, а за догодина ще е още по-висок - 37 млн. лв.

От пресцентъра на Министерския съвет коментираха пред медията, че за охраната и транспорта на премиера отговаря НСО.

От НСО пък твърдят, че законът ѝ дава право да ползва автомобили на други ведомства.


На тази дата: 2 декември отбелязваме премахването на робството!

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството. 
Чества се по решение на Общото събрание на ООН в деня на приемането му 1949 г. Робството е социално-икономическа система, при която хора  са разглеждани като собственост. Тези хора не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си. 

В някои правни системи собствениците дори имали правото да убиват своите роби. Робството е официално забранено във всички държави в света, но според различни оценки броят на съвременните роби е между 12 и 27 милиона души - едно от най-ниските относителни нива в световната история. Повечето от тези хора са дългови роби, главно в Южна Азия, които са загубили свободата си като обезщетение за неизплатени задължения. В развитите страни съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, главно на жени и деца с цел проституция. Съществуват свидетелства за наличието на робство при много култури още във времето преди най-ранните писмени източници. Смята се, че масовото робство изисква стопански излишъци и сравнително висока гъстота на населението. То вероятно се развива едва с появата на земеделието по време на започналата през 11 хилядолетие пр.н.е. Ранни археологически сведения за наличие на робство са праисторически погребения от Долен Египет, датирани към 8хилядолетие пр.н.е. Най-ранните писмени сведения са части от Законника на Хамурапи, съставен в Месопотамия през 18 век пр.н.е. В него се предвижда смъртно наказание за тези, които подпомагат бягството на роби.

Библията също разглежда робството като отдавна установена институция. Робството е известно в почти всички ранни цивилизации - Шумер, Древен Египет, Китай, Акадското царство, Асирия, Индия, Древна Гърция, Древен Рим, при маите, ацтеките и инките. Робите в Древността са смесица от попаднали в робство заради дългове, наказани за престъпления, военнопленници, изоставени деца и деца на роби.


Вицове, декември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Един човек отишъл при местния свещеник и се изповядал:
- Прости ми, отче, защото съгреших. През Втората световна война скрих един евреин на тавана си.
- Това не е грях - отвърнало отчето. - Направил си голяма добрина.
- Но аз го накарах да ми плаща по трийсет долара за всяка седмица.
- Признавам, че това не е много великодушно - казал свещеникът, - но си го направил за добра кауза.
- Благодаря ти, отче - отдъхнал си мъжът. - Това е огромно облекчение за мен. Имам само още един въпрос.
- Какъв?
- Да му кажа ли, че войната е свършила?

***

- Скъпи, кажи, но честно...- започва младата съпруга.- Има ли нещо по-важно, по-велико и красиво на света от любовта?
- Не, - отговаря мъжът. - Кога ще обядваме?

***

Репортерка към Директора на зоопарка:
- И как успявате да различите пазачите от маймуните?
- Единствено по дъха на джибри!

***

На Коледа всички стават по-добри, освен българските национали по футбол.

***

Прибира се ловец от лов, кучето му го води. Мъртво пиян. Жена му критично го поглежда и пита:
- Колко водки изпи?
- Сааамо тррри...
- Шаро, колко водки?
- Ау, ау, ау!
- Хмммм... А колко бири?
- Ауууууууууууууууууууууууууууууууууууууу!

***

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 1 декември 2016 г.

Държавата няма да пести от подслушване и охраната на Пеевски и Доган

Въпреки липсата на реформи МВР и МО за пореден път получиха най-много средства и бюджетите им за следващата година общо са над 2.2 млрд. лева, които почти изцяло отиват за заплати и текуща поддръжка. Това стана ясно в четвъртък, когато депутатите приеха окончателно бюджетите на министерствата за 2017-та.

Въпреки заплахите на полицаи и пожарникари, че ще спрат работа по празниците заради ниски заплати, и традиционните оплаквания на военните, и двете министерства получават повече пари в сравнение с миналата година. Предвидените разходи на МВР са 1.23 млрд. лева, а за МО – 1.08 млрд. лева.

Военното министерство на няколко пъти в последните години бе реформирано основно, но промените не доведоха до очаквания ефект и освобождаване на разходи за инвестиции. Ситуацията там все пак е по-добра от тази в МВР, където се блокират и най-малките опити за реформи.

Освен планираните в бюджета средства вътрешното министерство в последните години получава редовно и допълнителни финансови инжекции с допълнителни решения на правителството.

НСО отново с повече пари от разузнаването

Друг традиционен "любимец" на депутатите е Националната служба за охрана (НСО). Държавните гардове получават за следващата година близо 37 млн. лева. За сравнение бюджетът на цивилното разузнаване ще бъде 23.300 млн. лева, а на ДАНС – над 107 млн. лева.

Дебатът в пленарна зала около парите за НСО отново стигна до обичайния скандал, който обаче не трогна мнозинството.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев предложи бюджетът на НСО да бъде намален с 5.8 млн. лева, които да бъдат за сметка на охраната на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението и крупен бизнесмен Делян Пеевски.

Въпреки че няма никаква публична информация по темата, Андреев твърди че охраната на двамата излиза приблизително толкова.

Предложението му, което бе отхвърлено от депутатите, бе тези пари да се разделят по-равно и да отидат за ДАНС и разузнаването. По думите му Доган и Пеевски може да си позволят сами да си плащат личната охрана и не е нужно данъкоплатците да покриват този разход.

Очаквано от ДПС реагираха остро и обвиниха Андреев, че се опитва да противопостави службите една на друга.

Към момента не е ясно дали НСО продължава да пази Доган и Пеевски и колко струва това. Службата твърди, че това е класифицирана информация.

Над 40 млн. лева за подслушване

Депутатите отхвърлиха и предложението на Методи Андреев бюджетът на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), извършваща подслушването по искане на ДАНС, МВР и прокуратурата, да бъде орязана и парите да отидат към военното разузнаване.

Идеята на Андреев да се вземат над 4.2 млн. лева от агенцията не бе възприета от повечето му колеги.

Таванът на разходите на агенцията за следващата година е 48 млн. лева.

"Когато беше част от МВР, службата имаше бюджет 24 милиона лева, сега е 48 млн. лева. Много скандали има в тази скрита служба", коментира Атанас Атанасов от Реформаторския блок.


Корнелия Нинова: Решетников лъже, разбира се

Ген. Леонид Решетников лъже за разговора си с Корнелия Нинова по повод кандидатурата на Румен Радев за президент. Това заяви самата Нинова в ефира на бТВ тази сутрин, като отбеляза:

"Как на 28 август аз съм се консултирала за кандидат, който не познавам, и който вече е издигнат на 2-ри август?"
Тя добави, че е разговаряла с Решетников, шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия, но не са обсъждали въобще Радев, говорили са за общата политическа обстановка. Двамата разменили реплики, тя не помни точно къде, в обща компания.

"Изобщо, като правят компромати, поне да ги изпипват като хората, датите да си сверяват. Ген. Радев не е съгласуван с никого, и ще бъде достоен държавен глава", отбеляза лидерката на БСП.
Тя обяви, че победата на генерала на президентските избори е комплексна, но ключова роля играе и БСП и не е коректно да се казва, че социалистите се "пришиват" към успеха на Радев.


Унгария плаща $340 млн. на "ловци на бежанци"

Унгарското правителство ще похарчи до 100 млрд. форинта (340 млн. долара) за подготовка, снаряжение и издръжка на около 3000 "гранични ловци", които ще бъдат наети, за да охраняват оградите, издигнати миналата година срещу влизането на нелегални мигранти, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки унгарски депутат.

Лайош Коша, председател на парламентарната група на управляващата партия ФИДЕС, каза, че за тези разходи няма да важат правилата за обществени поръчки.

Около 400 000 мигранти и бежанци преминаха през Унгария миналата година на път за Западна Европа, преди премиерът Виктор Орбан да разпореди строежа на заграждения по южните граници със Сърбия и Хърватия. Мигрантите, които успеят да проникнат през загражденията и бъдат заловени, са връщани обратно по бърза процедура.

Коша каза, че правителството очаква нова мигрантска вълна напролет.


На тази дата: 1 декември 1953 г. отпечатан е първият брой на еротичното списание „Плейбой”

1953 г. отпечатан е първият брой на еротичното списание „Плейбой”. Сега списанието излиза в около 30 държави. 

До 50-те години на миналия век, сексът е тема табу в САЩ. Неговите тайни не излизат извън пределите на спалните помещения. Еротиката в списанията и филмите се свежда до дами по бански костюм, при това закриващ две трети от женското тяло. Медиите и изкуството изтъкват ролята на нежния пол предимно като съпруга, майка и домакиня - старателна, добродетелна и целомъдрена.

Хю Хефнър обаче бързо проумява, че еротиката е прекрасна опаковка. За да стартира списанието той взима назаем 1000 долара от майка си. Първите варианти за име на списанието били „Джентълмен”, „Сатир”, „Ерген”, „Ергенско парти”, „Цилиндър”...

Първият „Плейбой” е отпечатан в 70 000 екземпляра. От тях 54 175 бройки с цена 50 цента се разпродават като топъл хляб за броени дни. 

На корицата е поставена целомъдрена снимка на малко познатата по това време Мерилин Монро. Но „бомбата” била заложена на вътрешните страници на изданието, където бъдещата кинозвезда била представена по евино облекло и в сладострастни еротични пози. Хефнър й плаща хонорар от ...500 долара.

В първия брой на изданието място намират още една от историите на Шерлок Холмс, както и статия за братята Дорси. Не са пропуснати и няколко дизайнерски идеи как предприемчивият мъж да оборудва фирмения офис по последния писък на модата.
Списанието е първото, което въвежда практиката да се представя по един модел на първа страница във всеки брой. Най-продаваният брой на списанието е за месец ноември 1972 г., в тираж 7,2 млн. копия - моделът на корицата тогава е Пам Роулингс. 

Любопитен факт е, че през 2010 г. „Плейбой” публикува и специална версия на сайта си, която е предназначена за преглед от работното място - без голи снимки и нецензурни изрази. Това е отговор на фирмената политика на много компании да забраняват достъпа до сайта от компютрите на своите служители.


Вицове, декември 2016 г.

ОБЯД НА НЕБОСТЪРГАЧ
Прочутата снимка е направена от 
Чарлс Ибец (Charles Ebbets), по време
 на строежа на т.нар. "GE Building" в Манхатън, през 1932 година.
Снимката изобразява 11 мъже, обядващи, седнали на опорна греда
на височина надхвърляща 50-етажна сграда.

СмЕх/Таралеж/


Нова услуга на маникюристката: "Нокти с подходяща дължина и форма за търкане на талончета от Националната лотария."

***

Мъж : Жена ми в банята има шест кърпи. За лице, за коса, за тяло, за крака, интимна, и за... За какво беше шестата? Забравих. Ааа, да.. - за мен, по дяволите!

***

Пенсионер при джипито си:
- Чух слух, че давате безплатни лекарства.
Докторът:
- Проблемите със слуха са в съседния кабинет.

***

- Извинете, защо вашето DVD вдига такъв шум?
- Ами, чете диск.
- Е, на глас ли?

***

– Искаш ли да избягаме от града за Нова Година? Рим, Париж...
– Абсурд! Кой ще претака зелето?


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 30 ноември 2016 г.

В същото време някъде в Будапеща

Предпоследно: Отиваме на предсрочни избори!

Заявявам, че няма да се възползваме от реализирането на следващ управленски мандат! Ние разглеждахме възможността да подкрепим мандат, връчен на РБ или ПФ без да участваме с позициите си в министерствата. 

Няма политическа сила, която да може да поеме мандат за съставяне на кабинет. Отиваме на предсрочни избори. Това заяви преди минути Цветан Цветанов на извънреден брифинг на ГЕРБ в парламента.

Няма да има 300 лв. минимална пенсия

Пенсиите за стаж и възраст ще се увеличат с 2,4% от 1 юли догодина. Това решиха депутатите, приемайки окончателно текстове от Закона за Държавното обществено осигуряване за 2017 г.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще се вдигне с близо 4 лв. - от сегашните 161,38 лв. на 165,25 лв. И двете предложения са на ГЕРБ.

Не бяха приети двете най-обсъждани предложения на Патриотичния фронт. Първото беше: от 1 април минималната пенсия за стаж и възраст да се увеличи на 200 лв. и също оттогава да се повишат всички пенсии, отпуснати към 31 декември 2012 г. Втората идея беше за 300 лв. минимална пенсия - от 1 юли догодина.

Само 5-6 гласа в зала не достигнаха на патриотите да се преборят за 200 лв. минимална пенсия. Гласувалите по тази точка бяха 143-ма, от които 69 - "за", 13 - "против" и 61 - "въздържали се"

В началото на парламентарните дебати по проектозакона настана объркване. Председателката на Народното събрание Цецка Цачева обяви половин час почивка, тъй като "има спор кое трябва да бъде подложено на гласуване и за да стане ясно какво точно ще гласуваме".

Суматохата настъпи, след като трябваше да се гласува чл. 1 от законопроекта, в който са приходите и разходите на цялата пенсионно-осигурителна система. Депутатите се чудеха кой бутон да натиснат, след като вчера бюджетната комисия не подкрепи варианта, предложен от правителството и по думите на председателката Менда Стоянова бе приет "един бюджет чудовище, едно юридическо недоносче".

Малко преди Цачева да обяви почивка депутатите не приеха предложенията на Патриотичния фронт за промени в приходите и разходите на системата. Текстовете бяха свързани с идеите им за увеличение на минималната пенсия.

"1,7-1,8 млн. пенсионери с ниски пенсии очакват държавата да им отдаде заслуженото. Средства има, няма воля и желание", заяви от парламентарната трибуна Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.
В крайна сметка приходите и разходите на Държавното обществено осигуряване бяха приети във варианта, внесен от правителството на Бойко Борисов.

При дебатите по чл. 1 се разрази интересна принципна дискусия, в която бе въвлечена и майката на Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ заяви, че не е съгласен с увеличението на минималната пенсия, предложено от патриотите и се мотивира по следния начин:

"С това предложение забравяме принципа за справедливост в социалното осигуряване. Вие в момента предлагате минималната пенсия да е 60 лв. по-ниска от пенсията на майка ми, която има 38 г. трудов стаж, три от тях като пенсионер, 5 години инженерно образование, 2 години специализации. И постоянно осигуряване на доход над средния за страната. Това е вопиюща социална несправедливост. Това е абсолютно недопустимо. Това е популизъм".
Димитър Байрактаров попита Радан Кънев защо на 1 декември 2015 г. е подкрепил предложението на Патриотичния фронт за 300 лв. минимална пенсия, а сега - не.

"Как тогава не бяхме популисти и вие го подкрепихте. А сега правим същото предложение и вече сме популисти. Като погледнете в огледалото, кой Радан виждате - онзи, който е подкрепил това предложение през 2015 г. или този Радан, който днес е много пресметлив, далновиден и добре виждащ нещата", попита Байрактаров.
И дочака отговора на Радан Кънев:

"Г-н Байрактаров, хванахте ме. Когато видя вота си от 1 декември 2015 г., виждам в огледалото един недопустимо наивен политик, който е гласувал предложение на свой политически партньор, без много внимателно да провери какво гласува. И вярвайте ми това нещо в периода 2014-2016 г. се случи многократно - и с ваши предложения и с предложения на ГЕРБ. Но през 2016 г. не се е случвало и никога повече няма да се случи в бъдеще."
Рамадан Аталай от ДПС обяви, че ще предложи 600 лв. минимална пенсия, но когато се стигна до гласуване на конкретните суми депутатът не направи предложение.


Всяко вдишване на китайците вече ще им струва по 17 цента

На страдащите от смога жители на Китай предложиха да подишат „чист новозеландски въздух по 17 цента на вдишване, пише The South China Morning Post.

"Опакован ръчно чист, обеззаразен и наситен с кислород" новозеландски въздух се продава в бутилки с обем 7,7 литра и струва 219 юана (малко повече от 30 долара). Продавачите твърдят, че всяка бутилка дава възможност купувачът да вдиша 180 пъти. За по-неизкушените се предлага въздух от Канада – той струва 108 юана (16 долара).

За най-икономичните, които решат обаче да се възползват от предложението за чист въздух, има китайски въздух от района на град Вейхай (5 юана или 0,7 долара).

За китайците, живеещи в най-замърсените и с най-гъст смог градове (например Пекин) е предвидена система от отстъпки. Не всички оценяват възможността. „Подишах този въздух, голяма разлика не усещам”, сподели в социалните мрежи впечатленията си един от купувачите на въздуха.

В Китай заради високата концентрация на замърсяване на въздуха от промишлеността небето над градовете с много заводи периодично се скрива в смог. През декември 2015 година властите в Пекин бяха принудени да въведат най-високото „червено” равнище на екологична тревога заради заплахата от силен смог. Тогава Пекинският център за екологически мониторинг съобщи, че съдържанието на опасни за здравето твърди частици във въздуха превиши нормите на Световната здравна организация (СЗО) 20 пъти.



Горанов: Патриотите говорят неща над възможностите си

Управлението не е шега. Тезите на патриотите понякога излизат извън възможностите им. Аз съм за предсрочни избори.

Така финансовият министър в оставка Владислав Горанов коментира в Нова тв "завоя" на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Плевнелиев за бъдещ кабинет на ПФ. Нещо повече - той смята, че служебно правителство трябва да състави Румен Радев, като встъпи в длъжност.

На уточненията на водещите, че влиза в противоречие с шефа на партията си, Горанов сподели, че това е "позицията на финансовия министър, излъчен от Бойко Борисов".

Според мен не трябва да се правят опити за ново правителство в този парламенат. То няма да е достатъчно силно... Този парламент и всеки парламент, в момента в който не може да излъчи стабилно управление, застанало зад някаква ясна доктрина, трябва да си подаде оставката мигновено.

За мен като член на ГЕРБ, като министър от правителството на Бойко Борисов, най-правилното решение е да се мине през избори, за да се разбере урокът, който дадоха българските избиратели.
А за опасенията, че при избори през март ще правят агитация през зимата, Горанов заяви, че ако нямаш какво да кажеш на хората, то и лятото няма да има какво да им  кажеш. По опасенията, че ни е нужен кабинет на националното спасение и че изобщо трябва "да се спасява България" - той попита от какво да се спасява, като страната стои изключително добре и сме втори по ръст в Европа, благодарение на българските граждани и на доброто стечение на икономиката на Стария континент. Само от популизма може да се спасява, допълни министърът.

Не ги упреквам - каза той по повод обещанията на патриоти за 300 лв. минимална пенсия. - Въпреки че понякога тезите им са извън възможностите. Понякога тезите им са това, което хората искат да чуят.
На въпрос - какво ще стане, ако избори повторят същата "шарена" конфигурация в парламента, Горанов заяви да не се плашат желаещите за министри - пак ще има такъв пост.

 Властта няма да изчезне – министри винаги ще има.

В България министри винаги ще има. Те не свършват.

За 20 работни дни този човек, който влезе в изпълнителната власт, трудно ще се ориентира как се стига до министерството... И след това ще трябва да го напусне, каза иронично Горанов.
Според него и други като него от ГЕРБ нядма да дадат реална подкрепа в зала за евентуален кабинет на ПФ.


Бойко Борисов ще получи орден от Виктор Орбан

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов заминава днес по обед на посещение в унгарската столица Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан ще удостои Борисов с отличието "Великия кръст на унгарския орден" на официална церемония в парламента на Унгария.

Според пресцентъра на Министерския съвет наградата е една от най-престижните, като в йерархията е втората най-висока, която може да се дава от унгарската държава.

В рамките на визитата Орбан и Борисов ще проведат среща, на която ще обсъдят въпроси от дневния ред на Европейския съюз.
Посещението трябваше да бъде миналата седмица, но бе отложено заради бунта в бежанския лагер в Харманли.


Фотофакт: Сценаристите на Слави заспаха в парламента

Дискусията за въвеждане на мажоритарна система на изборите, вчера в парламента, буквално приспа сценаристите Филип Станев и Тошко Хаджитодоров.

На тази дата: 30 ноември 1939г. Съветският съюз напада Финландия и започва 100-дневна война

30.11.1939 г. Съветският съюз напада Финландия. Съветската армия масирано нахлува във Финландия, с което се слага началото на кръвополитната 100-дневна Съветско-финска война.

С подписването на Пакт Рибентроп-Молотов Финландия е оставена в сферата на влияние на Съветския съюз. А окупирането и подялбата на Полша показват неадекватната и неангажираща позиция на другите западни държави по преразпределение на териториите на Източна Европа.

По това време СССР има основателни притеснения за района около Ленинград - втория по големина и значение град в Съветския съюз, тъй като се намира в обсега на артилерията на Финландия. А Финландия все повече гравитира към нацистка Германия.

Вместо да потърси решение по пътя на преговорите, Москва през октомври 1939 г. отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация блатист район в Карелия. Финландското правителство отказва. Дискусиите стават разгорещени, тонът на руския печат започва да става заплашителен и на 28 ноември съветското правителство анулира Договора за ненападение от 1932 г., а след два следва интервенцията.

Във войната от страна на СССР са въвлечени 998 100 войници, над 2500 танка и 3880 самолета. Финландия може да противопостави около 340 000 войници, едва 32 танка и 114 самолета. Съветското командване е убедено, че войната ще бъде бърза и победоносна, но не става така. Първоначално руското настъпление е затруднено, тъй като руснаците не могат да прехвърлят достатъчно войски на театъра на бойните действия. Те разполагат само с една-единствена железопътна линия от Ленинград до Мурманск с едно отклонение до финландската граница.

На свой ред командващият финландските войски ген. Карл Густав Манерхейм използва адекватна на терена и на климатичните условия бойна тактика. Финландските войници са по-добре екипирани за зимна война и, за разлика от червеноармейците, не умират с хиляди от неимоверния студ. Те се придвижват се на ски, носят маскировъчни бели дрехи и използват максимално предимствата на природните дадености - безкрайни гори и блата.

Укрепената линия „Манерхайм” не е пробита. Нанесеният спомагателен удар в труднопроходимите райони северно от Ладожкото езеро завършва с пълен неуспех - две съветски дивизии попадат в обкръжение и са напълно унищожени. До края на войната в този район са напълно унищожени пет съветски дивизии. Отразила се е липсата на подготовка за водене на бойни действия изобщо и в частност в зимни условия.

Въпреки всичко военната операция продължава. Към края на февруари съветските войски излизат до финските тилови отбранителни позиции в района на Виборг. Боевете за този град продължават чак до сключване на примирието.

В хода на войната руснаците съсредоточават многократно превъзхождащи в жива сила и въоръжение сили и постепенно вземат надмощие. Малката армия на Финландия започва да се стопява, а боеприпасите привършват. След като финландското правителство не получава обещаната от западните страни помощ се принуждава да поиска мир.

На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и е подписан Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия.

Резултатите от бойните действия са съкрушителни за Съветския съюз. Загубите на Съветската армия са над 321 000 души (126 875 загинали или изчезнали, 188 671 ранени и 5572 пленени), 3543 танка, между 261 и 515 самолета.

Въпреки многократно превъзхождащия противник загубите на Финландия са 70 461 души (25 904 загинали или изчезнали, 43 557 ранени и 1000 пленени), 20-30 танка и 62 самолета. Митът за непобедимостта на Съветската армия се сгромолясва и в определена степен дава допълнителна увереност на Хитлер за успех в агресията срещу СССР.

Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14 октомври 1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918-1920 г.

В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий. Заради агресията и започването на войната СССР е изключен от Обществото на народите.


Вицове, ноември 2016 г.

Паметникът на Славейкови след първия сняг. 
снимка: Пламен Трифонов

СмЕх/Таралеж/


Приемаме поръчки за Нова година. Ценоразпис:
Снежанка и Дядо Мраз - 50 лв.
Снежанка без Дядо Мраз - 100 лв.

***

Отива един човек в централата на КГБ, за да съобщи за изчезналия си папагал:
- Защо ни занимавате с това, а не съобщихте в полицията? - пита служителят от КГБ.
- Просто исках да знаете, че не съм съгласен с нито дума от това, което папагалът ми говори.

***

Жена крещи на мъжа си:
– Пак ли отиваш да се наливаш в кръчмата?! Другата седмица трябва да плащаме наема!
Мъжът отвръща:
– Спокойно, дотогава ще се върна.

***

"Тайната на моето дълголетие е чесънът" - споделя пенсионер. "За никого не е тайна" - отговориха съкооператорите му.

***

Мъж пита жена си:
- Къде беше?
- На курс.
- Това "с" за благозвучие ли го слагаш?
- Не, за множествено число.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


вторник, 29 ноември 2016 г.

Борисов подкрепя правителство на патриотите

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че дължи подкрепа на Патриотичния фронт, ако той получи мандат за съставяне на правителство. Борисов каза това на излизане от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Ние преди 2 години предложихме коалиция на РБ и на ПФ", припомни Борисов.
И изтъкна, че патриотите са подкрепили принципно второто му правителство и сега той е длъжен да направи същото.

"Ако рекат те да направят правителство - това им го дължа и аз. Аз няма да съм министър-председател. Аз мога да съм премиер само, когато е с мандата на ГЕРБ и ГЕРБ е спечелил изборите. Който иска да направи мандат в този парламент трябва да си излъчи премиера, министрите", каза Борисов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова говори след премиера в оставка на "Дондуков" 2 и потвърди, че в залата тема на разговор е било третата политическа сила, която поеме мандат, да опита да състави кабинет. Тя добави, че е имало парламентарни сили, изразили желание да направят правителство в този мандат, но не пожела да говори от тяхно име.

"Когато ние получим мандат за правителство - ще го върнем веднага. Ако третата политическа сила, която получи мандат, реши да състави правителство, ниеоставаме в опозиция в рамките на този парламент. Ресурсът и доверието на 43-ото Народно събрание са изчерпани. Трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори и ние предлагате те да са на 26 март", заяви Нинова.
Социалистката все пак добави, че усещането е било, че по-скоро се отива на избори.

Лидерката на левицата защити позицията на избрания за президент Румен Радев да не участва в заседанието, макар да уточни, че "не му е адвокат". После допълни:

"БСП и кандидат-президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова спечелиха президентски избори, а не парламентарни. Ще носим отговорност за действията на президента след като встъпи в длъжност, ако търсите тук някаква отговорност. Но в Народното събрание си има мнозинство, то си действа и работи. Ние сме опозиция в този парламент. В този момент подхождаме с разум и нашата отговорност е да се приеме бюджета за 2017 г. Затова няма да внасяме предложения между двете четения за закона и ще подкрепим част от текстовете, които отговарят на нашите политики".