събота, 10 декември 2016 г.

Собствеността на фирмата с взривилия се влак е скрита в офшорки в Кипър

Собствеността на фирмата, превозвала композицията, която се взриви рано тази сутрин на гарата в село Хитрино, се крие в офшорни компании, регистрирани в Кипър. Това показва справка на "Дневник" в Търговския регистър.

"Булмаркет ДМ" ООД е компания, създадена през 1996г. и регистрирана в Русе. Занимава се основно с доставка и търговия с пропан-бутан и природен газ, производство на биодизел, ж.п.-превози, пристанищни услуги, обработка на товари, търговия със зърно и други. Фирмата притежава лиценз за извършване на железопътен транспорт.

Справка в Търговския регистър показва, че 40% от "Булмаркет ДМ" се на управителя й Станко Добрев Станков, а останалите 60% - на компанията "Вектра консулт" ЕООД.
Скрита в офшорни компании, появява се Георгиус Георигу

"Вектра консулт" е собственост на кипърската фирма "Борунди Сървисис Лимитид". Тя от своя страна е притежавана от други две регистрирани в Кипър офшорни компании - "Лен секретериъл лимитид" и "Дин номинийз лимитид". И трите офшорки се представляват от Георгиус Георигу, по информация, цитирана от "Биволъ" и "Капитал".

Името на кипърският гражданин се е появявало при проверка и на други офшорни компании около съсобствениците на Първа инвестиционна банка и фирми, кредитирани от банката. "Капитал" отбелязва, че адресът на "Вектра консулт" - ул. "Любен Каравелов" 4 в София съвпада с този на няколко други фирми, свързани с ПИБ като например собственика на ски-съоръженията на Витоша - "Витоша ски".

Преди време сайтът "Биволъ" публикува информация, че Георгиу е собственик на кипърски фирми, които притежават 87% от "Юлен" - фирмата-концесионер на ски зоната в Банско. "Лен секретериъл" и "Дин номинийз", които са и крайни видими собственици на "Булмаркет ДМ", се появяват зад собствеността и на други компании, кредитополучатели от ПИБ.

"Булмаркет ДМ" също е имала кредит към ПИБ, но според регистъра задължението е погасено. В момента тя ползва финансиране от 20 млн. евро от Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, получено през 2015г. за стратегическите проекти на дружеството и рефинансиране.

Сред големите компания за търговия с горива на едро

"На 9 май 1996 г. регистрирах фирмата с идеята да правя нещо от типа на сегашната "Лафка". Така и обаче не стартирах такъв бизнес. Впоследствие дойде идеята за терминал за газ в Русе и цех за ширпотреба в КТМ (старото пристанище в града- бел.ред.), където започнахме да правим бутилки за пропан-бутан", това разказва за старта на компанията управителят й и съдружник Станко Станков в интервю пред русенския вестник "Утро" през април тази година.

От малкото налична информация за Станков в медийни публикации, става ясно че той е бил кмет на родния си град Балчик от 1991 до 1995 година, а след кариерата в местната власт за кратко е директор на клон на Първа частна банка (ПЧБ) в града и след това създава "Булмаркет".

Управителят обяснява пред "Утро", че фирмата е станала "първи частен железопътен превозвач, направихме първата метан станция, имахме първия кораб газовоз, първи терминали за LNG (втечнен газ - бел.ред.), първи камиони на LNG" и че притежава "два морски кораба за пропан-бутан, 4 речни баржи за пропан-бутан, 6 нефтоналивни баржи, 3 тласкача".

От 2014 година е започнало преструктуриране на "Булмаркет" - различните бизнеси се отделят в отделни фирми - "Порт Булмаркет", "Автотранспорт Булмаркет", "Булмаркет Рейл Карго" за жп превозите.

В интервюто Станков уточнява, че "австрийският завод е в отделно дружество - "Оберйостерайхише биодизел", а заводът за растителни масла - в "Олео Протеин". Бизнесът с LNG също ще е в отделно дружество". Компанията подготвя изграждането на терминал в Русе за съхранение и зареждане на речни плавателни съдове, задвижвани с втечнен природен газ. Той е част от проекта "LNG Masterplan Rhein-Main-Danube" по програма "TЕN-T" на Европейския съюз, чиято цел е използването на втечен природен газ като гориво за всички моторни плавателни съдове по реките Рейн, Майн и Дунав.

От сайта на компанията става ясно, че има база и на терминала в Гюргево.

За 2015 г. фирмата има приходи от 217 млн. лв. и е на загуба от 193 хил. лв., но постъпленията са основно от горива. Рафинерията й за биодизел "Астра биоплант" има дори по-голям бизнес - 334 млн. лв. за миналата година, пише "Капитал". Изданинето припомня, че преди време фирмата стана известна след публикации, че нейн кораб е натоварен в Крим, въпреки санкциите на ЕС. Оказа се, че тооварът е от Казахстан и "Булмаркет" не са нарушили санкциите.

Бизнесът с жп превозите

"Булмаркет - ДМ" притежава осем електрически локомотива в движение и още три, които не са в експлоатация, както и с 9 дизелови в движение и 2 за ремонт. Собствените й цистерни за светли горива са 180, а наетите - 90.

Пред "Нова тв" Станко Станков обясни днес, че експлоадиралата композиция е била румънска. Самият влак е бил натоварен на гара "Дружба" в Бургас и е трябвало да стигне до гара "Север" в Русе. Транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че всички правила при товаренето на пропан-бутана са били спазени.



Ген. Радев отиде при ранените: Всички заедно трябва да носим болката на Хитрино

Новоизбраният български президент ген. Румен Радев разговаря с някои от ранените при трагедията в село Хитрино където рано тази сутрин дерайлира влак и се взривиха цистерни с пропан-бутан.

„Трябва всички заедно да носим болката на хората от Хитрино”. Това каза новоизбраният президент на България ген. Румен Радев при посещението си в Шуменската болница.

Там той разговаря с някои от пострадалите при взрива на цистерна с газ в селото.

Радев подчерта, че целият български народ трябва да бъде солидарен с ранените и семействата на жертвите.


„Всичко това е като след бомбардировка. Ако е необходимо, ще бъдат събрани и екипи от психолози, които да консултират пострадалите”, каза още Радев.

Той заяви готовност и да дари кръв, след като стана ясно, че болницата в Шумен има нужда от това.


Цистерни от влак се взривиха край Хитрино, има загинали

Цистерни с пропан бутан, част от товарна влакова композиция на "Булмаркет", експлодираха в Хитрино близо до Шумен. Взривът е станал около 5:30 сутринта на ЖП линията Русия-Варна. Според информацията до момента влакът е дерайлирал на влизане в гарата, в следствие на което е последвал взирв.

Съобщава се за 5-ма загинали и 25 пострадали и материални щети по постройките около гарата.



На място са пристигнали пожарни автомобили, линейки и полиция. Селото е блокирано от МВР и е възможно да се наложи евакуация на населението. В композицията има много цистерни и има опасност от нови взривове. вижението в района е ограничено. От Пътна полиция препоръчват да се минава по разклона Тимарево -Длъжко - Струйно.


По неофициална информация, цистерните, избухнали край гара Хитрино, са на русенската фирма „Булмаркет“, съобщава tvn.bg. В селото се е чул се е силен тътен.
Унищожена е сградата на гарата. Прозорците на много къщи са потрошени, а някои имоти са и запалени.

На място има екипи на пожарната от Русе, Варна и Търговище. Част от цистерните са били с пропилен, три са били с пропан-бутан.
Изпод развалините са извадени до момента 12 души. Тежко пострадалите се изпращат за оказване на медицинска помощ във Варна. Има готовност в спасителните акции да се включат и хеликоптери. Говори се за над 20 разрушени сгради, в това число и на сградата на полицията.


Местните хора, които са изключително уплашени, разказват пред медиите, че една от махалите на селото, е изгоряла напълно и я няма.


Бойко Борисов във Фейсбук: Нека всеки, който може да дари кръв за пострадалите!

Заради сериозния инцидент в Хитрино, във Фейсбук профила си премиерът в оставка Бойко Борисов написа, че е създадена необходимата организация за евакуиране на хората в района. "В момента пътувам към мястото. Обръщам се към всички граждани, които могат да помогнат. Докладваха ми, че болницата в Шумен се нуждае от кръв. Непрекъснато се приемат нови пострадали. Моля, всеки който може, нека кръводари за спасяване на пострадалите", пише Борисов.

„Жена ми изгоря жива”, каза пред камерата на bTV жител на Хитрино. По думите му тя е работела във фурната в близост до гарата в града.

„Станахме след взрива, видяхме пламъци навсякъде, след това се обадихме на 112. Час, час и половина нямаше никой. Жена ми работи във фурната, насочих ги там, жената изгоря жива”, каза той.

По думите му колите на пожарната се налага да излизат извън селото, за да зареждат от околните водоеми и населени места.


Кметът на Хитрино: Тук е абсолютен апокалипсис

Кметът на село Хитрино Нуредин Басри, където стана експлозията с влакова композиция, разказа първите си впечатления от страховития инцидент пред Нова тв.   "От полицията не пускат никого на мястото на трагедията. Казват различни неща - и за изтичане на газ, и за нафта, но трагедията е много голямо. Изгоряла е срадата на полицията.


Дано загиналите да са само четирима, но има и паднали къщи, сега изведоха една жена, има и деца, които са в безопасност. Всичко се простира на 5-6 километра, горят много къщи. Абсолютен апокалипсис е тук. ЖП линията разполовява на две селото, това е частна композиция, която вози някакви опасни товари. Говорих със служителите, които са били на смяна. Казват, че причината е високата скорост, с която е влязъл влакът и е дерайлирал. Засега няма нужда от евакуация на селото, но всички жители са навън.

Обновява се!




На тази дата:10 декември 1868 в Лондон заработва първият в света светофар

1868 г. в Лондон заработва първият в света уличен светофар. Той бил монтиран пред 
Уестминстърския дворец от изобретателя Джон Пийк Найт.

Още преди масовото навлизане на автомобилите трафикът в Лондон започнал да става непоносим. Файтоните се блъскали, а файтонджиите обменяли помежду си различни поздрави. Трябвало да се намери решение на проблема.

На външен вид първият уличен светофар приличал на сигналите, инсталирани по железопътните линии по онова време. Имал семафорни стрелки, работил с газ, а специална ръчка активирала червената и зелена светлина. Само три седмици след монтирането обаче, на 2 януари 1969 г., газовият светофар избухнал и ранил стоящия наблизо полицай.

Едва през 1912 г. американският полицай Лестър Уайър разработил първия електрически светофар в Солт Лейк, Юта. Две години по късно компанията American Traffic откупила патента и монтирала първата светофарна система в Кливлънд, Охайо, на ъгала на „Юклин Авеню” и 105-та улица.

Първата светофарна мрежа е инсталирана в Солт Лейк Сити през 1917 г. и била съставена от шест свързани светофара, които били контролирани едновременно от ръчно управление.


Вицове, декември 2016 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/


– Тате, какво значи „любовник“?
– Това е мъж като всички останали, моето момче, само че не е длъжен да мие съдовете вкъщи.

***

- Искаш ли ракия?
- От какво е?
- Не знам.
- Може...

***

Малкото червейче попитало майка си:– Мамо, къде е татко? – За риба, мамо, за риба!

***

70-годишен мъж при доктора: – Другата седмица ще се женя! – О, чудесно, а на колко години е булката? – 21. – Бих искал да ви предупредя, че прекомерната активност в леглото може да доведе до смъртен случай! – Да умира! Пак ще се оженя!

***

Жените са като мобилни оператори! Или са заети, или са недостъпни, или нямаш достатъчно пари в картата...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 9 декември 2016 г.

Реформаторският блок отказва да прави кабинет

Парламентарната група на Реформаторския блок реши - третият мандат за съставяне на правителство ще бъде върнат веднага, ако президентът Росен Плевнелиев го връчи на тях в понеделник. 

Това обяви съпредседателят на групата Найден Зеленогорски след заседание на депутатите в парламента. В него не участваха представителите на ДСБ.

Ръководството на Софийския районен съд подава оставка

Цялото ръководство на Софийския районен съд (СРС), начело с председателя Методи Лалов, ще подаде днес оставката си.

Това обяви съдия Лалов пред "Нова телевизия" малко преди началото на обявения протест на съдиите от СРС срещу политиката на Висшия съдебен съвет (ВСС). Лалов посочи основните мотиви за протеста и решението за оставка – ВСС не е решил проблема със свръхнатовареността на съда и се е превърнал в репресивен орган, вместо да е аналитичен.

Председателят на съда разкри, че е получил съобщение през "Вайбър" от представляващия ВСС Димитър Узнов, в което се казвало:

"Не изкарвай хората на улицата. Считам, че това не е твое решение".

"Представяте ли си член на ВСС да мисли, че магистрат може да действа под чуждо давление", каза Лалов по повод на съобщението от Узунов.

Колкото до решението за подаване на оставка, председателят на СРС добави, че това е и сигнал към обществото, за да разбере, че положението на магистратите в СРС е нетърпимо. По думите му, районният съд е пробит кораб, който едва се държи на повърхността и вината за това е в бездействието на ВСС през целия му мандат.

"Нека управлението бъде поето от човек, на когото могат да размахват пръст. Съдиите от СРС обаче са млади, будни и независими хора и няма да позволят никой да им размахва пръст. Няма да търпят да им бъде пратен административен ръководител, който ще си позволява да мълчи и да не защитава интересите им. Въпрос на време е ВСС да осъзнае, че трябва да направи дължимото, независимо от състава, в който заседава", каза Лалов.



На тази дата: 9 декември 1931 г. Испания е провъзгласена за република

1931 г. Испания е провъзгласена за република. До началото на 20 в. кралство Испания е в дълбок упадък и криза. В специална позиция в държавата е армията, която е като държава в държавата. С големи облаги и привилегии се ползва в страната и Римокатолическата църква. Но крал Алфонсо XIII и неговото правителство не възнамеряват да извършат необходимите реформи.

Испания запазва неутралитет в Първата световна война. Благодарение на това в годините на конфликта и в десетилетието след него страната отбелязва стабилен ръст на производството и в селското стопанство, и особено в промишлеността. 

През 1923 г. със стабилизиране на ситуацията в Испания се заема генерал Мигел Примо де Ривера. Той извършва военен преврат, разпуска правителството, парламента и политическите партии, налага цензура и установява военна диктатура в страната. Примо де Ривера се опитва да модернизира Испания въз основа на опита на италианските фашисти. Чрез насърчаване на местните предприемачи той постига редица социално-икономически успехи, но под натиска на краля и една голяма част от обществото, което е недоволно от ограничаването на техните права, на 28 януари 1930 г. Примо де Ривера подава оставка и избягва от страната.

Монархията пада когато на 12 април 1931 г. се провеждат свободни избори, в големите градове триумфът на опозиционните партии е несъмнен. Под влиянието на многобройните демонстрации на поддръжниците на републиканската форма на управление на 14 април 1931 г. Алфонсо XIII емигрира, но формално не се отказва от трона. 

В изборите от 28 юни 1931 г. републиканските партии печелят абсолютното мнозинство (над 370) от общо 469-те депутатските места. На 14 юли Учредителните кортеси са открити и незабавно пристъпват към изработването на новата конституция. На 9 декември 1931 г. Основният закон на Втората република влиза в сила. Испания е обявена за „демократична република на трудещите се от всички класи, изградена на основите на свободата и справедливостта”. Първият президент на републиката става Нисето Алкала-Самора и Торес, а първият министър-председател Мануел Асаня. 

Следващите две години, до парламентарните избори през ноември 1933 г., са времето на „новия курс” на републиканските правителства, оглавявани последователно от Мануел Асаня, Алехандро Лерус и Диего Шртинес Барио. Приети са закони за разпускане на Ордена на йезуитите и национализация на имуществото му; за развод и граждански брак; за профсъюзите; за аграрна реформа; за автономен статут на Каталония; за религиозните конгрегации и т.н. В резултат Испания се превръща, поне от законодателна гледна точка, в една от най-демократичните парламентарни републики на стария континент.

След кървавата Гражданска война в Испания (1936-1939), Републиката е свалена от генерал Франсиско Франко, който установява авторитарен режим до смъртта си през 1975. Непосредствено след Втората световна война, Испания е изолирана политически и икономически, поради близостта на Франко с Хитлер и Мусолини.

Страната е приета за член на ООН през 1955, когато страната започва да излиза от автархията и изолацията. От 60-те години испанската икономика отбелязва безпрецедентен растеж, който става известен като „Испанското чудо“. Според завещанието на Франко, след неговата смърт през 1975 принц Хуан Карлос I става крал.

През октомври 1977 г. в замъка Монклоа се сключва споразумението Монклоа: споразумение между политици, партии и търговски съюзи как да се планира и провежда икономиката по време на прехода от диктатура към демокрация. Споразумението се разглежда като първото демократично в Испания. В резултат на това споразумение, новата испанска конституция е одобрена от референдум на 6 декември 1978 и Испания става демократична държава и предоставя автономия на всичките си провинции. През 1986 страната става член на Европейския съюз, което дава нов тласък на икономиката.


Вицове, декември 2016 г.

Моята метростанция...

СмЕх/Таралеж/


Жена към мъжа си:
- Стига си седял пред тоя телевизор...Какво има толкова той което аз да нямам..?
Мъжът отговаря:
Mute...

***

Какво е – „Ултра веган”?
Това е, човек, който яде само растения – починали от естествена смърт!

***

Уморени от борбата срещу кражбата на продукти, шефовете на кланицата набират вегетарианци за персонал.

***

- Като бях малък, бяхме много бедни. Толкова бедни, че ако не бях момченце нямаше да има с какво да си играя по цял ден...

***


В аптеката много възрастна дама пита:
- Имате ли алфа-пет-шест-диметилбензимидазолилкобамидцианид?
- Имаме, това е витамин В12.
- Ох, да, де! Все му забравям името...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 8 декември 2016 г.

Предколедно увеличение на заплатите в съдебната система с 5%

Висшият съдебен съвет (ВСС) предколедно взе решение в четвъртък за увеличаване на основните заплати на магистратите и съдебните служители с 5% със задна дата от 1 септември 2016 г., съобщи "Правен свят".

Предложението не бе подложено на дебат по време на заседанието на Пленума на съвета, а мина като допълнителна точка, озаглавена "Актуализиране на Таблица №1 на ВСС и Класификатор на длъжностите в администрацията, считано от 01.09.2016 г."

Средствата за увеличението идват от икономисани през годината пари от бюджета на съдебната власт и са в общ размер на близо 4 млн. лева. Актуализацията е предвидена в бюджета за 2017 г.

Според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение на най-ниската магистратска длъжност е в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера, припомня "Правен свят".

По данни на НСИ средното възнаграждение в бюджетната сфера за последното тримесечие е 924 лева. Така, след актуализацията възнаграждението на върховните магистрати се вдига от 3493 лева на 3668 лева, на апелативните се увеличава на 3084 лева, за органите в столицата – 2748 лева, на окръжно ниво – 2533 лева, за районния съд и районната прокуратура в София – 2214, а за останалите районни съдилища и прокуратури – 1979 лева.


Топ 300 на най-печелившите компании в България

Аурубис България, БТК и AES - 3C Марица Изток I са на върха на класацията на ICAP Bulgaria "Бизнес лидерите на Българя" за българските фирми най-голяма печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) за 2015 година.

Водещите 20 компании в класацията формират близо 38% от общата EBITDA на всички 300 изследвани фирми, а приходите им от продажби формират съответно 27% от общите реализирани приходи, посочват от ICAB.

Преобладаващият брой компании са представители на отрасъл "Индустрия" и "Услуги", следвани от "Търговия" и "Селско стопанство". В сравнение с класацията за 2014 г. се забелязва ръст на броя на компаниите от сектор "Търговия" (от 59 на 66) докато представителите на "Селско стопанство" намаляват от 13 на 7.

"Бизнес лидери в България" на ICAP Bulgaria прави преглед на първите 300 компании според критерия EBITDA (Earnings before interest, tax, depreciation and amortization) - "Печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация), изчислен на база индивидуалния финансов отчет на съответната компания.

В класацията са включени само тези компании, които са обявили финансовите си отчети за 2015 г. в Търговския регистър или други публични източници преди 31 август 2016 г. и все още са действащи. В нея не попадат представители на финансовия сектор, холдинги, дружества с инвестиционна цел или дружества с държавно участие.

Ето как изглежда подредбата на водещите компании по сектори

Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия

ЕЙ И ЕС - 3С МАРИЦА ИЗТОК І ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 305 461
Позиция в общата класация: №3

Добив и производство на метали

АУРУБИС БЪЛГАРИЯ АД
EBITDA (в хиляди лева): 361 257
Позиция в общата класация: №1

Добивна индустрия

АСАРЕЛ-МЕДЕТ АД
EBITDA (в хиляди лева): 138 413
Позиция в общата класация: №9

Производство на електротехническо оборудване и компоненти

ЕВРО ГЕЙМС ТЕХНОЛОДЖИ ООД
EBITDA (в хиляди лева): 105 152
Позиция в общата класация: №12

Производство на химични продукти

СОЛВЕЙ СОДИ АД
EBITDA (в хиляди лева): 166 642
Позиция в общата класация: №7

Производство на изделия от други неметални минерални суровини

ДЕВНЯ ЦИМЕНТ АД
EBITDA (в хиляди лева): 56 035
Позиция в общата класация: №30

Производство на хранителни продукти

АМИЛУМ БЪЛГАРИЯ ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 48 686
Позиция в общата класация: №37

Производство на напитки

КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ АД
EBITDA (в хиляди лева): 89 454
Позиция в общата класация: №15

Производство на изделия от каучик и пластмаси

ТЕКЛАС - БЪЛГАРИЯ АД

EBITDA (в хиляди лева): 64 412
Позиция в общата класация: №25

Производство на машини и оборудване

МОНТЮПЕ ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 74 007
Позиция в общата класация: №21

Производство на лекарствени вещества и продукти

БАЛКАНФАРМА ДУПНИЦА АД
EBITDA (в хиляди лева): 41 921
Позиция в общата класация: №43

Производство на тютюневи изделия

БЛАГОЕВГРАД - БТ АД
EBITDA (в хиляди лева): 52 866
Позиция в общата класация: №34

Производство и търговия с оръжия и боеприпаси

АРСЕНАЛ АД
EBITDA (в хиляди лева): 39 193
Позиция в общата класация: №46

Производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон

МОНДИ СТАМБОЛИЙСКИ ЕАД
ЕBITDA (в хиляди лева): 37 422
Позиция в общата класация: №50

Производство на кокс и рафинирани нефтопродукти

ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС АД
EBITDA (в хиляди лева): 61 887
Позиция в общата класация: №28

Производство на метални изделия, без машини и оборудване

ЦЕРАТИЦИТ БЪЛГАРИЯ АД
EBITDA (в хиляди лева): 17 404
Позиция в общата класация: №111

Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение

Магна Пауъртрейн Пловдив ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 18 534
Позиция в общата класация: №103

Производство на текстил и изделия от текстил, без облекло

Е. МИРОЛИО ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 30 770
Позиция в общата класация: №61

Производство на дървен материал и изделия от дървен материал и корк, без мебели

СВИЛОЦЕЛ ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 29 799
Позиция в общата класация: №66

Производство на дрехи и облекла

ДЗАЛЛИ ООД
EBITDA (в хиляди лева): 9 521
Позиция в общата класация: №253

Производство на козметични потребителски стоки

ФИКОСОТА ООД
EBITDA (в хиляди лева): 21 463
Позиция в общата класация: №32

Добив на газ

ПЕТРОКЕЛТИК БЪЛГАРИЯ ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 10 914
Позиция в общата класация: №207

Производство на други мебели

ПАРАЛЕЛ ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 13 089
Позиция в общата класация: №169

Телекомуникации

БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 323 056
Позиция в общата класация: №2

Строителство

ВОДСТРОЙ 98 АД
EBITDA (в хиляди лева): 53 755
Позиция в общата класация: №33

Пренос, търговия и разпределение на енергия

ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 127 334
Позиция в общата класация: №10

Транспорт, спедиция, складиране

ПИМК ООД
EBITDA (в хиляди лева): 63 317
Позиция в общата класация: №26

Операции и управление на недвижими имоти

АЙНКАУФС-ЦЕНТЪР СОФИЯ ГМБХ УНД КО КГ, КЛОН СОФИЯ КЧТ
EBITDA (в хиляди лева): 20 171
Позиция в общата класация: №98

Организиране на хазартни игри

НЮ ГЕЙМС АД
EBITDA (в хиляди лева): 53 929
Позиция в общата класация: №31

Дейности в областта на информационните технологии

ХЮЛЕТ-ПАКАРД ГЛОУБЪЛ ДЕЛИВЪРИ БЪЛГАРИЯ СЕНТЪР ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 26 873
Позиция в общата класация: №72

Технически изпитвания и анализи

ПИ ПИ ДИ БЪЛГАРИЯ ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 93 113
Позиция в общата класация: №13

Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци

СОФИЙСКА ВОДА АД
EBITDA (в хиляди лева): 68 189
Позиция в общата класация: №24

Радио и телевизионна дейност

БТВ МЕДИА ГРУП ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 14 783
Позиция в общата класация: №137

Ремонт и инсталиране на машини и оборудване

АТОМЕНЕРГОРЕМОНТ АД
EBITDA (в хиляди лева): 15 195
Позиция в общата класация: №131

Хотелиерство и туризъм

АЛБЕНА АД
EBITDA (в хиляди лева): 23 589
Позиция в общата класация: №82

Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност

АРКОН КОНСУЛТ ООД
EBITDA (в хиляди лева): 21 019
Позиция в общата класация: №95

Разпределение и снабдяване с природен газ

ОВЕРГАЗ МРЕЖИ АД
EBITDA (в хиляди лева): 17 336
Позиция в общата класация: №113

Охранителна дейност

СОТ-СИГНАЛНО ОХРАНИТЕЛНА ТЕХНИКА ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 12 653
Позиция в общата класация: №177

Управление и оползотворяване на отпадъци

МОНБАТ РИСАЙКЛИНГ ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 10 717
Позиция в общата класация: №215

Търговия на едро и дребно с бързооборотни стоки

КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО КД
EBITDA (в хиляди лева): 139 833
Позиция в общата класация: №8

Търговия на едро и дребно с горива

ЛУКОЙЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 84 097
Позиция в общата класация: №18

Търговия на едро и дребно с лекарства

ХЮВЕФАРМА ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 108 737
Позиция в общата класация: №11

Търговия с оръжия и боеприпаси

АПОЛО ИНЖЕНЕРИНГ ООД
EBITDA (в хиляди лева): 88 637
Позиция в общата класация: №17

Търговия с електроника и оборудване

ТЕХНОПОЛИС БЪЛГАРИЯ ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 33 673
Позиция в общата класация: №55

Търговия на едро с машини и техника

ГЕОТРЕЙДИНГ АД
EBITDA (в хиляди лева): 16 793
Позиция в общата класация: №115

Друга търговия

ДЖАМБО ЕС.Б ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 25 686
Позиция в общата класация: №77

Търговия с метали и метални компоненти

РОСТЕХНО ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 15 151
Позиция в общата класация: №133

Търговия на едро и дребно с моторни превозни средства, управление на автопарка

РЕНО НИСАН БЪЛГАРИЯ ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 13 124
Позиция в общата класация: №168

Управление на автопарка и отдаване на автомобили под наем

ЮРОПФЛИЙТ БЪЛГАРИЯ ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 14 365
Позиция в общата класация: №143

Търговия с мебели, осветители и други стоки за бита

ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ АД (дружеството-оператор на IKEA Bulgaria)
EBITDA (в хиляди лева): 13 206
Позиция в общата класация: №166

Търговия с перилни и козметични продукти

ХЕНКЕЛ БЪЛГАРИЯ ОПЕРЕЙШЪНС ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 9 700
Позиция в общата класация: №244

Търговия на едро с адитиви и ингредиенти

ПИК-КО АД
EBITDA (в хиляди лева): 10 159
Позиция в общата класация: №226

Търговия на дребно с облекло

ЗАРА БЪЛГАРИЯ ЕООД
EBITDA (в хиляди лева): 8 864
Позиция в общата класация: №286

Растениевъдство / Зърнопроизводство

ОКТОПОД ИНВЕСТ ХОЛДИНГ ЕАД
EBITDA (в хиляди лева): 18 723
Позиция в общата класация: №102

Търговия на едро със зърно

СЕВАН ООД
EBITDA (в хиляди лева): 13 453
Позиция в общата класация: №161

Животновъдство и птицевъдство

МИЛЕНИУМ 2000 ООД
EBITDA (в хиляди лева): 15 236
Позиция в общата класация: №130

Търговия със семена и препарати за растителна защита

АГРИЯ АД
EBITDA (в хиляди лева): 10 127
Позиция в общата класация: №228


Доган бил закърмен с екзистенциалната темпоралност на руската литература

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган бе удостоен с награда от  Благотворителния фонд за социални инициативи "Народное Единство " – Русия, съобщи пресцентърът на ДСП. Отличието се връчва във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и Република България в областта на духовното сближаване на двата народа.

Номинацията стана повод Доган да изпрати благодарствено писмо до ръководителя на Представителството на Россотрудничество на България, в което изтъква, че за разлика от други случаи, в които е отказвал награди, то тази конкретно е въпрос на чест. Писмото бе публикувано първо от сайта "Епицентър", а впоследствие - и от ДПС. В него Доган заявява, че е "закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература" и посочва, че "който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя".

През 2004 г. лидерът на ДПС получи от тогавашния президент Георги Първанов най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - I степен, но впоследствие го върна. В началото на тази година той получи задочно отличие за лидерство на името на Стефан Стамболов от Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към УниБИТ.


Германия може да връща в България сирийски граждани

В края на миналата седмица Административният съд в Дюселдорф постанови, че Германия може да връща в България сирийски граждани, ако източноевропейската страна им е предоставила бежански статут. Конкретният повод за това решение е жалба на двама сирийци - 40-годишен мъж и неговата 30-годишна съпруга, срещу намеренията на германските власти да ги върнат в България. 

В аргументацията на съда се казва, че и в България признатите бежанци имат право на социални помощи и медицински услуги. Освен това, според съда, няма основание да се очаква, че България ще се отнася "нечовешки и унизително" към бежанците.

Административният съд в Дюселдорф посочва и няколко изключения, при които сирийците, получили бежански статут в България, ще имат право да останат в Германия: например ако са болни и трайно нетрудоспособни. Съдът освен това подчерта, че е наясно с трудностите, с които е свързано търсенето на жилище и работно място в България. Само че "здравите и работоспособни бежанци би трябвало да могат да се грижат сами за своя подслон и издръжка".

Само десет месеца по-рано, през февруари 2016, Административният съд в Саарлуис постанови, че България и Унгария не са "сигурни страни" за бежанците и затова те не трябва да бъдат връщани там. Двете страни допускали "системни нарушения спрямо бежанците" и престоят им там бил "опасен", се казваше в аргументацията на съдиите от Саарлуис.


На тази дата: 8 декември 1980г. в Ню Йорк е застрелян Джон Ленън

1980 г. в Ню Йорк е застрелян Джон Ленън, докато се връща със съпругата си Йоко Оно от звукозаписното студио. Ленън почива по-късно в болницата. Убиецът Марк Чапман получава доживотна присъда. Трагичната гибел на Ленън провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят.

Джон напуска Великобритания в началото на 1971 г. и се мести в Ню Йорк. Спорната му политическа дейност амбицира американските имиграционни власти, които отказват да издадат зелена карта на певеца. Причината е досието на Ленън, страниците на което са опетнени от присъдата от 1968 г. за притежаване на марихуана. 

По-късно е призован да напусне страната. Джон Ленън и Йоко Оно се разделят през 1974 г. и той отлита за Лос Анджелис, където празнува края на войната си с американските имиграционни власти през 1975. Върховният апелативен съд на САЩ отхвърля заповедта за депортиране и Ленън получава зелена карта. 

Убиецът му Марк Дейвид Чапман отправя към него пет изстрела с пистолет и търпеливо изчаква полицията, докато чете „Спасителят в ръжта” на Селинджър. 

На 8 декември Джон Ленън и Йоко Оно имат 30-минутно интервю за радио RKO, проведено между 16.30 и 17.00 ч. Преди това убиецът Марк Дейвид Чапман хваща идола си пред асансьора на Дакота билдинг, където звездната двойка живее в апартамент. Чапман моли музиканта да му даде автограф и подава купената преди два дни плоча на Ленън. Кумирът му я подписва с текста: „Джон Ленън, декември 1980 г.”.

После Джон и съпругата му, придружени от служител на радиото, се качват в автомобил и се отправят за интервюто. Връщат се в 22.48 ч., когато убиецът дебне на улицата пред жилището им. По-късно пред съда портиерът на сградата ще си спомни, че на пейката е седял млад човек, който чете „Спасителят в ръжта” на Дж. Селинджър.

Джон и Йоко слизат от лимузината и се отправят към входа на сградата. Тогава Чапман извиква: „Мистър Джон Ленън!” и от 6 м насочва към музиканта 38-калибров пистолет. Музикантът се затичва към входа, но четири от произведените пет изстрела го застигат фатално. Два куршума попадат в белите му дробове, един - в лявата плешка, и един в гърлото. Нападателят гледа безразлично, хвърля пистолета и невъзмутимо сяда пак на пейката, за да си чете книгата.

Ленън все още е в съзнание на път за болницата, но не стига до нея жив. В клиниката записват часа на смъртта му - 23.07 ч.


Вицове, декември 2016 г.

Енот...

СмЕх/Таралеж/


Съседки си приказват. Една почва да се жалва:
– Ох, всичко ме боли, ръцете, краката, съвсем съм зле със здравето.
Съседките:
– Лъжеш! Вчера от вас излязоха двама мъже, днес още един.
– Ех, че злоба. Едно място да ти е здраво и за него да ти завиждат!

***

Две дами разсъждават на исторически теми:
- Любопитно ми е да разбера - какво са намирали жените в мъжете по-рано?
- Колко по-рано? – пита другата.
- По-рано, преди да измислят парите.

***

Миналата година не ходих на ски в Италия. Тази година реших, да не ходя на ски в Швейцария. Малко да се разнообразя!

***

– Искаш ли да избягаме от града за Нова Година? Рим, Париж...
– Абсурд! Кой ще претака зелето?

***

Турист в Шотландия обърква пътя и спира един човек:
– Извинете, господине, оттук ли сте?
– Да.
– Загубих се! Можете ли да си представите!
– О! Вие сте се загубили?
– Да!
– А обявена ли е награда за този, който ви намери?
– Не, не, аз само загубих пътя… –
– Е, щом няма награда, не вярвам скоро да го намерите!

 Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 7 декември 2016 г.

Доналд Тръмп е човек на годината на списание Time

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е личност на годината според редакцията на сп. "Тайм".

"Мисля, че никога досега не сме виждали личност, действаща по такъв необичаен начин и да окаже такова влияние върху събитията на годината, за добро или лошо", мотивира се главната редакторка на изданието Нанси Гибс.

"Тайм" нарече Тръмп "президент на Разединените американски щати". Наистина избирането му предизвика може би небивали спорове и полемики в историята на САЩ.
Втора в класацията е Хилъри Клинтън, която бе победена от Тръмп на президентските избори.

На трето място са хакерите, които през годината проникваха в компютърните сървъри на големи правителствени организации, политици, знаменитости и обикновени граждани.
В класацията са попаднали също турският президент Реджеп Ердоган, учените, разработили нова технология, свързана с ДНК, както и певицата Бионсе.

Новината за избора на "Тайм" бе обявена първо по телевизия Ен Би Си. Потърсен по телефона, Доналд Тръмп заяви, че присъденото му звание е "много, много голяма чест".

Преди два дни бяха огласени резултатите от онлайн допитването до читателите на списанието. То бе спечелено с голяма преднина от индийския премиер Нарендра Моди.



Борисов: Референдумът е атака срещу държавността

Всички мислеха, че референдумът е атака срещу нас, а всъщност е срещу държавността. Това обяви по време на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, въпреки че ГЕРБ решиха да внесат въпросите от референдума и изразиха надежда, че промените ще бъдат приети.

Борисов споменава референдума, докато говори за бежанците и позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова по въпроса.

Аз внимателно слушах госпожа Нинова, която вече започва да говори по темата за бежанци да се постигнело съгласие. Ами ние една година настояваме за съгласие по темата бежанци! Никой от нас не е предизвикал кризата. Предизвикаха я тези, които разсипаха арабския свят. Има два вида справяне – едното е нехуманно и невъзможно, защото дори и през Унгария, ако не ме лъже паметта, 30 хиляди са минали, въпреки оградите. Но, виждате, постепенно, макар и бавно, Европа се съвзема, прилага мерки и накрая ще се справи. Една година ние точно това обяснявахме, молехме, пари издействахме, ежедневно работехме, ежедневно. Изведнъж се сетиха сега: „Ами дай да се помиряваме по тази тема“. Ние ви искахме помирение много пъти, сега ще носите отговорност и ние по същия начин ще ви питаме, и ще чакаме да видим как по-добре ще се справите и с какви по-различни методи от нашите.

Сиреч, популизмът в цяла предизборна кампания – да ни се обяснява как г-н Радев ще прати армията на границата и ще пази границата, чакам да го видим в действие и тогава с министър Ненчев ще преценим дали сме грешали като не сме изпратили Сухопътните войски да стоят с танковете и артилерията на границата, казва Борисов.


БСП върна мандата на Плевнелиев!

Лидерката на БСП даде на държавния глава папка, на която се казва, че партията й излъчва нея като кандидат за премиер.

От своя страна тя обаче върна мандата, защитавайки мнението си от преди дни, че няма как в рамките на този парламент да бъде съставен нов кабинет.

"Няма да се възползвам от възможността да съставя кабинет", заяви тя.
Очаква се третият мандат да бъде даден на Реформаторския блок, които до ден днешен водят преговори с най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ.


Фотофакт: Риба пресича пътя

Сьомга плува срещу течението на река Скокомиш, 
Вашингтон, излязла от коритото си.
Не, това не са шарани, бягащи от развеселени почитатели на Никулден, а сьомга, движеща се по инстинкт срещу течението при наводнение в щата Вашингтон.

Един ден потомците на тези не ходещи по вода, а „плуващи по суша“ риби може и да се научат да дишат извън водата и да дадат началото на нов еволюционен процес. Както знаем, той винаги завършва с венеца на природата – трапеза с рибни ястия, морски или речни дарове.



На тази дата: 7 декември 1941 г. японският флот напада Пърл Харбър

1941 г. японският имперски флот провежда нападение над Пърл Харбър. Японците осъществяват стратегическа изненада чрез подготвена в строга тайна операция. 

На 26 ноември ударното съединение на японския флот под командването на вицеадмирал Чуичи Нагумо напуска базата си в залива Хитокаппу на Курилските острови и се насочва към Пърл Харбър. Японското съединение включва шест самолетоносача - „Акаги”, „Хирю”, „Кага”, „Шокаку”, „Сорю” и „Дзюйкаку”, на които са базирани 441 самолета. Самолетоносачите са ескортирани от двата линейни кораба „Хией” и „Киришима”, от двата тежки крайцера „Тоне” и „Чикума”, от един лек крайцер и 11 ескадрени миноносци.

Според японския план самолетоносачите и техният ескорт за 11 дни трябва да изминат маршрут от 6000 км северно от обикновения път на параходите, незабелязано да доближат Пърл Харбър и от позиция на 350-400 км северно от островите да стартират палубните самолети. Предпочетен е неделният ден, тъй като тогава повечето институции на американските въоръжени сили работят с намален персонал. Часът на атаката също не е избран случайно - в неделното утро екипажите не са по бойните си постове, а са строени на палубите за издигане на корабните флагове.

Стратегическите цели на атаката са неутрализиране на американския Тихоокеански флот чрез унищожаване преди всичко на тежките линейни кораби и на самолетоносачите, без които американците няма да са в състояние да попречат на японската офанзива в югоизточна Азия. Атакуващите пилоти получават изрична заповед да атакуват само линейните кораби и самолетоносачите, но по време на нападението не всички от тях изпълняват това нареждане и изваждане от строя на военната база Пърл Харбър. 

На 6 декември 1941 г. в късните часове на деня командващият адмирал Того отваря запечатан плик, получен при отплаването. На белия лист има три думи „Тора, Тора, Тора”. Това е заповедта за атаката на Пърл Харбър. В 21.00 ч. флотът достига 158-ия меридиан и се намира на близо 910 км северно от Хаваите. По време на 11-дневното пътуване силни ветрове често разкъсват издигнатите корабни флагове и повече от 10 души изпадат зад бордовете в опити да ги сменят.

В Пърл Харбър САЩ са съсредоточили 8 линейни кораба, 8 крайцера, 29 миноносеца, 9 подводници и 391 бойни самолета. Там обаче считат една японска атака по принцип за възможна, но крайно невероятна. Затова местата на бойните кораби около остров Форд не са подсигурени. Голяма част от екипажите са на брега на острова. Огънят под парните котли на корабите е почти или изцяло угаснал. Без огън под котлите корабите не осигуряват пара за машините си, а процесът на запалване на котела трае няколко часа, докато се достигне необходимото парно налягане.

За защитата на острова е отговорна Сухопътната армия на САЩ, но войските по никакъв начин не са подготвени за атаката. Противовъздушните средства за отбрана не са разпределени във войсковите подразделения, а се намират в складове, тъй като командването не желае да дразни излишно собствениците на намиращите се в близост частни земи. Зенитна артилерия има в отделени складове за муниции, те обаче са затворени. 

По заповед на генерал Шорт самолетите на летищата са преместени от обичайните им позиции в периферията на летателното поле в средата на летището, за да бъдат предотвратени възможни саботажи. Шестте нови мобилни радарни станции, доставени на Хаваите едва през октомври 1941 г., работят единствено между 4.00 и 7.00 ч., когато се очаква японско нападение.

Първата японска вълна от 183 самолета стартира в 6.10 ч. сутринта на 7 декември 1941 г. на разстояние 400 км северно от остров Оаху. Екипажите на самолетоносачите изпращат излитащите самолети с викове „Банзай” („Ура”). Първият сблъсък между силите на Япония и тези на САЩ става в 6.37 ч. местно време пред входа на пристанището. От борда на миночистача „Кондор” съобщават на патрулиращия разрушител „Уорд”, че са видели перископ в близост до входа на пристанището. „Уорд” обаче не открива никаква подводница.

Хаосът е пълен, много американски кораби напускат пристанището, разчитайки на относителната защита на открито море, като повечето от тях са без пълен екипаж. В 8.50 ч. внезапно настъпва втората японска атакуваща вълна от 170 самолета. 

Към 9.45 ч. се оттеглят всички японски машини. Сред последните приземили се е капитан втори ранг Фучида. Той остава във въздуха през време на цялата атака, за да наблюдава причинените щети. След като адмирал Нагумо изслушва първите му отзиви, в 13.30 ч. заповядва оттегляне на флота без следваща атака.

Същинските резултати от атаката са противоречиво оценени. С унищожаването на голяма част от американския тихоокеански военноморски флот през следващите месеци японците получават пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива и срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война се превръща фактически в глобална война.

Японците обаче жънат Пирова победа. На командващия японския флот адмирал Ямамото приписват, че в този ден промълвя: „Това е началото на края. Разбудихме спящия гигант”. Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на неутралните САЩ във войната още на следващия ден - 8 декември. Въпреки че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония.