събота, 28 януари 2017 г.

Гръцки фермери успяха да блокират за часграницата с България

Гръцки фермери успяха днес следобед да блокират за час граничния пункт „Промахон”.

Въпреки засиленото присъствие на гръцката полиция и жандармерия по основните пътища и местата, където са струпани земеделските машини, тракторите тръгнаха на традиционния си поход към границата, съобщава БНР.

Фермерите са успели да заобиколят по планински пътища и така са стигнали на около 200 метра от граничния пункт.

Около 16,30 ч. българските гранични власти на Кулата са били уведомени от гръцките си колеги, че в близост до пункта "Промахон" фермери от близките селища до границата са направили жива верига на пътя, като е имало и няколко земеделски машини.

За да се избегне евентуално напрежение, движението в посока южната ни съседка беше преустановено за около час. В събота вечерта движението беше възстановено.

Вътре в Гърция блокадите по магистралата Солун-Атина са на три места.

Земеделци разположиха тракторите си и покрай магистралата, водеща към ГКПП Евзони на границата с Македония, и пункта за таксуване в Малгара, Северна Гърция.

Фермерите планират в понеделник да преградят път и край летището в Солун.


ЦИК оряза машинното гласуване... "Нова Република" ги даде на ВАС

ЦИК бойкотира машинното гласуване и застрашава честното провеждане на изборите, твърдят от "Нова република" по повод решението на Централната избирателна комисия на парламентарните избори на 26 март отново само 500 секции да са оборудвани с машини за гласуване.

ЦИК си е позволила да пренапише Изборния кодекс и така застрашава провеждането на честни избори за ново Народно събрание, твърдят от дясното формирование.

Законът задължава ЦИК да осигури възможност за машинно гласуване във всяка една изборна секция. Без да се съобразява със закона обаче, ЦИК взе решение да проведе машинно гласуване само в 500 секции, коментират от "Нова република" и настояват този тип вот да е достъпен във всички 12 хиляди секции на 26 март.

„При произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. машинно гласуване се произвежда в 500 избирателни секции в населени места, разположени на територията на страната в 31 изборни райони. Адресите и номерата на избирателните секции, в които ще се произведе машинно гласуване, се определят с решение на ЦИК и се публикуват на интернет страниците на ЦИК и РИК”, се казва в решението на ЦИК от 27 януари.

Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров са внесли жалба до Върховния административен съд. Според тях последното решение на ЦИК противоречи на Изборния кодекс и по-конкретно чл. 212, уреждащ именно машинното гласуване.

От "Нова република" настояват, че машинното гласуване е необходимо, за да се предотврати повтарянето на хаоса и подправянето на протоколи, както в "Арена Армеец" от местните избори през 2015 г.

„Машинното гласуване гарантира това повече да не се случва. А сега ЦИК не само че нарушава закона, не само че застрашана честността на изборите, но и си присвоява правото да решава къде да прилага закона и къде да не го прилага. Това е произвол, който позволява огромни машинации“, предупреди Петър Славов.

Четиримата десни политици припомнят, че в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс са предвидени изключения за експерименталното въвеждане на машинно гласуване. Тези изключения обаче са само за 2015 и 2016 година. Те очакват ВАС да отмени решението на ЦИК и в цялата страна българите да могат да гласуват машинно още на 26 март.

В петък в интервю за БНТ служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че оборудването на всички секции с машини за гласуване до 26 март е непосилна задача.

Oт овчари те станаха най-могъщите мафиоти в света

Той е модерен Кръстник от ново поколение. Казва се Антонио Пиромали, син на Джузепе Пиромали. 44 годишен е  и ръководи един от основните клонове на калабрийската мафия, известна с името - ндрангета.

Антонио става кръстник, защото баща му Джузепе Пиромали е в затвора от 1999 година при строг режим, специално създаден за мафиоти. По времето на бащата ндрангетата се занимава предимно с дрога, която идва от Латинска Америка. В тяхна полза работи и факта, че центърът на клана е в град Джойа Тауро - едно от най-големите пристанища в Средиземно море.

Но днес Антонио живее не в дебрите на Южна Италия, където обикновено се подвизава мафията, а в Милано - индустриалната столица на Ботуша. Той се премества по желание на баща си. Така не бие толкова на очи, а всъщност продължава активно да ръководи делата на клана. Като започва да върти и нов бизнес - контролира един от големите пазари на Милано.

Той обаче запазва контрола върху Джойа Тауро. Благодарение на роднини и верни сътрудници поддържа връзки с родната земя.

В Джойа Тауро всички се страхуват от мафията, защото знаят, че тук командва ндрангетата. Дотолкова, че през 1993 година поради връзки с мафията е разпуснат общинския съвет на града. Представете си за какво става въпрос. Но това е било още по времето на стария кръстник - на Джузепе Пиромали.

Сега е времето на младите - на Антонио Пиромали. Бос, чийто глас се е чувал надалече. От него са искали разрешение дори за покупко-продажба на магазини, той казва последната дума за цената. Той разрешава и всички вътрешни спорове в клана - постановява кой на кой трябва да върне пари и слага край на неразбирателствата.

Но на 26 януари Антонио беше арестуван в Милано. Плешивата му глава се наведе само веднъж и то не по негово желание, а под натиска на ръката на полицая. Така изглежда ареста на младия Кръстник, когото в ранната сутрин на 26 януари отведоха на топло. Преди да се качи, той се оглежда наоколо, хвърля поглед към входната врата на дома си и за минута през лицето му минава сянка на отвращение. Отвеждат го униформени, а той цял живот е свикнал да плюе по полицаите.

Пет сутринта е, лека полека броят на колите започва да се увеличава. Никой не знае обаче, че в тази кола е един от принцовете на ндрангетата, наследникът на криминалната династия Пиромали от Джойа Тауро. Семейството, което с дон Момо, Джироламо Пиромали, чичото на Антонио и брат на баща му Джузепе, по прякор Фачаца, превърна ндрангетата от овчари-мафиоти и селяни в най-могъщата криминална организация на света.

С него е арестувана и жена му - 44 годишната Лоредана Шака, учителка в Милано.

Стар клиент на правосъдието

През 2008 година се провежда голяма антимафиотска операция под кодовото име "Сто години история". Пиромали е арестуван за мафиотска дейност. Излиза от затвора през октомври 2015 година. И първото нещо, което иска, е да мине през пазара за зеленчуци и плодове в Милано.

Пазарът в Милано

Пиромали е човекът, който контролира пазара. Кръстникът иска да се поразходи покрай сергиите и да отпразнува завръщането си. Продавачите са втрещени, те стоят като вкаменели, когато по походката разпознават Пиромали.

Всички на пазара знаят каква слава се носи за боса и колко жесток е той. "Антонио веднага преминава към съществените неща, не се церемони. Както си седиш, ще те убие. Точка. Ще те убие с усмивка, ще те накара да повярваш, че ти е простил и може би вече е решил наистина да ви убие. Такъв е Антонио" - разказва един от разкаялите се мафиоти - Антонио Русо.

Друг разкаял се мафиот Арканджело Фурфаро обяснява, че Пиромали години наред контролират пазара за зеленчуци и плодове в Милано. "Тяхната цел е да са колкото се може по-незабележими и го правят наистина по един изключителен начин".

Според Фурфаро схемата е следната: "В Милано е същото, като в Калабрия. Една и съща система. Да не се набиваш на очи".

"Антонио Пиромали упражнява контрол върху пазара за зеленчуци и плодове в Милано посредством създаването на сложна схема от фирми и с помощта на много съдружници и помощници, координирани с цел да доминират на пазара, използвайки мафиотското влияние на неговата личност". Това е заключението на разследващите - описано в заповедта за задържане, дълга 2185 страници.

Следователите разкриват огромна мрежа, която се простира от бреговете на Реджо Калабрия до Милано, и чак до САЩ. В момента ФБР извършва щателно разследване за задокеанските дела на Пиромали. Ясно е, че цялата зона на калабрийското пристанище Джойа Тауро е била контролирана от клана, но също и фирми в областта на недвижимите имоти, търговията с плодове и зеленчуци и магазини за дрехи на известни френски марки.

Полицията е конфискувала имоти, фирми и др. на стойност 40 милиона евро.

Бизнесът на мафията

Антонио разполага с много пари в брой. Той изпира капиталите, като инвестира в износ на зехтин, търговия със сушени плодове, недвижими имоти, магазини за дрехи. Цялата работа е доста сложна - той координира множество доверени свои хора и разпределя стоките на различни пазари - в Милано, но също и в САЩ, а и в Румъния.

В Джойа Тауро работата се движи от строителната фирма на Паскуале Гуеризи, доверен човек на Антонио Пиромали. Продължава и традиционната им дейност с наркотрафика в рамките на пристанището. Кланът присъства и в местната икономика.

В Щатите ндрангетата изнася машини за производство на зехтин благодаретие на член на клана, който е американец от италиански произход. Пиромали държат и хотели и участват активно в бизнеса с недвижими имоти.

Накрая става ясно участието на клана в проект за реализиране на мол в Джойа Тауро.

Въпреки огромните усилия на италианската държава в борбата с мафията, тя не умира. И трите големи разклонения - мафия в Сицилия, камора в Неапол и ндрангета в Кампания продължават активно да действат. Нещо повече, те разширяват периметъра си на действие и, както в случая с Пиромали, окупират и Милано. Като октопода - отсичаш едно пипало, а на негово място изниква друго. До следващата операция и следващия арест.


Генерал Решетников нападна Радев

Директорът на Руския институт за стратегически изследвания генерал Леонид Решетников нарича българите "народ-страдалец" и критикува президента Румен Радев за смяна на проруската позиция в материал за руското издание "Царьград".

По думите му едва встъпилия в длъжност Радев променил своите проруски възгледи от периода на кандидат-президентската кампания.

"На първата си пресконференция Радев увери, че той е натовски генерал, който не споделя позицията за дружба с Москва", пише Решетников, който нарича маневрата на президента "преобуване".

"Народът на България е народ-страдалец. Той иска промени, но не ги получава. Падат му се политици, неспособни да прекроят историята", смята генералът, който преди време влезе в спор с лидера на БСП Корнелия Нинова относно това дали е съгласувана с него кандидатурата на Радев.

Според Решетников вакуумът, който се образува от изтеглянето на Русия от България и Балканите е запълнен от Щатите. Същевременно мнозинството българи настояват за взаимодействие с Русия, твърди той.

"У мнозина се появява желание да махнат с ръка за всичко, да заминат. От България са заминаха два милиона. Заминаха и работят в Европа", казва Решетников.


На тази дата: 28 януари 1982 г. командоси успяват да освободят пленен US генерал с помощта на екстрасенси

Италиански командоси успяват да освободят без нито един изстрел американския бригаден генерал Джеймс Дозиър, отвлечен 42 дни по-рано от лявата терористична организация „Червените бригади“.

В атаката против наблюдаван от няколко дни апартамент в Падуа са задържани петима терористи, включително една жена. По-късно показанията им позволяват да се стигне до други членове на организацията и да се разкрие убийството на бившия премиер Алдо Моро през 1978 г.

Любопитни факти:

През 1981 г. терористи, преоблечени като водопроводчици, отвличат американския генерал Джеймс Дозиър от дома му в италианския град Верона. През първите дни на опитите да го намери италианското правителство отказва да сътрудничи на САЩ. Отчаяните американски военни се хванали за последната сламка – обърнали се към екстрасенсите от програмата Grill Flame за оценка на хора със свръхестествени способности, които да събират надеждна разузнавателна информация.

Един от екстрасенсите заявил, че генералът е задържан в тухлена сграда с червен покрив. Друг негов „колега” предположил, че става въпрос за къща в малкия северен град Падуа. Няколко дни по-късно италиански отряд за бързо реагиране спасил Дозиър от място, което отговаряло напълно на описанието.

Десетки учени и частни фирми провеждат експерименти с екстрасенси. Изследователи на фирмата Boeing например накарали през 60-те години група доброволци да контролират генератор на случайни числа само със силата на мисълта си. Изходът бил успешен, но само в някои от случаите. Несигурността на резултатите е причината свръхестественото още да не е на щат в световните въоръжени сили.


Вицове, януари 2017 г.

Русия...

СмЕх/Таралеж/


Ако Мексико престане да изпраща дрога в продължение на 2 месеца на САЩ, те сами ще си бутнат стената...

***

Преди 2000 години солта е била най-ценната стока, а сега я хвърлят по улиците да топят леда и да ни ръждясват колите.

***

Мачът на Григор да се отработва другата събота е първото решение на служебното правителство.

***

50 годишен отива в дома на любовницата си, която живеела на 15 етаж. Тъкмо влязъл във входа и видял бележка:
"Асансьорът не работи"
"Няма страшно, на крилете на любовта направо ще полетя при нея"
До третия етаж се качил на бегом, до шестия взел да пъхти, до деветия взел да лази, на дванайстия взел валидол, на четиринайстия седейки на една постелка си помислил:
"Офффф....Дано да я няма"....

***

В елитен ресторант влиза клиент, който сяда на масата и връзва салфетката около врата си. Управителят вика веднага сервитьора и му казва:
- Опитай да му обясниш най-тактично, че това не се прави.
Сервитьорът отива при клиента и му казва:
- Извинете сър, да ви обръсна или да ви подстрижа?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 27 януари 2017 г.

7 % одобрение за главния прокурор

През януари 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров се ползва със 7 % обществено доверие, или положителна оценка, според редовното тримесечно проучване на агенция "Алфа рисърч", осъществявано съвместно с Нова телевизия, проведено между 14 и 22 януари.

Положителната оценка през юни 2013 г. е била 31 %, след което колебливо, но трайно е спадала, за да стигне сегашното ниво от 7 %. Същевременно неодобрението, или отрицателната оценка, е нараствала плавно от 24 % през юни 2013 г. до сегашните 47 %, въпреки изявите на главния прокурор пред масова публика, като писмото му до "Шоуто на Слави" или изказванията пред изборни секции, предавани по телевизията. И въпреки интензивната поредица от повдигнати обвинения срещу министри след оставката на правителството.

Президентът представи служебния кабинет

"Чувството за хумор на проф. Герджиков ще бъде необходима противоотрова във време на остра предизборна кампания".

С тези думите президентът Румен Радев представи служебния премиер Огнян Герджиков. Той припомни, че Герджиков е юрист с безспорен авторитет и политик, който е бил изпратен от поста си с аллодисменти, което рядко се случва. Президентът добави, че Герджиков е човек на диалога.

"Скъпи сънародници, от днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Служебното правителство има ясно очертани приоритети - нормално функциониране на държавата до следващото легитимно правителство. Провеждане на честни избори, подготовка на председателството на ЕС. Гарантиране на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната, реда и сигурността на българските граждани. Спокойно и ефективно работеща държавна администрация", каза Радев.
Той изтъкна, че трябва да се вземат всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации. Радев посочи, че в новото правителство има предвиден пост вицепремиер по подготовка на председателството на ЕС.

"Служебното правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, те да бъде осветени и предотвратени. Нулева тоелрантност към случаите на корупция. Щщ следя за спазването на върховенството на закона. Призовавам служебното правителство да запази надпартийност", заяви Радев.

Благодаря на президента Румен Радев за огромното доверие, което отправи на мен и моите колеги. Като студентски преподавател и автор искам да разтълкувам какво значи за мен „служебно правителство”. От една страна това е преди всичко служене – служене на народа и родината. Встъпвайки в длъжност искам ясно да заявя, че управляваното от мен правителство е готова да служи точно по този начин. Това заяви служебният премиер в първото си слово след официалното му представяне на "Доднуков" 2.

"На второ място искам да се обърна към правителството на Бойко Борисов, което вече е в оставка – всичко добро, което сте направили ще бъде надграждано, а допуснатите грешки – поправени", заяви той.

"Последните десетилетия сме свидетели на безобразия в изборния процес. Това е грозно и недостойно. Навремето се е търгувало с роби, сега с избори. Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде ако не пресечена, то поне редуцирана", обеща Герджиков.


"Освен изборите ни предстои и подготовка на България за председателството на ЕС. Надявам се да нямате очаквания още от първия ден да обявим подробните си планове - трябва първо да се запознаем с обстановката", поясни той.

„Приказка за стълбата“ от Христо Смирненски

Когато през 2001 г. Огнян Герджиков стана председател на Народното събрание, той подари на всички 240 депутати копие от „Приказка на стълбата“ – остра сатира, последната творба на Христо Смирненски, в която поетът разобличава политическите ренегати, въздигнали се от социалните низини и станали „принцове“. Днес е денят, в който проф. Герджиков се завръща в политиката след години наред отсъствие – той встъпи в длъжност като служебен министър-председател.

„Приказка за стълбата“ е емблематичен текст в българската литература – и си струва да се припомня винаги на политиците ни, при всеки подходящ повод, вече близо век след създаването си. Все пак Смирненски неслучайно я посвещава на всички, които ще кажат: „Това не се отнася до мене!“.

Приказка за стълбата
Христо СМИРНЕНСКИ

Посветено на всички, които ще кажат:
„Това не се отнася до мене!“

— Кой си ти? — попита го Дяволът…

— Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци са мои братя. О, колко е грозна земята и колко са нещастни хората!

Това говореше млад момък, с изправено чело и стиснати юмруци. Той стоеше пред стълбата — висока стълба от бял мрамор с розови жилки. Погледът му бе стрелнат в далечината, дето като мътни вълни на придошла река шумяха сивите тълпи на мизерията. Те се вълнуваха, кипваха мигом, вдигаха гора от сухи черни ръце, гръм от негодувание и яростни викове разлюляваха въздуха и ехото замираше бавно, тържествено като далечни топовни гърмежи. Тълпите растяха, идеха в облаци жълт прах, отделни силуети все по-ясно и по-ясно се изрязваха на общия сив фон. Идеше някакъв старец, приведен ниско доземи, сякаш търсеше изгубената си младост. За дрипавата му дреха се държеше босоного момиченце, и гледаше високата стълба с кротки, сини като метличина очи. Гледаше и се усмихваше. А след тях идеха все одрипели, сиви, сухи фигури и в хор пееха протегната, погребална песен. Някой остро свиреше с уста, друг, пъхнал ръце в джобовете, се смееше високо, дрезгаво, а в очите му гореше безумие.

— Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци ми са братя. О, колко грозна е земята и колко са нещастни хората! О, вие там горе, вие…

Това говореше млад момък, с изправено чело и стиснати в закана юмруци.

— Вие мразите ония горе? — попита дяволът и лукаво се приведе към момъка.

— О, аз ще отмъстя на тия принцове и князе. Жестоко ще им отмъстя зарад братята ми, зарад моите братя, които имат лица, жълти като пясък, които стенат по-зловещо от декемврийските виелици! Виж голите им кървави меса, чуй стоновете им! Аз ще отмъстя за тях! Пусни ме!

Дяволът се усмихна:

— Аз съм страж на ония горе и без подкуп няма да ги предам.

— Аз нямам злато, аз нямам нищо с което да те подкупя… Аз съм беден, дрипав юноша… Но аз съм готов да сложа главата си.

Дяволът пак се усмихна:

— О, не, аз не искам толкоз много! Дай ми ти само слуха си!

— Слуха си? С удоволствие… Нека никога нищо не чуя, нека…

— Ти пак ще чуваш! — успокои го Дяволът и му стори път. — Мини!

Момъкът се затече, наведнъж прекрачи три стъпала, но косматата ръка на Дявола го дръпна:

— Стига! Спри да чуеш как стенат там доле твоите братя!

Момъкът спря и се вслуша:

— Странно, защо те започнаха изведнъж да пеят весело и тъй безгрижно да се смеят?… — И той пак се затече.

Дяволът пак го спря:

— За да минеш още три стъпала, аз искам очите ти!

Момъкът отчаяно махна ръка.

— Но тогава аз няма да мога да виждам нито своите братя, нито тия, на които отивам да отмъстя!

Дяволът:

— Ти пак ще виждаш… Аз ще ти дам други, много по-хубави очи!

Момъкът мина още три стъпала и се вгледа надоле. Дяволът му напомни:

— Виж голите им кървави меса.

— Боже мой! Та това е тъй странно; кога успяха да се облекат толкоз хубаво! А вместо кървави рани те са обкичени с чудно алени рози!

През всеки три стъпала Дяволът взимаше своя малък откуп. Но момъкът вървеше, той даваше с готовност всичко, стига да стигне там и да отмъсти на тия тлъсти князе и принцове! Ето едно стъпало, само още едно стъпало, и той ще бъде горе! Той ще отмъсти зарад братята си!

— Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци…

— Млади момко, едно стъпало още! Само още едно стъпало, и ти ще отмъстиш. Но аз винаги за това стъпало вземам двоен откуп: дай ми сърцето и паметта си.

Момъкът махна ръка:

— Сърцето ли? Не! Това е много жестоко!

Дяволът се засмя гърлесто, авторитетно:

— Аз не съм толкова жесток. Аз ще ти дам в замяна златно сърце и нова памет! Ако не приемеш, ти никога няма да минеш туй стъпало, никога няма да отмъстиш за братята си — тия, които имат лица като пясък и стенат по-зловещо от декемврийските виелици.

Юношата погледна зелените иронични очи на Дявола:

— Но аз ще бъда най-нещастният. Ти ми взимаш всичко човешко.

— Напротив — най-щастливият!… Но? Съгласен ли си: само сърцето и паметта си.

Момъкът се замисли, черна сянка легна на лицето му, по сбръчканото чело се отрониха мътни капки пот, той гневно сви юмруци и процеди през зъби:

— Да бъде! Вземи ги!

…И като лятна буря, гневен и сърдит, разветрил черни коси, той мина последното стъпало. Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна пируващите князе, погледна доле, дето ревеше и проклинаше сивата дрипава тълпа. Погледна, но нито един мускул не трепна по лицето му: то бе светло, весело, доволно. Той виждаше доле празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.

— Кой си ти? — дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.

— Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!


Радан Кънев към "Да, България": Ако се скрием в суетата си, утре противниците ще са по-мощни"

Лидерът на ДСБ и създател на новия десен проект "Нова република" Радан Кънев отговори във фейсбук профила си на отказа на партията на Христо Иванов да се явят заедно на изборите на 26 май.

"Очаквах смелост, зрялост и решителност от всички политически съратници за обща битка за радикална съдебна реформа и изкореняване на корупцията. Научих от медиите, че Христо и групата около него отказват да се включат в тази битка заедно с нас. Всеки сам решава докъде му стигат силите. Желая успех", написа Кънев.

Днес обаче има нужда от смелост и решителност. Нова Република вече започна битка – битката е тук и сега. Не е някъде в неясното бъдеще, когато пораснем. Битката е за незабавна промяна, за безусловна капитулация на мафията, за свободна икономика. Битката е тежка, а противниците са мощни и дебели.

Много от основателите на „Да, България“ са наши политически приятели и осъзнават много добре, че нямаме време. Ако не влезем в бой днес и се скрием в суетата си, утре противниците на България ще са още по-мощни и още по-охранени. А животът на сънародниците ни - още по-труден и без перспектива.

Нова Република влезе смело в битката – тя не е само с мафията. Битката е и за Нова Република, нова икономика и нова надежда за нацията ни.

Надежда, която се ражда от смелостта.

Много десни избиратели очакваха, че двете формации ще влязат в предизборна коалиция.

Като правосъден министър Христо Иванов и неговата борба за съдебната реформа се радваха на силна подкрепа от Реформаторския блок, част от който тогава бе и Радан Кънев. Именно след оставката на Иванов като правосъден министър, Радан Кънев обяви, че излиза в опозиция.


Служебният кабинет встъпва в длъжност днес

Назначеният от президента Румен Радев служебен кабинет ще встъпи в длъжност днес. Служебните премиер, вицепремиери и министри ще бъдат представени в президентството. Държавният глава ще представи и приоритетите на служебното правителство, чиято основана задача е да подготви предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Служебен премиер е проф. Огнян Герджиков, който ще има четирима служебни вицепремиери - д-р Илко Семерджиев (служебен министър на здравеопазването), ген. Стефан Янев (служебен министър на отбраната), Деница Златева (служебен вицепремиер по българското председателство на ЕС) и Малина Крумова (служебен вицепремиер по еврофондове).

Служебни министри са Кирил Ананиев (финанси), Гълъб Донев (социална политика), доц. Теодор Седларски (икономика), Пламен Узунов (вътрешни работи), Ради Найденов (външни работи), Мария Павлова (правосъдие), проф. Николай Денков (образование и наука), Христо Алексиев (транспорт), Николай Павлов (енергетика), проф. Христо Бозуков (земеделие и храни), Ирина Костова (екология), Стела Балтова (туризъм), Спас Попниколов (регионално развитие), Рашко Младенов (култура) и проф. Даниела Дашева (спорт).

На обяд кабинетът в оставка на Бойко Борисов ще предаде властта на служебния кабинет в Министерския съвет. После служебните министри ще поемат ресорните министерства от предшествениците си.


Скандал във Ватикана на тема презервативи

Публичен конфликт на тема презервативи и уволнението на висш член от ръководството на Малтийския рицарски орден вбеси папа Франциск.

Постът Велик магистър на Малтийския рицарски орден по принцип е  до живот, но това не важи за принц Матю Фестинг, 67-годишният британец, който заемаше длъжността в последните девет години. Тази седмица папа Франциск го помоли да подаде оставка заради големият скандал на тема... презервативи.

Скандалът успешно би могъл да се превърне в тема за следващ роман на Дан Браун, шегува се Барби Латза Надо от "Дейли Бийст".

Всичко започва миналия месец, когато Фестинг уволнява Великия канцлер на ордена - германеца Албрехт Фрайхер фон Бьоселагер.

Причината е, че Бьоселагер е премълчал факта, че в една от двете католически мисии, които е ръководил от името на Малтийския орден, освен духовна помощ на жени, принудени да проституират в Мианмар, са раздавали и презервативи. Католическата църква забранява използването на каквито и да е противозачатъчни средства и го счита за смъртен грях.

Според Общата програма на ООН срещу ХИВ/СПИН през 2014-а около 220 000 души в Мианмар са заразени с ХИВ, а около 11 000 са починали през същата година от свързани болести.

Безплатното разпространение на презервативи определено е един от начините за борба срещу ХИВ/СПИН сред проститутките и уязвимите групи според различни международни организации.

Висшите членове на Малтийския рицарски орден обаче, независимо че не са свещенослужители, все пак полагат обичайните строги обети за безбрачие и послушание на Католическата църква.

Суверенният военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта (официалното пълно название на ордена) датира още от времената на кръстоносните походи и е подчинен на Ватикана. Той има 13 500 членове, 25 000 служители и 80 000 доброволци, които са задължени да спазват католическия морал.

Въпросът обаче в случая е не кой определя тези правила, а кой следи за спазването им?

Бьоселагер разбираемо не е бил особено щастлив от факта, че е уволнен. И съдейки по сайта на ордена, уволнението му не е минало гладко.

След като е установено, че Бьоселагер е прикрил факта за раздаването на презервативи, две мисии са затворени (третата продължава да функционира, за да се избегне възникването на вакуум в областта на медицинската помощ). След това Фестинг иска той да се оттегли, но той отказва.

"След отказа на Бьоселагер, в крайна сметка Великият магистър Фестинг нямаше друг избор, освен да му нареди по условията на Клетвата за послушание, в присъствието на Великия командир и Кардинал-патрона, да се оттегли", гласи изявлението за пресата на ордена.

Бьоселагер обаче отново отказва.

В резултат на това Великия командир, с подкрепата на Великия магистър и Суверенния съвет и повечето членове на ордена по света, започва дисциплинарна процедура. Според нея се отнема не само членството в ордена на провинилия се, но и всички заемани от него постове.

В следствие на това Бьоселагер се обръща за съдействие към самия папа.

Той се оплаква, че е бил освободен при неприемливи обстоятелства и със сигурност е спазвал доктрината на Франциск, що се отнася до милосърдието и служението на отритнатите, които не винаги могат да се придържат към всички устои на католицизма.

Папа Франциск се съгласява с неговите аргументи и назначава петчленна комисия, която да разследва конфликта в Малтийския орден и по-специално обстоятелствата около уволнението на Бьоселагер.

Решението на папата е посрещнато с неподчинение.

Като се позовава на собствената си конституция, Върховната магистратура на Суверенния съвет на Малтийския рицарски орден разпространява изявление, в което описва защо на практика отказва да се подчини на папата и на неговия държавен секретар.

"Върховната магистратура на Суверенния малтийски орден научи за решението на Светия престол да назначи петчленна група, която да разкрие обстоятелствата около смяната на бившия Велик канцлер.

Смяната на бившия Велик канцлер е действие на вътрешната администрация на Суверенния малтийски орден и в резултат на това попада изцяло и само в негова компетенция. Гореспоменатото назначение е в резултат на погрешно разбиране от Държавния секретариат на Светия престол", гласи изявлението.

"Великият магистър с цялото си уважение вчера разясни ситуацията в писмо до папата, като посочи причините, поради които предложенията на Държавния секретариат са неприемливи".

Папа Франциск обаче не мисли по този начин.

Затова Ватикана разпространи собствено изявление, в което разясни ситуацията.

"С цел подкрепа и продължаване на тази щедра мисия, Светият престол потвърждава доверието си в петте члена на групата, назначена от папа Франциск на 21 декември 2016, да го информират за настоящата криза в ръководството на ордена, и отхвърля на база притежавани от Светия престол документи всякакви опити да се дискредитират членовете на групата и тяхната дейност", се казва в изявлението.

"Светият престол разчита на пълно съдействие от всички в тази деликатна ситуация и очаква доклада на гореспоменатата група, за да приеме в рамките на компетенцията си най-адекватни решения за благото на Суверенния малтийски военен орден и Църквата".

Малтийските рицари отново не се впечатляват от папското изявление. И пак отказват да съдействат на групата, определена от папата.

Тогава Франциск решава, че е време Фестинг да се оттегли.

Той го вика във Ватикана и поисква оставката му, която според говорител на Малтийския орден, охотно е подадена веднага.

Сега Ватиканът ще назначи временен лидер, докато Малтийските рицари не проведат собствени избори за наследник на поста на Фестинг.

Въпреки че случилото се може да звучи твърде средновековно и дори макавелиански, дори по стандартите на Рим, има и друг - и то американски - фактор, намесен в цялата скандална случка.

Председателят на Суверенния съвет на Малтийския орден е самият кардинал Реймънд Лео Бърке, американец, който води кампания срещу папа Франциск, като го обвинява, че създава впечатлението, че правилата за разводите и повторните бракове на католиците и ЛГБТ католиците вече не са толкова строги.

Бърке и трима други кардинали изразиха съмнения, че папа Франциск и Конгрегацията за доктрината на вярата са прави относно документа за семействата  Amoris Laetitia ("Радостта от любовта").

Бърке заема поста на кардинал-патрон на Малтийския орден през 2014-а, след като Франциск го премести от високия му пост на председател на Ватиканския съд.

Франциск отказва да отговори на тези критики, на практика заявявайки, че въпросът е приключен.

Може само да се гадае дали хаосът в Малтийския орден е опит на Бърке за отмъщение или поставяне на папата в неловка ситуация.

Едно обаче е абсолютно ясно: да вбесиш папата не може да няма сериозни последици.


На тази дата: 27 януари 1924 г. полагат балсамираното тяло на Ленин в мавзолей

1924 г. полагат балсамираното тяло на Ленин в построения за него мавзолей на Червения площад в Москва. Архитект на монументалната гранитна сграда е Алексей Шчусев, който е взаимствал някои елементи на античните мавзолеи, като за основа използва Пирамидата на Джосер.

Всъщност всичките три проекта на мавзолея са на архитекта Шчусев. Първоначално е построен от дърво във формата на куб само за шетс дни след смъртта на Владимир Ленин за неговото погребение. През пролетта на същата година е издигнат пак дървен мавзолей, като са пристроени трибуни. В сегашния си вид - от железобетон, с тухлени стени и облицовка от гранит, мрамор, лабрадор и порфир, е построен през 1929-1930 г.

Първите два саркофага за тялото на Ленин са по проект на архитекта Константин Мелников. По време на Великата отечествена война тялото е евакуирано в Тюмен, след което то е поместено в саркофаг по проект на Шчусев и скулптора Борис Яковлев.

От построяването му мавзолеят е използван като трибуна, на която се появявали ръководителите на Съветската държава и са наблюдавали тържества, шествия и паради на Червения площад. Любопитен факт е, че в периода 1953-1961 г. в мавзолея е съхранявано и тялото на Йосиф Сталин.

Сред руската общественост периодично се възобновява обсъждането дали да се погребе тялото на Ленин и какво да се прави с мавзолея. Учените вече са притеснени за състоянието на мумията. Според тях тялото на вожда се топи. „Вождът е в добро състояние, но костюмът му не бе сменен заради кризата”, обясни преди време Юрий Денисов-Николски, зам.-директор на Всеросийския научно-изследователски институт за лекарствените и ароматичните растения и ръководител на групата биолози, направили последното освежаване на мумията.



Четири малко известни факта за мавзолея на Ленин

Народен конкурс за мавзолей

През 1924 г. бил обявен народен конкурс за проект на мавзолей, в който всеки желаещ могъл да предложи виждането си за гробница.

Днешната форма на мавзолея съвсем не била единствената, която разглеждало журито – например, имало варианти с куб и пирамида, разказва специалистът по история на Москва Денис Ромодин:

- Имало е проект на неголям обелиск със зелена площ, към която плува малък кораб. Друг е предлагал цилиндрична кула, висока колкото Спаската кула. Имало е и проект на изкуствена пещера, до която се стигало с катерене.

Организаторите на конкурса стигнали до извода, че той трябва да се проведе между професионалистите. Ромодин смята за най-оптимален вариант проекта, по който бил построен мавзолеят, - на архитект Алексей Шчусев. Изхождайки от икономическите реалности на онова време, неговият проект бил най-практичен и технически осъществим.

По-малко от седмица за мавзолея на вожда

Ленин умира на 21 януари 1924 г. и Президиумът на Централния изпълнителен комитет (ЦИК) на СССР  постановил на Червения площад в Москва сред братските могили на Октомврийската революция да бъде построен некропол за съхраняване на тялото на вожда.
В нощта на 23 срещу 24 януари Държавната комисия под председателството на Вячеслав Молотов и Феликс Дзержински дала задача на архитект Алексей Шчусев спешно да изготви проект на временен мавзолей.

Шчусев бил извикан в Колонната зала в Дома на съветите около 12 часа през нощта. „Имах време само да взема необходимите инструменти за работа, а после трябваше да отида в помещението, което ми беше предоставено за работа. Още сутринта трябваше да започне строителството на трибуните, полагането на основата и на гробницата на мавзолея”, - разказвал по-късно Шчусев.

Рано сутринта на 24 януари 1924 г. лично той оградил мястото на постройката с колчета. След това се раздали първите взривове: земята, скована от 25-градусов студ, не се поддавала на лопати и чукове и, за да се изрие изкоп, трябвало да извикат екип от специалисти. Взривните работи отнели почти едно денонощие и едва след това земекопачните машини пристъпили към изкопаването, както записал в дневника си архитектът.

Днешният мавзолей е трети по ред

След първия временен мавзолей от дърво Шчусев през май 1924 г. строи по-капитална постройка, но също така дървена от дъб.

За да бъде предпазвана гробницата от атмосферните влияния, архитектът покрил стените й с маслен медно-кафяв лак, а капака – с медни листа. Необикновено изразителният надпис и майсторската украса върху медно-кафявата лакирана повърхност на мавзолея с вложките от тъмен дъб и петната от ковани пирони му придавали мемориален характер.
Третият и окончателен вариант на мавзолея, чието строителство завършило през октомври 1930 г., бил направен от камък.

Трибуните подчертават уникалността на сградата

Скелето на мавзолея е железобетонно, като стените са запълнени с тухли. Вратите на вътрешната зала, като вратите на входа и изхода, са обковани с патинирина мед.
През 1945 г. била направена частична реконструкция на главната фасада на паметника. Тогава освен двете железобетонни трибуни за зрителите отдясно и отляво на входа, покрити с мрамор, била направена още една, главна, - за ръководителите на партията и правителството.
При това тактиката на включване на мавзолея в много сложния исторически ансамбъл  на Червения площад не попречила на Шчусев да подчертае смисловата уникалност на обекта. Тъкмо за това помагат особените пропорции на сградата – много едри деления на компактния стъпаловиден обем с трибуните.

Забележителното е още, че мавзолеят при цялата си строгост на архитектурата не е съвсем симетричен и това му придава живописност, типична за много постройки на Шчусев.
Мавзолеят има и малък подземен етаж за непосредствено обслужване на този комплекс. Допълнително, на това място, нищо не могло да се построи: сградата на мястото на изкопа е на доста нестабилна почва, така че строителството на каквито и да е допълнителни подземни съоръжения би било крайно опасно.


Вицове, януари 2017 г.

Реклама...

СмЕх/Таралеж/


Семейство си купило нов гардероб. Дошъл майстор, монтирар го, но когато минавал трамвай, гардеробът скърцал. Съпругата извикала майстора отново да оправи проблема. Дошъл майсторът, влязъл в гардероба да чака трамваят да мине, че да види откъде скърца. В това време се прибрал съпругът. Отворил гардероба и какво да види:
– Ти какво правиш тук? – попитал.
– Брат, ако ти кажа, че чакам трамвая, няма да ми повярваш..?!

***

- Парфюмът ти ми е много познат, какъв е?
- Водка " Житня "

***

–Търся си мъж,който непременно да е висок и забавен.
–Ми,аз съм 170 см,но съм поне с 6см по-забавен от повечето мъже...

***

Седя си аз в един рибарски магазин да си купувам разни неща и влиза една двойка. Мъжът сочи на жената и казва:
- Жена, ей този живарник съм си харесал за подарък.
Съпругата се обръща към продавача:
- Колко струва?
- 10 лева.
След това пита мъжа си:
- Не е ли малко скъп?
- Не много, но затова пък е супер як.
Пито - платено. Веднага се изхвърчавам и аз за супер-якия живарник, но продавача ме порязва с думите:
- Сори, струва 60 лв., човека дойде преди час и остави 50 лв. Останалите 10 лв. бяха за пред жена му...

***

Ако Вашият мъж е отишъл при друга, значи пък нейния мъж е отишъл при друга и т.н. Очаквайте скоро нечий мъж да дойде и при Вас. Все някъде трябва да отиват тези мъже...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 26 януари 2017 г.

Юнкер поздрави Герджиков на български

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер приветства на български език в туитър новоназначения служебен премиер Огнян Герджиков.

Юнкер прати до Герджиков и писмо на български език. В него се казва следното:

"Вашето служебно правителство встъпва в длъжност в изключително важен момент за България и за Европейския съюз", пише шефът на ЕК.
И припомня на служебния премиер, че има отговорността за проведе честни избори.

"Това е предизвикателство, но за справянето с него можете да разчитате на Европейската комисия", допълва Юнкер.

Тръмп подписа за стената. Мексико каза: Няма да платим

Снимка: © Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп продължава да спазва предизборните си обещания и подписа указ за построяване на стена на границата с Мексико, съобщи ABC News. По негови думи новото съоръжение ще блокира  имиграцията и ще подобри сигурността и в двете държави.

"Нация без граници не е нация. От днес САЩ връща контрола на своите граници", заяви той. "Това ще помогне за разбиването на наркокартелите, ще спре приливът на незаконни оръжия и пари от Америка и към Мексико."

Тръмп обещава строежът на стената да почне до месеци и гарантира, че Мексико ще плати "100%" от цената. Засега обаче заповедта предвижда парите да излязат от джоба на американския данъкоплатец.

Мексиканският президент Пеня Нието повтори думите си от момента, в който идеята на Тръмп излезе наяве преди месеци:

“Мексико не вярва в стени. Повтарял съм го много пъти, Мексико няма да плати за каквато и да е стена."

Той отмени и планирано посещение в САЩ. Вместо това негови съветници пристигнаха във Вашингтон вчера, за да преговарят с американския президент.

Това е поредна стъпка към влошаване на отношенията на САЩ с единствената й южна съседка. Тезата на Тръмп е, че ще принуди мексиканците да платят, като им наложи санкции.


Нинова пак хваната в лъжа

След лъжите за ген. Решетников вчера шефката на БСП отново беше хваната в лъжа.
В последното си интервю лидерът на БСП Корнелия Нинова отрече да се меси в съставянето на новото правителство на Румен Радев с думите: "Не може лидер на една партия, дори тази, която е издигнала и подкрепила президент на цял народ, да му казва какво да прави".

Сега не предлагаме, не коментираме, не даваме съвети за неговия състав, колкото и да не ви се вярва. И това е част от промяната в България. Досега явно винаги е било така. Ставаме нормална държава. Има разделение на властите, има държавен глава, партии, Министерски съвет - всеки си поема отговорността", каза Корнелия Нинова пред Нова ТВ.

Обаче...


Публикация във Facebook-профила на икономиста проф. Боян Дуранкев постави в конфузна ситуация лидера на БСП Корнелия Нинова.

Причината: професорът изрично благодари на нея и на депутата от БСП Румен Гечев (колега на Дуранкев от УНСС) за подкрепата при обсъжданията за номинацията му за служебен премиер.

Досега ръководството на БСП твърдеше, че не участва нито със съвети, нито с предложения за състава на новото правителство, назначено от Румен Радев.

"Бих желал да благодаря на онези, които ме подкрепиха за участие в служебното правителство:
1. Благодаря на тези, които ме номинираха пред новия президент.
2. Благодаря на г-н президента и неговия екип, че са разглеждали и отстоявали моята номинация.

3. Благодаря на всички, които по един или друг начин ме подкрепяха по време на обсъжданията. Чувствам се много задължен за добрите думи на г-жа Нинова и проф. Гечев, казани за мен, както и за подкрепата", написа проф. Дуранкев в страницата си във Facebook.


На тази дата: 26 януари 1788 г. е основан Сидни като английски каторжен лагер

1788 г. по време на първото заселване на Австралия като английски каторжен лагер е основан Сидни. Днешният ден е обявен за Ден на Австралия и се чества като национален празник.

През 1770 г. британският капитан-лейтенант Джеймс Кук акостира на брега на залива Ботани. Тук той за първи път се среща с аборигенските племена, населяващи Австралия.

На 18 януари 1788 г. 11 британски кораба - „Първата флотилия”, с около 750 затворници и над 200 моряци и офицери (за охрана) на борда пристигат в Порт Джаксън (днес пристанище на Сидни) и основават първата наказателна колония в Австралия. Британците имат нужда да облекчат пренаселването на затворите в родината си и виждат в обширната страна. Според някои този ход е част от по-мащабния британски план да се установи плацдарм за понататъшни икономически начинания в южната част на Тихия океан.

Земята на първоначалния лагер е неплодородна и има недостиг на питейна вода, затова на 26 януари той е преместен към брега на залива Сидни. Заселването на новата колония обаче не е лесно - земята се обработва трудно, болестите са хроничен проблем и освен това възникват конфликти с местното население - аборигените, които населяват континента вече 60 000 години. Въпреки това през следващите шест десетилетия в Австралия са докарани още 160 000 осъдени.

Аборигените правят опити да се съпротивляват на британското заселване и се стига до сблъсъци между двете страни. През 1789 г. обаче тежка епидемия унищожава голяма част от местните жители. Към 1820 г. в района на Сидни са останали едва няколкостотин аборигени и британската администрация полага усилия да ги „цивилизова, покръсти и образова”, като ги отдели от клановете им. При управлението на губернатора на Нови Южен Уелс Лаклан Макуори Сидни започва да се благоустроява - британски и ирландски каторжници изграждат улици, мостове, кейове и обществени сгради. През 1822 г. в града вече има банки, пазари, добре очертана улична мрежа и организирана полиция.

Едва през 30-те години на 19 в., когато вътрешността на континента добива известност като добро място за отглеждане на овце, започва преселническият бум на обикновените британци.

На 20 юли 1842 г. е официално основана общината на Сидни, който става първият град в Австралия, а за негов първи кмет е избран Джон Хоскинг. През 1851 г. започва първата от няколкото австралийски златни трески и пристанището на Сидни посреща първата от множество вълни имигранти от целия свят.

Градът е наречен на британския вътрешен министър лорд Сидни, който издава заповедта за основаването на наказателната колония.


Вицове, януари 2017 г.

Следващият президент на САЩ

СмЕх/Таралеж/


Вчера една циганка ме спря на пътя и вика: - Дай, бате, да ти гледам на ръка... - Е, на, гледай! - викам аз - ако познаеш нещо, ще ти дам 5 лв.! - Имал си вземане-даване с КАТ наскоро. - ми вика оная. - Ааа, како, не позна... вземане не съм имал...

***

Петстотин цигани демонстрират пред Министерския съвет:
- Искаме работа! Искаме работа!
С колата си минава бизнесмен, спира и пита първия попаднал му:
- За какво протестирате?
- Искаме работа, господине. Няма кво да ядем!
- Ето визитката ми! Ела утре в 8 часа и веднага почваш!
- Ииий, да си таковам късмета, бе! Как от 500 души па точно мен избра?

***

Каскадьор към киноактьор:
- Здравейте! Аз съм вашият дубльор. Ще ви замествам в опасните сцени.
- Супер. За начало отидете у нас и разкажете на жена ми къде съм бил миналата нощ.

***

- Дъще, когато ти казвах да се прибереш вкъщи като Пепеляшка, имах предвид в 24 часа, а не с една обувка и без рокля!

***

– Кондуктор, какво е това безобразие? Влакът едва тръгна, а на мен вече ми откраднаха куфара! – Нищо чудно, господине, това е бърз влак!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 25 януари 2017 г.

В Русия вече можеш да биеш жена си, малко

Руската Дума одобри почти единодушно проектозакон за намаляване на наказанията за домашно насилие, съобщи ТАСС.

Предложението на практика декриминализира домашното насилие, ако то не се повтаря прекалено често и не води до значителни физически наранявания като счупени кости или мозъчно сътресение.

Поправката в Наказателния кодекс предвижда подобни действия да се третират по-леко, отколкото досега, а първият бой ще остане ненаказан, ако не е изпратил жертвата в болница.

"Не бьет - не любит!", казват руснаците. Не те ли потупва съпругът, значи не те обича.


При по-тежък случай, ако насилникът бъде приет за виновен, той ще подлежи на глоба до 30 000 рубли (около 470 евро), петнадесетдневен арест или 120 часа общественополезен труд.

В случай на повтарящи се тежки нападения осъденият е застрашен от глоба до 40 000 рубли (около 630 евро) общественополезен труд до шест месеца или тримесечен арест. Тези наказания се отнасят до атаки, които причиняват болка, но не и "сериозни рани".

Ако има заплаха за здравето на жертвата, нападателят все пак ще носи наказателна отговорност. Председателят на Думата Вячеслав Володин посочи, че 59% от руснаците са против "дребните спорове" в семействата, които не водят до "сериозни наранявания" или "осакатяване", да бъдат тежко наказвани.

Проектозаконът бе одобрен с 385 гласа "за" и 2 "против" на второ четене, след дни предстои и третото. Той бе предложен, след като нападенията срещу непознати бяха декриминализирани по подобен начин миналото лято. В края на 2016 г. организацията в защита на семейните ценности "Родительское Всероссийское Сопротивление" (РВС) събра над 213 000 подписа срещу "антисемейния" закон.

"Този вот е исторически, защото в някои страни държавата се меси прекалено много в семейния живот", коментира депутатът от "Единна Русия" Андрей Исаев, цитиран от "Ройтерс".

Сенатор Елена Мизулина заяви, че "мъж да пребие жена си не е толкова обидно, колкото жена да унижи мъжа си".

"Посланието е: нека не наказваме човека, който пребива семейството си, това е негово право", каза изпълнителният директор на центъра за жертви на домашно насилие "Сестри" Мария Мохова.

14 000 жени биват убити от роднини или съпрузи в Русия всяка година, показват данните на ООН - това са 40 жени дневно.

40% от тежките престъпления се извършват в рамките на семейството, показва официална статистика, цитирана от Human Rights Watch. Всяка пета жена е била обект на физическо насилие от съпруга или партньора си, гласи проучване на "Росстат".