събота, 25 февруари 2017 г.

Сблъсъци между местни и природозащитници заради "тричане" в Бродилово

Протест срещу обичая ”тричане” прерастна в сблъсъци между жители на странджанското село Бродилово и природозащитници, пристигнали в селото да изразят несъгласието си срещу проявата на жестокост към кучета, съобщи БНР.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала, при който хората завързват куче с въжета и го въртят във въздуха.

Жителите на Бродилово отказват да спазват забраната на община Царево за провеждането на обичая. Всяка година в навечерието на Сирни Заговезни, като част от програмата на Кукуров ден, те връзват куче на въже и го въртят над местния вир.

Група украинци, организирани от Светлана Хънт - основател на фондация ”Лъки Хънт“, се обявиха срещу нехуманното отношение към животните.

Украинците носеха плюшени кучета, които да раздадат на местните хора, но това стана повод за пререкания и сблъсъци.
Лидерите започнаха да хвърлят плюшените играчки и да обясняват, че никой няма право да се намесва в местните традиции.

Протестиращите целят да демонстрират на местните, че ритуалът може да се направи и с кукли.

Местните жители обаче са убедени, че природозащитниците не ги е толкова грижа за животните, колкото искат да развалят празника им.

И Йотова плаче за санкциите срещу Русия

Трябва постепенно да се пристъпи към отмяна на санкциите срещу Русия, заяви вицепрезидентката Илияна Йотова по Нова телевизия.

„България изобщо не е сама в тази позиция. Има много гласове по тази тема дори и в Германия. Има приета декларация на френския парламент за отмяна на санкциите, защото те вредят на обикновените хора в европейските страни”, подчерта Йотова.
„С президента Румен Радев работим добре, работим в екип, съветваме се за неща, които трябва да излязат като общи позиции. Виждаме се тогава, когато е необходимо”, каза още тя.

„Моя лична амбиция е да покажем един нов стил в отношенията между президента и вицепрезидента – интелигентни, разумни хора, които работят в екип и утвърждават авторитета на институцията”, поясни Илияна Йотова.
Във връзка с оставката на главния секретар на МВР Георги Костов, Йотова коментира:

„Много грозна история, защото не ми се струва сериозно от един главен секретар, който да тръгва по линията на пак някакви си тайни записи, нещо дадено, пък не дадено в прокуратурата“.
„Доверявам се единствено и само на това, което чувам от министър-председателя и от министъра на вътрешните работи. За мен то е достатъчно. Те имат моя кредит на доверие и аз мисля, че те са взели правилното решение. Не са ми дали повод за обратното“, допълни вицепрезидентът.

Относно смяната на областни управители Йотова заяви: „Смятам, че господин Герджиков има аргументи и обяснения за всяка една от тези смени“

"Не очаквайте от мен да се откажа от БСП за една нощ. Все пак 20 от най-хубавите ми години са свързани с БСП", призна Йотова. Но подчерта, че в президентството вече се среща с много повече представители на различни партии отколкото по времето, когато е била евродепутат.

Нова Република проверява депутатите си за връзки с ДС

Всички кандидати за народни представители на Нова Република са декларирали липса на принадлежност към комунистическата Държавна сигурност и ще бъдат проверени от така наречената Комисия по досиетата, съобщават от пресцентъра на политическото формирование.

Този акт е продължение на политиката, която нашите представители винаги са защитавали за прозрачност, почтеност, лустрация и декомунизация, твърдят десните.

Именно представители на Нова Република в 43-тото Народно събрание прокараха предварителната проверка за принадлежност към ДС за кандидатите за публични длъжности, се казва в изявлението.

Нова Република призовават  всички участници в изборите да "не допускат хората със скрити зависимости в българския парламент".

Германия се обиди на Русия за макет на Райхстага

Германски официални представители разкритикуваха обявените от руския военен министър Сергей Шойгу планове да се построи макет на Райхстага (сегашният Бундестаг - парламентът в Берлин) като мишена, която тийнейджърите да нападат в увеселителен парк близо до Москва, предадоха агенцията. В сряда руското Министерство на отбраната заяви, че копието на Райхстага ще даде на членовете на училищна програма за военно обучение и патриотизъм възможността да "щурмуват конкретно място, а не нещо абстрактно". Говорителката на германското правителство Улрике Демер заяви, че този план е "изненадващ и показателен". "Ние не бихме построили нещо такова за обучение на германската младеж", заяви говорителят на външното министерство Мартин Шефер.

Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков изрази недоумение от реакцията на Германия и защити плана на ведомството, като посочи, че паркът с репликата на Райхстага като символ на победата над нацизма "ще допринесе за патриотичното възпитание на младите хора и чуждестранните гости". В сряда Шойгу разкри пред руския парламент, че в района на Москва, в парка „Патриот”, в Кубинка, ще бъде изградено копие на германския Райхстаг за тренировки на младежите от военното патриотично движение „Юнармия”. „Може би ще разкрия тайна, но в парка „Патриот” строим Райхстаг. Не е в съвсем пълен размер, но така нашите кадети няма да атакуват случайни цели, а конкретен обект”, посочи военният министър на Русия.

Сградата на парламента в Берлин е място на тежки боеве между Червената армия и нацистките войски през 1945 г. Едни от най-известните снимки от превземането на германската столица са на съветски войници, които забиват Червеното знаме на Победата върху сградата.

На тази дата: 25 февруари 1932 г. Адолф Хитлер получава германско гражданство

1932 г. Адолф Хитлер, който е гражданин на Австрия, получава германско гражданство.

Семейството на Хитлер произхожда от областта Валдфиртел в северната част на Австрия. Неговият баща, Алоис Хитлер, е незаконнороден и до 39-тата си година носи фамилията на майка си, Шикългрубер. В свидетелството му за раждане не е посочен баща. През 30-те години Уилям Патрик Хитлер, племенник на Адолф Хитлер, се опитва да го изнудва със сведения за родословието му.

По този повод Ханс Франк, виден юрист от Националсоциалистическата партия, провежда разследване и по-късно твърди, че е открил писма, според които майката на Алоис Хитлер е работила като прислужница при еврейско семейство в Грац, и 19-годишен член на семейството, Леополд Франкенбергер, е неговият баща. Тази хипотеза не се потвърждава от други доказателства, освен твърденията на Ханс Франк, а и самият Франк е заявявал, че чистият арийски произход на Адолф Хитлер е очевиден.

Твърденията на Франк са приемани от мнозина през 50-те години, но през 90-те са поставени под сериозни съмнения от много историци.

Версия, различна от тази на Франк и по редица доводи смятана за по-достоверна, твърди, че Адолф Хитлер е резултат от пряко кръвосмешение. Според нея дядо на Адолф е Йохан Непомук Хидлер, брат на Йохан Георг Хидлер. Той има извънбрачно дете от Мария Ана Шикългрубер, откъдето тръгва бащината линия на бъдещия фюрер и в същото време негова внучка от законния му брак по-късно става майка на Адолф.

Майката на Адолф Хитлер, Клара Пьолцл, внучка на Йохан Непомук, идва да работи за Алоис (с когото по документи нямат кръвна връзка) на 16-годишна възраст. По това време Алоис е женен за Анна Гласъл и има незаконна дъщеря Терезе от бивша своя любовница. Той е известен женкар и не е тайна връзката му с прислужницата Франциска (Фани) Мацелбергер. Скоро двамата с Анна се развеждат и Алоис се жени за Фани, от която има две деца - Алоис младши и Ангела.

На 20 април 1889 г. на митническия инспектор Алоис и Клара Хитлер се ражда още един син, когото два дни по-късно кръщават Адолф Хитлер. Той е четвъртото от шестте деца в семейството. През 1892 г. те се преместват на Капуцинерщрасе №5 в Пасау, Германия. Там Хитлер придобива долнобаварския акцент.

Германското си гражданство Хитлер получава в град Брауншвайг. През март 2007 г.  социалдемократите там поставиха въпроса може ли Хитлер да бъде лишен от това гражданство. Инициаторът на кампанията Изолда Залман обясни инициативата с това, че е нужно градът да се дистанцира от нацистката идеология в нейния минал и сегашен вид. Според германски юристи, обаче, шансът кампанията да успее е равен нула.

Вицове, февруари 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Миналата вечер бях в чудесен семеен ресторант. На всяка маса имаше кавга.

***

Ако се наложи спешно да придобиете умно изражение, умножете наум 364 по 298.

***

Самолет трябва да прелети транзит над Сирия. Сириец се моли на двамата пилоти:
– Като наближим моето село, снижете на 50 метра и аз ще скоча!
Самолетът наближава селото, единият от пилотите съобщава на сириеца и той скача.
Вторият пилот пита:
– Защо го излъга? Ние не сме на 50 метра, а на 250 метра от земята.
– Предния път като снижих на 50 метра, един сириец слезе, а петима се качиха...

***

Камилче пита майка си:
- Мамо, защо имаме две гърбици?
- За да можем да издържим без вода дългите дни, през които прекосяваме пустинята.
- А защо ни е такава дебела шията?
- За да не ни е студено през нощта и да не ни е горещо през деня в пустинята.
- А защо имаме такива големи копита?
- За да можем по-лесно да ходим през пясъците на пустинята.
- Мамо, за какво са ни всички тези екстри, след като живеем в зоопарка?!

***

Катаджия спира автомобил за проверка. От автомобила излиза човек, който едва се държи на краката си.
Катаджията:
- Оппа! Май нещо си пил, а? Я духни тука в уреда!
Шофьорът мълчаливо бърка в джоба си и подава сто лева.
- Такааааа... Я духни още веднъж!
Шофьорът подава още петдесет лева.
- Не толкова слабо, бе! Духни силно, както първия път!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

петък, 24 февруари 2017 г.

Огнян Герджиков призна, че е "помолил" главния секретар на МВР да си подаде оставката

Служебният премиер Огнян Герджиков призна, че е "помолил" главния секретар на МВР да си подаде оставката, но отрече да му е оказвал "натиск", както твърди отстраненият вече Георги Костов.

"Ако нарича "натиск" това, да го помоля да си подаде оставката, това наистина е жесток натиск. Смятам, че беше съвършено коректно от моя страна, след като министърът на вътрешните работи е свалил доверие от него, след като има сериозни нарушения от страна на главния секретар. Аз не бих си позволил да бламирам министъра на вътрешните работи", коментира Герджиков в петък.

По повод на информацията, че има запис на разговора, проф. Герджиков заяви, че ще се радва той да е записан, защото там имало нещо, което не е в полза на Георги Костов.

Костов бе отстранен с указ на президента Румен Радев по искане на служебното правителство. Служебният вътрешен министър Пламен Узунов твърди, че досегашният главен секретар на МВР е оказвал натиск за отстраняването на десет служители на МВР по политически причини в периода 2015-2016 г. Самият Костов отрича това и казва, че самият той бил подложен на натиск, дори заплаха, от страна на Узунов. Поради тази причина той е подал два сигнала до прокуратурата, която преди ден обяви, че е започнала проверка.

Владо Кузов иска да става съдия

Бившият депутат от "Атака" Владимир Кузов, който бе осъден за блудство с малолетен, сега стажува в Софийския районен съд и има намерение да става съдия, съобщи бТВ. Той смята да заеме лично с проблема с липсата на качествени съдии в България, каквито сега в страната почти нямало.

"Мен ме интересува целият океан на правото... гражданското е океан, а наказателното е море", коментира Кузов.

Той допълва, че условната му присъда не пречи той да стане магистрат. "Нищо не ми пречи, знаете, че беше политическо дело", коментира Кузов. Той смята, че е бил осъден несправедливо и делото му трябва да бъде възобновено.

Сега действащото законодателство обаче пречи на Владимир Кузов да стане магистрат. Съдебният закон изрично забранява за съдия, прокурор, следовател да бъде назначено човек, който е осъждан на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията.
В случая присъдата на Кузов е именно лишаване от свобода с отсрочено изпълнение на наказанието, което в обществото е придобило популярно като "условна присъда".Божидар Димитров ще раздава автографи.... От 12 до 13 часа на Трети март

Националният исторически музей (НИМ) ще работи на Националния празник на България - 3 март 2017 г. от 9:00 до 17:30 ч, обявиха от музея.

По случай празника на Освобождението на България всички исторически книги, собственост на НИМ, включително и излезлите първи четири книжки от поредицата „Колекциите на Националния исторически музей”, ще бъдат намалени с 50%.

От 12,00 до 13,00 часа на 3 март директорът на НИМ Божидар Димитров ще раздава автографи на своите авторски книги, уточняват от музея в нарочно прессъобщение.

Преди два дни Министерството на културата обяви конкурс за мястото на досегашния шеф на музея, който е несменяем титуляр на поста от 2001 година, въпреки че би трябвало да е с 5-годишен мандат.

Разкрития: Тома Томов топял пред ДС учителя си по английски и „изменника“ на родината Стефан Груев

Тома Томов топял пред ДС учителя си по английски и „изменника“ на родината Стефан Груев, пише Faktor.bg.

Агент „Тодоров“ обещава пред Държавна сигурност да изпълнява своя дълг като комунист.

БСП винаги е преуспявала в изпълнението на арията на позора – когато е „управлявала“, тя винаги довежда нещата до фалит. Когато пък реши да лансира свои представители, те почти винаги са или съмнително забогатели олигарси, или техни подставени лица. На тези избори БСП се прояви с известна иновация – освен, че издигна за водачи на листи откровени руски мекерета, тя въвежда в публичен оборот и отдавна до болка втръснали ни „нови“ лица. Също като в оная реклама на един мобилен оператор – „Това ли е новото ти гадже? Че то като старото“. Та и тук така – да кажеш, че Тома Томов е ново лице е твърдение, което се намира в непримирим

конфликт с очевадната истина

А и самият Тома Томов е от кохортата на крайно отблъскващите носталгици и представители на агентурния апарат на тоталитарните служби.

За първи път имате възможност да се запознаете с част от неговото лично и работно дело като агент „Тодоров“ на Първо главно управление на ДС(виж документи в галерия, б.р.). Какво разбираме от тези документи? Първо, бащата на Тома Томов наистина е бил началник на т.н. ТВО /трудово-възпитателно общежитие/ в Белене, където през 1959-1960 г. е имало 347 политически затворници, противници на комунистическия режим. Второ, в собственоръчно написаната си декларация Тома Николов Томов пише през 1971 г.:

„Подписаният Тома Николов Томов...считам, че мога да работя като сътрудник на органите на Държавна сигурност и да изпълнявам своя дълг като комунист“.

Трето, Тома Томов е бил пълна нула като разузнавач – това свидетелствуват оценките на неговите информации, поставяни от началниците му в ПГУ-ДС. Както пише неговият водещ офицер:
„Характерът му е неуравновесен – от доброто или лошото настроение зависи дали ще свърши дадена работа“.
Да му мислят в парламента и БСП – в левицата вече шушукат, че този ще мързелува, както никой досега не го е правил в НС. Виждате, че това е неизлечима черта на неговия натюрел. Ползвал е тоталитарната служба като

източник за допълнителни суми,

които е харчел по време на многобройните си и протяжни /по 30, 40 и повече дни/ командировки в гнилия Запад. Изключителната му близост със зетя на диктатора Тодор Живков, Иван Славков, му е осигурявала тези немислими за обикновения българин по онова време възможности за пътувания в САЩ, Западна Европа и Близкия изток. И накрая, но може би първо по важността на синтезираната информация – Тома Томов не се е колебаел и да доносничи за различни хора. В работноот му дело са запазени „информации“ например за неговия учител по английски Любен Пулев, за когото той подробно описва какви са разговорите им, какви теми засягат, описва всичко, което този човек без да предполага, че пред него е ДС доносник, споделя. Да напишеш през 1971 г. за учитуля си по английски, че е

„познавал американския посланик преди 9 септември 1944 г.“

е равносилно на присъда – този човек веднага става обект на ДС. Любен Пулев е имал късмет, че при провежданите с Тома Томов политически разговори никога не е заел прозападна позиция, защото, както донася ученикът му:
„..в това отношение винаги съм бил нащрек, като имах предвид неговото минало.“ Тома Томов донася също, че учителят му по английски има доста роднини във Великобритания, САЩ и Франция, с които поддържа някакви връзки. Това вероятно е донесло някакви неудобства на Любен Пулев – най-малко е бил подложен на М „Вихрен” /мероприятие „Вихрен/ – контрол върху личната и служебна кореспонденция. В друг донос Тома Томов или агент „Тодоров“, съобщава за срещите си с т.н. ИР /изменник на родината/ Стефан Груев /знаменитият автор на книгата „Корона от тръни“/. 

По това време Стефан Груев е шеф на американското бюро на френското списание „Пари мач“. „Груев е антикомунист, краен“. Това е заключението на никога не писалият доноси Тома Томов. Според него това били информации за хората, с които се бил срещал. Ето този информатор на ДС днес ни се представя за ново лице. Потресаваща наглост и безобразие, на каквито само от БСП са способни. 

Русия вече има "информационни войски"

На следващият парад на Червения площад ще
преминават и информационните войски.
Москва обяви, че се заема приоритетно да се бори с пропагандата срещу Кремъл. В характерния си стил без да става ясно каквото и да било руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че Русия вече разполага с военни части за информационни операции.

"Тези войски са в пъти по-ефективни и силни. Това е управлението, което се нарича контрапропаганда", заяви Шойгу, отговаряйки на въпрос в Държавната дума за необходимостта от създаването на звено, което да се занимава с контрапропаганда.

Към момента не са ясни нито функциите на информационните войски, нито структурата им.

На тази дата: 24 февруари 1841 г. руските селяни се вдигат на бунт против сеенето на картофи

На 24 февруари 1841 г. излиза разпореждане на руското правителство „За мерките за разпространение отглеждането на картофи”. В тираж 30 000 броя из цяла Русия е изпратено безплатно наставление по правилното отглеждане на картофите. Тези мерки са в отговор на започналите т. нар. „картофени бунтове” против насилственото въвеждане на картофите.

Бунтовете

През 1834 г. избухват вълнения сред крепостните селяни в именията на помешчици във Вятска и Владимирска губернии, но най голям размах движението придобива сред държавните селяни през 1840-44 г., явяващи се едновременно и отговор на провежданите реформи в държавните села (1837-41 г.).

Само в губерниите на Севера, Приуралието, Средното и Долно Поволжие въстават над 500 000 селяни, които унищожават посевите, пребиват държавните чиновници, самоволно преизбират старейшините, нападат с оръжие наказателните отряди.

Заедно с руснаците в движението участват марийци, чуваши, удмурти, татари, коми. Правителството войски хвърля за усмиряване на въстаниците. На много места са разстреляни селяни. Хиляди въстаници са предадени на съд, след това са откарани в Сибир или са изпратени войници.

Неуспешните царски кампании

Когато западноевропейските народи започват повсеместно да отглеждат картофи, повечето руснаци поминуват с ряпа. И то при условие, че ако французите чак по време на Великата революция научават, че картофите не са отровни и се ядат, то Петър І почти 100 г. преди това изпраща от Ротердам на граф Шереметиев чувал с картофи със заповед да бъдат разпратени из всички губернии за развъждане.

Фиаско търпи и Екатерина ІІ. През 1765 г. от Германия са изпратени в Москва 57 бъчвички с картофи. Медицинската колегия долага в сената, че най-добрият начин да се помогне на градуващите финландски селяни се крие „в тези земни ябълки, които в Англия се наричат потетес, а на други места са известни като земни круши, тортуфели и картуфели”.

Тогава по заповед на императрицата из цялата империя са разпратени клубени картофи и наставления по развъждането им. Контролът за изпълнение е възложен на местните губернатори. Начинанието обаче се проваля – народът упорито не иска да допусне на масата си чуждоземния продукт.

Даже в началото на 19 век картофът е малко известен на кулинарите в Русия. Най-образованите хора по онова време се отнасят към него с опасение. Чак до втората половина на 19 век картофът, независимо от страшните укази на правителствата, така и не намират достойно място в изхранването на народа.

Следват височайши заповеди (1840 – 1942 г.) да се посеят картофи на обществени терени за снабдяване на селяните с посевен материал, издаване указания по отглеждане, съхраняване и употреба на картофите в храненето, поощряване с премии на стопаните, отличили се в развъждането на картофи.

Тези картофени кампании отново се провалят и то не в малка степен поради това, че правителството иска да реши един толкова важен въпрос с насилствени мерки.

За бързото разпространение на картофите сред широките народни маси пречат и небивалиците, които разпространяват за „земните круши” пазителите на „старата вяра” – ярки противници на всичко ново. В една от тези небивалици се твърди, че най-първият картофен храст се появил на гроба на дъщерята на митичния цар Мамерс, която приживе по „внушение на дявола” била разпътна жена. Затова който опита този „дяволски зеленчук” ще бъде подложен на греховни изкушения и ще попадне в ада.

За предубеждението против картофите спомага и звученето на самото име, тъй като на мнозина им се причува като „крафт тойфелс”, което в превод от немски означава дяволска сила.

Макар и със сила, правителството успява да се наложи и след последните бунтове площите с картофи започват бързо да се увеличават. Ежегодно губернаторите изпращат сведения в Петербург. В края на 19 век в русия са засяти с картофи над 15 млн. декара. Към началото на 20 век картофите са считани „втори хляб”, сиреч се превръщат в един от основните продукти за храна.

Причини за „картофените бунтове”

До преди няколко десетилетия традиционно е считано, че „картофените бунтове” представляват антикрепостни вълнения на народните маси, причинени от действията на правителството. Всъщност причините са по-прости, но не по-малко интересни.

На първо място е консерватизмът и изключителното невежество на суеверните руски мужици и враждебно посрещане на всяка новост. Патриархалните селски семейства практически са херметически „консервирани” от столетия. Феодалната закрепостеност не позволява движение на хората и проникване отвън на нови идеи и възгледи за света.

На второ място в бунтовете прозира не социално-икономическа, а религиозно-есхатолическа природа, тясно свързана с представите за „последните времена”, „края на света” и „козните на Антихриста”. По време на бунтовете селяните се борят не против помешчиците и експлоататорите, а против слугите на дявола, желаещи да установят в православното село свои порядки.

Вицове, февруари 2017 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/


Жена буди мъжа си:
-Ставай, ще закъснееш за работа.
-А изчисти ли ми сакото?
-Изчистих го.
-А панталоните?
-И тях ги изчистих.
-А обувките?
-Какво да им чистя на обувките? Та те нямат джобове!

***

Модерна тийнейджърка '2017
Нето - 48.0 кг
С грим - 51.0 кг
С дрехи - 51.120 кг

***

Баба към внука си: - Какво ядеш? - Това е екстази, бабо!- Виждам аз, че е екстази, ама защо без хляб??!!

***

Мара Комитова - чистачка на летището, може да каже на 67 езика: "Къде стъпваш бе, педал, не виждаш ли , че съм измила!!"

***

Жена, като ми се припие бира – да ме събудиш!
– Е аз откъде да знам кога ще ти се припие?!
– Ти само ме събуди…

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Костов: Симеон II и НДСВ разрушиха демокрацията, сега виждаме наследството

Идването на власт на Симеон Сакскобургготски и НДСВ разруши българската демокрация и сега виждаме наследството. Това обяви бившият премиер Иван Костов в интервю за телевизия Би Ай Ти.

Той обяви за своя най-голяма грешка, че е повярвал във възможността НДСВ да бъде нормална, демократична политическа формация.

"Трябваше по-внимателно да извлека исторически опит. Няма монарх привърженик на демокрацията в света", коментира Костов.

Експремиерът коментира и предстоящите избори, като посочи, че настоящата политическа криза се корени в страха на политиците, доминирани от Русия и Турция, че ще бъдат сменени.

Костов посочи, че очаква нечестни избори, но изрази надежда правителството на Огнян Герджиков да успее да се справи донякъде с проблема.

Нито една партия в България не защитава американски интереси, а още по-страшно е, че не се защитават и европейски интереси, дори в дясното пространство, коментира Костов, като допълни, че за сметка на това има политици, които защитават интересите на Русия, която агресивно напада България.

Иван Костов обяви още, че е добре десницата в България да се обедини, защото така би могла да постигне повече.

Да знаем, че ще има силна коалиция, лидери, които да ни представляват. Не можеш да отидеш да гласуваш и да не знаеш кой точно те представлява и кой носи отговорността, подчерта той.

"Скоро ще има пак избори, така, както виждаме ние. Не е късно да се вземат мерки и да се решат тези въпроси", допълни той.

Пожар във Варна

Снимка: "Таралеж"
Голям пожар се разпростира над кв. Галата във Варна, предава репортер на "Таралеж". 

Гори гората над квартала, а огъня се разпространява бързо.

Разкрития: Има запис как вътрешният министър Узунов е заплашвал Георги Костов

Има аудио запис от разговора между Пламен Узунов и Георги Костов, в който вътрешният министър е заплашвал главния секретар, че ако не си подаде оставката, ще бъде дискредитиран и така или иначе отстранен. Това съобщава "Труд", позовавайки се на свои сигурни източници.

По-рано през деня Костов разпространи писмо до медиите, в което разказва как е бил подложен на политически да напусне поста си начело на професионалното ръководство на МВР първо от Пламен Узунов, а след това от служебния министър председател Огнян Герджиков.

Георги Костов е подал сигнал в прокуратурата за случая. Оттам съобщиха, че вътрешният министър вече е разпитан.

„Извършваме проверка за това дали има злоупотреба със служебно положение, а не дали Костов е освободен законно“, обясни говорителят на ВКП Румяна Арнаудова.

Оприличиха риба на Доналд Тръмп

Жълта тропическа рогата риба прилича на американския президент Доналд Тръмп заради характерната му прическа и изражение, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Мъж заснел "рибата Тръмп" в Морския аквариум в търговския център "Трафорд" в Манчестър.

32-годишният служител по чистотата признал, че не е могъл да спре да се смее, когато я видял.

Рибата е от вида Lactoria cornuta. Тя живее сред подводните рифове на Индийския и Тихия океан и изпуска отрова, която е смъртоносна за враговете й.

На американския президент рибата прилича в профил. Така рогата й наподобяват прическата му, а изражението й е нацупено, както той често позира.

НАСА с голямо откритие: Седем планети като Земята около една звезда

Астрономи са открили рекордните седем планети с размера на Земята, които са в орбита около една звезда. Според изследователите всички от тях потенциално могат да съдържат течна вода на повърхността си, според други характеристики на тези планети. Общо три от тези светове са в „обитаемата“ зона, където се предполага, че е възможен живот.

Седемте планети са забелязани около малка звезда в съзвездието Водолей, на около 40 светлинни години от Земята. Откритието, въодушевило астономите, силно засилва надеждите, че търсенето на извънземен живот отвъд Слънчевата система може да започне далеч по-скоро, отколкото се предполагаше по-рано – още със следващото поколение телескопи, които ще влязат в употреба в идното десетилетие.

Това е първият път, в който толкова много планети с големината на Земята се откриват в орбита около една звезда – неочаквана находка, която предполага, че Млечният път може да изобилства от светове, които поне като размер и устойчивост наподобяват на нашия собствен скалист дом.

Планетите са в орбита близо до звезда-джудже на име Trappist-1, която е на малко повече от 39 светлинни години. Това прави системата водещ кандидат за търсене на сигнали за живот. Съвсем малко по-голяма от Юпитер, звездата грее около 2000 пъти по-бледо от нашето Слънце.

Докато планетите имат подобни на Земята размери (от 25% по-малки до 10% по-големи), те не биха могли да са по-различни в други направления. Най-поразителното е колко компактни са техните орбити. Меркурий, най-вътрешната планета в Слънчевата система, е шест пъти по-далеч от звездата си, отколкото най-външната планета в Trappist-1.

Астрономите сега се съсредоточават върху това дали планетите имат атмосфери. Ако това се окаже истина, това би могло да открие първите знаци за живот върху повърхността, твърди „Гардиън“. Телескопът „Хъбъл“ би могъл да засече метан и вода във въздуха, но и двете могат да се създадат и без живот. Далеч по-сложни и убедителни молекулярни знаци може да бъдат забелязани от „Джеймс Уеб спейс телескоп“ на НАСА, който влиза в употреба догодина, и други апарати, като Giant Magellan, обсерватория на Земята, която тръгва от 2023 г.

На тази дата: 23 февруари 1905 г. създават първия „Ротари” клуб

Пол Харис създател на Ротари клуб.
1905 г. в Чикаго адвокатът Пол Харис и трима други бизнесмени създават първия „Ротари” клуб. С днешна дата могъщата организация има претенцията да събира на едно място лидери, които доброволно отдават времето и уменията си, за да служат на своите общности и света.

Във вечерта на 23 февруари 1905 г. никой от участниците в първата ротари сбирка не е толкова смел в мечтите си. Пресилена е дори думата „сбирка” за неформалната среща на четирима приятели в офиса на един от тях. Домакин е минният инженер Густавус Лоер. Карето се събира по идея на адвоката Пол Пърси Харис. Останалите участници в срещата са търговецът на въглища Силвестър Шийл и Хирам Шори - предприемач от шивашкия бизнес. Идеята е сбирките им да стават всяка седмица, а членовете да се редуват като домакини. Мотор на движението е Пол Харис.

В началото на 90-те години на 19 в. Харис завършва право, но вместо да се озове в адвокатска кантора, той тръгва на пътешествия. През следващите пет „скитнически” години подхваща какво ли не - репортер в „Сан Франциско Кроникъл”, актьор, играч на борсата, каубой, берач на грозде, пътуващ търговец на мрамор и гранит, нощна смяна в хотел. През 1896 г. Пол Харис вече е в Чикаго и подхваща адвокатска практика. Чувства се самотен, защото няма познати извън работата си. Един ден негов клиент го кани на вечеря. След хапването двамата тръгват на разходка и домакинът запознава Пол с всички търговци в квартала. В този момент на Харис му хрумва идеята за създаване на общност от бизнесмени, основана на приятелството и помощта. Години по-късно клубовете са факт.

През 1910 г. Ротари свиква първия си конгрес в Чикаго и шестнадесетте съществуващи тогава клуба се обединяват като Национална асоциация на Ротари клубовете. Първият клуб извън границите на САЩ е основан в Канада през 1911 г. С това Ротари става международен. По-късно същата година е създаден клуб и в Лондон. Веднъж преминало Атлантика, движението бързо се разраства, в резултат на което на конгреса в Минесота, през 1912 г. организацията вече се нарича Международна асоциация на клубовете Ротари и по-късно през 1922 г. името й е съкратено на Ротари интернешънъл.

Първият Ротари клуб в страна, в която не се говори английски, е сформиран през 1916 г. в Хавана, Куба. Ротари става наистина световна организация след 1920 г., когато движението достига до Южна и Централна Америка, Африка, Австралия и Азия.

Първата емблема на Ротари е обикновено колело на каруца в момент на движение като символ на „цивилизация и движение”. През 1923 г. колелото с 24 зъбци и шест спици се възприема за символ, като се добавя и ключ на оста, за да покаже, че колелото е работещо, а не в застой. На конгреса в Далас, Тексас, през 1929 г. е представено официалното описание на емблемата. Кралското синьо и златно са избрани за официални цветове на Ротари, а флагът на Ротари е бял с колелото, изобразено в средата.

Вицове, февруари 2017 г.

"Пълнолуние над бали"

СмЕх/Таралеж/


Мъж тръгнал на лов. Изчезнал и на седмия ден звъннал в къщи от някаква кръчма:
- Жено! При мене всичко е наред! При вас?
- И при нас. Какво става мъжо?
- Един месец месо няма да купуваме, да знаеш!
- Браво! Да не си убил елен?
- Не! Изпих заплатата!


***

Цял месец учих котката да ми носи пантофите, но тя на инат все ми носи бира. Майната им на пантофите!

***

Потъва презокеански кораб. На фона на всеобщата паника при капитана идва англичанин с лула в уста и вежливо пита:
- Кажете, моля, сър, а коя лодка е за пушачи?

***

На закуска съпругът чете вестник. Жена му прави кафе и му подава една чашка. Той отпива една глътка и раздразнено казва:
- Нима не знаеш, че пия кафето без захар?
- Знам, скъпи, но исках да ти чуя гласа...

***

Две жени си говорят:
- Ей, всички мъже са големи женкари.
- Защо пък всички? Има-няма половината.
- Е, че то другите мъже ли са.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

сряда, 22 февруари 2017 г.

"Нова република": нов модел на социална помощ

Рязка децентрализация на социалните дейности, за да може помощта да е максимално близо до хората в нужда, като така се гарантира и по-добър контрол. Помощти за деца под формата на ваучери на храна, обучение, облекло. Премахване на социалните помощи за лица, които трайно отказват да работят. Въвеждане на електронно здравеопазване и преход към демонополизация на Националната здравоосигурителна каса, както и нов метод за финансиране на болничната помощ.

Въвеждане на предмет “християнска етика” в училище след 4-и клас. Подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми и данъчни облекчения вместо детски надбавки за семействата.

Това са някои от мерките в третата част от управленската програма на “Нова република”, представена днес от председателя на дясното обединение Радан Кънев, Ивайло Цветков- Нойзи, бившия зам.-председател на парламента Иван Иванов, бившия депутат Борис Станимилов и общинската съветнимка в София Марта Георгиева.

Документът се нарича “Нова надежда” и е за сферите култура, родобюлие, демографска криза и семейство, социална политика, здравеопазване и грижа за животните.

Радан Кънев говори последен от колегите си и представи мерките в социалната и здравната сфера. По думите му в центъра на тези политики трябва да е страдащият човек, а “култивираните от партиите общности избиратели”.

Социална политика
- Рязка децентрализация на социалните дейности и предоставяне на права и бюджет на общините – така грижата ще е близо до хората в нужна и може да се засили контрола и да се прави разграничение между реално нуждаещи се и тези, които отказват да работят.

- Строг контрол върху категоризацията на хора с увреждания и пълноценното им подпомагане за включването им в пазара на труда.

- Съсредоточаване на помощите за отглеждане на деца върху наистина нуждаещи се семейства под хормата на ваучери за храна, облекло, обучение, лекарства.

- Премахване на помощите за лица, които отказват да работят

- Насърчаване на частната инициатива в трудовото последничество

Появи се оферта за доставка на машините за изборите

Около 16 часа днес в ЦИК е постъпила оферта за доставка на устройства за машинно гласуване. Това стана буквално минути преди крайния срок.

Фирма „Лирекс“ е подала оферта за доставка на устройства за машинно гласуване, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.


Именно "Лирекс" досега осигуряваше устройствата за експерименталното машинно гласуване и бе обявила, че няма да участва в обществената поръчка за изборите на 26 март заради краткия срок за доставка на 13 500 устройства.

Главният секретар на МВР ще бъде уволнен

Главният секретар на МВР Георги Костов ще бъде предложен за освобождаване от длъжност. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Причината за смяната на професионалния ръководител на МВР са данни за негови действия, с които е "уронил престижа на институцията и е накърнил интересите на МВР и обществото".

Узунов посочва случаи на упражнен от Костов натиск върху петима служители на МВР, за да ги принуди да напуснат системата или да се съгласят да заемат по-ниски длъжности. Случаите са от 2015-2016 г.

Според Узунов - причините за този натиск са били "политически".

Предложението за освобождаване на Георги Костов от длъжността "главен секретар на МВР" ще бъде направено от Министерски съвет към президента Румен Радев.

Само преди седмица беше разпространен слух за готвена смяна на Георги Костов. Самият служебен вътрешен министър обаче ги опроверга, като заяви, че между двамата няма обтегнати отношения. Двамата се явиха заедно на церемония по представяне на новия автопарк на Специализираните полицейски сили.

До номинирането и избирането на главен секретар неговата длъжност ще се изпълнява от зам.-главния секретар на МВР Георги Арабаджиев, който беше назначен по време на мандата на Румяна Бъчварова.

15 000 лв на месец ще ни струва охраната на генерал Деси

15 000 лв на месец ще ни струва охраната на  Десислава Генчева-Радева, твърдят държавни гардове.

Миналият четвъртък стана ясно, че Националната служба за охрана-НСО вече е осигурила персонална охрана на Радева заради „конкретна застрашеност”. Което предизвика буря от негативни реакции в социалните мрежи.

„Първата дама” пък отвърна с гневен пост там и се изложи допълнително. Простите сметки показват, че по стандартите за охрана на службата Генчева-Радева получава четирима телохранители, по двама на две смени за 24 часа и автомобил на НСО. Средната заплата на гардовете е над 2000 лв, което прави по 8000 лв на месец. Разходите за държавния автомобил, който вози „първата дама” навсякъде са над 6000 лв-гориво и амортизация. Така, че „застрашеността” на Десислава Генчева-Радева струва на държавния бюджет към 15 000 лв. Преди да стане жена на Радев, непосредствено при старта на президентската кампания, Десислава Генчева е била чиновничка във ВВС финансист и пиар. Служителите са били наясно в този период за интимните им отношения.

Официалното съобщение на НСО гласи следното: На членовете на семействата на лицата по чл. 20, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана, включително и на президента на Републиката може да се осигури охрана на основание чл. 22, ал. 1, т. 3 от ЗНСО, при наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК .

Фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисията по чл. 23 от ЗНСО. Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията, съгласно чл. 28, ал. 2 от ППЗНСО във връзка с чл. 28 от ЗЗКИ.

В съобщението на НСО обаче не се казва дали решението за персонална охрана на „първата дама” е взето от комисията, в която влизат главният секретар на МВР Георги Костов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и Ангел Антонов, началник на НСО. Или е решение на самият Антонов с цел да се „натегне” на новия президент Румен Радев. Според приетия с мнозинството на ГЕРБ закон за службата вече шефът на НСО е председател на въпросната комисия, а не както досега главният секретар на МВР.

Заради грифа „класифицирана информация” не е много ясно как за около 20 дни „първата дама”, до лятото напълно непозната за обществото жена, се оказала „застрашена” от тероризъм, та се наложи да и бъде назначена персонална охрана за 15 000 лв месечно. Все пак новият президент встъпи в длъжност на 22 януари.

„Това разтегливо понятие застрашеност се използва като най-лесния повод да се осигури на някого персонален автомобил на държавна издръжка. Прави се много лесно-изпраща се анонимен сигнал, че в нечии телефонни разговори ставало дума за заплахи за живота на някого. Това дава повод за осигуряването на охрана и държавна кола на когото трябва”, коментира пред Фрог бивш служител на НСО. Той предполага, че Ангел Антонов, първо доверено лице на Цветан Цветанов, който го върна в МВР, а по-късно и  на Делян Пеевски, се е „самонатегнал” на новия президент Радев с охраната на „първата дама”.

Антонов е в стрес и трескаво  търси политически контакти и възможности да остане на поста си. Не случайно по време на церемонията на пл. „Св. Александър Невски” по встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев телевизионните камери уловиха Антонов да притичва покрай президента със слушалка в ухото като личен телохранител. Сцената предизвика много снизходителни усмивки, особено като се има предвид дребната и не добре тренирана физика на Антонов.

Според запознати сегашният шеф на НСО в момента е в пълна изолация и към него Румен Радев има силно недоверие.

Затова в персоналната охрана на държавния глава са включени само гардове, пазили преди това Сергей Станишев като премиер на правителството на тройната коалиция. Целта е да бъде отрязано събирането на компромати и каквато и да е лична информация за семейството на Румен Радев.

„Някои от тях бяха изпаднали в немилост след падането на Станишев от власт. Беше им отнет достъпа до класифицирана информация, един даше беше уволнен. Но спечели делото си в съда и той го възстанови на работа”, коментираха гардове. Според тях столът на Антонов се клати силно и нищо чудно още тази година той да бъде освободен. За мястото на шеф на НСО се готви сегашният зам.директор на Националната полиция Тодор Гребенаров, ако резултатите от изборите доведат БСП на власт.

На тази дата: 22 февруари 1848 г. с антиправителствен митинг в Париж започва Френската революция

1848 г. с антиправителствен митинг в Париж започва Френската революция. В следствие избухва въстание, което продължава до 24 февруари. Това е началото на Френската буржоазно-демократическа революция.

Юлската монархия е свалена и е обявена Втора република. Създадено е временно правителство, което въвежда всеобщо избирателно право, свобода на словото и на печата.Френската революция от 1848 г. е част от революциите в Европа през пролетта на 1848 г., които засягат почти целия континент с изключение на Англия, Русия и Османската империя.

Политическите промени във Франция в края на 40-те години на 19 в. са предшествани от криза, която първо засяга хранителните продукти и заплашва страната от глад. Реколтата от 1846 г. се оказва лоша, тъй като се наводнява долината на р.Лоара и се повишава рязко цената на житото, а в същото време се появява и болест по картофите.

Общата търговска, промишлена и финансова криза от 1847 г. извънредно влошават положението на народа. Фалират 4762 фирми, промишленото производство спада с 50%, а „парижката промишленост” е парализирана 70%. Особено са тежки последиците от кризата за работниците. Крайно недоволна е и дребната и средната буржоазия, дори някои едри промишленици и търговци. Всички те искат реформи и се обръщат към правителството и парламента с петиции.

Френското правителство купува храни от чужбина срещу злато, но покупателната способност на французите е слаба. Безработицата засяга цели отрасли - строителство, металургия, мини. Кулминацията на кризата е през 1847-1849 г., когато засяга банките.

Крал Луи-Филип се надява, че кризата ще премине бързо, тъй като за няколко месеца снабдяването с храни се нормализира, но не отчита, че натрупаното обществено недоволство е много силно. Опозицията издига искания за провеждането на избирателна и парламентарна реформа. Управляващата класа гледа с презрение на исканията.

За 22 февруари в 12-и район на Париж е насрочена демонстрация в защита свободата на събранията, правителството я забранява. Въпреки това сутринта работници, студенти и занаятчии независимо от проливния дъжд излизат на демонстрация. Кралят изпраща срещу тях войска. Стават сблъсквания. Демонстрантите започват да се въоръжават и да строят барикади. Националната гвардия съчувства на народа и не оказала подкрепа на правителството.

На следващата вечер близо до сградата на Министерството на външните работи войската открива огън по невъоръжените демонстранти: 52 души са убити, мнозина са ранени. Крал Луи-Филип е принуден да приеме оставката на министър-председателя Гизо, но вълненията не спират.

През нощта срещу 24 февруари в Париж има повече от 1512 барикади и започва народно въстание, организирано от членове на тайните републикански дружества. В Париж са разпространени възвания, които призовавали народа да продължи борбата. Като овладяват двореца, въстаниците изгарят кралския трон и след това нахлуват в двореца, където заседавала Камарата на депутатите, с викове: „Долу регентството! Долу Камарата! Да живее републиката!”.

Вицове, февруари 2017 г.

АБВ - Първанов ЕООД...

СмЕх/Таралеж/


Децата от една градина ходили на гости на моряците от един кораб и им изнесли програма. Накрая учителката помолила чичковците и те да изпълнят нещо.
- Нашите песни са все мръсни! - отклонили предложението моряците.
- Онова, което не е за детските уши, го изпейте с "тра-ла-ла".
- Ами добре! Тра-ла-ла ла-ла лаа, тра-ла-ла-ла... - ла-лаа, тра-ла-ла-ла-ла-лааааа, на боцмана в г*заа!

***

- А бе, що българите не играят шах с македонци?
- Щото им крадат царете!

***

Е, не мога да го разбера тоя биатлон... как може да имаш пушка и да стигнеш втори?

***

- Келнер, поръчах си салата "Морски дарове". А в тая, дето ми я донесе, няма ни раци, ни риби, ни октоподи... - Ми то и в шопската няма шопи...

***

В голяма фирма на едно от бюрата звъни телефонът.
– Ало.
– Искам веднага да занесете всички отчети в 23-ти кабинет! – запенил се някой.
– И що пък точно аз да го свърша?! – попитал с безразличие чиновникът.
– Ти знаеш ли с кого разговаряш, бе?! – онзи тотално кипнал.
– Не…
– С шефа на фирмата! Само да щракна с пръсти и си изхвръкнал!
– А ти знаеш ли с кого разговаряш?
– Не.
– Ми що си не е*еш майката тогава?!..

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

вторник, 21 февруари 2017 г.

Водачите на листи на "Нова република"

Шестима кандидат-депутати от "Нова република" ще водят по две листи на парламентарните избори. Това стана ясно днес, когато изтича срока за регистрация на листите с номинираните за парламентарните избори на 26 март.

Трайчо Трайков ще е води в Благоевград и София, 23-ти МИР. Стоил Яков е начело в Бургас и в Хасково. Радан Кънев оглавява листите във Варна и София, 25-и МИР. Методи Андреев води в Ловеч и Разград, Дани Каназирева - в Пловдив и Повдив-област, а и Мартин Димтиров в Плевен и София, 24-и МИР.

Ето водачите на "Нова република":

Благоевград - Трайчо Трайков

Бургас - Стоил Яков

Варна - Радан Кънев

Велико Търново - Иван К. Иванов

Видин - Вили Лилков

Враца - Цецка Бачкова

Габрово - Людмила Илиева

Добрич - Драгомир Цукев

Кърджали - Радослав Милев

Кюстендил - Никола Табаков

Ловеч - Методи Андреев

Монтана - Светослав Малинов

Пазарджик - Атанас Атанасов

Перник - Калин Каменов

Плевен - Мартин Димитров

Пловдив град - Дани Каназирева

Пловдив област - Дани Каназирева

Разград - Методи Андреев

Русе - Борис Станимиров

Силистра - Събчо Събев

Сливен - Димитър Сяров

Смолян - Стоян Марев

София 23 МИР - Трайчо Трайков

София 24 МИР - Мартин Димитров

София 25 МИР - Радан Кънев

София област - Веселин Николов

Стара Загора - Петър Славов

Търговище - Христо Христов

Хасково - Стоил Яков

Шумен  - Анета Георгиева

Ямбол  - Димитър Сяров