събота, 18 март 2017 г.

20-годишен трол от Шумен пръска руска пропаганда и рекламира БСП във Фейсбук

20-годишният Адриан Димитров от Шумен е може би най-активният трол в българския Фейсбук. Неговата специалност е разпръскването на проруска пропаганда, фалшиви новини, реклама за БСП, ксенофобски послания и анти-ГЕРБ послания. Това разкрива разследване на сдружението "Чист интернет", което си е поставило за цел да разкрие някои от източниците на фалшивите новини в България.

Зад името на Адриан Димитров стоят минимум 29 идентични профила във Фейсбук. Клонингите на профилите му са създадени в случай на докладване и блокиране на някои от тях. В най-лесно достъпния профил пише, че Адриан Димитров работи в ... Windows и учи в Софийския университет.

От “Чист интернет“ са установили, че от юни до октомври 2015 постовете на трола са с крайна антиромска и ксенофобска тематика. В края на 2015 година започва налагането на нови теми – “гражданска война“,“ терор в Европа“, “корупция“ и “световни конспирации“.

В началото на 2016 фокусът се измества към рекламни постове за БСП и прокремълска пропаганда за величието на Путин и Русия.

За две години тролът е навъртял над 85 000 публикации. Това прави по 9000 публикации за месец, което е по 12 публикации за час… при условие, че Димитров не спи.
В някои случаи активността му стига до 60 поста на час, което показват, че е физически невъзможно само един човек да стои зад самоличността на Адриан, казват от “Чист интернет“.

Андриан Димитров публикува най-много положителни коментари за пет личности. На първо място в тази класация стои водачът на листата на БСП в Сливен Таско Ерменков, следван от Владимир Путин, Корнелия Нинова, членът на ръководството на БСП Атанас Зафиров и Слави Трифонов. Най-много отрицателни постове има за Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

“Чист интернет“ установява, че много от профилите на Адриан са приятели със Стефан Пройнов. Във Фейсбук Пройнов се представя като мениджър на “Булпресс“. Фирмата е шуменска и е регистрирана на името на 20-годишния Адриан Николаев Димитров.

На страницата си във Фейсбук “Булпресс“ се хвали, че са изградили над 400 страници и групи във Фейсбук, както и че оперират в над 100 публични и в над 50 тайни групи в социалната мрежа. Част от тях са “Новините от България“, “Само за истински българи“, “Социален свят“, “Единна България“, “Репресираните от ГЕРБ“ и други.

“Чрез тези групи профилите на Адриан разпръскват до стотици хиляди българи фалшиви новини, тезите на лидерите на БСп и прокремълска пропаганда“, казват от “Чист интернет“ и задават въпрос кой плаща за всичко това.

Местан извади старо писмо на Доган до Ердоган: Турция е родината майка

Местан реши да огласи писмо, датирано октомври 2012 г., три месеца преди конгреса на ДПС, на който Ахмед Доган се оттегли от поста си, тогава беше и опитът за атентат срещу него, лидер става Местан, а в обръщението си Доган прави паралели между Бойко Борисов и турския президент Ердоган като диктатори. Само няколко месеца по-рано Местан чете обръщение от него към 4-ия конгрес на АКП, управляващата в Турция партия, което изобилства от хвалебствия към властовия модел, който тя е наложила.

В писмото се говори, че ДПС е част от турската общност, турския свят в ЕС, „майката ни родина трябва да е сред страните с най-висок икономически потенциал“, „управляващата партия е завиден модел на подражание от всяка партия, която е натоварена с мисията за прогресивна модерна партия“, „тепърва ще се говори за феномена АКП“, „политическата иновация на АКП“, „инвестиционните успехи на Турция“, „само така ще има адекватни културни измерения в целия демократичен свят“ и т.н.

Местан огласил писмото, за да се види „многопластовия образ на Доган“. „Кога той е искрен – пред конгреса, в писмото до Ердоган, сега“, попита реторично лидерът на ДОСТ. Сега го възхвалявали като новия Левски, Аспарух, а може би и Паисий Хилендарски заради „патриотарското му писмо“, възмути се бившият лидер на ДПС.

Според него сараите и бизнескръговете около тях имали нужда непрекъснато от свежа кръв, образно казано, за да се захранват.

„Без политическата власт ДПС не може да обслужва сараите, многоглавата ламя, която има нужда от публични ресурси, за да пие публична кръв“, обрисува картината Местан. И обясни, че от ДОСТ не били неоосманистка партия, а търсеният враг.

Разкрития: 63-ма руснаци купили имоти от Тръмп за 98,4 млн. долара

Разследване на "Ройтерс" установи, че 63 души с руски паспорти или руски адрес са купили имоти за най-малко 98,4 милиона долара в седем сгради на милиардера Доналд Тръмп във Флорида.

По време на президентската кампания през 2016 г., Доналд Тръмп омаловажи бизнес връзките си с Русия. А откакто встъпи в длъжност като президент, той е още по-категоричен.

"Мога да ви кажа, че аз не притежавам нищо в Русия", заяви президентът по време на пресконференция миналия месец. "Аз нямам кредити в Русия. Аз не съм имал никакви сделки в Русия. "

Но в Съединените щати, членове на руския елит са инвестирали в негови сгради. И по-точно в негови маркови луксозни кули в Южна Флорида, както сочат официални документи.

Купувачите са бизнесмени, свързани с политическия елит, като например бивш изпълнителен директор в държавна строителна фирма, базирана в Москва, който работи с военни и разузнавателни съоръжения, един основател на инвестиционната банка на Санкт Петербург и друг - съосновател на конгломерат с интереси в банкиране, недвижими имоти и електроника.

Хора от второто и третото ниво на руската власт също са инвестирали в сградите Тръмп. Един от тях скоро е пуснал във фейсбук снимка с лидера на руска мотоциклетна банда, която бе санкционирана от САЩ за предполагаемата ѝ роля в анексирането на Крим.
Разследването на "Ройтерс" не установи неправомерни действия от президента Тръмп. И никой от купувачите не е от най-близкия кръг на Путин. Белият дом пренасочва въпросите на агенцията към фирмата, която е сключвала договорите, чийто главен юрисконсулт заявява, че контролът върху бизнес връзките на президента Тръмп с Русия е неоправдан.

"Мога да кажа категорично, че това е пресилена история, която е медийно създание", коментира Алън Гартън в интервю. "Аз съм работил с тази фирма и знам отношенията на компанията."
Анализът на агенцията установи, че най-малко 703 - или около една трета - от собствениците на 2044 имота в сградите на Тръмп във Флорида са дружества с ограничена отговорност, а фирмите с ограничена отговорност имат възможност да скрият самоличността на истинския собственик . И националността на много купувачи не може да бъде определена. Американци с руски произход, които не са използвали руски адрес или паспорт в покупките си, не са били включени в разследването.
"Президентът отрича да има инвестиции в Русия, но той не казва нищо за руски инвестиции в неговия бизнес и собственост в САЩ", коментира пред "Ройтерс" Адам Шифт, демократ от Комисията по разузнаване на Конгреса на Щатите. "А това засяга всички американци и може би е още една причина президентът да отказва да публикува данъчните си декларации", допълва той.
Един от големите купувачи в имотите на Тръмп във Флорида е Александър Юзвик. През 2010 година той и жена му стават собственици на апартамент за 1,3 милиона долара. До 2016 година Юзвик е бил изпълнителен директор на "Спецстрой", компания, която произвежда и военни съоръжения. Тя е работила в тясно сътрудничество с Академията по обучение на кадри на ФСБ, службата наследила КГБ. Фирмата е работила и при изграждането на административната сграда на щаба на ГРУ, руското военно разузнаване, пише "Ройтерс".

На тази дата: 18 март 1980 г. 50 души загиват при експлозия на ракета „Восток-2М”

1980 г. 50 души загиват при експлозия на ракета „Восток-2М” на космодрума Плесецк (СССР). Първоначално ракетата „Восток” е конструирана за пилотирани космически полети, но по-късно се използва за извеждане на изкуствени спътници в орбита.

Взривът на 18 март става при зареждане с гориво на ракетата. При разследване на подобен, но избегнат инцидент се открива, че спойка между оловото и калая във водородно пероксидните филтри е причинило аварията и в резултат ракетата е експлодирала.

Любопитен факт е, че първоначално след построяването на космодрума Плесецк, съществуването му се пазело в тайна, но британският учител по физика Джефри Пери и учениците му внимателно изследвали орбитата на спътника „Космос 112” през 1966 г. и установили, че той не може да е бил изстрелян от Байконур.

Тогава наяве излиза информацията, че след края на Студената война се разбира, че ЦРУ е започнало да подозира за съществуването на ракетна база в Плесецк още в края на 50-те години. СССР обаче не признава за съществуването на космодрума до 1983 г.

Вицове, март 2017 г.

Горе: Хирошима, където падна атомна бомба
Долу: Град Омск във великата Русия

СмЕх/Таралеж/


Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!

***

Съпругата :
- Скъпи, пиеш като смок.
- Намерихме се ние с теб, пепелянке моя...

***

"Ако мама се смее на шегите на татко, значи вкъщи има гости..."
Детска мъдрост

***

- Толкова години сте женени с жена ти, а колкото пъти ви срещна из града, винаги се държите за ръка... Възхищавам се на чувствата ви!
- Ако я пусна, веднага ще купи нещо...

***

Училищните задачи сега изглеждат така:
-Летели две камили-едната рижа, другата на ляво. Колко тежи един килограм асфалт, ако таралежа е на 4 години?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

петък, 17 март 2017 г.

Борисов: Доган търси коалиция с патриотичните партии

С посланието си Ахмед Доган отваря вратата за следизборна коалиция с партиите, които имат патриотична насоченост. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, коментирайки последното публично изказване на почетния председател на ДПС.
Според Борисов трябва да има много голямо единство и сплотеност на нацията.

"Първо, за всички е видно, че Турция като държава в момента с нейното управление не само в България, в цяла Европа се опитва да налага дневния ред, ако щете и особено да се държи един тон, който в никакъв случай не е тонът, който ние наричаме европейски", каза Борисов.
И даде пример с обвиненията от страна на Турция към Европа във фашизъм.

"Да се плаши Европа, в това отношение България би изпитала най-голям страх, с бежански потоци. Г-н Ахмед Доган го хваща това като реална опасност. Между редовете какво ни казва? Първо ДПС в мое лице, имам предвид г-н Доган, е патриотична формация, която ако стане такъв проблем, българските турци които са членове на ДПС ще застанат на позиция срещу подобна политика. И в това отношение ние сме също патриоти", коментира Борисов.
Според него Доган отваря врата за следизборна коалиция с партиите, които имат патриотична насоченост, защото имат една база – запазването на България от подобна интервенция.

"Не искам да си мисля, че това е намек към самите патриоти или към БСП само, но във всички случаи, когато се води спора между български мюсюлмани дали са от ДОСТ или ДПС винаги е по-различно от между християнин и мюсюлманин", каза Борисов.
Според него като съседи ние сме длъжни да намираме начини да поддържаме нормални отношения с Турция.

Меркел се среща с Тръмп

Ангела Меркел ще се срещне с Доналд Тръмп за първи път. Германският канцлер пристигна във Вашингтон през нощта.

В петък следобед Меркел ще бъде приета в Белия дом. След разговора с Тръмп тя ще се срещне с представители на различни фирми и стажанти. Вечерта ще се проведе обща пресконференция между двамата лидери.

В предходните месеци Тръмп изрази остра критика към бежанската политика на Меркел. Нейното мото в отношенията й с президента на САЩ стана „Да говорим един с друг, а не един за друг".

Карикатурите на КрасиКраси Петров рисува специално за "Таралеж".

САЩ осъдиха анексията на Крим и искат незабавно прекратяване

САЩ отново осъдиха окупацията на Крим от Русия и поискаха на анексията да бъде сложен край - незабавно, съобщи френският в. "Фигаро" като се позова на говорителя на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър. Днес се навършват точно 3 години от "доброволното" присъединяване на Кримския полуостров към Русия.

"Крим е част от Украйна. САЩ осъждат още един път руската окупация на Крим и призовават за нейния незабавен край", написа Марк Тонър в специално комюнике. "Нашите санкции, които са свързани с Крим, ще останат в сила докато Русия не върне контрола на полуострова на Украйна", допълни той.
На 14 февруари т.г. президентът Тръм изненадващо и остро обяви, че очаква да види как Русия връща Крим на Киев, припомня "Фигаро".

През март 2014 година Русия анексира Крим след като вкара в полуострова т.нар. зелени човечета и под военна заплаха организира референдум за присъединяване на Крим към Русия. Агресивните действия на Кремъл бяха осъдени от Запада и обявени за незаконни.

"САЩ не признават референдума, нито анексията на Крим, както и грубото нарушаване на международното право", припомня говорителят.
Вашингтон осъди кампанията за потискане на дисидентите, водена от три години от Русия в Крим, както и на етническите малцинства. Независими журналисти и проукраински настроени хора са репресирани непрекъснато с политически мотиви, пише още в комюникето.

"Ние призоваваме Русия да спре опитите си да потискат свободата на изразяване, мирните сдружения и събирания, и религиозните права", отбелязва Марк Тонър.

На тази дата: 17 март 1959 г. Започва изгнанието на Далай Лама

На 17 март 1959 г. започва изгнанието на Тензин Гятсо, 14-ият Далай Лама. Той напуска Тибет и отпътува за Индия.

Пълното му религиозно име е Джетсун Джамфел Нгаванг Лобсанг Йеше Тензин Гяцо. Той e духовен водач, почитан от будистите в Тибет, Монголия, Калмикия, Бурятия, Тува и други будистки региони. Роден е на 6 юли 1935 г. в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет и е получил името Лхамо Дхондруб. През 1909 г. Далай Лама XIII посещава селцето Такцер и остава силно впечатлен от красотата на природата и изказва желание да се върне отново там някога. 

През 1937 г. след смъртта на Далай Лама XIII Тубтен Гяцо в селото пристига група лами, които търсят неговото превъплъщение. След съответен изпит двегодишният Ламо Дондруп e признат за въплъщение на своя предшественик.

Далай Лама е обучаван по традиционната тибетска образователна система. Той е имал двама официални наставници - Линг Ринпоче и Триджанг Ринпоче. В програмата му на обучение са били включени "петте големи науки": логика, тибетско изкуство и култура, санскрит, медицина, будистка философия и "петте малки науки": поезия, музика, драматично изкуство, астрология и словесност. На 22 февруари 1940 г. Далай Лама XIV е възкачен на трона в столицата на Тибет, Лхаса. След окупацията на Тибет от комунистически Китай през 1949-1950 г. Далай Лама непрестанно предприема стъпки за мирното съжителство между двата народа, но бива принуден да напусне Лхаса на 17 март 1959 г. и да намери убежище в Индия.

От 1960 г. Далай Лама живее в Индия, град Дхарамсала (Малка Лхаса) в щата Химачал Прадеш. Там е разположена щаб-квартирата на тибетското правителство в изгнание.

В периода 1959-1965 г. нееднократно Далай Лама XIV моли ООН за съдействие при решаване на тибетския проблем. Резултат на това са и трите резолюции на Общото събрание на ООН, призоваващи Китай да уважава правата на човека в Тибет.

През 1963 г. Негово Светейшество провъзгласява Демократична конституция, основана на будистки принципи и Всеобща декларация за правата на човека, като модел за бъдещо освобождаване на Тибет.

На 10 декември 1989 г. Далай Лама XIV получава Нобелова награда за мир.

Делото на Далай Лама Тензин Гяцо за освобождаване по мирен път на Тибет се подкрепя от многобройни политици, видни личности и институции по цял свят.

През март 2011 г. Далай Лама обявява решението си да излезе от политическото ръководство на правителството на Тибет в изгнание, оставайки духовен водач.

„Още от 1960г. постоянно повтарям, че на тибетците им трябва водач, избран от самите тях, на когото бих могъл да предам властта. Сега явно е дошло времето за това.“ В последните години той не изключва възможността за предоставяне на реална автономия на Тибет от страна на Китай, подчертавайки нарасналата роля на Китай за световния мир.

Вицове, март 2017 г.

В капана на пролетта, не знаеш как да се облечеш

СмЕх/Таралеж/


На Червения площад в Москва чуждестранен журналист пита руснак: - Президентът Путин иска да ограничи или ако може даже да се забрани пиенето на водка. Какво мислите вие? - Аз моето съм си изпил, но жалко за децата.

***

Зад всеки прецакан компютър стои по един човек който "нищо не е пипал".

***

В цветарски магазин:
- Дайте две саксии аспарагус.
- Останала е само една саксия, но мога да ви предложа циклами...
- Не става. Утре жена ми се връща от почивка, а аз и обещах да поливам редовно аспарагусите...

***

Майка се кара на невръстното си детенце:
- Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана сега?! Събори ми готварската книга. А аз нито знам докъде бях стигнала, нито какво готвех...

***

Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 16 март 2017 г.

Нито един прокурор не уважи конференцията с главния прокурор на румънската антикорупционна дирекция

Нито един прокурор не уважи конференцията с главния прокурор на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши, която днес гостува в Съдебната палата, за да сподели румънския опит в борбата с корупцията.

В залата нямаше и представители на прокуратурата, които да се запознаят с работата на румънския модел. Въпроси на Кьовеши зададоха само съдии. Не присъстваха също и премиерът. който беше поканен, а и много от членовете на ВСС - от т.нар. мнозинство около Димитър Узунов и Ясен Тодоров. Последните са отявлени критици на модела в Румъния. От членовете на ВСС дойдоха Соня Найденова и Калин Калпакчиев. По времето на презентацията ВСС провеждаше редовното си заседание.

"Ние не отиваме на работа, казвайки си днес ще обвиним един депутат, а утре един магистрат. Ние не разследваме политиците, защото са политици", коментира Лаура Кьовеши.

Президентът Румен Радев също отсъстваше, но се е срещнал с румънката в сряда.

През цялото време на презентацията хора на Бареков тропаха по вратата на залата.

Тандемът на Пеевски Бареков-Беновска спретна пълен сеир за гостуването на румънската Г-жа Антикорупция

Под строй - един отвътре, един отвън. Така днес близките до Делян Пеевски, Илияна Беновска и Николай Бареков атакуваха събитието, на което по покана на председателя на ВКС Лозан Панов в Съдебната палата в София гостува Лаура Кьовеши - шеф на румънката спецпрокуратура DNA.

След като някогашният журналист и евродепутат чакаше "на гюме" отвън, се оказа, че при определен капацитет вратите на зала Тържествена се заключват (първоначално организаторите бяха обявили, че местата ще са ограничени и трябва да се заяви присъствие, б.р.). Тогава Николай Бареков започна да думка по вратите на зала Тържествена и да крещи, че иска да задава въпроси.

Междувременно вътре дойде време, макар и с половин час закъснение заради ексцесиите, да започне встъпителната реч на Лозан Панов. Тогава, когато председателят на ВКС започна да говори, Илияна Беновска отиде до Кьовеши и каза, че точно в този момент иска да я интервюира.

Макар румънската прокурорка да ѝ отказа първоначално, после премисли и каза, че ще ѝ отговори, "... стига колегите ѝ да нямат против." Всичко това - докато Панов говори.

Събраните обаче - основно снимащи журналисти, казаха в хор, че имат против и Кьовеши отказа.

Популистите загубиха изборите в Холандия

Деснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия, побеждавайки антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс.

Това показват първите резултати от екзит пола на компанията Ипсос, предаде БТА.

Партията на Рюте е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места: партията на свободата на Вилдерс, дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".

Регистрирана е най-високата за последните 20 години избирателна активност. Пред урните са се явили 81% от регистрираните избиратели.

Победителят Рюте: След "Брекзит" и Тръмп казахме "стоп" на популизма


"След "Брекзит" и изборите в САЩ холандците казаха "стоп" на криворазбрания популизъм", заяви след победата на изборите холандският премиер Марк Рюте..


ЦИК одруса Btv заради голия Волен Сидеров

Централната избирателна комисия, след сигнал на СЕМ, реши да накаже bTV за излъчването на материал, уронващ престижа на кандидата за депутат Волен Сидеров. Поводът е предаването на медията „Мармалад“ и класацията „Топ 10 на мъже само по парфюм“, в която попадна и атакистът от „Обединени патриоти“.

Класацията на предаването е за известни мъже с голи снимки, а Волен Сидеров е поставен на второ място. В рубриката са използвани кадри от популярната фотосесия на националиста от 90-те години.

В решението си ЦИК се позовава на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс, който забранява използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

В решението си Централната избирателна комисия постановява и МВР да издири отговорния редактор, дал съгласие за излъчването на материала. Предвидената от закона глоба е до 5000 лева.

Предаването е излъчено на 11 март следобед, а Съветът за електронни медии е изпратил сигнала до ЦИК два дни по-късно. Решение за постановено нарушение на комисията е публикувано днес. Също така ЦИК изисква материалът да бъде свален от сайта на bTV.Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че по време на заседанието на Комисията са обсъждани и други решения относно този сигнал, но единствено това решение е събрало мнозинство.

На тази дата: 16 март 1769 г. Луи Антоан дьо Бугенвил завършва околосветското си пътешествие

1769 г. Луи Антоан дьо Бугенвил завършва околосветското си пътешествие в пристанище Сен Мало. Френският мореплавател осъществява първото френско околосветско пътешествие от 1766 до 1769 г.

Роден в Париж в семейство на нотариус и по настояване на баща си започва да учи право, но скоро се отказва и през 1754 г. се записва в армията, в полка на мускетарите.

През 1763 г. възниква проект за разширяване на френските владения в Тихия океан. Като проявил се дипломат и военен специалист Бугенвил идеално подхожда за тази мисия. Назначават го за капитан на фрегата и той отплава на юг с голяма група колонисти.

За да се засили авторитета на Франция след загубата й в Седемгодишната война кралят и правителството решават да организират първата френска околосветска експедиция. За неин командир е назначен Луи Антуан дьо Бугенвил, който става първият французин и 14 капитан извършил околосветско плаване, продължило от 15 ноември 1766 г. до 16 март 1769 г.

На 15 ноември 1766 г. с два кораба „Будьоз” и „Етуал” напуска пристанището Сен Мало и се отправя на югозапад през Атлантическия океан, преминава през Магелановия проток, който изследва и частично картира и навлиза в Тихия океан.

От 23 до 27 март 1768 г. в архипелага Туамоту открива атолите Вахитахи, Акиаки, Хао, Хикуеру, Равахере, Марокао, Хараики и Тепото Южен. От 2 до 15 април пребивава на остров Таити и обявява острова за френско владение, въпреки че Самюъл Уолис го е обявявил за английско владение девет месеца по-рано. Междувременно Бугенвил вторично след Уолис открива остров Мехетиа в Дружествените острови. От там французите вземат на борда таитянина Аутору, брат на местния вожд, който след това пребивава във Франция, но на обратния път към родината си умира.

След това експедицията продължава на запад, посещава островите Мануа и Тутуила в архипелага Самоа, открит през 1722 г. от Якоб Рогевен и на 22 и 23 май в северната част на Новохебридските о-ви (Вануату) открива островите Вануа Лава (вторично), Мере Лава (вторично), Амбае, Пентекост и Еспириту Санто (вторично) и протока Бугенвил между островите Еспириту Санто на север и Малекула на юг.

На 29 май французите напускат Вануату и продължават на запад. На 6 юни откриват рифа Бугенвил, от където се насочват на северозапад към Нова Гвинея. На 10 юни на югоизток от Нова Гвинея Бугенвил вторично след Луис Ваес де Торес открива архипелага Луизиада. На 28 юни, вторично след Алваро де Менданя де Нейра, открива Соломоновите острови - островите Веля Лавеля, Бугенвил и Шуазьол (вторично), протока Бугенвил между тях и остров Бука (вторично).

След това корабите заобикалят остров Нова Британия, откриват островите Каниет и островите Ниниго (вторично) в Западните острови, в средата на август 1768 г. достигат до северния бряг на Нова Гвинея и акостират на Молукските острови, където Бугенвил дава едномесечен отдих на екипажа.

На 28 септември 1768 г. експедицията пристига в Батавия, а след това през остров Мавриций и около нос Добра Надежда, на 16 март 1769 г. се завръща успешно във Франция, като по време на плаването загиват само 7 човека, изключително голямо постижение за това време. След околосветското плаване на Фернандо Магелан, това на Бугенвил има най-големи заслуги и резултати за изследването на непознатите все още морета и земи.

След почивка от няколко години в периода 1779-1782 г. Бугенвил отново се включва активно във военноморските сражения, на страната на американците по време на Войната за независимост на американските колонии, като разгромява изпратената в Карибско море английска ескадра край остров Мартиника.

През 1783 г. се завръща във Франция, през 1787 г. става член на Парижката Академия на науките, а малко по-късно се опитва да организира експедиция в полярните райони, която се проваля. През 1791 г. е повишен в звание вицеадмирал, след което през 1794 г. се оттегля в имението си в Нормандия, спасявайки се от настъпилия терор в страната.

Вицове, март 2017 г.

Получавате това, в което вярвате…

СмЕх/Таралеж/


Поп се бръсне при един бръснар. Накрая поискал да плати, но бръснарят казал, че от Божи служител не взима пари. На другия ден намерил пред вратата си 7 жълтици.
Друг ден дошъл за бръснене един будистки монах. Историята се повторила - на сутринта бръснарят намерил пред вратата си 7 бисера.
Накрая дошъл един равин и бръснарят и на него не взел пари за бръсненето. На другия ден намерил пред бръснарницата 7 равина.

***

Жена се кара със съпруга си:
- Ти си свиня безчувствена! Как не те е срам! От толкова време се караме и ти нито дума! И през цялото време се прозяваш!
- Ма не съм се прозявал. Да ти отговоря се опитвах...

***

- Хубавице, докога си на работа?
- Както вървят нещата, до 65 години...

***

Жена се прибрала вкъщи много пияна. Влязла тихо в хола, без да я усети мъжът й. За да не я разбере колко е пияна, отворила лаптопа, седнала на масата и се правела, че пише нещо. След малко влязъл съпругът и казал:
- Офф, боже, пиянде с пиянде, затваряй тоя куфар и си лягай!

***

В отговор на въпроса, който винаги е затруднявал изучаващите Шекспир, дали Хамлет е спал с Офелия, възрастен театрален мениджър отговаря:
- В нашия театър - винаги!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 15 март 2017 г.

Излезе вторият брой на "Прас-прес"

Вторият брой на сатиричния вестник "Прас-прес" беше доставени днес на книжния пазар на площад "Славейков" в София.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е на корицата на новия брой на сатиричния вестник.

Междувременно пред сградата на Президентството създателите на "Прас-прес" - "невъзпитаните карикатуристи" Чавдар Георгиев, Чавдар Николов и Христо Комарницки, отвориха импровизиран щанд с 113 екземпляра на изданието. По този начин те направиха препратка към мястото, което заема България по свобода на словото в света, а именно - 113-то.

Карикатуристите внесоха и писма в Президентството и Министерския съвет, с които призовават държавния глава Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков да заявят позиция относно въпросите за свободата на словото и монополите в България.

Вторият брой на "Прас-прес" е в тираж от 8 хиляди бройки, а следващият се очаква на 29 март. Той ще се разпространява по алтернативен начин.

Във Варна не беше открит нито един брой от изданието, показва проверка на „Таралеж“.


"Прас-Прес" основа своя разпространителска верига "LaPka"


Хумористичният вестник "Прас-Прес", чийто втори брой излезе на пазара в сряда, се похвали със своя разпространителска верига "LaPka".

Един от издателите на вестника – карикатуристът Чавдар Николов, позира за снимка в приемната на президентството с логото на новата верига. То силно напомня за друга разпространителна верига, собственост на млад и успял бизнесмен от една вечно балансираща властта партия.

Както е известно, първият брой на "Прас-Прес" излезе в началото на месеца в тираж от 10 000, но намирането му бе почти невъзможно, тъй като в търговските обекти на разпространителя бяха доставяни по едва няколко броя или въобще ги нямаше.


Това принуди издателите на новия хумористичен вестник да го пуснат в дигитален формат за закупуване през онлайн платежната система "PayPal".

"Да, България" прати книгата на "Телеграф" в ЦИК

Коалиция "Да, България" изпрати жалба до ЦИК, в която иска комисията да накаже "Телеграф" ЕООД и кандидатът за депутат Делян Пеевски, заради разпространяваната безплатно с вестника книга "Крадци на демокрация", съобщиха от формацията.

Според "Да, България" книгата е предизборна агитация и нарушава няколко члена и алинеи на Изборния кодекс.

Жалбата на "Да, България"

На 13 март 2017 г. с изданието на вестник Телеграф, безплатно бе разпространена книга със заглавие „Крадци на демокрация“ (оттук насетне наричана за краткост “Книгата”) с издател „Телеграф“ ЕООД, ЕИК 130446187. Вестник Телеграф е ежедневник с национално покритие, вследствие на което Книгата, предоставяна с броя от 13 март 2017г., е била разпространена на територията на цялата страна. С посочената публикация са нарушени редица императивни забрани, свързани с провеждането на предизборна кампания за парламентарните избори, насрочени на 26 март 2017г. По – конкретно, нарушени са а чл. 179 и чл. 180, ал. 1, чл. 177 и чл. 183, ал.1,ал. 2 и ал. 4 от Изборния кодекс (ИК). Нарушенията са осъществени както от дружество „Телеграф“ ЕООД, така и от свързания с дружеството и упражняващ контрол върху собствеността и управлението му кандидат за народен представител Делян Славчев Пеевски.

1. Относно данните за свързаност между „Телеграф“ ЕООД и кандидата за народен представител Делян Славчев Пеевски:

Видно от търговския регистър (ТР), едноличен собственик на „Телеграф“ ЕООД е "НСН Инвестмънт" ЕООД, ЕИК 203628966. Собственик на второто дружество, отново видно от ТР, е регистрираното в Обединените арабски емирства дружество Intrust Intl. Както става ясно от декларация вх. номер ККИПЕ-553-22/12 от 30.11. 2015 по чл. 12, т. 3 от Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) и достъпна в Регистъра по ЗПУКИ на сайта на Народното събрание, Делян Славчев Пеевски е декларирал, че е придобил 100% от дружеството Intrust Ltd. От въпросната верига на еднолични собственици е недвусмислено видно, че Делян Славчев Пеевски е краен собственик на "Телеграф" ЕООД.
С Решение № 33 - НС Пазарджик, 17.02.2017 на РИК – Пазарджик, Делян Славчев Пеевски е регистриран като водач на кандидатската листа на партия Движение за права и свободи - ДПС за участие в избори за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г в РИК 13-Пазарджик. Същият е водач и на листата на ДПС в РИК-Благоевград, видно от Решение № 21-НС на РИК-Благоевград. В този смисъл Книгата следва да бъде разглеждана и като материал, издаден от кандидат за народен представител от Движението за права и свободи и насочен срещу Коалиция „Движение Да България“.

2. Относно обстоятелството, че публикуването и разпространението на Книгата имат характер на предизборна агитация:

Според легалното определение в § 1, т. 17 от ДР на ИК "предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Съгласно трайната съдебна практика, не е необходимо да е налице пряк призив за подкрепа или неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори, а е достатъчно да бъде направено политическо внушение за същото (Решение № 4552 от 18.04.2016 г. на ВАС по адм. д. № 2111/2016 г., IV о., Решение № 7133 от 27.05.2014 г. на ВАС по адм. д. № 6889/2014 г., IV о.). Отправянето на политически внушения е основно съдържание на предизборната кампания. Предизборната агитация в практиката на ЦИК и ВАС винаги е възприемана като отправяне на политически внушения под каквато и да било форма.
Посочената Книга, в рамките на 240 страници, съдържа многобройни негативни внушения относно коалиция „Движение Да България“ и кандидати за депутати от регистрираните от нея кандидатски листи. По съществото си тези внушения съставляват политически внушения, тъй като отправят непряк призив за неподкрепа на участници в парламентарните избори. В този смисъл, публикуването и разпространението на Книгата представляват форма на предизборна агитация и като такива следва да отговарят на определените условия в Глава дванадесета от ИК.

Комунистите наредени, като партизани пред разстрел

Боже, колко мъка има по тоя свят...


Радан Кънев: Герджиков да затвори секциите в Турция и да заминава за Берлин и Хага

Председателят на Нова Република Радан Кънев призова служебния премиер Огнян Герджиков да потърси европейско решение на проблема с натиска на Турция и заплахите за преразглеждане на споразумението между Анкара и Европейския съюз.

Според Кънев, България трябва да подкрепи Германия и Холандия в дипломатическия им конфликт с Турция и да поиска помощ за охрана на българската граница.

„Призоваваме Герджиков да вдигне самолета и да отиде в Берлин и в Хага, за да изкаже на Кралство Нидерландия и на Федералната Република солидарност в настоящата криза и да поиска в замяна солидарност по нашата южна граница“, каза Кънев.

Председателят на Нова Република Радан Кънев обяви, че Турция упражнява натиск върху изборния процес в България.

"Ние искаме от Герджиков да затвори секциите за гласуване в Турция извън дипломатическите представителства. Това не е наша предизборна идея. Такова искане ние внесохме през октомври 2016 г. и аз лично го обявих от трибуната на 43-тото Народно събрание“, припомни Кънев.
Той обясни, че това е смисълът на Европейския съюз – да се защитават една друга.

„Притеснени сме и като българи, и като европейци. Притеснени сме за нашата граница и опасността от мигранти. Притеснени сме и за натиска на Турция над Европейския съюз. Не можем да очакваме решения от партии с турски патерици. Затова Нова Република посочва решението – Единна Европа и активно участие на България в намирането на решения. Без турски и руски патерици“.
Радан Кънев призова отново правителството да защити българския интерес за Единна Европа и против идеята за „различни скорости“.


На тази дата: 15 март 1998 г. Папа Йоан Павел II обявява българския епископ Евгений Босилков за мъченик

Евгений Босилков е провъзгласен за блажен на католическата църква от папа Йоан Павел II. На 15 март 1998 г. вицепремиерът Веселин Методиев, зам.-председателят на Народното събрание Иван Куртев, тримата действащи католически български епископи Христо Пройков, Петко Христов и Георги Йовчев, и 50 поклонници от цяла България са във Ватикана за тържествата по провъзгласяването на епископ Босилков за блажен.

Точно в 12 часа Папа Йоан Павел II благославя на извънредна аудиенция българските поклонници в Рим и чрез тях всички българи. Светият отец произнася емоционално слово, в което заявява, че мъченикът Евгений Босилков е жертва на комунистическата власт и е умрял за вярата Христова.

Босилков е роден със светското име Викентий на 16 ноември 1900 година в Белене, България. Родителите му, Левиджо Босилков и Беатриче Босилкова, са имали пет деца: Йосиф, Павел, Атанас, Винченци (Евгений) и Никола.

Първо е приет в пансиона на отците-пасионисти в село Ореш (1911 г.), а две години по-късно постъпва в тяхната Духовна семинария в Русе, където е седалището на Никополската епархия с епископ монсеньор Дамян Теелен, холандец по произход.

В желанието си да поеме пътя на пасионистите, през 1914 г. Босилков е изпратен за по-нататъшното си обучение в град Кортрейк, Белгия, но почти веднага се налага да напусне Белгия, поради военните действия през Първата световна война там.

През военните години следва в съседна Холандия, но се завръща в Белгия, заради задължителното едногодишно послушничество (новициат) през 1919-1920, когато поема официално расото на пасионистите и приема духовното име Евгений. Следват курсове по философски и богословски науки до 1926 г., когато е върнат в България, за да бъде ръкоположен за свещеник.

През следващата година е изпратен в Рим в Папския източен институт. До тогава там е учил само един българин, станал по-късно епископ – Симеон Коков.

От 1929г до 1934 е назначен за енорийски свещеник в Русе.

През 1931 г. завършва института, става доктор на източно-църковните науки, защитавайки дисертация на тема “Съединението на българите с римското седалище през първата половина на XIII век” (Калояновата уния).

През 1934 г. е назначен за енорийски свещеник на църквата в селището Бърдарски геран, населено с преселници от Банат. Сред съпътстващите свещеническия и монашеския му дълг забавления са пеенето и свиренето на орган в църквата, футбола и лова.

Промените след 9 септември 1944 г. обуславят застой в дейността на Босилков. През този период той се сближава с представителя на Ватикана в България. След смъртта на епархийският архиерей Дамян Теелен през 1946 г. в Русе, Светият престол назначава Евгений Босилков за титуляр, а по-късно той е избран на тази длъжност чрез папски декрет от 26 юли 1947 г.

През този период Босилков активно участва в съживяването на вярата и се противопоставя на атеистичните внушения от страна на комунистическата власт. Той се заема с организирането на типичните за ордена на отците пасионисти “народни мисии”, с интензивно проповядване на християнските идеи повсеместно по всички енории, стигайки до най-отдалечените места на епархията.

Скоро след идването на съветската армия, безследно изчезва отец Флавиан Манкин от село Секирово, Пловдивско. Католическите институции започват да затварят вратите си, а чуждестранното духовенство е екстрадирано. В края на 1948 г. папският представител в България, монсеньор Галлони, е прогонен от страната. Започват и арести на свещеници, между които e и епископ Босилков.

В списъка на подсъдимите, подредени съобразно тежестта на “провинението”, той е на седмо място, след отците Камен Вичев, Павел Джиджов, Петър Сарийски, Йосафат Шишков, Петър Лавренов и Никола Барбов.

Съдебният процес е на 3 октомври 1952 г. като преди това подсъдимите включително и епископ Евгений са подложени на тежки побоища и изтезания.След произнасянето на смъртната присъда е създадено затъмнение около съдбата на епископа. Дори най-близките му дълго време са държани в неизвестност и не знаят с положителност за кончината му.

Присъдата е изпълнена в Централния софийски затвор през нощта на 11 ноември 1952 г. и не е известно точно къде са погребани екзекутираните.

Вицове, март 2017 г.

Черна гора

СмЕх/Таралеж/


– Купих си обувки, половината заплата замина.
– Що за обувки си купила?
– Обувки, като обувки, заплатата е никаква.

***

- Как можа да кръстиш кучето си Педал?!?
- На майтап... Като го повикам на улицата, половината минувачи се обръщат.

***

Голата блондинка модел, позира. Художникът не може да се концентрира, защото не може да си отдели погледа от тия страхотни цици. Накрая не издържа, отива при нея, пуска и се и се опитва да я целуне. Мацката:
- Хей, хей, ти всичките си модели ли целуваш?
- Всъщност, никога преди, не съм се опитвал да целувам някои от моите модели!
- Сериозно? – блондинката омеква и очите и светват.
- А, колко модела си използвал?
- До сега 4, една кана, две ябълки и ваза.

***

- Жена, защо не си ми изгладила костюма?
- Но аз го изгладих!
- Не е вярно! Заплатата ми стои непокътната в джоба.

***

Защо си кастрирал котарака си?
- Защото много скита,по цели нощи мърсува и не се прибира
- А сега как е
- Пак скита, но вече като консултант

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

вторник, 14 март 2017 г.

Уволниха Гарелов заради защита на Елена Йончева

Иван Гарелов е бил уволнен като медиен съветник на служебното правителство. Това съобщи той за Нова тв, а минути по-късно информацията бе потвърдена и от правителствената пресслужба.

Говорих със служебния министър-председател Огнян Герджиков. Той устно ме уведоми, че съм уволнен като медиен съветник. Писмено все още не съм подписал нищо. Най-вероятно утре ще получа заповедта за уволнение”, заяви Гарелов.

Мотивите са, че съм ангажирал кабинета, защитавайки Елена Йончева в сутрешния блок. Само че аз я защитих като мой колега. Обяснено ми бе, че с изказването ми лично съм засегнал бившия министър-председател Бойко Борисов”, обясни още Гарелов.

Според прессъобщението причината е нарушено правило за неутралност на служебното правителство.

С "мълчаливо съгласие" на Румен Радев ЕС удължи санкциите срещу Русия

Представители на ГЕРБ поздравиха президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков за това, че са приели с "мълчаливо съгласие" удължаването на санкциите срещу Русия. Вчера ЕС удължи с още 6 месеца, до 15 септември 2017 г., действието на индивидуалните санкции срещу граждани и фирми в Русия и Украйна.

"Българското правителство е приело с мълчаливо съгласие това решение, за което искаме да поздравим президента Радев и служебния премиер Герджиков, че са продължили политиката на нашето правителство. По този начин България е препотвърдила участието си и солидарността си в рамките на Европа".

Това каза Тома Биков, съветник в Министерския съвет в кабинета „Борисов 2“ и четвърти в листата на ГЕРБ в 24 МИР - София.

Биков допълни, че единствената защита, която имаме в тази сложна обстановка, е членството ни в ЕС и НАТО.

"Продължаваме да бъдем обезпокоени от позицията на БСП за налагане на вето на санкциите срещу Русия в момент, в който Европа има проблем, ние като част от Европа имаме проблем", каза още Биков.
И изтъкна, че твърдата позиция в Европа означава да съчетаеш своя интерес с европейския, а не да казваш, че ще се отделиш от Европа.

"Очакваме г-жа Нинова да излезе отнякъде и да коментира санкциите срещу Русия. Надявам се да преосмислят позицията си, казвам го без чувство за ирония, да преосмислят позицията си, че ще наложат вето. Ако днес излязат и го направят, бих ги поздравил".

Йончева лъже, че не е взимала държавни пари

Александър Методиев
Бившата журналистка Елена Йончева, сега кандидат-депутат на БСП, е взимала държавни пари за репортажите си. Това заяви пред Клуб Z Александър Методиев, продуцент, с който тя е работила в един филм и няколко предавания през 1994-95 г.

Бойко Борисов обвини Йончева, че държавата е платила над 2 млн. лв. за репортерстването й, заложени в бюджета от тогавашния премиер Сергей Станишев, с когото Йончева съжителства тогава, но платени по-късно от правителството от ГЕРБ. Тя заяви, че не е взимала пари от БНТ и че ще съди Борисов.

"Аз мога да кажа, че Елена Йончева е взимала държавни пари. Това ме подразни много, като каза, че не е взимала държавни пари. Тя е взимала, но индиректно", обясни Методиев.
За да се избегне конфликт на интереси - Йончева да получава допълнителни пари към тогавашната си заплата в БНТ - националната телевизия плащала на неговата фирма, а те - на нея.

"Схемата беше такава - БНТ плащаше на нас, ние плащахме на екипа на Елена Йончева, като осигурявахме техника, осигурявахме транспорти разходи, командировъчни, и така нататък."
В това няма нищо незаконно, уточни продуцентът, като отбеляза:

"Да си призная често, измислих го аз. Направихме един филм, което беше началото на тази схема, на Джамбазов, един режисьор, който почина. "Гилотина за еднократана употреба" или нещо подобно се казваше."
Филмът бил последван от четири предавания - "Вашата Ани", "Ориент експрес", "Репортер", и "Улицата".

"Всеки може да ги види в телевизията, нищо тайно не сме правили, аз съм правил отчети на телевизията, на базата та отчетите ни дават рекламно време", обясни Методиев, описвайки начина на плащане.
Той призна, че не помни точно какъв е бил личният хонорар за Йончева, но за предаване получавали тогава 10 000 долара, 90% отивали като бюджет за телевизионерката.

"Имах една среща с покойния Хачо Бояджиев (директор на БНТ тогава), който ни направи с моя съдружник страхотен скандал, че толкова малко пари й плащаме на г-жа Йончева, и нареди да й дадем допълнително 40 000 лв, ние веднага ги изплатихме, разбира се. Естествено, си ги получихме след това от телевизията", разказа още продуцентът.

Фотофакт

Отляво Апиевия път в Рим изграден от Апий Клавдий през 312 г. пр.н.е.

Отдясно плочки пред Кремъл положени от кмета на Москва Собянин през 2016 г.

Българската песен за „Евровизия“! Видео

Песента, която ще представя България на „Евровизия 2017“, бе публикувана в YouTube. Изпълнява я Кристиан Костов, продуциран от „Вирджиния рекърдс“. Жребият определи той да излезе на сцената във втората конкурсна вечер на 11 май в Киев, Украйна.

„Beautiful Mess“ е балада с модерно поп звучене, текстът е на английски език. Създадена е от композиторите и музикални продуценти Борислав Миланов (България), Себастиан Арман (Австрия), Йоаким Бо Персон (Швеция) от „Symphonics“. Тримата написаха песента „If love was a crime”, с която Поли Генове стигна до четвърто място на „Евровизия 2016“ в Стокхолм. Сега към екипа на „Symphonics“ се присъединяват авторите Алекс Омар и Александър В. Блей.

Видео

На тази дата: 14 март 1897 г. в България е обнародван Закон за задължително носене на дрехи и обувки местно производство от държавните чиновници

1897 г. в България е обнародван е Закон за задължително носене на дрехи и обувки местно производство от държавните чиновници. Законът е внесен от Иван Гешов, тогавашен министър на търговията, а по-късно и министър-председател на България (1911-1913).

Целта на този закон била да стимулира всички процеси в производството и търговията с български дрехи и обувки, както от икономическа, така и от социална гледна точка. За неспазване на закона са регламентирани наказателните мерки за чиновниците, като глобата е от 10 до 60 лв. А глобите от 100 до 1000 лв. и затвор от 1 до 6 месеца са за всеки фабрикант или търговец, който продава чужди материали за облекло и обувки, вместо родно производство.

Няма съмнение, че в първите възрожденски правителства на съвременна България е имало много истински родолюбци. Такъв е кабинетът на Константин Стоилов, който идва на власт през 1894 г. и управлява страната два мандата, до 1899 година.

По това време законът обхваща няколко десетки хиляди души.
Този закон до голяма степен се съчетава с друг закон, който датира от 1894 година - Законът за насърчаване на местната промишленост. Това е първият закон в следосвобожденска България, която утвърждава политиката на протекционизъм. Двата закона вървят ръка за ръка.
За младата българска държава протекционизмът е единствената възможност за оцеляване на нашата индустрия.

Отново през март 1897 година е прието и допълнение към Закона за насърчаване на местната промишленост, което предвижда широки преференции за родни предприятия с капитал на 25 000 лева и поне 20 работника.

Фактологично интересно е, че законът продължава да действа почти до идването на власт на комунистите през 1944 г.