събота, 1 април 2017 г.

Подпалиха парламента в Парагвай

Един човек е убит при ожесточените сблъсъци между протестиращите в столицата на Парагвай и полицията.

Хората атакуваха Конгреса и го подпалиха, разгневени от опитите на президента Орасио Картес да промени конституцията и това да му позволи да се кандидатира отново за поста държавен глава. 28 депутата внесоха промени в парламента на конституцията. Опозицията обаче е против.

След 35 години военна диктатура основният закон на Парагвай бе променен през 1992 година и мандатът на президента бе закован на пет години. Орацио Картес обаче иска да бъде записано, че има право на още пет години. Това ще му даде възможност да се кандидатира за втори път след 2018 година, когато изтича мандатът му.

Полицията се опита с водни оръдия да разпусне тълпата, но вбесените хора изпочупиха оградата и прозорците на сградата на парламента и нахлуха в него. Стигна се и до престрелка. Ранени са най-малко 28 души, сред които и един депутат. Пострадал бил и председателят на Сената Роберто Асеведо.
По думите на председателя на опозиционната Автентичната радикална либерална партия на Парагвай Ефраин Алегре полицията варварски е нахлула и в партийната централа в центъра на града и е започнала да стреля по намиращите се вътре манифестанти. Именно там е убит млад човек, а още няколко души са сериозно подстрадали. Самият Алегре е ранен от гумен куршум.

Сериозно ранен е и депутатът Едгар Акоста, който е бил прострелян в лицето. Все още не е ясно дали има жертви или пострадали от палежа в самата сграда на Конгреса, който беше извършен малко по-рано от група протестиращи.


Oткриването на мотосезона във Варна

Снимка: "Таралеж"
Мотори изпълниха площад "Св. Св. Кирил и Методий" във Варна, заради откриването на мотосезона, предава репортер на „Таралеж“.

Шествието с мотоциклети се очаква да стартира в 12.00 часа.

Започна пролетното почистване във Варна

Снимка: "Таралеж"
Днес започна традиционното Пролетно почистване на Варна, организирано от общината, предава репортер на „Таралеж“.

Доброволци чистиха градинката пред Кукления театър, видя репортер на „Таралеж“.

Събраните от почистването отпадъци трябва да се поставят в чували до контейнери за битов отпадък. 

В съдовете за смет не трябва да се изхвърлят строителни материали и излезли от употреба електрически уреди, да не се кастрят, режат и премахват клони на дървета и храсти без разрешение. Нежелателно е и паркирането на автомобили пред кофите за смет, припомнят от сектор „Екологичен контрол“ на Община Варна.

На тази дата: 1 април празнуваме Денят на шегата!

Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година. Денят на шегата не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.

Съществуват различни версии за произхода на деня на шегата.

Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.


Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.


Ден на шегата/лъжата празнуват и в други страни по света, макар и не винаги точно на 1 април.

На 28 декември в Испания празнуват „Денят на невинните”. Според католическата църква това е денят,
в който по заповед на цар Ирод са избити всички деца до две години, родени в древна Юдея, за да се премахне току-що роденият Исус от Назарет.

На същата дата в Испания се чества „Денят на шегата”. По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания. В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста. Помнете, че на тази дата в Мексико не се дава нищо назаем - пари, бижута, книги. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки.

На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа.

В други страни, които не са испаноговорещи, този ден се нарича „Ден на лъжата” и се чества на 1 април. В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима „Априлски глупчо”.

Във Франция, Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден. Иранците си правят шеги на 13-тия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1 или 2 април. Празникът се нарича „Сиздах Бедар” или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е. Това кара мнозина да вярват, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция.

Във Франция празникът се нарича „Априлска риба”. На този ден французите се опитват да закачат хартиена риба на гърба на жертвата, без да бъдат забелязани. Подобна шега се прави и в Италия.

Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само, когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за „губещ” и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.

В Дания „Денят на лъжата” идва с месец закъснение - 1 май и е известен като „Майска котка”. Датчаните много рядко празнуват на този ден. В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.

В България от стари времена се смята, че за да имаме късмет през цялата година, трябва да излъжем или нас да ни излъжат до обяд на този ден. Закачките са незлобливи и не целят да засегнат никого. Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с „лъжовността” на времето. Денят на шегата и на лъжата е на особена почит в столицата на хумора – Габрово. На тази дата през 1972 г. е създаден Домът на хумора, а габровският хумор е пословичен.

Шеги правени  на 1 април



Шведското бране на спагети през 1957 година


Уважаваното шоу за новини „Панорама” по BBC обявява, че благодарение на мекия климат шведските фермери се наслаждавали на добра реколта от спагети. Много хора се обадили в BBC, за да разберат как да си отгледат свое собствено спагетено дърво. Дипломатичният отговор бил: „поставете спагети в консерва от доматен сок и се надявайте.”

Плачещият Ленин

През годините безброй икони и статуи на Дева Мария са ронили сълзи по чудотворен начин, но на 1 април 1995 година това прави статуята на Ленин в италианското градче Кавриаго. Разположено на 70 км северозападно от Болоня, в район, доминиран по традиция от левицата, Кавриаго се гордее със своята статуя на Ленин още от началото на 20-те години на миналия век.

Огромната тълпа, събрала се пред статуята, вижда как по бронзовото лице на вожда на световния пролетариат се стичат сълзи с млечнобял цвят. Множеството остава на площада (който между другото се нарича Пиаца Ленин) в продължение на часове, преди да стане ясно, че това е първоаприлска пакост на местни шегаджии.

Намалена гравитация

На 1 април 1976 г. британският астроном Патрик Мур заявява по Би Би Си Радио 2, че в 9,47 ч ще станат свидетели на изключително рядко астрономическо явление - планетата Плутон ще мине зад Юпитер и ще породи гравитационна аномалия, вследствие на която земното притегляне ще отслабне.

Мур уведомил слушателите, че ако точно в този момент подскочат във въздуха, ще изпитат неподозирана лекота. В 9,48 стотици хора вече звънели в радиото, за да съобщят, че те са изпитали необикновеното усещане. Една жена дори заявила, че тя и нейните приятелки се издигнали над фотьойлите си и левитирали във въздуха.

Няколко идеи за първоаприлски шеги


1. Вземете телефона на колегата и му променете езика. На китайски, например.

2. Сменете кафето за кафе-машината с безкофеиново.

3. Разменете табелите на мъжката и женската тоалетна, ако си имате табели, защото ние нямаме.

4. Добавете оцветител към млякото за кафето. Например с цвят зелен.

5. Сложете паста за зъби в слепени бисквитки, вместо крем и почерпете колегите.

6. Донесете си няколко ката дрехи на работа и си ги сменяйте на всеки час, все едно нищо странно не се случва.

7. Сменете картинката на десктопа на някой колега.

8. Покрийте капака на тоалетната чиния с фолио. каквото и да покриете с фолио, няма да сбъркате.

9. Оставете бележка на колата на някой колега, в която се извинявате за това, че сте го блъснали (без да е имало катастрофа). Например "Петров, съжалявам много за смазания ти десен фар.".

10. Направете конферентна връзка по скайп с двама колеги, но не казвайте нищо, само ги слушайте.

11. Сложете лак за нокти на химикалката на колегата, така че тя няма да може да пише.

12. Пуснете обява за къщата или колата на някой приятел в сайт за продажба на къщи или автомобили.

13. Сложете будилник в спалнята на някой приятел и го нагласете да звъни в 3 през нощта.

14. Отвийте слушалката на душа и сложете кубче пилешки бульон в нея, после я сложете пак на душа.

15. Разменете чекмеджетата на бюрото на някой колега.


Вицове, април 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


- Какво ще правите довечера?
- Ще дебутилираме алкохол.

***

Хората сме като вицове. Кой тъп, кой смешен, кой неразбран...

***

Според ЦИК, по много от бюлетините имало следи от търкане с монета.

***

Змей страховит, дойдох да те победя в честен двубой и да спася принцесата!!! – Но… аз съм принцесата?! – Опс… Малко тъпо се получи…

***

Кифла в автосервиз: – Когато давам отзад, не свети лампичката…След като се посъвзел от смеха, майсторът попитал: – Разбрах, а на колата какво ѝ е?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 31 март 2017 г.

"Патриотите" при ГЕРБ за новото правителство

Преговорите за нов кабинет стартират в централата на ГЕРБ. В сградата са пристигнали лидерите на партиите от коалицията "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров.

За началото на разговорите се очакваше завръщането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от конгреса на ЕНП в Малта, съобщи БНР.

Патриотите се обявиха за широк кабинет с ГЕРБ и БСП.


Любопитно: Продажбата на Аляска - най-глупавата сделка на Русия

На 30 март преди 150 години руският цар продава Аляска на САЩ за смешната сума от 7,2 милиона долара. Какво се крие зад тази сделка "кон за кокошка"? Ето нейната любопитна история:

По онова време сделката е много оспорвана в американското общество. Големият въпрос е защо им е притрябвала на САЩ Аляска, наричана иронично "големият хладилник". Странното е, че тогава нито един американски вестник не критикува сделката, казва историчката Джоан Ентънсън:

"Нито едно печатно издание не излиза със заглавия като "Закупихме си ледник" или пък "Сдобихме се със задния двор на Русия". За сделката се казва само, че е изключително изгодна. И точка", обяснява Джоан Ентънсън.

Триковете на руския посланик

Широката подкрепа за тази "покупка" се дължи отчасти и на дебелото портмоне на тогавашния руски посланик във Вашингтон Едуард Стекл. Той води не само преговорите от името на руския цар, но и подкупва журналисти със стотици хиляди долари, за да не пишат гневни коментари по тази щекотлива тема. Но има ли доказателства за това?

Джоан Ентънсън:

"Имаме документи, които доказват, че руският посланик Едуард Стекл е подкупил вестникарски издатели, които вследствие на това публикували положителни статии за сделката. Твърди се, че по този начин били спечелени и конгресмени, без обаче да са открити доказателства за това".

Руският посланик в САЩ използвал всички възможни трикове и връзки, с които разполагал. Русия не само искала, но и била принудена да продава. Царят имал спешна нужда от пари след поражението си в Кримската война, водена срещу Османската империя и нейните съюзници Англия и Франция. Пътят до Аляска бил труден, а и ценните животински кожи, които привличали руските търговци, намалявали все повече. Освен това Русия се страхувала, че завладявайки широки територии в Канада, Англия ще прояви апетит и към Аляска. Ето защо САЩ били нарочени за купувач.

На 30 март 1867 г. Русия продава на САЩ своята колония на американския континент. Чекът, издаден от американското финансово министерство, е за сумата от 7,2 млн. долара (около 120 милиона долара по днешните мащаби). До сделката се стига много бързо, а само 6 месеца след подписването на договора започва и официалното предаване на огромната територия на площ от над 1,5 млн. квадратни километра.

САЩ са новата колониална сила, която поема Аляска с всичките ѝ подземни богатства и местни индиански жители:

"В договора за продажбата местните жители са описани като нецивилизовани племена. Все пак се признавало, че става дума за хора, които претендират за спазване на правата им", разказва историчката Джоан Ентънсън.

Върнете ни идентичността!

Борбата за права продължава и до днес. Голяма част от местното население на Аляска обвинява американската политика в опит да заличи идентичността му. Итан Катико, който е сътрудник на един от центровете за съхранение на индианската културна идентичност, казва:

"Като цяло американското управление нанася много по-големи щети, отколкото руското. Навремето руснаците са помагали за запазването на местните езици, давайки им писменост. Имали сме печатарски машини, училища. Хората са можели да четат и пишат на своите си езици и, естествено, на руски", обяснява Катико и добавя: "Идвайки тук в Аляска, американският пълномощник отсякъл: "Руският език не е част от цивилизацията, а още по-малко пък вашите езици. Отсега нататък тук ще се изучава само английски."

Въпреки тези брожения, населението на Аляска отбелязва всяка година покупката като "Деня на Уилям Стюард" - държавният секретар, под чието давление Сенатът одобрява договора за покупката на огромната територия от Русия. Или може би истинските подбуди за това са били все пак продиктувани от тогавашния руски посланик в САЩ? Но нали историците казват, че доказателства няма...

Публикувано в Дойче веле.


На тази дата: 31 март 1967 г. Джими Хендрикс изгаря за първи път своята китара

1967 г. Джими Хендрикс изгаря за първи път своята китара в лондонската зала „Астория”. По-късно е заведен в болница заради изгаряния по ръцете. Заради нанесените щети на сценичното оборудване, получава предупреждение от управителите на „Ранк Тиатър” да „смекчи” сценичното си изпълнение.

На 5 септември 2008 г. прочутата китара Fender Stratocaster беше продадена за 280 000 паунда. Тони Гарланд, човек от охраната, разчистил обгорялата китара от сцената и я занесъл в гаража на родителите си, където тя прекарала следващите 40 години. Въпреки че Джими Хендрикс става известен с практиката си да изгаря китарите по време на изпълнение, инструментът бил смятан за безследно изчезнал, докато братовчеда на Гарланд не се натъкнал случайно на него.

Хендрикс е роден като Джони Алън Хендрикс на 27 ноември 1942 г. в Сиатъл, Вашингтон, в семейството на Ал Хендрикс и Люсил Джитър. По-късно е преименуван на Джеймс Маршал Хендрикс в памет на починалия брат на баща му.

Това, което вдъхновява Хендрикс в младежките му години е едно участие на Елвис Пресли в Сиатъл, а по-късно той дори стиска ръце с Литъл Ричард, който гостува в квартала му. След като свири в няколко местни сиатълски групи, Хендрикс постъпва в армията в 101 въздушнодесантна дивизия като парашутист, за да избегне двугодишна присъда за шофиране на крадена кола. По-малко от година след това е уволнен по здравословни причини, тъй като счупва глезена си при своя 26-ти парашутен скок.

След като напуска армията, Хендрикс, заедно с приятеля си Били Кокс се премества в Нешвил, за да свири в тамошните клубове. През 1966 г., Джими сформира своя група - Jimmy James and the Blue Flames и се установява в Ню Йорк. В този период се запознава и свири с много музиканти, между които е и Франк Запа.

Докато се подвизава в Ню Йорк се сприятелява с Линда Кийт, приятелката на Кийт Ричардс, която му урежда прослушване при продуцента на Ролинг Стоунс - Сиймор Щайн. Не успява да впечатли с изявата си и не се стига до договор. По-късно Хендрикс е открит от бас-китариста на Енимълс Чаз Чандлър. Чандлър го отвежда в Англия, урежда му договор със собствения си продуцент Майкъл Джефри и му помага да сформира групата The Jimi Hendrix Experience с бас-китариста Ноел Рединг и барабаниста Мич Мичъл.

Още с първите си концерти в Лондон Хендрикс привлича вниманието на цялата британска музикална индустрия. Впечатляващата му китарна техника и ефектно сценично присъствие бързо спечелват уважението на всепризнатите звезди Ерик Клептън (с когото остава приятели до смъртта си) и Джеф Бек, а също и на членовете на Бийтълс и Ху. Първият сингъл на Джими е вариант на песента „Hey Joe”, стилизирана блус песен, написана от Били Робъртс, която по това време е „стандарт“ за рок-групите.

Успехът на Хендрикс се затвърждава с песните „Purple Haze” и „The Wind Cries Mary”, които заедно с „Hey Joe” са хитове в Топ 10 класацията. Първият албум на групата излиза през 1967 г. „Are You Experienced?” е съчетание между мелодични балади като „The Wind Cries Mary”, поп-рок - „Fire”, психеделик - „Third Stone from the Sun” (вдъхновено от сериала „Стар Трек”) и блус „Red House”.

Същата година Хендрикс участва в Monterey Pop Festival, където дебютира пред американска публика. Впечатляващото му представяне е запечатано във филма на Д.А. Пенбейкър „Monterey Pop” - по време на изпълнението на „Wild Thing”, той отново запалва китарата си и изумява публиката. Това става запазена част от концертите му. Изгорената и счупена Stratocaster, с която той свири на Miami Pop Festival през 1968 г., е подарена на Франк Запа, който я поправя и свири на нея в периода 1970-1980 г.

Любопитен факт е, че през кариерата си на музикант, Хендрикс е притежавал различни китари, включително и един Gibson Flying V, която той оцветява с психиделични рисунки. Все пак китарата, която най-вече е свързана с неговото име е Fender Stratocaster или „Strat”. Той купува първия си Strat около 1965 г. и използва преимуществено тази марка китари.


Вицове, март 2017 г.

Потресаваща прилика.
Паметник на Кристиано Роналдо беше 
открит в град Фуншал на остров Мадейра.

СмЕх/Таралеж/


Ако всички държави се управляваха от жени, то по света нямаше да има войни. Щеше да има държави, които не си говорят.

***

След "Ултиматумът на Слави", Очаквам "Самоличността на Слави" и "Превъзходството на Слави".

***

Чапаев се явява на изпит в академията. Навън го чака Петка.
– Какво стана, Чапаев, взе ли изпита?
– Абе, остави! Питаха ме колко прави 0,5 + 0,5. С цялата си душа чувствам, че е равно на литър, но не знам как да го изразя математически.

***

След преглед докторът казва на жената: – И помнете, че мъжът ви освен лекарствата има нужда от абсолютно спокойствие. – Точно това му говоря и аз денонощно! – отговаря жената.

***

Блондинка към блондинка: – Знаеш ли, че за да се оплете един пуловер, трябват три овце! – Какви ги приказваш! Аз даже не знаех, че те могат да плетат.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 30 март 2017 г.

Няма картел: Здравей, Ивета! (…)

„В имейл от 31.10.2013 г. служителка от бензиностанция ЕКО София Дружба информира Ивета Михайлова: „Здравей,Ивета ! (…)*”, пише в решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 29 март 2017 г.

Какво пише по-нататък в кореспонденцията е заличено, но КЗК е преценила този факт за важен, за да го включи в решението си, с което прекратява производството за разкриване на картел на пазара на дребно на горивата. Картел няма, каза Комисията. Но забрани на служителите в различните петролни компании да контактуват помежду си и да обменят търговска информация.

Служителката от „Дружба“ и Ивета ще могат да продължат да си пишат, защото са от една фирма. Но Ивета няма да може повече да си пише с Кристиян, както пише още в документа на КЗК:

"Видно от иззети форенсик доказателства, на 08.04.2015 г. е проведена електронна кореспонденция между Ивета Михайлова ((…)* в ЕКО) и Кристиян Стоянов ((…)* в ЛУКОЙЛ) със следното съдържание: (…)*

Съгласно изложеното в горецитираната кореспонденция на 08.04.2015 г. Ивета Михайлова ((…)* в ЕКО) моли Кристиян Стоянов ((…)* в ЛУКОЙЛ) да й изпрати таблицата с информация за продажбите на пазара на дребно.”

Документът на КЗК е пълен с подобни дати, имена и многоточия в скоби. Има прихваната кореспонденция – служители на една фирма да се информират за цените на другата, след което изпращат инструкции за уеднаквяване на цените. Ивета и Кристиян са обсъждали и цени, и поведение на конкуренти.

„Какво ще го правим?“

От началото на годината служителите на ЕКО и ЛУКОЙЛ са обсъждали помежду си откриването на бензиностанциите на Веселин Марешки и са си задавали въпроса: „Какво ще го правим?“

„В кореспонденция от 14.01.2016 г. Ивета Михайлова ((…)* в ЕКО) и Кристиян Стоянов ((…)* в ЛУКОЙЛ) обсъждат действията на „ВМ Петролеум“ ООД във връзка с откриване на нова бензиностанция от веригата на дружеството в гр. Велико Търново. Обменя се информация за нейното местоположение и период на откриване, като кореспонденцията приключва с въпрос от страна на Ивета Михайлова до Кристиян Стоянов относно техни общи бъдещи действия по отношение на конкурента: „Какво ще го правим?“

Двамата продължават да обменят информация и снимки от други обекти на Марешки. Както и информация за собствените си фирми.

„С имейл от 22:59 ч. на 28.10.2014 г. Ивета Михайлова ((…)* в ЕКО) изпраща до Кристиян Стоянов ((…)* в ЛУКОЙЛ) имейл с молба за предоставяне на информация относно броя бензиностанции на ЛУКОЙЛ чрез попълване на таблица, съдържаща данни за други конкуренти на пазара по години за периода 2002 г. – 2014 г."
Според документа на КЗК само 10 минути по-късно информацията е предоставена, „за което Ивета Михайлова изразява благодарност”.

“Да, Светле“
Има и още информация за подобен обмен на информация между конкурентни фирми.

„Съгласно изложената по-горе кореспонденция между конкуренти с имейл от 28.08.2014 г. Александър Коджабашев (регионален мениджър в дирекция „Управление на търговската мрежа“ на ПЕТРОЛ) изисква от Светлана Пилчева (експерт „Планиране и анализи“ в НИС "Петрол"), телефони за контакт с бензиностанции на НИС Петрол. (НИС "Петрол" са бензиностанциите "Газпром" - б.р.)

„Да, Светле.


Трябват ми, за да събират управителите цените на конкуренцията."

"На самата бензиностанция ли, Саше?“, гласи уточняващ въпрос.
Информацията е предоставена. Следва:

„Благодаря! Точно изтрих всички мейли. Не ми отговаряй.“
От останалата публикувана информация става ясно, че веригите уеднаквяват цените по бензиностанциите с цените на своите конкуренти.

Според КЗК този пазар има висока степен на прозрачност, цените се обявяват публично, конкурентите бързо научават за цените на другите и не може да се говори за картел. Комисията обаче забрани кореспонденцията, която иначе не приема за съгласуване на цените.


Скандал с безплатното пътуване на изселниците към Турция

Скандал с обратното пътуване към Турция на пристигналите безплатно у нас изселници избухна в Кърджали. Стотици трябва да си купят билети, за да се върнат по домовете си след гласуването на парламентарния вот у нас.

За създалата се ситуация пътниците обвиняват партия ДОСТ, която не е платила билетите за прибиране на гласоподавателите, съобщи 24rodopi. Хората твърдят, че на всички им било обещано не само да пътуват безплатно в двете посоки, но и да си вземат до 20 кг. месо, алкохол и цигари. От ДОСТ им гарантирали, че няма да имат проблеми на границата.

„Изпълнихме си ангажиментите на 100 процента, от партията също трябва да си изпълнят своите“, казва Анифе Ф., която също е принудена сама да си плати билета за Бурса, твърди 24rodopi.


БСП на бунт срещу плоча в памет на жертвите на Народния съд

Общинският съвет на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз остро протестират срещу поставянето на мемориална плоча за жертвите на т.нар. Народен съд, открита преди ден върху фасадата на Драматичния театър "Гео Милев" в града.

Това става ясно от отворено писмо, изпратено до президента Румен Радев, служебния премиер Огнян Герджиков, главния прокурор Сотир Цацаров, както и до посланиците на страните победителки във Втората световна война Русия, САЩ, Великобритания и Франция.

От декларацията, разпространена до медиите, става ясно, че за БСП почитането на паметта на жертвите на Народния съд представлява "опрощение за убийства, злодеяния и изтезания на антифашисти от фашизирани военни и полицаи".


"Патриотите" поискали 7 министерства, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

"Обединените патриоти" са поискали 7 министерства, за да влязат в коалиция с ГЕРБ и да участват в правителство с премиер Бойко Борисов, твърди Би Ти Ви като се позовава на свои източници.

Според тях ГЕРБ държи коалицията да е само двойна - между ГЕРБ и ОП, без участието на партията на Марешки.

От своя страна Обединени патриоти настояват за тройна коалиция с участието и на БСП, експертно правителство и неутрална фигура за премиер.

Това вероятно обяснява и огромните искания, които са отправили патриотите. Те са поискали 7 министерства - на икономиката, енергетиката, отбраната, екологията, туризма, културата и земеделието.

Отговорът на ГЕРБ бил, че има 4 министерства, с които не могат да се разделят - енергетиката, екологията, здравеопазването и образованието.

Официалните преговори щели да започнат в петък, тъй като в момента Бойко Борисов е на среща с ЕНП в Малта.

Коалиция ГЕРБ-Патриоти би имала 122 депутати - само с 2 повече отколкото имаше кабинета "Орешарски". 121-ият решителен глас той получи именно от Волен Сидеров, който сега е в Обединени патриоти. В коалицията 11 депутати имат ВМРО, 9 НФСБ и 7 Атака.

На тази дата: 30 март 1944 г. София е бомбардирана от англо-американската авиация

1944 г. София е бомбардирана от англо-американската авиация. Около 450 американски тежки бомбардировача и 50 британски бомбардировача нападат София. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби. Разрушени са 3357 сгради. Жертвите са 139, а ранените са стотици.

Първият масиран въздушен удар след началото на Втората световна война срещу българската столица е нанесен на 14 ноември 1943 г. В него вземат участие 91 бомбардировача Б-25 „Мичъл”, Които са охранявани от 49 изтребителя Локхийд П-38 „Лайтнинг”. Въздушнопредупредителната служба подава късно тревога за 3/6 орляк и той излита, когато противникът е вече над София. При този въздушен бои на българска територия не е намерен свален противников самолет, но Радио Кайро съобщава за един незавърнал се в базата си самолет.

Вторият удар по София е нанесен на 24.11.1943 г. В него участват 60 бомбардировача Б-24 „Либърейтър” и 40 изтребителя П-38 „Лайтнинг”. До края на 1943 г. следват още две нападения. Новата 1944 г. започва за софиянци с тревога за ново въздушно нападение. Само падналата гъста мъгла спасява София от планирана бомбардировка на 4 януари. Долетелите противникови бомбардировачи не успяват да открият целите.

Но само след няколко дни - на 10 януари, българската столица е подложена на първия от замислените комбинирани дневно-нощни удари на англоамериканската авиация, който поставя началото на найтежките изпитания за гражданите и средствата за противовъздушна отбрана.

За първи път над София се появяват четиримоторните бомбардировачи „Боинг” Б-17 „Флайинг Фортрес” („Летяща Крепост”), като техният брой е 143, а на „Либърейтърите” - 37. Те се охраняват от 100 „Лайтнинг”-а. Срещу тях излитат 23 ,Девоатин”-а от 2/6 изтребителен орляк и 16 Ме-109Г от 3/6 изтребителен орляк. След тази бомбардировка англичаните извършват нови четири нощни удара по София: на 16 март с 50 самолета, на 17 март с 25 самолета, на 24 март с 40 самолета и на 29 март с около 40 Де Хавиланд „Москито”. При всички тези нападения градът е отбраняван само от противовъздушната артилерия, защото българската авиация не разполага е нощни изтребители.

В нощта на 29 срещу 30 март 1944 г. е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 „Митчел” и Хендли Пейдж „Халифакс”, които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг”. На този ден българските летци изтребители свалят четири бомбардировача, повредени са девет. Свалени са и три изтребителя П-38 „Лайтнинг”.

Последната бомбардировка над София се извършва на 17 април 1944 г. Противовъздушната артилерия участва в отразяването на удара с всичките си 12 тежки батареи. В този въздушен бой българските изтребители понасят най-големите загуби за цялата война. Това се дължи на обстоятелството, че те за първи път участват във въздушна битка с едномоторните изтребители П-51 „Мустанг”. По силует последните много приличат на месершмитите и нашите летци в началото на боя ги смятат за свои. Някои от тях даже ги приканват с разклащане на крилете да се приближат.
Когато се открива грешката, е твърде късно. Загиват общо шестима пилоти.

След тази дата София не е повече бомбардирана. Поставената цел от англоамериканците излизането на България от войната, не е постигната. Сега усилията на съюзническата авиация се насочват срещу румънския петролен център при Плоещ.


Вицове, март 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Мъж се стяга за лов. До пушката слага шише ракия. Жена му ехидничи:
- Да не забравиш ракията, а?
- Не, да не забравя пушката!

***

- Научих английски.
- Кажи нещо.
- Мерси.
- Но това е на френски.
- О, аз и френски съм знаела.

***

Софийският зоопарк ви кани на ново екстремно изживяване - "Ден на отворените врати."

***

След секс тя се обръща нежно към него: – Скъпи, за бъдещето ли мислиш? Той: – Аха... Чудя се дали да не сложа вече летните гуми...

***

Край пост на КАТ всички се движат бавно, защото катаджиите са като децата - изскачат внезапно на пътя.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 29 март 2017 г.

Карикатурите на Краси








Краси Петров рисува специално за блога.

Кунева няма да подава оставка като лидер на ДБГ

"В Движение България на граждания няма оставки, има в Реформаторския блок, защото на тези избори се яви блокът, а не партиите поотделно" - така Найден Зеленогорски отговори на въпрос дали Меглена Кунева ще последва примерът на Радан Кънев.

"Тя първа даде пример, защото не участва в изборите", поясни той.

„Най-ясното е, че 300 хил. десни избиратели не са представени. Като цяло моето лично мнение е, че блокът и формацията, в този вид, в който се яви на изборите, би трябвало да бъде съхранена и доразвита", обясни Зеленогорски.

Шеговитият коментар на Даниел Вълчев, зам.-председател на ДБГ бе "Пролет е, ще спазим старата народна традиция - да хванем гората и да станем хайдути".


Два дни след изборите КЗК обяви: Няма картел при горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри картел на пазара на горива. Това е заключението на антимонополния орган, който прекратява образуваното на 25 февруари 2016 година производство за установяване на нарушение от страна на  Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Лукойл България” ЕООД и сдружение „Българска петролна и газова асоциация“.

Производството трябваше да установи дали има нарушения по чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията - т.е. дали е наличе картел между играчите. Текстът в закона гласи следното:

Чл. 15. (1) Забранени са всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, като:

1. пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия;

2. разпределяне на пазари или източници на снабдяване;

3. ограничаване или контролиране на производството, търговията, техническото развитие или инвестициите;

4. прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти;

5. поставяне сключването на договори в зависимост от поемането от другата страна на допълнителни задължения или от сключването на допълнителни договори, които по своя характер или съгласно обичайната търговска практика не са свързани с предмета на основния договор или с неговото изпълнение.
КЗК не е открила основания да продължи производството. Комисията съобщава обаче, "че независимостта на поведението на предприятията е необходимо да бъде гарантирана в максимална степен, с оглед обективните характеристики на пазара".

Затова КЗК задължава „Лукойл България” ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД да приемат мерки под формата на вътрешни процедури, които гарантират:

- забрана на контакти и обмен на информация  с дружества - конкуренти и техните служители;

- забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции;

- забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“;

- дисциплинарно наказание – уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

Реформаторите решават бъдещето си днес

На Национален координационен съвет днес ще бъде решено бъдещето на коалицията от партии Реформаторски блок.

Сътресенията в дясно от няколко дни не секват след провала на изборите. Вчера лидерът на СДС Божидар Лукарски също подаде оставка, заедно с цялото ръководство на партията.

Радан Кънев също подаде оставка от ДСБ и Нова Република.

"Винаги всичко е възможно", отговори Лукарски на въпрос дали след срещата днес може да дойде и краят на Реформаторския блок, пише бТВ.

На изборите РБ се яви в коалиция с „Глас народен". Обединението получи подкрепата на 3,06% от избирателите и няма да бъде част от следващия парламент.

На тази дата: 29 март 1848 г. Ниагарският водопад спира да тече

На днешната дата през 1848 г. се случва нещо наистина удивително - Ниагарският водопад спира да тече за почти 40 часа! По това време той вече е туристическа атракция. Настъпва паника.

Какъв е резултатът от това? Коритото на реката пресъхва, рибите умират, костенурките започват да щъкат наоколо, а хората – колкото смели, толкова и глупави – започват да кръстосват дъното и да събират оръжия, байонети и томахавки, за да ги превърнат в сувенири.
Каква е причината за подобно неочаквано събитие? Теологическите обяснения, разбира се, започват да надделяват над здравия разум. 

Дали това не е божествено възмездие за греховете на САЩ? Хиляди хора започват да посещават специални служби в църквите. Те се молят водите да започнат да падат отново, а светът – да продължи както обикновено. Някои дори искат опрощение на греховете си, тъй като смятат, че наближава Денят на страшния съд.

Какво е обяснението? Мощен югозападен вихър избутва огромни късове от замръзнала езерна вода в северозападния край на езерото Ери, блокирайки по този начин притока на вода към река Ниагара. Чак през нощта на 31 март срещу 1 април водопадът потича отново.

Вицове, март 2017 г.

Мейк Булгар грейт аген!

СмЕх/Таралеж/


Сезоните в България: агне, таратор, риба, прасе.

***

За съжаление, д-р Фройд умря преди да установи как се нарича заболяването, при което сам си лайкваш снимките.

***

Ако изборите можеха да променят нещо, то те отдавна щяха да са забранени!

***

- Имате ли хоби?
- Да, жени и пиене.
- Но това са пороци, не хоби!
- Добре, тичане.
- И къде тичате?
- Където има жени и пиене.

***

Ако генералшата е жена на генерала, възможно ли е гейшата да е жена на гея? Не. Не е възможно!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

вторник, 28 март 2017 г.

Слави Трифонов към бТВ: Това е цензура

Водещият на "Шоуто на Слави" Слави Трифонов обвини ръководството на бТВ в "цензура" заради решението да свалят предаването в понеделник вечер.

"Не за пръв път е този казус. Периодично се случва нещо подобно, въпреки че в този формат времето лети бързо. Вече 17 години произвеждаме с нашите партньори, но за първи път се случва нещо подобно. Това е цензура", каза Слави Трифонов на пресконференция в Зала Люмиер.

"Изчакахме да минат изборите, защото България е парламентарна република. Написах едно писмо, което разпространих в интернет. В предаването имаше изчитане на това писмо от диктор, не от моя глас. Вие сте запознати с него. Нищо повече. Мой анонс към диктора, който изчита писмото. След него беше залепен клип от изпълнението на химна от зрителите, които присъстваха на нашия концерт в Лондон", каза той.

"Целият казус е свързан с изчитането на писмото. Предаването беше спряно с едно писмо от бТВ към мен. Това е цензура, защото аз не нарушавам никакъв закон, нито моя договор. В него е написано, че предаването не е само с развлекателен характер, и е невъзможно аз да подпиша, че ше направя предаване само със смешки", каза още Слави Трифонов.

Той напомни, че агитира за референдума от една година.

"Това писмо беше моята реакция като гражданин на това, което се случва в държавата. Самото бТВ в своите новини коментираше писмото", каза още Слави Трифонов.

Аз не съм водач на някоя политическа група, аз съм просто инициатор на референдума. Той не може да бъде заметен под килима. Това е долно и неприемливо, обяви водещият на Шоуто на Слави.

На въпрос каква самоооценка има той като човек, който преди години беше "приятел" с Бойко Борисов, номинира Меглена Кунева като президент, а сега направи подписка за референдум, Трифонов отговори: "Точно пред вас няма да си правя самооценка".

"Издигнахме Меглена Кунева като алтернатива на това, което представляваха предложенията на останалите политически партии като гражданин. Гледам си грешките, опитвам се да не ги допускам отново", каза той.

По време на кампанията не е имало вмешателство в работата на сценаристите и никога не е имало, каза Трифонов.

На въпрос дали има политически амбиции, Слави Трифонов отговори: "Не съм заемал или казвал, че ще реализирам някакъв политически проект, това с референдума е моята гражданска позиция. Това не означава, че бих пренебрегнал изцяло този казус - включване в политически план. Смятам, че камъкът си тежи на мястото. Отдавна присъствам в публичното пространство и има простичък извод, че се занимавам само с неща, които мога да свърша".

Трифонов коментира, че тази вечер ще произведе предаване, "посветено на свободата на словото".

"Ако бТВ не го излъчат, в договора има такава клауза, че повече не желаят да продължат отношенията си със "Седем осми", каза той.

На въпрос от Сашо Диков дали ще изчете отново писмото във въпросното предаване, Трифонов отговори: "Абсолютно".


ДОСТ иска касиране на изборите

ДОСТ ще иска касиране на изборите, заяви лидерът на партията Лютви Местан. Той определи резултата на формацията си като добър. "Категоричната ни оценка е, че Обединение ДОСТ, в частност партия ДОСТ, постигна уникален резултат за партия, която беше едва на 6 месеца от регистрацията си. Тези над 100 000 гласа разбиха монопола на ДПС в етнически смесените райони", заяви Местан.

Всеки един от тези 100 000 гласа е принос за българската демокрация, защото са гласове на доблестни и много смели български граждани, които подкрепиха ДОСТ, въпреки тоталната репресия, на която избирателите и обединението бяха подложени от страна на партиите и държавните органи. Постиганият резултат на ДОСТ щеше да бъде достатъчен за влизане в 44-то НС, ако спрямо ДОСТ не беше разгърната съзнателно планирана, агресивна кампания и противоконституционни и противозаконни действия, заяви Местан и цитира разпоредби от НК.

„На границата самозабравили се лидери от т. нар обединени патриоти безчинстваха, упражнявайки и физическо насилие върху българските граждани, които идваха в родината си, за да осъществява конституционното си право на глас и да изпълнят задължението си по Изборния кодекс да гласуват. Хващането на тези беззащитни хора, в това число и беззащитни жени и блъскането им обратно към Турция, попречването да влязат свободно в родината си, изцяло покрива състава на престъпление”, посочи лидерът на ДОСТ.

 Местан ще сезира Сотир Цацаров, от когото иска пълно разследване на блокадата на границата от патриотите. Той призова Цацаров да свали имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Лютви Местан посочи, че ДОСТ не признава изборите за честни и прозрачно проведени в съответствие на Конституцията и ИК. „Изборите за 44- то НС са проведени в условия на тотално нарушение на изборните права на българските граждани, живеещи в Турция. След обявяване на официалните резултати от ЦИК официално ще искаме касиране на резултатите”, заяви той.


Фотофакт: Станишев с три ръце в Рим

Председателят на Партията на европейските социалисти е с... три ръце. Поне така изглежда. Вероятно някой е опитал да редактира снимките, но нещо все пак е забравено. Преценете сами.

Събитието е маршът #EuropeTogether, който социалистите организираха по улиците на Рим в петък  - точно ден преди Европа да отбележи в италианската столица 60 години от подписването на Римските договори, които поставиха основата на Европейския съюз.

В профила на Станишев се появиха и коментари по повод третата ръка:

Martin Dimitrov:

Камарад, от поста на една приятелка го видях, ама тука никой не ти го казва. Имаш три ръце. Айде лека вечер. Между другото, твоите тука паднаха от Бойко.

Михаил Стоянов:

Рептил! РЕПТИЛ! СНИМАЛИ СА ГО В МОМЕНТ НА МЕТАМОРФОЗА!

Stoyan Vitekov:

Трирък другар! Нова версия на крадлива кхмера. С три ръце да "усвоява" с 50% по ефективно