събота, 27 май 2017 г.

Фотофакт: Посланикът на Нова Гвинея в ООН

Цацаров обяви, че е сгрешил с подкрепата си за Лозан Панов за председател на ВКС

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е направил грешка, като е подкрепил Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

Напрежението между Панов и Цацаров се засили в последните седмици, след като председателят на ВКС поиска проверка на срещата на главния прокурор със собственика на "Овергаз" и издател на в. "Сега" Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов.

"Очаквах по-малко политиканстване, очаквах по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, очаквах взаимна коректност. В никакъв случай, в смисъла на глупостите, които бяха изречени, че държавата била на колене или били подронени устоите на правовата държава. Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик", коментира Цацаров пред журналисти преди преди началото на общото събрание на прокурорите, на което ще бъдат изслушани кандидатите за следващия състав на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота.

Цацаров обясни, че се е запознал с шефа на ВКС, след като Панов - тогава кандидат за председателското място, беше блъснат от кола.

Добро пожаловать в Москвa

Историята със задържането на 10 - годишно дете в Москва, за четене на "Хамлет" набира публичност. 

По думите на бащата на детето Ильи Скавронски, съпругата му и детето му се разхождали в Москва в района на "Арбат". На улица "Воздвиженка" съпругата му, която е втора майка на детето, седнала на пейка да чете книга, а детето започнало да рецитира фрагменти от шекспировия "Хамлет". В този момент милиционерски патрул пристигнал и започнал да дърпа детето по безобразен начин, за да го арестува, вижте видеото. 

Втората му майка - жена на баща му е изгонена от милиционерите. Не я признават за представител на детето. Детето е отведено в районното.

Обясненията на милиционерите са, че са помислили детето за просяк.

Видео


Екатерина Захариева: Думите на Путин бяха ненужна провокация

Възприемам ги като ненужна провокация. Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева оцени изказването на президента Владимир Путин от 24 май, че славянската писменост е дошла в Русия „от македонската земя“.

„Не бих ги нарекла гавра, но със сигурност бяха непремерени, бяха провокация“, отговори Захариева пред бТВ.

Вицепремиерът каза още, че България е реагирала както трябва чрез нейното изявление като външен министър - руският посланик имаше среща с премиера, след което имаше обяснение от говорителя на външно министерство в Москва.

Захариева каза, че е доволна от изясняването на Русия по тези „неоспорими исторически факти“.

„Не беше приятно изказването, хубаво е да се основава на исторически факти. Беше на националния празник – най-светлия според мен, не е добре да се правят такива неща“.
Захариева се съгласи, че е добре България и Македония заедно да празнуват общите празници.

„България няма интерес от обостряне на отношенията с Македония и без това по някои исторически факти имаме остри отношения“.
Екатерина Захариева припомни, че България е първата държава, която призна Македония.


На тази дата: 27 май 1925 г. Публично са обесени извършителите на атентата от "Света Неделя"

Обесването на атентаторите: Петър Задгорски (клисарят) - обесен,
Георги Коев го бесят, Марко Фридман очаква да бъде обесен,
София, при еврейските гробища зад игрище Славия, 27 май 1925 г.

/Таралеж/ 

1925 г. е извършена последната публична екзекуция в Европа - обесени са извършителите на атентата в катедралата „Св. Крал” Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев. Денят е Велики четвъртък от Страстната седмица, след два дни е Великден.

На 16 април 1925 г. старата софийска катедрала „Свети Крал” (днес „Света Неделя”) е препълнена от народ. Предстои опелото на убития два дни по-рано запасен генерал Константин Георгиев, опълченец, един от водачите на управляващия „Демократичен сговор”. Присъстват министри, депутати, кметът на София, висши офицери, съратници на покойника от войните за национално обединение.

В 15.20 ч. Софийският митрополит Стефан поема Светото Евангелие от ръцете на дякона. В този миг мощна ударна вълна от експлозия поваля мъже, жени и деца, куполът на катедралата отхвръква, а после се стоварва обратно долу.

Загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, така общият брой на жертвите достига 213. Ранените са 500. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3 майори, 9 капитани, 3 депутати и множество граждани, включително деца.

Целият експлозив от 25 кг е събран в един пакет и е заложен над една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата. Взривен с бикфордов шнур с дължина 15 м, осигуряващ на атентаторите 25 минути, за да избягат.

Атентатът е дело на крайно ляво настроени дейци от Военната организация на БКП. София е блокирана само за минути след експлозията. Разследването е поето от „Обществената безопасност” („Държавна сигурност” на Царство България). Много скоро са разкрити и заловени организаторите и преките извършители на терористичния акт Марко Фридман, Георги Коев и клисарят Петър Задгорски.

Първи е арестуван клисарят Петър Задгорски. Блокадата го сварва на ъгъла на бул. „Княгиня Клементина” (днес „Ал. Стамболийски”) и „Цар Самуил” на път за площад „Възраждане”, където уж трябвало да го чака автомобил. При вида на униформените той се разтреперва и колабира, като привлича вниманието на околните. От него започва разнищването на заговора.

Марко Фридман и Георги Коев са арестувани, без да окажат съпротива. От блокадата се измъкват Никола Петров, (който заедно с Фридман запалват фитила) и Живко Динов, (осигуряващ охраната при поставянето и задействането на взрива) и успяват през Сърбия да избягат за Москва. Ден по-рано е напуснал България и Петър Абаджиев - приносител на коминтерновските пари от Москва за подготовката на атентата. Когато полицията отива да арестува офицерите Коста Янков и Иван Минков, които са сред организаторите на атентата, те откриват огън и накрая се самоубиват.

Пред съда са изправени над 20 души, държавното обвинение иска девет смъртни присъди, но съдът произнася само три - за заловените физически извършители Фридман и Коев и за клисаря Задгорски, който осигурява достъпа до купола. При това съдът настоява да бъде убеден, че клисарят е знаел какво се върши и напълно съзнателно е съдействал.

Преди четенето на присъдата, вземайки последна дума, Фридман заявява, че с ясно съзнание е влязъл в една нелегална организация, с крайна цел - повдигане на въоръжено въстание. Съжалявал, че след Деветоюнския преврат, партията като революционна организация трябвало да застане на страната на един контрапреврат, но тя изменила на идеалите си и го докарала до положението да застане пред съда и да отговаря за избиването на невинни хора.

Няколко часа преди да бъде изпълнена смъртната присъда на 27 май 1925 г., Фридман пише молба до царя - той моли бесилото да бъде заменено с разстрел. Царят обаче отказва да удовлетвори последната молба на осъдения.

Макар в присъдите да не е отбелязано публичното им извършване и въпреки съпротивата на двореца, правителството си поема отговорността - в покрайнините на София на игрище са сковани от масивни греди три бесилки. Под тях има маси, а върху тях са сложени столчета.

Вицове, май 2017 г.

Обувки - гълъб

СмЕх/Таралеж/



Това, на което в трамвая му викат „блъсканица”, в дискотеката се нарича „атмосфера”!

***

Снощи гледах порно на 3D...През цялото време стоях с добре затворена уста...

***

Истинският русофил пише на "македоница"
Пауло Куелю

***

- От кога се увлякохте по парашутния спорт?
- Честно казано, когато видях, че гори и вторият двигател.

***

Компютърът няма да замени човека, докато не се научи да прехвърля цялата работа на друг компютър.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

петък, 26 май 2017 г.

Доналд Тръмп избута премиера на Черна гора на срещата на НАТО! Видео

На първата си среща на върха на НАТО американският президент Доналд Тръмп си проправи път за протоколна снимка, избутвайки премиера на Черна гора Душко Маркович.

Действието на Тръмп бе увековечено на видео, което обиколи мрежата, а поведението на американския президент озадачи мнозина.

Кадрите показват как Тръмп се промъква зад Маркович, а след това с ръка го избутва, за да застане най-отпред.

В коментар за странното поведение на Тръмп говорителят на Белия дом Марк Спенсър заяви, че не е гледал видеото, но все пак уточни пред журналисти, че както винаги, редът за снимките е предварително уточнен.

ВИДЕО


Пристигнах в Рим. Съпругът ми, който трябваше да е с мен, остана в асансьора на летище София, заседнал с още двама души...

Трима пасажери са изпуснали полетите си рано сутринта в четвъртък заради блокирал асансьор на Летище София, съобщава БНТ.

Пътниците са останали 50 минути в блокиралия асансьор на Терминал 2.

За техническия гаф първа съобщи във Facebook журналистката Евгения Атанасова, тъй като единият от пътниците в асансьора бил съпругът ѝ Георги Тенев.

Официалното становище на Летище София пред БНТ гласи, че то "поднася своите извинения на пътниците, които тази сутрин са изпуснали своя полет, поради технически причини на един от асансьорите на Терминал 2."

Допълват, че "поддръжката на съоръженията се извършва само от лицензирана фирма. След подаване на сигнала е реагирано своевременно и са предприети мерки по отстраняване на проблема."

От фирмата, отговорна за техническата поддръжка на асансьорите, заявяват, че според сключения договор с Летище София, тяхната отговорност при подобни аварии е да реагират в рамките на 1 час.

Евгения Атанасова пише във Фейсбук:

Пристигнах в Рим. Съпругът ми, който трябваше да е с мен, остана в асансьора на летище София, заседнал с още двама души. Техникът спеше някъде далеч в дома си в ранния час. Останали са там 50 мин. На летището няма денонощна поддръжка.

На тази дата: 26 май 1876 г. Панайот Волов се удавя на път за Румъния

На 26.5.1876 г., на път за Румъния след разгрома на Априлското въстание, революционерът Панайот Волов се удавя при опит да премине буйните води на река Янтра.

Панайот Волов е виден деец на националното революционно движение с псевдоним Петър Ванков. Той е сред инициаторите, учредителите и главните дейци на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание.

Роден е през 1850 г. или 1851 г. в Шумен в занаятчийско семейство. Завършва Шуменското класно училище при Добри Войников. С материалната подкрепа на богатия си сродник Маринчо Бенли продължава обучението си в Букурещ, Болград, Одеса и Николаев (1869-1873).

Шест месеца преди да завърши Южнославянския пансион в Николаев (Украйна), е принуден да се завърне в Шумен поради заболяване. Назначен е за главен учител и директор на класното училище, организира вечерно училище, участва активно в дейността на местното читалище.

Председател е на Шуменския частен революционен комитет и като негов представител през август 1874 г. участва в общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ.

Арестуван е и хвърлен в затвора в началото на 1875 г. заради участието му в острия конфликт между местните младежи и европейските инженери, участващи в строителството на железопътната линия Каспичан-Шумен-Ямбол. Панайот Волов застава начело на недоволните шуменци, които осуетяват сватбата на френски инженер и местна девойка. След няколкомесечен престой в затвора е освободен и заминава за Румъния.

Волов участва в подготовката на Старозагорското въстание през септември 1875 г. Определен за апостол и действа в Ловешко и Троянско. След неуспеха на въстанието е един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет. Определен е за главен апостол на Четвърти Пловдивски революционен окръг с помощник Георги Бенковски.

В резултат на организаторската им работа са създадени десетки революционни комитети. В организацията са включени много местни патриоти с голям принос в хода на въстанието. След появата на противоречия в ръководството, той проявява воля и такт и в името на общото дело отстъпва първенството на Георги Бенковски.

Панайот Волов е един от инициаторите за свикването на общото събрание на комитетите от Четвърти окръг в местността Оборище край Панагюрище и взема дейно участие в него.

При избухване на въстанието е в Панагюрище и заедно с другите апостоли вдига населението на бунт. Формира чета, с която обикаля района на Копривщица, Карлово, Клисура и др.

След разгрома на въстанието се отправя към Румъния заедно с Георги Икономов и Ст. Ангелов. След предателство са налага да преплуват Янтра, но буйните води го повличат и там намира смъртта си.

Вицове, май 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


На руснак му откраднали колата, оплаква се в милицията.
- Какво виждаш зад мен, пита милиционерът.
- Портрет. Ленин сред работници.
- И какво държи Ленин в ръката си?
- Каскета си.
- Тъй значи! Ленин сред работници си стиска каскета, да не му го откраднат, а ти си оставил колата на улицата!

***

Кино. Филмът е психо трилър. В кулминационният момент се чува глас в залата:
- Елено, загаси тоя телевизор и ме завий.

***

Върви си една жена по улицата, а пред нея един поклащаш се човек се облекчава на една ограда. Жената се притеснила и спряла. Мъжът се обърнал към нея и и казал:
- Минавай, булка, минавай!!! Държа го здраво!!!

***

Преместих дивана метър вляво, щото там има контакт. Добавих в сивито си:
- Експерт по интериорен дизайн.

***

Жена в такси:
– Вижте колко красиви са есенните листа! Във всякакви цветове и краски! О, Боже - толкова е красиво!
Шофьорът:
– Кое, шумата ли...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 25 май 2017 г.

Отказали достъп до класифицирана информация на началника на кабинета на Румен Радев

Иво Христов, назначеният с указ № 45 от 23 януари 2017 г. за началник на кабинета на държавния глава, няма достъп до класифицирана информация, научи „Терминал 3“ от свои източници.

В чл. 13 на качените на страницата на президента Правила за работа на президентската администрация е посочено:

1) Началникът на кабинета планира, организира, ръководи, координира и контролира служителите и дейностите, подпомагащи президента при вземане на решения, формиране на позиции и становища, както и при предприемането на инициативи.

2) Началникът на кабинета организира и ръководи дейностите по подготовка на визитите, срещите и публичните изяви на президента, произнасянето на речи и изпращането на поздравителни и съболезнователни писма.

Липсата на достъп до класифицирана информация на Иво Христов означава само едно – той не е в състояние и няма да е в състояние да изпълнява своите задължения. Как би могъл да подпомага президента при вземане на решения, при формиране на позиции и на становища ефективно и пълноценно, при положение че не разполага със съществена информация, можем само да предполагаме.

Така стигаме до основния въпрос – защо Христов няма достъп до класифицирана информация?

В периода след избора на Радев до встъпването му в длъжност Иво Христов на няколко пъти е споделял пред хора от близкото си обкръжение, че не може да премине проверките на ДАНС, свързани с неговото проучване, поради негови действия и близки контакти с хора, които представляват интерес за специалните ни служби и по тези причини няма да се подложи на процедурата по проучване.

Българският президент взема решения, формира позиции и становища на президента въз основа на докладите на Държавна агенция „Разузнаване“, на ДАНС, на МВР, на Служба „Военна информация“. Дали Христов участва в този процес и дали има нерегламентиран достъп до класифицирана информация – това трябва да каже националният контролен орган – Държавната комисия по сигурността на информацията.

Радев служи в Българската армия от 1982 г. и следва да е запознат с процедурите относно достъпа до класифицирана информация и нейното опазване. Как и защо е допуснал своя най-близък сътрудник, началникът на неговия кабинет, да работи без такъв – очакваме на този въпрос отговор от президента.

Днес, на 25 май 2017 г., в Брюксел се провежда среща на държавните ръководители на страните – членки на НАТО, на която българската делегация ще бъде водена от президента Радев. На тази среща се очаква да бъдат обсъждани важни теми като: борбата с тероризма, отношенията с Русия, както и финансови въпроси. Всички обсъждани теми изискват ползването на чувствителна, класифицирана информация. Как Христов ще участва в изготвянето и предоставянето на българската позиция предстои да разберем.

Щурмовак на "Атака" стана управител на София-област

Бившият депутат и известен скандалджия Илиан Тодоров от "Атака" ще бъде новият областен управител на София-област.

Избиран два пъти за народен представител в 42-рото и 43-тото Народно събрание, Илиан Тодоров е един от депутатите на Сидеров, които плътно следваха своя лидер, когато правеше сцени и ексцесии пред НАТФИЗ.

Тодоров е част от кликата на Сидеров, която на 25 октомври 2015 г., в нощта на местните избори, заплашваше и се заканваше на журналисти, дошли да отразяват действията на Сидеров и компания.

Освен със скандали, бъдещият областен управител на София е известен с това, че обича да цитира грешно американски биолози и сексолози.

По повод ексцесиите в НАТФИЗ той беше заявил, че "75% от артистите са хомосексуалисти и дегенерати", което било цитат на Алфред Кинси - виден американски биолог и сексолог, който никога не е изричал тези думи. Още повече - Алфред Кинси (1894 - 1956 г.) никога не използва в изследванията си обиди като "дегенерати".

Биографията на Илиан Тодоров сочи, че е магистър по национална сигурност и отбрана от Военната академия „Георги С. Раковски“.

Тодоров беше регионален координатор на "Атака" за Югозападна България.

От квотата на Обединените патриоти правителството назначи общо петима областни управители. За губернатор на София-град вече беше избран Николай Пехливанов, който беше зам.-председател на столичния общински съвет. През 2011 г. бе кандидат за кмет на София от "Атака".

За областни управители на Добрич и Русе от квотата на ВМРО бяха назначени Атанас Атанасов, бивш общински съветник в Балчик и Галин Григоров - областен координатор на ВМРО.

От НФСБ беше назначен областен управител в Стара Загора. Това е Гергана Микова, която досега е била директор на регионалния офис на телевизия СКАТ в Стара Загора и Пловдив.

Руският посланик се среща с Борисов

Руският посланик в София ще се срещне днес с премиера Бойко Борисов. Срещата е планирана и не е свързана с изявленията на руския президент Владимир Путин за славянската писменост, уточняват от правителствената пресслужба.

Очаква се Анатолий Макаров и Борисов да обсъдят въпроси от двустранните отношения, сред които и енергетиката.

Путя не читает, Путя управляет!

На Путин май от кражби не му остава време да прочете някоя книга за възникването на славянската писменост.

Ако беше прочел трудовете на руския академик Дмитрий Сергеевич Лихачов нямаше да се излага с глупостите, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.



 Ето какво казва Дмитрий Лихачов:

"Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата...

...В най-тягостните и кризисни епохи на българската история, българската писменост, и по-специално българската литература, се е връщала към първите си столетия – към Златния Век на българската писменост… Тъмницата, в която са превръщали България ту Византия, ту османските турци, никак не е могла да бъде със здрави стени за духовната култура на българския народ."

На тази дата: 25 май 1895 г. Оскар Уайлд е осъден на 2 г. каторга за "непристойно поведение сдруги лица от мъжки пол"

1895 г. — Оскар Уайлд е осъден на 2 г. каторга за "крайно непристойно поведение с други лица от мъжки пол". Писателят пострадва по вина на маркиза на Куийнсбъри - баща на неговия интимен приятел лорд Алфред Дъглас.

Уайлд се запознава с  Дъглас през 1891 година. Тогава младежът, по прякор Боси ("властен"), току-що е завършил Оксфорд и има славата на красив и разглезен млад мъж. Скоро приятелството преминава в бурна интимна връзка. По това време Оскар печели около сто паунда на седмица, като всичко отивало за удовлетворяване на желанията на Алфред. 

Скоро Дъглас въвлича Уайлд във викторианският подземен свят на гей проституцията. Бащата на лорд Алфред, маркизът на Куинсбъри, изобщо не одобрявал природата на връзката между сина си и Уайлд. Той често го заплашвал да остави сина му на мира, докато през 1895 г. оставя бележка на Уайлд в неговия клуб, на която пишело – "За Оскар Уайлд, изявен хомосексуалист". По съвет на своите приятели Уайлд завежда дело срещу Куинсбъри за клевета за содомия (хомосексуализъм), което по това време се считало за престъпление. 

Адвокатите на Куинсбъри обаче имали доста доказателства като писма, които Уайлд е писал, и свидетелски показания на няколко мъже, с които тайно се срещал, разкриващи много подробности от личния му живот. По съвет на своите адвокати, Уайлд се отказва от обвинението и се налага да заплати разходите на Куинсбъри по делото, което води до неговия финансов банкрут.

След като Уайлд напуска съда, прибирайки се в къщи, той открива, че е пусната заповед за неговия арест по обвинение в содомия и неприлично поведение. Приятелите го съветват да избяга, а майка му настоява да остане и да се защити като мъж. В крайна сметка е арестуван и обвинен. Дъглас го посещава всеки ден и иска също да поеме своята вина, но Уайлд го моли да замине. Много негови приятели напускат страната, защото се страхуват, че ще ги осъдят. През май 1895 година, Уайлд и Алфред Тейлър са признати за виновни за непристойното си поведение и са осъдени на две години тежък труд. Уайлд излежава присъдата си в затвора Пентънвил, а после в Ундгуърд. През ноември той е принуден насила да посети параклиса в затвора, но бил толкова болен и недохранен, че припада, удряйки много лошо лявото си ухо и пука тъпанче, чието възпаление по-късно допринася за неговата смърт. След този инцидент прекарва два месеца в болница.

През май 1897 година, той е пуснат от затвора, и макар здравословното му състояние да не е много добро, той се чувства духовно като прероден. Въпреки че Дъглас бил причината за всички лоши неща, случили се на Оскар Уайлд, той се събира отново с него през август същата година. Срещата не се одобрява нито от приятелите, нито от семействата им. Констанс Уайлд отдавна отказва да се срещне със съпруга си или да му разреши да вижда двамата им сина, но все още му изпраща пари. Двамата живеят заедно няколко месеца, но се разделят под натиска на семействата си, които заплашват, че ще ги лишат от средства.

Малко след това Уайлд развива церебрален менингит и му инжектират морфин. Здравето му бързо се влошава, и това води до смъртта му през 1900 година. Има различни теории за причината за неговото заболяване от менингит. Погребан е извън Париж, като по-късно останките му са пренесени в гробището Пер Лашез, намиращо се в града, в специално проектирана гробница от сър Джейкъб Епщайн.

Според някои източници последните думи на духовития писател били: "Или тези пердета ще се махнат, или се махам аз!"

Вицове, май 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Капризна дама в шивашко ателие:
-Искам да ми ушиете рокля с цвят- кафе с мляко!
Шивачът:
-Със захар или без....

***

Нищо не прецаква съботата така, както осъзнаването, че е сряда...

***

"Не отпивайте веднага от виното...Оставете го да подиша"...Това за някои е равносилно на, да разсъблекат жената и да я оставят да полежи...

***

- А!...Извънземен!...Дай да ти стисна ръката!
- Кротко, Землянино...Кой ти каза, че това е ръката ми?....

***

Не помня, защо пия Гинкобилоба, ама много ми помага!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

сряда, 24 май 2017 г.

На вниманието на лилипута Путин: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат"

След днешната изцепка на лилипута Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя българските министри проявиха активност.

Външният министър Екатерина Захариева коментира изказването на руския президент Владимир Путин, който заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. Министърът на външните работи публикува коментара си във фейсбук.

Захариева припомни някои безспорни исторически факти: че създаването на тази писменост е станало по волята и с участието на българската държава, че благодарение на България кирилицата е върху банкнотите на европейската валута и др. Захариева цитира и извеснтния стих на Иван Вазов, в който се казва, че българите са дали на всички славяни "книга да четат"
За всички русофили: 
Копие от сайта на руския президент

Ето целия коментар на Захариева:

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Нека да направим няколко уточнения:

Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.

На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната културана страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи.

Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута.

Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов:

"Че и ний сме дали нещо на светът

и на вси словене книга да четат".

Говорит Путин: Славянската азбука дошла в Русия от македонската земя

"Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас от македонската земя"

Това заяви руския президент Владимир Путин пред македонския президент Георге Иванов, цитиран от сайта kremlin.ru
Ако някой любител на Путин има съмнения, пускам линк към президентския сайт: ТУК

По време на разговора си със своя македонски колега руският президент изрази надежда за демократично и конституционно развитие на вътрешнополитическата ситуация в Република Македония.

"Следим внимателно случващото се във вашата страна и ви желаем безусловен успех в това, вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с Конституцията и по демократичен път", заяви Путин.
Руският президент се надява, че опитът на Георге Иванов, неговото влияние и авторитет ще съдействат за развитието на политическата ситуация в страната в рамките на конституционната процедура.

Путин отбеляза, че неговият гост е пристигнал в Русия по случай връчването му на наградата на фондацията "За единство на православната култура".

"Искам да ви поздравя с тази награда. Ние с вас си даваме сметка, че благодарение на това, което беше казано днес, нас ни свързват особени отношения", заяви Путин.

Руският патриарх Кирил по-рано връчи на Иванов наградата, носеща името на бившия патриарх Алексей Втори. Македонският президент бе удостоен с високото отличие заради неговите усилия по задълбочаването на единството на православните народи, утвърждаването на християнските ценности в обществото и за други заслуги.

Угояват Пеевски с още 160 млн.

Над 160 млн лева кредити е отпуснала Българска банка за развитие на фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Служители от финансовата институция съобщили за Фрог нюз, че Пеевски е най-глезеният клиент, на който банката щедро отпуска милиони.

Нито един друг български гражданин или фирми не са удостоявани с подобни суми.

Булгартабак е получила от ББР един път 5,1 млн евро. Гаранцията на този кредит е 7,8 млн евро.

Булгартабак – Благоевград е ощастливена с 9,1 млн евро, с гаранция 7,8 млн евро.

37,4 млн евро е получила „Водстрой 98”. „Интръст” ЕООД пък е кредитирана с 2,2 млн лева.

„АВ” – хасковска фирма, свързвана с Пеевски е получила близо 17 млн лева. 

„Ултрастрой” – 2,2 млн лева.
 Други фирми, от кръга на Пеевски също са се облажили от избирателно дашната банка.
Като се тегли чертата, излиза, че ББР е помогнала на бизнеса на депутата от ДПС с над 160 млн. Нечувана щедрост, недостъпна за малкия и среден бизнес, които уж трябва да подпомага ББР.

Припомняме на управляващите и специално на министъра на икономиката Емил Караниколов, личен другар на Пеевски и принципал на БРР:

„Чл. 8 (1) Кредитната дейност на БАНКАТА е ориентирана към:
Предекспортно и експортно кредитиране на малки и средни предприятия; кредитиране чрез банки-посредници или пряко на други водиве дейности и малки и средни предприятия; рефинансиране банки, кредитиращи малки и средни предприятия, финансиране на инвестиции извън страната на малки и средни предприятия. 
БАНКАТА предоставя и други видове кредити по ред, определен от Управителния съвет.“
Отговаря ли „Водстрой 98” АД, например, на критериите за малко или средно предприятие?
Критериите за това са посочени в Закона за малките и средните предприятия.
„Чл. 3. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 64 от 2004 г., изм., бр. 59 от 2006 г.)
(1) Категорията малки и средни предприятия включва предприятията, които имат:
1. средносписъчен брой на персонала, по-малък от 250 души, и
2. годишен оборот, който не превишава 97 500 000 лв., и/или стойност на активите, която не превишава 84 000 000 лв.
В последния одитиран отчет на  Водстрой 98 АД за 2013 г. (преди отпуснатото финансиране от „Българска банка за развитие” АД) официалните показатели са следните: 
1.       Брой осигурени лица в дружеството през 2013 г. – 446 бр.; (повече е от 250)
2.       Годишен оборот – 98 223 000 лева; (повече е от 97 500 000 лв.)
3.       Стойност на активите – 135 199 000 лева; (много повече от 84 000 000 лв.)
Данните ясно показват специално отношение на шефовете на ББР: Иван Христов изпълнителен директор, председателя на УС и главен изпълнителен директор Димо Спасов, зам.-председателя на УС и изпълнителен директор Билян Балев и Иван Христов, член на УС и изпълнителен директор към Делян Пеевски и свързаните с него дружества.

Марешки декларира "частен интерес" в 133 фирми

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на 44-ото Народно събрание Веселин Марешки  е декларирал "наличие на частен интерес" спрямо 133 лица и фирми. Това става ясно от встъпителната му декларация за конфликт на интереси, публикувана в сайта на парламента.

Сред лицата, с които е свързан, са съпругата му и други роднини, както и множество фирми, повечето от които стопанисват аптеки, става ясно от приложението към документа.

Освен това политикът има кредитни задължения в размер на 17,6 млн. лв. Повечето от тях  - над 10,6 млн. лв. са по два кредита към "Юробанк", а останалите - към "Българо-американската кредитна банка". Марешки разполага и с кредитна карта към ПИБ за 10 000 лв.

Лидерът на "Воля" е поръчител по кредити за други над 70 млн. лв. - два от тях отново към  "Юробанк", а други 6 - към ДСК.

Марешки е декларирал и участието си в партията си "Воля", и в няколко сдружения.

На тази дата: 24 май честваме българската просвета и култура и славянската писменост

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, на който отбелязваме създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий.
Въздигането на двамата като равноапостоли и велики християнски учители в България става още с пристигането на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век. Свидетелства са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на 22 май 1813 г. в Шумен.

В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденските източници първите известия за празнуване на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. празникът е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, от 1860 г. в Скопие, а от 1862 г. във Варна. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов.
По време на борбите за църковна независимост от началото на ХVIII век делото на Кирил и Методий е стимул за противопоставяне на гръцката Вселенска патриаршия. След 1878 г. празнуването се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско, които са под юрисдикцията на Българската екзархия, той запазва функциите си и на демонстрация против османското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на дата 11 май. През 1968 г. Българската православна църква, вече със статут на патриаршия, въвежда като литургичен календар т.нар. Новоюлиански календар, чрез който се премахва грешката на стария Юлиански календар. Така денят на Кирил и Методий се почита от църквата на 11 май по църковния календар. Но поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на (24 май).

От 15 ноември 1990 г. 24 май  е официален празник на Република България.
През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени“. Химнът е озаглавен „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“ и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите 6. Панайот Пипков създава музиката към химна на 11 май 1901г.

Вицове, май 2017 г.

Саратов, Русия

СмЕх/Таралеж/


Педантичен германец се прибира у дома и хваща жена си с любовник.
Голият любовник скача от леглото и влиза в банята, взема една кърпа и се поприкрива с нея.
Вбесеният мъж тича след него и крещи:
– Не! Не!
Жена му си мисли: „Това е. Сега ще го убие“ и отива да види какво става. А мъжът:
– Не! Не тази! Тази е за лице!

***

Ако някой чиновник ви иска прекалено много документи - добавете отгоре и "Разрешително за притежаване на огнестрелно оръжие". Нещата ще тръгнат много по-бързо.

***

Когато бях малко момиченце, един ден занесох у дома едно малко коте. Майка ми се развика:
- "Като пораснеш и си имаш своя къща, ако искаш и говедо си отглеждай!"
- Баси... сякаш е гледала в бъдещето!

***

Дечицата задължително трябва да ходят на детска градина, та ако ще да е и за една седмица! Тогава по-лесно ще можете да обясните на гостите, откъде са се научили да псуват.

***

Питат Радио Ереван: – Защо българските институции не бяха хакнати от новите вируси? – Защото хакерите още не са измислили как да хакнат папките с хартия по рафтовете им!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


вторник, 23 май 2017 г.

Стотици на протестен марш срещу модела КОЙ

Протестиращите се събраха на паметника на Цар Освободител в София за инициативата "Няма да мълчим" - Марш за европейско правосъдие.

Те скандират "Долу ЦацароН", "Реформи", "Мафията вън" и др. Както и "Кой предложи Цацаров. Кой. Кой Кой."

Има плакати "Още се питаме за четири години КОЙ".

Шествието е замислено като протест срещу произволите в съдебната система и по замисъл трябва да се осъществи паралелно в София, Пловдив и Варна. То стартира от Народното събрание, но ще приключи пред Съдебната палата.

Бул. "Цар Освободител" поетапно бива затварян през кръстовищата, които пресича шествието.
Сред демонстрантите са Кристиян Таков, Методи Андреев, Петър Славов, Калин Маналов, Методи Лалов.

"Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година", се посочва призива за протеста.
Тази сутрин София осъмна с контраплакати. В центъра на града са разлепени постери с лика на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той е изобразен като кукла на конци.

Лозан Панов заедно с няколко свои колеги във ВСС поиска разследване на случаите със записите "Двете каки" и срещата на Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Оттогава той е мишена на постоянни нападки, както от мнозинството във ВСС, подкрепящо главния прокурор, така и от медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

След като поиска разследване на записите на разговорите между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева, Панов получи СМС от премиера Бойко Борисов с текст: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме". Няколко минути след като Панов оповести смс-а, Борисов се появи на заседанието на ВСС и обвини Панов в политическа атака.

Панов и Борисов се срещнаха миналата седмица в Министерски съвет. На срещата председателят на ВКС предложи продължаване на дебата за съдебната реформа с нови промени в Конституцията, но идеята му срещна отпора на правителството в лицето на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и правосъдния министър Цецка Цачева. Няколко часа по-късно премиерът коментира срещата със шега: "Щях да се почувствам поласкан да ме поканят в ЦУМ", след което отново нападна индиректно Панов в политическа атака. Той смята, че когато има междуличностни конфликти между висши магистрати и малки политически партии, които се прилепят като "кърлежи към тях", нищо добро не може да очаква съдебната система.


Това са Цацаровите шпиц бандюги

Това е от днес (плакатите срещу Лозан Панов - б.р.). Макар да се крият, не са анонимни, но и макар да не са анонимни, са безлични като всеки тъп и груб инструмент: Цацаровите шпиц-бандюги от План Б.

Има засилващи се индикации, че са готови да стигнат докрай и е издадена команда за свалянето на Лозан Панов от поста му. На пръв поглед, това е лудост – рискуват да прекалят, да създадат жертва и да предизвикат силен отзвук. Истината е обаче, че както от гледна точка на залозите, така и от гледна точка на мисленето на оста Пеевски-Цацаров, това е логичен ход. В момента се преразпределят порциите в третата и четвъртата власт – правосъдието и електронните медии.

Тези хора искат не просто да си подновят концесиите върху тези сектори и не просто да вземат повече. Искат да вземат всичко и завинаги. Цацаров и Пеевски знаят, че политическата цена за тяхното поддържане на сцената при запазваща се формална демокрация става непоносима. Знаят, че ако не си осигурят влияние в съдебната власт и медиите в следващите 5-7 години поне, рано или късно на някой ще му хрумне да се освободи от тях – особено на политици, които не са толкова чудовищно зависими от тях като Борисов, Нинова и Доган. Понеже в момента те вече контролират изцяло първите две власти – законодателната и изпълнителната, а Европа е втренчена в пъпа си, тези момчета считат, че сега е моментът не просто да спечелят повече време, а да се наложат като трайни фактори.

В момента, постигането на тази цел минава през осигуряване на пълна доминация в следващия ВСС и Върховния административен съд. Цацаров и Пеевски трябва да сломят всяка съпротива, да няма кой изобщо да задава въпроси, да пита за нередностите при електронното гласуване за ВСС, да разваля тишината на Цецка. На пътя на този план стоят Лозан Панов, Калин Калпакчиев и останалите от опозицията във ВСС. Стоят джобове на съпротива или поне крехка независимост в софийските съдилища - затова е зорът делата за корупция да се вземат от Софийски градски съд и да се пратят в създадените от Цацаров и Цветанов специализирани съдилища. Залогът за всички нас не е просто съдбата на тези наши висши магистрати, които заслужават званието държавници. Залогът е съхраняването на дори това състояние на прогнила полу-демокрация.

Още миналия четвъртък сме разпратили до всички про-демократични политически сили предложение за обща политическа позиция по този опит за окончателно заграбване на съдебната власт до ЕК и посланиците на страните-членки с искане да излязат от мълчанието си, да заемат недвусмислена позиция, както и да започнат разговори за засилване на наблюдението върху съдебната власт в България, защото кризата у нас достига нивата на Полша и Унгария. Досега сме получили подкрепата единствено на "Зелените" и ДЕОС. Призовавам и останалите най-късно до четвъртък да се определят.

Призовавам отново всички като граждани да се включим в шествието на „Правосъдие за всеки“. Не слушайте онези, които продължават с токсичната пропаганда на разделението и безсилието. Днес въпросът за единството и единодействието е въпрос за това дали ще можем да надмогнем себе си, грешките, слабостите и горчивините си и да бъдем на площада в защита на демокрацията. Днес е Родос, днес трябва да скочим. Нека бъдем заедно!

Коментарът е от профила на Христо Иванов във Фейсбук.

Фотофакт: Пешеходна пътека осъмна с маркировка от букви за 24 май

Пешеходната пътека пред Софийския университет „Свети Климент Охридски“ осъмна с маркировка с букви.

Поводът е 24 май, а инициативата е на Столична община. Маркировката бе положена на през нощта, за да не се пречи на движението.

Пешеходната пътека свързва градинката с паметника на св. Климент Охридски и Художествената академия от едната страна на бул. "Васил Левски" с Ректората на Софийския университет, Народната библиотека и паметника на светите братя Кирил и Методий.

Терор в Манчестър. 19 убити, 59 ранени

Най-малко 19 души бяха убити, а 59 ранени при страхотна бомбена експлозия след концерт на Ариана Гранде в Манчестър, предаде Би Би Си. Повечето от жертвите са тийнейджъри. Пострадалите са закарани в най-близките 6 болници. Над 21 000 зрители са присъствали на шоуто.

"Полицията разследва кървавия акт като терористична атака", обяви премиерката на Великобритания Тереза Мей.

Около 22,30 часа във фоайето на залата "Манчестър арена" прогърмели поне два взрива, твърдят свидетели. Точно по това време свършвал концертът на американската поп певица Гранде. Настанала невиждана паника.
Първите данни говорят за атентатори самоубийци, които са се самовзривили, смятат разследващите.

Няма данни засега за засегнати българи, обявиха от посолството ни в Лондон. Създаден е специален щаб, които поддържа непрестанна връзка с полицейските власти в Манчестър.

„От дъното на сърцето си, толкова съжалявам. Нямам думи“, написа в социалната мрежа след кървавата баня Ариана Гранде.
Веднага след получаването на сигнала към покритата зала се отправиха десетки полицейски коли и линейки, както и специален екип за обезвреждане на бомби. Целият околен район бе блокиран, спряно бе всякакво движение. Властите предупредиха гражданите да избягват района. Компанията, която управлява железопътната линия, минаваща близо до арената, съобщи, че е спряла движението на всички влакове по тази линия заради инцидента.

Все още никой не е поел отговорност за атентата.

На тази дата: 23 май 1934 г. Убити са легендарните обирджии Бони и Клайд

/Таралеж/ 

Имената, станали символ на "опасната" любов - Бони и Клайд, са реално съществуващи хора - Бони Паркър и Клайд Бароу, които намират смъртта си на 23 май 1934 г. на запустял път в Луизиана. Хайка от шестима полицаи, предвождани от бившия тексаски рейнджър Франк Хамър (преследва ги от февруари с.г.) им устройва засада с цел да ги залови. Хамър счита, че двамата се местят от щат в щат за да използват закона, според който полицаи от един щат не могат да гонят престъпници, излезли от границите му.

Затова и прави засада в 9 ч. сутринта на пътя, откъдето очаквал да минат, когато краденият Форд приближава и забелязва хайката, Клайд, който шофира не спира, това предизвикало полицаите да открият огън. Изстреляни са над 100 патрона.
Техните "подвизи" съвпадат с периода на Голямата депресия в САЩ, районът им на действие са централните щати, но известността им далеч го надхвърля. Деянията им приковават вниманието в т.нар. ера на обществения враг - 1931 - 1935 г., довела до формирането на ФБР. Въпреки че са известни най-вече като обирджии на банки, те всъщност са предпочитали да нападат малки магазини и бензиностанции.

Бони Паркър среща Клайд Чеснът Бароу през 1929 г. и се влюбва в него. Той вече е лежал в затвора, а през 1930 г. е арестуван отново и остава зад решетките до 1932 г. След излизането си от затвора подновява престъпната си дейност, а Бони успешно му помага. Същата и следващата година двамата неколкократно избягнат поставени им засади, като грабят магазини, убиват и безчинстват в няколко щата.

Макар и ролята на Бони в престъпленията на бандата на Клайд да е описвана като значителна, всъщност тя се ограничава предимно до логистична подкрепа. Тя дори пише, като поемата "Историята на Бони и Клайд" е забележителна лична изповед за деянията на бандитите и същевременно молба за прошка.

Незабравимите

Възкръсването на легендарната двойка в съзнанието на хората се приписва на известния филм на Артър Пен от 1967 г.. В лентата участват Уорън Бийти, Джийн Хекман и Фей Дънауей. По това време обаче саможивите гангстери са вдъхновили толкова филми, колкото да се проведе цял кино фестивал.

Първите ленти се позовават на книгата на Едуард Андерсън „Крадците изглеждат като нас" от 1937 г. Авторът е сравнен с Хемингуей и Фокнър, а творението му се определя като „един от най-великите забравени романи на 30-те години".

Критикът Лорънс Блок казва, че Андерсън прекрасно е уловил природата на престъпниците като Клайд и неговата банда - те се възприемат за мъже, чиято професия е да ограбват, защото виждат в образа на крадци всички хора от улицата - адвокати, политици, бизнесмени, капиталистите от Уолстрийт.

Книгата остава неизвестна за широката публика, въпреки че се превръща в основа за три добре приемани и популярни филма. Един от тях е „You Only Live Once" на Фриц Ланг, за който и днес е валиден етикетът „един от най-добрите филми на 30-те години". А "They Live By Night" (1949) на легендарния режисьор Никълъс Рей носи призванието да е един от най-добрите романтични филми на всички времена.

Колкото до филма на Пен - много критици не го приемат заради нихилистичния дух и сцените с насилие. Акцентът пада върху жаждата за слава на героите като основен мотиватор, а не богатството. Това явно се оказва шокиращо за част от зрителите. А Пенелопе Джилиат пише в списание "The New Yorker", че изобилстват сцените с хихикане и фукане.

На противоположното мнение е колежката й Паулин Кейл, която пише по този повод - и за същото списание - една от най-известните рецензии в историята на киното - 10 000 души.

По това време - средата на 60-те години - САЩ се намира в турбулентен период. Тогава са бунтове в Чикаго покрай конгреса на Демократическата партия, убийствата на Чарлз Мансън и на четирима студенти от Националната гвардия в Кент, Охайо. Така че филмът перфектно пасва на изнервената социална обстановка в страната.

Самата Бони Паркър пише стихове, които разпраща до вестникарските редакции. Една от тях е достатъчно красноречива: „Един ден те ще паднат заедно / Ще ги погребат един до друг / За малцина ще има мъка / За закона - облекчение / Но това е смърт за Бони и Клайд".

Клайд пък изпраща писма до автомобилния магнат Хенри Форд, хвалейки качествата на неговите автомобили. Двамата обичат да се снимат и дават на вестниците горещи новини, а на полицията - нови доказателства.

Знаели са, че оставят следи напред във времето, но надали са имали представа, че ще стигнат толкова далеч.