събота, 17 юни 2017 г.

Убиват по списък противници на Путин

Американското разузнаване свързва Кремъл с убийството на 14 души, повечето от които са отявлени критици на президента Владимир Путин.

Едно от тях е мистериозната смърт на някогашния британски мултимилионер Скот Йънг, посредник в сделки с имоти на много руски олигарси в Обединеното кралство. Той загина при падане от балкона през 2014 г. Сега изданието "Бъзфийд" твърди, че и в неговата смърт има руска следа.

В продължение на няколко години Йънг споделял пред приятелите и семейството си, че го дебнат руски наемни убийци. Той бил следен дори след като изгубил милионите си само за една нощ в мистериозна сделка с имот в Москва.

Скот Йънг бил деветият човек от приятелско-съдружнически кръг, умрял при подозрителни обстоятелства.

Но когато полицията влязла в луксозното му жилище, тя обявила смъртта му за самоубийство и закрила делото.

От "Бъзфийд" твърдят, че след двегодишно разследване открили доказателства за убийството, които от Скотланд ярд проспали. Журналистите открили огромен брой документи, записи на телефонни разговори и други тайни записи, доказващи, че Скот Йънг е част от кръг от 9 души, в който влизал и олигархът Борис Березовски. Всички те умрели при подозрителни обстоятелства на британска територия, след като станали врагове на режима в Русия.

От документите става ясно, че Йънг бил на мушката на руските служби за сигурност и мафия, след като уредил в полза на Березовски редица сделки, разгневили Кремъл.
Според британската полиция смъртта на нито един от деветимата не е подозрителна. "Бъзфийд" обаче разкрива, че тайните разузнавателни служби на Лондон МИ-6 поискали от САЩ информация за всеки един от покойниците "в контекста на убийства".

Преди броени дни "Бъзфийд" разкри, че американските служби информирали британците, че руският банкер Александър Перепилични, починал на Острова през 2012 г., най-вероятно е убит по пряка заповед на Кремъл. И за него британските власти обявили, че е умрял от естествена смърт.

Сега обаче изданието съобщава за подозренията на американските служби, че освен Перепилични, още 13 души са убити във Великобритания. Сред тях са Березовски и още 8 човека от неговия кръг. Общо жертвите са 14.
Убийствата вероятно са извършени от руските служби за сигурност или мафиотски групировки. Двете сили понякога работят в тандем.

Березовски бе намерен бе отнкрит в банята си през 2013 г.с увит шал около врата. Това наведе на мисълта за самоубийство чрез обесване. Скотланд ярд излезе с тази версия, но американските служби подозират убийство.

Партньорът на Березовски - грузинският олигарх Бадри Патаркацишвили, почина от сърдечен удар през 2008 г. Същото се случи и с техния приятел Юрий Голубев - съосновател на печално известния петролен гигант ЮКОС, починал в Лондон през 2007 г.
И от Лондон и от Вашингтон изтъкват, че руснаците са специалисти по убийства с отрова без оставяне на следа. Тя обикновено довеждат до сърдечен удар.

Сред възможните жертви на Москва са и двама британски адвокати, помагали на руските олигарси да преведат пари в Обединеното кралство. Стивън Мос умира от инфаркт през 2003 г. Стивън Къртис загива година по-късно в катастрофа с хеликоптер.

Преди Скот Йънг да умре, си отишли трима негови близки приятели - Пол Касъл, Роби Къртис (няма нищо общо със Стивън Къртис) и Джони Елишаоф. И трите случая били обявени за самоубийство.

В близките дни от "Бъзфийд" ще назоват и останалите от 14-те предполагаеми жертви на Кремъл.
Разузнавателните данни, според които режимът в Русия извършва убийства във Великобритания, идват на фона на все по-засилващото се безпокойство, че Кремъл се меси на Запад и най-вече на подозренията за връзка между Москва и предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп.

Руското правителство прие през 2006 г. нови закони, даващи право на тайни агенти да убиват врагове на държавата зад граница. През същата година двама убийци, служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) заминали за Лондон, за да отровят избягалия там бивш агент Александър Литвиненко с радиоактивен полоний. Според разследването на британска работна група, огласено през януари 2006 г., беглецът вероятно е убит по заповед на Путин. В случая става дума за ядрен тероризъм - нещо, което британското правителство не може да игнорира.

Висши разузнавателни източници обаче твърдят, че други, не толкова явни убийства, са останали ненаказани.

Руските убийци си вършат пъкленото дело във Великобритания необезпокоявани през последните 17 години, заявяват пред "Бъзфийд" 17 бивши и настоящи служители на службите на Лондон и Вашингтон. Причините Лондон да е сдържан са доста. Сред тях са страх от ответни действия, некомпетентност на полицията и желанието да бъдат съхранени милионите паундове руски пари, влизащи в банки на Острова.

Най-много Лондон се опасявал от политическия риск. В отговор москва можела да предприеме мощни кибератаки, които да дестабилизират икономиката. Тя можела да мобилизира и хора от многобройната руска общност в Обединеното кралство, които да причинят сериозни неприятности.

Службите на САЩ внимателно следят поредицата от убийства, защото се страхуват, че те могат да се пренесат и на американска земя. Опасенията се увеличили особено след мистериозната смърт на Михаил Лесин - основателя на телевизия Russia Today (RT). Той бе намерен мъртъв в хотел във Вашингтон през 2015 г. с рани от тъп предмет по главата, врата, краката, ръцете и гърдите. Следователите съобщиха, че руснакът е паднал пиян. От разузнаването обаче смятат друго.
При всички положения от Лондон вече сериозно вярват, че зад 14-те смъртни случая на британска територия стои режимът на Владимир Путин. Твърди доказателства все още няма. Начинът на действие на руските служби ще направи изключително трудно твърденията да бъдат доказани. Но това не е невъзможно.

Сръбската църква канонизира хиляди "сърби, убити от българите" през Първата световна война

Сръбската църква канонизира т. нар. "Сурдурларските мъченици" или всички сърби, избити от българските окупатори по време на Първата световна война в Сурдулица, предаде сайтът "Двери на православието".

На 29 май се е състояло първото честване на техния ден. В сайта на Сръбската патриаршия пише, че става дума за 7000 души, 4000 от които идентифицирани.

Сръбската пропаганда от следвоенния период пише за 20 до 30 хиляди избити от "българските окупатори" и тази цифра заляга в официалната сръбска история. Тъй като цялото местно население е значително под тези числа, сръбските историци обясняват разликата с това, че българите са водили всички заловени от цяла Сърбия именно в Сурдулица и под предлог за депортиране в България са били убивани, допълва изданието.

Инициатор на канонизирането е Вранския епископ Пахомий, който през 2010 г. издигна в двора на училището в Сурдулица военна гробница с костите на убитите.

Първи в акта за канонизацията се пише: "Скопски митрополит Викентий, Призренски епископ Никифор Перич, игуменът на манастира "Св. Прохор Пшински" Владимир и цялото братство, убити в периода на Първата световна война от 1915 до 1918 г. от българските окупатори".

Първата литургия за новия празник в сръбския църковен календар беше отслужена от Вранския епископ Пахомий на 29 май в църквата "Св. Георги" в Сурдурлица.

Изданието разказва, че събитията са свързани с Топлишкото въстание на Коста Пекянец и Коста Войнович в 1917 г., при потушаването на което българските войници и части на ВМОРО убиват близо 1500 души. В акта за канонизацията не се споменава, че при тези кървави събития има убити от сръбските четници и сред българското население, като например 37-те убити вкл. деца при запалването на Босилеград и др.
Всъщност, канонизацията става малко след разразилия се скандал около паметната плоча с имената на 37-те убити българи, която бе поставена в Босилеград. На 15 май инициативен комитет в града, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, откри паметната плоча. Тогава нито кметът, нито други официални лица от сръбска страна не присъстваха на откриването на плочата.

По-късно плочата бе преместена, а след това дори прибрана в полицейския участък на града.

Фотофакт: Президентшата щръкна на юбилея на Царя

Първата дама Десислава Радева втрещи гостите по повод 80-годишния юбилей на Симеон Сакскобурготски.

Деси реши да се издокара в бял гащеризон, като явно беше забравила да сложи сутиен. Кралски особи и уважавани гости на царя останаха втрещени от изключително неподходящия тоалет на президентската съпруга.

Като за капак зърната на първата дама напираха през белия тоалет и бодяха очите на гостите.

На тази дата: 17 юни 1631 г. Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът й, императора Шах Джахан построява двореца гробница Тадж Махал

/Таралеж/ 

1631 г. започва строежа на мавзолея Тадж Махал. Строежът е в чест на Мумтаз Махал, починалата любима жена на императора Шах Джахан. Построяването на мавзолея отнема 21 годии, а в работата по изграждането му се включват 20 000 работници.

През 1628 г. принц Кхуррам заема императорския престол под името Шах Джахан (господар на света), а съпругата му е наречена Мумтаз Махал (възвишената в двореца). Мумтаз умира на 39-годишна възраст при раждане по време на военна кампания. В последните мигове преди смъртта си тя моли съпруга си да й построи най-голямата и величествена гробница в света. Шах Джахан се врича и затова се счита, че още в деня на смъртта й на 17 юни е заложено строителството на мавзолея.

За място на строежа е избрана голяма градина на брега на река Джамна, собственост на раджа Джай Сингх. Главен архитект на строежа е Иса. Куполът на Тадж Махал е направен с форма на сълза, която според Иса е сълзата на Аллах. Главна помощница на Иса е Джаханара - най-голямата дъщеря на Шах Джахан.

Целият комплекс Тадж Махал е дълъг 580 м и широк 300 м, като в ограденото с висока стена пространство освен мавзолеят и джамията са разположени конюшни и ханове за видни гости. Самият мавзолей е с квадратна основа, леко заоблен по ъглите, с голяма централна арка по средата и с по-малки арки от двете й страни. На всеки ъгъл е разположен малък купол, а централният - наподобява огромна перла - Мохамед описва трона на Аллах като бяла перла, поставена върху четири колони.

Фасадата на мавзолея е покрита с резба и инкрустации от цветни камъни, като стиховете от Корана са съчетани с флорални мотиви. Портата на комплекса, завършена през 1684 г., е висока 30 м, като целта е гробницата да не се вижда преди да се мине през портата. Оригиналната врата на портата, отмъкната от индуски войски през 18 в., била от масивно сребро, като по нея са били наковани 1100 пирона с главички от сребърни монети.

Градината (Чар багх) на комплекса символизира мюсюлманския рай, в който според Корана текат четири реки - от вода, мляко, вино и чист мед. Днес обаче градината всъщност е бледно подобие на оригиналната, която била разделена от водни канали на четири части с по 16 цветни лехи във всяка част, с 400 различни растения във всяка леха.

От двете страни на мавзолея са разположени две еднакви сгради от червен пясъчник. Западната е действаща джамия, а източната, известна като Длсауаб (отговор), не гледа към Мека и не може да се използва за молитви.

Гробницата е разположена върху квадратна платформа, по страните на която се издигат четири минарета. На всяка кула е изписана по една буква - Р, Х, М, Н - като заедно те се четат ар-рахман (всемилостивия), едно от 99-те имена на Аллах.

Вътрешността на мавзолея се състои от централна зала и четири осмоъгълни зали - те са предвидени от Шах Джахан за гробници на членове на императорското семейство, но Аурангзеб пренебрегва волята на баща си. Под залата е разположена крипта (макбара), в която се намират гробовете на Мумтаз Махал и Шах Джахан. В централната зала са разположени копия на гробовете.

Шах Джахан е погребан до Мумтаз Махал през 1666 г. Осем години преди това той е свален от трона от един от синовете си - Аурангзеб. Той узурпира властта и последните осем години от живота си Шах Джахан прекарва затворен в Червената крепост, съзерцавайки Тадж Махал.

Вицове, юни 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Един богат човек отива в градската библиотека. Там му казват, че милата му жена не е върнала книга. Той попитал коя. Отговарят му "Как да се омъжиш за богат тъп идиот".

***

Коктейл "Златна рибка"...Изпиваш го и почваш да изпълняваш чужди желания...

***

И тогава тя, със сълзи на очи, му каза:
- Девствена съм, кълна се в детето си!

***

Разговор между познати.
- Ти какво обичаш повече - виното или жените?
- Всичко зависи от годината на производство

***

Надпис на врата на селски двор: "Чукайте по-силно! Глухо куче."

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 16 юни 2017 г.

Патриарх Неофит води молебена за 80-ия рожден ден на Симеон II

Патриарх Неофит и членове на Светия Синод отслужват в храм „Св. Александър Невски“ молебен за здраве на Cимeoн II, който днес навършва 80 години.



Цялото семейство на Цар Симеон и Царица Маргарита присъства на юбилея. От САЩ вече пристигна сестрата на Царя - Княгиня Мария-Луиза, както и децата на Симеон.


Те не са се събирали тук от 10 години, когато беше честването на 70-годишнината на Царя. Сред гостите от чужбина са Принцеса Маргарита и Принц Раду от Румъния, Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия, Принц Никола от Черна Гора, Принц Лека от Албания със съпругата му - Принцеса Елия, както и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V, информира БГНЕС.

От Испания пристигнаха Кралица София и сестра й Принцеса Ирина. Крал Хуан Карлос, който също ще навърши 80 години след 7 месеца, не присъства. Австрийската Ерцхерцогиня Елена също уважи юбилея. Тук е и Принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията.


Сърбия ще има за първи път жена - гей за премиер

Сръбският президент Александър Вучич номинира Ана Бърнабич за премиер - първата жена и при това открито хомосексуална, която ще заеме поста в консервативната балканска страна, съобщиха световните агенции.

Бърнабич, която е независима, стана първият открито хомосексуален министър в историята на Сърбия миналата година. Тогава тази новина влезе в световните новини заради доста проблемното спазване на правата на ЛГБТ общността в страната, пише "Индипендънт".
Президентът Вучич обяви, че Ана Бърнабич е официалната му номинация за премиер. Правителството ѝ трябва да получи формално одобрение от парламента в Белград другата седмица.

Вучич определи избора си като "трудно решение в интерес на Сърбия и гражданите ѝ". В момента Ана Бърнабич е министър на публичната администрация и местното управление.

Нейното назначение в правителството миналата година беше приветствано от правозащитните групи като историческо за страната.

Новата 41-годишна премиерка е била "бизнесдама на година" и е получила образованието си в САЩ и във Великобритания. Говори и английски, и руски.

Александър Вучич, бивш краен националист, обеща да подобри гей правата като част от усилията държавата да се приближи към членство в ЕС.

На тази дата:16 юни 1963 г. Валентина Терешкова излита в космоса

/Таралеж/ 

1963 г. изстрелян е „Восток 6”. На борда на космическия апарат е съветската космонавтка Валентина Терешкова, която става първата жена, летяла в космоса.

През 1962 г. Терешкова е включена в женската космонавтска група. От над 400 кандидатки са избрани само пет - Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова. Два дни преди тя да излети, в орбита излиза с „Восток 5” космонавтът Валери Биковски - двамата се намират на близки орбити.

Валентина Терешкова е първият без авиационно образование космонавт и командир на кораб. В историята на космонавтиката е записано, че тя единствена излита като лейтенант, но само часове по-късно направо става капитан. Намира се сама в орбита 2 дни 22 часа 50 мин.

По време на полета били записани данни от реакции на женското тяло по време на полета. Като други космонавти на мисиите „Восток”, тя поддържала дневник на полета, направила снимки, и ръчно ориентирала космическия апарат.

През 2004 г. се разкрива, че грешка в контролната програма накарала кораба да се издига от орбитата вместо да слиза от нея. Терешкова отбелязала грешката на първия ден от полета и съобщила на Сергей Корольов. Грешката била незабавно оправена - Терешкова вкарала данните, получени от Земята в програмата за сваляне и се приземила безопасно.

Мястото на приземяване било кооперацията на Павински, на запад от Баево в Алтайския регион. След излизането на парашутите от капсулата, Терешкова просто пропуснала езерото, заради силния вятър. След приземяването, вятърът издухва парашута върху нея и тя получила наранявания преди да успее да се освободи от него.

След полета в космоса завършва с отличие Военно-въздушната инженерна академия „Н.Е. Жуковски” и се дипломира като инженер-космонавт през 1969 г. Същата година обаче женската космонавтска група е разпусната. През 1977 г. защитава докторат по инженерство, автор е на над 50 научни работи, професор. Има военно звание генерал-майор от авиацията.


Вицове, юни 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Двама приятели се срещат - единият, сериозен и тежък бизнесмен, изтупан с костюм, носи голяма златна обица на едното си ухо. Другият го пита:
- Какво става бе, каква е тая обица?
- Ох, не питай... Дълга история.
- И откога я носиш?
- Откакто жена ми я намери в леглото.

***

Катаджия спрял Катаджия.
И.., както се казва...
Ни да дадеш, ни да вземеш...

***

Момиче влиза в агенция за набиране на манекенки и казва на чиновник, който чете вестник:
- Бих искала да постъпя на работа като манекенка.
Без да вдигне глава от вестника, чиновникът бърка в чекмеджето, изважда миниатюрен бански костюм и казва:
- Попълнете този формуляр!

***

Бил Гейтс и Щилриц наблюдават как фашистите изгарят книги.
"Цензура" - помисли Щирлиц.
"Борят се с пиратството!" - зарадва се Бил Гейтс.

***

При психиатъра: - Докторе, аз давам на пари на всички, сега искам и на вас да дам... - Най-после един нормален човек в тая клиника!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 15 юни 2017 г.

Слави Трифонов към депутатите: Извършихте държавен преврат и ще бъдете изхвърлени от властта

Живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. В европейската история аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция - няма значение, това се казва в писмо до медиите от Слави Трифонов. То е предизвикано от днешното решение на парламента да не подкрепи на първо четене промените в изборното законодателство, които да въведат мажоритарен елемент при избора.

Телевизионният водещ, който предизвика референдума по темата, допълва, че депутатите не са признали волята на народа и практически са извършили държавен преврат. Трифонов посочва също, че народните представители са суспендирали конституция, в която пише че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко.

Той завършва писмото си с две красноречиви поговорки: "Каквото повикало - такова се обадило" и "На зла круша – зъл прът".

На 4 май Слави Трифонов започна протест пред парламента срещу неприемането на резултатите от инициирания от него референдум от депутатите. Седмица по-късно той спря да идва пред парламента, след като депутатите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Изборния кодекс, с които да се въведе "пълен мажоритарен вот в два тура", като страната бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района.

На 30 май Върховният административен съд пък постанови, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен. В отговор водещият обяви, че магистратите са узаконили лъжата и са оправдали нарушаването на закона.

Ето и пълния текст на писмото:

Днес депутатите в Народното събрание суспендираха българската конституция. В конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си.

Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една-единствена цел – собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем.

В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция - няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие. По един или друг начин. Това ще реши българският народ. Аз също съм част от българския народ и ще бъда част от това решение.

И понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по конституция, в крайна сметка наистина е така. Не защото аз го казвам. А защото е така. В крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър.

Затова ще завърша с две поговорки.

"Каквото повикало - такова се обадило."
И
"На зла круша – зъл прът."

Уволнен за паркиране в музея „Яворов“

Заради паркиране на личния си автомобил в музея на поета Пейо Яворов е отстранен директорът на Националния литературен музей Пламен Крайски. Причината за това „уволнение“ бе разкрита пред „Площад Славейков“ от министъра на културата Боил Банов. Договорът на Крайски е прекратен, след като го спечели с конкурс преди малко повече от година. От министерството посочват, че усилията му са „незадоволителни и не са в унисон с политиката, провеждана от ведомството“.

„Не мога и не искам да работя с хора, които си паркират автомобила в един национален паметник, за да си спестят 2 лв. за паркиране в синя зона – каза Банов. – Този човек не може да оцени, че това е къщата на Яворов. Това е светиня, не може да си пльоснеш там колата!

Искал съм му писмено обяснение поради каква причина си държи там личния автомобил. Отговаря, че му разрешил собственикът на къщата, а и защото нямало къде да паркира – този човек явно не съзнава какво е направил. Не може да си вкараш колата в паметника!

На някой тази причина може да му се стори формална, но за мен си е престъпление. Както една обикновена кола не може да спира на инвалидно място и предизвиква в обществото чувство на гняв за липсата на морал у някои хора, така е и в този случай – само че го намирам за десетки пъти по-неморално.“
Банов първоначално смятал да не коментира публично причината за отстраняването на Крайски, но бил провокиран от неговите изказвания в медиите. Пред „Площад Славейков“ бившият вече директор на Националния литературен музей заяви, че е „уволнен“, защото не му се дава възможност да работи.

„Насила ме накараха да подпиша – или да ме уволнят, или да се съглася на споразумение. В общи линии – [преследва ме] проклятието на къщата на Яворов… Хората не искат да си имат работа. – каза Крайски. – Получих разпореждане музеят на Яворов да се изнесе от там, всички експонати да се махнат, аз попитах къде да го направя – защото нямаме никакви свободни помещения…

Но сагата започна още през март, когато на базата на едно решение на Вежди Рашидов трябваше да получа пари за укрепване на къщата на Елин Пелин в село Байлово. Тече, пука се, падат мазилки… има опасност да се свлече един от зидовете.

Заварих музея в предкризисно състояние, успях да го извадя от летаргията… Разговарях със собствениците на сградата [на музея „Яворов“], после и с министерството – благодарение на това се оправи и дворът, фасадата. Пари дадоха собствениците, благодарение на това, че ги спечелих за каузата. Това беше един гнил зъб на „Раковска“.“
Крайски смята, че е отстранен, защото „иска да работи“. С Вежди Рашидов работел добре – той му обещал 40 хил. лв. за спиране на водата, влизаща в къщата на Елин Пелин. Служебният министър на културата Рашко Младенов обаче отказал да подпише резолюцията. Отказани били и отделно поисканите 12 хил. лв. за ремонт на покрива. Затова – по думите на Крайски – със „заплатите на колегите“ бил направен лек ремонт на сградата.

„Има и други причини за отстраняването му – и други политики, които е провеждал, не са адекватни. Но не желая да ги коментирам“, каза Боил Банов.
Пред „Площад Славейков“ министърът гарантира, че ремонт в къщата на Елин Пелин ще бъде направен.

Временно директорския пост в Националния литературен музей ще бъде поет от Атанас Капралов, също явявал се на конкурс за мястото, но останал втори в крайното класиране.

Боил Банов обеща, че занапред всички конкурси за ръководни постове в културата ще бъдат публични и видеа от тяхното провеждане ще бъдат качвани в интернет.

Мажоритарни избори няма да има

След три часа дебати депутатите гласуваха и решиха, че НЕ приемат промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които се предвиждаше да бъде въведена мажоритарна система на избори.

Законопроектът на ГЕРБ днес бе гледан на първо четене, а той последва след референдума на Слави Трифонов, на който „за“ бяха гласували 2.5 милиона българи.

ГЕРБ предлагаха въвеждането на мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната.

„За“ мажоритарна система на изборите гласуваха само ГЕРБ и Воля и събраха 98 гласа, а „против“ бяха БСП, ДПС и коалиционният партньор на ГЕРБ – Обединени патриоти, които имаха 121 гласа, един депутат се въздържа.

Дебатът върна времето от зората на демокрацията с пространна реч на Георги Марков, сега депутат от ГЕРБ.

А в спора да се гласува ли мажоритарно или не се стигна дори до извода, че няма мажоритарни избори, а играят парите.

Пускат движението по Аспаруховия мост

Нормалното движение по Аспаруховия мост във Варна ще бъде възстановено в 12 ч. днес, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”

Мостът е с нова хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи и парапети, а предвидените ремонтни дейности на съоръжения 2 и 4 завършват пет дни предсрочно.

Инвестицията е за близо 1,3 млн. лв. и е от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.     Община Варна финансира с 200 хил. лв. подмяната на тротоарите по моста.

Строителните дейности стартираха на 19 април и се извършваха без спиране на трафика.
Аспаруховият мост е част от път I-1 Варна - Бургас и се състои общо от 11 съоръжения. В експлоатация е от 1976 г. и е основна връзка на квартал „Аспарухово“ с останалите райони в община Варна.

Преди 4 години мадам Велева разговаря с успелия млад мъж

Намираме ви, г-н Пеевски, вече в кабинета на директора на ДАНС, само час след като бяхте избран от парламента на този пост. Какво заварихте тук, виждам, че бюрото ви е абсолютно празно?

Да, кабинетът е абсолютно изпразнен. Започвам веднага работа, държавата не чака.

Как ви прие агенцията?

Много добре. Направих първо среща с моите предшественици, г-н Казаков беше тук. Заедно с директорите го изпратихме с достойнство. Ще работя утре и вдругиден, в понеделник ще направя съвещание с ръководния екип.

Какво ви каза г-н Казаков?

Молбата му беше да има приемственост. Отговорих му, че ако всичко е било в рамките на закона, ще има.

Защо искахте да оглавите точно тази агенция?

Решението го взех след поканата на премиера, защото смятам, че имам дълг към държавата, и защото съм убеден, че България се нуждае от много решителни действия в момента. Смятам с моите дългогодишни познания във всички сфери на управлението, че мога да помогна на държавата си. Нямам друг мотив да приема този пост.

Станишев заяви, че в трудна ситуация се вземат нестандартни решения. Какво е трудното на ситуацията?

Всички виждате в каква ситуация се намира държавата - имало е изключително много нарушения във всички ведомства от предишното правителство. Но не искам да говоря празни приказки. Службата ще работи по закон и който е сбъркал, ще понесе цялата строгост на закона.

Вие знаете много от тайните на предишното управление. Какво искахте да кажете на Цветанов, когато от трибуната му заявихте: „Погледнете ме в очите“?

Да бъде честен към България.

Бъдете по-конкретен. Открехнете завесата.

Можех да я открехвам, когато бях политик. От днес съм шеф на ДАНС и няма да правя политически изказвания. Завесата ще се открива само на базата на данни и документи. Ще осигуря пълна публичност при дейността на ДАНС. Ще имате информация за всичко, което се случва.

Една реплика чух за вас - че някой трябва да измете авгиевите обори?
Може би е точна репликата.
Да не стане така, че да изгорите. Да ви използват само като метач.

Няма да позволя никой да ме използва. Ще работя единствено за България, защото смятам, че държавата го заслужава. Хората са изключително бедни, измъчени от всичко, което се е случвало досега. И търсят надежда. Надявам се с нашите действия да им дадем тази надежда - че нещата в България вече ще се развиват по различен начин.

Но вашият избор се посреща крайно негативно от обществото. Държавата сякаш е взривена. Това не ви ли притеснява?

Смятам, че това не е реакцията на обикновените хора, а на уплашените, които се страхуват, че цялата истина за всичко, което са правили, ще излезе наяве. Защото не може да има адекватна реакция, без хората да видят какво правя.
 Но вече има организирани протести.
Всички тези протести са провокирани и организирани от тези лица, ясно ги видяхте, да не ги посочвам поименно, които се притесняват от това назначение.

Има опасение, че съсредоточавате огромна власт в ръцете си, у вас е информацията на ДАНС, можете да арестувате чрез ГДБОП, имате империя от медии.

Заявявам отговорно - тази власт ще бъде използвана изцяло в полза на българския народ. Ако сбъркам, ще си понеса отговорността. Дошъл съм тук по своя воля да си свърша работата, не действам с подставени лица, както се твърдеше. Плюсовете в работата ми ще бъдат плюсове за хората, ако има минуси - ще са само за мен.

Станишев е заявил пред парламентарната група: „Или гласуваме за Пеевски, или кабинетът пада.“ Това ли е залогът?

Не мога да коментирам, не съм присъствал на тази група. Мога да кажа, че има много проблеми в държавата, че има изкуствено напрежение, което се създава в момента чрез активизиране на престъпни групи, които са имали определени взаимовръзки с предишни управляващи. И това ще стане ясно на базата на документите.

Това е много сериозно, което казвате - симбиоза между престъпни групи и предишното управление. На базата на какво го твърдите?

Не мога да разбера реакциите на предишните управляващи. Ако нямат от какво да се притесняват, те би трябвало да приемат тази промяна, която е за добро за държавата. Тя е с цел да може да се изчисти корупцията, да се спре изцяло контрабандата в държавата, да се спрат всички ДДС схеми, да се напълни хазната, за да могат хората да живеят по-добре. Моите действия са насочени само към това. Ако хазната се напълни и икономиката тръгне, надявам се хората да бъдат доволни. Ако не се случи - ще бъда виновен само аз.

Сериозен залог: или аз - или контрабандата. Така ли?

Абсолютно! Или си върша работата успешно, както във всичките си действия досега, или се оттеглям. Аз съм доказал, че съм упорит човек, който успява. Ако не покажа реални действия, ще си подам оставката.

Реваншизъм?

Никакъв, но всички нарушения, които са направени, ще бъдат съдени с цялата строгост на закона.

С какво ви разочарова управлението на ГЕРБ? С какво ви разочарова Борисов, та станахте такъв силен негов критик?

Вкарвате ме отново в ролята на политик. В мига, в който съм подписал клетвена декларация и съм се заклел пред парламента, аз съм шефът на ДАНС. Нямам нищо общо с която и да било партия.

Как ви покани премиерът? Какво ви каза, когато ви извика?

Разговорът ни беше преди няколко дни. Премиерът ми каза, че е поел огромна отговорност, заложил е целия си авторитет, за да промени България и да я изведе от кризата със своите икономически и финансови познания. Каза ми, че има нужда в новата служба от човек, който познава добре управлението на държавата и всичко случващо се в нея, за да може да се прекъсне връзката държава-престъпност. Заяви ми, че би ме поканил за този пост, ако имам желанието и куража да си създам тези проблеми с назначаването ми.

Нито за миг ли не се усъмнихте в своята подготовка, в успеха си, в реакцията на обществото? Колко време мислихте?

Не мислих дълго. Разбрах и го почувствах вътрешно, че го дължа на държавата.

Странен сте, г-н Пеевски. Образът, който в момента рисувате пред мен, няма нищо с образа, който имате в общественото пространство. Защо е тази разлика?

Вие сте медиен човек и знаете, че невинаги това, което представлява всъщност човекът, е това, което излиза по медиите. Знаете, че семейството ми притежава медии. Много пъти конкурентни издания на базата на конкурентен бизнес са ме представяли в неблагоприятна светлина, но съм приемал, че това са нормалните неща в бизнеса. Не съм се борил с написаното срещу мен и може би оттам идва разликата.

Реакцията на президента е много остра. Заради вас сваля доверието си от кабинета. Имате ли обяснение за гнева му?

Трябва да попитате него. Той не е видял нищо от моите действия, за да може да съди. Нека президентът да види как работя и от позицията си на държавен глава да прецени дали е правилно или грешно това назначение.

Но той не е бил информиран! Как може?

Това не е мой ангажимент.

Иван Кръстев заяви пред „Дневник“: „Изборът на Пеевски има смисъл само ако правителството е решило да напусне Европейския съюз.“ Това не ви ли стресна?

Не искам да коментирам г-н Кръстев. Той знае с кои кръгове е свързан, изразява позиции на тези кръгове и не смятам, че е обективен.
А имате ли достъп до...
Имам пълен достъп до класифицирана информация на най-секретно ниво. Имах и преди достъп, сега е подновен.

И няма да имаме проблем с партньорските служби?

Няма да имаме проблеми.

Къде ще бъдат насочени първите действия?

Първите действия са стабилизиране на бюджета на държавата, пресичане на контрабандата и ДДС измамите.

Как ще стане това?

С преустановяване на тези дейности и сваляне на всякакви чадъри от тези схеми. Няма да има чадър за никого. Повярвайте ми! Гарантирам го.

Вие разполагате ли вече с информация? Идвате ли тук с информация?

Ще има време да видите каква информация има тук и каква аз имам. Няма да крия нищо от медиите. Не искам да бъда голословен. Агенцията ще бъде абсолютно публична.

В биографията ви има моменти, в които бяхте уволняван, след което бяхте отново назначен. Има ли нещо от което да се притеснявате?

Не, няма от какво да се притеснявам, иначе не бих приел да съм тук. И аз като премиера съм силно амбициран да изведем България напред. Повярвал съм му и затова съм тук.

Не злоупотребявате ли с името на България? Не е ли клише в речника ви?

Не. Аз съм изключително привързан към държавата си, ако не бях, нямаше да съм тук. Можех да живея навън.

Как ще се държат медиите ви спрямо новия ви пост?

Медиите трябва да се държат обективно към всички. Ко- гато правя добри неща, смятам, че е редно да се отразят обективното, ако бъркам - да бъда критикуван

Подводните камъни, които може да ви попречат?

Нека първо да започнем и ще видим. От нищо не се притеснявам.

И няма да се поддатете на ничий натиск?

На ничий натиск няма да се поддам.

Не могат ли да ви подкупят с нещо?

Не. Няма как да ме п о д к у п я т. Може да тръгнат измислици, но гарантирам, че няма да има нищо реално в тях.

А страхувате ли се за живота си?

Не. Не се страхувам за живота си.

Странно!

Имам малко по-различно мислене. Когато човек е добър и върши това, което трябва, има някой отгоре, който го пази.

Вие много бързо израснахте. Спомням си ви още от младежкото НДСВ, след това, когато станахте следовател, зам.-министър. Някакъв хъс за доказване ли носите?

Какво значи хъс да се докажеш? Човешкият живот е работа. Ако не постигаш и не работиш, значи си безделник. Аз обичам да работя. Намирам смисъла в самия си живот от това да работя и да постигам.

Чувала съм за вас страшно негативни неща и в същото време суперлативи, че когато си поставите цел, я гоните докрай? Коя е истината?

Винаги, като съм казвал нещо, съм си държал на думата. Никога никого не съм предавал, преди да ме предадат.

Отмъстителен ли сте?

Не, не съм отмъстителен. Всичко мога да простя, което се отнася лично за мен. Но не мога да простя нищо, което ощетява държавата и народа.

(в. Преса, печатно издание, брой 160 (511) от 15 юни 2013)

На тази дата: 15 юни 1969 г. Пиесата на Георги Марков "Аз бях той" е забранена! По-късно същия ден Георги Марков напуска страната

През 1969 г. по време на вътрешната премиера на пиесата му „Аз бях той“ (режисьор Методи Андонов) в Сатиричния театър, представлението е спряно и пиесата отхвърлена. По-късно на същия ден Георги Марков напуска страната под предлог, че заминава за Италия при брат си, който живее там.  Първоначалното му намерение е да изчака преминаването на скандала около пиесата, но постепенно решава да емигрира, особено след като през септември 1971 г. задграничният му паспорт не е подновен.

Установява се в Лондон, където учи английски. Започва работа като журналист в българската секция на Би Би Си (1972). Опитва се да влезе във филмовата индустрия, като разчита основно на помощта на Петър Увалиев, но опитът му не успява. По-късно започва да сътрудничи и на радиостанциите „Дойче веле“ и „Свободна Европа“.

През 1972 г. Марков е изключен от СБП. На 27 декември 1972 г. е осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец. Произведенията му са иззети от библиотеките и името му не се споменава в официалната българска преса и медии до 1989 г.  Държавна сигурност започва разработката му под кодовото име „Скитник“.

През 1974 г. на лондонска сцена се играе пиесата му „Да се провреш под дъгата“, а в Единбург пиесата „Архангел Михаил“, написана на английски, печели първа награда. Романът „Достопочтеното шимпанзе“ (на английски: The right honourable chimpanzee), написан в съавторство с Дейвид Филипс, излиза посмъртно.

На 5 юли 1975 г. сключва брак с Анабел Дилк. Една година по-късно се ражда дъщеря му Александра-Райна.
Според Димитър Бочев, журналист от Свободна Европа, Марков е огорчен, че дори на Запад липсва пълна творческа свобода и трябва да се съобразява с редакционните политики: „докато за нашите американски, британски и западногермански работодатели ние бяхме прекалено антикомунистически настроени, те бяха за нас недостатъчно последователни в антикомунизма си.“  От 1975 г. до 1978 г. Марков работи над своите „Задочни репортажи“ – очерци и анализи за живота в социалистическа България. Те се излъчват всяка седмица по Радио „Свободна Европа“. Критиките, отправяни към недостатъците на социалистическия строй и лично към Тодор Живков, стават причина Марков да си навлече гнева на българското политическо и държавно ръководство. В България публикуването на „Задочни репортажи за България“ става възможно едва през 1990 г.

Награден е посмъртно (2000 г.) с орден „Стара планина“ – първа степен „за яркия му принос към българската литература, драматургия и публицистика и за изключителната му гражданска позиция и противопоставяне на комунистическия режим“.


Убийството на Марков


На 7 септември 1978 г. (рожденият ден на Тодор Живков, като съвпадението се счита за показателно), Георги Марков паркира колата си и тръгва пеш по моста Ватерло в Лондон, отивайки към работното си място в Би Би Си. На автобусната спирка той изведнъж усеща пронизваща болка, като ужилване от насекомо, в задната част на десния крак. Марков поглежда зад себе си и вижда човек, който вдига чадър от земята. Непознатият бързо пресича от другата страна на улицата и хваща такси. Случаят се запомня като „Убийството с чадър“, като се твърди, че физическият убиец е Франческо Гулино, с кодово название „Пикадили“.

Когато пристига на работа в офиса на Би Би Си, Марков забелязва малка червена пъпчица на мястото на „ужилването“, а болката не стихва. Той споделя с поне един от своите колеги в Би Би Си за инцидента. Същата вечер Марков развива треска и бива приет в лондонската болница „Сейнт Джеймс“, където умира три дни по-късно, на 11 септември 1978.

Поради обстоятелствата около Марков като български дисидент и подозренията му, споделени с докторите, че може да е бил отровен, полицията прави подробна аутопсия. Криминалните патолози откриват малко метално топче, забито в прасеца на Марков. То е с диаметър 1.52 mm и съставът му е 90% платина и 10% иридий. Пробито е по цялата си дължина с два канала с диаметър 0.35 mm, които образуват кухина с формата на Х. По-нататъшните експертизи откриват следи от токсичното вещество рицин. Дребните дупчици били покрити със захарна субстанция, създавайки обвивка, която задържа отровата в топчето. Тази специална субстанция била предназначена да се топи при температура 37°С (температурата на човешкото тяло). След като топчето попада в тялото, „захарните тапи“ се разтопяват, отпушват каналчетата, и рицинът се абсорбира в кръвния поток. Смъртта на Марков е била неизбежна, независимо от това дали лекуващите доктори са знаели какво е отровното вещество в кръвта му, защото срещу рицина няма противоотрова.

Десет дни преди убийството много подобно покушение е извършено срещу друг български дисидент – Владимир Костов, журналист от радио “Свободна Европа” – на парижка метростанция. Лекарите открили същия вид топче в кожата на гърба му. В този случай обаче, изглежда, че захарното покритие на куршума, задържащо рицина вътре, е било разрушено по време на изстрела или преди това и по този начин съвсем малка част от отровата стига до кръвта, причинявайки само треска. Костов споделил, че изстрелът дошъл от човек, който носил малка чантичка, но не и чадър. Подозрението, че Марков е убит с чадър, проилиза от това, което е видял на спирката, но самият Марков никога не е казвал, че е прострелян с чадъра.

Преди този последен и успешен опит, агентите на Държавна сигурност с помощта на КГБ правят два други неуспешни опита за убийството на Марков.


Разследване на убийството и как то се отразява в обществото


Според информация, изнесена във в-к Литературен форум през януари 1990 г., ген. Владимир Тодоров (началник на Първо главно управление на ДС) е унищожил съществуващото досие на ДС за писателя Георги Марков в няколко тома под псевдоним „Скитник“, но на последвалия съдебен процес срещу него това така и не е доказано. Все пак през 1992 г. той е осъден на една година и два месеца затвор, от които излежава само половин година, но дали е имало обемисто досие с план за убийство и каква е след това съдбата му, остава неясно.

През есента на 1992 г. делото за разследването на убийството на Георги Марков е възложено на следователя Богдан Карайотов. След като прочита книгата „Българският чадър“ на Владимир Костов и след справка в архивите на ДС и по-специално на тогавашното МВР той попада на името на Борис Арсов. Става ясно, че ДС е правила разработка за Борис Арсов и че срещу него има планирани множество мероприятия, последното от които е той да бъде физически ликвидиран. Сред документите следователят намира писмен план за неговото убийство. Разработката срещу Борис Арсов и намерените документи са безспорно доказателство за начините и методите на работа на ДС спрямо т.нар. тогава „вражески емигранти“ и навежда следователя Богдан Карайотов на мисълта, че подобни мероприятия вероятно са били планирани и срещу Георги Марков, въпреки че няма намерени доказателства за това.
През 1993 г. документи от досието на агент „Пикадили“ (Франческо Гулино) са поискани от Великобритания и Дания, за да бъде арестуван, но България отказва да ги представи.

През септември 2008 г. досието на агент „Пикадили“ е извадено от архивите на Държавна сигурност, след настоятелното му искане от журналиста Христо Христов. Според архивите зад кодовото име „Пикадили“ се крие италианецът с датски паспорт Франческо Гулино, който е бил агент на Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност (разузнаването). Документите показват, че българските тайни служби са координирали убийството с КГБ.

Няколко добре познати агенти-отстъпници на КГБ, сред които Олег Калугин и Олег Гордиевски потвърждават, че убийството е подготвено от КГБ, като убиецът дори е имал възможност да избере отровен гел, с който да се намаже кожата на Марков, но до ден-днешен никой не е обвинен за неговото убийство, най-вече защото повечето досиета по отношение на смъртта му са вероятно унищожени. В публикация на британския вестник като основен заподозрян се посочва Франческо Гулино (или Гиулино), който живее в Дания.

Вицове, юни 2017 г.

Нова мода...

СмЕх/Таралеж/


Пияница се прибира намръщен, жена му го пита:
- Какво ти има?
Той:
- Зарязах пиенето.
Тя радостно:
- Еее, слънцеее, браво на теб! Но защо си намръщен?
Той кисело:
- Не помня къде го зарязах...

***

Ако от комина на ТЕЦ-а излезе бял дим... или са избрали нов папа или скоро ще пуснат парното!

***

Гледах я и си мислех:
- Леле, тая е направо страшна!
А вътрешният глас ми нашепваше:
- Нищо, ще пази къщата...

***

В самолет на Аерофлот минава стюардеса и пита пътник:
- Искате ли нещо за обяд?
- Дали искам обяд? Между какво мога да избирам? - облизва се пътника.
- Между "да" и "не!" - отговаря стюардесата.

***

Потъва кораб. Страшна паника. Капитанът си скубе косата, всички бягат хаотично, а боцманът се разхожда с ръце в джобовете. Някакъв моряк търчи насреща му:
- Как може да сте толкова спокоен! Корабът потъва! На капитанът коса не му остана, вие си се разхождате съвсем спокойно, че и с ръце в джобовете!
- Що, има ли значение откъде скубя?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 14 юни 2017 г.

16 топ юристи искат оставката на леля Цецка

"Според българския Закон за нормативните актове, законопроектите подлежат на задължително обществено обсъждане. Независимо от това дали споделяме конкретните предложения за промени, ние не виждаме кой друг, ако не съдиите, са компетентни да формират мнение и предлагат промени в тази област, както и да участват активно в обсъждането им. Намираме за крайно неуместно изказването Ви, че „ако иска промени, г-н Панов следва да се кандидатира за депутат”.

Това пишат 16 известни български юристи в отворено писмо до правосъдния министър Цецка Цачева. В него е посочено и качеството ѝ на председателстващ ВСС, а поводът е тв интервю на Цачева, в което тя призова председателя на ВКС Лозан Панов да се кандидатира за депутат, ако искал нещо да променя в законодателството.

По този повод те пишат на Цачева, че възгледите й за "разделението на властите и тяхното взаимно възпиране, за върховенството на закона и независимостта на съда изглежда не съответстват в пълна степен на смисъла, който съвременното демократично общество придава на тези понятия". Освен това й намекват, че колежката й Екатерина Захариева говори друго в чужбина и дори напомнят осъдително решение на ЕСПБ срещу Унгария.

"По наше убеждение, ролята на министър на правосъдието е да свързва изпълнителната и съдебната власт, а не да ги противопоставя, или да злепоставя представители на коя да е от тях, а ролята на Висшия съдебен съвет, който Вие председателствате, е да осигурява и брани независимостта на съдебната власт, а не да пренебрегва мнението и достойнството на нейните представители.

Като считаме, че публичните Ви изявления са несъвместими с тези функции,

НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕЗАБАВНАТА ВИ ОСТАВКА", казват юристите.
Сред тях личат имената на Здравка Калайджиева - доскоро съдия от България в Страсбург, преподавателите по право Станислав Костов и доц. Кристиян Таков , адвокат Ина Лулчева и др.

Има жертви на пожара в Лондон

Огромен пожар обхвана жилищна кула в западните части на Лондон, предаде Би Би Си. Високата 24 етажа сграда в район Кенсингтън е пламнала около 1 ч. след полунощ английско време.

От пожарната бригада в британската столица съобщиха официално, че има загинали хора, но броят им тепърва ще се уточнява. През нощта поне 30 души, успели да се евакуират, са потърсили и са получили болнична помощ.

Повече от 200 пожарникари продължават да се борят с огнената стихия.

24-етажната сграда гори като факла и има опасност да рухне. Затова и голям периметър около нея е евакуиран още през нощта, пътните артерии в района са напълно блокирани.
Към момента версията за пожара е за битов инцидент - вероятно проблем с газовата инсталация на жилищната сграда. Според първоначални сведения от очевидци в британските медии пожарът е лумнал от апартамент на втория етаж. Пламъците са се разпространили светкавично нагоре до върха. Свидетели, успели да избягат, твърдят, че противопожарната аларма не е сработила, за да разберат хората за опасността. В британските медии има ужасяващи свидетелства за нощта, разказани от очевидци.

Посланикът ни в британската столица Константин Димитров съобщи пред Нова тв, че към момента няма данни дали в сградата има българи и това е първата задача на представителството ни - да установи има ли пострадали наши граждани.
И в момента продължава евакуацията на хората, които живеят в сградата. Изпратени са допълнително 40 пожарни коли.

Свидетели разказват, на 200 метра всичко е покрито с гъста пепел.
В сградата, чието название е "Гренфел тауър", живеят няколкостотин души. Там има 130 апартамента.

Тя е общинска собственост. Голяма часто т нея е от пластмаса и дърво.

Жители, попаднали в огнен капан на горните етажи, крещят отчаяно за помощ, разказват очевидци.

"През целия ми 29-годишен стаж никога не съм виждал нещо подобно", сподели пред Ройтерс комисар Дани Котън от лондонската противопожарна служба.

Над 50 души са откарани в болница.

"Докато гледах през шпионката, виждах дим навсякъде, а съседите са още там. Беше ад", разказва пред Би Би Си евакуираният жител на "Гренфел тауър" Майкъл Парамасиван.
Обитатели твърдят, че преди година блокът е бил ремонтиран и отвътре, и отвън.

"Те измазаха отвън и поставиха изолационен материал вътре. Той обаче е подобен на гъба за баня и много лесно се троши нв ръцете. Беше направено просто за да се измаже и да заприлича на съседния блок", разказва Аш Ша, чиято леля е била евакуирана от горящата сграда.

ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти" махат табелите "камера"

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат премахване на знаците, уведомяващи водачите за наличие на мобилни и стационарни камери, които заснемат шофьори нарушители. Новите текстове бяха приети единодушно от две парламентарни комисии.

В текстовете е записано още временно спиране на автомобил от движение и сваляне на регистрационните номера, ако собственикът му го е дал на човек без книжка.

165 депутати от ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти" подкрепиха промените. Гласове "против" нямаше, а 26 депутати от ДПС и "Воля" се въздържаха.

Според вносителите от ГЕРБ, когато водачите са уведомявани предварително за камерите - те намаляват скоростта само в зоната на знака и след това продължават движението си с превишена скорост. Посочва се, че по този начин се губи възпитателният ефект върху всички шофьори и се развива чувство за безнаказаност. Според статистиките на МВР в последните години основната причина за тежки катастрофи е именно превишената скорост.