събота, 24 юни 2017 г.

Туристически сезон 2017

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава се разходиха из Акропола.

"БългарияСат-1" вече е в Космоса

„БългарияСат – 1”, първият български телекомуникационен сателит на геостационарна орбита, беше изведен успешно в Космоса.

В 22:10 ч. наше време в петък ракетата „Фалкон 9” на космическата компания „Спейс Екс” беше изстреляна от площадка 39A в Кейп Канаверал. 35 минути след старта сателитът се отдели от нея, съобщава бТВ.

През следващите дни той трябва да достигне точката на геостационарната си орбита, която е на 36 хил. км от Земята. Тя ще бъде над Нигерия, а сателитът ще се движи в синхрон със Земята, така че да покрива един и същи регион от нея.

Апаратът с тегло 4 т и дължина 26 м ще покрива с телекомуникационни услуги Балканите и големи части от Европа, както и част от Северна Африка.

Сателитът ще започне да функционира около месец след изстрелването и се очаква работният му цикъл да продължи поне 20 години.

Днес е Еньовден

Църквата почита днес църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден.

Заченат с Божията намеса, Св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

Рождението на Св. Йоан е подсказано „свише” – родителите му – Захарий – юдейски свещеник, и Елисавета, вече на преклонна възраст, получават вест, че ще имат син.

Българите наричат празника Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народните вярвания на този ден „слънцето играе или трепти”, когато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити.

Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве.

В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. Празникът има различни названия – Яневден – в Софийско, Иванден – в Западна България, Иван Бильобер – в Североизточна България.

С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.

На този ден всички трябва да станат рано и да посрещнат изгрева на еньовденското слънце, за да усетят лековитата роса, която то отърсва от себе си, миейки се преди път. Започне ли да се показва слънчевият диск, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода”, налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила.

В нощта на умиращото и възраждащото се слънце е апогеят на лечебната сила на растенията. Събраните в потайна доба преди изгрев чер трън, еньовче, вратичка и комунига, иглика и маточина се използват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на Св. Врач, отбелязван на 1 юли.


Чалга в Ню Йорк

„Денят е 21 юни, 6:30 следобед, 6-о авеню и 48 улица - Ню Йорк сити... Хората тренират и се забавляват с българска чалга музика...“

Видео

На тази дата: На 24 юни 1717г. е създадена първата Велика масонска ложа

На 24 юни 1717 г. е основана масонската Велика ложа на Англия. Тогава в лондонската
кръчма “Гъската и скарата” се обединяват четири ложи. Само след осем години Великата ложа вече обединява 64 отделни ложи, от които 50 работят в очертанията на Лондон.

Различни клонове на това елитарно и езотерично (посветителско) общество днес съществуват под различни форми в цял свят, с членска маса приблизително 5 милиона души, от които около 480 000 в Англия, Шотландия и Ирландия и по-малко от 2 000 000 в САЩ.

Масонството в Западна Европа

Четири години след сбирката в “Гъската и скарата”, през 1721 г. е издаден кралски устав, който осъжда някои скандални клубове и дружества. Великата ложа на Англия си дава сметка, че е заподозряна, и бърза да убеди властите, че не ги заплашва с нищо. За да документира всяко свое действие, тя започва да води официални протоколи от заседанието си на 25 ноември 1723 г.

Същата година се появява прословутата “Конституция”, написана от Джеймс Андерсън. Същата се превръща в настолна книга за английските, а впоследствие и за всички масони. От нея са взети някои от основните правила на Конституциите на сега съществуващите свободнозидарски общности по цял свят.

След разгрома на Стюартите, главният поток на масонското движение се пренасочва от Англия към Франция. За няколко десетилетия са изградени над 600 масонски ложи, в средите на които израстват най-големите реформатори на XVIII век – Волтер, Франклин, Кондорсе, Мирабо, Дантон, Робеспиер, Лесинг, Лафайет и много други.

Сред тях има и не малко представители на католичеството, които впоследствие създават протестантското движение вследствие на отлъчванията, предприети от Климент XII и Бенедикт XIV.

Масонството в САЩ

Масонството намира особено плодородна почва в Америка. На 4 февруари 1789 г. Джордж Вашингтон е избран за първи американски президент и полага клетва пред Великия магистър на Великата ложа на Ню Йорк Робърт Ливингстън.

През 30-те години на XIX в. в САЩ се появява силно антимасонско движение. Разтурени са над 2000 американски ложи и дори е сформирана антимасонска партия, която намира място в Сената. По-късно един от нейните членове, бившият масон Милард Филмор, става 13-ти президент на страната. Скоро тази реакция заглъхва.

Масонската символика присъства в много държавни документи на САЩ, включително и върху паричните знаци - като пирамидата, всевиждащото око и логото "Нов световен ред". През последните десетилетия настъпиха промени в американското масонство, което допусна в редовете си жени и чернокожи. Напоследък броят и влиянието на масоните в САЩ намалява, което съответства на засилващата се криза в традиционните протестантски църкви на САЩ.

Масонството в Русия

Масонството е много популярно в Русия при управлението на императрица Екатерина II (1762-1796). Но след Френската революция тя преосмисля политиката си в консервативен дух. От Русия са изгонени всички французи с либерални идеи, въведена е строга цензура върху печатните книги, закрити са всички частни печатници.

Руското масонство преживява нов разцвет при владичеството на Александър I (1801-1825 г.). На масонството се противопоставя архимандрит Фотий (Спаски). Чрез откритото му разобличаване той успява да наложи закриването на всички масонски ложи, да принуди дошлите от чужбина масони-разложители да напуснат пределите на Русия. Борбата срещу масонството рязко се засилва след неуспешния опит за преврат на републикански настроените декабристи през 1825 г.

След Февруарската революция през 1917 г. министър-председател става масонът Керенски, а от 29 члена на неговото правителство 23 са масони. Странно защо Октомврийската революция на болшевишката партия не ликвидира масонството в Русия и то продължава своята дейност относително легално до обявяването му за забранено чак през 1940 г.

Масонството в България

На 17 януари 1914 г. Димитър Ведър – масон в ложа “Affability № 137” в Манчестър, д-р Христо Стойчев и Стоян Джубелиев – членове на френската ложа “Tolerance de Cordiality № 155”, Петър Мидилиев, Стефан Тодоров, Димитър Мустаков, д-р Константин Станишев, Тома Карайовов и Драган Тъпков (членове на ложи в Солун) и Георги Ангелов основават ложа “Заря” – София, под послушанието на Великата ложа на Франция.

Едни от първите, които са привлечени в братството на ложа “Заря” през 1914 г., са Александър Теодоров-Балан, полковниците Александър Протогеров и Петър Дървингов, Александър Цанков, Ефтим Спространов, Димитър Мишев. Масонството обаче не получава широко разпространение.

На 30 септември 1930 г. военният министър генерал Никола Бакърджиев забранява със заповед участието на действащи офицери в ложите.

Българските масоните посрещат 1933 г. с числен състав от 478 братя. “Работилниците” се трудят добре, атаките към Великата ложа на България са парирани, а международните контакти се увеличават.

На 19 май 1934 г. е извършен държавен преврат. Шестима министри от правителството на Кимон Георгиев са членове на “братството”. Това не е нищо ново за Великата ложа на България. Тя винаги е била в пряк допир с властта. Преди това в правителството на Александър Цанков масоните са петима. Министерският съвет на Андрей Ляпчев е включва шестима. Толкова са и в кабинетите на Никола Мушанов, на Пенчо Златев, на Андрей Тошев и на Георги Кьосеиванов. Осем са в правителството на Богдан Филов. Не е смущаващо, че министър-председателят Кимон Георгиев е член на ложа “Светлина”, а Великият майстор на Великата ложа на България Петър Мидилиев е вътрешен министър. Останалите братя са Константин Баталов, Янаки Моллов, генерал Пенчо Златев, Петър Тодоров, Димитър Атанасов, Никола Захариев и Тодор Кожухаров. Основният вдъхновител на преврата генерал Дамян Велчев също е деен член на ложата.

В конкретния случай от 19 май масоните в правителството на Кимон Георгиев неволно стават участници и полагат политическите основи на една доктрина, която ще закрие ложата само след седем години.

Масонските ложи в България са забранени през 1941 г. със закон, подписан от цар Борис III. Тези забрани през ХХ в., започнали с поставянето извън закона на масонството в нацистка Германия през 1933 г., вероятно са следствие от антимасонските настроения, които съпътстват развитието на свободното зидарство от началото на неговата официализирана история.

Българската държава, която е лоялен съюзник на Райха, не може да търпи организация, обявена от него за враг на човечеството. Политизирането завладява и самата ложа, което е предопределящо за съдбата й. От една страна застават Александър Цанков, Богдан Филов, Петър Габровски, Асен Кантарджиев, както и някои индустриалци, печелещи добре от търговията с Германия, като Димитър Савов или Павел Спасов. От друга са антигермански настроените братя, които виждат в хитлеризма най-голямата опасност за страната: Венелин Ганев, Асен Златаров, Стойчо Мушанов, Атанас Буров, Кимон Георгиев, Димо Казасов, Дамян Велчев, Никола Петков.

Опитвайки се да изпреварят събитията, през септември 1940 г. е свикан велик масонски събор. На него е решено: “Великата ложа на България и всички нейни поделения – свободнозидарски ложи в страната под нейно послушенство, се саморазтурят и от днес престават да съществуват."

На 24 декември 1940 г. народното събрание по спешност приема печалният Закон за защита на нацията. С него се забраняват всякакви тайни и международни организации на територията на царството и се “урежда” положението на евреите. Законът обаче влиза в сила след една година и това е единственият компромис, който “свободните зидари” са успели да вземат от братята си в правителството. Времето е достатъчно за уреждане на финансовите въпроси и изнасяне на най-ценните архиви и документи.

След “приспиването” на ложата остават живи старите контакти и чувството за братство. Това добре личи и в обстановката около 9 септември 1944 г., когато “свободните зидари” Кимон Георгиев, Димо Казасов, Венелин Ганев, Дамян Велчев, Никола Петков проявяват типично масонско единодействие. Те и част от антихитлеристки настроените братя в България живеят с вярата, че страната ще тръгне по нов път. Някои от тях дори влизат в ОФ, други допринасят за установяване на новата власт.

Никога след 1944 г. масонската ложа в България не прави опит да възобнови дейността си. Особено след статията на Георги Димитров в „Работническо дело” от 22 юли 1946 г.: „Масонските ложи са в същото време чужди шпионски и предателски агентури. Те са опасност за свободата и независимостта на нашия народ и нашата страна. Масонските ложи са национална опасност за нашата страна и те безусловно трябва да се ликвидират.”

Макар че масонството не изиграва такава роля в живота на страната ни, каквато е имало в САЩ, Франция, Германия и Русия, то безспорно е явление в българския обществено-политически и културен живот. Въпреки краткото си организирано и пълноценно съществуване (1914-1941 г.), то оставя своите следи в развитието на страната. Значението му не е толкова голямо, както твърдят най-ревностните му поддръжници и врагове, но в никакъв случай не е незначително, каквото е мнението на незапознатите с принципите, организацията и членския му състав.

Първите стъпки за възстановяване на българското масонство след началото на демократичните промени са направени през 1991 г. През 1992 г. 28 души са приети от масонска ложа в Югославия. Към тях се присъединяват и седем, приети в мюнхенската ложа “Лесинг”.

Чак през 1997 г. е възстановена Великата ложа на България, чието пълно име е Велика ложа на старите свободни и признати зидари на България. Тя е призната от масонската общност за приемник на “приспаната” през 1941 г. Велика ложа на България. Движещата сила при преодоляване на вътрешните трудности е постулатът: “Всички сме братя масони, нуждаем се да създадем силна Велика ложа.”

На 20 септември същата година е извършен ритуалът “внасяне на светлина” и в България отново има организирано национално “зидарско” движение.

Мнозина от българските политици, бизнесмени и културни дейци членуват в ложи или в парамасонски организации като Ротари клуб и Лайънс клуб.

Вицове, юни 2017 г.

Лятна колекция...

СмЕх/Таралеж/


Куче бяга из пустинята и си мисли: "Ох, ако скоро не намеря дърво - ще се напикая!"

***

Лети в небето щъркел и носи вързоп. Във вързопа - дядо.
- Щръкльо, признай си, че се загубихме.

***

Разболях се нещо....Посъветваха ме да се лекувам с някакви бабешки илачи – водка с мед....Три пъти вече ходя до магазина, не мога да улуча пропорциите, ту меда свърши, ту водката.

***

Попитали радио Ереван: - Защо петлите стават толкова рано сутрин? - Защото си лягат с кокошките - отговорили от радиото.

***

Попитали радио Ереван: - Защо петлите стават толкова рано сутрин? - Защото си лягат с кокошките - отговорили от радиото.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 23 юни 2017 г.

Официално: България, Естония и Австрия приеха програмата за Триото, председателстващо ЕС

България, Естония и Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца. Това стана на тристранна среща в Брюксел между българския премиер Бойко Борисов, естонския – Юрий Ратас и австрийския министър-председател Кристиан Керн, съобщиха от правителствената пресслужба. Трите страни се обединиха около позитивна програма, ориентирана към бъдещето и към постигане на конкретни резултати в отговор на очакванията на гражданите за по-голяма сигурност, повишаване на заетостта и по-ярко присъствие на ЕС на международната сцена. Държавите от Триото ще устояват своите приоритети, но ще останат гъвкави, за да реагират адекватно при непредвидени ситуации. Програмата акцентира върху сигурността и укрепването на външните граници на ЕС, икономическия растеж и конкурентоспособността, както и стабилизиране на съседните на Съюза региони.

България ще поеме Председателството на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г. Три са основните акценти в неговата програма. Първият е свързан с гарантирането на сигурност на всеки гражданин на ЕС, превенция на радикализацията и насилствения екстремизъм, овладяване на миграцията. България ще използва възможностите на Председателството, за да подкрепи страните от Балканите, тръгнали по пътя на евроатлантическата интеграция, подчерта премиерът Борисов. Вторият приоритет е повишаването на конкурентоспособността на европейската икономика. Фокус е поставен върху задълбочаването на икономическия и паричен съюз, единния пазар и подкрепата на предприемачеството, особено на малките и средните предприятия и стартиращите фирми, за постигане на икономически растеж и създаване на работни места.

Акценти ще бъдат също постигането на ефективен Енергиен съюз, както и провеждането на политика за климата, която да осигури постигането на целите по Споразумението от Париж. Кохезионната политика и инвестициите в растеж и заетост са третият основен приоритет на Българското председателство. Кохезията е основен инструмент за постигане на икономическо и социално сближаване между държавите членки и е от изключителна важност да се ускори същинският дебат за нейното бъдеще и приоритети след 2020 г.

Русия предложила помощ на Катар

"Русия ни предложи помощта си в случай на нужда, но за момента такава необходимост не е възникнала", заяви министърът на външните работи на емирството Мохамед бин Абдул Рахман ал Тани.

Ал Тани каза още, че жителите на Катар засега не усещат последиците от ембаргото. "Всички си живеят, по начина по който са живели. Животът продължава ", каза министърът.

Бетина Жотева към журналист: Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става

Битката за запазването на Радио България приключи в негова полза, но на финала си даде неочакван отзвук - журналист и член на СЕМ си размениха заплахи и жалби.

Журналистът Къдринка Къдринова обвини Бетина Жотева, че я е заплашила заради зададен въпрос в парламента и дори пусна запис (вижте по-надолу).

Жотева, от своя страна, обяви това за хибридна атака и ще подаде жалба до прокуратурата.

Скандалът избухнал преди седмица на заседание на Комисията по културата и медиите в Народното събрание, но бе огласен едва вчера от Къдринова - дългогодишен журналист и писател. 

Въпросът бил провеждала ли е тя от името на външния министър Екатерина Захариева разговори с посланици с полза на решението за закриване чуждоезичната програма на БНР. 

Жотева не отговорила по същество, но след това в залата се обърнала към Къдринова с думите: „Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига.” И я предупредила: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”.

Заплахите са записани от репортерския ми диктофон, който бе включен, за да записва цялата дискусия. Те са чути и от присъствалата на заседанието на комисията Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ.

По-нататък, докато дискусията продължаваше, Жотева се обърна към мен вече в личен план и неколкократно отрече предварителната информация, предизвикала въпроса, да е вярна.
На записа се чува как след това тя каза: „Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига.”

Аз я репликирах: „В нищо не ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице”.

Жотева продължи: „Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят (тя посочи към служители на СЕМ, които седяха наблизо и чуваха разговора – б. К. К.). Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!”

Попитах Жотева: „Това какво значи – заплаха ли е?”

Отговорът на Жотева бе: „Абсолютно. Пред всички”.

След малко Жотева още веднъж се обърна към мен и отново се закани: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”.

Сметнах за свой журналистически и граждански дълг да сезирам за всичко станало Етичната комисия на Съюза на българските журналисти с предложение да обсъди случая и да излезе с позиция по него, добавя Къдринка Къдринова. Тя в момента не работи в БНР, но е била редактор международни новини в програма „Хоризонт”.



На тази дата: 23 юни 1868 г. Кристофър Шолс получава патент за пишеща машина

/Таралеж/ 

1868 г. Кристофър Шолс получава патент за пишеща машина. Патентованият от него и Самюъл Соул и Карлос Глидън модел е първият, при който скоростта на писане с машина надхвърля тази на писане на ръка.

Първата реална идея за създаване на пишеща машина патентова английският инженер и изобретател Хенри Мил. През 1829 г. британецът Уилям Остин Бърт пък патентова машина, която той нарича типограф. Именно тази машина в Музея на науката в Лондон е определена като първата пишеща машина.

През следващия период изобретатели от други държави патентоват различни пишещи машини. През 1845 г. - Чарлз Търбър (САЩ), след няколко патента създава христографа. През 1855 г. италианецът Джузепе Равица създава прототип на пишеща машина, при който за първи път пишещият има възможност да вижда написаното. През 1861 г. бразилският свещеник Франсиско Жоао Азеведо създава с подръчни средства собствена пишеща машина, за което е награден със златен медал от император Педру I.

През 1864 г. австрийският изобретател Петер Митерхофер създава пишеща машина, която никога не е изработвана за масова употреба. През 1865 г. датчанинът Размус Малинг-Хансен създава пишеща машина, наречена „Пишещото кълбо на Хансен”, която влиза в масово производство през 1870 г. и, въпреки недостатъците си и краткото съществуване като технология, е първата пишеща машина, разработена за търговски цели.

От практическо значение за развитието на производството на пишещи машини, обаче е именно патентованата пишеща машина на Кристофър Шолс. Пет години по-късно фирмата Ремингтън и синове започва производство на пишещи машини за масова употреба, а през 1878 г. същата фирма патентова пишеща машина с използване на големи и малки букви.

Любопитен факт е, че сред нововъведенията на Шоулс е и клавиатурната подредба QWERTY, която се използва и днес при компютърните клавиатури. Името идва от първите шест клавиша, разположени на най-горния буквен ред. При работа с неговата машина напечатаният текст можел да се види едва след изваждане на листа от устройството.

На първите пишещи машини, изобретени от Шоулс, буквите върху клавишите били подредени по азбучен ред в две редици. Можело да се печата само с главни букви, а цифрите 0 и 1 изобщо ги нямало - вместо тях се ползвали буквите I и О. С течение на времето скоростта на печатане ставала все по-голяма и тези машини започнали да показват проблеми: отделни бутони не можели да се върнат на своето място и постоянно се смесвали един с друг. Много често при опити да се разделят бутоните се стигало до разваляне на пишещата машина.

Това се случвало, защото в английската азбука имало много съседни букви, които често се използвали една с друга, за да се образува дума (например P-R, N-O и т.н.). Така съседните клавиши се притискали един в друг и лесно се чупели. Тогава производителите на пишещи машини проучили въпроса и разработили клавиатура, при която често срещаните букви в текста били поставени далеч една от друга. Така се появила т.нар. QWERTY клавиатура.

Вицове, юни 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Майка пита дъщеря си: - Защо плачеш, да не би Пешо да ти изневерява? - То да беше само Пешо!

***

Прибирам се от работа, зад трансформатора се чува строг женски глас:
- Веднага остави пистолета!..И ножа!...Свали си ципа!...А сега сваляй панталоните!
Кога поглеждам, някакъв дребен ще пикае, а майка му до него...

***

Седят две лястовици върху електрически стълб, и едната вика: - Като гледам май ще вали... - Защо реши че ще вали? - Нещо хората взеха да се заглеждат по нас...

***

Мъж се прибира вкъщи след цяла нощ игра на хазарт и казва на жена си:
- Знаеш ли как ми провървя снощи? Оня синия костюм, дето го взехме за сто кинта, го проиграх все едно струва 250!

***

Бизнесмен при психиатъра:
- Докторе, помниш ли, миналата година имах невроза от много работа и ти ми препоръча да се занимавам с мадами, за да се разсейвам?
- Помня, и какво?
- Ами сега ми кажи как да се откажа от мадамите и да се върна пак към работата.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 22 юни 2017 г.

"Дайте Бузлужда или изкарвам социалистите пред Министерския съвет"

"Бойко Борисов да изпълни това, което ни е предложил за „Бузлуджа“, иначе ще изкарам социалистите пред Министерския съвет" - такава заплаха отправи лидерката на БСП Корнелия Нинова към властта, ако тя не предостави отново на БСП собствеността на комунистическия паметник на историческата поляна край Казанлък.

Заплахата дойде след среща на Нинова с министъра на регионалното развитие Николай Нанков по темата чия е и чия може да бъде сградата.

Т.нар. "чиния" бе обещана от Бойко Борисов на левицата още през 2011 г. и обещанието бе изпълнено с решение на Министерския съвет от септември 2011 г. (в първия мандат на ГЕРБ - б.р.) В края на април тази година обаче служебното правителство "Герджиков" отмени решението. Мотивът - за 6 години соцпартията не е направила нищо, за да се погрижи за сградата и дори не е била финализирана процедурата по прехвърляне на собствеността, която е и продължава да бъде на областната управа в Стара Загора. От думите на Нинова след срещата не се разбра защо 6 години соцпартията не е приела "подаръка" от първото правителство на Борисов.

През нощта болтовете на колите на НСО се саморазвиват, а сутрин шофьорите ги затягат

През нощта болтовете на колите на НСО се саморазвиват, а сутрин шофьорите ги затягат. 

Горе-долу това обясни Бойко Борисов по „Нова“ за развитите болтове на колата на Лозан Панов.

Премиерът Бойко Борисов видимо се изнерви, докато коментираше пред Нова ТВ казуса с развитите болтове на служебния автомобил от НСО на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Борисов предложи на водещите на предаването да слязат пред сградата на телевизията и да попитат шофьорите на НСО за случая. Според техните обяснения, развъртането на болтове често се случвало. Обяснението:

"Понеже са ни на по 8-9 години колите, летни, зимни гуми се сменят - леглата на блотовете се износват и затова всеки ден шофьорите в НСО били длъжни да подпишат, че лично проверяват болтовете.

„Мерцедес“ не е съгласен с прокурорите, че болтовете падат сами

Болтовете на гумите на автомобилите „Мерцедес“ не могат да се развиват сами, освен ако не са предварително разхлабени. Разхлабването е възможно само ако са манипулирани умишлено или ако има човешка грешка. Никога досега „Даймлер“ не е изтеглял от пазара коли заради подобен дефект.

Това е есенцията от становището на „Силвър стар“, официален представител на марката у нас, изпратено до „Сега“. Отговорът на компанията е въз основа на въпроси на в. „Капитал“ дали е възможно болтовете сами да се развият, както твърди прокуратурата по повод случая с колата на НСО, която возеше Лозан Панов.

Председателят на Върховния касационен съд съобщи преди 10-ина дни след среща с президента Радев за инцидент с колата на НСО, която го вози – липсвали крепежни болтове на задната гума. Прокуратурата претупа проверката и отказа да разследва съмнителните обстоятелства. В понеделник военният прокурор Спас Илиев отказа да разследва случая, защото според заключението на експертите имало две вероятности: или неравностите по пътя са предизвикали разхлабването на болтовете, или шофьорът от НСО да ги е развил. Категорично нямало информация за намеса на трети лица. Именно допускането, че болтовете са паднали заради дрифт на място, неравностите и острите завои, стои в основата на отказа за разследване.

Позицията на фирмата, че болтовете не могат да се развинтят от само себе си, се разминава рязко с цитираната уж дословно от прокуратурата експертиза на инж. Б.К.В. – ръководител на сервиз на официалния представител на „Мерцедес“ за България. В прокурорското постановление неговата теза е представена наопаки: „Възможно е по време на движение по път с неравности и множество остри завои и в резултат на нараняване целостта на главината от вибрациите болтовете да се разхлабят и саморазвият до изпадане.“ Така се внушава, че гумите на „Мерцедес“ могат да изпаднат при всяко по-екстремно шофиране по лош път.

Пред „Капитал“ шефът на сервиза категорично е отрекъл да е твърдял подобно нещо, „защото най-малкото не е логично“. „При смяна на гумите е възможно болтовете да не са стегнати със зададения от производителя момент на стягане и да се разхлабят от вибрацията на колелото“, категорични са от „Силвър стар“. По-късно от пресофиса на фирмата заявиха пред „Сега“, че не са отправяли критики към прокуратурата, но че поддържат твърдението си, че болтовете не могат да паднат от само себе си.

Прокуратурата вчера остави без коментар скандала с „Мерцедес“.

На тази дата: 22 юни 1675 г. крал Чарлз II избира Гринуичкия меридиан

Кралската обсерватория в Гринуич, 1902 г.
На 22 юни 1675 г. английският крал Чарлз II основава обсерваторията в Гринуич, приемайки, че меридианът, който минава над нея, е нулев. Това твърдение става международна норма едва в края на XIX век.

През 1851 г. сър Джордж Бидъл Еъри избира гринуичкия меридиан за главен. Преди това имало четири други предложения. Сър Еъри е британски астроном и математик, заемал най-високата длъжност в Кралското астрономическо дружество от 1835 г. до 1881 г.

Наред със заслугата му за установяване на Гринуич като главен меридиан, той е откривател и на стъклата, с които се коригира астигматизъм. Единственото петно върху репутацията му е за... бездействие, поради което Англия пропуснала възможността да открие Нептун.

Около 1884 г. вече близо 2/3 от всички кораби по света ползват Гринуич като отправна точка на своите карти за навигация. Същата година на международна конференция в САЩ меридианът официално е избран за главен.

След тежки спорове Гринуич печели честта с 22 гласа, като само Сан Доминго е против, а Франция и Бразилия се въздържат. На същата конференция е решено Средното гринуичко време да се използва като стандарт по света, като денонощието започва в полунощ и продължава 24 часа.

Главният меридиан.
Великобритания печели нулевия меридиан, измествайки кандидатурите на Вашингтон, Берлин
и Париж, благодарение на морските си карти. 72 % от световното корабоплаване тогава разчита на тях, а те използват Гринуич като отправна точка.

До XIX век много държави и отделни градове имат собствено местно време на база на положението спрямо Слънцето. Международни правила за началото и края на денонощието няма. С бързото развитие на железниците и комуникациите през 50-те и 60-те години на века стандартът за време става много необходим.

Въображаемата линия по земното кълбо, която минава от полюс до полюс през Великобритания, Франция, Испания, Алжир, Мали, Буркина Фасо и Гана и дели земята на източно и западно полукълбо, не само улеснява пътуването по света, но и осигурява стандарт за време.

Както показва гласуването на конференцията във Вашингтон, Гринуичкият меридиан има своите противници. Те искат нещо по-неутрално, без национални връзки. Франция предлага меридианът да преминава през Канарските острови. Има и предложение, поддържано от Италия, нулевият меридиан да минава през Йерусалим.

Крайната цел на конференцията във Вашингтон - да бъде създадена проста централизирана система от 24 еднакви часови пояса за 24 часа не се реализира. Много държави излизат от системата, за да демонстрират независимост, да имат едно и също време със съседите или да поддържат едно време за цялата си територия.

През 2007 г. венецуелският президент Уго Чавес промени часовия пояс на страната с решение стрелките на часовниците да бъдат върнати с половин час.
Има и други държави със зони от половин час, както и такива, като Китай и Индия, където часовият пояс е един, макар и територията им да е по-голяма. Франция и Испания също би трябвало да са в един часови пояс с Великобритания, но за тях е по-удобно да имат едно време със съседите си на континента.

В ролята на Гринуичкия меридиан, като стандарт за време, се намесват и научно-техническите постижения. От 60-те години на XX век световното време се определя от атомните часовници, а Гринуичкото време ги следва. С добавянето на високосни секунди заради разминаването в часовниците и въртенето на Земята се поддържа Координирано универсално време. То осигурява връзката между показателите на атомните часовници и земното въртене.
От 1984 г. GPS системата поставя нулевия меридиан вече на 100 м от Гринуичката обсерватория. Въпреки това туристите продължават да се снимат с един крак в източното, а с другия - в западното полукълбо.

Вицове, юни 2017 г.

Япония

СмЕх/Таралеж/


Обява:
Търся работа. Опит в търсене на работа - 12 години.

***

В театъра:
- Хубава ли е постановката? - господин пита гардеробиерката, докато му окачва шлифера.
- О, това е интересно представление. Съветвам ви обаче, да си тръгнете след втората част.
- Защо?
- Защото след първата, тук става голяма блъсканица.

***

Средновековен спам.
15-ти век. Стои принцът, чака писмо от любимата. Три дни и три нощи чака. Пристига пощенски гълъб. Щастливият принц развълнувано отваря писмото. А там: “Точа мечове. Изгодно.”

***

Баба се хвали на внучката си: – Снощи пак цяла нощ сънувах, че летя. – Ама, бабо, колко пъти да ти казвам, че твоите хапчета са в другото чекмедже!

***

– Е? У вас или у нас? – Господине, защо решихте, че съм съгласна? – Г-жо, нека си го кажем направо: коя друга 35-годишна жена ще дойде на изложба на карбуратори?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 21 юни 2017 г.

Цитати на великите: Борисов: Рибарят ще се удави - въдица ли да държи, дневник ли да попълва?

До понеделник всички министри да са готови с информация какви административни услуги предоставя тяхното ведомство и изискваните за това документи.

Това е възложил премиерът Бойко Борисов на министрите от кабинета, стана ясно от стенограмата от правителственото заседание днес, посветено на мерките за намаляване на административната тежест и въвеждането на електронна система за обмен на данни между отделните ведомства. 

„И да считате, че е заповед! От 2000 г. е законът, а не се прилага 17 години!“, гневи се Борисов.
„Всъщност, ако искате да бъда болезнено откровен, ние в част от случаите не знаем коя администрация на какво законово основание иска от гражданина даден документ“, отговаря вицепремиерът Томислав Дончев.
В този момент се включва транспортният министър Ивайло Московски с пример от своя ресор:

„Сега се сещам за рибарите, искаха им прошнурован, прономерован корабен дневник, да попълват данни за вятър, вода“, обяснява той.
„Тормоз на рибаря, това правят! Той въдицата ли да държи, компас ли да гледа, температурата на водата ли да измери? Накрая ще се удави докато излезе, защото няма ръце кое да...“, обобщава административните тегоби на граждани и бизнес премиерът Борисов.

Пълно единодушие за пенсиите: Минималната ще е 180 лв. от юли, 200 лв. - от октомври

За първи път 44-ият парламент гласува единодушно за повишаване на минималната пенсия. Със 187 гласа "за" депутатите решиха от 1 юли минималната пенсия да стане 180 лева, а от 1 октомври тя да се повиши на 200 лева. Народните представители гласуваха това на първо четене чрез законопроект за промяна в Закона на бюджета за 2018 г., внесен от Министерски съвет.

Така минималната пенсия тази година ще бъде повишена с около 11% на два пъти. В резултат от предложената промяна със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст, пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Според направените разчети всички пенсии, които след преизчисляването от 1 юли с тежест 1,126 за всяка година осигурителен стаж ще останат с размери под 180 лв. или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени на новия минимален размер. В резултат на увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180,00 лв. броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 300 на около 668 000, или около 31,5% от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии. Необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери са в размер 8,8 млн. лв. месечно.

Необходимите допълнителни средства за увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 лв. на 200 лв. са в размер 14,7 млн. лв. месечно. За 2018 г. необходимите средства са около 280 млн. лв.

И макар в дебатите всички да заявиха, че ще подкрепят увеличението на парите на българските пенсионери, ГЕРБ не пропуснаха да се похвалят, патриотите да се защитят, а Воля и БСП да поискат повече.


Цитати на великите: Румяна Арнаудова: При лош път може да изпаднат два-три болта

Заради лошия път е възможно "да се саморазвият болтовете и да изпаднат два или три от тях", обясни тази сутрин пред бТВ говорителката на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. Тя цитира заключението на двамата използвани експерти, чието мнение е цитирано в решението на Военноокръжна прокуратура - София за отказ за образуване на наказателно производство за случая с развинтените болтове на мерцедеса на НСО, който вози председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Няма данни за извършена конкретна намеса от конкретно лице, което да е довело до развинтването на болтове. Затова Военноокръжната прокуратура е постановила отказ", каза Арнаудова.

Тя обясни какъв е възможният вариант според заключението:

- Да се саморазвият болтовете и да изпаднат два или три от тях;

- Дължи се на пътя и на възможните препятствия по него – дупки, завои и т.н.

Вчера Лозан Панов се отказа от услугите на НСО и обяви, че ще използва автомобил на съда. Заключенията на прокуратурата за болтовете на мерцедеса обаче провокираха вълна от сатирични коментари в социалните мрежи.

"Няма как да коментирам решението на г-н Панов, той има право по закон да се откаже от услугите на НСО, така че това е негово право", продължи Арнаудова.

"Нямаме основание да считаме, че другите автомобили също имат подобни проблеми" - така отговори тя на въпрос дали има данни и другите автомобили на НСО да имат подобни проблеми с болтовете на джантите. Прокуратурата не е изпатила и указания на службата, защото това не било в правомощията им.

"Постановлението е изпратено на НСО и ако те преценят, биха могли да се запознаят".

На тази дата: 21 юни 1919 г. Германия потапя морския си флот, за да не бъде предаден на Великобритания

Германия създала най-добрата по време на Първата Световна Война
подводница: истински подводен крузер с широк обсег на действие.
 Подводниците от клас „UA” били дълги 68 метра, тежали около
1500 тона развивали скорост от 15.3 възела на повърхността и обсег
 от 12.63 мили при скорост от 8 възела.

/Таралеж/ 

1919 г. Германия потапя морския си флот, разположен край архипелага Оркни (Шотландия), за да не бъде предаден по силата на Версайския договор на Великобритания.

Първите успешни опити за създаване на подводници са от края на 19 в., като в началото на 20 век започва въвеждането им за нуждите на военноморските сили. В Русия началото е сложено в 1878 г., във Франция - в 1884 г., в Испания и Великобритания - в 1887 г., в САЩ - в 1892 г.

Идеята за създаване на подводен флот намира реализация в Германската империя, в която до началото на Първата световна война са въведени на въоръжение 48 подводници с още 29 в строителство. В стремежа си да противодейства на военноморските амбиции на Райха, Британската империя е въвела към 1914 г. на въоръжение 77 подводници с още 15 в строителство, които обаче са технологично по-изостанали от немските. Франция към онзи момент е имала 62 подводници, а Русия - 58.

По силата на Версийския договор, целия военноморски флот на Германската империя е унищожен, като особенно стриктно това е следено от съюзническата контролна комисия по отношение на германските подводници с които се е водела неограничената подводна война в Атлантика.

Германската империя е първата държава използвала подводниците си ефективно за военни цели. Още през Първата световна война немските подводници потапят 11 млн. тона бруто товари на Антантата, кoето обстоятелство поставя Британската империя пред зависимост от ефектива от действията на немския подводен флот, защото на Албиона започнали да изпитват недостиг от доставки на храни, руди и суровини за военната индустрия. Въпреки неголемия си брой, използваните германски подводници показали невероятен потенциал през Първата световна война, което било успешен тест за стратегията при изграждането на Кригсмарине.

Въпреки версайското споразумение, германските военни инженери продължили да работят по развитието на немския подводен флот. Те изнесли разработките си в други държави и още през 1922 г. възложили на проектантско корабостроително бюро намиращо се в Хага разработката на три подводници, а след още три години същата фирма поела задачата да конструира и построи две подводници за турския флот.

Германски специалисти се заели и с изграждането на подводния флот на Испания. Така още в първите години след Версайската система от договори, Германия продължила в тайна разработката на подводници. Oрганизирани били и курсове за подводна техника и водене на морски бой с подводници от бивши германски морски офицери от войната. От 1919 до 1932 г.

Германия изживява най-трудните години в развитието на подводното си дело, но въпреки клаузите на Версайския договор, успява не само да запази в голяма степен военния си и научен потенциал в тази област, но и да го развие в сравнителен план доста успешно. В периода между двете световни войни, продължава разработването на нови подводници в други държави базирани на германския опит от Първата световна война.

Вицове, юни 2017 г.

Президентски двойки

СмЕх/Таралеж/


- Келнер! Мога да споделя с вас като специалист - тази пържола беше първо качество!
- А вие майстор - готвач ли сте?
- Не, обущар.

***

Две блондинки разговарят: - Интересно какво ли са намирали жените в мъжете преди време? - Преди колко време? - Преди да измислят парите...

***

Строителен обект. Идва главният инженер и гледа - шахта. Три метра в диаметър и 50 метра дълбока. А на дъното ѝ запален прожектор. - Какво е това чудо?! - Ами по проект е така! Инженерътвзема проекта, обръща го на 180 градуса и вика: - Това е фар, бе идиот! Фар!!!

****

- Докторе, помните ли какво ме посъветвахте, когато не бях добре с нервите? - Да, да си намерите любовник. - Така, така, обяснете сега на мъжа ми, че не кръшкам, а се лекувам...

***

Две блондинки се разхождат в гората. Едната: – Каква красива природа!!! Другата: – Аз пък от тия дървета нищо не виждам…

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 20 юни 2017 г.

Борисов ще чества Илинден в Македония

Нашият пръв съсед има огромно желание да помогне на Македония за интеграцията й в НАТО и ЕС. Разговаряхме за помощта и подкрепата, която България може да даде на нашата страна в процеса на интеграцията. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев след срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

 Разговаряхме, приближихме мненията ни към подписване на договора за добросъседство, остава още много малко и заедно ще честваме Илинден в Македония на 2 август. Разбрахме се тогава да завършим подписването на договора за двустранно сътрудничество между нашите две страни. Премиерът Борисов ще посети Македония и ще се поклони пред паметника на нашата обща история, добави Заев. Първият път ще е днес, когато ние ще се поклоним пред паметника на цар Самуил в София.

Договорихме и други сътрудничества. Договорихме с кметовете на София и Скопие да дадем име на една улица на нашите президенти, които не са живи – в Скопие - на президента Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Това ще е израз на уважение, израз на голямото ни приятелство, подчерта премиерът на Македония. България е на върха на използването на еврофондовете, поискахме да ни помогне със своя опит в тази сфера. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи, за солидарността в европейското семейство.

Имаме желание да открием преговори с ЕС, също така желание да станем член на НАТО. Приятелска България ще ни е от голяма помощ. Вярвам, че нашите граждани ще бъдат много щастливи. Това посещение за нас представлява исторически момент, то потвърди голямото приятелство, желанието на приятелска България да помогне на Република Македония, каза още Заев.