събота, 8 юли 2017 г.

Любопитно: Няма кой да издаде паспорт на Елизабет II

Целият свят знае, че Британската Кралица е специална. Но вероятно малко хора подозират колко различен е нейният статут спрямо абсолютно всички граждани навсякъде по света. Защото тя е вероятно единственият английски поданик, който всъщност... не е поданик на Великобритания.

Елементарно - Кралицата просто няма паспорт и не притежава никакви документи за самоличност.

Нещо повече - тя няма право изобщо да притежава лична карта или паспорт, което не й е попречило да е посетила 116 държави по време на управлението си.

Това я прави вероятно единственият човек, който е пътувал по този начин по света.

Но причината да не притежава собствени документи за самоличност е доста интересна и тя изключва факта, че вероятно няма гранична служба по света, която да откаже достъп на Елизабет II в страната. Всъщност липсата на лични документи се дължи това, че всички паспорти във Великобритания се издават от нейно име.

А след като Кралицата представлява институцията, който издава паспортите, съвсем нормално е, тя да няма подобен, издаден от свое име.

Разбира се, статутът на Кралицата не се отнася до останалите членове на кралското семейство, включително принц Чарлз, принц Уилям, дукесата на Кеймбридж и кралските наследници, които са задължени да притежават документи за самоличност като всички останали британски граждани.

Всъщност има още някои неща, които Кралицата може да прави, а останалите простосмъртни - не.

Например тя може да помилва практически всеки престъпник, който сметне за добре, дори сериен убиец. Да, ако го направи тя ще опетни доброто си име, но няма кой да й попречи законово, ако пожелае.

Английската кралица също така не е длъжна да плаща данъци. Въпреки всичко Кралица Елизабет прави това доброволно.

Има още нещо, което британците не могат да правят, а Кралицата - може.

И то е да яде лебедово месо.

Това е много странно правомощие, но предвид факта, че лебедите на територията на Великобритания са собственост на монархията (това е мярка, която е създадена, за да ги предпазва от ловците, тъй като са били на изчезване) - е ясно, че няма кой да попречи на кралицата да похапне месото им.

Слава Богу, никой не е чувал Елизабет II да обядва с лебедови бутчета. И има и още едно "но" - всъщност Кралицата притежава единствено лебедите от порода "неми" - най-едрият вид подобни птици. И освен това е предотстъпила правото на още две частни компании, извън Двора, да отглеждат този вид лебеди.

Кралицата също така може да шофира без необходимост шофьорска книжка.

През годините Елизабет II се е възползвала с удоволствие от тази привилегия - всъщност тя може да шофира още от 1945-а година и винаги е споделяла, че много й харесва.

Но освен правомощия, Кралицата има и няколко забрани.

Кралицата е единствният човек във Великобритания, на когото му е строго забранено да стъпва в Камарата на Общините. Законът е измислен така, за да може да ограничи правомощията на монарха и да предпази демокрацията в случай на тирания.

Кралицата също така не може да заема каквато и да е общинска длъжност - и по никакъв начин не може да ръководи парламента.

Много хора смятат, че не притежавайки документи за самоличност, Кралицата не може да гласува. Всъщност, истината е, че няма закон, който да може да я ограничи по този параграф, но е и факт, че Елизабет II никога не се възползвала от това и никой не я е виждал да го прави. Във всички случаи, ако тя гласуваше, това би предизвикало държавен скандал.

Кралицата също така не може да бъде арестувана или подведена под отговорност за престъпления срещу държавата, тъй като всъщност тя представлява обвинителната власт.

Във всички случаи не е известно Елизабет II да е извършвала каквото и да е престъпление, което изобщо да изисква обсъждането на подобен казус.

Английската кралица също така не може по никакъв начин да смени своята религия.

Тя е глава на официалната християнска Църква на Англия. Всъщност, ако на нея й се прииска да стане будистка, например, на практика няма какво да я спре, но тогава нейното име би било премахнато като глава на църквата.

Това е само малка част от нещата, които правят Елизабет II един от най-специалните хора на земята. А това че е сред малкото останали монарси на земното кълбо, които наистина носят жезъл и корона, дори не го броим...

Фотофакт: Путин и Мелания

Мелания Тръмп и Владимир Путин, по време на официалната вечеря на страните от Г-20.

На тази дата: 8 юли 1876 г. Акробатката Мария Спелтерини пресича Ниагара по въже

1876 г. акробатката Мария Спелтерини пресича Ниагара по въже. 23-годишна италианка изпълнява номера няколко пъти, като дори минава по въжето, опънато над водите на водопада със затворени очи.

Първият опит на цирковата артистка е на 8 юли. Тогава стига от единия до другия край на въжето за единайсет минути. Поема си дъх и се връща заднишком за десет. Четири дни по-късно - на 12 юли, смелата Спелтерини повтаря акробатичния номер. Този път обаче е сложила на краката си кошници за праскови. Фурорът е пълен.

След седмица цирковата артистка поема по същия маршрут. За разнообразие завързва очите си. Отново извървява опасното трасе, без да обръща внимание на грохота под нозете й. Минават още три дни и Спелтерини пак е на въжето над Ниагара - с белезници на глезените и китките. Невъзмутимо пази равновесие пред очите на всички. Подвизите є са запечатани от обектива на фотографа Джордж Къртис и снимките й се появяват в пресата.

Вицове, юли 2017 г.

Гражданите на Хамбург приветстват участниците в Г -20

СмЕх/Таралеж/


Господи, а може ли да обърнеш нещата, а? Сутрин да ми се яде, а вечер да ми се спи!

***

Новини:
Вчера, на концерта на Веско Маринов, състоял се на Морска гара Варна, делфини изплуваха на брега и започнаха да спасяват хората.

***

Мъж свалил луната на любимата жена,а тя попитала :
-В друг цвят нямаше ли ?

***

Мъжът, който работеше като охрана в продължение на повече от десет години, може да решава кръстословица едновременно с двете си ръце.

***

- Докторе, разговарям със себе си.
- Нормално, вътрешен диалог.
- Да, но аз говоря на немски език. Не мога да разбера какво искам да кажа.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 7 юли 2017 г.

Българите в чужбина повече, отколкото в страната

Българите в чужбина са повече отколкото в страната ни. Извън пределите на България постоянно или по 5–6 месеца в годината живеят между 8 и 9 млн. души.

Това заяви председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев по бТВ. В момента има над 1000 организации на българите в целия свят, свързани със запазване на културата и идентичността, допълни той.

Най-много са нашенците в Германия и Испания. По официални данни в Германия има над 220 хил. наши сънародници, в Испания – над 140 хил. Извън тази официална статистика те са много повече, допълни Харалампиев. В Германия реално са около 370 хил. българи, а в Испания – около 220 хил, каза шефът на ДАБЧ. Във Великобритания официално живеят около 170 хил. българи, а реално – над 300 хил. души.

Само в Европейския съюз им над 1 млн. българи в момента, а в САЩ по официални данни са 300 хиляди, на практика много повече. 

В момента към Канада изтичат най-много българи като процент от мигриращите, обясни Харалампиев.

На тази дата: 7 юли 1983 г. Американската ученичка Саманта Смит лети до Съветския съюз по покана на генералния секретар на ЦК на КПСС

1983 г. американската ученичка Саманта Смит лети до Съветския съюз по покана на генералния секретар на ЦК на КПСС Юрий Андропов. След като Андропов става съветски лидер, големите американски вестници и списания поставят портрета му на кориците си, големи статии го описват в доста негативна светлина как завладява властта и какви са очакванията за нови заплахи в света.

По същото време в Европа и Северна Америка започват масови  антиядрени протести, очаква се телевизионното предаване на ABC за ядрена война със заглавие „Денят след утре”, който се очаква да бъде излъчен през ноември. Роналд Рейгън изоставя концепцията за „Разведряване на международните отношения” и предприема разгръщане на ракетите „Круз” и „Пършинг II” в Европа.

Статия с голяма снимка на Андропов в списание „Тайм” от ноември 1982 г. попада пред погледа на Смит. „Ако хората толкова се страхуват  от него - пита тя майка си, - защо някой не му напише писмо, за да го попита дали и той иска война?” „Защо не му напишеш ти?” - пита в отговор майката Джейн. И… Саманта пише.

През ноември 1982 г., когато момиченцето е пети клас, тя пише на съветския лидер Юрий Андропов, опитвайки се да разбере защо отношенията между Съветския съюз и САЩ са толкова напрегнати:

Скъпи г-н Андропов,
Името ми е Саманта Смит. На десет години съм. Поздравления за новата ви работа.
Загрижена съм за Русия и Съединените Щати да не влязат в ядрена война. Вие за война ли сте или не?
Ако не сте, моля кажете как ще помогнете да няма война. На този въпрос не сте длъжен да отговаряте,
но бих искала да знам, защо искате да завладеете целият свят или поне нашата страна.
Бог е направил света за нас да живеем заедно в мир, а не да воюваме.
Искрено Ваша,
Саманта Смит

Тя дълго чака отговор, но той все не идва. Тогава тя пише второ писмо до посланика на СССР във Вашингтон Добринин, в което пита все пак ще получи ли отговор или не. След месец - на 25 април 1983 г., Саманта неочаквано е извикана при директора на училището, който разтреперан й казва: „Иди си у дома. Имаш писмо от мистър Андропов”.

Писмото й вече е публикувано в съветския вестник „Правда”, а в отговора си Андропов пише:

Скъпа Саманта,
Получих писмото ти, както и много други, които пристигат тези дни от твоята страна и от други страни.
Струва ми се - като съдя по писмото ти,- че ти си смело и честно момиче като Беки, другарчето на Том Сойер от прочутата книга на твоя съотечественик Марк Твен. Всички момчета и момичета в нашата страна знаят и обичат много тази книга.
Ти пишеш, че си много обезпокоена дали няма да избухне ядрена война между нашите две страни. И питаш правим ли нещо, за да не позволим на войната да избухне.
Твоят въпрос е най-главният от онези, които вълнуват всеки човек. Ще ти отговоря на него сериозно и честно.
Да, Саманта, ние в СССР се стараем да правим и правим всичко, за да няма война между нашите две страни, за да няма изобщо война на земята. Така иска всеки съветски човек. Така ни учеше великият основател на нашата държава Владимир Ленин.
Съветските хора добре знаят колко ужасна и разрушителна е войната. Преди 42 години нацистка Германия, която се стремеше към господство над целия свят, нападна нашата страна, опожари и разруши хиляди и хиляди наши градове и села, изби милиони съветски мъже, жени и деца.
В тази война, която завърши с победа за нас, ние бяхме в съюз със САЩ, заедно се борихме за освобождението на много народи от нацистките завоеватели. Надявам се, че ти знаеш това от уроците по история в училище. И днес ние много искаме да живеем в мир, да търгуваме и да си сътрудничим с всички свои съседи на земното кълбо - и с далечните и с близките. И разбира се, с такава велика страна като Съединените американски щати.
И Америка, и ние имаме ядрено оръжие - страшно оръжие, което може за един миг да убие милиони хора. Но ние не искаме то да бъде употребено когато и да е. Именно затова СССР тържествено, пред целия свят обяви, че никога, никога! - няма да употреби пръв ядрено оръжие срещу никоя държава. И изобщо ние предлагаме да бъде прекратено по-нататъшното му производство и да се пристъпи към унищожаване на всичките запаси от него на земята.
Мисля, че това е достатъчен отговор. На втория ти въпрос: „Защо искате да завоювате целия свят или най-малкото САЩ?” ние не искаме нищо такова. Никой в нашата огромна и прекрасна страна - нито работниците и селяните, нито писателите и лекарите, нито възрастните и децата, нито членовете на правителството - не иска нито голяма, нито „малка” война.
Ние искаме мир - ние имаме какво да правим: да отглеждаме жито, да строим и изобретяваме, да пишем книги и да летим в Космоса.
Ние искаме мир за нас и за всички народи на планетата. За нашите деца и за теб, Саманта.
Каня те, ако родителите ти те пуснат, да посетиш нашата страна на едно прекрасно място през лятото. Ще разгледаш нашата страна, ще се срещнеш със свои връстници, ще посетиш международния детски лагер „Артек” край морето. И сама да се убедиш: всеки в Съветския съюз е за мир и дружба сред хората.
Благодаря ти за писмата. Желая ти всичко най-добро през младия ти живот.
Ю. Андропов

Последвалите събития започват с интервю на Смит, водено от Тед Копъл и Джони Карсън, и с многото други предавания на големите новинарски мрежи в Америка.

На 7 юли 1983 г. Саманта Смит отлита за Москва заедно с родителите си и прекарва две седмици като гостенка на Андропов. По време на визитата си тя посещава Москва и Ленинград, прекарва известно време в Артек, най-големия съветски пионерски лагер, разположен до град Гурзуф на Кримския полуостров.

Андропов вече е сериозно болен и не се среща лично с нея, но успяват да разговарят по телефона. Саманта Смит пише в книгата си, че в Ленинград тя и родителите ѝ са били изумени от гостоприемството на хората и с вниманието, с което ги удостояват.

В Артек тя избира да остане със съветските деца, вместо да се възползва от предложената й отделна стая. За улеснение в общуването учителите и децата, които говорят английски, са събрани да живеят в сградата, в която тя е отседнала. Настанена в стая с още девет момичета, Саманта прекарва времето си в плуване, разговори, учене на руски песни и танци.

Медиите следват всяка стъпка - снимки и статии за нея са публикувани във водещи руски вестници и списания, за пътуването й и след това. Когато на 22 юли 1983 г. Саманта се завръща в САЩ, пристигането й е отпразнувано от хората в щата Мейн.

Тя се превръща в политически и миротворчески активист, заради нея се появява терминът „детска дипломация”. През 1984 г. Саманта води специално детско предаване на компания Дисни, посветено на политиците, където интервюира няколко кандидата за президентските избори през 1984 г.

Вицове, юли 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Въпрос към възрастен хижар:
- Има ли wifi тука?
- Не, миналата седмица пръскаха!

***

В Психиатрията, който пръв облече бялата престилка – той е докторът.

***

Баба ми е твърдо убедена, че ако 50 пъти повтори "Ало" с различна интонация, връзката ще се възстанови.

***

Два коня си говорят. Единият казва: - Хайде да се преместим на другата поляна. А другият отговаря: - Шшт конете не говорят!

***

- В началото рибата беше зачеркната в менюто, после, когато ми донесохте десерта, тя отново се появи. Какво означава това? - пита клиент сервитьора.
- А, господинът, който току-що си тръгна, върна своята порция обратно.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 6 юли 2017 г.

Източник на радиация открит в гараж във Варна! Видео

Източник на радиация е открит в гараж на бул. „Сливница“ във Варна, предаде радио „Фокус“. От Областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че са реагирали на сигнал, постъпил малко след полунощ на тел. 112. След извършено контролно замерване от служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е установен материал, който излъчва радиация.

Намерена е кутия, в която е съхраняван уред, наречен дефектоскоп. Той съдържа изотоп иридий 192 в ампула от обеднен уран. Предполага се, че уредът е на представител на фирма, занимаваща се с лъчеви измервания.

Според експертите остатъчна радиация няма да има. Такава не е имало извън гаража, защото излъчваната радиация е била непосредствено до уреда. Извън помещението такава не е засечена.

От полицията уточниха, че органът, който може да определя как трябва да се съхранява, при какви условия и кой може да съхранява или да пренася такива материали и вещества, както и да каже какви са те, е Агенцията за ядрено регулиране. Компетентният орган е сигнализиран незабавно.

Потребител, станал свидетел на проверката тази нощ, публикува видео в YouTube:



Фотофакт: Животът около нас

Любопитно: Любовните мотели на Куба: Държавна услуга за двойки без терен

Кубинските власти решиха да подпомогнат сексуалния живот на гражданите като възродят верига от държавни мотели, в които стаите могат да се наемат почасово. Надеждата е това да помогне за разнообразния любовен живот на кубинците, съобщи официозът "Трабахадорес" в понеделник, 3 юни.

Така наречените "posadas" или "любовни мотели", които осигуряват на двойките стаи под наем за около час, са доста често срещани в миналото на Хавана. До 90-те години на 20-и век те са били нормална част от живота в града, след което са превърнати в домове за пострадалите от природните бедствия.

В Хавана не е лесно да получиш нужното уединение с половинката си, тъй като много семейства живеят заедно. Представители на различни поколения и дори бивши съпрузи споделят общи жилища, заради ограничени финансови възможности и пренаселеност.

Ето защо на все повече граждани се налага да се впускат в актове на интимност по паркове, градинки, тъмни участници, стълбища и други публични места.

Предлагайки достъпна алтернатива, държавата цели да прекрати практиката хората да правят любов на обществени места и да предложи уединение на двойките, които трудно откриват такова в настоящите условия на живот в страната.

Първият мотел, който предстои да отвори врати, ще се намира в столицата Хавана и ще предлага 16 стаи с бани.

Алфонсо Муньос Чанг, директор на компанията, която отговаря за откриването на новия мотел, казва: "Целта ни е да възстановим тази обществена услуга, която има огромно социално значение и в крайна сметка може да бъде и доходоносна."

Първият любовен мотел в католическа Куба се появява в Хавана в края на 19 век. В началото на 70-те години на 20 век пък вече има около 60 такива места само в столицата.

В края на миналия век всички такива мотели са затворени заради "икономически затруднения". Ето обаче, че днес необходимостта те отново да станат част от живота в Куба ги възражда.


На тази дата: 6 юли 1990 г. Петър Младенов подава оставка, заради фразата „По-добре е танковете да дойдат”

1990 г. Петър Младенов подава оставка след обществен натиск, заради изречената фраза „По-добре е танковете да дойдат”. През 1989 г. Младенов, заедно със своя състудент и приятел Андрей Луканов и с помощта на Добри Джуров и Станко Тодоров, организира вътрешнопартийния преврат, довел до отстраняването на Тодор Живков от партийното ръководство на пленум на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г.

Оглавява партията като неин генерален секретар до промените в Конституцията (с отпадането на клаузата за „ръководната роля на БКП” и въвеждането на забрана за държавния глава да бъде член на ръководството на партия) през април 1990 г.

Заменя Тодор Живков също и като председател на Държавния съвет на 17 декември 1989 г. След промяна на Конституцията на 3 април 1990 г. Държавният съвет е разформирован и той е избран за председател (президент) на Републиката.

Според разпространен от опозицията видеозапис обаче по време на протестния митинг от 14 декември 1989 г. изрича фразата „По-добре танковете да дойдат”. След публични протести на опозицията през лятото на 1990 г. той се оттегля от поста (и от активния политически живот) на 6 юли 1990 г., като до смъртта си продължава да твърди, че записът е манипулиран.

Умира на 31 май 2000 г. след продължително заболяване. По разпореждане на президента Петър Стоянов е погребан с държавни почести като бивш държавен глава.

Вицове, юли 2017 г.

Руска плажна мода - 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Скандал между пияни блондинки в дискотека:
- Виж се, ма - на крава приличаш!
- Пък ти и на крава не приличаш!
- Кой? Аз ли не приличам?

***

- Защо стоиш толкова дълго в морето?
- Осолявам сланината.

***

Тествахме ансансьора след ремонта.... Спира между етажите, но може да се излезе от кабината. ...На четните етажи с изпълзяване, на нечетните с набиране...

***

- Защо спиш със съседката от първия етаж?
- Защото от нейния балкон най-лесно се скача!

***

Защо когато разговаряш с Бог, това се нарича молитва, а когато Бог с теб - шезофрения?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 5 юли 2017 г.

Гражданско кафе пред ЦУМ

Инициативата „Правосъдие за всеки” организира в четвъртък сутринта от 8:45 в градинката пред Централна баня (днес Музей на София) „Гражданско кафе пред ЦУМ без болтове”. За целта има специално създадено събитие във фейсбук, където са публикувани въпросите за предстоящата „открита гражданска дискусия”:

„- Защо ЦУМ-гейт има, но разследване за него НЯМА?!

- Трябва ли да има граждански контрол върху дейността на Висшия съдебен съвет, като управляващ орган на съдебната власт, за да се установи и възможност за контрол на дейността на Главния прокурор от Обществото?

- Има ли намерение ВСС да изпълни препоръките на Европейската комисия за привеждане на съдебната система и в частност Прокуратурата в съответствие с добрите европейски практики?”
Това е втората гражданска акция, в която болтовете са лайтмотив. Преди седмица граждани поставяха болтове пред входа на сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод за протеста бе включването в дневния ред на точка, която да разгледа подаден от „Блиц” сигнал срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

На тази дата: 5 юли 1946 г. Луи Реар представя първите бикини по време на Седмицата на модата в Париж

1946 г. французинът Луи Реар представя първите бикини по време на Седмицата на модата в Париж. Тогава красавицата Мишелин Бернардини разхожда първите бикини на ревю на бански в един от плувните комплекси.

Десетки кореспонденти отразяват дефилето. Отвъд океана оскъдното облекло предизвиква истински шок, защото било твърде скандално за вкусовете на добродетелните американки.


В същото време в следващите месеци Мишелин получава над 50 000 писма от почитатели.
Любопитен факт е, че тя не е професионална манекенка. Бернардини е стриптийзьорка в „Казино дьо Пари”, но по онова време била и единствената дама, откликнала на офертата на Реар да представи измислените от него бански.

Мишелин Бернардини
Ефектът на модното откритие е сравним по мощност с взрива на американската атомна бомба на едноименния атол в Тихия океан. Реар кръщава бикините именно на острова, станал полигон за атомна бомба. Очакванията му се оправдават и младото следвоенно поколение, жадно за свобода и свежи емоции, се влюбва в сексапилните „половинки”. Той наел самолет, който изписвал в небето „Бикините - по-малки от най-малкия бански костюм в света”.

Всъщност първите модели бикини са повече от консервативни: долнищата са дълбоки и задължително над пъпа, горнищата покриват бюста изцяло. Целомъдреното начало е последвано от не една и две екстравагантни идеи на различни модни дизайнери - появяват се бански от пера.

Любопитен факт е, че бикините имат още един „създател”. Той също е французин - Жак Хеим, и държал магазинче на крайбрежната улица в Кан, където започнал да продава измислени от него бански от две части. Нарекъл костюма си „Атом”, подчертавайки така малкия му размер.

Вицове, юли 2017 г.

Сега разбрах колко модни дрехи съм изхвърлил...

СмЕх/Таралеж/


Решавайки кръстословица, осмокласникът Венци се замисли над "Дарът на Бог за Адам" с три букви. В интерес на истината, Ева беше последното, което му хрумна!

***

Затруднява ли ви въпросът? - пита професорът по трудово право.
- Никак, господин професор - отговаря студентът. - Затруднява ме отговорът.

***

Времената се менят… Ако някога крадяхме череши от нашите съседи, то сега крадем Wi-Fi от тях…

***

Баба чака пред кабинета на кардиолога. Излиза лекарят и пита:
- Вие за ЕКГ бяхте, нали?
- Не, не, аз съм си за БСП!

***

Обява:
- Млада, красива, умна, сексапилна, умея да готвя, глава не ме боли! Не търся никого, само се хваля!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 4 юли 2017 г.

Борисов и патриотите обсъждат коалицията, след като Симеонов се закани на Домусчиев

Премиерът Бойко Борисов и съпредседателите на „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров провеждат среща за коалиционните политики в сградата на Министерски съвет.

Това каза пред журналисти преди срещата председателят на парламентарната група на патриотите Волен Сидеров.

По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов се оплака, че е поставил въпрос пред Борисов, като не е получил отговор. Става въпрос за приватизацията на Български морски флот. Симеонов заяви, че повторно ще постави въпроса на заседание на Министерския съвет.

Симеонов се оплака действията на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и нейния началник инж. Милка Гечева, за която заяви, че ще поиска оставката ѝ.

"Не особено безсилен, а по-скоро саботиран се чувствам. Но аз не се отказвам лесно, първо. Второ - аз искам да напомня на нашите партньори, че все пак ние не сме от ГЕРБ. Ние сме самостоятелна политическа сила, която не е влязла в управлението, за да заеме определени постове и за да се кипри на тях и да се снима по коктейлите", заяви Симеонов.

"Дъщерята и жената на зам.-главния мюфтия ни наричаха ку*ви и боклуци"

Непълнолетните момичета, които бяха обвинени, че са нападнали дъщерята на зам.главния мюфтия у нас, твърдят, че са били провокирани и обиждани от семейството на Бирали Бирали. Това разкаха двете девойки, пожелали анонимност, пред "Господари на ефира".

"Прибирахме се с моята приятелка и минавайки покрай паркинга и една жена с две деца, чухме подхилквания, шушукания и обиди по адрес на облеклото ни", разказаха момичетата. Те са били облечени с потници и къси панталонки.

Сред обидните квалификация по адрес на двете момичета имало и думи като "ку*ви" и "боклуци".

Едно от момичетата попитало има ли проблем, а след това към тях се приближила и дъщерята на зам.главния мюфтия, която разбила устата на девойката. За това тя има медицинско свидетелство.

В спора минути по-късно се включил и самият Бирали Бирали, който, по думите на момичетата, им казал: "Ако докоснеш някой от семейството ми, аз лично ще се саморазправя с теб, дали ще е с бой, или по друг начин, ще реша аз."
Родителите на момичетата са възмутени, но и притеснени от заплахите на Бирали. Двете момичета са били арестувани, докато другите, замесени в инцидента, са били на свобода.

Според родителите на камерите се вижда как двете момичета подминават семейството на Бирали, а след това се връщат към колата им на паркинга, явно провокирани от обидите.

"Не може едно религиозно лице да се държи по този начин. И това, че те имат някакво специално облекло, не значи, че трябва да го налагат на другите", каза бащата на едно от момичетата.

На тази дата: 4 юли 1961 г. Ядрена авария в Съветската подводница К-19

/Таралеж/ 

1961 г. Съветската подводница К-19 търпи ядрена авария. К-19 е първият съветски подводен атомен ракетоносец. Осем члена на екипажа умират в рамките на три седмици, получили чудовищните облъчвания от 6400 до 629 рентгена.

Строежът на 114-метровата подводница започва на 17 октомври 1958 г., а Държавната комисия подписва акта за приемането й на 12 ноември 1960 г. Подводницата притежава три ядрени ракети Р-13 (мощност 1 мегатон) и 20 торпеда. Способна е да плава автономно 50 дни и да измине 30 000 мили (над 55 000 км). Потапя се на дълбочини до 300 м.

При връщане в базата след участие в учението „Полярен кръг” на 70 мили от остров Ян Майен (между Гренландско и Норвежко море) аварира десният ядрен реактор. В 4.00 ч. в подводно положение и работа на двата реактора на мощност 35% вахтеният командир на групата за дистанционно управление на реакторите открива по контролния прибор падане на налягането в 1-ви контур на охлаждането на кърмовия реактор. Веднага е изключена аварийната защита на реактора.

В 4.22 ч. подводницата излиза в надводно положение и продължава движението си с вала на левия борд. След 30-40 минути от началото на аварията бързо започва да нараства гама активността. Положението допълнително се усложнява от повредената антена на радиостанцията. Оказва се, че при дългото плаване и пробиването на ледените блокове при изплаване тя е счупена и подводницата остава без връзка с брега.

Към 7.00 ч.е направен опит за аварийно промиване на реактора чрез магистралата за въздухоотделяне, обаче шлангът веднага се скъсва. Поредният опит за създаване на циркулация в 1-ви контур с помощта на главната циркулационна помпа довежда до нейното излизане от строя.

С героични усилия след монтиране на авариен тръбопровод отново е сглобена аварийна схема за обливане на реактора. Така температурата в активната зона към обед е снижена от 400 градуса до 330. Осмината членове на екипажа отлично са разбирали, че извършват саможертва.

В резултат от разхерметизацията на реактора и извършваните ремонтни дейности, а така също при източване на водата от реакторния отсек, радиационната обстановка на подводницата рязко се влошава, замърсяването се разпространява по целия кораб. Моряците, които не са заети със спасителните работи, са изкарани на горната палуба.

С помощта на радиопредавател с малък обхват К-19 изпраща сигнал за бедствието. Една от последните радиограми на командира капитан 2-и ранг Николай Затеев към брега е за разрешение личният състав да напусне авариралата подводница, но не получава отговор. В замяна на това в радиограмите бреговото командване дава съвети на облъчените моряци да се дават плодове, сокове, зеленчуци, но нищо от това не е в наличност на борда.

Командирът самостоятелно взема решение за евакуация на екипажа. Възниква обаче конфликт. Неколцина офицери застават срещу командира си Затеев заради решението му да потопи лодката и да евакуира екипажа на остров Ян Майен. В сложната ситуация той трябва да вземе твърди мерки, за да избегне избухването на бунт на борда на подводницата.

На аварийния сигнал се отзовават командирите на две дизелови подводници - С-270 и С-159. На своя отговорност и без разрешение от бреговото командване капитан 3-и ранг Жан Свербилов незабавно напуска района на учението и се насочва към бедстващата подводницата в условията на заформяща се буря.

За евакуацията спомага светлата полярна нощ. Денонощие след началото на аварията, около 4.00 ч. сутринта, болните и свободните от наряд моряци са прехвърлени на подводницата С-270, след това на С-159, а накрая се оказват на ескадрен миноносец. В случай на поява на чужди кораби и проявяване на интерес от тяхна страна, К-19 е подготвена за потопяване с две бойни торпеда.

При разследването на специалната правителствена комисия нередности в действията на екипажа и командира не са открити. Комисията установява, че причината е дребна на пръв поглед повреда - нарушена връзка между две тръби в първи контур на реактора.

Подводницата К-19 е взета на буксир и извлечена до базата й. Във ВМФ се оформя мнение тя да не бъде ремонтирана, но членовете на екипажа не се съгласяват. По собствена инициатива те педантично я дезактивират, като мият ръчно всеки квадратен сантиметър в продължение на половин година. След това в средата на декември е избуксирана в Северодвинск.

С правителствено решение от 30 януари 1962 г. е дадена за възстановителен ремонт със замяна на реакторния отсек. Освен това ракетите са заменени с по-модерните Р-21. На 15 октомври 1963 г. е спусната отново на вода. През следващите години изпълнява множество бойни дежурства с изпълнение на ракетни и торпедни стрелби.


Вицове, юли 2017 г.

Товарен транспорт, Индия.

СмЕх/Таралеж/


Един строител паднал от скелето. Около него се събира тълпа, а от скелето викат:
- Ей, извадете му ръцете от джобовете! Трябва да мине за трудова злополука...

***

Майката:
- Ако не си изядеш супата, ще викна Баба Яга! Да знаеш!!
Дъщерята:
- А ти пък, да не мислиш, че тя ще я изяде!?

***

Не съм гледала българско порно с медицински сестри, но съм убедена, че през цялото време, вратата ще се отваря от някой, който е "само да попита"...

***

Кокошката снесла петкилограмово яйце. При нея изпращат репортер от местния вестник.
- Как стана това? - Тайна. - Какви са бъдещите ви планове? - Да снеса шесткилограмово яйце. След това репортерът задава въпроси на петела: - Как стана това? - Тайна! - Какви са бъдещите ви планове? - Да счупя главата на щрауса!

***

На входа на стадиона: - Момченце, откъде имаш толкова скъп билет? - Татко го купи. - А той къде е? - Вкъщи, търси билета...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 3 юли 2017 г.

Демонтажът на паметника пред НДК започна

Паметникът пред НДК от днес заживява своите последни дни. В понеделник сутринта
край монумента бе вдигнат кран, с който постепенно ще бъдат свалени елементите на творбата. Денят е дъждовен, но това видимо няма да попречи на Столична община да демонтира руините на монумента.

Необичан от тоталитарната държава, която го построи, наричан от софиянци с най-неласкави прозвища, днес започна началото на края на този паметник. „Софинвест“ има за задача „цялостен демонтаж на монумента и преместване на художествените скулптурни елементи на архитектурно-художествения синтез „1300 години България“. До 30 дни грамадата от бетон и стомана ще бъде изнесена от градината пред НДК. Статуите ще бъдат поставени в Националния исторически музей.

Свидетели на демонтажа днес са неколцина минувачи. Сред тях има две холандки – разбирайки какво се случва, те се съгласяват с начинанието, коментирайки, че остатъците от този паметник никак не са естетични в красивия парк наоколо. В защита на монумента се проведе протест на 21 юни, посетен от не повече от 50 човека; дни по-късно – на 27 юни – 100-тина души се събраха, за да направят жива верига около произведението, както и блокада на „Патриарха“ и „Витоша“. И на двете прояви не присъства авторът на паметника, Валентин Старчев.


Какво се случва със сайта на БГ председателството?

Във връзка с критиките в социалните мрежи към сайта на бг председателството на ЕС от компетентното министерство обясниха, че в момента такъв интернет портал няма.

Ако напишете в Google: Бг председателство, ще ви излезе http://www.eu2018bg.bg. На този адрес ще бъде интернет порталът на няколко езика. Но от октомври-ноември. В момента на адреса е сайта на Министерството за българското председателство.

От министерството уверяват, че съвсем скоро ще стартира обществена поръчка за изработване на сайта, има направени специални проучвания, съгласувани с редица експерти, включително от Брюксел. От ведомството на Лиляна Павлова обещават, че порталът ще отговаря на всички изисквания за такъв сайт, защото има строги правила, и България не може да импровизира. Страницата ще бъде защитена от кибер атаки и натоварвания.

Реакцията на министерството на бг председателството дойде след критики в социалните мрежи от страна на бившия сътрудник на Румяна Бъчварова, експерт по електронното правителство Божидар Божанов и Илия Лингорски, бивш зам.-министър на финансите по времето на царя.

„Признавам, не намерих нищо и на страницата с бюджета на председателството ни, но заедно с колегите и гостите от другите страни (които знаят български, естествено) ще намерите лесно информация и списък на кодовете за разплащнията към бюджета в СЕБРА като знак за Открито управление" - пише Илия Лингорски. Той иронизира възможността да се подаде сигнал за корупция още на титулната страница - „веднага с големи букви под календара на събитията, в който няма събития". „Сигурно това е и основната идея за брандинг и идентичност на нашата страна" - заключава Лингорски.

Божидар Божанов преди година и нещо като част от техническата работна група за председателството на ЕС  е предложил сайтът да стане с отворен код или „поне да го направят да се индексира от Google." „Година по-късно -  пише Божанов във Facebook, - сайтът (http://eu2018bg.bg/) продължава да НЕ се индексира от Google. Вярно е, че имаме повече поводи да се скатаваме, отколкото да се показваме. Ама елементарни работи..."

Но да хвърлим един бърз поглед към нашите предшественици от тройката на председателството - Естония - на www.eesistumine.ee/en. Ориентираш се бързо и намираш всичко, което ти трябва - на английски език. Детайлно са описани и ползите за Естония от председателството - видимост, имидж, туризъм, образование. От министерството за бг председателството обясняват, че и естонците си пуснали сайта едва преди няколко дни.

От самия сайт също става ясно, че това  всъщност е страницата на министерството за бг председателството. Особено от една от последните новини. „Интернет страницата на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 вече може да бъде намерена и на адрес www.bg-eupresidency.gov.bg Цялата информация ще е достъпна и на www.eu2018bg.bg до октомври 2017 година. Тогава на www.eu2018bg.bg ще можете да намерите официалния портал на Българското председателство на български, английски, френски и немски език".

Това съвпада и със срока за напълно функциониращ интернет портал на бг председателството, който е ноември 2017 година, така че настоящият сайт вероятно може да се счита за пробен. А истинският, който ще отговаря на всички изисквания - тепърва предстои.

Управляващият Сидеров: Бъдещето на Европа е в „евразийски проект“

Волен Сидеров, лидер на "Атака“, част от формацията на Обединените патриоти в коалиционно управление с ГЕРБ, потвърди възгледите си, че според него бъдещето на Европа е в „евразийски проект“, а членството в ЕС и НАТО е редно да се подложи на анализ.

Той каза това в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ като добави, че не е проблем да е в идейни различия с управляващата партия. Според Сидеров външната политика на САЩ е опасна, особено в Близкия изток, а отношенията на България с Турция трябва да са прагматични, защото тя е геополитическа сила. 

На тази дата: 3 юли 1944 г. Англо-американската авиация бомбардира Русе и село Чупрене

3 юли 1944 г. по време на Втората световна война англо-американската авиация бомбардира Русе и село Чупрене.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война, от пролетта на 1941 г. до есента на 1944 г. които имат характер на реални бойни действия.

На 12 декември 1941 г. Великобритания първа обявява война на Царство България, едва на другия ден принудено от това Царство България, не можеики да направи друго, формално да отговори със същото.

Въпреки че България не участва в никакви бойни действия и винаги категорично отклонява такива искания на Германия, тя е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко е засегната София.

Ударени са най-вече граждански обекти, като:  Александровска болница (напълно са разрушени южните болнични крила заедно с лекарите в тях), Сиропиталището Цар Борис I (напълно разрушено в 1944г.), Народния театър (тежко засегнат), Голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Първа евангалска църква на ул. "Солунска" (напълно унищожена на 10 януари 1944 г.), Католическата Катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30.03.1944 г.), Руската църква Свети Николай (пряко бомбено попадение), Църквата от ХІ век Свети Спас (напълно унищожена в 1944 г.),
Средновековния храм Свети Николай построен от Севастократор Калоян в 1260г. оцелял през 5 вековното турското робство (почти напълно разрушен на 30 март 1944 г.), Църквата Свето Преображение Господне (напълно унищожена на 10.01.1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30.03.1944 г. изгарят 40 000 тома книги), Народната библиотека и
Архивът на Българското Възраждане (напълно унищожени в март 1944г.), Библиотека на Столичната Митрополия, новопостроена унищожена заедно с всички книги и стари документи в нея (на 10.01.1944 г.) Синодалната палата - по време на тази бомбардировка в сейфа й изгаря и оргинала на фермана за създаването на Българската екзархия (1944 г.).

Духовната академия (тежко засегната, разрушена е централната част на юг, изгорен е купола на храма вграден в нея), Софийският университет "Свети Климент Охридски", Художествена академия, Руският лицей, Френското католическото училище, Католическо училище "Санта Мария" на францисканците, Софийско епархийско свещеническо братство, Немското училище за деца до Немската евангелска църква и самата тази църква, Италианската кралска гимназия,Софийската духовна семинария в кв. Лозенец, Министерството на Народната просвета просвета (напълно разрушено на 10.01.1944 г.).

Държаното Механо-електротехническото училище, Фелдшерското училище, III Девическа педагогическа гимназия, III Мъжка гимназия, V Софийска прогимназия, VII Мъжка Прогимназия, Основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" (сринато до основи в 1944 г.), Народният Археологически музей, Националният етнографски музей, Националният Природо-научен музей, Общинският музей, Домът на изкуството и печата, Художествената палата - фактически националната художествена галерия тогава, Софийската филхармония - Зала България, Паметника на Незнайния войн, (тежко увреден в 1944г., днешния е построен на празното място в 1981г.), Руски паметник е бомбардиран и повреден, във Враца - Държавно стопанско и тъкаческо училище (напълно разрушено на 24 януари 1944г.) Дори Бирената фабрика на братя Прошек е бомбардирана и тежко разрушена.

Зоологическата градина пострадва много, животните умират или са ранени в клетките им, а немалко от останалите разбягали се обезумели трябва да бъдат застреляни. Взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център на София, Скопие, Враца, Дупница. 

На цялата българска територия и контролираните земи убити, безследно изчезнали и починали следствие бомбардировките са 4208 души, тежко са ранени 4744, или при съвсем непълна отчетност общо жертвите убити и ранени са не по-малко от 8952 българи, към половината от тях - в София където, в най-лютия студ, от нападателите са разрушени 12 657, предимно жилищни, сгради.