събота, 22 юли 2017 г.

Пропагандата на Кремъл доста забавлява: "НАТО - наследници на нацистите, оцелели във войната"

Пропагандата на Кремъл и подопечните му медии понякога доста забавлява, дори когато става дума за прекия интерес на Русия - например в Украйна и Балтийските републики. Те са и сред любимите теми на тези "информационни" канали.

И през последната седмица в европейския седмичен дайджест за пропаганда и фалшиви новини на мрежата  ЕU East Statcom Task Force има занимателна история - как, видите ли, украински войници принесли в жертва на "славянски богове" местен жител в Донбас. За по-голяма "достоверност" е измиселено и в кой полк се е случило това, а на всичкото отгоре има и илюстрация - как войник "яде" човешка ръка... Историята като от филм бе разпространена от Sputnik и още няколко прокремълски медии, но се оказа, че ... тя наистина е от филм. Или поне снимката - тя е кадър от фантастична руска кинолента, излязла през 2008 г. и озаглавена "Ние от бъдещето". На английски език заглавието е преведено и като "Black Hunters" ("Черните ловци")

През седмицата имаше и съобщения в прокремълски медии как популярните играчки "спинър" са инструменти на опозицията срещу властите в Русия - също доста забавна история.
Дали и колко хора наистина се връзват на подобни "съобщения" няма как да се изчисли,... особено ако понякога гледат кино - руска продукция, например.

Кремъл обаче определено "се върза" сериозно на видео, разпространено преди дни в официалния канал на НАТО в платформата за видеообмен YouTube, показва анализът на европейката мрежа за разкриване на руска пропаганда в Европа. Става дума за кратък филм, посветен на "Горските братя" - партизански отряди в Балтийските страни Литва, Латвия и Естония, които се бодят срещу окупацията от СССР, след като "Червената армия" отблъсква войските на Хитлер по време на Втората световна война.

В трите европейски и натовски страни "Горските братя" се почитат като национални герои.
Във филмчето има разкази от участници в събитията от онова време. Но тази част от историята никак не се нрави не просто на прокремълските медии, но и на официалните руски власти. По-скоро - високопоставени държавници в Русия зададоха тон, а зависимите от Москва медии започнаха да ретранслират, повтарят, преувеличават и украсяват историята през изминатала седмица.

Най-цветист бе вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин. В туитър той съобщи с цялата сериозност на поста си:

"... В лицето на НАТО ние си имаме работа с наследниците на онези сподвижници на Хитлер, които оцеляха във войната."
Говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова продължи в същия дух във фейсбук, наричайки видеото за "Горските братя" "изопачаване на историята, която НАТО разпростанява умишлено, за да принизи резултатите от Нюрнбергските процеси".

А прокремълските медии не просто подеха "правилната линия" на реакция. А буквално заляха ефира и изданията с повтаряне на тезите от Кремъл, показва анализът на европейската мрежа срещу пропагандата. Дмитрий Киселков - началинк на държавната международна медийна агенция "Русия сега"  - единственият руски журналист със забрана да влиза в ЕС, дори стига дотам, че да нарира партизаните в Балтийските страни "членове на СС, отговорни за смъртта на стотици хиляди евреи".

Реакциите срещу опорните точки на Кремъл също не закъсняха този път - Външното министерство на Литва побърза да припомни на руснаците безспорния исторически факт за подписването на пакта "Молотов-Рибентроп" и нападението над Полша. Припомня се още, че "нацистите", които Москва така обича да привижда навсякъде, където им е необходима агресивна пропаганда, са победени и капитулирали още през 1945 г. А съпротивата на "Горските братя" срещу съветската окупация продължава до 1953 г.


Събориха 16 незаконни къщи в ромския квартал на Асеновград

16 незаконни постройки в ромската махала в Асеновград бяха съборени, съобщи кметът Емил Караиванов.

Екипи на общината, МВР, EVN, пожарната и Спешна помощ са били на мястото преди началото на разрушаването. Постройките са били съборени принудително.

Текат процедурите за следващите 17 постройки.

Акцията в Асеновград идва след многобройни протести, започнали след конфликт на гребна база в града. В края на юни се сбиха деца, трениращи гребане и роми. След боя на протестите в града отидоха рокери и футболни фенове. В отговор правителството обеща събаряне на незаконни постройки и подучастък на местната полиция в ромската махала.

На тази дата: 22 юли 1934 г. Агенти на ФБР застрелват банковия обирджия Джон Дилинджър

1934 г. агенти на ФБР застрелват гангстера Джон Дилинджър. Прочутият американски банков обирджия и гангстер е убит при излизане от кино в Чикаго.

Дилинджър е роден на 22 юни 1903 г. в Индианаполис в семейството на бакалин. Майка му умира точно преди четвъртия му рожден ден и с възпитанието на малкия Още в училище малкият Джон постоянно се замесва в неприятности - побои, дребни кражби, тормоз на по-малките ученици. Баща му в опит да отклони сина си от „лошото влияние на големия град” мести семейството си в Муурсвил, Индиана, но въпреки спокойната провинциална среда, поведението на Дилинджър не се променя съществено.

През 1922 г. е арестуван за кражба на кола. Началото на Великата депресия през 1929 г. съвсем намалява свободните работни места и безпаричието тласка Дилинджър и неговия приятел Ед Сингълтън към въоръжен грабеж. Двамата обират местна бакалия и задигат общо 120 долара. На следващия ден са заловени и Дилинджър по съвет на баща си се признава за виновен. Осъден е на 10 до 20 години затвор.

Дилинджър изтърпява присъдата си в щатския затвор на Индиана в Мичиган сити. Там се сприятелява с известни банкови обирджии, които подробно му разкриват тайните на занаята и дори планират съвместни акции, когато излязат навън.
Дилинджър е освободен на 10 май 1933 г. и веднага се заема с реализацията на плановете си. На 22 септември обира първата си банка в Блъфтън, Охайо. В следващите месеци Дилинджър и неговата банда обират повече от дузина банки, събирайки по неофициални данни над 300 000 долара.

ФБР обявява Дилинджър и бандата му за „обществени врагове номер 1” и сформират специален екип за залавянето им. Примката около тях скоро се затяга и бандата напуска на юг базата си в Чикаго, в опит да избяга в Мексико.

В началото на 1934 г., докато се укриват в Тусон, Аризона, избухва пожар в хотела им. Принудени да напуснат спешно сградата, те изоставят багажа си, в който има няколко автомата и револвери. Пожарникарите съобщават за това в полицията и на 25 януари 1934 г. петима от бандата, сред които и Дилинджър, са арестувани.

Дилинджър е преместен в Краун Пойнт, Индиана, където да бъде съден за престъпленията си, но не остава дълго в затвора. В затворническата работилница той изработва фалшив пистолет от парче дърво и с негова помощ измамва охраната да отвори вратата на килията. От паркинга на затвора, Дилинджър открадва чисто новата кола на шерифа на града, с която бяга в Чикаго.

В любимия си град Дилинджър заживява с новата си приятелка. На 30 март 1934 г. квартирата, където се крият заедно с други членове на бандата, е атакувана от ФБР. При престрелката е убит агент на ФБР, а самият Дилинджър е ранен, но отново успява да избяга.

През лятото на 1934 г. ФБР окончателно изгубва всякаква следа към Дилинджър. Той е успял да се промъкне незабелязано в Чикаго и води анонимен живот в големия метрополис. Работи като чиновник и има нова приятелка - проститутка, която не знае бурното му минало.

Спокойният му живот обаче приключва на 21 юли, когато Ана Кумпанаш заплашена от депортация от имиграционните власти, се обръща към ФБР. Тя твърди, че знае къде се укрива Дилинджър и иска съдействие от властите в замяна на разрешение за постоянен престой в САЩ. След съгласието на ФБР, тя разкрива, че той излиза с нейна колежка проститутка и на следващата вечер тя заедно с двойката ще ходи на кино. Задействана е светкавична операция за залавянето на Дилинджър.

На 22 юли вечерта Дилинджър в компанията на двете дами посещава кино „Биограф” в северната част на Чикаго. При излизането от салона след прожекцията, той забелязва агентите на ФБР и прави опит да извади оръжието си. но трима агенти стрелят светкавично общо пет пъти и улучват Дилинджър отзад.

Българка слага край на бандата на Дилинджър


Нашенката е смятана за румънка и до ден днешен, но всъщност е родена в Добрич.
На 22 юли 1934 година на „Линкълн Авеню" в Чикаго трима мъже в сив крайслер внимателно наблюдават изхода на кино „Байограф". Зад волана е Мелвил Първис, шеф на бюрото на ФБР в Чикаго. На задната седалка – най-добрите стрелци на централата на Вашингтон – Коули и Холис. В ръцете им – „Смит и Уесън". На изхода се появяват първите зрители. Двамата стрелци освобождават предпазителите.

Първис включва на първа скорост. Трябва да се приближат максимално до обекта. Днес тримата трябва да вярват в историята – съдбата им е отредила да ликвидират враг номер едно на Америка. Джон Дилинджър със своите 66 обира на банки и задигнати 7 милиона долара (покупателната им стойност в днешно изражение надхвърля 160 милиона!) е най-популярният гангстер в САЩ. И в света.

Коули пръв забелязва червената шапчица на Анна Сейдж, жената, която преди два дни се е явила в Бюрото в Чикаго и е заявила, че ще посочи Дилинджър на агентите. Виждат и блондинката, която е новата приятелка на бандита – Поли Хамилтън. Двамата стрелци обаче са изненадани. Мъжът между двете жени няма нищо общо с образа, познат на цяла Америка, известен повече от холивудска знаменитост. Този човек носи сламена шапка, очила със златна рамка – чиста проба имитация, най-обикновен костюм конфекция... Стрелците се споглеждат – грешка?! Такава не могат да си позволят. Общественото мнение в Щатите отдавна е настръхнало срещу все избързващите полицаи – откакто за гангстера е обявен „лов без милосърдие", из страната са паднали убити неколцина невинни граждани само защото приличали на Дилинджър.

Но Анна Сейдж изпуска кърпичката си – уговореният с Първис знак, че това е бандитът. Тя прави и следващото договорено действие – изостава с три-четири крачки от спътниците си. Вече не може да има колебание и стрелците излизат от колата. Холис изважда свирка и дава сигнал на двайсетината преоблечени полицаи, дебнещи наоколо. Бандитът тутакси изважда револвер. От два метра Коули изпразва целия пълнител в тялото му. Стреля и Холис. Дилиджър е надупчен с 12 куршума. Изпуска пистолета, навежда се, повдига го и това е последният му жест. Настъпва краят на най-голямата гангстерска легенда в света.

Вицове, юли 2017 г.

Фотогеничност...

СмЕх/Таралеж/


През нощта двама рибари били нападнати от комари. Бързо се скрили в палатката. След малко единият се показал навън, за да види какво е положението и видял да се приближава рояк светулки.
- Ужас! - извикал той на приятеля си. - Връщат се да ни търсят с фенери!

***

Някои неща за жените никога няма да се узнаят... Това е така, защото девичата памет плавно преминава в женски тайни, а те от своя страна - в бабешка склероза.

***

Шивач взема мярка. Първата е 120см., втората - 120см., - третата - 120см.
- Мадам, къде ще сложим талията?

***

У нас жена ми се занимава с дребните неща - готвене, чистене, пране... А аз мисля за големите - глобалното затопляне, световната криза, глада в Африка...

***

На краниста от каменоломната Харалампи му беше писнало от баницата да му се пада късметът "издигане в кариерата".

 Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 21 юли 2017 г.

Борисов нареди сеч в ГЕРБ-Добрич след скандала със суджуците

Премиерът Бойко Борисов е наредил уволнението на всички членове на областното ръководство на ГЕРБ в Добрич, съобщи пресцентърът на партията.

Заповедта трябва да приведе в изпълнение зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, на когото е разпоредено да информира членовете на Изпълнителната комисия с предложението на партийния председател.

Борисов предлага още комисията да освободи общинския ръководител, общинския организационен секретар и членовете на общинското ръководство на ПП ГЕРБ – Добрич.

Освен освобождаването на членовете на областното и общинското ръководство, предложението на Бойко Борисов включва още да бъдат утвърдени нови ръководства на областната и общинската структури.

Решението на Изпълнителната комисия ще бъде гласувано и приведено в действие още в понеделник, пишат от ГЕРБ.

Предисторията на тази партийна сеч са изнесените от главния прокурор Сотир Цацаров данни, че депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е рекетирал бизнесмен от Добрич, като е използвал името на премиера Бойко Борисов. Той успял да отмъкне 4 тона суджук и 60 кг. телешка кайма и филе "Елена", за които твърдял, че са предназначени за Борисов. Храната така и не стигнала до премиера.

Спрямо депутата са събрани данни за общо пет извършени престъпления от 2012 година до настоящия момент.

Изявлението на Цацаров доведе до днешното доброволното даване на имунитета от депутата.


Siemens прекратява дейността си в Русия

Германският промишлен гигант Siemens прекратява част от дейността си в Русия.

Причината е, че четири газови турбини на компания, първоначално доставени на Русия, без съгласието на Siemens са отклонени към Крим.

Siemens ще продаде миноритарните си дялове в руската група Интеротоматика, ще прекрати споразумение за лиценз в областта на оборудването на електрически централи и засега ще спре напълно доставките си на оборудване за централи на компании, контролирани руската държава, съобщи компанията, цитирана от БТА.

Преди около две седмици Siemens обяви, че разполага с информация от надеждни източници, че поне две от четирите газови турбини, доставени за проекта Таман през лятото на 2016 г. в южната част на Русия, в действителност са се оказали в Крим. Местонахождението на останалите две турбини тогава не беше ясно.

Сега обаче Siemens посочи, че това се отнася за всичките четири газови турбини. 
Компанията подчерта, че е започнала съдебни действия в Русия заради незаконното им прехвърляне към Крим.

Русия анексира Крим през 2014 година. Той също попада под въведените от ЕС санкции след анексирането.
Зам.-председателя на комисията по икономическа политика в Съвета на Федерацията Сергей Шатиров коментира, цитиран от РИА Новости, че решението на Siemens е взето под натиска на Запада и ще е в ущърб на самата компания.

Първият зам.-председател на икономическата комисия в Държавната Дума Владимир Гутенев пък решението на Siemens да прекрати част от дейността си ще доведе само до временни неудобства, които Русия ще може да компенсира.

Жители на кв. ”Факултета” застанаха на релсите и спряха влак

Жители на столичния квартал "Факултета" са блокирали снощи движението на пътнически влак, движещ се към Централна гара, съобщава Нова тв.

Около час пътниците са чакали линията да бъде освободена и влакът да потегли отново.

От БДЖ съобщиха, че влакът е бил спрян в 20.32 часа и е потеглил в 21.35 часа.

На тази дата: 21 юли 1969 г. Нийл Армстронг стъпва на Луната

1969 г. по време на мисията на „Аполо 11” американците Нийл Армстронг и Едуин Олдрин стават първите хора, които се разхождат по повърхността на Луната. В 2.56 ч. (координирано универсално време) американският летец-изпитател и астронавт Нийл Олдън Армстронг става първият човек стъпил на Луната.

Нийл Армстронг постъпва на служба в USN на 26 януари 1949 г. В продължение на 18 месеца се подготвя в учебно-тренировъчния център в Пенсакола. На 16 август 1950 г. той завършва школата и получава квалификация „пилот от ВМС” и звание мичман. На 5 януари 1951 г. е зачислен в състава на бойна ескадрила на самолетоносача USS Essex.

На 3 септември с.г., по време на втория си боен полет, самолетът на Армстронг е улучен от зенитния огън на противника, като му е откъсната част от крило. Пилотът катапултира над вражеска територия при скорост от 560 км/ч. По-късно е спасен от военноморски спасителен хеликоптер. По време на бойните действия изпълнява общо 78 мисии с 121 часа полети над вражеска територия. На 23 август 1952 г. Армстронг е произведен в звание лейтенант и демобилизиран.

През 1955 г. получава бакалавърска степен по авиоинженерство. След дипломирането си Нийл Армстронг окончателно се посвещава на авиацията. Започва работа като тест пилот в изследователския център на Националния консултативен комитет по аеронавтика, където провежда над 900 полета на различни летателни апарата. През този период той е проектен тест пилот на военните самолети Норт Американ F-100 Супер Сейбър, F-101 Вуду и F-104 Старфайтър. Лети и на експерименталната машина Bell X-1B, с която на 15 август 1957 г. достига височина 18,3 км.

През 1958 г. е селектиран в програмата Man In Space Soonest group, първия подбор на хора за космически полет. На ракетоплана X-15, Армстронг извършва седем експериментални полета, в които достига височина 64 км и максимална скорост 6420 км/ч.
От средата на 1964 г. е привлечен в изпитанията по програмата LLRV. С прототипа на лунния модул, Армстронг извършва 10 полета. В кариерата си на тест пилот Нийл Армстронг има повече от 2400 полетни часа на 200 различни типа летателни апарати.

На 17 септември 1962 г. Нийл Армстронг е избран за астронавт от НАСА, Астронавтска група №2. Обучението по програмата „Джемини” започва веднага. НАСА отчита огромния му опит и решава да му повери командването на мисията „Джемини 8”. Така Армстронг записва името си в групата на т.нар. „командири-новобранци”.

Първия си полет в космоса Нийл Армстронг осъществява на 16 март 1966 г. на борда на космическия кораб „Джемини 8”. Полетът е драматичен и за малко не приключва фатално. Корабът се скачва на околоземна орбита с безпилотен обект - първи подобен експеримент в историята на космонавтиката. След скачването „Джемини” започва да се върти бързо около оста си, получава силен крен и започва да губи височина.

Армстронг разделя двата кораба, но при повторното скачване проблемът се засилва. По това време в Хюстън инженерите откриват неизправност в един от двигателите за стабилизиране на Джемини. С тяхна помощ Нийл успява да стабилизира кораба и да осъществи набелязаните от програмата на полета цели. Поради силния стрес, на който са подложени астронавтите, е решено полетът да бъде прекратен след 10 часа и 41 мин. Поради промените в орбитата „Джемини 8” се приводнява на много голямо разстояние от разчетената точка. В издирването на капсулата участват 9655 военнослужещи, 96 самолета и хеликоптера и 16 кораба от състава на USN.

На 14 април 1969 г. на специална пресконференция ръководството на НАСА оповестява решението си кацането на Луната да се осъществи по време на полета на „Аполо 11” и неговият командир Нийл Армстронг да стане първият човек в света стъпил на лунната повърхност.  Космическият кораб стартира на 16 юли 1969 г. Четири денонощия по-късно е достигната окололунна орбита. Майкъл Колинз остава в „Аполо” на орбита, а Нийл Армстронг и Едуин Олдрин влизат в спускаемия лунен модул.

Кацането на лунната повърхност е извършено в 20.17:40 ч. на 20 юли. Анализът след мисията показва, че са имали резерв от гориво още само за 45-50 секунди, след чието изразходване е трябвало веднага да отлетят обратно, без да кацат.
Десетина секунди след спирането на двигателя Армстронг докладва на центъра: „Хюстън, тук е база Спокойствие, Орелът се приземи”.

Въпреки че НАСА призовава да се спази полетния план и астронавтите малко да починат, те настояват графикът да се ускори. В 2.56 ч. на 21 юли Армстронг стъпва с лявата си обувка на лунната повърхност с думите: „Това е една малка стъпка за човек, един гигантски скок за човечеството”. Тази историческа реплика е чута по радиото и наблюдавана по телевизията чрез ретранслатори в реално време от 450 млн. души, при обща численост на Земята от 3,63 млрд души. Единственият човек, който теоретично не е могъл да чуе тези знаменателни думи, е третият член на екипажа Майкъл Колинз, тъй като в момента се намирал на обратната страна на Луната в радиосянка спрямо Земята.

Около 20 минути по-късно Олдрин се присъединява към Армстронг и става вторият човек, стъпил на Луната. В началото поставят паметна плоча за полета си, после забиват знамето на САЩ, опънато на хоризонтален метален прът, но от дългото съхраняване в сгънато придобива вълнист вид, като че ли го ветрее вятър.



По време на цялата мисия на Армстронг са направени само пет снимки, тъй като фотографската мисия с камерата Hasselbladе възложена именно на него.

Армстронг се отдалечава на около 60 м до Източния кратер, за да остави паметни знаци в чест на загиналите съветски космонавти Юрий Гагарин и Владимир Комаров и на екипажа на Аполо-1 Върджил Грисом, Ед Уайт и Роджър Чафи.

Армстронг прекарва на лунната повърхност 2 часа и 31 минути. Космонавтите събират 21 кг лунни камъни и се прибират в модула. По-късно Армстронг обяснява малкия престой с обстоятелството, че на осветената страна на Луната температурата през деня се повишава до 93 градуса и от НАСА не били сигурни дали скафандрите им ще се справят с екстремните температури, затова ограничават престоя.

След като се завръщат на Земята те се приводняват в Тихия океан и са прибрани от самолетоносача „Хорнет”. След това са подложени на 18-дневна карантина.

Вицове, юли 2017 г.

Волга?

СмЕх/Таралеж/


Двама шопи след запой се прибират по околовръстното: - Май сме вече у градо! - Как разбра? - Мачкаме ора! - Ми сопри, бре! - Как да сопра? Не карам яз! Караш ти!

***

Трепереща блондинка влиза в секс магазин:
- Продавате ли вибратори?
- Да.
- А знаете ли как се спират?

***

Разговор между писатели:
- Вчера бях на премиерата на новата ти пиеса. После цяла вечер не можах да спя.
- Защо, много се развълнува ли?
- Не, наспах се в театъра.

***

В салона на самолет нахлува мъж с пистолет в ръка и казва: - Дами и господа! Превзех самолета. Може да пушите!

***

Въпрос: - Какво означава думата "идиот"? Отговор: - Човек, пълен с идеи.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 20 юли 2017 г.

Парламентът не прие ограничаване на плащането в брой до 5000 лв. Остава 10 000 лева

Парламентът не прие ограничаване на плащането в брой до 5000 лв., както предлагаха от ГЕРБ, предава БГНЕС. Плащането в кеш остава както е и в момента – до 10 000 лв. По време на дебатите председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова изтъкна, че кешовите плащания били в основата на нелоялните плащания.

Според Таско Ерменков от БСП борбата със сивата икономика не е с ограничаването на плащанията с брой, а с документите, които институциите издават или не издават – касови бележки и фактури. “Борбата със сивата икономика е въпрос на контрол как приходните агенции си вършат работата и следят. Кешът няма да ви помогне”, добави той.

Как баба Иванка от село ще си взема 6000 лв. от аренда, като нито има карта, нито посттерминал, запита Александър Сабанов от ОП. Георги Гьоков от БСП изтъкна, че нормално мислещият човек би гласувал против предложението на ГЕРБ. "Това не значи, че милея за сивата икономика. Ако това решение доведе до увеличаване на пенсиите наесен, цялата ПГ на БСП ще ви подкрепи", обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

Нямаме толкова средства годишно за увеличаването на пенсиите по начина, по който БСП го предлага, отговори му Стоянова. Кешовите плащания са в основата на нелоялните плащания, допълни тя. Александър Иванов от ГЕРБ изрази мнение, че кешовите плащания до 5000 лв. нямало да затруднят обикновения гражданин, но може би притесняват хората с нерегламентирани доходи.

Турски боен кораб не отдаде чест на президента Радев на ”Бриз 2017”

”Липсата на строен екипаж на борда на ”Йълдъръм” е въпрос, който ще бъде обсъден по време на заключителния период, трябва да видим какви са били причините за това, какво стои зад това действие, коментира пред медиите командирът на ВМС на Република България контраадмирал Митко Петев. Единствено екипажът на турския боен кораб "Йълдъръм" не се строи на палубата, за да отдаде чест на българския президент и главнокомандващ Румен Радев.Това се случи в края на националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2017".

Всички кораби в строй на разстояние 750 м минаха край фрегатата "Дръзки", от чийто борд президентът и военният министър Красимир Каракачанов наблюдаваха действията в определения ден за ВИП-гости.

Според международния военноморски ритуал екипажите на бойните кораби минават в строй по море и отдават чест на главнокомандващия и всички гости. Чест отдадоха флагмана "Верни", румънската фрегата REGELE FERDINAND и британският ескадрен миноносец Duncan.

На тази дата: 20 юли 1944 г. Адолф Хитлер оцелява в атентат

/Таралеж/ 

1944 г. Адолф Хитлер оцелява в атентат, организиран от германския офицер Клаус фон Щауфенберг. Атаката е извършена по време на важно съвещание във „Вълчата бърлога” - немския щаб за Източния фронт на днешна полска територия. Тъй като денят е горещ още от сутринта, Фюрерът разпорежда съвещанието да не се провежда в душния бункер, а отвън в павилион от лек тип, което всъщност спасява и живота му.

За съвещанието пристига и полковникът от Луфтвафе Клаус Шенк Граф фон Щауфенберг. Той е неприятно изненадан, че разговорите ще се водят на открито. С единствената си ръка пъха едно куфарче под масата. В него има бомба, която трябва да убие Хитлер. Първоначалният разчет е това да стане в относително тясно затворено пространство, където ефектът ще е смъртоносен за почти всички присъстващи. Съдбата обаче отрежда друго.

Междувременно куфарчето попречва на един офицер и той го премества зад един от масивните крака на голямата дъбова маса, на която разполагат картите с плановете за бойните действия. Това преместване отклонява взривната вълна от Хитлер.

След известно време Щауфенберг незабелязано се отдалечава. Изчаква бомбата да гръмне, в 12.42 ч. напуска „Вълчата бърлога” и се отправя със самолет за Берлин, където го очакват неговите съучастници в заговора за убийството на Хитлер. Загиват четирима души, има и ранени. Хитлер обаче се разминава с леки обгаряния и скъсани панталони.

Щауфенберг пристига в Берлин към 16 часа и заварва своите съмишленици оклюмани и обезверени. Носят се противоречиви слухове. Радиото междувременно е излъчило следното съобщение: „Срещу Фюрера днес беше организирано бомбено нападение. Освен леки изгаряния и ожулвания на кожата, Фюрерът няма други рани. След нападението той незабавно пое работа и както беше предвидено, прие на дълъг разговор Дучето”.

Заговорът е провален, а ядрото на неговите четирима участници след кратка престрелка е заловено. Щауфенберг е ранен в здравата ръка. Следва импровизиран военен трибунал, който ги осъжда на смърт. Малко след полунощ наказателният взвод ги разстрелва в двора на военното министерство. Преди залпа Щауфенберг успява да изрече „Да живее нашата свята Германия!”.

Убитите няма как да научат, че краят им е относително щастлив. На сутринта Фюрерът публично оповестява: „Една съвсем малка клика от амбициозни, безсъвестни и същевременно безумни, престъпни и глупави офицери беше организирала комплот с цел да ме отстрани, искайки по този начин, заедно с мен да унищожи и щаба на германския Вермахт”. Хитлер публично се заканва, че съзаклятниците ще бъдат подложени на безмилостни наказания.

Фюрерът и неговите приближени се страхуват, че примерът на неуспешния заговор може да бъде последван от други смелчаци. Затова са предприети драконовски мерки. Арестувани са повече от 1000 души, като над 200 от тях са осъдени на смърт и екзекутирани. Хитлер използва повода да се разправи и с неугодните му личности, повечето от които са висши военни, без да имат нещо общо със заговора.

Вицове, юли 2017 г.

Джин с тоник пъди комарите

СмЕх/Таралеж/


Днес шефът така дълго вика по мен, че най накрая изтърсих без да искам:
- Да, скъпа!

***

Помните ли, като се подигравахме на простите и неграмотните, че не могат да си пуснат интернета? Сега, като го превзеха, май не е толкова смешно...

***

Две приятелки си говорят:
- Твоят много ли пие?
- Докато почне да вижда малки зелени човечета.
- Моят и с тях продължава да пие!

***

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш! Помни, че Ноевият ковчег е направен от любител, а професионалисти са построили "Титаник".

***

Мъж влиза в магазин за жива риба и пита магазинера дали рибата е свежа. Магазинерът троснато му отговаря: "Щом е жива, значи е свежа.".  Мъжът: "То и жена ми е жива, но отдавна не е свежа.....".

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 19 юли 2017 г.

Израелска студентка създаде изложба с крадени артефакти от Аушвиц

Израелска студентка и внучка на оцелял от Холокоста е откраднала артефакти от Аушвиц, които е използвала за дипломния си проект. Срещу Ротъм Байдс ще бъдат повдигнати обвинения, съобщава израелският сайт "Ynetnews".

Изложбата на 27-годишната студентка по изкуства в колежа "Беит Берл", която включва откраднатите предмети, е премахната от университета.

Сред откраднатите предмети са парчета стъкло, съдове за хранене, почва и дори знак, предупреждаващ посетителите да не вземат нищо от територията на лагера.
Байдс защитава действията си и споделя, че е почувствала, че "трябва да вземе предметите за проекта си".

"Милиони хора са убити на базата на морални закони на определена страна, при определен
режим. И ако това са законите, аз мога да отида там и да действам според собствените си правила. Това, което искам да кажа е, че законите се определят от хората и моралът е различен в различно време и при различни култури."
"Аз съм трето поколение след Холокоста, но не казвам, че ми е позволено да направя това само защото дядо ми е бил в Аушвиц. Аз просто задавам въпросите. Боя се, че след като всички оцелели си отидат, Холокостът ще се превърне в мит, нещо, което не може да се възприеме."
Целта на изложбата на Байдс е да шокира посетителите. В нея освен предметите, откраднати от концентрационния лагер, има такива, свързани със семейната й история.
Академичният й ръководител, израелската художничка Мишал Нааман, коментира:

"Разбирам и оценявам това, което тя се опитва да направи и не смятам, че има нещо лошо в
това. От друга страна мисля, че усилията й да премахне бариерата, разделяща ни от първоначалната омраза свързана с Втората световна война и конкретно евреите, е сред нещата, които изкуството прави понякога... Според мен тя успява да създаде уникална среща между изкуство и обществено събитие."
Колежът "Беит Берл" предлага студентката за дисциплинарно наказание. Според официалното изявление на университета, кражбата на предмети от бившия концентрационен лагер сочи липсата на чувствителност от страна на Байдс към засегнатите и неспособността й да разбере, че е извършила престъпление.
След като разбират за кражбата, от музея Аушвиц-Биркенау заявяват, че планират да внесат жалба срещу Байдс при полския главен прокурор.

"Това е болезнено и възмутително. Мемориалът Аушвиц-Биркенау е защитен обект, който представлява свидетелство за трагедията на Холокоста и Втората световна война, което трябва да бъде запазено за следващите поколения. Трудно е да оправдаем кражба, дори в името на изкуството, което може да се възприеме като опит за набиране на популярност."
Не за пръв път артефакти от Аушвиц са окраднати. През 2009 г. надписът над вратата на лагера "Arbeit Macht Frei" – “Трудът те прави свободен” изчезва.


По модел на Орбан край на външното финансиране на магистратски организации

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, внесен от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Промените бяха приети изключително бързо със 116 гласа „за“, 6 „против“ и 52 гласа „въздържал се“. Спорове по закона от депутатите нямаше, "за" промените се изказаха само депутатите Георги Марков от ГЕРБ и Павел Шопов от Патриотите.

Преди да влезе в зала законът и промените в него предизвикаха полемики с предложението да се отреже външното финансиране на съсловните организации на магистратите - става въпрос за НПО-та. Именно това беше прието. Магистратските организации ще се финансират само от ЕС.

От доклада на правна комисия стана ясно, че ПГ на ГЕРБ ще направи предложение между първо и второ четене относно финансирането на съсловните магистратски организации по проекти по европейски програми и фондове на ЕС и на Европейското икономическо пространство. Поправката беше поискана изрично от премиера Бойко Борисов.

По време на изказването си от парламентарната трибуна Георги Марков коментира факта, че вносителят на предложението Данаил Кирилов от ГЕРБ е сравняван с Виктор Орбан заради този законопроект. Орбан е известен с борбата си срещу Сорос и външното финансиране на чужди организации в Унгария.
Законопроектът предвижда още във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители, да идва само от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове.

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се предвижда съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, както и се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати.
Промените в закона за съдебната власт предвиждат още отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер.

Според промените всички магистрати, а не само новоназначените, трябва да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, което цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.


Лилито Павлова за Апостола

Вчера някои постове на управленци за Левски ни накараха да се втрещим. Министърът на европредседателството Лиляна Павлова например публикува текст, изобилстващ с правописни и пунктуационни грешки.

Бившият прокурор Иван Петров го публикува в социалните мрежи, а в него личат груби гафове като "изпредварил" вместо "изпреварил" и "подръжание" вместо "подражание". Малко по-късно някой съобразителен сътрудник на министърката бе оправил по-грубите грешки. Но така или иначе, шокът от грамотността на управляващите остава.

На тази дата: 19 юли 1879 г. открити са първите български дипломатически представителства в Цариград, Белград и Букурещ

/Таралеж/ 

1879 г. открити са първите български дипломатически представителства в Цариград, Белград и Букурещ. Назначени са първите български дипломатически агенти.

Руско-турската война от 1877-1878 г. поставя България на политическата карта на Европа. Администрацията на Временното руско управление в България, начело на която стои княз Александър Дондуков-Корсаков, още през 1878 г. създава Канцелария за общи дела и дипломатически отношения. Неин началник е генерал-майор Михаил Домонтович. След приемането на Търновската конституция от 25 май 1879 г. тя е преименувана в Отдел за външни работи. Освен да поддържа връзки с министерството на външните работи на Русия и с чуждите представители в Княжеството едно от задълженията му е да подготвя лица от български произход за работа в бъдещото министерство на външните работи на Княжество България.

Началникът на отдела Трофим Юзефович праща уведомителни писма до представителите на европейските държави и до турския комисар, в които подчертава, че е назначен за „временно управляващ външните работи на Княжеството”. Става дума вече за истинска дипломация и външна политика. Веднага получава поощрителен отговор от представителя на Франция  Йозеф Шефер.

На 17 април 1879 г. е свикано Първото велико народно събрание, което  избира Александър Батенберг за княз на България. На 5 юли се създава и първото българско правителство начело с Тодор Бурмов. С Указ 1 от същия ден за министър на външните работи и изповеданията е назначен Марко Балабанов. В София, обявена за столица на Княжеството, започват официалните връчвания на акредитивни писма на чуждите дипломатически представители - консули на Великите сили. Те се титулуват дипломатически агенти и генерални консули.

След като княз Батенберг уведомява държавните глави на съседните държави за възкачването си на престола, от 1 юли 1879 г. започва откриването на първите български дипломатически агентства в тях. Много внимателно са подбрани тогава българските дипломатически представители - все хора с влияние и авторитет в съответната държава. С указ от 19 юли 1879 г. са назначени д-р Димитър Кирович за дипломатически агент в Белград, Драган Цанков в Истанбул и Евлоги Георгиев в Букурещ. Това са първите български дипломатически представители в чужбина. Започва да се работи по откриването на първите български дипломатически представителства.  Пръв на българския княз пък се представя сръбският дипломатически агент и генерален консул Сава Гриуч на 6 септември 1879 г., три дни по-късно това прави и румънският - Александру Стурдза. Ферик Нихад паша с ранг комисар на вакъфите е представител на Турция у нас от юли 1880 г.

Вицове, юли 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Двама рибари си говорят:
– Вчера хванах ееееййй такъв шаран (показвайки с ръка почти до рамото).
– Дааа бее, не е вярно. Аз пък хванах едно фенерче, даже светеше.
– Да бе, да, светеше, не може да бъде!!!
– Е, добре, ти намали от рибата, аз ще го изгася!

***

На бала, поручик Ржевски, както обикновено пиян, започна упорито да ухажва дамите. При това него не го интересуваше нито външността на жената, нито възрастта й, нито нейния пол...

***

Богаташ се оплаква на колега: - Изгубих си кучето! - Пусни обява във вестника. - Няма смисъл. Така и не можах да го науча да чете.

***

Гърция, турист пита местен жител:
- Как живеете тук?
- Не много добре. Знаете ли, тук нищо не расте.
- Как, дори ако се засее ръж?
- Е, ако се засее е друга работа...

***

Питам сервитьора:
- Какви фрешове имате?
- Портокал, морков, ябълка...
- А грейпфрут?
- И грейпфрут имаме... (пауза) ама е Каменица...
Реших бързо...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 18 юли 2017 г.

Инспектората към ВСС: Няма нищо нередно в "ЦУМ-гейт"

Няма нищо нередно и смущаващо в срещата на главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и тогавашния член на ръководството на БСП Георги Гергов в кабинета на Гергов в ЦУМ.

Това пише правният сайт "Де факто", цитирайки Инспектората към ВСС, който прекратява проверката за скандала. Тя трябваше да установи дали с поведението си обвинител № 1 е накърнил престижа на съдебната власт или е нарушил норми от Кодекса за етичното поведение на магистратите.

Мотивът за прекратяване на проверката: установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. А съдържанието не е установено,... защото няма страничен свидетел (извън тримата участници), който да разкаже какво точно са обсъждали Цацаров, Дончев и Гергов (т.е. - другия път не е зле тримата да се срещат пред инспектор от ИВСС, нотариус или неизвестно кой, ако се следват изводите на подчинените на Теодора Точкова, б.р.).

Сам по себе си фактът на срещата пък не нарушава никакви норми и правила, заключават проверяващите.

Така “ЦУМ-гейт“ окончателно отива в небитието. Други проверки на скандала няма – мнозинството във Висшия съдебен съвет отказа да се занимава със случая въпреки активното настояване на Лозан Панов и още няколко кадровици.
Вчера от "Де факто" са попитали Инспектората докъде е стигнала проверката.

Отговорът::

„Извършена е проверка по случая „ЦУМ-гейт“. В хода на същата публично известните участници не са предоставили данни за други присъствали на срещата лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала.

Установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. Фактът на срещата сам по себе си не нарушава изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение по смисъла на  чл. 175к, ал. 4 от Закона за съдебната власт проверката е прекратена с решение на Инспектората към ВСС, прието на 10 юли 2017 г.“

"Параграф 22: ако едни хора с положение, а някои от тях и с власт, искат поверително да решат едни въпроси, очевидно няма да поканят  странични наблюдатели на сгледата. Но като няма странични наблюдатели, няма „независими“ свидетели - ерго, няма и нарушения", заключават от "Де факто".

Самолет излезе от пистата на летището в Бургас

Самолет на авиокомпания "Travel Service" излезе от пистата на Летище Бургас, предаде бВТ. Всички 178 пътници на борда на самолета, изпълняващ полет от Бърно, Чехия, са невредими. Те са евакуирани след отклоняването на самолета от пистата при кацане.

Летището е затворено за полети докато самолетът бъде изтеглен на безопасно разстояние. Дотогава всички полети до Летище Бургас ще бъдат пренасочвани към Летище Варна.
Днес се отбелязва петгодишнината от атентата на летището в Сарафово, когато загинаха петима израелски туристи и български гражданин, шофьор на автобус.

Нагъл „специалист“ поканен на корта след съвети към тенисистка

Заедно с цялата наслада от гледането на спорт на живо обикновено върви и досадата от зрители, подвикващи на състезателите къде грешат. Един такъв особено разпален „специалист“ получи своя шанс да докаже на практика съветите си. Появата му на корта се превърна в един от най-ценните и весели моменти в историята на тениса, съобщава сайтът indy100.

Като еквивалент на шофьор от задната седалка, който подхвърля инструкции към Луис Хамилтън, фен на име Крис Куин подвикваше съвети от трибуните към четирикратна победителка в Големия шлем. Но вместо да го смъмри за нелепото му поведение, белгийката Ким Клейстърс окуражи шумния фен да слезе на корта и да се включи в мача по двойки. Тя буквално падна от смях, докато корпулентния мъж с доста зор се напъхваше в нейната резервна бяла поличка.

Вече натъкмен с нейния екип, той направи нещо още по-забележително, като успя да й върне първото сервиране – макар и твърде висока, топката все пак прехвърли мрежата. За съжаление това си остана най-големият му успех.

ВИДЕО

На тази дата: 18 юли 1837 г. Ражда се Апостола

На 18 юли т.г. отбелязваме 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Датата се почита и като Ден на градовете Левски и Карлово.

Васил Иванов Кунчев, известен и като Васил Левски, Апостола на свободата и Дякона, е български национален герой. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Прозвището Апостола на свободата получава заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско иго. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. Създадената от него революционна мрежа е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 г.

През 2007 г. чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

Вицове, юли 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Чукчи лови риба на реката. Искача американска подводница. Отваря се люка. Излиза един и пита.
- Ей чукча къде е секретната база на руската армия.
-Чукчата дига ръка и показва.
- Курс 53 27 пълеен напред.
Чукча е впечатлен. Продължава да лови риба.
След малко изкача руска подводница.
-Еййй чукча да си виждал американска подводница?
- Да ... Потегли по курс 53 27 . Решил да се направи на знаещ...
Минута неловко мълчание. Говори се по радиостанцията..
- Ааа еее чукча ...Къв курс бе, ръка нямаш ли да покажеш?

***

- Оказа се, че имам най-романтичният мъж в света. Да знаеш как се разплака, като видя сърцето, дето бях надраскала с пиличката на капака на колата...

***

Една лисица била поканена на парти. Нагласила се и тръгнала. По пътя чула един петел да кукурига. Тя бая се зачудила дали да отиде ама си рекла:
- Е, сега отивам на парти, ще се занимавам с тебе!
И си продължила пътя. След малко пак го чула да кукурига.
- Ей сега идвам при тебе! - рекла лисицата.
След малко от храстите се появил един вълк, облизва се и си говори:
- Ей, хубаво е човек да знае чужди езици!

***

В просъницата си помислих, че закъснявам за работа, и внезапно се събудих, отворих очи и се успокоих - аз съм на работа.

***

Мъж се приближава към хубаво момиче в супермаркет. - Изгубих жена си. Може ли да поговоря с вас? - Защо? - Защото всеки път щом заговоря хубаво момиче, жена ми изниква изневиделица!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 17 юли 2017 г.

"Атака" е най-антиевропейска партия в Европа

"Атака" оглавява класацията на най-антизападните и антиевропейските партии в Европа. Това пише в доклад на Европейския съвет по външни отношения (ЕCFR), публикуван в петък и озаглавен "Русия, антизападна идеология и партиите в Европа".

Изследването е на база анализ на всички общо 252 партии, представени в националните парламенти на държавите от ЕС. Европейският съвет по външни отношения е събрал достатъчно данни, за да класира в четири категории 181 от анализираните политически сили в 22 страни - крайно антизападни, умерено антизападни, умерено про-западни и категорично прозападни. 

Фактът, че българска партия е начело на Топ 30 на антизападните партии не е единственият смущаващ по отношение на страната ни. В класацията на най-крайните антизападни формации сме представени с общо 5 формации. На 14-о място в списъка е БСП, на 17-о - АБВ, на 20-о - "Патриотичен фронт" (името на коалицията между НФСБ и ВМРО в предишния парламент, които сега са партньори с "Атака" в "Обединени патриоти" и управляват заедно в коалиция с ГЕРБ - б.р.). На 27-ата позиция е партията на Николай Бареков "Презареди България".
"Партиите с най-антизападна насоченост са крайно десни, антисистемни и дори фашистки", пише в анализа и "Атака" е редом с Националния фронт във Франция, формацията на Найджъл Фараж във Великобритания, Партията на свободата в Австрия, крайнодесните формации в Словакия и Унгария, Северната лига в Италия и т.н. Според класацията дори Гръцката комунистическа партия е една идея по-малко "антизападна" от родните пет партии и затова е на последното 30-о място в подреждането.

Общото между партиите в списъка е, че са против ЕС, отхвърлят свободната трговия и глобализацията, против са политическия и социалния либерализъм и възприемат миграцията от нехристиянски общества като екзистенциална заплаха.

"Крайнодесните формации преобладават в категорията на най-антизападните партии, въпреки че в списъка са и някои леви партии като Българската социалистическа партия, Бившата комунистическа партия на Португалия, както и популистки партии като "Пет звезди" в Италия", пише още в документа. И се подчертава, че "с няколко изключения", всички 30 най-крайни формации са в опозиция в държавите си. Примери кои от тях са във властта не са дадени.

Друга характерна черта на най-антизападните партии е поддържат тясна и пряка връзка с Кремъл, настояват за здрави връзки на държавите им с Русия и са "за" отпадане на санкциите среку държавата, наложени заради анексацията на Крим от режима на Владимир Путин, защитават руските интереси. Изключение от това правило правят единствено шведските демократи. 

В доклада присъства и изречение, че "БСП, която неотдавна спечели президентските избори в България, е най-антизападната от всички традиционни партии в Европа" (The Bulgarian Socialist Party, which recently won the country’s presidency, is the most anti-Western mainstream party in Europe.).

В класацията на "умерено антизападните партии" България има един представител - ДПС, става ясно още от доклада. В тази част от анализа Движението си прави компания с формации както отляво, така и отдясно. Тук са испанците от "Подемос", но и "Форца Италия" от Апенините. В тази част от класацията партиите приемат част от западните ценности - дали ще е икономическият либерализъм или светския характер и отвореността на обществата зависи от това в кой политически спектър са. В тази категория попадат и немалко "традиционни" европейски партии като Народната партия в Австрия, Социалдемократите от Австрия и Словакия, "Фидес" в Унгария и т.н.

Според доклада в тази категория формациите също демонстрират предпочитания за по-близки отношения с Русия, като изключение правят две финландски формации, една италианска, една полска и Консерватилната народна партия в Естония. ДПС е извън изключенията за връзки с режима в Кремъл, ако се съди по резултатите.

В категорията "умерено про-западни партии" от родните формации попада единствено ГЕРБ. Тук са общо 49 формации, повечето от които са на власт в страните от ЕС. ГЕРБ са в компанията на Британските консерватори, но и на френските и португалските социалисти, германските социалдемократи и още няколко предимно социал-демократически формации.

В тази категория има доста леви формации, които са напълно прозападни с едно единствено изключение - отношението им към взаимодействието с Русия. По някаква причина и ГЕРБ е сред примерите, а отличителна черта на тези партии е това, е нито подкрепят кремълския дневен ред в Европа, нито се конфронтират с Москва, но промотират по-тесни икономически връзки с Русия, става ясно още от анализа.

"Изцяло про-западните партии" са общо 71 в Европа и сред тях са и най-влиятелните - Германският хистияндемократически съюз, формацията на новия френски президент Еманюел Макрон, социалдемократите в Португалия, социалистите в Испания и много други.

В анализа към данните, визиращ общата политическа картина в страните от ЕС, България присъства като страна, в която политическата система клони по-скоро към антизападни позиции. В същата категория попадат и сържави като Австрия, Гърция, Унгария и Словения. Едно от обясненията на авторите на изследването е икономическото състояние и влиянието на т.нар. "бежански проблем". Въпреки това обаче подкрепата за ЕС у нас е на доста по-високо ниво в страни, в които има антиевропейски настроения.

Изследването е на база анализ на мненията на 91 изследователи и водещи журналисти от страните от ЕС. Те са оценявали възгледите на партиите по 12 параграфа – подкрепа за ЕС; за либерализма и секуларизма като европейски ценности; за политиките на сигурността с фокус към НАТО и ЕС; подкрепата за трансатлантическите отношения; свободната търговия и глобализацията; отношенията с Русия; санкциите срещу Кремъл; отношението към Украйна, ; бежанците и миграцията; войната в Сирия; свързаност на партията с Русия. От България са участвали трима души.