събота, 19 август 2017 г.

Къмпингуващи на Корал и собственици на заведения в Слънчев бряг излизат на протест

Сдружение "Да запазим Корал" отново излиза на протест, който ще се проведе от 17.00 часа днес, съобщава БНР, като се позовава на един от организаторите Атанас Русев.
Поводът са постоянните проверки от държавни служители на къмпингуващите в защитената територия.

Единственатат им цел е била да се премахнат диво къмпингуващите и последната останала девствена плажна ивица да се продаде на инвеститори и да се застрои, смятат недоволните. Те протестират срещу отношението на министъра на туризма Николина Ангелкова, която нарекла хората в палатките "крадци", както и срещу намерението ѝ да направи ново разпределение на местата за къмпингуване.

Атанас Русев нарече всичко това "дискриминация":

Не може една палатка на плажа да е толкова незаконна, колкото един хотел "Морско конче", който е издигнат на пясъка на "Дюните". Не може на този хотел ние да не му обръщаме внимание, а в същото време да правим всеки ден проверки на едни палатки. Критериите на тази община и въобще на властите, които правят проверки, са доста изкривени. За нас е ясно, че те работят по поръчка. Това е един процес на тормоз, натиск и 100 процента в този тормоз участват държавни институции.
Русев заяви още, че ще поиска проверка на кмета на Царево Георги Лапчев, в която да установи дали действията му на къмпинг "Корал" са законни.

Днес следобед ще протестират и собственици на заведения и служители "Слънчев бряг" срещу извършваните масирани проверки в курорта.


На тази дата: 19 август 1960 г. СССР изстрелва космическия апарат „Спутник 5” с двете кучета Белка и Стрелка

1960 г. СССР изстрелва космическия апарат „Спутник 5” с двете кучета Белка и Стрелка. На борда са качени още 40 мишки, два плъха и няколко вида растения. Спътникът е оборудван с телевизионна камера, която да заснема поведението на кучетата по време на полета.

Корабът е вторият от поредицата такива, за изучаване възможностите за пилотиран полет и ефектите от самия полет върху човека. Това е първият космически кораб, върнал на Земята живи същества от полет в космоса.

Белка и Стрелка прекарват в космоса два дни - 19 и 20 август, за това време корабът извършва 17 пълни обиколки около Земята. Целта на експеримента по изпращането на животни в космоса е да се провери ефективността на системата на животоосигуряване в космоса и изследване влиянието на космическото лъчение върху живите организми.

След стреса, предизвикан от старта, кучетата се държат спокойно и ядат с апетит приготвената специално за полета храна. Връщането преминава благополучно. Животните издържат натоварването, дългата безтегловност, прехода от натоварване към безтегловност и обратно. Няколко месеца след завръщането им на Земята Стрелка ражда шест здрави кученца. Днес препарираните животни са изложени в московския Мемориален музей на космонавтиката.

Поведението на Белка в орбита дава някои насоки в работата на учените. След четвъртата обиколка на Земята, те забелязват, че кучето става неспокойно, удря се, се опитва да се освободи от укрепленията. Така след анализ на показанията на приборите, учените решават да ограничат полета на човека в Космоса до минимално количество обиколки около Земята. Практически кучето Белка предопределя, че Юрий Гагарин ще направи само една обиколка около Земята.

Любопитен факт е, че първият руски анимационен филм, заснет в 3D формат през 2010 г., е посветен на 50-годишнината от полета на Белка и Стрелка.

Вицове, август 2017 г.

Фенове на Легия Варшава отвърнаха на
глоба от УЕФА с прасешка хореография

СмЕх/Таралеж/


През 1874 хокеистите са първи път са почнали да ползват протектор за слабините(суспенсуар). През 1974 година за първи път ползват каска. Минали са 100 години, докато съобразят, че мозъкът също е жизнено важен орган...

***

Женска народна мъдрост гласи: - "Богат - грозен няма!"

***

Коктейл Сода Бикарнобат - две карнобатски гроздови и една газирана вода.

***

От сега нататък, когато намерите рапан на Слънчев бряг и го допрете до ухото си няма да се чува нищо...от 22 до 7.

***

Мозъкът ми е като кайма - 60% свинщини, 40% говедо... и всичко това е предназначено за принцеси...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 18 август 2017 г.

Нападение и във Финландия: мъж намушка минувачи, двама са убити

Ден след атентата в Испания мъж извърши нападение във Финландия. Той намушка няколко души на улицата, след което полицията го простреля в крака, обезоръжи и отведе в ареста.

Двама души са убити, шестима са в болница, съобщи полицията.
Инцидентът стана в югозападния град Турку. След него полицията предупреди хората да стоят далеч от центъра. Тя издирва други заподозрени.

Въздушният ресторант забавлява варненци безплатно за сбогом! Снимки

Днес въздушният ресторант „Dinner in the sky“ забавлява варненци и гостите на града с безплатно "летене" , предава репортер на „Таралеж“.

Това бе компенсация и подарък за всички, като с предимство ще се ползват хората, които не успяха да се издигнат с платформата, след като НАП Варна запечата заведението.
Безплатните платформи ще бъдат 5, като това означава, че 110 човека ще могат да се възползват от преживяването в 16.00, 17.00, 20.00, 21.00 и 22.00 часа, днес.

До момента организаторите на култовата атракция са върнали парите на близо 300 варненци, които бяха предплатили по преференциални цени забавлението си за празника на Варна. До началото на следващата седмица ще бъдат възстановени сумите на всички, които са ангажирали куверти, но не са успели да се възползват от тях.

Преживяването е уникално и си заслужава да се изживее.

Платформата се издига на около 50 метра и се наслаждавате на красива гледка, докато сръчни бармани ви наливат питиета.

СНИМКИ: "ТАРАЛЕЖ"


Джамбазки след атентата в Испания: Плачете, лицемери

Това написа евродепутата Джамбазки в Туитър към българите веднага след атентата в Испания:

@djambazki Плачете, лицемери. Скърбете. Статусчета. Свещички. Толкова можете. Това ви е работата. Жалки сте. Идва време за разплата. И вие с тях.














Фотофакт: Националите ни просто няма нужда да се обличат като хайдути

„Лукойл“: 55 млрд. лв. приходи и НУЛА печалба за 8 г.

Шокиращите данни изнесоха на пресконференция вчера експерти от гражданско сдружение „Справедливи цени на горивата“. От началото на 2008 г. до края на 2015 г. „Лукойл Нефтохим“ е непрекъснато на загуба, а приходите за периода са общо 50,1 млрд. лв. Тоест, цитираните 55 млрд. лв. постъпления ще бъдат за 8,5-9 години. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ е на загуба от 2011 г., като приходите й оттогава са 16,4 млрд. лв.

„Сравнихме цените на горивата в Европа и в България. В определени моменти превишението на цената на бензина у нас достига 30%, а при дизела – 50%“. Цената на петрола пада, а цените по бензиностанциите не се променят. И тази ситуация се повтаряше неколкократно“, обяви юристът Георги Георгиев.

По думите му положението в България е следното – един монополист-производител държи 80% от данъчните складове за горива, а други 15% са при силно зависима от него фирма. Ако някой се опита да внесе по-евтино гориво, той е принуден да ползва складовете и да плати такса. Държавата години наред създава умишлено високи прагове за лицензиране на нови данъчни складове, така че в момента няма как да се внесе по-евтино гориво и да се предложи на нормална за българите цена, поясни юристът.

„Изчислихме, че годишно между 750 млн. и 1 милиард лева губи българският потребител, хазната, само от тази свръхнадценка, която е организирана от монополиста и се обслужва от картела. Поредно правителство умишлено обслужва тези схеми за източване на България, на бюджета, на гражданите от руския енергиен империализъм“, допълни Георгиев.

В началото на месеца Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвинени в картел и незаконно договоряне на цените на горивата шест вериги бензиностанции – „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „Нис Петрол“ (собственост на „Газпром“) и „Петрол“.

Предстои дружествата да представят писмени възражения и да бъдат изслушани от комисията. След това ще се наложат санкции, които може да достигнат до 10% от годишния оборот (при търговията на дребно).

„Нашите институции не си вършат работата. Критиките ни са към към агенция „Митници“, НАП и КЗК. Ниските данъци у нас позволяват на компаниите в сектора да извличат свръхпечалба. А в същото време рафинерията „Лукойл“ от 10 г. няма грам печалба при смайващи обороти. Бая майсторство трябва. Затова предлагаме кесарят да вземе кесаровото“, обяви енергийният експерт Илиян Василев, който е бивш посланик на България в Русия.

Конкретното предложение на сдружението е да се вдигне акцизът върху горивата. Според тях това няма да създаде никакво напрежение у потребителя и цената на дребно ще остане същата. Но ще позволи „да се вземе доход от тези компании, който да влезе в хазната“. В Германия, Австрия и др. страни правителствата повишили акцизната ставка, без това да се е почувствало от потребителите. „Ако акцизът на бензина се увеличи със 100 лв. на 1000 литра, това ще формира допълнителен приход в хазната от 300 млн. лв., който може да бъде целево насочен към пътен фонд – за строителство и ремонт на пътища. Теоретично дори винетките може да паднат при това положение“, обясни Василев.

Енергийният експерт Васко Начев обясни защо няма опасност вдигането на акциза на горивата да рефлектира върху крайния потребител. Ако „Лукойл“ си позволи да вдигне цената при новите ставки, никой няма да купува от тях и търговците ще си правят собствен внос, защото ще им бъде по-изгодно.

Начев призова за промяна в законодателството, свързано с данъчните складове за търговията с горива, защото моделът на независим внос в момента не работи. „Опциите са две. Ако иска да направи внос от друга страна от ЕС, търговецът трябва да плати акциз в съответната държава. Но това не се случва, тъй като ставките в другите държави са по-високи, в Гърция са убийствени. Ако компания иска да внесе гориво от страна извън ЕС, трябва да ползва данъчен склад. Но тогава количеството ще бъде натоварено с допълнителен разход и това го прави безмислено“, уточни Начев.

Фотофакт: Визитка на руски кмет

Визитката на Евгений Коростельов - кмет на руския град Биробиджа́н,  (на руски: Биробиджан; на идиш: ביראָבידזשאַן‏‎. Биробиджа́н е град и административен център на Еврейската автономна област, Русия, разположен на Транссибирската железница, в близост до китайската граница. Към 2016 г. има население от 74 559 души.

Нов атентат - Барселона: Ван се вряза в туристи, 13 убити и 100 ранени

Микробус се вряза в туристи в центъра на Барселона. Каталунските власти потвърдиха за 13 убити и най-малко 100 ранени при атентата.

Атаката е станала на най-оживената пешеходна улица в столицата на Каталуня - Лас Рамблас, в близост до търговския център "Ел корт инглез". Властите предупреждават хората да избягват района около Плаза Каталуня.

Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон съобщи, че полицията е арестувала двама души след атентата - единият е мароканец, а другият е от испанския анклав в Северна Африка Мелиля. Те са свързани със случилото се, но нито един от тях не е шофьорът.

След нападението шофьорът е напуснал микробуса и е тръгнал пеша. Както изглежда, не е въоръжен, заяви говорител на каталунската полиция.

Вестник "Вангуардия" съобщи, че един от предполагаемите организатори на нападението е убит в престрелка с полицията - това е станало в община Сан Жуст Десверн, на около 10 километра от Барселона.
Експлозия през нощта в сряда в жилище в община Алканар край Барселона е предшествала атентата и е свързана с него. Има един убит, седем са ранени. Къщата е изцяло разрушена. По информация на вестник Ел Паис, на мястото на взрива са открити бутилки с пропан-бутан.

В четвъртък вечерта бял Форд Фокус е прегазил двама полицаи на КПП за контрол на автомобилното движение в Барселона. Шофьорът е застрелян от служители на реда. Все още не е ясно дали случаят е свързан с атентата.
Каталунската полиция уточни, че няма заподозрени, укрили се в заведение в града. По-рано днес вестник "Периодико" съобщи, че шофьорът на микробуса се е укрил в турски ресторант и е възможно да е взел заложници - това обаче не се потвърди.

Дрис Укабир, на името на когото е бил нает бусът, използван за атентата в Барселона, е заявил пред полицията в Каталуния, че са му откраднати документите.

Открит е втори микробус, който вероятно принадлежи на извършителите на терористичния акт, предаде телевизия "24 орас".

"Ислямска държава" пое отговорността за атентата в Барселона, съобщи информационната агенция на групировката Амак, цитирана от Ройтерс.

"Извършителите на атентата в Барселона са войници на Ислямската държава и проведоха операцията в отговор на призивите за нападения срещу държавите от коалицията", пише агенция Амак, имайки предвид предвожданата от САЩ международна коалиция срещу групировката.

По време на нападението много хора са се скрили в магазините и кафенетата по улицата. Метрото и градският транспорт в района са спрени.

"Настана огромна суматоха. Чу се огромен шум и всички се разбягаха, за да се скрият. Беше ужасно. Всички бяха обхванати от паника", разказа пред Би Би Си 20-годишният студент Марк Еспарсия.


На тази дата: 18 август 1682 г. Петър I става цар на Русия

Петър I Алексеевич е последният цар на Руското царство (1682-1721) и първият император (1721-1725) на Руската империя от династията Романови. До 1696 г. формално управлява заедно със своя полубрат Иван V. Петър Велики провежда политика на модернизация на руската държава, а териториалното разширение по негово време я превръща в една от основните европейски сили. Затова е наричан още Петър Велики (Пётр Великий).

За да засили позициите на Русия, Петър се стреми да установи стабилен излаз на море. Приоритет на Петър I през първите години на царуването му е продължението на войната с Кримското ханство.

В началото на управлението му единственото руско морско пристанище е Архангелск на Баренцово море, което е недостъпно през зимата.
Крайбрежието на Балтийско море на север се контролира от Швеция, а на Черно море на юг – от Кримското ханство, васално на Османската империя. От 16 век Московска Русия води борба с кримските и ногайските татари за притежанието на обширните крайбрежни земи на Черно и Азовско море. В хода на тази борба, Русия се сблъсква с Османската империя. Един от опорните военни пунктове на тези земи е турската крепост Азов, разположена при вливането на река Дон в Азовско море.

Първият Азовски поход, започнат през пролетта на 1695 г., завършва неуспешно през септември същата година, поради липсата на флот и неспособността на руската армия да води действия далече от базите за снабдяване. През есента на 1695 г. започва подготовка за ново поход. Във Воронеж се разгръща строителство на гребна руска флотилия. Тя е построена за кратко време и включва различни съдове, начело с 36-оръдейния кораб „Апостол Петър“. През май 1696 г., 40-хилядна руска армия, под командването на генералисимус Алексей Шеин отново обсажда Азов, но този път руската флотилия блокира крепостта откъм морето. Петър I участва в обсадата, под званието капитан на галера. Не дочаквайки щурм, на 19 юли 1696 г. крепостта се предава. Така е открит първия излаз на Русия в южните морета.

В резултат на Азовските походи, освен падането на Азов, През 1698 г. започва и строителството на пристанището Таганрог (първата руска военноморска база). Все пак на Петър не се удава да получи излаз към Черно море през Керченския пролив – проливът остава под контрола на Османската империя. Силите на Русия все още не достигат за война с Турция, както и за създаването на пълноценен морски флот.

За финансирането на строителството на флот са въведени нови данъци: земевладелците са обединени в т. нар. кумпанства по 10 хиляди двора, всяко от които е длъжно да построи кораб със свои пари. По това време се появяват първите признаци на недоволство от действията на Петър. Разкрит е заговора на Иван Циклер, опитал се да организира въстание на стрелците. През лятото на 1699 г. първият голям руски кораб (46-оръдейния „Крепост“) отвежда руския посланик в Константинопол за преговори за мир. Самото наличие на такъв голям руски кораб в Черно море склонява султана към сключването на мир през юли 1700 г. – мир, който оставя крепостта Азов на Русия.
През последните години от живота си Петър I продължава своите вътрешни реформи. На 22 октомври 1721 г., малко след сключването на мира с Швеция, той се обявява за „император на цяла Русия“. През 1722 г. Петър създава Таблица на чиновете, която определя нивата във военната и гражданска йерархия и остава в сила до 1917 г. Нейната цел е издигането в армията или администрацията да става не по произход, а по умения и заслуги. Променя и данъците, с цел да финансира войните и строителството на новата столица Санкт Петербург. Дотогавашните данъци върху земята и домакинствата са заменени от поголовен данък, който се заплаща и от крепостните селяни. Още през 1708 г. Петър I въвежда в употреба нов шрифт на кирилицата, по-близък до латиницата, поради което по-късно е обявяван за създател на руската писменост.

Той прави и някои преобразования в Руската православна църква. Още през 1700 г., след смъртта на патриарх Адриан, той отказва да посочи негов приемник. През 1721 г. официално премахва длъжността патриарх и го заменя с десетчленен Свети синод оглавен от самия император.

Църковните, гражданските и военните реформи на Петър I срещат широка съпротива в страната. Някои консервативни религиозни кръгове дори го обявяват за Антихрист. Сред недоволните са много селяни, чието икономическо положение се влошава, казаците, чиято автономия е ограничена, старообрядците, подложени на преследвания, и други.

Всички синове на Петър умират преди него. Най-големият, Алексей Петрович, е измъчван и убит по заповед на баща си през 1718 г., след като се противопоставя на неговата политика и бяга в чужбина. Майката на Алексей Евдокия Лопухина също е наказана, като е съдена за прелюбодейство. Подобна е съдбата и на любовницата на Петър от младежките му години Анна Монс.

През 1722 г. Петър I дава на действащия монарх правото сам да определя наследника си, но самият той не успява да се възползва от него. През зимата на 1723 г. започва да страда от проблеми с пикочния мехур. През 1724 г. Петър коронясва втората си съпруга Екатерина за императрица, макар че той продължава да управлява реално страната. През лятото на същата година е опериран, но на следващата зима положението му отново се влошава и той умира на 8 февруари* 1725 г.


Вицове, август 2017 г.

Плаж Навагио, Закинтос, Гърция.

СмЕх/Таралеж/


Как кръстихте детето?
- Тихомир.
- На кого?
- На Валери Симеонов...

***

Женските гърди са единственото доказателство, че мъжът може да се съсредоточи върху повече от един обект.

***

Семейство се вози в такси. Мъжът моли шофьора :
- Моля да спрете до онази къща в дъното...
- Там, където е котката - уточнява жена му.
Шофьорът :
- До предните или задните и лапи?!

***

Трудно се сваля жена веган... Как да и купиш цветя, като не знаеш - яде ли ги, не ги ли яде...

***

През лятото майките изваждат децата си от морето и мъжете си от плажното капанче с една и съща реплика: "Айде излизай, излизай, че посиня вече!"...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 17 август 2017 г.

Валери Симеонов: Няма как Бойко да спре Валери

Няма как нито Бойко Борисов да спре Валери, нито Валери да спре Бойко Борисов, когато и двамата спазват закона. Така заяви в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът Валери Симеонов, коментирайки призивите на скандиращи в Слънчев бряг.

Вчера около 500 служители в заведения в курорта излязоха на протест, за да изразят недоволството си срещу Акция "Тишина", при която той инспектира редица заведения в курорта "Слънчев бряг" заради шумната музика.

Една от водещите критики по темата е личното участие на Валери Симеонов в проверките. Той оправда това с факта, че законът не позволява на институциите да приложат крайни мерки. И цитира данни, че при издадени 89 акта за затваряне на заведения, в Бургаския административен съд, отпадат 80 от тях.

"В бар "Оксижен" става дума за най-малко 20 предупредителни протокола и над 18 наказателни постановления за шум, които не се спазват. Те продължават да скандализират", изтъкна видепремиерът, като подчерта, че дисциплиниращият ефект от акцията през почивните дни е налице.

"Във всяко едно от заведенията има по един собственик, който си мисли, че е над закона. Българинът иска да се спазва закона, но самият той да не го спазва. Това е в манталитетът на българина", смята той.

Според него протестите и призивите за оставката му след Акция "Тишина" са организирани именно от хора, които нарушават закона.

"Кой клати държавата през туризма? Наематели и концесионери на плажове като братята Маргини, Радо Слънцето. Тези хора са свикнали да печелят на гърба на другите. Не е нормално да дадеш концесия за 20 години на плаж. Ние ги правим назначени печеливши", изтъкна той.

Той обаче защити работата на институциите, като изтъкна, че само на територията на Бургаска и Варненска област работят над 100 екипа, които денонощно извършват проверки от всякакъв вид.

"Този сезон няма нито едно стомашно-чревно заболяване и натравяне с храна. Не е затварян нито един плаж", коментира той.


ГДБОП накара Фейсбук-критик на Борисов да обещае, че няма да го убива

Във вторник спецполицаи от ГДБОП са привикали 36-годишния столичанин Васил Коцев, за да подписва декларация, че няма намерение да вдига бунт и да убива премиера Бойко Борисов. Причината е негов постинг във Фейсбук от април със следното съдържание: „Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи“. Официална реакция на МВР по темата засега няма.

Поради тази причина единствената информация за случая остава версията на задържания Васил Коцев. Той разказва, че в 12.30 часа във вторник е излязъл от дома си, за да  напазарува за майка си. Докато бил навън, тя му се обадила по телефона притеснена. Той се паникьосал, защото става дума за възрастен човек. Майка му обяснила, че у дома им има „едни господа“, които искат да говорят с него.

Когато се прибрал вкъщи, Васил Коцев заварил двама служители на ГДБОП. Те му обяснили, че трябва да отиде с тях, за да говорят с него в качеството му на свидетел. „Викам, мога ли да видя нещо, с което да ме каните? Те казаха – да, веднага – и попълниха призовката! Стори ми се, че не е съвсем по правилата. Призовка се попълва още в службите. Но си замълчах. Попитах ги къде трябва да дойда. Не, ние ще ви отведем. Вече започваше да мирише! Казах – добре“, разказва Коцев. Двамата били много любезни с него.

Когато се качили в стаята за разпит, те му казали, че имат „няколко наистина сложни и важни въпроси“. „Казах – добре, задайте ги, слушам ви. Извадиха листове и казаха, че през април месец от моя профил във Фейсбук е излязла (въпросната) публикация. Попитах – Е, и? Те ми казват – г-н Коцев, това е заплаха към премиера! Викам, какво? Наистина се шашнах! Те ми казват – вие призовавате за бунт!“, продължава разказа си Коцев. Той обяснил, че дори не помни какво е написал преди толкова много време и попитал полицаите дали не са сигурни, че профилът му е хакнат. Те му отвърнали, че ако е хакнат, те ще трябва да отидат у тях и да му съберат всичките компютърни устройства.

„Казах – А, не, благодаря! И така те ме питат защо пишете това срещу премиера? Отговорих – а на вас не ви ли се струва, че в тази държава нещата са объркани. Фейсбук е свободно пространство и по най-висшия закон, наречен Конституция на Република България, всеки има право да изразява и пише каквото мисли! Това се нарича май свобода на словото! Пишете всичко. Казах, добре. Писах, да писах под тяхна диктовка. Че не желая да убивам премиера!?! Викам – ама наистина ли да го напиша? Те викат – не така, не е добре, напишете, че се разкайвате за думите си. Казах – ще го напиша, но не се разкайвам. После имаше и още разговори. Попитаха ме дали контактувам с някакъв профил Ванче Михайлов. Викам – не
съм сигурен, но не мисля, че познавам такъв профил. Питаха ме дали познавам други хора, които псуват премиера. Казах – да, знам. Давайте телефонния указател и там 95 % сигурно го псуват!“, разказва Коцев за разговора си в ГДБОП.

Той уточнил пред ГДБОП, че познава хора, които псуват премиера. На това от ГДБОП поискали да каже имената им. „Казах им – Не, господа, аз предател никога няма да бъда! И най-накрая след един час, ме пуснаха“, казва Васил Коцев.

На тази дата: 17 август 1998 г. Бил Клинтън признава за Моника Люински

1998 г. президентът на САЩ Бил Клинтън признава, че е имал „неподходящи физически взаимоотношения” със стажантката от Белия дом Моника Люински. Извънбрачната афера и нейното шумно разследване водят до процедура по импийчмънт на държавния глава. След 21-дневен процес в Сената, Клинтън е освободен от всички обвинения, включително лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието.

Историята започва през 1995 г., когато Люински, току-що завършила колежа „Люис и Кларк”, постъпва на работа в Белия дом като стажантка по време на първия мандат на Бил Клинтън. От този период датира и тяхната сексуална връзка. След като техните взаимоотношения започват да се охлаждат и Моника напуска Белия дом, за да работи в Пентагона, тя споделя на своята приятелка и колежка Линда Трип подробности за аферата си с президента. Трип обаче записва телефонните им разговори и ги изважда наяве, когато разбира, че във връзка с казуса „Пола Джоунс” Люински е подписала клетвена декларация, в която отрича всякакви взаимоотношения с Бил Клинтън.

Записите попадат при Кенет Стар, който разследва държавния глава по редица обвинения - Скандала Уайтуотър, Файлгейт и Травългейт. Новината за аферата „Люински” се появява за първи път в медиите на 17 януари 1998 г., а на 21 януари излиза публикация във „Вашингтон Поуст” и скандалът избухва с пълна сила. Клинтън отрича обвиненията, но поради шумния медиен отзвук историята не може да се потули и Белият дом настоява за обяснения.

На 26 януари, видимо притеснен, президентът дава пресконференция в Белия дом, по време на която държи прочувствена реч и напълно отрича сексуалните си взаимоотношения с Люински. Първата дама Хилари Клинтън публично подкрепя своя съпруг по време на скандала и заявява в телевизионно предаване, че целият компромат всъщност е част от крупен план за дискредитиране на президента от страна на десницата, който е в сила от деня на встъпването му в длъжност.

В последвалите месеци широко се спекулира дали президентът е излъгал и по този начин възпрепятствал правосъдието, но не могат да се приведат сигурни докзателства освен записите, тъй като Моника отказва да коментира аферата.

Събитията са катализирани, когато на 22 май 1998 г. федерален съд в САЩ постановява, че агенти на Сикрет Сървис могат да бъдат принудени да свидетелстват пред Върховния съд във връзка със скандала. На 28 юли с.г. Люински най-накрая признава за сексуалната връзка с президента, като осигурява на Кенет Стар и доказателството за нея - прочутата синя рокля с петна от семенна течност по нея.

На 17 август президентът Клинтън прави самопризнание пред съдебни заседатели, че е имал „непристойни физически взаимоотношения” с Моника Люински. Същата вечер той прави и телевизионно обръщение, в което заклеймява връзката си със стажантката като грешка. Той обаче не се признава за виновен за умишлено подвеждане на публиката, като обяснява, позовавайки се на различни законови дефиниции, че терминът „сексуални взаимоотношения” изключва пасивния аспект на оралния секс. А погледнато от тази гледна точка, той не следва да бъде обвинен в публична лъжа за отношенията си с Люински.

След събирането на още доказателства, Клинтън е обвинен в неуважение към съда, отнет му е лицензът за юридическа практика и е глобен 90 000 долара. След 21-дневен процес - на заседание на 12 февруари 1999 г. Сенатът отхвърля предложението за импийчмънт от 19 декември 1998 г. с 55 гласа „невинен” срещу 45 „виновен”.

Вицове, август 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


- Скъпи, минах през офиса ти и взех 500 лева от сакото ти.
- Добре си направила, вече трети месец не работя там.

***

- Жена, май ми е паднало кръвното
- Скандал или направо да взема да блъсна колата?

***

Разговор между мои приятелки:
- Трябва да си купя гинко билоба, обаче все забравям!
- О, аз съм го пила това..
- Така ли, и как беше?-
- Ми.. не помня!

***

– Интересно, а защо някой е пуснал монетка в тоалетната чиния?
– За да му се изпълни желание, най-вероятно...

***

- Добър ден, бих искала да купя книга...
- От някой автор конкретно ли?
- Амиии не....да ми е в тон с банските ....розова на точки.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 16 август 2017 г.

Валери Симеонов на съд заради отменения фестивал в Слънчев бряг

Организаторите на отменения заради акциите на Валери Симеонов фестивал Solar Summer ще съдят вицепремиера заради "незаконните" му действия, обяви Иван Дончев пред Нова тв тази сутрин.

Организаторите се отказват от провеждането на феста заради акциите за тишина по морето и опасенията, че техниката на диджеите ще бъде иззета и това ще свали имиджа на организаторите в цял свят.

В позицията им се казва:

"Във връзка със случващото се в курортен комплекс Слънчев бряг, взехме решение да прекратим преждевременно ежегодния фестивал SOLAR Summer 2017. Към този момент, а и през целия сезон, липсват подходящите условия, които да гарантират характерните за SOLAR качествен звук, ефектна сцена и безпроблемно протичане на събитията.

SOLAR Summer е фестивал, който се провежда повече от 10 години в Слънчев бряг и в частност на южния плаж на курорта - Cacao Beach. През всички тези години на този плаж сме организирали участия на най-големите имена в света на електронната музика, а през курорта са минали хиляди фенове дошли да видят имена като Fatboy Slim, Armin van Buuren, Pete Tong, Tiesto, Richie Hawtin, Fedde Le Grand, Mark Knight, Victor Calderone и други, което направи Слънчев бряг една от най-желаните парти дестинации в Европа, наред с Ибиза и Миконос, и постави курорта на челни места в редица световни класации.

Никога не сме си представяли ситуация, в която на световен топ артист музиката може да бъде спряна, а техниката - конфискувана. Във времената на социалните мрежи, новината за това ще се разпространи мълниеносно в цял свят, което ще се отрази изключително негативно на имиджа, както на България, така и на нас като организатори."

Проверявани сме непрекъснато и нямаме нищо против проверките, но сме против незаконните действия, допълни Дончев.

Днес собственици и персонал в заведения в курорта излизат на протест. В същото време, собственици на вили там са подали жалби срещу "тероризиращия" ги шум, заяви тази сутрин националният омбудсман Мая Манолова пред bTV.

Правилата трябва да се спазват безпрекословно, но не е работа на вицепремиера да прави проверките, коментира Манолова.

На тази дата: 16 август 1896 г. Започва златната треска в Клондайк

1896 г. в един от притоците на река Клондайк в Канада е открито злато, което поставя начало на златна треска. Джордж Кермак и индианците Тегиш Чарли и Шукум Джим са първите, които намират злато в района на Рабит Крийк.

Мястото се намира непосредствено до река Юкон, която е приток на Клондайк. Местността е дива и необитаема и за пръв път новината за залежите на благородния метал гръмва на 14 юли 1897 г., когато параходът „Екселсиор” достига до областта.

През 19 в. хиляди мъже от цял свят зарязват работата си, за да се отправят на Запад в търсене на златни полета и лесно забогатяване. Най-бързи са златотърсачите от Сан Франциско и Западното крайбрежие на САЩ. Не закъсняват и кандидат-богаташите от Германия, Италия, Норвегия, Англия, има дори представители на Китай и Япония.


Вицове, август 2017 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/


- Мило, какво правиш?
- Филм съм си пуснал.
- Пак ли някакви мръсотии?!
- Не... Мелодрама... за бедно момиче, на което в банята се разваля душа и идват да и помогнат трима водопроводчика...

***

Снощи приятелката ми се появява облечена като медицинска сестра и ми вика: - Искаш ли да играем на "Доктор?" - Ехааа.., хайде!!! - Добре. Сядай и чакай!!!

***

- Сутрин, като чуя звука на алармата и имам чувството, че стрелят по мен.
- И какво? Веднача подскачаш ли?
- Не, лежа като застрелян.

***

Един селянин се хвали на друг:
- Ей, ако знаеш какво страшно плашило сложих на бостана!
- И какво толкова му е страшното?
- Абе как да ти кажа... Гаргите толкова се уплашиха, че ми върнаха и реколтата от миналата година!

***

Мъж се готви да лети за първи път със самолет, нервничи и разпитва стюардесата: - Давате ли на всички пътници парашути? - Не, това не е необходимо. - Как да не е необходимо? Преди един месец плувах на параход и там, на всички пътници дадоха спасителни жилетки, а предполагам, че тези дето умеят да плуват са повече от тези, които умеят да летят...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 15 август 2017 г.

Видеофакт: Футболните национали като хайдути

Задава се световна квалификация срещу Швеция в София и българският футболен съюз отново реши да заложи на патриотичната тематика, за да привлече повече публика на стадион "Васил Левски" и повдигне духа в националния отбор.

Централата разпространи клип, в който петима национали: Петър Занев, Георги Миланов, Андрей Гълъбинов, Георги Костадинов и Александър Башлиев, гърмят със стари пушкала и размахват саби в гора, облечени като хайдути.

Това се случва месеци, след като бяха представени патриотичните бели и зелени екипи на тима, посветени на 140-годишнината от Априлското въстание. И тогава имаше клип.

На официалния сайт на БФС се казва следното:

"Герои в новия клип от кампанията #заеднавединритъм са хайдутите - символ на патриотизма, непримиримостта и борбения дух на българина. Пременени в автентични хайдушки униформи футболните национали напомниха за смелите ни предшественици.

С цел да призоват българските фенове за подкрепа в предстоящия мач срещу Швеция, футболистите от националния отбор Петър Занев, Георги Миланов, Андрей Гълъбинов, Георги Костадинов и Александър Башлиев облякоха автентични хайдушки униформи и се научиха да боравят с 200-годишни оръжия.

Сюжетът на видеото се фокусира върху момента на подготовка за битка на чета хайдути, тяхната решителност, кураж и задружност около лагерния огън. Под звуците на една от най-въздействащите български народни песни, футболистите – хайдути, се отправят към поредното предизвикателство.

За двубоя България - Швеция, специално за феновете с деца ще бъде изградена семейна трибуна.

За българските национали снимките бяха вълнуващо преживяване, по време на което те изцяло се потопиха в атмосферата на хайдушки лагер, припомниха си славни моменти от нашето минало, мелодии на емблематични народни песни и научиха любопитни истории за хайдутите от консултантите от сдружение „Хайдути“, на което БФС изказва специални благодарности за сътрудничеството."
А мачът срещу Швеция, традиционно неудобен съперник за националите ни, е на 31 август от 21:45 часа. Остава да видим дали шведите ще се надъхват за двубоя предрешени като викинги.

ВИДЕО

Последната гонка на регата „Кор Кароли“ днес във Варна

Снимка: "Таралеж"
Третата последна гонка от регатата „Кор Короли“стартира днес в 10.00 ч. от Варненският залив, предава репортер на „Таралеж“.

Варненци и гостите на града наблюдават развоя на състезанието.

Тази последна гонка ще определи победителите в отделните класове. Международната регата „Кор Кароли“ ще завърши с тържествена част по награждаването на призьорите в 18.30 ч.

Организаторите канят на Пристанище Варна всички почитатели на ветроходния спорт да станат част от тържествената церемния по връчването на наградите.

Огромни пожари в Гърция

Големи пожари бушуват в съседна Гърция. Снощи нощта е била изключително тежка в област Илия до Атина, Каламос, Закинтос и Капандури. Пожарникари цяла нощ са се борили с огнената стихия.

Засега не се съобщава за пострадали, но огънят е обхванал десетки километри, предават световните агенции.

В област Илия до Атина е обявено извънредно положение.

Усилията на пожарникарите да ограничат пътя на огъня не успяха, тъй като духа много силен вятър, който активира пожарите. Хората са евакуирани. Полицията спря движението, а самолети и хеликоптери също се включват в гасенето.

В пепел са се превърнали къщи и гори с маслинови дървета. Гъстият дим достигна дори до о.Крит.

До Солун също пламнаха пожари, но те не застрашават населените места.

На тази дата:15 август 1002 цар Самуил превзема Одрин

В историята на българския цар Самуил има и славни битки, и величави дати, въпреки че за поколенията остава известен с разгрома и ослепяването на армията му от Василий Българоубиец.

На днешния ден преди 1013 години българската армия под командването на цар Самуил превзема Адрианопол (Одрин) през 1002 г.. По същото време византийската войска е концентрирана при обсадата на Бдин (Видин), българите достигат Тракия. Самуил умишлено избира деня 15 април – Богородица. По това време в Адрианопол много хора са се събрали за традиционния панаир, организиран в чест на Божията майк. Без да срещнат съпротива, българските войски заграбват значителна плячка и се оттеглят.

Българският цар Самуил е провъзгласен за владетел през 997 година. Управлява до 1014 г. и става едноличен владетел в едно от най-трудните времена в българската история. Според латинския превод на хрониките на Скилица баща му комит Никола е бил управител на голямата област Средец. По традиция управителите на големите области са били в родствени връзки с преславския царски двор. Историците предполагат, че Самуил е наследник на Симеоновия род - доказателство, за което намират в имената, които носят Самуиловите наследници.

Вицове, август 2017 г.

Шегаджии

СмЕх/Таралеж/


- Четири литра наливна бира, моля!
- А носите ли си съд, в който да ви я налея?
- Със съда разговаряте!

***

- Иванке, защо мълчиш?
- Иска ми се, мълча!
- Ама как може да ти се иска и да си мълчиш!?

***

Тази вечер менюто е шестстепенно - 5 ракии и 1 салата!

***

- Изневерявала ли е Ева на Адам? - Не знаем със сигурност, но учените твърдят, че човекът е произлязъл от маймуната..

***

В ресторант сервиторката пита клиент: - Коя маса ще желаете - тая или тая? - Все тая!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 14 август 2017 г.

Видеофакт: Дупница... гарата...на плажо


Ердоган искал атомна бомба

Турският президент Реджеп Ердоган искал атомна бомба, пише британският вестник „Експрес“, цитиран от БГНЕС.

Според изданието Ердоган искал да превърне Турция в ядрена сила и имал таен план за създаване на ядрено оръжие в момент, когато отношенията му с ЕС са критични. За това предупреждава през "Експрес" турският журналист Абдуллах Бозкурт. Още през 2014 година се появиха сведения, че Анкара разработва планове за направата на атомна бомба.

В публикацията се твърди, че хора от обкръжението на Ердоган, имащи влияние върху неговите решения, заявили, че президентът вече обмисля възможността за създаване на атомна бомба. Твърденията на журналиста са потвърдени и от Айкан Ердемир - експерт от американската Фондация за защита на демокрацията и бивш депутат. Той сподели, че Ердоган имал голямо желание да превърне Турция в ядрена сила, но нямал възможност да го направи.

Според Ердемир плановете на президента били осуетени от неуспешния опит за преврат:

„Турция страда от недостиг на финансови ресурси, а също от недостиг и на кадри за един толкова скъп и високотехнологичен експеримент“, заявява експертът.


На тази дата: 14 август 1994 г. заловен е терористът Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала

1994 г. заловен е терористът Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала. Получава псевдонима Карлос, след като става член на лявата екстремистка организация Народен фронт за освобождение на Палестина, а прякорът „Чакала” му дава пресата, когато сред неговите вещи е открита книгата „Денят на Чакала” на Фредерик Форсайт.

В продължение години Карлос Чакала гради печалната си слава с убийства, бомби и изнудване и всеки път безпрепятствено успява да се измъкне както заради влиятелните си поддръжници, така и заради грубите грешки в тактиката на тайните служби. Той е арестуван при операция на френските специални части в Судан, командвана от известния антитерористичен съдия Жан-Луи Брюгиер.

Карлос Чакала, един от най-известните терористи на 70-те и 80-те години, днес излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама тайни агенти и ливански информатор.

Илич Рамирес Санчес е роден в Каракас, Венецуела, през 1949 г. любопитен факт в биографията му е, че баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин.

След дипломирането си от гимназията Илич Рамирес Санчес получава стипендия през посолството на СССР в Каракас. Заминава в Съветския съюз за обучение в Университета за дружба между народите „Патрис Лумумба”, който се ползва от КГБ за „набиране на чужди комунисти”.

В началото на 70-те се свързва с Народен фронт за освобождение на Палестина (ПФЛП) в Йордания и участва в сраженията по време на Черния септември. През 1973 г. прави неуспешен опит да убие еврейския бизнесмен и вицепрезидент на Британската ционистка федерация Йозеф Зиеф. Тези действия са в отговор на убийството на Мохамед Бадиа, лидер на ПФЛП за Европа в Париж, от агенти на Мосад. Карлос Чакала сам признава, че е отговорен за бомбена атака в Банка Хаполим в Лондон, за три коли бомби заложени пред редакции на вестници във Франция, за гранатометна стрелба в парижки ресторант, при която са убити двама и 30 са ранени.

В Хага на 27 юни 1974 г. подпомага японската Обединена Червена Армия при операция за отвличането на френския посланик. На 13 и 17 януари 1975 г. участва в два неуспешни опити да се взривят самолети на Ел Ал с гранатомет на летище Орли, Париж. На 27 юни 1975 г. Карлос Чакала застрелва двама френски агенти при опит за задържането му след като е издаден от Мишел Мукхарбал, арестуван член на ПФЛП. Мукхарбал също е застрелян. Карлос бяга в Ливан, където с.г. приема исляма.

Вицове, август 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Прибира се мъж посред нощ пиян като кирка. Жена му чува шум от падане и надниква в кухнята. Гледа - в тъмното мъжът отворил хладилника и говори на светлината отвътре: - Такси, карай към Слънчев бряг! Безмълвно съпругата си ляга със злорада усмивка. След два часа става до тоалетната, пак надниква и заварва същата картина. - Такси, карай към Слънчев бряг! - продължава да настоява пред хладилника мъжът й. Жената отново безмълвно ляга да си доспи. На сутринта става, влиза в кухнята и гледа ни мъж, ни хладилник! - Не може да бъде! - възкликва тя. - Кандърдисал го е!

***

- Каква е приликата между секса и бриджа? - И при двете трябва да имаш или добър партньор, или добра ръка.

***

Из записките на добрата домакиня: - автобус – 2 лв. - хляб - 0.90 лв. - списание „За жената“ – 3 лв. - не помня какво – 570 лв.

***

На улицата се срещнали домашна и бездомна котка. Домашната попитала:
- Ей, брато, тебе кой те храни?
- Никой не ме храни! Аз сам се храня!
- Да бе, сам се храниш? И как се научи да отваряш консерви?

***

С цел пестене на време катаджиите са с нови стоппалки. От едната страна пише "Stop", а от другата : "Какво ще правим сега?"


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

неделя, 13 август 2017 г.

Летящите коли вече са тук, изберете си

Отдавна предричаната ера на летящите автомобили може да се каже, че е тук. Известни компании от цял свят показват реални летящи коли и обещават скоро да станат достъпни за масово потребитление.

Тази внезапна промяна донякъде се дължи на технологичния напредък в последно време: по-добрите двигатели, акумулаторни батерии и олекотени материали означават, че мечтите на дизайнерите вече могат да се реализират.

Гъвкавостта, която осигуряват компактните електрически двигатели, дава на инженерите почти пълна свобода и те определено се възползват от нея.

Две перки ли са по-добре, или няколко дузини? Колела за каране по суша, или понтони за кацане на вода? Дизайн, който напомня футболна топка, залепена за хармоника, или нещо, което има излъчването на комиксов злодей, който си пада по мотоциклети?

Нищо не изглежда невъзможно в тази нова сфера. И няма спор, "летящи коли" може и да не е перфектното определение за всички тези летателни апарати, но всички те изпълняват една и съща базова функция: да ви придвижат от точка А до точка Б без да са ви нужни пътища.

Определено все още има детайли, които да бъдат изпипани - примерно как ще се регулират тези превозни средства и как ще бъдат безопасно издигнати в небето над градовете.

Тези въпроси може да отнемат години. Но пък това означава и повече време, за да прецените коя летяща кола е подходяща за вас. Ето бърз поглед към возилата, готови да влязат в следващото поколение транспорт.