събота, 26 август 2017 г.

Пожар изпепели заведението „Макалали“ край варненския плаж

Заведение на крайбрежната алея във Варна изгоря напълно при пожар тази сутрин, предава репортер на „Таралеж“.

Заведението е“See House by Makalali” (Морската къща на Макалали).

На място са изпратени четири ППА, които овладяват огъня и успяват да го потушат Няма пострадали хора. 




Нанесени са значителни материални щети на заведението, изгоряла е дървената му конструкция, оборудване, обзавеждане и друго имущество.




Към момента продължават да се обливат остатъците от постройката.

Снимки: "Таралеж"

На тази дата: 26 август 1382 г. Татарите завладяват Москва с хитрост и я опожаряват

1382 г. татарите с измама овладяват Москва и я опожаряват. Младият татарски хан Тохтамъш с помощта на войници на самаркандския владетел Тамерлан пристъпил към завоюване на татаро-монголската Златна Орда, откъдето преди това е прокуден. След като овладял източната част със столица Сигнак, Тохтамъш нахлул в западната част, контролирана от Мамай. През април 1380 г. той успял да завладее цялата територия на Златната орда чак до Азов, включително столицата Сарай.

На 24 август Тохтамъш приближил столицата. Великият московски княз Дмитрий Донски не приел боя и избягал със семейството си в Кострома. Отбраната на Москва била ръководена от младия литовски княз Остей. Московчани се защитавали упорито и успешно два дни.

Тогава Тохтамъш решил да завземе Москва с хитрост, като изпратил на преговорите нижегородските князе Василий Кирпяду и Семьон Дмитриевич. Князете се заклели, че Тохтамъш ще пожали московчаните, ако се предадат.

На 26 август 1382 г. Москва се предала. Коварният татарин естествено не си изпълнил обещанието. Били заклани 24 000 души, градът бил разграбен и опожарен. После татарите завзели Переяславл, Владимир, Юрев, Звенигород, Можайск и други градове около Москва, като им наложил данък.

Вицове, август 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Кръчмата е магическо място, където бозайникът се превръща във влечуго...

***

Дълбока провинция. В местния магазин...
- Добър ден. Мога ли да платя с телефона Samsung Pay?
- Да, разбира се, няма проблем. Само, че мога да ви дам не повече от десет бутилки алкохол за него.

***

Купих си книга за Фън шуй, прочетох я и сега не знам къде да я оставя!?

***

- Какво има, приятелю? Целият си издран, под очите имаш синини, дрехите ти са разкъсани. Нека те отведа у дома ти ...
- Аз оттам идвам...

***

Скача един парашутист новобранец от самолета и летейки на долу се чуди кое въженце трябваше, да дръпне. По едно време гледа един лети на горе и го питал:
- Брат, коя ръчка трябваше да дръпна?
- Не знам, аз съм от сапьорите.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 25 август 2017 г.

Цитати на великите: Борисов: Изгасили снощи лампата, щех да ги бия после...

Макрон видимо бе впечатлен от двореца. На въпроса му "Кой е живял тук?", Борисов сви рамене и каза:

"Ми, тука са идвали на ваканция летно време", като интелигентно спестява кои точно са "те", които са си почивали.

Френският държавен глава се загледа в скулптурите на градинката. Премиерът искрено се зарадва на интереса на своя гостенин и подготви почвата и за посещение догодина:

"Исках да усетиШ какво е тука. Догодина ще има председателство, ще дойдеШ пак."
По една от алеите шеговито разкритикува загрижеността на НСО:

"Беше тъмно, изгасили снощи лампата, да било по-сигурно! Щех да ги бия после. Като влезнах в градинката, викам:как - загасили!"

По пътя към терасата на градината, гледаща към морето, Борисов даде кратък урок по география:

"Турция, България, Румъния, от другата страна - Грузия - срещу нас е Грузия. По-вдясно. А Крим е малко наляво..."

И обясни на Макрон, че сега дворецът се ползва при подобни посещения от хора, които го наемат за сватби и други празненства, а паркът е отворен за всички.

Фотофакт: Деси Радева с рокля за 3 бона

 Деси Радева откъде вади 2860лв. за да си купи рокля на D&G?

Роклята на президентшата Десислава Радева в актуалния цвят "азур", с която се появи на посрещането на първата дама на Франция Брижит Макрон, е на "Долче и Габана" и струва 1450 евро.

Тоалетът е от тазгодишната колекция на световната модна марка.

Макрон иска да ограничим командироването на български работници във Франция

Френският президент Еманюел Макрон поиска България да подкрепи промените в Директивата за командироването на работници по време на срещата си с президента Румен Радев в двореца "Евксиноград" във Варна. Благодарение на сегашната система много български работници живеят и работят във Франция, но се водят командировани временно там от българския си работодател. Това са най-вече шофьори на ТИР-ове и строители.
От пресконференцията не стана ясно дали България е приела искането на Макрон.

Според френския президент "има съвпадение" на мненията за реформа на директивата. Макрон дори благодари на Радев за това, че ясно се обяви срещу социалния и данъчен дъмпинг.

Радев обаче обвърза в изявлението си директивата за командироването със заплатите на работещите във френски фирми у нас и поиска възнагражденията на българите да са равни с тези на французите. Освен това той подчерта, че въпросът е от компетентността на българското правителство, а не негова.

"Споделих загрижеността на господин Макрон относно директивата за командироване на работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата. Затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби и по-силен контрол.

Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобрят условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт, но въпросът за социалните права не се изчерпва само с директивата за командироване на работници. Налице са и редица проблеми, като данъчен, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви, трайни решения", заяви Радев.

Президентът обвърза директивата за командировките и с кохезионната политика на Европейския съюз. Франция настоява рязко да бъдат намалени парите за сближаване между най-бедните и най-богатите държави, които са основните европейски пари, които идват в България.
Сама по себе си България не е проблем за френския трудов пазар, защото работниците ни там са сравнително малко в сравнение с полските и румънските. Решението за директивата обаче трябва да бъде взето с квалифицирано мнозинство. Затова гласът на България може да се окаже решаващ. Досега България беше в лагера, предвождан от Полша, който настоява системата да остане каквато е сега.

Макрон обаче остро нападна Полша с думите, че тя "не е страната, която очертава посоката, по която се развива Европа".

"Обратото - Полша върви срещу европейските интереси. Неотдавна Европейската комисия образува санкционно производсто срещу Полша. Тя няма никакво отношение към посоката, в която върви ЕС. Полша се ползва от структурните фондове на Европа. Европа е пространство, което се създаде на основа ценности и убеждения на членовете, а Полша ги нарушава. С изявлението, което направи министър-председателят се допусна нова грешка в стратегията на Полша. Тя изостава от Европа. Съжалявам за тази позиция, но полският народ заслужава много повече. Полският премиер и правителство не могат да убедят полския народ, че е по-добре да бъдат по-зле заплащани. Смисълът е да подобрим условията на живот на нашите граждани. В това е смисълът на Европа.

Аз не мисля, че позицията на полския министър-председател по някакъв начин може да постави в опасност осъществяването на този проект (за промени в директивата - бел. ред.), защото реформата на директивата ще се постигне с квалифицирано мнозинство. Онзи ден член на Вишеградската група защити реформата. Това ми дава надеждата, че ще успея да убедя в необходимостта от реформа. Разговорите с президента Радев ми носят много доверие в тази насока. Не мисля, че мнението на полския министър-председател може да се отрази отрицателно. Напротив - това ме убеждава колко е необходимо да помислим за реформата на Европа. Полските лидери нямат амбицията, опитват се да разрушат ценностите на Европейския съюз, не смеят да вървят напред. Това ме убеждава още повече колко сила има в моя проект и ми дава надежда, че той ще бъде реализиран", заяви Макрон.

В този момент Радев се включи, за да подчерта, че нормативните промени трябва да се направят "така, че да обединяват, а не да разделят Европа, да не уронват основния принцип за четирите свободи в единния европейски пазар и да търсят баланс между интересите на старите и новите страни членки".

Акцентът според мен трябва да бъде в инвестиционна, кохезионна политика, трайно устойчива във времето, която да сближава стари с нови членки по отношение на заплащане и жизнен стандарт. Това ще бъде трайното решение на проблема, заяви още българският президент.

Радев и Макрон казаха още, че са обсъждали още две теми. Едната е общата европейска отбрана, другата е Шенген. От думите на двамата президенти не стана ясно дали подкрепата за Франция за приемането ни в Шенген е обвързано с директивата за командировките.

"Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да бъдат преразгледани првилата и България да участва пълноправно в дискусиите за прераглеждането им", каза Макрон.

Той каза още, че са разгледали перспективите за присъединяването на Западните Балкани и че споделя мнението на Радев за интеграцията им в ЕС.

Ето каква е програмата на Макрон във Варна

Президентът на Франция Еманюел Макрон кацна на летище Варна минути преди 23 часа в четвъртък вечерта. Той бе посрещнат от премиера Бойко Борисов, външната министърка Екатерина Захариева и началника на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов.

"Бойко!", каза Макрон докато слизаше по стълбичките на президентския самолет. След него слезе съпругата му Брижит.

"This is my wife", представи я той на Борисов.

Еманюел и Брижит Макрон завършват в България кратката си обиколка в Централна и Източна Европа.

Макрон пристигна у нас от Букурещ, където разговаря с румънския си колега Клаус Йоханис. Двамата обсъдиха инициативата на Франция за реформа на директивата за командированите работници, която позволява т.нар. социален дъмпинг. Макрон изрази надежда, че още преди края на годината може да бъде постигнат компромис. Държавите от Източна Европа по принцип са против промяна на регламента, защото това би накърнило интересите на техните фирми и граждани.
Преди това Макрон се срещна в Залцбург с канцлера на Австрия Кристиан Керн. По-късно към тях се присъединиха и премиерите на Чехия и Словакия – Бохуслав Соботка и Роберт Фицо. Двете централноевропейски държави изразиха готовност да участват в разговори за промяна на директивата.
В България церемонията по посрещането на президента на Френската република започва в 10:00 часа пред двореца „Евксиноград“ край Варна. След това е официалната снимка на двамата президенти – Румен Радев и Еманюел Макрон, и техните съпруги – Десислава Радева и Брижит Макрон.

След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции.

В 11:15 часа започва съвместната пресконференция на президентите.

За 11:35 часа е планирана срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и финансовият министър Владислав Горанов.

В 12:45 е пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон.
Накрая Борисов и Макрон ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

След това Еманюел Макрон и съпругата му отлитат от България.

На тази дата 25 август 1941 г. Започва операция за британско-съветската окупация на Иран

1941 г. започва операция за британско-съветската окупация на Иран. Операцията е проведена в рамките на съюзническата геостратегическа операция „Съгласие”, приключила на 17 септември. Тя силно изненадва Хитлер.

Декларираната цел на операцията е защита на иранските петролни полета от евентуалното им заемане от силите на Оста, както и защита на южното трасе на транспортния коридор, по който съюзниците осъществяват доставки по програмата Ленд лийз за Съветския съюз. Скритата цел по-скоро е пряката заплаха от включването на Иран във войната на страната на Оста.

По време на операцията съюзническите сили нахлуват в Иран и свалят от власт шаха Реза Пахлави, който отказва съюзническо искане за допускане на войски на територията на страната. Съветският съюз и Великобритания окупират Иран и налагат съюзнически контрол над железопътните линии и петролните находища на страната. Британските въоръжени сили заемат Южен Иран, а съветската армия окупирва северната част на страната.

Кампанията започва на 25 август с изненадваща атака на британците в пристанището в Абадан, като иранските кораби бързо са унищожени или пленени. Не е имало време дори за подготовка за съпротива. На пристанището е имало важни петролни инсталации, които са превзети от два индийски батальона.

Междувременно руснаците нахлуват от север през Задкавказието, завземайки северните провинции на Иран. Съветските ВВС и военноморски части в Каспийско море също участват в операцията, като е стоварен десант в района на Бандар-е Пахлави.

В отговор на агресията Иран мобилизира 9 дивизии, като на 25 август нанася неуспешен контраудар срещу британците. Без каквито и да е военни съюзници, които да окажат подкрепа, иранската съпротива бързо е преодоляна и неутрализирана от британските и съветските танкове и пехота.

При протеклите военноморски сражения са потопени два иранско кораба, а още четири други са повредени. Загиват приблизително 800 ирански войници и моряци. Най-малко 200 души от цивилното население загиват при бомбардировките в град Гилан. Британските и индийските поражения са приблизително 22 убити и 44 ранени, а съветските са около 40. Британските и съветските сили се срещат в град Сена и Казвин на 30 срещу 31 август.

В края на инвазията Иран капитулира, така важните петролни находища и Транс-Иранската железопътна мрежа попадат в ръцете на съюзниците. В същото време новият ирански министър-председател се съгласява, че германският посланик и неговият екип трябва да напуснат страната и че немските, италианските, унгарските и румънските легации трябва да бъдат изведени от страната, а всички останали германски граждани да бъдат предадени на британските и съветските власти.

Вицове, август 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Жена звъни на съпруга си:
- Можеш ли да говориш?
- Мога.
- Слушай тогава...

***

В чест на френския президент Еманюел Макрон варненския квартал Максуда ще се прекръсти на Порт Льо Мак Суд.

***

Кратка обява:
- Търсят се момичета за тройка, ние сме едно момче!

***

Карам си с 30, спира ме катаджия и вика: - И къде така се прокрадваме?

***

Ако всички държави в света ги управляваха жени, повече нямаше да има войни. Щеше да има сума ти държави, които не искат да си говорят.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 24 август 2017 г.

Макрон пристига тази вечер във Варна

Френският президент Еманюел Макрон тази вечер пристига у нас за официалното си посещение, по време на което ще се срещне президента Румен Радев и Бойко Борисов.

Макрон и съпругата му ще отседнат в двореца „Евксиноград“ във Варна, съобщиха от правителствената информационна служба.

Перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа, ще бъдат сред акцентите на срещите на френския президент в България.

Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10.00 часа пред двореца „Евксиноград“, като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги.

След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. В 11.15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите.

От 11.35 часа е срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов. Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12.45 часа.

В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

На тази дата 24 август 79 г. Изригва вулкана Везувий и град Помпей изчезва под лавата

/Таралеж/

79 г. изригва вулканът Везувий. Градовете Помпей, Херкулан и Стабий са погребани под вулканична пепел, хиляди хора загиват. Вулканът се извисява на височина 1277 м, близо до Неаполитанския залив в Италия. Кратерът му е с дълбочина 217 м и обиколка 1400 м.


В този ден по обяд вулканът се събудил внезапно, без никакъв знак в дните преди изригването, който да предупреди жителите на Помпей и да спомогне за избягването на човешки жертви.

Предхождащите земни трусове създали опасения за предстоящо земетресение. Изригването започнало с трясък от изхвърчането на тапата от втвърдена лава. След това вулканът изхвърлил огромни количества пепел, лава и газове в атмосферата. Черните облаци били пренесени от вятъра в посока на Помпей. Скоро след изригването над града заваляла пемза, парчетата от която паднали като смъртоносни куршуми със скорост около 200 км/ч.

Когато след около 15 часа Везувий затихнал, голяма част от жителите му загинали от каменната градушка и задушливите газове. Оцелелите скоро ставнали жертва на лавата и високите температури. Повече от 1500 години градът лежи погребан под покривка от вулканична пепел и пемза, достигаща на места дълбочина до 25 м.

Днес това е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. През 20 в. са регистрирани шест големи изригвания на вулкана. Последното изригване на Везувий е през 1944 г. и било сравнително слабо. Въпреки това 45 души загинали, били опустошени няколко села, а базата на Съюзниците, разположена наблизо понесла сериозни щети - повредени били 88 бомбардировача B-25 „Мичъл”.

Вицове, август 2017 г.

Американски художник дорисува сенки...

СмЕх/Таралеж/


Журналистка пита ром:
- Къщата ти законна ли е?
- Как да не е законна... Всичко е законно!
- Акт 16 имаш ли?
- Как 16 акта бе, нито един акт няма... Всичко е законно.

***

Голяма глупост направих. Поръчах си S-класа с тъмни стъкла… Сега ще карам с отворени прозорци, да ме видят, че съм аз.

***

В аптеката се втурва запъхтян човек:
- Моля Ви, половинка спирт!
- А имате ли рецепта? - пита магистърът.
- Имам, разбира се - килограм захар, половин килограм цвекло, и сто грама мая.

***

Знаете ли, че ако гепардът е гладен, човек може да развие до 70 км в час?

***

През лятото компетентността на служителите е два вида: 1. Не знам, аз утре излизам в отпуска. 2. Не знам, аз точно се връщам от отпуска.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 23 август 2017 г.

Константин Каменаров е новият директор на БНТ

Константин Каменаров ще е генералният директор на БНТ в следващите 3 години. Това реши СЕМ днес. По закон за избора са нужни 3 гласа от общо 5-имата членове на медийния регулатор. Каменаров получи подкрепа от Бетина Жотева, Мария Стоянова, Розита Еленова и от председателката на СЕМ София Владимирова.

Иво Атанасов застана зад кандидатурата на Валери Тодоров.

При самото гласуване Атанасов гласува "против" Каменаров и обясни защо - заради "горчив опит", защото преди година подкрепил новия директор на БНР, въпреки че математически гласът нямал значение, но след това последвали разочарованията.

“Гласувах против кандидатурата на г-н Константин Коменаров, защото не съм напълно убеден, че той е най-добрият вариант за управлението на БНТ в следващите три години и за да не бъде и той убеден, че е с най-добрата концепция, а да е склонен към диалог“, допълни членът на СЕМ към отрицателния си вот.
След това пожела успех на новия генерален директор на обществената телевизия Константин Каменаров.

Останалите четирима кандидати за поста на Вяра Анкова - Емил Кошлуков, Иван Гарелов, Сашо Йовков и Тома Иванов, не получиха глас.

Бетина Жотева обобщи избора си с това, че концепцията на Каменаров се доближава най-много до "представата ми за телевизията, която искам да гледам".

Мария Стоянова припомни, че е гласувала "въздържал се" при отсяването на кандидатите за изслушване пред СЕМ, но кандидатите са се съобразили с нуждата от задълбочен разговор за бъдещето на БНТ в конкретика. В първия ден фаворитът ѝ бил Сашо Йовков, но след пълния цикъл изслушвания даде гласа си за Каменаров, припомняйки отново, че е имала резерви към други двама кандидати. Без да ги назове - това са Гарелов - заради миналото в Държавна сигурност и Кошлуков - заради работата му като програмен директор на телевицията на партия "Атака".

Розита Еленова оцени концепциите и на шестивата кандидати и още тогава стана ясно, че ще даде гласа си за Каменаров. Накрая това и стана. Председателката на СЕМ София Владимирова обяви подкрепата си последна, но "достатъчните" три гласа за новия генерален директор на БНТ вече бяха факт.

Каменаров ще встъпи в длъжност от момента на подписване на управленския си договор. Той ще поеме поста от Вяра Анкова, чийто втори и последен възможен по закон мандат изтече още миналия август. СЕМ обаче дълго не обявяваше конкурс за избор на наследник, а с нарочни промени в Закона за радиото и телевизията се направи така, че тя да може да управлява БНТ до избора на наследник.

Сред акцентите в управленската концепция на Каменаров бяха развитие на програмата и търсенето на допълнително финансиране за БНТ извън отпускания от държавата бюджет. Сред идеите му са това да става с европейско финансиране и привличане за партньорство по социални проекти на големи корпорации, които имат бюджети за такива проекти.

Той цитира Хачо Бояджиев, че "телевизията - това е нейната програма", предложи промени в публицистиката - например преместване на "Панорама" в почивните дни и реформа в сутрешните блокове. По думите му това, че БНТ е обществена телевизия не пречи на идеята, че изпълнявайки функциите си, може и да печели пари. Каменаров се обяви за младежки канал, за превръщането на БНТ2 в образователен канал и нова система за програмите на различните канали. Ще има и общ програмен директор на всички канали на обществената телевизия.

Каменаров говори и за административна реформа в телевизията, например редуциране на "морално остарели звена", намаляване на хората в "пренаселени дирекции" и пренасочването им към други звена, например сериозно подсилване на "маркетинг и продажби". Едно от най-важните неща са Каменаров по собствените му думи е формирането на силен екип в БНТ.

Фотофакт: След такса „Стол” – такса „Нищо”

След подаден сигнал министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди проверка на заведение в град Харманли, за което се твърди, че начислява такса за престой без консумация.

Според депозирания сигнал от клиент на 15 август той посетил заведение в Харманли, но не консумирал нищо от заведението. След това обаче посетителят бил заставен да плати такса "нищо - 1 час", възлизаща на 5 лева.

На касовата бележка ясно се вижда, че клиентът наистина е бил таксуван за престоя си, макар и да не е консумирал нищо в заведението. Излиза, че 1 час престой в заведението струва по-скъпо от това клиентът да си поръча нещо и да не плаща 5 лева такса за "нищо - 1 час".
От бележката става ясно и името на заведението - кафе-сладкарница "Оскар". Бележката била издадена в 22.25 часа.

По случая Министерството на туризма е сезирало Комисията за защита на потребителите и Националната агенция по приходите. Предстои заведението да се бъде инспектирано в най-скоро време.

На тази дата: 23 август 1943 г. Цар Борис III е открит в безсъзнание след вечеря в италианското посолство

/Таралеж/

1943 г. след вечеря в италианското посолство в София Цар Борис III е открит в безсъзнание след силно повръщане.

На 4 август Борис III се среща в София с посланика в Швейцария и бивш министър-председател Георги Кьосеиванов, с когото обсъждат възможностите България да последва Италия и да излезе от войната, като в печата се появяват някои спекулации за заместването на Богдан Филов с Кьосеиванов и външнополитически завой. На 9 август германският посланик Адолф Бекерле предава на царя покана за спешна среща с Адолф Хитлер, като официалната тема за срещата е предварително поставена от фюрера -разглеждане на общата военна и политическа обстановка и дискусия за ролята на България в хода на войната.

На 14 август Борис III заминава за главната квартира на Хитлер Волфсшанце край Растенбург. Двамата провеждат две срещи на четири очи следобедът на същия ден и сутринта на 15 август. На тях Хитлер настоява за окупирането от две български дивизии на част от италианската окупационна зона в Гърция и Албания, а Борис III се опитва да ограничи българското участие, позовавайки се на недостига на хора и въоръжение и на необходимостта от защита срещу евентуално нападение от югоизточна посока. Вечерта на 15 август той се връща в София.

На 17 август Борис III заминава за Чамкория, а на 19 август изкачва връх Мусала. На следващия ден се среща с посланика в Берлин Славчо Загоров, а на 21 и 22 август заедно със семейството си прави обиколка в Рила до Соленото езеро и връх Соколец.

На 23 август Борис III трябва да отиде до София, където има няколко определени срещи. Още по време на пътуването той получава болки в гърдите и при пристигането в града е прегледан от д-р Александров, но продължава работата си. Следобед получава нов пристъп и отново е прегледан от д-р Александров и д-р Балабанов. След края на работния ден той колабира, според прегледалите го лекари в резултат на жлъчно заболяване. На другия ден от Германия е извикан професор д-р Рудолф Зайц, който е консултирал царя и по-рано и познава здравословното му състояние, който диагностицира тежък инфаркт.

През следващите няколко дни състоянието на царя е пазено в тайна, като дори съпругата му е уведомена едва на 25 август. Междувременно от Виена спешно са повикани неврологът д-р Де Кринис и токсикологът проф. д-р Ханс Епингер, както и българските лекари д-р Стоян Киркович, д-р Разсолков и доц. Цончев. Заключението на всички лекари е за инфаркт на миокарда вследствие от тромбоза на коронарен съд.

На 26 август състоянието на Борис III рязко се влошава и новината за заболяването му е съобщена на печата. На 27 август той идва в съзнание, но през по-голямата част от времето остава под упойка. В 16.22 ч. на 28 август 1943 г. Борис III умира. В смъртния акт като причина за смъртта са посочени „запушване на лявата сърдечна артерия (тромбоза), двустранна пневмония, оток на белите дробове и на мозъка”.

Вицове, август 2017 г.

Леки проблеми на пътя, Дубай.

СмЕх/Таралеж/


Семейна двойка си лежи на дивана пред телевизора.
- За какво си мислиш?
- За каквото и ти!
- Чудесно, донеси и на мен една бира.

***

Принципът на микровълновата печка е- яж студена супа от вряла чиния!

***

Лятото свърши. Сега жените ще трябва да впечатляват с акъл.

***

Възрастна жена влиза в автобуса и моли младо момиче да й отстъпи мястото си:
- Няма да стане! - дръзко отвръща младежът.
- Много ме болят краката, моето момче, моля те!
- Лелче, - упорства момчето - като си била млада отстъпвала ли си в автобуса място на по-възрастните?
- Винаги!
- Видя ли, затова сега те болят краката! - победоносно я поглежда неотстъпчивия младеж.

***

В Македония искали да направят министерство на корабоплаването. На въпроса защо им е, след като нямат море, те отговорили:
- А българите как имат министерство на правосъдието?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 22 август 2017 г.

Радан Кънев: София мълчи, а трябва да осъди сръбската агресия срещу Скопие

Вече едно денонощие, в България няма никаква реакция на изтеглянето на сръбските дипломати от Скопие. Световната преса гърми, официална (и неофициална) София мълчи.

ГЕРБ и БСП се занимават с махленско заяждане, докато външният министър на Сърбия, комунистът Ивица Дачич, ясно намеква за връзка между скандала със Скопие и договора между Македония и България ("знаем какво сте подписвали")...

Сега е моментът българското правителство да защити безспорните си постижения в отношенията с Македония. Необходимо е изразеното на думи "приятелство и добросъседство" да бъде подкрепено с дела.

България трябва да изрази загриженост и ясно неодобрение към агресивната сръбска акция, МВнР да осъществи формални консултации с посланиците в Белград и Скопие.

И преди всичко - приоритетът "разширяване на ЕС със Западните Балкани" да бъде публично преосмислен. Слагането на Сърбия, Босна, Косово и Албания в един кюп с Македония е против нашия стратегически национален интерес.

Напротив - преговорите със Сърбия трябва да бъдат поставени под условие за прекратяване на антибългарската пропаганда на Дачич, имперския манталитет към Скопие и насърчаване на антибългарските кампании там. С Албания - под условие за успокояване на великоалбанските блянове и ограничаване на намесата (често под турска диктовка) в македонската политика.

Фотофакт: Пълно слънчево затъмнение

Пълно слънчево затъмнение настъпи над тихоокеанското крайбрежие на САЩ.

Редкият природен феномен бе видим в определени моменти общо в 14 американски щата.

Една от най-хубавите снимки е на Алекс Строй.

В Ню Йорк Луната закри Слънцето само на две трети.

Това бе първото от 99 години пълно слънчево затъмнение, което премина от единия до другия край на САЩ, отбелязва Франс прес. То стана видимо първо от северозападния щат Орегон, на тихоокеанското крайбрежие на страната, в 17.16 ч. по Гринуич (20.16 ч. българско време).

Фотофакт: Двама от посетителите на Жеравна

На тази дата: 22 август 565 г. пр. Хр. за първи път се съобщава за чудовище в шотландското езеро Лох Нес

Чудовището се споменава в житието на свети Колумбус. Тогава се показало пред група молещи се християни, които се прекръстили, и то се скрило.

Присъствието на странното езерно същество започва да се отбелязва в хрониките на шотландците през 16 в., когато според местните жители под повърхността на водата се движело „нещо голямо”. В началото на 30-те години на 20 в. започва и голямата истерия по непознатия обитател на Лох Нес.

На 2 май 1933 г. местният вестник „Инвернес куриер” под сензационното заглавие „Странното същество от Лох Нес” пуска кратка дописка за наличието на огромно създание във водите на езерото. Според репортерите свидетели били видели и самия обитател на дълбините. Публикацията предизвиква огромен интерес в страната и чужбина. Учени и търсачи на сензации окупират малкото градче с надеждата да съзрат митичното създание. Те обаче така и не успяват да го видят със собствените си очи и с помощта на въображението си раздуват до неузнаваемост историята. Така Неси прави своя дебют в света на медиите.
Като най-достоверни се смятат няколко кадъра от филма на Тим Дисдейл, който през 1960 г. запечатва с камерата си нещо с размерите на малка лодка, плуващо във водите на езерото. За почитателите на Неси това е неопровержимо доказателство за неговото присъствие, но за скептиците си остава лодка.
Сред популярните теории е още, че в езерото живее плезиозавър – големи зверове от епохата на динозаврите, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава. И до днес обаче съществуването на подобно същество не е потвърдено, но… не е и отречено.
Лох Нес е едно от най-зловещите места в света по признание на всички гмуркали се в него водолази. Езерото е образувано при отдръпване на ледниците, водите му са черни и тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна – над 250 м.

Вицове, август 2017 г.

Ако и Русия имаше мемориал в чест на последните си
седем президенти, като в планината Ръшмор,
южна Дакота, САЩ.

СмЕх/Таралеж/


Мъж отива да търси работа в Канадските пощи. Интервюиращият го пита:
– Алергичен ли сте към нещо?
Мъжът отговаря:
– Да, към кофеин. Не мога да пия кафе.
- Ок, били ли сте някога на военна служба?
- Да, бил съм на една мисия в Афганистан.
Интервюиращият казва:
– Това ще ви донесе 5 допълнителни точки към характеристиката. А имате ли някаква степен на инвалидност?
– Да. Избухна бомба близо до мен и изгубих двата си тестиса.
Интервюиращият прави гримаса и вписва: инвалидност, получена при служба на Родината! Това носи допълнителни бонус точки. Окей. Според регламента имате достатъчно точки, за да ви назнача още сега. Нормалното ни работно време е от 8 сутринта до 4 следобед. Можете да започнете утре в 10 часа и да си планирате нещата всеки ден да идвате в 10.
Мъжът озадачено го пита:
– Щом работното време е от 8 до 4, защо да идвам в 10?
- Това е държавна работа. - казва интервюиращият. - Първите два часа пием кафе и си чешем та*аците. Няма смисъл да идваш преди 10.

***

След като замениха хартиената двулевка с метална, да изсекат и монета от 99 ст. специално за пазаруване в Кауфланд, Лидъл и Метро.

***

Катаджия спира шофьор.
- К'во си пил бе?
- Пиши ракия, че ако ти кажа Пино Гриджо няма да ме разбереш!

***

Женски откровения:
- "Дай Боже скоро да се омъжа, че ми омръзна да се гримирам..."

***

В ИКЕА:
– Извинете, това ли е отделът за рекламации?
– Да. Какво искате да върнете?
– Това...
– А какво е то?
– Честно - не знам! Докато го сглобявах, стана на диван, на шкаф, а по едно време даже хващаше Канал 1...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 21 август 2017 г.

САЩ спират визите за руснаци

Посолството на САЩ в Москва.
САЩ спират издаването на визи в цяла Русия, съобщи ТАСС, като се позова на документ, публикуван на сайта на американското посолство в Москва. Единствено няма да бъдат засегнати имиграционните визи. От 1 септември в Москва ще бъде подновено издаването на входни документи за САЩ.

"Във връзка с мерките предприети от Русия за ограничаване числеността на сътрудниците на дипломатическите мисии на САЩ в Русия от 23 август 2017 година се преустановява процедурата по издаването на неимиграционни визи в цяла Русия. На 1 септември тази процедура ще бъде възстановена в Москва. Процедурата по издаване на неимиграционни визи в консулствата на САЩ в Русия ще бъде преустановена за неопределено време", е записано в заявлението на сайта.

И се допълва:

"Вече назначените интервюта се отменят. А онези, които вече са подали документи за оформяне на виза за САЩ ще бъдат допълнително информирани по какъв начин ще могат да пренасрочат за друго време интервютата си."

Както е известно на 31 юли президентът Путин обяви, че от 1 септември от Русия ще бъдат изгонени 755 дипломати. Мярката е в отговор на наложените от Конгреса на САЩ нови икономически санкции срещу Русия.

Наскоро президентът Тръмп съобщи, че Вашингтон ще отговори на съкращаването на дипломатите в Русия и точното решение ще стане известно на 1 септември.

На тази дата: 21 август 1911г. Картината Мона Лиза е открадната от служител на Лувъра

/Таралеж/

1911 г. картината Мона Лиза на Леонардо да Винчи е открадната от служител на Лувъра.
Крадецът е италианският майстор на огледала Винченцо Перуджи.

Кражбата е открита на следващия ден от художника Луи Беру, който забелязва празната стена в залата, където картината е изложена пет години по-рано.

Музеят е затворен за цяла седмица, за да бъде направено разследване. Кражбата веднага предизвикала въвеждането на нови мерки за сигурност. На 6 септември бил арестуван поетът авангардист Гийом Аполинер, призовавал преди време Лувърът да бъде „изгорен до основи”. Разпитван е и приятелят му Пабло Пикасо, но и двамата са освободени.

Междувременно десетки хиляди посетители се стекли в музея, за да видят празното място, където преди била окачена картината. Мястото, където висяла „Мона Лиза” останало дълго време празно, а после закачили там портрета на Балтазар Кастилионе от Рафаело, картина, за която се смята, че е повлияна от произведението на Леонардо.

Чрез пресата на похитителя била обещана награда, но отговор не последвал.

В това време крадецът скрил плячката си в своето жилище в 10-и парижки район. Две години картината прекарала в куфар с двойно дъно. В края на 1913 г. един търговец на картини във Флоренция получил писмо, подписано „Леонардо”, в което се казвало, че „Мона Лиза” най-сетне трябва да се завърне в родината си.

Любопитен факт е, че Леонардо сам я е донесъл във Франция малко преди смъртта си. Той взел със себе си картината във Франция през 1516 г., когато крал Франсоа I поканил художника да работи в Кло Люс близо до замъка на краля в Амбоаз. Кралят купил картината за 4000 екю.

Перуджа поискал 500 000 лири. Галеристът Алфредо Гери извикал директора на галерия „Уфици”, двамата внимателно разгледали картината при Перуджа в хотелската му стая и видели на гърба на тънкия хартиен лист инвентарния номер от Лувъра. Тогава казали на крадеца да чака парите и извикали полицията. Перуджа бил заловен и осъден на седем месеца затвор.

Известното платно на Леонардо да Винчи се връща в Лувъра на 4 януари 1914 г. През 20 в. платното почти не е напускало музея. Картината е била през 1963 г. в САЩ и през 1974 г. в Япония, като по пътя от Токио за Париж картината е изложена за кратко и в музея в Москва.


Вицове, август 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Звъни телефона на ветеринар посред нощ.
- Ало, много съм разтревожена, котаракът ми хвана една котка и не се отделя от нея.
- В такъв случай кажете му, че го търся по телефона.
- Ама това ще го накара ли да спре?
- Ами аз как спрях?

***

Спирам със сайтовете за запознанства. Ще се фокусирам върху мъжете, доставящи пица. Поне зная, че имат работа, кола и храна!

***

Шефът води нов работник на работното му място и се обръща към останалите работници:
- Господа, водя ви нов колега. Моля, покажете му какво правите, когато мислите, че ви гледам отнякъде.

***

Семеен разговор:
- Какво има?
- Нищо, добре съм...
- Не, бе, какво има за ядене?

***
- Как да избегнем ефекта “червени очи” на снимките?
- Най-добре е да мезвате повече.

 Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

неделя, 20 август 2017 г.

Фотофакт: Такса 2 лева "желание на клиента", в Кранево

Нов скандал с безумна причина да се приберат от клиента повече пари се разрази в мрежата. Възмутена посетителка в ресторант в Кранево публикува във Фейсбук снимка от сметката. Жената посетила механа в Кранево.

Тя останала изумена от цените в иначе обикновеното заведение - всяко едно от ястията не струвало по-малко от 12 лева.  Към сметката били прибавени и два лева, таксувани като... "желание на клиента".  Не е ясно дори какво точно е било това желание, а клиентката била възмутена.  "Не става въпрос за парите, а за наглостта", недоволства тя.  









На тази дата: 20 август 917 г. Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия при Ахелой

/Таралеж/

917 г. българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в битката при Ахелой. Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 г. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”.

Императрица Зоя и цариградските управници решават веднъж завинаги да разгромят цар Симеон. Първо сключват мирен договор с арабите и осигуряват гърба си, а след това се опитват да изградят антибългарски съюз. Стратегът на Херсон Йоан Вогас е изпратен да привлече печенегите, които да бъдат прехвърлени през Дунав от византийската флота, за да нанесат удар в тила на българите. А стратегът на Драч Лъв Равнух се опитва да подтикне против Симеон сръбския княз Петър Гойникович и чрез него - маджарите. Целта е България да бъде ударена едновременно от всички страни.

Захълмският княз Михаил Вишневич предупреждава Симеон за ходовете на Лъв Равнух и той успява не само да предотврати ромейско-маджарския съюз, но и да направи от доскорошния си северен враг съюзник. Дипломатическата битка за привличането на печенегите също е спечелена от българския цар, който далновидно е установил с тях първия си съюз още през 896 г.


Вицове, август 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Полет. Стюардесата минава с количката и пита пътник:
- Желаете ли вечеря, господине?
- Хмм... а какъв е изборът?
- "Да" или "Не."

***

Навсякъде по света смятат алкохолизма за болест и само у нас, ако откажеш да пиеш те питат:
- Що, да не си болен?.....

***

Футболен коментатор - човек, който професионално ви пречи да гледате мача.

***

Върви един арабин през пустинята, среща го друг и му вика: - Защо жена ти върви три метра пред теб? Нали в Корана пише да вървят отзад? Другия му вика: - Навремето, когато са го писали, е нямало противопехотни мини! Върви Фатме, върви...

***

На концерт за цигулка и пиано млад мъж заговаря дамата до себе си:
- Знаете ли, предпочитам цигулката пред пианото.
- О, вие сте цигулар?
- А-а не! Хамалин съм!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/