събота, 7 октомври 2017 г.

Валери Симеонов: БНТ, БНР, бТВ и Нова имат 24 часа да ми се извинят

Вицепремиерът Валери Симеонов разпространи своя позиция до медиите. Той твърди, че е „подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната“.

„Заявявам категорично – на никого не се извинявам, не се и „оправдавам“, пише Симеонов по повод вчерашното си интервю пред Виктор Николаев по Нова телевизия. Той твърди, че е бил обвинен, че е извършил престъпление. Симеонов бе обвинен, че заплашва журналиста с „Викторгейт“ и с празното място на бившата му екранна партньорка Анна Цолова.

„Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това, че са ме поканили в някое студио“, пише още Симеонов.

Вицепремиерът дава 24 часа срок на БНТ, БНР, бТВ и Нова телевизия да му се извинят. Не става ясно какво ще последва, ако това не се случи.

Предлагаме ви цялото изявление на Валери Симеонов без никаква редакторска намеса:

За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, породената омраза и неприязън към всеки, който си позволява да има собствено мнение и да го отстоява, особено ако той е на ръководен пост. Това става в една среда с предварително разпределени роли и „порции на властта“ – каквато беше медийно-политическата среда в България доскоро. Но не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност.

Повод за горното е участието ми в „Тази сутрин“ на Нова телевизия вчера, което стана възможно след упорито настояване на продуцентката на предаването, въпреки че не питая особено уважение към този блок и съм отказвал участия в продължение на месец и половина (17 август 2017 г.). Близо 4 часа след приключването на динамичния ми разговор с Виктор Николаев мои медийни недоброжелатели организираха клеветническа кампания във всички национални телевизии и в голяма част от новинарските сайтове, приписвайки ми престъпление, което не съм извършил. Всеки непредубеден зрител може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване.

Това се случва за втори път. В началото на мандата ми, в. „Сега“ ми приписа непроизнасяни от мен изречения, за което днес са дадени под съд. Клеветническата акция на в. „Сега“, освен на мен, създаде проблеми и за държавата от дипломатическо естество. Тогава отново всички „прогресивни“ клакьори и грантаджии гракнаха в един глас, опитвайки се да организират медийната ми екзекуция.

Сега случаят се повтаря. Заявявам категорично – на никого не се извинявам, не се и „оправдавам“, както написа една синя малотиражка. Напротив, адвокатската ми кантора изисква записите от всички телевизионни предавания на bTV, Нова, БНТ и БНР, в които съм оклеветен с изрязани от контекста думи, в повечето случаи без да е отразено личното ми мнение – основно и задължително изискване в телевизионната журналистика. Липсваше позиция и на засегнатото лице, за което се твърди, че е било заплашвано. Нещо повече, няма никакви оплаквания от него както в медиите, така и в прокуратурата. Само последните две нарушения на журналистическите правила безспорно доказват тенденциозността и целенасочеността на кампанията. По тази причина, настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път.

И накрая, за информация на самонадеяните телевизионери – свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него.

Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това, че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта. Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии.

Давам срок за извинение 24 ч.

Протести в 80 града в Русия за ЧРД на Путин

Протестни шествия са организирани в 80 града в Русия днес за ЧРД на президента Владимир Путин. Най-големият митинг е планиран в Санкт Петербург, където Путин е роден преди 65 години.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални призова за протестни шествия в страната днес, когато е рожденият ден на руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.

Властите отказаха да разрешат митингите, за които призова опозиционният лидер Алексей Навални, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Навални няма да присъства на митингите. Той бе осъден в понеделник на 20 дни затвор, заради призиви към поддръжниците си да участват в неразрешени протести.

Самият Путин е планирал за днес съвещание с членовете на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Снежна покривка на Петрохан

Снежна покривка от два сантиметра се образува на прохода Петрохан, шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, съобщи АПИ. Машини обработват пътната настилка, за да се осигури безопасното пътуване.

Необходимо е внимателно шофиране по АМ "Люлин", поради валежи и сняг, уточняват от Агенцията. Много от шофьорите обаче продължават да се движат с летни гуми, въпреки предупрежденията.

Сняг вали на връх Мусала, а температурите при проходите, които се намират в Западна Стара планина и са на надморска височина над 1800 м, вече са отрицателни, информира НИМХ към БАН. Сняг натрупа пелена и в Трън.

За последните 12 часа най-значителни са количествата на валежите в Оряхово - 39 л/кв. м., в Монтана – 37 л/кв. м. и във Враца – 33 л/кв. м. В София са отчетени 8 л/кв. м.

В 18 области от страната е обявен вторият по степен на опасност оранжев код за обилни дъждове. На тези места се очакват валежи до 60 л/кв.м. В останалите части на България кодът е жълт и очакваните количества са до 35 л/кв.м.

60 катастрофи станаха в столицата за денонощие заради влошеното време.


На тази дата: 7 октомври 1920 г. в Оксфордския университет са приети като студенти за първи път жени

1920 г. в Оксфордския университет са приети като студенти за първи път жени. Всъщност още през 1884 г. за пръв път е разрешено на жени да присъстват на лекции и да вземат изпити. Като пълноправни студенти обаче жените били допуснати едва през 1920 г.

Подемът на университета бил даден, когато през 1176 г., когато английският крал заповядал всички английски студенти да се завърнат от Франция. Повечето дошли в Оксфорд, за да завършат образованието си. В началото имало неразбирателство между студентите и гражданите на Оксфорд и през 1209 г., студентите отишли в Кеймбридж. На търговците обаче това не им харесало, защото усещали сериозно липсата на студентите и убедили част от тях да се върнат в Оксфорд през 1214 г.

През 1444 г. херцог Хъмфри основал библиотеката в университета, която по време на реформите била почти разрушена. През 1598 г. сър Томас Боли я възстановява и след откриването и през 1603 г. я разширява многократно. През 1621 г. се поставя началото на днешната Ботаническа градина на университета.


Вицове, октомври 2017 г.

Ч.Р.Д. Владимир Путин!

СмЕх/Таралеж/


Новият супер-мощен телескоп откри, че съзвездието "Голяма мечка", всъщност е мечок.

***

Водопроводчик от един час се опитва да отпуши тоалетна. Бърка вътре, пъшка, поти се - не става и не става. По едно време се обръща назад и вижда момченце, което го наблюдава с интерес, и му казва :
- Как е малкия, не е като да се ровиш в интернет, а?

***

Две съботи подред мъж, който не е ловец става рано сутринта и започва да се приготвя. Жена му сънена го пита: - Къде отиваш? - На лов, - казва гордо той. - Какъв лов, ти не си ловец! - Че то какво му е, бе жена. Те ти наливат, ти само трябва да пиеш!

***

- Господине, гледате ме така, сякаш мислено ме събличате! - Моля ви, не! Мислено вие се обличате, а аз пуша...

***

Мъж пътува на стоп. Жена спира колата и той се качва. По едно време тя поглежда в огледалото и вижда, че мъжът започва да се съблича.
- Но какво правите, защо се събличате? - пита тя.
- Айде, айде, знам ви Вас шофьорите.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 6 октомври 2017 г.

"Нещо виждам, че липсва столчето на Цолова"

С намеци за "празния стол" на Анна Цолова и реплики "ако бях шеф на Нова, уволнявам за такъв въпрос", депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров предизвика скандал с поведението си в сутрешния блок на Нова ТВ.

"Много силни думи употребявате... Ще ви изядат хляба... Като на колежката ви (Анна Цолова, б.р.)... Тя и тя, малко, така, беше тръгнала в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й".

По-късно, Антон Тодоров вметна, че "за такъв въпрос, ако бях шеф на Нова, уволнявам" по повод питането на Виктор Николаев защо ГЕРБ се фокусира върху назначенията на роднини на кмета на Брегово като учителки и възпитателки в местната детска градина.

На тази дата: 6 октомви 1976 г. в Китай е арестувана Бандата на четиримата

1976 г. в Китайската народна република е арестувана Бандата на четиримата. Лидери от управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) са обвинени за жестокостите на Културната революция в Китай. Групата включва Джан Цунцяо, Яо Уънюен, Уан Хунуън и Дзян Цин (вдовицата на дългогодишния партиен и държавен лидер Мао Дзедун).

С Културната революция Мао Дзъдун преследва две основни задачи - да унищожи опозицията, която започва да издига идеи за икономически реформи с частично внедряване на пазарни механизми в икономиката, а в същото време да отклони вниманието на бедстващите народни маси. Крайната цел и на двете е да засилят водещата му позиция в политическия живот на Китай.

По време на Културната революция Мао Дзедун поставя съпругата си за ръководител на държавния културен апарат. Джан Цунцяо, Яо Уънеан и Уан Хунуън са лидери на партията в Шанхай. Те спомагат за задържането на града за Мао по време на културните реформи. Към края на живота на Мао Бандата на четиримата води битки за власт срещу Дън Сяопин, Джоу Енлай и Йе Дзиенин.

Влиянието на групата осезателно запада към 1976 г., тъй като след смъртта на председателя на Държавния съвет Джоу Енлай през януари с.г. на неговия пост не застава никой от радикалите, а неизвестният дотогава Хуа Гоуфън. Когато Мао умира, Хуа е избран за председател на партията.

На 6 октомври 1976 г. Хуа нарежда арестуването на четиримата и на техни поддръжници. Масирана медийна кампания впоследствие им дава името „Бандата на четиримата” и ги обвинява за зверствата на културната революция.

На публичен процес през 1981 г. Дзян Цин и Джан Цунцяо получават смъртна присъда, която впоследствие е променена на доживотна. Уан Хунуън и Яо Уънюен са осъдени на затвор съответно до живот и на 20 години. Впоследствие и четиримата са освободени.

Вицове, октомври 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Колата ми е хибридна. Понякога я карам, понякога я бутам.

***

- Какъв искаш да станеш като пораснеш?
- Бензинджия, да се бия с лошите!

***

А бе на плажа като има червен флаг, хората къде ходят да пикаят?

***

- Келнер, пианиста изпълнява ли желания?
- Да, разбира се!
- Тогава го помолете да спре да свири!

***

- Защо така бързо се върна от Лондон.
– Не можах да си намеря работа. Проблем с комуникацията.
– Не знаеш английски?
– Знам. Пакистански не знам.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Стотици на марш за правосъдие в София

Пореден марш за европейско правосъдие се състоя днес в София.

Този път обаче срещу участниците се изправиха доста по-сериозно отпреди организирани контрапротестиращи. Но до ексцесии не се стигна.

Маршът е свикан от Инициативата "Правосъдие за всеки" и природозащитната организация "За да остане природа". Близо 300 души тръгнаха от Съдебната палата към парламента.
Поводът за недоволството им този път бе предстоящият повторен избор на председател на Върховния административен съд (ВАС). Причината е, че президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на поста на Георги Чолаков.

Освен това от двете организации възразяват и срещу избора на най-спорната според тях личност в новия състав на ВСС за негов представляващ. Това е Боян Магдалинчев.


Бензинджия загаси с пожарогасител цигарата на клиент! Видео

Бесен бензинджия загаси с пожарогасител цигарата на нагъл клиент, който си позволява да пуши на бензиностанция. Видео със случката се превърна в най-новия хит в социалните мрежи.

Кадрите показват как до колонката на бензиностанцията спира автомобил, прозорецът на седящия до водача е смъкнат, а от него се показва ръка с цигара. От колата слиза млад мъж, който се захваща да зарежда колата с гориво, въпреки че в ръката му все още има запалена цигара.

На мястото обаче се появява вбесен служител на бензиностанцията, който без да се церемони грабва пожарогасител и го изпразва срещу безотговорния пушач и автомобила. След това следва кратка разправия, показват още кадрите.

Видеото обиколи социалните мрежи, а бензинджията освен с бърза слава, се сдоби и с почитатели, които определиха реакцията му за изключително адекватна и професионална. На обратния полюс са мненията за пушача.

Видео


На тази дата: 5 октомври 1878 г. избухва Кресненско-Разложкото въстание

1878 г. избухва Кресненско-Разложкото въстание на македонските българи срещу османската власт с цел присъединяване към Княжество България. Българите от Македония изпращат до правителствата на Великите сили и Временното руско управление петиции, мемоари и молби, с които протестират срещу решението техните земи да останат в пределите на Османската империя.

На 8 септември в Рилския манастир се провежда съвещание. На него присъстват Натанаил Охридски, Димитър Попгеоргиев, Ильо Марков и войводи от вътрешността на Македония.
В изпълнение на взетото решение в пограничните с Турция райони се създава местно опълчение, което поема охраната на границата. На 5 октомври сборен отряд от около 400 въстаници, разделен на чети, под общото командване на Стоян Карастоилов (Стоян войвода) и Адам Калмиков атакува турския гарнизон, разположен при кресненските ханове. След 18-часово сражение, турската войска се предава. Пленени са 119 войници и двама офицери.

Освободени са редица села. Освен в Кресненското дефиле въстанически действия започват в Неврокопско, Демирхисарско, Серско, Малешевско и пр. В началото на ноември въстанието обхваща и селата от Разложката котловина. Но въпреки проявения героизъм турците преминават в настъпление. На 11 ноември 1878 г. е опожарена Кресна. Същата участ постига още 12 села от Кресненското дефиле. Към края на ноември е разгромено въстанието и в Разложко.

По десния бряг на река Струма въстаническите действия продължават до февруари 1879 г., но разколът в ръководството оказва силен негативен резултат. В този момент в Македония идва Стефан Стамболов. Той и Никола Обретенов настояват да се използва опитът от Априлското въстание от 1876 г. и апостоли да подготвят населението за бъдещите въстанически действия.

В разгара на въстаническите боеве по инициатива на Натанаил Охридски и въстаническото ръководство е изпратена една делегация в Учредителното събрание в Търново. Тяхната задача е да изразят горещото желание на всички жители българи от Македония за обединение с България, но без успех. През април 1879 г. една сравнително голяма чета преминава турската граница с цел да даде сигнал за въстание около Битоля. Въстаниците остават изолирани и не могат да спрат настъплението на турските войски. На 25 май 1879 г. Натанаил Охридски разпуска четите и въстанието е прекратено.

Поражението на въстанието и жестокостите на турската войска и башибозук над населението принуждават над 25 000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония да напуснат родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България.

Вицове, октомври 2017 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/


- Ало, Сахалин?
- Тук Сахалин.
- Как сте? Какво правите?
- Гласуваме...
- За какво гласувате?
- Референдум. Ще се присъединяваме към Япония.
- И как се разделиха гласовете?
- Никак не са се разделили. Всички сме единодушни. Присъединяваме се.
- А против има ли?
- Има. Японците. Ама вече е късно. Присъединихме се.

***

– Сине, гледам те – седиш пред компютъра, време е да поговорим за секса...
– Тате, добре ли си, та аз съм вече на 23?!
– Абе, келеш, искам да ме научиш как да гледам порно на телефона!

***

Най-добрият ми резултат на сто метра спринт е... 50 метра.

***

Съдейки по всичко , Америка ще стане първата в света страна , която ще забрани секса, заради нарушаване правата на импотентните !

***

Двама пияни спират такси:
- Ейш, приятел. Ша на закараш ли тримата до гарата?
- Добре, но къде е третия?
- Що бре, ти няма ли да дойдеш?

 Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 4 октомври 2017 г.

Кметът на Хасково отхвърли призива на Борисов, няма да подава оставка

Кметът на Хасково Добри Беливанов не смята да подава оставка, както го призова премиерът Бойко Борисов днес.

Дори да бъде изключен от ГЕРБ градоначалникът щял да продължи да заема поста си, тъй като имал работа за вършене. До дни в общината стартират няколко инвестиционни проекта. В село Любеново ще бъде граден мост, който от 25 години стои недовършен, а в хасковските квартали "Орфей" и "Бадема" започват проекти за облагородяване на градската среда. Ще се правят игрища, градинки и озеленяване.

"Избран съм от хората в Хасково, а не само от избирателите на партия ГЕРБ", казал Беливанов в общината.

На местните избори в града той наистина получи повече гласове от тези за листата на управляващата партия за общински съветници.

Александър Ненков: Жена ми напуска "Булгартрансгаз", падна в боя

Понеже имам чест и достойнство, искам да обявя, че говорих със съпругата си и тя още днес ще напусне работата си в „Булгартрансгаз“. Това съобщи пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

„Жалко е, че висококвалифициран специалист ще падне в боя, само защото ми е съпруга“, коментира той.

„Съпругата ми никога не се е влияела от позицията ми. Винаги се е издигала в йерархията и се е доказвала в живота си сама“, продължи Ненков да хвали жена си.
С това той се надявал са спрат спекулациите. Жена му била достатъчно квалифициран и способен човек, за да може да се реализира в някоя друга област, стана ясно още от неговото изложение. Той не пропусна и малка контраатака.

„Щом това ще бъде начинът на говорене и „правенето на политика“ много ще ми бъде интересно къде работят всички роднини на БСП и с какво се занимават“, коментира Ненков.
„Нека те постъпят по същия достоен начин. Днес много говореха за морал, но не можем да посочим нито един човек, от когото са свалили доверието си“, твърди депутатът от ГЕРБ .

„Всички, които се изказваха като морални стожери, да видят къде работят роднините им. Нищо лично срещу тях, но щом така искат, нека така да бъде“, посочи Александър Ненков и допълни, че в БСП има няколко рода, които си предават властта от поколение на поколени.

Според БСП роднински и приятелски назначения имало не само в Хасково, но и на много други неща и дадоха за пример "Булгартрансгаз".
Лицето, с което живее изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов е народният представител от ГЕРБ Теодора Георгиева, които са кумове на Александър Ненков и съпругата му Пламена, която работи в отдел "Анализи и международна дейност" на "Булгартрансгаз", изброиха от соцпартията.

След разкритията на БСП от ГЕРБ решиха да цакат лично соцлидерката - обвиниха я, че мъжът ѝ работи в "Лукойл".


Президентът върна избора на Георги Чолаков за шеф на ВАС

Президентът Румен Радев не е подписал указа за назначението на новоизбрания председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Със свой указ президентът е върнал избора на Чолаков на новия състав на ВСС.

По думите на държавния глава новият ВСС е "носител на нова легитимност". "Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото", допълни президентът.

За втори път български държавен глава се възползва от възможността да върне назначението на един от т.нар. „трима първи“ в съдебната система. Това пръв направи през 1999 година президентът Петър Стоянов, който върна назначението на Бойко Рашков за главен прокурор.

Това, което предстои да направи ВСС, е Пленумът да реши как да процедира. Новите членове на ВСС не са на едно мнение.

Представляващият новия ВСС Боян Магдалинчев смята, че просто трябва кандидатурата да бъде прегласувана. Негови колеги обаче са на мнение, че процедурата трябва да бъде рестартирана, с изслушване на кандидати и гласуването им.

Пред журналисти Радев коментира изказването на премиера Борисов сутринта, който заяви, че с държавния глава са в добри отношения. Премиерът пред камерите подава ръка и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват, коментира Радев.
„Оценявам усилията на премиера Бойко Борисов да поддържа диалог в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството“, заяви той.

По думите му трябва да е ясно, че не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те.

Според президента оставките не са решение на проблемите и призова са създаването на независим разследващ орган, "който да стигне до дъното на схемите и моделите“.

„В цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, по-скоро се използва като трибунал срещу президента“, каза още държавният глава.

Цветанов: Аз няма да стана предател

Зам.-шефът на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов отрече твърденията, че депутатите са бламирали премиера Бойко Борисов с отказа да гласуват оставката на Делян Добрев.

"Аз съм натоварен с отговорноста да бъда председател на парламентарната група. В постоянен контакт съм с премиера Борисов. Вчера говорихме няколко пъти", каза Цветанов.
Той обяснил на Борисов, че за пръв път вижда в ГЕРБ такова възмущение от "една несправедливост, която БСП искат да реализират".

"Няма нищо, което да е странно и необичайно. Вчера имахме тежко заседание. Колегите изразиха безусловната си подкрепа за Делян Добрев. Всички тези твърдения в голямата си част са само пасквили. Нищо вярно няма в това. Не искам да ви кажа колко са смс-ите и обажданията, които съм получил в подкрепа на Делян Добрев от различни парламентарни групи. Нека всеки един политик, който си подаде оставката, да получава същата обществена подкрепа", каза Цветанов.
Той отказа да коментира изявлението на Добрев, че ще продължи да убеждава колегите си да подкрепят оставката му.

"Не смятам, че трябва повече да коментира тази тема", завви Цветанов.
Той декларира, че парламентарната група се нуждае от стабилност.

"Аз няма да стана предател. Днес трябваше да предадем Делян Добрев. Вие сте журналисти и знаете колко е силно, когато получаваш подкрепа, когато всички говорят неистини за теб", каза Цветанов.


Делян Добрев остана депутат

Парламентът отхвърли депозираната от Делян Добрев оставка. Така той остава народен представител, след като част от депутатите от ГЕРБ решиха да не се съгласят с лидера си и премиер Бойко Борисов, който намекна, че оставката е морален акт.

97 депутати гласуваха "за" оставката, а против нея - 99. Въздържаха се 19 депутати. 

Емоционални изказвания предшестваха гласуването в пленарна зала, които бяха поведени от депутата от ГЕРБ Спас Гърневски.

"Деляне, приятелю, моля те, не отстъпвай мястото си! Ти си нужен на този парламент, ти си нужен на България! Моля те, оттегли оставката си", каза той, който след като слезе от трибуната, прегърна Добрев.

Защитата премина в атака, след като колегата им Антон Тодоров отправи запитване към лидера на БСП Корнелия Нинова участвала ли е в приватизацията на държавното предприятие "Техноимпекс".

"Аз съм като мумията - не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам, за ужас на червените", заяви той.

Валентин Николов направи философски заключения, че съществуват творческа и деструктивна сила. "Творческа сила, която поема отговорности, и деструктивна, която разваля всичко това, което създава паралелни образи, паралелни държави. Творческата сила е, с която Делян винаги е можел да решава натрупаните проблеми в енергетиката, която беше фалирала, когато дойдохме, така както той успя на неговото име да спечели изборите в Хасково. Когато създаде един модел, който можеше да работи добре, дойде деструктивната сила, която започна да руши", след което също отправи приятелско обръщение:
Деляне, приятелю, ние се нуждаем от теб и се надявам да останеш тук, защото се нуждаем от теб.

Тръгнали сте срещу влак, а се намирате в "Москвич", включи се народният представител Тома Биков от ГЕРБ, който обвини БСП в черен пи ар. Той нападна социалистите, че унищожават кадърните и компетентните хора, както са правили и на 9 септември.

Зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов от БСП подчерта, че оставката на Добрев е личен акт и негово собствено решение и призова тя да бъде гласувана. Колегата му Славчо Велков го призова да постъпи като "млад, достоен мъж" и да се оттегли, така както е заявил след среща с премиера.

Г-н Жаблянов, не се ли срамувате, че съпругата ви източва пари от Министерството на образованието, скочи Снежана Дукова от ГЕРБ.

Самият Делян Добрев отговори на Антон Кутев, който преди това обясни, че срещу колежката му Елена Йончева е имало атака, че не казал нищо срещу нея. „Една дума не съм казал срещу г-жа Йончева, защото просто няма нужда. Моето участие в парламента и политиката е в правенето на политики. Срещу никой не съм казал дума, за да го оклеветя. Ако парламентът се превърне в това да се мятат кал и компромати, той на мен няма да ми липсва“, каза Добрев.

Деля подаде оставка, защото е един морален човек, каза Цвета Караянчева и го призова:

„Деляне, от името на моята структура в Кърджали, от името на твоята структура в Хасково, ти нямаш право да излезеш от този парламент, защото, г-н велков, Делян е качествен човек“, каза тя и посочи, че за Добрев в Хасково са гласували над 38 хил. души и не трябва да напуска, „за да угоди на Йончева или някой друг“.

„Кой ще бъде следващият, ако Делян даде оставка, ние не даваме Делян“, каза тя.
Делян Добрев обясни, че подава молба за напускане заради клеветите срещу него в последните 10 дни. Той каза, че БСП са успели „с типично ченгеджйиски похвати“ да съберат малки истини, с които да сглобят „зловеща картина“.
Той изброи свои постижения, сред които проучванията за природен газ в Черно море, както и подписването на договор за газ без посредници.

Добрев заяви, че ще остане в историята с уважението, което е получил от хората „А вие ще се запомните като мой палач и убиец на политиката. Без съд и присъда, така както вие от комунистическата партия си знаете“, допълни той и поясни, че първото нещо, което направи след напускане на парламента е да потърси правата си в съда.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията ще подкрепи оставката, защото, както казал премиерът, тя е морален акт.

Веселин Марешки каза, че „Воля“ няма да подкрепи оставката на Добрев, защото не той е лицето на шуробаджанащината и корупцията в страната.

Цветан Цветанов заяви, че партията му няма да позволи Добрев да напусне парламента. Той призова колегите си да гласуват по против оставката и да гласуват по съвест. Той призова същото да направят и депутатите от БСП, които му споделили, че Добрев не трябва да напуска парламента.

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева се обърна към Цветанов като му припомни негови действия като министър на вътрешните работи.

„Никой не е забравил времето, в което вие лепяхте етикети, времето на показни акции. Така че, когато избирате този тон на Кашпировски, с който се опитвате да приспивате народното представителство, правите опасно внушение – внушението за партията държава. Припомнете си все пак, че България е европейска държава. Народът избира и не вие конструирате народното събрание, слава богу. Очевидно всички обичат Делян“, заключи тя.

Корнелия Нинова заяви, че ГЕРБ бламират Бойко Борисов. Тя се обърна към премиера, като „лидер към лидер“: „Г-н Борисов, днес на вас ще ви се случи за първи път. Днес вашите ви свалят от пиедестала, на който стоите“.

Вицепремиерът на Испания ще съди Христо Стоичков

Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария заплаши със съд бившия нападател на "Барселона" Христо Стоичков. Българският футболист я обвини във франкизъм, съобщава информационната агенция EFE, цитирана от "Марка".

В ефира на мексиканската телевизия "Унивижън", за която работи, Стоичков обвини Сантамария, че дядо ?, баща ? и дори нейния непълнолетен син са последователи на Франко. Бившият играч на "Барселона" изрази несъгласието си с действията на испанските власти по време на референдума за независимост на Каталуня, наричайки ги "пълен срам".

Стоичков твърди, че именно по нареждане на вицепремиера полицията е изпратена да бие хората, гласуващи на референдума. "Нейният дядо - франкист, баща ? също, тя самата, вероятно и синът ?. Тя ли ще ни казва какво да правим? Трябва да си подаде оставката, тъй като не може да пращаш полицията да бие невинни хора. Испанското правителство, вие сте пълен срам. Затова ще бъдете там, където си заслужавате - отделени от света", каза Стоичков в ефира на мексиканската телевизия, държейки флаг на Каталуня.

Северна Корея спря продажбите на бензин

От края на септември са забранени продажбите на бензин по търговските бензиностанции в Северна Корея. Изключения са предвидени за високопоставени дейци на Корейската трудова партия, правителството, въоръжените сили и специалните служби, пише японският в. "Асахи", цитиран от ТАСС.

Според източници на вестника мярката цели да бъдат създадени запаси от гориво, след като през септември Съветът за сигурност на ООН ограничи износа на петрол и петролни продукти за КНДР. Съветът санкционира по този начин Пхенян за ядрените му опити, с които режимът нарушава международни забрани."Асахи" твърди, че на севернокорейските бензиностанции наливат гориво само в резервоарите на коли с номера, започващи с цифрите 727, каквито се издават само на висшата номенклатура. Засега няма данни как се зарежда общественият транспорт и колите на чужденци.

По-рано южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че от началото на годината свободните цени на бензина в КНДР са скочили тройно. По данни на правителството в Сеул годишните потребности на комунистическия Север достигат 700 до 900 хиляди тона петрол и петролни продукти. Освен това страната постоянно поддържа стратегически резерв от 1 милион тона за използване в случай на война. Според източници на Асахи Пхенян смята сега да го удвои.

Каталуния обявява независимост до дни

Очаква се Каталуния да обяви независимост до няколко дни. Това обяви лидерът на автономната област Карлес Пучдемон в интервю за Би Би Си.

Той заяви, че правителството му ще "действа в края на тази седмица или в началото на следващата". На въпроса какво би направил, ако испанското правителство се намеси и поеме контрола над каталунското правителство, Пучдемон каза, че това ще бъде грешка, която променя всичко, съобщава БНР.

Регионалният лидер допусна възможността Каталуния да обяви едностранно независимост от Испания в неделя, след като въпреки силовите мерки на полицията, каталунците гласуваха и 90 процента от тях подкрепиха отделяне на областта.

По-рано испанският крал Фелипе Шести критикува остро регионалното каталунско правителство заради кризата, предизвикана от проведения в неделя референдум за независимост. В телевизионно обръщение към нацията кралят обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в автономната област:

Каталунското общество е разединено и в конфликт. Каталунските лидери подкопаха чувствата на състрадание и солидарност, които обединиха и ще продължат да обединяват всички испанци. Тяхното безотговорно поведение може да застраши икономиката и социалната стабилност на Каталуня и на цяла Испания.
Общо 700 000 души са участвали във вчерашните протести в Барселона срещу полицейското насилие, съобщи общинската полиция, цитирана от Франс прес.

В знак на солидарност с полицията десетки происпански настроени демонстранти се събраха пред хотел в каталунския град Пинеда, където са настанени полицейски служители. Те скандираха в покрепа на силите на реда и развяваваха испански знамена. Испанската полиция претърпя критики заради действията си в деня на референдума за самоопределение на Каталуния. Според местните власти стотици са ранените.

Борисов: Оставката на Делян Добрев е морален акт. Кметът на Хасково да напуска

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че подаването на оставка на Делян Добрев е морален акт, заради което неговото мнение е, че Делян Добрев постъпва достойно.
Борисов настоя кметът на Хасково също да подаде оставка и в града да се проведат нови избори.

Това е първият коментар на Борисов по скандала с роднинските назначение в община Хасково, от който изплува името на депутата Делян Добрев.

"В няколко аспекта може да се коментира оставката на Делян Добрев. Първо всеки съди сам по себе си и за БСП властта винаги е била власт и пари. Делян Добрев е безспорен професионалист и авторитет в града си. Реакцията на партията е разбираема, защото той е в нея от създаването й", каза премиерът.

Оттук идва грешката на партията. Тезата "ама и БСП са правили така" не е от нас. Всички знаят какви нса БСП, затова избор след избор ги побеждаваме и накрая стигнаха до президентски избори, издигайки кандидат на думи. Оставката е морален акт. Партията иска да остане в редиците и той е добре дошъл, добави той.

Нинова: Съпругът ми напуска държавна работа, когато БСП е на власт

"Не се борим срещу Делян Добрев, а срещу модела на управление, защото случаи като в Хасково са и "Суджукгейт", и ситуацията в Ботевград - става дума за бизнес".
Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред Нова тв. Тя отговори на ГЕРБ, които вчера я попитаха дали съпругът й работи в "Лукойл" и дали като гласува закони тя не е в конфликт на интереси.

"Да ви покажа къде е разликата между нас и ГЕРБ. Когато ГЕРБ управляват, те си водят роднините в държавни фирми и администрация. Когато БСП управлява, съпругът ми напуска всички държавни фирми и работни места. При кабинета на Сергей Станишев съпругът напуска агенция "Митници". Идва Пламен Орешарски на власт, съпругът ми напуска "Ел Би Булгарикум". Благодаря му, че прави това, за да ми подсигури гърба. Откакто съпругът ми работи в частната компания "Лукойл", са гласувани 9 закона, свързани с горива, акцизи и данъчни складове. Осем пъти не съм гласувала умишлено, за да не се стигне до подобни обвинения. Веднъж съм гласувала, защото се освобождаваше от акциз горивото за отопление на хората. Ако бях гласувала и другите пъти - това не би било конфликт на интереси - но би било конфликт по смисъла на морала. Затова не съм гласувала."

Нинова заяви, че съпругът й получава в ""Лукойл" заплата, по-малка от тази на народен представител, но не може да каже точната сума, защото в компанията има забрана да се разгласява такава информация и би могло да има последици. Затова предпочита да отговори "заобиколно", но да отговори, за да не си мислят хората, че става дума за някакви десетки хиляди левове. Тя припомни, че лично е поискала разследване в парламента за картел в горивата, въпреки местоработата на съпруга си и поиска ГЕРБ да и дадат пример с друг политики, който постъпва така.

Лидерката на БСП заяви, че ако преди е имало случаи, в които левицата е действала като ГЕРБ с назначенията, това вече няма да е така. Тя донесе в студиото на Нова тв папка с отетите на своите изборни кампании и на тази на Румен Радев в отговор на подозрението на управляващите, че "Лукойл" са имали нещо общо с финансирането.

Нинова се ангажира да се направи проверка на назначенията в Каварна, където кметицата Нина Ставрева е от БСП, както и левицата да подеме кампания за проверки в цялата страна, декларирайки, че няма да има двоен аршин за "наши и ваши".

Лидерката на БСП отказа да сподели личното си мнение трябва ли президентът Румен Радев да откаже да подпише указ за избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Аргументът - не се меси в работата на държавния глава. Тя отрече договорки с ГЕРБ за избора на парламентарната квота в новия Висш съдебен съвет.

На тази дата: 4 октомври 1883 г. Луксозният пътнически влак „Ориент Експрес” започва първото си пътуване

1883 г. луксозният пътнически влак „Ориент Експрес” започва първото си пътуване от Париж до Румъния, преминавайки през шест държави.

За създател на „Ориент Експрес” се смята белгиецът Жорж Нагелмакерс. Името идва спонтанно и е дело на пътниците на дълги разстояния, пътували с влаковите композиции от Париж до Виена през с.г. В онези времена това пътуване се е считало за едно от най-незабравимите и авантюристични пътешествия, които може да предприеме човек.

По различно време с „Ориент Експрес” са пътували Франц-Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи и много други знаменитости. Любопитен факт е, че Агата Кристи също има съществена роля за популяризиране на луксозния влак, тъй като нееднократно тя споменава името му в произведенията си.

Класическият маршрут на влака тръгва от Париж, преминава през Будапеща и Букурещ, и достига до Истанбул, като пътуването продължава шест дни и пет нощи. Този маршрут обаче е променян няколко пъти, а едновременно с това под шапката на „Ориент Експрес” се появяват още няколко маршрутни линии.

Днес влакът се движи по маршрута Париж - Истанбул веднъж годишно, по специална заявка, за специални клиенти и на специални цени. Това превръща в истинско събитие спирането му в страните, през които преминава, като от няколко години списъкът включва и България.

Вицове, октомври 2017 г.

Ресторант на морето

СмЕх/Таралеж/



- Скъпа, има гаден вкус. Това не става за ядене.
- Така ли?! Следващия път сам си препечи филийките!

***

Като се знам колко богато и цветно сънувам, се чудя дали да не си слагам пуканки до леглото преди да си легна...

***

Принципът на микровълновата печка е- яж студена супа от вряла чиния!

***

Мъж в автосервиз. Показва изпомачканата кола.
Монтьорът гледал, гледал, па се почесал по врата.
Мъжа:
- Виж ся к'во. Жената блъсна колата в един стълб...
Монтьорът скептично:
- Колко пъти?

***

- Ало, БТВ? Може ли някой по-нисък водещ на прогнозата за времето, че тоя, плешивия ми закрива Видин.

 Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 3 октомври 2017 г.

Българин стана първа булка в Германия

От тази неделя гей мъжете и лесбийките в Германия могат да се женят и политикът от Зелените Фолкер Бек веднага използва законовата промяна за да се врече във вярност на спътника си в живота Адриан Петков, съобщава Шпигел.

Петков е архитект от български произход, роден в Берлин.

За сватбата се разбра от снимки публикувани в туитър от съветничката на германските Зелени Шарлоте Обермайстер. На един от фотосите Бек и нашето момче позират под надпис с големи букви LOVE.

Любовта между двамата гейове обаче предизвика вълна от разнопосочни коментари в социалната мрежа.

"Пфу! Този брак е посегателство върху основния закон, върху държавното устройство, обществения мир и волята божия", пише един от туитър абонатите.

Друг обаче отговаря:

"Не това е акт на любов и отговорност, който не пречи на никого".

Зеленият депутат Фолкер Бек е един от най-решителните борци за равнопоставеността. След узаконяването на гей браковете той заяви, че това е победа за равнопостта и че сега Германия е станала малко по-демократична.

Новият ВСС на стар глас: Избраха човек на Георги Колев да ги представлява

Новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) направи първо знаково гласуване на първото си заседание. Без дебат магистратите решиха да ги представлява колегата им съдия Боян Магдалинчев. Той получи подкрепата на 13 от членовете на ВСС.

Кандидатурата му беше издигната от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. ВСС отхвърли кандидата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който издигна съдия Цветника Пашкунова. За нея гласа си дадоха 9 души от Съвета.

Изборът беше направен без дебати, след като двамата кандидати бяха представени от Колев и Панов.

Магдалинчев публично защити избора на нов председател на ВАС Георги Чолаков, който също беше посочен от Колев. Изборът на Чолаков дойде няколко месеца, след като името му беше спрягано за следващ ръководител на съда.

Съдия Пашкунова беше единственият съдия, който беше избран още на първия тур на изборите за определяне на представители на ВСС от съдийската колегия.

ВСС полага клетва

Новият Висш съдебен съвет полага клетва днес, 5-годишният мандат на органа, който управлява съдебната система стартира в тържествената зала на Върховния касационен съд.

По-късно през деня правителството на съда се събира на първо заседание, за да си избере представляващ. ВСС трябва да обсъди върнатия от президента Румен Радев избор на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС).

В състава на ВСС остават главният прокурор Сотир Цацаров и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд – Лозан Панов и Георги Колев.

Фотофакт: Меркел и Бойко спят заедно

Медиите разпространиха снимка, на която ясно се вижда „работната обстановка“ по
време на срещата на върха в Талин.


Коментари под нея гласят: „Ето доказателството, че Меркел спи с българския премиер“

Убиецът от Лас Вегас е бил милионер. Жертвите вече са 59! Бащата на стрелеца от Лас Вегас бил банков обирджия, сред най-издирваните от ФБР

Убиецът от Лас Вегас Стивън Падок е бил милионер. Живеел е изключително богато и хобито му е било да проиграва големи суми на хазарт. Имането му е било от успешен бизнес с недвижими имоти. Това прави мистерията за мотивите на действията на разведения пенсионер още по-дълбока.

Полицията откри огнестрелни оръжия, експлозиви и хиляди патрони в дома на 64-годишния стрелец.

Жертвите на нападението вече са 59 загинали и 527 ранени, уточни на пресконференция шерифът на Лас Вегас Джоузеф Ломбардо.
Той каза, че в дома на убиеца в град Мъскийт, на 120 км от Лас Вегас, следователите са открили "още над 18 огнестрелни оръжия, експлозиви и хиляди боеприпаси, както и електронни устройства, които разучаваме в момента".

Джон Фъдънбърг, съдебен лекар от окръг Кларк в щата Невада, в който се намира Лас Вегас, заяви, че броят на загиналите може да се увеличи. Той не отговори дали всички жертви са били поразени от куршуми. Някои жертви може да са били прегазени от бягащата от концерта тълпа, отбеляза ДПА.

Големите американски авиокомпании разрешиха на пътниците си да променят плановете си за полети от и за Лас Вегас, без да плащат наказателни такси, след най-кървавото нападение с огнестрелно оръжие в съвременната история на САЩ.
"Американ еърлайнс", "Делта еърлайнс" и "Аляска еърлайнс" обявиха, че до края на днешния ден клиентите им могат да се откажат от закупените билети, а за "Юнайтед еърлайнс" предложението ще важи до петък, съобщи БТА.

Бащата на стрелеца от Лас Вегас бил банков обирджия, сред най-издирваните от ФБР


Бащата на стрелеца от Лас Вегас Стивън Падок бил банков обирджия и в списъка с най-издирваните престъпници  на ФБР, съобщи брата на Стивън - Ерик.

"Името му беше Бенджамин Хоскинс Падок. Ние не го познавахме. Аз не го познавах. Той беше в затвора и избяга", разказа Ерик пред местни медии, цитиран от The Guardian.

Вестници от 60-те години на миналия век споменават за Бенджамин Падок, като посочват, че е издирван за банкови обири в Аризона. Според вестниците той е обрал три банки.

От публикации от 1971 г. пък става ясно, че Бенджамин Падок е избягал от затвор в Тексас през 1968 г. В статията се споменава, че Падок е женен и има четири деца.

В списъка с най-издирваните престъпници на ФБР Бенджамин Падок е описан като въоръжен и опасен, съден за банкови обири и кражби на автомобили.

Беджамин Падок е заловен в Орегон 10 години след бягството си от затвора, съобщава NBC News.


На тази дата 3 октомври 1918 г. Цар Фердинанд I абдикира в полза на сина си Борис III и напуска завинаги България

На 3 октомври през 1918 г. Цар Фердинанд I абдикира в полза на сина си Борис III и напуска завинаги България.


Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски (на немски: Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria von Sachsen-Coburg und Gotha), е княз на България - от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България - от 22 септември 1908 г. до абдикирането му.


Той също така е известен като страстен ботаник, ентомолог и филателист.


Българската историография разглежда цар Фердинанд І като противоречива личност. От една страна, изтъкват се заслугите му за утвърждаването и издигането на Третата българска държава, както и за нейната Независимост. От друга страна, на Фердинанд І се хвърля вината за неуспешното участие на България в Междусъюзническата и Първата световна война, които костват на страната стотици хиляди жертви и тежки загуби.


След избухването на Първата световна война през юли 1914 г. под влияние на Фердинанд I българската външна политика се ориентира към Централните сили - Австро-германския блок, към който България се присъединява официално на 6 септември 1915 година. Въпреки военните успехи на фронта - разгрома на Сърбия (ноември-декември 1915 г.) и победата над Румъния (септември-октомври 1916 г.), България претърпява национална катастрофа в края на Първата световна война. Скоро след пробива при Добро поле в Южна Македония, Солунското примирие и капитулацията на България на 30 септември, принуден от обстоятелствата, цар Фердинанд абдикира на 3 октомври 1918 г. в полза на сина си - княз Борис Търновски (или цар Борис III), и напуска страната.


Старият цар никога не е бил допуснат да посети отново България, въпреки многократните му настоявания, особено през 1937 г. при раждането на внука му - престолонаследника княз Симеон Търновски.


Фердинанд І Умира на преклонна възраст в дома си в центъра на Кобург на 10 септември 1948 г., надживял смъртта на двамата си синове и края на династията в България. На смъртния одър пита адютанта си ген. Петър Ганчев: Кога заминаваме за България? Последната воля на цар Фердинанд е да бъде погребан някога в любимата му България и затова ковчегът му е бил временно положен в криптата на католическата църква Св. Августин в Кобург, пред саркофазите на майка му и баща му. Там остава и до днес.

Вицове, октомври 2017 г.

Птичка се държи във въздуха с чистата сила на гнева

СмЕх/Таралеж/


Според учените човек използва само 10% от мозъка си. Представям си ако използваше и останалите 70%...

***

Момченце се обръща към дядо си - опитен гъбар:
- Дядо, всички гъби ли се ядат?
- Да, дядовото, но някои само веднъж...

***

Отива един мъж в полицията:
- Изчезна жена ми.
- Дайте нейно описание...
Мъжът мисли малко и казва:
- Добре, но при условие, че ако я намерите няма да и покажете описанието...

***


Двама цигани си говорят:
- Какво ще направиш ако те нападне мечка?
- Ще се намажа с ла*на.
- А ла*на от къде?
- Ще има, ще има...

***

- Здравей, Извънземни! Нека да ти стисна ръката!
- Внимавай, землянино! Кой ти каза, че това е ръка?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/