събота, 14 октомври 2017 г.

Акция на ГДБОП срещу брат на депутат от БСП

ГДБОП и служители на жандармерията правят специализирана акция в заложни къщи и заведения в Русе, свързани с Илия Стоилов - брат на депутата от БСП Георги Стоилов.

39-годишният Илия Стоилов е арестуван заедно с още деветима души по време на специализираната операция.

Обиски и изземвания са извършени в заведение на централна улица в Русе. Проверки са правени и в заложна къща и нощен клуб "Монарх".

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщава пред бТВ, че разследването се води по данни за наличието на организирана престъпна група, занимаваща се с рекет.

36-годишният Георги Стоилов е депутат за първи мандат от "БСП Лява България". Той влезе в 44 Народно събрание благодарение на висок брой лични преференции като "феномен 10/10". Стоилов измести втория в листата Добрин Данев.

Руски телевизии отказват да рекламират „Матилда“ и връщат парите

Компанията разпространител „Каропрокат“ е платила на руски телевизионни канали за излъчването на реклами за филма „Матилда“, но в последния момент те са се отказали и са върнали парите – без да изтъкват причини.

За отказа от излъчване на реклами за филма, посветен на отношенията между бъдещия император Николай II и балерината Матилда Кшесинска, пред руската редакция на Би Би Си е разказал режисьорът Алексей Учител. Новината е потвърдена и от участник в преговорите по разпространението (помолил за анонимност, тъй като не е упълномощен да коментира търговски отношения).

Учител е отказал да назове конкретно кои канали са отказали да въртят рекламата на филма. Попитан от кореспондента на Би Би Си дали сред отказалите са „Първи канал“, „Русия 1“ и НТВ, режисьорът отвърнал: „Да, те също“. Запознатият със сделката информатор на Би Би Си уточнява, че основният рекламен масив е бил насочен към „Първи канал“ и „Пятница“. Представителите на тв каналите не са отговорили на въпросите на Руската служба на Би Би Си. От „Пятница“ са уточнили, че „каналът не може да коментира или опровергава търговски сделки, доколкото не ги сключва сам“.

Генералният директор на компанията разпространител на филма „Каропрокат“ Ия Лебедева е преадресирала всички въпроси по този повод към генералния директор на компанията „Каропремиер“ Алексей Рязанцев. Той пък отказва всякакви коментари по повод „Матилда“ преди официалната премиера на филма.

Алексей Учител не знае по какви причини е отменена рекламната му кампания.

„На въпросите ни „защо“ не получихме никакви отговори. Оказва се, че някакви сили все пак удържат частична победа. Изглежда, че те са наплашили хората до такава степен, че не могат да покажат рекламата ни, не могат да ни споменават“, казва режисьорът.

Планирано е било телевизиите да излъчват 15-секунден клип. В него, според информатора на Би Би Си, не присъства фрагментът с разголената гръд, показан в официалния трейлър на филма, раздразнил противниците на „Матилда“.

Според Учител, дистрибуторът е платил на телевизионните канали за реклама на филма, но след това те са променили решението си и са върнали вече платената сума. Режисьорът не уточнява колко пари са върнати. Според експерти, цената на показването на 15-секунден видеоклип няколко пъти на ден през седмицата в ефира на популярен канал като „Русия 1“ може да струва около 1 милион рубли.

Премиерата на „Матилда“ в Русия е насрочена за 26 октомври. У нас филмът ще бъде показан в рамките на „Киномания“ на 18 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК. Българската православна църква засега мълчи по въпроса.

Скандалът около „Матилда“ започна в края на 2016 г. Още по време на снимките няколко групи православни активисти се оплакват на  депутатката Наталия Поклонска („Единна Русия“) и тя назначава „експертна проверка“ на още неготовия филм. Експертите стигат до извода, че филмът съдържа сцени, оскърбяващи чувствата на вярващите.



Православните активисти започват подписки и различни улични акции в много градове на Русия с искане „Матилда“ да не получи удостоверение за показ. Против разпространението на филма се изказват и някои депутати от Държавната дума, а също и църковни дейци – митрополит Иларион (Алфеев) и епископ Тихон (Шевкунов).

На 12 октомври за първи път за „Матилда“ говори и главата на Руската православна църква Патриарх Кирил. Без да спомене директно филма, в словото си той повтори критиките около него:

„За честния човек лъжата и лукавството са немислими. Какви трябва да бъдем? Да се стремим да бъдем добросъвестни при работата с фактите. Да избягваме измислиците. Особено измислици, което се явяват не просто фалшификат, но и още могат да наранят огромно количество хора, както се случва с един още неизлязъл на екран, но вече печално известен филм“, заяви патриархът.

Поклонская поиска от генералния прокурор Юрий Чайка да отнеме вече издаденото удостоверение за разпространение. Междувреннно неизвестни активисти хвърлиха запалителни вещества в петербургското киностудио, където се намира офисът на Учител, запалиха и автомобили пред кантората на адвоката на режисьора. В Екатеринбург друг активист влезе в сградата на местно кино с кола, натоварена с бидони с бензин.

Алексей Учител свърза тези нападения с активисти, борещи се срещу показването на „Матилда“ и допусна, че е възможно депутатката Поклонска да стои зад организациите, организирали атаките.

В началото на септември от най-голямото разпространителско обединение в Русия – „Формула кино“ и „Синема стар“ – заявиха, че няма да показват „Матилда“ във всички кина от своята мрежа. Решението било взето заради получените заплахи в някои от обектите им.

Други киновериги и отделни регионални кина съобщиха, че са получавали писма от организацията „Християнска държава – Свята Рус“ със заплахи за разправа с кината, които ще показват или рекламират „Матилда“. Държавните дистрибутори в някои региони на Русия заявиха, че общинските киносалони няма да закупуват и показват „Матилда“.

На всичко това реагира министърът на културата Владимир Медински, който заяви, че е необходимо „твърдо да бъдат спрян натискът над държавата и кинобизнеса от страна на разпасали се „активисти“ и обществено опасни им методи, с които се опитват да налагат своите убеждения“.

В последния момент се появиха и по-добри новини. Днес от киноверигата „Синема парк“  и „Формула кино“ съобщиха, че благодарение на „активната работа на правоохранителните органи и предприетите от тях мерки във връзка със ситуацията около филма“ все пак ще показват  „Матилда“.

В края на септември „Матилда“ беше защитен и от депутати, за които бе организирана специална предварителна прожекция. Според народните представители „във филма няма нищо оскърбително“. По-късно режисьорът Станислав Говорухин каза, че всички, с които е говорил, имат по-добро отношение към Николай II, след като са гледали „Матилда“. Членовете на комисията по култура към Държавната дума определиха филма като „професионално заснет“, а също „ярък“ и „интересен“. Те смятат, че неговият замисъл се вписва органично в контекста на историята на Русия.

„Смятаме, че широкото разпространение на филма ще доведе до допълнителен интерес към тази страница от историята на нашата страна“, резюмират депутатите.

Това е чудесно (за авторите на „Матилда“), но още е много рано да се говори за хепиенд. Нима оттук нататък в Русия всеки спорен филм ще стига до публиката само след одобрение на парламента?


На тази дата: 14 октомври 1962 г. Начало на Карибската криза: Американски разузнавателен полет над Куба прави снимки на разположени съветски установки за ядрено оръжие

1962 г. американското разузнаване изнася данни пред президента Джон Кенеди за стартови площадки на съветски ядрени ракети в Куба, достигащи територията на САЩ. Така започва Карибска (Кубинска) ракетна криза. Тя завършва на 28 октомври с.г., когато съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани.

Карибската криза е считана за онзи момент в историята, когато Студената война е била най-близо до прерастването й в ядрена война. Руснаците я наричат „Карибска криза”, американците - „Кубинска ракетна криза”, а кубинците - „Октомврийска криза”.

През 1961 г. САЩ започват разполагането на 15 ракети „Юпитер” със среден радиус на действие край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР. Съветският лидер Никита Хрушчов публично изразява своя гняв и приема ракетите в Турция като персонална обида. Затова и развръщането на ракети в Куба (за първи път съветски ракети са разположени извън СССР) е смятано преди всичко за директен отговор на Хрушчов за турските ракети.

През май 1962 г. Хрушчов разпорежда спешно да бъде разработен план за операция „Анадырь” и към края на юли над 60 съветски кораба вече са на път към Куба, част от които пренасят военни товари. Джон Мъккон, директор на ЦРУ, предупреждава президента Кенеди, че някои от корабите може да пренасят ракети. Въпреки това Джон и Робърт Кенеди, Дийн Ръск и Робърт Макнамара заключват, че СССР няма да опитат такова нещо. Администрацията на Кенеди е получила няколкократно уверения от руски дипломати, че в Куба няма ракети или планове за разполагане и че не е в интерес на СССР да даде начало на междуконтинентална драма, която може да засегне американските избори през ноември.

В късния август разузнавателен самолет U-2 фотографира серия инсталирани установки за ракети земя-въздух. На 4 септември това е опровергано от президента Кенеди пред Конгреса на САЩ. През нощта на 8 септември първата пратка от ракети SS-4 е разтоварена в Хавана, а втора партида пристига на 16 септември.

Серия от несвързани проблеми отлага разкритието за 14 октомври, когато самолет U-2 открива строителната площадка за ракета SS-4 край Сан Кристобал. Снимките са показани на Кенеди на 16 октомври. До 19 октомври полетите на самолетите U-2 показват, че четири площадки са в бойна готовност.

Първоначално американският парламент запазва секретността на информацията, информирайки само 14-те лица от Изпълнителния комитет. Великобритания не е информирана до вечерта на 21 октомври. На 22 октомври в телевизионна реч, Кенеди известява за откритието на инсталациите и огласява, че всяка ракетна атака от Куба ще се счита за атака на СССР и ще й бъде отговорено по съответен начин. Също така е организирана морска блокада на Куба, за да се предотвратят следващи доставки на оръжие.

Хрушчов изпраща писма до Кенеди на 23 и 24 октомври, отстоявайки тезата за възпиращата роля на ракетите в Куба и мирните намерения на Съветския съюз. Въпреки това СССР предлага две различни спогодби на американското правителство. На 26 октомври е предложено изтегляне на ракетите в замяна на гаранция за ненападение или инвазия на Куба. Втората спогодба е излъчена публично по радио на 27 октомври и изисква премахването на ракетите в Турция в допълнение на условията от предишното споразумение.

Кризата достига своя пик на 27 октомври когато самолет U-2, пилотиран от Рудолф Андерсън, е свален над Куба и друг полет на U-2 се изгубва в Сибир. По същото време съветски търговски кораби приближават карантинната зона. Кенеди отговаря публично, приемайки първата спогодба, и изпращайки Робърт Кенеди в съветското посолство да приеме тайно втората. Оповестено е, че ракетите „Юпитер” ще бъдат премахнати от Турция след шест месеца.

Съветските кораби се връщат и на 28 октомври Хрушчов оповестява, че е наредил изтеглянето на съветските ракети от Куба. Удовлетворен от изтеглянето на ракетите, Кенеди нарежда край на карантината на Куба на 20 ноември.

Вицове, октомври 2017 г.

България

СмЕх/Таралеж/


Мъж се качва на кантара да се премери и си гълта корема. Жена му:
- Това няма да помогне!
- Помага, помага, иначе не виждам цифрите на кантара!

***

- Шефе, днес е петък може ли да си тръгна няколко минути по-рано?
- Колко минути?
- Ами... 480 минути...

***

Обява на вратата на детската градина:
- Скъпи родители,
Не вярвайте на всичко, което вашите деца разказват за нашата детска градина! В замяна на това и ние няма да вярваме на всичко онова, което децата разказват за вас!

***

- Кое е най-откаченото нещо, което си правил за пари?
- Почнах работа...

***

- Извинете, каква е темата на Вашия доклад?
- Черните дупки.
- А Вие астроном ли сте, икономист или проктолог?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 13 октомври 2017 г.

Захариева: Стоичков прекали

"Христо Стоичков прекали", заяви външната министърка Надежда Захариева днес пред бТВ.
Така тя коментира изказването на легендарния футболист, довело до предложението на МВнР към българското правителство да го освободи от поста почетен консул в Барселона.

"Благодарни сме на Стоичков за това, което е направил. Говорих с него. Той твърди, че е бил предизвикан, но когато има един незаконен референдум... Можете ли да си представите чужд почетен консул у нас да се изкаже за някой български политик?", допълни Захариева.

Скандалът избухна през миналата седмица. Тогава от Маями в ефира на испаноезичната телевизия "Унивисион" Стоичков набеди испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, че и тя, и семейството, и родата ѝ са последователи на диктатора Франко. Повод бяха сблъсъците на 1 октомври по време на референдума в Каталуня. После обаче се оказа, че човекът, посочен за баща на вицепремиерката, не е неин родител.
Сорая Саенс де Сантамария се закани да съди Камата за накърняване честта на семейството ѝ. Стоичков се извини, но само за нападките по адреса на сина ѝ, който е малолетен.

Същевременно Захариева опроверга твърденията на футболиста, че мандатът му е изтекъл още преди година и половина. И изтъкна, че за разлика от посланиците почетните консули нямат мандати. А документите, които българските власти им издават, имат срок на валидност и след изтичането му трябва да бъдат подновявани.

"Освен това самият Стоичков каза, че от година и половина не живее в Испания. Така че не може да изпълнява задълженията си на почетен консул", каза още дипломат номер 1.
"България застава зад братска Испания", изтъкна тя по повод избухналата в иберийската страна криза заради референдума в Каталуня.
И припомни, че самите испански власти са обявили референдума в Каталуня за незаконен.

Тя коментира речта и на каталунския премиер Карлес Пучдемон, който помоли регионалния парламент да не приема веднага декларация за независимост.

"Какво отлагаш, след като нямаш законово основание да приемеш такава декларация?", попита риторично министърката.
Подобно и на другите страни от ЕС България също призовава към диалог между Мадрид и Барселона.

"Представете си част от България да реши да се отдели. И да излезе някой да каже: Ние сме за отделянето. Няма как незаконен референдум за каквото и да е да бъде признат", завърши Екатерина Захариева.


Цитати на великите: Депутат от „Обединени патриоти“: ДПС са турски хлебарки, ще ги смачкаме!

„Ние сме истинските, от това се страхуват. Най-вече се страхуват от Валери Симеонов. ДПС да внимават какво говорят и да не се пречкат в краката ни, защото тези депесарски тахтаби (хлебарки), които щъкат нагоре надолу много миришат и да внимават, защото можем да ги смачкаме“, каза  Касабов от патриотите.

На тази дата: 13 октомври 1307 г. Възниква митът за "Петък 13"

Къде всъщност се корени причината за целия този ужас „ Петък 13“!

В петък, 13-и мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. 
Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само, в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. 

Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, твърди, че страхът от петък 13-ти измъчва между 17 и 21 милиона души само в Америка. Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки).

На 13 октомври 1307 г., петък, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Сто и четиридесет от тях били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно.

Рицарското братство било основано от девет френски благородници, с едничката цел да защитава християнските поклонници на Божи гроб от мюсюлманските нападения. През 1128 г. църковният събор в Троа одобрил съществуването му, а Свети Бернар съставил устава, по който давали обет за бедност, целомъдрие и подчинение. Храната на рицарите се ограничавала с хляб и вода. Забранявала се употребата на месо, мляко, плодове и вино. Официалното название на организацията е "Орден на бедните рицари на Христа и на Храма на Соломон" и идва от мястото на седалището им - Хълма на Храма, наричан от кръстоносците Храма на Соломон

Още по време на битките с мюсюлманите тамплиерите успявали да съчетаят военното дело с финансови операции, които увеличили богатствата им. Орденът се превърнал в кредитор на много европейски монарси. От монашеско братство той станал първата международна финансова институция с неподозирана власт. Уплашен от този факт и подразнен, че тамплиерите отказвали да плащат данъци на френската корона, крал Филип IV Хубави решил да вземе мерки. И естествено да сложи ръка на богатствата им.

Е, погромът на онзи 13 октомври все още стряска сънищата на много хора.


Вицове, октомври 2017 г.

На другото дясно

СмЕх/Таралеж/


Селянин имал много свине. Един ден дошъл инспектор и го попитал с какво ги храни.
- Ами като има царевица с царевица, иначе с отпадъци. Защо?
- Аз съм от Асоциацията за защита на животните. Не ги храните както трябва - те не трябва да ядат отпадъци. - И го глобил.
След два дни дошъл друг и го попитал с какво храни свинете.
- Ами със сьомга, с хайвер, със скариди. Защо? - попитал селянинът.
- Аз съм от ООН. Не може, когато милиони хора измират от глад, да храните свинете с деликатеси. Също го глобил. След дни дошъл трети и попитал с какво храни свинете.
- Ами, аз не ги храня - давам им по 4 лева на ден да си купят каквото им се яде - отговорил ядосано селянинът.

***

Срещат се две приятелки и едната се оплаква, че е зле със секса.
А втората й казва:
- Аз се приспособих много бързо. Звъня на майстор плочкаджия. Слагам си къса поличка без да обувам гащи, и когато дойде майстора, се навеждам много ниско за да му покажа къде е пукнатата плочка, и той направо ме започва.
Жената помислила и решила: Плочкаджия ми се вижда прекалено просташко, по-добре да се обадя в Газификация. Обадила се, облякла къса поличка без да обува гащи. Пристигнал майсторът, тя се навела да му показва тръбите на газта, и в този момент той й го сложил в дупето.
Тя извикала:
- Ох, не там, по-надолу!
На което получила отговор:
- По-надолу са плочкаджиите, а аз съм от Газификация.

***

Аз да не съм камила?
Да работя цяла седмица, без да пия...

***

- Детето ви е при нас!
- Какви са исканията ви?
- Идвай да си го вземаш, кретен такъв. Затваряме детската градина.

***

Жената гледа през прозореца: - Идва дъжд... Мъжът, без да се откъсва от вестника: - Кажи, че ме няма.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Чичо Пацо, който всеки ден чакаше на пилоните на НДК

История за сторено добро, достойна за сюжет на филм. Възрастен мъж пътува километри всеки ден в продължение на седмица, за да намери притежателя на изгубен портфейл.

Тъй като нямал нищо друго освен имена и адрес, той написал писмо на собственика и всеки ден го чакал на точно определено място в София, за да му го предаде.

Всичко започнало в началото на предишната седмица, когато Георги си загубил портфейла. По съвет на приятели още на следващия ден обявил документите за изгубени и все пак нещо отвътре му дало надежда, че ще ги намери.

Вечерта на прибиране, мъжът, който е от Пловдив, намерил в пощата си писмо без подател, а текстът го оставил без думи:

Здравей, Георги!

Аз съм чичо Пацо от "Банишора". Снощи намерих твоята кожена кесийка с документи, 9 на брой - 4 карти плюс тази за тока, лична карта, шофьорско свидетелство и талонче. Предлагам ти следното, тъй като аз нямам телефон и нямам пари, за да дойда до Пловдив, всеки ден, считано от сряда, ще чакам на пилоните на НДК между 17 и 18 ч. Знам как изглеждаш. Сега се успокой и до скоро.

Георги получава милото писмо в своята пощенска кутия и отива в София, но леко скептичен, разказва самият той пред телевизия "Bulgaria On Air".

Но писмото и историята се оказват истина, когато Георги вижда чичо Пацо на пилоните. Срещат се и си правят дори селфи. Банишорецът е чакал от сряда до понеделник, за да се появи притежателят на портмонето.

"Точно това, което си представях, беше. Интелигентен човек, между 60 и 70 години", разказа Георги.

Любопитен момент от историята е, че чичо Пацо и Георги са родени на една и съща дата.
Във Фейсбук Георги създаде и Фейсбук група "Да помогнем на чичо Пацо". Възрастният мъж от "Банишора" живее с малко пари и в полупорутена къща в софийския квартал.

Георги се е видял с чичо Пацо още един път, за да му даде сим карта и да има връзка с него.

"За съжаление, не успях нищо друго да измъкна - от какво има нужда. Отказва всичко - храна, дрехи, подслон, не иска! Ще продължа да се боря, да може да му помогнем поне за къщата. Ще ви държа в течение и пак ще пиша и ще разкажа малко за него от това, което знам", написа днес във Фейсбук страницата Георги.

Елена Йончева е получила 690 хил. лв. от БНТ

Елена Йончева е получавала солидни хонорари на обща стойност 690 000 лв. от БНТ в периода 2003-2004 г., дошли в националната телевизия от търговски дружества с държавно участие - "Лукойл Нефтохим", ДЗИ, "Монбат", "Актавис". Документи за това представиха днес адвокатите на премиера Бойко Борисов в първото заседание на делото му с червената депутатка.

Йончева съди Борисов за твърденията, че като премиер е нареждал плащания на милиони за нейни репортажи зад граница. Тя иска обезщетение в размер на 20 000 лв за неимуществени вреди. И двамата не присъстваха на днешното заседание, а бяха представяни от защитниците си.

Адвокатите на Борисов - Марин Марковски и Божидар Терзийски, изтъкнаха, че няма доказателства премиерът да е казвал нещо подобно, като подложиха на критика представените видеоматериали от Нова тв и статия от сайта "Епицентър", които според тях са "журналистически интерпретации".

"На пратените адреси с видео се оказа, че няма такива видеоматериали - нито фейсбук, където има 30 профила с името Бойко Борисов, 20 са фен страници, десет са други", обясни адвокат Терзийски и поиска да покани ПР от ГЕРБ, който да обясни какви неща се качват от името на премиера онлайн.

"И в "Епицентър" има една, без да обидя журналистите, журналистическа интерпретация, заглавието е гръмко, но съдържанието надолу няма нищо общо с думите на Борисов. Видеото накрая пък е по съвсем друга тема."
И въпреки това защитниците на премиера представиха доказателства, че Йончева в действителност е била в конфликт на интереси в определен период. Изтъкнаха и факта, че е живяла на семейни начала с тогавашния премиер Сергей Станишев.
Според техните доказателства, които получили от загрижен граждани, парите, които тя е получила от БНТ, са идвали от приходи на телевизията за реклама от гореспоменатите дружества с държавно участие. Бизнесмен, който имал отношения с Йончева, пък искал да свидетелства как точно става тази схема.
Адвокатът на Йончева Георги Атанасов изтъкна, че документите са означени като "Верни с оригинала", но не е ясно от кого и поиска това лице да бъде установено. Защитата на Борисов отвърна, че тези документи са от БНТ и трябва да бъдат поискани оттам.
"Със сигурност не това е имал предвид г-н Борисов, като е казал, че в началото на мандата си е платил едни много милиони за това, че Елена Йончева е имала някакви изяви със странно естество от журналистически характер", отбеляза Атанасов след делото пред журналисти.
Вероятно са документи, които посочват какви суми са ѝ плащали по външни договори, смята той.

"БНТ не е предприятие. "Лукойл" от 1997 година има една златна държава акция. ДЗИ е приватизирана много преди този период от време, "Монбат" - също. Там се говори за други неща, които не мисля, че имат нещо общо с предмета на спора."
Атанасов поиска да представи 4 свидетели - Къдринка Къдринова, която да коментира за обществената позиция на Йончева и негативното отражение върху нея, Иван Гарелов за позицията ѝ в журналистическия свят, Емил Райнов за физиологическите отражения от думите на Борисов върху депутатката, и Виза Недялкова за отражението на акта върху психическото й състояние.

Адвокат Марковски възрази срещу свидетелите:

"Исканите четирима свидетели установяват едни и същи факти така, както е заявено, поне по отношение на двама от свидетелите."
Според него е излишно двама журналисти да коментират едно и също, както и да се говори за физиологичните отражения на скандала:

"Изследват се моралните последици и вреди, но физиологическото състояние е общото състояние на организма. Моралните вреди са психологическо състояние. Не се твърди, че тя има физически заболявания, нали?", заяви той.
Адвокат Терзийски се изказа колко е бил "възмутен" от юридическите тези на колегата си Атанасов. Съдията го сряза:

"Не бъдете възмутен, вие сте страна и професионалист."
Адвокатите на Борисов оспориха дори твърденията, че Борисов е бил във Варна и Бургас по време на предизборната кампания, както и това дали е правил коментари за Йончева. Атанасов поиска време да се запознае с доказателствата. В крайна сметка следващото заседание ще е на 5 декември от 13,30 ч, но този път при закрити врати.

Пред журналисти адвокат Марковски заяви, че е бил изрично помолен от премиера да не коментира делото извън съдебната зала - "както се случва в нормалните страни".

ВСС реши да преизбере Георги Чолаков за шеф на ВАС

С точно 2 часа и половина дебат днес ВСС реши какво да прави след ветото на президента Румен Радев към избрания за председател на ВАС Георги Чолаков. Ще бъде изслушан (и гласуван) отново само Георги Чолаков, без възможност да се покани и неговата конкуретнка в процедурата Соня Янкулова.

Случайно или не за тази опция се застъпиха главният прокурор Сотир Цацаров, двамата най-откровени "адвокати" на Чолаков -  Георги Колев и представляващият ВСС Боян Магдалинчев, очертаващото се явно "острие" на номинираните от ГЕРБ Вероника Имова, от ДПС, "Обединени патриоти" и монолитните гласове на прокурорската квота.

Членовете на съвета днес изпаднаха в продължителни дебати какво следва от разписаната нова точка 13 в чл. 173 на Закона за съдебната власт (ЗСВ):

"Когато президентът на републиката откаже да назначи предложен от пленума на Висшия съдебен съвет кандидат и няма повторно направено предложение за същия кандидат, новият избор се извършва при условията и по реда на ал. 1 - 12", т.е. - започва нова процедура (тя е част от т. нар. "съдебна реформа" от 2016 г.)

Не минаха аргументите на Лозан Панов, че хипотезата неминуемо касае състав на Съвета, който не е изменян, а Радев очевидно е декларирал желанието си съветът да се смени, щом изчака встъпванто на 3 октомври и върна казуса веднага с указ от 4 октомври. Панов даде и аналогии с 1999 г., когато Петър Стоянов по същия начин "тупа топката" за назначаване на Бойко Рашков за главен прокурор и тогава смененият ВСС стартира нова процедура "от нулата". Бе изтъкнато обаче, че тогава нормативната база е била друга, а ЗСВ - от 1994 г. Както и Георги Колев го "скастри" да не тълкува какво е целял президентът, щом няма написани мотиви...

Само 3-ма се застъпиха за това да стартира порцедура отначало (което, разбира се, допуска и същите кандидати, но и други) - самият Панов, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

След това съветът почна да дискутира: щом няма да има нова процедура, а настоящата - с участници Георги Чолаков и Соня Янкулова, ще се върне "до някакъв етап" - откъде да е това.

Заслужава да се отбележи, че Цацаров взе думата и в пространно изявление заостри вниманието върху факта, че изборът на председател на ВАС по принцип е с квалифицирано мнозинство (17 човека), но за решения по процедурата, т.е. - днешните гласувания, е достатъчно обикновено мнозинство от 13 души (де факто, така монолитната прокурорска колегия от 11 гласа придобива огромно значение за избора на един от най-важните постове в... съда, б.а.).

Георги Колев се застъпи за познатата си теза - без да губят време в никакви изслушвания, просто да прегласуват Чолаков и да го пращат към "Дондуков" 2. Кандидатът обаче сутринта входира декларация - че веднага е готов да бъде изслушан повторно от новия състав на ВСС...

В крайна сметка 7 гласа - само на съдии от Съвета, не стигнаха да се реши да се изслушат и двамата - и Чолаков, и Янкулова. Това бе отхвърлено. Интересно е, че сред 7-ината нямаше нито един от прокурорската колегия. А от съдиите от политическа квота бяха само Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков - двамата представители на БСП. Всички други бяха единодушни да се "разчисти" конкуренцията.

При последвалото гласуване - дали изобщо да бъде изслушван вече оставеният единствен кандидат, то логично събра 25:0.

Георги Колев мигновено взе думата и предложи това да стане още днес (мине ли и тази "подробност", вече нищо не стои между евентуалното второ гласуване на кандидата и пращането му на президента - на което Радев вече няма право да откаже, б.а.)

На това залата реагира със смях и  "Ееееее....", а Цветинка Пашкунова - съдия от ВКС, каза директно:

"Нека не остават с впечатлението тези, които ни гледат и слушат, че днешното решение е предрешено. Няма как колегите да са подготвени със задаване на въпроси днес."
Цацаров предложи да не свикват извънредни заседания, а да изслушат кандидата на следващото редовно събиране на Пленума другия четвъртък.

Георги Колев, Стефан Гоздев (политическа квота, ДПС) и Йордан Стоев (политическа квота, "Обединени патриоти") гласуваха единствени Чолаков да се викне още днес.

Така въпросът все пак остава за другия четвъртък.

Търг за единствената картина на Леонардо в частни ръце

Единствената картина на Леонардо да Винчи, която е в частна колекция и е купена само за 45 паунда през 1958 г., ще бъде продадена на търг и се очаква да достигне цена от поне 100 милиона долара, разказва „Гардиън“. Salvator Mundi, една от едва 15-те известни работи на художника, бе изгубена за столетия преди автентичността ѝ да бъде потвърдена през 2011 г.

Картината се продава от аукционна къща „Кристис“ в Ню Йорк – „най-голямото откритие на XXI век“, както те го наричат, е хипнотизиращо изображение на Христос, който държи кристална сфера в лявата Си ръка и е вдигнал дясната за благословия.

Salvator Mundi („Спасител на света“) беше и е изключително значима заради рядкостта си. Това е първото откриване на картина на Леонардо след 1909 г. Официално Луис Гузър, директор на отдела за следвоенно и съвременно изкуство в „Кристис“, обяви, че изнасянето ѝ на пазара е чест, който се случва „веднъж в живота“.
Картината, рисувана между 1506 и 1513 за крал Луи XII – в същия времеви отрязък като „Мона Лиза“, има забележителна история. Има документални сведения, че в средата на XVII век е била в колекцията на английския крал Чарлс I, като се смята, че е висяла в личните покои на съпругата му – Хенриета-Мария Бурбон-Френска. По-късно попада в авоарите на сина им, Чарлс II.

Следващата следа е от 1763 г., когато Salvator Mundi излиза за продан на събитие, организирано от Чарлс Хърбърт Шефилд, незаконен син на херцога на Бъкингам. Той поръчва търг на произведения на изкуството, след като продава на краля имота, който днес е Бъкингамският дворец.

Сетне картината изчезва за 140 години – до 1900-а, когато е купена от сър Чарлс Робинсън, но като работа на Бернардино Луини, последовател на Леонардо. Попада в прочутата колекция на Кук в Даути хаус в Ричмънд, югозападно от Лондон… и остава там до разпръскването ѝ.

Salvator Mundi се появява след това на търг в „Сотбис“ в Лондон през 1958 г., като е продадена само за 45 паунда. Следите ѝ се губят до 2005 г., когато консорциум от американски бизнесмени я купува на малък регионален аукцион в САЩ. Към този момент вече се приписва на един от учениците на Леонардо – Джовани Антонио Болтрафио, но очевидно има съмнение (навярно отчаяна надежда), че може да е на самия Да Винчи.

Шест години по-късно, след продължително проучване и удостоверяване на автентичността, в което участват световнопризнати изследователи на Леонардо, се оказва, че наистина принадлежи на художника. Salvator Mundi става бижуто на мащабна изложба в Националната галерия на Великобритания.

Според Алън Уинтърмют, главен специалист по Старите майстори в „Кристис“, това е „Светият граал на Старите майстори“.

„Да видиш напълно завършен, късен шедьовър на Леонардо, рисуван в пика на гения му, за продажба през 2017 г. е най-близкото нещо до чудо в артсвета, което съм виждал – казва той. – Изминал е повече от век, откак се установява подобна картина и такава възможност няма да дойде отново, докато сме живи. Не мога да изразя с думи колко е вълнуващо това за всички, които сме директно въвлечени в тази продажба.“

От откриването си до днес, съдбата на картината е минавала и през други любопитни моменти. На един етап Далаският музей започна агресивна кампания за набиране на средства от дарители, за да купи Salvator Mundi и да направи града „арт дестинация“. Известно е още, че през 2013 г. платното е било обект на частна сделка – и за него са били платени 75 милиона долара.

Картината ще пътува до Хонконг, Сан Франциско и Лондон преди да бъде продадена в Ню Йорк на 15 ноември. Необичайно, тя ще бъде предложена на аукцион с творби от следвоенния период и съвременното изкуство, като по думите на Гузър това е „свидетелство за трайното значение“ на произведението.

На тази дата: 12 октомври 1492 г. е открита Америка

На 12 октомври 1492 г. експедицията на Христофор Колумб достига Карибските острови, но до края на дните си той смята, че е достигнал Южна Азия.

Колумб вярвал, че Земята е сравнително малка сфера и твърдял, че може да достигне Далечния Изток, като пътува от Европа само на запад. Експедицията му е с екипаж от 90 души на корабите "Санта Мария" (100 т), на който Колумб издига своя адмиралски флаг, "Пинта" (около 60 т) с капитан Мартин Алонсо Пинсон и "Ниня" (около 50 т) с капитан Висенте Янес Пинсон. Те потеглят на 3 август 1492 г. от Палос, спират на Канарските острови за ремонт на "Пинта" и потеглят от там на запад на 6 септември.

Първите три дни цари затишие, но през следващите излиза попътен вятър и корабите бързо напредват. Колумб разбира, че тревогата на екипажа ще се увеличава с непрекъснатото отдалечаване от родината и решава да отбелязва в корабния дневник занижени данни за плаването, а истинските ги записва в свой таен дневник. На 10 септември в неговия дневник са записани 60 левги (360 км) за денонощие, а в официалния - 48 левги. Това продължава и през следващите дни.

На 16 септември от корабите забелязват туфи зелени водорасли в морето и през следващите три седмици флотилията се придвижва на запад през това странно морско пространство. Така Колумб открива Саргасово море.

В началото на октомври моряците и офицерите настойчиво искат да се промени курсът на югозапад, но едва на 7 октомври Колумб се съгласява, вероятно опасявайки се от метеж на корабите. Минават още три дни и се появяват първите птици около корабите, явен признак за наличие на суша.
В 2 часа през нощта на 12 октомври 1492 г., 33 дни след потеглянето им от Канарските острови, морякът Родриго де Триана забелязва на запад земя, която сутринта всички разглеждат с възхищение. Колумб нарича острова Сан Салвадор (според местните Гуанахани). Предполага се, че това е и настоящият остров Сан Салвадор, официално именуван така през 1925 г. От корабите спускат лодка и Колумб, заедно с другите двама капитани, нотариус и кралски контрольор слизат на брега, забиват кастилското знаме, стъпват във владение и съставят съответния нотариален акт.

На острова испанците виждат голи хора и Колумб описва първата си среща с араваките – народ, който след 20-30 години ще бъде напълно изтребен от колонизаторите:

"Те с плуване достигаха до нашите лодки и ни носеха папагали, памучна прежда, земеделски сечива и много други предмети, които обменяха за дреболии, давани от нас. На мен ми се стори, че всички тези хора са бедни, ходят както майка ги е родила, в по-голямата си част са млади, добре сложени физически, лицата им са красиви, косите дълги и здрави, а цветът на кожата им кафеникав. Някои от тях имат рисунки по лицето, белези по тялото, а някои само около очите и носа. Не познават хладни оръжия и не знаят значението на желязото."


Вицове, октомври 2017 г.

Как се прави гроздето

СмЕх/Таралеж/


Младоженци се договарят.
Тя:
– Когато излизам от банята, ако хавлията ми е на лявата ръка - не мога, ако ми е на дясната ръка - не искам!
Той:
– Добре. А аз, ако излизам от банята с гащи - днес не искам. Ако излизам без гащи - все ми е едно на коя ръка ти е хавлията...

***

Когато секретарката забременее от генералния директор се ражда генерален секретар.

***

Съвременна поговорка:
- По дрехите посрещат, по Еконт изпращат.

***

В зоомагазин:
- Извинете, каква е цената на подскачащата костенурка?
- Подскачаща костенурка? По дяволите! Забравил съм да изключа нагревателя за пясъка!

***

- Миличък, ти как гледаш на изневярата?
- Предимно през снайпер!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 11 октомври 2017 г.

Антон Тодоров вече не е депутат

Парламентът прие оставката на Антон Тодоров. 153 депутати бяха за, 14  - против, а 11 се въздържаха.

"От 1996 г. работя като журналист. Това, което се случва днес под прозорците на МС, е показателно, че след гейтове, схеми управляващите вече изграждат система, в която да оказват безпрецедентен натиск над медии."
Това заяви Иван Ченчев (БСП) по време на дебатите.

"Само за седмица Антон Тодоров се превърна от изключителна личност, както го определи Цветан Цветанов, до нежелан колега, който тежи на ГЕРБ. Десетина дни от номинацията за шеф на комисията по досиетата сега - оставка. Нима не громи достатъчно добре комунистите, нима не клевети президента, нима не смазва в зародиш всеки един смислен дебат."
Това заяви Драгомир Стойнев. Според него Тодоров разкрива кухнята на ГЕРБ.

"Той дръпна рязко маската и всички видяха какво е ГЕРБ. Подрива демокрацията, държавността, националното единство. Показва как в управлението влизат хора, които я превръщат в мръсна работа. Тодоров е символ на опростачването в политиката, влязло през парадния вход, през листите на ГЕРБ", заяви Стойнев.
Веселин Марешки заяви, че "Воля" ще гласува против оставката на Антон Тодоров.

"В никакъв случай Тодоров не е по-лош от Делян Добрев и Валери Симеонов. Трябва да разглеждаме в съвкупност тези порочни практики", поясни той.
Йордан Цонев декларира, че ДПС ще подкрепи тази оставка. Според него тя е абсолютно навременна и точна.

"Днес берем плодовете на езика на омразата", заяви Цонев.
Той поиска и оставката на вицепремиера Валери Симеонов и припомни, че тя трябва да бъде приета само от премиера. Цонев е убеден, че Бойко Борисов е помолил Тодоров да напусне.

Тома Биков (ГЕРБ) припомни, че никога в историята на парламента депутат не е подавал оставка заради свое интервю. Той изтъкна, че опозицията не говори с "езика на любовта" и цели да свали правителството в момента, в който България ще председателства ЕС. Той не прие тезата, че Валери Симеонов и Антон Тодоров са заплашвали журналисти. И изтъкна, че журналистите не се заплашват в интервюта, а скрито в обществото.

"Основна брънка в ограничаване на свободата на словото са собствениците на медии", заяви Биков.
И каза, че не е чул от собственик на медия да каже, че е подложен на политически натиск. Биков обясни на БСП, че класациите за свобода на словото се правят от наричаните от тях "соросоидни организации". Той припомни, че през последните дни ГЕРБ е победил БСП на избори в 6 населени места.

Крум Зарков (БСП) отговори на Биков, че правителството се разклаща само всеки ден.

Улица Славянска осъмна като ул. Пеевска

За да е ясно на всички кой реално ръководи Министерство на икономиката и чии интереси защитава „министър“ Караниколов, активисти на „Да, България!“ преименуваха ул. „Славянска“ на ул. „Пеевска“.

Към новите табели на кръстовището на улицата с ул. „6-ти септември“ е добавена и табела с кратка информация за реалния принципал на министерството.

Надписът върху нея гласи:

„Делян Пеевски е корумпиран български политик, медиен магнат и бизнесмен. Заедно с други български и руски мафиоти, притежава голяма част от българската икономика. Управлява империята си с подвластното му Министерство на икономиката. Емил Караниколов отдавна изпълнява поръчки на Пеевски. Помага му със скандалното придобиване на Булгартабак и Дипломатически клуб Бояна. Като министър прокарва апетитите му към София Тех Парк, Дунарит и Българска банка за развитие, която се очаква да се превърне в следващата КТБ."

Освен акцията по тъмна доба „Да, България!“ излезе и с остра декларация, в която поиска оставката на икономическия министър. Ето я в пълен текст:

Отново призоваваме министър-председателя и народните представители да потърсят политическа отговорност от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Министъра подканяме за малко достойнство, така че да ограничи непоправимите щети върху цели сектори в икономиката и да престанем да затъваме във всестранното възприятие на България като инвестиционна дестинация от бананов тип.
Използването на държавата като личен инструмент, скандалите в оръжейната индустрия, назначението на офшорен адвокат за директор на държавната търговска банка и катастрофалните резултати в привличането на чуждестранни инвестиции са конкретните причини за оставката.
Като в приказката „крадецът вика – дръжте крадеца“ Караниколов обвини наскоро протестиращите работници от „Емко“ в рекет към държавата. Същата тази държава, която месеци наред под неговия надзор извършваше рейдърска атака спрямо частния субект, в която очевидно овладяването на дружеството оправдава средствата и ресурсите от хазната, а спазването на закони и конституция е само на думи (публичното обявено помирение между „Емко“ и държавата тепърва ще трябва да устои проверката на времето, като е ясно, че апетитите за оръжейни активи остават високи…). Данъкоплатците обаче нямаха и нямат нужда от никакво раздуване на „сметката КТБ“ чрез поредните странни търговски сделки, администрирани от министъра.

При атаката срещу „Емко“ Караниколов впрегна държавните лостове в полза на мътни частни интереси, неумело прикривайки се зад тюлената завесa на загрижеността. Неслучайно седмици наред протестите на засегнатите работници не стихваха, докато предприемачи се чудят кога „държавата“ ще си пожелае техния бизнес.

Не по-малко скандална е подготовката на новата КТБ – Българската банка за развитие, оглавена от водещия офшорен специалист Стоян Мавродиев. Това крещящо назначение се случи заради директното разпореждане на Караниколов. Не се заблуждаваме, че Караниколов самостоятелно е направил този избор – все пак неговата ролята за налагането му е безспорна, а с нея върви и задължителната политическа отговорност. Подобни недопустими действия само затвърждават липсата на желание сред нормалните пазарни субекти да инвестират в по-добро бъдеще на страната ни.

Закономерно нивото на чуждестранни инвестиции е на най-ниското си ниво, невиждано от години. Независимо от скандалите, винаги има надежда да се започне начисто. Но принципалът на принципала в икономиката не е в Министерски съвет, а в огледалото на г-н Бойко Борисов и обитава хотел „Берлин“, затова първата стъпка за новото начало е скъсването на компрометираните връзки.

Министър Караниколов е обикновен сламен човек, който не служи на данъкоплатците, нито пък спазва конституцията.

Оставка!

На тази дата: 11 октомври 1939 г.Алберт Айнщайн описва в писмо до Рузвелт как може да се направи атомна бомба

1939 г. американският президент Франклин Рузвелт получава писмото на Алберт Айнщайн и други учени за възможността да бъде произведена атомна бомба.

Още на 2 август 1939 г. Айнщайн пише първото си писмо до американския президент Рузвелт, с което му разкрива възможността за създаването на атомна бомба от германците и го увещава Америка да предприеме по-нататъшни действия, които да стимулират разработките. Няколко години по-късно Айнщайн съзнава ролята си в този исторически момент и дълбоко съжалява.

Бойните действия станали причина за ускоряване на всички военни разработки, а накрая атомната бомба била изпробвана на практика за първи път, поразявайки Хирошима и Нагасаки.

Ето и текстът на писмото на Айнщайн:

Сър:
Част от последната работа на Е.Ферми и Л.Силард, която беше сведена до знанието ми посредством ръкопис, ме кара да предполагам, че елементът уран може да се превърне в нов и важен източник на енергия в най-близко бъдеще. Някои възникнали аспекти на ситуацията предполагат бдителност и при необходимост - бързи действия от страна на Администрацията. Ето защо смятам, че е мой дълг да привлека вниманието Ви към следните факти и препоръки.

В хода на последните четири месеца се стигна до тази вероятност чрез работата на Жолио във Франция, както и на Ферми и Силард в Америка, че може би е възможно да се изгради верижна ядрена реакция с голяма маса уран, чрез който огромна мощност и големи количества нови елементи, подобни на радий, ще бъдат произведени. Сега вече е почти сигурно, че това ще бъде осъществено в най-скоро време.

Този нов феномен ще доведе и до изобретяването на бомби, а можем да допуснем, макар и с по-малка сигурност, че извънредно мощни бомби от този вид могат да бъдат направени по този начин. Една единствена бомба от този вид, пренесена от кораб и взривена на пристанище, може убедително да разруши цялото пристанище заедно с някои прилежащи територии. Така или иначе, такива бомби може да се окажат твърде тежки за транспортиране по въздух.

Съединените Американски Щати притежават само бедни уранови руди в ограничени количества. Има добра руда в Канада и бивша Чехословакия, но най-важният източник на уран е в Белгийско Конго.

Предвид тази ситуация може да помислите за желателно да се поддържа постоянен контакт между Администрацията и групата физици, работещи по верижните реакции в Америка. Един от възможните варианти за Вас би бил да възложите задачата на човек, който има доверието Ви и който вероятно би могъл да съдейства като неформален фактор. Задачата му би могла да съдържа следното:

а) да стигне до правителствените департаменти, които да държи в течение за по-нататъшното развитие и да придвижи напред препоръките за правителствено действие, отделяйки специално внимание на проблема за опазването на доставената за САЩ уранова руда.

б) да се засили експерименталната работа, която понастоящем е провеждана в рамките на бюджетите на университетските лаборатории, чрез набиране на средства, ако такива са необходими, посредством неговите контакти с частни лица, които желаят да направят своя принос за каузата и може би също като получи съдействие от индустриални лаборатории, които разполагат с необходимото оборудване.

Разбирам, че Германия всъщност е спряла покупката на уран от Чехословашките мини, които е завзела. От това, че Германия е трябвало да предприеме толкова ранно действие може да се подразбере, че синът на германския зам.-министър на външните работи фон Вайцзекер е прикачен към института Кайзер-Вилхелм в Берлин, където част от американската работа по урана е подновена.

Искрено ваш,
Алберт Айнщайн

Вицове, октомври 2017 г.

София, 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Връщам се след няколкодневна командировка. Поглеждам последните няколко търсения на мъжа ми в Гугъл:
"Как се варят яйца".
"Как се варят макарони".
"Колко може да се живее без храна" .

***

Табелка в зоопарка:
- Уважаеми маймуни, понеже вие по-бързо ще възприемете това, моля, не вземайте храна от ръцете на приматите от другата страна на оградата.

***

Питат един синоптик: - Прогнозите ви винаги ли уцелват какво ще е времето? - Времето - да, винаги! Само понякога се разминават в датата.

***

- Келнер, на стената има хлебарка!
- Това не е хлебарка, а пирон.
- Добре де, по стената пълзи един пирон...

***

Хлапето на съседите ходи две седмици на карате, срещна се с хулигани и две седмици не ходи на карате.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 10 октомври 2017 г.

България освобождава Стоичков като почетен консул в Барселона

Стартира процедура по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул в Испания, съобщиха от Министерството на външните работи.

Знаменитият бивш футболист бе почетен консул със седалище Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуня и Арагон.

Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.
Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ.

От МВнР изтъкват, че "в допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви".

Накрая от дипломатическото ведомство припомнят, че Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България. София и Мадрид поддържат отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес.
Какво се случи
Скандалът избухна през миналата седмица. Тогава от Маями в ефира на испаноезичната телевизия "Унивисион" Стоичков набеди Сорая Саенс де Сантамария, че и тя, и семейството, и родата ? са последователи на диктатора Франко.

Повод бяха сблъсъците на 1 октомври по време на референдума за незавимост на Каталуня. После обаче се оказа, че човекът, посочен за баща на вицепремиерката, не е неин родител.
Сорая Саенс де Сантамария се закани да съди Камата за накърняване честта на семейството ѝ. Стоичков се извини, но само за нападките по адреса на сина ѝ, който е едва 11-годишен.

За освобождаването на Стоичков се заговори още в неделя. Тогава бе съобщено и за постъпила от испанското посолство в София нота. Вчера стана ясно, че външното министерство в Мадрид е възмутено от изказванията на Камата, но засега няма намерение да предприема някакви стъпки във връзка със случая.