събота, 4 ноември 2017 г.

СуперБойко помогнал на катастрофирали край Ямбол

Премиерът Бойко Борисoв се притече на помощ на пострадали в тежка катастрофа, станала малко след 20 часа на Околовръстния път на Ямбол снощи.

В катастрофата са пострадали млад мъж и две млади жени.

Шофьорът успял да излезе, но пътуващите с него млади жени останали заклещени.

Минута след катастрофата оттам минава правителственият кортеж.

Охранителите от НСО повикали полиция и линейка, а до пристигането на спешните медици премиерът Борисов и придружаващият го лекар от болница "Лозенец" извадили жените и им оказали първа помощ.

Работата я свърши докторът, който беше с нас, моята роля беше на регулировчик, коментира в Бургас снощната катастрофа на АМ „Тракия“ премиерът Бойко Борисов.

Той разказа, че спрели, защото видели човек в тъмното, който махал:

„Аз си помислих, че нещо е пиян човекът. Спряхме да го спасяваме него, защото колата се беше хвърлила далече и не се виждаше изобщо. Да го вземем, да го махнем от там, да не го сгазят“, посочи Борисов.

Лекарят, който e с нас, свърши цялата работа, подчерта министър – председателят. В катастрофата, станала около 20 ч. пострадали са две жени и шофьорът на колата. Целите били в кръв, колата била паднала в едно дере, разказа Борисов. Кметът на Бургас допълни, че в продължение на 10 – 15 мин. след катастрофата, никой не спрял да помогне на пострадалите.

Минути по-късно пострадалите са откарани в болницата в Ямбол, а министерският кортеж продължил пътуването си.

На тази дата: 4 ноември 1922 г. откриват гробницата на фараона Тутанкамон

1922 г. британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете в Египет. Небхеперура Тутанкамон е последният египетски фараон от могъщата Осемнадесетата фараонска династия, управлявала Египет векове наред.

Младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри), така и на т.нар. „проклятие на фараона”. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона”.

По онова време Хауърд Картър е сред най-големите капацитети в египтологията. Изучава древната цивилизация още от юноша, когато Пърси Нюбери го взима в екипа си да прерисува фреските в гробницата „Бени Хасан”. Години по-късно Картър се запознава с лорд Карнаворн, който финансира всичките му разкопки, включително издирването на гробницата на непознатия дотогава фараон Тутанкамон 

През ноември 1922 г. археологът намира гробницата на Тутанкамон, а на 16 февруари следващата година отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на владетеля. 

Картър използва нагорещени метални пръти за отварянето на саркофага и снемането на златната траурна маска - варварска технология според съвременните разбирания. В онези години обаче точно този метод няма конкуренция сред научната общественост. След отварянето на саркофага мумията повече от година е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до сериозното й повреждане - останките се разпадат на 13 отделни части. 

В Музея в Кайро са изложени над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

Вицове, октомври 2017 г.

Паметник, олицетворяващ силата на книгите.

СмЕх/Таралеж/


Малко момченце е с родителите си в зоопарка. При клетката на слона се е събрала огромна тълпа, като отишли да видят - на слона оная му работа станала.
- Мамо, мамо, какво е това под слона?
- Ми... нищо, мамо, нищо.
Бащата се обажда отзад:
- То за майка ти и това е нищо...

***

- С какво ще храниш мъжа си довечера?
- Каквото ядем ние, от това му давам.

***

- Имате ли фланелка с надпис "Полов гигант?"
- Да. Какъв размер искате?
- ХS...

***

- Какво работиш?
- В държавната администрация.
- А какво по-точно?
- Честно, брат, не знам.

***

- Вчера бях с жената на кино, а до мен седна хубаво момиче...

- Провървяло ти е, при мен се случи обратното.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 3 ноември 2017 г.

Русия измисли фалшиви новини и за България

Майсторите на фалшивите новини от Русия замесиха и България в новите си измислици.

Опит за подмяна на исторически факти. Така българското Министерство на външните работи определи изявление на говорителката на руското МВнР Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи. Поводът бяха надписи върху Паметника на съветската армия, гласящи: "100 години ционистка окупация". Според изявлението на Захарова това е "поредният акто на оскверняване на паметника" и "тези, които са го извършили, понятие си нямат от собствената си история".

Ето и цялата позиция на българското МВнР след изказването на Захарова:

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

По повод изявлението на говорител на МВнР на Руската федерация, пресцентърът на Министерството на външните работи на Република България заявява:

Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България.

Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви.


Министерството на външните работи е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите.

Объркали Икебаната с Корнелия Нинова

Рошавият мъж с бял шлифер, присъстващ на митинг на СДС, който бе объркан с лидерката на БСП Корнелия Нинова, се оказа певецът Деян Неделчев. Eксцентричният изпълнител, прочул се като Икебаната, написа гневен пост в личния си профил във Фейсбук.

„Обадиха ми се приятели да ми кажат, че съм объркан с Корнелия Нинова на плаката на СДС от 1990 или 1991 година, когато се снимахме всички известни музиканти. Не мога да повярвам, че журналистите могат да ме сбъркат с жена и то политичка,която е известна от 1-2 години, а плакатът е от 1990 или 1991 година…То се вижда, че съм аз и брат ми и че сме само музиканти. Безобразие!“.

Деян Неделчев подчертава, че той е известен от 34 години. Самата лидерка на БСП Корнелия Нинова също коментира в официалния си профил в социалната мрежа любопитната снимка, която от дни циркулира в онлайн пространството.

„Вярно е, че поканих Бойко Борисов да се разберем като мъже, но не го приемайте толкова буквално. Доста се позабавлявахме с публикацията, в която на митинг на СДС съм показана като рошав мъж с бял шлифер. Ако го познавате, запознайте ме с “двойника“ ми. Благодаря на автора, че ми подари пет минути здравословен смях„, написа Нинова.


Не е ясно обаче дали Икебаната ще склони да се срещне с далеч по-неизвестната си „двойничка“.

На тази дата: 3 ноември 1957 г. СССР изстрелва космическия кораб с кучето Лайка на борда

1957 г. СССР изстрелва космическия кораб „Спутник-2”. На борда се намира кучето Лайка, първото живо същество от Земята, което излиза в орбита. Мисията е без завръщане, така че Лайка може да се счита и за първата известна жертва на космическите полети.

Спътниците са изстреляни от космодрума Байконур с ракета-носител „Спутник”. Сателитът съдържа няколко отделения за радиопредаватели, телеметрична система, програмиращо устройство, система за регенерация и температурен контрол на кабината, и ред научни инструменти.

Техническите и биологични данни се предават посредством телеметричната система, която изпраща данни на Земята посредством 15-минутни сеанси за всяка орбита. Два фотометъра на борда на спътника измерват слънчевата радиация (ултравиолет и рентген), както и космическите лъчи.

След достигане на орбита връхният конус се отделя успешно, но Блок А на апарата не успява да се отдели както е планирано. Това възпрепятства нормалното функциониране на системата за термичен контрол. Освен това част от изолацията се откъсва и температурата във вътрешността на апарата достига до 40 градуса Целзий. Счита се, че поради това Лайка оцелява само няколко часа след старта, вместо 10 дни както е планирано.

Любопитен факт е, че истинската причина и време на смъртта на Лайка не са оповестени чак до 2002 г. Вместо това се твърди, че кучето загива в резултат на привършване на кислорода или (както СССР настоява) тя е подложена на евтаназия преди да привърши кислородът. Въпреки че Лайка не оцелява, експериментът доказва, че жив пътник може да бъде изстрелян в орбита около Земята и да издържи на безтегловността. Това проправя и пътя за полет на човек и осигурява на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в Космоса.

За да се адаптира кучето към ограниченото пространство на малката кабина на „Спутник-2”, то било държано за периоди от 15 до 20 дни в прогресивно намаляващи клетки. Освен това кучета били поставени в центрофуга, която симулирала ускоряването на ракетата, както и в симулатори, в които те трябвало да свикнат с шумовете на кораба.

Според документи на НАСА Лайка е била поставена в сателита на 31 октомври 1957 г. - четири дни преди старта на мисията. Температурата на площадката за излитане била необичайно ниска за това време на годината и се наложило контейнерът да бъде свързан чрез маркучи с климатик, който да поддържа контейнера на Лайка топъл. Двама асистенти непрекъснато наблюдавали Лайка преди полета.

Малко преди изстрелването козината на Лайка била намазана със слаб алкохолен разтвор и след това внимателно пригладена. Местата за прикачване на електрическите сензори (електроди) били намазани с йод. Лайка била привързана с каишки, имала прикачени торбичка за изпражненията и жизнените ѝ показатели се наблюдавали с прикачените електроди.

Тясната кабина на „Спутник-2” позволявала на кучето да лежи или да стои и била с мека облицовка. Въздушната система осигурявала кислород, а охлаждащият вентилатор бил настроен да се включи, когато температурата в кабината превиши 15°C.

Сензорите показват, че по време на изстрелването, стойностите на пулса й били три пъти по-високи от тези в спокойно състояние. След достигането на безтегловност, те намалели, но това отнело три пъти повече време, отколкото при тестовете на земята, явен показател за стрес. Данни, че Лайка е жива, са получавани приблизително от 5 до 7 часа от полета. По план Лайка е трябвало да бъде умъртвена с храна след 10 дни.

Постепенно орбитата на „Спутник-2” се снижава, той навлиза обратно в плътните слоеве на земната атмосфера и прекратява съществуването си на 14 април 1958 г., 162 дни след изстрелването му.

Вицове, октомври 2017 г.

Как растат фурмите

СмЕх/Таралеж/


Тази сутрин срещнах човек, който знае как да се решат всички проблеми в държавата, как да заработят институциите и какви реформи да се направят. Той самият обаче не е готов да оглави правителството, понеже няма кой да кара таксито...

***

Въпрос към радио "Ереван":
- Какво е семейство?
Отговор на радиото:
- Подобие на конституционното управление, където кралят царува, но не управлява...

***

В чата.
Тя:
– Какви очи харесваш?
Той:
– 95 D...

***

От КАТ започват акция “зима”, макар че те и през лятото пак си зимаха...

***


- Скъпа, занимавай се с чистенето, пазаруването, готвенето, прането, гладенето. Докато си моя жена, няма да работиш.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 2 ноември 2017 г.

Договорът с Македония влиза в парламента другата седмица

Договорът за добросъседство между България и Македония влиза за ратификация в Народното събрание другата седмица, съобщи тази вечер външната министърка Екатерина Захариева.

"Надяваме се, че и там (в Скопие - б.р.) ще го ратифицират", каза тя в интервю за БНТ. "Историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя ".

"Видяхме до какво доведе този агресивен език към съседни държави", добави Захариева, припомняйки, че Македония чака от 2009 г. дата, за да започне преговори за членство в ЕС.
Пречка са проблемите със съседите ѝ от ЕС.

Захариева припомни, че европейската перспектива на Западните Балкани е приоритет на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Тя посочи, че този приоритет има подкрепата както на държавите членки, така и на Европейската служба за външно действие и на Комисията.

"Хората разбират какво искаме да направим, много е важно да живеем в стабилен регион", каза тя за приемането на този приоритет от обществото  у нас.

Междувременно Ройтерс съобщи, че македонски съд е осъдил днес на различни срокове лишаване от свобода 33 етнически албанци за заговор за терористични нападения и сблъсък с полицията, в които загинаха 22 души в Куманово на 9 май 2015 г. Присъдите включват пет доживотни, предаде агенцията.

На тази дата: 2 ноември 1988 г. Плъзва първият компютърен червей създаден от Робърт Морис

1988 г. в Интернет се появява първият компютърен червей, създаден от Робърт Морис. Днес той е бизнесмен, професор в Масачузетския университет. Чете лекции и е консултант в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към университета.

По времето, когато създава компютърния вирус, Робърт е студент. За да скрие факта, че е създал вируса в университета „Корнел”, където учи, Морис пуска „червея” от Технологичния институт в Масачузетс. Пренася го на дискета и невъзмутимо го пуска в действие. Виртуалната гадина започва да се репродуцира безконтролно, заразявайки над 6000 компютъра, или една десета от всички PC системи тогава.

Федералният съд го подвежда под отговорност на 26 юли 1989 г. Морис се оправдава, че е създал вируса, за да преброи колко компютри са свързани към интернет. Година по-късно студентът научава и наказанието за своето престъпление. Магистратите го осъждат условно на три години. Заедно с това Робърт Морис трябва да положи 400 часа общественополезен труд и да плати глоба от 10 500 долара.

Вицове, октомври 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Навлизането на чужди празници в бита ни,
води до абсурдни ситуации, като например
да си легнеш с вещица, а да се събудиш с народна будителка!

***

Има хора, дето само, като ги погледнеш ииии... разбираш защо Господ ти е дал средния пръст.

***

Алкохолът убива мозъчните клетки, но не всички, а само тези, които отказват да пият!

***

Лежа си на дивана,пия си биричката, гледам телевизия. И изведнъж, телефонът звъни:
– Взе ли детето от градина? Напазарува ли? Утре мама пристига, нали не си забравил? Защо мълчиш, Стефане?
А аз не съм Стефан, аз съм Иван!!! И ми стана едно леко на душата...

***

Когато жената ме пита:
-"Какво искаш за вечеря?"

Нникога не познавам...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 1 ноември 2017 г.

Кевин Спейси е обвинен от втори актьор в "лов на млади мъже"

Мексиканският актьор Роберто Кавасос обвини Кевин Спейси в нови случаи на сексуално насилие над колеги от мъжки пол. Свидетелствата му датират от периода около 2008 г., когато Спейси е работил като художествен директор на лондонския театър "Олд Вик".

Кавасос, който е участвал в няколко постановки на сцената на театъра, твърди, че Спейси си е позволявал често да "ловува млади актьори".

"Май единственото изискване беше да сме мъже под 30 години, за да може г-н Спейси да се чувства свободен да ни докосва", пише Кавасос в публикация в профила си във Фейсбук.

Описанието на сблъсъците му със звездата подсказват, че инцидентът с 14-годишния Антъни Рап от 1986 г. не е бил единственият случай, в който Спейси е правил опити да прелъсти по-млади или подчинени колеги.

"Онези от нас, чиито пътища са се пресичали със Спейси в Лондон, знаят, че много повече хора ще се осмелят да разкажат собствените си истории в близките дни и седмици", пише той.

"Няма да се учудя, ако броят им доближи този при Уайнстийн", посочва той, като прави препратка към разкритията за сексуално насилие и тормоз над повече от 80 актриси от известния холивудски продуцент Харви Уайнстийн.

35-годишният Кавасос е играл в три пиеси на сцената на "Олд Вик" по време на управлението на Спейси като артистичен директор (2004-2015).
Първата им среща датира от 2008 г., когато той е на 26, а Спейси на около 49 години.

Мексиканският актьор твърди, че е облъснал "два неприятни опита за свалки" от страна на Спейси, които по думите му са граничили с тормоз. Други от колегите му обаче не са се осмелили да откажат на звездата.

"Дори не мога да си спомня колко много хора са ми разказвали една и съща история. Спейси ги кани на среща под предлог, че ще "говорят за кариерата им". Когато пристигат в театъра, се оказва, че той е подготвил пикник с шампанско на сцената, под красиво осветление", пише Роберто Кавасос.

"Изходът от всяка история се различава според това как точно преминава пикникът, но технологията е една и съща. Най-често, можеха да го открият в бара на театъра, притиснал произволен човек, който е привлякъл погледа му. Така се случи и с мен втория път. Не се предадох, но познавам някои хора, които се страхуваха твърде много, за да го спрат".

Кавасос не дава повече подробности относно това кога са се случили инцидентите, за които говори. Той обаче твърди, че подобен тип тормоз е широко разпространен в театралните среди.

От лондонския театър "Олд Вик" излязоха с публична позиция, в която посочват, че са "дълбоко разтревожени" от твърденията, уличаващи Спейси в нерегламентирано поведение срещу актьорите. От организацията казват, че биха подкрепили всеки, който би искал да сподели своята история и да се свърже с театъра, като предоставят конфиденциален мейл-адрес.
До момента Кевин Спейси не е реагирал на новата порция обвинения по негов адрес.

В понеделник обаче той публикува лично послание до актьора Антъни Рап, в което твърди, че няма спомен за посегателството срещу него от 1986 г., но е дълбоко потресен от ситуацията и държи да поднесе извиненията си за преживените негативни емоции.


В същото писмо, Спейси за пръв път признава публично, че е хомосексуален и че е имал множество интимни връзки с партньори от мъжки пол.

Вдъхновяващи цитати от народни будители

На 1 ноември честваме Деня на народните будители – общобългарски празник, който ознаменува делото на нашите просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Ето няколко вдъхновяващи цитата :

Паисий Хилендарски

"О неразумний юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах."

Христо Ботев

"Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество."

Иван Вазов

„И ний сме дали нещо на света, на славяни книга да четат.“

Стоян Михайловски

„В царството на тиквите кратуната е цар.“

Петко Р. Славейков

„Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво отсечено в корена.”

Свети Иван Рилски

Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички.“

На тази дата: 1 ноември 1909 г. в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители

На 1 ноември 1909 г. в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители. На същата дата през 1922 г. датата е обявена за официален празник.

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България.

Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов,Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов,Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данови много други.


Вицове, октомври 2017 г.

Shan Shui, Китай

СмЕх/Таралеж/


– Зареди ми бензин за 100 лева.
– Господине, на всяко зареждане с гориво за над 80 лв., получавате бонус диск "Хитовете на Планета Пайнер."
– Е, тогава ми сипи на два пъти по 50 лева.

***

– Ало, брат, нали трябваше да кацнеш с парашута в полите на Витоша, бе!
– Ти луд ли си?! В тоя вятър?! Аз съм в Бургас...

***

Из латино сериал:
- И тогава Педро разбра, че е сам на себе си майка!

***

Жена към заспиващия мъж програмист: – Скъпи, хладно е – да затворя ли прозореца? – Не затваряй, само го минимизирай…

***


Ако признаят Каталуния, лошото за България е, че ще се появи още една държава, която да ни бие на футбол...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 31 октомври 2017 г.

Цитати на великите: бТВ е инфантилен дебелак с ментални отклонения

бТВ се изявява като дебелак, инфантилен дебелак, с определени ментални отклонения, пуснат в порцеланов магазин, който не знае какво прави.

Това е дословен цитат от днешно участие на вицепремиера Валери Симеонов в сутрешния блок на телевизия България он еър по повод разследването на телевизията, което завърши с първото уволнение на член на кабинета Борисов-3.


Според него в основата на подадената оставка от здравния министър проф. Николай Петров стояли икономически интереси, а атаката срещу вече бившия министър била мероприятие на икономически засегнатите кръгове.

На тази дата: 31 октомври 1892 г. Артър Конан Дойл публикува „Приключенията на Шерлок Холмс”

1892 г. Артър Конан Дойл публикува „Приключенията на Шерлок Холмс”. Това е първият сборник с 12 разказа на писателя за известния детектив Шерлок Холмс. Първото издание на книгата е било само от 14 500 броя.

Още през 1887 г. лекарят от Портсмут Артър Конан Дойл публикува повестта „Етюд в червено”. В нея за първи път се появяват Шерлок Холмс и доктор Уотсън. „Етюд в червено” обаче не привлича особено вниманието на читателите, както следващата повест с Холмс - „Знакът на четиримата”. Но през юли 1891 г. Дойл започва да публикува кратки детективски разкази за приключенията на детектива в списание „Странд”. Разказите са публикувани като поредица в периода юли 1891 - юни 1892 г.

Именно тогава четящата публика започва да се увлича по лондонския детектив, чиято популярност достига феноменални размери. Съществуват теории, че Шерлок Холмс е събирателен образ от двама реално съществували души. А в качеството на „третия“ вероятно са използвани чертите на самия Артър Конан Дойл.

През 1877 г. Дойл учи за лекар в Единбургския университет. Един от преподавателите на 18-годишния Артър е проф. Джоузеф Бел, който веднага привлича вниманието на бъдещия писател. Лекциите на д-р Бел са необичайни, завладяващи и дори забавни. Използвайки своите удивителни дедуктивни способности, Бел прави светкавични изводи за пациенти, които често дори не виждал!

В автобиографията на Дойл се описва случай, когато мъж излиза пред аудиторията и Бел му дава изчерпателна и разбира се, точна характеристика, макар че никога преди това не го е виждал: „Вие сте служили в армията… Наскоро сте се уволнили. Шотландски полк. Уволнили сте се като сержант. Били сте в Барбадос…”. Самият д-р Бел обяснява това така: „Обърнете внимание, джентълмени, независимо че мъжът изглежда респектиращо, той не свали шапката си. Военните не са и длъжни да свалят фуражките си в помещение, тоест човекът още не се е отказал от стария навик. В него се вижда увереността на човек, даващ заповеди, ясно е също, че е шотландец. Колкото до Барбадос… Причината, поради която той се обърна към лекар, е елефантиазис, което е болест от Западна Индия, и именно на Барбадос сега е разположен шотландски полк”.

На втората година от обучението Бел прави Дойл свой помощник в амбулаторията. Бъдещият писател разговаря с пациентите и докладва резултатите на Бел. След десет години, когато Дойл хваща перото, именно тази удивителна способност да забелязва детайлите и на тяхна основа да стига до решаването на загадката, ляга в основата на известния персонаж.

И макар основните елементи на персонажа да са взети от личността на проф. Бел, той не е единственият източник на вдъхновение за писателя. Силно участие в създаването на Шерлок Холмс взема и прочутият единбургски съдебномедицински експерт, патоанатом, инспектор по общественото здравеопазване Хенри Литълджон. Литълджон участва в разследванията на всяка катастрофа, трагична смърт или убийство, които се случват всекидневно в Единбург. Той първи използва при разкриване на престъпленията отпечатъци от пръстите и снимки. Литълджон революционира следствените методи именно в годините, когато Конан Дойл твори своя герой.

Любопитен факт се крие и за избора на името на известния детектив. „Холмс” е „дар” от добрия приятел на писателя Оливър Уендел Холмс, а „Шерлок” се появява благодарение на любимия музикант на Дойл - Алфред Шерлок.

Вицове, октомври 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Когато кара, българинът сменя лентите така, както сменя каналите на телевизора - рязко и с псувня.

***

Средна възраст - това е, когато работата вече не ти носи удоволствие, а удоволствието изисква доста работа.

***

- Чувал ли си тоя виц?
- От теб още не...

***

Преди да натиснете някое червено копче, проверете дали случайно не сте президент.

***


Продавам изтъркани билети от Националната лотария по 50 ст. Печалбата е като на новите - нищо. Но поне са по-евтини.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 30 октомври 2017 г.

Фотофакт: Морето край Варна се отдръпна!

Снимка: Радио Варна
С над 2 метра се е отдръпнало морето пред централния плаж във Варна през последната седмица. 

Фактът беше потвърден от водните спасители, които съблюдават сигурността на гражданите. Отливът е характерно явление за края на лятото и се случва всяка година със захлаждането на времето.




Цветан Василев със списък какво и колко трябва да върне Пеевски от КТБ

Избягалият от България бивш собственик на КТБ Цветан Василев внесе "редакционни поправки" по законопроекта на Делян Пеевски, с който бизнесменът, издател и депутат от ДПС се зарече да спре разграбването на активите на КТБ.

На личния си блог банкерът публикува позиция наречена "Да подкрепим ли Пеевски в „битката“ му за попълване на масата на несъстоятелността на КТБ?"

В нея Василев заявява, че "поредното законотворчество на Пеевски, който има толкова общо с правото, колкото аз с акордеона".

Той предлага "всички активи, придобити (откраднати) чрез т.нар. вътрешни цесии между фирми, обслужвани от Финансово консултиране и Бисер Лазов, да се заплащат от владеещите ги компании или да се връщат в масата на несъстоятелността и да се предлагат на публична продан по предварително изготвените оценки".

Бившият партньор на Пеевски отива и по-далеч и предлага на депутата-бизнесмен да даде личен пример като плати реалната цена на Техномаркет; цената на София Прес; изплатената от ДКК на ДИПИ цена по дълг на Хедж; 12,5 мил евро, дължими на компанията EFV по сметка на КТБ във връзка с финансирането на Ливеро при схемата за приватизация на Булгартабак; 14,5 милиона евро на СД Дивелопмънт, откраднати чрез престъпно решение на СГС от 2014 г. по дела, свързани с Техноекспортстрой; 1 милион лева, дължими от ФК Левски на Билдинг Рисорт чрез фирмата на вероятния автор на законовото недоносче – адв. Ал. Ангелов; 8 милиона лева остатъчен дълг на Промишлено строителство холдинг, Техноекспортстрой и Сиболе Сървисиз към КТБ; разликата до 80 милиона лева дълг на печатницата му към Партнер лизинг; както и неизплатените задължения на медийната му империя.

Ето и цялата позиция на Цветан Василев


Честно казано, не ме учудва нито арогантността, нито гьонсуратлъка на Пеевски и Сие. Те са доказана през годините марка, която очевидно се продава добре на българското политическо бунище. Въпросът, който си задавам по-скоро, е докога този цирк ще продължава да заема нашето ежедневие. На всичкото отгоре и всички си го плащат – безропотно.

Но да се върнем на поредното законотворчество на Пеевски, който има толкова общо с правото, колкото аз с акордеона. Всъщност, аз не съм сигурен и в това, но от мене да мине.

В по принцип пълния с антиконституционни текстове проект на „вълшебната тройка“ ясно личат крайните цели на автора. Но понеже съм доверчив човек (от това си патя), реших да се задълбоча и да предложа някои редакционни промени, които сполучливо биха допълнили изначално „държавнически“ мотивирания проектозакон. С тези промени ще се постигнат няколко цели едновременно:

Пеевски ще се впише за втори път като законотворец. Освен това, ще даде възможност и на колегата му от партията да стори същото.

Ще се намали с малко противоконституционността и колизията на тяхната „творба“. Не че е проблем това, след като самият Главен прокурор още в далечната 2014 г. сакрално изрече, че в случая КТБ може да се върви и извън закона. И го спазва до ден днешен! А и не само той.

Освен тези „фундаментални“ цели, ще се подобри рязко събираемостта на кредитите. Ако все пак съществува и такава цел. Освен прагматичните такива, които се свързват само с възможните кражби.

Всъщност, моето предложение към „вълшебната тройка“ (защото няма по-мотивирани и убедителни вносители на проектозакон за КТБ от тях) е да се включат следните текстове (може в Преамбюл) към проектозакончето:

1. Назначават се три оценителски компании за оценка на активите на КТБ и тези, които са придобити чрез финансиране от банката към 20.06.2014 г. Компаниите са посочени от:

а) ФГВГ;

б) необезпечените кредитори;

в) основния акционер на банката;

2. В срок от шест месеца се изготвят оценки на всеки от активите, като за меродавна се приема средната аритметична от трите оценки.

3. Активите, които са вече придобити от трети лица в резултат на цесии или други операции, вкл. и чрез частни съдебни изпълнители (ЧСИ), се предлагат за окончателно откупуване на лицата по актуализираната оценка по т. 2, намалена с евентуално платените (или поети) ангажименти по цесии и плащания по ЧСИ, доказани със съответните платежни документи. В случай на отказ, се прилага Законът за конфискацията им в полза на масата на несъстоятелността на банката.

4. Активите, които все още са под контрола на КТБ, се изнасят на публичен търг за продажба при условията на т. 2 и т. 3.

5. С всички постъпления се погасяват задължения на фирмите собственици (или бивши такива) на активите, както и на техни кредитори към банката.

6. Разликата между постигнатата цена на търговете и оценката към 20.06.2014 г., както и стойността на активите, които са попаднали в трети ръце и не могат да бъдат възстановени (Виваком, НУРТС, например), се покриват от държавата в масата на несъстоятелността по сметките на техните бивши собственици. По същия начин се покрива в масата на несъстоятелността и издръжката на КТБ. С всички постъпления се погасяват задълженията такива, каквито са към 20.06.2014 г.

7. Преходни и специални разпоредби:

Всички активи, придобити (откраднати) чрез т.нар. вътрешни цесии между фирми, обслужвани от Финансово консултиране и Бисер Лазов, се заплащат от владеещите ги компании или се връщат в масата на несъстоятелността и се предлагат на публична продан по предварително изготвените оценки.

Вярвам, че г-н Пеевски като държавнически мислещ човек ще даде първи пример за това и ще съдейства за възстановяването в масата на несъстоятелността, а именно като плати:

а) реалната цена на Техномаркет;

б) цената на София Прес;

в) изплатената от ДКК на ДИПИ цена по дълг на Хедж;

г) 12,5 мил евро, дължими на компанията EFV по сметка на КТБ във връзка с финансирането на Ливеро при схемата за приватизация на Булгартабак;

д) 14,5 милиона евро на СД Дивелопмънт, откраднати чрез престъпно решение на СГС от 2014 г. по дела, свързани с Техноекспортстрой;

е) 1 милион лева, дължими от ФК Левски на Билдинг Рисорт чрез фирмата на вероятния автор на законовото недоносче – адв. Ал. Ангелов;

ж) 8 милиона лева остатъчен дълг на Промишлено строителство холдинг, Техноекспортстрой и Сиболе Сървисиз към КТБ;

з) разликата до 80 милиона лева дълг на печатницата му към Партнер лизинг;

и) така и неизплатените задължения на медийната му империя. Ако му трябва опресняване, г-н Пеевски може да прибегне към следствието и прокуратурата. Те ги притежават!


Изглежда се размечтах! Но картинката на „Пирамидата КТБ“ би била много интересна и особено нелицеприятна за глашатаите на тази теза. Точно страхът от тази истина обедини всички, участвали пряко и косвено в погрома над банката. И заради това допуснаха и бруталните действия на ордата на Цацаров през май-юни 2014 г., както и лекомислено взетото решение за фалит на КТБ през ноември на същата година. Заради това, съзаклятниците продължават да адмирират арогантната наглост на един самозабравил се човек!

Здравният министър Николай Петров подаде оставка

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Разследване на бТВ, излъчено вчера показа, че фирми, които са близки до проф. Николай Петров, са получили обществени поръчки за 1,6 млн. лева от Военномедицинска академия (ВМА) в нарушение на правилата.

Поръчките за материали за нуждите на ортопедията са спечелени от дружества, които са на семейството на мъжа, с когото живее дъщерята на Николай Петров Руслана. Двамата имат и общо дете. Така на практика директорът на ВМА е подписал поръчките със зет си.
Един от договорите за доставка на медицински консумативи, сключен с дружеството „Ортопедие-Инвекс”, е на обща стойност 1 117 731 лева с ДДС. Фирмата е на Павлинка Нецова и е регистрирана на един адрес с ПР компанията на дъщерята на министъра Руслана Петрова. Освен това Павлинка е майка на Явор Цонев, т.е. е и баба на внучето на Николай Петров.

Едно от нарушенията при даването на поръчките е, че спечелилите не са били регистрирани по Булстат.

На Борисов определено не му върви с поста, който е рекордьор по "ветровитост" в трите му кабинета. Само в първото правителство имаше 4-ма здравни министри - Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова, Стефан Константинов и Десислава Атанасова.


Във втория кабинет поста зае Петър Москов. Сега след оставката на Николай Петров практически премиерът за седми път ще си търси здравен шеф.

Сиера Леоне пpoдaвa диaмaнт гигант в пoлзa нa бeднитe

Cиepa Лeoнe ce нaдявa дa cъбepe милиoни дoлapи зa пpoeкти зa paзвитиe, кaтo пycнe нa тъpг oгpoмeн нeoбpaбoтeн диaмaнт, cмятaн зa eдин oт нaй-гoлeмитe в cвeтa. Ayкциoнът щe ce cъcтoи в Hю Йopк пpeз дeкeмвpи.

Toвa щe бъдe втopият oпит нa пpaвитeлcтвoтo дa пpoдaдe 709-кapaтoвoтo бижy, извecтнo кaтo "Диaмaнт нa миpa", cлeд кaтo oтxвъpли нaй-виcoкaтa oфepтa oт 7.8 милиoнa дoлapa нa пъpвoнaчaлeн тъpг в cтoлицaтa Фpийтayн пpeз мaй.

Cкъпoцeнният кaмък e нapeчeн тaкa, тъй кaтo почти половината от пpoдaжнaтa мy cтoйнocт щe oтидe диpeктнo зa кoпaчитe, кoитo ca гo нaмepили, а другата част от средствата ще бъдат инвестирани в пpoeкти зa пречистване на вода, за прокарване на ток, за oбpaзoвaниe и здpaвeoпaзвaнe в cтpaнaтa. Cepиoзни пoдoбpeния щe бъдaт нaпpaвeни в ceлo Kopядy в изтoчнaтa чacт нa aфpикaнcкaтa дъpжaвa, къдeтo e oткpит cкъпoцeнният кaмък.

Диaмaнтът, кoйтo opгaнизaтopитe нa тъpгa oпpeдeлят кaтo 14-ия нaй-гoлям в cвeтa, e oткpит пpeз мapт в мaлкoтo ceлo oт гpyпa кoпaчи, pъкoвoдeни oт xpиcтиянcкия пacтop Eмaнyeл Moмox, кoйтo гo e пpeдaл нa пpaвитeлcтвoтo.

"Имa пpичинa Бoг дa дaвa тeзи диaмaнти нa нaй-бeднитe xopa в cвeтa и дa нaкapa нaй-бoгaтитe xopa дa ги иcкaт. Toвa e "Tикyн Oлaм" ("Дa ce нayчиш дa дaвaш" нa ивpит, б.p.), дa нaпpaвиш cвeтa пo-дoбpo мяcтo", кaзвa пpeд Rеutеrѕ Mapтин Paпaпopт, пpeдceдaтeл нa Rарароrt Grоuр, мpeжaта oт диaмaнтeни кoмпaнии, кoятo щe yпpaвлявa наддаването.

Диaмaнтитe зaxpaнвaxa пpoдължилaтa дeceтилeтия гpaждaнcкa вoйнa в Cиepa Лeoнe, зaвъpшилa пpeз 2002 г. B нeя бyнтoвницитe пpинyждaвaxa цивилни гpaждaни дa кoпaят диaмaнти, пpoдaвaxa ги, a c пoлyчeнитe пpиxoди кyпyвaxa opъжия. Имeннo oттaм дoйдe тepминът "къpвaви диaмaнти".


Ocвeн пpиxoдитe, влacтитe в aфpикaнcкaтa дъpжaвa ce нaдявaт пpoдaжбaтa нa кaмъка дa дoнece пoлoжитeлни пocлeдици зa имиджa нa cтpaнaтa. "Bce oщe имaмe мнoгo чиcти диaмaнти в Cиepa Лeoнe, имaмe миpни диaмaнти в Cиepa Лeoнe. Имaмe диaмaнти, кoитo щe пpoмeнят живoтa нa xopaтa в тaзи cтpaнa, cтигa дa пpeминaвaт пpeз зaкoннитe кaнaли, c кoитo Cиepa Лeoнe ce гopдee", зaяви гoвopитeлят нa пpeзидeнтcтвoтo Aбдyлaй Бaйpaтaй.

На тази дата: 30 октомври 1938 г. „Войната на световете” хвърля в паника слушателите

1938 г. радиотеатър на CBS по романа на Хърбърт Уелс „Войната на световете” хвърля в паника слушателите си. Знаменитият спектакъл на Орсън Уелс - американски актьор, сценарист, режисьор и продуцент, създава илюзията, че марсианци нападат земята и това се предава на живо по радиото.

„Дами и господа, прекъсваме нашата музикална програма заради извънредно съобщение! Те ни нападнаха! Спектроскопът показва, че това е сила, която се движи към нас с огромна скорост и лукавство! И ние сме абсолютно безсилни да й отстоим!”. Така Уелс съобщава за нашествието на марсианци. „Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка! То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждал! То изпълзява от дупката и идва насам! На около 20 ярда е от мен!”.

Следва тишина. Най-страшната тишина, която ще накара милиони слушатели панически да излязат на улицата. Защото те са пропуснали началото на предаването, а то е особено важно: „Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във „Война на световете” от Хърбърт Уелс”…

Милиони слушатели стават жертва на експеримента, заради който нормалната програма на медията е прекъсната. Орсън Уелс изпълнява ролята на астроном, който обсъжда техническия напредък на Марс, други актьори държат речи от името на министъра на вътрешните работи и командващ на артилерията, като съобщават за загубите, които армията търпи от марсианците.

След излъчването са необходими доста усилия хората да бъдат убедени, че нападение от Марс всъщност няма и че става дума за литературно произведение. Много слушатели завеждат дела за морални вреди срещу радиото, но те са отхвърлени. По настояване на Уелс е обезщетен само един мъж, който съсипал новите си обувки, докато бягал от „нашествениците”.

Любопитен факт е, че заради радиопиесата мнозина в първия момент не вярват, че репортажът за нападението на японския флот срещу най-модерната американска база Пърл Харбър в Хавай на 7 декември 1941 г. е истина.

Вицове, октомври 2017 г.

Много добра идея

СмЕх/Таралеж/



Мъж и жена гледат любовен филм.
Тя му казва:
- Виждаш ли... Виждаш ли главния герой как я обича?
- А ти... знаеш ли... колко му плащат за това, А?


***

Навремето бяхме в машинното... пушехме и... псувахме шефовете... Бяхме единни... После станах шеф и... всички псуваха мен... Бяха единни... срещу мен... Сега съм шеф на шефовете... Самотно е... Няма кой да те напсува...

***

Модерен вариант на класическа приказка:
Ламята дойде и изяде спокойно златната ябълка, докато тримата братя си бръснеха краката...

***

Айде на бас, че никой няма да се обърка да отиде на работа един час по-рано в Понеделник...

***

Жена се оплаква на приятелка:

– Не мога да го науча мъжа ми на ред… Всеки път си крие портфейла на различно място.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

неделя, 29 октомври 2017 г.

Би Ти Ви уличава здравния министър в корупция

Фирми, за които се твърди, че са близки до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, са получили обществени поръчки за 1,6 млн. лева в нарушение на правилата, е установило разследване на Би Ти Ви, предаване за което трябва да бъде излъчено по-късно днес.

Поръчките за материали за нуждите на ортопедията са спечелени от дружества, които свързани с Петров лица са регистрирали, преди той да стане министър, каза авторът на разследването, журналистът Петър Нанев в сутрешно предаване на телевизията.

Едно от нарушенията при даването на поръчките е, че спечелилите не са били регистрирани по ДДС, в сключеното с тях споразумение липсват задължителни регистрации, твърди Би Ти Ви.

Телевизията съобщи, че Петров е отклонил нейна покана за интервю във връзка с разследването и е дал писмен отговор на нейни въпроси. В него посочва, че единствен критерий при търга е била цената на доставката, а за редовността на документите са следили отговорни за това служители.

На 20 октомври на сайта на Министерството на здравеопазването е публикуван доклад от одитна проверка, извършена по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, който сочи нередности при поръчките.


Част от 65-страничния доклад с дата 24 март 2017 г. е посветена на поръчка на ВМА, спечелена от гражданското дружество "Ортопедие-Инвекс". Одиторите подчертават, че в нарушение на Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки липсват Булстат и единен идентификационен код на изпълнителя.

Фотофакт: Ксения Собчак си показа кандидат президентската програма

Руската телевизионна звезда Ксения Собчак обяви намеренията си да се кандидатира за президент на изборите догодина.

Собчак е на 36 години и е дъщеря на покойния Анатолий Собчак – първият демократично избран кмет на Санкт Петербург. През 90-те години сегашният държавен глава Владимир Путин е заместник на баща й.

Дъщерята първоначално е известна като „руската Парис Хилтън”, прави кариера на модел и водещ на лайфстайл предавания, изследващи живота на милионерите в страната. И към момента е главен редактор на модното списание „Л’Офисиел” за Русия.


"Като всеки руски гражданин, имам правото да се кандидатирам на президентските избори. Реших да се възползвам от това си право, дори и само защото съм против всички, които обикновено се възползват от него", заявява Собчак в първия си предизборен клип.

На тази дата: 29 октомври 1929 г. започва „Великата депресия” в САЩ

Тълпата, събрала се на Уолстрийт след
                      краха от 1929 година.
На 29 октомври 1929 г. настъпва поредният срив на Нюйоркската фондова борса. Датата се смята за старт на Голямата депресия. Тя започва десетилетие преди Втората световна война и се оценява от икономисти и историци като най-тежката, най-дългата, най-широко разпространената и най-дълбока криза в световната икономика.

Началото ѝ е различно в различните страни,но се смята, че в повечето от тях е започнала през 1929 г. и е продължила до края на 30-те - началото на 40-те години на ХХ век. Кризата започнава в САЩ с крах фондовите борси на днешната дата, позната като Черният вторник.

Голямата депресия довела до разрушителни последствия в почти всяка страна, независимо от това дали била бедна или богата. Личните доходи, доходите от данъци и такси и печалби спаднали значително, а в някои страни като Америка безработицата достигнала 25%. По света също почувствали удара, което довело до масова безработица в градове, разчитащи предимно на тежката промишленост. В много страни строителството било временно преустановено. Провинциалните райони, които разчитали предимно на земеделието, също били застигнати от кризата, като изкупните цени на селскостопанската продукция спаднали средно с 60%.

След крахa на Уолстрийт от 1929 година обществото все още било оптимистично настроено за изход от икономическата криза. В средата на 1930 година лихвените проценти спаднали значително, а очакваната дефлация и нежеланието на хората да увеличават задълженията си чрез вземане на заеми, довело до спад на инвестициите. През май, същата година, продажбите на автомобили спаднали до нивата от 1928 година. Особено тежко било положението във въгледобивните и селски райони, където безработицата излизала извън контрол.

През януари 1932 г. Конгресът на САЩ създава Финансова корпорация за възстановяване (RFC). Организацията трябвало да оказва финансова помощ на железопътни компании, финансови институти и бизнес-корпорации. През юли ролята ѝ е разширена и за оказване на помощ на селското стопанство и финансиране на държавни и местни обществени мероприятия.

Приет е закон за Федерална жилищна банка, която била длъжна да предоставя кредити на организации, занимаващи се с ипотечно кредитиране (първообраз на бъдещата Fannie Mae). Приет е първият от двата закона, носещи името Глас—Стигол, насочен към либерализиране на Федералния резерв и разрешаващ му в частност да кредитира банките-членки. Признато е за необходимо да се активизира бюджетно преразпределение на доходите от богатите към бедните, за да се стимулира потреблението. Максималният размер на подоходния данък е повишен от 25 на 63%.

Въпреки това обществеността счита, че мерките, предприети от администрацията на Хърбърт Хувър, са недостатъчни и доста закъснели. Франклин Рузвелт сравнително леко побеждава Хувър на президентските избори през есента на 1932 г., а едновременно с това демократите успяват да завоюват контрол над Конгреса.

За изход от кризата през 1933 г. започва да се осъществява Новият курс на Рузвелт — различни мерки за регулиране на икономиката. Някои от тях спомагат за отстраняването на причините за депресията, някои имат социална насоченост и помагат на най-пострадалите, докато трети усложняват допълнително положението.