събота, 18 ноември 2017 г.

Цитати на великите: Татяна Дончева по повод новата председателка на парламента: Цецка Цачева ще ни се види Айнщайн

"Дори Фидоска със странната си диплома по право имаше някаква представа. Цецка Цачева ще ни се види Айнщайн."

Това обяви тази сутрин пред бТВ лидерът на Движение 21 и адвокат Татяна Дончева по повод новата председателка на парламента Цвета Караянчева.

"Тя беше основната метачка на плювни от ГЕРБ", допълни известната с острия си език бивша депутатка.
Дончева нарече Караянчева "абсолютно боса", защото един председател на НС трябва да разбира от законодателство.

"Един човек, който може да мята на патки, да го направите председател на парламента...", зачуди се Дончева.
Според Татяна Дончева подалият оставка председател на НС Димитър Главчев не е жертва на опозицията, а „е жертва на собствения си капацитет. Това е пример за всички „калинки“, сложени от ГЕРБ по всички възможни ведомства и институции – хора, които нямат качества за постовете и нямат подготовка.“

А какъв съвет би дала на новия председател?

"Тя е партиен секретар от Кърджали, няма какъв съвет да ѝ даваш - тя не може да се надскочи."
Устатата русенка коментира и "протестъра" Веселин Марешки - който бил отишъл в НС, за да оправи 2-3-те семейства, които е вкарал там заради егото си. И защо се е обидил на "дебил".

"Не, бе, не те е нарекъл тебе – ти най-веротяно си от тарикатите, не си от дебилите. Дебилите са тия, които не взеха нищо. И още по-големи са тия, които можеха, а не взеха, защото ги беше страх."
Дончева бе попитана и за новия хит на ГЕРБ - премахване на давността за престъпления при приватизационните сделки:

"Това от правова гледна точка е абсурдно! Те трябва да разберат, че давността не е приумица.

Законите, аксиомите в правото са като законите и аксиомите в математиката или физиката, или в природата. Вие не можете да копаете, да сеете, да жънете когато искате. А когато е времето за това.

В същото време не можете да си разширите хола, събаряйки носещата стена.

Защото законте на физиката ще го съборят. Независимо дали вие го разбирате това - какво ще се случи, ако се събори носещата греда, то ще настъпи."
Тя даде пример, че нямат давност в международното право само престъпления срещу мира и човечеството:

"Къде е вашата приватизация, къде е мирът и човечеството?!

Вие ще върнете ли някой нарязан на скрап завод, някой заравнен със земята, някой разрушен тухла по тухла – ще го върнете ли?!

Що не са занимаваме с това - от какво ще произвеждаме и къде хората ще намерят работа, какво ще ядем", каза тя.
Дончева определи и какво се случва според нея:

"Заиграването с тежненията на хората, които вече от безизходица се чудят къде да си прехвърлят омразата, е много лоша политика."
Тя каза, че дори не може да изреди негативните правти последици от подобно нещо.

А кой все пак е виновен за приватизацията?

"Няма да ни стигнат не затворите, няма да ни стигнат хотелите, и ще трябва да оградим част от териториятас бодилва тел, за да затворим там виновните.


А най-вече сме виновни ние. С нашето мълчание... И нашият - вие ми кажете какво е - нихилизъм или тъпота?!"

Фотофакт: В Астрахан(Русия) има нов паметник на Путин

В руския град Астрахан откриха нов паметник на Путин. 
Без думи!

На тази дата: 18 ноември 1307 г. Вилхелм Тел прострелва със стрела ябълка, поставена върху главата на сина му! Това послужило като знак за въстание

1307 г. Вилхелм Тел прострелва със стрела ябълка, поставена върху главата на сина му. Според легендите героят от швейцарския епос прострелял с арбалет ябълката, а после убил и австрийския управител на градчето Алтдорф Хермат Геслер. Това послужило като знак за въстанието, довело до независимостта на Швейцария от австрийското владичество на Хабсбургите.

Любопитен факт е, че всичко, което се знае за Вилхелм Тел всъщност е само легенда. Една от най-известните версии е, че скоро след отварянето на прохода Готард, когато властващите във Виена от 1273 г. Хабсбурги търсят начин за контрол над кантона Ури, а следователно и над трансалпийската търговия, е назначен негов нов управител Херман Геслер. По онова време непокорните планинци от Ури вече се били обединили със съседите си от кантоните Швиц и Нидвалден, подписвайки споразумение в местността Рютли и обещавайки си да се съпротивляват заедно на австрийското потисничество.

Геслер издигнал кол на площада в Алтдорф, столица на кантона Ури, и закачил на него шапката си, като заповядал всички, които минават покрай кола, да му се покланят в знак на уважение. С това преляла чашата на търпението.

Вилхелм Тел, селянин от близкото село Бюргелн, обаче не бил чул за заповедта. Той минал покрай кола с нахлупена шапка, без да се поклони. Геслер го заловил и му наложил изпитание. Заповядал му да стреля с арбалета си по ябълка, поставена на главата на сина му. Ако улучел ябълката, щял да бъде пуснат, но ако не успеел или откажел, той и синът му щели да бъдат убити.

Ръцете на момчето били завързани за кола. Тел затъкнал една стрела в колана си и една заредил в арбалета, прицелил се, стрелял и улучил ябълката. Геслер, впечатлен и разгневен, попитал за какво е втората стрела. Тел го погледнал в очите и отговорил, че ако първата стрела случайно улучела сина му, втората щяла да порази Геслер.

За тази дързост Тел бил арестуван и осъден на доживотен затвор в тъмниците на замъка в Кюснахт, намиращ се на североизток от Люцерн. За тази цел трябвало да се преплува голямо езеро с лодка. По време на продължителното пътуване се развихрила силна буря над езерото и австрийските гребци, които не го познавали, започнали да молят Геслер да освободи Тел, за да ги насочва към безопасен залив. Геслер отстъпил и Тел умело повел, маневрирайки с лодката близо до брега, после скочил върху една плоска скала и едновременно с това бутнал лодката обратно в бурните води.

Твърдо решен да довърши започнатото и да използва втората стрела, той бързо поел по брега към Кюснахт. Геслер и спътниците му успели все пак да пристигнат там и тръгнали по тъмната алея Холегасе към замъка. Тел изскочил от тъмнината, изстрелял стрелата в главата на тиранина и изчезнал отново в гората, за да се върне в Ури.

Вицове, ноември 2017 г.

Филипини

СмЕх/Таралеж/


Въпрос към владеещите английски, как се превежда:
- Ей, чукундур, кат' претакаш зелето, да църцори ли требе или да шурти?

***

Утре отивам на риба, искаш ли да дойдеш с мен?
- Искам, но не умея ...
- Че какво толкова има? Просто наливаш и пиеш!

***

Из записките на добрата домакиня:
- автобус – 2 лв.
- хляб - 0.90 лв.
- списание „За жената“ – 3 лв.
- не помня къде – 570 лв.

***

Две блондита:
- Имам ново гадже! Ветеринар!
- Еха, в коя война се е бил?
- Не, маа... от ония е, дето не ядат месо!

***


В един автосервиз ми предложиха много евтино помпане на гумите със специална газова смес, която съдържа 78% азот. Два месеца по-късно научих, че азотът във въздуха е 78%.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 17 ноември 2017 г.

Цвета Караянчева е новият председател на парламента

Цвета Караянчева от ГЕРБ е новият председател на парламента. Нейната кандидатура бе гласувана веднага след оставката на нейния предшественик Димитър Главчев.

До сега Караянчева бе зам.-председател на парламента, депутат е от 2009 година.
По-рано Димитър Главчев подаде оставка.. Това стана след председателски съвет на партиите в парламента, на която присъства и премиерът Борисов.

Главчев беше кратък пред депутатите:

"Току-що внесох в деловодството на НС своята оставка, с това смятам, че ние от ГЕРБ демонстрираме "различен двоен аршин", когато има някакъв проблем веднага реагираме.

За разлика от други... Това е морален акт, каквато е оставката, по този начин искам да се възстанови парламентарната обстановка във залата и да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство.

Трябва да дам пример за възстановяване на парламентаризма.

Благодаря на всички, които ме подкрепят"

До скандалите в парламента се стигна тази сряда, когато председателят на парламента Димитър Главчев отне грубо думата от лидера на БСП Корнелия Нинова, а след това отстрани нея и Антон Кутев съответно за 1 и 2 заседания.

БСП поискаха оставката на Главчев и събраха подписи от ДПС, които вчера внесоха.

От думите на депутати стана ясно, че за поста председател на Народното събрание ще бъде предложена Цвета Караянчева, която сега е заместник-председател на парламента. Кой да предложи за нейното зам.-председателско място, ГЕРБ ще обсъди допълнително.


Самият Димитър Главчев сподели, че обмисля да напусне парламента, защото трудно би стоял в една пленарна зала с Корнелия Нинова и Антон Кутев от БСП. Колегите му обаче настоявали той да остане народен представител.

На тази дата: 17 ноември 1950 г. 14-ият Далай Лама е ръкоположен за държавен глава на Тибет

1950 г. Тензин Гятсо - 14-ият Далай Лама, е ръкоположен за държавен глава на Тибет.

Тензин Гяцо (Джетсун Джамфел Нгаванг Лобсанг Йеше Тензин Гяцо) e роден на 6 юли 1935 г. в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет и получил името Лхамо Дхондруб. През 1909 г. Далай Лама XIII посещава селцето Такцер и остава силно впечатлен от красотата на природата и изказва желание да се върне отново там някога.

През 1937 г. след смъртта на Далай Лама XIII Тубтен Гяцо в селото пристига група лами, които търсят неговото превъплъщение. След съответен изпит двегодишният Ламо Дондруп e признат за въплъщение на своя предшественик.

Далай Лама е обучаван по традиционната тибетска образователна система. Той има двама официални наставника - Линг Ринпоче и Триджанг Ринпоче. В програмата му на обучение са включени „петте големи науки”: логика, тибетско изкуство и култура, санскрит, медицина, будистка философия) и „петте малки науки”: поезия, музика и драматично изкуство, астрология и словесност.

През 1949 г. комунистите на власт в Китай отхвърлят независимостта на Тибет и изпращат свои военни и идеологически части, за да освободят населението на робството на теокрацията. През 1950 г. 15-годишният настоящ Далай Лама става глава на правителството. През следващите девет години, той търси мирно решение на кризата, но е принуден да потърси убежище в Индия, където в Дхармасала установява тибетско правителството в изгнание.

От изгнание Далай Лама Тензин Гяцо изобличава политиката на Китай и воюва последователно и неуморно, но с мирни средства за връщането на автономията на Тибет. На 9 март 1961 г. той отправя апел към Обединените Нации в полза на възстановяването на независимостта на Тибет. Дън Сяопин през 1979 г. заявява, че освен независимостта всичко друго може да бъде обсъдено. От тогава Далай Лама настоява не за независимост, а за реална автономия на Тибет, като се позовава на китайската конституция.

Делото на 14-тия Далай Лама Тензин Гяцо за освобождаване по мирен път на Тибет се подкрепя от многобройни политици, видни личности и институции по цял свят.

На 17 ноември 1950 г. със специална духовна церемония роденият на 6 юли 1935 г. Тензин Гяцо е ръкоположен като 14-и Далай Лама. С това той става духовен и държавен глава на Тибет. Тензин е роден в християнско семейство, а когато е избран за  Далай Лама е едва на 13 години.

Будистите вярват, че Далай Лама е една и съща душа, която се преражда в различни личности. След дълга серия от духовни изпитания те определят кой е новото превъплъщение. Преди да бъде избран за 14-и Далай Лама във все още юношеска възраст Тензин се изправя пред сериозно изпитание - комунистическото правителство на Китай, което окупира Тибет и го провъзгласява за своя територия.

През следващите девет години Негово светейшество търси мирно решение на кризата, но е принуден в крайна сметка да потърси убежище в Индия. В индийския град Дхармасала той оглавява тибетско правителство в изгнание. По време на т.н. Културната революция хуйвенбините разрушават много тибетски манастири, а монасите са преследвани, затваряни и измъчвани.

Макар и намиращ се в изгнание, Далай Лама не престава да изобличава политиката на Китай. С мирни средства той преследва неуморно целта си - връщането на автономията на Тибет. Негово светейшество отправя множество апели за освобождението на родината си, а делото му среща подкрепа от страна на много политици, видни личности, интелектуалци и институции от цял свят. На 10 декември 1989 г. Далай Лама е удостоен с Нобелова награда за мир.

Вицове, ноември 2017 г.

Галилео Галилей публикува първите си астрономически
 наблюдения с телескоп през март 1610 г.

СмЕх/Таралеж/



- По какво се познава кой е истински софиянец?
- По това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.

***

За да убедя, малката ми дъщеря, да не влиза в гардероба, и казах че там има един лош чичко. Вечерта с мъжът ми гледаме телевизия и малката идва и казва:
- Чичкото от гардероба, вече го няма...
И се започна ....

***

Животът не е приказка. Ако си загубиш обувката през нощта, значи си кьоркютук пияна, а не си Пепеляшка...

***

- Какво отличава феята от вещицата?
- Половин година съвместно съжителство...

***

В една фирма шефът вика една работничка:
- Ще те заменим с ето този робот!!!
- А какво умее да прави?

- Нищо...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Японски влак тръгна 20 секунди по-рано, компанията се извини

Японски влак тръгна днес по-рано от разписанието, което принуди компанията, отговаряща за линията, да се извини официално на всички свои клиенти, съобщи Би Би Си.
Влакът по линията Цукуба - Токио трябвало да напусне гарата в 9 часа 44 минути и 40 секунди, но тръгнал в 9 часа 44 минути и 20 секунди - т.е. подранил с 20 секунди.

"Искрено се извиняваме са причиненото неудобство. Причината за подраняването е невнимание на екипа, който не е погледнал точното разписание", пишат мениджърите на "Цукуба експрес".

И допълват, че все пак никой не се е оплакал от подраняването. Линията от Цукуба до Източно Токио се минава за около 45 минути.


Официалното извинение предизвика объркване и закачки в социалните мрежи. Но в Япония подобно отклонение от влаковото разписание е наистина необичайно.


БСП няма да влизат в зала до оставката на Главчев

БСП са категорични, че няма да участват в пленарните заседания до оставката на председателя на парламента Димитър Главчев.

От левицата заявиха, че биха влезли в залата само при гласуването на оставката на Главчев, обсъждането на Бюджет 2018 и вота на недоверие. БСП ще продължи да участва в заседанията на комисиите.

Корнелия Нинова обяви, че искането за оставка на Димитър Главчев е подкрепено от 88 подписа, като повече от 8 от тях са на депутати от ДПС.

От БСП ще поискат още днес среща с всички европейски посланици.

"Вчера трябваше Кристиян Вигенин да внесе проект за приоритетите по председателството на ЕС. Ние сме поели ангажимент да помагаме на правителството и да търсим национално съгласие по тези теми. Минути преди решението да бъде внесено, председателят на НС изгони лидера на най-голямата опозиционна партия. По този начин ГЕРБ създават политическо напрежение преди председателството и минират националното съгласие по тези теми", заяви Корнелия Нинова.


Тя допълни, че Европейския съюз ще бъде информиран, че грубо се нарушават принципите на правовата държава, погазва се парламентаризмът, налага се цензура върху различни мнения и не се зачитат европейските демократични ценности за плурализъм и свобода на мненията.

Цитати на великите: Русофилът Волгин: Гришо е досаден

Журналистът русофил Петър Волгин шокира много хора във фейсбук снощи, когато написа гневен статус срещу всеобщата радост от победата на Григор Димитров. Българският тенисист победи белгиеца Давид Гофен и се класира за полуфинала на големия турнир от финалите на ATP в Лондон.

"Да се възторгваш от победите му или да ревеш при загубите му е признак на много, ама наистина много нисък интелект", заключи Волгин.

Това е поредно изказване на журналиста, което скандализира много хора. Преди два месеца той призова за нов 9 септември и нов Народен съд.
Тогава ръководството на БНР се разграничи от него, но Волгин остана да информира от ефира на БНР за сметка на българските данъкоплатци.

Ето цялото изказване на Волгин от снощи:

"Изключително досадно е постоянно да ни занимават с Григор Димитров. Няма абсолютно никакво значине дали въпросният Гришо е спечелил, загубил или завършил реми. Дали е увеличил банковата си сметка или не също би трябвало да вълнува единствено самия него. Да превръщаш някакъв спортист в идол, да се възторгваш от победите му или да ревеш при загубите му е признак на много, ама наистина много нисък интелект".
Сред коментиралите има немалко хора, които подкрепят Волгин в тази му позиция. Ето някои от одобрителните отзиви:

"Много ми е чудно, колко ли от феновете на Гришо се интересуват от остри социални проблеми така характерни за нашето общество!"

"8 минути в новините тема номер едно !!! Прав е Иво Христов!"

"Именно! Писна ми да ме занимават с някакви комплексирани тъпаци, които уж се биели за България, пълнейки си джоба".

"Като започне да говори правилен български,мога и да го призная"
Повечето коментари обаче са негативни, а много скора не крият възмущението си от това изказване. Ето само един пример:


"Е, друго си е да хвалят комунистическата партия... Спирай си нета като къркаш, че понякога се случват подобни текстови грешки. Със Сашо на моменти пресолявате съветската манджа".

На тази дата: 16 ноември 1491 г. Светата инквизиция осъжда на изгаряне върху клада убийците на Светото дете от Ла Гуардия

1491 г. Светата инквизиция осъжда на изгаряне върху клада убийците на Светото дете от Ла Гуардия. С времето това название се е превърнало в евфемизъм, условно обозначаващ най-известния от историята предполагаем случай на ритуално убийство на дете, извършено в края на 1480 г. в малкото селце Ла Гуардия в околностите на Толедо, Испания. Обвинен е мнимо покръстен евреин-маран, който тайно продължава след формалното приемане на християнството да изповядва старата си вяра юдаизма.

Това е денят, както се твърди от векове, в който евреите-фанатици изпълняват специалната процедура на мъст към християните, гаврейки се с разпятието Христово в лицето на някое отвлечено 4-5-годишно християнско момче, което изтезават и убиват мъченически на кръст с трънен венец на главата.

Историята на инквизицията познава редица процеси, основани на жестокия таен обред на отмъщение на евреите към Христа и християнството. Всички тези процеси са завършвали с изгаряне на кладата на виновните и техните съучастници, както и с по-малки или по-големи репресии срещу евреите изобщо.

Първият Велик инквизитор на Испанската Света Инквизиция - Томас де Торквемада, взема за повод Светото дете от Ла Гуардия в стремежа си да свърши веднъж за винаги с евреите в бъдеща обединена Испания. За целта той се нуждае от подходящ доказан повод и точно тогава му донасят за случая в Ла Гуардия.

Направен е оглед на местопрестъплението, разпитани са и свидетели. Преките извършители на деянието - баща и син Франко са арестувани и признават всичко, което се иска от тях. Следствието по случая трае близо две години и завършва на 16 ноември 1491 г. с осъждането и изгарянето на клада на петима души извършители и съучастници.

След завършване на делото „Ла Гуардия” сред населението настава голямо брожение и пред обстойния и аргументиран доклад на Торквемада монарсите Фердинанд Арагонски и Изабела Кастилска подписват на 31 март 1492 г. Алхамбрайския декрет за изгонването на всички евреи от Испания. Момчето, жертва на злодеянието, е обявено от испанската църква за светец и мъченик. През 1569 г. на местопроизшествието в Ла Гуардия на детето е издигнат паметник.

Едва през 1968 г. испанското правителство на генерал Франко обявява за недействителен Алхамбрайският декрет, а на 1 април 1992 г. испанският крал Хуан Карлос I го сочи за правен акт без правна сила. Точно половин хилядолетие след едикта и откриването на Америка, кралят посещава мадридската синагога, искайки прошка за решението, взето от предшествениците му.

Вицове, ноември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Жена пише на мъжа си от курорта:
- За шест седмици отслабнах наполовина. Може ли да остана още малко?
Мъжът отговаря:
- Остани още шест седмици!

***

Събудих се сутринта и си помислих: "Ще стана, планини ще поместя..."
После се обърнах на другата страна и си викам:
"...Бе к'во ше и се меся на природата, нека си стоят..."

***

Срещат се двама полицаи.
- Брей - рекъл единият, - имаш нов часовник!
- Да, Ролекс, златен!
- Сериозно? Да не е награда?
- Да, нещо такова...
- Сигурно си хванал издирван бандит?
- Не, пуснах го...

***

На плажа. Мъж се оплаква на някаква жена: - Вашият син ми зарови ризата в пясъка! - А, това не е моето дете. Моето е е-е-ей онова, което мие череши в шапката ви...

***

Стоял си един рицар в замъка и чакал писмо от любимата си принцеса. Три дни и нощи чакал, обаче писмото не идвало. И когато вече се бил отчаял, долетял един пощенски гълъб, носещ писмо. Принцът го взел с треперещи ръце и го отворил. Вътре пишело:
- Виктор. Точа мечове. Изгодно.

Така се появил СПАМ-ът.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 15 ноември 2017 г.

Американски щат разреши на деца под 10 г. да ходят на лов със собствено оръжие

Американският щат Уисконсин разреши на деца под 10-годишна възраст да ходят на лов със собствено оръжие, съобщи Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Промяната в закона е факт от миналата събота, дни след масова стрелба в църква в Тексас, при която загинаха 26 души, а десетки бяха ранени.

В редица щати децата имат право да ходят на лов под надзора на възрастни, като ограниченията най-често са за лов на големи животни като елени и мечки, което може да се извършва от по-големи деца - над 12 г. или повече в зависимост от щата.

След промяната в закона в Уисконсин децата ще могат да ловуват със свое оръжие, като все пак са придружавани от обучен възрастен, а няма да използват оръжието на родителя, както е в редица щати. Те ще имат право вече и да ходят на лов за едър дивеч.

Сред вносителите на законопроекта са американската Национална асоциация на носещите пушки и Асоциацията на ловците на мечки в Уисконсин, като според тях промяната ще позволи на родителите да предават ловните традиции на бъдещите поколения.


Противниците на промяната обаче са категорични, че децата под 10-годишна възраст са твърде малки, за да боравят с оръжия, дори придружавани от възрастен.

Скандал в парламента: Главчев изгони Корнелия Нинова, БСП напусна заседанието

Скандал в парламента! Председателят на парламента Димитър Главчев изгони от пленарна зала лидерът на БСП Корнелия Нинова.

На основание правилника за дейността на НС Нинова е отстранена за едно пленарно заседание, а колегата ѝ Антон Кутев - за две заседания.

Решението на Главчев вбеси депутатите от БСП, които започнаха да скандират "Оставка, оставка".

Нинова пък отказа да напусне пленарната зала, заради което председателят на парламента прекъсна заседанието.

Искрите в залата прехврърчаха след като БСП поиска в парламента да бъде извикан министър-председателят Бойко Борисов заради изказването си, че в Народното събрание има хора, замесени в трафик на наркотици и купуване на гласове.

Предложението на Левица обаче беше отхвърлено с 93 гласа „за“, 101 гласа „против“ и 2 „въздържал се“.

БСП напусна пленарна зала в знак на солидарност с лидера си.

Вбесени от действията на Главчев почти цялата парламентарна група на БСП направи изявление в кулоарите на парламента, с което заявиха, че ще започнат подписка за оставката на парламентарния шеф.


Също така Жельо Бойчев заяви, че БСП за днес напуска заседанието на Народното събрание.

На тази дата: 15 ноември 1949 г. обесени са убийците на Махатма Ганди

Телохранителите на Ганди спасяват убиеца от разгневената тълпа и го 
предават на правосъдието. Скоро властите изясняват, че убиецът не е 
действал самостоятелно. Разкрит е голям антиправителствен заговор. 
Атентатът е планиран десет дни по-рано. Пред съда застават осем души. 
Всички те са признати за виновни в убийство. Двама от тях са осъдени 
на смърт и обесени на 15 ноември 1949 г. Останалите заговорници 
получават големи присъди за излежаване в затвор.
1949 г. обесени са убийците на Махатма Ганди. Първото покушение над Махатма Ганди е на 20 януари 1948 г., два дни след като прекратява гладна стачка.

Лидерът на страната говори в обръщение към вярващите от верандата на дома си в Делхи, когато бежанец от Пенджаб хвърля по него самоделна бомба. Устройството се взривява на няколко крачки от Ганди, но няма пострадали.

Индийското правителство, разтревожено от инцидента, настоява за усилване на личната охрана на Ганди, но той не иска и да чува за това. На 30 януари 1948 г. Ганди се събужда на разсъмване и се заема с работа над проекта за конституция, който трябва да представи на конгреса. Целият ден преминава в обсъждания с колеги върху бъдещия основен закон на страната. Идва време за вечерна молитва и, съпроводен от своята племенница, Ганди излиза на поляната пред дома си.

Както обикновено, събралата се тълпа бурно приветства „бащата на нацията”. Привърженици на учението му се втурват към него, опитвайки се да докоснат нозете на Махатма. Използвайки настъпилата суматоха, индуският националист Натурам Годсе наред с другите поклонници се приближава към Ганди и стреля три пъти в него. Първите два куршума преминават през тялото на Ганди, а третият остава в белите дробове, в областта на сърцето. Отслабналият Махатма показва със знак, че прощава на убиеца, и след това умира. Смъртта му настъпва в 17.17 ч.

Годсе се опитва да сложи край на живота си, но в този момент към него се хвърлят хора, за да се разправят с него на място. Телохранителите на Ганди спасяват убиеца от разгневената тълпа и го предават на правосъдието. Скоро властите изясняват, че убиецът не е действал самостоятелно.

Разкрит е голям антиправителствен заговор. Атентатът е планиран десет дни по-рано. Пред съда застават осем души. Всички те са признати за виновни в убийство. Двама от тях са осъдени на смърт и обесени на 15 ноември 1949 г. Останалите заговорници получават големи присъди за излежаване в затвор.

Вицове, ноември 2017 г.

Синът на Оптимус Прайм пие вода
преди важна битка.

СмЕх/Таралеж/


Еврейка диктува рецепта за кекс на съседката:
- Така пиши: вземаш 4 яйца...
- Аха, значи пиша - 2!
- Роза, пиши 4, в рецептата бяха 8!

***

Джентълмен казва на дама, негова съседка:
– Госпожо, вчера чух вашето пеене.
Тя, изчервявайки се:
– О, така просто убивам малко време...
– Избрали сте страшно оръжие, мадам.

***

Ветеринарен кабинет.
На тезгяха лежи котак, и полека излиза от упойка...
Докторът:
- Как се казва ?
- Фидел
- Е, ... вече е Кастро!

***

"Трамватологично затишие" - термин, използван в спешната медицина, определя периода когато мотористите приключват сезона, а сноубордистите още не са го започнали...

***


Ходих до Турция. Купих си говорещ кантар. Като стъпя отгоре, ми вика "Машалла"...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 14 ноември 2017 г.

Официално: Плевнелиев във връзка с Деси Банова

Бившият президент Росен Плевнелиев и синоптичката на Нова телевизия Деси Банова официално са двойка, това потвърди самият Плевнелиев в предаването „Лице в Лице“ по Би Ти Ви.

Руското министерство на отбраната пробутва кадър от компютърна игра за "доказателство"

Руското министерство на отбраната обвини директно оглавяваната от САЩ международна коалиция, че подкрепя терористи от "Ислямска държава" в Сирия.

От министерството обявиха, че са установили случаи, в които коалицията пряко е взаимодействала и е подкрепяла ИДИЛ, като факти за това са открити миналата седмица, по време на операцията на сирийските власти за освобождаването на Абу Кемал, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Доказателство беше снимка разпространенана от руското МО.

По-късно се оказа, че „доказателствата“ на Русия са скрийншот от компютърната игра AC-130 Gunship Simulator.


Излагацията на руското министерство предизвика вълна от насмешки в социалните мрежи.

В туитър руснаците не спират подигравките с МО:

@Лентач публикува снимка от игра и пише: неоспоримо доказателство за американските бомбардировки



@oleg_kozyrev

снимка с текст: Доказателство, че ИДИЛ минира с американски бомби..

















Аналитичния център на генщаба на МО, поглед отвътре






Бачо Гичо детронира Тор

Бачо Гичо срази Тор, бога на гръмотевиците и на комерсиалното кино. Българският филм „Възвишение“ излезе начело в боксофиса за този уикенд. Той задмина както новата екранизация по класиката на Агата Кристи „Убийство в Ориент експрес“, така и „Тор: Рагнарок“. Според данните, публикувани в сайта на Националния филмов център, драмата за обира при Арабаконак е имала в премиерния си уикенд 24 895 зрители (29 620 общо след предпремиерите), а приходът от билети е 222 573 лв.

Второто място е за другата премиера тази седмица – „Убийство в Ориент експрес“, с 14 833 зрители, а третото – за Тор, който е трета седмица по екраните, с 10 017 зрители (дотук общо 92 093 зрители).

Историческият „Възвишение“ по романа на Милен Русков стана вторият след 1989 г. най-гледан български филм след комедията „Мисия Лондон“ по книгата на Алек Попов. Зрителите в премиерния уикенд на „Мисия“-та през 2010 г. бяха 46 291, а приходът от билети е бил 355 120 лв.


Фотофакт: Гараж небостъргач във Велико Търново

Чудо невиждано на българската архитектура удивява потребителите на социалните мрежи у нас.

Доста фантазия е необходима, за да си представиш, че върху гараж може да изникне пететажна сграда. Затова и мнозина си помислиха, че масово шерваният фотос е фейк - майсторска изработка на фотошоп.

Родната действителност обаче винаги може да изненада. Снимката си е съвсем истинска!

От Велико Търново е, а градежът вече получи и прозвище "новата Балдиуинова кула". (Б. ред. - Истинската Балдуинова кула е част от архитектурния комплекс "Царевец" и според преданията цар Калоян е заточил латинския император Балдуин Фландърски след битката при Адрианапол през 1205 г.)

Според местния вестник "Борба" билдингът, вдигнат върху основа от едва от двайсетина квадратни метра, е напълно законен. В архитектурното чудо се планирало да има магазин, офиси и кафене!

Обектът е получил удостоверение за това, че е в нормите, под N 910 от Община Велико Търново и спокойно може да се превърне в следващата туристическа атракция на старата столица.


Намира се на ул. „Лазурна“ 6 в кв. „Зона В“.

На тази дата: 14 ноември 1943 г. британско-американската авиация извършва първата бомбардировка над София

1943 г. британско-американската авиация извършва първата бомбардировка на София. В атаката участват 91 бомбардировача „В-25 Мичъл”. Разрушени са 47 сгради и постройки, убити са 59 граждански и военни лица, ранени са 128.

На 24 ноември следва нова бомбардировка, извършена от 60 бомбардировача B-24 Либърейтър. В района на Централна гара в София са разрушени 87 жилища и постройки, петима са убити, 29 граждански и военни лица са ранени.

Ново нападение от 120 самолета е извършено на 10 декември. Хвърлени са около 90 бомби в района на кварталите „Хаджи Димитър”, „Индустриален”, Централна гара, „Малашевци” и „Военна рампа”. Други 90 поразяват летище Враждебна и селата край него. При бомбардировката са убити 11 души.

При извършените атаки са ударени най-вече граждански обекти, като Народния театър, църквата от 11 в. „Свети Спас”, Градската библиотека, Католическата катедрала „Свети Йосиф”, голямата Софийска синагога, Духовната академия, взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център. Убити са над 2000 души от софийското население и са разрушени 12 657 сгради.

Вицове, ноември 2017 г.

Първи скок

СмЕх/Таралеж/


Цех на Nivea.
Работник звъни на шефа:
- Оххх, шефе, тук погрешка разсипахме ситен пясък в главната съставка на женския шампоан. Какво да правим?
- Хмм, чакай да звънна на маркетинг отдела, все ще измислят нещо...
(седмица по-късно, реклама по телевизията)
"И сега, мили дами- новата Nivea с микро-перли!!..."

***

Снощи си кръстих WiFi мрежата "Хакни ме, ако можеш". Днес забелязах, че вече се казва "Готово"...

***

Жена спира с колата си на червен светофар в Париж. Светва жълто, зелено, отново червено...колата не помръдва. Приближава се любезен полицай и я пита:
– Вероятно мадам предпочита някакъв друг цвят?!

***

Две братчета гледат през ключалката в стаята на родителите си. По голямото:
- Гледай какво правят, а на нас не ни дават и в носа да си бъркаме...

***

- Бабо, защо са ти толкова червени очите?

- От селяндурите, баби, постоянно карат на дълги.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 13 ноември 2017 г.

Летище Пловдив свали струните от цигулка на най-известните ни лютиери

Да свалиш дори струните на цигулката си на летището като мярка за безопасност. Това се е случило на двама от най-добрите и известни български лютиери - Христо и Ева Маринови - Марино, на Летище Пловдив преди полет за Милано Бергамо, Италия, на 5 ноември.

"Бяхме принудени от служителите по сигурността да свалим струните на цигулката, за да не бъдат конфискувани и изхвърлени, и да ги оставим на родителите ни които ни изпращаха на летището. Струните били считани за “режещи предмети” и затова потенциално опасни", пише в социалните мрежи Ева Маринова - Марино.

Ева и Христо са от Асеновград. Те са завършили най-престижното училище за лютиери в Кремона, Италия. На техните инструменти свирят изтъкнати цигулари, а марката им "Маrino" е сред най-известните в света.

Всеизвестен факт е, че голяма част от музикантите вземат инструментите си с тях в самолета, особено цигуларите, тъй като цената на един музикален инструмент може да надхвърли милион евро.

Началникът на смяна на летището дори се "похвалил", че преди време накарал китаристи да махнат струните от инструментите си. Когато разбира колко струват "режещите предмети", все пак той предлага на Христо и Ева да ги оставят на родителите им, които ги изпращат на летището.
Въпреки, че цигулките им не са изхвърлени, Ева е категорична: това не е цивилизовано отношение към един музикален инструмент и предупреждава всичките си познати музиканти да не пътуват от и за Летище Пловдив "до момента, в който служителите по сигурността не покажат по цивилизовано отношение към струнните музикални инструменти".

Махането на струните може да опропасти концертът на някой музикант, тъй като уникалният звук на всяка цигулка се извлича след фина настройка на струните.


От Летище Пловдив обявиха пред журналисти, че служителят им по сигурността не е изтълкувал правилно наредбите за проверка и е превишил правомощията си, карайки семейството да премахне струните на цигулката.

Фейсбук група зове русофобите в България да бъдат ликвидирани

Фейсбук група с повече от 65 000 последователи призовава русофобите в България да бъдат ликвидирани. Става дума за страницата "България и Русия - заедно вовеки".

Публикацията, призоваваща към насилие, е от 09:57 часа в събота.

Тя гласи:

"Събираме ударна група, които притежават огнестрелни оръжия.

Бъдете сигурни, че настъпва времето, когато русофобите ще бъдат отстрелвани. Единствено русофобът, който не диша не е заплаха за националната сигурност на България.

Призоваваме всички родолюбиви българи да ликвидират русофоби!

Започваме да охраняваме на отделни дати руските и съветските паметници. Ще ликвидираме физически всеки, който се опита да ги оскверни, а снимки на отрязаните им глави ще разпространяваме по медиите."


Към публикацията е приложена фалшива новина от сайт на име Bulgaria Today, която е със заглавие "Иво Христов е нападнат пред дома му от Радан Кънев и Емил Джасим".


На тази дата: 13 ноември 1002 г. по заповед на английския крал са изклани всички датчани на Острова

1002 г. по заповед на английския крал Етелред ІІ Неразумни са изклани всички датчани на Острова. Етелред ІІ Неразумни е крал на Англия от 978 до 1013 г. и повторно от 1014 до 1016 г., а управлението му е белязано от многобройни набези и стълкновения с викингите (датчаните).

Зверството остава в историята като „Касапницата в деня свети Брайс”.Възможно е Етелред да е поощрен от подкрепата на норманите, получена в резултат на неговия брак с Ема Норманска и затова първоначално издава едикт, позволяващ убийството на датчаните, живеещи в Англия. По този начин той демонстрира своето намерение да ги обрече на смърт.

Замисълът на Етелред Неразумни е подготвен и изпълнен в най-строга секретност. В един ден всички датчани в Англия са изклани безпощадно.

Сред свидетелствата за станалата касапница е кралска грамота за възстановяване на оксфордската църква Света Фридесвида, която е изгорена заедно с потърсилите в нея убежище датчани.

Това обаче не обезопасява Англия и има точно обратният ефект, предизвиквайки нападение на Свен І Вилобрадия - владетеля (конунг) на Дания и Норвегия. Той се появява край бреговете на Англия с огромен флот, изгаряйки, както и войниците му, от жажда за отмъщение.

Свен Вилобрадия предприема няколко набега от 1003 до 1007 г. Тогава Етелред ІІ Неразумни откупува с пари мир от страна на датчаните чак до 1013 г.  Датският владетел предприема през 1013 г. мащабно нахлуване в Англия. По време на кампанията той бързо превзема множество градове и селища, освен Лондон, край чиито стени датчаните понасят тежки загуби. Столицата обаче е напълно обкръжена, а след като кралят Етелред ІІ избягва в края на 1013 г. в Нормандия, Лондон капитулира и Свен е провъзгласен за английски крал.

Свен заповядва да се събират по-големи данъци и даже според английски летописци „се осмелява да иска голям данък от Едмундсбърийската обител, където се покоят нетленните останки на св. Едмунд”. Като представител на обителта и от цяла Източна Англия в стана на Датския крал се явява монахът Елвин и от името на св. Едмунд моли пощада за манастира от този данък.

Свен обаче категорично отказва на монаха и заплашва не само да изгори Едмунсбъри и да пребие монасите, но даже „се осмелява да се усъмни в Светостта на Едмунд”.

Скоро след това Свен, седейки на коня си, изведнъж почувства остра болка в стомаха и в нощта на празника Сретение на 2 февруари 1014 г. умира в страхотни мъки. Първоначално е погребан в Йорк, след това останките му са препогребани в катедралата в Роскил в Дания.

Витенагемотът (народното събрание) възкачва Етелред на трона. Той е избран, въпреки че датският флот провъзгласява за крал Кнуд, сина на Свен. По време на последвалата война Етелред умира на 23 април 1016 г.

Вицове, ноември 2017 г.

Оскарите 2018. След сексуалните обвинения.

СмЕх/Таралеж/


Изследователи успели да убедят новооткрито племе да въведе закон срещу канибализма. След месец отново посетили племето и попитали:
- Как е, прилагате ли закона?
- Разбира се, много сме ви благодарни, вие променихте живота ни. Сред нас вече няма канибали.
- Сериозно ли? Толкова бързо? Как го постигнахте?
- Вчера изядохме последния канибал.

***

- Как се казваш?
- Вълко Лисичков.
- От къде си?
- От село Мечка.
- Баси, то нищо човешко няма в тебе...

***

- Измих пода, измих чиниите, изпрах, гладих, сготвих. Ще ми се да се оженя за себе си...
Неизвестен ерген

***

Чета статус на едно 14-годишно: - Седя, пуша, пия кафе и си мисля за него… Аз съм на 34… търкалям се на дивана, ям портокали и гледам "Ну погоди!"...

***

- Отрязаха 100 годишно дърво в Македония!
- Защо?

- Имало български корени...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

неделя, 12 ноември 2017 г.

Защо Wolfenstein II обръсна мустака на Хитлер

Фашистите са спечелили Втората световна война и сега владеят цялата планета. Поданиците на новото глобално правителство са длъжни да учат немски като първи чужд език. Расизмът вече не е престъпление. Чернокожите и хората с умствени увреждания биват арестувани и отвеждани към лагери.

В новия световен ред хората, които се наричат арийци, властват над всички останали.

Това е кошмарният свят, в който Wolfenstein II изпраща играча. Целта му е да свали режима - вълнуващ и в същото време силно политизиран сюжет, провокиран от възхода на алтернативното дясно и белия национализъм в САЩ.

Сценарият на играта, която е замислена като отмъщение срещу националсоциализма, обаче се оказва "цензурирана" в своята германска версия. В нея фашистите не носят значки със свастики, Адолф Хитлер се казва "Хер Хайлер", към него се обръщат с "моят канцлер", а не "фюрер", а емблематичният мустак е обръснат.

Подобен тип корекции на историята не са нещо ново.

Наказателният кодекс на Германия принуждава разработчиците да се ограничават в използването на нацистки символи, защото разпространението на емблеми, знамена или лозунги от режима на Хитлер се смята за престъпление.

Това е и причината, поради която в Wolfenstein II всички нацистки знаци са изтрити. Също както беше направено и в Call of Duty: WW2.

В случая на Wolfenstein II пренаписването на историята продължава още по-напред. Това може би обяснява защо играта беше подложена на сериозна критика.

В германската версия на играта, евреите са изчезнали безследно. Всяка следа от Холокоста или споменаването на съществуването на еврейската общност са изтрити или подменени.

Войските на фашисткия режим говорят само за "предателите", които тук не са принудени да се трудят до смърт в концентрационните лагери, а просто умират в плен.

Основното недоволство срещу Wolfenstein II е, че дори антиутопичният сценарий за алтернативен свят на играта не оправдава историческия ревизионизъм, в който престъпленията на националсоциалистите се изличават, а жертвите им се маргинализират.

Студиото Zenimax, което стои зад разработката на играта, посоча, че никой не е имал намерение да подменя историята на Германия от Втората световна война, тъкмо напротив.

"С помощта на фиктивния подход показваме, че един репресивен и човекомразен режим може да предизвика страх и ужас по всяко време, с което да предизвика масова съпротива".

Казусът около Wolfenstein II предизвика дебат доколко видеоигрите могат да бъдат разглеждани като произведения на изкуството по силата на закона. Според германския Наказателен кодекс, "противозаконна" символика може да се използва само ако това се случва във филм, картина, книга или друго произведение, което е посветено на историята на Третия райх.

Тогава можеше ли да се направи изключение и за свастиките във Wolfenstein II?

Съдебната практика по-скоро потвърждава, че тази клауза би трябвало да важи и за компютърните игри.

Има един единствен известен случай, в който съдът се е занимавал със свастики във видеоигра.

През 1998 г. крайно десен активист беше подведен под отговорност заради това, че е разпространявал националсоциалистичеко съдържание в онлайн форум. Сред материалите, които той е публикувал, има снимки от играта Wolfenstein 3D с изображения на пречупени кръстове и рунически символи, използвани от SS.

Тогава съдът отбелязва, че изображения с нацистка тематика нямат място във видеоигрите, но приема, че наказателните мерки на закона не са приложими.

Възможно е създателите на Wolfenstein II да успеят да прокарат на германския пазар нецензурирана версия на играта - има много висок шанс тя да бъде допусната в рамките на т.нар. клауза за социална адекватност на изкуството.


Засега обаче липсва достатъчно голям съдебен прецедент, който да гарантира сигурност на разработчиците. Наказанието, предвидено за разпространение на противозаконна пропаганда, е до 3 години затвор и парична глоба. Дали обаче страхът от евентуална санкция оправдава странната автоцензура на германската версия?