събота, 16 декември 2017 г.

Цитати на великите: Бойко Борисов: Ако другите четат колкото мен, цена няма да има

"Да ми каже някой, че сме си загубили човешкия образ, като ние правим всичко за хората..."
С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира вчерашното изказване на президента Румен Радев след отхвърлянето на ветото на мораториума за иновативни лекарства.

На въпрос какво ново е научил през 2017 година и има ли време да чете книги, примерът каза:

„Чета само директивите на Брюксел, защото те ни заливат във всички посоки... Ако другите четат колкото мен, цена няма да има“.

Илон Мъск и странната му антипатия към градския транспорт

Илон Мъск е човек с много интереси. Напоследък покрай електромобилите, космоса и изкуствения интелект, е добавил към хобитата си и масовия транспорт.

След като основа The Boring Company през 2016 г., изпълнителният директор на Tesla и SpaceX започна да копае експериментален тунел в собствения си „заден двор" - на паркинга на централата на SpaceX в Хоторн, Калифорния.

Целта му е да конструира мрежи от тунели през големите градове, които да поемат трафика чрез отделни електромобили или „совалки" с 8 до 16 души, задвижвани с електричество. Скоростта в тези подземни магистрали би трябвало да достига до 240 км/ч.

Сега The Boring Company вече говори за пренасянето на решението си за масов транспорт в истински градове.

През юли Мъск обяви, че е получил "устно одобрение от правителството" да построи Hyperloop-тунел между Вашингтон и Ню Йорк, който би могъл да превозва пътници между двата града за по-малко от 30 минути. Въпреки това представител на Белия дом по-късно коментира, че явно е създал у Мъск погрешна представа - проектът не е одобрен, нито устно, нито другояче.

Междувременно Мъск се насочи към железопътния транспорт - през ноември обяви, че ще участва в търг за проект за изграждането на нова, по-бърза ЖП-връзка между центъра на Чикаго и летище "О'Хеър".

В началото на декември The Boring Company публикува карта с мрежа от тунели под Лос Анджелис, през които биха могли да се движат както частни коли, така и обществени "совалки" между летището "Лонг Бийч" на юг, Санта Моника на запад, стадиона "Доджър" на изток и Шърман Оукс на север.
В същото време Мъск твърди, че не е особено голям почитател на масовия транспорт. Цялата идея за споделяне на пространство с други хора му се струва дразнеща и противна.

"Има една теза, че добрите неща по някакъв начин трябва да са мъчителни", заяви той на събитие на Tesla, в отговор на въпрос от публиката за мнението му за обществения транспорт и разширяването на градовете.

"Мисля, че общественият транспорт е нещо мъчително и болезнено. Той е скапан. Защо бихте искали да се качите на нещо с много други хора, което не тръгва оттам, където желаете, не започва там, откъдето желаете да започва, и не свършва там, където желаете да свършва? И на всичкото отгоре не е достъпно през цялото време."

"Неприятно е", продължи той. "Затова и никой не го харесва. Вътре се сблъсквате с цял куп напълно непознати хора - някой може да е сериен убиец, например. Затова хората харесват индивидуализирания транспорт, който отива там, където желаете, когато желаете."

Когато от аудиторията последва отговор, че общественият транспорт все пак работи отлично в държава като Япония, Мъск отвърна: "Там, където тъпчат със сила хората във вагоните метрото? Не ми звучи чудесно".

Мъск отстоява предпочитанията си към индивидуален транспорт, тоест частни автомобили. За предпочитане - лична Tesla.

Следва логичен въпрос: трябва ли този, който строи обществен транспорт, да харесва концепцията за обществен транспорт?

Може би, не е задължително. Но в градове с проблемни транспортни системи хората се дразнят, когато осъзнават, че ръководителите на системите всъщност не ги използват.

Как може някой да реши проблемите, които не може да види?

Мъск критикува сегашните системи за обществен транспорт, не самата идея за масов транспорт. Компанията му не търси публично финансиране за работата си, казва говорител на The Boring Company.

"Въпреки че масовият транспорт е като цяло мъчителен, не е задължително да бъде така, той трябва да стане по-добър. Затова и съществува компанията - за да повиши удовлетворението сред шофьорите и потребителите на масовия транспорт, като ограничи трафика и създаде ефективна и достъпна система".

Критиките на Мъск обаче не засягат стандартните проблеми като закъснения, престъпност и мръсотия. Той атакува базовите принципи на обществения транспорт - компромисите, фундаментално необходими за система, която обслужва големи групи хора. Такъв компромис е фиксираният маршрут и график, или присъствието на други човешки същества в превозното средство.

За да пребори трафика в градове като Лос Анджелис, Мъск предлага да се построи система от тунели на 30-40 нива под земята, достатъчно голяма, за да превозва с лекота всички пътници, дори и в час пик.

Специалистите по планиране на транспорта казват, че този план не взема предвид предизвиканото търсене - феномен, при който шофьорите пътуват повече, за да заемат неизползваното пространство на пътя. А инженерите по тунелно строителство сериозно се съмняват, че Мъск може да подобри скоростта на прокопаване на тунели с поне 14 пъти спрямо сегашната, както е обещал.

The Boring Company действа активно по плановете за строителство на тунели в Мериленд, Чикаго и Лос Анджелис. Вече започна работа по Hyperloop тунел, свързващ Балтимор и Вашингтон.

В Чикаго Мъск планира да участва в търг за възможността да строи отдавна планираната високоскоростна транзитна връзка между центъра на града и международното летище "О'Хеър". В момента пътят с влак отнема около 40 минути; кметът Рам Емануел се надява да намали това време наполовина.

Междувременно в окръг Лос Анджелис, където е седалището на The Boring Company, продължава планирането на експерименталния им тунел и двойката машини за копаене на тунели, наречени Godot и Line-Storm. През лятото кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети каза, че партньорството с Мъск е почти готово, но планът беше отложен, докато компанията реши дали да участва в търга.

Мъск явно е фен на масовия превоз, макар и не непременно на самото споделяне на физическо пространство с непознати. Преди време той намекна, че иска да създаде собствена услуга за споделен превоз.

След като Tesla автомобилите станат напълно самоуправляеми, пише той, собствениците им биха могли да добавят возилата си за споделяне и "те да генерират доход за вас, докато сте на работа или на почивка, което сериозно ще намали, и на моменти дори ще надмине стойността на месечния наем или месечната сума за изплащане".

Той казва, че тази схема - "подобна на AirBnB за колата ви" - би могла да направи собствеността на личен автомобил достъпна за хората с ограничени доходи. Но напълно самоуправляваща се Tesla все още не съществува, нищо че Мъск обеща, че автономна кола на Tesla ще прекоси сама цялата територия на САЩ без намеса на шофьор към края на тази година.


Дотогава, драги пътници, наслаждавайте се на тъпканицата в градския транспорт.

По Wired

На тази дата: 16 декември 1997 г. децата в Япония преживяват „Покемон шок”

1997 г. децата в Япония преживяват „Покемон шок”. В 18.30 ч. 4000 японски деца тръпнат в очакване на новата серия на популярния сериал „Покемон” по канал TV Tokyo. Излъченият епизод - „Електрическият воин Поригон” (38-ата серия от анимационната поредица), обаче довежда до хоспитализацията на близо 700 япончета заради припадъци, нарушение на зрението, повръщане и други симптоми.

Епизодът е базиран на покемона Поригон - същество от кибер пространството, което вкарва героите в компютъра на един професор. Оказва се, че компютърът е заразен с вирус и героите са обречени. Вирусът е нарисуван като ярки червени ракети. За да спаси приятелите си, Пикачу пуска силна светкавица, която взривява няколко ракети в редуващи се сини и червени светлини. Бързината на сменяне на цвета, комбинирана с ярката светкавица, е именно сцената, която постига ужасния ефект.

20-ина минути след началото на епизода погледът на зрителите се замъглява, някои усещат световъртеж, гадене и главоболие. При други положението е още по-тежко - получават пристъпи, временна слепота, конвулсии и дори губят съзнание.

Родителите на 685 деца, от които 310 момчета и 375 момичета, звънят на Спешна помощ и линейки откарват хлапетата в болници. Над 150 от тях са хоспитализирани за няколко дни, а двама изкарват на легло в медицинско заведение две седмици. Най-тежки са двата случая на фотоепилепсия, причинена от визуалните ефекти.

Освен тези пострадали отделно при още 12 000 деца се наблюдават леки симптоми на заболяването, без да се стига до лекарска помощ.

През 2000 г. в САЩ е направена цензурирана версия на серията, в която сцената е забавена, но така и не стига до ефир.

Любопитен факт е, че в следствие на тази катастрофа Поригон никога не получава основна роля в „Покемон”, а бъдещите му форми - Поригон 2 и Поригон Z са единствените покемони, които никога не са се появявали в анимационния сериал. Този епизод не е излъчван никога повече и е включен в рекордите на Гинес като анимационното филмче, което може да увреди здравето. Серията обаче може да бъде намерена свободно в интернет.

В този момент „Покемон” е световна мания, тръгнала от едноименната видеоигра, разработена от компанията „Нинтендо”. На другия ден след излъчването на епизода обаче каналът TV Tokyo осъмва с надписи с извинение към японския народ, а сериалът е спрян за четири месеца.

Вицове, декември 2017 г.

Барби и Кен в СССР

СмЕх/Таралеж/


- Твоята кола пали ли при минус двадесет?
- Не знам. При минус двадесет не се отваря!

***

Винаги казвай на хората какво мислиш за тях... Истината е свята, а синините минават за седмица...

***

Когато не мога да заспя винаги си задавам въпроса:
- Овцете броят ли хора, когато не могат да заспят?

***

- Търся майстори за домашен ремонт, да не пият и да не пушат...
Обновена:
- Поне не през работно време?
Обновена:
- Поне не на обекта?

***

Преди малко щерката ме пита:
- Татко, аз от кой съм взела толкова много ум и знания?
- Знам ли, сигурно от майка ти...
- Защо мислиш така?

- Ми, моите са си на място още...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 15 декември 2017 г.

Фотофакт: "Това е България" на официалния сайт за председателството


Измислиха го: подаваш "недоказан" сигнал за корупция, чака те съд

Пълен обрат настъпи в пленарната зала при гласуването за защитата на подателите на сигнали за корупция от съдебно преследване, предвидена в новия антикорупционен закон. Въпреки че в правната комисия депутатите оформиха финалния вариант, предвиждащ, че подателите на сигнали няма да носят отговорност, ако се окаже, че информацията им е била невярна, днес "Обединени патриоти", БСП и ДПС блокираха гласовете на ГЕРБ и защитата падна.

Така управляващите се върнаха в изходна позиция - ще подаде ли някой изобщо сигнал за престъпление, ако знае, че го чака евентуален ответен удар. Още повече че Комисията няма да работи по анонимни сигнали. На практика лице, подало сигнал, който Комисията не докаже, може да бъде съдено най-малкото за набеждаване.

Очаквано това бе един от най-оспорваните текстове в новия закон, по който народните представители се карат още от самото начало. Предложеният днес за гласуване вариант гласеше, че "лице, което е подало сигнал за корупция или за конфликт на интереси на лице, заемащо висша публична длъжност, не може да носи отговорност и да търпи други неблагоприятни последици само на това основание". От ОП настояха целият този текст да отпадне, а от ДПС предложиха компромисен вариант - да се запише, че подателят на сигнала ще носи отговорност, ако се окаже, че сигналът не е имал основание. "Патриотът" Християн Митев до такава степен настояваше за отпадането на защитата на подателя, че дори обяви безпрецедентното: ако предложението на ОП не мине, то националистите ще подкрепят предложението на ДПС.

"Вреди могат да произтекат от недобросъвестното действие на сигналоподателя. Няма пречка той да оповести този сигнал и пред медиите и само с това да навреди на лицето", разви тезата на "патриотите" Митев.

Текстът на ОП беше подложен на гласуване и изненадващо мина. Депутатите на ГЕРБ в залата се оказаха едва 40-ина и се въздържаха, вместо да гласуват "против".

Цялата постановка на дебатите и гласуването изглеждаше странна, особено с отсъствието на част от депутатите от управляващата партия и "въздържанието" при гласуването на останалите. Според източници на Клуб Z гласуването на текста в приетия му вариант е било предварително уговорено между ГЕРБ и "Обединените патриоти", като просто вторите са влезли в ролята на защитник на тази теза.

Докладчикът по закона - шефът на правната комисия Данаил Кирилов, все пак веднага поиска прегласуване с мотива, че това е най-радикалната промяна, която някой предлага в законопроекта. Резултатът се оказа същият.

"Надделяха ни. Събраха се и ни надделяха", коментира по-късно Кирилов. Но пък така и не стана ясно къде са се дянали останалите депутати на ГЕРБ.

Това гласуване обаче веднага породи кулоарния слух, че хората на Бойко Борисов са направили реверанс към тези на Валери Симеонов в опит да смекчат гнева на вицепремиера за отлагането на концесията на ски зоната в Банско.

Парламентарен контрол
Парламентът ще упражнява контрол върху работата на Комисията, като във всеки един момент може да извика нейни членове да й предоставят информация, решиха още депутатите. Отделно тя ще представя в НС годишен доклад за дейността си, решиха още депутатите.

"Този контрол се обезсмисля. Вчера приехте, че парламентът и назначава, и предсрочно може да освободи член на Комисията. Какъв повече контрол от това искате. Контролът ще бъде упражняван само по политически цели и целесъобразност", заяви Филип Попов от БСП.

"Това е поредното абсурдно твърдение на колегите от опозицията. По повод основанията за освобождаване на член на комисията - и 1/5 народни представители могат да поискат предсрочното освобождаване. Това означава, че опозицията във всеки момент може да поиска главата на член. Това е пределно демократично и бих казал, че е в полза и на опозицията", репликира докладчикът по закона Данаил Кирилов (ГЕРБ).

От левицата възразиха и срещу текста, който освобождава от имуществена отговорност инспекторите за причинени вреди при упражняване на дейността им, освен ако не става въпрос за престъпление от общ характер. Данаил Кирилов обаче настоява, че те ще са подвластни на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Дебатите се разведрит заради текста, който дава право на служителите на Комисията да пътуват безплатно в Градския транспорт "при изпълнение на служебните си задължения". Попов предложи последното да отпадне с аргумента: "Как ще разделите кога пътуват по личен повод и кога по работа? Да няма контрольорът в тролея да ги пита "Вие на работа ли отивате?", посочи Попов, но текстът бе гласуван, както и бе предложен.


Депутатите поспориха малко и върху текстовете, който предвиждат Комисията да дава становища по законодателната дейност на Министерския съвет с цел да се избегнат предпоставки за корупция и конфликт на интереси, или явни такива, записани в съответния законопроект. Сега подобна работа върши БОРКОР.

"Защо се съгласуват само от органите на изпълнителната власт законопроекти? Къде са тези на народните представители, както и на предложенията, които влизат между двете четения на законите. Обикковено там се крият лобистките интереси. Практиката показва, че тези становища, които сега издава БОРКОР, рядко са дискутирани или оповестявани. Тази важна превантивна дейност вече е формализирана с този закон, но практическото й измерение клони до нулата. Докладите на БОРКОР са неглижирани", попита Крум Зарков (БСП).

Отвърна му Хамид Хамид от ДПС:

"Недопустимо е от конституционна гледна точка някой да съгласува дейността на депутатите, било то и антикорупционен орган. Недопустимо е някой да предлага, да указва и съгласува."

Зарков обаче настоя Комисията да дава становища и по депутатските законопроекти, а да не е съгласуване.

"Законодателната инициатива на народните представители не е различна от тази на Министерския съвет. Думата "съгласува" е неудачна - това значи, че трябва да има подпис за одобрение, което е недопустимо. Комисията трябва да даде становище предварително по даден законопроект. Това не е лошо да се прави, но не може да задължи вносителя да възприеме това становище. Но пък то може да се оповестява публично, за да се види има ли корупционен елемент, или не и евентуално да откаже вносителя да го предлага", настоя Крум Зарков.


Законът "Антикорупция", както придоби гражданственост, ще се разглежда и следващата седмица, когато депутатите трябва да решат ще има ли органът и "полицейски" функции, ще борави ли със специални разузнавателни средства и др.

Вандали с камъни изпочупиха влак на БДЖ

Около 22:00 ч. снощи пътническият влак от София за Мездра е атакуван с камъни от неизвестни лица в района на спирка Кумарица.

В резултат на вандалската проява леко е пострадало младо момиче, което е пътувало във влака, съобщиха от БДЖ.

По първоначална информация в един от вагоните на композицията е пътувала група футболни фенове, които са провокирали ситуацията. Вагонът е със счупени едно панорамно стъкло и две стъкла на страничните врати.

От началото на 2017 г. това е 81-ият случай, при който влакове на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД са замеряни с камъни.

Тенденцията е изключително тревожна, защото подобните случаи за тази година вече са шест повече в сравнение с 2016 г.
Националният железопътен превозвач осъжда остро подобни хулигански прояви, които освен нанесените материалните щети, застрашават сериозно живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек!


Щетите, които националният железопътен превозвач понася всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове.

На тази дата: 15 декември 1890 г. е убит Седящия бик - последният предводител на сиуксите

1890 г. убит е последният предводител на сиуксите - Татанка Йотанка (Седящия бик). Служители на реда застрелват вожда Седящия бик в резервата на Гранд Ривър, Северна Дакота, където индианците са заточени от бледоликите.

На родния му език го наричат Татанка Йотанка. В историята остава не само като вожд на племе, но и като известен шаман и един от великите предводители на освободителните борби на индианците в периода 1866-1876 г.

Седящия бик е главният стратег на битките на сиуксите срещу американските заселници. Заедно с вождовете Дивия кон и Голямата стъпка той разбива Седма кавалерия на известния генерал Джордж Къстър през 1876 г. в боевете при Литъл Бигхорн Ривър. Тези драматични събития влизат в историята като едно от най-големите поражения на американската армия от индианците. В отговор войските на заселниците предприемат няколко наказателни експедиции срещу червенокожите. Седящия бик се оттегля с 3000 индианци на територията на Канада и остава там, докато запасите им от храни привършват.

По това време и стадата от бизони значително намаляват, за което голям принос имат и бледоликите нашественици. Гладът принуждава индианците да се върнат обратно в родните си земи. Така на 19 юли 1881 г. Седящия бик отвежда остатъка от племето във форт Рандъл. По-късно потомците  на червенокожите са изтласкани в резерват.

През 1885 г. Бъфало Бил успява да привлече вожда на сиуксите да се включи в шоуто „Див запад”, което става популярно в САЩ и Канада. Когато обаче шоуменът предприема турне в Европа през 1887 г., Седящия бик отказва да го придружи.

По това време вождът става все по-неудобен на американските власти с критиките си към резерватите и положението на индианците в тях. В местните вестници се появяват статии, в които Седящия бик е представен като враг на заселниците. Неговото отстраняване е само въпрос на време. Няколко куршума застигат индианския вожд в резервата, а трупът му е намерен обезобразен.

Вицове, декември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Млада жена поства:
"Изгоря ми лампата...Мъже, помогнете!"
Първият мъж, който коментирал:
- Репостнах го във всички групи...Каквото можах, направих....

***

Една бабичка се нарежда на опашка пред лекарския кабинет. Пред нея, с гръб стои младеж с дълга до кръста коса. Тя го пита:
- Девойче, ти ли си последна?
- Бабо, аз не съм девойка.
- Ха, намерила с какво да се хвали!

***

Maйĸa нa yчeниĸ звъни нa yчитeлĸaтa мy пo мaтeмaтиĸa:
- Ама как мoжaxтe дa дaдeтe тaĸaвa зaдaчa зa дoмaшнo... "Aĸo eднa бyтилĸa биpa cтpyвa 15 cтoтинĸи ...". Бaщa мy цялa нoщ нe e cпaл....

***

Съпруг се втурва бързо у дома, целува жена си. След малко отново я целува.
- Е, сега кажи ми харесваш ли ме без мустаци?
- А! Ти ли си, бе?!

***


Имало едно време един принц. Той бил толкова грозен, че Пепеляшка си тръгнала към 10 - 10 и нещо.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 14 декември 2017 г.

Валери Симеонов: Борисов не искам да го виждам, Ангелкова говори глупотевини

Вицепремиерът Валери Симеонов премина в яростна атака срещу прекия си началник Бойко Борисов и намекна за разваляне на управляващия управленски формат заради отлагането на решението за изграждането на втори лифт в Банско.

„Не виждам съдействие на Борисов по отношение реализацията на втори лифт. Премиерът компрометира и саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско. В Програмата за управление пише, че трябва да се развива туризмът, да се насърчават инвеститорите, а това са текстове, които не се изпълняват, а саботират“, заяви пред телевизия Би Ай Ти вицепремиерът Валери Симеонов.

Той разкри и любопитни подробности около това как е било взето за решението за отлагане на точката, разрешаваща застрояване на Пирин.

„Разбрах, че Борисов е пуснал есемес на Тома Белев в 10 ч сутринта, че точката за концесията ще бъде отложена и събралите се на сбирка пред парламента две семейства, тези глупаци, веднага се похвалиха във Фейсбук“, заяви още Валери Симеонов.

След това вицепремиерът открито заговори за това, че не е от тези, които слушкат и папкат - явна заплаха за  разваляне на коалиционното споразумение с ГЕРБ.

„Втори лифт няма да има поради несъгласие на Бойко Методиев Борисов. Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на Министерски съвет. Всичко е възможно да стане – да не мислите, че аз съм от тези дето слушкат и папкат, и искат да си начешат егото!“, каза Симеонов.

И добави по адрес на Борисов:
„Не искам да го виждам след това изработване, което направи“.

Симеонов нападна и министъра на туризма Николина Ангелкова.

„Министър Ангелкова говори едни обширни и напоителни глупотевини относно моето предложение. Не мога да я коментирам“.

Той коментира и атаките на опозицията и в частност лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Кой я слуша тая въобще? Това е една жена, която ежедневно доказва прозвището си г-жа Лъжа – нея ли да коментираме?“, заяви Симеонов.


По въпроса за вота на недоверие от БСП и ДПС, той заяви: „Аууу какъв ужас! Нищо няма да направят – ще чакаме до 17-и януари, пък тогава да коментираме има ли смисъл този вот“.

Бойко Рашков: СРС изтичат от прокуратурата към определени медии

Шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков заяви пред Нова тв, че медии са публикували разпечатки от подслушвания, които неговото бюро не може да получи. Той показа в ефир материал на агенция "Пик".

"Това е излязло от прокуратурата, не от Бюрото", заяви Рашков.
Заглавието на статията е "БОМБА В ПИК! Корнелия Нинова в скандални разговори с олигарха Красимир Георгиев - лидерката на БСП прикривала аферата "Фронтиер" на Р. Овч. чрез натиск на разследващи (ШОКИРАЩИ ФАКСИМИЛЕТА)".

В нея има публикувани разпечатки от няколко разговора на бизнесмена Красимир Георгиев. От агенцията казват, че материалите са им изпратени от анонимен източник.
Рашков поясни, че когато някой е подслушван, всичко се сваля на хартия. Бюрото обаче нямало достъп дори до тези веществени доказателства.

"Но тези веществени доказателства се изпращани някъде", заяви Рашков, посочвайки материала на т. нар. агенция, чиито тези много често се припокриват 100% с тезите на Делян Пеевски.
Преди време лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че като зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Сергей Станишев през 2007 г. от нея е искано, а тя е отказала, да се продаде "Булгартабак" за 100 милиона. Тя добави, че се е обявила против Делян Пеевски, след което той завел дело срещу нея. Процесът продължил 2 години, имало и публични внушения, че Нинова е корумпирана.

Рашков обясни, че точно този случай е свързан с неправомерното подслушване на двама магистрати. За него той говореше и по време на изслушването му в парламента през миналата седмица. Пред депутатите Рашков заяви, че работата на Бюрото е затруднена, тъй като със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров не се предоставят материалите по няколко случая, при които са използвани СРС.
"Тъй като има такава заповед, на нас ни се отказва да се запознаем с тези материали. Затова аз заявих в българския парламент, че Бюрото оттук нататък няма да може да уведомява гражданите със 100% убеденост, че те са били подлагани на СРС-та", каза Рашков.
Случаите, за които се пречи на Бюрото, били три. В единия от тях ставало дума за обвинение в противодържавно престъпление, което според Рашков е било "екзотично дори по тоталитарно време".
"Сега деянието, за което този човек се подозира, почти няма място в Наказателния кодекс. Този човек иска да знае дали срещу него са използвани СРС-та. Вчера от него пристигна трета молба. Ние в момента нищо не можем да му отговорим и вероятно ще изпратя тези материали на главния прокурор - той да отговори, тъй като действително става дума за нещо много сериозно. ДАНС също отказват дадат информацията", каза Рашков.
Бюрото е изпратило 43 сигнала за нарушения на главния прокурор.


Както е известно, Цацаров се появи на изслушване на Бойко Рашков в парламента и след като Рашков (между другото - бивш избран кандидат за главен прокурор, б.р.) изнесе данни за притеснителни СРС, обвинител № 1 го нападна с традиционното обвинение в политическо говорене.

На тази дата: 14 декември 1911 г. експедиция с впряг от 16 кучета за първи път достигат до Южния полюс

1911 г. Руал Амундсен с четирима души от експедицията с помощта на впряг от 16 кучета за първи път достигат до Южния полюс. След покоряването на Северозападния проход Амундсен планира експедиция до Северния полюс. Но след като полюсът е достигнат през 1909 г. от Фредерик Кук и впоследствие от Робърт Пири, той променя плановете си, гледайки на юг.

Когато Амундсен отпътува с небезизвестния кораб „Фрам” само трима души знаят за истинската цел на експедицията - Амундсен, брат му Леон и капитанът на „Фрам” Торвалд Нилсен. На 14 януари 1911 г. експедицията достига северния бряг на шелфовия ледник Рос, в Китовия залив разтоварва провизии и построява базов лагер, който е наречен „Фрамхайм” (Домът на Фрам).

Любопитен факт е, че Китовият залив днес не съществува, след като тази част от ледника се откъсва през 2000 г. от Антарктида и отплува в свободна вода. Но преди 100 г. Китовият залив се намира с 96 км по-близо до Южния полюс от нос Евънс, където пък английската експедиция, ръководена от Скот, построява своя базов лагер. Макар да има преимущество с построяване на базов лагер по-близо до Южния полюс, Амундсен трябва да се пребори с предизвикателството да открие път през абсолютно непознат терен, докато Скот възнамерява да използва пътя открит от Ърнест Шакълтън през 1908 г., преминаващ по ледника Биърдмор и достигащ до антарктичното плато.

Настъпващата зима Амундсен и хората му прекарват в построяване на лагери с провизии през около 110 км, а самия преход до полюса смятат да осъществят след като започне затопляне по време на антарктичната пролет. На 8 септември настъпва очакваното затопляне и екип от осем души започва преход към Южния полюс. Скоро обаче температурите падат рязко под -50° градуса и те решават да се върнат обратно в базовия лагер и да изчакат по-добро време.

На 19 октомври започва повторен щурм, в който участват само петима души с четири шейни и 52 кучета. На 15 ноември вече се намират в основата на трансантарктическата планинска верига. Изкачването към антарктичното плато започва на 17 ноември и продължава четири дни. На 21 ноември експедицията стига до полярното плато. Времето е бурно и групата престоява три дни в очакване на подобрение, но накрая се отказват да чакат повече и на 25 ноември продължават прехода. Бурното време затруднява силно придвижването. На 7 декември стигат до 88° 23' ю.ш., което е най-южната ширина достигана до този момент. Намират се на 180 км от Южния полюс.

На 14 декември 1911 г. петимата заедно с впряг от 16 кучета стигат до Южния полюс. Там те оставят малка палатка и писмо, в което описват постижението си в случай, че не успеят да се приберат до „Фрамхайм”. Амундсен изпреварва с цял месец английската експедиция на Робърт Скот, който намира смъртта си при обратния път само на 11 мили от спасителния лагер с провизии.

След покоряването на Южния полюс Амундсен е посрещнат в родината си триумфално.

Вицове, декември 2017 г.

Най-хубавата опаковка.

СмЕх/Таралеж/


Мъж пита жена си:
- Къде беше ма ?
- На курс.
- Това "с" за благозвучие ли го слагаш ?
- Не, за множествено число ....

***

АЕЦ е за да се строи, не за да е построен. Същото е и с електронното управление.

***

Дама на възраст се хвали на своя приятелка:
- Много добре съм се съхранила за възрастта си! Ето, мога да ходя без сутиен.
- Да, даже така е и по-добре - изглаждат ти се и бръчките на лицето.

***

Понякога се случва да ти върви като по масло, едва по-късно разбираш, че всъщност това е... Вазелин...

***


Аз му викам "Накарай ме да настръхна!" А тъпанарът му с тъпанар ме отви!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 13 декември 2017 г.

Ройтерс за акцията срещу Прокопиев: България е най-бедна, най-корумпирана и последна по свобода на медиите

Новината за запора на имуществото и банковите сметки на бизнесмена и собственик на медии Иво Прокопиев стигна до агенция Ройтерс, която го цитира с думите, че действията са опит на държавата да накара независимите медии да мълчат. Медията подчертава, че подготвяният иск за над 199 милиона лева от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е свързан с приватизационна сделка от преди 17 години.

На фона на тази информация агенцията припомня, че България е най-бедната страна в ЕС и според  Transparency International е и най-корумпираната, че е създала Комисията, за да конфискува незаконно придобити активи на корумпирани бизнесмени и държавници и босове на организираната престъпност.

46-годишният Прокопиев отрича да е извършвал каквито и да било злоупотреби. Той казва, че комисията е използвана за сплашване на журналисти във влиятелния финансов вестник "Капитал" и новинарския уебсайт "Дневник", на които е мажоритарен собственик, пише още Ройтерс и припомня, че български съд е постановил през 2004 г., че няма нередности в приватизацията на "Каолин", в която сега се е прицелила КОНПИ.
"Свидетели сме как държавна институция с много широки правомощия е използвана като бухалка и инструмент за репресия", казва Прокопиев на пресконференция. "Нямаме никакви съмнения за крайната цел на това... да подчини редакционната позиция на две от малкото независими медии в България".

В същото време председателят на комисията Пламен Георгиев заяви, че съдът е замразил акции и дялове на Прокопиев в повече от 40 компании по искане на Комисията, но че това нямало да попречи на работата на новинарските му организации.
Пет десни партии, които не са представени в парламента, протестираха срещу действията на Комисията, пише още Ройтерс. Някои политически анализатори също видяха в тях опит на държавата да накара независимите медии в страната да мълчат.

"Това действие наистина изглежда насочено срещу хора, които представляват свободните медии в България", казва Даниел Смилов, анализатор в Центъра за либерални стратегии, цитиран от Ройтерс.


България е 109-а сред 180 държави в Световния индекс на свободата на пресата, припомня Ройтерс и подчертава, че това е най-ниската позиция на страна от Европейския съюз. В същото време, когато влезе в ЕС през 2007-а, страната беше 51-а в индекса.

Фотофакт: Населението на българските градове след Освобождението


Очакван фалстарт за мегаделото КТБ

С очакван фалстарт започна мегапроцесът за източването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ).

Ход на делото не бе даден заради нередовно призоваване на един от основните обвиняеми - бившият шеф на банката Цветан Василев.

Съдът насрочи следващото заседание за 23 януари 2018 г.

Този ход на събитията бе очакван. Както е изветсно, Василев се намира в Сърбия от вече три години, а все още няма отговор от сръбските власти на изпратената им през ноември съдебна поръчка за явяването на банкера пред българския съд. Няма и отговор на искането на искането на българската прокуратура за екстрадиране на Цветан Василев.

След предложение от прокуратурата съдия Виржиния Петрова днес реши да потърси съдействие от адвокатите на Василев, за да го призове чрез тях. Те обаче заявиха, че законът не предвижда такава възможност.

Прогнозата е, че оттук нататък по подобен начин ще се развива всяко следващо съдебно заседание по делото.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров бе в Сърбия на среща с тамошния си колега. Не бе съобщено обаче дали двамата са разговаряли по случая "Цветан Василев" и какво са договорили.

Освен банкера подсъдими са още 17 души, сред които и двама бивши подуправители на БНБ. Обвинителният акт е от цели 12 000 страници.


За да бъде даден ход на делото, в съдебната зала трябва да са всички 18 подсъдими и техните адвокати.

На тази дата: 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания

На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания в качеството си на съюзник на Германия, която пък воюва - ефективно или все още символично, и с двете. България смята, че това ще бъде по-скоро символично действие и до реални военни действия няма да се стигне.

Въпреки че влиза в съюз с Германия на 1 март същата година, София не обявява война на враговете на Германия, а се задоволява единствено да пропуска през територията си германски войски и да изпрати свои в Македония и Егейска Тракия. Цар Борис III и правителството на Богдан Филов се опитват да извлекат максималното от един съюз, който истински не желаят, но без който не биха могли да реализират националните интереси и дори биха поставили страната пред угрозата да бъде окупирана. България не прекъсва дипломатическите отношения с друг германски враг - СССР, дори и след като двата страни влизат във война на 22 юни 1941 г.

До края на съюза си с Германия България така и не изпраща войски на Източния фронт. Макар и САЩ да обявяват война на България през лятото на 1942 г., до 1944 г. войната между двете страни действително остава символична. Едва тогава след разгръщането на съюзническите операции в Средиземноморието и десанта в Италия София е подложена на сериозни бомбардировки от американски и британски самолети и понася големи щети. Това са и единствените реални бойни действия на българска територия по време на Втората световна война, като се изключат изключително маргиналните подривни акции на подкрепяните от Москва партизани.

Вицове, декември 2017 г.

Електромобил?

СмЕх/Таралеж/


Обява за фотографски услуги:
Напълно безплатно снимане на Коледни и Новогодишни фирмени партита и тиймбилдинги.
Изтриване на снимка - по споразумение.

***

Пълен интелектуален колапс - от гледане на Биг Брадър не ти остава време да прочетеш книгата на Криско.

***

Лети самолет. Изведнъж пилота почва да се смее истерично.
- Какво става? - попитала стюардесата.
- Представям си паниката, като разберат в психиатрията, че съм избягал!

***

Рибар към продавачка в риболовен магазин:
- Извинете, добри ли са силиконовите ви примамки?
- Простак! Те са ми естествени!

***


Вчера реших да пиша стихове за любовта, съпруга ми, семейния уют. Дълго търсих рима на "говедо"...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 12 декември 2017 г.

Иво Прокопиев: Бойко Борисов е съучастник на акцията на КОНПИ срещу „Икономедиа“

Премиерът Бойко Борисов е съучастник – активен или пасивен – на акцията на КОНПИ срещу „Икономедиа“, тъй като политическата отговорност за нея е на ГЕРБ. Не съм сигурен дали председателят на комисията е бил съгласен да се води това производство, но той е лично назначение на Борисов.

Това заяви Иво Прокопиев на брифинг, който даде в БТА веднага след пресконференцията на КОНПИ за запора върху имущество на неговото семейство.

Собственикът на „Икономедиа“ преценил, че този казус е достатъчно сериозен да запознае министър-председателя с него, но Борисов или не поискал, или не успял да го предотврати. „Върху Пламен Георгиев е оказан натиск от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде започнато това производство“, посочи още издателят.

Иво Прокопиев обяви, че е разбрал за проверката от интервю на поредседателя на КОМПИ Пламен Георгиев във вестник. Не съм прехвърлял никакво мое имущество на никого под никаква форма, за да покажа, че всичко е изрядно, подчерта той.

Собственикът на "Икономедиа" отново заяви, че твърденията на КОНПИ са "дребни мошеничества и аналитична неграмотност" и отрече всичко, което комисията твърди относно законността на доходите му и сделката с "Каолин". Припомни, че по последната има оправдателна присъда на трета инстанция.

Управляващият директор на "Икономедиа" Галя Прокопиева определи като несъстоятелни твърденията на Пламен Георгиев, че запорите на дялове и акции не се отразяват на работата на медиите от пресгрупата. "Тези запори имат и репутационен, и търговски аспект, пречат и на спокойствието на журналистите", каза тя.

"Тук става въпрос за контролния пакет акции в "Икономедиа". А ако държавата наистина ги придобие? Държавен вестник ли ще издаваме", попита Галя Прокопиева.
Адвокат Атанасов, който защитава семейство Прокопиеви по това дело, коментира, че в иска за обезпечение няма нищо състоятелно и това работи само в полза на клиентите му. Мога да ви кажа какво няма в преписката - няма основание за имуществено несъответствие, категоричен бе той. Юристът припомни, че от 2006 г. насам иск на КОНПИ и нейният предшественик, по който съдът да не е наложил обезпечение. Затова уваженият от Бургаския съд иск за запор не бил показателен за нарушение.

Това е друг начин да се поречи да си вършим работата. Ако замълчим сега, всички ще загубят, коментира главният редактор на "Дневник" Велислава Попова.

Колегата ѝ Алексей Лазаров, главен редактор на "Капитал", добави, че в седмичника всички журналисти имат развито чувство за хигиена и не им е безразлично за кого работят. През годините много негови колеги проверявали по различни поводи обстоятелства около собствеността на медията. "Щом работим още тук, значи не виждаме проблем", каза той.


На финала Галя Прокопиева, провокирана от въпрос на "Канал 3", разказа как в продължение на 40 дни екип на същата телевизия е стоял на входа на дома им с камери, насочени към спалнята. Тя помоли екипа на телевизията да спазва поне метър дистанция от семейството и да не крещи при всяко тяхно излизане.

КОНПИ обяви: Парите на Прокопиев са с ясен произход, но незаконни - от сделката за "Каолин"

Комисията за отмемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) обяви, че приватизацията на "Каолин" АД от далечната 1999 година е била незаконна.

Това е и основната причина за поискания запор на имущество на Иво Прокопиев, съпругата му, три компании, на които той е собственик, и фондация "Граждански медии". Това се разбра от думите на председателя на комисията Пламен Димитров. Запопът и бъдещият иск срещу Прокопиев и дружествата му са за над 199 млн. лв., като разминаването в личните приходи и разходи на самия Прокопиев е 14 млн. лв., твърди проверяващият орган.

От експозето на Пламен Димитров стана ясно, че 150 млн. лв. от "голямата" сума, която КОПНИ претендира, са от продажбата на "Каолин" АД през 2012 г.

Въпросният доход и имущество според КОНПИ са нерегламентирани, защото комисията е открила, че самото придобиване на "Каолин" е било такова - пред 1999 година. Инспекторите, които са рабтили по проверката - Иванка Начева и Ваня Бързачка, разказваха как точно са установили нарушения в приватизационната процедура, а Димитров на свой ред обясни, че проверка на органа, който следи приватизационните сделки по закон - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, е установила, че няма нарушения. Нямало и как да е друго, щом самата агенция е участвала в приватизационната сделка.

От думите на Иванка Бързачка се разбра, че произходът на средствата на Иво Прокопиев и дружествата е ясен, но не е законен. Тя изброи сумите като разбивки - за какво претендира КОНПИ, като в повечето случаи става дума за преводи на средства към Прокопиев или негови дружества от "Каолин" АД до продажбата на компанията през 2015 г.

Проверяваното лице се опита да упражни натиск върху решението на независим орган. Вие преценете доколко това е допустимо. Благодаря все пак, че Прокопиев сам опроверга една от провокациите – атака срещу неговите медии – не засягат функционирането на негови фирми.

Пламен Димитров се оплака от "безпрецедентен натиск" от Иво Прокопиев чрез медии с цел да се повлияе на работата на КОНПИ, обяви, че е имало теч на класифицирана информация от комисията и това също било без прецедент. Част от информацията е била манипулирана - например, че има запор на дружества, отнасящи се до медиите, които Прокопиев издава. По думите на Димитров това не е вярно - запор има само на 13,4% от акциите на "Соларпро холдинг" АД.


"Запорът на акции пречи на продажбата, но не и на работата на медиите", декларира шефът на КОНПИ.

По действителни събития: Пръч се шляе из улиците на Шумен, издирват го!

Пръч обикаля безстопанствен из улиците на Шумен, предаде СтрелаБГ. В града обаче не се намерил орган, който да се отзове на подадения сигнал на телефон 112 и животното останало да се скита в градската джунгла. Животното е забелязано на различни места в града, а местните жители нонстоп подават сигнали в редакцията на изданието.

Появили се и разтревожените собственици на пръча, които преди няколко дни го купили от местността “Чеир дере” за разплод на козите, които отглеждат. Когато прибирали пръча в двора на имота си, той избягал и до днес все още е в неизвестност.

“Не ми е за парите, просто се притеснявам за животинката, защото се лута по улиците и е изплашена”, каза дъщерята на собственика на козела.


От общинският приют също имат готовност да помогнат, когато животното бъде локализирано – те щели да го упоят, за да не пострада при залавянето.

На тази дата: 12 декември 1800 г. Вашингтон става столица на САЩ

1800 г. — Провежда се първото заседание на Конгреса
 на САЩ във Вашингтон.
1800 г. Вашингтон става столица на САЩ. Още през 1788 г. Джеймс Мадисън изтъква необходимостта от федерален окръг в есето си „Федералист № 43”, твърдейки че столицата на страната трябвало да се различава от щатите, за да осигури собствената си издръжка и безопасност.

Атака срещу конгреса във Филаделфия от тълпа разгневени войници, известна като Пенсилванския бунт през 1783 г., подчертава необходимостта правителството да се погрижи за собствената си сигурност. Следователно правото за създаване на федерална столица е предвидено в член първи, раздел осми от Конституцията на Съединените Щати, което позволява на „окръг (не по-голям от десет квадратни мили) да се превърне в седалището на правителството на Съединените Щати чрез отстъпване на територии на определени щати и одобрението от конгреса”.

Конституцията обаче не посочва място за новата столица. Мадисън, Александър Хамилтън и Томас Джеферсън се споразумяват, че федералното правителство би приело поемането на военния дълг от щатите при условие, че новата столица ще бъде разположена в южните Съединени Щати, което по-късно става известно като Компромисът от 1790 г.

На 16 юли 1790 г. с Резидънс актът се постановява новата столицата да бъде разположена за постоянно край река Потомак, точната площ да бъде избрана от президента Вашингтон. Първоначалната форма на федералният окръг е квадратна с размери 16 км (10 мили) от всяка страна, като общия размер е 260 кв.км (100 квадратни мили), както е позволено от Конституцията на САЩ.

През 1791-1792 г. Андрю Еликот и няколко сътрудници, измерват границата на окръга около Мериленд и Вирджиния, поставяйки камъни на всяка миля.

Нов „федерален град” е построен на северния бряг на река Потомак на изток от установеното селище в Джорджтаун. На 9 септември 1791 г. „федералният град” е кръстен в чест на Джордж Вашингтон и окръгът е обявен за територията на Колумбия, използвана като поетично име за Съединените Щати по онова време. Конгресът провежда първото си заседание във Вашингтон на 17 ноември 1800 г. На 12 декември 1880 г. Вашингтон става столица на САЩ.

Актът от 1801 г. официално обединява градовете на Вашингтон, Джорджтаун и Александрия, като ги прави част от федералната територия на окръг Колумбия, поставяйки я само под контрола на Конгреса. Също така територията в окръгът се разделя на две: Вашингтон каунти - на изток от река Потомак и Александрия каунти - на запад. След този акт гражданите в окръга вече не са считани за жители на Мериленд или Вирджиния, като по този начин приключва тяхното представителство в Конгреса.

Вицове, декември 2017 г.

Миналогодишната софийска украса...

СмЕх/Таралеж/


Циганин джебчия от Орландовци. Викат му Майкъл Джексъна, щото бил крал на Попа.

***

Арабин споделя в мъжка компания:
– Вие християните сте по-практични от нас. У нас сме принудени да поддържаме големи хареми, докато вие тук сте разхвърляли любовниците си по домовете на приятели.

***

Събужда се сутринта царят със страшно главоболие след поредния царски запой от някакъв страшен рев.
- Какво е това животно, дето реве така, бе?
- Ами вчера ви подариха един змей - горянин и сега реве от глад.
Царят се почесал по кратуната и попитал:
- Е, какво яде па т'ва?!
- Ами... невинни девици, царю.
Царят пак се почесал по тиквата и след малко казал:
- Жалко за хайванчето, ще си умре гладно тука...

***

При психиатъра :
- Откога вярвате, че сте котка?
- Още откакто бях малко котенце.

***


От жените има полза, дори когато обещаят и не дойдат, изкъпеш се,избръснеш се, измиеш си зъбите и спиш в чисти чаршафи...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 11 декември 2017 г.

В ЕС: Много юристи и само един пожарникар

България, Австрия и Швеция са уникални по отношение на образованието на своите лидери. Това показва карта, изобразяваща най-високата научна степен на управляващите в различните страни в Европа.

Премиерът Бойко Борисов е единственият управленец с диплома от силовите служби. Той защитава дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“. През 1990 година му е присъдена научната степен „кандидат на науките“.

Впечатление прави Швеция, където министър-председателят Стефан Льофен няма завършено висше образование. Той започва да учи "социална работа" в университета в Умео, но прекъсва обучението си след година и половина. Льофен работи като заварчик в град Орнсколдсвик, а две години по-късно той е избран за представител на синдиката на местните металурзи. През 1995 г. Стефан Льофен става омбудсман на Шведския синдикат на металурзите.
Австрия е единствената страна в Европа с лидер, който е завършил журналистика. Действащият канцлер Кристиан Керн завършва "журналистика и комуникации" в университета във Виена. През 1989 г. той започва своята кариера като бизнес журналист в австрийския вестник Wirtschaftspressedienst и икономическото списание Option. Керн влиза активно в политиката през 1994 г. когато става говорител на социалдемократите в Австрия.
15 от всичките 38 лидери на страните, изобразени на картата, са с юридическо образование. Има още такива с дипломи в областта на хуманитарните науки и изкуствата.


Други популярни специалности сред европейските лидери са икономика и инженерни науки.

Експлозия на голяма автогара в Манхатън, има ранени

Експлозия на една от най-големите автогари в Ню Йорк хвърли в паника пътници и минувачи на "Таймс Скуеър", предаде Би Би Си.

Полицията в Манхатън потвърди за взрива, извършен в понеделник сутринта местно време. На мястото има десетки коли на полицията и пожарната, а районът отцепен.

Двама души са ранени. Единият е взривилият бомбата, той е задържан, предаде репортер на "Fox", цитирайки полицай на мястото на събитието.

Хората са евакуирани, движението на коли, метро и автобуси в района е временно спряно.


Автогарата, която се намира недалеч от "Таймс Скуеър", е една от най-големите в Ню Йорк. Годишно тя обслужва 65 млн. души.

Борисов в Лондон за среща с Тереза Мей

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работно посещение в Лондон по покана на британския министър-председател Тереза Мей днес.

Борисов и Мей ще обсъдят възможностите за по-широко сътрудничество между двете страни в сферата на сигурността и управлението на миграционните потоци. Ще бъде разгледан и потенциалът на търговско-икономическите отношения между България и Обединеното кралство, се казва в съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.


Посещението на българския премиер в британската столица е продължение на разговорите, който двамата лидери проведоха в Талин през октомври.