събота, 30 декември 2017 г.

Вторият ден на протеста за Пирин поиска оставка на кабинета „Борисов 3“

Стотици хора се събраха на протест в защита на природата на Пирин планина за втори пореден ден в София.  Въпреки лошото време, недоволните снощи бяха повече.

Хората отново спряха движението на централното столично кръстовище. След това сред възгласи „Искаме природа, не искаме бетон“, „Пирин е наш“ и „Пирин не е баница“ протестиращите се насочиха по бул. „Левски“ към „Орлов мост“.

Скандиранията на екоактивистите „Мафия“ и „Оставка“ са по повод решението на правителството на Бойко Борисов  за промяна на плана на управление на природен парк „Пирин“, с което се изразява подкрепа за строителството на втори кабинков лифт в Банско.


Един от новите лозунги на множеството е „Цеко, Бойко и Доган – в най-дълбокия зандан“ и „Вие сте позор – оставка и затвор“.

На тази дата: 30 декември 1967 г. в България е въведена петдневна работна седмица

1967 г. в България е въведена петдневна работна седмица. С развитието на индустриалното производство през 19 век заетоста на работната сила от традиционните десетина часа за селскостопанските и занаятчийски работници нараства до 12-18 часа на ден и то при тежки жизнени условия. Това предизвиква появата на обществени идеи и социални движения за урегулиране положението на населението полагащо наемен труд.

В Европа на 20 януари 1934 г. Адолф Хитлер като държавен закон установява с трудовото законодателство 40-часова петдневна работна седмица при нормиран трудов ден и платен годишен отпуск от 12 до 21 дни за работниците. След това във Франция на 7 юни 1936 г. също е установена петдневна работна седмица от правителството на Леон Блум.

В България на 30 декември 1967 г. е издаден Указ на Президиума на Народното събрание за постепенно въвеждане на петдневна работна седмица, с което ръководената от Тодор Живков държава започва въвеждането на петдневната работна седмица.

С Постановление на Министерския съвет и Централният съвет на Българските професионални съюзи от 13 март 1973 г. „за въвеждане на намалено работно време и петдневна работна седмица през шестата петилетка (1971-1975)”, процесът приключва и в 1974 г. е факт за всички работещи в цялата страна.


Вицове, декември 2017 г.

Екопътека Струилица и водопад
Самодивско пръскало край Девин.

СмЕх/Таралеж/


Въпрос от кръстословица:
- Градска услуга, която драстично увеличава натоварването си по време на телевизионна реклама?
Отговор:
- Канализация.

***

Първокласничката Лили се прибра от училище с леко насинено око. Баща и́ загрижен попита:
- Какво стана?
- Нападнаха ме някакви хулигани. Искаха да ми вземат телефона.
- Ще можеш ли да ги разпознаеш?
- Що пък аз? Да си ги разпознават техните...

***

Мъж се прибира. Звъни на вратата, но не му отварят. Изнервен от разни подозрения, се засилил и разбил вратата. От спалнята излиза жена му по халат и:
– Какво направи бе, идиот?! Разби вратата! Добре, че случайно има тук един дърводелец...

***

- А сега, като един порядъчен мъж, сте длъжен да се ожените за мен!
- Като всеки порядъчен мъж, аз вече съм женен!

***


Дни ни делят от най-късия ден в годината... първи януари. Събудиш се, закусиш... и то вече се стъмнило...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 29 декември 2017 г.

Смут около новия пост на Калина Крумова

Калина Крумова - бивш депутат от "Атака" и екс-председател на женската структура на "България без цензура" на Николай Бареков - е започнала работа като експерт в Държавно-обществената консултативна комисия за безопасност на движението по пътя, съобщава "Медиапул".

Структурата съществува от 2003 г. като междуведомствено звено, чийто председател е министърът на вътрешните работи. Административното обслужване на комисията също се осъществява от МВР, а финансирането за тези функции се осигурява от бюджета на Вътрешното министерство.

Новата функция на Крумова става ясна след появата й на пресконференцията на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на регионалното развитие Николай Нанков, заедно със секретаря на Комисията за безопасност на пътя Алекси Кесяков (бивш дългогодишен ръководител на КАТ).

Новината за присъединяването на Крумова като експерт в комисията към МВР предизвика критики от страна на депутата от ГЕРБ Нели Петрова - майка на 20-годишната Лора Казанлиева, която беше прегазена на пешеходна пътека във Варна от моторист с превишена скорост през 2011 г.

Делото за убийството на момичето се превърна в спорен казус след окончателната присъда на ВКС. Съдебният състав намали присъдата на моториста, след като прецени, че има данни за "съпричиняване" на произшествието от страна на жертвата.

"Искам да призова всички почернени майки да се разграничат от тази дама. Преди шест години в мъката си се заблудихме и повярвахме. Но днес ви пиша като майка, която е загубила дете на пешеходна пътека, не като народен представител. Не вярвам, че нейната борба за намаляване на черната статистика е чиста и свята! Друго не коментирам", пише Нели Петрова в профила си във Фейсбук.

В 41 Народно събрание Калина Крумова беше сред 23-мата съвносители (всички останали - депутати от ГЕРБ) на проект за промяна на Наказателния кодекс, който се въведоха по-високи наказания за причиняване на ПТП на пешеходна пътека. Останалите й законодателни инициативи засягаха социалното осигуряване, семейните помощи за деца и др. Проектът за узаконяване на сурогатното майчинство беше сред основните й идеи като депутат.

По-късно тя се оказа национален координатор на фондацията "Безопасни улици от Валя", създадена от майка на дете, сгазено на пешеходна пътека в Бургас.

Извън това обаче в биографията на бившата народна представителка няма формални признаци за висока експертиза по проблемите на тежките пътни произшествия. Бившата водеща на сутрешния блок на ТВ СКАТ е завършила Икономика на социално-културната сфера с магистратура по Журналистика и масмедии в УНСС.

Крумова влезе в 41 Народно събрание като депутат от "Атака", но само 2 години след началото на мандата напусна парламентарната група на Волен Сидеров и обяви принадлежност към ГЕРБ, включително като подаде заявление за членство в партията.


През последната година Калина Крумова се занимава с новосъздадения Институт по политика, който започна работа с обучения за млади политици. Съосновател на института наред с Крумова е психологът от БАН Антоанета Христова.

Фотофакт: Блъсков "майстор" на перото

Невероятен подбор на изразни средства ползва русофилският парцал "Труд".

Вестникът, който се ползва главно за нужника, продължава да впечатлява със заглавия.

Блъсков явно ще изтрезнее някъде към 10 януари.


Фотофакт: Най-богатото село в Украйна, няма къща на един етаж

Нижня Апша е най-богатото село в Украйна. Причината – там няма къща на един етаж.
Селцето се намира на 2 километра от украино-румънската граница. 

Наричат го най-богатото в Украйна, защото в най-лошия случай местните палати са на два етажа. Застрояването започнало в края на 20-ти век, когато местните започнали да пътуват в чужбина и изкарвали евраци и зелени гущери. 

Всички започнало масово да строят къщи тип “прогимназия”.



Почти всеки дом разполага с оранжерии, големи дворове и басейни. В най-малките къщи има по 10-15 стаи, в най-големите – около 30-40. Има и дворци с двойно повече.



“Местните живеят на принципа “моята къща трябва да има тухла повече от тази на съседа”, пишат местните медии.

Нов протест срещу решението за Пирин ще има тази вечер в София

Нов протест на природозащитниците е планиран за тази вечер, след като правителството официално даде възможност за изграждане на втори кабинков лифт в Банско.
Под надслов "Няма да дадем Пирин на мафията" недоволните се събират в 18:30 на площад "Патриарх Евтимий", съобщава БНР.

Представители на неправителствения сектор протестираха снощи в столицата. Те планират протестите да продължат и по време на Европредседателството.

Сред плановете им е обжалване на решението на Министерския съвет, което промени плана за управление на Национален парк "Пирин", и иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия.

Екоминистърът Нено Димов заяви в интервю за БНР, че с решението за Пирин правителството цели баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда. В крайна сметка съдът решава кое е законово и кое не - смята Димов.
Той напомни, че вчера освен еколозите протестираха и жители на Банско, които искат новия лифт, а чакащите на опашките на сегашния са "протестиращи мълчаливо".


В интервю за Нова тв министърът каза, че взетото в навечерието на Нова година решение на правителството, не разрешава строителството на обекти, различни от спортните. По думите му, ако има заявено инвестиционно намерение за строителството на втора кабинка, проектът трябва да бъде оценен в "спешен порядък" според екозаконодателството. Димов обясни, че единствено настоящият концесионер би имал предимство при подобно развитие на нещата, тъй като той реално се явява собственик на концесията и други участници би били в неизгодна позиция.

Радев ще води генерал Деси на концерт във Виена

В първия ден на Новата 2018 година Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще посетят Виена по лична покана на федералния президент на Република Австрия Александър Ван дер Белен, похвалиха се от президентстката канцелария. Двамата ще са почетни гости на световноизвестния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в златната зала на „Музикферайн“.

Датиращ от далечната 1939 година, новогодишният концерт на Виенската филхармония е признат като един от най-известните новогодишни концерти за класическа музика в света, който събира видни представители на виенското общество и почитатели на творчеството на фамилия Щраус от цял свят. Излъчва се на живо по телевизиите на близо 100 държави, като събира милиони зрители.


Във Виена държавният глава Румен Радев ще проведе работна среща с австрийския президент Александър Ван дер Белен и президента на Република Естония Керсти Калюлайд в контекста на срещата на „Триото“ на председателството на Съвета на Европейския съюз.

На тази дата: 29 декември 1890 г. САЩ извършва масово избиване на индианци от племето Дакота

1890 г. армията на САЩ извършва масово избиване на индианци от племето Дакота в резервата „Пайн Ридж”. Битката се състои при ручея Уундид-Ний.

На 15 декември по заповед на генерал Майлс е направен опит за арестуването на Седящия бик в неговия лагер заедно със сина му и шест други индианци. При акцията обаче вождът е убит. Останалата част от племето му продължава пътя си към Бад Лендс. На 29 декември се състояла битка близо до Уундид-Ний между кавалерийски полк и оцелелите мъже на Голямата стъпка. 30 бели са убити, а от индианците падат 200, сред които имало много жени и деца.

Повече от 3000 индианци се преселват близо до Уайт Клей Крийк, където на следващия ден се разразява нова битка. Резултатът е разпръсване на индианците и тежки загуби от тяхна страна. На 14 януари 1891 г. са проведени два съвета с участието на генерал Майлс и индианските предводители. Осъзнавайки безизходността на своята ситуация, индианците са принудени да отстъпят. Войната приключва на 21 януари и по-голямата част от племената са върнати в резервата.

Вицове, декември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Блондинка става сутринта на Коледа и намира под елхата малка кутийка с пръстен.Отваря я и прочита:"Ще се омъжиш ли за мен?"...
- Миличък - крещи тя - Ставай бързо, Дядо Коледа иска да се ожени за мен!...

***

След празнична кулинария:
- Да го хвърлям ли, или ще го ядеш?
- Ама, то, развалено ли е?
- Ако ще го ядеш, не е развалено!

***

Какво нещо е брака? Преди 15 години ми сваляше звезди от небето,
а сега буркани в мазето.

***

Дегустаторът от винарската изба разбра, че има и грозни жени, чак когато се пенсионира...

***


До Нова година остават... 5 литра!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 28 декември 2017 г.

Гардиън: Най-корумпираната държава с ксенофоби във властта ще председателства ЕС

Ще звучи музика, ще гърмят фойерверки в нощта срещу 1 януари когато България, най-бедната и най-корумпираната държава в Европа, ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС, пише британският "Гардиън" в статия от днес.

За илюстрация на материала със заглавие "Корупционен облак виси над България, която поема председателството на ЕС" е избрана снимка на българския министър-председател Бойко Борисов.

"Повече от десетилетие след присъединяването на България към ЕС, остават отворени въпроси за борбата с корупцията, а присъствието на крайнодесни партии в правителството предизвиква тревога. Според индекса за възприемане на корупцията на "Прозрачност без граници" България категорично е най-корумпираната страна в ЕС", пише изданието.

"Никой в България не преследва политическа корупция. В затвора няма бивши правителствени служители", казва Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията в София.

Според него България е достигнала до етап на установяване на държавна корупция, т. нар. "превзета държава".

Докладът на организацията му очертава опустошителна картина на корупцията от върха до дъното на обществото.

Повече от 20 на сто от българите или 1,3 милиона души, се смята, че са участвали в корупционна сделка, като плащане или получаване на подкуп, но в същото време само 72 съдебни дела са завършени през 2015 г., пише "Гардиън".
Изданието посочва, че хората, ангажирани с антикорупцията в България посочват като пример "българското дъщерно дружество на "Лукойл", енергийната компания, собственост на Кремъл, която доставя 100% от вноса на петрол в България".

В статията се посочва, че това е  най-голямата българска компания, която се е сдобила с монопола си благодарение на няколко последователни правителства в София, които са приели закони, които обезсърчават конкуренцията.

"Гардиън" определя като мрачна приказка забавянето на разследването на краха на КТБ, четвъртата по големина банка в страната до 2014 г., която изглежда се е разпаднала от вражда между богатия собственик и български политик.

Британската медия отбелязва и че България и Румъния вече повече от 10 години остават обект на специален мониторинг, тъй като все още не могат да покрият европейските норми за правова държава.

"Ясно е, че механизмът е постигнал резултати. България успя да контролира организираната престъпност ", казва Руслан Стефанов, който ръководи програмата за мониторинг на корупцията на Центъра. "Но по отношение на корупцията и съдебната реформа, ги няма резултатите, които ЕС и Брюксел очакваха".

Цитиран е и анонимен старши служител в Европейската комисия, който отхвърля спекулациите, че мониторингът за България и Румъния може да бъде прекратен по политически причини.

"Процесът няма да бъде приключен, докато не се изпълнят всички показатели и всички препоръки в отчетите", казва той.

"Гардиън" все пак отбелязва, че Брюксел не иска разправии със София, тъй като не възприема България за "проблемна страна".

"България не е изправена пред санкции за нарушаване на върховенството на закона, като Полша, нито се противопоставя на квотите за бежанци, като Унгария. Нито пък се нуждае от спасителни мерки за милиарди евро, като Гърция", пише изданието.

Според "Гардиън" от европейска гледна точка най-неприемливо изглежда участието на "ксенофобския коалиционен партньор "Обединени патриоти" в управлението". Припомня се, че лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов бе признат за виновен по съдебно дело за реч на омразата, в която сравни жените от ромския етнос с улични кучки.

Посочва се и, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов е призовал външните граници на Европа да бъдат защитавани чрез "силата на оръжията, ако е необходимо", за да бъдат спрени бежанците.


"Неговата партия, Българското национално движение (има се предвид ВМРО), е "прословута със системно разпространяване на омраза към съседните народи на Балканите, както с анти-циганската си пропаганда", пише изданието, позовавайки се на доклад на Съвета на Европа.

Банско ще има втори лифт

На Банско ще бъде построен втори лифт, но за строежа ще бъде изготвена оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимостта. Това заяви на брифинг в Министерски съвет екоминистърът Нено Димов.

Докато МС заседаваше днес, под прозорците на властта имаше и протест на екоактивисти, които не искат да се строи на Пирин без ОВОС. Демонстрация "за" втори лифт имаше пък в Банско.

"Отваряме възможността за инвестиционен интерес за втора кабинкова линия и решаваме един проблем, който чака от дълго време. Това е добър сигнал за развитието на ски спорта в Банско и в България като цяло, има и икономически измерения", съобщи министър Нено Димов пред журналисти.

"Той добави, че ако има инвестиционно намерение, не очаква проблеми с изграждането на втори лифт, защото ще има процедура по обществено обсъждане. Каквото и инвестиционно намерение да има, какъвто и проект да бъде зададен, той ще мине през всички екологични процедури", категоричен бе Нено Димов.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е доволен, че красивата българска природа ще е достъпна до все повече туристи.

"Нека да се поздравим с този успех", коментира той.


"И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите", отчете вицепремиерът.

Нови протести заради ски зоната в Банско

Еколози се събират тази сутрин пред Министерския съвет в София, за да покажат за пореден път недоволството си срещу плановете за строежа на нови съоръжения в ски зоната на национален парк "Пирин".

Те ще използват като повод последното заседание на правителството за годината, в чийто дневен ред обаче темата не присъства.


По същото време жители на Банско, Разлог и околните населени места организират протест на международния път Е-79 край Симитли. Те настояват правителството да разгледа възможно най-скоро плана за разширение на ски-зоната и изграждането на втори лифт да бъде разрешено.

На тази дата: 28 декември 1941 г. Таня Савичева започва своя дневник на смъртта

1941 г. Таня Савичева започва своя дневник на смъртта. По време на блокадата на Ленинград от Вермахта ученичката започва да води дневник в бележник, останал от нейната безследно изчезнала сестра Нина. В този дневник има само 9 листа като на 6 от тях са датите на смъртта на нейните близки роднини.

Днес този дневник е изложен в Историческия музей на Ленинград, а негово копие е изложено в параклиса на Пискарьовското мемориално гробище в Санкт Петербург.

Таня е родена на 23 януари 1930 г. като най-малкото дете в семейството на хлебар и шивачка. Нейният баща умира, когато тя е едва на шест години, оставяйки майка й Мария с пет деца: три момичета - Евгения, Нина и Таня, и две момчета - Михаил и Леонид.

Семейството планира да прекара лятото на 1941 г. в провинцията, но германската интервенция в Съветския съюз на 22 юни разрушава плановете. Всички с изключение на Михаил, който вече е напуснал града, решават да останат в Ленинград. Всеки от тях работи в подкрепа на армията - майката Мария шие униформи, Леонид работи като плановик в Адмиралтейството, Евгения е в завод за боеприпаси, Нина строи укрепления около града, а двамата й чичовци, чичо Вася и чичо Льоша, служат в противосамолетната отбрана. Таня, която по това време е на 11 години, копае окопи.

Един ден Нина отива да работа и никога не се връща. Тя е изпратена на Ладожкото езеро и след това спешно евакуирана, но семейството не знае за това, защото комуникациите са изключително затруднени. Затова считат Нина за починала. След няколко дни, в памет на Нина, майката Мария Игнатиевна дава на Таня малък бележник, който е принадлежал на сестра й и това по-късно става дневникът на Таня.

Първият запис в него се появява на 28 декември 1941 г. на страниците тя разказва как всеки ден Женя става сутрин и върви 7 км пеша до завода за боеприпаси, където работи в продължение на две смени всеки ден. След работа дарява кръв. Тя умира в завода от изтощение. След нея умира баба Евдокия Григориевна. После е брат й Льока. Един след друг умират чичо Вася и чичо Льоша. Нейната майка е последната. Таня остава съвсем сама.

През август 1942 г. тя е едно от първите 125 деца, които са евакуирани от Ленинград и отведени първо в село Шатки в Нижегородска област, а след това в село Красний бор. Децата са физически изтощени, но само пет от тях са инфекциозно болни. Единственото дете с туберкулоза се оказва Таня Савичева. Държат я изолирана от другите деца и тя има контакт само с медицинската сестра. Всички оцеляват, с изключение на Таня.
Бележникът

•             28 декември 1941 година. Женя умря в 12 часа сутринта.
•             Баба умря на 25 януари 1942 година, в 3 часа през деня.
•             Льока умря 17 март в 5 часа сутринта.
•             Чичо Вася умря на 13 април в 2 часа.
•             Чичо Льоша - 10 май в 4 часа през деня.
•             Мама — 15 май в 7.30 сутринта.
•             Савичеви умряха.
•             Умряха всички.

На 31 май 1981 г. на Шатковското гробище е издигнат паметник - мраморен надгробен камък и бронзов барелеф на Таня. В нейна памет на нейно име е кръстен астероидът Таня 2127.

Вицове, декември 2017 г.


СмЕх/Таралеж/



Стефановден е (Маркова задушница) - православните връщат дефектните уреди, които са закупили за Рождество Христово. Да почерпят Технополис, Техномаркет, Джъмбо.

***

- А сега, деца, нарисувайте членовете на вашата фамилия.....Иванчо, какво рисуваш, бееееее!!!

***

- Кире, колко е 5 плюс 5? - пита учителката.
- 11!
- Хайде сега, извади си ръцете от джобовете и преброй пак!

***

По празниците е така:
- Първо си качваш снимките на подаръците във Facebook, после в OLX...

***


На кой се падна биткойна от питката?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 27 декември 2017 г.

Върнаха блясъка на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул

След шест годишен ремонт, в края на годината ще приключи окончателно цялостната реставрация и укрепване на българската църква в Истанбул "Свети Стефан", известна като Желязната църква, чийто патрон чества днес целият християнски свят, предаде dariknews.bg.

Почитта към свети Стефан е голяма, тъй като той е първият мъченик за християнската вяра, заради което е наричан първомъченик. През тези години близо 40 строители и реставратори от Турция са направили всичко възможно и върнаха блясъка на храма, който се издига величествено в кв. "Фенера", на брега на Златния рог.


Официално църквата ще отвори врати на 7 януари 2018 г., за което се очакват българският премиер Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган, десетки българи, както от България, така и от българската общност в Истанбул.


Тибетска лисица - прилича на първите ми опити да рисувам животно!


На тази дата: 27 декември 1872 г. заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски

1872 г. турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски.

На 26 декември вечерта Васил Левски пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне на другия ден за Търново и Букурещ. При пътуването от Ловеч до Къкрина Левски е придружаван от Никола Цветков и Христо Цонев-Латинеца. По това време турските власти предприемат масови арести, след Арабаконашкия обир, извършен на 22 септември с.г. от група революционни дейци начело с Димитър Общи. Задържани са голям брой членове на революционните комитети в Тетевен, Орхание (дн. Ботевград), Етрополе, Ловеч и близките край тях села.

Действията на турските власти са улеснени от признанията, които прави Димитър Общи. Благодарение на тях властта тръгва и по следите на Васил Левски, който за да предотврати окончателното проваляне на революционната организация, се отправя за Ловеч. Целта му е да прибере и запази архивите на организацията, след което да се прехвърли в Румъния.

От съществуващите писмени документи е известно, че по внушение на Васил Левски ханчето в с. Къкрина е наето от Ловчанския частен революционен комитет. За ханджия е определен Христо Цонев-Латинеца, местен човек, преселен в Ловеч и съратник на Васил Левски. Ханчето е включено в комитетската мрежа и тук намират подслон хора на Вътрешната революционна организация.

На 27 декември 1872 г. сутринта Левски е заловен в Къкринското ханче, заедно с двамата си придружители. Първоначално е отведен в Търново, а след това изправен пред специален съд в София. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на революционната организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. Осъден е на смърт и е обесен край София.

След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч. Ханчето е изоставено и не функционира. В края на 19 в. пожар унищожава порутената постройка и остават само основите й.

На 5 юни 1924 г. в Ловеч е създаден Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в с. Къкрина. Ханчето е открито на 10 май 1931 г. в присъствието на множество граждани, войскови подразделения и официални лица. Осветено е от Браницкия епископ Максим.

Вицове, декември 2017 г.

Нова Година в СССР

СмЕх/Таралеж/


- Една баница, кашкавалка, една милинка, една кифла с мармалад и един айран.
- За тук или за вкъщи?
- За тук, вкъщи съм на диета.

***

Двама се срещат след много години:
– Ооо, Пешо, как е животът?
– Като шоколад, а при тебе?
– Как да ти кажа, ми цветът е същия...

***

Бай Димо и бай Славчо седят и си говорят за изкуство:
- Ти с художничка правил ли си го?

***

Дядо Коледа изгуби два часа, за да обясни на 12-годишен, че въпреки изключително доброто му държане през годината, не може да направи така, че математичката да пукне...

***

- Защо в БГ-институциите никой не прави секс на работното място?

- Всички са роднини.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 26 декември 2017 г.

Фотофакт: 18 българи посрещнаха Бъдни вечер на Антарктида

В навечерието на Бъдни вечер с малкото ветроходно корабче „Аустралис” втората група български полярници, състояща се от 9 души, при много силен вятър и 4 метрови вълни, достигна Българския бряг на о-в Ливингстън, съобщи проф. Христо Пимпирев от експедицията.

Огромни ледени блокове са затруднили достъпа до плажа, като екип, пристигнал преди месец на Полярната ни база „Св. Климент Охридски”, с малка надуваема лодка, пренесъл багажа и научната екипировка.

18 от нашите на Антарктида са посрещнали снощи Бъдни вечер според обичая - трапеза с постни ястия и питка с пара.

Тя се падна не геофизика Васил Гурев. За добро настроение имаше изпълнения с китара и акордеон, разбира се и коледари.


Днес на светлия християнски празник Коледа, двамата именници – проф. Христо Пимпирев и Христо Михайловски приемат поздравления, а са и дежурни в кухнята, разказват нашенците на Антарктида.

На тази дата: 26 декември 1972 г. Писателят Георги Марков е осъден задочно за шпионаж

На 26 декември 1972 г. Софийският градски съд произнася задочна присъда срещу писателя Георги Марков. Той е осъден за шпионаж , и трябва да изтърпи 6 г. и 6 месеца лишаване от свобода. Задочната присъда е изцяло скалъпена и наложена под диктата на Държавна сигурност и БКП.

До съдебното решение се стига, след като през 1969 г. по време на вътрешната премиера на пиесата му „Аз бях той“ (режисьор Методи Андонов) в Сатиричния театър, представлението е спряно и пиесата отхвърлена заради наложена цензура. По-късно на същия ден Георги Марков напуска страната под предлог, че заминава за Италия при брат си, който живее там. Първоначалното му намерение е да изчака преминаването на скандала около пиесата, но постепенно решава да емигрира, особено след като през септември 1971 г. задграничният му паспорт не е подновен.

Установява се в Лондон, започва работа като журналист в българската секция на Би Би Си (1972). Опитва се да влезе във филмовата индустрия, като разчита основно на помощта на Петър Увалиев, но опитът му не успява. По-късно започва да сътрудничи и на радиостанциите „Дойче веле“ и „Свободна Европа“.

През 1972 г. Марков е изключен от СБП и осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец. Произведенията му са иззети от библиотеките и името му не се споменава в официалната българска преса и медии до 1989 г. Държавна сигурност започва разработката му под кодовото име „Скитник“.

В отговор на задочната присъда Марков започва да пише и публикува своите „Задочни репортажи“ — очерци и анализи за живота в социалистическа България. Те се излъчват всяка седмица по Радио „Свободна Европа“. Критиките, отправяни към недостатъците на социалистическия строй и лично към Тодор Живков, стават причина Марков да си навлече гнева на българското политическо и държавно ръководство. В България публикуването на „Задочни репортажи за България“ става възможно едва през 1990 г. когато авторът е вече мъртъв, убит от агенти на тайните служби.

Вицове, декември 2017 г.

Коледа в Сирия

СмЕх/Таралеж/


Имало и общински Дядо Коледа, само дето държал да му връщат 30% от подаръците под масата.

***

Запомнете след празниците всички връщаме кантарите 5 кила назад!

***

- Много си симпатичен, когато пийнеш.
- И ти си много симпатична, когато пийна.

***

Очаквайте празничните фото сесии днес:
- Аз и елхата, аз под елхата, аз зад елхата, аз върху елхата, аз като елха...

***


Влиза шефът в офиса и гледа - всички си опнали краката и пушат! - Колко пъти съм ви казвал да не пушите по време на работа! - Че кой работи...?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 25 декември 2017 г.

Любопитно: Футболът! Той спря войната на Коледа!

Изразът, че "футболът е заместител на войната" сме чували неведнъж през годините. Заради играта и край нея са пламвали военни конфликти - Хондурас и Салвадор през 70-те, както и този между хървати и сърби в началото на 90-те, който чака повод и го намира в мача Динамо Загреб - Цървена звезда.

Но футболът е могъщо оръжие, което спира войни, особено в комбинация с най-светлия християнски празник. Да, и то не в ерата на модерните медии, които те заливат като водопад и знаеш всичко за всичко (или поне така ти внушават) в секундите, след като се е случило.

Не - говорим за един култов случай, в който Коледа и футболната топка спират Първата световна война през 1914-а.

Прочутото Коледно примирие от 24-25 декември преди 102 години, за което се пишат книги, снимат филми и разказват легенди.

Всъщност, става дума за серия от примирия, възникнали напълно спонтанно - няма интернет, телевизия, мобилни комуникации. Но на Западния фронт по време на една от двете най-кървави войни на новото време, се случва коледно чудо.

Най-много доказателства и разкази на очевидци има за фронтовата линия около Ипр и Сен Ив, като и двете места са в Белгия. Едни от най-дългите и тежки сражения са именно там.

Около 100 000 са германците и британците от двете страни на укрепленията, разделени от Ничия земя. Оръдията не заглъхват с месеци, а престрелките и атаките са ежедневие.

На 24 декември вечерта капитан Сиел Стокуел от Уелските Кралски части чува песни някъде край окопите. Идват от немските войници.

По нареждане на генералния щаб в Германия, на фронта са пратени големи количества бира и коледни дръвчета, за да се почувстват бойците като на празник. В нощта преди Рождество, те забравят оръжията.

"Германците се разхождат пред окопите, невъоръжени и открити на прицел. Да стреляме ли, сър?", пита сержант, нахлул при Стокуел на сутринта на 25 декември 1914-а.

Капитанът се колебае. Иска среща с командващия от отсрещната страна. Излизат напред в Ничия земя и разговарят.

"Ако не стреляте днес, и ние няма да го правим", обръща се германецът към британеца.

Стокуел няма такива заповеди, но решава - да, това ще е ден с примирие. Получава дори бира от врага, а в замяна дава пудинг на немците.

Войниците постепенно се приближават в Ничия земя и дори разговарят. Един дървен кръст и разказите на очевидци в белгийския регион на Сен Ив свидетелстват как врагове, часове по-рано стрелящи в телата един на друг, се смеят и разхождат наоколо.

Коледа е. Едно от чудесата на тази иначе сковаващо мрачна и кървава война е факт.

Тогава някой рита топката през калта на полето, бележещо територията между окопите.

И започва меле кой да я ритне, удари с глава, докосне... Според очевидците, разказали историята за този уникален мач, не става дума за 10 на 10 или 11 на 11, а за боричкане на стотина души около топката.

Все пак, в крайна сметка при Сент Ив се играе и мачле, като на 1 януари 1915 г. майор от британската армия пише кратка дописка до вестник "Таймс".

И изданието публикува, че "британски части са влезли във футболен двубой със саксонците, които ги победили с 3:2."

През годините този мач е оспоран от историци. Според тях коледното примирие е продължило около час и останалото около него е измислено, за да се придаде романтичен привкус на една никак не романтична история. Кървавите сражения из територията на днешна Белгия са всичко друго, но не и гордост за човечеството.

Но "мачът при Сен Ив" става нарицателно и още през 30-те години в Германия също пишат за него. След Втората световна война са намерени и достатъчно източници, за да бъде издадена книга за този исторически 25 декември 1914-а.

Днес има няколко филма, посветени на мача. Играчите в него са неизвестни, разбира се. Но преди 2 години възстановка на събитията с немски и английски режисьори превърна една нива край Сен Ив във футболно игрище, а декорите и облеклата бяха като от 1914-а.

От войната.

Коледното примирие като феномен влиза смело и в попкултурата, като част от видеоклипа на "Pipes of Peace" на Пол Макартни. Футболът също е част от него.

Разбира се, той не може да спре мащабна световна война, каквато е онази. Може просто временно да върне хората към нормалността - за няколко часа.

В мемоарите си капитан Стокуел признава как на 26 декември в 8,30 ч сутринта е излязъл пред окопите, за да стреля два пъти във въздуха. В отговор чува също два изстрела от германския командващ на частта, с когото ден по-рано си разменят бира и пудинг.

Сигналът е ясен - войната отново е тук.


Край на Коледа. Край на футбола.

Фотофакт: Българската Коледа!


На тази дата: 25 декември - Честито Рождество Христово!

На 25 декември празнуваме Коледа! Рождество Христово, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят.

Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима 
източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. В България е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.

Според повечето историци първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 г. сл.Хр.

Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе"). До IV в. в календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение.

Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания. Именно в дните между 17 и 23 декември представителите на старата вяра в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните славели слънцето и победата му над тъмнината.

През 20 в. българите прибавят към коледната обредност още един елемент, привнесен от Западна Европа - сияещата елха. Христос идва на земята, за да освети хората и тяхното царство. С идването си той донася частица от светостта на небесния мир - красивото, отрупано с плод Райско дърво. Затова елхата се отрупва с фигурки на ангелчета, Дядо Коледа, гирлянди, топчици, свещички, символизиращи Христовата същност (светлината, знанието, чистотата, истината).


Вицове, декември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


В живота на мъжа има три периода. През първия той вярва в Дядо Коледа. През втория - не вярва в дядо Коледа. През третия - той е Дядо Коледа.

***

Жената:
- Къде ходиш цял ден? Какво прави?
Той:
- Играх шах.
Тя:
- А защо миришеш на ракия?
Той:
- Е, на шах ли да мириша!..

***

Зад всяка успяла жена седи... дупето и.

***

Шеф извиква секретарката си: - Препишете това писмо. Вие сте написали от мое име "Скъпи приятелю" на този мошеник, бандит и гангстер! - А какво обръщение да употребя - "Скъпи колега"?

***


Всичко започва на нервна почва и завършва в обикновена почва.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

неделя, 24 декември 2017 г.

Весела Коледа!


Китайски хороскоп! 2018 ще е годината на кучето - вижте какво ще ви донесе

Хороскопите по китайската астрологична система са традиционни за източно-азиатския регион. А днес от тях се ползват всякакви националности, открили различен, но точен поглед към влиянията в нашия свят.

Китайската астрология е с 5-хилядолетен стаж. Далеч преди новата ера до нея са се допитвали с уважение властници и богати търговци. Възникналите на запад системи разглеждат благоприятните и неблагоприятните влияния на планетите върху съдбата и ежедневието на човека. Древните китайци следят подемите и спадовете на естествените ритми, свързани с цикличността на деня и нощта, сезоните, приливите и отливите, лунните фази и т.н.

Астрономическият зодиак дели годината на 12 части, Източният се базира на 12-годишни цикли. Зодиите се изреждат, властвайки по една пълна година.

Всяка година се управлява от свой знак-животно. Този знак носи лекота в определени области и уроци – в други. Знакът на текущата година влиза в различни взаимодействия с останалите знаци. Така годината има един облик за родените в Петел и съвсем различен – за Драконите например.

Съотношението между знака на текущата година и рожденият знак поставя отпечатък върху всичко – бизнеса, финансите, личните отношения, любовта, здравето и т.н.

2018 - Година на Кучето

Китайците посрещат новата година на различна дата – тя „варира“ според лунния календар. В интернет има таблици за години напред. Често тези дати се възприемат и като точка на смяна на зодията. Така например по традиция изпращаме 2017 на 31 декември, но Кучето – господарят на 2018, ще почака. Огненият петел, обагрен в червено, ще отлети на 16 февруари.

Написаното по-надолу ще ви ориентира да се подготвите за идващата 2018, за да привлечете максимален успех и благополучие и да се възползвате по най-добър начин от добрите й аспекти и да парирате влиянието на неблагоприятните.

Каква е Годината на Кучето

През 2018-а идва Земното Куче, чийто цвят е жълт, а стихията – земя. След 2016 и 2017, сега страстите минават на втори план. Почвата е по-плътна, тя носи мир и спокойствие на мястото на бушуващите горещи чувства и емоции. Това ще се отпечата върху всичко: политика, кариера, здраве, личния живот и дори върху природата.

Кучето е 11-я знак от 12-годишн. цикъл на източния календар. То се асоциира с енергията „ян“ и елемента „метал“. Съответстващият му знак от западния зодиак е Водолей.

Кучето символизира:

Положителни черти – честност, отзивчивост, самоотверженост, отговорност, целеустременост, праволинейност, надеждност, упорство, но и

Негативни черти – безпокойство, циничност, неувереност в себе си, самокритичност.

Характеристика на годината

За да привлечем блага през 2018-а, нека се приготвим за идването й от по-рано и да опознаем характера на на нейния владетел. Нравът на Кучето не е прост. Той е съчетание на ред крайни характеристики. Кучето е честно, благородно, дружелюбно и упорства в поставените цели. Но в същото време то е лениво и реакциите му не са предсказуеми.

Като цяло невисокосната 2018 трябва да ни донесе хармония, стабилност, умиротворение и спокойствие. Време за прекратяване на войни, противопоставяне, конфликти – на световно и на лично ниво. Периодът благоприятно ще повлияе развитието на световната икономика, а също и икономиката на повечето страни.

Пренесено в личен план, 2018-а е година на съединяването и обединението на силите. Източният хороскоп разглежда 2018 като благоприятна за съединяване на личните съдби – създаване на стабилни отношения и здрави, ползвотворни семейни връзки.

Как да посрещнем годината на кучето

В компания. Това ще привлече на ваша страна жълтото Куче още от самото начало, дори преди то да влезе във владение. Целият период предразполага към общуване и ще подкрепя обществения живот и общуването.


Облечете се в удобни дрехи със земни цветове – кафяво, зелено или жълто във всякакви техни нюанси, за да влезете в синхрон с новите енергии.

На тази дата: 24 декември 1865 г. ветерани създават Ку Клукс Клан

1865 г. ветерани от Армията на Конфедерацията от Гражданската война в САЩ създават организация Ку Клукс Клан. Те се събират в град Пюласки, щата Тенеси, и решават да създадат тайна организация, като нейна цел е да възстанови бялото превъзходство след гражданската война.

Основатели на организацията са съдия Томас Джоунс с още шест свои съратници. Чрез преследване на политическите кандидати от Севера, политическите „предатели” и освободените роби, Ку Клукс Клан се противопоставя на Възстановяването в Юга.

Един от първите лидери на ККК е Натан Бедфорд Форест, който е бивш генерал от армиите на Юга, той сформира организация „за защита на белите жени”, но през 1869 г. поради несъгласие с все по-свирепите й акции нарежда да се разпусне.

През 1867 г. в Нешвил делегати от щатите на бившата Конфедерация оформят структурата на Невидимата империя на Юга. Тя е оглавявана от Великия маг. На него са подчинени т.нар. дракони, титани и циклопи. Ку-Клукс-клан носели бели мантии, покриващи телата им изцяло. На главите сио носели най-типичният и отличителен атрибут, сс които е запомнена организацията, а именно маските или островърхите бели качулки, под които се криели.

Нарастващият брой на убийствата довежда до реакция на Южняшкия елит, който смята жестокостите за основна причина на продължаващата окупация от страна на федералните войски. Ку-клукс-клан запада в периода 1868-1870 г., и е забранена от президента Юлисис Грант през 1871 г.

През 1915 г. в Атланта се сформира втора организация със същото име от Уилям Симънс. Тя съществува най-вече като „братство за правене на пари” и се стреми да запази „ценностите” на миналото, като се бори срещу нарастващия брой католици, евреи, чернокожи и азиатци, както и на останалите имигранти в САЩ.

Най-голямо развитие организацията има при лидера Хирам Уесли Еванс (1922-1939), той привлича много държавни служители от щатите Тексас, Оклахома, Индиана, Орегон и Мейн. Членската маса под неговото ръководство достига 4 млн. души (1925).