събота, 6 януари 2018 г.

32-годишният Емил Атанасов извади кръста във Варна

32-годишният Емил Атанасов извади кръста във Варна. Той скочи в морето в надпревара с още над 100 желаещи да извадят символът на здравето и късмета, хвърлен с известно закъснение от варненският и великопреславски митрополит Йоан. 

Необичайно топлото време и съботният ден бяха причината около Първа буна на варненския плаж да дойдат хиляди варненци, които да наблюдават ритуала от брега.

Най-малкият плувец тази година беше 11-годишният Александър Николов, а най-възрастният 78-годишният Васил Тепеделенев, който участва за 21-ти път.


Победителят в оспорваната надпревара за кръста не пожела да сподели с какво се занимава и да разкаже повече за себе си.

Делян Добрев оттеглил оставката си като депутат след жалбата на БСП в КС

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е оттеглил оставката си, след като БСП атакува пред Конституционния съд решението на парламента да не я приеме.

Добрев е оттеглил оставката си на 22 декември миналата година, като заявлението за оттегляне на оставката е изпратено и до КС.

Съдът трябва да се произнесе дали парламентът може да отхвърли доброволно подадена оставка.

Делян Добрев подаде оставка след разразилия се скандал с назначенията в общината в Хасково, който стана известен като "Кумгейт". Премиерът Бойко Борисов обяви решението му за "морален акт", но парламентът отхвърли оставката, след като част от депутатите от ГЕРБ гласуваха "против".


Делото вече е влязло за разглеждане от КС. Съдия докладчик по делото е Константин Пенчев. Той трябва да обощи и представи събраните доказателства на 16 януари.

Фотофакт: Времето, когато можеше да влезеш в магазина с 1 лев и с него да си излезеш


На тази дата: 6 януари 1994 г. Американската фигуристка Тоня Хардинг наема бияч да контузи съперничката й Нанси Кериган

Шест седмици преди старта на олимпиадата в Лилехамер, американката Нанси Кериган бе сочена за абсолютен фаворит в състезанието по фигурно парзаляне. Тя беше златното момиче на Америка, като всички погледи бяха насочени към нея.

Точно тогава обаче, след като излизаше от тренировъчния център, тя бе наръгана с нож, малко над коляното от неизвестен извършител. Впоследствие се оказа, че престъпникът е нает от бившия съпруг на нейната основна съперничка - Тоня Хардинк.

Събитието шокира света, а специалистите смятаха, че Кериган няма да може да се състезава на олимпиадата. Въпреки това фигуристката прояви нечувана воля и се яви на състезанието в Лилехамер. Въпреки контузията, там тя грабва среброто, докато Тоня Хердинк едва се добра до осмото място.
Четири години по-късно Тоня признава, че е поръчала атентата. Заради него е наказана със 160 000 долара глоба, 500 часа общественополезен труд, отнемане на титлата и доживотна забрана да се състезава.
Понапълнялата Тоня Хардинг (вляво)
 на професионалния ринг.
Бившата фигуристка днес се подвизава като боксьорка.

Тоня си остава личност, за която хората искат да знаят повече, дори само от любопитство.
"Винаги съм искала някой да ме обича заради самата мен, а не заради това, което бях - споделя Хардинг. - Днес мисля само за себе си и за никой друг. Звучи жестоко и егоистично, но аз съм препатила много."

Неотдавна тя бе действащо лице в поредния кървав екшън. Полицията задържа нейното гадже Кристофър Нолън след пиянска домашна свада. Хардинг тогава се отърва с аркада на дясната вежда и кървяща рана на лявата буза. Нолън бе арестуван за нападение, но отрече вината си. Той се оплака, че 35-годишната дама го проснала със свирепо кроше на пода след което опитала да му отхапе пръста, и то само защото я нарекъл пияндура.

След инцидента по-младият с 8 г. приятел на Тоня получи забрана да се доближава до нея.

Най-голям проблем на бойната дама са алкохолните й подвизи. След запои през 1997 г. тя отсича дърво с пикапа си, а през 2000 г. губи контрол над управлението и се гмурва в канавка. Месец по-късно пребива старо гадже и прекарва 3 дни зад решетките. А през 2002 пиянските скандали нямат чет.

Въпреки че често "връзва кънките", Тоня вече се пързаля само за загрявка преди боксов мач. Днес целта й е да спечели достатъчно от бокса и да се оттегли на спокойствие със своята персийска котка Смолс. "Трябват ми пари единствено за да ходя на лов, риболов и офроуд състезания", не мирясва бунтарката.

Вицове, януари 2018 г.

Италия

СмЕх/Таралеж/


Ротвайлер се промъкна в болница и успя да излекува набързо двама сецнати в кръста, трима със запек и един с ниско кръвно.

***

На мен от баницата ми се падна много странен късмет, пишеше:
- "Внимание, може да съдържа следи от ядки"...

***

Жена ми е изпратена от Господ. Само не знам заради кои грехове.

***

От Нова година до сега, свалих 5 кг... суджук от тавана.

***

Три въпроса ме терзаят днес:
1. На каква възраст, ще се пенсионира третият пол?
2. Женен или омъжен ще е?

3. Какво ще му лекуват - яйчниците или простатата?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 5 януари 2018 г.

Полицаите протестират с билборд пред гостите за европредседателството

Полицаите започват поредната си протестна акция за повишение на заплатите, съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Те поставиха билборд с надписи на български и английски език за ниското заплащане на полицаите.

"Служителите в МВР са по-ниско платени в сравнение с техните колеги в ЕС. Тяхната основна заплата е само 340 евро", пише на билборда, който се намира на централния столичен булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока НДК. Целта е надписът да бъде видян от официалните гости за европредседателството на страната ни. Маршрутът на делегации от летището към центъра ще мине по бул. "Цариградско шосе" и вероятно" по "Евлоги и Христо Георгиеви".


Синдикатите настояват, че отделените, допълнителни 55 млн. лв., за заплати в МВР през тази година са крайно недостатъчни.


Какво пише в скандалната книга за Тръмп

Тази книга е с взривоопасен заряд. Защото някои от твърденията в нея са наистина скандални. Ето какво пише журналистът Майкъл Улф в книгата си за Доналд Тръмп, озаглавена "Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре":

Тръмп изобщо не искал да става президент и след победата си бил не по-малко шокиран от своите съветници, които вкупом го смятали за некомпетентен - това е само едно от скандалните твърдения в книгата на Майкъл Улф, която за броени дни се изкачи от 48 449-то до първото място в класацията на най-продаваните книги в „Амазон".

Вярно ли е всичко това?

Откъси от книгата бяха публикувани в редица западни медии, а Доналд Тръмп реагира гневно - най-вече на едно изказване на прокудения бивш главен президентски съветник Стив Банън. Става дума за една среща, която се състояла през юни 2016 в Тръмп Тауър. И която, според Банън, била „непатриотична" и „предателска". На нея Тръмп-младши, Джаред Къшнър и Пол Манафорд разговаряли с руснаци, които предлагали злепоставяща информация за Хилари Клинтън, твърди Улф в книгата си, цитирайки Банън. Адвокатите на президента вече заплашиха, че ще предприемат юридически стъпки срещу книгата.

Майкъл Улф, за когото някои наблюдатели твърдят, че е склонен към сензационно писане, е разговарял с повече от 200 души, сред които самият Доналд Тръмп, Стив Банън и хора от „вътрешния кръг" на президента. Редом с твърдения, които могат да имат сериозни юридически и политически последствия, 336-те страници на книгата съдържат и други, отчасти много пикантни разкрития за случващото се в Белия дом под управлението на Тръмп.

Сегашният обитател на Белия дом всъщност изобщо не искал да става президент. Улф твърди, че Тръмп безсрамно използвал изборите, за да даде тласък на телевизионната си кариера. След победата бил не по-малко шокиран от своите съветници, които вкупом го смятали за некомпетентен. Тръмп първоначално казал „шибана работа", но после бързо се самоубедил, че заслужава да бъде президент.

Според Улф, нямало човек, който да каже добра дума за Тръмп. Авторът между другото пише: „Той не четеше. Дори не преглеждаше текстове. (…) Някои мислеха, че от практическа гледна точка той е най-много полуграмотен. (…) Други казваха, че страда от дислексия. Във всички случаи способността му да възприема беше ограничена. Трети стигаха до извода, че той не чете, понеже не му се налага. И че фактически това е един от главните атрибути на популиста. Той беше пост-грамотен - само телевизия. Не само, че не четеше - той и не слушаше. Предпочиташе сам да говори. И се доверяваше най-вече на собствения си опит. (…) Нещо повече: способността му за концентрация беше изключително слаба".

Улф описва дъщерята на Тръмп Иванка („глупава като слама", според Банън) и нейния съпруг Джаред Къшнър като хладнокръвни кариеристи, които използват Тръмп за личните си цели. Иванка, която сама мечтаела някой ден да стане президентка, се подигравала на нелепата фризура на баща си, боядисана с евтиния препарат „Само за мъже".

Зад кулисите

Съветничката Кейти Уолш пък разказала, че контактът с Тръмп бил „все едно да се опитваш да разбереш какво иска едно дете". А медийният бос Рупърт Мърдок, чиято телевизия „Фокс" беше сред най-шумните клакьори на Тръмп, веднъж дори го нарекъл „шибан идиот". Подобни изявления Улф приписва още на финансовия министър Мнучин, на съветника по сигурността Макмастър и на бившия шеф на кабинета Прибъс. Икономическият съветник Гари Коун пък нарекъл Тръмп „тъпак".


Според Улф, Доналд Тръмп се чувствал несигурно в Белия дом и често се оттеглял в спалнята, където нощувал без съпругата си Мелания. Там имало три телевизора, а персоналът не бивало да докосва нищо, „особено четката му за зъби". Освен това Тръмп предпочитал да яде най-вече храна от „Макдоналдс" - поради страха, че някой може да го отрови.

Фалшивите новини: Кой и как ни лъга през 2017 г.

Би Би Си припомня основните фалшиви новини, с което бе принудена да се сблъска
рускоезичната (а и голяма част от българската публика) през изминалата 2017 г.

1.„Неоспоримо потвърждение“: на военното министерство се оказа скрийншот от видеоигра

На 14 ноември Министерството на отбраната на Русия публикува в социалните мрежи материали, представени като „неоспоримо потвърждение за осигуреното от САЩ прикритие на боеспособни отряди“ на групировката „Исльмска държава“. От военното ведомство заявиха, че снимките са от 9 ноември и са направени в околностите на град Абу Кемал в Сирия.

Експерти от Bellingcat (гражданска организация за разследваща журналистика) бързо изясниха, че така наречените улики всъщност са скрийншотове от видеоиграта за мобилни платформи AC-130 Gunship Simulator.

Фейкове се оказаха и други „разобличителни материали“ на ведомството – те са били взети от видео на иракската армия, заснето през септември 2016-а край Фалуджа.

След като министерството бе уличено в лъжи, то свали публикацията от Туитър и редактира поста във Фейсбук. От пресслужбата обявиха, че е станала грешка и виновникът е открит – той бил цивилен сътрудник.

2. Путин представя видеозапис с атака на американските ВВС за дело на руската авиация в Сирия

През лятото на 2017-а американският режисьор Оливър Стоун пусна филм-интервю с Владимир Путин. В един епизод Путин показва на Стоун видео от телефон, на което уж се вижда как действа руската авиация в Сирия.

Скоро се изясни: кадрите, показани от Путин, са от 2009 г. и показват атака на американски военни срещу терористи в Афганистан. В президентското видео върху тях са насложени руски гласове, взети от запис на разговор между украински пилоти на бойни вертолети по време на удар срещу завладяното тогава от сепаратисти летище в Донецк през май 2014-а.

След скандала в Кремъл заявиха, че президентът е получил видеото от военното министерство. Напук на всичко Оливър Стоун продължил да отрича, че видеото е било фалшиво. На пресконференция в норвежския град Тронхайм Стоун заяви:

„Той извади телефона и ни го показа. Ние го снимахме. Той каза, че е това. Защо му е да лъже?“.

3. „Осама бин Ладен се е срещал с Хилари Клинтън в Белия дом“

На 2 ноември добре известната и у нас говорителка на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова разказа в ефира на „Русия-1“ за „фантастичните, очарователни снимки, на които се вижда как в Белия дом са приемали Бин Ладен“.

„Това е класически лобизъм в пълния смисъл на думата“, възмущаваше се Захарова пред много милионната аудитория и илюстрира думите си със снимка, на която се вижда как бившият държавен секретар на САЩ се ръкува с бившия терорист № 1.

На оригиналната снимка Клинтън стиска ръката на индийския певец и музикант Шубхашиш Мухерджи през 2004 г. И това става не в Белия дом, а на прием в хотел. Евтиният колаж с Клинтън и терориста бе разпространяван от почитатели на Тръмп в САЩ още преди избирането му за президент.

4. „Проукраински неоезичници поели отговорността за палеж в Ростов“

На 23 август 2017 г. сгради в центъра на Ростов още тлеели след пожар, причинен от неизвестни, когато в YouTube се появи първото видео на „Руско освободително движение“ (РОД). Шестима въоръжени маскирани мъже в храстите с неоезически флаг се представят като руски националисти, помагащи на украинците да се борят против „кървавия режим на Путин“. В серия клипове РОД наричат палежа в Ростов своя „първи успешен терористичен акт на територията на Руската федерация“.

Както изяснява Руската служба на Би Би Си, тези клипове са фалшиви, а създателите им са свързани с Министерството на държавна сигурност на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Те се разпространяват активно от сайтове, зад които вероятно стои  „фабриката“ на прокремълски интернет тролове в Петербург.

5. „В американски ресторант раздават бургери в чест на рождения ден на Владимир Путин“

Във видео на агенция Ruptly (част от руската телевизия за чужбина RT) сервитьорка в нюйоркски ресторант на име Тамара Илизарова разказва, че „Путин-бургерът“ тежи 1952 грама – като числото съответства на годината, в която е роден Путин. По-късно и друга нейна колежка, Даря Пауто, коментира „Путин-бургера“ пред агенция ТАСС – той бил включен в менюто, защото президентът на Русия е „изтъкнат политик и историческа личност“.

Но Шон Райън, представител на ресторанта Lucyʼs, разказва пред сайта на Алексей Ковальов „Лапшеснималочная“, че никакъв бургер в чест на Путин не са предлагали.

„Нашият  ресторант никога и под никаква форма не е отбелязвал рождения ден на Владимир Путин и никога не е предлагал на посетителите „Путин-бургер“, заявява Шон Райън.

„Излиза, че журналисти от руската телевизия са си поръчали в нюйоркското заведение бургер с пет котлета, поставили са до него напечатан на принтер флаер с Путин и са заснели сюжет, който мина по всички руски телевизии“, отбелязва „Лапшеснималочная“.

6. „Жителка на Петербург умира заради забавяне на линейка от митинг на Навални“

Вечерта на 7 октомври от прокуратурата на Санкт Петербург съобщават за възбуждане на наказателно дело по повод смъртта на 55-годишна местна жителка, до която лекарите не успели да стигнат.

„Преминаването по Невски проспект било затруднено“, обяснява без да сочи причина сайтът на ведомството.

На този ден в Петербург и в много други руски градове протичат несанкционирани акции на поддръжници на Алексей Навални.

По данни на сайта „Фонтанка“, членовете на медицинския екип съообщили на следователите, че преминаването им било затруднено от „тълпа опозиционери“. И сайтът „Интерфакс“ посочи, че участници в акцията са блокирали улиците, въпреки че от службата по здравеопазване опровергаха тази версия.

Скоро „Фонтанка“ уточни, че „линейката се е забавила пред Невски проспект, защото движението било блокирано от полицията, а не от протестиращите. Въпросната линейката стигнала до адреса за 16 минути, при това там вече имало друг екип“.

7. „Бивш шеф на МИ-6 разказва за плановете на Британия да завземе Кавказ“

Текст под заглавие „Бивш шеф на МИ-6 признава, че стратегически план за разпад на Русия е бил разгромен от Путин“ се появи във фалшив сайт, имитиращ „Гардиън“. В него бившият разузнавач Джон Скарлет „разказва“ за тристепенния план на западните спецслужби за отделянето на Кавказ от Русия, чиято първа степен била „Революцията на розите в Грузия“, довела на власт Михаил Саакашвили.

Но Путин осуетил коварния план.

„За съжаление с войната от 2008-а Грузия се сблъска с железния юмрук на Москва“, се казва в напълно измисленото интервю.


На фалшивата новина клъвнаха РЕН ТВ, Пети канал, „Царград“ и други руски – и не само руски медии.

Бившият министър Данаил Папазов придоби "ТЕЦ Варна" с 24 млн. евро кредит от ПИБ

Неработещият "ТЕЦ Варна" вече не е на CEZ, а от 20 декември акциите са прехвърлени на варненската "Сигда", която се контролира от фамилията на близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов. В новото ръководство на купеното дружество влиза и друга свързвана с Делян Пеевски фигура - Георги Христозов, който оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ.

Цената на сделката не е публична, а Папазов отказа да я уточни заради клауза за търговска тайна в договора му с CEZ. В медиите се цитираха 50 млн. евро, но той уточни, че сумата значително се разминава с реалната. По информация от други източници продавачът е търсил около 30 млн. евро.


Сумата е поне 24 млн. евро, ако се съди по отпуснатия на "Сигда" кредит от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за 24.2 млн. евро на 13 декември. От документите по залога в Търговския регистър се вижда, че лихвата е висока - минимум 7.5%, а обезпечения са терени в Девня и бензиностанция.

На тази дата: 5 януари 1933 г. започва строителството на моста Голдън Гейт

1933 г. започва строителството на моста Голдън Гейт в Санфранциския залив. Висящият мост отделя Санфранциския залив от Тихия океан. Над залива се простират общо пет моста - Голдън Гейт, Ричмънд-Сан Рафаел, Сан Франциско-Оукланд, Сан Матео-Хейуърд и Дъмбартън.

Мостът свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Саусалито на северния бряг. Завършен е през 1937 г. и остава мостът с най-голям отвор в света (1280 м) до построяването на Веразено Нероуз в Ню Йорк през 1964 г.

Преди мостът да е бил изграден, единственият практически кратък маршрут между Сан Франциско и Марин Каунти е бил с лодка през една точка на залива на Сан Франциско. Фериботната услуга започва още през 1820 г.

Много експерти са заявявали, че мост не може да бъде построена над на пролива, където в средата има дълбочина над 150 м. Експертите смятали, че силните ветрове и гъсти мъгли биха предотвратили изграждането и експлоатацията на мост.

Предложението, което се смята като начало на съоръжението, е било направено през 1916 г. от бившия инженер студент Джеймс Уилкинс. Градският архитект на Сан Франциско изчислява цена от 100 млн. долара като непрактична за времето, както и отправя въпрос до специалистите дали може да бъде построен за по-малко. Един, който отговорил: Йозеф Щраус, е амбициозен, но мечтателен инженер, който за дипломната си работа е проектирал 89-километров железопътен мост над Беринговия проток.

Първоначалната идея на Щраус е за масивни конзола от двете страни на пролива, свързани с един централен окачен сегмент. Той обещава това да бъде построено за 17 млн. долара. Местните власти се съгласяват да продължат проекта само при уверение, че Щраус промени дизайна и приеме мнението на няколко консултации проекта експерти. Поради последните достижения в металургията е решено като най-практично да се направи висящ мост.

Строежът на моста обаче среща сериозна опозиция. Американската служба United States Department of War е била притеснена, че мостът ще влияе на движението на кораби, а военният флот се страхувал от сблъсък на кораб или саботаж на моста, който би могъл да блокира достъпа до едно от основното си пристанища. Професионалните съюзи искали да се гарантира, че в строежа ще се предпочитат местни хора. Southern Pacific Railroad, една от най-влиятелните фирми в Калифорния се противопоставяла заради конкуренцията на нейния фериботен флот и дори завела съдебен процес срещу проекта, което довело до масов бойкот на фериботните услуги.

Щраус е бил основен инженер отговорен за цялостния дизайн и конструкция на моста. Но тъй като той имал малко опит с кабелни висящи конструкции отговорността за това е поверена на други експерти. Малко известният местен архитект Ървинг Мороу е направил цялостния дизайн на кулите на моста, схемата за осветяването му и декоративните елементи - улични лампи, перила и пешеходни алеи. Известният оранжев цвят е използван първоначално като корозионна защита на моста.

Вицове, януари 2018 г.

СмЕх/Таралеж/


31 декември в магазина:
- Значи...Дайте ми половин кило филе Елена, половин кило пастърма, тая пита синьо сирене, гауда половин кило и този ементал ми дайте....Шампанско - италианско, мани я тая Искра...Три бутилки уиски, четири бутилки водка...
На 2 януари:
- Е, как 78 стотинки, веее?!....Че тая сол до оня ден беше по 73 стотинки...

***

Ако ти е малък, хвани си фризьорка. За тях няма разлика между 2 и 10 сантиметра.

***

Между приятели:
- Снощи ми откраднаха колата.
- Леле копеле, звъня ли в полицията?
- Звънях, не са те.

***

Кит плува в кръг около самка и с упрек говори:
- Колко страни по света, стотици екологически организации, сума ти политически лидери, милиони хора - всички се борят за това, нашият вид да продължи да съществува, а ти ми разправяш - "Главата ме боли..."

***


Добри новини - Националния отбор по футбол на България все още не е победен през 2018 г...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 4 януари 2018 г.

Протести срещу втория лифт в Банско

Трети протест срещу построяването на втори лифт в природен парк "Пирин" в курорта Банско бе организиран днес.

Лозунгите гласят “Пирин е в беда”, “Спасете Пирин” и “Пирин в Натура, не в арматура”. Тълпата крещи "мафия" и "оставка" и се отправя на шествие из центъра на града.
В Бургас пък се събраха стотина души, излезли в подкрепа на националния протест.

Те също носят плакати с лозунг "Пирин в Натура, а не в арматура " и "Банско е новият Слънчев бряг", хората от морето защитават планината от опасността да бъде застроена.

Уволнената директорка на детска градина търси помощ от Бойко Борисов

Уволнената директорка на столичната детска градина "Зорница" - Мариана Иванова, се обръща с отворено писмо към премиера Бойко Борисов и кмета Йорданка Фандъкова, в което обвинява зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов в неверни твърдения за скандала с нерагламентиран прием на деца в ДГ 164.

ОТВОРЕНО ПИСМО от Мариана Иванова /бивш директор на ДГ 164 ”Зорница”/

Относно твърденията от страна на Доц.д-р Тодор Чобанов изразени на брифинг в Столична Община
по време на брифинг в Столична Община, състоял се часове след публичното ми изявление в медиите, доц. д-р Тодор Чобанов- заместник кмет, твърди че Общината работи със сигнали, факти и документи. Ако фактите и документите за него са повтаряните едно към едно, агресивно, възбудено и нервно, неверни твърдения в един донос от преди пет месеца, то много жалко за институцията, която представлява. Въпросният донос бе написан от мои бивши служители и стана повод за поисканата ми оставка на 04.09.2017г. от г-жа Мария Минчева.

А ето и още веднъж доказаните факти зад всички стоящи необходими документи, които съм описала и представила не еднократно в обясненията си след и по време на проверките в законоустановения срок, на които беше подложена поверената ми детска градина, но които явно не са взети под внимание и според г-н Чобанов „или липсват , или са неубедителни”:

1.Относно твърдения за финансови нарушения, свързани с дейността „плуване”, за която се твърди, че парите се събират на ръка с незаконни декларации на родителите и без сключен договор: дейността е организирана поради огромното желание на родителите и след многократно запитване от тяхна страна със сключено Споразумение между ДГ №164 и ПК”Златно лъвче 1997”. В това споразумение ясно е регламентирано в чл.1,начинът на документалното оформяне на дейността. Поради липсата на басейн в детската градина и предвид края на учебната година след неизпълнение на предходен договор, прекратен предварително поради намаляла посещаемост /чл.5/, се организира експериментално с индивидуални молби - декларации между родителите и ПК "Златно лъвче 1997", в които е декларирано от страна на родителите, че те са запознати и приемат финансовите и организационни параметри на дейността, както и отчетността на същата. За сумата, която Доц. д-р Чобанов пита „къде са някакви 3080лв?”, е пределно ясно къде са- в плувния клуб/за всяка отчетена сума има приемно- предавателен протокол, подписан двустранно от лицата- предал и приел сумата.За сведение това лице, което е предавало сумата е г-жа Петя Георгиева, написала доноса и присъстваща на брифинга?!Относно обвиненията, че има оплакване към ценообразуването на конкретната дейност, то в него не участва детската градина, а повече информация какво друго освен транспорт и обучение влиза в цената / въпреки, че в представените от мен документи това ясно се вижда/, би могъл да отговори ПК „Златно лъвче 1997”. Относно отговорността на директора за децата през тези часове, несериозно е твърдението на Доц.д-р Чобанов, защото към исканите и представени от мен обяснения /вх.№ СОА17-УЗ21-1405/05.10.2017г./има приложена моя заповед № 209/31.03.2017г. След приключване на учебната година и поради желание на повечето родители, на основание Правила на СО за провеждане на ДОД, на 06.10.2017г.бе проведен конкурс за тази дейност и сключен договор с горецитираната фирма, за срок от 3 години.

2.Относно твърденията, че по време на зелената детска градина в гр.Сандански, са били допълнително събирани пари за непроведена екскурзия, то те категорично не отговарят на истината. В офертата на фирмата, е представена примерна програма с множество възможни активности, като изрично е записано, че окончателната програма се уточнява на място и зависи от атмосферните условия. Всичко е включено в пакетната цена, и пари за допълнителни екскурзии не са събирани. А конкретно за предложената в примерната програма екскурзия до Рупите през последния ден, то тя не е осъществена по решение на началник лагерите и на двете детски градини пътуващи в автобуса /за сведение началник лагер за ДГ 164 отново с моя заповед бе определена г-жа Петя Георгиева/, поради не подходящи атмосферни условия. Относно твърденията, че съм била част от лагера по време на болничен, те също не отговарят на истината. По предписание на лекуващия ми лекар, бях на собствени разноски в Сандански, като срока на пребиваването ми частично съвпадна с лагера на детската градина. Няма нищо по нормално от това да посещавам и помагам на колегите си в този случай. Всичко това подробно и с документи също е представено в писмените ми обяснения към г-жа Фандъкова и г-н Чобанов /вх.№ СОА17-УЗ21-1405/05.10.2017г./

3.Относно обвиненията за „огромно текучество и тежък микроклимат” в поверената ми детска градина, те също не отговарят на истината. При постъпването ми в детската градина и за периода, в който я ръководех, имаше голям брой отлично работещи хора в пенсионна възраст. След пенсионирането им, на срочни договори, бяха назначавани служители и съответно на някои не подновявани договорите, поради различни законни основания, докато в градината бъде изграден колектив отговарящ на високите ми изисквания за качество. Като стигнем до сегашния момент, в който детската градина разполага с перфектен екип. За всички сключени и прекратени ТД, техните основания и срокове, на комисията при проверката бе представена подробна справка от СЧР и главния счетоводител на ДГ. Това „текучество”, цитирано дори като „престъпление” от г-н Чобанов, бе обект и на проверката, извършена от Главна инспекция на труда. Трябва да отбележа и факта, че в целия процес на създаване на настоящия екип от служители, не съм позволила това по никакъв начин да се отрази върху качеството на работа и отношението към деца и родители. Смея да твърдя, че сега ДГ 164 има отличен микроклимат, създаващ уют, спокойствие, сигурност и прекрасни условия за деца, служители и родители.

4. Относно твърдението за нерегламентиран прием, повтарям за пореден път, че такъв няма. Всички деца са приети съгласно Правилата за прием на Столична община, през информационната система, на основание генерален и допълнителен прием по чл.7, ал.5. Проверката за приема се извърши на 07.11.2017г., по заповед на кмета на район „Овча купел”- №РОК17-РД09-310/06.11.2017г., която твърди на брифинга, че „не е мой работодател” в ден, за който на всички-районен кмет и Столична община, бе известно, че директорите на ДГ са на обучение, командировани от тях в гр.Пловдив /т.е моето присътвие там бе невъзможно/.Тази проверка се извърши от Комисия, председателствана от г-жа Мариана Парнева /пенсионер/, назначена като главен експерт в района, дни преди проверката.

Данните, изнесени като факти против мен на брифинга относно приема и финансовите нарушения свързани с липсата на деца в дневниците и електронната система за такси са неточни, само и единствено защото самата Комисия не ги е отразила правилно, за което аз дадох своите обяснения /поотделно за всяко от тези „десет липсващи деца” в дневниците на групите /вх.№СОА17-ГР94-5400-/9/ от 30.11.2017г./ Таксите за посещение на децата в ДГ, се събират на база присъствия, отразени в ел.дневник и е практически невъзможно дете, което посещава ДГ да не плати съответната такса за месеца. А относно задължението ми като „отговорен и съвестен директор” да сигнализирам СО, МВР или Прокуратура за оказан ми натиск при прием на деца, питам: „Когато натискът е от Вас самите, господа проверяващи, на кого бих могла да сигнализирам?!” Може би наистина получените смс е трябвало да отправя към следствените органи като факти за натиск? Моята вина в това отношение е, че не съм го направила до момента, пазейки авторитета на СО като мой работодател.

5.Относно изказването, че не съм оказвала „системно” съдействие при проверките твърдя, че това се е случило само при първата проверка, не по моя вина. Поради престой в болница, не можех да присъствам лично, но осъществявах съдействие по тел. във всеки момент, когато Комисията се нуждаеше от информация. На всички други проверки съм присъствала неотлъчно и съм съдействала, което се доказва с моя подпис.Относно насрочената трета проверка, която трябва да се осъществи сега, тя бе насрочена с Ваша заповед в деня на моето уволнение - 20.12.2017г. Аз законно нямам право да съдействам и преча на проверката, поради факта, че вече не изпълнявам длъжността директор.

Буди огромно недоумение, колко бързо бяха събрани за брифинга в СО, трите бивши служителки стоящи зад доноса срещу мен и ДГ 164 "Зорница" /същите имаха регулярни срещи през целия период на проверките и преди всяко наше излизане пред медиите/ и как всяка тяхна лъжа, беше повтаряна от Доц. д-р Чобанов, като проверен факт. Родители нормално не присъстваха. Нямаше представители на екипа, което всъщност бе практика през всичките месеци на проверки. Аз, екипа и родителите ни не получихме до момента на моето уволнение никакви отговори, не бяхме изслушани, никой от СО или районната администрация не дойде „на терен”, за да види какво се случва, как работи ДГ 164, как се чувстват учителите там, персонала и най-вече децата.

За мен и още двеста директорки в София не беше изненада и кой директор беше активиран да се възмущава на твърденията ми веднага след излизането ни в медиите. Интересно, ако независима проверка влезе в градината на въпросния директор, какво ще се установи? Колко ли ще са децата приети чрез допълнителен прием, каква е числеността на групите?

Искам да благодаря за огромната подкрепа на родителите ни, на множеството колеги, на директорите на детските градини в град София и цялата страна. И съм с пълното разбиране, защо не на всички им е възможно да изразят публично възмущението от случващото се.

Оставам с твърдата нагласа да не позволя опетняването както на моето име така и на цялата гилдия.

В Дания изчезна "най-скъпата бутилка водка в света"

Бутилка с водка, за която се твърди, че струва над 1 млн. евро, е била открадната в ранните часове на 2 януари от бар в Дания. Собственикът на Café 33 в Копенхаген съобщи това на местна телевизия, която показа и снимки на грабежа, направени от охранителна камера.


Браян Линдберг обясни, че водката Russo Baltique струва 8 млн. крони (1.1 млн. евро), най-вече защото бутилката е изработена от 3 кг злато и 3 кг сребро. Освен това тя е обточена с кожа от състезателен автомобил от рали Монте Карло през 1912 г. - второто издание на прочутото състезание.

По думите му бутилката била взета назаем от Русия за неговата колекция за срок от 6 месеца.

"Тя е собственост на нещо, наречено Dartz Factory, произвеждаща най-скъпите автомобили и водка в света", добавя той. В действителност Dartz е латвийска компания, възстановила в Рига производството на "Руссо-Балт" - създавала коли между 1909 г и 1923 г. в бившия вагоностроителен завод, основан от германци през XIX в.


Сега Dartz Motorz Company се представя като "бронеавтомобилен завод" и изработва луксозни бронирани автомобили.


Пред телевизия TV2 Lorry Ингберг твърди, че крадците са имали ключ или копие на ключ за заведението, разбили са вратата към подземието с колекцията от около 1200 бутилки и са си тръгнали само с една - тази с Russo Baltique.



В десет града се вдигат срещу строителство в Пирин

Тази вечер в десет български града ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк "Пирин", което е много повече от едно трасе за лифт.

Версията на властта е по-различна - според Министерството на околната среда строителство на спортни съоръжения е разрешенето на 2,6% от територията на парка, а в останалите 45% от площта ще може да се изграждат само съоръжения за водохващане за питейни нужди.
Граждани и активисти от "За да остане природа в България" ще протестират за трети път в защита на Национален парк "Пирин" и срещу посегателствата върху българската природа, както и против корупцията, непрозрачното взимане на решения и държавната подкрепа за бизнеси, които източват в офшорни фирми спечеленото в ущърб на българската природа.

В София протестното шествие започва в 18.30 часа от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий.
Основните искания на протестиращите са за отмяна на решението на МС и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Еколозите посочиха, че с решението на Министерския съвет се погазват Законът за защитените територии и европейската директива за природните местообитания.

Къде ще са протестите:

София – 18.30 ч, паметникът на Алеко Константинов на кръстовището на бул. Витоша и на бул. Патриарх Евтимий
Пловдив - 18.30 ч, площад "Стефан Стамболов"
Варна - 18.30 ч, пред сградата на Общината
Бургас – 18.30 ч, Часовника
Русе - 18 ч, Халите
Стара Загора – 18 ч, сградата на Областната администрация (Синдикалния дом)
Велико Търново – 17 ч, площад "Майка България"
Дупница – 17.30 ч, площад "Свобода"
Свищов – 18.15 ч, пред беседката в градската градина
Свиленград - 17.30 ч, Пощата



На тази дата: 4 януари 1790 г. след буря потъва кораб със съкровищата на Мария-Антоанета

На 4 януари 1790 г. вечерта при буря потъва в река Сена френският бриг (двумачтов платноход) „Телемак” (Тelemaque). Според някои информации заедно с него на дъното отиват и съкровищата на Мария-Антоанета, оценявани на 1,2 млн. британски лири.
Надвечер 150-тонният кораб навлиза в устието на Сена откъм Париж с почти спуснати платна. Появяват се облаци, вятърът се усилва. Крайбрежните улици на градчето Кийбеф опустяват. В реката излизат вълни.

Капитан Андре Каминю (36 г.) посреща митничарите в черни плащове на борда: „Бригът е зафрахтован от руански търговци за доставка на товар в Лондон. Бих ви помолил, господа, по-скоро да направите огледа. Екипажът е дяволски изморен...”

Отговарят му, че е по-добре огледът да се отложи за сутринта – станало е късно, пък и зюд-вестът (югозападният вятър) набира сила. Измореният капитан Каминю охотно се съгласява.

Само след няколко часа ураганен вятър вдига тежки вълни в Сена. Срещайки се с течението на реката, те образуват мощни водовъртежи. „Телемак” се откъсва от котвата си и поема към небитието. Малкият екипаж успява да се добере до близкия бряг.

Събитието е регистрирано единствено от дребни чиновници в министерството и веднага е забравено. Още повече, че няма жертви. По онова време всички погледи са отправени към революцията в Париж. След две години въстаналият народ сваля монархията, а през януари 1793 г. са екзекутирани Луи ХVІ и Мария-Антоанета.

След смъртта на кралицата в Париж упорито започват да се ширят слухове за приказни съкровища, които тя уж искала тайно да изнесе в Англия. Френските вестници пишат, че в края на 1789 г. Мария-Антоанета доверила изпращането в Лондон на всички семейни скъпоценности на капитана на „Телемак” Андре Каминю, изпълнявал и преди деликатни поръчения на кралицата.

Уж по нейни указания златните посуда, чаши, кожени торби с елмази и рубини, а също така 2,5 млн. златни луидора под охрана на предани офицери от кралската гвардия тайно са изнесени в Руан, където готов ги очаква „Телемак”.

Тук са докарани и съкровищата на няколко аристократични семейства и абатства във Франция. Вестниците твърдят, че в Руан в подземията на замъка на един от приближените на краля се слага злато и сребро в специално изготвени бъчонки. Те са заливани с катран и са товарени на „Телемак”.

Версията на французите е подхваната и от англичаните. В лондонски вестници се появяват разкази на бивши моряци и офицери на „Телемак”, потвърждаващи наличието на съкровища на брига. За тях заговарят дори в Конвента и трибуналът започва разследване.

Разпитан е бившият изповедник на краля, който признава, че веднъж е станал неволен свидетел на разговор между Луи ХVІ и Мария-Антоанета. Ставало дума за някакъв морски съд, на който да се изпратят съкровищата в Англия.

Следователите успяват да издирят и бъчваря. Според него през есента на 1789 г. получава поръчка от непознат господин да изработи няколко десетки бъчонки. Възложителят обяснил, че с тях ще се изпраща в Англия катран. В края на декември господинът си взел стоката, а след няколко дни бъчварят видял как на пристанището товарят бъчонките на брига „Телемак”.

Накрая митническите чиновници в Кийбеф също си спомнят, че в ураганната януарска вечер почти едновременно с „Телемак” в пристанището влиза още една шхуна. А сутринта, след гибелта на брига, по време на огледа й е открит скрит в товара й сребърен сервиз с герб на кралското семейство. Той е конфискуван, но разследване не е правено.

Получената от трибунала информация не може да остави Конвента равнодушен към слуховете за погребаните съкровища на дъното на Сена. От Шербур срочно заминават група инженери с над 300 работници и моряци, за да извадят потъналия бриг. Скоро е открит двумачтов кораб, но никой не може със сигурност да каже дали е „Телемак”, тъй като този участък на реката е гробище за много плавателни съдове.

Издигането на потъналия кораб е без резултат. След 3 месеца безплодна работа експедицията се завръща в Шербур.

Когато през 1815 г. е извършена втората реставрация на монархията, Луи ХVІІІ веднага заповядва да бъде изваден„Телемак”. Този факт става още едно сериозно доказателство, че на брига действително са се намирали съкровищата на кралското семейство.

Отново от Шербур в Кийбеф заминава експедиция. След няколко месеца обаче и тя прекратява работа.

Във Франция обаче вече никой не се съмнява, че потъналият кораб „Телемак” е хранилище на несметни богатства. Компании и частни лица непрекъснато предлагат на правителството своите услуги по вдигане на съда.

През август 1837 г. морското министерство на Франция издава 3-годишен лиценз на инженерната компания от Хавър „Магри и Дейвид” за издигането на „Телемак”. В случай на успех само една пета част остава за предприемачите, при това 10% задължително се жертват във фонда на моряците-инвалиди.

Трите години не дават резултат. Към 65 000 похарчени франка се добавят многобройни дългове. След доста колебания шефът на фирмата Магри се отказва от участие в предприятието. Неговият съдружник Дейвид проявява по-голяма настойчивост. Вземайки от няколко банки кредит, той продължава срока на лиценза с още 3 години.

Дейвид привлича младия английски инженер Тейлър, който пък възнамерява да извади „Телемак” със силата на прилива. С помощта на различни приспособления корпусът на потъналия кораб е оплетен с множество вериги. При отлива техните краища се закрепват на цяла флотилия плоскодънни лодки. Предполага се, че приливът ще издигне лодките и заедно с тях ще изтръгне от тинестото дъно „Телемак”. Още първите опити завършват без успех. Веригите се късат като конци, а бригът остава на мястото си. През август 1841 г. Дейвид официално оповестява прекратяване на работата.

Обаче тогава Тейлър неочаквано развива бурна дейност. Той изтърква праговете на вестникарски редакции, излиза на събрания на акционерите на големи и малки компании, като навсякъде уверява, че работата трябва да продължи. Тейлър се позовава на изрезки от стари вестници, преписи от следствени дела на трибунала, нотариално заверени свидетелства на очевидци и описания на ефективни технически проекти са издигане на кораба.

Година след краха на фирмата „Магри и Дейвид”, на Тейлър се удава да събере 200 000 франка капитал и да започне да осъществява замисъла си. Той увеличава броя на плоскодънните лодки, поръчва по-здрави вериги и конструира нови крепежни устройства. Всички опити обаче завършват по еднакъв начин: надолу по течението на Сена плават останки от лодки със скъсани вериги, а заедно с тях отплават парите на компанията.

Акционерите искат прекратяване на финансирането на безнадеждното предприятие и представяне на отчет за извършената работа. Тейлър събира акционерите. Той отваря лондонски вестник и с вълнение чете малка бележка. В нея се съобщава, че поданиците на британската кралица Виктор Юго и неговият син искат своята част от наследството в съкровището на борда на „Телемак”, тъй като са родственици на един от абатите, чиито скъпоценности са натоварени на брига.

Преди акционерите да се опомнят, Тейлър слага на масата няколко златни монети: „Намерени са в плитчините. Златни луидори.”

Доводът е съкрушителен. Решено е работата да продължи. Акционерите обаче тайно наемат детективи да проверят заявленията на инженера. Става ясно, че Виктор Юго и синът му никога не са имали роднини във Франция. За сметка на това са добре познати с роднините на Тейлър, които са обезпокоени от бележката във вестника.

Детективите също така установяват, че златните монети от времето на Луи ХVІ са купени от инженера от антиквари с пари на образуваната компания. Назрява голям скандал. Чувствайки приближаването му, през декември 1843 г. Тейлър се скрива, оставяйки 28 000 франка неизплатени дългове.

Нашумялата авантюра на английския инженер задълго охлажда ентусиазма на любителите на леки печалби. В продължение на 90 г. не са правени никакви опити за изваждането на „Телемак”. Едва през 1933 г. парижките вестници отново започват да печатат съобщения, че към съкровището на потъналия бриг проявяват интерес мнозина френски и чужди фирми.

След две години морското министерство на Франция обявява, че фирмите могат да подадат официални молби за вдигане на „Телемак”. Изучавайки материалните и технически възможности на предприемачите, през май 1938 г. министерството дава 3-годишен лиценз на най-сериозния претендент. Само след месец водолази преброждат дъното на Сена и скоро откриват дълбоко заседнал в тинята кораб, чийто корпус е опасан с вериги.

Намерената около него корабна камбана с буквата „Т” и пет медни канделабри от ХVІІІ век потвърждават, че именно този бриг се е опитвал да издигне Тейлър.

През септември от Париж за Кийбеф се отправя ешелон с оборудване и снаряжение. Мощни помпи на плаващи кранове към края на годината изчистват кораба от тинята. В началото на април 1939 г. го закачат на понтони и го издигат на повърхността.

В този ден стотици журналисти, учени и просто любопитни се тълпят по крайбрежната улица на Кийбеф, за да видят с очите си това знаменателно събитие. На френската борса пада цената на златото, бижутерите предвкусват търгове за скъпоценности от съкровището на кралското семейство.

На 4 април са отворени първите бъчвички, изследват се металическите предмети, но не е намерена нито една златна монета или ювелирно изделие.

Когато преминава първото чувство на разочарование, настъпва време за чудене и предположения. Изведнъж си спомнят, че в този район на Сена преди няколко години неизвестна фирма е извършвала водолазни работи – възможно е тогава бригът да е „почистен”. Мнозина се съмняват, че е вдигнат именно „Телемак”. Трети издигат интересната версия, че съкровището всъщност е натоварено на друг кораб, а слуховете за „Телемак” са разпространявани умишлено, за да се скрие истината.

Вицове, януари 2018 г.

СмЕх/Таралеж/


- Какво работиш? - В сенчестия бизнес съм... - Моля!?!?!
- Външни щори и дограми монтирам.

***

Жена дресира кученце.
Мъжът:
– Скъпа, няма да се получи... само хабиш нерви!
Жената:
– То и с теб в началото ми беше трудно, ама...

***

Задача от изпит по Токсикология:
- Колко литра алкохол се съдържат в израза "Пием по едно и си тръгваме?"

***

- Защо ще се развеждате?
- Защото не мога да издържам две жени.
- Какви жени?
- Моята и фризьорката и!

***


Двама шопи разговарят на брега на язовир “Искър”: - Ей, глей колко много вода! Цела София пие вода от тойо язовир. Страшно много е т'ва! - Абе, ами ако това не беше вода, а ракия? - Е, че колко ракия е това?!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 3 януари 2018 г.

Минималната заплата в Русия - наполовина от нашата

Минималната работна заплата в Русия се вдигна до 9489 рубли на месец, което е приблизително 137.22 евро по днешния курс и сериозно изостава от нивата в България, където вече е 510 лева - около  €261. 

С указ на президента на Руската федерация Владимир Путин от 1 януари т.г. минималната заплата става 85% от месечната издръжка. Установеното й сега ниво от 9489 рубли е увеличение с 21.7%. Намерението на руските власти е от 1 януари догодина тя да се изравни с издръжката на живота на човек.

По данни на руското Министерство на труда, минимумът за издръжка на човек в Русия е определен на 11 163 рубли (161.43 евро) за последното тримесечие на 2017 г.

И макар по минимална работна заплата най-бедната държава в ЕС, каквато е България, да изпреварва Русия, е доста след Румъния, където тя е около 408 евро от 1 януари.

На тази дата: 3 януари 1907 г. студенти освиркват Княз Фердинанд, за което той бързо отмъщава със затваряне на Софийския университет

Едно събитие разтърсва обществения живот на София през 1907 г. и по-точно откриването на Народния театър “Иван Вазов”. Както се досещате, това би следвало да е едно от най-важните културни мероприятия за една европейска столица. По волята на княз Фердинанд I обаче, единствено представителите на политическия елит, както и висшите прослойки на обществото, имали достъп до голямото тържество, което се готвело за случая. Вечерта, в която се планувало то била 3-ти януари, но едно събитие, организирано от студенти, щяло да внесе смут и да обърка плана.

Множество недоволни млади хора се събрали пред новооткритата сграда. Те негодували не само срещу факта, че обикновените граждани нямали достъп до тържеството, ами и като цяло срещу политиката и държанието на княза. Започнали шумни демонстрации, но до кой знае колко голямо напрежение не се стигнало, тъй като държавният глава бил “евакуиран” в театъра. Поведението на студентите разгневило иначе премерения в маниерите си княз, който очевидно се почувствал изключително засегнат, тъй като още на следващия ден наредил Софийския университет “Св. Климент Охридски” да бъде затворен.

Още на 4-ти януари Министерският съвет постановява указ, който нарежда закриването на университета за срок от 6 месеца и уволняването на всички професори, доценти и лектори. Недоволен от решението на МС, тогавашният министър на просветата професор Иван Шишманов дава всичко от себе си да върне университета, но така и не успява. Той подава оставка, а на негово място идва Лазар Пяков, а малко по-късно той е заместен от Никола Апостолов. Последният постановява откриването на университета със “съвършено нови преподаватели”.

“Съвършено новите преподаватели” всъщност са чужденци и гимназиални учители. Това, разбира се, дава отражение върху желанието на студентите да се обучават в университета. При 70 души преподаватели се записват едва 7 студента. Тази ситуация е меко казано абсурдна и единственото, което може да се направи в случая е поправяне на грешката на княз Фердинанд. Следващото съставено правителство е на Демократическата партия, водена от Александър Малинов, която се справя с кризата и връща на старите преподаватели в университета. Така приключва и една от най-абсурдните и куриозни случки в историята на ВУЗ-а.

Вицове, януари 2018 г.

По китайския календар

СмЕх/Таралеж/


Притеснена циганка тича към мъжа си с дете на ръце:
- Асане, детето глътна патрон!
- Ма, не го върти към мене, ма!...

***

Реклама на разхлабително:
Нашето средство действа меко и нежно, дори не нарушава съня ви.

***

Снощи отидох да празнувам. Напих се яко. Сетих се за призива на КАТ. Оставих колата на паркинга на ресторанта. Прибрах се с автобус на градският транспорт!
П.С. Горда съм. Досега не бях карала автобус.

***

- Кептън, имам две новини...
- Боцман, не увъртай... започни с добрата.
- На борда няма ни един плъх, Кептън!

***


Подарявам безвъзмездно...баклави, баници, пити, сарми (ни мо'а вече)...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/