вторник, 30 януари 2018 г.

Обединеният корейски отбор по хокей се изгуби в превода

Обединеният хокеен отбор на Корея е изправен пред неочаквани трудности по време на подготовката си за участието на олимпийските игри в Пьонгчанг. Оказа се, че хокейната терминология е доста различна в двете страни от Корейския полуостров.


След като почти седем десетилетия Северна и Южна Корея бяха напълно разделени, а контактите между тях прекъснати, в някога общият им език има и доста разлики.


Двете Кореи все още споделят една и съща система за писане, известна като Хангул – азбука, създадена през 15 век, за да замени китайските йероглифи. В двете страни обаче се появяват различни думи, когато те се развиват отделно една от друга. Освен това в капиталистическия юг са адаптирани доста от английските думи в спортната терминология.


Пързалянето например се нарича сиу-ки-тин (от англ. Skating), a защитната техника от вратарите тий-пу-ш (T-push). В Северна Корея обаче тези думи не са известни, като там има съвсем различни.
За да преодолеят проблемите с езика шефовете на хокея в Южна Корея са направили речници и са раздали на всяка една от участничките в обединения отбор. В него са включени дори и английските произношения на всички севернокорейски термини. Това е направено за улесенение на треньора Сара Мъри, която е канадка.
"Списъкът е предназначен за да помогне на състезателките да се разбират на леда. Но те все още свикват затова на тренировка често туваме поредица от различни термини и на практика редуване на двата езика", каза един от членовете на корейската федерация по хокей на лед.

Местните медии описват обстановката на първата съвместна тренировка като "сериозна, но приятелска" и допълват, че състезателките от Северна Корея са демонстрирали "боен дух".


Обединеният хокеен отбор на Корея предизвика много полемики в последните седмици. Сформирането на тима стана факт след споразумението между двете страни и разрешението на Международния олимпийски комитет (МОК), както и съгласието Северна Корея да участва в Пьонгчанг.


Това е първият път след 1991 г., в който двете страни имат общ отбор. Преди 27 години те спечелиха златен медал в тениса на маса на световното първенство в Япония.


Хокейният отбор на Корея ще бъде сформиран от 23 южнокорейски и 12 севернокорейски състезателки. От тях само 22 ще бъдат записани в разширения състав за всеки мач, а според договорката най-малко три трябва да са севернокорейки.


Освен хокеистките Северна Корея ще изпрати други 10 състезатели, които ще участват на Игрите.