събота, 31 март 2018 г.

Цитати на великите! инж. Бойчо Скробански: Вагоните са като жени. Няма стари жени, а лошо гледани жени


„Виждате рамите на вагоните в какво провиснало състояние са, което говори, че температурата наистина е била много висока. Няма стари жени, има лошо гледани жени – вагоните за мене не са стари, опира до поддръжка. Но това са неща, които трудно могат да се хванат в движение. С помощта на работата на спецзвеното в пожарна безопасност, която ще стартираме от понеделник, се надявам експертизата да се изготви бързо”.

Това заяви шефът на Специализираното звено за разследване на транспортни инциденти инж. Бойчо Скробански.

Фотофакт: Събиране на канабис в СССР през 1956 г., напълно легално и весело


В Китай вече има автомат за продажба на автомобили


Китайският интернет гигант Alibaba и американският автомобилен производител Ford откриха в Гуанджоу, Южен Китай, автомат за продажба на автомобили. Машината е на принципа на автоматите за кафе и закуски, само където пуска коли. Процесът на придобиване на возилата е толкова лесен, колкото и при покупка на минерална вода. Китайците обещават, че засечки няма да има.

20-метровият вендинг автомат, които представлява площадка на няколко нива с над 40 модела форд, включително Explorer SUV, Mustang, Edge и Everest. Купувачът трябва да избере колата, която му харесва, да я отбележи на специалното мобилно приложение TMall.com, да плати сумата (или 10% от стойността, ако я взема с кредит) и да си вземе колата от апарата. При разсрочено плащане клиентът изпраща сумата всеки месец през китайската система Alipay.

Потенциалните купувачи могат да вземат освен това колата за 3-дневен тестдрайв. Механизмът за избор на колата е аналогичен на този при покупка и пак се извършва чрез мобилното приложение.
От Alibaba заявиха, че в бъдеще подобни автомати ще бъдат инсталирани в Пекин и Ханджоу.



На тази дата: 31 март 1967 г. Джими Хендрикс изгаря за първи път своята китара

1967 г. Джими Хендрикс изгаря за първи път своята китара в лондонската зала „Астория”. По-късно е заведен в болница заради изгаряния по ръцете. Заради нанесените щети на сценичното оборудване, получава предупреждение от управителите на „Ранк Тиатър” да „смекчи” сценичното си изпълнение.

На 5 септември 2008 г. прочутата китара Fender Stratocaster беше продадена за 280 000 паунда. Тони Гарланд, човек от охраната, разчистил обгорялата китара от сцената и я занесъл в гаража на родителите си, където тя прекарала следващите 40 години. Въпреки че Джими Хендрикс става известен с практиката си да изгаря китарите по време на изпълнение, инструментът бил смятан за безследно изчезнал, докато братовчеда на Гарланд не се натъкнал случайно на него.

Хендрикс е роден като Джони Алън Хендрикс на 27 ноември 1942 г. в Сиатъл, Вашингтон, в семейството на Ал Хендрикс и Люсил Джитър. По-късно е преименуван на Джеймс Маршал Хендрикс в памет на починалия брат на баща му.

Това, което вдъхновява Хендрикс в младежките му години е едно участие на Елвис Пресли в Сиатъл, а по-късно той дори стиска ръце с Литъл Ричард, който гостува в квартала му. След като свири в няколко местни сиатълски групи, Хендрикс постъпва в армията в 101 въздушнодесантна дивизия като парашутист, за да избегне двугодишна присъда за шофиране на крадена кола. По-малко от година след това е уволнен по здравословни причини, тъй като счупва глезена си при своя 26-ти парашутен скок.

След като напуска армията, Хендрикс, заедно с приятеля си Били Кокс се премества в Нешвил, за да свири в тамошните клубове. През 1966 г., Джими сформира своя група - Jimmy James and the Blue Flames и се установява в Ню Йорк. В този период се запознава и свири с много музиканти, между които е и Франк Запа.

Докато се подвизава в Ню Йорк се сприятелява с Линда Кийт, приятелката на Кийт Ричардс, която му урежда прослушване при продуцента на Ролинг Стоунс - Сиймор Щайн. Не успява да впечатли с изявата си и не се стига до договор. По-късно Хендрикс е открит от бас-китариста на Енимълс Чаз Чандлър. Чандлър го отвежда в Англия, урежда му договор със собствения си продуцент Майкъл Джефри и му помага да сформира групата The Jimi Hendrix Experience с бас-китариста Ноел Рединг и барабаниста Мич Мичъл.

Още с първите си концерти в Лондон Хендрикс привлича вниманието на цялата британска музикална индустрия. Впечатляващата му китарна техника и ефектно сценично присъствие бързо спечелват уважението на всепризнатите звезди Ерик Клептън (с когото остава приятели до смъртта си) и Джеф Бек, а също и на членовете на Бийтълс и Ху. Първият сингъл на Джими е вариант на песента „Hey Joe”, стилизирана блус песен, написана от Били Робъртс, която по това време е „стандарт“ за рок-групите.

Успехът на Хендрикс се затвърждава с песните „Purple Haze” и „The Wind Cries Mary”, които заедно с „Hey Joe” са хитове в Топ 10 класацията. Първият албум на групата излиза през 1967 г. „Are You Experienced?” е съчетание между мелодични балади като „The Wind Cries Mary”, поп-рок - „Fire”, психеделик - „Third Stone from the Sun” (вдъхновено от сериала „Стар Трек”) и блус „Red House”.

Същата година Хендрикс участва в Monterey Pop Festival, където дебютира пред американска публика. Впечатляващото му представяне е запечатано във филма на Д.А. Пенбейкър „Monterey Pop” - по време на изпълнението на „Wild Thing”, той отново запалва китарата си и изумява публиката. Това става запазена част от концертите му. Изгорената и счупена Stratocaster, с която той свири на Miami Pop Festival през 1968 г., е подарена на Франк Запа, който я поправя и свири на нея в периода 1970-1980 г.

Любопитен факт е, че през кариерата си на музикант, Хендрикс е притежавал различни китари, включително и един Gibson Flying V, която той оцветява с психиделични рисунки. Все пак китарата, която най-вече е свързана с неговото име е Fender Stratocaster или „Strat”. Той купува първия си Strat около 1965 г. и използва преимуществено тази марка китари.

Вицове, март 2018 г.

В Мексико това куче премина през парада за папата и
явно си мисли, че е за него.
"Свидетелите на Йехова" отдавна да са покорили България, ако започваха агитацията си с думите "Имам бутилка ракия, нека си поговорим за Бог"


***

Една жена се оплаква на съседката:
- Бясна съм! Заплаших мъжа ми, че след като нямам какво да облека, ще изляза гола на улицата!
- Ужас! И той какво?
- Той ми вика, че след като така и така ще излизам, да съм му купела още бира!

***

Гледам боксерки... 40 лева. Да дам толкова пари за гащи, значи трябва да ги нося върху панталоните...

***

Два VW Golf 6 излизат от завода и си говорят. Товарят ги вече на камионите, ще се разделят, и единия казва:
- Хайде, ще се срещнем след 16 години в Перник!

***

- Обир! Слагай бързо парите в торбичка!
- Торбичката се заплаща, господине!



петък, 30 март 2018 г.

Няма да гоним руски дипломати


България няма да предприема мерки по експулсиране на руски диполомати заради случая "Скрипал".

Такова решение е било взето след провелия се днес Съвет по сигурността към Министерския съвет, съобщи лично премиерът Бойко Борисов.

"Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация. Направихме Съвета с всички служби, представители на президентството, извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или четири седмици на нашия посланик на Европейския съвет в Москва. В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания. Оттам нататък трябва да запазим канала за комуникация", заяви Борисов.



Оградата се срина


Независимо от изхода на войната - Елена Йончева и Валери Симеонов, т. нар.- "защитно съоръжение" по границата отново изложи вицепремиера и се срина.

Оградата по границата с Турция е пострадала тежко от дъждовете в района на гранично село в община Свиленград. Това съобщава електронното издание на в. "Старият мост", цитирайки читатели, които са изпратили снимки.

Заради проливните валежи нивото на една от рекичките се е повишило и водата е отнесла няколко от металните ограждения, издигнати с цел да се пресече незаконното прехвърляне на мигранти на българска територия.

А какво представлява оградата, струваща стотици милиони, ясно се вижда от тази снимка:
Една от най-интересните (и неизвестни) теми е колко е погълнала оградата от началото на строителството й.

Отговор няма, тъй като първо тя се строеше на национално ниво, после бяха раздадени на областите управители участъци, които да договарят "на парче". Те имат безпрецедентното право да не минават по ЗОП, както и да харчат за ремонт на околната инфраструктура - сечища, горски пътища и др.

33-километровото ограждение от Капитан Андреево до Маточина, заедно с обслужващия път, „глътнаха“ 26 млн. лв., пише свиленградският сайт. На територията на региона остават за издигане около 13 км. по поречието на река Тунджа. Това е пресечена местност, по която не вървят хора или поне досега Гранична полиция не е давала сигнали за минаване на мигранти през този терен.

В края на август м. г. държавата отпусна допълнително 1 224 000 лв. за изграждане на удължението на ограда в района на р. Тунджа с обща дължина от 1875 м.

Преди седмица пък, по време на приема на изменение на Закона обществените поръчки, депутатите решиха на второ четене този закон да не се прилага за договори за услуги, доставки или строителство, сключвани от възложител по свързани с изграждане и поддръжка на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. Подобно изключение вече беше направено при избора на фирмите, които построиха съоръжението.

Оградата бива самоотвержено и храбро бранена от вицепремиера Валери Симеонов, който "я пое" след коалиционните договорки с ГЕРБ. Тя води и до няколко съдебни жалби - на Елена Йончева до прокуратурата поради съмнения за корупционни престъпления (засега - без да е известен изходът, б.р.), и на самия Симеонов - срещу бившата журналистка, а сега депутатка от БСП, защото той смята, че снимайки оградата, тя е извършила "нещо като държавна измяна" (отхвърлено от прокуратурата с отказ за образуване на досъдебно производство, б.р.).



На тази дата: 30 март 1944 г. София е бомбардирана от англо-американската авиация

1944 г. София е бомбардирана от англо-американската авиация. Около 450 американски тежки бомбардировача и 50 британски бомбардировача нападат София. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби. Разрушени са 3357 сгради. Жертвите са 139, а ранените са стотици.

Първият масиран въздушен удар след началото на Втората световна война срещу българската столица е нанесен на 14 ноември 1943 г. В него вземат участие 91 бомбардировача Б-25 „Мичъл”, Които са охранявани от 49 изтребителя Локхийд П-38 „Лайтнинг”. Въздушнопредупредителната служба подава късно тревога за 3/6 орляк и той излита, когато противникът е вече над София. При този въздушен бои на българска територия не е намерен свален противников самолет, но Радио Кайро съобщава за един незавърнал се в базата си самолет.

Вторият удар по София е нанесен на 24.11.1943 г. В него участват 60 бомбардировача Б-24 „Либърейтър” и 40 изтребителя П-38 „Лайтнинг”. До края на 1943 г. следват още две нападения. Новата 1944 г. започва за софиянци с тревога за ново въздушно нападение. Само падналата гъста мъгла спасява София от планирана бомбардировка на 4 януари. Долетелите противникови бомбардировачи не успяват да открият целите.

Но само след няколко дни - на 10 януари, българската столица е подложена на първия от замислените комбинирани дневно-нощни удари на англоамериканската авиация, който поставя началото на найтежките изпитания за гражданите и средствата за противовъздушна отбрана.

За първи път над София се появяват четиримоторните бомбардировачи „Боинг” Б-17 „Флайинг Фортрес” („Летяща Крепост”), като техният брой е 143, а на „Либърейтърите” - 37. Те се охраняват от 100 „Лайтнинг”-а. Срещу тях излитат 23 ,Девоатин”-а от 2/6 изтребителен орляк и 16 Ме-109Г от 3/6 изтребителен орляк. След тази бомбардировка англичаните извършват нови четири нощни удара по София: на 16 март с 50 самолета, на 17 март с 25 самолета, на 24 март с 40 самолета и на 29 март с около 40 Де Хавиланд „Москито”. При всички тези нападения градът е отбраняван само от противовъздушната артилерия, защото българската авиация не разполага е нощни изтребители.

В нощта на 29 срещу 30 март 1944 г. е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 „Митчел” и Хендли Пейдж „Халифакс”, които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг”. На този ден българските летци изтребители свалят четири бомбардировача, повредени са девет. Свалени са и три изтребителя П-38 „Лайтнинг”.

Последната бомбардировка над София се извършва на 17 април 1944 г. Противовъздушната артилерия участва в отразяването на удара с всичките си 12 тежки батареи. В този въздушен бой българските изтребители понасят най-големите загуби за цялата война. Това се дължи на обстоятелството, че те за първи път участват във въздушна битка с едномоторните изтребители П-51 „Мустанг”. По силует последните много приличат на месершмитите и нашите летци в началото на боя ги смятат за свои. Някои от тях даже ги приканват с разклащане на крилете да се приближат.
Когато се открива грешката, е твърде късно. Загиват общо шестима пилоти.

След тази дата София не е повече бомбардирана. Поставената цел от англоамериканците излизането на България от войната, не е постигната. Сега усилията на съюзническата авиация се насочват срещу румънския петролен център при Плоещ.

Вицове, март 2018 г.

Мечка охранява руски газопровод

В знак на солидарност с Великобритания, Външно се кани да изгони Кобилкина.


***

Навалица в автобуса.
- Не са бутай вее, ти знаеш ли кой съм аз, а?
- Е, кой да си в 7 часа в рейса!?

***

Фотографът е човек, който може да фотографира повече от 50 голи модела на ден, а е развълнуван от новия обектив на Canon.

***

- Четирима в една стая, само един работи, що е то?
- Трима държавни служители и климатик…

***

Мило ,добре ли ми е грима?
- Ми не, още се виждаш



четвъртък, 29 март 2018 г.

Любопитно: Кога и как европейците разбраха, че щъркелите идват от Африка


До 19-ти век внезапното изчезване на щъркелите през зимата бе мистерия за европейците.

Преди хиляди години философът Аристотел е смятал, че щъркелите се превръщат в друг вид птица през зимата. Той е предполагал, че червеногръдката, която наблюдава през зимните месеци, е просто трансформиран щъркел.

Други обяснения за изчезването на животните за половин година пък звучат още по-нелепо. През вековете са се появявали твърдения, че щъркелите са хибернирали дълбоко в блатата или на дъното на океана. Други пък са мислили, че отиват на Луната и подобни предположения дори са били включвани в научни есета.

Мистерията обаче се разрешава пред 1822 г., когато в провинция Мекленбург в Германия бива открит щъркел, прострелян с 80-сантиметрова стрела, идваща от Централна Африка.

Тогава ловец сваля животното и намира стрелата от черна дървесина. Оръжието е пронизало птицата, но не я убило или наранило сериозно, а тя е успяла да прелети хилядите километри до Европа. Когато учените изследват стрелата, откриват, че тя произхожда именно от Африка и така дават първото доказателство миграцията на птиците на дълги разстояния.

В момента щъркелът, донесъл ценното знание на европейците се пази препариран в университета в германския град Росток. Това обаче не е единственият регистриран случай на намерена простреляна птица. През същата година са регистрирани около 25 подобни случая.


Сидеров, като „московска стражевая“ брани Кремъл


Точно, като  куче пазач от породата „московска стражевая“, Волен Сидеров само чака някой да спомене Русия в Народното събрание и бърза да защити Кремъл.

Задочен диалог на тема "Русия" и трябва ли България да изгони руски дипломати, както направиха повечето страни от ЕС, си заформиха за втори пореден ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветатов и председателят на групата на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Цветанов повтори в кулоарите на Народното събрание тезата си от снощи пред бТВ, че "България трябва да бъде солидарна с Великобритания и трябва да има и действия".

Причината за експусиране на дипломати на Владимир Путин е случаят с отравянето на бившия разузнавач Скрипал и дъщеря му с  новичок. Според Великобритания зад нападението стои Русия.



"Ще се консултираме, ще направим Коалиционен съвет, час по-скоро трябва да стане това, ще потърсим връзка с премиера и се надявам днес или най-късно утре той да се състои", заяви Сидеров. И добави:

"Надявам се и съм убеден, че здравият разум на министър-председателя няма да позволи грешни действия."

Лидерът на "Атака" обяви, че е грешка да се правят изказвания по темата, преди да се е чула позицията на Борисов, защото "България трябва да има балансирано поведение". И повтори:

"Пак ще призова хората от екипа на министър-председателя да се въздържат от излияния за солидарности, чувства и страсти, защото те са вредни за страната."

Не било "природен катаклизъм", добави той. По същество Сидеров изрази следната позиция:

"Великобритания напусна ЕС, Русия не е член на ЕС - защо България трябва да взема страна в конфликт, в който има неизяснени обстоятелства?"



На тази дата: 29 март 1848 г. Ниагарският водопад спира да тече


На днешната дата през 1848 г. се случва нещо наистина удивително - Ниагарският водопад спира да тече за почти 40 часа! По това време той вече е туристическа атракция. Настъпва паника.

Какъв е резултатът от това? Коритото на реката пресъхва, рибите умират, костенурките започват да щъкат наоколо, а хората – колкото смели, толкова и глупави – започват да кръстосват дъното и да събират оръжия, байонети и томахавки, за да ги превърнат в сувенири.
Каква е причината за подобно неочаквано събитие? Теологическите обяснения, разбира се, започват да надделяват над здравия разум.

Дали това не е божествено възмездие за греховете на САЩ? Хиляди хора започват да посещават специални служби в църквите. Те се молят водите да започнат да падат отново, а светът – да продължи както обикновено. Някои дори искат опрощение на греховете си, тъй като смятат, че наближава Денят на страшния съд.

Какво е обяснението? Мощен югозападен вихър избутва огромни късове от замръзнала езерна вода в северозападния край на езерото Ери, блокирайки по този начин притока на вода към река Ниагара. Чак през нощта на 31 март срещу 1 април водопадът потича отново.



Вицове, март 2018 г.

В Италия расте дърво с черница, върху което
расте дърво с вишна.
- Извинете, тези маратонки дишащи ли са?
- Да. Дори кашлят, когато чорапите са за смяна.

***

Животът така поскъпна, че за да си хванеш любовница, трябва и жена ти да работи.

***

- Побърка ме тоя нов смарт телевизор с неговите гласови команди!
- Защо?
- Онзи ден гледах мач на Националния по футбол и постоянно ми превключваше на гей-порно!

***

Разговор по скайпа в три през нощта.
- Здрасти! Какво правиш?
- Ходих за шунка.
- Не е ли късно?
- Хладилникът ми работи денонощно!

***

Не е важно дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна, важното е колко е останало в бутилката.



сряда, 28 март 2018 г.

Ердоган е успокоил Борисов за „душевните си граници“


На двустранния разговор между българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайп Ердоган са били разгледани широк кръг двустранни теми, които към момента не са решени. Поставена е била и темата за изказването на Ердоган по отношение на Кърджали. А премиерът Борисов е получил уверение, че това не е намек или претенции към реалните граници.Това заяви началникът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова пред БНТ.

„Поставена е била и темата за изказването на турския президент по отношение на Кърджали и му е било обяснено, че е прозвучало неприемливо за българската страна. Българският премиер е получил уверение, че това не е намек или рефериране към претенции по отношение на реалните граници в момента. Ситуацията на Балканите е такава, че всяка една от държавите има свои малцинства в съседните държави, има своята история на територията на съседните държави и това свързва с определени емоционални преживявания“, обясни Бъчварова.

На 12 март Ердоган се обърна към българските турци като ги приветства с думите “Кърджали е част от нашите душевни граници“. Изказването е по време на конгрес на партията му в град Сакария, в който живеят много изселници както от България, така и от другите балкански страни.

“От този великолепен салон искам лично от моето име и от името на народа да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния“, каза турският президент. Той определи като братя на хората в Сакария гражданите на Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и на Мостар.



Фотофакт: Винаги едни и същи "случайни" граждани около Путин

Наблюдателни забелязаха, че където и да се намира руският президент винаги едни и същи са "случайните" граждани около него. Дали ще е на трагедията в Кемерово или в завод и на "рибалка" гражданите са същите.

Как "германците" променят "Столипиново"


"В Германия през миналата година имаше добър бизнес - събаряне на блокове. Не ги взривяваха. Бутаха ги на ръка и с машини. Като направи някой турчин бригада и не му стига един човек, звъни в "Столипиново" и оттук някой тръгва още на другата сутрин."

Това разказва Гюлче от пловдивския квартал "Столипиново", известен като най-голямото ромско гето на Балканите. Много от съседите и близките ѝ са в Германия. Тя обаче е останала в Пловдив.

"Те са вече уредени, всички работят, живеят добре. Имаше няколко семейства на социални, но и те вече си намериха работа", казва тя. "Най-много пътуват за Германия - Дортмунд е на първо място, после Кьолн. Но има и доста хора, които се отправят към Англия."

"Столипиново" е създаден в края на XIX век като "ромско село" на 4 км от Пловдив. С разрастването на града някогашното "село" се превръща в квартал. Най-ранните данни за ромското население в Пловдив датират от 1472 година. В един списък в библиотеката в Анкара, открит от историка Румен Иванов, фигурират 15 жени и 16 мъже. Всички те са християни, а имената им са западноевропейски - Майкъл, Джордж, Беата. През XVIII век османският султан освобождава ромите от плащането на данък, защото помагали на османската армия.

В Пловдив първото им основно място, което и досега си остава тяхна територия, е почти в самия център на града - Аджисан махала. Със създаването на "ромското село" "Столипиново" там се заселват много роми. Истинското преселение обаче идва близо век по-късно: в началото на 90-те при една предизборна кампания един партиен лидер тържествено ги освобождава от плащането на ток и по този начин привлича хиляди роми от цялата страна. Днес никой не знае точния брой на населението: едни говорят за 40 000, други за 30 000. Факт е обаче, че цифрите се променят постоянно. Докато едни се заселват в "Столипиново", други го напускат.

"Малкия Дортмунд" в "Столипиново"

Роми от "Столипиново" тръгват по широкия свят още след събарянето на Берлинската стена. И така до днес. Германците знаят как се отразява движението от "Столипиново" към Дортмунд. 

Как изглежда обаче обратното движение?

Ромският квартал в Пловдив в голямата си част е застроен незаконно, будки и сергии никнат където и както им падне. Периодично общината ги събаря, но те се появяват на друго място. Преди две лета една от тези акции премахна десетина временни постройки от едната страна на една от улиците в квартала. Забележителното беше, че навремето общината действа по сигнал на хората, които живеят в новите къщи от другата страна на същата улица. Всички те бяха от "германците" - спечелили са парите си в Дортмунд.

Още тогава мнозина разбраха, че мечтаната поколения наред от управници и основно население интеграция, която така и не се получи през годините, е на път да се роди. И то отвътре. Процесът продължава и до днес.

"Като си дойдат лятото за ваканцията, си личат отдалече. Аз мога и с домашни чехли да си ходя в махалата, не ми пречи. Но те са облечени, обути, чисти", разказва Гюлче. "Те не парадират с парите си, ами просто вече така са свикнали. Покрай тях и аз започнах да се обличам с други дрехи, като изляза навън."

Преди година в "Столипиново" пристигна делегация от Дортмунд. Сред участниците имаше представители на организации, работещи с пловдивските роми в германския град, намиращ се в Рурската област. В срещите си с ромските младежи те им обясниха, че не могат веднага да започнат работа в Германия. Първо трябва да преминат курс по немски език, после да се обучат за дадена професия, да си уредят всички документи и едва тогава могат да започнат работа.

Някои действително го правят. По данни на дортмундските организации за една година около триста роми са започнали работа по този легален начин. Точно те са и хората, които, връщайки се за отпуска си в "Столипиново", показват нов модел на поведение. Има обаче и много други, които нямат търпение и възможност да преминат през ситото.

"Отидохме с мъжа и децата в Германия, но издържахме само четири месеца. Нямахме документи, лелята на мъжа ми ни искаше по 150 евро наем за стаята. Откъде да ги вземем? Не можахме да си намерим работа. Върнахме се", разказва Нигяр.

Тя и семейството ѝ са се върнали, но мнозина остават в Германия и работят. В заведения или в строителството - много често при турски работодатели. Една част от тях - нелегално.

"Германският шанс" в Пловдив

Фани, Нигяр и още четири жени в момента получават своя "германски шанс" в Пловдив - в Социалната шивашка работилница, създадена преди четири години от Националния алианс за работа с доброволци и с помощта на няколко германски организации, включително "Ротари клуб Дортмунд". В продължение на шест месеца жени от "Столипиново", регистрирани в бюрото по труда, се обучават за работа в шивашкото производство. В края на курса три от участничките в него получават и работно място.

Фани е на 30 години, има четири деца, мъжът ѝ работи и тя няма никакво намерение да ходи в чужбина. За следващия курс, който ще започне в началото на април, са се записали вече 20 жени. Шевните машини са осем.

Откакто ромите започнаха да пътуват към Дортмунд и други градове в Западна Европа, в "Столипиново" започнаха да се появяват все повече нови къщи. Повечето от тях - построени незаконно с пари от гурбета. Най-новата мода сред изселниците е да купуват апартаменти в околните на квартала блокове, в които живеят българи. Така хем са в общността, когато си дойдат през лятото, хем са "на чисто". Цената на 60 кв.м жилище е 57 000 лева, поне това е последната оферта. Около тези блокове е чисто. Така лека-полека около "боклук-блоковете", заобиколени от нови постройки, в които условията са далеч по-добри, се създава съвсем нов пояс - българските блокове, в които вече пребивават и "германци". Само временно, както уверяват те самите. Само през лятото.

През зимата кварталът, който прилича на огромен пазар с магазини, сергии и импровизирани щандове, е по-пуст. Пълни се през лятото. И това е добре дошло за търговците.

"Чакаме да дойде лятото. Тогава се връщат "германците" и става бизнес", разказва  Гюлче, която има магазинче за домашни потреби.

В Германия може, а в България не?

Тогава се усеща и разликата между ромите, останали в "Столипиново", и тези, заминали да работят в Германия. И тя далеч не е само в облеклото и в домовете им. Има и още нещо. Казва го един усмихнат Сашо, който е пробвал емиграцията, но се е върнал.

"Защо нашите деца тук завършват 12-и клас и не могат да говорят български, а като идат в Германия, за три месеца научават езика?", пита той.

"Столипиново" се турчее, никой не признава ромския си произход, повечето искат да ги приемат за турци. А защо не ходят тогава да работят в Турция? Нали знаят турски език?

"Аааа, там бият. А в Германия помагат", смее се Сашо.

Опитите за интеграция в "Столипиново" от последните годините така и не бяха успешни - въпреки опитите за разселване на населението, въпреки училищата и детските градини, въпреки милионите, наливани в ромски неправителствени организации. И въпреки натиска, оказван чрез орязване на детски надбавки и глоби.

И все пак кварталът се променя. И промяната идва отвътре. Процесът е много сложен и изисква много време. Първите белези обаче са налице.

"Како, в Германия една семка да излюпиш, ще дойде полицай да те глоби", казва Нигяр.

В пловдивския ромски квартал няма достатъчно контейнери за боклук, което е общинска политика спрямо "Столипиново". Затова Гюлче е закачила пред магазина си два импровизирани коша с черни найлонови чували. За да ѝ е чисто. Видяла го е в Германия. Докато била на гости на чичо си в Дортмунд.

По "Дойче веле"

На тази дата: 28 март 845 г. Париж е опустошен при нападение на викингите

845 г. Париж е опустошен при нападение на викинги, предвождани от Рагнар Лодброк.

Има сведения, че Ил дьо Франс е населяван от хора отпреди поне 40 000 години. Счита се, че Париж е основан около 250 г.пр.н.е. от келтското племе паризии, които основават рибарско селище на брега на Сена. Градът попада под владичеството на римляните, водени от Юлий Цезар през 52 г.пр.н.е. след потушаване на въстанието на Верцингеторикс.

Завоевателите наричат новия си град Лутеция, което означава „блатиста местност” или „място, заобиколено с вода”, което много по-късно историците тълкуват като „остров”. Градът процъфтява и нараства значително докато е под римско владение. През 212 г. получава новото си име Париж, кръстен на местното племе паризии. В следващите два века градът е непрекъснато нападан от варварски племена, докато Римската империя се разпада и през 451 г. районът около Париж е завладян от Атила. В последния момент Атила се отклонява и не напада града.

Римското владичество е прекратено през 508 г., когато Хлодвиг I прави от града столица на франкската династия Меровинги. Нашествията на викингите през 800-те години принуждават парижани да построят укрепление на Ил дьо ла Сите. На 28 март 845 г. Париж е опустошен от викингско нападение, вероятно под водачеството на Рагнар Лодброк, който прибира огромен откуп, за да си тръгне.

Рагнар Лодброк е легендарен датски герой, представител на династията Инглинги. Любопитен факт е, че действителни доказателства за неговото съществуване няма. Известен е предимно от древноскандинавски легенди и саги. Ако е съществувал, е живял през 9-ти век и е бил един от най-великите военни водачи на Дания. Едно от събитията, които му се приписват е именно завземането на Париж през 845 г.

Името „Лодброк” (Лодброук) означава „кожени гащи”. Според историята това прозвище той добива след битка с дракон, в която той е облякъл в панталон и риза, напоени с катран, за да се предпази от отровата на дракона. Според легендите той попада в плен при друга битка и след това умира от мъчителна смърт в затвора. Неговите синове отмъщават за неговата смърт.

Слабостта на Каролингите - френска кралска династия, довежда до постепенния възход на парижките графове; Одо, граф на Париж е избран от феодалните владетели за крал на Франция. Но Шарл III също претендира за трона. Накрая през 987 г. Хуго Капет - граф на Париж, е избран за крал на Франция от големите феодални владетели след смъртта на последния Каролинг.

Още от Х в. Париж е един от главните градове на Франция: намира се в сърцето на богат земеделски район, с кралски замъци, абатства и катедрала; през XII в. с откриването на Сорбоната градът става едно от първите университетски средища, както и център на изкуствата. Постепенно кралската власт се установява трайно в града - неговата политическа и икономическа мощ не спира да расте. В началото на 14 в., Париж вече е един от най-важните центрове на западния свят. През 17 в. градът е столица на най-мощната европейска държава.

Вицове, март 2018 г.

Стига сте се оплаквали от март месец.
Това на снимката е Урал на 3 юни 1967г.

Флоренция. До статуята на Давид стоят двама евреи и критично гледат:
- Защо не са го обрязали?
- Абе, остави ги! Какво разбират те от изкуство?

***

Пожар в циганска къща...Жената вика на мъжа си:
- Децата, бре, изкарай децата...
- Първо магарето ма! Аз деца мога да направя, ама магаре не мога...

***

Пияница звъни по телефона:
- Алооо, т'ва ли е номера за помощ на алкохолици?
- Да, кажете.
- Абеее, как се прави мохито?

***

Верига бензиностанции "М." Акция! "Напълнете резервоара "догоре"! Ние ще Ви долеем 5 литра безплатно!

***

Арена и Замунда кви неща знаят за вас, Фейсбук пасти да яде.



вторник, 27 март 2018 г.

Ето колко държави изгониха дипломати на Русия


До момента списъкът на държавите, които са обявили изгонването на руски дипломати и техния брой, изглежда така:

Великобритания - 23

САЩ - 60

Страни от ЕС:

Франция - 4

Германия - 4

Полша - 4

Чехия - 3

Литва - 3

Дания - 2

Холандия - 2

Италия - 2

Испания - 2

Естония - 1

Хърватия - 1

Финландия - 1

Унгария - 1

Латвия - 1

Румъния - 1

Швеция - 1

Ирландия - 1

Страни извън ЕС:

Украйна - 13

Канада - 4, и отказ да приеме нови трима

Албания - 2

Македония - 1

Норвегия - 1

Австралия - 2

Молдова - 3


Великобритания беше първата държава, която обяви, че Русия най-вероятно стои зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, отровени този месец със смъртоносното вещество "Новичок".

Лондон получи подкрепата на Германия, Франция и САЩ. Външните министри на Европейския съюз също се солидаризираха с позицията, че Русия най-вероятно носи отговорност за отравянето. Великобритания първа изгони 23 руски дипломати, а в отговор Русия също изгони 23 британски дипломати, закри консулството в Санкт Петербург и изгони от страната Британския съвет.

Протест пред Путин в Кемерово: Властите ни лъжат! Скриха 355 трупа в камиони


Хората от руския град Кемерово излязоха на спонтанен протест. В града огромен пожар в местен мол взе десетки жертви, а днес в града е и президентът Владимир Путин.
Стотици гневни хора в момента са на площада в града. Те обвиняват властите в манипулация и укриване на информация за трагедията.

На мястото има засилено полицейско присъствие. Там са и спец частите.

Оставка на бездушната ни администрацията, поиска жена по мегафона под одобрителните възгласи на множеството.

Според почти всички, взели думата до момента, жертвите на пожара са много повече от официално обявените до момента 64 загинали. Хората на площада твърдят, че останките на загиналите изобщо не са стигнали до моргата в града. Според тях 355 трупа са били качени и извозени с камиони незнайно къде.

Пожарът в търговския център показа сериозни пропуски в нормите за сигурност. Следователите са открили тежки нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център.



Коментар на Радан Кънев: Всички научихме за Доналд, "Тайпи" и дузпите...


Рано е за подробен анализ. А и среща без ясни цели трудно може да бъде успех или провал...

На пръв поглед, всеки получи своето. ЕС - продължаване на мигрантската сделка (практически отдавна ясно); Ердоган - свободата да прави каквото си иска в Турция и Сирия; 
Европейските национални правителства - спокойствие, че Турция е все така безкрайно далеч от членство в Съюза; Борисов - телевизионна слава и добри отношения с “Тайпи” (които са явно Много важни).

Губи този, който не е на трапезата.

В случая Гърция (стратегически), Кипър (по-непосредствено) и кюрдите в Сирия (съвсем актуално) имат своите основания да се притесняват от "Мюнхенския" тон на Юнкер.

Остава отворен въпросът дали тази инициатива няма трайно да охлади отношенията между София и Атина. Дано не стане така, защото - по много причини - в обозримо бъдеще са далеч по-важни от тези с Анкара.

Дали Борисов е прав, че страните "отново са на масата на преговорите", ще се види. Не изглежда баш така. Но пък всички ние научихме за Доналд, "Тайпи" и дузпите...

Коментарът е от Фейсбук профила на Радан Кънев.

Любопитно: Странните съвпадения между Линкълн и Кенеди


Озадачаващи съвпадения и поредица от факти, свързващи по необясним начин събития от живота на двама американски президенти Абрахам Линкълн и Джон Кенеди.
Абрахам Линкълн е роден през 1818 г.; Джон Кенеди е роден през 1918 г. (разликата е 100 години)

Линкълн става президент на САЩ през 1860 г.; Кенеди става президент през 1960 г. (разликата отново е 100 години)

И двамата са южняци; преди да станат президенти са били сенатори; по време на своето управление се придържат към демократични възгледи и защитават гражданските права. И двамата са убити в петък, с куршум в тила. И двамата в присъствието на съпругите си.

Линкълн е убит в театър "Форд", Кенеди пътувал с автомобил "Линкълн", произведен от фирмата "Форд". След убийството приемник на Линкълн става Ендрю Джонсън, роден през 1808 година; приемник на Кенеди след убийството - Линдън Джонсън, роден през 1908 година.

Убиецът на Линкълн - Джон Бут (John Wilkes Booth) е роден през 1839г.
Ли Харви Осуалд (Lee Harvey Oswald) е роден през 1939. 

Двамата убийци са от южните щати, и двамата споделяли екстремистки възгледи. И двамата са убити, преди да бъдат осъдени. Бут стрелял в Линкълн в театъра, полицията го открива в склад; Осуалд стреля в Кенеди от прозореца на близкия склад с книги и се скрива в театъра.

Линкълн имал личен секретар с фамилия Кенеди. Той настоявал президентът да не отива в театъра във вечерта на убийството.
Секретарката на Кенеди Емили Линкълн съветвала президента да отмени пътуването си в Далас.

Малко преди смъртта си Линкълн посетил градчето Монро (Monroe, щат Maryland); Кенеди преди смъртта си посещава Мерилин Монро (Marilyn Monroe).

Имената на двамата президента (LlNCOLN и KENNEDY) са 7-буквени, на техните приемници (ANDREW JOHNSON и LYNDON JOHNSON) - 13-буквени буквени, а на убийците им (JOHN WlLKES BOOTH и LEE HARVEY OSWALD) - 15-буквени.



На тази дата: 27 март 1973 г. Марлон Брандо се отказва от наградата „Оскар” заради правата на индианците

1973 г. американският актьор Марлон Брандо се отказва от наградата „Оскар”, в знак на подкрепа на правата на индианците. Актьорът „взривява” меката на киното, бойкотирайки 45-ото раздаване на наградите.

В гимназията Марлон се изявява като проблемен ученик. Когато навършва 16 години, е изпратен от баща си във военно училище, но поради буйния си нрав е изключен в годината на дипломирането си. След това се мести в Ню Йорк и започва да посещава курса по актьорско майсторство на Стела Адлер. През 1947 г. постига невероятен успех с ролята си на Стенли Ковалски в пиесата на Тенеси Уилямс „Трамвай желание”. Участва и във филмовата й адаптация, за която е номиниран за „Оскар” за най-добра мъжка роля. Печели престижното отличие през 1954 г. за изпълнението си във филма „На кея”.

Любопитен факт е, че въпреки големия си успех и симпатиите на публиката Марлон Брандо едва не приключва кариера си през 60-те години на 20 в. Причина за това е тежкият му характер и груб език. Голяма част от режисьорите отказват да работят с него.

Филмовият му ренесанс настъпва благодарение на Франсис Форд Копола и неговия филм „Кръстникът”. Първоначално продуцентите на филма не искат и да чуят името Брандо, но всичко се променя още след първото му прослушване. Знаменитата роля на дон Вито Корлеоне донася втори „Оскар” на актьора.

На 27 март Брандо трябва да вземе отличието за превъплъщението си в Дон Корлеоне в „Кръстникът”. Вместо да иде на церемонията обаче, актьорът изпраща там млада индианка. Въоръжава я с пространна реч в размер на 15 страници, в които обяснява защо отказва статуетката. Представителката на Брандо е известна с две имена - Мари Крус и Сашийн Малкото перо. Носителка е и на титлата „Мис Американски вампир”, спечелена в конкурс две години по-рано.

Вечерта Сашийн излиза на сцената в рокля със знаците на племето апачи. Взема „Оскар”-а и на един дъх изстрелва, че Марлон протестира срещу начина, по който Холивуд третира индианците.

Изявата й трае само 45 секунди. Минути по-рано зад кулисите я е спипал продуцентът на „Кръстникът” Албърт Руди, който я заплашва, че ще я ликвидира физически или ще нареди ареста й, ако си позволи да говори повече от 45 секунди. Малкото перо очевидно взема на сериозно заплахата и словото й е импровизирано. След това отива зад завесата и изчита всичките 15 страници на Брандо пред журналистите. Какво точно се случва с „Оскар”-а, попаднал в нейните ръце - не се знае. От тогава обаче киноакадемията приема правилото наградите да се вземат винаги лично.

Изборът на Брандо да изпрати младата индианка има свое обяснение. Той подкрепя индианците още в края на 60-те години на миналия век, когато отива във Вашингтон и публично се застъпва за правата на червенокожите племена да ловят риба в изконните си земи.

За самия Марлон Брандо този „бойкотиран Оскар” е втори. Печели първия 18 години по-рано - през 1954 г., за играта си в лентата на Елия Казан „На кея”. Статуетката обаче му е открадната през 1970 г. и Брандо умолява академията да му изпрати нова. Две години по-късно наградата отива при индианците. Третата статуетка пристига при актьора на старини - през 1999 г. и е за цялостния му принос в историята на киното.

Вицове, март 2018 г.

Китай, Шанхайската кула, поглед от 121 етаж.

Купих си хапчета за отслабване. Пише, че се пие по едно след всяко хранене. Днес изпих 14.
Някой знае ли кога ще почна да свалям?

***

Абе... ако мъж иска да си обуе прашки, потника загащва ли се? За един приятел питам.

***

Не вярвайте на "Камасутра"! В секса има само две пози-или ти, или теб.

***

- Сервитьор, можете ли да ми предложите някакъв африкански деликатес?
- Вода!

***

- Келнер, две шкембе-чорби!
- Миличък, мислех си, че срещата ни днес ще я изкараме някакси по-романтично?
- Без чесън!



понеделник, 26 март 2018 г.

Днес всички решиха да честитят победата на Путин! 14 държави от ЕС гонят руски дипломати



Освен САЩ, Канада и Украйна, и 14 европейски държави, гонят руски дипломати, в т.ч. и Румъния и Хърватия. Съединените щати гонят 60 дипломатически служители и закриват консулството в Сиатъл заради близостта му до военна база за подводници.


Държавите от Европа са: Франция (4), Полша (4), Украйна (13), Чехия (3), Литва (3, в т.ч. две военни аташета), Естония (1 - военен аташе), Дания (2), Финландия, Италия (2), Нидерландия (2), Германия (4), Румъния (1), Хърватия (1) и Латвия (1).

Тръмп гони 60 руски дипломати от САЩ


Американският президент Доналд Тръмп обяви изгонването на 60 руски дипломати от САЩ, както и затварянето на руското консулство в Сиатъл, предаде CNN.

Причина е отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, за което Великобритания обвинява Русия. Лондон изгони 23-ма руски дипломати и призова Западът да направи същото.

Днес руските посланици в Полша, Литва, Латвия и Естония бяха привикани във външните министерства на тези страни. Причина за това още не е съобщена.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия.

Руският посланик в Полша Сергей Андреев заяви след посещението си във външното министерство във Варшава, че "решението е прието". Той обаче не даде подробности, а уточни, че ще бъдат съобщени от полската страна.
Във Великобритания вече са издадени заповеди за арестуването на съмнително имущество, по отношение на което наскоро е започнал да действа нов закон. Това заяви при посещението си в Естония министърът на отбраната на Обединеното кралство Гевин Уилямсън.

Той допълни, че целта на Лондон е всяко имущество, придобито по съмнителен начин, да бъде под отчет.

Голяма част от това имущество е на руски граждани. Наскоро депутати и политици на Острова настояха руските олигарси да бъдат принудени да разкрият всичко, което притежават там.



Свидетели разказват за ада в Русия: „Децата чупеха прозорци и скачаха. Охраната не ги пускаше да излязат“


Руските медии предават разкази на очевидци на трегедията в мола „Зимна вишна“ в Кемерово, при която загинаха 64 души, а други десетки са в неизвестност.

Анна Заречнева е била заедно със свои роднини в киносалона, пише тя в профила си в инстаграм. Според нея никой не е организирал евакуацията, а пожарната сигнализация не е сработила.

„Някъде по средата на прожекцията вратата се отвори и в светлината, която проникна отвън, се чу вик: „Пожар! Пожар!“ Прожекцията не бе прекратена, светлината в залата така и не беше включена. Не чух да има сигнал за тревога. Тълпата се струпа на тясната врата. Защо не отвориха втория изход (а имаше ли такъв?), не отвориха и второто крило на тази врата“, пише Заречнева.

Разказът продължава с настъпилата паника в търговския център - хората се втурнали да слизат, наблъскани един в друг. Заречнева разказва и за опита на някои хора да стигнат до киносалоните, след като са научили, че там има деца.

"Но пушекът беше толкова плътен и задушлив, че и маска не помагаше. Невъзможно беше да се диша. Опитът да стигнем до децата се оказа невъзможен."

Павел Андросов също пише за липсата на сигнал за пожарна тревога и за бездействието на персонала на търговския център.

„Ако беше задействала пожарната аларма, никой нямаше да пострада. Разбрах за пожара, като погледнах назад и видях пушека. Тогава тръгнах да излизам, а тези, които са седели в киносалоните като в сауна? Бях в зоомагазина, там дори охраната не ни предупреди за нещо. Добре, че някой се развика, иначе жертвите щяха да са повече“, разказва Андросов пред РЕН тв.

Друг свидетел на трегедията е Дмитрий Хорошавцев, който съобщава в интервю за kp.ru, че вратите на горящите киносалони били блокирани и затова хората не могли да се спасят.

„Хората чупеха прозорци и скачаха. Никой от администрацията не предупреди за пожара – нито звуков сигнал, нито нищо. А даже и аварийните изходи на първия етаж се оказаха заключени. Не мога да си обясня все още как изобщо се измъкнахме от огнения капан“, разказва Хорошавцев.

Децата дълго време не можеха да напуснат мола, разказва друга очевидка пред телевизия "Россия 24".

„Дъщеря ми беше там с приятелка. Решили да отидат да поиграят на автоматите на четвъртия етаж. Тръгнали нагоре и там видели огъня – започнали да бягат, но охраната не ги пускала“, казва Валентина Клопенко.

„Аз ги попитах: „Кой не ви пуска?“ А те ми отговарят: „Охраната, мъже в униформи.“ Казали им да вървят към другата стълба от другия край. Момичетата побегнали към другата стълба, но и там не ги пуснали. Децата се задушавали, изпаднали в паника...“, добавя Клопенко.

Властите вече разследват действията на охраната на търговския център.

По брой на жертвите пожарът в Кемерово е един от четирите най-големи за последните сто години в Русия наред с пожара в самарското МВР (през 1999 г., 57 жертви), в старческия дом в Краснодарския край (през 2007 г., 63 жертви) и в клуба "Куция кон“ в Перм (през 2009 г., 153 жертви).