събота, 14 април 2018 г.

Пентагонът: Всички ракети са достигнали зададените цели! Сирийската армия не е успяла да свали нито една ракета!


От Пентагона съобщиха, че съвместните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу сирийския режим „са ударили всички цели", което противоречи на твърденията на Русия, че 70 от 103 ракети са свалени, съобщават "Франс прес" и "Фокус".

На първата пресконференция в Пентагона след ударите говорителката Дейна Уайт каза, че през последните 24 часа регистрират 2000% увеличение на активностна на руските и проруските тролове.

Министерството на отбраната на САЩ обяви на първата пресконференция след ударите, че сирийската армия не е успяла да свали нито една ракета и ПВО системата ѝ е неефективна и не е оказала съществено влиание върху хода на операцията. "Обикновено, те започват да пускат зенитните си ракети, след като нашите вече са поразили целта", обясни ген. Кенет Маккензи, говорител на Съвета на началник-щабовете на американската армия.


"Не изгубихме нито един самолет, всички цели бяха поразени. Ще има ли продължение, зависи от Дамаск", каза Дейна Уайт. Според Маккензи развитието на сирийската химическа програма е върнато с години назад.

"Не искаме конфликт в Сирия, но не може да допуснем подобни груби нарушения на международното право“, цитира думите на Уайт AFP. "Ударихме успешно всяка цел. Ударите бяха оправдани легитимни и пропорционални", каза още тя.

Генерал-лейтенант Кенет МакКензи заяви от своя страна, че три обекта, които са били "фундаментални компоненти от химическата инфраструктура на режима", са успешно ударени, с общо 105 ракети. Операцията е била "прецизна, съкрушителна и ефективна", заяви той, като добави, че тя ще върне програмата за химически оръжия на Сирия "с години назад".

1. Центърът за изследователска и развойна дейност за химични оръжия "Барзах", който се намира в непосредствена близост до Дамаск. Центърът е ударен с 57 крилати ракети "Томахоук" и 19 ракети "земя-въздух" JASSM-ER, изстреляни от бомбардировачи B-1, като е обстрелян само от сили на САЩ, твърди генералът. Оценката е, че обектът е унищожен.

2. Складът за химическо оръжие Хим Шиншар, който е разположен западно от Хомс. Той е бил обстрелян съвместно от САЩ, Франция и Великобритания. Изстреляни са 9 ракети "Томахоук", 8 британски крилати ракети Storm Shadow от изтребители "Торнадо" и "Тайфун", както и 5 френски ракети, 2 от които са еквивалента на Storm Shadow – SCALP. САЩ счита, че обектът е унищожен. 3. Бункерът за химическо оръжие Хим Шиншар, който се намира на около 7 километра от склада. Този обект е ударен само от френски ракети – 7 SCALP. И при този обект, и при предишния ракетите са изстреляни от изтребители "Рафал", защитавани от изтребители "Мираж". Този обект е понесъл "разрушения", каза Маккензи. Генерал МакКензи отбеляза още, че нито един "самолет или ракета, използвани в операцията, не са засечени успешно от сирийската противовъздушна отбрана".

Той каза и, че сирийската ПВО е изстреляла 40 ракети в опит да бъдат защитени обектите, както и че е възможно за по-прецизно насочване да са използвани радарните системи на руски комплекси С-400 "Триумф". Въпреки това, обаче, по думите на американския генерал това по никакъв начин не е попречило на западните съюзници.

"Нашата единствена цел (в Сирия) остава Ислямска държава, а не участие в сирийската гражданска война“, е отбелязала още Дейна Уайт, уточнява ТАСС. По думите ѝ, "тази операция не означава промяна на политиката на Съединените Щати". Уайт отбеляза, че Русия е започнала кампания по дезинформация във връзка със събитията в Сирия, като за ден броят на интернет троловете е нараснал с 2000%. "Руската кампания за дезинформация вече започна. За последните 24 часа увеличението на руските тролове е 2000%", е заявила тя, според руската агенция. Припомняме, че по-рано бяха цитирани твърдения на Русия за прихванати 70 от 103 изстреляни ракети, като всичко това било сторено от ПВО на Сирия, без руска намеса. Били използвани руски ракетни комплекси "Бук", "Оса" и "Квадрат".




ЕС подкрепя САЩ, Франция и Великобритания за ударите в Сирия


ЕС призовава всички държави, особено Русия и Иран, да използват влиянието си за предотвратяване на нова употреба на химическо оръжие, най-вече от сирийския режим. ЕС призовава всички страни в конфликта, особено поддръжниците на режима в Дамаск и неговите съюзници, да въведат незабавно прекратяване на огъня и да осигурят достъп на лекари и коридори за медицинска евакуация. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

ЕС осъжда решително многократната употреба на химическо оръжие от режима в Сирия, потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия. ЕС беше уведомен за целенасочените удари на САЩ, Франция и Великобритания с ясната цел за предотвратяване на нови случаи на използване на химически вещества от сирийския режим срещу собствения му народ. ЕС подкрепя всяко усилие в тази посока, се допълва в изявлението.

ЕС е дълбоко потресен, че международната общност остава изправена пред заплахата от употреба на химическо оръжие. Задължително е да бъде понесена отговорност, използването на химическо оръжие е военно престъпление и престъпление срещу човечеството. Извършителите ще бъдат подведени под отговорност за нарушаване на международното право. Жалко е, че досега Съветът за сигурност на ООН не успя да одобри резолюция за възстановяване на механизма за установяване на извършителите на химически нападения в Сирия. ЕС остава готов да наложи допълнителни мерки срещу свързаните с разработката и употребата на химическо оръжие в Сирия, заявява Могерини.



И к'во прайм сега

Путин преди ден: 

„Ще унищожим всяка ракета и носителя от който е изстреляна по Сирия.“

Путин днес: 

„САЩ нарушиха международното право в Сирия.
Според руския президент ударите ще предизвикат нова бежанска вълна“


Както се казва в руската поговорка: «На словах ты Лев Толстой, а на деле хрен пустой»
                                                                  «На думи ти си Лев Толстой, а на дело празен чеп»


Варна откри мотосезона

Снимка: "Таралеж"

Стотици рокери от Варна и страната  се събраха пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично"  и откриха мотосезона, предава репортер на „Таралеж“.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия с над 100 ракети


Ракети "Томахоук" в небето над Дамаск. Снимки БТА
Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс.
Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад".

Доналд Тръмп подчерта, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

"Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той.

САЩ, Франция и Великобритания се бият "срещу варварството", заяви Тръмп, който окачестви като "чудовищни" химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е "значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим".

НАД 100 РАКЕТИ

Използвахме при ракетната атака над Сирия два пъти повече ракети от миналата година, обяви военният министър Джим Матис. Припомняме, че през април 2017 година Щатите удариха стратегически обекти на диктатора Башар Асад с 59 ракети "Томахоук".

Пентагонът назва и някои от целите

1. Научно-изследователски център в центъра на Дамаск, в който се предполага, че се разработва химическо оръжие.

2. Склад за химическо оръжие, западно от град Хомс.

3. Склад за оборудване  на химическо оръжие и команден пункт в Хомс.


Руски военни бази не са били обстрелвани.



Русия реагира само във Facebook

Анатолий Антонов, руски посланик в САЩ, направи изявление във Facebook в отговор на ракетните удари в Сирия, предаде Си Ен Ен.

Той обвинява Запада в извършването на "предварително разработен сценарий". Антанов предупреждава, че ще има "последствия", а отговорността за тях е във Вашингтон, Лондон и Париж.
Антонов пише:

"Обиждането на президента на Русия е неприемливо и недопустимо" и добавя, че САЩ "нямат морално право да обвиняват други страни, тъй като притежава свой собствен голям арсенал от химически оръжия".


Под обида руският посланик явно разбира онази част от изявлението на Тръмп, в която той подчерта, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че  Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации".

Обновена

На тази дата: 14 април 1925 г. Извършен е опит за атентат срещу цар Борис ІІІ

Атентатът срещу цар Борис III е извършен на 14 април 1925 г. от група анархисти (Васил Икономов, Васил Попов - Героя, Нешо Тумангелов, Антон Ганчев и Нешо Мандулов) в прохода Арабаконак. Царят успява да се спаси, но загиват пътуващият с него ентомолог проф. Делчо Илчев и шофьорът на колата и главен ловджия Петър Котев.

Има две версии за подготовката на атентата. Според едната, отвличането на царя е планирано предварително с цел да бъде разменен срещу множеството политически затворници от това време. Според другата, четниците са поискали да спрат автомобила и едва тогава са забелязали кой се вози в него. Не се подлага на съмнение фактът, че целта е била царят да бъде заловен жив, а не убит.

Нападението предизвиква буря от възмущение сред представителите на управляващата класа и пресата. На другия ден министър-председателят Александър Цанков, министри, военни, политически лидери и "редови" поданици дефилират пред двореца, за да поздравят царя за "избавлението" му. В кореспонденция на английския вестник "Таймс" от София, на 15 април четем: "Неописуеми сцени на ентусиазъм се виждаха в София тази сутрин, когато бе отслужен благодарствен молебен в храма Св. Александър Невски от благодарност за спасяването на царя."

На същия ден в София е убит генерал Константин Георгиев. Няколко дни по-късно, по време на погребението на убитите при тези атентати, комунистите извършват атентата в църквата Света Неделя, най-големият терористичен акт в историята на България.

Вицове, април 2018 г.

Леминг в лъжичка. Нищо по-сладко днес няма да видидте.
Как да определим каква мечка ни преследва?
– Ако бягаш, качваш се на дърво и мечката се катери след теб, това е черна мечка.
– Ако бягаш, качваш се на дърво и мечката клати дървото, за да те свали, това е кафява мечка.
– Ако бягаш, бягаш и няма дърво, това е полярна мечка.

***

Попитали радио Ереван: - По какво човекът прилича на компютъра? - Също като компютъра на млади години човек има достатъчно хардуер и малко софтуер, на старини софтуерът в изобилие, но все не достига хардуерът.

***

Пиано бар. Клиент отива при музиканта:
- Бихте ли изсвирили нещо по-съвременно?
Музикантът:
- Как така по-съвременно, аз сега го измислям.

***

- Ало, Мария ли е?
- Да.
- Хайде да се позабавляваме довечера.
- Грешната Мария сте избрали.
- Идеа-а-а-лно.

***

- Брато, ти от кога носиш обеци?
- Откакто жена ми ги намери в колата.

петък, 13 април 2018 г.

Любопитно: Истинска история за експеримент с тризнаци


1980 г. Първият ден от колежа. Робърт Шафрън точно пристига в професионалния колеж Съливан Каунти в горен Ню Йорк, а новият му съквартирант Майкъл Домиц му казва, че безумно много прилича на негов познат състудент от колежа - Еди. Робърт не обръща кой знае колко много внимание на тази информация, но по всичко личи, че Майкъл не е единственият, който забелязва приликата.

В кампуса Робърт се радва на изненадваща популярност. Хората го поздравяват, момичета го заговарят, момчета го тупат по рамото... И всички го наричат Еди. А нещата станали още по-странни, когато той открил, че с въпросния Еди дори споделят един и същи рожден ден.

Така в един момент Робърт Шафрън се среща с Еди Галанд и животът и на двамата се променя.
Те не просто си приличат. Те са съвсем идентични близнаци, разделени при раждането. Архивите от болницата потвърждават това и вестниците гръмват с историята. Ухилените физиономии на двамата новооткрити братя се появяват навсякъде. Така за случилото се разбира и Дейвид Келман, студент в друг университет в Ню Йорк. Той гледал репортажа по телевизията и останал буквално стъписан. Още на следващия ден позвънил на братята, обяснявайки им, че изглежда точно като тях.

Това е напълно действителна история и тя само маркира наистина странната история на тризнаците Еди Галанд, Дейвид Келман и Робърт Шафран. Макар събитията да се случват през 80-те, историята се разказва сега от режисьора Тим Уардъл във филма му Three Identical Strangers.

След ДНК тестове става ясно, че те тримата са братя четиризнаци, от които четвъртото бебе загинало в утробата на майката.

Тримата откриват, че освен физически, си приличат и като личности - харесват една и съща храна, пушат еднакви цигари, падат си по по-възрастни жени.

"След като се събрахме, имаше радост, която никога не бях изпитвал в живота си и тя продължи много дълго време" спомни си Робърт.

Братята се превръщат и в медийна сензация, а историята на събирането им обикаля целия свят. Те, на свой ред, успяват доста добре да монетизират известността си, откривайки свой собствен ресторант, който се радвал на много посетители, искащи да се докоснат до харизматичните тризнаци.

Постепенно обаче еуфорията им си заминава, отстъпвайки място на логичния въпрос - А защо са били разделени на първо време?

И тук историята става наистина интересна. Постепенно осиновителите им установили, че децата са били разделени с цел, без това да е съобщено на новите им родители.

Първоначално агенцията за осиновяване отказва да разкрие защо братята са били разделени при раждането. Но Уардъл и екипът му извършват собствено разследване на агенцията, откривайки, че има конкретна причина за отделянето на тримата един от друг.
Оказва се, че самите деца са част от мащабен и добре финансиран социален експеримент, целящ да даде отговор на въпроса кое е решаващото при формирането на характера - генетичните дадености или семейното възпитание.

По това време на осиновителите се казвало само, че техният син е част от изследване за развитието на детето, което всъщност е условие за тяхното осиновяване. Оттам, мистерията продължава да се заплита.

Експериментът бил ръководен от психоаналитика Питър Нойбауер, директор на Центъра за детско развитие в Манхатън. Той искал да изследва до каква степен сме формирани от нашите гени и до каква от средата, която ни заобикаля.

С надеждата да провери какви резултати ще покажат тримата братя, те били разделени в специално подбрани социално-икономически домакинства. Робърт е израснал в богат дом, Еди в семейство от средната класа и Дейвид - при родители от работническа класа.

В продължение на повече от 12 години той се среща с всяко от децата по няколко пъти годишно, а всеки етап от живота им бил надлежно документиран.

Въпреки че им били правени тестове, без те да знаят за съществуването на братята си, любопитното е, че едното дете като малко твърдяло, че има брат. По-късно се оказало, че и тримата братя са проявявали симптоми на безпокойство вследствие на раздялата в ранна детска възраст.

Освен тризнаците Еди Галанд, Дейвид Келман, Робърт Шафран, в експеримента са участвали още 4 двойки близнаци, но тяхната идентичност все още не е разкрита.
Колкото до по-нататъшната история, тя не е особено щастлива. Те постепенно започват да откриват различията помежду си, появява се напрежение между тях и постепенно започват караниците за отговорностите покрай ресторанта. Робърт напуска първи и се отдава на правото.

Постепенно, измъчван от депресия и от буйния си нрав, Еди се самоубил на 33 години, оставяйки съпруга и малка дъщеричка, а Дейвид в крайна сметка затваря ресторанта и става застрахователен консултант.

И до днес братята не са получили извинение от учените за експеримента. Робърт, дори го сравнява с ужасните тестове, провеждани от Йозеф Менгеле в Аушвиц.

Доктор Нойбауер обаче така и не изпитва съжаления за проведения експеримент до края на живота си, смятайки, че е направил правилното нещо за науката. Дори критиците на проведеното проучване твърдят, че то е може би най-ефективното правено досега.

Заради скандала около експеримента обаче резултатите от него така и не виждат бял свят.



Руски спецслужби следили Скрипал от 2013 г.


Великобритания разсекрети част от разузнавателните данни по случая "Скрипал", съобщи британският "Гардиън". Медията се позова на писмо на съветник по национална сигурност на британското правителство до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според събраните разузнавателни данни, руски спецслужби са следили електронни писма и връзки на Сергей Скрипал от 5 години.

"Русия е произвеждала и съхранявала неголеми количества от нервно-паралитичното вещество Новичок", се казва още в публикуваните данни. "Гардиън" отбелязва, че е изключително рядък случай британското разузнаване да даде гласност на разузнавателни сведения и вероятно сега го прави поради отзвука, който предизвика отравянето на бившия руски полковник от ГРУ и неговата дъщеря Юлия.

Химикът Вил Мирзаянов, който се представя за един от създателите на "Новичок", обяснява в интервю за радиостанцията на в. "Комерсант" какво според него се е случило при отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Мирзаянов казва, че свойствата на това вещество обезсмислят употребата му в британските климатични условия. Газът според него може да бъде устойчив само при липса на влага и влажност, "само когато въздухът е сух", а отровата е била използвана на 4 март в Англия, където е имало мъгла - капчици вода в атмосферата. "Подобно нещо може да хрумне само на идиот - това е било голяма грешка", коментира ученият.

"Ще ви кажа защо двамата Скрипал не са загинали и хората наоколо също не са пострадали кой знае колко", казва той и припомня съобщенията, че жертвите на покушението са отишли на ресторант, а през това време дръжката на входната врата на жилището им била намазана с отрова. Веществото "мигновено е влязло в реакция с водата" от въздуха и концентрацията му е намаляла няколко пъти, затова Скрипал и дъщеря му не са получили смъртоносна доза, смята химикът.
Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) взе страната на Лондон, пише руският в. "РБК". Международните инспектори потвърдиха британските заключения за веществото, с което са били отровени в Солсбъри Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон заяви по-рано, че е използван руският газ "Новичок", припомня изданието по повод публикуваното вчера резюме от експертния доклад.

Британският външен министър Борис Джонсън подчерта, че ОЗХО е представила доклада по молба на Лондон "в интерес на прозрачността и защото няма какво да крием, за разлика от Русия", посочва вестникът, но цитира аналитици, според които докладът не отговаря на всички въпроси по случая. ОЗХО потвърди само структурата на използваното вещество, "но по никой начин и неговия произход", изтъква Антон Уткин, руски експерт по химическите оръжия. Все още никой не е доказал думите на Джонсън, че само Русия "разполага със средства" за създаване на това вещество, казва специалистът. По думите му Лондон не би поканил експерти от ОЗХО, без да е съвсем сигурен какви резултати ще получат.

В публичната част от доклада специалистите от ОЗХО заемат доста предсказуемо "отстранено-обективистична" позиция, коментира политологът Андрей Кортунов. Според него авторите внимателно са прецизирали формулировките, "за да няма съмнения в професионализма на експертите и за да не подтикват страните към някакви политически изводи". Всяка от страните ще интерпретира доклада в своя полза и ситуацията остава в задънена улица, смята той. Експертът обаче не очаква Москва да реагира остро на заключенията на ОЗХО, защото в момента за Русия не е добре да влиза в конфликт с организацията. Мисия на ОЗХО започва тези дни проверки по повод предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума и Москва се надява експертите да потвърдят руската позиция, че официален Дамаск не е замесен, пояснява Кортунов.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от телевизия Ар Ти, заяви по повод доклада на ОЗХО, че "няма никакви данни как, от кого и в какви условия са били взети пробите", посочва "Московский комсомолец". По думите й случаят изисква допълнителни усилия, включително съвместни - от страна на Русия и Великобритания. Русия има такава готовност, но настоява за пълен достъп до всички материали от разследването, каза Захарова.

Германското външно министерство призова Русия да прояви конструктивен подход към разследването на инцидента в Солсбъри и да отговори на отворените въпроси по делото, отбелязва "Аргументи и факти". "Според мен най-вероятно е използвано химическо оръжие. Японското правителство е дълбоко разтревожено от падането на бариерите пред употребата на химически оръжия", помества "Известия" изявление на японския първи дипломат Таро Коно, цитирано от ТАСС.
"Комсомолская правда" изтъква, че експертите на ОЗХО не са уточнили как точно се нарича веществото, а и дали някоя държава е замесена в прякото му изготвяне. Това допълнително подкопава позицията на Лондон, който настоява, че зад отравянето на Скрипал и дъщеря му стои Москва, пише изданието.

Британските власти задържат насила Юлия Скрипал, цитира "Известия" мнение на братовчедка й Елена, говорила пред руската телевизия "РЕН ТВ". По думите на Елена, ако Юлия имаше възможност да се обади на роднините си, със сигурност би го направила. Британските медицински власти съобщиха по-рано този месец, че Юлия Скрипал е била изписана от лечебното заведение, а състоянието на баща й се подобрява. Елена е потвърдила автентичността на записа на телефонен разговор на Юлия с друга нейна братовчедка, излъчен наскоро от руски телевизии, но е подчертала, че усетила "известно напрежение" в гласа й, пише "Известия".
Вчера говорителката на руското външно ведомство изрази съмнения дали е истинско изявлението на Юлия Скрипал, публикувано от Лондон, според което пострадалата не желае да контактува с роднини и руски дипломати. Захарова също предположи, че британските власти задържат Юлия насила в страната, отбелязва вестникът.

Никой не е видял нито Сергей Скрипал, нито дъщеря му вече над един месец след отравянето им, каза вчера на брифинг Захарова. "Аргументи недели" цитира съобщение на британския в. "Дейли мирър", според което Юлия Скрипал подозира, че в отравянето е замесен нейният годеник Степан Викеев. Двамата живеели заедно вече две години, преди Юлия да посети баща си в Лондон, но след инцидента Степан не потърсил повече годеницата си. По данни на "Дейли мирър" майката на Степан, Татяна, поддържала връзки с руски разузнавания и не желаела нейният син да има нищо общо с "дъщерята на предателя".



На тази дата: 13 април 1940 г. Извършено е Катинското клане

На 13 април 1940 г. органите на НКВД (СССР) избиват над 4000 полски офицери.


Катинското клане е съветско военно престъпление — масово убийство по време на Втората световна война на близо 22 хил. поляци (офицери и интелектуалци). Жертвите са взети като пленници, когато Съветският съюз нахлува в Полша през септември 1939 г. Разстрелите са извършени главно в гора край с. Катин - на 18 км западно от Смоленск, Русия. В съседното с. Гньоздово е изграден полски военен мемориал, посветен на жертвите от разстрелите.

През 1942 г. строителни работници, копаещи под ръководството на германските въоръжени сили, откриват близо до вилната местност Катин ров, пълен с неразложили се трупове. Мнозинството от тях са на полски офицери. Германците огласяват зловещата си находка пред световната общественост през пролетта на 1943 г. Те заявяват, че поляците са разстреляни по заповед на Йосиф Сталин още през пролетта на 1940 г.

През 1943 г. Съветите си връщат обратно катинските територии, правят повторна ексхумация и обвиняват за случилото се Вермахта. Съветската страна твърди, че жертвите са били разстреляни през есента на 1941 г. от германците.

Едва през 1990 г. Михаил Горбачов най-сетне признава, че СССР е виновен за разстрела, като потвърждава наличието на още две гробни полета близо до Катин. Горбачов прави изявление, че за случилото се са виновни комунизмът и тоталитаризмът. По-късно Борис Елцин разсекретява архивите, отнасящи се до този случай, от които става ясно, че разстрелите са били извършени наистина през април и май 1940 г. от части на НКВД.

В клането загиват много полски войници, офицери, представители на интелигенцията, едри собственици — „цветът“ на полската нация. Сред жертвите са общо 16 генерали, 1 адмирал, 24 полковници, 79 подполковници, 258 майори, 654 капитани, 3420 подофицери, 7 армейски свещеници, 3 едри земевладелци, 1 принц, 43 служители, 85 редници, 131 бежанци. Също така 20 университетски професори, 300 физици, няколко хиляди адвокати, инженери и учители, повече от 100 писатели и журналисти и над 200 пилоти.
На 10 април 2010 г. на път за поклонение към мемориала, в самолетна катастрофа край Смоленск загинаха полският президент Лех Качински и общо 96 високопоставени държавни служители от полското държавно ръководство и екипаж.

На 16 април 2012 г. Европейският съд за правата на човека постанови, че Русия е нарушила правата на роднини на поляците и определя случилото се като военно престъпление.

Вицове, април 2018 г.

Когато първи си си взел изпита, а колегите те чакат вън.
Клиент, към управителя:
- Извинете за безпокойството, но още ли работи при вас сервитьорът, на когото поръчах пържола

***

В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят не. По-късно разбираш, че всички мъже са смотани, ама колкото твоя - никой.

***

- Защо калинките летят бавно?
- За да не им отнемат точки.

***

– Защо изглеждаш толкова измъчен?
– Абе, остави! Разхождаме се вчера из парка с приятелката ми и насреща ни – маниак!
– Сексуален?
– Бисексуален!

***

Непрочетените книги умеят да си отмъщават. Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".



четвъртък, 12 април 2018 г.

Не й наливайте повече! Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова: Сергей Скрипал и дъщеря му са заложници във Великобритания


Руските пропагандни манипулации нямат край. Последната глупост, която измислиха в Кремъл надминава фантазиите ни. Пияната говорителка Захарова „изби рибата“:

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са държавни в изолация във Великобритания. Никой не ги е виждал от месеци и никой няма достъп до тях. Лондон трябва да докаже, че не ги държи за заложници.

Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Последните събития все повече усилват опасенията ни, че става дума за изолиране на руска гражданка и тя или бива държана със сила, или участва принудително в инсценировка, подчерта Захарова пред журналисти.

Руски кораби напуснали сирийското си пристанище


Руски бойни кораби напуснали сирийското пристанище Тартус, предаде Нюз.Ру.
Информацията е от сателитни снимки, публикувани от компанията Image Satellite Internacional.

На една от тях се виждат 7 закотвени в пристанището кораба, два противодиверсионни катера и две дизелови подводници. От друга снимка с дата 11 април става ясно, че повечето кораби вече ги няма в Тартус и там е останала само една подводница.

От Image Satellite Internacional допълват, че напусналите сирийското пристанище руски кораби в момента са в открито море поради възможността за предстоящи удари срещу арабската република.

На 10 април американският президент Доналд Тръмп обеща да вземе решение до 48 часа за действия срещу Сирия. Причина са твърденията за атака с химическо оръжие в предградието Дума на Дамаск.

Скрипал е отровен с произведен в Русия Новичок, обяви Организацията за забрана на химически оръжия


Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) потвърди констатациите на Великобритания, че нервният агент "Новичок", използван за отравянето в Солзбъри на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия идва от Русия, предaде агенция Франс прес.

В съобщение на организацията се посочва, че тя нейни експерти са изследвали проби от веществото и те „потвърждават констатациите на Обединеното кралство, свързани с идентичността на токсичния химикал".

Организацията за забрана на химически оръжия се помещава в Хага.  В нейното съобщение по случая "Скрипа" няма оценка за това кой е отговорен за инцидента от 4 март, в който Сергей и Юлия скрипал бяха отровени в Солсбъри, Великобритания. Не е посочено и името на използваното вещество. Съответната информация ще бъде публикувана в класифициран доклад.



Как наистина е изглеждал Дякона?


До нас са достигнали седем безспорно установени фотографии на Левски, но освен тях съществуват още пет, за които се предполага, че са негови.

Храмът "Света преподобна мъченица Параскева" във варненското село Аврен притежава една от спорните снимки. Уникалното изображение е запазено от свещеник Захарий Липчев (служил в храма от 1.09.1945 г. до 25.04.1969 г.).

В скромна рамка е поставена изрезка от стар вестник от 1933 г., на която пише: „Единственият действителен портрет на дякон Игнатий - Васил Левски. Портретът ни е предаден от Пловдивския митрополит Максим."

Снимката е една от най-ранните на Левски, направена е докато Апостола на свободата все още е бил свещеник - дякон Игнатий.

Евреите по света са по-малко, отколкото преди Втората световна война


Израел публикува данни за броя на еврейското население по света и посочи, че през 2018 г. има по-малко евреи отколкото през 1939 г. в навечерието на Втората световна война, предаде Франс прес.

Израел отбелязва започналия вчера по еврейския календар Ден за възпоменание на жертвите на Холокоста - термин за унищожението на 6 милиона евреи от нацисткия режим от общо 16,6 милиона, живели през 1939 г.

Според изследване на държавната Статистическа служба, съвместно с Центъра за съвременни еврейски изследвания на Еврейският университет в Ерусалим, в момента по света живеят около 14,5 милиона евреи.

В Израел живеят най-много евреи - 6,4 млн., при по-малко от 450 000 през 1939 г., пред САЩ с 5,7 милиона и Франция с малко повече от 450 000, според изследването. В шест други държави, според Статистическата служба има над 100 000 евреи: Канада, Великобритания, Аржентина, Русия, Германия и Австралия.

Темповете на увеличаване на еврейското население в Израел от 1948 г. и създаването на еврейската държава са нараснали десетократно.

В останалата част от света темпът на увеличаване се е повишил с 26 на сто, според Статистическата служба, пише БТА.

Според последното преброяване у нас в България живеят около 1000-1500 евреи.

По Франс прес

На тази дата: 12 април 1965 г. са арестувани участниците в опита за преврат срещу Тодор Живков

Горуня
В края на 1964 и началото на 1965 г. в София започва подготовката за сваляне на Тодор Живков от власт и промяна във водената от него политика. Към инициатора на преврата Иван Тодоров-Горуня, който е бивш политкомисар на партизанския отряд “Гаврил Генов” и член на ЦК на БКП, се присъединяват Цоло Кръстев, бивш командир на същия отряд, и ген. Цвятко Анев, който по това време е комендант на Софийския гарнизон.

Групата замисля да извърши вътрешен преврат в БКП по време на пленум на ЦК с участие и на части от армията. Започват тайна агитация във войската и привличат съмишленици.

Заговорът обаче е разкрит от МВР и на 8 април 1965 г. ген. Цвятко Анев е арестуван, а Иван Тодоров-Горуня се самоубива в софийския си дом според официалната версия. На 12 април са арестувани и другите участници от групата.

В поредицата процеси през 1965 г. са осъдени на различни срокове затвор 9 души, предимно офицери от армията. Военните са разжалвани, интернирани са 11 души, а 192-ма получават партийни и административни наказания. Около 250 офицери са уволнени завинаги от армията само заради подозрения, че имат негативно мнение за Живков или са изразявали симпатии към участниците в неуспелия преврат.

“Според разсекретените партийни архиви във Врачански окръг от БКП са изключени 189 комунисти, десетки са интернираните в други краища на България - спомня си Кръстьо Трендафилов. - Тежък разгром преживя партийната организация в мездренската община, в която е родното село на Иван Тодоров-Горуня Горна Кремена, и съседното Долна Кремена, откъдето пък е Цоло Кръстев.”

След преврата от МВР укрепват позициите на Живков начело на държавата и партията. Самият той пък става още по-удобен за покровителите си от Москва, след като е предотвратил “антипартиен заговор от прокитайски позиции”.
Когато през 1956 г. Тодор Живков застава начело на БКП, а впоследствие и на държавата, издига на най-отговорните постове хора от партизанския отряд “Чавдар”, с който е тясно свързан. За честолюбивите комунисти и бивши партизани от Врачанско това е било много повече от пренебрежително отношение към техните заслуги, натрупани в партизанския отряд “Гаврил Генов”.

Като партизанин и политкомисар на този отряд Иван Тодоров-Горуня е знаел добре за вътрешнопартийните борби, в които той и неговите съратници са изтикани в периферията.

След 9 септември 1944 г. за кратко той е значим партиен функционер във Врачанско, става член на ЦК на БКП и стига до зам.-министър на земеделието. После е пратен в “девета глуха” като председател на Комитета по водното стопанство при Министерския съвет. За него и приближените му този пост не отговарял на възможностите и амбициите му за широкомащабна партийна и държавна работа.

Веднага след пленума на ЦК на БКП от 14 април 1965 г., който излиза с решение за дейността на ръководената от Цоло Кръстев, Иван Тодоров-Горуня и ген. Цвятко Анев заговорническа група, в края на месеца във Враца е проведено закрито заседание на окръжния комитет на БКП.

На него първият секретар по това време Цветко Божковправи остро изказване, като осъжда поведението на вече мъртвия Иван Тодоров и неговите съратници.

В същия дух са и другите изказвания. Всички бързат да заявят, че са познавали добре Горуня и са шокирани от опита му да разклати партията и основите на държавата със заговора си за свалянето на Тодор Живков. Споделят, че не били посветени в антипартийните замисли на довчерашния си съратник, и хвалят бързата намеса на МВР за предотвратяването на “резила за партията”, както наричат осуетения преврат.

Въпреки поредицата от верноподанически изказвания  за ролята на Тодор Живков, той самият не се трогва особено. ДС започва да следи изкъсо врачанските си другари, разтърсвайки ги през следващите години с непрекъснати кадрови промени.

Висшето ръководство за дълго забравя за Враца и при всеки удобен повод нагаждачите спъвали развитието на региона. Предразсъдъците и недоверието от страна на Живков и приближените му били преодолени донякъде едва след строителството и откриването на първата АЕЦ на Балканите край Козлодуй през 1974 г.

Вицове, април 2018 г.

Добро утро

Мъдрата жена избира мъжа си, както се избира куче - взимаш това, което е най-развълнувано, когато те види.

***

За българските телевизии "18+" означава, че филмът е показван повече от 18 пъти.

***

Разговор в "Спорт Депо":
- Търся фланелка на "ЦСКА-София".
- Вратарска, на полеви играч или на съдия?

***

Иначе добре изкарах празниците... Прибрал съм се с чужди обувки, непозната жена и дистанционно, което не е моят телефон.

***

Връщам се днес от работа, влизам си в къщи и какво да видя - моята прави стриптийз на комшията... Ама едни сланини, едни паласки, увиснали меса... Толкова неудобно ми стана пред човека...



сряда, 11 април 2018 г.

Доналд Тръмп: Готви се, Русия, умните ни ракети идват


Американският президент Доналд Тръмп предупреди Русия по-рано днес, че ще предприеме мерки в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия.

Той отправи предупреждението си в туитър. Първоначално Тръмп заплаши, че американските ракети "ще пристигнат" в Сирия и ще спрат Башар ал Асад, когото нарече "животно, убиващо с газ".

"Русия обещава, че ще свали всички наши ракети, насочени към Сирия. Приготви се, Русия, хубавите ни нови и "умни" ракети ще пристигнат! Не трябваше да си сътрудничите с "животно, убиващо с газ", което харесва да убива хора", каза президентът на САЩ. 
Във втори туит той допълни:

"Взаимоотношенията ни с Русия са по-лоши от всякога, включително и по времето на студената война. Няма причина за това. Русия има нужда от помощ в икономиката си, нещо, което би могло да се постигне много лесно, но трябва всички нации да работим заедно. Спрете войната?"
Неговото изявление в социалната платформа бе направено на фона на вчерашния коментар на руския посланик в Ливан, който заплаши, че Русия ще свали всяка една американска ракета и ще потопи всички кораби и подводници, насочени към Сирия. Думите на Тръмп в социалната мрежа увеличават вероятността за военен сблъсък между Русия и САЩ, чиито отношения продължават да изстудяват след предполагаемата химическа атака в Дума в събота, която взе десетки жертви.

Междувременно, френският президент Имануел Макрон спомена по-рано днес, че Вашингтон и сътрудниците му са били решили да отвърнат на атаките в Сирия с военни действия, но все още са обсъждали детайлите по операцията. Тръмп дискутира възможността за военна намеса и с британския премиер Тереза Мей, а във вторник той отмени посещенито си в Южна Америка, за да се концентрира върху кризата в Сирия. В понеделник вечерта той заяви, че САЩ ще вземе решение как да отвърне на нападението над Дума до 48 часа.

В отговор на туита говорителката на Министерството на външните работи на Русия, Мария Захарова, заяви, че "умните ракети" трябва да бъдат насочени към терористите, а не към законните правителства, които се борят години наред с международния тероризъм на собствена територия. В профила си във Захарова постави под съмнение мотивите на САЩ за изпращането на ракети към Сирия.



"Да не би цялата истроия да се състои в това как да си заличите следите с провокативните удари на умните ракети и междунардоните инспектори вече нищо да не могат да открият  като доказателство."
Същевременно, рублата падна спрямо долара с 2,4%. Преди изявлението на Тръмп, 1 долар се разменяше за 64.68 рубли, а след това за 65.05, предава "Файнаншиъл Таймс". По този начин стойността на рублата се намали с общо 10,3% за изминалата седмица - това е най-големият седмичен спад в стойнсотта на валутния курс от 1990-те. Икономическото издание също посочва, че дори по време на анескацията на Крим през 2014 г. валутата не спадала с повече от 10% на седмица.



На тази дата: 11 април 2006 г. В град Корлеоне е заловен боса на Коза Ностра

2006 г. в град Корлеоне е заловен е мафиотският бос Бернардо Провенцано. Според данните на службите за сигурност в годините на управлението си Провенцано е създал „директорат” от седем души, които са решавали бъдещето на организацията и могат да поемат контрола по всяко време.

Когато той поема ръководството на сицилианската мафия през 1993 г., наследява организация, намираща се във война с властта, отслабена от операция „Чисти ръце”. Самият Провенцано носи вина за това положение - демонстративните убийства на двамата съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. са замислени не без негово участие. След тях тогавашният номер 1 в коза ностра Тото Риина-Звяра е арестуван и вкаран в затвора.

Именно показните убийства са и причината кръгът около новия бос на босовете да започне да се затяга още с идването му на власт. Някогашният Бени Трактора, за когото старият мафиотски бос Лучано Лиджио казва, че стреля като бог, но има мозъка на пиле, обаче се оказва далеч не толкова лесен за разгадаване. От самотата на своето изгнание той трансформира сицилианската мафия в икономически ефективна машина, като през десетте години на управлението му светлият бизнес бавно, но сигурно взима превес над тъмния.

По време на управлението му коза ностра се изтегля от повечето международни дейности, които развива от десетилетия, и оставя задокеанските си „клонове” в САЩ и Канада да се развиват самостоятелно. С намесата на мафията в търговията с наркотици тя влезе в пряка конкуренция с престъпни синдикати от целия свят, а в същоото време срещу нея застанаха не само италианските магистрати. Затова Провенцано върна мафиотите към техните корени - там, където те са сигурни и се чувстват защитени от вековната омерта.
Босът вече го няма, но мафията остава. Убийството или ареста на capo di tutti capi никога не означава смърт за мафията, а само началото на метаморфоза.

Най-малкото защото опитът сочи, че най-висшите в мафиотската йерархия никога не си отиват без помощ „отвътре“ - полицията се намесва едва тогава, когато наследникът е готов да поеме поста на боса. Фактът, че след 10 години неуспехи полицията успя да арестува последния голям Кръстник в Италия - Бернардо Провенцано, е сигнал, че е дошло времето за нова промяна за коза ностра. Така през 80-те Лучано Лиджио и Тото Риина започнаха войната с държавата, но през 90-те дойде Провенцано и сложи край на битката без победител, за да върне мафията там, откъдето тръгна - в Сицилия. Наследникът му обаче може да реши нещо друго.

Мафията от селски тип си отива

Така с ареста на боса мафията в Сицилия няма да загине. Най-вероятно обаче ще се промени коренно, смята журналистът от в. „Република“ Атилио Болцони. „Това е краят на „селската“ мафия, а Провенцано е последният Корлеонец“, твърди Болцони. Според него, който и да поеме контрола над организацията, тя неизбежно ще отреже корените си, за да оцелее, и ще се превърне в урбанизирана структура от „американски“ тип.

Всъщност животът и арестът на Провенцано до голяма степен носят посланието на коза ностра за новото време - живей в тайна, пази богатството си скрито. Когато настоящият бос поема ръководството на сицилианската мафия през 1993 г., той наследява организация, намираща се във война с властта, отслабена от операция „Чисти ръце“. Самият Провенцано носи вина за това положение - демонстративните убийства на двамата съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. са замислени не без негово участие. След тях тогавашният номер 1 в коза ностра Тото Риина-Звяра е арестуван и вкаран в затвора (някои твърдят, не без по­мощ­та на дясната си ръка - Провенцано).

Именно показните убийства са и причината кръгът около новия бос на босовете да започне да се затяга още с идването му на власт. Някогашният Бени Трактора, за когото старият мафиотски бос Лучано Лиджио казва, че стреля като бог, но има мозъка на пиле, обаче се оказва далеч не толкова лесен за разгадаване. От самотата на своето изгнание той трансформира сицилианската мафия в икономически ефективна машина, като през десетте години на управлението му светлият бизнес бавно, но сигурно взима превес над тъмния.

По време на управлението му коза ностра се изтегля от повечето международни дейности, които развива от десетилетия, и оставя задокеанските си „клонове“ в САЩ и Канада да се развиват самостоятелно. С намесата на мафията в търговията с наркотици тя влезе в пряка конкуренция с престъпни синдикати от целия свят, а в същоото време срещу нея застанаха не само италианските магистрати. Затова Провенцано върна мафиотите към техните корени - там, където те са сигурни и се чувстват защитени от вековната омерта.

Скорошен полицейски доклад разкри, че девет от всеки десет заведения на острова плащат пицо на мафията - рекетът царува в Сицилия. Насилието никога не е изключено, но то е скрито, тайно, далеч от публичните очи - „ако го няма в медиите, значи не съществува“ е мотото на новите гангстери от острова. „Мафията се промени, казва ръководителят на комисията „Антимафия“ Пиерлуиджи Виня. Хората имат чувството, че тя е изличена и победена, но всъщност не е така. Станала е по-дискретна, по-интелигентна и по-богата от преди.“

От обществени поръчки до екологични престъпления

Иронично е, че човекът, спечелил си прякора Счетоводителя заради умението си да пере милиарди долари, беше заловен благодарение на чистото пране, изпратено от жена му. Но иронията започва да горчи, когато се погледне статистиката - Би Би Си твърди, че 96% от обществените поръчки в Сицилия са нечисти, т.е. с участието на мафиотски фирми. Управлението на пристанища, пътища, сметища, строежът на инфраструктурни обекти и жилищни сгради, финансови услуги - коза ностра е навсякъде. Октоподът не простира пипалата си през океани, но за сметка на това здраво е хванал родната си земя.

Наркотиците са старата любов, трафикът на хора - новата. Африка, Близкия изток, бившият СССР - съседите на обединена Европа искат да влязат в „обетованата земя“ и коза ностра е повече от готова да помогне. Според доклад на германското разузнаване трафикът на хора е все по-печеливш бизнес за мафиотските структури, като Италия е „въртележката“ на Европа. Географията също е от полза - Сицилия отдавна е стъпалото към Стария континент за Северна Африка. Този бизнес обаче понякога се оказва нож с две остриета. Според Виня новите имигранти от Сърбия, Китай, Русия и Нигерия се вливат в редиците на нови организации, които се борят с местната мафия за контрола над някои престъпни дейности. На техния фон италианската престъпна класика изглежда нерешителна и мекушава.

Другото ново начинание, в което сицилианците си сътрудничат успешно със своите континентални „колеги“ - ндрангета от Калабрия и камората от Неапол, е „екомафията“. Мафиотският „джойнт венчър“ се занимава с всичко, което е вредно за околната среда - от незаконно строителство, през токсични отпадъци до внос на екзотични птици. Нови незаконни сметища никнат в Южна Италия, а строежи се появяват в паркове, край археологически паметници и в други защитени места, но тук влизат в сила старите връзки с местните политици. И докато Италия е в рецесия, „екомафията“ просперира: през 2004 г. тя е направила почти 25 млрд. евро оборот - повече от ФИАТ, „Телеком Италия“ или която и да било от другите фирми в топ 10. Италианският институт „Юрисп“ твърди, че от 1999 г. до 2004 приходите на мафията са се равнявали на 3.4% от БВП на Италия, или около 43 млрд. евро. Според нови прогнози до 2005 г. този процент вече е близо 10, или 100 млрд. евро.

Огромно количество пари, част от които са били управлявани само с помощта на бележки от една малка ферма в Корлеоне. Бернардо Провенцано може да е горд, че е опровергал някогашния си шеф за качеството на своя интелект.

Вицове, април 2018 г.

Пътечка за пречистване на греховете
- Знаеш ли, че по време на секс мъжът изразходва толкова калории все едно е пробягал 9 километра?
- Хайде, хайде - 9 километра за две минути...

***

- Защо не ме поканиш да излезем да пийнем по нещо тази вечер?
- С удоволствие, но не излизам с омъжени жени.
- Но аз съм жена ти, глупако!
- Съжалявам, не правя изключения.

***

На въпроса в училище "Какво е власт", след като му набиха канчето няколко пъти, Иванчо написа: "Власт, това е възможността да наложиш своите виждания над другите и да разбиеш мечтите им"

***

Пенсионер се запознава с дама на неговата възраст и и казва:
-Аз работя най-древната професия на Земята-спя за пари.
-???
-Нощен пазач съм.

***

Ако кремовете за бръчки реално помагаха, то жените вече нямаше да имат отпечатъци на пръстите.



вторник, 10 април 2018 г.

ДаБГ и ДСБ обявяват официално коалицията си


ДСБ, "Да, България"(ДаБГ) и Зелените ще обявят официално коалицията помежду си на 12 април.

Новата формация ще се казва "Демократична България".
Обединението се подготвя от миналата година. В края на март изпълнителният съвет на ДСБ излезе с резолюция, с която партията даде мандат на председателя си Атанас Атанасов за "създаване на траен политически съюз между ДСБ и Да, България", в който да влязат и други партии.

Същото направиха и от "Да, България" още през февруари. Тогава от партията на Христо Иванов обявиха, че започват преговори с партии партньори за сваляне на правителството. А първоначално поканите за разговори бяха за формациите, с които работят усилено - ДСБ, Зелените, ДЕОС и БЗНС.

Очаква се на официалното обявяване на новата коалиция да присъства и лидерът на БЗНС Николай Ненчев. Още преди месец формация около ДаБГ и ДСБ обяви, че е отворена и към присъединяването на други партии.

Междувременно продължава разпадането на Реформаторския блок (РБ) - очаква се скоро Движение "България на гражданите" (ДБГ) да обяви дали напуска формацията, след като ултиматумът, който поставиха, изтича утре. В края на март "Глас народен" напуснаха РБ.

СДС пък е разделено на две - част от хората в партията искат преговори за коалиция с НФСБ, а друга - оставка на Лукарски и присъединяване към новата формация около ДаБГ и ДСБ.



Проверете дали са ползвали вашите данни от Фейсбук


Фейсбук пусна инструмент, с който всеки потребител може да провери дали негови лични данни в социалната мрежа са били ползвани от скандалната компания "Кеймбридж Аналитика".

ПРОВЕРЕТЕ ТУК

Инструментът показва и дали в листата ви с приятели има такива, чиито данни са били събирани от компанията чрез приложението 'This Is Your Digital Life' (Това е вашият дигитален живот).

Около 87 млн. потребители, чиито данни може да са били споделени чрез This is you Digital Life, ще получат съобщение с подробности за тази опция.

В допълнение към това, от днес 2,2 милиарда потребители на Фейсбук ще получат известие в нюзфийда си, озаглавено "Защита на вашата информация". То съдържа линк към приложенията, които ползвате, и припомня каква информация сте споделили с тях.

Рублата и акциите на руски гиганти продължават да падат заради американските санкции


Курсът на руската рубла понесе в понеделник най-големия дневен спад от над три години, а акциите на водещи руски компании се сринаха, след като инвеститорите реагираха на новите санкции, наложени от САЩ срещу някои от най-големите руски магнати, предаде Ройтерс.

Санкциите бяха обявени в петък, 6 април, и са насочени към длъжностни лица и бизнесмени около президента Владимир Путин в отговор на предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Последиците могат да застрашат крехкото възстановяване на руската икономика, която едва започна да се надига след вълната от санкции, обявени заради присъединяването на Крим през 2014 г., пише БТА.

Рублата за кратко поевтиня с над 4 на сто в днешната сесия, след което се възстанови леко до 60,31 рубли за долар, което е понижение с 3,67 на сто - най-силният дневен спад в проценти от януари 2015 г.
Спрямо еврото руската валута поевтиня с 5,56 на сто до 75,35 рубли за едно евро. Рублата се котираше при курс 75 рубли за евро за последен път на 3 август 2016 година, допълва ТАСС.

Акциите на двете най-големи руски банки Сбербанк и ВТБ поевтиняха със съответно 17,3% и 9,1%.
Държавната Сбербанк традиционно се възприема като барометър за цялостното състояние на руската икономика, отбелязва Ройтерс.

На фондовия пазар акциите на компаниите на алуминиевия магнат Олег Дерипаска загубиха над половината от стойността си, след като той се присъедини към други шестима олигарси, санкционирани заедно с компаниите си, и 17 политически фигури.

Доларовият индекс РТС на Московската борса се понижи с 11,2%, а номинираният в рубли индекс Micex отстъпи със 7,7 на сто, като и двата спаднаха до най-ниските си нива от съответно септември и ноември миналата година.




На тази дата: 10 април 1979 г. в 20:34 ч. е изстрелян космически кораб с първият български космонавт Георги Иванов

1979 г. в 20:34 ч. московско време в Космоса е изстрелян космическият кораб „Союз 33”, в който лети първият български космонавт Георги Иванов. Командир на полета Николай Рукавишников.

Основната цел е скачване със станцията „Салют 6”, където се намират Владимир Ляхов и Валери Рюмин. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента, включващи създадените за целта изцяло български системи и прибори „Спектър 15”, „Средец” и „Пирин”. Съгласно плана, екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула от „Союз 32” и да се приземи с нея.

След успешния старт от Байконур в 20.34 ч. (московско време), корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за сближаване и стиковане със станцията „Салют 6”.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют 6”. След приближаване на 3 км и установен визуален контакт, внезапно отказва основният двигател на кораба „Союз 33”. Той трябва да работи в продължение на 6 секунди но се самоизключва след първите 3 секунди, а екипажът в станцията „Салют 6”, който наблюдава опита за скачване, вижда искра от главния двигател по посока на резервния в момента на неочакваното изключване. Отказва и системата „Игла”. Последващите три опита за пуск на главния двигател не дават резултат.

Изминават 12 часа в почивка за екипажите, докато от земята вземат решение за по-нататъшните действия. Както се очаква, скачването е отменено, за да не аварира по някакъв начин и космическата станция. Екипажът на „Союз 33” започва да се приготвя за връщане на Земята.

Главният конструктор на кораба Юрий Симеонов взема решение да не се прави трисекундна проба на резервния двигател, а директно да се включи и да се пристъпи към кацане. Резервният двигател сработва, но не се самоизключва след 188 секунди, както се очаква. Командирът Рукавишников изчаква максимално допустимото допълнително време от 25 секунди, след което ръчно спира двигателя. В резултат на прекалено силния импулс, капсулата навлиза в атмосферата по балистична крива под много остър ъгъл.

При достигане на по-плътните въздушни слоеве ускорението нараства до 10G (98 м/с²) за над две минути. Космонавтите издържат това ускорение благодарение на жестоките наземни тренировки по време на подготовката им. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Причината за аварията остава неизвестна, тъй като модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизането в атмосферата.

Научните експерименти, които не успяват да бъдат извършени от „Союз 33”, впоследствие биват успешно проведени на станцията от Ляхов и Рюмин. Резултатите са предадени и на специалистите от БАН. Днес спускаемият апарат на космически кораб „Союз 33” се съхранява в Музея на авиацията край Пловдив.