събота, 5 май 2018 г.

Протести в 90 руски града срещу Путин


Хиляди излязоха на протести в 90 руски града два дни преди президентът Владимир Путин да започне официално новия си мандат.

Акцията под надслов „Той не ни е цар” беше започната от движението на опозиционера Алексей Навални.

Той прикани привържениците си да се присъединят към демонстрациите, въпреки забраните на места, с призива: "Страхливият старец Путин мисли, че е цар. Той не е цар и затова трябва да излезем на улицата на 5 май".

Няколко десетки души бяха арестувани, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

В Москва и Петербург много хора се събраха много преди началото на демонстрациите. Малко след започването им пък започнаха и арести.

Реставрация 5 за 4


Стара къща, паметник на културата във Варна, беше реставрирана с PVC дограма, разкри репортер на „Таралеж“. В цяла Европа, когато се реставрира е абсолютно задължително дограмата да бъде от оригиналния материал.

Освен това забелязахме, че стените към вътрешния двор въобще не са ремонтирани, а само фасадата.

Припомняме, че Община Варна издаде поредица от заповеди, с които задължава собствениците на къщи, които са архитектурна ценност, да бъдат реставрирани. 

Дейностите по възстановяването ще са за сметка на собствениците.


Сградата се намира до Адвокатската градинка на ъгъла на ул. "Драгоман" и ул. "Драган Цанков" и дълго време ремонтът бе скрит от ограждения.

Около 600 са сградите и обектите във Варна, които са недвижими културни ценности.

Снимки: "Таралеж"

България трета в ЕС по вредни емисии


България е трета сред 28-те страни-членки на Европейския съюз по производство на вредни емисии на въглероден двуокис, показва анализ на Евростат за 2017 г. за екологичната оценка на тези емисии.

Миналата година в България са били произведени в повече над 8% вредни емисии на въглероден двуокис - над 27 милиона тона от веществото, следствие от производството на топлоенергия и битовото отопление.

На първа позиция по производство на емисии от въглероден двуокис е Малта, следвана от Естония.Най-голямо намаление на вредните емисии е регистрирано в Дания и Финланди

Рок интерпретация

Младият варненец Георги Петранов с учителя си правят интерпретация в рок стил. 
Варна, 2018 г.

На тази дата: 5 май 1876 г. Извършено е Баташкото клане при потушаването на Априлското въстание

1876 г. При потушаването на Априлското въстание е извършено Баташкото клане. То е извършено от османски башибозук от съседните села под прякото командване на Ахмед ага Барутанлията. След клането той получава отличия и повишение от султана.

След началото на Априлското въстание на 20 април 1876 г. част от въоръжените оеспособни мъже от населението на село Батак, водени от войводата Петър Горанов, Войводата Стефан Трендафилов Керелов-петстотник въстават срещу турската власт. Както е застъпено в плана, бунтовниците отстраняват част от турските власти, когато срещу тях е изпратена 5-хилядна армия от башибозуци, предвождани от Ахмед ага Барутанлията. Водачът на въстанието в Батак - Петър Горанов e делегат на местния революционен комитет в събранието в Оборище.

Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората в града и за това извикват Барутанлията, да му предадат оръжието си, като той заявил с клетва, че ще си отиде, веднага щом получи боеприпасите на въстаниците.

Марга Горанова, съпруга на водача на въстанието
в Батак - Никола Горанов. С кости е изписано
отстрани – „Останки от 1876 година”.
На 1 май 1876 г. врагът е извикан от чорбаджиите на селото, за да предадат оръжието си. След като бунтовниците предали оръжието си, башибозуците ги нападнали и отсекли главите им. По време на „предаването” на оръжието обаче някои от хората в селото успели да избягат, след него селището било обкръжено, за да не може никой да го напусне. Башибозуците се разпределили по къщите и започнали да ги ограбват. Много от по-крайните домове в селото били изгорени, башибозуците стреляли напосоки към всичко, което се движело или не. Хората започнали да се крият в сградите с по-здрава конструкция в селото, които щели да издържат на пожар, като църквата и училището, но и някои от къщите на чорбаджиите.

На 2 май скритите в Богдановата къща се предали, като повярвали на агата, че, ако предадат оръжията си, ще получат милост от неговата войска. Повече от 200 мъже, жени, деца и старци били изведени от къщата, претърсени за ценни вещи, съблечени, за да не измърсят дрехите с кръвта си, и накрая избити.

Българските мъченици. 
Картина на Константин Маковски.
Барутанлията, поискал по-видните хора от селото да отидат при него в лагера на башибозука, за предадат всичкото оръжие на батачани и за да успокоят населението. В лагера били изпратени кметът на Батак - Трендафил Тошев Керелов, заедно с Вранко Димитров Паунов, Георги Серафин, Петър Трандафилов Керелов, Петър Кахведжийски и Георги Вълюв. Разбрали се, че, ако предадат оръжието на селото, башибозукът ще го напусне, като всички видни хора, които отишли за мир били взети заложници - оръжието или животът им. Боеприпасите били натоварени на коне и пренесени до лагера. След което обаче всички заложници били набучени на колове и изпечени живи или обезглавени. Хората отново се изпокрили в църквата и училището.

На 20 януари 1878 г. оцелелите жители на град Батак посрещат пристигащата руска освободителна армия.

Баташките мъченици са канонизирани за светци от Българската старостилна православна църква на 17 май 2006 г. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира Св. Велика Княгиня Елисавета в Етна, Калифорния, специално за канонизацията. През март 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква реши да бъдат канонизирани за светци просиялите от рода български Баташки и мъченици. На 3 април 2011 г. в храм-паметника „Свети Александър Невски” по време на Света литургия, отслужена от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, бяха канонизирани новите български светци, убити през 1876 г. в църквата в Батак.

Разследвания на турските зверства в България (1876)


Дж. Макгахан отразява неговото кърваво потушаване и неговите репортажи представят пред Европа трагедията на един поробен народ. Русия е принудена да обяви война на Османската империя, за да не загуби авторитет и влияние на Балканите.

„ ...Ние огледахме вътре в църквата, почерняла от изгорялата дървения, но не и разрушена, не и особено пострадала. Сградата бе ниска, с нисък покрив, поддържан от тежки неравномерно разположени сводове, които, доколкото можехме да видим, поглеждайки вътре, бяха с такива тавани, колкото висок човек да стои изправен под тях. Това, което видяхме вътре, бе твърде страшно, ако човек задържеше погледа си. Огромно количество частично обгорели тела лежаха там, техните овъглени и почернели останки, натрупани до половината от разстоянието до тъмния таван, правейки го да изглежда още по нисък и мрачен, тъй като лежащите в процес на гниене тела бяха прекалено страшни за гледане. Човек не би могъл да си представи чак такъв ужас.
Всички отвърнахме поглед отвратени и замаяни и се заклатушкахме навън от тази къща на страшната напаст, щастливи да се озовем отново на улицата. Обиколихме селото и видяхме същото нещо отново и отново над сто пъти. Скелети на мъже, с прилепнали към тях дрехи и все още висяща плът, гниещи заедно, глави на жени, чиято коса се въргаляше в прахта, кости на деца и пеленачета, разхвърляни навсякъде. На едно място ни показаха къща, където двадесет души били изгорени заедно; на друго място десетина момичета били изклани до едно, след като се скрили – изобилно свидетелство за което са останалите там кости. Навсякъде – ужас след ужас...“
Макгахан съобщава, че турските войници насила вкарват някои от селяните в църквата, която след това е запалена, а останалите живи са измъчвани, за да кажат къде са скрили ценностите си. Макгахан сочи, че от общо седем хиляди души население оцеляват само две хиляди. По негови изчисления петдесет и осем села в България са били разрушени, пет манастира са изравнени със земята и общо петнадесет хиляди души изклани.

Тези репортажи, публикувани във вестник „Дейли Нюз“ и препечатани от други вестници, предизвикват във Великобритания широка вълна от обществено негодувание срещу Турция. Бенджамин Дизраели, министър-председател на Великобритания, чието правителство подкрепя Османската империя, се опитва да омаловажи кланетата, твърдейки, че българите също имат вина. Тези аргументи са опровергани от последващите репортажи на Макгахан.

Като резултат от публикациите на Макгахан, Уилям Гладстон написва памфлета „Уроци по клане или поведението на Турското правителство във и около България. Българските ужаси и Източния въпрос.“, в който заявява: „ Обръщам се към своите сънародници, от които това зависи в много по-голяма степен, отколкото от който и да било друг народ в Европа, да изискват и настояват пред нашето правителство да промени своята едностранчива позиция и да насочи в съзвучие с европейските държави цялата си енергия към премахването на турското управление в България. Нека турците сложат край на своите безчинства по единствения възможен начин, а именно като сложат край на собственото си присъствие....“

Като резултат от неговите публикации може да се считат и последвалите дипломатически действия на великите сили: свикването на т. нар. „Посланическа конференция в Цариград“, според декларацията на която султанът на Османската империя трябвало да даде автономия на българите в техните етнически граници, територия, която по-късно, през 1878 г., става известна като „Санстефанска България“, в границите на която не влиза Северна Добруджа, дадена от руснаците на Румъния в замяна на Бесарабия, за да може Русия да има излаз на р. Дунав.

ВИДЕО
Баташкото Клане - В памет на Загиналите

Вицове, май 2018 г.

Очакване и реалност.

Разбираш, че е началото на май, когато цената на черешите започне да се изравнява с тази на кокаина.

***

- На теб хареса ли ти?
- Не.
- Сигурен ли си?
- Сигурен съм, разбира се, ти какво?!
- А циците харесаха ли ти?
- Не, някак си твърде големи ми се сториха ...
- А дупето?
- Малко като че ли е дебеличко ...
В живота си не съм лъгал така, както тогава, когато гледахме порнофилм заедно с жена ми.

***

Българските духовници започват излъчване на ново автомобилно ТВ шоу, в което ще демонстрират лимузините си. Реалити форматът ще се казва "Поп Гиър".

***

Търси се заклет веган за въртене на чевермето на 6-ти май.

***

Самота - това е избор между нервната и половата системи, в полза на първата.

петък, 4 май 2018 г.

Китай покрива Тибет с изкуствен сняг


Китай планира да предизвика изкуствени валежи от сняг в Тибет, за да реши проблема с недостига на прясна вода, предаде БНР, като цитира университета „Цинхуа“, който разработва проекта. Към момента валежите в Тибет осигуряват около 7% от потребяваните в Китай количества вода.

Изкуственият сняг трябва да покрие територия от 1,6 милиона квадратни километра (т.е. територия по-голяма от Аляска или тройно по-голяма от площта на Испания), а това да увеличи количеството на валежите в Тибет до 10 милиарда кубически метра годишно.

Разработката на проекта, наречен „Небесна река“, е започнала през 2016 година и е смятан за най-грандиозния екологически експеримент в историята.

Проектът предвижда монтиране на десетки хиляди инсталации в Тибет, които използват специално гориво. При изгарянето в атмосферата се отделят частици йодисто сребро, което ще привлича дъждовни облаци.

Според американски климатолози обаче по този начин ще бъдат обезводнени други райони, а създаденият дисбаланс крие екологични рискове.

Тибет е окупиран от Китай през 1950 година и оттогава е в състава на Китайската народна република.

Борисов: Свободата на словото си е работа на собствениците на медии


Министър-председателят Бойко Борисов коментира тази изказванията на своя коалиционен партньор Волен Сидеров срещу ЕС и НАТО и посещението му в незаконно анексирания от Русия Крим. Премиерът не пропусна да спомене президента Румен Радев в този контекст.

"Президентът Радев в предизборната кампания много ясно каза позицията си за Крим".
Премиерът обясни, че "Волен Сидеров, ВМРО и Националният фронт са три отделни партии".

"За да избегнем всякакви противоречия, изготвихме програма. Докато ГЕРБ е в управлението, НАТО и ЕС са не само неизменни ценности, но и оставаме най-лоялният член", увери Борисов.

Всеки си привличал избиратели с различни теми - така премиерът обясни волностите на своите партньори. На констатацията, че досега не е имало такова разминаване в позициите, Борисов реагира:

"Как да нямаше различно говорене? Министърът ми на правосъдието (Христо Иванов - б.р.) се изказваше опозиционно заедно с Радан Кънев – шизофренно беше".

Премиерът се върна на темата за НАТО.

"Когато той (президентът - б.р.) поема ангажименти за НАТО за 2% от БВП, единствената подкрепа идва от ГЕРБ. Г-жа Нинова настоя да се протоколира, че е против. Но аз не чух той да излезе да го каже".

Бойко Борисов бе питан и за последния доклад на "Репортери без граници", в който България е още по-надолу в индекса за свобода на медиите - вече на 111-о място.

"Проблемът със свободата на словото е на собствениците на медиите. Ние не им се месим. Нима БНТ и БНР работят за правителството – нито едно интервю не съм дал. Затова сега има закон – Европейският парламент се занимава с това, всичко да се извади на светло".

На допълнителни въпроси дали все пак това не е проблем и за държавата, премиерът повтори тезата си:

"Това е ваш проблем – на журналистите. Решавайте си го тоя въпрос. Какво да направим ние, за да спрем Прокопиев и Пеевски да воюват? Аз не знам и затова нищо не правим".

Извинете, гърмяха ли топовете за Ван дер Белен?

Топовните салюти, изстреляни на 23 февруари в София, в Деня на пазителя на Отечеството на Русия, министър Каракачанов обясни, че са в чест на сръбския президент Александър Вучич, който по това време е на посещение в София.

Каракачанов нарече манипулация информацията, че топовните салюти имат нещо общо с празникът на Съветската армия. Той обясни, че когато президент на друга държава е на посещение в България се почитал с топовни гърмежи.

Въпросът ми е гърмяха ли топовете вчера за президента на Австрия Ван дер Белен?

Вчера австрийският президент се срещна с президента и премиера на България, но никой не чу топовни салюти.

На тази дата: 4 май 1626 г. Индианци продават остров Манхатън на холандци за 60 гулдена

1626 г. остров Манхатън е продаден от индианците на холандските заселници в Америка. Според популярната легенда целият остров впоследствие е закупен от местните индиански племена срещу шепа дрънкулки. По-късно колонията преминава в ръцете на Англия и получава името Ню Йорк в чест на новия крал Джеймс, който е дук на Йорк. След американската революция Ню Йорк става за кратко столица на САЩ.

Когато холандските моряци пристигнали в Америка, те поискали да построят град на остров Манхатън, заобиколен от реките Хъдзън и Ист ривър. На острова холандците срещнали една група индианци; платили им за острова 60 гулдена. Много хора оттогава казват, че глупавите индианци се оставили да бъдат измамени от хитрите европейци, защото толкова евтино продали скъп имот.

Индианците всъщност имали съвсем други представи за земята от холандците. За белите хора земята била стока и можело да бъде купувана и продавана; за индианците земята била нещо като морето или въздуха. Можеш да имаш правото да я използваш; но как можеш да притежаваш морето, въздуха или земята? Като отплата за подаръка на холандците индианците оставили чужденците да живеят и работят на острова. Купувачи и продавачи явно са си представяли съвсем различни неща при тази „търговия”. Дори не се знае дали индианците, които взели парите, изобщо са живеели постоянно на Манхатън. Възможно е само да са минавали оттук.

Подобни недоразумения между индианци и европейци се повтаряли непрекъснато. Белите хора смятали, че индианците се отнасят към земята, както те самите. Така пламнали конфликти и битки между два различни народа, които не се разбирали. Белите хора в крайна сметка победили, защото били по-многобройни и имали по-добри оръжия.

През следващия 19 в. огромните вълни емигранти заливат Ню Йорк и допринасят за голямото разширяване на града. През 1898 г. към Манхатън се присъединяват още четири градчета - Куинс, Бронкс, Бруклин и Стейтън айлънд, с което окончателно е оформен облика на бъдещия мегаполис. Днес Манхатън е с население от над 1,7 млн. жители и с обща площ от 87,46 кв.км.

Вицове, май 2018 г.

Добро утро

- Вашата жена има такъв странен акцент! От къде идва?
- От винарска изба ...

***

Канибал, върти се, не може да заспи и си мисли:
- Кой съм аз? Защо ме има на този свят?
Жена му:
- Казвах ти, не яж интелектуалци днес!

***

- Скъпи, не си сменил памперса на детето!
- Няма нужда да се сменя.
- Как да няма нужда, пълен е.
- Ами на пакета с памперси пише ''До 12 кг''!

***

Програмистът преди лягане поставя на нощното шкафче две чаши-едната с вода, ако му се припие, а другата празна, ако не му се припие.

***

Човек, считащ кафето за перфектното средство против заспиване, явно никога не е ял диня на вечеря...

четвъртък, 3 май 2018 г.

Едните партньори на ГЕРБ искат да излезем от ЕС, другите - от НАТО


България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО.

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод намеренията на лидера на "Воля" Веселин Марешки да инициира референдум за излизане на страната от алианса. Цветанов подчерта, че подобни "анонси" водят до определени спекулации и внушения.

По думите му НАТО е част от националната сигурност сигурност на страната ни. "Ако някой днес може да гарантира националната и териториалната сигурност, това е само участието на страната ни в НАТО. Всичко останало са възможни хипотези и много тежки сценарии", обясни той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ призова Марешки да не обвързва политиките на ЕС с НАТО, както е направил в изказването си.

Цветанов каза още, че предстоят много интересни избори за европарламент. "Те ще бъдат много ясен лакмус за всички
настроения в обществото за НАТО и ЕС. Убеден съм, че преобладаващите ще бъдат за силна и обединена Европа", обясни той.

По-рано днес пред БНР председателят на "Воля" обяви, че партията му започва да работи за лансирането на идеята за национално допитване за излизане на България от НАТО. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт обаче на референдум по въпроси, уредени в сключени от България международни договори, може да се произвежда само преди тяхната ратификация. Парламентът ратифицира договора за НАТО още през 2004 година.

Руски изтребител се разби в Сирия


Кадърът показва момента на падане.
Руски изтребител Су-30СМ се разби в Сирия и двамата пилоти на борда загинаха, предаде ТАСС.

Катастрофата станала при набиране на височина след излитане от летище "Хмеймим" над водите на Средиземно море. Двамата летци до последно се опитвали да спасят машината, заявяват от Министерството на отбраната в Москва.

Според предварителните информации причина за нещастния случай може да е попадане на птица в двигателя.

По самолета не е стреляно, твърдят от военното ведомство.

Той паднал в морето близо до пристанището Джабла.

Предишни инциденти

Само преди два месеца - на 6 март, в Сирия падна руски военнотранспортен самолет Ан-26. Загинаха всички 39 души на борда. Трагедията стана при заход за кацане в базата "Хмеймим". Причината бе техническа повреда.

През февруари бунтовници свалиха руски изтребител в контролираната от тях провинция Идлиб. Пилотът катапултира, но след това бе убит.

В края на ноември 2015 г. Турция свали руски бомбардировач, за който твърдеше, че е навлязъл в нейното въздушно пространство от Сирия. Загина пилотът и притекъл се на помощ руски войник. Инцидентът предизвика дипломатическа и търговска война между Москва и Анкара. Няколко месеца по-късно обаче президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган се сдобриха.

Започва поставянето на "Бронзовата къща" на мястото на мавзолея в София


Днес започва строителството на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей в центъра на София. В края на миналата година общинският съвет на София даде съгласие за издигането й. Тя бе определена като най-голямата скулптура-сграда в света, създадена от визуалния артист Пламен Деянов.

Работата по издигането ще бъде проследена от президента на Австрия Александър Ван дер Белен и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проектът се реализира с австрийска финансова подкрепа.

С тази арт-инсталация Столична община поставя символично началото на своя проект за превръщането на пространството в галерия за съвременно изкуство.

На тази дата: 3 май 1802 г. Вашингтон е обявен за град

1802 г. Вашингтон е обявен за град. Първите европейци, които стъпват в земите на днешен Вашингтон са от антуража на испански капитан Дон Бруно де Хечета, който идва тук около 1775 г., плавайки с кораба Сантяго. Днес Вашингтон е столицата на Съединените американски щати. Разположен между щатите Мериленд и Вирджиния на източното крайбрежие на континента, Вашингтон е в територията на Федерален окръг Колумбия. Това е единственият федерален окръг в САЩ.

Градът е едно от най-красивите и изпълнени с исторически паметници населени места в САЩ. В самия център на града има множество интересни музеи и атракции, галерии и природни паркове, но основните забележителности като Белия дом, Джорджтаун, Конгресът на Капитолия през цялото време на годината са препълнени с любопитни туристи от всички краища на планетата. В сградата на Капитолия са настанени законодателните органи на Съединените щати, но независимо от това тук са възможни организирани туристически посещения.

Лично президентът Джордж Вашингтон заедно с градския архитект Пиер Л’Енфант избира мястото, където да бъде издигнат президентският дворец. Обявеният конкурс за проект е спечелен от Джеймс Хобън. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 г., а официално е предадена за използване през 1800 г. Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс. От тогава до сега всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора на сградата, тъй като Белият дом е не само административна сграда, но и частен дом на президента и неговото семейство.

Във Вашингтон се намира и Пентагонът, където е седалището на Министерство на отбраната на САЩ. Тази постройка във Вашингтон се счита за най-голямата административна сграда в света. Строителството на Пентагона започва на 11 септември 1941 г. и за шест месеца са извършени грубите строителни работи. Официално Пентагонът край Вашингтон влиза в експлоатация на 15 януари 1943 г., а построяването на цялата сграда струва на САЩ значителните 83 млн. долара.

Вицове, май 2018 г.

Намерила си е мястото

Дядо при проститутка.
- Вътре ли е?
- Не.
- Бах мааму и отвън го няма

***

Питам, има ли още някой освен мен, който НЕ Е печелил от националната лотария?

***

Българинът е изнервен в два случая - когато няма работа, а също така и когато има.

***

Астрологичната прогноза за месеца - Меркурий е ретрограден, Сатурн е в Риби, а Уран .. е в Хасково и Първомай...

***

Всеки път, щом видя някоя с халка на носа, ми идва да извадя гъдулката...

сряда, 2 май 2018 г.

Българи държали плантации с марихуана в САЩ, наемали сърби за 6000 долара на месец


Млади сърби заминават за Съединените щати, за да изживеят „американската мечта”, като започват добре платена работа в легални плантации за марихуана, държани от българи, твърди белградският вестник „Блиц", цитиран от бТВ.

Според публикацията по-късно българите склонявали сърбите да работят като разпространители на наркотика.

„В тези плантации работят и сърби, черногорци и македонци, които често печелят по 5-6000 хил. долара. Освен легалната работа обаче, често се случва българите да предложат на работниците си и незаконни дейности за четири пъти по-високо заплащане”, пише изданието.

Според източника на „Блиц” служителите в плантациите били карани да транспортират марихуана в други щати, където тя не е легализирана, като често се налагало да превозват и кокаин.

Изданието пояснява, че тези плантации работят като затворени комуни, където на работниците е забранено да излизат.

На тази дата: 2 май 1933 г. Съобщено е за появата на Чудовището от Лох Нес

Езерото Лох Нес
1933 г. е съобщено за появата на Чудовището от Лох Нес. Неси според легендата е същество, което живее в езерото в Шотландия. Лох Нес е голямо езеро, образувано при отдръпване на ледниците. Водите му са тъмни, студени и на места достигат 250 м дълбочина.

Джордж Спайсър и неговата съпруга вдигат шум в медиите, че са забелязали чудовището, което било с дължина 7.76 м и с височина на видимата част от 1.2 ч. над водата и им пресякло пътя, докато те били с лодка в езерото. На следващата година д-р Робърт Кенет Уилсън успял да направи снимка на чудовището и сензацията обиколила света, въпреки че по-късно било даказано, че това е фалшификация, направена с играчка от магазините на Woolworth.

"Снимката" на д-р Уилсън.
И все пак, очевидците са твърде много и да наречеш всички от тях глупаци, пияници и
мошеници е проява на върховна арогантност, характерна за учените. Така поне смятат многото почитатели на Неси, голяма част от местните хора и по-смелите учени, склонни да не се затварят в догмите. Те повтарят случая с целаканта, древна риба, която дълго време се считаше за изчезнала, докато не бе уловена наново, както и Кракена, това “моряшко суеверие”, което се оказа съвсем реално, когато един рибар хвана гигантски калмар в мрежите си.

И наистина, нерядко сонарите в езерото дават странни данни за огромни тела, носещи се под водата, които, съчетани с многото любителски снимки и безбройните свидетелства, подсказват, че нещо в езерото наистина има.

Въпросът е: какво може да е то и защо никой не го е хванал?

Последното е лесно обяснимо. Лох Нес е едно от най-зловещите места в света, по признание на всички, гмуркали се в него водолази. Водите са черни и тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна – над 200 метра. В такъв воден басейн би могло да се скрие всичко; изчислено е, че дори великият часовник Биг Бен би бил напълно потопен.

Но какво ли би могло да се крие? Ако наистина има чудовище, какво същество би могло да е то?

Най-популярната теория е, че в езерото живее плезиозавър. Това са големи зверове от епохата на динозаврите, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава, като такива описания на Неси има много. Това е и най-вълнуващата теория, тъй като дава възможност нещо да е оцеляло след катастрофата преди 65 млн. години.

Дали обаче е възможно плезиозавър да живее в Лох Нес? Някои учени спорят, че той не би издържал в толкова студени води. Разкопки обаче показаха останки от плезиозавър в Австралия отпреди 120 млн. години – тогава, когато най-малкият континент е бил покрит с лед.

Други казват, че той няма да има какво да яде. В Лох Нес обаче има мигриращи сьомги в големи количества. В САЩ тези миграции хранят цели семейства мечки гризли, стоящи край потоците. Може би и Неси би могъл да хапва сьомга.

Третият и най-сложен въпрос обаче е как и защо създанието се е измъкнало от холокоста отпреди 65 млн. години.

Тук отговор няма... затова някои смятат, че Неси не е динозавър, а гигантска змиорка. Змиорки в езерото има бол, но могат ли някои да порастнат толкова грамадни? Традиционните учени клатят отрицателно глава, но пък те така са правили и за калмарите, а са били опровергани.

Една голяма змиорка би приличала на плезиозавър – тя е влечугоподобна на вид, има грозна зъбата глава и перки отстрани.

Друга риба, за която вече се знае, че може да стане грамадна (над 8 метра) е есетрата. В нея обаче няма нищо змийско, а тези моменти са преобладавщи в описанията на очевидците. И тя обаче има перки, а гледана отгоре може да наподоби влечуго.

Любопитно е, че подобни на Неси създания са виждани и в други езера по целия свят или в морето. Това са Моргар, Чампи (който даже е защитен от закона), Тианчи, Мокеле Мбембе, Огопого и т.н.

Възможно е тези създания да са просто съвременни митове - нещо, в което хората имат нужда да повярват.

Вицове, май 2018 г.

Не знаех, че има такъв цвят

В Китай на бял свят се появи момченце, което при раждането си е тежало 12 килограма. По мнение на лекарите то ще проходи преди майка си.

***

Брокер показва вила на потенциален купувач и разказва за предимствата Накрая завършва:
– За да стане рай, на тази вила ѝ липсват само добри хора и вода.
– Същото липсва и на Ада! – отбелязва купувачът.

***

Изкарах курс за екстрасенси. Сега като си пийна, не звъня на бившите си, а на бъдещите си...

***

Снощи излязох с една.
Опулила се в мен,вместо да си гледа телефона като нормалните хора.Станах и си тръгнах.Аман от луди кучки!

***

Любовта е сън, брака - будилник.

вторник, 1 май 2018 г.

Екскурзианти останаха на магистралата, защото шофьорът откраднал нафтата


Български екскурзианти до Гърция не успяха да се приберат и прекараха часове през нощта на магистралата край Дупница, поради напълно изпразнен резервоар. Шефът на туристическата фирма призна пред камерите на Нова тв, че атобусът дори трябвало на другия ден да поеме за Пампорово, т.е. - трябвало да има в наличност 150 л нафта.

„На връщане, много късно вечерта, около 22:30 ч. закъсахме на магистралата след разклона за Дупница. Вътре имаше един шофьор и една екскурзоводка. Спряхме и започна едно суетене. Разбрахме, че е свършило горивото на автобуса”, разказа за Нова тв една от пътничките в автобуса.

Хората прекарали 4 часа в пълна тъмнина - за да не се изхаби и акумулаторът. Светлоотразителен предупредителен триъгълник нямало и рискували да ги помете тир. Твърдят, че шофьорът източил гориво за себе си и затова не успели да стигнат до София.

Фирмата, организирала круиза и наела автобуса, е "Глобал Тур". Управителят й е откровен:

„Ние, като туроператорска фирма носим отговорност за нашите туристи. Същият автобус е бил планиран на следващия ден да пътува до Пампорово. И като пресметнахме горивото, в него е трябвало да има още 150 литра нафта. Управителят на транспортната фирма, чийто автобус е нает, не знаеше къде е нафтата и не можеше да посочи с пръст кой е виновен”, обясни за „Здравей, България” Добромир Илиев, управител на "Глобал тур".

Илиев казва, че също не може да назове шофьора като извършител, защото няма доказателства.

Превозвачът - стар познайник

От репортажа става ясно, че фирмата "подизпълнител", която е трябвало да обезпечи пътуването, е "Едевлайс 0707".

Въпросната фирма е именно тази, около която възникна скандал, че през 2016 г. е хваната за трафик на бежанци, а през 2017 г. Григор Григоров - неин управител, дори е осъден за трафик на бежанци. Техен автобус е конфискуван като оръдие на престъплението...

Това обаче не попречи тогава на "Гранична полиция" да сключи договор... именно със същата фирма да превозва бежанци обратно до границата - вече законно.

БСП поведе марша срещу бедността и корупцията


Българската социалистиеска партия поведе днес национален първомайски протест срещу
бедността и корупцията.

Фенклубът на "Левски": "Нощните вълци" на Путин нямат място в София


Националният клуб на привържениците (НКП) на Левски изрази своето "крайно възмущение"от планирания поход на прокремълските рокери от групата "Нощните вълци".

"Уважаеми участници във въпросния мотопробег, нашата общност приема вашите намерения като едно уродливо тържество на антибългарщината и поредна гавра с българската независимост. Нашата нация е част от европейската цивилизация и семейство и бъдещето й никога повече няма да бъде свързано с човеконенавистния азиатски деспотизъм. Вие и смехотворната ви идеологическа разходка нямате място в София. Учтиво ви съветваме да отмените политически-наглото си събитие, защото нашият град не е и няма да бъде сцена на антибългарски прояви", се казва в декларация, с която излязоха феновете на "Левски".

В нея те цитират медийни публикации, че на 1 май "Нощните вълци" планират да извършат мотопробег, отбелязващ "победния път на българската армия от Паметника на съветската армия до... Берлин".

"НКП напомня на широката общественост и конкретно на всички наши безпаметни сънародници, както и на руските им господари, че Българската армия никога не е стигала до Берлин. До там стига болшевишката Червена армия, не армията на Царство България.

Също така, напомняме, че участието на България в бойни действия в заключителната фаза на Втората световна война не е доброволно, а принудително – под натиска на чужд окупатор, СССР", се казва още в позицията на фенклуба.

В декларацията патриотично настроените фенове изтъкват още, че  присъствието на съветски войски в страната ни след 8 септември 1944 г., представлява окупация от чужда държава, с която България се е намирала в мир.

"Българите, които грижливо пазят националната памет, чудесно помнят и знаят какво донесе на страната ни черната дата, на която съветски войски влязоха на наша територия – комунизъм, зверства, репресии, заграбване, тоталитарна държава, морален упадък и икономическа разруха. Влиянието на тези явления и техните проводници, и вдъхновители никога повече няма да съществуват в нашата родина", допълват левскарите.

Клубът на привържениците използва случая, за да отправи призив към Столичната община да се премахне "възможно най-скоро скверното за българите и столицата ни туловище на споменатия Паметник на съветската армия, символ на 45-годишно иго, като го демонтира и изпрати там, където е единственото подходящо за него място – Музея на социалистическото изкуство".

На тази дата: 1 май-Ден на труда! Историята на празника

Днес е Денят на труда. Историята на празника се свързва с работническото движение през XIX век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръскват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4-ма.

На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива полицай и 6-има други са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани 7 анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

Денят на труда е сред официалните празници в Република България. Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да отбелязва празника всяка година, тъй като в социалистическите страни на честването му се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническата класа. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като се скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни, държавни и местни ръководители.

След демократичните промени в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва предимно от социалисти и комунисти.

Вицове, май 2018 г.

Когато оставиш мъжът да избира завеса за банята
Срещат се две приятелки:
- Скъпа, колко си напълняла!
- О, муцка... Аз даже отслабнах.Да ме беше видяла преди месец - същата бях като теб сега.

***

- Ей, да знаеш, гаджето ми е страшна мадама!
- Страшна, страшна, колко да е страшна?
- Само като я видя и гащите ми отесняват!
- Ама отпред или отзад?

***

– Госпожо, трябва да Ви глобя, защото кучето няма право да пътува на предната седалка.
– Но то е от плюш!
– Породата няма никакво значение!

***

Диалог във Фейсбук:
- Омъжена ли сте?
- Ами в тоя профил - не.

***

- Целувам Ви ръка, мадам!
- Но това е кракът ми.
- Започвам отдалече...

понеделник, 30 април 2018 г.

Френски музей откри, че повече от половината му картини са фалшификати


Арт музей в южната част на Франция откри, че повече от половината от експонатите в колекцията му са фалшификати. Кметът на града описа ситуацията като "катастрофа" за региона, съобщава "Гардиън".

Малката сплотена общност от 8000 жители на град Елн, в близост до Перпинян, откри отново музея на Етиен Терюс. Експозицията е посветена на работите на художника, роден през 1857 г. и починал през 1922 г. Това се случи в петък след активни ремонтни дейности. Но арт историк, поканен да реорганизира музея след скорошното придобиване на 80 нови платна, откри, че 60 на сто от цялата експозиция е фалшива.

"Етиен Терюс беше великият художник на Елн. Той беше част от общността, нашият художник", каза опечален кметът Ив Барнио.

Ерик Форсада, специалистът, който откри фалшификатите, казва, че веднага разбрал, че повечето от работите не са автентични.

От 140 картини, колкото са в цялата колекция на музея, 82 са фалшиви.
Кметът обяви, че започва разследване и то няма да приключи, докато не бъдат разобличени виновниците.

Според Форсада преди скандала картина на Етиен Терюс е можела да стигне цена от 15 хил. евро, а акварелите - за около 2000 евро.

Фотофакт: Хотел Маринела посреща официалните гости на БГ председателството с такава тоалетна

Снимка: Георги Готев - туитър

Хотел "Маринела" в София е мястото, където са настанени официалните гости на българското председателство на Съвета на ЕС.

Това е снимка от мъжката тоалетна.

Цитати на великите! Тръмп: Някакъв умник вдигна посолство за $1 млрд. Няма да го открия

Новото футуристично американско посолство в Лондон. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува „ужасното и мързеливо“ посолство на САЩ в Лондон преди планираната си визита във Великобритания през юли, пише британският всекидневник London Evening Standard.

Преди време дипломатическата мисия бе преместена от площад "Гросвенър" в чисто нова сграда в квартал „Nine Elms“. Посторйката глътна 1 милиард долара и Тръмп бе поканен да я открие при посещението си в Лондон през юли т.г.

Обаче президентът е бесен на новото местоположение и заяви, че посолството е лоша сделка за САЩ. Говорейки по време на митинг в Мичиган, той обяви:

„В Лондон имахме най-доброто място в целия град. Най-доброто място. Е, някакъв умник каза, ще продадем мястото и след това ще вземем парите и ще построим ново посолство. Това звучи добре, нали, но трябва да имаш много пари, за да направиш нещо подобно, нали?“

Тръмп разкри, че представителите на посолството са го продали за 250 млн. долара.

„После отиват и купуват парцел с ужасно местоположение. И върху него построяват новото посолство. Това са добрите новини. Лошите са, че това струва над 1 млрд. долара“, обясни милиардерът.

Американският президент е отказал да открие новото посолство:

„Между другото, искаха от мен да прережа лентата на новото посолство и аз заявих, че няма да отида. Не искам да го правя.“

Любопитно: Историята за среднощен концерт по заповед на Сталин


„Най-безумният, най-жестокият от тираните накрая вече е властвал, без да му се оказва никаква съпротива от никого. Сталин е умрял или в леглото, или под леглото – това не знам точно. Но че вредите, нанесени от него, надвишават многократно щетите, нанесени от всички ненормални крале и царе от минали времена, взети заедно – това мога да кажа със сигурност. И никой никога дори не заекна, че Сталин е малоумен“. Това пише в спомените си великият руски композитор Дмитрий Шостакович.

„В последните години от живота си Сталин все повече се смахва. Параноята му се задълбочава, както и неговата суеверност. Един мой приятел – музиковед, е бил съсед с човек от охраната на Сталин“, разказва още Шостакович. „Мъжът първо не искаше да говори, после пийна и се разприказва. Работата му била добре платена, макар и уморителна“.

Той патрулирал край московската вила на Сталин. През зимата на ски, през лятото – на колело. Той и колегите му непрекъснато правели кръгчета около имота, докато им се завие свят. Вождът не излизал извън пределите на вилата. А когато се показвал, се държал маниакално, като параноик. Въртял глава на всички посоки, с резки движения се оглеждал непрекъснато. Цели дни не пускал никого при себе си. Слушал много радио.

Веднъж Сталин позвънил в Комитета по радиото. В този момент там заседавало ръководството на радиото. Сталин попитал дали разполагат във фонда си с плоча със запис на концерта за пиано № 23 от Моцарт, който той бил слушал, преди да позвъни. „Свиреше пианистката Юдина" – уточнил той.

Отговорили на Сталин: „Разбира се, че я имаме". Но всъщност я нямали. Концертът се излъчил на живо от студиото. Но всички до смърт се страхували да кажат на вожда истината. Никой не знаел какви ще са последствията. Човешкият живот не струвал нищо. Можело само да се повтаря „да".  Точно като на луд човек.

Сталин заповядва плочата с концерта на Моцарт в изпълнение на пианистката, да му се донесе на вилата. В радиото настъпила паника. Извикали Юдина. Събрали музикантите от оркестъра. Всичко било приготвено за нощен запис. Всички треперели от страх с изключение на самата Мария Юдина, на която морето й било до колене. По-късно тя разказала, че на диригента му станало лошо и го откарали до тях. Бил неадекватен от страх. Извикали друг диригент, но и на него му треперели ръцете и оркестърът фалшивел. Едва третият диригент успял да избута записа до края. Мисля, че това е уникален случай в историята на звукозаписа. Трима диригенти се сменят за едно изпълнение. Към сутринта записът бил готов. Произвели специална плоча в един екземпляр. В исторически кратки срокове. И я изпратили на Сталин. Това бил своеобразен рекорд.

Не след дълго Юдина получава плик с 20 000 рубли. Съобщават й, че това е по лична заръка от Сталин. Тя написала писмо на вожда: „Йосиф Висарионович, ще се моля за вас денем и нощем и ще моля Господ да ви прости вашите прегрешения пред народа и страната. А парите дадох за ремонт на църквата."

С Юдина нищо не се случило. Сталин замълчал за случая.

Казват, че когато намерили Сталин мъртъв, на патефона му се въртяла плочата с нощния концерт в изпълнение на Юдина...


ВИДЕО