събота, 12 май 2018 г.

И в лагер 3 не откриха Боян Петров


Алпинистът Боян Петров не е бил открит и в последния лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите, съобщи БНР. Утре хеликоптери няма да летят отново над района, защото ще има много хора на този склон и е опасно за тях. Това са съобщили за "Хоризонт" от екипа на българина.

Двама китайски алпинисти и двама шерпи са достигнали в късния следобяд лагер 3, най-високият лагер под връх Шиша Пангма. Това съобщи Деян Петков от екипа на нашия Боян Петров.

"Там не са намерили палатката на на Боян. Намерени са стари вещи от стари експедиции. Четирима, а може и да са петима алпинисти в момента са на лагер 3. Там ще изкарат нощта и не можах да разбера точно дали утре ще се изкачват към върха, но така или иначе има изглежда голяма група на лагер 2, които утре може би ще се качат при лагер лагер 3. До лагер 2 всички възможни места са огледани. Между Лагер 2 и 3 e едно голямо плато, което е почти невъзможно да бъде изследвано, но от хеликоптера показаха, че Боян не е там или е затрупан от много сняг."

В неделя сутринта спасителите ще потърсят на дневна светлина възможни ниши около лагер 3.

От хеликоптерната компания, чиито машини участват в издирването на алпиниста Боян Петров, увериха, че са направили всичко възможно. Прелетели са над връх Шиша Пангма, но следи от българина не са намерени. Забелязаните съмнителни обекти при повторен оглед са се оказали скали и камъни. След изчерпване на горивото, хеликоптерите са се върнали в Катманду в очакване на нова мисия.

За "Хоризонт" Деян Петков от екипа на Петров съобщи, че хеликоптерите не са открили палатката на българина на трети лагер:

"Означава две неща - или е слязъл надолу към Лагер 2, или вятърът я е издухал".

Другата надежда е сънародникът ни да е в някоя ниша, която не е забелязана от хеликоптерите.  

Петков опроверга появилата се по-рано информация, че хеликоптерите са забелязали подозрителен обект по маршрута:

"Нищо не са забелязали. Говорих с пилота, той категорично отрича. Имало е нещо, което са забелязали, върнали са се втори път да го разгледат, но се е оказало скала. На борда на хеликоптера има много опитен алпинист, който знае къде да гледа и какво."

В мащабната спасителна операция в Хималаите участват над 100 китайски спасители, шерпи, алпинисти, както и два непалски хеликоптера. Утре се очаква спасителите да стигнат до самия връх. В момента хеликоптерите са в Катманду. При облитането са направени снимки, на които ще бъде направен обстоен преглед.

Борисов: Не може всеки, който иска пари, да идва под прозорците на правителството


И в събота ли? Милите - така премиерът Бойко Борисов коментира днешния протест на медицинските сестри под прозорците на Министерския съвет.

Близо 5 милиарда лева отделя държавата за здравеопазване. Чрез бюджетите на министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса средствата се разпределят. Справедливото им разпределение зависи от тях, каза Борисов в Стара Загора, където участва на конференция на ГЕРБ.

С цялото ми уважение към тях. И ги разбирам. Но не може всеки, който иска пари, да дойде под прозорците на Министерския съвет. И хайде на другия ден... Не е правилно така, ще си счупим държавата накрая, добави премиерът.

Борисов коментира още пред журналистите в Стара Загора, че мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене" трябва да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори. По думите му, това трябва да се случи преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София.

За предлаганите промени в Пакет „Мобилност" министър-председателят заяви, че в понеделник предстоят разговори с ресорния еврокомисар Виолета Булц.

Премиерът припомни позицията на българското правителството, че твърдо стои в защита на българските превозвачи, но допълни, че последната дума по въпроса има Брюксел.

Шерпите са намерили палатката на Боян


Предаваме актуална информация директно от спасителния отряд на връх Шиша Пангма.

Информацията се актуализира постоянно:

Шерпите са намерили палатката на Боян Петров, но в нея не са открили нищо. Шерпите в момента се движат към лагер 3 по пътя на Боян. Хеликоптерите са в Катманду и чакат сигнал от издирващият екип. При нужда могат да стигнат до мястото за около 50 минути.



Боян Петров не е открит в лагер 2, остава надеждата за лагер 3


Към 12:00 часа се съобщава, че Боян Петров не е бил открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма, пише bTV. По-рано Деян Петков от екипа на алпиниста Боян Петров разкри, че в Лагер 2 са открити две добре поставени палатки. Шерпите пък се предвижвиха натам, за да направят оглед.

По-рано днес Йогеш Сапкота, маркетинг директор на Simrik Air, който координира спасителната акция по въздух и земя от Непал разкри, че няколко "подозрителни обекта" и палатка са били забелязани от спасителните екипи в района на Лагер 3 под връх Шиша Пангма. След това тази информация бе отречена от Деян Петков. Ако в действителност палатка в Лагер 3 не е открита, то това означава, че алпинистът или я е взел със себе си, или е била издухана от вятъра.

Очакванията са на 13 май, неделя, времето да е по-благоприятно и тогава да се разгърне акцията. Проблемът е, че шансовете на Боян намаляват все повече, както обясниха алпинисти, които се намират под върха. На 13-и изтичат и разрешителните за хеликоптерите.

Два хеликоптера търсят Боян Петров тази сутрин


Тази сутрин два непалски хеликоптера са излетели над района около връх Шиша Пангма в търсене на алпиниста Боян Петров. Това съобщават хора от екипа на алпиниста. Хеликоптерите са излетели тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери.

100 китайски спасители пък са ангажирани със спасителната операция по земя. Част от тях днес са потеглили към втория височинен лагер, където има надежда да се намира българинът. Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер едно, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедицията, също продължават търсенето на Боян Петров. Той е в неизвестност от 3 май, а издирването му продължава вече пети ден и досега беше затруднявано от лошото време.

Към 100 души се включиха в спасителната акция по издирването на Боян Петров, който изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите, съобщи вчера на брифинг посланикът на Китай в България Н. Пр. Джан Хайджоу.

„В базовия лагер китайската страна вече е събрала около 100 души, заяви Хайджоу. Около 25 от тях са спасители. Останалите са  медицински и логистични екипи. Спасителите са разделени на три групи, ръководи ги известен китайки алпинист“.

Вчера не започна спасителната акция с хеликоптерите - отново заради силните ветрове. Те излетяха от Непал до базовия лагер, но си останаха там, така и не осъществиха планирания полет до 7000 метра.

Очакванията са на 13 май, неделя, времето да е по-благоприятно и тогава да се разгърне акцията. Проблемът е, че шансовете на Боян намаляват все повече, както обясниха алпинисти, които се намират под върха. На 13-и изтичат и разрешителните за хеликоптерите. Друг проблем - след неделя-понеделник се очаква ново влошаване на атмосферните условия.

На тази дата: 12 май 1926 г. Трима авантюристи прекосяват Северния полюс с аероплан

1926 г. норвежецът Руал Амундсен, италианецът Умберто Нобиле и американецът Линкълн Елсуърт прекосяват Северния полюс с аероплан. 1880 г. е роден забравеният полярен изследовател Линкълн Елсуърт.

На 12 май 1880 г. в Чикаго е роден малко известният в България полярен изследовател Линкълн Елсуърт, чието име обаче носят в Антарктида полярна станция на шелфовия ледник Филхнер-Роне, подледено езеро и планина, в която се намира най-високата точка на Антарктида (масив Винсън - 5140 м).

Бащата на Елсуърт е милионер и се занимава с търговия на въглища. Синът обаче, след като завършва Йелския и Колумбийския университети, отначало работи като дървосекач по време на строителството на Първата Канадска национална железопътна линия. След това известно време е минен инженер в златоносните мини в Аляска. През 1924 г. възглавява геоложка експедиция в Перу, като пресича Андите до изворите на Амазонка.

Последните 27 години от живота Елсуърт посвещава на изследователска дейност. Най-голяма известност му донасят полярните експедиции от 1925 до 1941 г. През 1925 г. бащата на Линкълн Елсуърт, Джеймс, спонсорира със 100 000 долара експедицията на Руал Амундсен, в която като щурман на един от самолетите-амфибии „Дорние-Вал” (370 к.с.) участва Линкълн. Тези средства обаче се оказват недостатъчни.

Норвежкото правителство и „Норск-Луфтсейландс-Форенинг“ (Норвежко въздухоплавателно дружество) обаче подкрепят идеята, като привличат на помощ филателията.

Пуснатите са пощенски марки, изобразяващи бяла мечка, гледаща летящ самолет, с печат отгоре „Северен полюс”, представляват неустоимо изкушение за филателистите. А и тиражът е внушителен - 2 215 500 броя. От тях 1 795 000 са пуснати в полза на експедицията.

От Пиза (Италия), където са построени, самолетите са докарани в Тромсьо. На 9 април 1925 г. корабите „Хоби” с двата аероплана и придружаващият го „Фарм” отплават за Шпицберген. Като база за отлитане е избран датският остров Ню Олесунд, намиращ се на 1165 км от Полюса. Взети всички мерки за случай на злополука: ски, шейни, палатки, спални торби, сгъваеми лодки по 11 кг, годни да издържат един тон товар.

Условията позволяват излитане чак на 21 май. Аероплан № 24 е пилотиран от Лейф Дитрихсон с навигатор Елсуърт и механик Оскар Омдал. Пилот на №25 е Рийсер-Ларсен, навигатор е Амундсен, а механик - X. Фойхт. Излитането е назначено за 17 часа в условията на бялата полярна нощ.

Самолетите трябва да се завърнат на следващата сутрин, но това не става. Първи се поврежда аероплан №24 и пилотът Дитрихсон е принуден да кацне принудително върху вода. После се приземява върху лед и самолетът на Амундсен. Намират се само на 250 км от Северния полюс. Събират се случайно на следващия ден - ледът под Дитрихсон и Омдал се чупи и те едва не се удавят, спасява ги Елсуърт.

Оказва се, че повредата на аероплан № 25 е по-лека и поправима. В продължение на 24 дни двата екипажа с помощта на една брадва и две лопати къртят леда, за да си направят достатъчно гладка писта за излитане. Намаляват храната до 250 грама на ден.

Двата екипажа едва се вместват на една машина, като е изоставено всичкото имущество, включително и храната. От Шпицберген ги делят 850 км, всяко допълнително кацане ги обрича на гибел.

Излитат на 12 юни сутринта. Претовареният хидроплан не може да набере скорост над 120 км/ч. След 7 часа с последните литри бензин кацат край закотвения кораб „Сьолив”, който ги взема на буксир до Порт Вирго.

Линкълн Елсуърт с голям ентусиазъм поддържа идеята на австралийския изследовател Хуберт Уилкинс за достигане на Северния полюс с подводница под ледовете. Тъй като опитите се оказват неуспешни, Елсуърт приема предложението на Амундсен да участва в експедицията му с дирижабъл от Шпицберген през Северния полюс до Аляска - 3500 км. Дирижабълът е построен от Умберто Нобиле, който дотолкова е ентусиазиран, че също се включва в екипажа и то като командир на кораба „Норвегия-1”.

В утрото на 11 май 1926 г. „Норвегия” започва полета си над Северния ледовит океан от Кингсбей, Шпицберген. Екипажът на дирижабъла се състои общо от 17 човека: шестима италианци, шестима норвежци, един швед и трима участници в експедицията, нямащи отношение към управлението на въздушния кораб: Руал Амундсен, Линкълн Елсуърт и журналистът Рам.

На 12 май „Норвегия” достига Северния полюс и от борда на дирижабъла са хвърлени три флага: норвежки, американски и италиански. Полетът продължава по-нататък, като „Норвегия” се движи по меридиана 150º з.д., и на 13 май пресича северното крайбрежие на Аляска.

По план дирижабълът трябва да кацне в Уайнрайт, но след проверка на останалото гориво той е насочен към Ном. Беринговият проток ги посреща с ураганен вятър и гъста мъгла, което налага нова промяна в маршрута и дирижабълът се приземява в ескимоското селище Телер, на 100 км от Ном.

Полетът от Кингсбей до Телер с дължина 5300 км над неизследваните простори на Северния ледовит океан става едно от най-значителните достижения в историята на въздухоплаването.

През 1931 г. Елсуърт като представител на американското географско дружество прелита на борда на дирижабъла „Граф Цепелин” над територията на Съветска Арктика.

Въпросът дали се съединяват море Уедъл и море Рос, отдавна занимава умовете на видните полярни изследователи. С решаването на този проблем се заема Елсуърт. Имайки необходимия опит от Арктика, знаейки възможностите на съвременните самолети и след като изучава отчетите за походите във вътрешността на Антарктида, Елсуърт идва до заключението, че почти във всеки район на ледения континент е възможно кацането и излитането на самолет на ски.

Неговият план е смел, но прост: да се лети от единия край на континента до другия само при добро време, а при най-малките признаци за разваляне на времето да се каца и се чака, докато отново настъпи подходящо време. Корабът, стоварил експедицията на единия край на континента, трябва да се придвижи до противоположния и там да натовари кацналите летци на борда си. В този случай летците няма причина да се притесняват за горивото за обратен полет.

Елсуърт оповестява своя план през 1931 г. и започва осъществяването му през 1933 г. На 7 януари 1934 г. корабът стоварва в Китовия залив на брега на море Рос един самолет, с който са направени пробни полети, но 12 януари ледът, на който се намира самолетът, внезапно се пропуква и пропадналата машина е силно повредена. Полетът е провален.

През следващия летен сезон (декември-март 1934-1935 г.) Елсуърт решава да извърши полета от море Уедъл до море Рос, но и този път намеренията му се провалят поради лошото време. На 3 януари 1935 г. екипажът на самолета прави опит да стартира по маршрута, но отново поради настъпилото лошо време се връща обратно.

За третия си опит Линкълн Елсуърт и пилотът Хърбърт Холик-Кеньнон избират самолета „Полярна звезда”: звездообразен двигател с големи жалузи за регулиране на въздуха, двойна кабина (пилотите един зад друг), неприбираем колесник с внушителни обтекатели, мощно тяло с големи горивни резервоари.

През ноември 1935 г. експедицията отново е свалена на брега на Антарктида, недалеч от остров Дънди. На 21 ноември е направен поредният опит, но отново прекратен, този път поради неизправност в самолета.

От 23 ноември до 5 декември Елсуърт и Холик-Кеньнон извършват на самолета „Полярна звезда” първия трансантарктически полет от остров Дънди до Китовия залив с дължина около 4000 км. По време на полета двамата откриват платото Холик-Кеньон, хребета Етернити, Земя Джеймс Елсуърт и планината Сентинел.

През тези 12 дни на полета са извършени четири кацания в ледовете за извършване на астрономически наблюдения. След първите 14 часа полет времето се влошава и се налага първо кацане на 110 км. от Полюса. След като престояват 19 часа, двамата излитат, но много скоро времето отново се разваля и се налага пак да кацнат, като в лагер №2 престояват три дни.

На 27 ноември „Полярна звезда” се издига във въздуха, но само след 170 км поради гъстата мъгла се налага ново приземяване. Скоро след кацането се разразява буря, която продължава една седмица и те я прекарват без отопление в самолета. Едва на 4 декември отново излитат, но след няколко часа се налага отново да се приземят, за да определят координатите си, тъй като наближават Китовия залив и има опасност да пропуснат базата. Кацат в лагер №4.

На 5 декември „Полярна звезда” отново е във въздуха, но след час и пет минути горивото свършва и се налага принудително кацане на 30 км южно от базата Литл Америка. След десетдневно блуждаене летците се добират пеша до нея на 15 декември и прекарват там повече от месец, преди да бъдат спасени от британската океанографска експедиция на кораба „Дискавъри ІІ” и след това прибрани на своя кораб.

Заради направените открития и изследвания Конгресът на САЩ удостоява Линкълн Елсуърт със специален златен медал.

През 1938 г. Елсуърт за четвърти път се отправя към Антарктида, този път с намерение да прелети от брега на Индийския океан до море Рос. Поради неблагоприятните ледови условия едва в началото на януари 1939 г. корабът успява да се добере до бреговете на континента, но лятото е доста напреднало и Елсуърт се опасява, че начинанието му ще претърпи неуспех.

На 11 януари Елсуърт, заедно с пилота Лимбарнер, излита от точка на 2350 км от Южния полюс и вземат по меридиана на юг, но преди да изминат 400 км се връщат поради влошаване на времето. Направени са обаче аерофотоснимки, които дават възможност да се внесат значителни поправки и уточнения в географската карта на Антарктида.

За изследванията си в Антарктида Линкълн Елсуърт е удостоен с медали от Норвежкото, Италианското и Британското географски дружества. През 1941 г. Елсуърт се завръща в Перу и продължава своите геоложки изследвания почти до смъртта си в Ню Йорк на 26 май 1951 г.

Вицове, май 2018 г.


Американец:
- Аз мога да застана насред нашия площад и да псувам нашия президент и няма да ме арестуват!
Руснакът:
- И аз мога да застана насред нашия площад и да псувам вашия президент и няма да ме арестуват!

***

Не искам да живея в Париж! Първо, не знам френски и второ - далече ми е от работата.

***

На интервю:
– Защо напуснахте предишната си работа?
– Фирмата се премести в нов офис, но не ми казаха къде е той.

***

Аз съм смес от достойнствата на двама души - Шварценегер и Айнщайн! От Шварценегер съм взел мозъка, а тялото от Айнщайн...

***

- Келнер, в бирата ми има муха!
- Е, стига, де! Колко ще изпие една муха?!

петък, 11 май 2018 г.

Вятър пак приземи хеликоптерите, които издирват Боян


Посланикът на Китай в София даде пресконференция
за спасителната мисия по издирването на Боян Петров.
Трите спасителни хеликоптера, включени в спасителната операция на българския алпинист Боян Петров, не могат да продължат издирването над 5000 метра на върха Шиша Пангма в Хималаите заради бурен вятър. Реалната им цел е височина около и над 7000 метра, където са лагер 2 и лагер 3, все още недостигнати от екипите, които действат по земя.

Очакванията са по-късно днес вятърът да утихне и хеликоптерите да продължат търсенето. Според прогнозите спасителите имат два дни - днес и утре, за да намерят Петров, тъй като времето ще се влоши и ще има опасност за самите тях.

В екипите са едни от най-опитните шерпи, които са правили спасителни операции и на Хималаите. Външно министерство направиха чудеса, за да се случи тази спасителна операция, заяви по-рано днес жената до Боян Петров - Радослава Ненова, пред bTV. Трябва да го търсят не само в палатките, но и във всички възможни заслони, в които е могъл да се спаси на завет от лошото време. Обещали сме на спасителите доста голяма сума, ако го намерят и смъкнат жив. Не жаля средства, за много хора може да е безсмислена битка, но за мен не е така.

Обир като на кино! Мним охранител задигна половин милион от Кауфланд в Монтана


Обир като на кино! Находчив престъпник успя да задигне почти половин милион лева от оборота на хипермаркет "Кауфланд" в Монтана, съобщиха от местното РПУ.

Случката се разиграла вчера сутринта.

Между 9 и 10 ч. мъж, преоблечен в униформа на инкасо фирмата, която обичайно обслужва търговския обект, влязъл и поискал седмичния оборот. Служителите му предали без да заподозрат нищо чувалчетата с парите.

Чак след като по-късно истинските охранители пристигнали за същото, станало ясно, че магазинът е обран.

МВР проверява записите на охранителните камери в магазина и около него. Подозренията са, че гениалната кражба вероятно е осъществена внимателно и че в нея има съучастници.

Международните успехи на Борисов: Меркел му казвала 'скъпи', а Макрон - 'мон шери'


От ГЕРБ изброиха международните постижения на премиера Бойко Борисов след поредните критики на БСП срещу правителството.

Премиерът се прибирал тихомълком в България от срещи с международни лидери, защото е "скромен човек", обяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

"На кой друг премиер германският канцлер Ангела Меркел казва "скъпи Бойко", когато го посреща на стълбичките на самолета, френският президент Еманюел Макрон го нарича "мон шери", а Ердоган му се изповяда "Бойко, искат да ме убият" ', каза Марков. В заключение депутатът заяви, че историята я пишат ГЕРБ и Бойко Борисов, който 4 пъти печели избори.

Думите на Марков дойдоха в отговор на декларация, в която Корнелия Нинова разкритикува отминалата година управление на кабинета Борисов 3. Тя обяви, че ще разбие 4 мита на правителството. Първият биле, че ГЕРБ няма алтернатива, а БСП е просто креслива опозиция. Не било вярно, че социалистите предлагат промени, които да осигурят по-добър живот на хората само гогат са в опозиция. Не било вярно и че управленията на деснита партии плащали дълговете на левите, обясни Нинова.

Най-накрая излетяха хеликоптери да търсят Боян Петров в Хималаите


Продължава търсенето и на алпиниста ни Боян Петров. В петък от Катманду, Непал, точно в 8.30 часа местно време най-накрая излетяха 3 хеликоптера към върха Шишапангма, където изчезна алпиниста ни.

В хеликоптерите са се качили двама шерпи с изключителен опит, които познават планината и маршруите в детайли, за да насочват пилотите къде да облитат.

Също така те носят инсулин и глюкоза, защото Боян Петров е диабетик и това е едно от основните притеснения - че дори и да бедства някъде, всяка минута е от значение.

Към този момент хеликоптерите са спрели в базов лагер по дърха - заради върха. Надяваме се това да е временно и те да продължат до базови лагери 2 и 3, докъдето все още катерачите не могат да стигнат.

На вчерашния полет попречиха бюрократични спънки и лошото време.

Фотофакт: Германия и Русия - победител и победен във Втората Световна Война

Германия и Русия днес

На тази дата: 11 май 1310 г. 54 тамплиери, обвинени в ерес, са изгорени на клада във Франция

1310 г. 54 тамплиери, обвинени в ерес, са изгорени на клада във Франция. Тамплиерите, наричани още Бедните рицари на Христа, са членове на духовно-рицарски орден, основан в Светите земи около 1119 г. след Първия кръстоносен поход.

Точните обстоятелства на създаването на ордена са неизвестни. Целите на новосъздадения орден били да поддържат новото кралство Йерусалим срещу враждебните мюсюлмански съседи, както и безопасността на християнските поклонници, посещаващи Светите места. С течение на времето Орденът на тамплиерите се превърнал не само в мощна икономическа, но и в политическа структура, оказваща значително влияние над коронованите глави в средновековна Европа.

Когато през 12 в. рицарите-тамплиери полагат основите на новата монашеска структура, те за кратко време поемат контрола над земите на Латинската империя. По това време рицарите се занимават с всичко, което носи някаква печалба - охраняват поклонници, дават заеми, преговарят с мюсюлманите, дори се твърди, че именно те са измислили чековото разплащане. Разбира се, участват и в бойни действия, когато се налага.

Постепенно ориентират дейността си към Европа и с течение на времето орденът придобива мощ. Съзирайки заплаха в тяхно лице и искайки богатството им, Филип IV Хубави, вече затънал в дългове към тамплиерите, убеждава папа Климент V да забрани ордена като средство за освобождаване от дълговете. Така през 1307 г. кралят арестува рицари-тамплиери и ги обвинява в содомия, манихейство и престъпни дела.

На 13 октомври с.г. Жак дьо Моле, Великият Магистър на ордена, е арестуван заедно със 140 рицари. Подложени на ужасни изтезания, те направили признания за ерес, содомия, човекоядство и множество други престъпления. Над сто от тях били изгорени живи на клада, а още 51 последвали съдбата им през 1311 г.

Орденът бил формално ликвидиран на 22 март 1312 г. на събора във Виен. Римският папа Климент V под натиска на френския крал Филип IV Хубави разпуска ордена. На 18 март 1314 г. Жак дьо Моле и прецепторът на Нормандия, Жофроа дьо Шарне, били изгорени на клада.

След разгрома на Ордена на тамплиерите останалите живи негови представители емигрират в Шотландия и поставят началото на съвременното масонство. Данните говорят също, че в началото на 14 в. оцелелите рицари-тамплиери или основават свой собствен орден, или се сливат със съществуващ по това време таен орден, по-късно споменаван като „Орденът на Розенкройцерите”.

Вицове, май 2018 г.


В Австралия откраднаха 10 тонен паметник на манго
Хубаво е да си в отпуск по майчинство - събудиш се сутрин, направиш си кафе... вечерта седнеш, изпиеш го...

***

"Какво е искал да каже авторът" ми е травма от детството.

***

- Вярно ли е, че във вашата аптека имало лекарства за всички болести?
- Ами, да, вярно е! Дори имаме няколко лекарства, за които, все още, няма измислени болести!

***

Щирлиц има явка със свръзка от Русия в един бар. В уречения ден и час влиза в бара и си поръчва един коняк
- Конякът свърши.
- Една водка!
- И водката свърши, и всичкия алкохол свърши.
- Ясно, свръзката е тук - промърморил Щирлиц...

***

Първият българин, стъпил на Луната оглежда кратерите, почесва се по главата през скафандъра и си мисли:
- Тук пък кога е била кмет Фандъкова?!

четвъртък, 10 май 2018 г.

Никой не търси Боян Петров, твърди алпинист от базовия лагер под Шиша Пангма


Себастиано Валентини
Никой не търси изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров. Заради тежките метеорологични условия спасителната операция е невъзможна, а информацията, че шестима непалци и китайци го издирват, не отговаря на истината.

Това обяви алпинистът Себастиано Валентини, който е част от експедицията на българина за покоряване на връх Шиша Пангма и в момента се намира в базовия лагер. С него се е свързал журналист от в. "България днес" чрез сателитната връзка.

Валентини опровергава информациите от последните два дни, че шестима шерпи търсят алпиниста, като са стигнали до лагер 1 във вторник, където не са го открили, и са се отправили към лагер 2 в сряда.

"Това са фалшиви новини. Атмосферните условия са много лоши. Нямаме никакви новини за Боян. Вертовете са изключително бурни. Надяваме се днес времето да е по-добро", казва пред българския вестник катерачът.

Попитана от изданието дали е в течение на тази информация, приятелката на Петров Радослава Ненова казва, че не е е контакт с Валентини и са ѝ подавали информация, че спасители търсят Боян.

Делото "КТБ": Прокурор чете на носа си, а от залата подвиквания


Днес точно в 10:10 ч самият шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев мърморейки продължи четенето от вчера на обвинителния акт по КТБ.

След като от залата се развикаха: "Не се чува", което не направи никакво впечатление на Гешев, той продължи - седнал и не пред микрофона - нещо, което вчера съдия Виржиния Петрова позволи след спорове със защитата.

Та, днес след подвикванията, че нищо не се чува, накрая някой каза иронично:

"Може ли малко по-тихо, че е много силно."

Това Гешев послуша веднага и продължи съвсем на носа си - почти... наум.

Съдийката все пак му направи забележка, че не се чува и той поиска да се впише в протокола и следващото негово изявление:

"Вчера адвокат Лулчева каза, че няма изискване да се чете, докато стоят прави. Няма и процедура в НПК с каква интонация, с каква бързина... - тук залата се развика негодуващо.

- Не с какъв тон, ама поне съдът да чува - удари го на пазарлък съдийката.

- Това са ми физическите възможности - обяви прокурорът, който е основен автор на обвинителния акт от десетки хиляди страници.

- Няма да разводняваме, четем обвинителен акт - отклони съдийката.

- Все пак не сме екип за изразително четене - хрисимо отбеляза Иван Гешев.


Издирването на Боян Петров е подновено тази сутрин


Акцията по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите продължава тази сутрин. Времето днес е благоприятно и трима души вече са тръгнали към върха Шиша Пангма, като се очаква до обяд да достигнат лагер 2, където се очаква да бъде открит българинът, съобщи за Нова тв режисьорът Поли Генчева.

В сряда екипът, който търси българския алпинист, прекрати акцията рано поради влошени метеорологични условия. Във вторник спасителите достигнаха до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но не откриха там Боян Петров.

Все още се очаква и разрешение от страна на китайските власти в спасителната операция да се включи хеликоптер от Непал. Два хеликоптера вече са в готовност да излетят от Катманду, но все още се очаква формалното разрешение за излитането им от китайските власти.

Иран изстреля 20 ракети по Израел


Говорител на израелската армия съобщи, че ирански сили в Сирия са изстреляли в нощта на 10 май около 20 ракети срещу израелски позиции на Голанските възвишения, предаде Ройтерс.

Мишени са били няколко бази и някои от изстреляните ракетите са били прехванати. Израелските военни мълниеносно са отвърнали на огъня, гласи съобщението на армията. Няма данни за жертви, а щетите, нанесени на израелските позиции са нищожни, добавя Ройтерс.

Противоратектната система "Железен купол" на Израел се е задействала и са свалени голям брой ирански ракети, съобщава Нюз. ру.

Като отговор на иранската атака израелски самолети са нанесли бомбени удари в района на сирийския град Кунейтра в подножието на Голанските възвишения и на 40 км от столицата Дамаск. Поразени са били и цели в град Баас, предава ТАСС.

Още в началото на седмицата Израел обяви, че наблюдава извънредна иранска активност в района. ПВО и бойните части бяха приведени в повишена бойна готовност, съобщава Би Би Си.

Инцидентът става само два дни след като президентът Тръмп обяви, че изтегля САЩ от ядрената сделка с Иран. Сред малкото поддръжници на това решение е Йерусалим. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху вчера бе рамо до рамо с Путин на парада на Червения площад. След срещата си с руския президент той съобщи, че Русия няма да се меси на политиката, нито на военната активност на Израел в Сирия.

На тази дата: 10 май 1941 г. Полетът на Хес! Как втория човек в Третия Райх се оказа в шотландска ливада

На 10 май 1941 г. от летището на Аугсбург в 17.45 ч. излита самолет Messerschmitt Bf 110 пилотиран от втория човек в Третия Райх. Самолетът прелетял над Северно море и навлязъл над небето на Шотландия. Хес не успял да открие предварително набелязаната писта за кацане и след като самолетът му останал без гориво, скочил с парашут.

Презимил се във ферма в Шотландия в 23,30 ч. местно време. Когато бил забелязан от местния селянин Дейвид МакЛеан, веднага пожелал да види дукът на Хамилтън, чиято резиденция в Замъкът Дънгавел разполагала с малка самолетна писта и която била най-вероятната крайна цел на полета. Предполага се, че Хес е отъшил на специална секретна мисия при водача на мирното течение в Англия, което застъпвало позицията да се сключи сепаративен мир с Германската империя.

Цел на мисията

След залавянето на Хес и предаването му на официалните британски власти, и особенно след края на Втората световна война, възникват редица напълно изключващи се версии за случилото се. Най-разпространената от тях гласи, че Хес е поддържал посредством германското външнополитическо разузнаване връзки с британската аристокрация и дори с кралското семейство. Още преди началото на Втората световна война, през есента на 1937 г., Дукът на Уиндзор и абдикирал крал на Англия — Едуард VIII с американската си съпруга Уолис Симпсън, се срещат на вечеря с Рудолф Хес и Адолф Хитлер.

Разбилият се самолет на Хес в Шотландия
Междувременно Британските специални служби вече са попречили на Едуард VIII да стане
крал на Англия, като са го дискредитирали пред обществеността, използвайки „морала“ на съпругата му за претекст. Причината била намерението му за обвързване на Британия в бъдещ съюз с Третия Райх. Британският престолонаследник още от 1936 г. поддържал връзки с нацистите. Според непотвърдени сведения, на 28 юли 1940 г. в Лисабон с посредничеството на Валтер Шеленберг е осъществена тайна среща между Хес и брата на краля на Британската империя. Според публикация в британския вестник Телеграф Хес е носил със себе си подробен проект за мирен договор между Германия и Великобритания, включващ изтеглянето на германските войски от Западна Европа в замяна на британски неутралитет в предстоящата война срещу СССР.  Едуард VIII виждал в Германия преграда пред разпространението на комунизма в Европа и света.

Какво е наложило Хес да излети на специална мисия до Британия не е известно, но са изказани предположения, че британските тайни служби са подвели нацисткото външно разузнаване, че вечерта на 27 май ще му бъде осигурена специална среща с крал Джордж VI на която двамата като упълномощени от правителствата на двете воюващи страни ще изяснат и пригладят позициите си.

Официалната британска реакция

Когато премиер-министъра Уинстън Чърчил научава за приземяването на Хес, той изчаква да се убеди, че именно Хес е кацнал в Британия. След разгласяването на „инцидента“ от пресата, консерваторът Чърчил и монархическото семейство се оказват в твърде особена и деликатна ситуация. Вероятно поради тази причина се стартира дезинформационна кампания по прикриването на всякаква информация за връзките на Хес с кралското семейство и британската аристокрация. Информацията по случая е засекретена за 100 години, т.е. и до 10 май 2011 г., когато се навършват 60 години от полета на Хес до Британия. Като мотив за това, се изтъква обстоятелството, че почти цялата британската аристокрация била пацифистки настроена към войната, и симпатизирала прикрито на Третия Райх в обявения му идеологически кръстоносен поход срещу комунизма на изток.

Официалната германска реакция

Германското правителство изпада в още по-неловка ситуация от британското, когато разбира от пресата и радиото на Албиона, че е задържан вторият човек в държавата и партията. Веднага лъсва очевидното, че Хес съвсем не е в състояние сам и само по своя воля, нито пък напълно самостоятелно, да осъществи този полет, прелитайки над цялата противовъздушна отбрана на двете страни. Както предава Шеленберг в своите спомени за случката, няколко дни след „инцидента“ никой в държавата и партията не излязъл пред германците да обясни какво прави Хес по ливадите в Шотландия и защо любимия ученик на Карл Хаусхофер се е предал сам на омразните английски плутократи, които обявили война на Райха според Йозеф Гьобелс.

Според Шеленберг, Хитлер няколко дни се крил и бил обладан едновременно от гняв и терзание. В онзи критичен момент, спасителната реплика за пред бюргерството, била открита от Мартин Борман и тя гласяла „Хес се е побъркал!“, за което Борман много се бил издигнал в очите на фюрера и насетне заел заслужено мястото на Хес. Според Шеленберг, след обявяването на „официалната версия“ за случилото се, на никой в Райха не му направило впечатление обстоятелството, каква е тази държава, която е позволила луд човек да заема втория по важност пост в нея.

След Втората световна война

След залавянето на Хес, той прекарва цялата война в британски затвор. През 1945 г. е изправен пред трибунала на Нюрнбергския процес като номер 2 в списъка след Херман Гьоринг. Адвокатите му пледират, че е невменяем, но Хес отговаря напълно смислено. Осъден е на доживотен затвор (съветският съдия е с особено мнение, настоявайки за смъртна присъда). Хес е затворен в затвора Шпандау в Берлин.

След освобождаването през есента на 1966 г. на друг обвиняем по процеса - Алберт Шпеер, Хес остава единственият затворник. На 17 август 1987 г. 93-годишният Хес е намерен в килията си мъртъв с електрически кабел около шията. По официални данни се е самоубил, но семейството му твърди, че е убит. Погребан е в семейното гробище на Хес в гр. Вунзидел.

Мистерията със смъртта на Хес

След осъждането му на доживотен затвор, той остава най-дълго в затвора от всички осъдени. През 1987 г. Хес се самоубива, но близките му официално отхвърлят официалната версия като твърдят, че той е бил убит. Според ГРУ, войници от охраната на затвора забелязали двама непознати в американски униформи в денят на смъртта му. Военното съветско разузнаване е на мнение, че това били наемните убийци изпратени нарочно от МИ-5 в американски униформи. В тази връзка следва да се отбележи и факта, че две години по-късно в преговорите по сключването договора "Две плюс четири", позицията на Великобритания спрямо обединението на Германия била най-непреклонна.

И с живота, и със смъртта си, роденият в Александрия пръв заместник на фюрера повдига само въпроси, които оставя за разрешаване на историята.

Затворът „Шпандау“ е разрушен, за да се предотврати превръщането му в място за поклонение. Неонацисти от Германия и други части на Европа се събират във Вунзидел в негова чест; такива събирания започват да се провеждат ежегодно в деня на смъртта му. Тези прояви биват забранени от 1991 г. до 2000 г. и неонацистите правят опити да се събират в други градове и страни (като Нидерландия и Дания). През 2001 г. демонстрациите във Вунзийдел са разрешени отново. През 2003 г. се събират над 5000 неонацисти, а през 2004 г. - над 9000, което представлява най-голямата нацистка демонстрация след 1945 г. След промяна на разрешителния режим за демонстрации в Германия през март 2005 г. неонацистките прояви отново са забранени.

На 20 юли 2011 г. останките на Хес са ексхумирани, ден по-късно са кремирани, а прахът - разпръснат над езеро, чието име е тайна. Близките на Хес и църковните представители в града дават разрешение за ексхумирането. Смята се, че това ще спре ежегодните неонацистки чествания на смъртта на Хес.

Вицове, май 2018 г.

Добро утро!
Мъж се качва на кантара да се премери и си гълта корема. Жена му:
- Това няма да помогне!
- Помага, помага, иначе не виждам цифрите на кантара!

***

Най-трудно е на учителите по химия.
Те знаят как да взривят или отровят всеки малолетен дебил, но се сдържат с всички сили.

***

И помни Пепеляшке, точно в 6 сутринта, този чудесен смартфон ще се превърне в будилник!

***

Моше отишъл при равина и попитал:
- Рави искам да живея вечно.
- Ожени се.
- И какво. Ще живея вечно?
- Не. Но желанието ти ще изчезне!

***

Изпекла бабата житената питка, оставила я да изстива и и казала:
- Не ходи в Макдоналдс, че ще ти заврат кренвирш в задника!

сряда, 9 май 2018 г.

БСП и "Атака" се сбиха за титлата "Най-добър слуга на Кремъл"


Спорът между БСП и "Атака" за това кой е най-добрият представител на интересите на Кремъл у нас върви отдавна. Досега той се водеше най-вече със словесни нападки от парламентарната трибуна. Днес обаче този спор стигна до физически сблъсици между представители на БСП и репортер на телевизия "Алфа", която е партийната телевизия на "Атака", съобщава „Клуб З“

Действието се разигра по време на т.нар. марш на безсмъртния полк.

Ето как съобщиха от "Атака" за инцидента:

"Депутати от БСП удрят репортер на АЛФА ТВ. Хулиганите на Нинова изнервени на въпроса защо техният външен министър Вигенин легитимира киевската хунта.

4 години партия АТАКА очаква отговор от ръководството на БСП защо техният външен министър Кристиян Вигенин легитимира киевската хунта с визитата си в Украйна през 2014 г. Тогава Вигенин се срещна с президента на Украйна Александър Турчинов и на практика призна фашисткото правителство, което дойде на власт след кървав преврат и убити мирни граждани. АТАКА няколко пъти поиска оставката на Вигенин. По време на честванията на Деня на победата пред Паметника на Съветската армия в София репортер на АЛФА отново зададе въпроса към председателката на левицата. Вместо адекватен отговор от Нинова, той получили удари от страна на депутатите Таско Ерменков, Георги Свиленски и Славчо Велков. Те влязоха в ролята на лична охрана на лидерката си и започнаха да дърпат журналиста от АЛФА ТВ, да  изтръгват микрофона от ръцете му и забраниха да задава неудобни въпроси на парламентарната им шефка.

От БСП не пожелаха да коментират и защо не гласуваха предложението на Волен Сидеров и АТАКА да отпаднат санкциите срещу Русия, а сега се опитват да събират русофилски електорат с поднасяне на венци".

Официална позиция от БСП засега няма.

Все още няма следа от Боян Петров, търсенето продължава и днес


Днес ше продължи издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. 

Ако метеорологичните условия днес позволяват, в издирването на алпиниста Боян Петров ще се включи и екипът от шестима професионални планински спасители, който от вчера се движи по трасето към връх Шиша Пангма.

Нещо не е наред с този "Безсмъртен полк"

Русия днес отбелязва с военни паради в Москва и в много други райони Деня на Победата.

Отново ще видим акция "Безсмъртният полк" участниците, в която излизат на марш с портрети на свои роднини, загинали във Великата отечествена война, се провежда в градове и села в Русия, а вече и в България.


Тълпа от псевдороднини и псевдоветерани?
Че нещо не е наред с този "Безсмъртен полк" стана ясно още преди акцията миналата година.

Портрети на героите бяха раздавани на хората преди митинга от организаторите. Всеки може да си избере „дядо“, който се е бил за майка Русия.  




По тв каналите дори показваха 8-10 годишни деца, които говореха за дядовците си герои. Даже и на идиота е ясно, че няма как 10 годишно дете да има дядо участник във ВСВ.


Накрая след  събитието участниците си тръгнаха и захвърлиха своите „роднини, герои“ навсякъде. Дори в кофите за боклук!



Ако си носил портрет на близък човек  дали би го хвърлил на боклука?

Това е много обидно за онези, които искрено са се включили в акцията и са се озовали в тълпа от псевдороднини на псевдоветерани.

На тази дата: 9 май 1945 г. В Берлин е подписана капитулацията на Германия

1945 г. в Берлин е подписана отделна капитулация на Германия пред СССР. Ден по-рано в Карлсхорст (Берлин) маршал Жуков приема от фелдмаршал Вилхелм Кайтел безусловната капитулация на Нацистка Германия. На следващия ден в Берлин са подписани документите по капитулацията на Германия пред СССР от фелдмаршал Вилхелм Кайтел, генерал-полковник Ханс-Юрген Щумпф и адмирал Ханс-Георг фон Фридебург. Съветският маршал Георгий Жуков подписва от името на Сталин, а британският маршал Тедър от името на Дуайт Айзенхауер.

На 24 юни 1945 г. маршал Георгий Жуков приема и триумфалния Парад на победата в Москва. Командващият парада маршал Константин Рокосовски язди черен кон, а приемащият парада маршал Жуков бял кон.

Парадът завършва с хвърлянето от колона съветски войници на 200 германски военни знамена и щандарти под ударите на барабани на специална платформа пред мавзолея на Ленин. Първото хвърлено знаме е щандартът на Първа СС дивизия „Лайбщандарт СС Адолф Хитлер”.

Вицове, май 2018 г.


Не съм от хората които обичат да се хвалят, че ходят по скъпи и луксозни места, но току що се връщам от една черешова градина!

***

- Съблечи ме с думи!
- Влезе ти паяк в сутиена.

***

В ресторант:
- Защо искате да платя сметката, преди да съм се нахранил? - пита изненадан клиент.
- Ами вие нали си поръчахте гъби... - смънква сервитьорът.

***

При гинеколога:
- Ама, госпожо! Вие, току-що родихте и сега пак бременна!
Направо от родилното и в кревата ли??
- Не, първо направих мусака.

***

Подходящ туристически слоган за България:
- "България. Гърция е близо."

вторник, 8 май 2018 г.

Путин отново назначи Медведев за премиер! Тези са като Долче и Габана


Путин и Медведев заприличаха малко на Доменико Долче и Стефано Габана, винаги заедно управляват.

Руският президент Владимир Путин подписа указа за назначаването на Дмитрий Медведев за премиер, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. 

Документът е подписан по-малко от час, след като Държавната Дума даде съгласието си за назначаването на Медведев за ръководител на кабинета.

Истински трилър с бягството на принцесата на Дубай


Истински геополитически трилър - така АФП описва историята с опита за бягство на дъщеря на емира на Дубай.

В нея има затворена арабска принцеса, задържана в международни води от индийски военни яхта и французин, арестуван в Люксембург.

Правозащитници са все по-разтревожени за съдбата на 32-годишната шейха Латифа бинт Мохамед бин Рашид ал Мактум, която не се е появявала публично, след като беше заловена в морето през март при опит да избяга от Обединените арабски  емирства. Те настояват властите в Дубай да кажат къде се намира принцесата като според тях този случай прилича на "принудително изчезване".

Източник, близък до управлението в Дубай, казва само, че Латифа наистина е била върната обратно в страната и е със семейството си като се чувства превъзходно.
Но свидетелствата на хората, които са участвали в бягството, които говорят пред агенцията, дават основание да се предполага, че е имало организирана кампания принцесата да бъде върната обратно, а онези, които са ѝ помогнали в опита ѝ за бягство да бъдат наказани.

Нейният случай вече беше отнесен до Комисията за защита на човешките права на ООН от намиращата се във Великобритания правозащитна организация "Задържани в Дубай".

В заснето от самата нея видео, което се появи в  YouTube през март, Латифа казва, че тя бяга от лошото отношение и ограниченията, наложени ѝ от фамилията на баща ѝ Мохамед бин Рашид ал Мактун.

"Снимам този клип, защото може би е последният", казва още тя и добавя, че "99 на сто е позитивна", че бягството ѝ ще успее.

"Ако това не се случи, тогава това видео може да ми помогне, защото баща ми се интересува единствено от репутацията си", добавя принцесата.

Видеото на Латифа стана популярно след като се разбра, че опитът ѝ за бягство, който започва на 24 февруари, се е провалил.

Тя получава помощ от преподавателката си по капойера, финландката Тийна Яхиянен, от Кристиян Еломбо, французин, учител по спорт в Оман и от Ерве Жобер, френско-американски бизнесмен, който твърди, че е бивш агент на френските тайни служби.

Яхиянен разказва, че след като стигат до Оман, двете с Латифа се качват на яхтата, която е управлявана от Жобер. Целта им е да стигнат до Индия, а оттам Латифа смята да лети за САЩ.

Но в нощта на 4 срещу 5 март яхтата е обградена от индийски военноморски сили, задържана от войници, които след това връщат плавателния съд обратно към Обединените арабски емирства.

Жобер и Яхиянен твърдят, че са задържани до 20 и съответно 22 март, когато са изгонени от страната, а за Латифа не знаят нищо повече.

Във видео, заснето по-късно, 62-годишният Жобер обяснява, че са били обградени от "пет военни кораба, два самолета и хеликоптер" и че са "пребити" от войниците, които се качват на борда на яхтата и които ги ограбват, въпреки че Латифа вика, че иска убежище.

По думите му той е отведен със завързани очи на самотно място, където го разпитват, а след това го карат насила да подпише признание и го освобождават.

"Искаха от нас да признаем, че е отвличане, защото по техните ислямски закони, жена, дори и пълнолетна, не може да даде съгласието си, защото тя остава отговорност на баща си", обяснява Жобер пред АФП.

Латифа го потърсила, защото видяла книгата му от 2009 г. "Бягство от Дубай", в която той разказва как напуска ОАР след като има обвинения към него в измами след провала на бизнес сделка.

Жобер казва, че иска да бъде компенсиран само за разходите за гориво. Пред Би Би Си обяснява, че въпреки че е трябвало да му бъде платено, парите не са били движещият го мотив.

"Искаха да знаят коя организация стои зад всичко това. Не можеха да повярват, че помогнах на Латифа, защото ми е приятелка", добавя и Яхиянен.

Коментар от индийското правителство няма. Но според в. "Бизнес Стандарт", който се позовава на правителствени източници, лично индийският премиер Нарендра Моди е наредил тайната операция, за да заздрави по този начин стратегическите си отношения със страните от Персийския залив.

40-годишният Еломбо е арестуван на 26 февруари по обвинения, че е улеснил незаконното влизане и излизане на принцесата от Оман, това твърди източник, близък до разследването.

Той е държан за кратко в затвора и експулсиран в началото на април, малко по-късно отива при семейството си в Люксембург.

Там е арестуван от полицията, защото е издирван от Интерпол по молба на ОАЕ, които искат той да бъде екстрадиран.

Еломбо е издирван по обвинение в "отвличане", а това може да му донесе доживотна присъда.

Официално искане до властите в Люксембург за екстрадиция все още няма, френското външно министерство съобщи в понеделник, че Еломбо ползва правна помощ, каквато е имал и в Оман.

Правителството в Дубай обяви миналия месец, че един частен въпрос се е превърнал  в сапунена опера, като не пропусна да обвини за кампанията големия си съперник в Залива - Катар.