събота, 16 юни 2018 г.

Питон глътна жена в Индонезия


Гигантски питон погълна жена в Индонезия. Извадиха трупа ѝ цял от змията.

Инцидентът е станал на о-в Мън, югоизточно от Сулавеси, съобщи БТА.

„Хората са се усъмнили, че змията е погълнала жената и я убили. Когато разрязали корема й, намерили вътре жертвата”, каза говорител на полицията.

Според него 54-годишната жена е погълната откъм главата.

Змията е била дълга 7 м. Гигантските питони обикновено нападат малки животни. Инцидентите с хора са сравнително редки.

Видеофакт: Плъхове пред петзвезден хотел в центъра на Варна


Няколко плъха се разхождат в кабинка на паркинга на петзвездения хотел  Гранд Хотел „Лондон“ в центъра на Варна.

Кабинката, която преди се е ползвала за охрана на паркинга сега е дом на гризачите на 3-4 метра от централния вход на хотела.Вулканът Килауеа започна да сипе скъпоценни камъни


Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра, разказва "Дарик".

Килауеа бълва лава и залива къщи и пътища вече повече от месец. Сега местните жители намират малки зелени скъпоценни камъни, които падат от небето при изригванията.

Оливинът е минерал, често срещан в хавайската лава. В Хавай дори има няколко плажа, които са със зелен цвят заради високата концентрация на оливин. Всъщност той е един от най-често срещаните минерали в земните недра, но е трудно да се отдели от скалите. Още по-трудно пък се намира оливин с високо качество.

Килауеа е активен от десетилетия, но на 3 май изригванията станаха по-мощни. Властите евакуираха над 1700 души от домовете им. Все пак, тъй като изригванията засягат само малка част от острова, животът и туризмът в Хавай продължават постарому.

На тази дата:16 юни 1963 г. Валентина Терешкова излита в космоса

1963 г. изстрелян е „Восток 6”. На борда на космическия апарат е съветската космонавтка Валентина Терешкова, която става първата жена, летяла в космоса.

През 1962 г. Терешкова е включена в женската космонавтска група. От над 400 кандидатки са избрани само пет - Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова. Два дни преди тя да излети, в орбита излиза с „Восток 5” космонавтът Валери Биковски - двамата се намират на близки орбити.

Валентина Терешкова е първият без авиационно образование космонавт и командир на кораб. В историята на космонавтиката е записано, че тя единствена излита като лейтенант, но само часове по-късно направо става капитан. Намира се сама в орбита 2 дни 22 часа 50 мин.

По време на полета били записани данни от реакции на женското тяло по време на полета. Като други космонавти на мисиите „Восток”, тя поддържала дневник на полета, направила снимки, и ръчно ориентирала космическия апарат.

През 2004 г. се разкрива, че грешка в контролната програма накарала кораба да се издига от орбитата вместо да слиза от нея. Терешкова отбелязала грешката на първия ден от полета и съобщила на Сергей Корольов. Грешката била незабавно оправена - Терешкова вкарала данните, получени от Земята в програмата за сваляне и се приземила безопасно.

Мястото на приземяване било кооперацията на Павински, на запад от Баево в Алтайския регион. След излизането на парашутите от капсулата, Терешкова просто пропуснала езерото, заради силния вятър. След приземяването, вятърът издухва парашута върху нея и тя получила наранявания преди да успее да се освободи от него.

След полета в космоса завършва с отличие Военно-въздушната инженерна академия „Н.Е. Жуковски” и се дипломира като инженер-космонавт през 1969 г. Същата година обаче женската космонавтска група е разпусната. През 1977 г. защитава докторат по инженерство, автор е на над 50 научни работи, професор. Има военно звание генерал-майор от авиацията.

Вицове, юни 2018 г.

Младата надежда на Бразилия

В детската градина, след имунизация децата не изхвърлят памучето със спирт, защото от него мирише на тати!

***

Всяко зло, за добро! Ако, намерите мечка в гората, можете да престанете да се страхувате за... кърлежите!

***

И да знаете:
Думата ГАДЖЕ идва от две думи - ГАД и ЖЕНА...

***

Не търкам билетчета, играя на сигурно... Купувам си зрънчо с играчка...

***

Мразя чалгата, до третата ракия...

петък, 15 юни 2018 г.

Безпрецедентно: ЕК лишава Полша от глас


Европейската комисия потвърди, че е предложила да бъде предприета следващата стъпка по наказателната процедура срещу Полша за нарушения на върховенството на закона. Процедурата предвижда възможност Полша да бъде лишена от право на глас в Съвета на ЕС. Подобна мярка в ЕС досега не е прилагана.

Съветът на ЕС е заложил в програмата на заседанието си за 26 юни в Люксембург да пристъпи към изслушване на становището на Полша. Предвижда се изслушването да премине в няколко части, като на посоченото заседание е насрочена първата част. След това ЕК ще обсъди на седмичното си заседание този въпрос.
През декември ЕК издаде препоръки на Варшава и изрази готовност да прекрати процедурата, ако те бъдат изпълнени в следващите три месеца. След като до днес комисията остава неудовлетворена от отговорите и действията на полските власти, тя е предложила на Съвета на ЕС да бъде предприета следващата стъпка с изслушването на Варшава. Процедурата се налага заради отказа на Варшава от съдебни реформи.

Досега чл. 7 от договора за ЕС, задействан срещу Полша, никога не е бил прилаган. Този текст от договора бе приет, след като през 2000 г. в управляващата коалиция в Австрия влязоха крайнодесните сили, участващи и в днешното австрийско правителство. Заради липсата на подобен текст преди 18 години, държавите от ЕС едностранно замразиха отношенията си с Виена за девет месеца.

Варна със стълби - пиано в централен подлез

Снимка: "Таралеж"

Стълбите на централен подлез до Катедрала "Свето Успение Богородично" бяха преобразени в огромно пиано предава репортер на „Таралеж“.

Inspire е проект иновативен за град Варна и страната, стартиран от първото споделено работно място в града - Beehive. Известен като "Piano Stairs" в международен мащаб, където стълбите се трансформират в гигантска пиано клавиатура по интерактивен начин. Пианото от стълби се активира чрез приложение, което стартира аудио файлове, когато сензорът се задейства.

На тази дата: 15 юни 1969 г. Пиесата на Георги Марков "Аз бях той" е забранена! По-късно същия ден Георги Марков напуска страната

През 1969 г. по време на вътрешната премиера на пиесата му „Аз бях той“ (режисьор Методи Андонов) в Сатиричния театър, представлението е спряно и пиесата отхвърлена. По-късно на същия ден Георги Марков напуска страната под предлог, че заминава за Италия при брат си, който живее там.  Първоначалното му намерение е да изчака преминаването на скандала около пиесата, но постепенно решава да емигрира, особено след като през септември 1971 г. задграничният му паспорт не е подновен.

Установява се в Лондон, където учи английски. Започва работа като журналист в българската секция на Би Би Си (1972). Опитва се да влезе във филмовата индустрия, като разчита основно на помощта на Петър Увалиев, но опитът му не успява. По-късно започва да сътрудничи и на радиостанциите „Дойче веле“ и „Свободна Европа“.

През 1972 г. Марков е изключен от СБП. На 27 декември 1972 г. е осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец. Произведенията му са иззети от библиотеките и името му не се споменава в официалната българска преса и медии до 1989 г.  Държавна сигурност започва разработката му под кодовото име „Скитник“.

През 1974 г. на лондонска сцена се играе пиесата му „Да се провреш под дъгата“, а в Единбург пиесата „Архангел Михаил“, написана на английски, печели първа награда. Романът „Достопочтеното шимпанзе“ (на английски: The right honourable chimpanzee), написан в съавторство с Дейвид Филипс, излиза посмъртно.

На 5 юли 1975 г. сключва брак с Анабел Дилк. Една година по-късно се ражда дъщеря му Александра-Райна.
Според Димитър Бочев, журналист от Свободна Европа, Марков е огорчен, че дори на Запад липсва пълна творческа свобода и трябва да се съобразява с редакционните политики: „докато за нашите американски, британски и западногермански работодатели ние бяхме прекалено антикомунистически настроени, те бяха за нас недостатъчно последователни в антикомунизма си.“  От 1975 г. до 1978 г. Марков работи над своите „Задочни репортажи“ – очерци и анализи за живота в социалистическа България. Те се излъчват всяка седмица по Радио „Свободна Европа“. Критиките, отправяни към недостатъците на социалистическия строй и лично към Тодор Живков, стават причина Марков да си навлече гнева на българското политическо и държавно ръководство. В България публикуването на „Задочни репортажи за България“ става възможно едва през 1990 г.

Награден е посмъртно (2000 г.) с орден „Стара планина“ – първа степен „за яркия му принос към българската литература, драматургия и публицистика и за изключителната му гражданска позиция и противопоставяне на комунистическия режим“.


Убийството на Марков


На 7 септември 1978 г. (рожденият ден на Тодор Живков, като съвпадението се счита за показателно), Георги Марков паркира колата си и тръгва пеш по моста Ватерло в Лондон, отивайки към работното си място в Би Би Си. На автобусната спирка той изведнъж усеща пронизваща болка, като ужилване от насекомо, в задната част на десния крак. Марков поглежда зад себе си и вижда човек, който вдига чадър от земята. Непознатият бързо пресича от другата страна на улицата и хваща такси. Случаят се запомня като „Убийството с чадър“, като се твърди, че физическият убиец е Франческо Гулино, с кодово название „Пикадили“.

Когато пристига на работа в офиса на Би Би Си, Марков забелязва малка червена пъпчица на мястото на „ужилването“, а болката не стихва. Той споделя с поне един от своите колеги в Би Би Си за инцидента. Същата вечер Марков развива треска и бива приет в лондонската болница „Сейнт Джеймс“, където умира три дни по-късно, на 11 септември 1978.

Поради обстоятелствата около Марков като български дисидент и подозренията му, споделени с докторите, че може да е бил отровен, полицията прави подробна аутопсия. Криминалните патолози откриват малко метално топче, забито в прасеца на Марков. То е с диаметър 1.52 mm и съставът му е 90% платина и 10% иридий. Пробито е по цялата си дължина с два канала с диаметър 0.35 mm, които образуват кухина с формата на Х. По-нататъшните експертизи откриват следи от токсичното вещество рицин. Дребните дупчици били покрити със захарна субстанция, създавайки обвивка, която задържа отровата в топчето. Тази специална субстанция била предназначена да се топи при температура 37°С (температурата на човешкото тяло). След като топчето попада в тялото, „захарните тапи“ се разтопяват, отпушват каналчетата, и рицинът се абсорбира в кръвния поток. Смъртта на Марков е била неизбежна, независимо от това дали лекуващите доктори са знаели какво е отровното вещество в кръвта му, защото срещу рицина няма противоотрова.

Десет дни преди убийството много подобно покушение е извършено срещу друг български дисидент – Владимир Костов, журналист от радио “Свободна Европа” – на парижка метростанция. Лекарите открили същия вид топче в кожата на гърба му. В този случай обаче, изглежда, че захарното покритие на куршума, задържащо рицина вътре, е било разрушено по време на изстрела или преди това и по този начин съвсем малка част от отровата стига до кръвта, причинявайки само треска. Костов споделил, че изстрелът дошъл от човек, който носил малка чантичка, но не и чадър. Подозрението, че Марков е убит с чадър, проилиза от това, което е видял на спирката, но самият Марков никога не е казвал, че е прострелян с чадъра.

Преди този последен и успешен опит, агентите на Държавна сигурност с помощта на КГБ правят два други неуспешни опита за убийството на Марков.


Разследване на убийството и как то се отразява в обществото


Според информация, изнесена във в-к Литературен форум през януари 1990 г., ген. Владимир Тодоров (началник на Първо главно управление на ДС) е унищожил съществуващото досие на ДС за писателя Георги Марков в няколко тома под псевдоним „Скитник“, но на последвалия съдебен процес срещу него това така и не е доказано. Все пак през 1992 г. той е осъден на една година и два месеца затвор, от които излежава само половин година, но дали е имало обемисто досие с план за убийство и каква е след това съдбата му, остава неясно.

През есента на 1992 г. делото за разследването на убийството на Георги Марков е възложено на следователя Богдан Карайотов. След като прочита книгата „Българският чадър“ на Владимир Костов и след справка в архивите на ДС и по-специално на тогавашното МВР той попада на името на Борис Арсов. Става ясно, че ДС е правила разработка за Борис Арсов и че срещу него има планирани множество мероприятия, последното от които е той да бъде физически ликвидиран. Сред документите следователят намира писмен план за неговото убийство. Разработката срещу Борис Арсов и намерените документи са безспорно доказателство за начините и методите на работа на ДС спрямо т.нар. тогава „вражески емигранти“ и навежда следователя Богдан Карайотов на мисълта, че подобни мероприятия вероятно са били планирани и срещу Георги Марков, въпреки че няма намерени доказателства за това.
През 1993 г. документи от досието на агент „Пикадили“ (Франческо Гулино) са поискани от Великобритания и Дания, за да бъде арестуван, но България отказва да ги представи.

През септември 2008 г. досието на агент „Пикадили“ е извадено от архивите на Държавна сигурност, след настоятелното му искане от журналиста Христо Христов. Според архивите зад кодовото име „Пикадили“ се крие италианецът с датски паспорт Франческо Гулино, който е бил агент на Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност (разузнаването). Документите показват, че българските тайни служби са координирали убийството с КГБ.

Няколко добре познати агенти-отстъпници на КГБ, сред които Олег Калугин и Олег Гордиевски потвърждават, че убийството е подготвено от КГБ, като убиецът дори е имал възможност да избере отровен гел, с който да се намаже кожата на Марков, но до ден-днешен никой не е обвинен за неговото убийство, най-вече защото повечето досиета по отношение на смъртта му са вероятно унищожени. В публикация на британския вестник като основен заподозрян се посочва Франческо Гулино (или Гиулино), който живее в Дания.

Вицове, юни 2018 г.

Добре, че в Русия няма гей паради, а само
Световно по футбол.

Комарите са станали мега хитри. За да не ги чуеш, нощем кацат на края на леглото и от там - пеша...

***

Една жена и добре да живее, на всеки 4 години идва Световното по футбол...

***

Обаждане в туристическа агенция:
- Искам да си отдъхна.
- С каква сума разполагате?
- 300 лв.
- Ами отдъхвайте си.

***

- Не се ли страхуваш, че може да съм сериен убиец? - ме попита седналият в колата стопаджия.
- Не. - отговорих аз.
- Шансът в една кола да има двама серийни убийци е нулев...

***

Като малка постоянно се чудех защо възрастните хора не могат да решат и най-простите си проблеми, например да живеят заедно мирно. След това пораснах и осъзнах, че възрастни хора не съществуват.

четвъртък, 14 юни 2018 г.

В прессъобщение с 5 грешки патриотите поискаха Закон за правилната употреба на българския език


Народните представители от групата на "Обединени патриоти" внесоха днес в деловодството на парламента "проект на изцяло нов Закон за българския език".

С него се гарантира защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български книжовен език, уверява ни пресцентърът на НФСБ в съобщение, изпратено до медиите и публикувано в официалния сайт на партията.

В самото прессъобщение, което призовава за санкции при пренебрегването на българския език, има пет грешки.

При изписването на датата не е поставен интервал, а в самия текст откриваме както неправилна употреба на пълен член, така и пренебрегване на запетаи и точки.

За улеснение на патриотите, за които употребата на книжовния българския език вероятно все още е непреодолимо препятствие, подчертахме с червен цвят грешките в съобщението на НФСБ.

В прессъобщението на "Атака" пък откриваме абзац, който звучи като писан от студент в курс по български език за чужденци:
Цветан Василев: Борисов няма да излезе цял от мъртвата хватка на Пеевски


Бойко Борисов няма да излезе цял от мъртвата хватка на Пеевски. Това заяви в онлайн интервю излъчвано през YouTube банкерът изгнаник Цветан Василев.

Според бившия мажоритарен собственик на КТБ е много по-вероятно Борисов да излезе пръв от българската политика отколкото ДПС депутатът Делян Пеевски.

Василев е категоричен, че скритото партньорство между Борисов и Пеевски няма да завърши добре за българския премиер.

Той отрече категорично актуалните твърдения на "медиите от Пеевската клоака", че бившият премиер Иван Костов се е възползвал от КТБ. Според Василев в тях няма нищо вярно.

"Ако някой се е възползвал от КТБ, това не е Иван Костов, а ДПС чрез Пееевски и Борисов чрез Александър Сталийски", каза Василев.

Той обяви и че срещу Делян Пеевски е стартирало второ разследване по закона "Магнитски".

"Става дума за пране на пари в особено големи размери", обяви Василев.
Той обяви и че Пеевски е разнасял списък на кого какви пари трябва да се плащат. В него фигурирали имената на главния прокурор Сотир Цацаров, Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев.

"Центърът зад Пеевски не е Цацаров, Цацаров е продукт на същия този център", каза още банкерът.

На въпроса Кой е всъщност е #КОЙ, Василев обяви, че това всъщност на хора от службите, които контролират политиката и бизнеса у нас.

"Някои твърдят, че този център е намерил пристан в Библиотекарския институт където са Гестапото, Стоян Денчев, Цветлин Йовчев.... ДАНС действа като частна структура за репресии", обясни бившият мажоритарен собственик на КТБ.

Василев заяви, че правителството на Борисов е изпращало свои министри в САЩ, за да дадат допълнителна информация по разследването „Магнитски“ „да обяснят колко аз не съм прав“.

„Но и това не им е помогнало. Затова са и толкова нервни, затова е и тази бомбардировка“, обясни Василев.

Той каза още, че имал информация и за това, че на журналистите в bTV и Нова тв е забранено „да докосват темата „Магнитски“.

Василев обясни, че апликацията му по делото в Държавния департамент на САЩ е подкрепена от сенатори и конгресмени.

„Силно се надявам, че ще получат силния шамар от там и мисля, че не съм единственият, който се надява на това. Вярвам, че в скоро време ще имаме решение по нашата жалба“, каза банкерът.


Обновена!

Борисов отказа да се срещне с президента на Македония


Премиерът Бойко Борисов е отказал да се срещне с македонския президент Георге Иванов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Среща с Иванов няма да има и външният министър Екатерина Захареива. Македонският президент се среща днес с президента Румен Радев, като двамата имат планирана съвместна пресконференция.

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", гласи позицията на Министерството на външните работи.

Вчера македонският премиер Зоран Заев и външният министър Никола Димитров бяха изгонени от резиденцията на президента Георге Иванов.

Срещата в резиденцията във Водно, на която двамата министри трябвало да информират държавния глава за преговорите с Гърция за името на страната, продължи едва 120 секунди. Иванов е против спорзумението с Гърция за името Северна Македония.

Кои държавни лидери уважиха Путин за откриването на световното по футбол


Илхам Алиев (Азербайджан)

Пол Кагаме (Руанда)

Ево Моралес (Боливия)

Саад Харири (Ливан)

Никол Пашинян (Армения)

Нурсултан Назърбаев (Казахстан)

Александър Лукашенко (Беларус)

Раул Хадзимба (Абхазия)

Сооронбай Жеенбеков (Киргизстан)

Игор Додон (Молдова)

Хуан Карлос Варела (Панама)

Емомали Рахмон (Таджикистан)

Шавкат Мирзьоев (Узбекистан)

Анатолий Бибилов (Южна Осетия)

Марио Абсо Бенитес (избран за президент на Парагвай)

принц Мохамед ибн Салман ал Сауд (Саудитска Арабия)

Ким Йон Нам (председател на върховното народно събрание на КНДР).

Рускините да не спят с чужденци, призова депутатка


Рускините не трябва да си лягат с чужденците, които пристигат в Русия за Мондиала, за да не станат самотни майки, смята руският депутат Тамара Плетньова, предаде АФП.

Пристигането на стотици хиляди чужденци в Русия означава, че "ще има жени, които ще излизат с тях и ще родят деца", коментира 70-годишната депутатка, която е председател на комисията по въпросите на семейството, жените и децата на долната камара на парламента. "Надявам се обаче да не го правят", добави тя в интервю за радио "Говорит Москва".

Народният представител напомни опита от Олимпийските игри в Москва през 1980 г., след които много рускини са родили деца от чужденци. Някои от чужденците бяха от "друга раса", акцентира тя и заяви, че рускините трябва да раждат руски деца.

Децата "имат късмет, когато са от една и съща раса с майката, но ако са от различна раса, това е фатално", допълни депутатът, като побърза да се защити, че не е националистка. Според нея рускините трябва да се омъжват за "руски граждани, да създават добри семейства и да живеят мирно".Тези изявления предизвикаха вълна от възмущение и лавина от критики в руските социални мрежи. "Питам се какво ще каже Плетньова, когато й напомнят, че трябва да каже "Не" на расизма", написа в Twitter радиожурналистката Татяна Фелгенгауер, припомняйки едно от ключовите послания на руските власти за Мондиал 2018.

На тази дата: 14 юни 1923 г. Зверски е убит министър-председателят Александър Стамболийски

Александър Стамболийски оставя саморъчен
кървав надпис на стената преди да издъхне.
На 14 юни 1923 г. зверски е убит министър-председателят Александър Стамболийски. Превратът от 9 юни го заварва в неговото родно село Славовица, Пазарджишко.
Още на 10 юни новият военен министър Иван Вълков дава устна заповед на капитан Иван Харлаков Стамболийски да бъде заловен и убит. Харлаков заминава с група военни за Пазарджик, където операцията по залавянето се ръководи от полковник Славейко Василев.

Стамболийски прави опит да се добере до двореца в Кричим, но на 13 юни е заловен при село Голак, след което е отведен в Пазарджик. Тук го предават на групата на капитан Харлаков, който го завежда във вилата му в Славовица. Там той е убит от група членове на ВМРО, водена от скопския войвода Величко Велянов.

Откъс от книгата на Стефан Цанев „Български хроники”, том 3.

Смята се, че физическите извършители са македонците на войводата Величко Вилянов-Чичето и може би Славейко Василев. Но кои са поръчителите и вдъхновителите на това деяние? Сред заподозрените са проф. Александър Цанков, генерал Вълков, капитан Харлаков, цар Борис III... 

Ето какво казват те по този въпрос:

Проф. Александър Цанков: „Между дните 12 и 14 юни бях във Военното министерство, помня, че беше пак преди обед. На въпроса към военния министър (ген. Вълков) какво ново има, отговори ми някак смутено: „Стамболийски, при опит за бягство, е убит". Нищо не бе по-съкрушително и по-трагично за мен от тая вест. Дълго не можах да дойда на себе си." (Александър Цанков, „Моето време. Мемоари")

Генерал Иван Вълков: „Убийството на Стамболийски стана известно на Министерския съвет на 14 юни. Министрите приеха това съобщение равнодушно. Цанков се изкиска нервно, което показваше, че е доволен." (Показания пред съда, 1954 г.)

Капитан Иван Харлаков: „На 12 юни бях извикан в кабинета на новия военен министър полковник Вълков. Там, в присъствието на министър-председателя Александър Цанков, Вълков устно ми нареди да... " (Показания, след като е арестуван през 1944 г.)

Проф. Александър Цанков: „Генерал Вълков е наредил да бъде убит Александър Стамболийски!" (Константин Муравиев, „Събития и хора": среща с Цанков, 1935 г.)

Генерал Вълков: „Аз бях дал заповед на Славейко Василев да доведе Стамболийски със специален влак в София. Харлаков взел Стамболийски обратно във вилата, където в изпълнение на заповед лично от Цанков го убил...” (Показания пред съда, 1954 г.)

Генерал Вълков: „...Взели участие и македонците на Величко (Велянов), поручиците Кръстев, Савов, Павлов и, ако не се лъжа, Дипчев..." (Пак там)

Тодор Александров: ВМРО не е участвала в преврата на 9 юни и няма никаква вина за смъртта на Стамболийски, възможно е той да е бил убит от един или повече македонци, които са имали лични оплаквания от Стамболийски..." (Интервю пред The Times, 4 януари 1924 г.)

Цар Борис III: „Какво мръсно дело! Le pauvre grand home ! (Горкият велик човек!) Той стана мъченик и със смъртта си опозори новия режим. Сега той наистина стана велик човек..." (Из „Корона от тръни" на Стефан Груев)

Проф. Александър Цанков: „Генерал Вълков е наредил да бъде убит Александър Стамболийски. Убеден съм, че той е извършил това по поръчение на царя. Той беше само едно оръдие на царя!" (Константин Муравиев, „Събития и хора": среща с Цанков, 1935 г.)

Цар Борис III: „Аз скърбя за покойния президент. Той беше голям държавник и със своите идеи и реформи изпревари времето. Ние можем само да се гордеем с него. Скърбя и винаги ще скърбя за неговата загуба..." (Константин Муравиев, „Събития и хора": среща с царя, 1931 г.)

Проф. Александър Цанков: „Царят е толкова подъл, толкова коварен, така изкусно се прикрива... а при това е страхлив и бяга от отговорности. С един жест той можеше да предотврати всички убийства и своеволия. Той разполагаше с войската и Военния съюз, както и с ВМРО." (Константин Муравиев, „Събития и хора": среща с Цанков, 1935 г.)

Вицове, юни 2018 г.

Просто малък бобър пие вода. Никаква политика, никакви
намеци за времето.
- Здрасти, комшо! Как е бебето?
- Бебето е добре, ама ние двамата се смачкахме от недоспиване.
- Мими как е?
- Аз съм Мими! Гошо е още по-зле...

***

Персийският котарак на Пенчо успя да направи свой малък персийски залив върху новия му персийски килим...

***

На плажа. Мъж се оплаква на някаква жена: - Вашият син ми зарови ризата в пясъка! - А, това не е моето дете. Моето е е-е-ей онова, което мие череши в шапката ви...

***

Моят ми вика: - Жена, прочетох тука, че по време на секс мъжът изгаря толкова калории, все едно е пробягал 9 километра. - Брее, много бе - 9 километра за 2 минути...

***

Ресторант, нервен клиент вика келнера: - Защо в салатата ми от раци няма раци? - Е, сега де…То и в гръцката салата няма гърци!..

сряда, 13 юни 2018 г.

Кметът на Сопот замерял с черупки атентатора от Сарафово, за да не свири


Два часа преди атентата в Сарафово самовзривилият се извършител свирел неприятна музика. Тогава той бил в Поморие на вълнолома, където като курортист присъствал и тогавашният кмет на Сопот Веселин Личев. Градоначалникът първо се скарал на мъжа да не свири, а накрая го и замерил с мидена черупка.

Това стана ясно днес на поредното заседание по единственото дело за тероризъм в новата ни история.

"Свиреше на някакъв инструмент доста дразнещо протяжно", каза днес пред съда Личев.

След като двамата се счепкали, онзи станал, преоблякъл се, сложил раница на гърба си и заминал. "Този същият човек", каза Личев, като заяви, че Мохамад Хасан Ел Хюсеини - както е името на атентатора, е облякъл точно тениската, с която после е бил облечен.
Личев заяви пред съда, че никой не е очаквал, че "човек, който изглежда напълно нормално" може да извърши това, което се случва в последствие - взрива на автобуса с туристи. Свидетелят увери, че е разпознал мъжа мигновено, когато са го показали от камерите на летището след атентата.

"Аз го видях на не повече от 5 м. - имахме разговор... Разговор е силно казано - правех му забележка да не свири така дразнещо и протяжно - някакви трели се извиваха от този инструмент. Явно се превъзнасяше някъде. Направих му един път забележка, втори път забележка - хвърлих, мисля, мидена черупка по него", призна днес свидетелят.

Изобщо в спецсъда днес бе ден на странните подробности. Преди това полицай от Разград разказа, че е спрял около града единия от подсъдимите в момента съучастници - Хасан ел хадж Хасан - при оттеглянето му около 2 часа след атентата. Той носел куфар, пълен със.. сексиграчки. На въпроса на озадачените полицаи отговорил, че ги носи на гаджето си в Румъния.

Те го пуснали да продължи към "Дунав мост".

Делото за атентата в Сарафово ще продължи с разпити на още свидетели.

Руските лимонки няма как да са доволни от решението за името на Македония


Споразумението Ципрас-Заев за името “Северна Македония” неизбежно ще предизвика напрежение у нас (а и в Скопие).

Очаквам бърза негативна реакция на руските лимонки от двете страни на Осоговската планина. И това е логично - Русия и Сърбия имат стратегически интерес Македония да не влиза в НАТО и да не е кандидат за ЕС. Нашият обаче е тъкмо обратният.

Да, “Северна Македония” има проблематично звучене за нас. Но е важно бързо и безболезнено да го признаем, по няколко причини:

1. Влизането на Македония в НАТО е може би най-важният ни обозрим стратегически национален интерес;

2. Влизането на Македония в НАТО и преговорите на Скопие с ЕС са ключови предпоставки за вътрешно оцеляване на “Републиката” и съответно - съхраняване на мира на Балканите;
3. Днешните добри отношения между България и Македония са шанс рисковете да бъдат бързо и успешно пресрещнати (например по време на Илинденските чествания);

4. В Пиринска Македония, “македонистките” настроения са на исторически минимум, т.е реален риск от такова движение няма, поне докато България е член на ЕС;
5. Вече над четвърт век, ние сме признали името Република Македония, което е по-рисково от Северна. А претенциите на Гърция за конституционни промени са в полза и на България, т.е представляват допълнителни гаранции.

Рискът за България не е името на съседите (половината от които имат роднини в София), а вековната деятелност на сръбските и руски служби там, довела до системни антибългарски изстъпления.

Важно е правителството на България спешно да подкрепи споразумението между Гърция и Македония. И по възможност да изрази ясно неодобрение на подкрепата, която Виктор Орбан даде на позицията на ВМРО-ДПМНЕ.

Б. ред. - Позицията на Радан Кънев е от фейсбук профила му.

И да не забравите днес да честитите рождения ден на Бат Бойко


На тази дата: 13 юни 1895 г. Провежда се първото автомобилно рали във Франция

1895 г. провежда се първото автомобилно рали във Франция по трасето Париж-Бордо-Париж. В тридневното скоростно състезание по 1178-километровото трасе се включват 46 машини - 29 автомобила са с бензинови двигатели, 15 са с парни и само два са с електрически.

Победител в състезанието става Емил Левасор, който сам кара своята двуместна машина „Панар-Левассор” и преодолява разстоянието за 48 часа и 47 минути, като средната му скорост е 24,4 км/ч. Той пристига 6 часа преди заелия второто място.

Победата му обаче не никак случайна. По това време френският изобретател и пионер в автомобилостроенето заедно с приятеля си Рене Панар притежава фабрика за дървообработващи машини. През 1889 г. двамата купуват от Даймлер лиценз за неговия 2-цилиндров мотор, а през 1890 г. създават и първия си собствен образец автомобил.

Следващият техен автомобил, създаден през 1891 г., вече е пускан серийно и се отличава с блестящи конструктивни хрумвания и извънредна здравина. Автомобилите на фирмата започват да участват в състезания.

Интересно е, че на това рали за първи път се появява и автомобилът Eclair с пневматични гуми. Кара го авторът на нововъведението Андре Мишлен. По целия маршрут той разполага огромен брой сервизни пунктове, но му се налага толкова често да сменя гумите, че не се побира в норматива от 100 часа.

През 1897 г. Емил Левасор загива при катастрофа по време на състезанието Париж-Марсилия. В Париж е поставен негов паметник, на чийто постамент са издялани думите, казани от Левасор веднага след завършване на ралито Париж-Бордо-Париж: „Това беше безумие! Аз правех до 30 км/ч”.

Вицове, юни 2018 г.


Австралия. Женско кенгуру подскача и на всеки 100 метра се спира, от торбата му се подава малко пингвинче и повръща като разпрано. В същото време някъде из Антарктида, малко кенгуру стои измежду група пингвини, трепери, киха, кашли и от време навреме нервно псува:
- Егати тия тъпи програми за обмен на студенти.

***

Естествения път на помещение под наем:
Kнижарницабаничарницааптекаденонощен магазин за алкохол и цигариевробетбързи кредитиигрална зала.

***

Сутрешен блок на bTV:
8:00 История за шарлатанка изпратила българи при бразилския медиум, който си говори с Бог
9:00 Интервю с поп заради чудодейна икона пристигнала във врачанска църква

***

Внимавайте! "Ало измамници" се опитват да отмъкнат по 7000 лева от всеки работещ човек, твърдейки, че уж ще строят АЕЦ Белене!

***

Само в България, човек може да стои на работа и да мисли, откъде да изкара пари!

вторник, 12 юни 2018 г.

Борисов размисли: няма да приеме оставката на социалния министър


Бисер Петков остава министър на труда и социалната политика, премиерът няма да приеме оставката му, стана ясно от думите Бойко Борисов пред наши медии в Измир, Турция, където е на посещение.

Макар вчера да обяви, че е приел оставката на Бисер Петков, днес премиерът обяви противоположното решение.

Той обясни, че преди съобщението за оставката на Петков е водил дълго съвещание с него, със здравния и финансовия министър. Питал ги защо го има това недоволство у семействата на деца с увреждания, при положение че са дадени с 80 млн. повече. Бисер Петков обявил, че не може да се справи с исканията на родители на деца с увреждания, защото за това ще са необходими още около 300 милиона лева годишно.

"В същото време г-жа Манолова (омбудсманът - б.р.) казва, че проектозаконът ѝ не изисква повече пари. Затова сутринта му казах да отиде на работа, да си изненада дейността", каза още Борисов. Той направил това тази сутрин, преди да излети за Измир.

От думите му стана ясно, че той отново е бил повлиян от тв репортажи по БНТ и Нова тв за решението си.
"...една госпожа, която говореше по Нова телевизия, тя се смееше и не знаеше какво казва. До вчера щеше да бъде палатков лагер (на родителите на деца с увреждания пред парламента - б.р.), днес щяха да ги подкрепят още палаткови лагери, ама нямало да го има палатковите лагери, защото имали с министър добра комуникация", цитира Борисов чутото по телевизията.

Действително, новината за оставката на Петков не срещна одобрение сред протестиращите хора в неравностойно положение и родители на деца с увреждания. Те обявиха, че оттеглянето на министъра би забавило законовите промени, които той обеща да инициира най-късно до месец юли.
"Министърът ми каза, че нямат никаква комуникация или поне такава, която да може да реши въпроса", каза Борисов.

"Оставям го да работи и да седнат да говорят и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата. ... Той си работи добре, но факт е, че в тази сфера - палатков след палатков лагер. Не мога да го гледам повече това", добави той.

Борисов изрично уточни, че към момента няма готовност за заделяне на въпросните 300 милиона, но протестиращите майки и Мая Манолова твърдели, че предложенията им не изискват повече бюджетни средства. Откъде да дойдат тези пари, от учителите, от пенсиите, от армията или от МВР, попита министър-председателят.

Протестите на родителите на деца с увреждания е за нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени вследствие на заболяването. Те апелират за финансова подкрепа, която да включва месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, както и лична помощ под формата на подкрепа в дома и на работното място.

Ким: Срещата ни с Тръмп е нещо от научната фантастика


"Целият свят гледа и мнозина ще сметнат тази необичайна среща а нещо от научната фатастика."

Тази фраза, казана от севернокорейския лидер Ким Чен Ун, бе рабпространена от преодаческия пул два часа след началото на срещата му с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур.

Двамата лидери се ръкуваха и така започнаха историческата си среща на остров Сентоса, предадоха световните агенции. В 9 ч. (4 ч. българско време), стартира рандевуто в хотел "Капела".

Диалогът ще бъде посветен на закриването на севернокорейската ядрена програма в замяна на вдигане на дипломатическите и икономическите санкции срещу затворената комунистическа страна.

Друг от обсъжданите въпроси ще бъде търговията и икономиката, включително евентуалното откриване на затворения преи две години специален индустриален комплекс "Кесон", който е в Северна Корея, но се стопанисва от Южна Корея.

А според Би Би Си е възможно в края на срещата да бъде огласена и мирна декларация за двете Кореи.

"Чувствам се прекрасно. Ще имаме големи разговори и мисля, че ще постигнем успехи. Със сигурност ще бъде изключително успешно. Чест е за мен. Ще установим страхотна връзка, без съмнение", заяви президентът Доналд Тръмп преди с Ким да се оттеглят за разогвор очи в очи.

А Ким сподели:

"Е, не е лесно да стигнем до тук. Миналото и старите предразсъдъци и практики бяха препятствия пред нашия път. Но, ние ги преодоляхме всички и ето ни тук днес".

След тези думи Тръмп и Ким отидоха да разговарят на четири очи в хотела, където пристигнаха един след друг. Тръмп и Ким си размениха няколко думи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо, отбелязва Франс прес. Президентът на САЩ постави ръка на гърба на севренокорейския лидер и го насочваше към стаята.

На тази дата: 12 юни 1955 г. В Якутия е открито първото крупно местонахождение на диаманти

1955 г. в Якутия е открито първото крупно местонахождение на диаманти. Местни хора разказват, че когато бог създавал света, ръката му спряла, докато минавала над Якутия, и изсипала богатства навсякъде из замръзналата пустош, разположена на 8000 км от Москва.

Република Саха (Якутия) е единственият регион на планетата, където не само добиват елмази, но и ги обработват: отначало ги превръщат в диаманти, а след това - в уникални бижутерски изделия. В Якутия се добиват 26% от елмазите на Земята. Кариерата „Мирний” е най-голямата яма, изкопана от човека. Нейната дълбочина е 525 м, а диаметърът й е 1300 м.

Любопитен факт е, че през лятото на 2012 г. в Якутия за първи път бе проведен бизнес-турът „Диамантената седмица на Якутия”. Участниците в уникалния якутски тур видяха всички етапи на появата на скъпоценностите: от огромните кариери на елмазена руда кимберлит до цеховете за рязане и бижутерски работилници.

„Звездата на Якутия”

Както личи от името му  този 232,1 каратов диамант произхожда от сибирските диамантени находища. Открит  е през 1973 година и представлява октаедричен кристал с гладки стени, висока  прозрачност и лек жълтеникъв оттенък. Той заедно с другия якутски гигант „XXVI конгрес на КПСС) (342,5 карата) се съхранява в  постоянната изложба при диамантения фонд на Русия.

Вицове, юни 2018 г.

Без въпроси

На брега на нашето Черноморие е по-евтино да лежиш върху проститутка, отколкото върху шезлонг под чадър.

***

Не съм плешив - това е слънчев панел, захранваща секс машина...

***

- Ако всички служители крадат, вие ще се включите ли?
- Не, разбира се!
- Аха! Невъзможност за работа в екип!

***

- Жена, купи ми водка.
- Утре си на работа, каква водка, бе!
- Финландия.

***

Мъжът е като кайма - 60% свиня, 40% говедо и две яйца. A сместа е предназначена за принцеси...

понеделник, 11 юни 2018 г.

Социалният министър подаде оставка


Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

В разговор с премиера, министър Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

Овации за Де Ниро след псувня по адрес на Тръмп


Робърт де Ниро бе аплодиран дълго, шумно и на крака от публиката на церемонията по раздаването на театралните награди „Тони“ в неделя вечерта в „Рейдио сити мюзикхол“ в Ню Йорк. Актьорът излезе на сцената, за да обяви появата на Брус Спрингстийн, но се възползва от възможността, за да коментира отново американския президент Доналд Тръмп.

„Ще кажа само едно нещо: майната му на Тръмп. Вече не е „долу Тръмп“, а „майната му на Тръмп“, каза Де Ниро, цитиран от „Билборд“.

В много от телевизиите речта му започна с пауза – нецензурният пасаж беше умислено пропуснат заради десетсекундно забавяне в излъчването на живо. Това обаче не спря вълната от коментари (повечето в подкрепа на Де Ниро), а голямата част от публиката в залата скочи на крака и заръкопляска.

Това не е първият път, в който актьорът прави изказвания по адрес на държавния глава на САЩ. Само преди седмица, на церемония по награждаването на гимназисти с „American Writer Award“, Де Ниро заяви:

„Страната ни се ръководи от президент, който вярва в това, че може да си измисля собствена истина. И ние имаме дума за това: простотии“.

А преди две години, когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност, квалификациите за него от актьора се изливаха през месец: „никаквец“, „прасе“, „куче“, „пълен идиот и глупак“…

Факти!


Тази седмица започва Световното по футбол!

Последният път, когато България игра на Световно по футбол, Бойко беше бодигард на Тодор Живков, Киро Домусчиев продаваше джапанки на Илиенци, а НиЛо беше девствена...

Срещата Тръмп-Ким - всичко, което трябва да знаете


Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун стоят на прага на историческа среща. Очаква се тя да тласне в нова посока отношенията между САЩ и Северна Корея, но също така може да даде своето отражение и върху световната политика.

По план двамата държавни глави трябва да се срещнат на 12 юни, вторник, на неутрален терен - в Сингапур. Срещата им ще започне в 9:00 ч. местно време (04:00 ч. българско). Няма да има кой знае колко време за преговори, защото се очаква севернокорейската делегация да отлети от Сингапур в ранния следобед във вторник.

Надеждите на администрацията на Тръмп са, че срещата евентуално ще доведе до отказ на Ким Чен Ун от ядрения си арсенал.

Освен това се очаква да се разменят и позиции относно начина за постигане на постигане на "постоянен мирен режим" на Корейския полуостров. Корейската война между Севера и Юга завършва с примирие от 1953-а, но не и с официален мирен договор.

По време на разговорите вероятно ще се обсъди и смекчаване на международните санкции срещу Северна Корея.Защо срещата е толкова важна?


Десетилетия наред Корейската народно-демократична република (КНДР) е еднопартийна тоталитарна държава, изолирана от света. Лидерът на страната Ким Чен Ун се опита да засили международните си позиции чрез няколко поредни теста на междуконтинентални ракети и заплахи с отговор с ядрено оръжие срещу всяка провокация от външна страна.

Без значение какъв беше успехът на тестовете, ситуацията изнерви не само Южна Корея, но и партньорите на Сеул - САЩ. Именно Щатите бяха сочени като възможна цел на ядрения арсенал на Ким. В отговор международната общност наложи поредица от икономически санкции върху Северна Корея, които допринесоха за повишаване на напрежението.

Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, плод на няколкомесечни дипломатически совалки с участието както на Южна Корея, така в някаква степен и на следящия отблизо ситуацията Китай, дава възможност за тотална промяна на тона - започването на един по-умерен диалог и ограничаване на риска от военен конфликт, за какъвто и двете страни в един или друг момент намекваха.

Срещата в Сингапур ще е втори голям успех за Ким на международната сцена, който от началото на тази година се опитва да си създаде по-диалогичен публичен образ.
Първо, той позволи участие на севернокорейски състезатели в Зимните олимпийски игри в Южна Корея.

След това през април последва и среща на Ким с южнокорейския президент Мун Джей Ин в демилитаризираната зона между двете Кореи. 

Резултатът беше обща декларация, в която държавните лидери поеха няколко ангажимента:

продължаване на двустранните преговори, дори по темата за възможно обединение на двете страни;
прекратяване на всички агресивни действия;
евентуално обявяване на формален край на Корейската война;
посочване на обща цел - "пълна денуклеризация на Корейския полуостров";
Последната точка е основна част от разговорите между САЩ и Северна Корея. Висящ остава въпросът какво се разбира под "пълна денуклеризация". От страна на Щатите това означава, че Северна Корея ще се откаже от ядрения си арсенал.

В същото време има основания да се смята, че режимът на Ким няма да предприеме такъв ход без гаранции за сигурността си.

Доган регистрира първата си фирма, с Румен Гайтански-Вълка


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган регистрира официално бизнес в България. Това се случва за първи път. Доган не веднъж е твърдял, че е "на ти" с бизнеса, но никога досега не е участвал официално в търговско дружество.

Съдружник в начинанието му е бизнесменът Румен Гайтански-Юнг, популярен с прякога си Вълка. 

Компанията се казва "Уотър-Витал" (Water-Vital) и е вписана в Търговския регистър на 19 октомври 2017 г. Доган и Гайтански са и съдружници с по 50% от капитала от 20 000 лв., и управители на дружеството, което представляват заедно и поотделно.


Предметът на дейност на фирмата е дълъг. Ето какво пише:

Добив, бутилиране разпространение и продажба на минерална вода; разработване и реализация на проекти за изграждане, ремонт и реконструкция на водоемни съоръжения и съоръжения за ВЕЦ; експлоатация на язовири; разработване и реализация на проекти за изграждане, реконструкция и ремонт на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води; разработване и реализация на проекти за изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК мрежи; пречистване на почви, води и утайки; извършване на всякаква друга дейност, която действащото в Република България законодателство допуска. В случай че за извършването на определена дейност се изисква разрешение или лицензия, дружеството предприема извършването й след получаването на съответното разрешение или лицензия, освен ако законът позволява извършването й преди това.

"Уотър-Витал" е декларирала, че за последните месеци на 2017 г., в които вече е съществувала, не е осъществявала търговска дейност. Документът за това е подписан от Гайтански, показват още официалните документи.

Дружеството е с адрес бул. "Цариградско шосе" № 48-50. Това е сградата на някогашния Полиграфически комбинат, където вече се помещава бизнес център.

Румен Гайтански е популярен най-вече с бизнеса си със сметопочистване, дълги години негови компании поддържаха чистотата в София. Печели поръчки за тази дейност и в други общини. И други негови компании са регистрирани на същия адрес в София, показва справка.

През 2010 г. наяве излезе и консултантски договор на Доган за 1,5 млн. лв. Той бе свързан с прословутия проект "Цанков камък". Според официалната позиция на ДПС от това време самият предмет на договора не е имал общо със строителството на каскадата от язовири. Тогава той бе проверен за конфликт на интереси, но съдът постанови окончателно, че такъв няма.

Ахмед Доган поддържа близки отношения и с Делян Пеевски, който управлява интереси в различни сектори на икономиката. 

На тази дата: 11 юни 1770 г. Джеймс Кук открива Големия бариерен риф край Австралия

1770 г. английският мореплавател Джеймс Кук открива Големия бариерен риф край Австралия. Всъщност според историци хората са познавали Големия бариерен риф още преди 40 000 години, когато в Австралия се появяват предците на нейното коренно население.

Големият бариерен риф може да се види от Космоса и е най-голямата в света екосистема. Това е най-голямата коралова система в света, съставена от 2900 коралови рифа и 900 острова. Дължината му е 2500 км, започвайки от Тропика на Козирога край град Гладстон и достигайки на север до Торесовия пролив, а ширината му варира от 2 до 150 км.

Още през 1606 г. испанецът Торес броди по тези води, обаче сведенията му са засекретени от испанската корона. През 1764 г. в Мадрас изследователят Далримпъл намира в книжата на английски моряк, посещавал често столицата на Филипините Манила, паметни бележки на испанския адвокат Хуан Луис Ариас, адресирани до краля на Испания Филип III за открития от Торес проток отделящ Нова Холандия (дн. Австралия) от Нова Гвинея. Големият бариерен риф достига на север именно до Торесовия пролив и ще е странно ако торес не се е натъкнал на него.

Документирано е, че пръв от съвременните европейци с Големия бариерен риф се запознава случайно британският изследовател капитан Джеймс Кук, засядайки в 23.00 ч. вечерта на 11 юни 1770 г. с кораба „Индевър” върху коралов риф, който разпаря дъното на кораба.

Капитан Кук се принуждава да изхвърли през борда шест топа с по шест комплекта гюлета, за да освободи кораба. През 1969 г. експедиция на Филаделфийската академия на естествените науки намира напълно запазени топовете и гюлетата с изключение на дървените лафети.

През 1815 г. Чарлз Джефрис успява пръв да премине през целия бариерен риф откъм страната на сушата, но едва през 1840 г. той е по-подробно картографиран и изучен. Едва в края на 19 в. Големият бариерен риф е подробно изследван във връзка с експорта на перли и морски краставици, добивани на рифа.