събота, 30 юни 2018 г.

Миши Батшуай: Защо съм толкова тъп, брато?


Белгийският национал Миши Батшуай стана за смях на целия сват, след като предизвика най-комичния момент по време на световното първенство в Русия.

24-годишният нападател обезумя от радост след победното попадение на Аднан Янузай за Белгия във вратата на Англия. Батшуай реши да отпразнува ефектно попадението, като изрита топката с всичка сила по посока на английската врата.

Вместо да уцели мрежата, топката рикошира в гредата и се върна право в лицето на Миши. Той веднага се хвана за главата, превивайки се от болка. Всички си помислиха, че си е избил някой кътник.

За негов късмет не се стигна до по-сериозни последствия след нережисирания инцидент. Видеото от случката стана хит в социалните мрежи, а феновете се напреварват да измислят смешки с Миши. Самият футболист прие шегите и също се самоиронизира.

"Знаех си, че ще получа тези шеги, веднага след като видях известията си на телефона. Защо съм толкова тъп, брато? А и боли доста", написа нападателят на Борусия Д в туитър.


ВИДЕО

Фотофакт: България предаде щафетата на Eвропредседателството на Австрия


България предаде щафетата на Eвропредседателството на Австрия. 

Премиерът Бойко Борисов символично подари на федералния канцлер Себастиан Курц футболен флаг със знамето на Европа, като каза, че е избрал този подарък, тъй като в момента "светът е футбол". 

Церемонията се състоя под алпийския връх Планай на височина малко над 1800 метра.

Защо хиляди шведи си имплантират микрочипове


Хиляди жители на Швеция имат в телата си имплантирани микрочипове, които могат да бъдат използвани като безконтактни кредитни карти, достъп до работното място и дори като средство за легитимация в обществения транспорт. След като чипът се озове под кожата му, човек вече няма нужда да се тревожи, че може да загуби транспортната си карта, например, нито му се налага да носи огромен портфейл.

Чипът реално служи като дигитална връзка с ключове. За целта се използва NFC (near-field communication, англ. комуникация в близко поле) технологията. Става дума за безжичното изпращане на информация от пасивен чип към четец. Това е възможно само, когато те са на около 4 см един от друг.

Така чипът в ръката позволява на шведите да правят всички онези неща, които вече изброихме по-бързо, лесно и удобно. С напредването на технологията ще е възможно да се прави дори повече.

Но за много хора идеята да имат микрочип в тялото си звучи по-скоро анти-утопично, отколкото практично.

Същевремено налице е и опозиция срещу технологията. Като възможни рискове се посочват не само инфекциите или реакция от страната на имунната система, но най-вече възможността данните от чипа евентуално да бъдат откраднати. В момента тези данни са малко, но се очаква да нарастват все повече.
Въпреки всичко модата е налице. Някои предполагат, че в основата й може би стои успешната социална политика в Швеция. Всъщност факторите зад това около 3500 шведи да имат микрочипове, имплантирани в телата им, са много по-комплексни. Този феномен е отражение на уникалната биохакинг среда в страната.

Ако погледнете под повърхността, ще видите, че любовта на шведите към всичко дигитално е много по-дълбоко имплантирана в тях от тези микрочипове.

Що е то?

Терминът „био-хакери“ се отнася за биолози аматьори, които извършват експерименти в биомедицината. Това обаче се случва извън традиционните институции като университети, медицински компании и други обекти, където налице е научен контрол. Точно както компютърните хакери хакват компютри, биохакерите правят същото с всичко биологично.

Биохакингът освен всичко е и култура, при това с доста субкултури – членовете на всяка от тях има различни интереси, цели и идеологии. Отличават се обаче две основни групи: „уетуеър хакери“* и трансхуманисти.

„Уетуеър хакерите“ са обикновени хора, чието хоби е биологията. Те си създават домашни лаборатории с помощта на подръчни материали.

Те практикуват т.нар. „пестелива наука“ - търсят евтини решения, които да подобрят стандарта на живот на хората в развиващите се трани. Но освен това те извършват и по-закачливи експерименти. При някои от тях, например, растения биват генно-модифицирани, за да станат флуоресцентни, или водорасли се използват, за да бъдат създадени нови видове бира.

Другата група – трансхуманистите, се фокусират върху подобряването на човешкото тяло. Дългосрочната им цел е да бъде „подобрена“ цялата човешка раса. Според тях, само чрез самоусъвършенстването ни и преборването на биологичните ни ограничения ще можем да се състезаваме с изкуствения интелект в бъдеще.

Често, различните биохакинг среди в държавите са отражение на различните общества и култура, в които те се развиват. Така например европейските био-хакери като цяло се различават от северноамериканските. Тези в Северна Америка са се ангажирали с търсенето на алтернативи за възприетите практики на здравеопазване.

Европейските групи от своя страна са се фокусирали върху това да намерят начин да помагат на хората в развиващите се страни или се занимават с артистични био-проекти.

Но в Швеция биохакинг културата се различава от тази в останалата част на Европа. Шведските биохакери като цяло са част от трансхуманисткото движение. А именно трансхуманистите – и в частност подгрупата „грайндърс“ - са тези, които имплантират NFC чипове между палеца и показалеца на хиляди шведи.

Какво е специалното на Швеция?

Но защо шведите с готовност имплантират микрочипове в телата си? Една от теориите, които се лансират, е, че шведите са по-склонни да споделят личните си данни заради начина, по който е устроена шведската социално осигурителна система.

Митът за „наивния швед“, който се доверява на правителството и институциите, е силно преувеличен. Това отбелязват дори от шведското външно министерство. Той може и да е част от обяснението, но в никакъв случай не представлява цялата истина.

По-убедителен е аргументът, че в Швеция хората имат голямо доверие във всичко, което е дигитално. Шведите са хора, които са дълбоко убедени в позитивния потенциал на технологиите.

През последните две десетилетия шведското правителство сериозно инвестира в технологична инфраструктура и това дава резултати. Шведската икономика в момента е базирана в голяма степен на дигитален износ, дигитални услуги и технологична иновация. Страната е една от най-успешните в света в създаването и разпространението на дигитални продукти. Като примери могат да се посочат Skype и Spotify, които се зараждат именно там.

Вярата в дигиталните технологии и доверието в нейния потенциал сериозно се отразяват на шведската култура, а трансхуманисткото движение се възползва от това. Всъщност Швеция играе основна роля в цялостното формиране на трансхуманистката идеология. Сред съоснователите на глобалната трансхуманистка фондация Humanity+ (Човечество+), създадена през 1998-а, e и шведът Ник Бостром. Оттогава досега много шведи бяха убедени, че трябав да опитват да подобрят своите биологични тела.

И така, макар светът да е шокиран от броя на хората с микрочипове в страната, ние по-скоро трябва да използваме тази възможност, за да опознаем по-добре впечатляващата връзка на Швеция с всичко дигитално.

Все пак този най-нов феномен е просто проявление на ширещата се широко вяра в технологиите, която прави страната уникална.

* от англ. Wetware – концепцията за хардуер и софтуер, но приложена за биологични организми. Wet (мокър) идва от наличието на вода в животинските организми. Терминът се използва, за да опише елементи от човека, които са сходни с компютърните хардуер и софтуер – най-вече централната нервна система и ума.

по Quartz

На тази дата: 30 юни 1971 г. Загиват легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков

1971 г. при катастрофа с кола в прохода „Витиня” загиват легендарните футболисти от отбора „Левски” Георги Аспарухов и Никола Котков. Инцидентът става на 52-рия километър от София в 11.30 ч. На път за Враца колата им се забива в камион с ремарке, който пътува към столицата.

На 30 юни към 9.30 ч. Гунди пристига на стадион „Левски” в кв. „Подуяне”, където започва тренировката на отбора. Капитанът обаче няма да играе, защото е наказан. В предишния мач, който е с ЦСКА, той е сритан от Пламен Янков. Паднал на земята, Гунди му посяга с крак и съдията гони и двамата. Дълго преди това е дошла покана от Враца двамата с Котков да участват в юбилейния мач по случай 50-годишнината на тамошния „Ботев”. Гунди не може да откаже и двамата с Котков решават да уважат молбата на врачани.

Усмихнати - Аспарухов с тъмносиня спортна блуза, а Котков в елегантен костюм с вратовръзка. се качват в бежовото „Алфа Ромео”. На бензиностанцията при Витиня непознат мъж ги моли да го качат и Аспарухов се съгласява и тръгват.

По надолнището след последния завой на около 150 м от страничния път изкача товарен ЗИЛ с тежко ремарке, който препречва фатално главния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска докрай спирачката и алфата оставя цели 30 м следи от гумите, но разстоянието не стига. редната част на купето се забива в резервоара на тежката машина. П колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне - нито шофьорът на товарната кола, нито пристигналите с други коли хора. Колата и пътниците в нея изгарят.

Георги Аспарухов-Гунди е наричан „Легендата на „Левски”. Роден в София през 1943 г. Дебютира в „Левски” през 1960 г. С „Левски” печели три шампионски титли: през 1965, 1968 и 1970 г. и четири купи на страната: през 1962, 1967, 1970 и 1971 г. През сезон 1964/65 вкарва 27 гола за „Левски”, с които става голмайстор на страната за сезона.

Никола Котков е една от легендите на „Локомотив София”. Роден през 1938 г. в София. Двукратен шампион на страната през 1964 г. с „Локомотив” и през 1970 г. с „Левски”. Носител на Купата на Съветската армия през 1970 и 1971 г. с „Левски”. През сезон 1967/68 отбелязва 28 гола, но остава втори след Петър Жеков от „Берое”, който вкарва 31 гола.

Погребението на Гунди и Котков се превръща в ден за всенароден траур. По неофициални данни над 550 000 души се сбогуват завинаги с футболистите.

Вицове, юни 2018 г.


– Аз. когато не мога да заспя, започвам да броя всички жени с които съм бил
– А защо не броиш овце?
– Е тях какво да ги броя, то само една беше.

***

Когато от Интернет можеш да си източиш литър ракия, тогава ще говорим за Интернет - зависимост! А сега е само фраза...

***

- Тате, какво е това некомпетентност и безразличие?
- Не знам и не ме интересува!


***

Сега на морето вместо бира и цаца, сервират греяно вино с пръжки...

***

Не съм умна, но съм опитна.
Ако бях умна, нямаше да съм опитна.

петък, 29 юни 2018 г.

Цитати на великите! Борисов в Брюксел: Казвах на колегите да учат география повече, да четат


Борисов не пропусна и да отбележи колко доволни са европейските лидери от постигнатото от страната при защитата на външните граници:

"Подразни ме това, че вече всички говорят само за Италия, Испания и Гърция, тъй като България си е свършила работата. Вярно, дават ни за пример, обяснявах на колегите да учат география повече, да четат, за да знаят, че ние сме на море и ние имаме сухопътна граница с Турция".

Марадона получава по 10 000 евро на мач на Мондиала


Божията ръка Диего Марадона получава по 10 хиляди евро, за да присъства на мачове от Мондиала в Русия, твърди британският вестник ”Дейли Мейл”.

Според изданието парите идват от ФИФА и са по програма за посланиците на Световното.

Досега Марадона изгледа и трите срещи на Аржентина на Мондиала. Ще изгледа и 1/8-финала с Франция на 30 юни в Казан.

 Марадона не спира да привлича вниманието към себе си, а с това и към Световното, като бе хванат да пуши на мач, появи се пиян, а след това започна да размахва средни пръсти на стадиона.

Дъждосвирец отложи музикален фестивал


Малка птица застраши провеждането на един от най-големите музикални фестивали в Канада, тъй като е свила гнездо точно в зоната, където трябва да бъде издигната основната сцена на форума. Блус фестивалът ежегодно привлича над 300 хил. души в канадската столица, но сега има проблем с провеждането му. Когато започват да подготвят терена за събитието, организаторите се натъкват на креслив дъждосвирец.

Птицата, защитен вид в Канада, снесло четири петнисти яйца и така превърнало територията на фестивала в свой дом, отбелязва „Гардиън“.

„Това е един от най-предизвикателните проблеми, пред който сме се изправяли, но смятаме, че можем да се справим – твърди Марк Монахан, изпълнителен директор на фестивала, който трябва да започне на 5 юли. – Всичко, което забавя графика ни, има голямо отражение, затова сме се заели с проблема сериозно.“

След откриването на гнездото работниците преустановяват работата по изграждането на главната сцена. Федералните власти веднага реагират и вземат мерки, за да защитят малкото кресливо пернато – те наемат 24-часова охрана и ограждат зоната на гнездото със сигнална лента. В акцията се включват и природозащитници, които изтъкват, че на малките птичета ще им отнеме 26 дни, за да се излюпят.

„Не знаем кога ще се излюпят яйцата“, отбелязва Монахан.

Но е известно, че кресливият дъждосвирец обикновено напуска гнездото си, когато малките предстои да излязат на бял свят, което накара много хора да смятат, че след два-три дни новото поколение ще е налице. Ако това обаче не се случи, „ще сме изправени пред снеговалеж от закъснения“.

Организаторите търсят разрешение от правителствената агенция „Околна среда Канада“ да преместят гнездото на кресливия дъждосвирец поне на 50 метра или най-малкото да го пренесат в природен резерват, за да продължат работата по организацията и строежа на петте сцени за блусфеста. Преместването на гнездото ще осигури и защита от любопитните погледи на посетителите по време на 11-дневното музикално събитие.

„Малко вероятно е, че нивата на активност – които ще са изключително високи през тази седмица – ще са благоприятни за яйцата или птицата“, казва Монахан.

Той е убеден, че фестивалът, в който участват музиканти като Брайън Адамс и „Фу файтърс“, ще протече по предварително установения план.

„Повечето от хората, с които работим, търсят позитивно решение. Има само един участник, който смята, че фестивалът не бива да се провежда“, твърдят организаторите.

Новината за гнездото на дъждосвиреца раздели обществеността в Канада на две мнения – едните смятат, че преместването на гнездото може да доведе до изоставянето му от птицата, а другите не разбират как е възможно дъждосвирецът, широко разпространен в Северна Америка, да спира фестивал, който годишно носи приходи от 30 млн. долара.

Дъждосвирците са склонни да свиват гнездата си на полета с малко растителност и това често води до проблеми – по-рано през годината строежът на здравен център за 4 млн. долара в Уисконсин беше временно преустановен, след като работници откриха гнездо на креслив дъждосвирец с четири яйца.

Фотофакт: Бареков се похвали, че се е срещнал с кравата Пенка


Журналистът и евродепутат Николай Бареков се срещна с кравата Пенка и нейния стопанин.

За случилото се съобщи самият той във Фейсбук.

Бареков посочва, че заедно с британския евродепутат Джон Флек са на гости при кравата Пенка и нейния стопанин в Осоговския Балкан над село Копиловци. Той описва своя колега като "дванадесето поколение британски фермер" и добавя, че именно Флек е направил кампания в Европейския парламент в защита на живота на Пенка.

"Заведох го да се срещнат на живо. Да чуем болките на хората. Почерпиха ни бели кюстендилски череши, а ние направихме скромно дарение на кравичката и стопанина", пише Николай Бареков.


На тази дата: 29 юни 1613 г. След изстрел на сценично оръдие театър „Глобус” в Лондон изгаря до основи

1613 г. театър „Глобус” в Лондон изгаря до основи. Инцидентът става след като сценично оръдие гръмва непредвидено по време на пиеса и подпалва покрива на театъра. След пожара „Глобус” е възстановен в оригиналния си вид едва през 1997 г.

Театърът е основан през 1599 г. Строежът на сградата бил поверен на Питър Смит, майстор от класа. Той намира и изгодно купува уникален дъбов материал за „вътрешните, декоративни нужди”, който формира такава акустика, за която дълго се носят легенди из театрален Лондон.

Цяла пролет работниците на Смит старателно изграждат най-красивия театър, който някога се е появявал в Лондон. Актьорите знаят какво искат: кръгла сграда, наподобяваща земното кълбо и буквата „о”, изцяло от дърво, без пирони и скоби, с всички необходими стаи и помещения, които правят елизабетинската драма бързо, интимно, риторическо средство за общуване; навлизаща в двора авансцена; ниша, скрита зад завесата, или място, предназначено за разучаването на ролите; тераса, или галерия горе над нея - галерия за музикантите; шатра - небесен свод, частично закриваща сцената; удобно мазе и люк.

Всички с нетърпение очакват момента, когато тържествено ще бъде вдигнато емблематичното знаме на театъра: Херкулес със земното кълбо на раменете. Мотото е избрано просто и символично: „Totus mundus agit histrionem” („Целият свят е театър”).

През 1613 г. обаче, по времето на спектакъла „Хенри VIII” театралният топ, който според сценария трябва да гръмне зловещо и величествено, се поврежда. От неговите искри се възпламеняват няколко греди, а след това и сламата, с която е покрит навесът над сцената.

Началото на втора част е положено през 1614 г., но краят настъпва след по-малко от 30 години. През 1642 г. театър „Глобус” е разрушен от пуританите. Точните му координати дълго време остават неизвестни, докато през 1989 г. останките на основите му не са намерени под паркинга „Анкър Теръс” на Парк Стрийт.

Вицове, юни 2018 г.

Добро утро!
Летен вопъл от Северна Македония:
- Дајте друго име! Измрзнавме!

***

Наскоро разбрах, че рекламите за алкохол по телевизора завършвали с: "Консумирай умерено!"
А не както аз го чувам: "Консумирай уверено!"

***

- Ураааа, мама си идва! - викаше бабата, изпреварвайки с тичане внуците.

***

Китайска мъдрост:
- Когато ти кацне комар на топките, разбираш, че има въпроси, които е по- добре да се решат по мирен път.

***

Още два дена дъжд и сме на три морета!

четвъртък, 28 юни 2018 г.

България ще представи утре кандидатурата си за чакалнята на еврозоната


Премиерът Бойко Борисов ще представи утре пред европейските лидери кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната (Механизма на обменните курсове, ЕRM II). Това обяви Борисов на срещата на върха в Брюксел днес.

"Утре съм поканен на среща на лидерите на Еврогрупата, където ще представя нашите писма и съответно кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната", заяви премиерът пред журналисти. "Ще ги запозная с направеното досега, защото всичките пет критерии ги изпълняваме."
Става дума за писмо на финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев.

Владислав Горанов е поканен на 14 юли на среща на финансовите министри на Еврогрупата, добави Борисов.

Борисов изтъкна, че България е изпълнила и петте критерия за чакалнята на еврозоната - т. нар. критерии за конвергенция. Те  гарантират, че дадена държава е готова да приеме еврото и че присъединяването ѝ към еврозоната няма да застраши самата държава или еврозоната като цяло.

Важно условие за въвеждането на еврото е страната да е престояла минимум 2 години в тази "чакалня" и да е издържала безпроблемно това изпитание. Но последните държави от Прибалтика, които се присъединиха, престояха много повече. Еврозоната обединява към момента 19 държави.

"Ние не сме сме виновни, че относно доходите първо бяха ликвидирани толкова производства в България - само четири реактора на (АЕЦ - б.р.) "Козлодуй" бяха затворени", изтъкна премиерът причините за икономическите трудности. "Не сме виновни, че излизайки от социалистическия лагер, милиони отидоха в демократични страни. Не сме виновни, че в момента специалисти биват примамвани в западните държави с по-големи заплати."

И подчерта, че с повече финансиране в образованието и програмата за дигиталния пазар това трябва да се промени.

Критериите - и къде сме ние

Критериите за членство са записани в Договора от Маастрихт през 1992 г. Основните са четири: ценова стабилност, стабилни и устойчиви публични финанси, стабилност на валутните курсове и дългосрочни лихвени проценти.

Ценовата стабилност означава, че инфлацията не може да надвишава с повече от 1.5% тази на 3-те държави членки с най-добри показатели. Стабилните публични финанси означават, че държавният дефицит не може да е по-висок от 3% от БВП, а държавният дълг - повече от 60%.

Стабилността на валутните курсове се тества с престоя в ЕRM II, като националната валута не трябва да има отклонения, по-големи от плюс/минус 15% и тук монетарната политика, която дадена национална банка ще води, е от голямо значение.

Дългосрочният лихвен процент не трябва да бъде по-висок от 2% над размера в 3-е държави членки с най-добри показатели.

Инфлацията в България е около 2.2%. Държавният дълг е 25.4% от БВП и нарежда България на трето място в ЕС. Дългосрочните лихвени проценти са 1.7% при таван 2% над този в еврозоната, който е 1.1%.

Не бе, Тръмп няма никаква връзка с Путин! Шефът на кампанията на Тръмп е получил 10 млн. долара от руски олигарх


Съдебна заповед за издирване, разсекретена в сряда, разкри по-тесни, отколкото се смяташе преди, връзки между Пол Манафорт - бившия ръководител на предизборната кампания Доналд Тръмп, и руски олигарх с тесни контакти с Кремъл, предаде агенция "Ройтерс".


В писмена клетвена декларация, приобщена към документа от юли 2017 г., агент на ФБР казва, че е прегледал данъчните декларации на компания, контролирана от Манафорт и жена му, и от тях се вижда, че съпрузите са получили заем от 10 млн. долара от руски заемодател, идентифициран като Олег Дерипаска.


Искането за обиск на апартамента на Манафорт в щата Вирджиния е било уважено и е осигурило ключови доказателства за повдигане на обвинения от специалния прокурор Робърт Мюлър срещу Манафорт като част от разследването му на предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.


Мюлър разследва финансовите връзки между Манафорт и Дерипаска - магнат в производството на алуминий, известен с близостта си с руския президент Владимир Путин. Дерипаска беше сред руските олигарси, на които САЩ наложиха санкции през април.


Мюлър повдигна обвинения и срещу Константин Килимник - таен агент, действал понякога като посредник между Манафорт и Дерипаска. Прокурорите посочват в заведените от тях документи в съда, че Килимник има връзки и с руските разузнавателни служби, което той отрича.


В клетвената декларация, чието съдържание беше разкрито, освен това се казва, че Дерипаска е подкрепял финансово консултантската работа на Манафорт в Украйна в началото ѝ през 2005-2006 г. Цитирана е информация от източник, чието име е заличено, че има данни, че бивш помощник на Манафорт може да е сътрудничил на разследването.


Във вторник федерален съдия във Вирджиния нанесе удар на Манафорт, като отхвърли искането му за прекратяване на делото с мотив, че Мюлър не е има правомощия за съдебно преследване срещу него.


Срещу Манафорт, който беше начело на част от кандидатпрезидентската кампания на Тръмп, са повдигнати обвинения във Вашингтон и Вирджиния, които се простират от заговор за пране на пари, през банкови и данъчни измами до нарушаване на изискването да се регистрира като чуждестранен агент на проруското правителство в Украйна.


Манафорт не се признава за виновен. Делото му във Вирджиния започва през юли, а това във Вашингтон - през септември.


В разсекретения документ се потвърждава, че Мюлър е разследвал ролята на Манафорт за организиране на среща на 9 юни 2016 г. в "Тръмп тауър" в Ню Йорк, на която присъствал. Срещата е била между сина на Тръмп - Доналд Тръмп-младши, и руска адвокатка и самопровъзгласена информаторка на Кремъл, която твърдяла, че разполага с компроматна информация за кандидат-президентката на демократите Хилари Клинтън.


ФБР е търсило информация за всички, присъствали на тази среща, включително и за Арас и Емин Агаларови.
Арас Агаларов е руски олигарх, близък до Путин, който помагаше на Тръмп-старши в организирането на конкурса "Мис Вселена" през 2013 г. в Москва. Синът му Емин е певец./ БТА

Цитати на великите! Лютви Местан: Турция даде пример за провеждане на честни избори


Турция даде пример за провеждане на честни избори. Ако видим фактите, а не предварителни очаквания, този вот е образец за честни избори.

 Това заяви лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан пред Би Ти Ви. Той добави, че има мит, че в Турция има авторитарно управление и даде за пример митинга на опозиционния кандидат за президент Мухарем Индже, на който, по думите му, се събрали 2 млн души.

Любопитно: Места по света, където няма да стъпим


Гасадалур, Фарьорски острови

Острови, до които се плава около седмица, високопланински села, до които не водят пътеки, изследователски станции, оковани във вечен лед – ще ви разкажем за няколко места, на които рядко стъпва човешки крак.

Пейзажите тук са недокоснати от човешка ръка. Истинска награда за търпеливия пътешественик. До малкото селце на Фарьорските острови може да се стигне от 2004 година насам. Благодарение на машина, която направи тунел в скали край него.

През 2012 година населението на Гасадалур бе само 18 човека. Независимо от това, тук рибата не достига, за да изхрани и толкова малко хора.

Ла-Ринконада, Перу

Градът се намира в перуанските Анди и на 5100 метра надморска височина. Смята се, че това е най-„високият” град на планетата.

Намира се на ледник, който никога не се топи. А да се доберете до него е възможно, но минавайки с тежки камиони по опасни пътища. За да преодолеете разстоянието до Ла-Ринконада, ще ви е необходима около седмица. Пътят е сложен, като в допълнение идва и височинната болест.

Всеки ден местните жители се спускат в шахти, за да добиват в ледените пещери ценни метали.

Станция Мак-Мердо, Антарктика

Намира се буквално на края на света. Станцията е удивително място. Коренни жители няма. През лятото обаче тук става доста оживено – идват около 1200 учени.

Те се радват на редица удобства след дълги години упорито облагородяване на местността – имат телевизор, спортна зала, малко поле за голф, оранжерия и т.н.

Алерт, Канада


Алерт е село на 500 мили от Северния полюс.  Смята се, че това е най-серевният постоянно обитаван населен пункт в света.

Както се досещате, доста е недружелюбен към хората откъм условия за живот. Температурите са изключително сурови – само два месеца в годината средната температура за месеца надвишава нулата.

Окръг Мотуо, Китай, Тибетски автономен регион

За да стигнете до Мотуо, трябва да преодолеете редица трудности. По-голямата част от пътя трябва да бъде измината пеш.

Иначе областта е известна с красотата си и невероятните пейзажи. Според будистки източници, именно тук се намира Свещената земя.

През годините властите са се опитвали да построят път, но заради ландшафта и постоянните лавини това е невъзможно.


Сагата за гръцкият остров на Бойко



На тази дата: 28 юни 1914г. Австрийският престолонаследник Франц Фердинанд е убит в Сараево! Започва Първата световна война

На 28 юни 1914 г. австрийският престолонаследник ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София фон Хоенберг са застреляни от членове на терористичната организация „Млада Босна”. Това довежда до началото на Първата световна война.

Покушението

Франц Фердинанд и съпругата му пристигат в Сараево по покана на генерал Оскар Потиорек - губернатор на анексираната през 1908 г. провинция Босна и Херцеговина – с цел да наблюдават военни маневри край Сараево.

Същевременно младежкото бунтовническо формирование "Млада Босна", свързано със сръбската националистическа организация "Черна ръка", взема решение да се възползва от случая и да убие ерцхерцога като отмъщение за анексирането на Босна и Херцеговина от страна на Австро-Унгария. Убийството е поверено на група от седмина млади заговорници, повечето от които са православни сърби, родени в Босна.

На 28 юни височайшата двойка тръгва с влак от град Илиджа и пристига във военния лагер във Филипович, където Франц Фердинанд провежда кратък преглед на войската. Генерал Потиорек организира официален прием на високите гости в градското кметство - понастоящем Национална и университетска библиотека на Босна и Херцеговина.

В 10:10 ч. официалните лица слизат на гарата в Сараево и се настаняват в шест коли, които да ги откарат до кметството. Във втората кола, открит шестместен Gräf & Stift Phaeton, се настаняват ерцхерцогът със съпругата си, Потиорек, собственикът на колата граф Харах и шофьорът Леополд Лойка.

Кортежът тръгва през препълнените улици, където хората са се стекли, за да видят лично и да поздравят имперските особи. Мерките за сигурност са много отслабени и съвсем недостатъчни.

Колите приближават крайбрежната улица на река Милячка, където се спотайват атентаторите. Те обаче нямат стабилни навици за боравене с оръжие. Недалеч от полицейското управление най-близкият до кортежа атентатор Мехмед Мехмедович губи самообладание и не стреля.

Вторият терорист - работникът-печатар Неделко Чабринович - хвърля към автомобила бомба, която отскача и се взривява под колелата на третия автомобил, убивайки шофьора и ранявайки двама офицери. Чабринович гълта цианидна отрова и се хвърля в реката, за да се удави. Отровата обаче е с изтекъл срок, а реката е дълбока само 13 см. Чабринович е изваден и пребит почти до смърт от притичали граждани.

Другите терористи, стоящи на позиция, са изблъскани встрани от следващата кортежа тълпа.

Друг член на групата терористи - 17-годишният гимназист Гаврило Принцип в тези минути изчаква херцога пред кафенето „Мориц Шилер” на кръстовището на крайбрежната и улица "Франц-Йосиф". Чувайки гърмежите, първоначално допуска, че атентатът е успял, но малко по-късно забелязва, че с ускорен ход кортежът преминава покрай него към кметството, където високите гости са посрещнати от големците на града. Принцип остава, влиза в кафенето и закусва.

Франц Фердинанд не губи присъствие на духа. Той все пак посещава кметството и се среща с градското ръководство, след което се отправя в болницата, за да посети ранените от бомбата. Нарежда да се мине обратно по същия път - по крайбрежната улица. Предупреден е, че е опасно, и е решено маршрутът да бъде променен.

Шофьорът на ерцхерцога неправилно завива в погрешна уличка и, забелязвайки много скоро заблудата си, прави опит да върне колата на заден ход.

Малката скорост превръща Франц Фердинанд в леснодостъпна мишена за случайно оказалия се тук Гаврило Принцип. Той веднага изважда приготвения „браунинг” и от метър и половина стреля два пъти – в ерцхерцога и съпругата му. Първият куршум, пробивайки вратата на автомобила, попада в херцогинята отстрани в стомашна артерия. Вторият преминава през яката на мундира на Франц Фердинанд, поразява сънната му артерия и засяда в гръбначния стълб.

Гаврило също прави опит да се самоубие, но и той поглъща от некачествената отрова. Минувачи избиват пистолет от ръцете му.

София умира първа, пет минути преди съпруга си, който шепти: "Софи! Софи! Не си отивай! Заради нашите деца - остани". Впоследствие се оказва, че херцогът е можел да оживее, ако не е била твърдата яка на мундира: докато се опитват безуспешно да я разтворят, престолонаследникът почива от загуба на кръв.

На 28 юни 2004 г. Виенският военноисторически музей представи пред публиката вещи от атентата: имперската лимузина Graf & Stift Phaeton, станала за съпрузите катафалка; сухи листа от роза, която била закичена в този фатален ден към пояса на Софи; окървавената рокля на херцогинята; калъфката на възглавницата, на която е положена главата на умиращия Франц Фердинанд; пистолети и бомби, от които шестимата съзаклятници на Принцип така и не се възползвали.

След атентата организацията „Млада Босна” е забранена. Нейният лидер Данил Илич и оцелелите атентатори през октомври 1914 г. са осъдени на смърт. Гаврило Принцип като непълнолетен получава 20 г. каторга и умира от туберкулоза в затвора на чешкия град Терезин през 1918 г. само няколко месеца преди краха на австро-унгарската монархия.

Последствия

Войната

На 23 юли Австро-Унгария предявява към Сърбия ултиматум, който съдържа искания, нарушаващи нейния суверенитет: иска се въвеждане на австрийски войски на сръбска територия за защита на намиращи се там австрийски граждани, както и допускане на австрийски следователи до разследването.

Сърбия приема основните пунктове, обаче въпреки това на 27 юли Австро-Унгария й обявява война. Сърбия обаче е поддържана от Русия, която счита нейната територия за сфера на своите жизненоважни интереси, застава на нейна страна и се включва в един привидно локален конфликт, който скоро разпалва Първата световна война. В нея са мобилизирани 74 млн. души, от които 10 млн. загиват, а 20 млн. са ранени.

Династията

Понеже децата на Франц Фердинанд са родени от морганатичен брак, то нов наследник на император Франц Йосиф І става 27-годишният ерцхерцог Карл, племенник на Франц Фердинанд – син на по-малкия му брат Ото, починал през 1906 г. През 1916 г. той става последният владетел на Австро-Унгария.

Съдбата на генерал Оскар Потиорек

Въпреки явните си пропуски при осигуряване на сигурността на престолонаследника, генерал Потиорек по чудо запазва своята длъжност. Когато атентатът и последвалият Юлски ултиматум формално довеждат до започването на Първата световна война, той става командващ на австро-унгарските сили на Балканите.

Спекулира се с предположението, че генералът е изпитвал "вината на оцелелия" и това го е подтикнало да поеме ръководството на първата "наказателна" мисия срещу Сърбия.

Върховното командване го счита за много ревностен в службата, а той няколко пъти заявява, че "оцелял в Сараево, за да може да загине, отмъщавайки за атентата". Не се изявява обаче като умел командир. Не успява да победи малката сръбска армия в нито едно сражение и след пораженията "като по учебник" при Цер, Дрина и Колубара, при които падат много жертви от австрийска страна, той е отстранен.

На 22 декември 1914 г. той е заместен с ерцхерцог Ойген Австрийски. Още същия ден е изведен и от активна военна служба. Потиорек се оттегля в Клагенфурт, област Каринтия, където умира през 1933 г. Погребан е в гробищния парк на Терезинската военна академия във Винер Нойщат.

Кошмарната орис на автомобила

Струва си да се отбележи изключително злощастната съдба на автомобила Graf & Stift Phaeton, в който са застреляни Фердинанд и съпругата му. Това е първият автомобил австрийско производство.

След трагедията колата става собственост на генерал Питерек. Скоро след това генералът полудява и умира. Следващият собственик на Graf & Stift Phaeton - губернаторът на Сърбия - попада в пътен инцидент и си загубва ръката, но поне остава жив.

"Омагьосаният" автомобил погубва швейцарски автомобилен състезател, който се врязва в стена, излита от колата и загива. Лимузината е дадена за ремонт. Собственикът на сервиза, след като я поправя, решава да повози на "царския" автомобил свои приятели. След рисковано изпреварване механикът и всички пътници загиват. Общо за 12 години след сараевското убийство Graf & Stift Phaeton попада в шест аварии и погубва 13 човека.

Пистолетите „Браунинг”

През октомври 1914 г., след 12-дневен съдебен процес срещу заговорниците, браунингът „модел 1910” с фабричен номер 19074 е предаден за съхранение на свещеника-йезуит Антон Пантигам. Светият отец бил духовник от висок сан и прочел опелото при погребението. По-късно той пожелал да създаде музей в памет на Франц Фердинанд и София, като събрал за целта всичко необходимо. Не срещнал обаче одобрение от властите, а и в хаоса на започналата световна война станало невъзможно да осъществи замисъла си.

През 1926 г. Антон Пантигам починал. Йезуитската община предложила на семейството на ерцхерцога редките вещи, включително пистолета на Принцип, но то не ги приело. По-късно най-важният браунинг (всеки от съучастниците в покушението имал подобен) се изгубил. Намерен е преди десетина години затрупан от вехтории в ритуален дом.

Другите предмети така и остават в австрийските йезуити, докато орденът не решил да ги предаде на Виенския военноисторически музей за 90-годишнината от трагедията. "Нека по-добре за редките вещи се грижат експертите, а публиката да получи широк достъп до тях" - отбелязал главата на ордена отец Томас Нойлингер.

До наши дни от четирите пистолета, с които са въоръжени сръбските терористи, са се съхранили три. Пистолетът на Принцип е уточнен по записания сериен номер в полицейския протокол.

Интересен е въпросът защо именно пистолети браунинг, модели 1900 и 1910, са избрани от организаторите на покушението? Това е по същите причини, заради които в първите две десетилетия на 20 век браунингът става професионално оръжие на терористите. Именно с браунинг на 1 септември 1911 г. в Киевския оперен театър двойният агент Дмитрий Богров от четири крачки прострелва смъртоносно Пьотър Столипин. Също с браунинг на 30 август 1918 г. в московския завод „Михелсон” полусляпата есерка Фани Каплан тежко ранява Ленин.

Автоматичният пистолет на Джон Браунинг образец 1910 г. е доста своеобразен. Освен със слабия си откат се отличава с компактност и малка дебелина, като позволява на терориста незабелязано да се приближи до жертвата. С револвер с дебел барабан или с пистолет „парабелум” или „маузер” това е доста по-трудно.

Вицове, юни 2018 г.

Ето това е изпаднал германец

Лошо било времето на морето. Глупости! Докато се увием в одеялата и се вържем за чадърите, бирата във водата стана ледена!

***

- Бабо, обрахме банка. Ще дойда при теб, за да скрия парите.
- Добре, тъкмо яденето ще е готово...

***

Живеем в епохата на велики правописни открития!

***

Ако се чудите кога е кукуво лято - е сега е!

***

И започна борбата между тези, на които им е жега и тези, на които им духа...

сряда, 27 юни 2018 г.

Фотофакт: Мълния изгори покрив на къща в Кранево


Мълния изпепели тази нощ покрив на вила във вилна зона Изгрев. Сигналът за горяща покривна конструкция на улица „Осма” е подаден в 0,05 ч. в участък Кранево.

 Веднага реагират две коли на пожарната, от Кранево и Балчик, които успяват да потушат огъня към 4 часа сутринта. Засегната е част от покъщнината. Собственикът Костадин Тенчев каза, че въпреки проливния дъжд огънят е пламнал за секунди.

По това време той гледал мачовете от световното и по чудо е останал незасегнат от природното бедствие.  Сградата няма гръмоотвод и застраховка. Щетите са за хиляди левове, всички уреди са изгорели. По думите на Тенчев целият вилен район е бил осеян от мълнии, срещу които човекът е безсилен.

Великодушен Борисов разреши на медиите да пишат каквото си искат


Премиерът Бойко Борисов великодушно разреши на българските медии да пускат каквито си искат репортажи.

"Каквото искайте пускайте, каквото искате правете. Всичко което има фалшиво да го пуснат, все ми е тая. Пуснете всички разследващи, да отидат и да проверят. Ако е истина, ще дойда да си оставя сам оставката. Или е цензура, или автоцензура. Няма какво да се прикрие от моята дейност. И аз имам семейство, и те гледат. Умолявам ви", заяви министър-председателят на държавата, която е на 111-о място в света по свобода на словото преди началото на днешното правителствено заседание.

Думите на Борисов идват след поредния ни медиен скандал, намирисващ натрапчиво на цензура.

В понеделник без предупреждение Нова телевизия спря епизод на предаването "Часът на Милен Цветков", в който бе анонсирана темата  "Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?".

След като много зрители обвиниха медията в цензура, вчера от телевизията обясниха, че предаването е било спряно, "защото не отговаря на стандартите на телевизията за обективност, истинност и баланс на гледните точки".

Случаят с "гръцкия остров на Борисов" е изключително абсурден, тъй като за него никой в държавата нямаше да разбере, ако не беше самият премиер-министър.

Без да бъде питан от нищо не подозиращите придружаващи го в Брюксел български журналисти за срещата на европейските лидери за миграцията, той заяви:

"Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция. Просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници! 100 души да му повярват на това! Има в гръцка преса, а ни остров, ни гявол... лъжа! Лъжа след лъжа! Жалки, нещастни, долни лъжци мръсни!"

По-малкият от братята Диневи с орден "Стара планина", предложен от патриота Каракачанов


Предприемачът Йордан Динев да бъде удостоен с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен. Предложението е на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Точката е част от дневния ред на днешното редовно заседание на Министерския съвет. Йордан и Динко Диневи са собственици на "Диневи Груп".

Преди няколко месеца инициативен комитет номинира Йордан Динев, по-малкия от двамата братя, за високото отличие, изтъквайки приноса му за развитието на българския туризъм и изграждането на модерна България.

Вероятният повод на връчването на ордена е 50-ия рожден ден на предприемача от Св. Влас.

Братята имат легенда за успеха си.

През 1988 г. взели заем и построили първия си хотел пансион. После дошла демокрацията и го продали, а с парите построили два. И така лека полека логото на фирмата им се изписало на редица сгради, хотелски комплекси и вилни селища на много места по Черноморието, в Пампорово и няколко големи български града, а след това и по румънското Черноморие. Нещо като българската версия на историята за забогатяването на Рокфелер.

Ето как се представят те на страницата на компанията в интернет:

"Ние, ДИНЕВИ ГРУП, правим нещата, които искаме. Строим луксозни жилища, хотели, комплекси, пристанища, ферми. Развиваме туризъм, яхтен бизнес, селско стопанство, култура, спорт.

Правим го с опит, който натрупахме за 28 години от основаването на нашата фирма. Справяме се с препятствията заедно с целия ни екип, с приятелите, партньорите и клиентите ни у нас и по света.
И продължаваме напред, вървим към нови, по-високи цели.

Винаги се стремим да даваме най-доброто от себе си, защото знаем, че да градиш компания с история и богато портфолио, са необходими висок морал, почтеност, лично отношение и уважение."

Ето и още мисли от братята:

"Вярваме, че в основата на нашия успех е и фактът, че се забавляваме докато работим. Наслаждаваме се на всяка минута от това, което правим, защото то е с хъс и от сърце. И се стараем да предадем това и на хората около нас. Така създаваме среда, която мотивира и зарежда с положителна енергия."

Днес в бизнес империята на братя Диневи влизат общо 52 дружества с разнородна дейност. По времето на тройната коалиция – през 2006 г. двамата братя успяха да постигнат морското село Свети Влас да стане град. Това беше необходимо, за да могат да построят яхтеното си пристанище. Преди това по спорен начин успяха да се сдобият с акт за собственост на 24.6 декара земя, част от които са в морето, за да могат да го построят. Това стана с помощта на тогавашните министри на регионалното развитие Асен Гагаузов и на транспорта Петър Мутафчиев - и двамата от БСП.

Освен със скъпите си яхти, братя Диневи са известни и с огромния си автопарк от скъпи автомобили, които са с номера 3333, както и със строителството на църкви.

На тази дата: 27 юни 1905 г. Екипажът на „Потьомкин“ въстава срещу офицерите си

На 27 юни 1905 г. моряците на броненосеца "Потьомкин", един от най-важните кораби на руския черноморски флот, въстава срещу репресивното отношение на офицерите си. Събитието е увековечено впоследствие от станалия класически филм на Сергей Айзенщайн и е митологизирано като прелюдия към болшевишката революция от 1917 г. Бунтът е организиран от социалдемократите, които се надяват през есента да въстанат едновременно екипажите на всички кораби от черноморския флот.

На "Потьомкин" събитията обаче започват по-рано, тъй като корабът е на учения и не може да координира действията си с останалите. Надигането е предизвикано от зам.-командира на кораба, който наложил сурови наказания на моряците, тъй като те отказали да ядат сервираното им развалено месо, и дори ги заплашил с екзекуция. В същото време дисциплината в руския военноморски флот е била изключително сурова, а моралът - крайно нисък вследствие на загубата на руско-японската война.

След началото на бунта са убити 7 от 18-те офицери на борда на "Потьомкин", включително кап. Евгений Голиков и заместникът му Иполит Гилярковски. Останалите са арестувани. Когато корабът пристига в Одеса, развял червен флаг, обаче се стига до разрив между моряците и вдигналите се на стачка работници, а властите вземат мерки, за да успокоят положението.

Когато разбира, че бунтът няма да се разрасне, "Потьомкин" отплава за Румъния и екипажът се предава на властите в Констанца. Повечето от моряците остават в страната до болшевишката революция от 1917 г., а румънските власти бързо връщат кораба на Русия.

Вицове, юни 2018 г.


Лисичите кожи стоят по-добре върху 
лисиците, отколкото върху шафрантии.
Петел се качил на кокошката и си върши работата. В това време, излиза фермерът и започва да хвърля зърно царевица за да храни кокошките. Петелът, веднага слиза от кокошката и хукнал да кълве. Фермерът си казал:
- Господи, дано никога да не огладнея толкова...

***

Спирам такси и казвам:
- Клокотница.
- Улицата ли?
- Не бе, битката... карай че закъснях.

***

Невъзможността да се открият монети от Средновековието в Скопие, още веднъж доказва, че македонците още тогава са ползвали кредитни карти.

***

Времето ме кефи! Ама как се минаха тия, дето отслабваха за лятото!

***

Врачански зевзек:
- У тоо живот сичко кво имам съм го откраднал, само две неща съм си купил - дипломата и шофьорската книжка!

вторник, 26 юни 2018 г.

Защо предаването на Милен Цветков бе свалено снощи?


В понеделник вечер в "Часът на Милен Цветков" беше излъчено повторение на старо предаване. Това предизвика зрителски коментари и въпроси дали става дума за цензура.

Сред предварително анонсираните теми на фейсбук страницата на предаването с начален час полунощ беше обявена и: "Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?"

В неделя от Брюксел Бойко Борисов специално отдели време, за да опровергае появили се информации, че според гръцки медии си е купил гръцки остров. Подобни твърдения се появиха в жълти медии. В гръцки издания обаче такава информация липсва.

„Гръмнали гръцките медии, че съм си купил остров в Гърция... Просто нещастни, долни лъжци жълти – каза буквално премиерът. - Мръсници! 100 души да му повярват това... Ни имам гръцка преса, ни остров, ни гявол, ни... Лъжа! Лъжа след лъжа!“, не скри яда си Борисов.

Предаването е било заснето и готово за излъчване. По темата за "острова" на Борисов са гостували гръцки бизнесмен и адвокат. Водещият Милен Цветков каза, че не иска да коментира. Той не е получил обяснение защо е свалено предаването, в момента екипът работи и подготвя следващото. Нова тв потвърди, че в понеделник в "Часът на Милен Цветков" е било излъчено повторение на предишно предаване. Очаква се официална позиция на телевизията.



Междувременно две от най-популярните репортерки на Нова тв - Калина Влайкова и Мария Милкова, напускат телевизията. Това обаче няма връзка с предаването на Милен Цветков.