събота, 11 август 2018 г.

Възпяха Валери Симеонов в летен хит


Проверките на вицепремиера с ресор шума в заведенията на плажа в Слънчев бряг Валери Симеонов бяха възпети в ново музикално парче, което има всички шансове да стане новия летен хит.

Творбата на Даниел Недялков - Danny L и Stanx е съвсем прясна. Хумористичното видео е качено в YouTube буквално преди три дни и в него са миксирани съвсем реално изречени думи на вицето Симеонов.

Парчето се нарича "Какаовия плаж". Така заместникът на Бойко Борисов нарича заведението Cacao Beach.

Припевът на творбата призовава вицето:
"Валерката, Валерката, айде идвай да направиме проверката."





Фотофакт: Президентът на Австрия отива на работа


Как са си представяли бъдещето в СССР и каква е реалността


Любопитно: Как получават прякорите си известните престъпници


Карлос Чакала

Истинското име на международния терорист всъщност е Илич Рамирез Санчес. Баща му е венецуелски марксист, който кръщава синовете си Владимир, Илич и Ленин.

След престрелка в Париж, при която загиват двама детективи и информатор, полицията съобщава на пресата само името "Карлос". То е открито във фалшивите паспорти на стрелеца, съобщава The Guardian.

Прякорът "Чакала" е последната част от пъзела. През 1975 г. Бари Удхамс намира чанта с оръжия в апартамента си в Лондон. Удхамс живее с бившата приятелка на Карлос и предполага, че оръжията са на терориста. Вместо да се обади на полицията, той се свързва с вестника The Guardian. Репортерът Питър Нийсуанд идва на мястото и забелязва, че на един шкаф стои копие на книгата "Денят на Чакала" от Фредерик Форсайт.

Така на следващия ден във вестника е поместена статия за Карлос "Чакала" - прозвище, което остава и до днес. Проблемът е, че книгата всъщност не е била притежание на терориста, а на самия Удхамс.

Ал "Белязаният" Капоне

Легендарният гангстер се сдобива с прякора "Белязания" (Scarface) още докато работи като охрана за занимаващия се с рекет Франки Йейл. Всичко се случва в клуб в Бруклин, Ню Йорк. Капоне е охрана на входа и обижда жена. Това води до бой с нейния брат – Франк Галучио. Той успява да посече лицето на Капоне три път от лявата страна.

От този момент нататък гангстера крие лявата половина на лицето си, когато го снимат. Лъже, че белезите са от войната, макар никога да не е служил в армията.

Клоунът убиец

Джон Уейн Гейси-младши е сериен убиец и изнасилвач. Жертвите му са най-малко 33 момчета в тийнейджърска възраст, които той насилва и убива в периода 1972-1978 г. Гейси е чудовище, което заравя телата на жертвите в собствения си дом или ги захвърля в реката. За престъпленията си е екзекутиран през май 1994 г.

Публичният образ на Гейси е много по-различен от неговата мрачна същност. Той е женен мъж, когото съседите му мислят за отзичвчив. Активен е в местната общност. Освен това влиза в клуб, чиито членове се маскират като клоуни и се появяват на различни благотворителни мероприятия – от събития за събиране на средства до посещения на болни деца в лечебни заведения.

Гейси създава своите образи – клоунът Пого и клоунът Пачъс. Сам изработва костюмите си и се научава да си слага грим. От това му странично хоби по-късно се появява и прякорът Клоунът убиец.

Джон "Тефлоновият дон" Готи


Популярният американски гангстер от италиански произход става глава на престъпната фамилия Гамбино в Ню Йорк след като през 1985 г. организира убийството на дотогавашния дон - Пол Кастелано. Така Готи застава начело на една от най-големите престъпни организации в света, която годишно изкарва милиони долари от рекет, кражби, лихварство, трафик на наркотици, проституция, изнудване и други престъпни занимания.

Става популярен с прозвището "Спретнатият дон" (The Dapper Don) заради скъпите дрехи, които носи, и това, че не крие лицето си от обществеността и медиите. По-късно, след като три големи съдебни процеса завършват с оправдаването му (макар и постигнато с тормоз над свидетелите и купуване на съдебни заседатели), Готи получава и друг прякор - "Тефлоновият дон". Идеята е, че винаги се изплъзва от ръцете на закона и нищо не "залепва" върху него.

Зодиак


Ето една неразрешена загадка. Убиецът Зодиак вилнее в Северна Калифорния в края на 60-те и началото на 70-те години. Убива четирима мъже и три жени на възраст между 16 и 29 години в периода декември 1968 – октомври 1969 г.

До ден днешен не се знае неговата истинска самоличност. Прозвището "Зодиак" той си дава сам чрез писмата, които изпраща на пресата. Те включват четири криптограми, от които само една е била разкодирана със сигурност. По думите му разкодирането на всичките е щяло да разкрие самоличността му пред полицията.

И макар в някои градове в района на Залива на Сан Франциско случаят все още да е отворен, едва ли някога ще стане ясно истинското име на убиеца.

На тази дата: 11 август 1877 г. Започва решителния бой на Шипка

На днешния ден се навършват 141 години от най-важната битка в Руско-турската война. 11 август 1877 г. е най-тежкият ден от отбраната на Шипка.

От 9 до 11 август с.г. на връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. Едва на 7 август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (Тридесет и шести Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

Решителният и най-тежък бой започва на 11 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч настъпва критичният момент. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. Турците минават към отбрана, което е повратен момент във войната за свобода на България и предначертава бъдещия краен успех.

Вицове - само сока, август 2018 г.


- Тате, молиш ли се преди да отидеш за риба?
- Да.
- На господ или на Нептун?
- На майка ти, сине...

***

В България разликата между автоморга и паркинг пред жилищен блок е, че в автоморгата колите са по-нови и скъпи.

***

Понякога Бог ти изпраща бивши гаджета отново, за да види дали още си прост.

***

Зайка си разхожда зайчетата. Изведнъж виждат в храстите ловец, който се прицелва.
Зайката:
-Деца, веднага си запушете ушите! Този калпазанин няма да уцели и ще започне страшно да псува.

***

Киркор се връща у дома и заварва жена си гола
- Защо си гола?
- Ами нямам какво да облека.
- Как да нямаш,- и започва да брои роклите в гардероба. 1,2,3,4, Здрасти Гарабед, 5,6.

петък, 10 август 2018 г.

Бойко във Варна: Отлагаме ремонта на Аспарухов мост, сръткава работа


Бойко Борисов във Варна съобщи, че засега новия етап от ремонта на Аспарухов мост ще се отложи, защото текат прекалено много ремонти в града. „Сръткава работа, както казваме  шопите“, коментира Борисов.

„Ако варненци искат, ще се направи рибарско пристанище, както направихме на много други места като в Поморие, Созопол“, коментира още министър-председателят.
„Изключително сложно съоръжение. Малко им се карах, че се бавят, но наистина е много сложно“, това каза министър-председателят Бойко Борисов във Варна по повод изграждането на новото трасе на бул. „Левски“.

На тази дата: 10 август 1915 г. Българин полита за първи път със собствен самолет

10 август остава славна дата в родната история – през 1915 г. е осъществен успешен пробен полет на първия български аероплан в Божурище. Той е, построен от изобретателя Асен Йорданов.

За него световноизвестният летец и авиоконструктор Нийл Армстронг, първият човек стъпил на Луната, признава, че се е учил от него на авиация.

В разгара на Балканската война шестнайсетгодишният Асен Йорданов постъпва като доброволец в аеропланното отделение, където е назначен като механик. Придобитият опит и технически знания впоследствие му позволяват да се заеме с конструирането на първия български моторен самолет. Завършва го за по-малко от година и датата на неговото успешно изпитание - 10 август 1915 г., се смята за начало на българското самолетостроене. Държавната комисия, назначена специално за събитието, дава положителна оценка на биплана, наречен “Асен Христов Йорданов”, и той е признат за изобретение. Желанието на младия конструктор е да започне серийно производство на неговия прототип, който да служи като учебен, свързочен и лекотранспортен самолет. Следващият му амбициозен проект е изработването на многомоторна тежка машина.

За нещастие Ньойският договор налага на победена България драконовски мерки и по отношение на авиацията - ние не само нямаме право да разполагаме със свои самолети, но и оцелелите от войната са унищожени, а личният състав е разпуснат. Шанс за нова изява му дава обявеният от Американския аероклуб през 1921 г. международен конкурс за обиколка на Земята с аероплан, като наградата е 1 млн. долара за пилота, който пръв измине разстоянието от 33 546 км за не повече от 100 дни. В състезанието решава да се включи и летецът Александър Стоянов. За набиране на необходимите средства те се обръщат към правителството и молбата им е удовлетворена лично от министър-председателя Александър Стамболийски. Двамата патриоти заминават за Америка, за да защитят достойно името на България, но се оказва, че те са единствените кандидати, дръзнали да се явят на конкурса, и той се отлага. Асен Йорданов иска разрешение да удължи престоя си в САЩ, където впоследствие се установява за постоянно. Там той продължава обучението си и завършва аероинженерство, радиоинженерство, химия и физика. В концерна “Къртис”, където започва работа като чертожник, постепенно се издига до главен конструктор. Работи и в конструкторските екипи на водещите в световното самолетостроене “Боинг”, “Локхийд” и “Дъглас”. В САЩ се сбъдва и юношеската му мечта - конструира първия в света многоцелеви самолет “Дъглас ДС-3”, който е един от най-добрите граждански самолети през 30-те години. Забележително е и участието му в конструирането на прочулите се през Втората световна война модели на “Боинг” - “Б-17”, “Б-29 Супер-Фортрес”, както и “Лайтинг П-38”. Високо ценен от ръководството на “Боинг”, Асен Йорданов остава негов сътрудник до смъртта си през 1967 г.

Станал почетен гражданин на Ню Йорк, знаменитият ни сънародник е вписан завинаги и в паметта на града - на летище “Ла Гуардия” поставят възпоменателна плоча с името му, а в музея “Ер спейс” са изложени негови лични вещи. За съжаление родоначалникът на българското самолетостроене, героят от Първата световна война, остава и до днес непознат в родина си.

Вицове - само сока, август 2018 г.

Къща в Тайланд

В Индия, когато се родиш и ти намират жена. Не като тука - по цял ден "zdr ko pr"...


***

Ааа! Той звъни! Най-после дочаках! Моят любим звъни! Така, всички тихо!
- Ало, кво искаш бе! Защо звъниш?

***

- Кво прайш?
- Пека са!
- Кат та глеам ква си убава, и сурова ща изям...

***

Разговор по телефона в софийското метро: - Извънземен съм, да казах вече... извънземен съм... ами като се прибера утре в Земен, ще ти звънна!

***

- Какво мислиш да следваш, сине? - Искам да завърша висше за гадател, тате... - Я ела за малко оттатък...! - Няма, щот ще ме биеш... - Хм, гледай ти - май имаш дарба...

четвъртък, 9 август 2018 г.

Любопитно: Мъже под наем в Япония


"Учиш се като виждаш през очите на хората". "Хората, които приемат живота твърде сериозно, са тесногръди". "Ако не преживяваш нещо ново всеки ден, умираш малко по малко".

Не, това не са сентенции, извадени от профил в социалните мрежи на някоя тийнейджърка.

Това са съвсем реалните мисли на мъже на средна възраст в Япония.

Мъже, които могат да бъдат "взети" под наем. Те са добре облечени, дори леко небрежно, и на пръв поглед нямат вид на отчаяни. По нищо не приличат на така наречените "инсели" - самотните мъже на Запада, които обвиняват жените за всички свои несгоди.

Повечето са по-скоро като бохеми със свободен дух. Звучат енергично и ентусиазмът им никога не стихва. Всичко това е част от работата им като "осан" под наем. "Осан" е японската дума за мъж на средна възраст.

Мъжете под наем могат да бъдат наети за почти всичко, но ангажиментите им не включват физически контакти.

Тарифата им е равна на средното заплащане на час в страната - 1000 йени или около 9 долара. Почти всички "осан" под наем обожават работата си.

Както в повечето мегаполиси по света, така и в Токио хората предпочитат анонимността, особено като стане въпрос за желанията, нуждите и слабите им страни. Жителите на столицата копнеят за съвети от по-възрастни и по-опитни от тях, но се срамуват да се обърнат към колегата, с когото работят от години, или към чичо си, който ги помни от малки. Някой близък може и да ги съди за проблемите им.

По-лесно е да изповядаш притесненията си на някой напълно непознат, да получиш полезен съвет от него, след което той да се разкара. Е, на помощ идват "осан" под наем.

Компанията е основана от човек на име Нишимото през 2012-а. В Япония да наемеш човек под наем по този начин означава да изпиеш едно кафе с него, например, да си "изповядаш" проблемите и повече никога да не го видиш повече. А и историите, разказани пред познати, винаги могат да се превърнат в клюка, която всички знаят.

Затова има полза от мъжете под наем.

Те предлагат на клиента събеседник, който да ги изслуша търпеливо, а и самите те остават с чувството, че изпълняват дълга си към обществото. Вдъхновението за този бизнес спохожда Нишимото докато пътува в градския транспорт и чува как момичета се подиграват на мъж на средна възраст и го наричат "мръсен и миризлив".

"Осан" преди са доминирали в японското общество, но в момента изпитват затруднения да поддържат позитивен образ.

Културата и ценностите в Япония се сменят със скоростта на светлината. Нишимото не предполага, че по-възрастните мъже са изпаднали до такова положение. Затова решава да върне достойнството им.

След разгрома на Япония през Втората световна война войнствената мъжественост, според която войникът е олицетворение на мъжеството и плодовитостта, е отхвърлена. В десетилетията след войната процъфтява нов идеал за мъжественост. Мъжът на новото време е с бялата якичка, той е бизнесменът от средната класа.

Идеалът за мъж е бил такъв със стабилен доход, чист и подреден офис, улегнал, женен, с две деца.

Но дори и този стандарт се проваля. След икономическите сътресения в страната от 1989-а много мъже остават безработни и се оформя нова класа от такива, работещи на свободна практика. Нов удар върху икономиката нанасят кризата от 2008-а и аварията във Фукушима от 2011-а.

Постепенно, но сигурно, мъжете на средна възраст започват да губят културната си власт. Медиите започват да ги описват като неамбициозни, безлични и назадничави.

Този обрат обаче не означава, че жените са придобили повече власт. Институциите продължават да бъдат доминирани от мъже и да не допускат жени до високите лидерски позиции. Само че изгубеното чувство за чест у мъжете, което Нишимото е решен да възвърне, не е илюзия.

Уебсайтът му започва колебливо и има само по 45 заявки за "осан" на ден, което за мащабите на Токио е пренебрежимо малко. В останалото време Нишимото работи като стилист. В момента бизнесът му може да се похвали с 80 "осан" в 36 града на страната, включително Киото, Осака и Токушима.

Сред мъжете под наем има финансисти, инженери, брокери, застрахователи, мениджъри и учени.

Самият Нишимото се е срещал с повече от 5000 клиенти от основаването на компанията насам. Таксата за наемане е символична и е само с цел да вдъхне уважение и у клиента, и у предоставящия услугата. Наличието на заплащане е и гаранция, че "осан" ще свършат задачата си качествено.

Набирането на служители е лесно според Нишимото. Той получава по поне 10 кандидатури на седмица. Когато подбира персонала си, предпочита странно изглеждащи мъже с очевидни недостатъци. Тези, които изглеждат сякаш имат задни помисли, директно биват отхвърляни.

Мъжете с добър външен вид биха привлекли повече клиенти, но за Нишимото те са отегчителни. А и в сайта му най-популярни са приветливо изглеждащите, тези, които дават вид на добри слушатели. Разведени и такива, преминали през големи премеждия, също са предпочитани от потребителите, защото могат да разберат чуждата болка.

Ясно е, че много от клиентите преминават през психологически трудности. 70% от потребителите използват услугата за консултация и начин да поговорят с някого. Други 30% искат физическа помощ, например преместване на обемни вещи.

Когато започва, Нишимото очаква да привлече млади японски мъже, които имат нужда от съвет от някой по-възрастен с повече опит.

Младите японци така и не идват на тълпи - 8 от 10 клиенти са жени. Част от "осан" изпълняват и спешни поръчки за моментите, в които потребителят иска да говори с някого на момента. Такива са случаите на изневери, скандали, тормоз в работата.

Нишимото категорично забранява онлайн чатове и телефонни обаждания. Харесва "аналоговия" начин на комуникация и разговорите лице-в-лице. Има стриктна политика да няма никакъв физически допир между "осан" и клиентите. Създателят на услугата е категоричен - "осан" не са предвидени да изпълняват интимни прищявки.

При внимателно вглеждане в сайта на Нишимото обаче човек може да остане с различно впечатление.

Новите попълнения в екипа му биват описвани като "нови продукти", а всеки от предлаганите "осан" е представен с ръст, тегло и физически показатели. За всеки от тях е посочено какво предлага - разговор, вечеря, излизане на по питие. Нашимото също така е бивш автор на колонка за романтични и секс съвети.

Той искрено вярва, че помага на японските мъже на средна възраст да си възвърнат самочувствието. Само че много други се питат "Кой, по дяволите, би взел мъж под наем, само за да поплаче пред него?!".

По CNN

САЩ наказват Русия заради случая "Скрипал"


САЩ обявиха, че възнамеряват да наложат нови икономически санкции на Русия, след като са установили, че Москва стои зад нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бивш руски шпионин във Великобритания, предадоха Франс прес и Ройтерс.

След отравянето в началото на март в град Солсбъри на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия "САЩ установиха на 6 август, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право, или е използвало смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Съгласно американския закон за химическите оръжия, това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца - на или около 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са санкциите.
Винаги сме казвали съвсем ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния агент "Новичок" и че виновният в крайна сметка е Руската федерация, заяви вчера пред журналисти висш представител на Държавния департамент.

Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.

Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта той.

След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации.

Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия, "по-драконовски" санкции, като може да се стигне до там руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, подчерта висшият представител

Кремъл е бил уведомен за това решение на Вашингтон вчера, отбелязва АФП.

Говорител на британското правителство приветства новината за санкциите.

"Решителната международна реакция на използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри отправя недвусмислено послание до Русия, че провокативното й, безразсъдно поведение няма да остане без отговор", каза говорителят, цитиран от БТА.
САЩ ще наложат санкции на Русия заради случая „Скрипал“, коментира британският вестник The Times. Изненадващите мерки бяха обявени от Държавния департамент, според който Кремъл "използва химически или биологични оръжия в нарушение на международното право или използва смъртоносни химически или биологични оръжия срещу собствените си граждани", пише вестникът, цитиран от "Фокус". Британското правителство приветства решението, което е стимул за дипломатическите му усилия да спечели подкрепата си за твърдението, че Русия стои зад атаката през март на Сергей Скрипал, бивш двоен агент, и дъщеря му Юлия.

Те оцеляха, след като са били изложени на действието на руския нервно-паралитичен агент „Новичок“. Три месеца по-късно една британка, Дон Стърджис, почина след като е била отровена от същото вещество в град, близо до Солсбъри.

Действията целят да окажат "натиск върху Русия", за да докаже спазването на международната забрана за използване на химическо оръжие. Санкциите могат да окажат въздействие върху търговията в размер на стотици милиони долари. Те биха могли да засегнат 70 процента от руската икономика и 40 процента от работната сила, заявиха служителите, тъй като те ще се прилагат за всички държавни и държавно финансирани предприятия.

Русия многократно отрече участието си в атаката срещу Скрипал. Великобритания сподели доказателствата със съюзниците, сочещи отговорността на Кремъл, което доведе до най-голямото масово експулсиране на руски агенти, работещи под дипломатическо покритие от Запад. Повече от 120 дипломати бяха експулсирани, включително 60 от Америка.

Изглежда, че американската реакция се основава на собствено разследване на инцидента в Солсбъри. Говорител на премиера заяви, че Великобритания приветства "това по-нататъшно действие на нашите американски съюзници" и добави:

"Силният международен отговор срещу използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри изпраща едно недвусмислено послание до Русия, че тяхното провокативно и безразсъдно поведение, няма как да не получи отговор".

Великобритания е разтревожена от очевидните усилия на президента Тръмп да подобри отношенията си с руския президент Владимир Путин, включително и на среща между двамата лидери в Хелзинки и последващо споразумение да се срещнат отново. Хамиш де Бретън Гордън, експерт по химическите оръжия, каза:

"Британското правителство ще бъде удовлетворено, че американците излязоха толкова твърдо в подкрепа на най-близкия си съюзник. Това показва, че специалните отношения са толкова добри, колкото и досега. Иизборът на момента е многозначителен, като се има предвид, че експерти от Организаията за забрана на химическите оръжия са били поканени обратно във Великобритания, за да събират повече доказателства за инцидентите. Британските власти планират да поискат екстрадиция от Русия на двама заподозрени в отравянето в Солсбъри. Детективите на Скотланд Ярд са уверени, че са идентифицирали предполагаемите извършители. Властите сякаш се въздържаха от предприемането на по-нататъшни действия, преди независимата Организация за забрана на химическите оръжия да стигне до заключенията си. Фактът, че американците вече са достатъчно уверени, за да предприемат действия, означава, че е имало значителен напредък в разследването: "Британското и американското разузнаване са преплетени, така че САЩ са напълно информирани за това".

На тази дата: 9 август 1945 г. Японският град Нагасаки е унищожен от атомна бомба „Дебелака”

1945 г. японският град Нагасаки е унищожен от атомна бомба с кодово име „Дебелака”. Любопитен факт е, че Нагасаки никога не е подлаган на голяма бомбардировка преди експлозията на ядрената бомба.

Градът е едно от най-големите пристанища в Южна Япония и е от голямо значение във войната поради широко вариращата си промишлена дейност, включително производството на снаряжението, военната екипировка на кораби и други военни материали.

На 1 август 1945 г. много бомби със силен експлозив са хвърлени върху града. Няколко от тези бомби опустошават корабостроителници и области в югоизточната част на града, включително сградите на известната фирма „Мицубиши Мотърс”. Шест бомби попадат на територията на Медицинския комплекс в Нагасаки, като три от тях са директно върху сградата.

Вредата от тези бомби е малка, но създава паника в Нагасаки и много хора, най-вече ученици, от провинциалните области са отведени на безопасни места и затова населението на града значително намалява преди ядрената атака.

Сутринта на 9 август излита американски стратегически бомбардировач - B-29 „Суперфортрес”, на борда на който е ядрена бомба (6,4-килограмово ядро от плутоний-239 с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил). Първостепенната цел е град Кокура, а второстепенната - Нагасаки.

Пристигайки над Кокура, с половин час закъснение, лошите метеорологични условия (70% облачност) не позволяват изпълнението на атаката. След три обиколки над града и поради намаляване на количеството гориво, бомбардировачите се насочват към второстепенната цел - Нагасаки, където в 11.01 ч. е извършена бомбардировката.

Вицове - само сока, август 2018 г.


Вид маймуни използват опашката си като ръка-единствените животни, на които ръцете им растат от задника. Именно от тези маймуни са произлезли и майсторите, които ми монтираха плотовете в кухнята.

***

В компютъра преводачът от английски на руски заложил фразата: "Силни по дух - но слаби тялом". В превода фразата звучала така: "Хубава водка, но лош салам".

***

Не питайте у северозападо!
-К'во да ям?
-Де да седна?
-И за к'во да са фана?
Отговорът е един...

***

- Скъпа, какво прави котката в кухнята? Какво дрънчи?
- Ти храни ли я?
- Не.
- Ми-и, тогава сигурно, готви... там.

***

- Говориш ли сръбски?
- Предимно го пея...

сряда, 8 август 2018 г.

На тази дата: 8 август 1815 г. Наполеон I Бонапарт напуска завинаги Франция, за да бъде заточен на остров Света Елена

Бонапарт е първият консул на Франция. На 18 май 1804 г. е провъзгласен за император под името Наполеон I Велики. Коронясан е на 2 декември 1804 г. След като е провъзгласен за император на Франция за по-малко от десетилетие установява контрол чрез завоевания или съюзи над почти цяла континентална Западна и Централна Европа до поражението си в битката на народите край Лайпциг, през октомври 1813 г. Абдикира през 1814 г. и е заточен на остров Елба.

През пролетта на 1815 г. се завръща във Франция, където управлява от 20 март до 22 юни 1815 (т.нар. Сто дни). След битката при Ватерло на 18 юни 1815 г.

Наполеон е пленен от британците и заточен на остров Света Елена. Разрешено му е да подбере съпровождащи офицери, които да се качат с него на английски кораб – Анри-Грасиен Бертран, Шарл-Тристан Монтолон, граф Емануел де Лас Каз и Гаспар Гурго. В свитата на Наполеон има общо 27 души. На 7 август 1815 г., на борда на кораба „Нортъмберленд”, бившият император напуска Европа, съпровождан от девет кораба, с ескорт от 3000 войници, които ще го охраняват на Света Елена.

На 17 октомври 1815 г. Наполеон пристига в Джеймстаун - единственото пристанище на острова. За местообитание на Наполеон и свитата му е определено просторната къща „Лонгуд Хаус” (бивша лятна резиденция на генерал-губернатора), разположена на 8 км от Джеймстаун.

Англичаните правят всичко възможно, за да направят бягството на Бонапарт от острова невъзможно. Къщата и прилежащата й територия, са оградени с каменна стена, в протежение на шест километра. Около стената са поставени часови по такъв начин, че да могат да се виждат един друг. На върховете на околните хълмове са разположени други, които съобщават със сигнални флагчета за всички действия на Наполеон.

Отначало императорът възлага големи надежди на смяната на европейската (преди всичко на британската) политика. На Наполеон е известно, че наследницата на английския престол, принцеса Шарлота (дъщеря на принц-регента, бъдещия крал Джордж IV), е негова страстна поклонничка. Но принцесата умира при раждане през 1817 г.

Новият губернатор на острова, Хъдзън Лоу, още повече ограничава свободата на императора: поставя граници на разходките му, изисква от Наполеон да се показва пред караулния офицер не по-малко от два пъти на ден, старае се да ограничи контактите му с външния свят. По този начин, Наполеон е обречен на бездействие - здравето му се влошава, за което Наполеон и свитата му обвиняват нездравословния климат на острова.

Вицове - само сока, август 2018 г.

Нови рекламни площи

Едно време кви жени имаше само... Лъжехме, че сме спали с тях!!! А сега спиш с нея и се молиш никой да не разбере...

***

Женените мъже били най-добрите служители. Свикнали са на обиди, свикнали са да бъдат обвинявани безпричинно и не бързат да се прибират у дома.

***

- Имате ли шапка за плуване?
- Не!
- А имате ли кънки?
- Не, господине... Ние продаваме алкохол!
- Тогава ми дайте бутилка уиски, но Господ ми е свидетел, че исках да спортувам!

***

- Мъжът ти прехвърли 50-те и все по младички се заглежда.
- Ти виждала ли си куче, което тича след кола?
- Да, защо?
- Е, като я настигне кара ли я?


***


Да правиш ремонт е като да имаш ново гадже - даваш пари, а не знаеш кога ще влезеш...



вторник, 7 август 2018 г.

Фотофакт: Опашка за откриването на "Старбъкс" (Starbucks) във Варна

Снимка: "Таралеж"

В същото време някъде на АМ "Хемус"


Премиерът Бойко Борисов инспектира днес строителството на магистрала "Хемус"  в участъка между Ябланица и Боаза.

Фотофакт: Бански 2018 г.


Бойко Борисов е декларирал 53 260 лева


За 2017-а премиерът Бойко Борисов е декларирал налични от заплата, обезщетение за неизползван отпуск и спестявания, декларирани в предходни години 53 260 лева. 

Tова е!

На тази дата: 7 август 1876 г. е родена прелъстителната шпионка Мата Хари

Мата Хари – скандалната танцьорка и куртизанка, успява да прелъсти и заблуди едни от най-могъщите мъже в Европа. Мъжете се състезавали за нейното благоразположение и тя винаги им го давала – но не за по-малко от 7500 долара на нощ. Сред нейните многобройни любовници са Жул Камброн, началник от Министерството на Външните работи на Франция, френският военен министър Месими, принцът на Германия, холандският премиер-министър Ван дер Линден, херцогът на Брънсуик и Вон Ягов, външният министър на Кайзера.

Един от нейните любовници имал типично френски план, с който тя да се спаси от разстрел в последната минута. Мата Хари, най-прочутата шпионка от библейската Далила и най-успялата любовница от мадам Помпадур насам, щяла да носи само едно дълго кожено палто на екзекуцията си. Когато войниците вдигнели пушките си, тя щяла да разтвори палтото си и със сигурност нито един мъж, в чийто вени тече човешка кръв, нямало да може да стреля по нейното великолепно тяло.

Всъщност това не е най-странната от многото хитрости разработени за спасяването на най-прочутата шпионка и куртизанка в историята. Докато тя чакала спокойно в затворническата си килия, изисквайки къпане във вана с мляко и всички останали луксове, които считала за необходими, любовниците на Мата Хари крояли план след план. Един плейбой-авиатор предложил да прелети над затвора Сен Лазар и да обстреля войниците от въздуха. Брилянтният адвокат на Мата Метр Клюне решил да изненада в последния момент нейните тъмничари с една техническа подробност – според френските закони една жена не може да бъде екзекутирана, ако е бременна и той, нейният 75-годишен любовник, щял да заяви, че тя носи неговото дете. Най-драматичен от всички бил проектът на Пиер де Мортисак, един благородник, който прахосва цялото си огромно богатство, опитвайки се да спечели любовта на Мата Хари. Пиер взаимства своя план направо от операта „Тоска“. Той възнамерявал да подкупи разстрелващия отряд да използва халосни патрони и неговата любима щяла да падне „мъртва“ при първия фалшив изстрел. По-късно през нощта, той и неговите съучастници, щели да изровят живото й тяло от гроба, който щял да бъде изкопан нарочно плитък, за да не може тя да се задуши в ковчега си.

Мата Хари, която знаела за тези, а и за други подобни планове, можела да си позволи да бъде спокойна и да се наслаждава на затвора си, долкото й позволявала мрачната обстановка. Дори и през онези последни часове в тъмницата, тя забавлявала своя млад доктор и двете скептични монахини, които я наблюдавали. Тя изпълнявала своите екзотични, разсъблечени танци и гощавала пазачите си с авантюристични истории от своето минало…

Това минало бе в голяма степен развенчано напоследък и то без основателна причина. Танцьорката на Седемте воала е не само това, което разказва легендата, но е дори още по-сложно създание. Нейните фотографии разкриват една сладострастна и привлекателна жена, притежаваща животинска чувственост, която омаловажава всеки неин дефект. Мата Хари знаела как да „движи своето дълго, слабо и гордо тяло, така както Париж не бил виждал никой друг да го прави досега“, казва френският писател Колет. Тя била олицетворение на секса, но мразела мъжете, които я обичали. Мъжете плащали на Мата Хари с пари, тайни и чужди животи, но тя можела да ги предаде във всеки един момент – обичайки това, което й давали, но мразейки онова, което смятала че представляват те.

Мата Хари не винаги била такава. Колкото и странно да изглежда, някога, преди да стане шпионин, тя била невинна, дори скучновата холандска домакиня. Зад фасадата, осигурена от псевдонима „Мата Хари“, се крие доста прозаичната Маргарета Гертруда Зеле. Бъдещата шпионка е родена на 7 август 1876 г., в едно малко холандско градче, а нейните религиозни родители я изпращат в католически манастир, когато тя е едва на 14 години. Но, когато отива на ваканция в Хага четири години по-късно, тя среща капитан Кембъл Маклеод, красив шотландец, който служел в Холандската колониална армия. Тази случайна среща щяла да промени целия й живот. Макар да бил двойно по-възрастен от нея – над 40-годишен – този развратен пияница някак си успява да впечатли Маргарета. Той се оженва за нея, но още преди да я отведе на остров Ява й разкрива първично бруталния си характер. Още преди да се роди първото им дете, Маргарета изстрадала доста побои от ръцете на Маклеод. В един от случаите той я заплашил със зареден револвер и толкова често й изневерявал с чужди жени, че тя накрая решила да потърси любов другаде.

Не съществуват данни за любовните похождения на Маргарета в Ява, но се знае, че тя е изучавала Ведите и други ориенталски книги, описващи насладите от чувствената любов, превръщайки се в експерт в това древно изкуство. Онези години в Ява я запознали с показните ритуални танци на местните жители. Докато тя упражнявала своите собствени интерпретации на тези танци, от нея започва да излиза наяве една нова личност. Тази трансформация завършва напълно, когато първото й дете е отровено от една медицинска сестра, която мразела Маклеод. Маргарета по-късно разказва, че е удушила слугинята, но, каквато и да е истината, мъртвото дете става причината за раждането на една нова жена. Дори раждането на нейната дъщеря Банда не успява да смекчи омразата й към Маклеод, когото тя считала за виновен за смъртта на техния невръстен син. След като семейството се завръща в Европа тя изоставя съпруга си, оставя Банда на грижите на роднини и започва кариерата, която щяла да я превърне в легенда.

Никой не знае със сигурност, кога Маргарета е танцувала за първи път гола в Париж и е излъгала света, че е родена „на юг от Индия… дете на семейство от свещена секта на Брама“. Но някъде през 1905 г., десет години след завръщането й от Ориента, тя за първи път казва на публиката си с мек и прелъстителен глас, че нейното име е Мата Хари „Окото на Зората“ и че ще изпълни дръзки, ритуални танци, каквито никога досега не са били виждани извън индийските храмове. Скептични или не, редакторите надушват печалбите и скоро нейното сценично име и фотографии се превръщат в обичайна гледка във френските вестници. Снимките, разбира се, се правели преди началото на изпълнението й, защото Мата Хари артистично отмятала прозирните си одежди и подобните на паяжини воали падали един след друг, докато накрая тя оставала на сцената чисто гола. Единствената част от себе си, която тя не показвала били гърдите й. Тя обяснявала, че съпругът й и ги бил обезобразил по някакъв начин. Някои от танците й били изящни, а други откровено развратни, но всичките й изпълнения се славели с изключителна популярност.

Екзотичният чар на Мата Хари пленява цяла Европа. Но нейните ласки винаги стрували скъпо, независимо дали изисквала пари в брой, разкошни бижута или луксозни апартаменти на Шанз-Елизе – и когато някой от нейните благородни и богати любовници се разорял, тя го изоставяла без да се двоуми. Тя се наслаждавала на секса – толкова много, че често била забелязвана да си „отпочива“ в парижките бордеи. Въпреки това тя мразела мъжете. С изключение на един любовник – слепият руски капитан Маров, когото съжалявала – мъжете за нея съществували, за да бъдат използвани. Безмерната суетност на Мата Хари също играела голяма роля във всичко това, както и вкусът й към лукса, с който тя вече била свикнала. Омразата и жестокостта, обаче я накарали да се превърне в шпионин. Тази жестокост е идеално илюстрирана от една нейна хвалба, според която тя била убила понито си Вичена, забивайки златното токче на обувката си в сърцето му, тъй като при една от мисиите й се наложило бързо да напусне Париж, а тя не можела да понесе мисълта, че някой друг ще язди кончето й.

Мата Хари става германски шпионин просто защото немците първи се свързват с нея.  Когато германците я завербуват, между 1907 и 1910г., тя вече осъзнавала, че популярността й като артистка намалява и ако французите се били сетили да й  направят по-добро предложение, тя със сигурност е щяла да го приеме. Тя е обучена в известното училище за шпиони в Лорак и получава кодовия си номер Х21, серия, издавана единствено на агентите отпреди войната. Този номер убедително доказва, че тя е била вербувана преди войната, а не се е присъединила към германското разузнаване по-късно като двоен агент. По време на Първата световна война тя изпълнявала добре задълженията си към своите началници. Френското разузнаване подозирало за нейните занимания още от самото начало, като дори я допуснало да се присъедини към тях. Но по онова време нищо не можело да бъде доказано. Сега се знае със сигурност, че Мата Хари е информирала германците за усъвършенстването на британския „наземен кораб“ (или танк), и, че нейните доклади за плановете на Съюзниците за офанзивата при Шемин де Дам са подготвили германците за това тайно движение. Ще са нужни доста страници, за да бъдат изброени останалите й предателства – непривлекателната, но смъртоносна информация, която тя купувала с тялото си. В замяна, тя предоставяла на французите единствено безполезна информация. Никой не е наясно с непоправимите вреди нанесени от нея на Съюзниците, тъй като тя била шпионин, който не оставял следи, макар да танцувала за хиляди и да спяла със стотици.

Краят на Мата Хари идва, когато самите германци я предават. Като най-скъпо платения им шпионин, тя се превръщала във финансова тежест, а засиленото наблюдение върху нея от страна на френското разузнаване я правело неефективна. Капитан Валтер Вилхелм Канарис, който по-късно застава начело на германските тайни служби през Втората световна война, разработва план, чрез който да я натопи. Тя е изпратена да вземе чека със заплащането си от една неутрална легация в Париж, но германците били написали съобщението си до нея, използвайки код, за който знаели, че е разкрит от французите. Тя била арестувана още преди да може да осребри чека си.

На 24 юли 1917г. Мата Хари е изправена пред военен съд по обвинение в шпионаж и така се превръща в най-известната от многото шпиони, които били съдени във Франция покрай истерията на войната. Френският прокурор бил повече от умерен когато заявил, че нейните действия са стрували на Франция най-малко 50000 живота, макар че доказателствата сочат за поне два пъти по-голяма бройка. Военният съд единодушно я осъжда на смърт…

На 15 октомври 1917г., в 04:00ч. сутринта, в килия 12 на затвора Сен Лазар, Мата Хари била будна и готова за екзекуцията си. Фантастичните планове за бягство се били провалили един по един и увереността й в нейната недосегаемост била разклатена. Старият Метр Клюне изпробвал номера с бременността, но когато докторът дошъл да я прегледа, Мата Хари осъзнала безсмислеността на плана и отказала прегледа. Колкото до идеята за коженото палто, тя била толкова очевидно абсурдна, че Мата никога не я била приемала за нещо по-сериозно от шега за повдигане на духа. Тя поискала позволение да напише три писма. Едното било за нейната дъщеря Банда, която молела за прошка. Красивата Банда щяла за ирония също да стане шпионка няколко години по-късно – една втора Мата Хари, която предупреждава апатичните Съединени Щати, че комунистическата заплаха грози Корея. Впоследствие тя среща същата съдба като майка си.

Докато отпивала от традиционната чаша с ром, която по закон се предлагала на всеки осъден на смърт, Мата Хари все още се надявала. Дори когато я извеждат навън в мразовитата утрин и я изправят пред дулата на пушките, нейното огромно его й вдъхвало сила. Мата Хари била вързана за едно младо дръвче и, отказвайки да сложи превръзката за очи, тя гледала в дулата на пушките, докато прочитали смъртната й присъда. Никой от свидетелите не съзрял и следа от страх по лицето й. Тогава, в ранната светлина на утрото, тази жена за която се знаело, че рядко показва емоциите си, се усмихнала на екзекуторите си. Може би е вярвала, че Пиер де Мортисак е успял да ги подкупи и в оръжията им има само халосни патрони, а от нея ще се иска единствено да се прави на умряла. Във всеки случай Мата Хари стояла изправено и даже не потрепнала, когато майор Масард излаял стегнато последната си команда. Тя не извикала, когато пушките изгърмели. Нейните любовници, гледащи сред свидетелите познали, че тя е мъртва само по алените въжета, които крепели свличащото се тяло. Нейният плейбой-летец наистина прелетял над затвора, но това бил напразен опит, който закъснял с няколко секунди. В 5:47 ч. тялото на Мата Хари, Окото на Зората, чийто голи танци били причинили смъртта на толкова невинни хора, се помръднало за последен път.

Вицове - само сока, август 2018 г.

За българската журналистика накратко

Жената всяка сутрин ми носи кафе в леглото, защото ако не успее, денят започва с бира.


***

Знаят ли бабите ви, че хвърляте празните кутии от сладолед? Само питам...

***

- Каква е разликата между теолога и геолога?
- От небето до земята.

***

Неопитно цигане, джебчия, в претъпканият трамвай, доведе една бабка до оргазъм...

***

- Горе ръцете!
- Ще ме обереш ли?
- Не, ще ти сложа дезодорант.

понеделник, 6 август 2018 г.

Бенчо Бенчев се бил оказал "в неподходящ момент в най-неподходящото място"


"Боли ме най-много от това, че тези, на които съм помагал най-много, ме разкъсват като кучета". Това казва бизнесменът Бенчо Бенчев в първото си публично изявление, след като бе задържан за 24 часа и освободен покрай разледването на бандата на Митьо Очите.

Пред Флагман Бенчев заявява, че няма за какво да се оправдава. И изтъква, че пушките и оръжията, които са намерени в дома му, са ловни.

"Взели са след претърсването четири пистолета, за които синът ми Георги рано тази сутрин занесе всички документи – те са служебни и се водят на едноличната ми фирма „Бенмар”, но тъй като при преместването на офиса й в новата сграда нямаме каса, аз ги съхранявам в личната си каса у дома. Тези четири пистолета се водят на отчет към Първо РУП, а аз тук съм към Четвърто РУП. Още днес ще ги пререгистрирам да са на съхранение към съответното управление. Ловец съм и това е известно на всички, ловният ми автомат си е вкъщи", обяснява Бенчев.

В комента по повод изявлението на Корнелия Нинова и други представители на БСП Бенчев казва:

"Мога да кажа, че не съм допускал съществуването на толкова много хора, които се хранят от завист и злоба, качества, които в такива ситуации, като тази, излизат наяве и е трудно да се прикрият. Толкова притворство! Сега ще си дам равносметка за доста неща, над които винаги съм стоял и в личния, и в политическия си живот".

Относно факта, че се оказа замесен в разследването на Митьо Очите Бенчев коментира:

"Оказах се в неподходящ момент в най-неподходящото място. Всичко ще се изясни и ще се разбере, че няма как да ме пришият към престъпна група. Аз дори и адвокат още не съм повикал, нямам от какво да треперя, защото съм правил само добрини".

На тази дата: 6 август 1945 г. Американците хвърлят над Хирошима атомна бомба!

На 6 август се навършват 70 години от атомната бомбардировка над Хирошима (Япония).

На тази дата през 1945 г. в 8,16 ч американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ (с командир на екипажа полк. Пол Тибетс) хвърля над японския град Хирошима атомната бомба Little Boy („Малчуган“ - от англ. ез.). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - Fat Man („Дебеланко“). С нея е разрушен град Нагасаки.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу едноименните японски градове на 6 и 9 август 1945 г. по време на Втората световна война.
На практика взривът над Хирошима е първата употреба на атомна бомба срещу мирно население. Взривът е еквивалентен на 12 500 тона тринитротолуол (12,5 килотона ТНТ), като непосредствено след него загиват около 100 000 души. Жертвите до края на 1945 г. общо са около 140 000, а още пет години по-късно броят им надхвърля 200 000 души.

Екипажът на "Енола Гей".
Бомбата е направена от обогатен уран-235. Това е първият взрив на уранова бомба.

Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднено от няколко фактора: ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките. Не бива да се изключва и стремежът да бъде преувеличен броят на жертвите от японска страна.

Принципно обаче се смята, че общите жертви от двете бомбардировки са 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.
Бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са критикувани като ненужни, безпринципни и дори расистки действия от страна на САЩ. Основната причина е предизвиканата цялостна разруха в Япония, която саботира стопанската и военната й системи и кара населението да понася огромни несгоди и жертви. С оглед на това използването на атомно оръжие срещу Япония през август 1945 г. се смята за безсмислено от военна и политическа гледна точка, а от хуманна е проява на жестокост спрямо цивилното население, което е основната жертва на атаките.

Вицове - само сока, август 2018 г.


Ако ме мъчи безсъние, си казвам:
- "Ако не заспя следващите пет минути, почвам коремни преси". Тогава заспивам моментално...

***

- Защо искате толкова високо възнаграждение, след като нямате никакъв опит в сферата?
- Ами защото работата е много по-трудна, когато не знаеш какво правиш.

***

Срещат се двама приятели:
- Ти с жена си правиш ли с*кс в задния двор?
- Не, ние живеем в апартамент...

***

Само комарите те харесват такъв, какъвто си.

***

Трудно се живее с моите комшийки!
Ако ги бъзикам:
- Ууу, па тоя женкар...
Ако си мълча:
- Тоя нещо се е изпед*растил...