събота, 15 септември 2018 г.

Фотофакт: Ветроходно държавно първенство

Снимка: "Таралеж"
От вчера се провежда държавното първенство по килови яхти 2018 г. 

Главното съдийство е поверено на известния български ветроходец Светлозар Тенев.

„Демократична България“: Младен Маринов да бъде оттеглен


Коалицията „Демократична България“ разпространи позиция, с която настоя Младен Маринов да бъде освободен от поста главен секретар на МВР и да бъде оттеглен като кандидат за министър. Коалицията между „Да, България“ и ДСБ оцени предложените номинации за нови министри като „хора без необходимите личностни и професионални качества, доказали готовността си да обслужват политиката на премиера за разпределяне на общите ни пари към корупционните схеми на управляващата олигархия“

„Дори на фона на пълния кадрови и политически банкрут на това управление, кандидатурата на настоящия главен секретар на МВР за вътрешен министър, бележи ново ниво на скандалност и неприемливост“, се казва в позицията.

„Демократична Бългрия“ изрежда и причините за това:

"За него отдавна са налице тежки съмнения за зависимости от организирания криминалитет на прехода;

При неговото лансиране не се прави дори минимален опит да се формулира каквато и да било визия за реформа в МВР;

В качеството си на досегашен главен секретар Маринов носи основна отговорност за всички професионални провали, които водят до продължаващ спад на доверието на обществото към полицията и закономерно обосновават оставката на досегашния министър Радев".

Според коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов „кандидатурата на Маринов е абсолютно емблематична за цялостния модел на управление на сектор „Сигурност“ при Бойко Борисов, характеризиращо се с пълзяща криминализация, отказ от реформи и лансиране на напълно непригодни и зависими хора в професионалното и политическо управление на МВР“.

„Никак не е случайно, че дори в самия период, в който протича неговото инсталиране на поста министър, избухнаха два огромни скандала: пореден тежък пробив в граничния контрол на „Аерогара София“ и неоснователното задържане от полицията на журналисти, разследващи тежка корупция.

Тези два много тежки инцидента показват пълния провал на политиката в областта на сигурността.

Неправомерното задържане на журналисти е поредното свидетелство за прибягването към авторитарни практики в името на отбраната на корупционния модел на управление на страната“, се казва в позицията.

„Демократична България“ остава на позицията си за оставка на правителството на Борисов, разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Шефът на ГДБОП поздрави полицаите, задържали журналисти


Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов поздрави полицаите, които в петък задържаха журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и колегата му от Румъния - Атила Биру от Rise Project.

Според Спиридонов в ефира на bTV МВР не дължи никакви извинения по случая и го определи като "тъп филм с измислен сценарий". Той допълни, че не иска да създава у българските граждани впечатлението, че са нещо по-малко от журналистите.

Шефът на дирекцията каза, че действията на полицията са били професионални. Стоянов и Биру бяха задържани край Радомир, когато са се опитвали да спасят документи, изобличаващи корупционни схеми на големи строителни компании.

Сигналът е подаден от редакцията на "Биволъ", според който журналистите проследяват изнасянето на уличаващи документи за строителната фирма "Джи Пи Груп". По мнение на Спиридонов журналисти нямат място там, след като вече са подали сигнала.

Той допълни, че работата вършат служителите на МВР, а не журналистите, а у българите се създава впечатлението, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях. Категоричен е, че журналистическото разследване не е възпрепятствано.

Спиридонов каза още, че от ГДБОП няма как да са били наясно с дейността на журналистите на мястото, но е било недопустимо да обикалят и да ровят из чувалите с улики.

Двамата репортери са на друго мнение и твърдят, че им е отказан какъвто и да било телефонен разговор. Според "Биволъ" те не са имали контакт с колегите си повече от час след задържането им.

Стоянов и Биру са преминали разпит в районното управление в Перник и са освободени около 4:30 сутринта в петък. Румънският консул в България лично е пътувал до Радомир, за да се информира за причините за задържането.

Отново в ефира на bTV Димитър Стоянов каза, че ще търси правата си по съдебен път.

На тази дата: 15 септември 2000 г. китайски археолози откриват могилата на Чингис хан

2000 г. китайски археолози откриват могилата на Чингис хан. Няколко години след старта на разкопките около могилата в района на Авраг, Централна Монголия, археолозите стигат до резултат.

Група от японски и монголски учени откриват мавзолей, който вероятно е от 13-15 в. На мястото, където е разположен, столетия по-рано бил построен дворецът на Чингис хан. 

Неговите стени са достигали до дебелина 40 см, а цялата сграда е била дълга 25 м. В средата на развалините е открит жертвеник с кости от кон и кандилници за благовония с изображения на дракони. Това дава основание на археолозите да предположат, че гробницата на великия завоевател също е в този регион.

Според историческите летописи обаче Чингис хан наредил на своите приближени да не разгласяват къде са го погребали след смъртта му. Опасявал се, че съседните племена биха разграбили гробницата. Според легендата всички, които срещнали погребалната процесия, били убити. Освен това били избити и тези, които отдали последни почести на Чингис хан.

Вицове - само сока, септември 2018 г.

Този мост спасява хиляди животни

Да работиш в бюрото по труда е напрегната работа. Да знаеш, че дори да те уволнят, пак трябва да идваш на следващия ден.

***

Разликата между гениалността и глупостта е, че гениалността има граници.

***

Мъжете били като тоалетните - или са заети или осрани!

***

Старост момичета, е когато извадите батериите от вибратора и ги сложите на апарата за кръвно.

***

При първо дете глътнало стотинка родителите тичат по доктори и рентгени. При второто я чакат да си излезе. При третото му я удържат от джобните.

петък, 14 септември 2018 г.

Вижте разследването на Биволъ, след което арестуваха Димитър Стоянов


Тайно счетоводство на консултантски фирми повдига съмнения за давани подкупи на държавни служители, за да придвижат безпроблемно големи европроекти, сочи разследване на сайта Биволъ.

По време на това разследване бяха арестувани двамата журналисти Димитър Стоянов и Атила Бару.

Счетоводната документация на свързаните фирми „Рила Консулт“ ЕООД, „Европрограмконсулт“ ООД, „Ем Консулт Финанс“ ЕООД, „ЕС Енерджи Проджект“ ЕООД и „Лиан Консулт Сървисиз“ ЕООД разкрива раздадени комисионни на обща стойност 4 027 280 лв.

В тайното двойно счетоводство са отбелязани детайлно всички приходи и разходи на консултантските фирми за заплати, офис, коли, оставащата печалба и специална колона „Комисионна“. В нея бенефициентите са обозначени в повечето случаи с малко име, съкращение или с името на институцията.

През декември 2013 г. в отчета е отбелязано "Кмет Вн. - 45 000", през март 2014 г. - "Кмет Вн. - 16 185". Месец по-късно като комисионна е разписано "Вн - км. - 35 000", а през септември "Видин -к – 10 000".


В същото време „Рила Консулт“ изпълнява проект  „Осъществяване на външна техническа помощ за подпомагане на Община Видин при изпълнението и управлението на проект „Рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационната системи във Видин, България” на стойност 497 000 лв.

Освен "Кмет Вн.", в отчетите се появява и "Вн Станислава – Видин одит". Първо през декември 2013 г., когато е записано числото 5 200. Пак тогава е разписано "Станислава – Видин упр – 9 920". През март 2014 г. в отчета фигурира "Станислава Вн – 5 705", после през април "Станислава одит Вн – 7 750" и "Станислава тех пом Вн – 13 520", а през юли 2014 г. е записано "Станислава Вн – 8 000"

В графата "Комисионни" фигурира още от месец май 2014 г. "Станислава МОСВ писане на процедури - 6000", а през септември са отчетени 23 705 на "Станислава МОСВ климат и дифузни". През декември са начислени още 10 000 на "Станислава, одит МОСВ". Лицето е получило общо 89 800 комисионни.

"Станислава МОСВ климат и дифузни" вероятно се обяснява с проекта „Проучване и оценка на въздействието на дифузните източници на замърсяване върху състоянието на повърхностните води“ с участието на „Европрограмконсулт“ ООД, за който МОСВ плаща 487 000 лв.

Освен това същата консултантска фирма е сключила договор с МОСВ за „Разработване на национална програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване функциите на почвата“ за 139 500 лв.

Междувременно „Рила Консулт“ ЕООД, част от съзвездието консултантки фирми, изпълнява проекта „Оценка на натиска и въздействието върху повърхностните и подземните води от изменението на климата и оценка на наличието на вода за икономическите сектори”, за което МОСВ плаща 607 000,00 лв.

Изпълнението на тези проекти може би има връзка с "МОСВ зам – 32 812" и "Зам. МОСВ – 32 810", разписани в графа "Комисионни" в счетоводната документация.

„Рила Консулт“ изпълнява още проекта „Външна техническа помощ за подпомагане на Община Севлиево при управлението на проект „Инвестиционен проект за рехабилитация и разширение на водопроводна и канализационна мрежа на гр. Севлиево“, от МОСВ. Той е на стойност 523 000 лв. за 18 месеца.

Договорът за проекта е сключен на 12.08.2013 г. а през януари 2014 г. е отчетена комисионна "МОСВ Севлиево – 33 000". Същият месец е отчетена и "Глоба Севлиево 52 300". През юни 2014 г. в отчета се появява "Севлиево – 10 000", а през август "Иво – договаряне Севлиево – 2000".

„Рила Консулт“ изпълнява и два проекта по Програма за развитие на селските райони, финансирана от Държавен фонд "Земеделие" за община Етрополе. По това време под формата на комисионна са записани "Етрополе ДФЗ – 15 000 лв"

В графа "Комисионни" са отчетени пари и към големи строителни фирми като „Главболгарстрой“, „Джи Пи Груп“ и „ИСА 2000“. Те са били изпълнители на големи проекти за строителство на обща стойност стотици милиони лева.

Според Биволъ лицата, които контролират консултантските фирми и движат проектите, са Татяна Бисерова Хаджиева-Делибашева, Петър Елен Петров и Лиляна Михайлова Зортева-Статева. Тримата са получили по над 500 000 лв. за период от 16 месеца.

Татяна Делибашева и Петър Елен Петров станаха публично известни покрай трагедията в Хитрино, след като фирмата им „Европрограмконсулт“ спечели обществена поръчка за 270 000 лв., за да напише анализ за бъдещите разходи и ползи от инвестиционните проекти в пострадалата от взрива община.

За Лиляна Зортева се знае, че е била юридически консултант на вестник "Торнадо" и е съпруга на Павлин Статев, посочва "Биволъ".

Според разследването на Биволъ фирмите на Татяна, Лиляна и Петър не са самостоятелни играчи, а са под контрола на компанията "Джи Пи Груп", свързвана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

Например фирменият офис на „Рила Консулт“ се намира бул. "Черни връх" 59А, където е централата на „Джи Пи Груп“ и също така и седалището на пенсионноосигурителното дружество на „Лукойл“.

На бул. "Черни връх" 59 се намира и общата фирма на Петър Елен Петров с Татяна Делибашева - „Алфа Билд Пропъртис". Там е и обединението „Енерджи Консулт“, управлявано от Татяна Делибашева.

Лиляна Михайлова Зортева пък участва в комисията за оценяване на офертите за третия лъч на софийското метро през 2015 г. Тогава един от печелившите е консорциум между „Джи пи груп“ и „Станилов“ за участък на стойност 93,89 млн. лв. без ДДС.

МВР арестува журналисти, защото снимат как се горят документи за подкупи


Журналист от сайта "Биволъ" е арестуван от полицията в Радомир, съобщава Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). За момента от МВР не потвърждават официално случая.

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", алармираха от асоциацията.

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото.

От "Биволъ" обявиха, че свързват ареста с разследването си #ДжиПиГейт за корупция при изпълнение на европроекти.

Около 10 ч тази сутрин от "Биволъ" съобщиха, че двамата журналисти вече са освободени след намесата на консула на Румъния. За дипломатическата намеса потвърди и бившият съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова.

"Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден. Мълчат, защото е замесен всесилния Валентин Златев, ортак по карти на премиера Борисов. МВР също мълчеше и дори ни дезинформираше какво се случва с нашите колеги. Стигна се до намесата на румънския консул.

Веднага след като бяха освободени Димитър и Атила се върнаха на мястото и спасиха някои документи. #ДжиПиГейт става #Шредъргейт", пишат от "Биволъ".


На тази дата: 14 септември 1812 г. Наполеон влиза в Москва без бой, но намира града изоставен и запален

1812 г. седем дни след Бородинската битка Наполеон влиза в Москва без бой. Той обаче намира града изоставен и запален от отстъпващите руснаци.

Битката се състои на 7 септември около село Бородино, което се намира на около 120-125 км на запад от Москва. Целта на Наполеон била в едно решително сражение да разбие руската армия и да завърши кампанията до есента. До тогава винаги е действал по такава схема - налага на противника генерално сражение и го разгромява. В нощта преди битката обаче генерал Михаил Кутузов премества част от руските войски и стремителната фронтална атака, която планира Наполеон, се превръща в изтощително и кръвопролитно фронтално сражение.

В битката и двете армии понасят големи загуби - французите губят около 33 000-35 000 убити и ранени, руснаците около 40 000-42 000. Кутузов се оттегля от Бородинската позиция, а след проведеното във Фили съвещание изоставя и Москва.

На 2 септември руските войски изоставят без бой града, а с тях заминава и половината от московското население. От първия ден на влизането на войските на Наполеон в Москва се разгарят пожари, които продължават шест дни. Огънят унищожава около 75% от домовете, изгарят пазари, магазини, фабрики, пострадал е и Кремъл. Самият Наполеон счита, че опожаряването на града е по заповед на губернатора Ростопчин и директора на полицията на Москва.

След оттеглянето от Москва Кутузов извършва скрит и образцов флангов маньовър, извеждайки армията в началото на октомври край село Тарутино. Оказвайки се южно и западно от Наполеон, Кутузов му препречва пътя за навлизане в южните райони на страната.

Претърпявайки неуспех при опитите да сключи мир с Русия, на 19 октомври Наполеон се изтегля от Москва. Той се опитва да достигне Смоленск по южния път през Калуга, където има запаси от продоволствие и фураж, но на 24 октомври в сражение край Малоярославец е спрян от Кутузов и му се налага да отстъпи по разорения Смоленски път. Руските войски преминават в контранастъпление, което Кутузов организира така, че армията на Наполеон попада под фланговите удари на редовни и партизански отряди, при което Кутузов избягва фронтално сражение с големи войски.

Вицове - само сока, септември 2018 г.


След корабокрушение оцелява само един пътник, който попада на необитаем остров, където имало само кози.
След няколко години моряците от един кораб случайно го откриват и го спасяват. Моряците обаче с изненада виждат и малко момченце на плажа.
– Ти пък какъв си? – питат го.
– Аз съм от ме-е-е-стните жители.

***

Учени успяха да създадат вечен двигател. Различава се от обикновените по липсата на копче „Изключи“.

***

Говорят си две колежки:
- Ама е погрозняла тая Петя!
- Да ти е кеф да я гледаш!

***

Живеем в страшни времена. Дори когато си купиш надуваема жена, не можеш да си сигурен, че си и първият.

***

Руснаците мечтаят за две неща:
1. Победа над гадните американци.
2. Да ги изтеглят в лотарията за зелена карта.

четвъртък, 13 септември 2018 г.

Латино сериал: Номинираният за министър на транспорта се оттегля


Сагата с министерските оставки продължава. Очаква се днес, в деня, в който трябваше да бъде назначен, номинираният за министър на транспорта Александър Манолев да обяви сам, че се отказва.

Днес парламентът трябваше да гласува оставките на старите титуляри и назначенията на новите, но гласуването бе отложено, защото президентът Румен Радев все още не е издал указ за освобождаването на наследника на Радев - Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Причината за евентуалното оттегляне на Манолев все още не е известна. Очаква се той да свика брифинг в сградата на Министерския съвет в 14:30 ч.

Предполага се обаче, че е свързана със статия на "Капитал", в която извън официалната му и блестяща биография, се припомня за бизнес миналото му със съмнителни лица, съмнителни обществени поръчки, както и два пътени инцидента. Манолев е бил подсъдим за причиняване на катастрофа с причинена телесна повреда. Инцидентът е от май 2012 година.

Ахмед Доган си купи ТЕЦ "Варна"


Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик на фирмата "Сигда" ООД, която през октомври миналата година придоби ТЕЦ "Варна". Това показват документи в Търговския регистър по партидата на компанията. Новината съобщи първо "Капитал", а данните в регистъра потвърждават сделката.


Досега централата бе собственост на децата на бившия министър на транспорта в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов - Станислав и Ивелина Папазови. Самият бивш министър е управител на фирмата, купила ТЕЦ-а, който не работи от години и бе продаден от ЧЕЗ през миналата година.

С договор за прехвърляне на дялове от 7 август тази година Станислав и Ивелина Папазови поотделно са продали част от дяловете си в компанията лично на Доган. Вписването в Търговския регистър на този договор е от 9 септември 2018 г. Прехвърлените на почетния лидер на ДПС дялове са общо 70% от капитала на дружеството, става ясно още от документите. Продажната цена е описана в анекс към договора, който не е публикуван в регистъра. Децата на Папазов запазват миноритарни дялове, а той заедно със Станислав остават управители на "Сигда" ООД.

Цялата компания е заложена в Първа инвестиционна банка като обезпечение срещу кредит. Въпросният кредит е в размер на 24 255 000 евро и представлява около половината от сумата, срещу която бе купен ТЕЦ-Варна от ЧЕЗ (официално цената на сделката не бе обявена при сключването й, но според отчета на чешката ЧЕЗ от продажбата на актива си е получила около 48 млн. евро, а според финансовия отчет на "Сигда" - 98 млн. лв.  - б.р.). Лихвата по кредита към ПИБ е 7,5%.


Покупката на ТЕЦ "Варна" от Ахмед Доган осигурява доживотен милионерски стандарт на него и фамилията му. Защо?

ТЕЦ "Варна" е с обща инсталирана мощност от 1260 MВт и е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуоствров, както и най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България. И работи изцяло с вносни въглища, не от Мини Марица Изток.

Най-важното за нея обаче е, че тя осигурява три блока за студен резерв, което е над 60% от резерва за българската енергийна система. Това означава, че ако възникнат кризисни ситуации - например криза с газа, стачки на миньори и др., три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ "Варна" ще се включат в случай на недостиг на електроенергия. Активирането на студения резерв става до 5 часа, след като е разпоредил Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

Но именно държавният ЕСО определя колко да е студеният резерв и пуска търгове. През март т.г. ЕСО увеличи студения резерв, въпреки коментари на предприемачи, че това не е необходимо. Така държавата ще плаща повече за енергийни мощности, които не работят, но са на стенд бай в случай на необходимост.

ЕСО поиска увеличаването на средногодишната разполагаема електрическа мощност, предвидена за "студен резерв" за периода 2018/2019 г., до 650 MW. Мотивите на оператора бяха, че това се прави в името на надеждността на електроснабдяването и сигурността на електроенергийната система.

И така ТЕЦ "Варна" получава пари от държавната енергетика, т.е. от данъкоплатците. Другият голям получател са фирмите на Христо Ковачки.

Миналата година ТЕЦ "Варна" спечели търг на ЕСО за осигуряване на студен резерв, измествайки един от играчите на този пазар - държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2. В резултат на което от 1 август до края на октомври за всеки час в денонощието плащаме по 2631 лева на Доган, както стана ясно. След октомври тази сума ще се увеличи ощеи до средата на 2019 г. собствениците на ТЕЦ "Варна" ще получат 27.4 млн. лева.

Според условията на ЕСО максималната предлагана цена за разполагаема мощност за студен резерв не може да е над 7.71 лв/MWh.

На тази дата: 13 септември 1996 г. оригинал на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски загадъчно е дарен в България

1996 г. оригинал на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Той оставя ръкописът, увит във вестник, при секретарката на директора на музея Божидар Димитров.

Експертиза от археографска комисия при Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” потвърждава, че това е оригиналът - авторски препис на самия Паисий, открит в Зографския манастир през 1906 г. от проф. Йордан Иванов. След продължил повече от година спор за съдбата на ръкописа през 1997 г. президентът на България Петър Стоянов (1997-2002) и Министерството на културата решават ръкописът да се върне в Зографския манастир.

На 12 януари 1998 г. на церемонията по предаването на историческия ръкопис присъстват президентът Петър Стоянов, министърът на културата Емма Москова и главният прокурор Иван Татарчев. Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий получава ръкописа от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Днес „История славянобългарска” се пази в Зографския манастир в Атон до служебника на патриарх Евтимий, Драгановия миней и други ценни ръкописи.

Скандалът, свързан със Зографския препис на „История славянобългарска”, започва през 1991 г. след завръщането на министър-председателя на България Димитър Попов (1990-1991) от посещение в Гърция, в рамките на което посещава българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон.

В отговор на неговата молба към светогорските монаси да позволят оригиналът на „История славянобългарска” да бъде изложен за поклонение в България, бившият шеф на ефория „Зограф” в София Петър Митанов публично заявява, че ръкописът на Паисий Хилендарски се намира в България. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон в Света гора през 1988 г. В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване.

Вицове - само сока, септември 2018 г.


Ако рекламите на лекарствата са повече от тия на бирата е време да слагате зелето.

***

Казват, че проблемите се решават в леглото. От два часа лежа и нищо!

***

Започнаха реалитата... Пуснете си телевизора... Най-добре - от по-висок етаж...

***

Само българина с една мокра кърпичка си избърсва ръцете, после таблото на колата и... накрая и обувките!

***

В един хотел турист пита на рецепцията:
– Басейнът със сладка вода ли е?
– Сутрин е със сладка, а следобед е със солена…

сряда, 12 септември 2018 г.

На тази дата: 12 септември 1943 г. Немски парашутисти освобождават намиращият се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини

1943 г. проведена е „Операция Дъб”, в която намиращият се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини е освободен. Немски парашутисти-десантчици начело с оберщурмбанфюрер от СС Ото Скорцени се приземяват в района на планинския връх Гран Сассо, североизточно от Рим, и щурмуват хотел „Кампо Императоре”, където се намира сваления от власт и арестуван Мусолини.

Диктаторът е освободен само за четири минути без нито един изстрел. Успехът на операцията носи световна слава на Скорцени и орден Рицарски кръст.Задачата по изпълнение на мисията е поставена лично от Адолф Хитлер, който силно желае да освободи най-близкия си съюзник. Фюрерът възлага задачата на командващия парашутно-десантните войски генерал-полковник Курт Щудент, а изпълнението е поверено на най-видния диверсант на Райха Ото Скорцени.

Хитлер не случайно одобрява избора на Ото Скорцени - той също е от австрийски произход, атлетичен и висок като истински ариец, с 14 рани от дуели с шпаги от студентските години, притежаващ бистър и жив ум, хитър, смел и добре подкован идеологически. Девизът му е операциите да се провеждат с минимум сили, минимум загуби и максимум резултат.

Първоначално откриването на мястото, където е скрит Мусолини, е затруднено. Първият получен сигнал е от любовно писмо на войник до любимата си от остров Понца. Срочното проучване сочи, че е преместен на остров Магдалена, близо до източния бряг на Сардиния. Скорцени мълниеносно пристига там, маскиран като моряк. Преструвайки се, че е пиян, той се обзалага, че Мусолини е мъртъв и така един готвач, спечелвайки баса, показва къде се намира той.

Хитлер вярва на информацията, подадена от Скорцени и отменя навлизането на войски на остров Елба, където се е предполагало, че се намира Мусолини. Фюрерът дава пълни права на Скорцени да действа и му заявява, че при провал няма да може да го защити, тъй като Германия и Италия официално са съюзници.

Междувременно става ясно, че Мусолини отново е преместен и търсенето продължава.
Получава се шифрована информация за засилена охрана в подножието на връх Гран Сасо. Уточнява се мястото - новопостроеният хотел „Кампо Императоре”. До там може да се стигне единствено с лифт. Мястото е трудно достъпно и лесно за отбрана.

На 8 септември в полунощ националното италианско радио съобщава, че Италия е капитулирала пред съюзниците и Германия започва бойни действия срещу нея. Това променя ситуацията, тъй като охраната на Мусолини ще посрещне командосите на Скорцени като врагове. Независимо от това операцията започва на 12 септември 1943 г. с 12 безмоторни самолета. В същото време се провежда земен десант със задача да се придвижат с лифта и овладеят положението - убити са двама души, обслужващи лифта. Мусолини е откаран отначало в Рим, след това е прехвърлен в Берлин.

Вицове - само сока, септември 2018 г.

Когато те питат сложен ли е
българският език, покажи им
как се пише думата "Шиши"

В Софийския зоопарк се родило бебе-шимпанзе, което можело да премита с метла. Ръководството на зоопарка възнамерява да зададе няколко въпроса на чистача на клетките бай Васил...

***

Прошка от мъж трябва да се иска веднага... докато не е разбрал, колко му е хубаво без теб...

***

Откакто сложих на задното стъкло на колата стикер "Ако ти е къса п*шката, свирни с клаксона", никой не е свирил.

***

Продават се билети за концерт на Веско Маринов - 10 лева за място на първи ред, 20 лева за втора зона, а ако дадете 50 на продавача, може и изобщо да не влизате!

***

Украинските вегетарианци признаха сланината за зеленчук.

вторник, 11 септември 2018 г.

На тази дата: 11 септември 2001 г. извършени са атентати срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона

2001 г. извършени са атентати срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. 19 терористи от ислямската военна групировка Ал Кайда отвличат четири пътнически самолета.

Петима терористи блъскат Полет 11 на „Американ Еърлайнс” Боинг 767-723 в северната страна на Северната кула от Световния търговски център в 8.46:33 ч. местно време. В 9.02:59 ч. местно време други петима терористи блъскат Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс” Боинг 767-222 в Южната кула. Редовните маршрути на полетите е трябвало да бъдат от летище Логан в Бостън, Масачузетс, до летище Лос Анджелис.

Петима терористи насочват Полет 77 на „Американ Еърлайнс” Боинг 757-223 към Пентагона в 9.37:46 ч. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от летище Вашингтон Дулс в окръг Феърфакс, Вирджиния, до летище Лос Анджелис. Четвъртият самолет, Полет 93 на „Юнайтед Еърлайнс” Боинг 757-222, който е под контрола на четирима терористи, пада в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10.03:11 ч., след като пътниците се противопоставят на похитителите. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом.

Аудиозапис от пилотската кабина разкрива опитът на екипажа и пътниците да отнемат контрола над самолета от терористите, след като разбират от телефонни разговори, че други отвлечени самолети са разбити в сгради по-рано сутринта. След като на терористите става ясно, че пътниците ще възвърнат контрола си над самолета, единия от похитителите нарежда на другия да го разбие в земята. Скоро след това самолетът се разбива в поле край Шанксвил. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от летище Нюарк, Ню Джърси, до летище Сан Франциско и след това до летище Нарита в Токио.

Лидерът на групировката Ал Кайда Осама бин Ладен първоначално отрича всякакво участие в атаките, но по-късно поема отговорността. Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

9/11 обикновено се свързва с четири конспиративни теории, които официалните западни медии не подминават, но и веднага оборват в анализите и комментарите си. Ето два типични примера:


Би Би Си

След атентатите срещу Световния търговски център и Пентагона, конспиративните теории за това какво се случи на 11 септември 2001 година продължават да витаят, като основната им идея е, че в чудовищното престъпление за замесени американските власти и спецслужби. .

Един от подробните обзори на BBC разглежда някои от най-разпространените спекулации, циркулиращи сред онлайн обществата.

На първо място сериозни подозрения буди това, че отвлечените самолети не са били прихванати навреме. Въпросът е как е възможно най-могъщите военновъздушни сили да не могат да свалят нито една от похитените машини.

Обяснението на любителите на конспирации е, че тогавашният американски вицепрезидент Дик Чейни лично е разпоредил на военните да не се намесват.

Според официален доклад по въпроса, случилото се е крайно необичайно, но безпрецедентните отвличания са останали незабелязани заради добрата организация на похитителите. Те успели да предотвратят изпращането на сигнал за тревога от страна на екипажите. Така от контролните кули до последно не разбрали какво се случва и въпреки постоянната връзка с военните, нямало време за реакция.

Срутването на кулите-близнаци толкова бързо след възпламеняването на едва няколко от над 100-те етажа на сградите също е повод за съмнения. Една от хипотезите е, че небостъргачите са свалени с контролирани взривове на предварително разположени експлозиви. Това подозрение е базирано и на сведенията за звук от експлозии непосредствено преди сриването.

Продължително разследване на Националния институт за стандартизация и технологии дава конкретно измерение на случилото се. Ударите нанасят сериозни поражения по поддържащите колони на кулите.

Освен това 10 000 галона гориво се разливат по много от етажите и водят до пожари. Температурите от 1 000 градуса по Целзий причиняват хлътване на подовете и огъване на колони, което води до звуци, наподобяващи експлозии.

Тежестта на падащите етажи се натрупва и надхвърля значително капацитета на поддържащите колони. Така се стига до срутването.

Контролираните взривове на сгради почти винаги се извършват от долните етажи, докато тук сриването започва от върха. Не са намерени и никакви доказателства за наличието на експлозиви.

Мистерии има и около разбиването на пътнически самолет в централата на водещата световна военна сила цели 78 минути след сигнала за отвличане. Подозренията са, че не Боинг 757, а ракета, малък боен или дори безпилотен самолет нанася удара по Пентагона.

И въпреки множеството доказателства, че именно машината, извършваща полет 77 на American Airlines се забива в сградата на американското военно министерство, много хора са убедени, че подобна сложна маневра не може да бъде извършена от член на Ал Кайда, а само с участието на самия Пентагон.

В действителност останки от Боинг-а, в това число и черните кутии, бяха намерени и прибрани от ФБР. Освен това при ДНК експертизите беше установена самоличността на голяма част от пътниците на въпросния полет. Свидетели също потвърдиха, че са видели разбиването на пътническия самолет в Пентагона.

Друга популярна конспирация е, че четвъртият самолет, който се разби в Пенсилвания, също е бил свален от ракета или взривен още във въздуха.

В същото време обаче от аудиозапис от устройство в пилотската кабина се разбира, че бунт на пътниците е попречил на атентаторите да достигнат крайната си цел и те са били принудени да разбият самолета в ненаселения район.

Справка с военните архиви показва, че няма издадена команда за сваляне на пътнически самолети. Всъщност едва след падането на същия този полет 93 на United Airlines, президентът Буш нарежда приземяването на всички самолети във въздушното пространство на САЩ. Заповед, съпроводена с разрешение за сваляне на всеки самолет, който откаже да се подчини на разпореждането.

Дойче веле

Няма събитие, което да е документирано по-обстойно от атентатите в САЩ на 11 септември. Няма такова, за което да са пускани в обръщение толкова странни конспиративни теории. Какво внушават те и какво говорят фактите?

Милиарди хора по света виждат на този ден по телевизията кадрите с горящите и сриващи се кули на Световния търговски център в Ню Йорк. Какво се случва в действителност? Освен представената от американските власти версия, се появяват и редица конспиративни теории. Много хора смятат, че официалната версия не е достоверна. Според проучвания на CNN и New York Times от 2006 г. над половината американци смятат, че правителството крие истината от обществеността.

Основната теза, лансирана в повечето конспиративни теории, е, че най-болезненият терористичен удар в световната история е всъщност хладнокръвно подготвена и инсценирана операция на американските тайни служби.

Кое е истина и кое не?

Твърди се, че двете кули близнаци на Световния търговски център не са се срутили вследствие на разбилите се в тях два самолета. При разбиването на двете машини и взрива не можело да възникнат толкова високи температури, при които стоманени конструкции да започнат да се топят. Вярно е, че пожарът в двете кули не причинява разтопяване на стоманените конструкции. Но до това няма и как да се стигне, защото и при значително по-ниски температури от температурата на топене стоманата губи голяма част от здравината си.

Твърди се, че срутилата се сграда номер 7 на Световния търговски център е била "контролирано взривена". Доводът е, че журналистка на БиБиСи по погрешка информирала за срутването й цели 20 минути преди същинския взрив. Вярно е, че след срутването на кулите близнаци в Ню Йорк открито започва да се приказва за това дали и горящата, силно повредена сграда номер 7 също може да се срути. Журналистката най-вероятно е имала предвид точно тези приказки.

Твърди се, че четвъртият самолет - United 93, пада не вследствие на схватка между пътници и похитители в пилотската кабина, а че е обстрелван и свален от боен самолет на американските военно-въздушни сили.

Истината е, че при падането на машината United 93 на разстояние, от което да може да бъде обстрелвана и поразена, не е имало никакъв американски боен самолет.

Твърди се, че "операцията" 9/11 е планирана от неоконсервативната организация Project for the New American Century. В по-ранен доклад за стратегията на американските отбранителни сили членовете на организацията, между които са Дик Чейни (вицепрезидент на САЩ от 2001 до 2009) и Доналд Ръмсфелд (министърът на отбраната от 1975 до 1977 и от 2001 до 2006), посочвали, че за дългосрочна и ефективна промяна на стратегията на САЩ може да се окаже много полезна "една катастрофа".

Истината е, че както и да се оценява въпросният доклад, той е публикуван през септември 2000 година. Твърде дръзко начинание за Чейни и Ръмсфелд би било година преди мащабния заговор публично да оповестяват плановете си за него. А е и изключено всички предполагаеми съучастници в предполагаемия заговор да не обелят досега нито дума, като се има предвид, че 9/11 коства живота на близо 3000 американци, както и че разгорещената публична дискусия за политиката на Буш продължава с неотслабваща сила оттогава насам.


Ако 9/11 беше резултат от заговор на правителството, в него пряко щяха да са замесени десетки, ако не и стотици отговорни лица - от генерала от военно-въздушните сили и топ-агента на ЦРУ до хора от охраната на Световния търговски център. Досега не е било открито и не е излязло на бял свят нито едно свидетелство за подобен заговор.

Вицове - само сока, септември 2018 г.


"Кама Сутра" не може да отрази всичко, което минава през главата на шофьора, гледайки как катаджия му пише фиш...

***

- Много си красива!
- Охоo, това е нищо! Ти във Фейсбук да ме видиш!

***

Свалка в баничарницата:
- Дай да ти разклатя айряна...

***

Ако нямаш работа, значи някой има две!

***

Ако се откъснем от стереотипа, че чорапите задължително трябва да са еднакви, животът става значително по-лесен.

понеделник, 10 септември 2018 г.

Младен Маринов поема МВР. Петя Аврамова - МРРБ, а Александър Манолев - транспорта


На мястото на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще седне депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова. 

Аврамова е зам.-председател на парламентарната комисия по регионална политика, тя е и бивш зам.-кмет на Враца.

Главният секретар на МВР Младен Маринов пък ще е новият министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев.

За наследник на Ивайло Московски в Министерството на транспорта бе обявен Александър Манолев, който сега е заместник-министър в Министерството на икономиката.

Росен Плевнелиев: Румен Радев е "нула" във външната политика


"Първият български президент - популист" - така бившият държавен глава Росен Плевнелиев нарече наследника си на поста и действащ държавен глава Румен Радев в ефира на бТВ.

По думите на Плевнелиев именно с популизма се обяснява и високия рейтинг на Радев. Бившият президент коментира последното обръщение на държавния глава преди старта на новия политически сезон:

"Без да му мигне окото той принизи българския парламент, принизи институциите, дори удари шамар на БСП, заявявайки, че само той бил алтернатива". В критиката на Плевнелиев се появи и намек, че с въпросното обръщение е имало и опит за прекрачване на конституционните правомощия на президента.

"Проблемът на Румен Радев е много сериозен. Външнополитически той няма тежест, не е фактор в международен план. Нула.", продължи с критиките  Плевнелиев.
Обяснението му за това твърдение:

„Той допусна грандиозни провали. На Запад не е никакъв фактор, а Русия два пъти му би шамар. Единият път беше, когато при посещение в Кремъл се озова първия президент на страна от ЕС, на който пресконференцията трая 6 минути – Радев говори 5 минути, а в едната минута руският президент Владимир Путин говори за Бойко Борисов. Другият шамар бе тропането по масата при посещението на руския патриарх Кирил в България, което бе пуснато в публичното пространство именно от руска страна“, каза Плевнелиев.

(Срещата на Румен Радев с руския президент Владимир Путин не беше в Кремъл, Москва, а в Сочи - б.р.)

"Румен Радев не ми е никакъв проблем, защото аз нямам вече политически амбиции. Но се ядосвам, защото мисля, че тъй като е нищо в международен план, той ще се опита да стане някакъв център или фактор тук в страната, стремейки се да докаже, че другите са нищо, а той е алтернатива", твърди още Плевнелиев.

Бившият държавен глава, който беше министър на регионалното развитие в периода 2009 - 2011 г., коментира и случая с катастрофата край Своге. Според него проблемът трябва да се търси в договорите с фирмите и в изпълнението на рехабилитацията на пътя - дали е бил некачествен проектът за ремонт или пък не е изпълнен.

"В България има много опасни участъци, пътната агенция трябва да види кои са и да се нанесат съответните корекции", посочи Плевнелиев.
Той обяви, че ако е на мястото на строителния министър Николай Нанков категорично би подал оставката си след инцидент като този край Своге, в който загинаха 17 души.

Оставката обаче не значи вина на Нанков за случилото се, а е "поемане на политическа отговорност". Последва атака срещу БСП:

„При управлението на БСП имаше две такива автобусни катастрофи – при Бяла и в Ямболско. Случайно министър в БСП да е подал оставка?“, попита Плевнелиев.

Той разказа, че с премиера Бойко Борисов се чуват на около две седмици, за да обсъждат "дългосрочни теми". Обяви, че няма никакво намерение да се връща в политиката и анализира, че в момента няма революционна ситуация или политическа криза. Затова и не очаква предсрочни избори.

На тази дата: 10 септември 1960 г. На Летни олимпийски игри Абебе Бикила спечелва златен медал, като пробягва маратона с боси крака

Абебе Бикила е етиопски маратонски бегач, олимпийски шампион през 1960 и 1964.
Бикила е роден в селото Ято, което се намира на 9 километра от Мендида. Баща му е овчар. След време е открит от шведски треньор работещ в Етиопия.

Взима участие на олимпиадата в Рим съвсем случайно. Минути преди самолета на етиопците да излети той заменя Уами Бирату, който се контузва в последния момент. Спонсорът на олимпиадата - Адидас дава обувки на Абебе, но той ги отказва, защото не са му удобни и решава да тича както е тренирал – бос. Треньорът на Бикила го предупреждава за най-големият му конкурент - мароканецът Ради Бен Абдесалам, който е трябвало да се състезава с номер 26. По време на състезанието Бикила изпреварва голям брой бегачи като целта му е да намери номер 26. Когато най-после стига до него двамата се откъсват от другите и пристигат 500 метра преди финала заедно. Абебе печели с време 2:15:16.

Бикила се връща в Етиопия като герой и е награден със специален медал. Няколко дни преди олимпиадата в Токио през 1964 е опериран от апендицит. Той отива на олимпиадата, но никой не очаква от него да участва. Въпреки това той се записва за маратона и отново спазва същата тактика да се движи с лидерите до двадесетия километър. Само след 35-тия километър той има преднина пред втория от цели 4 километра. Финишира с маратонки Асикс и с рекордно време - 2:12:11. Така Абебе става първият атлет печелил олимпийския маратон два пъти.

Вицове - само сока, септември 2018 г.

Протестите в Гърция в една снимка

- Защо така бързо се върна от Лондон?
- Не можах да си намеря работа. Проблем с комуникацията.
- Не знаеш английски?
- Знам. Пакистански не знам...

***

- А чувате ли гласове?
- ...(Кажи му НЕ)...
- Не, докторе!

***

Не казвам, че бая потъмнях това лято и вече приличам на циганин, ама кат си мъкна хладилната чанта пълна с бира по плажа и децата ма обикалят за царевица...

***

Като ме питат колко е голяма раната и по навик добавям няколко сантиметра!

***

- Парфюмът ти направо лекува!
- В смисъл?
- Мирише на Реванол.

неделя, 9 септември 2018 г.

Видеофакт: Компютър спори с Путин


Руският президент Владимир Путин днес се затрудни със системата за гласуване в Москва.

Путин посети пункт за гласуване в Руската академия на науките. И всичко бе наред, до момента, в който излезе от тъмната стаичка и се насочи към преброяващата машина.


На местния вот в града се ползват машини с изкуствен интелект, които сканират и преброяват бюлетините.

Два пъти подред обаче машината отсече "бюлетина с неустановена форма". Прие гласа на президента едва на третия път.

ВИДЕО

Арестуваха български ромки в Атина, ръсели с мазнина безценни реликви в музеи


Гръцката полиция задържа две българки от ромски произход, които са заподозрени във вандалски прояви в едни от най-известните музеи в Атина през последните два месеца, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Заподозрените са арестувани в Националния исторически музей в гръцката столица, който е дом на реликви от гръцката война за независимост от 19 век.

Жените казали на полицията, че оставяли мазни петна от масло и смирна по експонатите, защото „според Светото Писание те били чудотворни”.

Българките ще бъдат изправени пред съда в понеделник. През юли две жени на средна възраст оставили мазни петна по няколко дузини артефакти в Музея за византийски и християнско изкуство, който има една от най-големите колекции на религиозни реликви в страната.

Инцидентът бе оповестен от гръцкия вестник „Катимерини”, а не от ръководството на музея. Министърът на културата на Гърция Лидия Кониорду тогава се опита да омаловажи инцидента.
„Няма да нарека случилото се точно вандализъм… няколко дами просто са пръскали със светено масло”, заяви Кониорду, която бе сменена на поста след рокади в кабинета.

В края на август Музеят „Бенаки” – който притежава огромна колекция от гръцко изкуство, заяви, че две жени са напръскали с „мазна, безцветна субстанция без мирис”, част от експонатите. В повечето случаи служителите на музеите са успявали да отстранят мазните петна от артефактите. Но на някои от експонатите от дърво са нанесени щети – включително на изключително ценен коптски дървен кръст от 6 век.

Фотофакт: Селфи от Марс


Апаратът "Кюриосити" изпрати своеобразно "селфи" от Марс. На кадърът от 9-и август се вижда 360-градусова панорама на марсианската повърхност, на които се вижда дори затихваща пясъчна буря. 

От космическата агенция определят като рядкост това да се види роувърът на снимките, които апаратът периодично изпраща обратно на Земята.

„Девети септември“! Смешните лозунги на социализма

Мечката се мие, чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка да постъпваш като
мечка? (От агитационен плакат за чистотата)

***
Не слагай чужди тела в устата си!

***
Дръж  маркуча си в изправност!

***
Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ! /Лозунг от болница/

***
Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията. /Тодор Живков/

***

20 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и НРБ! /Лозунг в цирка/

***

Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма! (В консервния завод в Пазарджик)

***

Говоренето на чужди езици - забранено!
надпис в автобусите в Югозападните Родопи по време на "възродителния процес".


Всички луди - на борба за мир!

агитационен надпис в лудница.


***
Рейгън - враг номер едно на Тутраканска селищна система!

***
Народната милиция - биещото сърце на Партията!

***
Час по-скоро да приберем хляба на народа!(в АПК)

***
Братски комунистически привет на всички комунистически партии, с изключение на китайската! (от доклад на партиен конгрес)



Девети септември
Девети септември ми даде сандалки
За да тичкат краченцата малки
Девети септември ми даде геврече
Яж! - девети септември ми рече
(съвсем истинско стихотворение от реалния соц.)


Библиотекари охраняват бюста на Васил Коларов 
пред Народната библиотека в София.

Почетните стражи


Драмата се разигра пред Народната библиотека в София, чийто патрон беше Васил Коларов. Библиотекар, пожелал да остане анонимен, разказва: “Всеки 24 май давахме караул при неговия бюст. Бяхме с автомати, но в пълнителите нямаше патрони. Разводач ни беше директорът на библиотеката. Сменяше ни през два часа - мъж и жена.” 

“Един празник се случи много горещ - свидетелства книжовният работник. – Жега като през август. Върху челото на Коларов можеше да изпържиш яйце! Застъпвам с една колежка, нежна като фиданка. Не е ходила в казармата, не знае какво е постови. В два часа подир обед се свлече на земята. Започнахме да я пръскаме с вода, извикахме линейка. Докторите казаха, че е слънчев удар.”





София с излаз на море


Юристи от Министерството на 
правосъдието
копаят плавателния канал 
Панчарево-Павлово.
София с излаз на море Това щеше да се случи, ако беше реализиран плавателният канал Панчарево-
Павлово. Идеята е на Вълко Червенков, който мечтаеше да превърне столицата във втора Венеция. През 50-те години започва яростно копане.

В трудови бригади кирки и лопати въртят учители, лекари, юристи и кинодокументалисти, които междувременно запечатват на лента епохалното дело. В своите “Задочни репортажи” Георги Марков пише: “На спирка Павлово по линията на княжевския трамвай дълги години стоя един голям надпис: “Тук ще бъде пристанище Павлово”.

Под надписа беше нарисуван корабоплавателният канал Панчарево-Павлово и бяха означени пристанищата. Зная, че някои от читателите веднага ще си спомнят анекдота за крокодилите, които щяха да се въдят в софийски води, за вицовете как ще превърнем лопатите в гребла и за въпроса - след като ще имаме вода за море и канал, ще можем ли да си поливаме чат-пат и цветята. Но повечето от тях ще си спомнят за онази тъжна поредица от неделни дни, през които всеки простосмъртен гражданин на София трябваше да дава своя безплатен труд за софийското море.”




Резултатите от изборите гонеха 100 процента


Резултатите от изборите гонеха 100 процента В епохата на социализма изборите бяха празници. Нямаше черен пиар, удари под пояса, купуване на гласове. Народният вот се изливаше като пълноводна река. Хората гласуваха и танцуваха. Тъкмо затова в ония години гласуването бележеше световни рекорди.

 На парламентарните избори през 1976 г. във Видински, Сливенски и Ямболски окръг гласоподаването е точно 100 процента. Няма кьораво, няма сакато - всички отиват до урните. Малко по-слабо се представят окръзите Благоевградски, Габровски и Пазарджишки, където резултатът е 99,99. После иде Ловешко с 99,86 и Врачанско с 99,82.