събота, 22 септември 2018 г.

На тази дата: 22 септември 1908 г. с Манифест е провъзгласена независимостта на България

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.

От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.

Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица на Българското царство Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване

На първообразното със собствената ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано:

ФЕРДИНАНД I

ПРИПОДПИСАЛИ: Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]".

Вицове - само сока, септември 2018 г.

Проправени пътеки от пингвини върху айсберг.

Жена се кара на мъжа си:
- Цял живот само кръстословици решаваш, няма ли да ми кажеш поне една мила дума?
- С колко букви?

***

Китайските ракетостроители по навик сложиха на новия космически кораб етикет Armani.

***

Чанта, която не побира повече от три бири се счита за портмоне!

***

От националната лотария печелят само хора., чиито съседи ги описват като - много добър и скромен човек, изключително възпитан, всички го харесват... Аз очевидно няма смисъл да си купувам билет!!!

***

Какво е това желание да излизате, сякаш не можете и вкъщи цяла вечер да си гледате в телефона!

петък, 21 септември 2018 г.

Във Варна къпят пешеходците безплатно! Видео

Снимка: "Таралеж"

Във Варна Общината явно предоставя нова услуга - къпане на пешеходци безплатно.

В 12 часа на обяд Община Варна е решила да измие пешеходната алея в центъра на града. 

Гениална идея, когато е пълно с хора работници да пръскат с маркуч в краката на минувачите. 

Изумените пешеходци подскачат с мокри обувки, а служителите на "Чистота" пръскат здраво по хората.
ВИДЕОНа тази дата: 21 септември 1378 г. Цар Иван Шишман дава на Рилския манастир феод от 20 села

С Рилската грамота на манастира се дават като феодални владения повече от 20 села и метоси в югозападните български земи заедно със землищата им. Грамотата е ценен извор за фискалната уредба и административното устройство на Второто българско царство. 

В нея е изброена провинциалната българска администрация и длъжностни лица – севасти, съдии, практори, примикюри, алагатори, перпираки, житари, свински и овчи десеткари, аподохатори, комиси, стратори, сенари, митати, крагуяри, градари, варничи, побирчии, находници. Рилската грамота се използва като извор за манастирските имунитети във Втората българска държава. 

Сведенията в нея дават представа и за границата между Търновското царство и Княжеството на Драгаши през 70-те години на 14 век.

За пръв път Рилската грамота е публикувана от Васил Априлов през 1845 година, следван от Григорий Илински (1911), Йордан Иванов, Иван Дуйчев и други. Съществуват и мнения (Георги Баласчев, Владимир Мошин, Валери Стоянов), че грамотата не е автентична и е написана или преписана през следващите векове.

Иван Шишман (на старобългарски: Їѡаннъ Шишманъ) е цар на България от 1371 до 1395 г. Син на цар Иван Александър и еврейката Сара (Теодора), като царят в началото на управлението си обявява за съуправител и наследник първородния си син Михаил Асен.

Гибелта на Михаил Асен в битка с турците поставя въпроса за наследяването на трона. Майката на Иван Шишман прави всичко възможно нейният син да бъде наследник – използван бил доводът, че единствено той бил роден в „багреница“, т. е. след възцаряването на своя баща. Така Иван Шишман бил определен за престолонаследник и препречил пътя към трона на Иван Срацимир. Коронясването на Иван Шишман става в началото на 1371 г., веднага след смъртта на баща му. Така в края на XIV век България се оказва разкъсана на няколко части – една, управлявана от деспот Добротица, другата – от Иван Срацимир, а третата – от Иван Шишман.

Вицове - само сока, септември 2018 г.


- Къде работиш сега?
- В ДАНС.
- С какво се занимаваш там.
- С недоволните от властта.
- Че има ли доволни?
- Да, с тях се занимава стопанска полиция.

***

Учителят по математика един ден влезна в стаята:
- Има ли силни математици.
- Да! - викаме всички.
А, той:
- Трябва едни шкафове да се носят!

***

- По-красива си когато си без очила!
- Мерси! И ти си по-красив, когато съм без очила!

***

“Търся жилище в района!“ - Обява в рейс.

***

В офиса звъни телефона на секретарката.
- Кети, донеси ми хартия.
- А-четири, или А-три?
- А-а-а-бързо! В тоалетната съм!!!

четвъртък, 20 септември 2018 г.

ГЕРБ, "патриотите" и "Воля" избраха новите министри


Парламентът избра тримата нови министри. Младен Маринов застава начело на МВР, Росен Желязков оглави транспорта, а Петя Аврамова - регионалното министерство. Новите министри бяха подкрепени от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля". 

От НФСБ обаче заявиха, че не са съгласни с оставките на старите министри. За Желязков и Аврамова гласуваха по 125 депутати, като единствено Маринов взе 126 гласа.

Фотофакт: 300-метрова паяжина покри цял бряг в Гърция


Зловеща паяжина обхвана цял бряг в Гърция.

По-топлите климатични условия в Западна Гърция доведоха до грандиозна 300-метрова паяжина, която покрива целия бряг на Етолико.

Дървета и растителност в района са завзети от мрежите на паяците "Tetragnatha“, които може да създадат големи гнезда заради размножителния им период, смятат гръцки медии.
Учените си обясняват феномена с това, че температурите са по-високи от обичайните за сезона, както и влажността в региона, които създават идеални условия за възпроизвеждането на вида.

Местните и туристите се оплакваха, че са наблюдавали цели ята от комари, което също се смята като една от причините за големия брой паяци. Хората предполагат, че паяжината трябва да е отговор на природата, за да запази равновесието около региона, като унищожи досадните насекоми.

300-метровата мрежа е една от най-големите виждани някога и учените предполагат, че в крайна сметка тя ще изчезне по естествен начин.

На тази дата: 20 септември 1916г. Иван Вазов е номиниран за Нобелова награда

Знаехте ли, че българският класик Иван Вазов е бил предложен за Нобеловата награда за литература за 1917 г.? Да, това е истина.

На този ден професор Иван Шишманов (според други източници - председателят на БАН Ив. Е. Гешов) издига кандидатурата на Вазов за Нобелова награда за литература. Писателят вече е популярен в Швеция - през 1895 г. “Под игото” е преведен там.

Преводач на шведски е д-р Алфред Йенсен. През 1912 г. той вече е член на Нобеловия комитет, който го изпраща у нас с мисията да се срещне с български учени и писатели.

В спомените си приятелят на писателя Иван Шишманов пише, че когато Йенсен бил в България, хората от кръга "Мисъл" му говорили против Вазов. Смята се, че това може да е оказало влияние върху крайното решение на комисията. Йенсен бил преводач и близък приятел на Пенчо Славейков. Затова шведът поискал да предложи Славейков за престижната награда, но смъртта на поета осуетила това намерение.

За съжаление, през 1917 г. наградата не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер фон Хайденщам (Швеция).

Досега у нас кандидатите за Нобелова награда за литература са били Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков. До днес обаче нито един българин не е печелил престижния приз.

Вицове - само сока, септември 2018 г.


- A бе тоа пес хапе ли?
- А не... Тоя наморник съм му го турил да не се прозева!

***

Баща към сина си получил двойка по пеене:
- Донеси ми шишето с ракия и учебника и ще ти покажа как се пее!

***

Жена ми направи всичко възможно, да свикна да не очаквам нищо от нея!

***

Планинарството е пренасяне на неимоверни товари, на немислими разстояния, без видими причини.

***

Лесно е да разпознаеш гинеколог всред други лекари. Часовникът му е над лакътя...

сряда, 19 септември 2018 г.

Цитати на великите! Бойко Борисов: "Не следвахме процедурите, защото са формалност."


Едно изречение, което казва  всичко за управляващите: "Не следвахме процедурите, защото са формалност."

Бойко Борисов за съгласувателната процедура за подписване на указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов.

И Църквата на Беларус ще поиска независимост от Москва


След като Украинската православна църква е напът да бъде призната от Вселенската патриаршия за независима, сега и православната църква на Беларус смята да поиска официален статут на автокефалия. Новината беше огласена от първойерарха на беларуската църква архиепископ Светослав Логин, цитиран от радио "Свободна Европа".

Сега Украинската църква се нарича автокефална, но не е призната официално за такава от Вселенската патриаршия.

Архиепископ Светослав Логин заяви, че православната общност на Беларус подкрепя стремежа на Киев към църковна независимост.

"Ние, разбира се, подкрепяме това решение. Нашата цел е и в Беларус да се легализираме и да получим официален статут на автокефалия", заяви духовникът.

"Исторически ние имаме многовековна православна традиция. През миналия век нашата църква е предприемала различни стъпки, за да бъде призната.", посочи той.

По негови думи в миналото украинската и беларуската църква са имали единна митрополия. Църквата на Беларус води началото си от Киевската митрополия.

"По-късно това беше Киевско-Литовска митрополия с център в Новогрудка. Тя беше унищожена от Московската църква. И досега Москва прави всичко възможно, за да не получат Украинската и Беларуската църква автокефалия", подчерта архиепископ Светослав Логин.

Това е третата подобна инициатива след исканията на Украйна и Македония. Православната църква на Беларус е в изгнание в САЩ.

На тази дата: 19 септември 1991 г. семейство туристи от Германия откриват в Алпите замразена мумия на човек, умрял около 3300 пр.н.е.

1991 г. семейство туристи от Германия откриват в Алпите замразена мумия на човек, умрял около 3300 пр.н.е. Мумията днес се намира в археологическия музей в италианския град Болцано.

Археолозите наричат „ледения човек” Отци или Симилаунския човек. Откриването му дава на науката поглед върху човека от времето на халколита (медната епоха).

Ерика и Хелмут Симон от Нюремберг се разхождали из Оцталските Алпи. Слизайки към местността Тисенжок, те решили да минат по пряк път, и напуснали маркираната пътека. Вървейки през скалист улей, пълен със ледникова вода, те забелязали нещо кафяво на дъното му. Първо си помислили, че това е някакъв боклук, но когато го разгледали от близо, с ужас разбрали, че са открили човешки труп.

От леда и водата се подавали само главата, голите рамене, и част от гърба му. Тялото лежало с гърди към плосък камък, а лицето било закрито. Близо до трупа двамата туристи забелязали парчета от завита на руло брезова кора. Преди да напуснат мястото, те направили снимка на това, което смятали за нещастна жертва на инцидент при алпинизъм, случил се преди няколко години.

Изваждането на мумията от леда продължава четири дни, заради отлагане поради лошо време, липса на инструменти, липса на хеликоптер. На 23 септември използвайки пикели и скиорски щеки, екипът успял да освободи изцяло мумията от снега. От разтопената вода били извадени множество парчета кожа, връв, ремъци и снопчета суха трева. Така тялото е транспортирано с хеликоптер до Вент в австрийската долина Отц.

Леденият човек бил открит в каменен улей с дължина 40 м, дълбочина 2,5-3 м, и 5 до 8 м ширина. Ограден бил от стръмни скални стени и се намира на 3210 м. Дъното на улея било осеяно с големи обли камъни. Мумията лежала върху голям плосък къс от светъл гранит, разположен в западния край на група големи камъни.

Първите археологически изследвания на мястото на находката, били направени между 3 и 5 октомври с.г. Целта им била да се документира точното местоположение на мумията и останалите предмети. Настъпващата зима обаче сложила край на археологическите изследвания.

Между 20 юни и 25 август 1992 г. е осъществена втора археологическа експедиция, съвместен проект на няколко института. Снегът и ледът в улея са разтопени с помощта на парни турбини и оръдия за горещ въздух. В отложенията по дъното на улея са открити множество фрагменти от екипировката на Ледения човек: остатъци от кожа, трева, върви, парчета сурова кожа, мускулни влакна, коса и нокти. Част от счупеният дълъг лък също е извадена от леда. Намерена е и шапка от меча кожа до камъка, върху който е лежал трупа.

Вицове - само сока, септември 2018 г.


Из констатациите на управляващите...
- Българинът живее в пъти по-добре!
- Спрямо коя година?
- Спрямо следващата...

***

Само най-бедните ли... вече ходят с естествени нокти, мигли, коси, устни и гърди?

***

Училищен клас от 1998 година:
- 15 момичета и 14 момчета.
Училищен клас от 2018 година:
- 6 вегани, 4 феминистки, 5 блогъри, 8 хипстъри и 2 метрос*ксуални...

***

Възхищавам се на хора дето като станат правят гимнастика. А аз 20 минути си припомням как да говоря.

***

Мъж без пари, това е приятелка!

вторник, 18 септември 2018 г.

На тази дата: 18 септември 1698 г. в Бастилията се заражда легендата за Желязната маска

1698 г. в парижката Бастилия е преместен от Пиемонт тайнствен затворник - човек, с желязна маска на лицето. Това е един от малкото достоверни факти от неговия живот, дал почва за многобройни хипотези за истинското име и произход на затворника.

Известно е, че затворникът пристига в Бастилията с надзирателя си Бенин Доверн дьо Сен-Мар, бивш мускетар, един от верните хора на Франсоа Мишел Льо Телие дьо Лувоа, министър на краля-слънце Луи XIV. Това също е потвърдено от запис в регистъра на Бастилията, направен с мастило: „В четвъртък, 18 септември, в 3 ч. следобед пристигна г-н дьо Сен-Мар, комендант на Бастилията, от остров Света Маргарита, водейки със себе си един затворник, който му е поверен още от Пинероло и когото той държи винаги с маска и чието име не се казва”.

От това излиза, че затворникът следва дьо Сен-Мар при всичките му премествания от крепост на крепост - от Пинероло, която Сен-Мар е командвал между 1665 и 1681 г., след това в Exilles между 1681 и 1687 г., на остров Света Маргарита от 30 април 1687 до 1698 г. и накрая в Бастилията. Той е докаран в Бастилията в покрита носилка и, съгласно предписанията, е заключен в едно от най-глухите подземия на крепостта-затвор, като с него е забранено да се разговаря. Живее в безмълвие и самота в килията си дълги пет години и умира на 19 ноември 1703 г. в Бастилията.

След 86 години парижани превземат с щурм Бастилията. Великата френска революция прави възможно обнародване на архивите на страшната крепост-затвор. Разкрити са вековни тайни, изяснена е съдбата на много жертви на кралския произвол. Но загадката на „Желязната маска” остава неразгадана.

Историци и писатели изграждат различни хипотези за личността на тайнствения мъж. Сред най-разпространените хипотези е, че това е граф Вермандуа, син на Луи ХІV от госпожица Дьо Ла Валиер. Принцът официално е обявен за мъртъв, покосен от чума, но се твърди, че е хвърлен в затвора за това, че е ударил плесница на дофина Луи.

Особено настойчиви са версиите, считащи, че „Желязната маска” е доведен брат на „краля-слънце”. Предполага се също, че затворникът може да е роден брат на Луи ХІV, негов близнак, който е изолиран заради опасност от междуособици в страната.

Вицове - само сока, септември 2018 г.

Улично изкуство
От днес:
- Ало, Пешо, айде на по бира.
- Не мога... Имам домашни да пиша на детето!

***

И да знаете, веганите не правят секс - те се ашладисват!

***

Тя:
- Знаеш ли какво искам?
Той:
- Да - всичко...
Тя:
- Това първо...

***

Първи учебен ден. Карайте внимателно, за да не блъснете некой пиян седмокласник...

***

В България се говорело, че всички говорели френски. Идва делегация от Франция на проверка. Къде, къде да я заведат, на строеж, където двама работници режат някаква греда.
- Же опре.
- Уй же опре.

понеделник, 17 септември 2018 г.

Общинарят патриот Карлос Контрера ритал багажа на бездомна старица в София


Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера е ритал багажа на възрастна жена в подлеза на столичната метростанция "Сердика". Видимо пиян, патриотът се развикал, че чантите на 87-годишната бездомна жена, които били на стълбите на подлеза, пречили на пешеходците.

Това става ясно от репортаж на Нова тв, в който очевидци разказаха за случая.

В петък около 20.30 часа, докато минавали през подлеза, две жени били помолени от баба Дора да ѝ помогнат с багажа. След като качили чантите на жената по стълбите, те останали с нея да поговорят, когато се появил Контрера.

"Доста нагло се държа, а поведението му е недопустимо за общински съветник", разказа Ивелина Пламенова, според която Контрера е бил в нетрезво състояние.

По думите на друга жена, присъствала на случката, Контрера се е държал изключително високомерно. Той дори я хванал под мишниците и я влачел, а когато тя го попитала кой е той, Контрера отвърнал: "Сега ще разбереш кой съм".
След това тя е помолила жената от билетния център да извика 112 и веднага на място са се отзовали полицаи.

Вече е подадена жалба в 3 РПУ. От пресцентъра на ВМРО отказват коментар, а самият Контрера обяви във фейсбук, че жените, станали свидетели на случилото се, са джендър активисти. Той отказва да коментира случая, докато не приключи проверката от полицията.

Двете жени разказват, че той се държал арогантно дори с полицаите. Униформените дори се възмутили от това, че той се държи по този начин с бездомната жена, а единият от тях го попитал защо не се извини за поведението си.

На тази дата: 17 септември 1915 г. На аудиенция Александър Стамболийски заплашва цар Фердинанд I, за което е арестуван и осъден на доживотен затвор

По настояване на БЗНС е организирана среща на опозиционните лидери, на която Александър Стамболийски ги запознава с авантюрата на двореца и правителството. "След кратко съвещание - четем в спомена на ген. Г. Вазов - се реши да се отиде при Фердинанд, като се възложи на Стамболийски да поиска аудиенция".

Освен земеделският водач на аудиенцията в червения салон са и Александър Малинов, Найчо Цанов, Иван Е. Гешов и д-р Стоян Данев. Тесните и широките социалисти не изпращат своите лидери. Приети от цар Фердинанд и престолонаследника Борис Трети, при ръкуването си Кобургът понечва да започне непринуден разговор за познанството си със Стамболийски още от Търново, от Народното събрание. Конфликтът между двамата политически мъже всъщност датира някъде от 1903 г. Разправата на Фердинанд с министъра на правосъдието Ал. Радев предизвиква гнева на селския водач: "Княз Фердинанд... трябва да разбере един път завинаги, че българският народ забавя, но не забравя."

Когато вече Негово Величество царят дръзва през 1908 г. да прочете тронното си слово в Народното събрание, седнал и с калпак на главата, отново предизвиква недоволство у Стамболийски. А в реч пред студенти на 6.VI.1914 г. посочва царя като виновник за националната катастрофа на страната. И дръзва да изрече нечуваното дотогава: "Фердинанд трябва да бъде обесен тук пред Народното събрание!"

Така се стига до споменатата аудиенция, на която влизат в първия пряк словесен сблъсък. След лидера на Демократическата партия Малинов, който по същество подкрепя войната срещу Съглашението, говори Стамболийски. И то така,
сякаш е на
селския мегдан,
наричайки действията на властта авантюра, "която ще тласне в пропастта и народ, и държава, и династия". И от упор казва на Величеството: вярата на народа във Вас "е окончателно разколебана и убита".
И все така нападателно: "България

няма борческа мощ да играе тая грамадна и продължителна роля - да се бие с всичките си съседи и с четири велики сили." Пък и кой е сигурен, че Централните сили ще бъдат победителите?

След изявленията и на останалите партийни лидери царят е кратък, но и озлобен от думите на Стамболийски: "Уверявам ви, че ще предам всички ваши съждения на моя пръв министър и ще му предам пророчествата и заплашванията на господин Стамболийски."

После царят повежда индивидуален разговор: очи в очи, насаме с всеки и в същото време пред всички. Изненадващо прекосява залата и благодари на Н. Цанов "за толерантното" му изявление. Всъщност целта му е да се доближи до бунтаря на селските слоеве. И да му покаже кой е царят в тази страна.

Фердинанд уж започва разговора си за плодородието, за комитета по обществената предвидливост, но и възнегодува от БЗНС, чиято резолюция забранявала "сношенията" с царя. И рязко: "Вие ме съветвате да се сближа с народа, а бягате от мен!"

Стамболийски: "Ние бягахме, когато всички, дори и най-ближните ви, бягаха от вас."
Фердинанд: "Вие бяхте много дързък в речта си към мен."
Стамболийски: "Не, аз бях напълно откровен. Възползвах се от свободата на словото, която вън не съществува, и ви казах онова, което трябва да знаете."

Фердинанд: "Защо само мен държите отговорен за всичко? Тук има и други фактори."
Стамболийски: "Това е не само мое убеждение, но и на целия народ. Голяма празнота в конституцията е, че ви дава широк простор да бъдете всьо и вся."

След тоарят се опитва да научи нещо по-конкретно за разговора на Стамболийски с министър-председателя отпреди аудиенцията. Раздразнен, че политиците знаят за поетия от правителството фатален за народа път, царят изпуска нервите си. "Вие, господин Стамболийски, ме заплашвате с метежи и бунтове; вие ми съобщавате, че никой нямал вяра в моята способност и че сами някога щели сте да ми поднесете тежката народна присъда."

Чувайки повторно заканата на дръзкия политик, Фердинанд, доста невъздържано и властнически: "Знайте, че аз си имам определен път... определена политика. И ще вървя смело из тоя път, без да се стряскам от вашите заплашвания." Не дал възможност да го прекъсват, царят още по-сърдито: "Вашето служене на народа в тоя момент търпи въпросителни, много въпросителни."

Стамболийски: "А, вие се опитвате да хвърляте обиди. И то в един момент, когато се нуждаете от подкрепата на всички... Аз съм щастлив, че чух от устата ви онова, което цял народ твърди... Вие смятате да вървите из вашия път. Вървете, аз ще вървя из моя."
Фердинанд: "...Моят път е истинското служене на народа, а не вашият."
Стамболийски: "Моят път не е свършвал с погроми, както вашият. И сега, ако речете да вървите, ще свършите с главата си."

Фердинанд: (извън себе си): "Не жалете за моята глава, аз съм стар, мислете за вашата глава, че сте млад." (Стамболийски е 36-годишен - б.а.)

Стамболийски отпечатва своите "пререкания" с царя в отделна брошура и тръгва из села и паланки, подготвяйки населението за масов отпор. Арестуван по време на една от своите обиколки в родното му село Славовица, той е изпратен в София. Правителственият печат го ругае, нарича го предател, а съдът прибягва към груб натиск, настоявайки да даде писмена декларация, че одобрява правителствената външна политика.

В прокурорското
обвинение
срещу него четем: "Вместо да изложи гледището си, той държал една реч по адрес на Негово Величество царя, в която му отправял най-дръзки оскърбителни обвинения и заплашване с бунтове и метежи."

И по време на процеса земеделският водач е непреклонен в правотата на антивоенните си действия. "Осмелявам се да вярвам, че съм изпълнил достойно и доблестно своя дълг в тоя исторически и съдбовен за отечеството момент. Ако стореното от мен и моите другари е оказало влияние за предотвратяване на катастрофата на страната, аз с готовност поемам всичката отговорност пред закона."

Осъден на доживотен затвор, прокурорът Марков ехидно пита съидейника му поета Цанко Церковски дали е доволен от присъдата. "Доволен съм, само че трябва още двама-трима честни и самоотвержени да осъдите, защото в края на войната ще потрябват светци, които да спасяват България." Прозрението на селския поет е пророческо. След пробива на Южния фронт при Добро поле войниците тръгват към София да търсят отговорност от царя и правителството.

Фердинанд е принуден да отстъпи пред затворника Стамболийски - на 25 септември 1918 г. го помилва и той е заведен при него в двореца. В тяхното второ "пререкание", преди царят да абдикира, земеделският водач нанася и най-тежката - смъртоносната рана на Кобурга.

Вицове - само сока, септември 2018 г.


Първият учебен ден и втория учебен ден.
Направо се чудя? Габровец как спи нощем, като плаща нета денонощно??!

***

- Докторе, в депресия съм. Качвам килограми.
- Не е от депресията! От кюфтетата е!

***

Днес имаше призив - да почистим България. В София има голям ефект - по улиците няма никакви хора.

***

При младите и неопитни секретарки... първият отпуск винаги е по майчинство...

***

Първия учебен ден. Учителката обяснява на децата правилата.
- Деца. Вие вече сте на училище. Ваканцията свърши. Трябва да седите тихо и кротко и ако искате нещо да попитате, просто вдигнете ръка. Иванчо протегнал ръка.
- Да, Иванчо. Кажи. Какво има?
- А-а, нищо! Просто проверявам, дали работи системата.

неделя, 16 септември 2018 г.

Българи от чужбина протестират пред парламента, пенсионери и националисти с тях


Българи, пристигнали от чужбина, протестират пред Народното събрание. Те искат оставката на правителството, промяна на модела на управление и на Конституцията.

В протеста участват и пенсионери, представители на паравоенни формирования, националисти и други граждани. Площадът пред паметника на Цар Освободител е блокиран.

Недоволните бяха обединени от група във „Фейсбук”, която според организаторите е имала 34 000 участници. Полицейското присъствие в центъра на София е засилено.

Инициатори на протеста са живеещият в Лондон Емил Русанов, собственик на сайта "Будилник", Росен Миленов и Светослав Козлуджов.

Следващият протест ще е на 26 септември пред централата на Европейската комисията в Брюксел, където протестиращите ще внесат петиция за тревожното състояние на България. След това ще има нови протести през около месец-два.

Протестът е под наслов "Оставка, съд и смяна на системата".

На тази дата: 16 септември 1620 г. от Плимут (Англия) потегля корабът „Мейфлауър”, чиито пътници създават английска колония в Америка

1620 г. от Плимут (Англия) потегля корабът „Мейфлауър”, чиито пътници създават английска колония в Америка. „Мейфлауър” е използван от пилигримите за плаването им от Саутхемптън до втората успешна английска колония в Северна Америка, която става по-късно част от САЩ.

Корабът отплава от Англия на 16 септември и на 21 ноември акостира близо до нос Кейп Код в Нова Англия. Пътуването отнема 66 дни. На борда на кораба има 102 пътници и около 25-30 души екипаж.

Пътуването е вдъхновено от първата успешна английска колония в Северна Америка - Джеймстаун, през 1607 г.

Любопитен факт е, че преди няколко години американски генни инженери успяха да извлекат образец на ДНК от човешки останки на възраст 400 години. А сравнителният анализ потвърди, че откритият скелет принадлежи на основателя на първата английска колония на територията на Америка.

Предполагаемите останки са на капитан Бартоломео Госнолд, който през 1602 г. акостира на американското крайбрежие, на територията на днешния щат Вирджиния. През 1607 г. Бартоломео основава град Джеймстаун, а няколко месеца по-късно става жертва на тифна епидемия.

Вицове - само сока, септември 2018 г.

Рецепция на ресторант

Седят си двама пияници и единият пита другия:
- Слушай, знаеш ли защо ми викат Джина?
- Защото, докато някъде се отвори бутилка и ти вече си там.

***

- Какво прави Ивет Лалова, когато изпусне автобуса? - Чака го на другата спирка.

***

- Не и не! Секс само след сватбата!
- Ама с Пешо, Жоро и Киро си правила!
- Ами аз за тях няма да се женя…

***

- Искам да имам толкова пари, че да мога да си купя самолет.
- Че за какво ти е самолет?
- Абе не ми трябва самолет, толкова пари ми трябват.

***

Слабото място на силният пол е слабият пол... когато е гол.