събота, 13 октомври 2018 г.

На тази дата: 13 октомври 1307 г. Възниква митът за "Петък 13"

Къде всъщност се корени причината за целия този ужас „ Петък 13“!

В петък, 13-и мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. 
Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само, в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. 

Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, твърди, че страхът от петък 13-ти измъчва между 17 и 21 милиона души само в Америка. Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки).

На 13 октомври 1307 г., петък, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Сто и четиридесет от тях били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно.

Рицарското братство било основано от девет френски благородници, с едничката цел да защитава християнските поклонници на Божи гроб от мюсюлманските нападения. През 1128 г. църковният събор в Троа одобрил съществуването му, а Свети Бернар съставил устава, по който давали обет за бедност, целомъдрие и подчинение. Храната на рицарите се ограничавала с хляб и вода. Забранявала се употребата на месо, мляко, плодове и вино. Официалното название на организацията е "Орден на бедните рицари на Христа и на Храма на Соломон" и идва от мястото на седалището им - Хълма на Храма, наричан от кръстоносците Храма на Соломон

Още по време на битките с мюсюлманите тамплиерите успявали да съчетаят военното дело с финансови операции, които увеличили богатствата им. Орденът се превърнал в кредитор на много европейски монарси. От монашеско братство той станал първата международна финансова институция с неподозирана власт. Уплашен от този факт и подразнен, че тамплиерите отказвали да плащат данъци на френската корона, крал Филип IV Хубави решил да вземе мерки. И естествено да сложи ръка на богатствата им.

Е, погромът на онзи 13 октомври все още стряска сънищата на много хора.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Добро утро

Не знам какво може да очаквате от вида на Земляните, който на планета с 80% вода, казват Земя?!

***

Неопитна алкохоличка смесила коняк Наполеон с водка Кутузов и усетила цялата тежест на войната от 1812 година...

***

Във влак, пътуващ с два часа закъснение, кондукторът иска билет от пътник.
- Откъде накъде ще ви показвам билет? Според разписанието аз вече съм вкъщи...

***

След две поколения, кореняците софиянци няма да си затискат зелето с жълто паве, а с плочка от "Граф Игнатиев"...

***

Урок в час: 2 + 2 = 4
За домашно: 2 + 4 + 2 = 8
На изпита: Иван има четири ябълки. Влакът му закъснява с 6 минути. Изчислете масата на Слънцето.

петък, 12 октомври 2018 г.

На тази дата: 12 октомври 1492 г. е открита Америка

На 12 октомври 1492 г. експедицията на Христофор Колумб достига Карибските острови, но до края на дните си той смята, че е достигнал Южна Азия.

Колумб вярвал, че Земята е сравнително малка сфера и твърдял, че може да достигне Далечния Изток, като пътува от Европа само на запад. Експедицията му е с екипаж от 90 души на корабите "Санта Мария" (100 т), на който Колумб издига своя адмиралски флаг, "Пинта" (около 60 т) с капитан Мартин Алонсо Пинсон и "Ниня" (около 50 т) с капитан Висенте Янес Пинсон. Те потеглят на 3 август 1492 г. от Палос, спират на Канарските острови за ремонт на "Пинта" и потеглят от там на запад на 6 септември.

Първите три дни цари затишие, но през следващите излиза попътен вятър и корабите бързо напредват. Колумб разбира, че тревогата на екипажа ще се увеличава с непрекъснатото отдалечаване от родината и решава да отбелязва в корабния дневник занижени данни за плаването, а истинските ги записва в свой таен дневник. На 10 септември в неговия дневник са записани 60 левги (360 км) за денонощие, а в официалния - 48 левги. Това продължава и през следващите дни.

На 16 септември от корабите забелязват туфи зелени водорасли в морето и през следващите три седмици флотилията се придвижва на запад през това странно морско пространство. Така Колумб открива Саргасово море.

В началото на октомври моряците и офицерите настойчиво искат да се промени курсът на югозапад, но едва на 7 октомври Колумб се съгласява, вероятно опасявайки се от метеж на корабите. Минават още три дни и се появяват първите птици около корабите, явен признак за наличие на суша.
В 2 часа през нощта на 12 октомври 1492 г., 33 дни след потеглянето им от Канарските острови, морякът Родриго де Триана забелязва на запад земя, която сутринта всички разглеждат с възхищение. Колумб нарича острова Сан Салвадор (според местните Гуанахани). Предполага се, че това е и настоящият остров Сан Салвадор, официално именуван така през 1925 г. От корабите спускат лодка и Колумб, заедно с другите двама капитани, нотариус и кралски контрольор слизат на брега, забиват кастилското знаме, стъпват във владение и съставят съответния нотариален акт.

На острова испанците виждат голи хора и Колумб описва първата си среща с араваките – народ, който след 20-30 години ще бъде напълно изтребен от колонизаторите:

"Те с плуване достигаха до нашите лодки и ни носеха папагали, памучна прежда, земеделски сечива и много други предмети, които обменяха за дреболии, давани от нас. На мен ми се стори, че всички тези хора са бедни, ходят както майка ги е родила, в по-голямата си част са млади, добре сложени физически, лицата им са красиви, косите дълги и здрави, а цветът на кожата им кафеникав. Някои от тях имат рисунки по лицето, белези по тялото, а някои само около очите и носа. Не познават хладни оръжия и не знаят значението на желязото."

Вицове - само сока, октомври 2018 г.


За рождения ден на сина ми му поръчах стриптийзьорка.
Жена ми нещо се нацупи, ама все пак в края на краищата детето веднъж става на три години.

***

Само в България, заобикаляйки дупка, можеш да се озовеш в друг град...

***

Видях в банята шампоан на жена ми. На етикета пише "дължина и сила". Разбира се, това е малко вероятно, но го измих два пъти.

***

В ресторанта: - Келнер, пилето ми е сурово!!! - И как разбрахте? - Изкълва ми гарнитурата!

***

Нане казва на Вуте:
- Знаеш ли че са пуснали виагра и у наше село.
Вуте се намръщил:
- Е па нема мира и на стари години.

четвъртък, 11 октомври 2018 г.

Вселенската патриаршия призна независима украинска църква


Украинската православна църква - Киевската патриаршия вече е независима автокефална църква. Това е решил Светият синод на Вселенската патриаршия в Истанбул.

Новината съобщи във фейсбук говорителят на украинската църква Евстратий Зоря.
Решението на Синода е удар за Московската патриаршия, която досега де юре контролираше местните православни - близо една трета от техните храмове са в Украйна. През 1992 г., след отделянето на страната от СССР, украинските духовници създадоха нова църква и патриаршия, която обаче остана на практика подчинена на РПЦ заради решение още от далечната 1686 г. Този акт Зоря определя като "незаконно анексиране на Киевската митрополия от Руската църква".

Наскоро лидерите на двете организации - митрополит Филарет (Денисенко) и Макарий Малетич - поискаха от Константинополската патриаршия томос за признаване на тяхната независимост.

С днешното решение Вселенската патриаршия всъщност отменя акта от 17-ти век и УПЦ вече е напълно самостоятелна.
Според Руската православна църква това е груба намеса в диоцеза на Москва и преди решението те заявиха, че отменянето на акта може да предизвика нова голяма схизма в православния свят.

Миналия четвъртък Св. Синод на Българската православна църква отхвърли искане за свикване на църковен събор за обсъждането на "украинския разкол". Подобно желание се съдържаше в писмо на руския патриарх Кирил.
"На заседанието е било разгледано и писмото на Московския патриарх Кирил, в което той "уведомява за тревожните събития свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП". Св. Синод е взел решение да предаде писмото за разглеждане на специална синодна комисия по въпроса за църковния разкол в Украйна", гласеше официалното съобщение след края на заседанието.

Цитати на великите! Валери Симеонов: Разбирачите от Европа да внимават с България


"Поздравявам премиера Борисов за това, което направи на срещата с чуждите посланиците в България. В крайна сметка някой, някога, в 30-годишната нова история на България, трябва да каже на тези разбирачи по всичко от Европа, че трябва да бъдат внимателни с България, която не познават".

Това каза в Казанлък вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от "Фокус". Той коментира срещата на премиера с посланици на страните членки на ЕС след разкриването на убийството на Виктория Маринова.

"Имаше едни изказвания, които даваха лоши квалификации на нашата родина, които няма как да приемем. Имаше мнения, свързани със свободата на словото в България, с поставяне на журналистиката под зависимост, а истината е, че журналистиката е зависима единствено от собственика на съответната медия, в никакъв случай не е от правителството или който и да било друг. А за свобода на словото да не говорим, България е царството на слободията на словото, на словоблудството. В България всичко е позволено, абсолютно всеки човек може да бъде оклеветен безнаказано", каза още Симеонов.

Според него полицията си е свършила перфектно работата по разкриването на убийството.

"В синхрон работиха много добри екипи, изпратени от София, и за четири дни това зверско убийство бе разкрито, въпреки че извършителят буквално за 24 часа е напуснал България. Мисля си, че няма такова място в България, където да не може полицията в рамките на един час да влезе и да си свърши работата", убеден е Симеонов.

Сименов реши и да разкритикува действията на германската полиция. Имало много противоречиви тенденции, които се отразявали на работата на органите.

"Когато едните са либерално ориентирани, другите са крайно националистически и агресивно настроени, тогава институциите започват да се колебаят, стават нерешителни и в крайна сметка, никой да не си мисли, че България по отношение на етническите проблеми е зле. Напротив, бих казал, че сме една от успешно решаващите тези проблеми държава в Европа. В България всяко гето подлежи на проверки, подлежи на пълен контрол", отчете вицепремиерът.

Според него обаче навсякъде има опасност от възникване на етническо напрежение.

На тази дата: 11 октомври 1939 г. Алберт Айнщайн описва в писмо до Рузвелт как може да се направи атомна бомба

1939 г. американският президент Франклин Рузвелт получава писмото на Алберт Айнщайн и други учени за възможността да бъде произведена атомна бомба.

Още на 2 август 1939 г. Айнщайн пише първото си писмо до американския президент Рузвелт, с което му разкрива възможността за създаването на атомна бомба от германците и го увещава Америка да предприеме по-нататъшни действия, които да стимулират разработките. Няколко години по-късно Айнщайн съзнава ролята си в този исторически момент и дълбоко съжалява.

Бойните действия станали причина за ускоряване на всички военни разработки, а накрая атомната бомба била изпробвана на практика за първи път, поразявайки Хирошима и Нагасаки.

Ето и текстът на писмото на Айнщайн:

Сър:
Част от последната работа на Е.Ферми и Л.Силард, която беше сведена до знанието ми посредством ръкопис, ме кара да предполагам, че елементът уран може да се превърне в нов и важен източник на енергия в най-близко бъдеще. Някои възникнали аспекти на ситуацията предполагат бдителност и при необходимост - бързи действия от страна на Администрацията. Ето защо смятам, че е мой дълг да привлека вниманието Ви към следните факти и препоръки.

В хода на последните четири месеца се стигна до тази вероятност чрез работата на Жолио във Франция, както и на Ферми и Силард в Америка, че може би е възможно да се изгради верижна ядрена реакция с голяма маса уран, чрез който огромна мощност и големи количества нови елементи, подобни на радий, ще бъдат произведени. Сега вече е почти сигурно, че това ще бъде осъществено в най-скоро време.

Този нов феномен ще доведе и до изобретяването на бомби, а можем да допуснем, макар и с по-малка сигурност, че извънредно мощни бомби от този вид могат да бъдат направени по този начин. Една единствена бомба от този вид, пренесена от кораб и взривена на пристанище, може убедително да разруши цялото пристанище заедно с някои прилежащи територии. Така или иначе, такива бомби може да се окажат твърде тежки за транспортиране по въздух.

Съединените Американски Щати притежават само бедни уранови руди в ограничени количества. Има добра руда в Канада и бивша Чехословакия, но най-важният източник на уран е в Белгийско Конго.

Предвид тази ситуация може да помислите за желателно да се поддържа постоянен контакт между Администрацията и групата физици, работещи по верижните реакции в Америка. Един от възможните варианти за Вас би бил да възложите задачата на човек, който има доверието Ви и който вероятно би могъл да съдейства като неформален фактор. Задачата му би могла да съдържа следното:

а) да стигне до правителствените департаменти, които да държи в течение за по-нататъшното развитие и да придвижи напред препоръките за правителствено действие, отделяйки специално внимание на проблема за опазването на доставената за САЩ уранова руда.

б) да се засили експерименталната работа, която понастоящем е провеждана в рамките на бюджетите на университетските лаборатории, чрез набиране на средства, ако такива са необходими, посредством неговите контакти с частни лица, които желаят да направят своя принос за каузата и може би също като получи съдействие от индустриални лаборатории, които разполагат с необходимото оборудване.

Разбирам, че Германия всъщност е спряла покупката на уран от Чехословашките мини, които е завзела. От това, че Германия е трябвало да предприеме толкова ранно действие може да се подразбере, че синът на германския зам.-министър на външните работи фон Вайцзекер е прикачен към института Кайзер-Вилхелм в Берлин, където част от американската работа по урана е подновена.

Искрено ваш,
Алберт Айнщайн

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Добро утро

Ракията, изпита по време на лов е спасила повече животни отколкото всички природозащитни организации, взети заедно!

***

Във фитнеса съм, на колелото. Идва ония пич, инструктора и ми вика:
- Защо не въртиш педалите?
- По нанадолнище съм.

***

Мъжете много се надяват, че жената като си пийне, ще се превърне в сексуална робиня, но обикновено тя се превръща в професор по психоанализа с тричасов доклад.

***

След семеен скандал: - Защо ми пращаш празни SMS–и, ма?! - Защото не ти говоря, бе!!!

***

Вървят през пустинята евреин и арменец. Евреинът носи на рамо торба с жълтици, а арменецът -  торба сливи. Евреинът ожаднява и казва на арменеца: - Хайде да направим пазар! Арменецът се съгласил. Евреинът пита: - Колко искаш за сливите? - Торба злато. - Скъпичко ги даваш. - Ами.. поразходи се, огледай...

сряда, 10 октомври 2018 г.

Бойко даде 43 млн. за "дупката" на Гергов


Правителството отпусна 43,2 милиона лева от бюджета, с които община Варна да закупи терена в центъра на града известен като "Дупката". Почти трите декара в центъра на морската столица са собственост на бизнесмена Георги Гергов.

Преди дни варненските общинари гласуваха общината да придобие дружеството ЦУМ-Варна, чийто актив е въпросният терен от 2915 квадратни метра.

Гергов е бизнесмен от БСП, който е едни от водачите на вътрешнопартийната опозиция срещу Корнелия Нинова. Той е собственик на столичния ЦУМ и на пловдивския хотел Санкт Петербург.

Фотофакт: Журналисти пратиха Радев на чай с прабабата на английската кралица Елизабет II


Вестник „Стандарт“ излезе на първата си страница с новината „Радев на чай с кралица Виктория“. Очевидно става въпрос за поканата към президента да гостува на нейната правнучка кралица Елизабет II. Не е изключено обаче новината да не е фалшива и държавният глава да е открил машина на времето и наистина да има среща с Александрина Виктория, която е родена през 1819 г. и умира през 1901 г. Т.е., днес трябва да е на 199 г.

Читатели на вестника се шегуват, че не е изключено на чаената среща между Елизабет II и Радев кралицата да е поканила и прабаба си. Други пък коментират, че това може да е отмъщение на дежурния редактор за забавени заплати в „Стандарт“.

Виктория е дъщеря на принц Едуард, четвърти син на крал Джордж III. През 1820 г. умират и баща ѝ, и дядо ѝ и тя расте възпитавана от майка си Виктория фон Сакс-Кобург-Заалфелд, която е с немско потекло. Наследява трона на осемнадесетгодишна възраст след като и тримата ѝ чичовци умират без да оставят наследници.

Виктория се омъжва за свой първи братовчед, принц Алберт Сакс-Кобург Гота, през 1840 г. Бракът им е щастлив и техните девет деца се женят в кралски и благороднически семейства из цяла Европа, като роднинските им връзки носят на майка им прозвището „бабата на Европа“. Управлението ѝ продължава 63 години и седем месеца, най-дългото в света на жена-монарх, но само до октомври 2016 г., когато кралица Елизабет II бие рекорда ѝ.

Първата половина на Викторианската епоха съвпада с разцвета на Индустриалната революция, която е свързана не само с началото на масовото използване на машини, но и с промяна на цялата структура на обществото и икономиката. Виктория е последният монарх от Хановерската династия, нейният наследник Едуард VII е вече от династията на баща си Сакс-Кобург и Гота (по-късно преименувала се на Уиндзорска).

Сидеров и Бареков пак заедно


Позабравеният Бареков напомни за себе си тези дни, когато изплува на мястото на "опита за покушение" срещу сем. Сидерови. Става въпрос за лекото ПТП в столицата от миналия петък вечерта с участието на Деница Сидерова - съпруга на лидера на "Атака".

Съпредседателят на "Обединени патриоти" (ОП) и лидер на "Атака" Волен Сидеров и евродепутатът Николай Бареков видимо скрепиха връзки тези дни. 

Двамата демонстрират сплотеност до степен, в която Бареков дори не изключи вариант "Атака" и неговата "Презареди България" да се явят заедно на изборите за Европейски парламент през май догодина. 

А това, разбира се, изключва участието на партньорите на Сидеров в ОП Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ).

На тази дата: 10 октомври 732 г. Франките спират нашествието на мюсюлманите в Западна Европа

732 г. край Поатие франките спират инвазията на арабите към Европа. Френско-бургундските
сили под командването на майордома на Меровингите Карл Мартел нанасят съкрушително поражение на арабските завоеватели от Омаядския халифат. После Карл Велики започва освобождаване на завладените от арабите територии, продължила 760 г. и завършила чак 1492г. 

Битката при Поатие е следствие на двадесетгодишни арабски завоевания в Европа, започнали през 711 г. с нашествието на Тарик ибн Зияд във визиготските християнски кралства на Иберийския полуостров. За времето си Умаядският халифат е най-голямата военна сила. На изток арабските войски достигат до днешен Пакистан. Арабската империя поглъща Персийската Сасанидска империя и големи територии от Византийската империя след пробива си в битката при Ярмук през 636 г. и през 718 г. достигат портите на Константинопол, откъдето са отблъснати с общите усилия на българите под командването на хан Тервел, който ги побеждава при Адрианопол, и византийците под командването на император Лъв III.

Арабите на Ал Самх ибн Малик, главен управител на Андалусия, превземат Септимания през 719 г. след завземането на Иберийския полуостров. Ал Самх установява столицата си в Нарбона през 720 г. и завладява няколко града под контрола на визиготските графове, но през 721 г. херцог Одо Аквитански изненадва арабите при обсадата им на Тулуза, разбива ги и ранява смъртоносно самия Ал Самх ибн Малик. Това поражение обаче не прекратява арабските набези в Галия и през 725 г. те достигат Отун в Бургундия.

През 732 г. арабите напредват на север към р. Лоара. След като е унищожила съпротивата в тази част на Галия, нахлуващата армия се е разделила на няколко части.

Карл Мартел знае, че освен него няма кой да спре мюсюлманското нахлуване в Западна Европа. Научавайки за тяхното приближаването, събира армията си и поема на юг с надеждата да ги изненада. Тъй като възнамерява да използва фалангова формация, за него от първостепенна важност е да избере за бойно поле залесена равнина, която ще възпрепятства противниковата конница.

Арабите нямат добро разузнаване и са изненадани да се натъкнат на присъствието на голяма вражеска сила на пътя им за Тур, недалеч от Поатие. В продължение на седем дни двете армии се дебнат, прибягвайки само до малки схватки.

Абд ал Рахман изчаква да се съберат всичките му сили, което се случва, но все още е обезпокоен. Отлагането обаче дава възможност и на Карл да събере пехотните си ветерани от краищата на кралството. Някои от тях служат под неговото командване още от 717 г. Той също свиква опълчение, но то се оказва полезно само за събиране на храна и тормозене на арабите.

Никой от двамата пълководци не желае да нападне, но накрая Абд ал Рахман се чувства задължен да заповяда нападение преди по нататъшно застудяване и срама от отстъплението. Арабите трябва да се изкачват по горист хълм, за да стигнат франките, което неутрализира част от преимуществото им в численост и тежка конница. Там на високото франкската пехота е построена във фаланга сред дървета, което им помага да устоят на арабското конно нападение.

Абд ал Рахман вярва в тактическото преимущество на тежката си въоръжена с копия и мечове конница, но неколкократните им устремни атаки, заповядани от арабския командир, се разбиват във вътрешността на дисциплинираната франкска пехотна формация. Издръжливите и опитни войници на Карл постигат това, което е смятано за непостижимо на времето – устояване на пехота срещу атака на тежка кавалерия.

Арабите, които успяват да пробият квадрата на франките, се опитват да убият Карл, но неговите феодали го заобикалят и не допускат нападателите. Изходът на битката все още е неясен, когато, според франкските историци, сред арабите тръгва слух, че техните противници заплашват плячката, която са домъкнали от Бордо. Някои от арабите веднага се втурват към лагера, за да защитят имуществото си.

Абд ал Рахман е обкръжен и убит, докато се опитва да спре отстъплението. Франките възстановяват формацията си и остават на мястото си през нощта, мислейки, че боят ще начене отново на следния ден. Когато на следващия ден арабите не възобновяват нападението си, франките още не помръдват, защото се страхуват от засада. Карл предполага, че противниците му се опитват да го примамят да слезе от хълма. Само след подробно разузнаване на умаядския лагер, в който са оставени дори палатките при прибързаното напускане, франките разбират, че арабите са се отправили обратно към Иберия с колкото плячка могат да носят.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.


"Всичко ще се нареди"
Йорданка Фандъкова

***

На първа среща:
- Добре, стига сме говорили само за мен. Разкажи ми по-добре за твоята заплата!

***

- Що е то "Пълен интелектуален колапс?"
- От гледане на Биг Брадър да не ти остава време да прочетеш книгата на Криско!

***

Телефонен диалог, който не може да се преведе на японски:
-Здрасти, какво правиш?
-Нищо, на работа съм.

***

- Защо си толкова тъжна? - питат блондинка. - В посолството не ми взеха документите за виза. - Защо? - На самия край на анкетата в графата "Не попълвайте" написах "добре".

вторник, 9 октомври 2018 г.

Видеофакт: Жан-Клод Юнкер си прави майтап с Тереза Мей


Жан-Клод Юнкер рискува да взриви напрежението около "Брекзит", след като се подигра с танца на Тереза Мей. Председателят на Европейската комисия предизвика смях в залата, имитирайки танцовите движения на британския премиер преди да изнесе реч в Брюксел.

С включването на светлините и под съответния музикален съпровод Юнкер започна да маха с ръце, усмихвайки се широко, пише в. "Дейли Мейл". Движенията му приличаха на опит за имитация на перформънса на Мей под звуците на песента на Абба Dancing Queen, докато тя се готвеше да произнесе речта при откриването на конференцията на Торите миналата седмица.

ВИДЕО

На тази дата: 9 октомври 1944г. В Москва Чърчил и Сталин решават съдбата на България

Московската среща от октомври 1944 г.

На Московската среща (9-19 октомври 1944 г.), освен Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин, присъстват и външните министри на Великобритания и СССР – Антъни Идън и Вячеслав Молотов. Британският премиер се надява да използва разговорите си със Сталин за постигане на така желаното от него споразумение. Предварителните сондажи са му вдъхнали надежда, че този път вероятно ще постигне резултат. И действително, още на първата среща, състояла се на 9 октомври 1944 г., Чърчил лансира идеята за разделяне на Балканите и на Централна Европа на сфери на влияние. 

Всъщност публикуваните от Албърт Резис факти и обстоятелства относно прословутото листче от бележника на Чърчил потвърждават онова, което великият английски политик споделя преживе в своите спомени.

Едва е започнала срещата и Чърчил се обръща към Сталин:

”Нека уредим нашите взаимоотношения на Балканите. Вашите армии са в Румъния и България. В тези страни ние имаме интереси, мисии и агенти. Нека не се противопоставяме на дребно. Как бихте погледнали да имате 90% предимство в Румъния, а ние да имаме 90% в Гърция и 50 на 50 в Югославия? Докато думите ми се превеждаха нахвърлях следното на половин страничка:
Румъния
            Русия                                                                         90%
            Останалите (съюзници)                                         10%
Гърция
            Великобритания (в съгласие със САЩ)                 90%
            Русия                                                                         10%
Югославия                                                                           50-50%
Унгария                                                                                50-50%
България
            Русия                                                                          75%
            Останалите                                                              25%

Подадох я на Сталин, който вече беше чул превода. Настъпи кратка пауза. След което Сталин постави със синият си молив голям знак и върна обратно листчето. Всичко беше уредено за секунди”.

Дали големият знак със синия молив или “синята лястовичка” означава съгласие? Или Сталин приема само “за сведение” предложението на британския премиер? Каквито и да са интерпретациите, всички резултати в международните отношения през целия следвоенен период до края на 80-те години [на ХХ век] подкрепят категорично наличието на такава договореност.

Може да се твърди, че за Сталин и Молотов директният ход на Чърчил се оказва приятна изненада. Формулата не само потвърждава съветското влияние на Балканите, но и съвпада напълно със съветската програма-минимум. Оказва се, че интересът на британския премиер към България е по-голям от този към Румъния. Чърчил е съгласен на 10% в Румъния, но настоява за 25% влияние в България. Позицията на Сталин е по-различна. Съветският стенографски протокол от тази среща е твърде синтетичен, не съдържа подробности, нито пък споменава за „синята лястовичка”, с която Сталин мълчаливо маркира подадения му от британския премиер лист. 

В протокола е вписана само една неопределена бележка на Сталин:
„Другарят Сталин заяви, че 25% контрол на британците в България не хармонизира с другите цифри в таблицата. Другарят Сталин смята за необходимо да направи някои промени, в смисъл, Съветският  съюз да има в България 90%, а Великобритания – 10%”. 

Използвана е думата „хармонизира”. Вероятно Сталин има предвид аналогичното разпределение на сферите на влияние в Гърция. Подобна теза се налага и от подкрепеното от Сталин предишно искане на Чърчил Великобритания да има в Гърция право на сюзеренна власт. 

Протоколът подсказва също, че Сталин е съвършен играч, чиито умения демонстрира и в сръчното си маневриране по отношение на Италия. Когато Чърчил настоява съветското правителство да окаже въздействие върху италианския комунистически ръководител Ерколи да озапти италианските комунисти, чиято реторика можела да възпламени страстите и да доведе до сблъсъци с окупационните съюзнически части, Сталин реагира, според синтетичния стенографски протокол, по следния начин:

„Другарят Сталин каза, че за него би било много трудно да упражнява влияние върху италианските комунисти, защото не е информиран за вътрешното политическо положение в Италия. Освен това, в Италия няма съветски войски, за разлика от България, където сме в състояние да съветваме комунистите какво да правят. Но ако той, другарят Сталин, се опита да посъветва Ерколи, Ерколи може да му каже да върви по дяволите, тъй като той, другарят Сталин, въобще не познава положението в Италия. Другарят Сталин може само да каже, че Ерколи е интелигентен човек и не би действал безразсъдно. Чърчил отговори, че би предпочел италианските комунисти да се въздържат от възпламеняване на страстите в Италия. Другарят Сталин отвърна, че цифрите за България трябва да бъдат коригирани. Чърчил отговори, че общо взето не го е еня за България и че въпросът би могъл да се обсъди от Идън и Молотов. Другарят Сталин се съгласи”.

Антибългарските емоции на британския премиер не са случайни и датират от десетилетия. Една от причините може да бъде потърсена в традиционната британска политика спрямо Балканите, в която българските национални стремления не се вписват по същия начин. Главната причина обаче е дълбоко личностна: България, или по-точно направляваното от цар Фердинанд българско правителство, допринасят в значителна степен за унизяването на Чърчил като политик.

През пролетта на 1915 г. Първата световна война е в разгара си. Сър Уинстън, който по това време е министър на военноморските сили, разработва стратегия за скорошно спечелване на войната от страните на Антантата. Ако Османска Турция – най-слабото звено на Централните сили – бъде принудена да капитулира, британските щикове в Близкия Изток и руските – от Кавказкия фронт ще могат да се пренасочат към Европейския боен театър. Съпротивата на Австро-Унгария и Германия ще бъде сломена в най-кратки срокове.

Планът на Чърчил предвижда Османска Турция да бъде ударена право в сърцето, след като се завземат Дарданелите. Неутралитетът на България да бъде насърчаван срещу обещанието за връщане на Източна Тракия. Преценката е, че такова решение отговаря напълно на българските национални интереси. Чърчил обаче недооценява силите на турската съпротива, командвана от талантливия, но не много известен дотогава Мустафа Кемал паша – бъдещият Ататюрк. Турският гарнизон на крепостта Чанаккале отговаря с ожесточен огън и десантът на британците е неуспешен. Част от британската флота е унищожена. Набързо докараните подкрепления не могат да променят хода на битката. Боевете се проточват и в края на лятото провалът на Дарданелската операция става очевиден.

Чърчил недооценява и категоричните български уверения за неутралитет. През септември 1915 г. България демонстративно престъпва декларациите си и се включва във войната на страната на прогерманската коалиция. Сърбия капитулира. Османска Турция стабилизира позициите си по фронтовете. Съотношението се променя рязко в полза на Централните сили. Сър Уинстън е потресен от маневрата на София. Как може България да влезе в коалиция с армиите, воюващи срещу Освободителката си Русия? Да стане съюзник на петвековния си поробител? При това само две години, след като последният е изклал и прогонил над 200 хиляди българи от земите им в Източна Тракия? Няма такъв прецедент в световната история!

Провалът на Дарданелската операция принуждава британския министър на военноморските сили да подаде оставка. И да приеме незначителния пост министър без портфейл. Потомственият аристократ е безкрайно оскърбен и през целия си живот ще вини българското коварство като главна причина за политическото си унижение. Макар обстоятелствата да сочат, че провалът на Дарданелската операция се дължи на недооценка на тактическата обстановка от страна на Чърчил и е факт далеч преди България да се включи във войната, антибългарските му емоции остават трайни до смъртта му през 1965 г.

Именно тези емоции витаят в британската позиция по време на доста протяжните пазарлъци между Идън и Молотов през октомври 1944 г. в Москва. Първият настоява съотношението в България да бъде 75:25 в полза на Съветския съюз, впоследствие се съгласява на 80:20. Молотов възразява: Сталин иска съотношението “да се хармонизира”, тоест да бъде 90:10. В следващия си ход Молотов предлага краен вариант, който, според него, Сталин би се съгласил да приеме в България при съотношение 75:25, при условие обаче, че за Югославия съотношението се промени на 60:40 в полза на Съветския съюз. Последното, което Молотов приема на 11 октомври 1944 г., при това условно, е съотношение 80:20 в полза на Съветския съюз в България и Унгария, и 50:50 – в Югославия.

Споровете около разпределението на надзора за изпълнение на съглашението за примирие с България са придружени с настойчиви опити на Идън да получи повече британско и американско участие в Съюзническата контролна комисия (СКК). Този въпрос е оставен да се разисква в хода на уточняване на клаузите на примирието.  Идън се съгласява обаче съветският представител да председателства Съюзната контролна комисия в България. Трите съюзни държави нотифицират българското правителство, че предпоставка за започване на преговорите за примирие е изтеглянето на българските войски и администрация от окупираните територии на Гърция и Югославия в 15-дневен срок.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Есен
Тя разбираше отлично, че той лъже, като се оправдаваше, че е пил цяла нощ с приятелят си Васко, но не каза нито дума, защото Васко стоеше в гардероба.

***

Бях отличничка до осми клас.
- А после?
- После ми пораснаха циците.

***

Търся да си купя телевизор, без реклами...

***

- Здравейте, обаждаме се от детската градина. Детето Ви е одобрено!!!
- Благодаря... но синът ми вчера влезе в университета...

***

- Ало, скъпи, можеш ли да говориш?
- Да, мога.
- Тогава, слушай!

понеделник, 8 октомври 2018 г.

Как тв "Алфа" нарече съдия "корумпиран" заради огледалото на Деница


В телевизия "Алфа" тече надпис под портрета на съдия Николай Василев от Софийския районен съд: „Корумпираният съдия от Софийски районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан“.

Това става ясно от почти безпрецедентна декларация на СРС, след като судански гражданин влезе в конфликт със съпругата на Сидеров Деница Гаджева по повод счупено огледало.

Явно партийната телевизия е недоволна от факта, че след невероятно тежкия инцидент с огледалото СРС е приел, че няма данни за извършено нарушение дори на Указа за борба с дребното хулиганство (самият указ често е критикуван, че е твърде ретрограден от дълбините на соца и репресира за щяло и нещяло, б.р.).

В заглавието на "медията" явно се бърка понятието "пусна на свобода", което подхожда за мярка за неотклонение, с произнасянето на съдията по принцип - че няма доказателства дори за административно нарушение за хулиганство.
Това е едва втора подобна декларация от СРС в последните години - след като "Пик" снимаше пред дома й и насаждаше внушение за съдийка, позволила си да ги осъди по гражданско дело с ищец Емил Джасим.

Любопитно е, че в доста от случаите Висшият съдебен съвет не отговаря на призивите да се изкаже ясно в подкрепа на магистратите, а замълчава.

На тази дата: 8 октомври 1856 г. Избухва Втората опиумна война между няколко западни държави и Китай

1856 г. избухва Втората опиумна война. Войната се води от Великобритания срещу Китай в опит да се разширят британските търговски привилегии в Китай.

Когато Великобритания, Франция и Русия завършват Кримската война и освобождават силите си, британците започват да търсят повод за военен конфликт с империята Цин. Такъв повод става задържането от китайските власти на английския кораб „Ароу”, занимаващ се с контрабандна търговия.

На 8 октомври 1856 г. китайски чиновници се качват на борда на „Ароу” - китайски кораб, плаващ под флага на Великобритания. По това време съществува подозрение, че този кораб се занимава с пиратство, контрабанда и търговия с опиум. Арестувани са 12 души и, въпреки протестите на Великобритания, те не са освободени. След този инцидент Великобритания обявява война на империята Цин.

В края на октомври 1856 г., британска ескадра извършва бомбардировка на пристанището Гуанчжоу. В началото на 1857 г., във военните действия участват и американски кораби. Скоро към Англия се присъединява и Франция. Възползвайки се от разрастващия се конфликт, Русия предлага на Цинската империя военна помощ, в замяна на териториални отстъпки. През 1858 г. бил сключен Айгунския договор, по силата на който Русия получава правата над левия бряг на река Амур и контрола над Усурийския край.

През 1860 г. обединена англо-френска армия започва военни операции на Ляодунския полуостров и в северен Китай, превземайки Тянцзин. В решаващо сражение, в края на септември, край Пекин англо-френската артилерия разгромява манчжуро-монголската конница. Пътят към Пекин е открит. Неподготвените за война цински войски са напълно разбити. Освен това, цинската империя по това време е напълно обезкръвена от продължаващото Тайпинско въстание. При така възникналата ситуация, Русия изисква от Китай пълното предаване на Усурийския край, което е скрепено с Пекинския договор от 1860 г.

В резултат на Пекинското споразумение от 18 октомври 1860 г. търговията с опиум в Китай е легализирана. Християните получават пълни граждански права, включително право на собственост, както и правото открито да проповядват религията си.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.


Торта с ракиен казан
Питат ученик:
- Трифоне, кой предмет в училище ти е любим?
- География.
- А може ли да ни кажеш, защо?
- Защото в кабинета по география е най-силен сигнала на училищния Wi-Fi.

***

Избирам бельото си според настроението. Днес например съм без настроение...

***

- И какво щеше да правиш ти без мене бе?
- Ми същото, но със друга!

***

Карам си колата и гледам един стои на пътя с някаква раница. Вдига ми палец...Аз се усмихнах..Ей, няма нищо по-яко от това непознат да ти лайкне колата!

***

Финансист обяснява на жена си що е инфлация: - Значи, като се оженихме ти беше 90-60-90. Нали? Сега си 85-100-120. На пръв поглед, сега имам повече, но всъщност получавам по-малко...


неделя, 7 октомври 2018 г.

Любопитно: Тайната история на локума


Сред многото останки от османски времена, разпръснати из Истанбул, може би най-малката, но със сигурност най-вкусната, се намира на кратък път пеша от пристанището Емонону.

В малка уличка зад Йени Джами (Новата джамия) в истанбулския квартал Бахчекапъ човек може да открие магазина "Хаджи Бекир" – мястото, което продава локуми на любителите на сладостите и туристите вече повече от два века.

Витрината му е елегантна, но дискретна. А зад нея се "крие" Ханде Джелалян, застанала гордо пред величествен бюфет, отрупан с десетки вкусове локум, както и други сладости.

Тя, наравно със сестра си Назлъ Имре, е човекът, който отговаря за магазина сега. Две жени, които са представители на петото поколение в този бизнес и които сега се грижат за него.

Управлението на най-старата компания в Турция – и една от стоте най-стари компании в света – не е лесна задача. Особено когато на ръководната позиция е жена в страна, където мъжете все още са водещата група трудещи се. Според скорошно изследване на World Business Culture, само 24% от турските жени са активно заети, въпреки факта, че турската конституция дава равни права на мъжете и жените на трудовия пазар.

Това обаче никога не е било проблем в компанията "Хаджи Бекир". По думите на Джелалян жените винаги са били "ценени" в семейството и предразсъдъците срещу това те да ръководят бизнеса никога не са били пречка.

Магазинът е основан през 1777 г. от пра-прадядото на Джелалян – сладкаря Хаджи Бекир Ефенди. Компанията се представя за създател на локума такъв, какъвто го познаваме днес.

Бекир Ефенди се е родил и израснал в Арач, град в северната турска провинция Кастамону. Той обаче решил да се премести в сегашния Истанбул, столица и център на бизнеса на Османската империя, за да започне собствен бизнес с локум. Когато нишестето било създадено в средата на XIX в., Бекир Ефенди променил оригиналната си рецепта и заменил брашното с нишесте като свързваща съставка. Именно то придава на локума специфичната дъвкаемост, с която сега той е прочут.

Уникално творение на турския майстор се е прочуло из града, като славата на вкусните сладости в крайна сметка стигнала чак до двореца. Султан Махмуд II, който управлявал по това време, назначил Бекир Ефенди за главен придворен сладкар: огромна почест и титла, която семейството запазило до края на съществуването на Османската империя през 1920 г.
Основният магазин в началото на миналия век.

Същата рецепта, създадена от родоначалника на бизнеса, се използва от фамилията и досега и се пази в тайна от поколения.

Въпреки факта, че мъж е основал бизнеса, жените постоянно са били начело на компанията през последния век. Както Джелалян коментира, "няма разлика между мъжете и жените, стига човек да го бива в това, което прави".

Тя е само на 25 години, когато поема лидерската роля в компанията "Хаджи Бекир" през 1986 г. Въпреки че е завършила магистратура по бизнес администрация в университета в Цюрих, по това време все още е млада и неопитна в бизнес-света. Има обаче силен женски ролеви модел: прабаба ѝ Решиде.

Дядото на Джелалян – Али Мухидин, е бил много млад, когато след смъртта на баща му е управлението на магазина "Хаджи Бекир" е поверено на него. Той е разчитал много на майка си Решиде, която го е подкрепяла като най-доверен и любящ съветник.

Под внимателния поглед на Решиде, компанията "Хаджи Бекир" се е разраснала до бизнес, известен и извън Турция. Подобно на своя предшественик, Мухидин е заемал позицията на главен сладкар на османския двор в последните години на империята, а през 1911 г. е бил удостоен с титлата на главен сладкар и на египетския кралски двор. През следващите няколко десетилетия сладкарската продукция на "Хаджи Бекир" е била хвалена от кулинарни критици в Ню Йорк и Париж. Това е била златната ера на компанията.

Мухидин може и да е бил лицето на "Хаджи Бекир", но Решиде е заемала равна позиция със сина си като равностоен бизнес-партньор, докато същевременно е отглеждала трите си други деца. Тя също така е помагала на сина си да реализира международен бизнес, което е било необичайно за жените по това време. Освен това Решиде се е занимавала и с благотворителност, за която е била удостоена с медал от османската асоциация на Червения полумесец, еволюирала в Червения полумесец на Турция - най-голямата хуманитарна организация в страната.

Накратко, Решиде е била "авангардна жена, много изпреварила времето си", обяснява нейната правнучка.
Някои от сладките изкушения на "Хаджи Бекир".

Подобно на османския султанат, магазинът за локуми "Хаджи Бекир" се е предавал от едно поколение на друго. Като единствено дете на Мухидин, Алие Шахин (майката на Джелалян) през 1974 г. е става първата жена, официално ръководила бизнеса. Няколко години по-късно тя предава магазина на Джелалян и нейната сестра.

За двете жени ръководенето на сладкарския магазин е повече културно наследство, отколкото бизнес.

29-годишната дъщеря на Джелалян – Лейла, вече работи в магазина и вероятно ще поеме лидерската позиция наравно с брат си Сахан.

В момента бизнесът на "Хаджи Бекир" включва пет магазина в Истанбул, които доставят прочутия си турски локум до клиенти по цял свят. Тайната на техния успех е в нововъведенията – да не се изоставя от тенденциите и да не се разчита само на традиционните вкусове. Пример е локум с вкус на джинджифил. Най-добре обаче се продават локума с шам-фъстък и рози, а има и стотици други вкусове.

Но не само собствениците са свързани от поколения с магазина и неговият основен продукт. Същото важи и за много от служителите. Повечето от тях са потомци на първите хора, работили в "Хаджи Бекир". И, както самата Джелалян споделя, те всички – потомци на собствениците и на служителите, а дори и всички редовни клиенти – са като едно голямо семейство.

Семейство, свързано с историята на един сладък десерт, популярен далеч извън границите на Турция.



по BBC

На тази дата: 7 октомври 1920 г. в Оксфордския университет са приети като студенти за първи път жени

1920 г. в Оксфордския университет са приети като студенти за първи път жени. Всъщност още през 1884 г. за пръв път е разрешено на жени да присъстват на лекции и да вземат изпити. Като пълноправни студенти обаче жените били допуснати едва през 1920 г.

Подемът на университета бил даден, когато през 1176 г., когато английският крал заповядал всички английски студенти да се завърнат от Франция. Повечето дошли в Оксфорд, за да завършат образованието си. В началото имало неразбирателство между студентите и гражданите на Оксфорд и през 1209 г., студентите отишли в Кеймбридж. На търговците обаче това не им харесало, защото усещали сериозно липсата на студентите и убедили част от тях да се върнат в Оксфорд през 1214 г.

През 1444 г. херцог Хъмфри основал библиотеката в университета, която по време на реформите била почти разрушена. През 1598 г. сър Томас Боли я възстановява и след откриването и през 1603 г. я разширява многократно. През 1621 г. се поставя началото на днешната Ботаническа градина на университета.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Котката си има собствена пешеходна пътека.

- Докторе, а кой мускул повдига члена?
- Вие на колко години сте?
- На 68.
- При вас бицепса...

***

А, знаете ли, че:
- На остров Сицилия няма "Свидетели на Йехова", и други свидетели няма... там въобще не харесват свидетелите.

***

Из македонския туитър:
- Акo јa сaкaш пушти јa. Акo немa Бугaрски пaсoш ке ти се врaти.

***

Снощи минавайки покрай фитнес PULSS прочетох надпис:
- "ТИ МОЖЕШ ПОВЕЧЕ!"
Върнах се в кръчмата и ударих още две ракии.

***

Вероятно сте чули за 50-те милиона "хакнати" фейсбук профили. Ако виждате простотии публикувани на стената ми, да знаете - моят профил НЕ е хакнат, от мен са си.