събота, 20 октомври 2018 г.

Фотофакт: Сняг падна на връх Мусала


Македонският парламент прие поправките за смяната на името


Македонският парламент прие късно снощи промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции.

Поправките бяха одобрени на хаотично, дълго забавено заседание, като необходимото квалифицирано мнозинство от две трети бе постигнато при поименния вот буквално с един глас - 80 от общо 120 депутати. 39 техни колеги гласуваха против.

Промяната на името на бившата югославска република бе договорена с Гърция в Преспанския договор от юни. Тя може да отвори пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, блокиран от дълго време от Гърция, според която името "Македония" предполага териториални претенции към едноименната гръцка провинция, отбелязва Ройтерс.

Конституционните поправки получиха необходимото мнозинство от две трети, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в парламента на Република Македония - бойкотираха гласуването.
Процесът обаче е дълъг и пред него остават препятствия, отбелязва Ройтерс. Ще са необходими още няколко гласувания в македонския парламент, като процедурата трябва да приключи най-късно до януари.
След като Република Македония промени официално името си, гръцкият парламент също ще трябва да одобри Преспанския договор. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на националистическата партия "Независими гърци", заплаши, че по-малкият партньор в управляващата коалиция ще напусне правителството, ако споразумението бъде одобреноМакедонският премиер Зоран Заев, гръцкият му колега Алексис Ципрас и Европейският съюз приветстваха одобряването на промяната на името на Република Македония от нейния парламент.

"Днес е исторически ден за страната", каза след гласуването снощи Заев, цитиран от Ройтерс.

И добави:

"Македония ще бъде част от европейското семейство, нашите мечти и визии за по-добър живот в по-добра страна ще се осъществят".

На тази дата: 20 октомври 1833г. В Петербург пристига Жорж Дантес, бъдещият убиец на Пушкин

20.10.1833 г. в Петербург пристига 21-годишният Жорж Дантес, бъдещият убиец на
Александър Сергеевич Пушкин. Дантес пристига от Прусия като компаньон на холандския посланик в Русия барон Луи Хекерен. Дипломатът го представя в императорския двор. Благодарение на препоръчителните писма на пруския престолонаследник Вилхелм, император Николай ІІ го зачислява като корнет в царската гвардия.

През 1835 г. тръгва мълва, че корнет Дантес е влюбен в Наталия Николаевна Пушкина, съпругата на Александър Пушкин. Постепенно светските клюки и интриги нагнетяват обстановката около семейството на поета. Самият Дантес демонстративно ухажва по-възрастната от него нейна сестра Екатерина.

Вечерта на 3 ноември 1836 г. приятелите на Пушкин получават анонимен пасквил с оскърбителни намеци по адрес на Наталия. Пушкин е категорично убеден, че писмата са дело на ръката на Дантес и на неговия осиновител Хекерен.

Пушкин е убеден в невиновността на жена си, но иска да измие с кръв клеветата. Още вечерта на 4 октомври той изпраща предизвикателство за дуел (без посочване на причините) на Дантес. Барон Хекерен веднага отива при Пушкин и издейства отсрочка на дуела поне с две седмици.

На 17 ноември Дантес прави официално предложение за женитба на Екатерина. Сватбата им е на 10 януари 1837 г. Въпреки това дуелът не е провален.

Пушкин и Дантес се срещат край Черната рекичка на 27 януари 1837 г. По време на дуела и двамата противници са ранени, но раната на Пушкин е смъртоносна и след два дни той умира. Дантес незабавно е арестуван и разжалван на редник. Съдът на първа инстанция го осъжда на смърт чрез обесване по закон от времето на Петър І, но при обжалванията присъдата постепенно е смекчавана и 19 март 1837 г. той просто е изгонен от Русия.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Обикновен ден на кораба.
- Господине, пиша ви акт 50 лв. за оскърбяване на служител на КАТ.
- Пиши за 150, че още не съм си казал всичко!

***

- Чел ли си Байрон?
- Бай кой?

***

На колкото и малка опашка да се наредите в Супера... съседната по-голяма ВИНАГИ свършва по-бързо и по-рано.

***

Влизам в магазина и питам:
- Извинете, колко струва тази прахосмукачка?
- 1500 лева.
- Ехееее, тя да не чисти грехове, бе?

***

- Госпожице, като Ви погледна, оставам без думи.
- Тогава, ако имаш пари, кимни само...

петък, 19 октомври 2018 г.

На тази дата: 19 октомври 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война заради куче

Превързочен пункт до Петрич, в който 
бягащи българи намират закрила.
През 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война, но не заради териториални претенции или заради спор за националната принадлежност на мусаката.

Причината за военният конфликт между двете държави е меко казано странен.

На 19 октомври, при граничен пост на прохода Демир капия в Беласица, гръцки граничар изпуска кучето си и то хуква към България. Изпадналият в паника грък изтичва след четирикракото животно, навлиза в българска територия и след съответното предупреждение е застрелян от българските си колеги. Така между България и Гърция възниква военен конфликт, известен като Петричкия инцидент или Войната за безстопанственото куче.

Петричкият инцидент отразен в американската преса.
На 22 октомври ген. Теодорос Пангалос, дядо на едноименния бивш министър на външните
работи на Гърция, вицепремиер и ръководител на ПАСОК, мобилизира VІ гръцка дивизия, която навлиза на десетина километра в българска територия. Гърците превземат десет български гранични села и тръгват към Петрич, но са отблъснати от пограничната стража и около 4 хил. доброволци от ВМРО.
В резултат на това, на 29 октомври гръцките войски се изтеглят на своя територия. Военният министър Иван Вълков изпраща военни подкрепления към зоната на конфликта, но изрично заповядва да не се оказва сериозна съпротива. Вместо това българското правителство отправя меморандум до Обществото на народите, което спира гръцкото нашествие. То също така заклеймява южната ни съседка като агресор и я наказва да плати обезщетение на България в размер на 30 млн. лева.
Равносметката от Петричкия инцидент е следната – 120 убити гръцка войници, двама стражари и няколко цивилни лица загинали от българска страна, както и множество опожарени и ограбени български села, отвлечен добитък, разпиляна селскостопанска реколта…

Не е ясно какво се случва с гръцкото граничарско куче, но допускаме, че след инцидента то емигрира в Америка, където отваря гръцки ресторант в нюйоркския квартал Куинс, който няколко години по-късно хлопва кепенци в резултат на лош мениджмънт и така косвено допринася за избухването на Голямата депресия…

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Д-р Енчев?
СССР, 60-те години, КГБ. Телефонът звъни.
- Ало, КГБ ли е?
- Да.
- Обажда се Иван Сидоров. Избяга ми папагалът.
- Ние сме КГБ, а не зоопарк! За какво ни се обаждате?
- Искам само да кажа, че не споделям политическите му възгледи.

***

Срещат се два крокодила.
- Как е днес? - пита единия.
- Добре, изядох двама негри!
- А аз изядох един руснак!
- Лъжеш, я ми дъхни!

***

Щеше ли широката общественост да разбере, че Националната опера е на турне в Япония, ако не бяха самоотвержените действия на двамата техници?

***

Единственият начин вестниците да допринесат нещата да станат по-прозрачни и чисти, е като си изчистиш прозорците с тях.

***

Само българин може така:
- Свърши му шампоана, сложи малко вода и изкарва още една седмица...

четвъртък, 18 октомври 2018 г.

Фотофакт: Варна - устойчива градска среда

Снимка: "Таралеж"
В топ центъра на Варна висят кюлоти и всякакво бельо.

Това е устойчива градска среда!

На тази дата: 18 октомври 1941 г. в Токио е арестуван съветският разузнавач Рихард Зорге

1941 г. в Токио е арестуван съветският разузнавач по време на Втората световна война Рихард Зорге. Зорге с агентурен псевдоним Рамзи е журналист в Германия и Япония.

През 1914 г. Зорге се записва като доброволец в немската армия и участва в Първата световна война на западния фронт в състава на полевата артилерия. Ранен тежко е освободен от армията. Докато се лекува в болницата, се запознава и сближава с леви социалисти. През 1917 г. става член на Независимата социал-демократическа партия, а през 1919 г. член на Германската комунистическа партия. През 1922 г. се премества във Франкфурт, където събира информация за финансовите и бизнес среди. В периода 1920-1921 г. е редактор на комунистически вестници в Солинген.

През 1924 г. пристига в СССР, става съветски гражданин и член на РКП(б). Завършва разузнавателната школа при Ян Берзин и Семьон Урицки. Постъпва във Военното разузнаване на Червената армия и заминава за Англия (1929). През ноември с.г. се завръща в Германия и по инструкции на Москва става член на нацистката партия, което служи за прикритие на дейността му.

Заминава официално за Шанхай като журналист на в. „Франкфуртер Цайтунг” и продължава с разузнавателната си дейност (1930).

През 1933 г. се завръща за кратко в Берлин, за да може след това да мине за немски журналист в Япония. Същата година посещава и САЩ като немски кореспондент. Получава разрешение да работи за немците и става двоен агент. Немското посолство в Токио го счита за нацист. Неговата задача е да организира шпионска мрежа в Япония (1935).

Началникът на IV-то управление на военното разузнаване Ян Берзин, който го вербува е арестуван и ликвидиран (1938). Зорге е поканен да се завърне в СССР, но успява на няколко пъти да отклони поканата. През цялото време продължава да дава важни данни, включително за нападението на Германия над СССР. През 1941 г. е арестуван от японската полиция, две годинислед това е осъден на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена в 10.20 ч. на 7 ноември 1944 г. в токийския затвор „Сугамо”.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.


- Най-добрият път към успеха е да се влюбиш в това, което правиш.
- То аз така се пропих.

***

Табелата "Паркинг за хомосексуалисти" действа значително по-успешно, отколкото "Паркирането забранено".

***

Жени, не давайте празни надежди на мъжа. Никога не оставяйте празна тенджера със затворен капак на печката!

***

В ресторанта:
- Извинете, дали още работи тук келнерът на когото поръчах?

***

Уикипедия е много демократична институция. Статията за някой си Айнщайн е почти толкова голяма, колкото статията за великия Азис.

сряда, 17 октомври 2018 г.

Терористичен акт в Крим, 18 убити и над 50 ранени


18 човека загинаха, а десетки бяха ранени при терористичен акт в техникум в град Керч на Кримския полуостров, съобщи лидерът на Крим Сергей Аксьонов. Според него убиецът се е самоубил след карвавата баня, предаде "Интерфакс".

Първоначалният оглед на следстванета група говори, че намерените трупове са били простреляни с оръжие. Жертвите са загинали от огнестрелни рани. Намерено е и тялото на атентатора.

Той е разпознат на камерите и е заснет да влиза в сградата с оръжие в ръка. Казва се Владислав Росляков, на 18 години, ученик от 4 курс в колежа.

Очевидно се е самоубил, казват от следствените органи.

По-рано властите обявиха, че е имало експлозия, а взривното устройство е било пълно с метални предмети, за да нанесе колкото се може по-големи поражения. Десетки линейки и пожарни са на мястото на трагичния инцидент.
Според руския национален антитерористичен комитет експлозията е била причинена от самоделно взривно устройство.

Според представител на местните власти в Крим повечето от жертвите са ученици от техникума, съобщава Би Би Си.

Директорката на техникума твърди пред руски медии, че неизвестен въоръжен мъж е нахлулал в сградата. По това време обаче тя не е била там. Тя сравнява случилото се Беслан през 2004 г.

"Имаше много тела, тела на деца, истинска терористична атака", казва тя.

Свидетели разказаха, че са видели в техникума да влиза младеж около 20-25 годишен.

Служител в болница в Керч заяви, че 18 човека са приети с рани от експлозията. Лекарите очакват да бъдат докарани още над 50 пострадали.

Снимки от мястото на взрива показваха изпотрошени прозорци на първия етаж на двуетажната сграда и разпръснати отломки по земята. На мястото са пристигнали линейки и пожарникари, пише БТА.

Започнало е разследване за терористичен акт.

Сред властите в Крим бързо се появи и версията за участието на украинските служби в атентата

Председателят на държавния съвет на Крим Владимир Константинов съзря украинска следа като предположи, че взривът е свързан с Киев.

"Чакаме официална информация. Всички ние разбираме, че всичкото зло на кримската земя идва капитално от украинските власти", заяви той пред тв канала "Россия-24".

"Те никога не са криели ненавистта си към нас, като са ни направили много зло. Компетентните власти трябва да си свършат работата, вятърът духа оттам. Аз съм лично убеден в това", каза още той.

ВИДЕО

Софийската опера се извини на японския народ и уволни техниците, писали „Локо София“ в Хирошима


Софийската опера и балет се извини на японския народ за поругаването на Мемориалния парк на мира в Хирошима, за което японските власти са арестували двама служители от техническия екип на операта.

Става дума за осветители, пътуващи с трупата по време на турнето ѝ в Страната на изгряващото слънце. Те са надраскали надписа "Локо София" на паметника на хилядите жертви в града.

Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия, се казва в позицията на Софийската опера и балет, подписана от академик Пламен Карталов.

Според него извършителите "трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си".

Двамата техници ще бъдат уволнени.

Ето и цялата позиция на Софийската опера и балет:

Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония.
Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия.

Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си.

Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях.
Изразяваме готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая.
Признателни сме за щедрото гостоприемство, с което бяхме посрещнати на японска земя. Изразяваме искреното си съжаление, че плодотворната ни съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални успехи на представленията на „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент.

С уважение,
Акад. Пламен Карталов

Цитати на великите! Димитър Пенев: Време беше да се знае защо тези емблеми нямат яснота


Легендата на ЦСКА Димитър Пенев коментира събитията около откупената емблема на
"червените" в типичния си стил.

Ето какво каза Стратега от Мировяне:

"Въпроса за емблемата трябва по-продължително да го коментираме. Време беше да се знае защо тези емблеми нямат яснота. Още при решаването на емблемата, все още другата емблема съществува.

Не зная защо съществува другата емблема и как ще продължи от тук нататък. ЦСКА нямаше да стане по-богат, но щеше да стане по-богат, ако тези пари отиват в школите.

Надявам се много от хората, които са работили и имат известни суми да получават, смятам, че всеки от тях ще отдели някой лев, пак да има помощ за школите", каза Пенев.

Любопитно! Тайни дневници за НЛО: Случаят Спрингфийлд

Случаят Спрингфийлд е още една част от пъзела на многобройните случаи на НЛО в тази зона на Тексас, САЩ.

Събитието се случва през лятото на 1975 година, близо до военната база Форт Худ, Тексас.
Пилот, служещ в разузнавателната авиочаст RS2 във Форт Худ, шофира с един приятел по пътя близо до базата, около 22:00 ч.

Въпреки лошото време, той вижда в небето над Форт Худ няколко военни хеликоптера. Изглежда се връщали в базата, но не били сами. Те обграждали друг обект, все едно го екскортирали. Но този летателен апарат бил съвсем непознат за него.
Самият той е пилот на хеликоптер, така че много добре знае как изглеждат хеликоптерите през нощта.

Той е сигурен, че този голям дисковиден обект, светещ в червено, не е хеликоптер.

На следващият ден, когато се връща в базата, той пита приятеля си, който е авиодиспечер там, дали знае нищо за това събитие. Приятелят му отговаря, че никой в кулата не знае нищо.

Тогава той започва да разпитва колегите си пилоти. Никой от тях не знаел нищо. Това му се сторило много странно. Обикновено, ако нещо станело в базата, слуховете за това се разпространявали доста бързо. Но по някаква причина, този път никой не знаел нищо.


В крайна сметка, след като поразпитва наоколо, един колега му казва, че е по-добре да спре да задава въпроси, ако държи на работата си.

Припомняме ви, че в случая на инцидента с Кеш и Ландръм през 1980 година в същия район, в показанията отново бяха описани хеликоптери, които сякаш ескортират неидентифицирани летящи обекти в небето.

През годините много очевидци казват, че са виждали хеликоптери, съпровождащи НЛО-та в близост до Форт Худ.

От MUFON си задават въпроса, защо това се повтаря отново и отново в този район и сътрудничат ли си военните с извънземни?

Един репортер, разследващ подобен случай във Форт Худ, научил, че съществува специална хеликоптерна част ангажирана с НЛО, наречена "Сините момчета".

Предполага се, че те са базирани в поделение на Форт Худ, наречено "летище Грей Арми".

Тази хеликоптерна част може да е отговаряла за ескортирането и транспортирането на НЛО-та. Дори може да ги съхраняват в базата.

Летище "Грей Арми" е било свръхсекретен комплекс с множество подземни тунели, първоначално предназначени за съхраняване на ядрени оръжия. Тези тунели може да са идеално място за съхранение на заловени НЛО-та.

Имаме показанията на човек, работил в подземен бункер във Форт Худ. Той казва, че "технологията, която се използва в този подземен комплекс, би напомняла на някой за научно-фантастичен трилър" и „не е за вярване какво умеят и могат да направят оттам."

Запознатите с тези факти си задават въпроса: Наши ли са тези технологии или са извънземни? Според тях това може да не е цялата картина, а само част от пъзела.

От MUFON (независимата организация за изследване случаи на НЛО в САЩ) смятат, че е напълно възможно армията на САЩ да има тайно съоръжение за изследване на НЛО във Форт Худ, и че това може да е причината за честата поява на НЛО в Тексас.

ВИДЕО

"Патриотите" се разпадат


Считано от 17.10.2018 г. народните представители на НФСБ снемат доверието от Волен Сидеров като изпълняващ длъжността председател на парламентарната група „Обединени патриоти“.

Това се заявява в позиция на народните представители на ПП Национален фронт за спасение на България.  

По повод поредното нарушение от Волен Сидеров на решението на Политическия съвет на Коалиция „Обединени патриоти“ от 11.09.2018 г., с което „се одобрява и подкрепя дейността на представителите на Коалицията – членове на Министерския съвет“, подписано от тримата председатели на партиите от Коалицията, НФСБ заявява и че считано от 17.10.2018 г. народните представители от НФСБ ще се представляват от заместник-председателите на партията Валентин Касабов и Борис Ячев. 

Публичните изявления и поведението на Волен Сидеров в страната и чужбина (вкл. в Русия) по никакъв начин не следва да се обвързват с ПП НФСБ, се казва още в позицията.

На тази дата: 17 октомври 1915 г. Започва битката при Криволак с участие на войски на Франция и България, която завършва с отстъпление на французите

1915 г. — Първата световна война: Започва битката при Криволак с участие на войски на
Франция и България, която завършва с отстъпление на французите на 21 октомври.

След намесата на България в Първата световна война на 1 октомври 1915 година при настъплението срещу Сърбия Първа българска армия разбива сръбските войски в Нишката операция, а Втора българска армия - в Овчеполската операция. Същевременно в началото на октомври части на Антантата правят десант в Солун и тръгват на север с цел да се съединят с оттеглилите се в Косово сръбски части.


Настъплението на 57-ма и 156-та френски дивизии е посрещнато от Южната група на Втора българска армия, съставена от части от 2 тракийска, 5 дунавска, 7 рилска и 11 македонска дивизия. Сражението се развива с променлив успех при огромни загуби и от двете страни, като основният удар от българска страна е поет от 11 дивизия. В крайна сметка въпреки численото си преимущество французите отстъпват обратно на гръцка територия.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Сутрин в маршрутката

Две мишки ядат лентата от филма "Отнесени от вихъра" в мазето на едно кино в София.
Едната мишка пита:
- Как ти се струва?
- Ами, да ти кажа честно, книгата ми хареса повече...

***

Жената се бои най-много от напълняване, но напълнее ли, вече от нищо не се бои!

***

- Във вашия фитнес клуб имате ли солариум?
- Да, но е само за членове.
- Благодаря ви, но аз търся за цяло тяло!

***

Живееш пълноценен и пълен с приключения живот! А после разбираш, че било алкохолизъм!

***

Еврейска баба се хванала на бас с внука си, че той няма да може да изяде 25 кюфтета. Ако загуби, ще почисти апартамента...
И ето, внукът дояжда 24-тото кюфте, а 25-то в чинията няма... Това е всичко, което трябва да се знае за съставянето на договори!

вторник, 16 октомври 2018 г.

"Радиомълчанието" на президента е съветска техника за заблуда


Радиомълчанието е техника на руската военна доктрина още от съветско време, предупредиха от Атлантическия съвет на България във връзка с призива на президента Румен Радев от понеделник да не се коментира покупката на нови бойни самолети, докато трае процедурата.

От съвета разпространиха официална позиция, в която се посочва, че държавният глава би трябвало да адресира призива за мълчание към самия себе си и своя екип.

Президентът поиска вчера премиерът, министрите и депутатите да запазят "радиомълчание" за избора на нов тип изтребители, за да "покажем", че сме цивилизована държава.

"Радиомълчанието е техника, използвана съгласно съветската и руската военна доктрина за осъществяване на прикритие, с цел въвеждане на противника в заблуждение. Маскировка е другото име на изкуството на заблуждението.


Това, за което призовава Румен Радев, важи и за него самия, и за неговия екип. Най-вече за високопоставените представители на неговата администрация.

Атлантическият съвет на България следи внимателно и отблизо процеса!

Готови сме да бием камбаната за тревога по всяко време, ако установим признаци за вземане на непрозрачно, лобистко, погрешно и противно на интересите на държавата ни решение! Ако използваме познатите от метеорологията четири кода (зелено, жълто, оранжево и червено), вече имаме достатъчно кумулативно натрупани условия, за да обявим код "ЖЪЛТО", се казва в позицията на Атлантическия съвет.

Фотофакт: Някой е надраскал мемориала на мира в Хирошима с "Локо София"

Японците търсят кой е надраскал мемориала на мира в Хирошима. Интересно, е че там е написано Локо София.
За това съобщават медиите от Япония: Вижте тук

Спирането на "Алфа" било трик за вдигане на рейтинг


Съветът за електронни медии ще поиска спешни писмени обяснения от ръководството на ТВ Алфа за изненадващото спиране на програмата й. Решението е взето на заседание на СЕМ във вторник.

Представители на медийния регулатор ще бъдат изпратени в партийната телевизия на "Атака", за да разберат какви са причините за спирането на излъчване. Оказва се, че никой от ръководството на медията не е информирал съвета за случая.

ТВ Алфа спря всички живи предавания и записи, като вместо нормалната програма се излъчва черен екран с надпис "Телевизия АЛФА спря. Питайте правителството защо".

Единственият коментар от страна на кабинета дойде от вицепремиера Валери Симеонов, който припозна своя стара предизборна тактика в случая.

"Това със спирането на телевизията не е нещо ново. Измислих го аз преди изборите през 2006 г., когато трябваше да вдигнем рейтинг на втория в класирането след балотаж - Волен Сидеров, спряхме телевизията (СКАТ, б.р.) за три дни и направихме 600 000 гласа. Това сега е повторение на моята идея", казва Симеонов по повод инцидента с "Алфа".

Партийната телевизия на "Атака" има лиценз за наземно цифрово, кабелно и сателитено излъчване в национален обхват от 2011 г. насам. Медията се издържа с част от партийната субсидия на политическата сила на Волен Сидеров.

 

Телевизията на Атака спря излъчване


Телевизията на партия "Атака" спря излъчване на програмата си. Единственото, което се показва при включване на канала, е черен екран с надпис: "Телевизия Алфа спря. Питайте правителството защо".

Посланието беше разпространено и от едно от ключовите лица на партията - бившата депутатка Магдалена Ташева.

Липсват каквито и да е обяснения както за спирането на програмата, така и за посланието, отправено от екрана.

На тази дата: 16 октомври 1912 г. българската армия за първи път използва самолет за разузнаване

1912 г. българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин. Авиаторът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев със самолет „Албатрос” в започналата Балканска война извършват първия разузнавателен полет. Тогава двамата авиатори излитат от полевото летище на километър югоизточно от Мустафа паша, днес Свиленград, за да разузнават обсадения Одрин.

Самолетът, с който е извършен полетът, е „Албатрос F-2”. Това е модифицирана версия на френския двуплощник „Фарман” с гондола за екипажа и редови двигател „Аргус” вместо оригиналния ротационен двигател.

По-късно този полет предизвиква големи спорове. В дневника за бойните действия на Аеропланното отделение това знаменателно събитие е отразено съвсем кратко, заедно с други данни за проведената дейност през деня.
В периода от 16 октомври до 17 ноември самолетите на отделението извършват 15 излитания за изпълнение на бойни задачи – предимно разузнаване на османските позиции около Одрин (Караагач, Юруш, Кадънкьой, Доганджа, Емекчикьой и ъгъла между Марица и Тунджа). На 17 ноември 1912 г. италианския авиатор Джовани Сабели и наблюдател майор Васил Златаров със самолет "Блерио XI" за пръв път в историята на българските военновъздушни сили извършват въздушна бомбардировка на османските позиции край Одрин.  Противно на общоприетото мнение в България, това не е първата въздушна бомбардировка в света; първата въздушна бомбардировка в света е извършена на 1 ноември 1911 от италианския лейтенант Джулио Гавоти, бомбардирал турско-арабските сили в Либия.

Първоначално Балонното отделение на Въздухоплавателния парк е подчинено на командира на 2-ра бригада от 9-та пехотна плевенска дивизия и извършва основно наблюдение на бойното поле край Одрин. Балонът „София-1“ е издигнат за пръв път на 15 октомври над позицията, на 2 км източно от Доганджа, като до първото примирие извършва наблюдения в продължение на 10 бойни дни. В периода 16-18 октомври балонът е изнесен при с. Кемал, след което поради лошите метеорологични условия е издигнат отново едва на 22 октомври. На 23 октомври е придаден към сръбската Тимошка дивизия, но отново поради лошите условия е издигнат чак на 30 октомври, когато освен за наблюдение на бойното поле се използва и за коригиране на огъня на артилерията.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.


Ако на една жена и кажеш, че имаш работа, но не и кажеш каква е работата, ще си отвориш още една работа.

***

Децата пред блока спореха чий татко е по-силен, като дори не подозираха, че става въпрос за един и същи човек...

***

Всички ми заразправяли, как за да промениш живота си трябва излезеш от зоната си на комфорт, ама аз искам първо да ВЛЕЗНА в нея беее!

***

От работния ден мразя последните седем часа, когато си изпил кафето и чакаш да си тръгнеш...

***

На Хамлетовата дилема "Ту би ор нот ту би" вече има отговор – заеби!

понеделник, 15 октомври 2018 г.

Любопитно: Ужупис - малката република за свободни умове


Местните твърдят, че ако гледате право в очите Русалката на Ужупис, докато прекосявате моста към малката самообявила се република, никога повече няма да поискате да си тръгнете. Бронзовата скулптура е създадена през 2002-а и посреща туристите в малката държава.

Ужупис се намира в столицата на Литва - Вилнюс, и със своята площ от 1 кв. км е една от най-малките републики в света.

Въпреки миниатюрните си размери, републиката има собствен президент, правителство, конституция, валута и дори военен флот от четири лодки, които в момента се използват предимно по време на паради. Доскоро Ужупис е имала и армия от десет души, но хората там са крайни пацифисти и под техния натиск военните са пенсионирани.

Републиката представлява еклектичен микс от архитектура, завещана от бившия Съветски блок, и артистичен дух. След разпадането на СССР много от колоните, върху които е имало съветски паметници, остават без скулптурите си.

През 1995-а група местни артисти издигат върху една от тях статуя на Франк Запа като символ на свободата и демокрацията. Две години по-късно, на 1 април 1997-а, те стигат още по-далеч и обявяват квартал Ужупис за независим от останалата част на Литва.

Републиката отбелязва своята независимост ежегодно на 1 април.

На този ден туристите получават печати в паспортите си, когато преминават през моста. В останалите дни от годината мостът е неохраняем. На тази дата гостите могат да използват местната (неофициална) валута и да се почерпят с бира, която тече от фонтана в центъра на Ужупис.

Това, което е започнало като иронична първоаприлска шега на малка група артисти, вече е сериозна организация. Днес Република Ужупис има собствена конституция, която е преведена на множество езици. Министърът на външните работи на републиката - Томас Кепайтис, е сред съоснователите й.

Като вдъхновение той посочва Аристотел и неговата философия, че великите градове трябва да имат ограничен брой жители. Според тази идея един проспериращ град трябва да има не повече от 5000 обитатели, защото толкова лица може да запомни човешкият мозък. Всеки познава всеки, затова е трудно да мамиш и да манипулираш околните.

Знамето на Ужупис е познато и като "Светата ръка" - бяла длан на син фон с дупка в средата, за да не може човек да получава подкупи.

Кепайтис допълва, че той и съмишлениците му са искали да създадат място, на което хората да се отърсят от проблемите и оковите на съвременния живот и да се завърнат към истински важните неща. При преминаването на моста можете отново да бъдете себе си и да забравите за жестокото състезание във външния свят. Атмосферата в Ужупис е коренно различна, а хората са по-щастливи и спокойни.

И докато историята на самия Ужупис звучи като майтап, тази на региона далеч не е такава. В средата на XX век, когато Литва е под съветска власт, кварталът е запуснат. Главната улица в района е наричана "Улицата на смъртта" - не само заради високите нива на престъпност, но и заради големия брой евреи, които са убити по време на Холокоста. Днес обаче павираните улици са изпълнени с инсталации и съвсем нова атмосфера.

Бързо след независимостта от 1997-а е одобрена и конституцията на Ужупис. Документът е написан за един следобед и след това единодушно приет. В него е разписано, че на всеки жител на Ужупис по право се полага гореща вода, отопление през зимата и керемиден покрив.

Конституцията има общо 41 клаузи, които основно защитават идеята за свободата на изказа и мисълта. Тя е отпечатана на огромни огледални правоъгълници, монтирани на "Авенюто на Конституцията". Документът дори е осветен от папа Франциск по време на негово посещение през септември тази година.

"Авенюто" води към центъра, където има статуя на архангел Гавраил - "Aнгелът на Ужупис".
Както при повечето неща в Ужупис, парламентарната структура и управление също не се подчиняват на някакви строги правила. Сградата на парламента функционира и като кафене-и-пъб.

Там всеки посетител може да си пие бирата с премиера или президента на Ужупис, да си поговорите за политиката на републиката или да обсъдите с тях теми като футбол и тенис. Напрежението е далеч по-малко, отколкото при изпълнение на обичайния дипломатически протокол.

Колкото и несериозно да звучи, това е система, която работи безупречно вече 21 години. През цялото време президентът е един и същи, както и по-голямата част от министрите. Връзките им с други държави всъщност са много стабилни.

В Ужупис има парк на име "Тибет", а Далай Лама е почетен жител на републиката. Напоследък туристическият интерес към квартала-република е засилен.

След Стария град на Вилнюс това е най-скъпата част на града. За да си купиш апартамент, трябва да си наистина много богат. Премиерът Кепайтис е развълнуван от интереса към Ужупис, но и не е много учуден. В крайна сметка русалката ги е довела до тук...по Би Би Си

На тази дата: 15 октомври 1917 г. край Париж е екзекутирана холандската шпионка Мата Хари

1917 г. край Париж е екзекутирана холандската шпионка Мата Хари. Маргарета Гертруда Зееле, известна като Мата Хари, е холандска танцьорка и куртизантка.

Едва 18-годишна се жени и заминава със съпруга си за Ява. Двамата се връщат в Холандия през 1903 г. и се развеждат, а същата година Маргрета заминава за Париж. Там си изкарва прехраната с циркови номера и като модел, а от 1905 г. започва да трупа популярност като танцьорка на екзотични танци под артистичния псевдоним Мата Хари. Успехът й е подплатен от финансовата подкрепа на милионера индустриалец Емил Етиен Жиме.

Фриволното поведение й проправя път до висшите среди и тя поддържа близки отношения с политици и военни не само във Франция, но и в Германия и Русия и логично след избухването на Първата световна война работи като двоен агент. Уличена е като шпионка през януари 1917 г., когато френските служби прихващат шифровано радиосъобщение на германския военен аташе в Мадрид, в което се споменава за агент Н-21. По съдържащата се в него информация французите решават, че агент Н-21 е именно екзотичната куртизантка.

Мата Хари е арестувана през февруари в Париж, обвинена в шпионаж в полза на Германия и призната за виновна. Разстреляна е на 15 октомври.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.


- Какво мислиш да следваш, сине?
- Искам да завърша висше за гадател, тате.
- Я ела за малко оттатък!
- Няма, 'щот ша ма бийш!
- Бря... Май имаш дарба...

***


В светски салон лорд се хвали с благородническия си произход. Един от присъствуващите го прекъсва:
- Скоро ще кажете, че вашите деди са били и в Ноевия ковчег.
- О, не - по това време те вече са имали собствена яхта!

***

Кратко есе за семейния живот:
- Аз работя. Жената работи. Децата учат. Вечер ядем...

***

Жените не закъсняват. Те просто ти дават шанс да се опомниш и... да избягаш навреме...

***

Всички книги за самоусъвършенстване са написани на един и същ принцип - някакъв от Бевърли Хилс съветва хората от Меден Рудник да излязат от зоната на комфорта.


неделя, 14 октомври 2018 г.

Светецът от Ел Салвадор, опълчил се на армия и революция


Папа Франциск ръководи церемония във Ватикана по провъзгласяването за светец на убития салвадорски архиепископ Оскар Ромеро. Духовникът, отявлен посланик за мир по време на гражданската война в Ел Салвадор, е застрелян от военни, докато отслужва литургия през 1980 г. Убийците му никога не застават пред съд, защитени от амнистията от 1992 г.

Провъзгласяването за светец на архиепископ Ромеро отдавна бе желано от католиците в региона – които го виждат като Светец на Централна Америка, предава Би Би Си.

На церемонията днес присъстват повече от 60 хиляди души, сред които и множество световни лидери. Канонизиран за светец от папа Франциск ще бъде още и папа Павел VI, ръководил Църквата от 1963 г. до 1978 г.

Франциск, първият папа от Южна Америка, приветства двамата мъже за смелостта им в трудни времена и за тяхната отдаденост на социалната справедливост на потиснатите хора.

Кой е Оскар Ромеро?

Архиепископ Оскар Ромеро бе обявен за блажен през май 2015 г. на церемония в Ел Салвадор, на която присъстваха хиляди хора. За вярващите, неговата сила идва от факта, че е критикувал и двете страни в конфликта, започнал през 1980 г., за всякакви действия, засягащи народа.

Когато подкрепената от САЩ салвадорска армия използва отряди за екзекуции и изтезания, за да попречи на левичарските революционери да стигнат до властта, Ромеро се противопоставя в, оказва се по-късно, последната си проповед.

„Божията заповед, която казва да не убиваш, трябва да се чуе преди всяка човешка заповед за убийство. Крайно време е да възстановите съвестта си – казва архиепископът, призовавайки Националната гвардия и полицията да преустановят насилието. – Аз ви моля, умолявам ви, заповядвам ви в името на Бога: спрете репресиите!“

На следващия ден, на 24 март 1980 г., духовникът е застрелян, докато отслужва литургия в болничен параклис. Смъртта му ужасява света и ескалира насилието в Ел Салвадор, което прераства в 12-годишна гражданска война, отнела 75 хиляди човешки живота.

Мнозина салвадорци са гневни и до днес, 38 години по-късно, че убийците на архиепископа така и не са изправени пред правосъдието.

И все пак Ромеро е презрян от някои представители на крайната десница, които го описват като „партизанин в расо“, защото подканвал войниците да слушат сърцето си и да не се подчиняват на заповеди.

На свобода след 2 години в плен на Ердоган


След 2 години, прекарани в турски затвор, американският пастор Андрю Брънсън най-после беше пуснат на свобода. Съдът в Турция отмени всички забрани за пътуване и му даде възможност да напусне страната.

Брънсън преживя 22 месеца зад решетките по обвинение в тероризъм и шпионаж във връзка с неуспешния опит за преврат срещу Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г. Американецът отричаше всички твърдения за вината му. Веднага щом получи право да излезе на свобода, той беше отведен със самолет към Германия на път към Съединените щати.

Делото на Брънсън се превърна в огромен проблем за отношенията между САЩ и Турция, а наблюдателите ситуацията като "заложническа дипломация" - пасторът беше държан "в плен" на турската администрация на база на съмнителни доказателства, за да служи като стока за размяна при двустранните преговори между Анкара и Вашингтон.

Пробивът по делото му се случи след месеци на дипломатически натиск, оказван както от президента Доналд Тръмп, така и от членове на Конгреса, които работят за освобождаването на Брънсън още от 2016 г., когато американецът беше пометен от чистките след неуспешния преврат.

Развръзката по казуса "Брънсън" е изненадваща стъпка в посока на подобряване на отношенията между двете страни, които бяха сериозно нарушени в последните години. И все пак едва ли ще разреши по-дълбоките проблеми между дългогодишните съюзници в НАТО, умножени заради разминаването в стратегическите им интереси в Сирия и Близкия Изток като цяло.

През цялото време, докато евангелисткият пастор търпеше наказание без присъда, Едоган твърдеше, че делото му не е политически мотивирано и ще се рареши от съда, върху който той няма законовото право да влияе. Търпението на Съединените щати обаче се изчерпа през лятото на 2018 г., след серията от неуспешни опити за извеждането на пастор Брънсън от ареста. Върху турски министри бяха наложени финансови санкции, а този ход тласна към дълбока криза и без това нестабилните турски пазари.

Последва нов удар от Тръмп, който заплаши да увеличи двойно вносните мита на стоманата и алуминия от Турция.

Лирата внезапно се срина спрямо долара, като изгуби близо 40% от стойността си в сравнение с началото на годината. Това дестабилизира турската икономика, която зависи в голяма степен от дълга, деноминиран в чуждестранна валута. Турските пазари претърпяха инфлационна криза, невиждана от началото на ХХI век. Образът на Ердоган като икономически реформатор беше сериозно компрометиран.

Анкара твърди, че освобождаването на Андрю Брънсън не е резултат от икономическия натиск. Съдът в крайна сметка го призна за виновен и му наложи наказание от над 3 години лишаване от свобода, което беше намалено заради добро поведение. Остатъкът беше приспаднат за сметка на времето, прекарано в ареста.

"Република Турция не получава нареждания от когото и да е - служба, власт или личност. Сами създаваме правилата си и сами вземаме решения, които отразяват нашата воля", обяви говорителят на президентството Фахретин Алтън.

Някои турски анализатори разглеждат освобождаването на Брънсън като победа за Доналд Тръмп и като успех на конфронтационния му дипломатически подход.

"На турските власти им беше обяснено, че Тръмп държи на бюрото си списък с нови санкции, в готовност да ги приведе в действие, ако Брънсън не бъде пуснат на свобода след това заседание", казва Озгюр Унлухисарджикли, директор на Германския фонд Маршал в Анкара пред "Атлантик". Той отбелязва още, че развръзката по случая Брънсън идва точно преди изборите за Конгреса в САЩ през ноември.

Тръмп превърна делото на Брънсън в своя лична битка и я спечели. Това ще мобилизира базата от гласоподаватели - евангелисти за активност на предстоящите избори.

Макар че краят на ареста на Брънсън може да облекчи част от напрежението между САЩ и Турция, остават още много проблеми. Има много спекулации, например, че свободата на пастора е разменена срещу сделка между двете страни, сключена при закрити врати. Унлухисарджикли коментира, че със сигурност има определена договорка, но все още никой не знае каква е цената на сделката.

На водещо място в списъка с нерешените турски искания е съдбата на банкера Мехмет Хакан Атила, който беше осъден на 32 месеца затвор през май 2018 г. в Манхатън заради нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Реджеп Тайип Ердоган се опита да го върне в Турция и да спаси националната банка от допълнителни санкции от страна на САЩ. До момента американската страна отказва да сътрудничи на Турция, но подробностите от преговорите остават в тайна.

Още една ключова фигура е обвързана в американско-турските спорове - Фетула Гюлен, който живее в Пенсилвания, е обвиняван персонално от Ердоган в заговор за свалянето му от власт през 2016 г. Американските власти отказват да екстрадират Гюлен, докато турската страна не предостави достатъчно солидни доказателства за обвиненията си - факт, който предизвиква раздразнението на Ердоган.

Още близо 20 души с американско и турско гражданство лежат в затворите и арестите на Турция, заподозрени във връзки с пучистите. Сред тях е и ученият от NASA Серкан Гьолге, както и трима служители на американски консулски мисии.

Брънсън стана най-известният американски затворник в Турция преди всичко заради опитите на президента Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс да го освободят.

Унлугисарджикли коментира, че освобождаването на Брънсън може да доведе до отместване на вниманието от останалите критични проблеми в отношенията с Турция.

Конгресът вероятно ще се откаже от намеренията си да наложи нови санкции на Турция - поне засега - въпреки готовността на Анкара да придобие руски ПВО-комплекси С-400, с което да компрометира защитната система на НАТО.

Най-важната точка на конфликт от турска страна е подкрепата на САЩ за кюрдските сили в Северна Сирия в борбата срещу Ислямска държава. Този казус вероятно ще остане нерешен още дълго време. Анкара се бори в продължение на десетилетия срещу кюрдските бунтовници, на които гледа като неразделна част от кюрдите, воюващи срещу ИДИЛ. В очите на турския президент въоръжаването на тези групировки в близост до границата е заплаха за националната сигурност.

Влиянието на дългогодишното сътрудничество с кюрдските милиции винаги е подценявано в САЩ, коментира Нейт Шенкан, директор по специалните изследвания във Freedom House. Пред турците то се представя като факт, с който те просто трябва да се примирят.

Случаят "Брънсън" може да бутне едно от препятствията пред бъдещите преговори, но доверието няма да бъде възстановено, докато американските власти не подходят към Анкара с повече внимание, смята той. Докато Вашингтон не изтегли силите си от Северна Сирия, напрежението по линията с Турция няма да престане.по The Atlantic

На тази дата: 14 октомври 1962 г. Начало на Карибската криза: Американски разузнавателен полет над Куба прави снимки на разположени съветски установки за ядрено оръжие

1962 г. американското разузнаване изнася данни пред президента Джон Кенеди за стартови площадки на съветски ядрени ракети в Куба, достигащи територията на САЩ. Така започва Карибска (Кубинска) ракетна криза. Тя завършва на 28 октомври с.г., когато съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани.

Карибската криза е считана за онзи момент в историята, когато Студената война е била най-близо до прерастването й в ядрена война. Руснаците я наричат „Карибска криза”, американците - „Кубинска ракетна криза”, а кубинците - „Октомврийска криза”.

През 1961 г. САЩ започват разполагането на 15 ракети „Юпитер” със среден радиус на действие край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР. Съветският лидер Никита Хрушчов публично изразява своя гняв и приема ракетите в Турция като персонална обида. Затова и развръщането на ракети в Куба (за първи път съветски ракети са разположени извън СССР) е смятано преди всичко за директен отговор на Хрушчов за турските ракети.

През май 1962 г. Хрушчов разпорежда спешно да бъде разработен план за операция „Анадырь” и към края на юли над 60 съветски кораба вече са на път към Куба, част от които пренасят военни товари. Джон Мъккон, директор на ЦРУ, предупреждава президента Кенеди, че някои от корабите може да пренасят ракети. Въпреки това Джон и Робърт Кенеди, Дийн Ръск и Робърт Макнамара заключват, че СССР няма да опитат такова нещо. Администрацията на Кенеди е получила няколкократно уверения от руски дипломати, че в Куба няма ракети или планове за разполагане и че не е в интерес на СССР да даде начало на междуконтинентална драма, която може да засегне американските избори през ноември.

В късния август разузнавателен самолет U-2 фотографира серия инсталирани установки за ракети земя-въздух. На 4 септември това е опровергано от президента Кенеди пред Конгреса на САЩ. През нощта на 8 септември първата пратка от ракети SS-4 е разтоварена в Хавана, а втора партида пристига на 16 септември.

Серия от несвързани проблеми отлага разкритието за 14 октомври, когато самолет U-2 открива строителната площадка за ракета SS-4 край Сан Кристобал. Снимките са показани на Кенеди на 16 октомври. До 19 октомври полетите на самолетите U-2 показват, че четири площадки са в бойна готовност.

Първоначално американският парламент запазва секретността на информацията, информирайки само 14-те лица от Изпълнителния комитет. Великобритания не е информирана до вечерта на 21 октомври. На 22 октомври в телевизионна реч, Кенеди известява за откритието на инсталациите и огласява, че всяка ракетна атака от Куба ще се счита за атака на СССР и ще й бъде отговорено по съответен начин. Също така е организирана морска блокада на Куба, за да се предотвратят следващи доставки на оръжие.

Хрушчов изпраща писма до Кенеди на 23 и 24 октомври, отстоявайки тезата за възпиращата роля на ракетите в Куба и мирните намерения на Съветския съюз. Въпреки това СССР предлага две различни спогодби на американското правителство. На 26 октомври е предложено изтегляне на ракетите в замяна на гаранция за ненападение или инвазия на Куба. Втората спогодба е излъчена публично по радио на 27 октомври и изисква премахването на ракетите в Турция в допълнение на условията от предишното споразумение.

Кризата достига своя пик на 27 октомври когато самолет U-2, пилотиран от Рудолф Андерсън, е свален над Куба и друг полет на U-2 се изгубва в Сибир. По същото време съветски търговски кораби приближават карантинната зона. Кенеди отговаря публично, приемайки първата спогодба, и изпращайки Робърт Кенеди в съветското посолство да приеме тайно втората. Оповестено е, че ракетите „Юпитер” ще бъдат премахнати от Турция след шест месеца.

Съветските кораби се връщат и на 28 октомври Хрушчов оповестява, че е наредил изтеглянето на съветските ракети от Куба. Удовлетворен от изтеглянето на ракетите, Кенеди нарежда край на карантината на Куба на 20 ноември.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Първи признак на склерозата... Когато мъжът сложи в леглото съседката вместо жена си...


***

Акушерката:
- Такова бързо раждане не бях виждала...
Родилката:
- Вие зачатието ако знаете какво беше...

***

Хората, които са постоянно кисели в следващия си живот се прераждат в туршия...

***

Най-гадно е, като ти дойдат пържените картофки, преди храната на всички останали!

***

Зимен поздрав между шофьори на BMW:
- Как я караш?