събота, 10 ноември 2018 г.

На тази дата: 10 ноември 1989 г. пада Тодор Живков

1989 г. Ноемврийският пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков. Това е краят на 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП.

Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП (която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата) е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните на СССР съюзници по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците, за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

На 9 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало”, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Още на следващия ден - 18 ноември, се провежда първият свободен митинг, организиран от т.нар. неформални организации, начело с КТ „Подкрепа” и „Екогласност”, на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

На 18 януари 1990 г. бившият пръв партиен и държавен лидер Тодор Живков е арестуван. Първите свободни и демократични избори след повече от 45 години се състоят на 10 и 17 юни 1990 г.

Вицове - само сока, ноември 2018 г.

Работи дотогава, докато можеш да си купиш жираф.
Скандал в семейство вегани
-Какво си ми приготвила за вечеря?
-Това е много полезна салата с кълнове от киноа.
-Аз да не би да блъскам по цял ден, за да ям някаква шибана салата?! Аз съм мъж и ми трябват кюфтета от соя!

***

Ако спечеля шестица от тотото, ще си купя депутат и ще го спукам от бой...!

***

- Колко е наемът на този прекрасен апартамент?
- Госпожо, това е магазин за алкохол.

***

- Знаеш ли, че аз два пъти седмично замествам директора?
- Ае стига бе, бъзикаш ме!
- Ако не вярваш, питай жена му!

***

Някой знае ли, на каква възраст се поумнява... Че вече почвам да се притеснявам...

петък, 9 ноември 2018 г.

Аз му говорех за реформа, той ми показваше снимки на магистрали


Очевидно перспективата за ЕС на две скорости става все по-реална.

Днес на конгреса на ЕНП Борисов казал, че " Европа на две скорости може да счупи ЕС" и се ожалил от "двойни стандарти", понеже не ни приемат в Шенген, а ние "изпълнихме нашия дълг към опазването на сигурността на европейските граждани".

Да сравним това с казуса с Агенцията за българите в чужбина: разкри се, че така добре пазим границата, че направо продаваме български паспорти. При това прокуратурата и службите дълги години са си затваряли очите за различни сигнали, и то при положение че всяка една от преписките минава през ДАНС и преседява там по шест месеца средно. Задействаха се едва когато е възникнала съответната политическа необходимост Каракачанов да бъде поставен под натиск. Точно както стана с КТБ и сега ще стане с автозастрахователите.

В цялата работа се намесва името на вицепремиер и министър не на друго, а на отбраната. Същият е и доносник на ДС, който за удобство си е назначил водещия офицер в кабинета. Навремето ДС "възстанови" на Каракачанов ВМРО заедно с всички имоти на македонските дружества, които в момента се водят на фондация под личния му контрол. Съответно ВМРО се превърна в ключов носител на националпопулизма, който заедно със своя близнак ДПС оформя основната архитектура на българската политическа система, позволяваща на ДС мафията да контролира положението вече 30 години след формалния край на еднопартийния тоталитарен режим. Разбира се, заедно с другия голям инструмент за тази цел - влиянието на същата мафия в съдебната власт. Неслучайно през 2015 г. ГЕРБ заедно с БСП и ВМРО заедно с ДПС гласуваха против реформирането на прокуратурата. И също така неслучайно основен говорител на ГЕРБ и адвокат за орбанизация на партията е Георги Марков, бивш доносник на ДС, с чийто глас конституционният съд спря лустрацията.

Изводът? Изводът е, че Европа на две скорости възниква по една проста причина: Пред лицето на ерозията на досегашния международен ред старите членки на ЕС просто не могат да си позволят да опитват да правят общи политики за сигурност с участието на "троянски коне" като България. Страни, в които амалгама от корупция, криминалитет, облечен във власт, зависимости от структурите на бившия комунистически режим и неговите господари в Кремъл и радиоактивен националпопулизъм водят до възникване на един нов тип антиевропейски авторитаризъм.

В ЕС на две скорости пък България има всички изгледи да остане в периферията извън ядрото на ЕС (на втора скорост). Също по една проста причина - дългогодишния отказ на Борисов заедно с коалицията от ГЕРБ, БСП, ДПС и всякаквите "патриоти" да си реформираме и изчистим държавата.

Очевидно перспективата за диференциация в рамките на ЕС е станала достатъчно сериозна, Борисов се е стреснал и сега се опитва да се позиционира, "предупреждавайки" за нея и призовавайки публично за дисциплина и "отговори", които явно не се обсъждат с негово участие. Само че простата истина е, че той лично носи огромна историческа отговорност за това, че докара нещата дотук - в ЕС да стои въпросът за две скорости, а България да е изправена пред перспективата да остане в периферията.

Като го гледах на сцената в Хелзинки да се надвиква с шума в залата и да се сърди, че никой не го слуша, и докато се чуди как да се позиционира по отношение на задаващия се ЕС на две скорости, си спомних един наш разговор. Опитвах се да го придумам да прокараме реформите, на което той ми показа снимки от въздуха на части от някаква магистрала. 

С върховно самодоволство ми каза: "Ицо, това е моята конституционна реформа." Искаше да каже, че с това ще остане в историята и му стига, но всъщност и че отказва да прави реформи, за да може да продължи спокойното "усвояване". 

Опитах да отговоря нещо в смисъл, че няма по-голяма историческа заслуга пред нацията от това да направиш здрави институции и да установиш законност, но се видя колко ме е чул. Сега обаче идва моментът на истината. Лошото е, че не е само за Борисов, но и за всички нас и за децата ни.

Текстът е от фейсбук профила на Христо Иванов.

На тази дата: 9 ноември 1888 г. Джак Изкормвача убива последната си известна жертва

1888 г. Джак Изкормвача убива последната си известна жертва. Мери Джейн Кели е намерена в Източен Лондон с прерязано гърло и без вътрешни органи.

Джак Изкормвача е псевдоним на сериен убиец с неустановена самоличност, действал в района на Уайтчапъл и други близки на него бедни райони на Лондон през втората половина на 1888 г. прякорът му идва от писмо, известно като „Скъпи шефе”, изпратено в Централната новинарска агенция и твърдящо, че е от самия убиец, подписано „Джак Изкормвача”. След като писмото е публикувано, името добива популярност. Но повечето експерти считат, че писмото е фалшификация и написано от журналисти, за да поддържат интереса към тези случаи. И макар да не е първият сериен убиец, той е първият, който получава такава медийна популярност.

Неговите жертви са проститутки, повечето на средна възраст, гърлото им е прерязано и вътрешностите извадени. Общият брой и имената на всички жертви на Джак Изкормвача са много спорни и предмет на дебати, като варират между 4 и 15. Единадесет отделни убийства в периода от 3 април 1888 г. до 13 февруари 1891 г. са включени в разследването на Лондонската полиция. Мненията варират в зависимост от това дали тези убийства трябва да бъдат свързани с един и същ виновник, но пет от тях се считат знакови: Мери Ан Никълс, Ани Чапман, Елизабет Страйд, Катрин Едоус и Мери Джейн Кели.

Вицове - само сока, ноември 2018 г.

Малко преди омлета...
Копия на документи:
- едностранен оригинал - 7 ст.
- двустранен оригинал - 10 ст.
- без оригинал - 50 лв.

***

- Скъпи, днес продавачът ме нарече госпожица. Чудя се защо?
- Защото не е могъл да предположи, че някой може да се ожени за теб.

***

В бизнес класата на Боинг 747, красива стюардеса поднася шампанско на млад господин.
- Много мило, благодаря! А как се казвате, ако не е тайна, госпожице?
- Мерседес, господине! - кокетно отвръща тя.
- А имате ли нещо общо с "Мерцедес - Бенц"? - флиртува той.
- Цената, господине...

***

Микроскопът ни показа колко сме велики. Телескопът, колко сме нищожни. A, кинескопът - колко сме прости...

***

Естествена последователност на женското шофиране - газ... спирачка... кит... боя... мусака... 69!

четвъртък, 8 ноември 2018 г.

Канада свърши канабиса само няколко седмици след легализацията


Три седмици след като Канада легализира канабиса страната започна да изпитва сериозен недостиг на легална марихуана, който пренасочва потребителите обратно към черния пазар.

Дефицитът е най-осезаем в провинциите Квебек, Онтарио и Ню Брънзуик като в два от трите региона специализираните магазини масово затвориха врати.

"Трябва ни повече трева!".

Това казва Тревър Тобин, който заедно с майка си отваря магазин за продажба на марихуана в Нюфаундленд, близо до границата с Квебек. Тобин допълва, че неговите доставчици не са засадили достатъчно стръкове канабис и не поддържат необходимото количество запаси на склад. Това е елементарна грешка в основния принцип на търговията - този за търсенето и предлагането.

А дефицитът заплашва да подкопае основната цел на легализацията - да прекрати нелегалната търговия с марихуана, която в Канада е оценена на 5,3 млрд. канадски долара годишно.

Потребителите в страната са гневни и масово се връщат към нелегалните дилъри на канабис. В Монреал например дилърите са започнали да се възползват от създалата се ситуация като предлагат абсурдно ниски цени и доставка до посочен от клиента адрес.

Търговци, потребители и производители са подразнени от дефицита, който се дължи най-вече на неочаквано голямото търсене и на бавните темпове, с които правителството издава лицензите за производство и търговия.

В момента канадската Агенция за канабиса трябва да изгради система, която допреди три седмици е липсвала напълно.

Търсенето надвишава предлагането, а лицензираните производители не са преценили добре капацитета си. Те могат да се опитат да наемат още работна ръка, но това няма да накара стръковете канабис да растат по-бързо.

Този понеделник Ню Брънзуик се оказа третата провинция, която съобщава за недостиг на марихуана. Там са затворени около 20 магазина за продажба на канабис в очакване на доставки на нова стока. Провинцията взима това решение след Квебек, който затвори всичките си 12 лицензирани източника на канабис, докато производството не се стабилизира. В Онтарио клиентите също започват да се връщат към незаконните си дилъри.

Там през първата седмица на легализацията са получени 150 хил. поръчки, които едвам са изпълнени. Проблемът в региона се задълбочава и заради стачка на пощенските работници.

Според Тобин така правителството просто подхранва пазара на черно, към който са се насочили потребителите. Той отваря магазина си на 17 октомври - ден след легализацията, и цялата му стока е разпродадена за четири часа. Сред най-търсените артикули се оказват предварително свитите цигари, както и силен сорт марихуана, който предизвиква особено приятно вълнение.

След като чака 14 дена за доставка на нови количества, той е принуден да затвори магазина си за една седмица.

Тобин и майка му са инвестирали в бизнеса около 100 хил. канадски долара и в момента изпитват затруднения да си платят сметките. Неговите доставчици, които са лицензирани от местния парламент, са подценили търсенето. Магазинът, който в момента е отворен, се опитва да оцелее с продажбата на аксесоари за пушене, но Тобин допълва, че това не е достатъчно, за да бъде успешен бизнесът му.

Майка му, Бренда Тобин, допълва, че търсенето на легален канабис надминава очакванията отчасти заради влечението към новото и непознатото, но и защото одобрената от властите марихуана е максимално изчистена за разлика от тази, продавана по улиците. Хората знаят какво получават срещу парите си и това им харесва.

Андре Ганьон, говорител на канадските здравни служби, които са отговорни за регулациите в сектора, казва, че датата 16 октомври бележи края на почти вековна криминализация на канабиса и началото на една нова, урегулирана индустрия. Както във всяка индустрия, така и в тази има предполагаемо завишено потребителско търсене и периоди, в които стоката може да намалее или свърши.

Като се има предвид, че марихуаната е била нелегална толкова дълго време, Ганьон допълва, че правителството все още няма установени практики кои продукти ще се търсят най-много.

Производителите от своя страна казват, че овладяването на уменията в една нова индустрия става бавно и постепенно.

Собствениците на плантации дори не са изненадани от недостига - все пак още е много рано за отрасъл, който допреди дни е бил забранен. А и в крайна сметка кой да предположи, че тревата ще се окаже толкова популярна...



по New York Times

На тази дата: 8 ноември 1923г. Хитлер прави "Бирен пуч" за завземане на властта

8.11.1923 г. Националсоциалистическата германска работническа партия в Мюнхен прави опит за завземане на властта. Предвождан от Ерих Лудендорф и Адолф Хитлер т.нар. „Бирен пуч” започва в бирария „Бюргербраукеллер”. Бунтът цели сваляне на централното правителство на Германия и местното управление на Бавария.

Вечерта на 8 ноември около 3000 души се събират в огромната бирена зала, за да чуят речта на члена на баварското правителство Густав фон Кар. Заедно с него на трибуната се намират местни висши военни - командващият въоръжените сили на Бавария генерал Ото фон Лосов и началникът на баварската полиция полковник Ханс фон Шайсер. 

Докато Кар говори пред множеството, около 600 члена на СА (щурмови отряди на нацистите) незабелязано обграждат залата. Те поставят на улицата картечници, насочени към входните врати. Лидерът на нацистите Адолф Хитлер, обкръжен от свои поддръжници, стремително се промушва в тъмнината между масите, скача на стол, стреля в тавана и в настъпилата тишина крещи: „Националната революция започна”.

Със заплахи Хитлер постига споразумение с членовете на правителството на следващия ден армията на Бавария да потегли за Берлин за сваляне на централното правителство. Хитлер възнамерява да действа като Мусолини, който година по-рано с неголям отряд завзема Рим.

На 9 ноември отряд от около 3000 нацисти се отправя с марш към централния площад на Мюнхен. Ръководството на Бавария обаче в последния момент променя намеренията си и поставя на площада кордон от местната полиция. При сблъсъка загиват 16 нацисти и трима полицаи. Сред ранените са самите Хитлер и Гьоринг. Скоро Хитлер и негови сподвижници се оказват в затвора, получавайки минималната присъда от пет години, но излежава само осем месеца. Любопитен факт е, че именно в този период той пише прочутата си книга „Моята борба”.

Вицове - само сока, ноември 2018 г.


Разправят, че кучето е най-добрият приятел на човека…Надявам се, че този голям ротвайлер без намордник тича след мен, за да разбере как вървят нещата.

***

Случайно да има някой, освен мен, който НЕ Е печелил... от Националната лотария?

***

Едно време музиката беше по-хубава, защото позволяваха и на по-грозните да пеят.

***

Хората с костюми изглеждат наистина успешни, докато не разбереш, че работят за човекът с пижамата.

***

- Обаждам се само да ти кажа, че те обичам!
- Господине, сбъркали сте номера - ние сме фабриката за бира в Шумен!
- Знам!

сряда, 7 ноември 2018 г.

Протест на такситата във Варна, за по-високи тарифи!


Снимка: "Таралеж"
Таксиметрови шофьори във Варна излязоха днес на втори протест с искане за по-високи дневни и нощни тарифи за километър, предава репортер на „Таралеж“.

Според протестиращите те ще настояват петте големи фирми в града да вдигнат едновременно минималната цена за километър на 1 лев през деня и на 1.20 лева през нощта. 

Засега шефовете на големите таксиметрови фирми обаче запазват мълчание по темата.

На тази дата:7 ноември 1885 г. Победата при Сливница! 12 000 българи срещу 25 000 сърби

Битката при Сливница. Това е голямото сражение по време на Сръбско-българска война, водено в района на град Сливница и село Алдомировци, местностите Три уши и Мека црев, в периода 5-7 ноември 1885 година.

Фронтовата линия при Сливница е разделена на 3 части, а съотношението в началото е 12 000 българи срещу 25 000 сърби.

Решителното Сливнишко сражение започва сутринта на 5 ноември. Към 9 ч сърбите напредват, но батареята на капитан Георги Силянов ги отблъсква бързо и без да даде жертви. Българите започват контраатака при село Мало Малово, както е наредил княз Александър I Батенберг, и скоро сръбските части са принудени да отстъпят. Сражението се води предимно на този фланг, като сърбите извършват постоянни нападения, но без успех. В битката българската артилерия помага много на пехотната войска, чрез усилен огън, но въпреки това десният български фланг се изтегля до укрепените позиции поради липса на боеприпаси.

На 6 ноември докато битката при Сливница е в разгара си, сръбската Моравска дивизия превзема Брезник и се насочва към левия фланг на българските позиции в Сливница. Шумадийската дивизия се съединява с Дунавската и Дринската при сливнишките позиции.
На левия фланг положението не е толкова добро за българите. Шумадийската и Моравската дивизия настъпват от юг и югозапад. Срещу тила на моравците, чийто щаб се намира в Брезник и които настъпват към Гургулят, са изпратени 1950 души под командването на капитан Стефан Кисов. Въпреки че в крайна сметка е разбит, българският отряд забавя цялата Моравската дивизия в придвижването ѝ към Сливница, където се решава изходът на войната, и заставя сърбите да отделят два батальона за прикритие от юг.

На 7 ноември, след пристигането на нови попълнения и в двете страни, сърбите достигат 40 000, а българите 32 000. В ранната сутрин капитан Христо Попов и воденият от него отряд се насочват към село Гургулят, където срещат 3 сръбски батальона, една батарея и един ескадрон и ги разгромяват. По това време сръбските войски на северния фланг се съвземат и си връщат част от изгубените терени. Българите контраатакуват. Капитан Марин Маринов - командващ Бдинския полк, нарежда щикова атака - „На нож“, като сам повежда бойците си и загива в боя. По-късно Бдинският полк е подкрепен от плевенските дружини и една батарея. Развихря се ожесточена борба за надмощие, но сърбите не успяват да издържат и обръщат в бяг, от тук нататък ходът на сражението е решен. По обяд на 7 ноември българите минават в настъпление. Отрядът на капитан Коста Паница разбива сръбските войски при Ропот и Комщица и навлиза в Сърбия. С това сражение приключва Битката при Сливница.

Вицове - само сока, ноември 2018 г.

Джон Сноу се подготвя за превземане на трона.

Гората намаляваше с бързи темпове, но дърветата продължаваха да гласуват за брадвата,
защото дръжката и бе дървена и те си мислеха, че брадвата е една от тях!

***

АЛКОХОЛИК - това е всеки мъж... който пие повече от жена си.

***

Истанбул. Къща край Босфора.
Мустакат турчин пие шербет, намръщен. Идва жена му.
- Какво има?
- Седни - строго казва мъжът - Имам една лоша и една добра новина. Почвам с лошата - Хасан, нашият син, станал гей.
- Вай, Аллах, кво е туй?
- Гьотверен, ма!
- Вай, вай... А добрата новина? - със свито сърце пита жената.
- Станал Мис Истанбул!

***

Срещат се двама арменци:
-Чух, че си се оженил за японка?
-Да.
-И как е?
-Разочарован съм.
-Защо?
-Оказа се китайско менте.

***

Циганското лято: враг номер едно на киселто зеле!

вторник, 6 ноември 2018 г.

77-годишна баба продавала кокаин


Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 77-годишна жена, обвинена от Специализирана прокуратура за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в столичния жк „Люлин“.

Най-тежката мярка е наложена и на останалите трима от групата, в т.ч. на внука на възрастната жена, който ръководел престъпната структура. Съдът обоснова определението си за жената с доброто ѝ здравословно състояние, както и с опасността да извърши друго престопление – когато внукът ѝ отсъствал, тя разфасовала кокаин и марихуана на дози и го продавала в дома си на клиенти след уговорка по телефона.

Участниците са задържани на 1 ноември 2016 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. У всеки от тях са намерени и иззети различни количества наркотици. Малко преди разследващите да влязат в жилището на възрастната жена, тя изхвърлила през прозореца плик с близо четвърт килограм марихуана, опитала да се освободи от друго количество в тоалетната чиния. От всичките участници в групата само тя не е осъждана.

Внукът ѝ е в изпитателен срок на предходно условно осъждане за разпространение на наркотици.

Събраните доказателства сочат, че групата била организирана през лятото на 2017 г. По случая са използвани специални разузнавателни средства.

Определените мерки на обвинените не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

На тази дата: 6 ноември 1886 г. България къса дипломатически връзки с Русия


Преди 132 г. Стамболов къса дипломатическите връзки с Русия.

Политиката срещу зависимостите на страната от Русия се води открито от Стефан Стамболов. Като премиер и фактор в държавата в първите години след Освобождението й, бившият поборник за национални свободи остро се противопоставя на всеки опит за вмешателство в българските дела от руски представители.

За постигане на тази цел Стамболов предприема редица крути мерки, които се използват като доказателство за наличието на диктаторски режим. Приети са законите срещу разбойничеството и за ограничение на печата. Стамболов многократно опитва да изчисти и подобри взаимоотношенията с Русия. Въпреки това на 6 ноември 1886 година Русия скъсва дипломатическите отношения с България. Този период години наред е премълчаван от историците или разглеждан едностранчиво, но винаги в угодничество на руската политика и дипломация.

Именно заради тези анти руски настроения с подкрепата на империята през февруари 1887 година избухва втори офицерски заговор срещу премиера и правителството, който е потушен от правителствените войски. 

Два пъти руските управляващи кръгове се опитват да подкупят Стамболов да отстрани княз Фердинанд от страната, но той отказва. Предлагат му дори начален подкуп от 30 млн. рубли, но не ги приема. Руската дипломация сменя тактиката си и решават да отстранят Стамболов чрез княз Фердинанд. За това през 1890 и 1891 г. в България се правят два неуспешни опита за убийството на Стамболов с подкрепата на Русия.

Русофобската политика на Стамболов е в разрез с амбициите на Фердинанд I за официално признание. Фердинанд I, търсейки дипломатическата подкрепа на Русия, отстранява правителството на Стамболов през 1894 година. Именно при такава обстановка настъпва краят на 8-годишното управление на Народнолибералната партия и нейния лидер Стамболов, приеман за най-значимия български държавник. А България възстановява отново дипломатическите си отношения с Русия.

Вицове - само сока, ноември 2018 г.

Кошлуков как не ги е свалил от ефир още?!

Поканили група професори-инженери да летят с нов модел самолет. След като те удобно се настанили, ги информирали че самолетът е построен по проект на техни студенти. Всички, освен един, станали и хукнали панически към изхода. Останалият професор, спокойно стоящ на мястото си, попитал:
- Защо станахте? Аз напълно вярвам в моите студенти! Познавайки ги, мога да ви уверя, че този боклук изобщо няма да тръгне.

***

Почнеш ли да слагаш лук в салатата... значи връзката е стабилна!

***

- Защо психиатрите са толкова вежливи с пациентите си?
- Защото знаят, че техните пациенти не подлежат на наказателна отговорност.

***

В отговор на въпроса, който винаги е затруднявал изучаващите Шекспир, дали Хамлет е спал с Офелия, възрастен театрален мениджър отговаря:
- В нашия театър - винаги!

***

Мъжете много се надяват, че жената като си пийне, ще се превърне в сексуална робиня, но обикновено тя се превръща в професор по психоанализа с тричасов доклад.

понеделник, 5 ноември 2018 г.

На тази дата: 5 ноември 1605 г. Денят на Гай Фокс


На 5-и ноември всяка година във Великобритания се отбелязва „Денят на Гай Фокс“ (Guy Fawkes Day) – народен празник, известен още като „Нощта на огньовете“ (Bonfire Night).

На този ден се отбелязва годишнината от Барутния заговор – неуспешния опит да бъде взривен британският парламент и да бъде осъществен държавен преврат от група католици, на 5-и ноември през далечната 1605 година.

Заговорниците в преврата, сред които 25-годишният Гай Фокс, планирали да взривят Камарата на лордовете. В подземията на сградата тайно били внесени 36 бурета с барут. Фокс трябвало да подпали фитила и да избяга от страната. За заговора обаче знаели много хора. Той бил разкрит, благодарение на анонимно писмо до един от лордовете с предупреждение да не ходи на откриването на сесията на парламента.

През нощта на 5-и ноември било извършено претърсване на сградата, където в подземията бил открит Фокс заедно със складирания барут.
Той и останалите заговорници били екзекутирани няколко месеца по-късно – на 31-и януари, 1606 година.

След това английският парламент приел закон, с който се постановявало 5-и ноември да се отбелязва като “Ден на благодарност за спасението”. Законът бил в сила до 1859 година, след което бил отменен, но традицията за отбелязването на деня се е запазила и до днес.

Сега празникът е известен като “Денят на Гай Фокс” или “Нощта на огньовете”. Всяка година на този ден в цяла Великобритания земята и небето засияват от големи огньове и заря. Както повелява традицията, изгарят се сламени чучела, символизиращи заговорника Гай Фокс.

Вицове - само сока, ноември 2018 г.

В същото време в Русе

Хитрото бебе доплати на носещия го щъркел 300 евро и стана гражданин на Швейцария!


***

Изключително зло хлапе, при падането на звезда си намисля желание-да падне още една. Така за седмица успя да унищожи цялата галактика.

***

В магазина.
– Джинсите да не са втора ръка?
– Какво говорите? – съвсем нови са!
– А защо нямат нито една дупка?

***

Разликата между гениалността и глупостта е, че гениалността има граници.

***

Руснаците мечтаят за две неща:
1. Победа над гадните американци.
2. Да ги изтеглят в лотарията за зелена карта.

неделя, 4 ноември 2018 г.

На тази дата: 4 ноември 1922 г. откриват гробницата на фараона Тутанкамон

1922 г. британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете в Египет. Небхеперура Тутанкамон е последният египетски фараон от могъщата Осемнадесетата фараонска династия, управлявала Египет векове наред.

Младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри), така и на т.нар. „проклятие на фараона”. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона”.

По онова време Хауърд Картър е сред най-големите капацитети в египтологията. Изучава древната цивилизация още от юноша, когато Пърси Нюбери го взима в екипа си да прерисува фреските в гробницата „Бени Хасан”. Години по-късно Картър се запознава с лорд Карнаворн, който финансира всичките му разкопки, включително издирването на гробницата на непознатия дотогава фараон Тутанкамон 

През ноември 1922 г. археологът намира гробницата на Тутанкамон, а на 16 февруари следващата година отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на владетеля. 

Картър използва нагорещени метални пръти за отварянето на саркофага и снемането на златната траурна маска - варварска технология според съвременните разбирания. В онези години обаче точно този метод няма конкуренция сред научната общественост. След отварянето на саркофага мумията повече от година е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до сериозното й повреждане - останките се разпадат на 13 отделни части. 

В Музея в Кайро са изложени над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

Вицове - само сока, ноември 2018 г.

Атмосферна снимка

Хората търсят смисъла на Живота... голямата си Любов, а аз вече половин час... вторият си чорап.

***

- Слушай ме мен и далеч ще стигнеш!
Така разправяше треньорът ми по маратонно бягане.

***

Обир в McDonald's:
- Всички пари от касата в торбата!
- За тук или за вкъщи?

***

Някой знае ли, на кой са кумове Кумчо Вълчо и Кума Лиса?

***

Застанах днес върху кантара - избързва!