събота, 2 ноември 2019 г.

На тази дата: 2 ноември 1988 г. Плъзва първият компютърен червей създаден от Робърт Морис

1988 г. в Интернет се появява първият компютърен червей, създаден от Робърт Морис. Днес той е бизнесмен, професор в Масачузетския университет. Чете лекции и е консултант в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към университета.
По времето, когато създава компютърния вирус, Робърт е студент. За да скрие факта, че е създал вируса в университета „Корнел”, където учи, Морис пуска „червея” от Технологичния институт в Масачузетс. Пренася го на дискета и невъзмутимо го пуска в действие. Виртуалната гадина започва да се репродуцира безконтролно, заразявайки над 6000 компютъра, или една десета от всички PC системи тогава.
Федералният съд го подвежда под отговорност на 26 юли 1989 г. Морис се оправдава, че е създал вируса, за да преброи колко компютри са свързани към интернет. Година по-късно студентът научава и наказанието за своето престъпление. Магистратите го осъждат условно на три години. Заедно с това Робърт Морис трябва да положи 400 часа общественополезен труд и да плати глоба от 10 500 долара.

Вицове - само сока, ноември 2019 г.Ех, младост - прекрасното време, когато нямаш нито професия, нито права, нито пари! Само сексуална ориентация!

***Скандал между библиотекари:
- Шът!
- Шът, шът!
- Шът, шът, шът!
- Шъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъът!

***

- Мило, кажи ми - не съм ли най-красивата жена на света?
- Най-красивата си, че даже и повече от нея!
- Колко повече? - лигавя се аз.
- Ами-и-и... към 50 килограма повече.

***

Решихте ли вече къде ще ядете пържола с гъбен сос за 200 лева на Нова година?

***

В деня за размисъл повечето българи мислят за това, къде да емигрират!


петък, 1 ноември 2019 г.

На тази дата: 1 ноември 1909 г. в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители

На 1 ноември 1909 г. в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители. На същата дата през 1922 г. датата е обявена за официален празник.
Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България.
Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов,Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов,Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данови много други.

Вицове - само сока, ноември 2019 г.


Ханибал Лектър беше приятно изненадан, след като опита скарата на автогарата.


***

Ревнива жена прочела тайно съобщенията на мъжа си във фейсбук, и му ги харесала с тигана!

***

Откъде ми дойде на акъла, да купя нощна лампа която светва с пляскане. То вече не е секс, а се обърна в дискотека!

***

Аз съм си шеф на мен си! Ако ме видите да си говоря сам... значи съм на събрание!

***

Пожелавам на всички дами с големи претенции,на първа среща... Мъж с тротинетка да им дойде...


четвъртък, 31 октомври 2019 г.

На тази дата: 31.октомври се чества Хелоуин

На 31.октомври се чества  католическия ден на Вси светии. „Пакост или лакомство?“ Това ще бъде въпросът на вечерта.

Хелоуин e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Напоследък празникът е все по-популярен и у нас.
Древните келти посрещали своята Нова година Самайн (Сауин) в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания .
Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути - маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.
Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още бушували езически заблуди и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому. С практиката на ходене по домовете и просене на бонбони и сладки се появили заплахи и притеснения срещу християните, които отказвали да участват в All Hallows’ Eve (така наричали деня на средновековен английски език).

Вицове - само сока, октомври 2019 г.


Българинът е изправен пред дилема – ако си бие детето, ще му го вземат норвежците, ако не го бие, ще стане джендър.

***

- Изглеждате много млада, каква е тайната ви?
- Ми на двайсе съм.

***

Ще отида на фитнес, когато направят бягащ диван...

***

И все пак е хубаво, когато в семейството има общи интереси. Той обича риболова, а тя - когато той е на риболов.

***

XV век. Принц чака писмо от любимата. След 3 дни идва гълъб. Принцът развълнуван отваря писмото:
- "Увеличете меча си безплатно!"

сряда, 30 октомври 2019 г.

На тази дата: 30 октомври 1938 г. „Войната на световете” хвърля в паника слушателите

1938 г. радиотеатър на CBS по романа на Хърбърт Уелс „Войната на световете” хвърля в паника слушателите си. Знаменитият спектакъл на Орсън Уелс - американски актьор, сценарист, режисьор и продуцент, създава илюзията, че марсианци нападат земята и това се предава на живо по радиото.
„Дами и господа, прекъсваме нашата музикална програма заради извънредно съобщение! Те ни нападнаха! Спектроскопът показва, че това е сила, която се движи към нас с огромна скорост и лукавство! И ние сме абсолютно безсилни да й отстоим!”. Така Уелс съобщава за нашествието на марсианци. „Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка! То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждал! То изпълзява от дупката и идва насам! На около 20 ярда е от мен!”.
Следва тишина. Най-страшната тишина, която ще накара милиони слушатели панически да излязат на улицата. Защото те са пропуснали началото на предаването, а то е особено важно: „Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във „Война на световете” от Хърбърт Уелс”…
Милиони слушатели стават жертва на експеримента, заради който нормалната програма на медията е прекъсната. Орсън Уелс изпълнява ролята на астроном, който обсъжда техническия напредък на Марс, други актьори държат речи от името на министъра на вътрешните работи и командващ на артилерията, като съобщават за загубите, които армията търпи от марсианците.
След излъчването са необходими доста усилия хората да бъдат убедени, че нападение от Марс всъщност няма и че става дума за литературно произведение. Много слушатели завеждат дела за морални вреди срещу радиото, но те са отхвърлени. По настояване на Уелс е обезщетен само един мъж, който съсипал новите си обувки, докато бягал от „нашествениците”.
Любопитен факт е, че заради радиопиесата мнозина в първия момент не вярват, че репортажът за нападението на японския флот срещу най-модерната американска база Пърл Харбър в Хавай на 7 декември 1941 г. е истина.
 

Вицове - само сока, октомври 2019 г.


Колко са дълги 'няколко минути', зависи от това дали си в тоалетната или чакаш отвън.

***

Попитахме сто мъже:
- С коя поп фолк певица бихте заседнали в асансьор?
- С която и да е, стига да не пее...

***

Българин изкачи Еверест с фразата я само да питам нещо

***

Ако не са й изтекли данни от НАП - малка е за тебе!

***

На Олимпиадата по алхимия победител е този, който пръв си направи златен медал.

вторник, 29 октомври 2019 г.

На тази дата: 29 октомври 1929 г. започва „Великата депресия” в САЩ

Тълпата, събрала се на Уолстрийт след
                      краха от 1929 година.
На 29 октомври 1929 г. настъпва поредният срив на Нюйоркската фондова борса. Датата се смята за старт на Голямата депресия. Тя започва десетилетие преди Втората световна война и се оценява от икономисти и историци като най-тежката, най-дългата, най-широко разпространената и най-дълбока криза в световната икономика.

Началото ѝ е различно в различните страни,но се смята, че в повечето от тях е започнала през 1929 г. и е продължила до края на 30-те - началото на 40-те години на ХХ век. Кризата започнава в САЩ с крах фондовите борси на днешната дата, позната като Черният вторник.
Голямата депресия довела до разрушителни последствия в почти всяка страна, независимо от това дали била бедна или богата. Личните доходи, доходите от данъци и такси и печалби спаднали значително, а в някои страни като Америка безработицата достигнала 25%. По света също почувствали удара, което довело до масова безработица в градове, разчитащи предимно на тежката промишленост.


В много страни строителството било временно преустановено. Провинциалните райони, които разчитали предимно на земеделието, също били застигнати от кризата, като изкупните цени на селскостопанската продукция спаднали средно с 60%.
След крахa на Уолстрийт от 1929 година обществото все още било оптимистично настроено за изход от икономическата криза. В средата на 1930 година лихвените проценти спаднали значително, а очакваната дефлация и нежеланието на хората да увеличават задълженията си чрез вземане на заеми, довело до спад на инвестициите. През май, същата година, продажбите на автомобили спаднали до нивата от 1928 година. Особено тежко било положението във въгледобивните и селски райони, където безработицата излизала извън контрол.

През януари 1932 г. Конгресът на САЩ създава Финансова корпорация за възстановяване (RFC). Организацията трябвало да оказва финансова помощ на железопътни компании, финансови институти и бизнес-корпорации. През юли ролята ѝ е разширена и за оказване на помощ на селското стопанство и финансиране на държавни и местни обществени мероприятия.

Приет е закон за Федерална жилищна банка, която била длъжна да предоставя кредити на организации, занимаващи се с ипотечно кредитиране (първообраз на бъдещата Fannie Mae). Приет е първият от двата закона, носещи името Глас—Стигол, насочен към либерализиране на Федералния резерв и разрешаващ му в частност да кредитира банките-членки. Признато е за необходимо да се активизира бюджетно преразпределение на доходите от богатите към бедните, за да се стимулира потреблението. Максималният размер на подоходния данък е повишен от 25 на 63%.


Въпреки това обществеността счита, че мерките, предприети от администрацията на Хърбърт Хувър, са недостатъчни и доста закъснели. Франклин Рузвелт сравнително леко побеждава Хувър на президентските избори през есента на 1932 г., а едновременно с това демократите успяват да завоюват контрол над Конгреса.
За изход от кризата през 1933 г. започва да се осъществява Новият курс на Рузвелт — различни мерки за регулиране на икономиката. Някои от тях спомагат за отстраняването на причините за депресията, някои имат социална насоченост и помагат на най-пострадалите, докато трети усложняват допълнително положението.

Вицове - само сока, октомври 2019 г.


България е една такава, екзотична страна, в която жените ги боли глава вечер, а мъжете сутрин.

***

Не е трудно да отмъкнеш чужд мъж. Я опитайте да го върнете на жена му!

***

Жената в екстаз:
- Скъпи, по-дълбокооооо...
Мъжът:
- По-дълбоко не моем... По-бърже моем.

***

Изпит по анатомия.
Професорът:
- Кажете, кой човешки орган се явява като символ на любовта?
- Мъжки или женски? - пита студентката.
- Господи, - въздъхва професорът, - а по мое време това беше сърцето.

***

Генчо взе пушката и отиде на лов! И елените в гората станаха с един повече...