събота, 9 ноември 2019 г.

На тази дата: 9 ноември 1888 г. Джак Изкормвача убива последната си известна жертва

1888 г. Джак Изкормвача убива последната си известна жертва. Мери Джейн Кели е намерена в Източен Лондон с прерязано гърло и без вътрешни органи.
Джак Изкормвача е псевдоним на сериен убиец с неустановена самоличност, действал в района на Уайтчапъл и други близки на него бедни райони на Лондон през втората половина на 1888 г. прякорът му идва от писмо, известно като „Скъпи шефе”, изпратено в Централната новинарска агенция и твърдящо, че е от самия убиец, подписано „Джак Изкормвача”. След като писмото е публикувано, името добива популярност. Но повечето експерти считат, че писмото е фалшификация и написано от журналисти, за да поддържат интереса към тези случаи. И макар да не е първият сериен убиец, той е първият, който получава такава медийна популярност.
Неговите жертви са проститутки, повечето на средна възраст, гърлото им е прерязано и вътрешностите извадени. Общият брой и имената на всички жертви на Джак Изкормвача са много спорни и предмет на дебати, като варират между 4 и 15. Единадесет отделни убийства в периода от 3 април 1888 г. до 13 февруари 1891 г. са включени в разследването на Лондонската полиция. Мненията варират в зависимост от това дали тези убийства трябва да бъдат свързани с един и същ виновник, но пет от тях се считат знакови: Мери Ан Никълс, Ани Чапман, Елизабет Страйд, Катрин Едоус и Мери Джейн Кели.

Вицове - само сока, ноември 2019 г.


Питат радио Ереван:
– По какво си приличат индианците и жените?
– Почнат ли много да се гримират, голям лов ще пада.

***

Тя:
- Пусни ме под юргана. Студено ми е.
Той:
- С гащи не може. Тук има дрескод.

***

Професор по математика среща свой бивш студент:
- И, как е?... Прилагате ли знанията, които съм ви предал и в живота?
- Ами, да... Наскоро си изтървах ключовете в една шахта, огънах една тел във формата на интеграл и си ги извадих...

***

Счупвайки неволно бутилката ракия, стругарят Харалампи мигновено промени сексуалната си ориентация в очите на приятелите си...

***

В американски офис, грозновата служителка към шефа си:
- Бос, гледам всички колежки са завели срещу теб дела за сексуално посегателство. Тъй като само мен не си ме опипвал, смятам да те съдя за дискриминация!

петък, 8 ноември 2019 г.

На тази дата: 8 ноември 1923г. Хитлер прави "Бирен пуч" за завземане на властта

8.11.1923 г. Националсоциалистическата германска работническа партия в Мюнхен прави опит за завземане на властта. Предвождан от Ерих Лудендорф и Адолф Хитлер т.нар. „Бирен пуч” започва в бирария „Бюргербраукеллер”. Бунтът цели сваляне на централното правителство на Германия и местното управление на Бавария.

Вечерта на 8 ноември около 3000 души се събират в огромната бирена зала, за да чуят речта на члена на баварското правителство Густав фон Кар. Заедно с него на трибуната се намират местни висши военни - командващият въоръжените сили на Бавария генерал Ото фон Лосов и началникът на баварската полиция полковник Ханс фон Шайсер. 
Докато Кар говори пред множеството, около 600 члена на СА (щурмови отряди на нацистите) незабелязано обграждат залата. Те поставят на улицата картечници, насочени към входните врати. Лидерът на нацистите Адолф Хитлер, обкръжен от свои поддръжници, стремително се промушва в тъмнината между масите, скача на стол, стреля в тавана и в настъпилата тишина крещи: „Националната революция започна”.
Със заплахи Хитлер постига споразумение с членовете на правителството на следващия ден армията на Бавария да потегли за Берлин за сваляне на централното правителство. Хитлер възнамерява да действа като Мусолини, който година по-рано с неголям отряд завзема Рим.
На 9 ноември отряд от около 3000 нацисти се отправя с марш към централния площад на Мюнхен. Ръководството на Бавария обаче в последния момент променя намеренията си и поставя на площада кордон от местната полиция. При сблъсъка загиват 16 нацисти и трима полицаи. Сред ранените са самите Хитлер и Гьоринг. Скоро Хитлер и негови сподвижници се оказват в затвора, получавайки минималната присъда от пет години, но излежава само осем месеца. Любопитен факт е, че именно в този период той пише прочутата си книга „Моята борба”.
 

Вицове - само сока, ноември 2019 г.


Варна, котка кара мотор.

Пътник към стюардесата:
- Вашият самолет е ТУ-154-4-2П
Стюардесата отговаря:
- ТУ е производителя, 154 са броя пасажери, 4- са екипажа, а 2П- сме аз и колежката.

***

Българите са франкофони... Даже на строителни обекти в БГ говорят френски . Двама режат талпа:
- Жи опре?!
- Ба, уй жи опре!?

***

Всяка тъпотия, изказана уверено, се нарича лично мнение.

***

Иванчо видял падаща звезда, но в бързината не можал точно да дефинира желанието си.
На другия ден получил чисто ново колело с цици.

***

Хипохондрик при сексолог:
- Допустимо ли е на третия път да не ми стане?
- Допустимо е!
- А на мен защо ми става?!

четвъртък, 7 ноември 2019 г.

На тази дата:7 ноември 1885 г. Победата при Сливница! 12 000 българи срещу 25 000 сърби

Битката при Сливница. Това е голямото сражение по време на Сръбско-българска война, водено в района на град Сливница и село Алдомировци, местностите Три уши и Мека црев, в периода 5-7 ноември 1885 година.


Фронтовата линия при Сливница е разделена на 3 части, а съотношението в началото е 12 000 българи срещу 25 000 сърби.
Решителното Сливнишко сражение започва сутринта на 5 ноември. Към 9 ч сърбите напредват, но батареята на капитан Георги Силянов ги отблъсква бързо и без да даде жертви. Българите започват контраатака при село Мало Малово, както е наредил княз Александър I Батенберг, и скоро сръбските части са принудени да отстъпят. Сражението се води предимно на този фланг, като сърбите извършват постоянни нападения, но без успех. В битката българската артилерия помага много на пехотната войска, чрез усилен огън, но въпреки това десният български фланг се изтегля до укрепените позиции поради липса на боеприпаси.
На 6 ноември докато битката при Сливница е в разгара си, сръбската Моравска дивизия превзема Брезник и се насочва към левия фланг на българските позиции в Сливница. Шумадийската дивизия се съединява с Дунавската и Дринската при сливнишките позиции.
На левия фланг положението не е толкова добро за българите. Шумадийската и Моравската дивизия настъпват от юг и югозапад. Срещу тила на моравците, чийто щаб се намира в Брезник и които настъпват към Гургулят, са изпратени 1950 души под командването на капитан Стефан Кисов. Въпреки че в крайна сметка е разбит, българският отряд забавя цялата Моравската дивизия в придвижването ѝ към Сливница, където се решава изходът на войната, и заставя сърбите да отделят два батальона за прикритие от юг.
На 7 ноември, след пристигането на нови попълнения и в двете страни, сърбите достигат 40 000, а българите 32 000. В ранната сутрин капитан Христо Попов и воденият от него отряд се насочват към село Гургулят, където срещат 3 сръбски батальона, една батарея и един ескадрон и ги разгромяват. По това време сръбските войски на северния фланг се съвземат и си връщат част от изгубените терени. Българите контраатакуват. Капитан Марин Маринов - командващ Бдинския полк, нарежда щикова атака - „На нож“, като сам повежда бойците си и загива в боя. По-късно Бдинският полк е подкрепен от плевенските дружини и една батарея. Развихря се ожесточена борба за надмощие, но сърбите не успяват да издържат и обръщат в бяг, от тук нататък ходът на сражението е решен. По обяд на 7 ноември българите минават в настъпление. Отрядът на капитан Коста Паница разбива сръбските войски при Ропот и Комщица и навлиза в Сърбия. С това сражение приключва Битката при Сливница.
 

Вицове - само сока, ноември 2019 г.Ако не са й изтекли данни от НАП - малка е за тебе!

***

Зад всеки началник, който от сутринта ви къса нервите, стои жена, която му го връща тъпкано!

***

- Колежке, вие сте толкова умна!
- Не съм умна, а съм опитна. Ако бях умна нямаше да имам такъв опит.

***

- Трябва да се научим да казваме "НЕ"!!!!
- Да пием по бира?
- НЕ виждам защо НЕ!

***

Как си говорят влюбените в 21 век:
Тя:
- Изчезни, бе!
Той:
- Леле, колко си тъпа!

сряда, 6 ноември 2019 г.

На тази дата: 6 ноември 1886 г. България къса дипломатически връзки с Русия

Преди 133 г. Стамболов къса дипломатическите връзки с Русия На днешния ден през далечната 1886 г. заради засилените русофобски политически настроения и действия в България Русия прекратява дипломатически отношения с нея. Политиката срещу зависимостите на страната от Русия се води открито от Стефан Стамболов. Като премиер и фактор в държавата в първите години след Освобождението й, бившият поборник за национални свободи остро се противопоставя на всеки опит за вмешателство в българските дела от руски представители.
За постигане на тази цел Стамболов предприема редица крути мерки, които се използват като доказателство за наличието на диктаторски режим. Приети са законите срещу разбойничеството и за ограничение на печата. Стамболов многократно опитва да изчисти и подобри взаимоотношенията с Русия. Въпреки това на 6 ноември 1886 година Русия скъсва дипломатическите отношения с България. Този период години наред е премълчаван от историците или разглеждан едностранчиво, но винаги в угодничество на руската политика и дипломация.
Именно заради тези анти руски настроения с подкрепата на империята през февруари 1887 година избухва втори офицерски заговор срещу премиера и правителството, който е потушен от правителствените войски. Два пъти руските управляващи кръгове се опитват да подкупят Стамболов да отстрани княз Фердинанд от страната, но той отказва. Предлагат му дори начален подкуп от 30 млн. рубли, но не ги приема. Руската дипломация сменя тактиката си и решават да отстранят Стамболов чрез княз Фердинанд. За това през 1890 и 1891 г. в България се правят два неуспешни опита за убийството на Стамболов с подкрепата на Русия.
Русофобската политика на Стамболов е в разрез с амбициите на Фердинанд I за официално признание. Фердинанд I, търсейки дипломатическата подкрепа на Русия, отстранява правителството на Стамболов през 1894 година. Именно при такава обстановка настъпва краят на 8-годишното управление на Народнолибералната партия и нейния лидер Стамболов, приеман за най-значимия български държавник. А България възстановява отново дипломатическите си отношения с Русия.

Вицове - само сока, ноември 2019 г.


Турчин продава чехли за сексуална потентност. Идва клиент и иска да ги пробва. Обува ги и веднага награбва продавача. Той го отблъсква и му вика:
- Сус, бре, ефенди, обул си ги на обратно…

***

Предимство на простака пред неучения е, че той винаги е доволен от себе си!

***

- Здравейте! Искам да си купя нещо, но да е без глутен, без захар, без мазнини...
- Имаме салфетки...

***

Мъжете не сме по силните думи. Понякога нашето любовно признание може да звучи и съвсем просто:
- Без теб не мога да си намеря чорапите!

***

А бе, винаги съм се чудел, защо зоо защитниците поливат с боя дами облечени с кожени палта, а дори не се доближават до рокери, облечени целите в кожа?