събота, 16 ноември 2019 г.

На тази дата: 16 ноември 1491 г. Светата инквизиция осъжда на изгаряне върху клада убийците на Светото дете от Ла Гуардия

1491 г. Светата инквизиция осъжда на изгаряне върху клада убийците на Светото дете от Ла Гуардия. С времето това название се е превърнало в евфемизъм, условно обозначаващ най-известния от историята предполагаем случай на ритуално убийство на дете, извършено в края на 1480 г. в малкото селце Ла Гуардия в околностите на Толедо, Испания. Обвинен е мнимо покръстен евреин-маран, който тайно продължава след формалното приемане на християнството да изповядва старата си вяра юдаизма.
Това е денят, както се твърди от векове, в който евреите-фанатици изпълняват специалната процедура на мъст към християните, гаврейки се с разпятието Христово в лицето на някое отвлечено 4-5-годишно християнско момче, което изтезават и убиват мъченически на кръст с трънен венец на главата.
Историята на инквизицията познава редица процеси, основани на жестокия таен обред на отмъщение на евреите към Христа и християнството. Всички тези процеси са завършвали с изгаряне на кладата на виновните и техните съучастници, както и с по-малки или по-големи репресии срещу евреите изобщо.
Първият Велик инквизитор на Испанската Света Инквизиция - Томас де Торквемада, взема за повод Светото дете от Ла Гуардия в стремежа си да свърши веднъж за винаги с евреите в бъдеща обединена Испания. За целта той се нуждае от подходящ доказан повод и точно тогава му донасят за случая в Ла Гуардия.
Направен е оглед на местопрестъплението, разпитани са и свидетели. Преките извършители на деянието - баща и син Франко са арестувани и признават всичко, което се иска от тях. Следствието по случая трае близо две години и завършва на 16 ноември 1491 г. с осъждането и изгарянето на клада на петима души извършители и съучастници.
След завършване на делото „Ла Гуардия” сред населението настава голямо брожение и пред обстойния и аргументиран доклад на Торквемада монарсите Фердинанд Арагонски и Изабела Кастилска подписват на 31 март 1492 г. Алхамбрайския декрет за изгонването на всички евреи от Испания. Момчето, жертва на злодеянието, е обявено от испанската църква за светец и мъченик. През 1569 г. на местопроизшествието в Ла Гуардия на детето е издигнат паметник.
Едва през 1968 г. испанското правителство на генерал Франко обявява за недействителен Алхамбрайският декрет, а на 1 април 1992 г. испанският крал Хуан Карлос I го сочи за правен акт без правна сила. Точно половин хилядолетие след едикта и откриването на Америка, кралят посещава мадридската синагога, искайки прошка за решението, взето от предшествениците му.

Вицове - само сока, ноември 2019 г.


В последния епизод на Трансформърс Оптимус Прайм си вижда гражданската и всички автоботи напускат Земята.

***

Луд виси на клоните на дърво... По-късно пада...
Приятелят му го пита:
- Подхлъзна ли се?
- Не, узрях!

***

Във всяка работа има три положителни неща: петък, заплата и отпуска...

***

Днес празнувам юбилей... Десет години, откакто не ме интересува, какво мислят хората за мен!

***

Когато някой мъж ви каже "С мен няма да заспиш мила", бъдете внимателни. Може би деликатно ви предупреждава че хърка здраво.

петък, 15 ноември 2019 г.

На тази дата: 15 ноември 1969 г. съветската подводница К-19 се сблъсква с американската USS Gato в Баренцово море

1969 г. съветската подводница К-19 се сблъсква с американската USS Gato в Баренцово море. К-19 е една от първите две руски подводници, оборудвани с ядрени балистични ракети.
На 4 юли 1961 г. под командването на капитан Николай Затеев на К-19 възниква проблем при охладителната система, което покачва температурата на реактора до 800 градуса по Целзий. Конструкцията на подводницата е слаба, няма резервна охладителна система и капитанът е принуден да изпрати екип от седем офицери да поправят повредата, въпреки смъртоносните нива радиация. Екипът успява да оправи проблема, но всичките седем умират в рамките на седмица. Цялата подводница става радиоактивна и за няколко години още 20 човека умират на борда.
Съветската флота прави скъпи поправки по подводницата и по-късно я пуска отново във водата. Инцидентите на борда обаче продължават.
На 15 ноември 1969 г. К-19 се сблъсква с американската подводница USS Gato по време на маневра, докато се спуска от дълбочина 60 м на 90 м. Получавайки значителни повреди в носовата част, подводницата все пак успява самостоятелно да се върне в базата в надводно положение. Много по-късно става известно, че командирът на торпедния отсек на американската подводница, вземайки сблъскването за преднамерен таран, се опитва да торпилира К-19, но командирът на американската подводница навреме отменя заповедта му.
На 24 февруари 1972 г. възниква пожар в 8-и и 9-и отсек. Загиват 28 моряци и 2 спасители. В 10-и кърмов отсек остават изолирани 9 матроси за цели 23 дни без светлина, свръзка и с оскъдни запаси от вода, като им е подаван само въздух и то с прекъсване. През 1979 г. К-19 е преоборудвана в подводница за свръзка по проект 658С. На 19 април 1990 г. е изведена в резерв.
От момента на построяването си К-19 изминава 332 400 мили за 20 223 ходови часа. Изпълнила е шест тежки рейда с обща продължителност 310 денонощия, осъществила е изстрелване на 22 балистични ракети, провежда 60 торпедни стрелби.
 

Вицове - само сока, ноември 2019 г.


Охо! Имаш яко ръкостискане!... Отдавна ли живееш сам?


***

В аптеката:
- Какво желаете?
- Тест за бременност.
- А какъв?
- Отрицателен ако може...

***

В Кауфланд е най-евтино: за 20 ст. можеш да си купиш количка за пазаруване!

***

В някои страни карат в ляво, в други в дясно, а в България според състоянието на асфалта...

***

Стар мъж с млада жена е като муха на кравешко ухо. Далече от секса и близо до рогата.

четвъртък, 14 ноември 2019 г.

На тази дата: 14 ноември 1943 г. британско-американската авиация извършва първата бомбардировка над София

1943 г. британско-американската авиация извършва първата бомбардировка на София. В атаката участват 91 бомбардировача „В-25 Мичъл”. Разрушени са 47 сгради и постройки, убити са 59 граждански и военни лица, ранени са 128.
На 24 ноември следва нова бомбардировка, извършена от 60 бомбардировача B-24 Либърейтър. В района на Централна гара в София са разрушени 87 жилища и постройки, петима са убити, 29 граждански и военни лица са ранени.
Ново нападение от 120 самолета е извършено на 10 декември. Хвърлени са около 90 бомби в района на кварталите „Хаджи Димитър”, „Индустриален”, Централна гара, „Малашевци” и „Военна рампа”. Други 90 поразяват летище Враждебна и селата край него. При бомбардировката са убити 11 души.
При извършените атаки са ударени най-вече граждански обекти, като Народния театър, църквата от 11 в. „Свети Спас”, Градската библиотека, Католическата катедрала „Свети Йосиф”, голямата Софийска синагога, Духовната академия, взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център. Убити са над 2000 души от софийското население и са разрушени 12 657 сгради.

Вицове - само сока, ноември 2019 г.


Някои хора изглеждат толкова красиви на снимка... чак не мога да повярвам, че съм ги срещала на живо.

***

Преди с жените беше просто - гледаш лице, задник, цици... Сега вече трябва да внимаваш и за адамова ябълка.

***

Когато на интервю за работа ви попитат "Защо напуснахте предишната си работа", отговаряйте "А при вас защо се оваканти място".

***

Измина още един ден, в който способността да изчислявам троен интеграл не ми послужи за нищо.

***

Обнародваха шокиращи резултати от изследването в страната, по повод намаляването на раждаемостта! Оказа се, че някакви злодеи дават на българите противозачатъчни заплати!

сряда, 13 ноември 2019 г.

На тази дата: 13 ноември 1002 г. по заповед на английския крал са изклани всички датчани на Острова

1002 г. по заповед на английския крал Етелред ІІ Неразумни са изклани всички датчани на Острова. Етелред ІІ Неразумни е крал на Англия от 978 до 1013 г. и повторно от 1014 до 1016 г., а управлението му е белязано от многобройни набези и стълкновения с викингите (датчаните).
Зверството остава в историята като „Касапницата в деня свети Брайс”.Възможно е Етелред да е поощрен от подкрепата на норманите, получена в резултат на неговия брак с Ема Норманска и затова първоначално издава едикт, позволяващ убийството на датчаните, живеещи в Англия. По този начин той демонстрира своето намерение да ги обрече на смърт.
Замисълът на Етелред Неразумни е подготвен и изпълнен в най-строга секретност. В един ден всички датчани в Англия са изклани безпощадно.
Сред свидетелствата за станалата касапница е кралска грамота за възстановяване на оксфордската църква Света Фридесвида, която е изгорена заедно с потърсилите в нея убежище датчани.
Това обаче не обезопасява Англия и има точно обратният ефект, предизвиквайки нападение на Свен І Вилобрадия - владетеля (конунг) на Дания и Норвегия. Той се появява край бреговете на Англия с огромен флот, изгаряйки, както и войниците му, от жажда за отмъщение.
Свен Вилобрадия предприема няколко набега от 1003 до 1007 г. Тогава Етелред ІІ Неразумни откупува с пари мир от страна на датчаните чак до 1013 г.  Датският владетел предприема през 1013 г. мащабно нахлуване в Англия. По време на кампанията той бързо превзема множество градове и селища, освен Лондон, край чиито стени датчаните понасят тежки загуби. Столицата обаче е напълно обкръжена, а след като кралят Етелред ІІ избягва в края на 1013 г. в Нормандия, Лондон капитулира и Свен е провъзгласен за английски крал.
Свен заповядва да се събират по-големи данъци и даже според английски летописци „се осмелява да иска голям данък от Едмундсбърийската обител, където се покоят нетленните останки на св. Едмунд”. Като представител на обителта и от цяла Източна Англия в стана на Датския крал се явява монахът Елвин и от името на св. Едмунд моли пощада за манастира от този данък.
Свен обаче категорично отказва на монаха и заплашва не само да изгори Едмунсбъри и да пребие монасите, но даже „се осмелява да се усъмни в Светостта на Едмунд”.
Скоро след това Свен, седейки на коня си, изведнъж почувства остра болка в стомаха и в нощта на празника Сретение на 2 февруари 1014 г. умира в страхотни мъки. Първоначално е погребан в Йорк, след това останките му са препогребани в катедралата в Роскил в Дания.
Витенагемотът (народното събрание) възкачва Етелред на трона. Той е избран, въпреки че датският флот провъзгласява за крал Кнуд, сина на Свен. По време на последвалата война Етелред умира на 23 април 1016 г.

Вицове - само сока, ноември 2019 г.


За първата брачна нощ на Пепеляшка, Принцът разхвърлил в спалнята листа от рози. Но в 12 часа те се превърнали в чорапи.

***

Обожавам бирата. Доставя удоволствие, както на входа, така и на изхода!

***

Учителката по български много се разстроила, като видяла мъжа си с две съгласни.

***

Стюардесата влиза в пилотската кабина:
- Капитане самолета е отвлечен от еврейски терористи с бомба.
- Как разбрахте, че са евреи? Те ли ви казаха?
- Не, но продават парашути на пасажерите.

***

Провървя им на хората над 40 г. На младини направиха много глупости но нали нямаше интернет - няма и доказателства.


вторник, 12 ноември 2019 г.

На тази дата: 12 ноември 1968 г. ЦК на БКП заклеймява "Лютите чушки" на Радой Ралин

За книгата „Люти чушки“ се носят легенди и до днес. Тя излиза през 1968 г. Както самият автор Радой Ралин я е описал като подзаглавие -„Народни епиграмки в рамки“.
Представлява народни поговорки или авторски епиграми от Ралин, към които заглавията придават друг смисъл. 

Но най-много казват илюстрациите на Димовски. Той доразвива смисъла на игрословиците, придава им друга измерения. На пръв поглед една шеговита книжка изведнъж се превръща в неописуем скандал. 
На 12 ноември 1968 г. секретариатът на ЦК на БКП взима решение "За някои прояви на идеологическия фронт", в което се твърди, че не всички сатирици са оправдали "доверието на партията", не са осъзнали задачата си за отразяване и на "голямата", и на "малката" правда, не водели борба с империалистическите сили, а предпочитали "да се ровят само в задния двор на нашата действителност и от дребното, единичното да правят генерални обобщения". 
Конкретни обвинения се отправят към Радой Ралин и Борис Димовски и книгата им "Люти чушки" с епиграми и сатирични стихове, където те са застанали на "антипартийни позиции" и книгата им е заклеймена като "политическа грешка". Неразпределеният тираж на книгата е изгорен в самата печатница. 
След излизането на сборника с епиграми "Люти чушки" на Радой Ралин с илюстрации на Борис Димовски, критикуващ негативни страни от българската действителност, Бюрото на Управителния съвет на СБП решава да препоръча на издателство "Български писател" да освободи Радой Ралин от длъжността редактор "за допуснати политически грешки и лекомислие" и да не възлага повече хонорувана работа на Константин Павлов "поради нецелесъобразност". 

От работа във в. "Стършел" е уволнен Б. Димовски. През декември с.г. той и Р. Ралин са наказани със "строго мъмрене с предупреждение" от Бюрото на Градския комитет на БКП - София. Ето част от текста на книжката: 

ЖИВИТЕ НЕ ПОМНЯТ
Мъртвите - бог да прости!
Живите кой да свести?
НОВА ИДЕЯ
Горе момичка,
долу вдовичка.
ВЯРНОСТ
Твой съм! Само твой!
Точи вино и ме пой!
УВИ, ЧОВЕК СЕ РАЗЛИЧАВА
ОТ ЖИВОТНИТЕ
Битата крава
мляко не дава.
ИМА СИ ХОРА ЗА НИЩО
Аз ваша,тя ваша,
кой ще вари каша?...
БЕДНОСТТА НЕ Е ПОРОК, А УРОК!
Кой постъпва честно,
не живее лесно.
КАЧЕСТВЕНА ОБРАБОТКА
Кой излезе прав,
не излиза здрав.
ТВОРЧЕСКИ ТРЕВОГИ
Болна Божка
за кокошка.
НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ
Господ види
кой отде иде.
ЧОВЕК Е СЛОЖЕН!
Заран набожен,
вечер разложен...
ЦЕНИ И КАЧЕСТВО
Да би се яло,
не би висяло.
ГЛУХ, НО ПОСЛУШЕН!
Сит търбух
за наука глух.
ТВОРЧЕСКИ СТАЖ
Наметнал пушка
на гола гушка.
УТЕХАТА НА БЕДНИТЕ
Безплатен оцет
по-сладък от мед.