събота, 29 февруари 2020 г.

На тази дата: 29 февруари - високосната година предстои

366 дни вместо 365 дни. Високосната 2020-та предстои, а чрез нея календарната година се синхронизира със сезоните. Причината за прословутия 29 февруари е отдавна установена: при едно завъртане годината трае около 365 дни и 6 часа, а ако календарът съдържа фиксирано 365 дни, постепенно и през вековете сезоните биха се изместили. Затова на четвъртата година тези шест часа образуват допълнителен ден.
 
Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни и Гай Юлий Цезар заповядал това да се отрази в календара. Годината с допълнително денонощие получила специално наименование - bix sexus, което в превод от латински означава "вторият шести". Било решено допълнителното денонощие да бъде присъединено към най-късия месец - февруари. Впрочем, и в това правило се допускат изключения. Средно на 100 години високосната година бива пропусната заради съгласуването на календара с пролетното равноденствие. Въобще, човешка работа, нагаждане на цивилизационните графици с орбитите на планетите.
През 1712г. в Швеция 29 февруари бил последван от 30 февруари. Това се е наложило, за да се синхронизира шведския календар с Юлианския календар.
Имало период, когато английското правосъдие пренебрегвало датата 29 февруари, тъй като тя не влизала в регистрите. Затова извършените на този ден престъпления не били наказуеми и не се отбелязвали никъде.
Ако 29 февруари не се пада събота или неделя, означава, че работим един ден повече и то безплатно, тъй като във всички компании по цял ??свят действителните работни дни се броят 365, а не 366.

Вицове - само сока, февруари 2020 г.


Molokini Crater в Мауи Каунти, Хавай е остров с форма на полумесец.
Той е много популярен сред водолазите и любителите на морски птици.

Всъщност, представлява вулканичен кратер, а вулканът под него в
разцвета си е образувал няколко нови острова чрез изригване.

Има мъже, които помагат във всичко на жените! Те са нарисувани на банкноти!

***

Късно вечер,мъж се моли преди сън:
- Господи, направлявай ме и ме укрепи, направлявай ме и ме укрепи...
Жена му:
- Ти се моли само за укрепването... С направлението аз сама ще се оправя.

***

И да знаете: не се казва ”Харесвам блондинки”, а ”Обичам простите удоволствия!”

***

- Скъпи, за 8-ми март искам само любов и внимание...
- Късно е, скъпа... Вече ти купих настолен циркуляр от промоцията в Lidl.

***

Тя приличаше на чисто и невинно дете с ангелско лице. Но после си отвори устата и каза:
- И за къв чеп, седиш тука и ма зяпаш?

петък, 28 февруари 2020 г.

На тази дата: 28 февруари 1966 г. в село Павел пада най-големият метеорит у нас

Най-големият метеорит ни е навестил на 28 февруари 1966 г. в село Павел, община Полски Тръмбеш.
Първоначално камъкът е бил предаден на местното училище, а години след това е пренесен в музей в София, откъдето е изчезнал. Най-вероятно е откраднат, за да се продаде.

Местните хората обаче и до днес разказват за събитието.
И не могат да се примирят, че след като го предали години по-късно в столичния музей “Земята и хората”, той изчезнал.
Защото този метеорит води следите си именно от село Павел. По официални данни у нас има сведения за 5 метеорита, всичките каменни.
“Случило се е на 28 март 1966 г. В този ден се сеело арпаджик. Следобед, когато работата приключвала, се чуло свистене и гръм от падащ от високо предмет. Хората помислили, че е паднала бомба от самолет”, разказват беловласи жители на Павел.
Пръв се опомнил звеноводът Борис Дочев. Той предупредил кооператорите да напуснат мястото, защото предметът може всеки момент да избухне. И работата хич не била за подценяване - на мястото на удара се образувала дупка с размери около 60 на 80 см.
Дочев уведомил тогавашния кмет на селото Ангел Панайотов. Той наредил теренът да бъде охраняван през нощта, да не се доближава никой до обекта, за да няма нещастни случаи.
На другия ден от военното поделение в Свищов пристигнала сапьорска група. Тя установила, че това не е военен снаряд и няма да се взриви. След като разкопали, хората открили, че падналият предмет е ъгловат черен камък, който все още парел, бил голям колкото два мъжки юмрука, но изключително тежък за размерите си. Толкова бил твърд, че с парченце от него можело да се реже стъкло.
После учените установили, че това е метеорит. Той дълго се е съхранявал в основното училище в селото, после в кметството и най-накрая бил предаден в музея “Земята и хората” в София. Оттам обаче изчезнал. “Настояваме да се разбере какво се е случило с метеорита”, искат от селото.

Вицове - само сока, февруари 2020 г.


Ball Pyramid е известна като най-високата морска скала в света.
Това са останки от вулкан, формиран преди около 7 млн. години.
Скалата е висока 562 м. и се намира югоизточно от острова
Lord Howe в Тихия океан.

- Вчера се запознах с родителите на моето момиче.
- И как мина?
- Приеха ме като роден син. Баща ѝ даже ме наби...

***

- Кръстихме го Майк.
- На кой?
- На майка му...

***

- Вчера се запознах с родителите на моето момиче.
- И как мина?
- Приеха ме като роден син. Баща ѝ даже ме наби...

***

Не стига, че нямам пари да скитам по света, ами сега ще бера страх, да не ме разболеят тези, дето имат пари и скитат постоянно...

***

- Брат, писна ми!
- Защо брат?
- Жените брат... На снимките модел като я видиш козел!

четвъртък, 27 февруари 2020 г.

На тази дата: 27 февруари 1933 г. в Германия е подпалена сградата на Райхстага

1933 г. В Германия е подпалена сградата на Райхстага. Палежът на парламента на Германия в Берлин е извършен около 21.25 ч. Пожарът е потушен към 23.30 ч., но пленарната зала е напълно унищожена.

В близост до Райхстага е заловен полугол 24-годишният нидерландски комунист Маринус Ван дер Любе. Той веднага признава, че е действал сам с намерението това да послужи за знак за всеобщо въстание. Според признанията му той счупва прозорец, влиза в сградата и, използвайки подпалки и ризата си, запалва огън.

Доброволно се предава германския гражданин и заместник-председател на комунистическата фракция в Райхстага Ернст Торглер. На 9 март в берлинския ресторант „Байернхоф” са арестувани тримата българи Георги Димитров, Васил Танев и Благой Попов, които също са обвинени за палежа.

На мястото на инцидента веднага пристигат Херман Гьоринг, Йозеф Гьобелс и Адолф Хитлер. Хитлер и Гьоринг са убедени, че актът е заговор на комунистите. Събитието е използвано от режима на Хитлер, който става канцлер само месец по-рано, за да въведе диктаторски мерки в Германия: обявява извънредно положение и приканва президента Паул Хинденбург да подпише декрет, с който да отмени редица граждански права, залегнали във Ваймарската конституция.

Забранена е Комунистическата партия на Германия (КПГ), започва усилено гонение на леви политици - за няколко дни са арестувани около 4000 комунисти, както и лидери на партии (социалдемократически и либерални), включително депутати. Анулиран е изборният вот от 5 март с.г. за комунистите, като мандатите им са предадени на Нацистката партия. По този начин НСДАП и нейните съюзници събират необходимите 2/3 от гласовете и прокарват (441 гласа „за”, 84 гласа „против”) закона, дал на Хитлер неограничена власт за четири години.

Съдебният процес започва на 21 септември 1933 г. в Лайпциг и остава в историята като Лайпцигски процес. Доказателства по обвинението са събирани в продължение на шест месеца. Свидетели на обвинението са полицейски служители, Херман Гьоринг и Йозеф Гьобелс.

Събитията в Германия, международните протести и енергичната съдебна защита, проведена от Георги Димитров, превръщат процеса в световна новина. На 31 декември прокурорът оттегля обвинението. Четиримата обвиняеми Ернст Торглер, Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев са оправдани от германския съд поради липса на доказателства. Маринус Ван дер Любе получава смъртна присъда и е екзекутиран.

Торглер е изпратен в концлагер, но през 1934 г. дава обещание повече да не се занимава с политика и е освободен през 1935 г. Изключен е от КПГ. Българите получават политическо убежище в СССР и заминават за Москва (1934 г.).

Вицове - само сока, февруари 2020 г.


Събуждане в Лондон 1930 г., когато

будилниците са били скъпи и ненадежни.

Изстрелва ли са грахови зърна през пръчица

по прозорците, за да събудят хората. Заплатата

е била около 6 пенса седмично.


Ако нямате велоергометър, дъската за гладене също е чудесна закачалка.

***

Бях в Англия, видях им жените... Още ходя умислен! Странно, защо водката са я измислили в Русия?

***

В министерски съвет:
- Господа министри, основният въпрос който трябва да решим веднага, е повишаване доходите на хората! Определението на понятието "хора", ще разгледаме на следващо заседание!

***

- 5 кг. картофи, моля!
- Торбичка ще желаете ли?
- А, не, качете ми ги на флашка!

***

Предизвикателство за истински мъже - окачете снимка на жена си в кухнята с табелка: "Служител на месеца"...