събота, 7 ноември 2020 г.

Тръмп и Боко трябва със столовете да ги вадят от кабинетите им!

 


Ей сега вече ще чипират Емануела

На тази дата:7 ноември 1885 г. Победата при Сливница! 12 000 българи срещу 25 000 сърби


Битката при Сливница. Това е голямото сражение по време на Сръбско-българска война,
водено в района на град Сливница и село Алдомировци, местностите Три уши и Мека црев, в периода 5-7 ноември 1885 година.

Фронтовата линия при Сливница е разделена на 3 части, а съотношението в началото е 12 000 българи срещу 25 000 сърби.

Решителното Сливнишко сражение започва сутринта на 5 ноември. Към 9 ч сърбите напредват, но батареята на капитан Георги Силянов ги отблъсква бързо и без да даде жертви. Българите започват контраатака при село Мало Малово, както е наредил княз Александър I Батенберг, и скоро сръбските части са принудени да отстъпят. Сражението се води предимно на този фланг, като сърбите извършват постоянни нападения, но без успех. В битката българската артилерия помага много на пехотната войска, чрез усилен огън, но въпреки това десният български фланг се изтегля до укрепените позиции поради липса на боеприпаси.

На 6 ноември докато битката при Сливница е в разгара си, сръбската Моравска дивизия превзема Брезник и се насочва към левия фланг на българските позиции в Сливница. Шумадийската дивизия се съединява с Дунавската и Дринската при сливнишките позиции.
На левия фланг положението не е толкова добро за българите. Шумадийската и Моравската дивизия настъпват от юг и югозапад. Срещу тила на моравците, чийто щаб се намира в Брезник и които настъпват към Гургулят, са изпратени 1950 души под командването на капитан Стефан Кисов. Въпреки че в крайна сметка е разбит, българският отряд забавя цялата Моравската дивизия в придвижването ѝ към Сливница, където се решава изходът на войната, и заставя сърбите да отделят два батальона за прикритие от юг.

На 7 ноември, след пристигането на нови попълнения и в двете страни, сърбите достигат 40 000, а българите 32 000. В ранната сутрин капитан Христо Попов и воденият от него отряд се насочват към село Гургулят, където срещат 3 сръбски батальона, една батарея и един ескадрон и ги разгромяват. По това време сръбските войски на северния фланг се съвземат и си връщат част от изгубените терени. Българите контраатакуват. Капитан Марин Маринов - командващ Бдинския полк, нарежда щикова атака - „На нож“, като сам повежда бойците си и загива в боя. По-късно Бдинският полк е подкрепен от плевенските дружини и една батарея. Развихря се ожесточена борба за надмощие, но сърбите не успяват да издържат и обръщат в бяг, от тук нататък ходът на сражението е решен. По обяд на 7 ноември българите минават в настъпление. Отрядът на капитан Коста Паница разбива сръбските войски при Ропот и Комщица и навлиза в Сърбия. С това сражение приключва Битката при Сливница.

Вицове - само сока, ноември 2020 г.

На интервю за работа в куриерска фирма:

- Дайте бързо, че съм спрял е тука на аварийки за малко.

- Нает сте.

 

***

 

Колумб:

- Такааа, открих Америка, сега остава да получа и зелена карта!

 

***

 

Недоразумение:

- Това е, когато поканиш красива комшийка на кафе, тя дойде, изпие си кафето и си отиде...

 

***

 

За една жена е по-добре да бъде красива, отколкото умна, защото мъжете по-добре виждат, отколкото мислят.

 

***

 

Жена към мъжа си:

- На мен ми трябват толкова много пари! За солариум, за епилация, за маникюр, за козметика, за дрехи, чанти и обувки...

Мъжът:

- A пък на мен ми провървя! Родих се направо красив...

петък, 6 ноември 2020 г.

Бареков с директно включване от Костиброд, Пенсилвания

На тази дата: 6 ноември 1886 г. България къса дипломатически връзки с Русия


Стефан Стамболов
Стамболов къса дипломатическите връзки с Русия на днешния ден през далечната 1886 г. заради засилените русофобски политически настроения и действия в България Русия прекратява дипломатически отношения с нея. Политиката срещу зависимостите на страната от Русия се води открито от Стефан Стамболов. Като премиер и фактор в държавата в първите години след Освобождението й, бившият поборник за национални свободи остро се противопоставя на всеки опит за вмешателство в българските дела от руски представители.

За постигане на тази цел Стамболов предприема редица крути мерки, които се използват като доказателство за наличието на диктаторски режим. Приети са законите срещу разбойничеството и за ограничение на печата. Стамболов многократно опитва да изчисти и подобри взаимоотношенията с Русия. Въпреки това на 6 ноември 1886 година Русия скъсва дипломатическите отношения с България. Този период години наред е премълчаван от историците или разглеждан едностранчиво, но винаги в угодничество на руската политика и дипломация.

Именно заради тези анти руски настроения с подкрепата на империята през февруари 1887 година избухва втори офицерски заговор срещу премиера и правителството, който е потушен от правителствените войски. Два пъти руските управляващи кръгове се опитват да подкупят Стамболов да отстрани княз Фердинанд от страната, но той отказва. Предлагат му дори начален подкуп от 30 млн. рубли, но не ги приема. Руската дипломация сменя тактиката си и решават да отстранят Стамболов чрез княз Фердинанд. За това през 1890 и 1891 г. в България се правят два неуспешни опита за убийството на Стамболов с подкрепата на Русия.

Русофобската политика на Стамболов е в разрез с амбициите на Фердинанд I за официално признание. Фердинанд I, търсейки дипломатическата подкрепа на Русия, отстранява правителството на Стамболов през 1894 година. Именно при такава обстановка настъпва краят на 8-годишното управление на Народнолибералната партия и нейния лидер Стамболов, приеман за най-значимия български държавник. А България възстановява отново дипломатическите си отношения с Русия.

Вицове - само сока, ноември 2020 г.

Той:

- Истинският мъж трябва поне веднъж в седмицата да не спи в дома си!

Тя:

- Аха, за да може друг истински мъж да има къде да изкара нощта...

 

***

 

От дистанционното обучение на детето най-много ме кефи учителката по трудово. Днес им даде да изперат, прострат и да си подредят стаите.

 

***

 

Над 40 сте? Наслаждавайте се максимално на живота. Защото поколението, което ще ви заработва пенсията в момента е в Tik ToK.

 

***

 

Само пет минути се познават, а вече се карат, като съпрузи с 10-годишен стаж...

 

***

 

В избирателната секция:

- Бюлетините са намазани с нещо. Химикалката не пише!

- Не може да бъде! Я опитайте да сложите едно хиксче срещу ГЕРБ, можело,а?

четвъртък, 5 ноември 2020 г.

Всичко е Америка!

И така...

Продължават да ни спамят, че има вселенска конспирация срещу Тръмп. Сатанисти и педофили искат да го премахнат. 

Лошите са се обединили да не му позволят да спечели, а ако той не получи втори мандат, земята ще изчезне.  Идва чипиране, 5G дето спира кокошките да снасят, ваксинации, кастрации, ще ядат бебета и тнт.

Не знам...толкова дълга човешка еволюция и хоп...такива глупости.

На тази дата: 5 ноември 1957 г. в Пловдив е открит паметника на съветския воин „Альоша”


1957 г.  откриват паметника на съветския воин „Альоша” в Пловдив. Негови автори са архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков.

Паметникът е издигнат на второто по височина тепе на Пловдив - „Бунарджика”, и е в близост до паметника на Александър II и на руските войски, освободили Пловдив от османско владичество. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин” с цевта надолу. Обърнат е на изток към Русия.

За прототип на „Альоша” е послужил Алексей Иванович Скурлатов, жител на селцето Налобиха в Косихинския район на Алтай, свързочник по време на Втората световна война. Участва в най-голямата танкова битка край Курск, служи в 217-а танкова бригада и 234-ти артилерийски корпус.

През 1944 г., докато Скурлатов работи по възстановяване на телефонната линия София - Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно за изработка на фигурата на войника. Външността му олицетворява руския воин - висок, рус, със сини очи.

Любопитен факт е, че самият Алексей Скурлатов не подозира за своя гранитен двойник в България почти четвърт век до 1981 година, когато е оповестено истинското име на войника, от чийто лик скулпторите са почерпили вдъхновение. Алексей получава покана да посети Пловдив и вижда „Альоша“ за пръв път точно на своята 60-а

Вицове - само сока, ноември 2020 г.

Вече три часа пишем домашно с моя син... На всяка грешка прави по десет клякания... ако порасне тъп, поне да е як!!!

 

***

 

Кръчма във Враца:

- Келнер, т'ва вино е мътно.

- Не, винОто е смрЪт, чашата не e мита..

 

***

 

На изпит в университета:

- Чудесен въпрос, г-н професор... Изобщо не ми се иска да го съсипвам с моя отговор...

 

***

 

В магазина:

- Дайте ми един капан за мишки, но по-бързо, че искам да хвана автобуса!

- Съжалявам, но толкова голям капан нямаме!

 

***

 

Да бъдеш стар и мъдър! Първо трябва да си млад и глупав.

сряда, 4 ноември 2020 г.

Мила родино!

 


На тази дата: 4 ноември 1922 г. откриват гробницата на фараона Тутанкамон


1922 г. британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете в Египет. Небхеперура Тутанкамон е последният египетски фараон от могъщата Осемнадесетата фараонска династия, управлявала Египет векове наред.

Младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри), така и на т.нар. „проклятие на фараона”. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона”.

По онова време Хауърд Картър е сред най-големите капацитети в египтологията. Изучава древната цивилизация още от юноша, когато Пърси Нюбери го взима в екипа си да прерисува фреските в гробницата „Бени Хасан”. Години по-късно Картър се запознава с лорд Карнаворн, който финансира всичките му разкопки, включително издирването на гробницата на непознатия дотогава фараон Тутанкамон 

През ноември 1922 г. археологът намира гробницата на Тутанкамон, а на 16 февруари следващата година отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на владетеля. 

Картър използва нагорещени метални пръти за отварянето на саркофага и снемането на златната траурна маска - варварска технология според съвременните разбирания. В онези години обаче точно този метод няма конкуренция сред научната общественост. След отварянето на саркофага мумията повече от година е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до сериозното й повреждане - останките се разпадат на 13 отделни части. 

В Музея в Кайро са изложени над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

Вицове - само сока, ноември 2020 г.

Тя:

- Пусни ме под юргана. Студено ми е.

Той:

- С гащи не може. Тук има дрескод!

 

***

 

- Защо калинките летят бавно?

- За да не им отнемат точки.

 

***

 

- Келнер, няма да ям тази гадост! Извикайте готвача!

- Безполезно е. И той няма да я яде...

 

***

 

Между писатели:

- Една дама ми сподели, че чела в автобуса моя най-нов роман и пропуснала 6 спирки!

- Интересно... Как е могла да заспи толкова дълбоко по време на движение?!

 

***

 

Художник продава картина. Клиентът го пита:

- Това какво е?

- Крава пасе трева.

- А къде е тревата?

- Кравата вече е изпасла всичко.

- Къде е кравата тогава?

- Да не е луда да стои където няма никаква трева!

вторник, 3 ноември 2020 г.

Той ви храни, а вие пак недоволни! И добре, че не е подал оставка, за да работят сега така добре системите:)

 


На тази дата: 3 ноември 1957 г. СССР изстрелва космическия кораб с кучето Лайка на борда

 1957 г. СССР изстрелва космическия кораб „Спутник-2”. На борда се намира кучето Лайка, първото живо същество от Земята, което излиза в орбита. Мисията е без завръщане, така че Лайка може да се счита и за първата известна жертва на космическите полети.


Спътниците са изстреляни от космодрума Байконур с ракета-носител „Спутник”. Сателитът съдържа няколко отделения за радиопредаватели, телеметрична система, програмиращо устройство, система за регенерация и температурен контрол на кабината, и ред научни инструменти.

Техническите и биологични данни се предават посредством телеметричната система, която изпраща данни на Земята посредством 15-минутни сеанси за всяка орбита. Два фотометъра на борда на спътника измерват слънчевата радиация (ултравиолет и рентген), както и космическите лъчи.

След достигане на орбита връхният конус се отделя успешно, но Блок А на апарата не успява да се отдели както е планирано. Това възпрепятства нормалното функциониране на системата за термичен контрол. Освен това част от изолацията се откъсва и температурата във вътрешността на апарата достига до 40 градуса Целзий. Счита се, че поради това Лайка оцелява само няколко часа след старта, вместо 10 дни както е планирано.

Любопитен факт е, че истинската причина и време на смъртта на Лайка не са оповестени чак до 2002 г. Вместо това се твърди, че кучето загива в резултат на привършване на кислорода или (както СССР настоява) тя е подложена на евтаназия преди да привърши кислородът. Въпреки че Лайка не оцелява, експериментът доказва, че жив пътник може да бъде изстрелян в орбита около Земята и да издържи на безтегловността. Това проправя и пътя за полет на човек и осигурява на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в Космоса.

За да се адаптира кучето към ограниченото пространство на малката кабина на „Спутник-2”, то било държано за периоди от 15 до 20 дни в прогресивно намаляващи клетки. Освен това кучета били поставени в центрофуга, която симулирала ускоряването на ракетата, както и в симулатори, в които те трябвало да свикнат с шумовете на кораба.

Според документи на НАСА Лайка е била поставена в сателита на 31 октомври 1957 г. - четири дни преди старта на мисията. Температурата на площадката за излитане била необичайно ниска за това време на годината и се наложило контейнерът да бъде свързан чрез маркучи с климатик, който да поддържа контейнера на Лайка топъл. Двама асистенти непрекъснато наблюдавали Лайка преди полета.

Малко преди изстрелването козината на Лайка била намазана със слаб алкохолен разтвор и след това внимателно пригладена. Местата за прикачване на електрическите сензори (електроди) били намазани с йод. Лайка била привързана с каишки, имала прикачени торбичка за изпражненията и жизнените ѝ показатели се наблюдавали с прикачените електроди.

Тясната кабина на „Спутник-2” позволявала на кучето да лежи или да стои и била с мека облицовка. Въздушната система осигурявала кислород, а охлаждащият вентилатор бил настроен да се включи, когато температурата в кабината превиши 15°C.

Сензорите показват, че по време на изстрелването, стойностите на пулса й били три пъти по-високи от тези в спокойно състояние. След достигането на безтегловност, те намалели, но това отнело три пъти повече време, отколкото при тестовете на земята, явен показател за стрес. Данни, че Лайка е жива, са получавани приблизително от 5 до 7 часа от полета. По план Лайка е трябвало да бъде умъртвена с храна след 10 дни.

Постепенно орбитата на „Спутник-2” се снижава, той навлиза обратно в плътните слоеве на земната атмосфера и прекратява съществуването си на 14 април 1958 г., 162 дни след изстрелването му.

Вицове - само сока, ноември 2020 г.

Това, което ме научих Гугъл транслейт, никого друг не ме научих.

 

***

 

Предимството да закусваш с пълнозърнести бисквити е, че ако свършат, можеш спокойно да изядеш и кутията - вкусът е същия.

 

***

 

Семейна идилия:

- Ако ще вечеряш, дояж мусаката в хладилника.

- Танче, може ли на масата, че в хладилника е тясно и студено?

 

***

 

Приятелка към новото си гадже:

- Много съм слушал какъв любовник си.

Той горделиво:

- Е, нищо особено...

- Да, точно това чух.

 

***

 

Блокирах всички: "zdr. ko pr..." и сега няма кой да ми пише колко съм хубава...

 

понеделник, 2 ноември 2020 г.

Направи Америка отново велика:)

 


На тази дата: 2 ноември 1988 г. Плъзва първият компютърен червей създаден от Робърт Морис

 

1988 г. в Интернет се появява първият компютърен червей, създаден от Робърт Морис. Днес той е бизнесмен, професор в Масачузетския университет. Чете лекции и е консултант в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към университета.

По времето, когато създава компютърния вирус, Робърт е студент. За да скрие факта, че е създал вируса в университета „Корнел”, където учи, Морис пуска „червея” от Технологичния институт в Масачузетс. Пренася го на дискета и невъзмутимо го пуска в действие. Виртуалната гадина започва да се репродуцира безконтролно, заразявайки над 6000 компютъра, или една десета от всички PC системи тогава.

Федералният съд го подвежда под отговорност на 26 юли 1989 г. Морис се оправдава, че е създал вируса, за да преброи колко компютри са свързани към интернет. Година по-късно студентът научава и наказанието за своето престъпление. Магистратите го осъждат условно на три години. Заедно с това Робърт Морис трябва да положи 400 часа общественополезен труд и да плати глоба от 10 500 долара.

Вицове - само сока, ноември 2020 г.

- Ало, сладкарският цех ли е?

- Да, какво обичате.

- Бих искала да поръчам торта със загорели блатове и малко крива от едната страна.

- ???!!!

- Съпругът ми има рожден ден. Искам да си мисли, че аз съм я правила...

 

***

 

Фен на екстремния туризъм праща SMS от див тропически остров:

- "Тук всичко е вълнуващо - в атола акули, а на брега крокодили. Седим трети ден по дърветата и не можем да заспим, защото маймуните са не само нахални, но и похотливи."

 

***

 

Пиян излиза от ресторанта, а срещу него мъж с хубава униформа с акселбанти и бели ръкавици.

- Пиколо, извикай ми такси!

- Аз не съм пиколо, аз съм адмирал.

- Тогава ми извикай кораб...

 

***

 

-С какво се занимаваш?

-Фотомодел съм към фитнес зала!

-Не си ли много дебел?

-Аз съм за снимките "Преди "...

 

***

 

Седемдесетте години на миналия век в бившия СССР, руснак попълва документи за да кандидатства в КПСС. Един от въпросите е: „Пиете ли?“

- Ако отговоря с „ Да“, ще ме вземат за алкохолик – мисли си той - ако отговоря с „ Не“, ще излъжа.

А партията не толерира лъжци и пияници.

В крайна сметка след размисъл записал: „Пия, но с отвращение“...

неделя, 1 ноември 2020 г.

При наличието на толкова умствен дефицит, не ми се вижда неприемлива идеята за чипиране!

На тази дата: 1 ноември 1909 г. в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители


На 1 ноември 1909 г. в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители. На същата дата през 1922 г. датата е обявена за официален празник.

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България.

Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов,Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов,Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данови много други.

Вицове - само сока, ноември 2020 г.

Първо правило на живата музика на Балканите:

- Ако видиш синтезатор, шансът да излязат Депеш Мод клони към нула.

 

***

 

- Колко деца имате?

- Седем. На 12, 11, 10, 9, 8, 7 години. После си купихме телевизор...

 

***

 

Началникът ме пита:

- Ти на една ракия можеш ли да работиш?

- Мога.

- А на две ракии?

- Мога.

- А на три ракии?

- Мога.

- А на литър ракия?

- Шефе, нали виждаш, че си работя? Няма проблем.

 

***

 

Искам да кажа на всички мъже, които ми пишат на месинджър, че преди две години се казвах Иван...

 

***

 

- Ваньо, тичай по-бързо, мечката те настига.

- Не бой се, аз съм с три обиколки на парка пред нея.