петък, 7 юни 2013 г.

Разкрития

Хората на Цеко Минев превземат фирма!

Невероятен и зрелищен скандал се разиграва в този момент в центъра на София.

Юристи на ПИБ, нотариус и лошо гледащи мъже в костюми нахлуха във фирмата, която Цеко Минев превзе по скандален начин. Те твърдят, че компанията е продадена и ги изпраща новият й собственик, но в същото време отказаха да се представят.
Въпреки изричната забрана на хората от ПИБ и заканата, че ще ни съдят. Скандалният банкер и шеф на ски-федерацията превзе голямата технологична компания “Глобъл Комюникейшън Нет” само срещу 230 000 евро.
Толкова е стойността на няколко вноски по кредита, които фирмата е теглила от ПИБ. “Глобъл Комюникейшън Нет” се опитват да ги платят, но ПИБ отказва да вземе парите и превзе цялата фирма, чиято пазарна цена е около 20 млн. евро.
Пазарният й дял също е примамлив – държи около 1/3 от интернет трафика за България, доставя интернет за двата най-големи оператора “Булсатком” и “Близу”, като на втория доставя и тв сигнала, има договори с десетки по-малки оператори в страната, офиси в над 40 града, оперира оптична мрежа, част от която е линията за национална сигурност, подсигурява комуникациите за спешния тел. 112. С две думи – апетитна хапка! Според документите нарочената за конфискуване от ПИБ фирма вече е продадена. Новият собственик се казва “Търнараунд мениджмънт”. Фирмата е регистрирана на адреса на ПИБ и е с капитал 2 лева.
Тя е закупила “Глобал Комюникейшън Нет” за 2 125 000 лева. Това е абсурдно, реалната цена на фирмата ни е поне 10 пъти по-висока, коментираха от ръководството на компанията.
Според показните документи, ПИБ е продала “Глобал Комюникейшън Нет” на своята дъщерна фирма “Търнараунд мениджмънт” на 27 май. Това е станало с явен търг при явно надаване. Към момента не е ясно дали за него е публикувано обявление. Със сигурност досегашните собственици на фирмата научиха за търга едва днес следобед.
Нас 2 часа юристите на ПИБ, които секвестират фирмата, отказваха да се представят. Нотариусът също отказа да каже името с не само на журналистите, но и на колегите си адвокати, защото я измъкнали набързо и дори не успяла да си вземе чантата. След като човек от внушителната делегация се изпусна да я нарече “Мариета”, адвокатите на “Глобал” започнаха да се обръщат към нея с “нотариус Мариета”. Тя заплаши, че ще ни съди, ако снимаме.
OFFNews реши да не се съобрази със заплахите на “нотариус Мариета” и да поеме риска да бъде съден от нея или от Цеко Минев, но да покаже лицата на хората, които отнемат бизнес за милиони по такъв скандален начин. Успяхме и да вкараме наша камера на продължилото около 3 часа заседание.
 Междувременно стана ясно, че принудителното изпълнение чрез частен съдебен изпълнител Стоян Якимов е отменено, но това изглежда не означава, че банката се отказва от желанието си да изземе активите.
В крайна сметка се разбра, че респектиращата делегация е дошла, за да входира документи, уведомяващи стария собственик, че компанията вече не му принадлежи. Тъй като адвокатите на “Глобъл” се противопоставиха, нотариусът над час записва обясненията им защо не приемат това.
Повече от 2 часа и половина в заседателната зала продължи “разговорът” между собствениците и конфискуващите. Срещата се превърна в игра на нерви и война на юристите на двете страни. Постепенно малката зала се изпълни и с журналисти и камери, пристигнаха и трима униформени полицаи.