вторник, 15 октомври 2013 г.

Актуално!

Правят  нов, модерен, озеленен комплекс за циганите в София

Циганският квартал "Филиповци" в София ще бъде сринат със земята, а на негово място ще изникне нов, модерен, озеленен комплекс, според проект на Столична община. Местните чиновници търсят европари, за да реализират замисъла си.
Според идеята, новите домове на ромите ще са от по 40-50 квадрата и ще са с малко дворче. Всяка трябва да побере по 4-6 души. Самите цигани ще работят по изграждането на комплекса, но не като ангария, а ще им се заплаща за труда. Къщичките ще са общински и ромите ще дължат наем за тях.

Не можем да си позволим разхищения на публични средства, но не можем да допуснем гетото да продължава да съществува в този си вид, каза главният архитект на столицата Петър Диков пред bTV.

Проектът предвижда да бъдат асфалтирани всички улици и запълнени всички дупки. Очаква се кварталът да бъде изключително модерен, ще се поставят електромери и водомери, ще се изгради канализация и всички местни ще имат адресна регистрация.

Предвижда се и изграждането на две детски градини и разширяването на училището. Освен това ще се вдигнат и пет цеха, в които местните могат да работят.

Сега ще спрат българите да ни обвиняват, че крадем, коментират циганите от квартала. Те обаче недоволстват от идеята пет човека да живеят на 40 кв.м. Кметът на Люлин Милко Младенов разказа, че проектът ще се реализира на няколко етапа, като първият е за 8 млн. лв. Новият комплекс ще обхване територия от 22 хектара.