понеделник, 14 юли 2014 г.

На тази дата: 14.7.1789г. превземат Бастилията и започва Френската революция

Превземане на Бастилията
1789 г. жителите на Париж превземат Бастилията и започва Френската революция. Крепостта
e построена през 1382 г., за да служи като укрепление на подстъпите към столицата. Скоро обаче тя започнала да изпълнява функциите на затвор, предимно за политически затворници.

Превземането на Бастилията е предшествано от свикването през май с.г. на Генералните щати, което се случва за пръв път от близо 180 години. В тях са представени три съсловия - аристокрацията, духовенството и буржоазията, а решенията се взимат на съсловен принцип, което пък предопределяна доминирането на първите две. През юли обаче третото съсловие излиза от щатите и формира ново Национално събрание, чиято цел е създаде конституция на страната. Кралят първоначално се противопоставя, но после признава събранието, което на 9 юли се преименува на Национално учредително.

На 11 юли кралят освобождава финансовия министър Жак Некер, който е близък до третото съсловие. Решението е изтълкувано от улицата като начало на консервативен преврат. От 12 юли по улиците започват да се събират тълпи и да се говори за бунт. На 14 юли тълпите щурмуват „Отел дез’Инвалид”, въоръжават се и се насочват към Бастилията, където има 13 600 кг барут, а затворът се охранява от едва 32-ма надзиратели. След нейното падане бунтът излиза от Париж и се разпространява из цяла Франция.

И макар по това време в Бастилията да са зартворени едва седмина - четирима фалшификатори, двама луди и един изпаднал аристократ - граф дьо Солаж, денят завинаги остава във френската история се отбелязва като Национален празник.


Френската революция е период от историята на Франция, продължил от 1789 до 1799 г. и изпълнен с мащабни политически и социални промени. Важно нейно следствие е премахваето на абсолютната монархия и, след кратко републиканско управление, установяването на предвожданата от Наполеон Бонапарт империя. Той оказва силно въздействие върху обществения живот в Европа, стимулирайки либералните движения на континента.

Условно, Френската революция може да се раздели на два етапа — първи етап (от 1789-1792 г.) и втори етап (от 1792-1794 г.). През първия етап се премахват феодалните привилегии и църковния десятък. През август 1789 се създава Декларацията за правата на човека и гражданина, а през 1791 г. се гласува и приема конституция. С издаването ѝ, Франция става конституционна монархия. Според Конституцията, кралят може да налага вето над законите и да сформира правителство. Създава се и свободен съд - според идеите на Монтескьо за разделение на властите и на Русо за превъзходство на законодателната власт и държава, в която суверен е народът.

По време на Френската революция, френското общество претърпява дълбока промяна, при която феодалните, аристократски и църковни привилегии са отменени под натиска на леви политически групи, масите по улиците и селяните. Старите идеи за традиция и йерархия - свързани с монархията, аристокрацията и религиозните власти - за заменени с идеалите на Просвещението: равенство, гражданство и неотменими, естествени права.

Вторият етап е белязан от успешното отблъскване на антиреволюционна коалиция, а именно на съюзните сили на Прусия,Русия и Австрия (Съюз на тримата императори), към които се присъединяват емигрилали офицери-аристократи, срещу която се изправя напуснатата от множество благородници-офицери армия, която печели голяма стратегическа и психологическа победа в битката при Валми. Този етап завършва със свалянето на монархията.