понеделник, 9 март 2015 г.

ООН: Разрушаването на древни градове от Ислямска държава е военно престъпление

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун определи като военно престъпление разрушаването на руините на древния град Хатра в Ирак от групировката "Ислямска държава".

Той призова международната общност бързо да сложи край на варварството на терористите.

"Генералният секретар спешно призовава международната общност да сложи край на подобна терористична дейност колкото се може по-скоро, а също да възпрепятства контрабандата на предмети с културна стойност, както изискват резолюции 2170 и 2199 на Съвета за сигурност", заяви пресслужбата на ООН.

Той напомни, че останките на древния град Хатра са включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

"Генералният секретар подчертава, че умишленото унищожаване на нашето общо културно наследство представлява военно престъпление и виновните за това трябва да бъдат подведени под отговорност", обявиха от международната организация.

Освен Хатра "Ислямска държава" разруши още един древен град в Ирак през уикенда - Дар Шарукин (Хорсабад). Преди това групировката срина руините на древния град Калах (Нимруд). Бан Ки Мун и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова определиха тези действия като военно престъпление.

Римляните не успяха, но ислямистите сринаха Хатра



Бойците на Ислямска държава разрушиха и останките на древния град Хатра, съобщиха иракските власти. Както и в случая с Нимруд отпреди няколко дни, не е ясно точно какви са щетите на мястото, което е част от списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Хатра е основан преди повече от 2000 години в дните на Партската империя и като укрепен град е устоявал на атаки от римската армия.

Според данни на иракската държава е постъпила информация, че Хатра е срината почти до основи, въпреки че на това няма потвърждение. „Асошиейтед прес“ съобщи, че местни жители от околностите са чули два мощни взрива. Саид Мамузини от Демократическата партия на Кюрдистан коментира пред „Би Би Си“, че бойците са използвали експлозиви за сградите, както и булдозери.
Градът е разположен на около 110 км югозападно от Мосул. По време на Патрско-Римските войни той неведнъж е устоявал на масирани атаки, благодарение на дебелите си стени, укрепени с кули. Хатра е дом на няколко храма и скулптури, посветени на антични божества, сред които Аполон и Посейдон.

Наскоро ислямистите сринаха и столицата на Асирийската империя Нимруд и разрушиха безценни артефакти от музея в Мосул. Ислямска държава, която държи големи територии в Ирак и Сирия, твърди, че олтарите и статуите са „фалшиви идоли“ и трябва да бъдат заличени.